BE1029501A1 - Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot - Google Patents
Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot Download PDFInfo
- Publication number
- BE1029501A1 BE1029501A1 BE20215470A BE202105470A BE1029501A1 BE 1029501 A1 BE1029501 A1 BE 1029501A1 BE 20215470 A BE20215470 A BE 20215470A BE 202105470 A BE202105470 A BE 202105470A BE 1029501 A1 BE1029501 A1 BE 1029501A1
- Authority
- BE
- Belgium
- Prior art keywords
- pot
- water
- plant
- water collection
- plant pot
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01G—HORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
- A01G9/00—Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
- A01G9/04—Flower-pot saucers
- A01G9/042—Combinations of a saucer and a flower pot attached together
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A01—AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
- A01G—HORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
- A01G27/00—Self-acting watering devices, e.g. for flower-pots
- A01G27/04—Self-acting watering devices, e.g. for flower-pots using wicks or the like
- A01G27/06—Self-acting watering devices, e.g. for flower-pots using wicks or the like having a water reservoir, the main part thereof being located wholly around or directly beside the growth substrate
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Environmental Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Water Supply & Treatment (AREA)
- Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)
Abstract
De huidige uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor een tweepotsysteem bestaande uit een plantenpot (1) en een wateropvangpot (2) om het overtollige water op te vangen, waarbij vanuit de wateropvangpot, zonder opening voor vloeistofafvoer, water terug naar de nauw aansluitende plantenpot kan via kleine openingen in de bodem van de plantenpot. De uitvinding heeft eveneens betrekking op het gebruik van een nauw aansluitend tweepotsysteem voor het groeien of behandelen van planten.
Description
TECHNISCH DOMEIN Onderhavige uitvinding heeft betrekking op een tweepotsysteem, bestaand uit een plantenpot en een wateropvangpot. Beide potten omvattende een bodem en een zich van de bodem uitstrekkende wand. De plantenpot heeft gaten in de bodem, waardoor overtollig water in de wateropvangpot kan percoleren. Dit systeem kan gebruikt worden in de horticultuur voor het houden, behandelen en/of groeien van een plant.
STAND DER TECHNIEK Het leven is tegenwoordig druk en mensen die in steden wonen, wijden zich elke dag aan het werk. Het leven wordt daardoor relatief saai. Als alternatief hebben steeds meer mensen de neiging om potplanten te kopen om hun omgeving groen te maken, zodat potplanten niet alleen een verfraaiingsfunctie hebben, maar ook frisse lucht brengen en de nerveuze geest van moderne mensen verlichten. Een conventionele plantenpot kan grond en een 1 of meerdere planten bevatten. Op de bodem heeft de pot 1 of meerdere gaten, zodat wanneer de grond in de pot te veel water bevat, het water door de overeenkomstige gaten kan worden afgevoerd. Het systeem met gaten op de bodem van de plantenpot, is echter niet in staat om de vochtigheid in de grond in de plantenpot op peil te houden. Het systeem kan niet tijdig voldoende water te geven of afvoeren. Daarom moet de plantenpot op tijd worden bewaterd om uitdroging en verkleuring van de plant te voorkomen. Gebruikelijkerwijs wordt een plantenpot op een schotel geplaatst voor het opvangen van water en voor het vermijden van het morsen van water. Wanneer een plantenpot op een ondergrond wordt neergezet, biedt een aan de pot bevestigde schotel ook voordelen, in het bijzonder een eenvoudigere verplaatsbaarheid en hanteerbaarheid. CN201282669 beschrijft een plantenpot waarbij een horizontaal geperforeerd scheidingsvlak aangebracht werd op 10-50% van de hoogte van deze pot. Er is een opening langs de zijkant waarlangs lucht binnen kan komen. Via een sponssysteem kan water terug worden gebracht in de grond.
JP2019062877 beschrijft een tweepotsysteem waarbij één pot dient voor het vasthouden van grond en de plant. De andere pot heeft als functie om het water op te slaan dat uit de gaten van de eerstgenoemde pot percoleert.
