BE1020504A3 - Compacte microgolfoven. - Google Patents

Compacte microgolfoven. Download PDF

Info

Publication number
BE1020504A3
BE1020504A3 BE2012/0275A BE201200275A BE1020504A3 BE 1020504 A3 BE1020504 A3 BE 1020504A3 BE 2012/0275 A BE2012/0275 A BE 2012/0275A BE 201200275 A BE201200275 A BE 201200275A BE 1020504 A3 BE1020504 A3 BE 1020504A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
cavity
microwave oven
compact microwave
compact
door
Prior art date
Application number
BE2012/0275A
Other languages
English (en)
Inventor
Cabrera Juan Monzo
Fernandez Francisco Javier Clemente
Molina Juan Luis Pedreno
Marleen Verhelst
Original Assignee
Halm Bvba
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Halm Bvba filed Critical Halm Bvba
Priority to BE2012/0275A priority Critical patent/BE1020504A3/nl
Priority to EP13727505.3A priority patent/EP2842387A1/en
Priority to PCT/BE2013/000021 priority patent/WO2013159158A1/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1020504A3 publication Critical patent/BE1020504A3/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H05ELECTRIC TECHNIQUES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • H05BELECTRIC HEATING; ELECTRIC LIGHT SOURCES NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; CIRCUIT ARRANGEMENTS FOR ELECTRIC LIGHT SOURCES, IN GENERAL
    • H05B6/00Heating by electric, magnetic or electromagnetic fields
    • H05B6/64Heating using microwaves
    • H05B6/74Mode transformers or mode stirrers
    • H05B6/745Rotatable stirrers

