BE1016876A3 - Traditional brickwork building`s wall and wall element making method for use in factory, involves prefabricating wall parts by stacking and joining stones according to bond pattern, where wall parts are designed to form walls - Google Patents
Traditional brickwork building`s wall and wall element making method for use in factory, involves prefabricating wall parts by stacking and joining stones according to bond pattern, where wall parts are designed to form walls Download PDFInfo
- Publication number
- BE1016876A3 BE1016876A3 BE2006/0034A BE200600034A BE1016876A3 BE 1016876 A3 BE1016876 A3 BE 1016876A3 BE 2006/0034 A BE2006/0034 A BE 2006/0034A BE 200600034 A BE200600034 A BE 200600034A BE 1016876 A3 BE1016876 A3 BE 1016876A3
- Authority
- BE
- Belgium
- Prior art keywords
- wall
- wall sections
- wall parts
- building block
- building
- Prior art date
Links
Classifications
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04C—STRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
- E04C2/00—Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
- E04C2/02—Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials
- E04C2/04—Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres
- E04C2/041—Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels characterised by specified materials of concrete or other stone-like material; of asbestos cement; of cement and other mineral fibres composed of a number of smaller elements, e.g. bricks, also combined with a slab of hardenable material
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04B—GENERAL BUILDING CONSTRUCTIONS; WALLS, e.g. PARTITIONS; ROOFS; FLOORS; CEILINGS; INSULATION OR OTHER PROTECTION OF BUILDINGS
- E04B2/00—Walls, e.g. partitions, for buildings; Wall construction with regard to insulation; Connections specially adapted to walls
- E04B2/02—Walls, e.g. partitions, for buildings; Wall construction with regard to insulation; Connections specially adapted to walls built-up from layers of building elements
- E04B2/14—Walls having cavities in, but not between, the elements, i.e. each cavity being enclosed by at least four sides forming part of one single element
- E04B2/26—Walls having cavities in, but not between, the elements, i.e. each cavity being enclosed by at least four sides forming part of one single element the walls being characterised by fillings in all cavities in order to form a wall construction
-
- E—FIXED CONSTRUCTIONS
- E04—BUILDING
- E04C—STRUCTURAL ELEMENTS; BUILDING MATERIALS
- E04C2/00—Building elements of relatively thin form for the construction of parts of buildings, e.g. sheet materials, slabs, or panels
- E04C2002/001—Mechanical features of panels
- E04C2002/004—Panels with profiled edges, e.g. stepped, serrated
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Architecture (AREA)
- Civil Engineering (AREA)
- Structural Engineering (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Electromagnetism (AREA)
- Finishing Walls (AREA)
Abstract
Description
Werkwijze voor het realiseren van muren van een prefabgebouw en snelbouwsteen die bij deze werkwijze kan worden toegepast.
De huidige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het realiseren van muren van een prefabgebouw.
Meer speciaal heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor het realiseren van muren van een prefabgebouw, waarbij na de realisatie het prefabgebouw qua uitzicht niet of bijna niet te onderscheiden is van een klassiek of traditioneel gemetst gebouw.
Het is algemeen bekend dat voor het realiseren van muren van een gebouw doorgaans stenen worden gebruikt die op de bouwplaats zelf in een geschrankt verband op elkaar worden gestapeld en aan elkaar bevestigd worden door mortelspecie.
Een nadeel van deze bekende werkwijze is dat de metsers zijn blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden, waarbij bijvoorbeeld bij extreme koude de werken volledig moeten worden stilgelegd.
De weersomstandigheden vormen tevens een onberekenbare factor voor het plannen van de uitvoering van de werken, waardoor deze dikwijls achterstand kunnen oplopen en voor het inschatten van de kosten die met de uitvoering gepaard gaan.
Nog een nadeel van deze bekende werkwijze is dat de metsers vaak moeten werken op moeilijk bereikbare plaatsen, waarbij dikwijls stellingen geplaatst moeten worden of dergelijke meer.
Om aan dit euvel van traditionele bouwwijzen te verhelpen, wordt vaak ook prefabbouw toegepast, die er volgens een bekende werkwijze in bestaat de muren van een gebouw of zelfs een gans gebouw te realiseren met prefabelementen, waarbij op voorhand grote gedeelten van het gebouw in een fabriekshal of dergelijke worden vervaardigd die vervolgens op de bouwplaats in elkaar worden gezet.
Een voordeel van deze bekende werkwij ze is dat men minder afhankelijk is van de weersomstandigheden en dat het werk op de bouwplaats zeer snel kan gebeuren.
Een ander voordeel van deze bekende werkwijze is dat een groot deel van het werk in de fabriekshal geautomatiseerd kan worden, waardoor uiteraard de tijd nodig om een gebouw op de bouwplaats te realiseren sterk verminderd kan worden, met lagere kosten als gevolg.