CN206776180 beschrijft een gelijkaardig tweepotsysteem. De hieruit bekende plantenpot wordt volledig of nagenoeg volledig in een wateropvangpot gepositioneerd zodat de plantenpot tijdens transport door de wateropvangpot beschermd is. US20060207175 beschrijft een gelijkaardig tweepotsysteem. De wateropvangpot heeft een opening langs de zijkant waarlangs het water dat door de grond percoleerde afgevoerd kan worden. Deze gekende inrichtingen zijn niet geschikt om eenvoudig getransporteerd te worden. Door de moeilijke stapelbaarheid, verschillende vormen of groottes is de hoeveelheid potten die gestapeld kan worden binnen volume beperkt, onafhankelijk van de hoeveelheid grond die in de pot past. Deze inrichtingen hebben het probleem dat het overtollige water moeilijk weg te halen is. Voorts, laten deze met water gevulde open systemen, muggen en andere insecten via de lucht toe. Deze dieren leven en planten zich dan voort in het stilstaande water. Bepaalde uitvindingen sloten de vlakke opvangschijf luchtdicht af. Echter, indien de bodem van de bloempot direct op een opvangschijf wordt geplaatst met een vlakke bodem en is ondergedompeld in water, kunnen de wortels van de plant mogelijks in het water staan. Dit kan de wortels aantasten en is ongewenst. Een wiek of sponssysteem om de De huidige uitvinding beoogt minstens een oplossing te vinden voor enkele van bovenvermelde problemen of nadelen. Doel van de uitvinding is het verschaffen van een werkwijze welke deze nadelen opheft.
SAMENVATTING VAN DE UITVINDING Tot dit doel verschaft de uitvinding een inrichting volgens conclusie 1. De inrichting betreft een tweepotsysteem bestaande uit een plantenpot en een wateropvangpot die een verbeterde instandhouding van een optimale vochtigheid in de grond voor plantengroei garandeert. Het is een doel van de uitvinding om een systeem te verschaffen dat zowel voor een beginnend plantenhouder als voor de professionele kweker voordelen biedt, bijvoorbeeld het verminderen van de benodigde gietfrequentie.
Voorkeursvormen van dit tweepotsysteem worden beschreven in de volgconclusies 2 tot en met 14. Deze voorkeursvormen beschrijven vormen en afmetingen van het product, alsook kenmerken van de openingen in het bodemoppervlak. Volgens conclusie 6, kan de wateropvangpot voorzien zijn van wielen. Deze additie heeft onder meer als voordeel dat de plantenpot en de wateropvangpot eenvoudig verplaatst kunnen worden. Volgens conclusie 11, moeten de gekozen materialen voor het vervaardigen van de plantenpot en de wateropvangpot grotendeels overeenkomen. In een derde aspect betreft de huidige uitvinding een gebruik volgens conclusie 15.
BESCHRIJVING VAN DE FIGUREN Figuur 1 toont een schematische weergave in vooraanzicht van een tweepotsysteem volgens de gekende stand der techniek. Figuur 2 toont een schematische weergave van een mogelijke uitvoeringsvorm volgens onderhavige uitvinding. Figuur 3 toont een detailweergave in vooraanzicht van een mogelijke uitvoeringsvorm volgens onderhavige uitvinding.
Figuur 4 toont een schematische weergave in vooraanzicht van een gestapelde uitvoeringsvorm volgens onderhavige uitvinding. Figuur 5 toont een detailweergave van een uitvoeringsvorm waarbij wielen op de wateropvangpot gemonteerd zijn volgens onderhavige uitvinding.
GEDETAILLEERDE BESCHRIJVING Tenzij anders gedefinieerd hebben alle termen die gebruikt worden in de beschrijving van de uitvinding, ook technische en wetenschappelijke termen, de betekenis zoals ze algemeen begrepen worden door de vakman in het technisch veld van de uitvinding. Voor een betere beoordeling van de beschrijving van de uitvinding, worden de volgende termen expliciet uitgelegd.
“Een”, “de” en “het” refereren in dit document aan zowel het enkelvoud als het meervoud tenzij de context duidelijk anders veronderstelt. Bijvoorbeeld, “een segment” betekent een of meer dan een segment. Wanneer “ongeveer” of “rond” in dit document gebruikt wordt bij een meetbare grootheid, een parameter, een tijdsduur of moment, en dergelijke, dan worden variaties bedoeld van +/-20% of minder, bij voorkeur +/-10% of minder, meer bij voorkeur +/-5% of minder, nog meer bij voorkeur +/-1% of minder, en zelfs nog meer bij voorkeur +/-0.1% of minder dan en van de geciteerde waarde, voor zoverre zulke variaties van toepassing zijn in de beschreven uitvinding. Hier moet echter wel onder verstaan worden dat de waarde van de grootheid waarbij de term “ongeveer” of “rond” gebruikt wordt, zelf specifiek wordt bekendgemaakt. De termen “omvatten”, “omvattende”, “bestaan uit”, “bestaande uit”, “voorzien van”, “bevatten”, “bevattende”, “inhouden”, “inhoudende” zijn synoniemen en zijn inclusieve of open termen die de aanwezigheid van wat volgt aanduiden, en die de aanwezigheid niet uitsluiten of beletten van andere componenten, kenmerken, elementen, leden, stappen, gekend uit of beschreven in de stand der techniek. Het citeren van numerieke intervallen door de eindpunten omvat alle gehele getallen, breuken en/of reële getallen tussen de eindpunten, deze eindpunten inbegrepen.