Description

Compacte microgolfoven
Deze uitvinding heeft betrekking op een compacte microgolfoven voor het selectief opwarmen van maaltijden. In het bijzonder betreft het een microgolfoven, voorzien van een caviteit met wanden waarin een schotel met voedingswaren, voor onder andere cateringdoeleinden, geplaatst kan worden en waarbij de ruimte tussen de schotel en de wanden van de caviteit beperkt is. Verder voorziet deze inrichting in het selectief opwarmen van een gedeelte van de schotel. De microgolfoven omvat een warm en koud compartiment en middelen om binnen het warme compartiment de microgolfstraling efficiënt te beheren in functie van de op te warmen voedingsmiddelen.
Voedingsmiddelen opwarmen met microgolfenergie in een microgolfoven is al geruime tijd gekend in de stand der techniek. Een belangrijk probleem bij de gekende microgolfovens is dat de energie niet altijd op een efficiënte manier aangewend wordt. Enerzijds wordt de energie in de caviteit van de microgolf onvoldoende nuttig gebruikt en anderzijds wordt er geen rekening gehouden met de samenstelling en de eigenschappen van de voedingsmiddelen van de maaltijden.
Om deze problematiek het hoofd te bieden werden al een aantal oplossingen voorgesteld. Een eerste oplossing betreft een statische inrichting; zoals bijvoorbeeld in US4354083 waarin een microgolfoven, gebruik makende van openingen die zowel in het bovenste- als grondvlak van de oven voorzien zijn en microgolf reflecterende middelen, die de microgolfenergie op een homogene manier in het voedingsmiddel verdelen, beschreven wordt. Een andere oplossing omvat dynamische middelen, zoals bijvoorbeeld in US5828042, waarin een inrichting voor het homogeen verwarmen van voedingsmiddelen beschreven wordt, gebruik makende van een roterende plaat met openingen en voorzien van een weeg- en een microgolfsensor om de hoeveelheid microgolfenergie af te stemmen op het gewicht van het voedingsmiddel.
Beide uitvindingen maken gebruik van een caviteit, waarvan het volume in de ruimte enkele malen groter is dan het volume van de op te warmen voedingsmiddelen. Dit resulteert in een hoogte die maakt dat er bij een gestapelde opstelling van microgolfovens een grotere ruimte in beslag wordt genomen. Verder hebben de openingen voor het verdelen van de microgolfenergie, volgens beide hiervoor vermelde uitvindingen, regelmatige vaste patronen. Beide uitvindingen hebben tot doel een homogene opwarming van de maaltijd te bewerkstelligen en niet een selectieve opwarming van bepaalde voedingsmiddelen.
Verder is het ook gekend om maaltijden selectief op te warmen met een warm en koud compartiment zoals in EP2037784 beschreven. Hierin wordt gebruik gemaakt van U-vormige profielen die een scheiding vormen tussen een warm en koud compartiment. De onderhavige uitvinding is dan ook een verbetering van deze inrichting met de nadruk op een efficiënt energieverbruik en op het selectief opwarmen van voedingsmiddelen.
Deze uitvinding biedt een oplossing voor de voorgenoemde problemen, door een microgolfoven te voorzien met een gesloten caviteit, waarbij de ruimte tussen de 6 wanden van de caviteit en de op te warmen schotel beperkt is. Verder is de inrichting van een roerder met een horizontale roterende as en distributieruimte met
Jttllt AWIÂ/WA /3 onregelmatige aangepaste openmgen voorzien. Deze roerder heeft tot doel de microgolven homogeen in de caviteit te verdelen. De caviteit waarin de roterende roerder zich bevindt, kan zodoende in hoogte beperkt worden. De combinatie van een beperkte ruimte in de caviteit voor de schotel, de horizontale roterende roerder en de onregelmatig aangepaste openingen zorgen precies voor een aangepaste opwarming van de voedingsmiddelen. Dit zorgt voor, in functie van hun samenstelling en eigenschappen van de voedingsmiddelen, een selectieve opwarming van de verschillende voedingswaren.
In een andere mogelijke uitvoeringsvorm is er een warm en koud compartiment voorzien in de caviteit, waardoor een gedeelte van de maaltijd opgewarmd kan worden, terwijl een ander deel koud dient te blijven. Beide compartimenten worden door een elektromagnetische filter gescheiden, waardoor de microgolven enkel in het warme compartiment verdeeld worden.
In een andere mogelijke uitvoeringsvorm kunnen minstens twee microgolfovens gekoppeld worden en waarbij het vermogen tussen de verschillende microgolfovens door middel van een elektronische sturing geregeld wordt. Deze gestapelde microgolfovens nemen een beperkte hoogte in beslag.
Aan de hand van de bijgevoegde figuren wordt de uitvinding in detail uiteengezet.
Fig.1: Doorsnede van een microgolfoven met een warm en koud compartiment;
Fiq.2 : Zijaanzicht elektromagnetische filter voor het plaatsen in een caviteit van een microgolfoven;
Fiq.3 : Zijaanzicht elektromagnetische filter voor het plaatsen in een caviteit van een microgolfoven;
Fig.4 : Vooraanzicht deur van een microgolfoven met elektromagnetische filter;
Fig.5 : Onregelmatige openingen in wand van de caviteit van een microgolfoven;
Fig.6 : Zijaanzicht roterende roerder;
Een microgolfoven bestaat uit een caviteit voor het inbrengen van een op te warmen maaltijd, een bedieningspaneel met timer, een magnetron en een stroombron. Het bedieningspaneel en de timer, alsook de stroombron staan niet op de figuren aangegeven.