Een nadeel van deze bekende werkwijze is echter dat zulke prefabgebouwen herkenbaar zijn en vaak een minder goede reputatie genieten dan de traditioneel gemetste gebouwen.
Bovendien zijn de wanden van zulke prefabgebouwen heel wat minder stevig dan gemetselde muren.
De huidige uitvinding heeft tot doel aan één of meerdere van de voornoemde en andere nadelen een oplossing te bieden.
Hierbij betreft de huidige uitvinding een werkwijze voor het realiseren van muren van een prefabgebouw die bestaat uit, enerzijds, het op voorhand vervaardigen van in elkaar passende muurgedeelten door het in een bepaald verband op elkaar stapelen en verbinden van stenen, waarbij aan de zijranden bepaalde niet aangrenzende stenen uitsteken ter vorming van tanden die met een lichte speling kunnen grijpen tussen twee uitstekende tanden van een aan te bouwen naastliggend muurgedeelte en, anderzijds, het op de bouwplaats samenbouwen van deze muurgedeelten door ze met hun tanden in elkaar te schuiven en met elkaar te verbinden.
Een voordeel van deze werkwijze volgens de uitvinding is dat een prefabgebouw kan worden gerealiseerd dat alle eigenschappen vertoont van een traditioneel gemetst gebouw, zowel qua uitzicht, als qua constructieve eigenschappen en dat dat op vele vlakken beter is dan een traditioneel gemetst gebouw.
Nog een voordeel van zulke werkwijze is dat de muren van het prefabgebouw steviger zijn dan bij de bekende prefabgebouwen.
Door de werkwijze worden ter plaatse van de verbindingen tussen de muurgedeelten betonnen kolommen bekomen, al dan niet met een wapening, die kunnen bijdragen tot de algemene stijfheid en het draagvermogen van de muren.
Nog een bijkomend voordeel van deze werkwijze is dat de werken op de bouwplaats veel sneller kunnen gebeuren en dat er minder lang in barre weersomstandigheden gewerkt moet worden.
Nog een ander voordeel van deze werkwijze volgens de uitvinding is dat de muurgedeelten met een hefwerktuig in de vorm van een kraan of dergelijke gemakkelijk kunnen worden gestapeld en aan elkaar verbonden kunnen worden ter vorming van een muur, zodat er geen stellingen moeten worden opgebouwd tijdens de realisatie van het gebouw.
Bovendien kan het op voorhand vervaardigen van de muurgedeelten worden geautomatiseerd, waardoor opnieuw veel tijd kan worden bespaard.
Volgens een voorkeurdragende werkwijze, overeenkomstig de uitvinding, worden de muurgedeelten gerealiseerd door de stenen rechtstreeks op elkaar te verlijmen, waarbij daarna liefst nog tijdelijke verstevigingselementen worden aangebracht voor het bijeenhouden van de muurgedeelten tijdens het transport naar de bouwplaats, zoals bijvoorbeeld in de vorm van verticale banden die rond de muurgedeelten worden aangebracht.
Deze werkwijze heeft als voordeel dat bij een verlijming de stenen rechtstreeks op elkaar rusten, wat niet het geval is bij het bekende klassieke metselwerk en dat door de verstevigingselementen de stenen goed worden samengehouden, waardoor niet gewacht moet worden tot de verbinding tussen de stenen volledig is tot stand gekomen door het volledig uitharden van de lijm alvorens een muurgedeelte kan worden verplaatst.
De uitvinding betreft tevens een snelbouwsteen die bij de voornoemde werkwijze volgens de uitvinding kan worden gebruikt, waarbij deze snelbouwsteen is voorzien van minstens twee uit het center geplaatste verticale doorgangen, die zodanig zijn geplaatst dat wanneer meerdere snelbouwstenen in een geschrankt verband op elkaar worden gestapeld er één doorgaande verticale schacht wordt gevormd, waarin een mortelspecie en eventueel een wapening kan worden aangebracht ter vorming van een verticale steunkolom.
Zulke snelbouwsteen volgens de uitvinding is bijzonder interessant bij de voornoemde werkwijze overeenkomstig de uitvinding, omdat hij toelaat de muurgedeelten op eenvoudige wijze met elkaar te verbinden ter vorming van een muur.