De term “grond” moet binnen de context van dit document begrepen worden als een substraat waarop/waarin de planten kunnen groeien. Dit substraat kan bestaan uit zand, leem, klei, organische of anorganische materialen of een combinatie hiervan. De term "tweepotsysteem” moet binnen de context van dit document begrepen worden als een wateropvangpot in combinatie met een plantenpot die grond en mogelijks een plant bevat. Het “nauw aansluiten” van de plantenpot en de wateropvangpot moet in de context van dit document begrepen worden als een verschil in oppervlakte tussen de bodem van de plantenpot en de bovenkant van de wateropvangpot van minder dan 20%. Bovendien mag de hoogte van het systeem met maximaal 8% toenemen indien de wateropvangpot onder de plantenpot wordt gezet in vergelijking met de plantenpot apart. De opwaartse wand van de plantenpot en die van de wateropvangpot lopen ongeveer evenwijdig.
5 In een eerste aspect betreft de uitvinding een tweepotsysteem bestaande uit een plantenpot en een wateropvangpot om het overtollige water op te vangen, waarbij de wateropvangpot nauw aansluit aan de plantenpot. Voorts is de plantenpot groter dan de wateropvangpot. De verhouding tussen de hoogte van de wateropvangpot ten opzichte van de hoogte van de plantenpot zich bevindt tussen 1:20 en 1:3. Door het nauw aansluiten en beperkte hoogte van de wateropvangpot, zal dit systeem leiden tot een daling in het gewicht en in de hoeveelheid gebruikt materiaal om de potten te vervaardigen.
Kleine bomen, kostbare bloemen of andere planten worden gebruikelijke gekweekt door ze te potten. Bloemen, zoals orchideeën of kleine bomen voor bewondering worden dikwijls binnenshuis of buitenshuis in potten geplaatst. Het binnenshuis potten plaatsen kan in het bijzonder de functies van het binnenshuis verfraaien en het binnenshuis conditioneren van de luchtkwaliteit dienen. De primaire elementen voor het potten omvatten aarde, water en lucht. Het is gebruikelijk bij dergelijke potten in hoofdzaak een pot voor te bereiden, waarbij daarin aarde wordt aangebracht, waarna de bloemen of kleine bomen in de aarde worden geplant. Bekende potten zijn veelal gemaakt van keramisch materiaal, of direct door spuitgieten gevormd uit kunststof materiaal. In elk geval heeft de aarde in potten behoefte aan irrigatie van water hierin.
Het werd opgemerkt door de uitvinders van onderhavige uitvinding dat mensen die water geven aan planten geen idee hebben wat de veldcapaciteit van de grond is. De veldcapaciteit is een maat voor de hoeveelheid water, die een verzadigde bodem na 2 à 3 dagen uitlogen kan vasthouden. De veldcapaciteit verschilt voor verschillende types grond en is lager voor zand of grote gesteentes. Aangezien plantenpotten vaak gevuld worden met zand of andere substraten met grote poriën zal de veldcapaciteit eerder laag zijn. De hoeveelheid water die mag toegevoegd worden, kan berekend worden op basis van de veldcapaciteit en de huidige vochtigheid. Vaak zijn beide waarden niet gekend op het moment dat men planten — bewatert. Men geeft aldus te veel water aan de planten en de overmaat zal snel door de grond sijpelen. Eens het water door de bodem van de pot vloeit, komt het soms op de vloer of het tapijt terecht. Hierdoor kunnen vlekken ontstaan.
Volgens onderhavige uitvinding is het mogelijk de plantenpot te vullen met veel meer water, tot een maximaal vloeistofvolume. Op deze wijze wordt een gebruiksvriendelijk systeem verschaft omdat het vullen met vloeistof altijd tot een groter maximaal volume beperkt is, waardoor gebruikers of eventueel een machine het systeem relatief snel en minder accuraat met vloeistof kunnen vullen. Aangezien overtollig water automatisch in de wateropvangpot wordt afgevoerd en eventueel opnieuw in de plantenpot kan terechtkomen, blijft voor langere perioden water aanwezig voor de plant. Hierdoor hoeft de gebruiker of machine minder vaak water aan te vullen.
Doordat de wateropvangpot nauw aansluit aan de plantenpot, kan er geen water of grond naast de pot lopen en op de grond terechtkomen. Voorts verhindert de druk van de plantenpot op de wateropvangpot, luchtverplaatsingen en de verdamping van water waardoor minder vaak water gegeven moet worden. Een voordeel hiervan is dat er kosten bespaard kunnen worden door het verlagen van het aantal giethandelingen. Ook middels het met bijvoorbeeld water gevulde reservoir kan verder de gietfrequentie voor de in de pot groeiende plant tijdens de kweekfase worden gereduceerd. Bijkomend verlaagt de gietfrequentie verder doordat het water vanuit de wateropvangpot terug omhoog kan door capillaire krachten door de kleine gaten onderaan de plantenpot. Dit biedt naast verlaging van kosten ook milieuvoordelen, zowel door een verlaagd waterverbruik als door minder zuivering van gecontamineerd water met nutriënten. Bovendien zal het teeltproces in de serres waarin de planten worden gekweekt dan door de verlaging van het aantal giethandelingen minder energie verbruiken.