Volgens figuur 1 omvat de compacte microgolfoven(1) volgens deze uitvinding een caviteit(2), dat omsloten wordt door een onderste wand(3), een bovenste wand(4), twee zijwanden(5a,5b), een achterwand(6) en een deur(7) aan de voorzijde. Boven deze caviteit(2) is een distributieruimte(8) voorzien waarin zich de magnetron antenne(9) bevindt. De horizontale roterende roerder(10) bevindt zich achteraan in de warme caviteit. In de bovenste wand(4) tussen de distributieruimte(8) en de caviteit(2) zijn onregelmatige aangepaste openingen(11) voorzien die de microgolven selectief verdelen in de caviteit(2).
Volgens een mogelijke uitvoeringsvorm wordt de caviteit(2) in een warm(2a) en een koud(2b) compartiment verdeeld. Deze compartimenten(2a,2b) worden gescheiden door een elektromagnetische filter(12), die ervoor zorgt dat de microgolven enkel in het warme compartiment(2a) over het voedingsmiddel verdeeld worden. Figuren 2 en 3 illustreren twee mogelijke elektromagnetische filters(12). Volgens een mogelijke uitvoeringsvorm, zoafs geïllustreerd in figuur 2 bestaat de filter(12) uit een metalen plaat met een verticaal opstaande wand(12a), dat aan zijn onderzijde voorzien is van een balkvormig lichaam(12b). De verticaal opstaande wand(12a) is aangesloten op de bovenste wand(4). Loodrecht op de opstaande wand(12a) bevindt er zich aan één zijde een opstaande wand(12c), die aansluit op de deur(7). De andere zijde van de opstaande wand(12a) sluit aan bij de achterwand(6) van de caviteit(2). Het balkvormig lichaam(12b) is voorzien van uitsparingen(12d). Figuur 3 toont een mogelijke variant van een filter(12), met een opstaande wand(12a) met er loodrecht een opstaande wand(12c) en aan de onderzijde van de opstaande wand(12a) loodrecht hierop een horizontale plaat(12e) met balkvormige uitsteeksels(12f). De opstaande wand(12a) sluit aan op de bovenste wand(4) en met aan één zijde de opstaande wand(12c), die aansluit op de deur(7) en de andere zijde die aansluit aan de achterwand(6) van de caviteit(2). Figuur 4 toont een deur(7), voorzien van een filter(13). Een eerste filter(13a) bevindt rond de periferie van de deur van het koude compartiment. De tweede filter(13b) wordt gevormd rond de periferie van de deur van het warme compartiment. Beide filters(13a,13b) worden gescheiden door een filter(13c) op de deur(7). De opstaande wand(12a) van de filter(12), dat het koude en warme compartiment in de caviteit(2) scheidt, sluit aan op de filter(12c) van de deur(7).
Een dienblad wordt onder de filter(12) geschoven op de bodemwand(3). Het gedeelte van het dienblad met voedingswaren dewelke opgewarmd moeten worden, bevindt zich in het warm compartiment(2a) onder de onregelmatige openingen(11) in de bovenste wand(4). Deze onregelmatige openingen(11), volgens figuur 5 worden gevormd m functie van een aantal parameters. Deze parameters omvatten de afmetingen van de caviteit(2) en de distributieruimte(8) boven de caviteit(2), waar zich de magnetron antenne(9) bevindt, de positie van de magnetron antenne(9), de samenstelling van de maaltijd, de configuratie van de filter(12) in de caviteit(2) en de filter(13) van de deur(7) alsook de positie en de configuratie van de roerder(10).
De microgolven worden ontwikkeld in de magnetron antenne(9) in de distributieruimte(8) boven de caviteit(2). In de warme caviteit(2a) is een roterende horizontale roerder(10) voorzien. Een dergelijke roterende roerder(10) is weergegeven in figuur 6. De roterende roerder(10) bestaat uit een aantal schoepen(10a) die longitudinaal aan een horizontale as(10b) voorzien zijn. Volgens deze uitvoeringsvorm bestaan de schoepen(10a) uit 2 vlakken die loodrecht op elkaar staan rond de lengteas(10b). Rond de lengteas(10b) worden 4 schoepen gevormd die een aangepast patroon hebben. Het vlak van de schoep(10a) omvat een breder(10c) en smaller(lOd) gedeelte dat zich uitstrekt langs de lengteas(10b). De roerder wordt aangedreven door een motor, die niet op de figuren staat aangegeven. Een dergelijke roterende roerder(10) wordt aangepast in functie van de onregelmatige openingen(11)en de afmetingen van de warme caviteit. Het gebruik van een roterende roerder(10) met een horizontale draaiende lengteas(10b) maakt dat de hoogte van de warme caviteit beperkt kan blijven.
De uitvinding betreft in het bijzonder een combinatie van een microgolfoven met een compacte caviteit(2) en waarbij . , _ , , _ JDi de gegenereerde microgolven met behulp van een horizontale roterende roerder(lO) doorheen onregelmatig aangepaste openingen(11) in deze caviteit(2) verdeeld worden om het voedingsmiddel in deze caviteit(2) selectief op te warmen.
In een andere mogelijke uitvoeringsvorm worden minstens 2 compacte microgolfovens aan elkaar gekoppeld. De microgolfovens kunnen zodoende horizontaal of verticaal gekoppeld worden. Door middel van een microprocessor wordt de microgolfenergie in de verschillende microgolfovens gestuurd in functie van de gewenste energieniveaus en energieverbruik. Het vermogen wordt bepaald in functie van een aantal instellingen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de voedingsmiddelen en de vereiste opwarmingstijden. Een elektronische controle zorgt ervoor dat de microgolfstraling gelijkmatig verdeeld worden. Volgens deze uitvoeringsvorm wordt het maximale vermogen niet overschreden. Het koppelen van meerdere compacte microgolfovens laat toe om verschillende voedingswaren of maaltijden tegelijkertijd selectief op te warmen. Dit kan in het bijzonder gebruikt worden op- plaatsen waar op een snelle manier verschillende voedingswaren of maaltijden tegelijkertijd opgewarmd moeten worden.