Met het inzicht de kenmerken van de uitvinding beter aan te tonen, zijn hierna als voorbeeld zonder enig beperkend karakter enkele voorkeurdragende werkwijzen voor het realiseren van muren van een prefabgebouw beschreven, evenals enkele voorkeurdragende uitvoeringsvormen van een snelbouwsteen die bij zulke werkwijze kan worden toegepast, met verwijzing naar de bijgaande figuren, waarin:
figuren 1 en 2 respectievelijk in perspectief en in bovenaanzicht een snelbouwsteen volgens de uitvinding weergeven; figuur 3 en 4 analoog aan de figuren 2 en 3 een andere uitvoeringsvorm van een snelbouwsteen volgens de uitvinding weergeven; figuur 5 in perspectief een muurgedeelte van een binnenmuur weergeeft dat is gerealiseerd volgens een werkwijze overeenkomstig de uitvinding met behulp van snelbouwstenen volgens de figuren 1 tot 4;
figuur 6 een muur weergeeft die volgens een werkwijze overeenkomstig de uitvinding is opgebouwd uit meerdere muurgedeelten, zoals weergegeven in figuur 5; figuren 7 en 8 alternatieve realisaties van muren weergeven die vervaardigd zijn volgens de werkwijze van de uitvinding; figuren 9 en 10 de realisatie illustreren volgens een werkwijze overeenkomstig de uitvinding van een muurgedeelte van een gevelmuur.
De in de figuren 1 en 2 weergegeven snelbouwsteen 1 volgens de uitvinding is, zoals de bekende snelbouwstenen, een balkvormig element dat in verticale richting XX' is voorzien van een aantal doorgangen 2.
Zulke snelbouwsteen 1 kan bijvoorbeeld vervaardigd zijn uit gebakken klei of uit een uitgeharde mortelspecie of dergelijke.
Volgens de uitvinding is de snelbouwsteen 1 evenwel voorzien van minstens twee uit het center geplaatste verticale doorgangen 3, die zodanig zijn geplaatst dat, wanneer meerdere snelbouwstenen 1 in een geschrankt verband boven elkaar worden geplaatst, zoals bijvoorbeeld in figuur 5 is weergegeven, er een doorgaande verticale schacht 4 wordt gevormd, die voldoende groot is om er een mortelspecie en eventueel een wapening in aan te brengen ter vorming van een verticale steunkolom.
Bij voorkeur hebben de voornoemde doorgangen een doorsnede van de grootteorde van ongeveer 5 cm bij 5 cm en zijn de middelpunten C van de doorgangen 3 ongeveer op een kwart van de lengte L van de kopse kanten verwijderd en in het midden van de breedte B van de snelbouwsteen 1 gelegen.
Voorts zijn in de getoonde uitvoeringsvorm van de figuren 1 en 2 de doorgangen 3 van de snelbouwsteen 1 symmetrisch uitgevoerd ten opzichte van een vlak YY' dat dwars op de lengte L van de steen staat, waarbij in dit geval de gedeelten 5 en 6 van de snelbouwsteen 1 aan weerszijden van dit symmetrievlak YY' identiek aan elkaar zijn.
De buitenafmetingen van de snelbouwsteen 1 van de figuren 1 en 2 zijn bij voorkeur hetzelfde als bij de klassieke snelbouwstenen.
Dit wil zeggen dat bij voorkeur de lengte L ongeveer 29 cm is en de breedte B, evenals de hoogte H bij benadering één van de volgende waarden aanneemt: 9 cm, 14 cm of 19 cm.
In de figuren 3 en 4 is een andere uitvoeringsvorm van een snelbouwsteen 7 volgens de uitvinding weergegeven, waarbij in dit geval de doorgangen 2 en 3 eveneens symmetrisch zijn uitgevoerd ten opzichte van een vlak YY' dwars op de lengte L van de snelbouwsteen 7.
De gedeelten 5 en 6 aan weerszijden van het symmetrievlak YY' zijn in deze uitvoeringsvorm evenwel niet identiek uitgevoerd.
Meer bepaald is de snelbouwsteen 7 over de lengte M' met een hoogte H' uitgevoerd die kleiner is dan de hoogte H van het overige gedeelte 6.
Voor het bouwen van een muur volgens een werkwijze overeenkomstig de uitvinding is de hoogte H van het overige gedeelte 6 van een snelbouwsteen 7 volgens de figuren 3 en 4 gelijk aan de hoogte H van een snelbouwsteen 1 volgens de figuren 1 en 2.
Bovendien is de totale lengte M van de snelbouwsteen 7 iets kleiner dan de totale lengte L van de snelbouwsteen
1.
Meer bepaald is de lengte M' van het gedeelte 5 dat lager
<EMI ID=1.1>
gedeelte 6, terwijl de lengte M" van dit gedeelte 6 gelijk is aan de halve lengte L' van een snelbouwsteen 1.
Snelbouwstenen 1 en 7, zoals weergegeven in de figuren 1 tot 4, gebruikt kunnen worden om de binnenmuren van een prefabgebouw te realiseren en dit volgens de hierna beschreven werkwijze volgens de uitvinding.