De gaten onderaan de plantenpot zijn klein waardoor de wortels niet uit de plantenpot kunnen groeien tot in de wateropvangpot. Daar zouden ze in het water kunnen terechtkomen, geen zuurstof hebben en afsterven. Echter, kan het water via de gaten omhoog in de plantenpot. Via capillaire krachten raakt het water waar de plant het nodig heeft. De meeste planten groeien best bij een veldcapaciteit van ongeveer 70%. Na begieten droogt de grond uit maar wanneer de vochtigheid daalt tot <50% van de veldcapaciteit, kan water uit de wateropvangpot dit tekort aanvullen via de gaten onderaan de plantenpot. Daarom is het essentieel om de grootte van deze gaten voldoende klein te houden. Dit systeem zorgt ervoor dat de vochtigheid in de pot automatisch op peil blijft waardoor een betere plantengroei wordt bekomen. Dus, de plant te veel water geven, is onmogelijk met dit systeem. De wortels kunnen nooit in water worden gedrenkt. Anderzijds, wanneer de plant water nodig heeft, kan de grond zijn water uit het reservoir van de wateropvangpot zuigen.
Dus, indien water wordt toegevoegd aan de pot zal water geabsorbeerd worden door de aarde. Overtollig water kan dan in de opslagruimte stromen, waarbij op deze wijze de aarde een geschikte hoeveelheid water kan bevatten. Het in de opslagruimte stromende water voorkomt niet alleen het ontstaan van verspild water, maar ook extra water vormt om de aarde gedurende een lange tijd vochtig te houden.
De plantenpot is eenvoudig van structuur en handig in gebruik. Het kan worden toegepast voor het houden, behandelen of groeien van verschillende planten, bloemen enz. De plantenpot en de wateropvangpot sluiten nauw aan, zowel in horizontale als in de verticale richting. Aldus is het mogelijk door stapelen van opeenvolgende bloempotten met schotels een zeer compacte opeenstapeling te verkrijgen om ook opslag, verpakking en transport tegen optimaal lage kosten mogelijk te maken. Om anderzijds de capaciteit van de schotel voldoende groot te maken verdient het aanbeveling, dat de halve hoogte van de plantenpot maximaal de som van de breedte en de lengte mag bedragen.
Een tweepotsysteem heeft als voordeel in vergelijking met een systeem bestaand uit één pot met ingebouwd waterreservoir dat overtollige water eenvoudig verwijderd kan worden. Het is dus ook eenvoudig na te gaan of de veldcapaciteit reeds is bereikt door te kijken in de wateropvangpot. Dit is niet mogelijk in een éénpotsysteem. Voorts, kunnen er geen insecten in dit waterreservoir binnendringen. Het is voor insecten wel mogelijk binnen te dringen bij systemen die niet nauw aansluiten of bij systemen dewelke voorzien zijn van een opening voor het afvoeren van water. De wateropvangpot bedekt maximaal 10 % van de opwaartse zijwand van de plantenpot. Hierdoor zal de wateropvangpot geen of een verwaarloosbare invloed hebben op bijvoorbeeld de hoeveelheid licht die op de in de pot groeiende plant valt.
In een mogelijke uitvoeringsvorm van deze uitvinding is het materiaal gekozen voor de plantenpot en de wateropvangpot ongeveer gelijk. Dit vereenvoudigt het vormgevingsproces omdat het polymeer niet dient te worden aangepast. Voorts bemoeilijkt deze uitvoeringsvorm visueel onderscheid te maken tussen de twee afzonderlijke potten.
Een specifieke voorkeursvorm betreft de uitvinding volgens conclusie 6, waarbij wielen onder de wateropvangpot gemonteerd zijn. Het opheffen van een plantenpot of het plaatsen van plantenroller onder een plantenpot kan onveilig zijn wegens het wegslippen en breken van de plantenpot tijdens verplaatsen. Er is gebleken dat het nauw aansluiten van de wateropvangpot aan de plantenpot kan dienen als een wrijvingsverhogend of anti-slipelement, bijvoorbeeld tijdens het transporteren van plantenpotten in een woonkamer. Dit zorgt ervoor dat de pot mooi rechtop blijft en er geen potten ‘wegslippen’ tijdens het verplaatsingen. Doordat de wielen bevestigd zijn aan de wateropvangpot, dient men niet een plantenpot te combineren met een onderzetschijf en een plantenroller. Dit zou een onstabiel systeem creëren. Het is gebleken dat de dimensies en de vormgeving van het tweepotsysteem en de wielen dermate optimaal zijn dat dit slippen voorkomt. Bovendien is de afstand tussen de onderkant van de wateropvangpot en de grond minimaal gehouden, waardoor de kans om te kantelen sterk wordt gereduceerd. Bovendien verhindert deze rand rond de wielen dat er over ongewenste objecten gereden wordt.