Claims (12)

1. Een compacte microgolfoven(1) voor het opwarmen van een maaltijd, bestaande uit een caviteit(2) met wanden, omvattende een onderste(3) en bovenste wand(4), zijwanden(5a,5b), een achterwand(6),een deur(7), een aangedreven roterende roerder(10)in de caviteit (2) met boven de caviteit(2) een distributieruimte(8) met een microgolfgenerator(9), en waarbij de caviteit(2) en de distributieruimte(8) gescheiden zijn door de bovenste wand(4) met openingen(11) en hierdoor gekenmerkt doordat de roerder(10) voorzien is van een horizontale roterende lengteas(10b), waarlangs schoepen(10a) zich in de lengterichting van de lengteas(10b) uitstrekken en waarbij de vlakken van de schoepen van een aangepast patroon(10c,lOd) voorzien zijn.
2. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusie 1 en hierdoor gekenmerkt doordat de roerder vier schoepen(10a) bevat die loodrecht op elkaar staan langs de lengteas(10b).
3. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusie 1 en hierdoor gekenmerkt doordat het patroon van de schoepen van de roerder(10c,lOd) in functie van een aantal parameters voorzien is.
4. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusies 1 of 2 en hierdoor gekenmerkt doordat de bovenste wand(4) van de caviteit(2) van een aantal onregelmatige aangepaste openingen(11), volgens een bepaald patroon, voorzien is.
5. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusie 4 en hierdoor gekenmerkt doordat de openingen(11) in de bovenste wand(4) gemaakt worden in functie van een aantal parameters.
6. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusies 3 of 5 en hierdoor gekenmerkt doordat de parameters bepaald worden door de afmetingen van de caviteit(2) en de samenstelling van de maaltijd.
7. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusie 1 en hierdoor gekenmerkt doordat de caviteit(2) door middel van een elektromagnetische filter(12) opgedeeld wordt in een warm(2a) en koud(2b) compartiment.
8. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusie 7 en hierdoor gekenmerkt doordat de filter(12) uit een metalen plaat bestaat, omvattende een opstaande verticale wand(12a), die verbonden is met het bovenste wand(4) van de caviteit(2), met aan één zijde loodrecht op de opstaande wand(12c), een verticale plaat die aansluit aan de deur(7) en aan de andere zijde verbonden is met de achterwand(6) van de caviteit(2) en onderaan de opstaande zijde(12a) een opeenvolging van uitsteeksels(12f) en uitsparingen(12d) voorzien zijn, waaronder een maaltijd op een dienblad geschoven kan worden.
9. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusie 1 en hierdoor gekenmerkt doordat de deur(7) aan de caviteit(2), rond zijn periferie van een elektromagnetische filter(13a,13b,13c) voorzien is.
10. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusie 9 en hierdoor gekenmerkt doordat de filter(13) aan de deur(7) een scheiding vormt voor het koude(13a) en warme(13b) compartiment en waarbij de elektromagnetische filter(12) in de caviteit(2) aansluit ter hoogte van deze scheiding(13c) aan de deur(7).
11. Een compacte microgolfoven(1) volgens minstens één van voorgaande conclusies en hierdoor gekenmerkt doordat minstens twee compacte microgolfovens gekoppeld worden en waarbij het vermogen gestuurd wordt door een microprocessor in functie van de instellingen.
12. Een compacte microgolfoven(1) volgens conclusie 11 en hierdoor gekenmerkt doordat de microgolven binnen de verschillende microgolfovens gelijkmatig gestuurd worden door een elektronische controle.
BE2012/0275A 2012-04-26 2012-04-26 Compacte microgolfoven. BE1020504A3 (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2012/0275A BE1020504A3 (nl) 2012-04-26 2012-04-26 Compacte microgolfoven.
EP13727505.3A EP2842387A1 (en) 2012-04-26 2013-04-25 A compact microwave oven
PCT/BE2013/000021 WO2013159158A1 (en) 2012-04-26 2013-04-25 A compact microwave oven