Een eerste stap van deze werkwijze bestaat erin muurgedeelten 8 te vervaardigen, zoals weergegeven in figuur 5, door snelbouwstenen 1 en 7 in een geschrankt verband op elkaar te stapelen en ze met elkaar te verbinden.
Door de geschrankte stapeling steken aan de zijranden 9 en
10 van het muurgedeelte 8 bepaalde, niet aan elkaar grenzende snelbouwstenen 1 en 7 uit, zodat uitstekende tanden 11 worden gevormd.
Verder zijn aan één zijde 9 van het muurgedeelte 8 de uitstekende snelbouwstenen of tanden 11 allemaal van het type zoals weergegeven in de figuren 3 en 4, terwijl alle andere snelbouwstenen 1 van het muurgedeelte 8 zijn uitgevoerd zoals in de uitvoeringsvorm van de figuren 1 en
2.
Bij voorkeur worden de snelbouwstenen 1 en 7 van de muurgedeelten 8 met elkaar verbonden door ze rechtstreeks op elkaar te lijmen en worden nadien verstevigingselementen 12 aangebracht voor het bijeenhouden van de muurgedeelten 8 tijdens het transport naar de bouwplaats.
Dit kunnen bijvoorbeeld verticale, metalen of kunststof banden 12 zijn die rondom de muurgedeelten 8 worden aangebracht en aangespannen.
Na het transport van de muurgedeelten 8 naar de bouwplaats bestaat een volgende stap van de werkwijze erin op de bouwplaats de muurgedeelten 8 samen te bouwen, zoals in figuur 6 is weergegeven.
Dit gebeurt door de tanden 11 aan de zijde 9 van een eerste muurgedeelte 8 in de tanden 11 van een naastliggend muurgedeelte 8 te schuiven en de muurgedeelten 8 met elkaar te verbinden.
Omdat de snelbouwstenen 7 aan de ene zijde 9 iets minder hoog en iets minder lang zijn uitgevoerd dan de andere snelbouwstenen 1, zal hierbij een zekere speling 13 tussen beide muurgedeelten 8 aanwezig zijn, waardoor het in elkaar schuiven van de muurgedeelten 8 sterk wordt vergemakkelijkt.
In eerste instantie kunnen de muurgedeelten 8 met elkaar worden verbonden door, voor het in elkaar schuiven van de muurgedeelten 8, een specie, bijvoorbeeld een lijm of mortel op de tanden 11 aan te brengen, waarbij de speling
13 liefst zodanig is dat de specie bij het in elkaar schuiven van de muurgedeelten 8 niet wordt weggeschraapt.
Om echter nog een betere verbinding tot stand te brengen tussen de muurgedeelten 8, is het volgens de uitvinding tevens mogelijk gebruik te maken van de voornoemde doorgaande verticale schacht 4, die, na het samenvoegen van de muurgedeelten 8, kan worden volgestort met een mortelspecie 14, al dan niet na het aanbrengen van een wapening 15.
Na het verbinden van de muurgedeelten 8 kunnen dan de verstevigingselementen of banden 12 volledig of gedeeltelijk worden verwijderd of weggesneden.
In de figuren 7 en 8 worden alternatieve realisaties van muren weergegeven die vervaardigd zijn volgens de werkwijze van de uitvinding.
In figuur 7 zijn de muurgedeelten 8 uitgevoerd zoals in figuur 5 maar onder 90 [deg.] ten opzichte van elkaar samengebouwd ter vorming van een hoek.
In figuur 8 werd het gebruik van muurgedeelten 8 die enigszins anders werden uitgevoerd, zodanig dat, na het samenbouwen van de muurgedeelten 8, er een opening 16 is voorzien, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een raam.
Er wordt opgemerkt dat de verticale schachten 4 die bij het verwezenlijken van de muurgedeelten wordt verwezenlijkt ook nuttig gebruikt kunnen worden voor het aanbrengen van leidingen voor de elektriciteit, waterleiding, verwarming of dergelijke.
Zoals is weergegeven in de figuren 9 en 10, kan voor het verwezenlijken van bijvoorbeeld gevelmuren een alternatieve werkwijze volgens de uitvinding worden toegepast.
Hierbij worden eerst een eerste steenlaag 17 verwezenlijkt door tussenstukjes 18 tussen gevelstenen 19 aan te brengen en aan elkaar te bevestigen, bij voorkeur door verlijming.
Nadien wordt dan op deze eerste steenlaag 17 een strook 20 aangebracht en bevestigd, eveneens bij voorkeur door verlijming en wordt vervolgens hierop een nieuwe steenlaag
17 aangebracht, waarbij de voornoemde tussenstukjes 18 en stroken 20 ervoor zorgen dat tussen de gevelstenen 19 voegen 21 ontstaan.
Aldus wordt een muurgedeelte 8 laag na laag opgebouwd met tussenliggende voegen 21.