In de bloementeelt en in de tuinbouw worden planten soms in grote bloempotten gekweekt. Deze bloempotten kunnen bovendien erg zwaar zijn en worden in wagens of verrijdbare rekken en/of op paletten aangevoerd en moeten in rijen op een ondergrond, zoals een tafel, de grond of dergelijke worden geplaatst, of omgekeerd, moeten de potten van de ondergrond worden genomen en worden verzameld op paletten of dergelijke. De bestaande transportinrichtingen bevatten meestal een stationair opgestelde langse transportlijn, bijvoorbeeld een transportband, ook wel gordeltransporteur genoemd, en een kleinere dwarse transportlijn, bijvoorbeeld eveneens een transportband die deel kan uitmaken van of samenwerkt met een machine om bloempotten van deze dwarse transportlijn op een tafel of een andere ondergrond te plaatsen of omgekeerd van een ondergrond op de dwarse transportlijn te plaatsen.
Bij het aanvoeren worden de bloempotten in een continue rij op de langse transportlijn aangevoerd en, in groepen die een rij op de ondergrond moeten vormen, door middelen op de dwars gerichte transportband verplaatst vanwaar ze samen door voornoemde machine opgenomen worden en op een tafel geplaatst worden. Terwijl de bloempotten opgenomen of neergezet worden, worden de volgende bloempotten op de dwarse transportband geplaatst. Vooraleer de volgende rij bloempotten neergezet of opgenomen wordt, moeten deze dwarse transportband en de voornoemde ondergrond uiteraard ten opzichte van elkaar worden verplaatst. Bij het afvoeren geschiedt het omgekeerde en worden de bloempotten dus van een tafel of een andere ondergrond opgenomen en op de dwarse transportlijn geplaatst om groepsgewijze op de langse transportband te worden gebracht.
Een nadeel van de bestaande transportinrichtingen is dat het steeds vereist is dat een vaste transportljn wordt voorzien, wat aanzienlijke kosten met zich kan meebrengen en wat enigszins beperkingen oplevert voor wat betreft de flexibiliteit van de gebruiksdoeleinden van de betreffende gronden, tafels of dergelijke, aangezien men gebonden is aan de geïnstalleerde vaste transportlijn. Nog een nadeel van de bestaande transportinrichtingen is dat zij voor buitenteelt vaak niet toegepast kunnen worden, aangezien zulke vaste transportlijnen doorgaans enkel binnen worden voorzien, beschut van weersinvloeden zoals regen, hagel, UV-straling, vriestemperaturen of dergelijke. Een wateropvangpot voorzien van wielen biedt een oplossing voor alle voorgenoemde en/of andere nadelen.
Een voorkeursvorm betreft de uitvinding een inrichting volgens conclusie 11 waarbij de plantenpot en de wateropvangpot uit één en hetzelfde materiaal bestaan Ten gevolge van het feit dat de onderhavige uitvinding geen wateropvangschotel nodig heeft, kan deze integraal worden gemaakt uit elk geschikt materiaal, zoals composiet, hout of steen, om een mooi en harmonieus aanzicht te creëren en een goed waardegevoel, hetgeen geen effect is bij de gebruikelijke potten met schotels. Om de kosten voor het winnen van grondstoffen te drukken, de verspilling van natuurlijke hulpbronnen voor de productie van wegwerpproducten te verkleinen en mogelijk negatieve gevolgen voor het milieu tot een minimum te beperken, werd onafgebroken getracht een product te ontwikkelen uit gebruikte thermoplastische materialen, die anders in een verbrandingsoven of op een stortterrein terecht zouden komen.
Een thermoplastisch composietmateriaal, op basis van gerecycleerde polymeren, werd ontwikkeld. Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld. Deze thermoplastische composietmaterialen hebben een aantal voordelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld worden gegoten en gevormd tot een aantal structurele en niet- structurele bruikbare producten, zoals onder meer parkeerborden, reclameborden, koetswerkpanelen voor auto’s en vele andere. Deze materialen moeten de gewenste eigenschappen hebben zoals schokweerstand, zwelling, ' hittebestendigheid, hittewerendheid, dimensionele stabiliteit, slijtvastheid enz., die minstens vergelijkbaar zijn met de eigenschappen van conventionele plastic platen, matten of borden.