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE201200275 2012-04-26
BE2012/0275A BE1020504A3 (nl) 2012-04-26 2012-04-26 Compacte microgolfoven.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1020504A3 true BE1020504A3 (nl) 2013-11-05

Family

ID=48577450

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2012/0275A BE1020504A3 (nl) 2012-04-26 2012-04-26 Compacte microgolfoven.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2842387A1 (nl)
BE (1) BE1020504A3 (nl)
WO (1) WO2013159158A1 (nl)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4354083A (en) * 1980-11-05 1982-10-12 General Electric Company Microwave oven with novel energy distribution arrangement
US4409453A (en) * 1976-05-19 1983-10-11 Smith Donald P Combined microwave and impingement heating apparatus
EP1566985A1 (en) * 2004-02-19 2005-08-24 Lg Electronics Inc. Microwave oven
WO2011080204A1 (en) * 2009-12-30 2011-07-07 Arcelik Anonim Sirketi An oven

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR100234735B1 (ko) 1996-07-11 2000-01-15 구자홍 전자레인지의 균일가열방법 및 그 장치
BE1017196A3 (nl) 2006-06-26 2008-04-01 Halm Bvba Inrichting en werkwijze voor het gemeenschappelijk opwarmen van bereide maaltijden.

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4409453A (en) * 1976-05-19 1983-10-11 Smith Donald P Combined microwave and impingement heating apparatus
US4354083A (en) * 1980-11-05 1982-10-12 General Electric Company Microwave oven with novel energy distribution arrangement
EP1566985A1 (en) * 2004-02-19 2005-08-24 Lg Electronics Inc. Microwave oven
WO2011080204A1 (en) * 2009-12-30 2011-07-07 Arcelik Anonim Sirketi An oven

Also Published As

Publication number Publication date
EP2842387A1 (en) 2015-03-04
WO2013159158A1 (en) 2013-10-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2835758B2 (ja) オーブン及びこのオーブンによる調理方法
USRE36724E (en) Visible light and infra-red cooking apparatus
EP2499880B1 (en) Device and method for heating using rf energy
DE60216053T2 (de) Apparat und methode zum schnellen erwärmen von verpackten mahlzeiten
US4992638A (en) Microwave heating device with microwave distribution modifying means
AU687118B2 (en) Method and apparatus of cooking food in a lightwave oven
AU736554B2 (en) Method and apparatus of cooking food in a lightwave oven
JP6689149B2 (ja) 過熱蒸気を用いた加熱調理機および加熱調理方法
JP4585976B2 (ja) 加熱調理器
US20120164022A1 (en) Methods and devices for processing objects by applying electromagnetic (em) energy
Lee et al. Conventional and emerging combination technologies for food processing
AU2014234102A1 (en) Cooking apparatus
US4991497A (en) Method and apparatus for simulating open flame broiled meat products
BE1020504A3 (nl) Compacte microgolfoven.
JP6089224B2 (ja) 高周波加熱調理装置
CN115604878A (zh) 用于在烤炉中提供可定制的加热区的设备
US20040007570A1 (en) Method and device for microwave-heating prepared meals sealed in trays
JP5984305B2 (ja) コンベア式食品加熱装置
NZ229606A (en) Microwave cooking stand: alters mode for even cooking
AU667823B2 (en) Cooking apparatus using electron and molecular excitation mode
JPH0749126A (ja) 加熱調理装置
WO2017021260A1 (en) Apparatus for cooking oven-baked products and the like
JPH01234718A (ja) 電子レンジ
WO2006087753A1 (en) Microwave diffuser
JP2011192442A (ja) 高周波加熱調理装置