Bij voorkeur hebben de tussenstukjes 18 en de stroken 20 een breedte B' die iets kleiner is dan de breedte B" van de gevelstenen 19, zodanig dat de voegen 21, hetzij op voorhand, hetzij na het samenbouwen van de gevelmuurgedeelten 8 definitief kunnen worden opgevoegd teneinde een uitzicht te bekomen dat niet te onderscheiden is van de traditionele gevelconstructies.
Wanneer de gevelstenen 19 niet perfect balkvormig zijn, zoals vaak het geval is bij handgevormde stenen of bij stenen met een artisanaal uitzicht, kan, alvorens de stroken 20 worden aangebracht, eerst de steenlaag 17 worden voorzien van een afvlakking 22, die minstens zo breed is als de voornoemde stroken 20, bijvoorbeeld door de steenlaag 17 vlak te frezen over minstens een breedte B', zodanig dat de stroken 20 een betere draagkracht vertonen en gemakkelijker kunnen worden gekleefd.
De uitvinding is geenszins beperkt tot de als voorbeeld beschreven werkwijze en de daarbij toegepaste snelbouwstenen, doch dergelijke werkwijze en snelbouwstenen kunnen volgens verschillende varianten worden verwezenlijkt zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.
Method for the realization of walls of a prefabricated building and rapid building block that can be used in this method.
The present invention relates to a method for realizing walls of a prefab building.
More specifically, the invention relates to a method for realizing walls of a prefabricated building, wherein after completion, the prefabricated building cannot be distinguished, or almost indistinguishable, from a classical or traditional brick building.
It is generally known that bricks are generally used for building walls of a building that are stacked on top of each other in a stiffened context on the building site and fixed to one another by mortar mortar.
A disadvantage of this known method is that the gauges are exposed to all kinds of weather conditions, wherein, for example, in extreme cold, the works must be stopped completely.
The weather conditions are also an unpredictable factor for planning the execution of the works, as a result of which they can often be delayed and for estimating the costs associated with the implementation.
A further disadvantage of this known method is that the meters often have to work in places that are difficult to reach, whereby racks or the like must often be placed.
In order to remedy this shortcoming of traditional building methods, prefabricated buildings are often used which, according to a known method, consist of constructing the walls of a building or even an entire building with prefabricated elements, with large parts of the building being built in a factory hall in advance. or the like are produced which are then assembled at the construction site.
An advantage of this known method is that people are less dependent on the weather conditions and that work on the construction site can be done very quickly.
Another advantage of this known method is that a large part of the work in the factory hall can be automated, whereby of course the time required to realize a building on the construction site can be greatly reduced, with lower costs as a result.
A disadvantage of this known method, however, is that such prefabricated buildings are recognizable and often have a lesser reputation than the traditional brick-built buildings.
Moreover, the walls of such prefab buildings are much less solid than brick walls.
The present invention has for its object to provide a solution to one or more of the aforementioned and other disadvantages.
The present invention relates to a method for realizing walls of a prefabricated building which consists, on the one hand, of manufacturing wall sections that fit into each other in advance by stacking and joining bricks in a particular relationship, wherein certain non-side edges adjoining bricks to form teeth that can grip with slight play between two protruding teeth of an adjacent wall section to be built and, on the other hand, assembling these wall sections together at the construction site by sliding them together with their teeth and joining each other to connect.
An advantage of this method according to the invention is that a prefabricated building can be realized that exhibits all the characteristics of a traditional brick building, both in view and in terms of structural properties, and that in many respects it is better than a traditional brick building.
Another advantage of such a method is that the walls of the prefab building are more robust than in the known prefab buildings.
As a result of the method, concrete columns are obtained at the location of the connections between the wall sections, with or without reinforcement, which can contribute to the general stiffness and bearing capacity of the walls.
An additional advantage of this method is that the work on the construction site can be done much faster and that less time has to be worked in harsh weather conditions.
Yet another advantage of this method according to the invention is that the wall parts with a lifting device in the form of a crane or the like can be easily stacked and connected to each other to form a wall, so that no racks have to be built up during the realization of the building.
In addition, the pre-fabrication of the wall sections can be automated, which again saves a lot of time.
According to a preferred method, according to the invention, the wall sections are realized by gluing the bricks directly onto each other, wherein afterwards preferably still temporary reinforcement elements are provided for holding the wall sections together during transport to the construction site, such as, for example, in the form of vertical tires that are placed around the wall sections.
This method has the advantage that during gluing the bricks rest directly on each other, which is not the case with the known classical masonry and that the bricks are kept well together by the reinforcement elements, so that the connection between the bricks does not have to be complete created by fully curing the glue before a wall portion can be moved.