Het gebruik van gerecycleerde materialen voor de vervaardiging van non-woven thermoplastische composietmaterialen heeft echter ook specifieke nadelen. Zo is bijvoorbeeld het recycleren van verschillende lichte thermoplastische producten, zoals wegwerphandschoenen, schorten, luchtfilters, beschermhoezen, plastic deksels, polyethyleen enz. doorgaans niet aangewezen, omdat ze vaak resulteren in producten met fysische eigenschappen die doorgaans minder aanvaardbaar zijn dan die van producten van sterke thermoplastische materialen. Daarom blijft dit soort producten “afval” en worden ze nog steeds naar stortterreinen en verbrandingsovens gebracht, met alle schadelijke gevolgen voor het milieu van dien. Deze tekortkomingen werden verholpen door mineralen toe te voegen. Mineralen, zoals deze uit de groep van de smectieten bezitten uitstekende eigenschappen om een stevig maar licht product te bekomen. In wat volgt, wordt de uitvinding beschreven a.d.h.v. niet-limiterende figuren die de uitvinding illustreren, en die niet bedoeld zijn of geïnterpreteerd mogen worden om de omvang van de uitvinding te limiteren.
Figuur 1 toont een schematische voorstelling van een tweepotsysteem gekend volgens de stand der techniek. De wateropvangpot is vele malen groter dan de plantenpot. Er werden voor de productie hiervan, veel meer grondstoffen gebruikt in vergelijking met onderhavige uitvinding.
Figuren 2-5 tonen mogelijkse uitvoeringsvormen van de pot volgens onderhavige uitvinding. Doelstellingen, eigenschappen en functies van de onderhavige uitvinding zullen duidelijk worden wanneer de hiernavolgende specificatie van de onderhavige uitvinding wordt gelezen, waarbij wordt verwezen naar de bijgaande tekening.
Figuur 2 toont een schematische weergave van een mogelijke uitvoeringsvorm volgens onderhavige uitvinding waarbij een plantenpot 1 zich op een wateropvangpot 2 bevindt. Zoals zichtbaar is sluiten deze potten nauw op elkaar aan. Mochten wielen aanwezig zijn, zouden deze vanuit deze kijkrichting niet zichtbaar zijn. De voorkeursvorm met wielen is als dusdanig ontwikkeld dat het eenvoudig is om verbeterde omgevingsfactoren op te zoeken om de groei te verbeteren. Dit zorgt voor een geweldige voorsprong op het groeiseizoen in residentiële tuinen, vooral in klimaten met een laat voorjaar. De voorkeursvorm van de onderhavige uitvinding kan ook worden gebruikt voor het opslaan van varens en potplanten gedurende de wintermaanden in een garage of buitengebouw. Niet vorstbestendige planten kunnen kapotvriezen en moeten beschermd worden. Indien men de planten overdag buiten wil, is het mogelijk om deze, door de wielen onderaan, eenvoudig te verplaatsen. Door de montage van wielen onderaan het systeem, is het risico op verlies van water, aarde of de plant, bij verplaatsen, zeer sterk verlaagd. Bovendien kan men de plantenpot niet laten vallen, hetgeen zowel de pot, de plant als de plaats waar het terechtkomt, kan beschadigen.
Figuur 3 toont een detailweergave in vooraanzicht van een mogelijke uitvoeringsvorm volgens onderhavige uitvinding, waarbij de plantenpot 1 op de wateropvangpot 2 gestapeld staat. Het zichtbaar gedeelte van de plantenpot 4 en het horizontaal zichtbaar gedeelte van de wateropvangpot 5 zijn moeilijk visueel van elkaar te onderscheiden omdat de twee potten nauw aansluiten en uit nagenoeg hetzelfde materiaal bestaan. De verlaagde sectie van bodem van de plantenpot 6 past in de bodem van de wateropvangpot 7. Bovendien zorgt de extra uitstekende rand aan de bodem van de plantenpot 8 voor een betere fixatie tussen de twee potten. Hierdoor is de kans op slippen verder verlaagd. Bovendien bemoeilijkt deze extra rand verlies van water uit het tweepotsysteem, zowel in vloeibare als in gasvormige toestand. De bodem van de plantenpot is niet helemaal verlaagd en komt niet tot tegen de wateropvangpot over de volledige lengte, zodoende een reservoir voor water beschikbaar blijft.
Figuur 4 toont een schematische weergave in vooraanzicht van een gestapelde uitvoeringsvorm volgens onderhavige uitvinding. Bij transport zal het additionele volume ingenomen door de wateropvangpot 2 minimaal zijn.
Figuur 5 toont een detailweergave van een uitvoeringsvorm waarbij wielen op de wateropvangpot 2 gemonteerd zijn volgens onderhavige uitvinding. Deze wielen onderaan de wateropvangpot, dienen ter hulp bij het verplaatsen van het tweepotsysteem. Plantenpotten kunnen er zwaar zijn en het heffen van zware objecten is onwenselijk voor de menselijke rug. Wanneer gebruikt binnenshuis, kan de plantenpot verplaatst worden om de zon te volgen.
FIGUURBESCHRIJVING 1: plantenpot 2: wateropvangpot 3: tweepotsysteem
4: zichtbaar gedeelte plantenpot 5: zichtbaar gedeelte wateropvangpot 6: verlaagde sectie bodem plantenpot 7: bodem van de wateropvangpot
8: extra rand bodem plantenpot
Claims (15)
1. Inrichting voor een tweepotsysteem bestaande uit een plantenpot (1) en een wateropvangpot (2), met het kenmerk, dat de plantenpot (1) aan de onderzijde kleine openingen heeft en dat de nauw aansluitende wateropvangpot (2) geen opening heeft voor vloeistofafvoer.
2. Inrichting volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de verhouding tussen de hoogte van de wateropvangpot (5) ten opzichte van de hoogte van de plantenpot (3) zich bevindt tussen 1:20 en 1:3.
3. Inrichting volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de verhouding tussen de hoogte van de wateropvangpot (5) ten opzichte van de hoogte van de plantenpot (3) zich bevindt tussen 1:15 en 1:5.
4. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies 1-3, met het kenmerk, dat de openingen in de bodem van de plantenpot een diameter hebben kleiner dan 5 mm.
5. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies 1-4, met het kenmerk, dat de hoogte van het systeem met maximaal 20% verhoogt indien de wateropvangpot (2) onder de plantenpot (1) wordt gezet.
6. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies 1-5, met het kenmerk, dat de bodem van de wateropvangpot voorzien is van wielen.
7. Inrichting volgens voorgaande conclusie 6, met het kenmerk, dat de bodem van de wateropvangpot voorzien is van wielen dewelke symmetrisch gemonteerd werden.
8. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies 1-7, met het kenmerk, dat de verhouding van de lengte van de verlaagde sectie van de bodem van de plantenpot (6) over de lengte van de bodem van de wateropvangpot (7) tussen 1:10 en 1:2 valt.
9. Inrichting volgens één der voorgaande conclusies 1-8, met het kenmerk, dat de hoogte van het systeem met maximaal 15% verhoogt indien de wateropvangpot (2) onder de plantenpot (1) wordt geplaatst.
10. Inrichting volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat de hoogte van het systeem met maximaal 5% verhoogt indien de wateropvangpot (2) onder de plantenpot (1) wordt geplaatst.
11.Inrichting volgens één der voorgaande conclusies 1-10, met het kenmerk, dat de gekozen materialen voor het vervaardigen van de plantenpot (1) en de wateropvangpot (2) voor minstens 90% overeenkomen.
12.Inrichting volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat de plantenpot (1) en de wateropvangpot (2) uit één en hetzelfde materiaal bestaan.
13.Inrichting volgens conclusie 12, met het kenmerk, dat de plantenpot (1) en de wateropvangpot (2) uit een composiet bestaan.
14. Inrichting volgens conclusie 13, met het kenmerk, dat de plantenpot (1) en de wateropvangpot (2) een gerecycleerd plastic en mineraal omvatten.
15.Gebruik van de inrichting volgens één van de conclusies 1-14 voor het houden, groeien of behandelen van planten in een plantenpot (1) waarbij overtollige water in een nauw aansluitende wateropvangpot (2) loopt en capillair terug in de plantenpot (1) opstijgt wanneer de vochtigheid van de grond is gedaald.