The invention also relates to a fast building block that can be used in the aforementioned method according to the invention, wherein this fast building block is provided with at least two vertical passages placed from the center, which are arranged such that when several fast building blocks are stacked on top of each other in a squared relationship one continuous vertical shaft is formed, in which a mortar and possibly a reinforcement can be provided to form a vertical support column.
Such a rapid building block according to the invention is of particular interest in the aforementioned method according to the invention, because it allows the wall sections to be connected to each other in a simple manner to form a wall.
With the insight to better demonstrate the characteristics of the invention, a few preferred methods for constructing walls of a prefab building are described below as an example without any limiting character, as well as some preferred embodiments of a rapid building block that can be used in such a method, reference to the accompanying figures, in which:
figures 1 and 2 show a quick building block according to the invention in perspective and in top view, respectively; figures 3 and 4, analogous to figures 2 and 3, show another embodiment of a rapid building block according to the invention; figure 5 represents a wall part of an inner wall in perspective which has been realized according to a method according to the invention with the aid of quick building blocks according to figures 1 to 4;
figure 6 represents a wall which according to a method according to the invention is built up from a plurality of wall parts, as shown in figure 5; figures 7 and 8 show alternative realizations of walls made according to the method of the invention; Figures 9 and 10 illustrate the realization according to a method according to the invention of a wall portion of a facade wall.
The rapid building block 1 according to the invention shown in Figs. 1 and 2, like the known rapid building blocks, is a beam-shaped element which is provided in the vertical direction XX 'with a number of passages 2.
Such rapid building block 1 can for instance be manufactured from fired clay or from a cured mortar or the like.
According to the invention, however, the quick building block 1 is provided with at least two vertical passages 3 placed from the center, which are arranged such that, when a plurality of fast building blocks 1 are placed one above the other in a squared relationship, as is shown, for example, in Figure 5, a continuous one vertical shaft 4 is formed, which is sufficiently large to provide a mortar and possibly a reinforcement for forming a vertical support column.
Preferably, the aforementioned passages have an order of magnitude of about 5 cm by 5 cm and the centers C of the passages 3 are removed about a quarter of the length L from the ends and in the middle of the width B of the fast building block 1.
Furthermore, in the shown embodiment of figures 1 and 2, the passages 3 of the rapid building block 1 are symmetrical with respect to a plane YY 'which is transverse to the length L of the brick, in which case the parts 5 and 6 of the building block 1 on either side of this plane of symmetry YY 'are identical to each other.
The outer dimensions of the quick building block 1 of Figures 1 and 2 are preferably the same as with the traditional quick building blocks.
This means that preferably the length L is approximately 29 cm and the width B, as well as the height H, takes approximately one of the following values: 9 cm, 14 cm or 19 cm.
Figures 3 and 4 show another embodiment of a rapid building block 7 according to the invention, in which case the passages 2 and 3 are also symmetrical with respect to a plane YY 'transverse to the length L of the fast building block 7.
However, the portions 5 and 6 on either side of the plane of symmetry YY 'are not of identical design in this embodiment.
More specifically, the quick building block 7 is designed over the length M 'with a height H' that is smaller than the height H of the remaining part 6.
For building a wall according to a method according to the invention, the height H of the remaining part 6 of a rapid building block 7 according to figures 3 and 4 is equal to the height H of a fast building block 1 according to figures 1 and 2.
Moreover, the total length M of the quick-building block 7 is slightly smaller than the total length L of the quick-building block
1.
More specifically, the length M 'of the portion 5 is that lower
<EMI ID = 1.1>
part 6, while the length M "of this part 6 is equal to half the length L 'of a rapid component 1.
Fast building blocks 1 and 7, as shown in figures 1 to 4, can be used to realize the inner walls of a prefab building and this according to the method according to the invention described below.
A first step of this method is to manufacture wall sections 8, as shown in Figure 5, by stacking fast building blocks 1 and 7 on top of each other and connecting them to each other.
Due to the stacked stacking, the side edges 9 and
10 of the wall portion 8 defined non-adjacent rapid building blocks 1 and 7, so that projecting teeth 11 are formed.
Furthermore, on one side 9 of the wall portion 8, the projecting fast building blocks or teeth 11 are all of the type as shown in figures 3 and 4, while all other fast building blocks 1 of the wall portion 8 are designed as in the embodiment of figures 1 and
2.
The fast building blocks 1 and 7 of the wall parts 8 are preferably connected to each other by gluing them directly to each other and afterwards reinforcement elements 12 are provided for holding the wall parts 8 together during transport to the construction site.
These can be, for example, vertical, metal or plastic bands 12 which are arranged and tightened around the wall parts 8.
After the transport of the wall sections 8 to the construction site, a further step of the method is to assemble the wall sections 8 together on the construction site, as is shown in Figure 6.
This is done by sliding the teeth 11 on the side 9 of a first wall section 8 into the teeth 11 of an adjacent wall section 8 and connecting the wall sections 8 to each other.
Because the quick-building blocks 7 on the one side 9 are slightly less high and slightly less long than the other quick-building blocks 1, a certain play 13 will be present between the two wall sections 8, as a result of which the sliding of the wall sections 8 into each other is greatly facilitated.
In the first instance, the wall parts 8 can be connected to each other by arranging, for sliding the wall parts 8 together, a grout, for example an adhesive or mortar, on the teeth 11, the play
13 is preferably such that the mortar is not scraped away when the wall sections 8 slide together.
However, in order to achieve an even better connection between the wall sections 8, it is also possible according to the invention to use the aforementioned continuous vertical shaft 4, which, after joining the wall sections 8, can be filled with a mortar mortar 14. , whether or not after the application of a reinforcement 15.
After connecting the wall portions 8, the reinforcing elements or bands 12 can then be completely or partially removed or cut away.
Figures 7 and 8 show alternative realizations of walls made according to the method of the invention.
In Figure 7, the wall portions 8 are embodied as in Figure 5 but assembled under 90 [deg.] Relative to each other to form an angle.
In Figure 8, the use of wall portions 8 that were designed somewhat differently became such that, after assembling the wall portions 8, an opening 16 is provided, for example for placing a window.
It is noted that the vertical shafts 4 that are realized in the realization of the wall sections can also be usefully used for the installation of pipes for electricity, water pipe, heating or the like.
As shown in figures 9 and 10, an alternative method according to the invention can be applied to realize for instance facade walls.
A first layer of brick 17 is herein realized by arranging intermediate pieces 18 between facing bricks 19 and fixing them to each other, preferably by gluing.
Afterwards a strip 20 is then applied to this first layer of stone 17 and also attached, preferably also by gluing, and a new layer of stone is subsequently applied to it.
17, wherein the aforementioned intermediate pieces 18 and strips 20 ensure that joints 21 are formed between the facing bricks 19.
A wall section 8 is thus built up layer after layer with intermediate joints 21.
Preferably, the intermediate pieces 18 and the strips 20 have a width B 'which is slightly smaller than the width B "of the facing bricks 19, such that the joints 21 can be permanently joined, either in advance or after the façade wall sections 8 have been assembled. in order to obtain a view that is indistinguishable from traditional façade constructions.
If the facing bricks 19 are not perfectly beam-shaped, as is often the case with hand-shaped bricks or bricks with an artisanal appearance, before the strips 20 are applied, the brick layer 17 can first be provided with a flattening 22 which is at least as wide as the aforementioned strips 20, for example by flat milling the stone layer 17 over at least a width B ', such that the strips 20 have a better bearing capacity and can be adhered more easily.
The invention is by no means limited to the method described by way of example and the fast building blocks used therein, but such method and fast building blocks can be realized in various variants without departing from the scope of the invention.
Claims (14)
Priority Applications (3)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE2006/0034A BE1016876A3 (en) | 2006-01-16 | 2006-01-16 | Traditional brickwork building`s wall and wall element making method for use in factory, involves prefabricating wall parts by stacking and joining stones according to bond pattern, where wall parts are designed to form walls |
BE2006/0418A BE1017243A3 (en) | 2006-01-16 | 2006-08-03 | METHOD FOR REALIZING WALL ELEMENTS AND WALLS OF A TRADITIONAL BUILDING, ALSO BUILDING BLOCK AND ANCHOR THAT CAN BE APPLIED IN THIS METHOD. |
EP06077247A EP1808543A1 (en) | 2006-01-16 | 2006-12-14 | Method for making wall elements and walls of a traditional building, as well as a building stone and an anchor which can be applied with this method |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE2006/0034A BE1016876A3 (en) | 2006-01-16 | 2006-01-16 | Traditional brickwork building`s wall and wall element making method for use in factory, involves prefabricating wall parts by stacking and joining stones according to bond pattern, where wall parts are designed to form walls |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
BE1016876A3 true BE1016876A3 (en) | 2007-08-07 |
Family
ID=36844199
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