Priority Applications (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE20215470A BE1029501B1 (nl) | 2021-06-15 | 2021-06-15 | Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot |
NL2032170A NL2032170B1 (nl) | 2021-06-15 | 2022-06-15 | Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE20215470A BE1029501B1 (nl) | 2021-06-15 | 2021-06-15 | Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
BE1029501A1 true BE1029501A1 (nl) | 2023-01-16 |
BE1029501B1 BE1029501B1 (nl) | 2023-01-23 |
Family
ID=76553450
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
BE20215470A BE1029501B1 (nl) | 2021-06-15 | 2021-06-15 | Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot |
Country Status (2)
Country | Link |
---|---|
BE (1) | BE1029501B1 (nl) |
NL (1) | NL2032170B1 (nl) |
Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US20060207175A1 (en) | 2005-03-18 | 2006-09-21 | Wu Shi F | Flowerpot |
CN201282669Y (zh) | 2008-08-05 | 2009-08-05 | 冯时元 | 环保、自动吸水花盆 |
CN206776180U (zh) | 2017-06-01 | 2017-12-22 | 余厅 | 一种具有自动灌浇水功能的种植装置 |
JP2019062877A (ja) | 2017-09-29 | 2019-04-25 | 茂生 開田 | 貯水容器付プランター |
Family Cites Families (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
JPH1156A (ja) * | 1997-06-10 | 1999-01-06 | Isamu Nihongi | 栽培器 |
KR200458782Y1 (ko) * | 2009-06-26 | 2012-03-09 | 석 김 | 대체 토양용 화분 조립체 |
CN201976497U (zh) * | 2010-11-30 | 2011-09-21 | 罗成先 | 花盆 |
KR200470506Y1 (ko) * | 2011-05-04 | 2013-12-20 | 유한회사 신한코리아 | 구멍 없는 화분 |
US20130227880A1 (en) * | 2012-03-05 | 2013-09-05 | Att Southern, Inc. | Recycled plastic composite composition |
CN104620952A (zh) * | 2013-11-06 | 2015-05-20 | 张黛云 | 一种保湿花盆 |
CN105103998A (zh) * | 2015-08-08 | 2015-12-02 | 宋涛 | 一种防溢水花盆 |
DE202017003891U1 (de) * | 2017-07-25 | 2018-10-26 | Pöppelmann Holding GmbH & Co. KG | Pflanzenbehälter mit Wasserspeicher |
JP6677686B2 (ja) * | 2017-08-28 | 2020-04-08 | 株式会社Globe | 植木鉢 |
KR102076813B1 (ko) * | 2018-04-30 | 2020-02-12 | 장소영 | 기능성 화분 |
CN110122111A (zh) * | 2019-05-16 | 2019-08-16 | 王长年 | 仿石压塑花盆的制备方法 |
-
2021
- 2021-06-15 BE BE20215470A patent/BE1029501B1/nl active IP Right Grant
-
2022
- 2022-06-15 NL NL2032170A patent/NL2032170B1/nl active
Patent Citations (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US20060207175A1 (en) | 2005-03-18 | 2006-09-21 | Wu Shi F | Flowerpot |
CN201282669Y (zh) | 2008-08-05 | 2009-08-05 | 冯时元 | 环保、自动吸水花盆 |
CN206776180U (zh) | 2017-06-01 | 2017-12-22 | 余厅 | 一种具有自动灌浇水功能的种植装置 |
JP2019062877A (ja) | 2017-09-29 | 2019-04-25 | 茂生 開田 | 貯水容器付プランター |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
BE1029501B1 (nl) | 2023-01-23 |
NL2032170B1 (nl) | 2022-12-21 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
AU2017292897B2 (en) | An improved plant pot | |
US20230301244A1 (en) | Plant pots in close-fitting water collection tray | |
CN202396254U (zh) | 一种柱腾式栽培绿萝的自动渗灌装置 | |
US10462987B2 (en) | Method and apparatus on modular gardens | |
NL2032170B1 (nl) | Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot | |
CN207277423U (zh) | 一种用于园林节水的集雨器设备 | |
KR200436996Y1 (ko) | 걸이식화분 | |
BE1030379B1 (nl) | Plantenpot met nauw aansluitende wateropvangpot | |
KR102543474B1 (ko) | 띠녹지 화분 | |
CN212065019U (zh) | 一种可回收利用雨水的环保雨水种植容器 | |
CN2822167Y (zh) | 盆栽箱 | |
Bainbridge | Gardening with Less Water: Low-Tech, Low-Cost Techniques; Use up to 90% Less Water in Your Garden | |
JP3515777B1 (ja) | 道路類区画用ブロック | |
US10667476B2 (en) | Sustained release irrigation apparatus with pivoting cap | |
JP2002253054A (ja) | 植物栽培用装置及びこの装置を使用した植物栽培方法 | |
KR200445752Y1 (ko) | 비닐 팩 화분 | |
NL2013977B1 (nl) | Ingepotte epifyt, werkwijze voor het telen daarvan en daarbij gebruikte pot. | |
CN2458861Y (zh) | 能够保持水分的花盆 | |
JP2004267181A (ja) | 植物自在棒固定鉢 | |
DE202013001763U1 (de) | Pflanzturm | |
KR20130040056A (ko) | 무동력 관수장치 및 이를 구비하는 식물 재배 시스템 | |
CN217011905U (zh) | 一种种植盆 | |
CN207266550U (zh) | 一种葡萄盆栽装置 | |
NL2018379B1 (nl) | Teeltsubstraat | |
NL2018205B1 (nl) | Ingepotte epifyt, werkwijze voor het telen daarvan en daarbij gebruikte pot |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Effective date: 20230123 |