BE2006/0034A BE1016876A3 (en) | 2006-01-16 | 2006-01-16 | Traditional brickwork building`s wall and wall element making method for use in factory, involves prefabricating wall parts by stacking and joining stones according to bond pattern, where wall parts are designed to form walls |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
BE (1) | BE1016876A3 (en) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
ITRM20100090A1 (en) * | 2010-03-04 | 2011-09-05 | Edilmoderna S R L | BLOCK IN INSULATING MATERIAL |
Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2105613A (en) * | 1935-06-17 | 1938-01-18 | Emmett V Poston | Fabricated brick construction |
NL6811005A (en) * | 1967-08-04 | 1969-02-06 | ||
DE2363501A1 (en) * | 1973-12-20 | 1975-06-26 | Christian Friemelt | Element of wall form assembly blocks - with channels empty on building side and reinforcing rods drawn through other channels |
FR2372940A1 (en) * | 1976-12-02 | 1978-06-30 | Bouygues Sa | Brick or block wall using preformed adhesive strip - has inserts in vertical joints, and strip in bed joints |
DE29814291U1 (en) * | 1998-08-10 | 1998-12-17 | B & B Maschinenfabrik GmbH, 48496 Hopsten | Wall element |
-
2006
- 2006-01-16 BE BE2006/0034A patent/BE1016876A3/en not_active IP Right Cessation
Patent Citations (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2105613A (en) * | 1935-06-17 | 1938-01-18 | Emmett V Poston | Fabricated brick construction |
NL6811005A (en) * | 1967-08-04 | 1969-02-06 | ||
DE2363501A1 (en) * | 1973-12-20 | 1975-06-26 | Christian Friemelt | Element of wall form assembly blocks - with channels empty on building side and reinforcing rods drawn through other channels |
FR2372940A1 (en) * | 1976-12-02 | 1978-06-30 | Bouygues Sa | Brick or block wall using preformed adhesive strip - has inserts in vertical joints, and strip in bed joints |
DE29814291U1 (en) * | 1998-08-10 | 1998-12-17 | B & B Maschinenfabrik GmbH, 48496 Hopsten | Wall element |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
ITRM20100090A1 (en) * | 2010-03-04 | 2011-09-05 | Edilmoderna S R L | BLOCK IN INSULATING MATERIAL |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6360505B1 (en) | Surface panel and associated ICF system for creating decorative and utilitarian surfaces on concrete structures | |
US9988775B1 (en) | Concrete i-beam for bridge construction | |
CZ260993A3 (en) | Building panel with a metal-sheet structural element | |
US7823360B1 (en) | Open core building blocks system | |
JP2014508237A (en) | COMPOSITE WALL PANEL, WALL SYSTEM AND ITS COMPONENTS, AND ITS CONSTRUCTION METHOD | |
US20130014458A1 (en) | Wall structure having prefabricated, permanent form | |
BE1017243A3 (en) | METHOD FOR REALIZING WALL ELEMENTS AND WALLS OF A TRADITIONAL BUILDING, ALSO BUILDING BLOCK AND ANCHOR THAT CAN BE APPLIED IN THIS METHOD. | |
FR2997977A1 (en) | METHOD FOR BUILDING A HIGH THERMAL INSULATION BUILDING AND BUILDING CONSTRUCTED THEREBY | |
US20060117699A1 (en) | Building block | |
JP2008502833A (en) | Building system for building surface structures | |
BE1016876A3 (en) | Traditional brickwork building`s wall and wall element making method for use in factory, involves prefabricating wall parts by stacking and joining stones according to bond pattern, where wall parts are designed to form walls | |
US1079152A (en) | Concrete construction. | |
JP5365858B2 (en) | Reinforced concrete masonry construction and construction method, and concrete block plate used therefor | |
EP3153637A1 (en) | Prefabricated wall element | |
KR20040030756A (en) | Concrete Block with (steel)-reinforced Edges | |
AU2018236782B2 (en) | Components for Masonry Construction | |
JP2003129640A (en) | Panel (holder) constituent member for wall by dry brick | |
EP2075386A1 (en) | Method for constructing semi-dry partitions from panels of plaster and lightweight concrete | |
BE1024643B1 (en) | Building construction such as a veranda and method for realizing such a building construction | |
BE1024567A1 (en) | PREFAB BUILDING ELEMENT | |
NL9401278A (en) | Building system for application in semi-permanent construction. | |
EP2273022A2 (en) | A walling unit and method of forming a wall | |
BE1017733A3 (en) | METHOD FOR REALIZING WALLS OF A PREFAB BUILDING AND BUILDING BLOCK, AS WELL AS THAT MAY BE APPLIED IN THIS METHOD. | |
US20060248845A1 (en) | Pre-molded window, door and floor frame incorporated into a building wall construction | |
BE544216A (en) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
CA | Change of address of the owner of the patent |
Owner name: *WIENERBERGER N.V.GRUNWALDZKA 6/D, PL-59-500 ZLOTO Effective date: 20060116 Owner name: *EUCOSO SP.Z.O.O. Effective date: 20060116 Owner name: KAPEL TER BEDE, B-8500 KORTRIJK (BE) Effective date: 20060116 |
|
CH | Change of patent owner |
Owner name: *WIENERBERGER N.V. Effective date: 20060116 Owner name: *EUCOSO SP.Z.O.O. Effective date: 20060116 |
|
RE | Patent lapsed |
Effective date: 20140131 |