BE1010072A6 - Werkwijze en inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken. - Google Patents

Werkwijze en inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken. Download PDF

Info

Publication number
BE1010072A6
BE1010072A6 BE9600304A BE9600304A BE1010072A6 BE 1010072 A6 BE1010072 A6 BE 1010072A6 BE 9600304 A BE9600304 A BE 9600304A BE 9600304 A BE9600304 A BE 9600304A BE 1010072 A6 BE1010072 A6 BE 1010072A6
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
feed pipe
ground
pile
walled
feed tube
Prior art date
Application number
BE9600304A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Verbrugge Renaat Daniel Urbain
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Verbrugge Renaat Daniel Urbain filed Critical Verbrugge Renaat Daniel Urbain
Priority to BE9600304A priority Critical patent/BE1010072A6/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1010072A6 publication Critical patent/BE1010072A6/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/22Piles
    • E02D5/34Concrete or concrete-like piles cast in position ; Apparatus for making same
    • E02D5/38Concrete or concrete-like piles cast in position ; Apparatus for making same making by use of mould-pipes or other moulds
    • E02D5/385Concrete or concrete-like piles cast in position ; Apparatus for making same making by use of mould-pipes or other moulds with removal of the outer mould-pipes
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D7/00Methods or apparatus for placing sheet pile bulkheads, piles, mouldpipes, or other moulds
    • E02D7/26Placing by using several means simultaneously

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Piles And Underground Anchors (AREA)
  • Placing Or Removing Of Piles Or Sheet Piles, Or Accessories Thereof (AREA)

Abstract

Onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken, door een metalen voerbuis (1) in de grond te duwen, nadien de voerbuis (1) van een verloren boorpunt (2) te ontdoen en tenslotte de voerbuis (1) uit de grond omhoog te trekken terwijl de ontstane holte met stortbeton wordt gevuld.

Description


  WERKWIJZE EN INRICHTING OM EEN IN DE GROND GEVORMDEGRONDVERDRINGENDE PAAL OF DAMWAND TE VERWEZENLIJKEN

  
Onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze en een inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken, door een metalen voerbuis in de grond te duwen, nadien de voerbuis van een verloren boorpunt te ontdoen en tenslotte de voerbuis uit de grond omhoog te trekken terwijl de ontstane holte met stortbeton wordt gevuld.

  
Ze vindt haar belangrijkste toepassing in de bouwkunde, o.a. in graafwerken, in het bij zonder bij het vervaardigen van funderingspalen, schoorpalen, stutmuren en damwanden uit gewapend beton, die als draag- en steunelementen voor hoogbouwen, bruggen en diepgrondwerken dienen en tevens als schoormuren dienen om de aarde-of grondophopingen tegen te houden.

  
Een werkwij ze voor het aanbrengen van een funderingspaal in zijdelings verdringbare grond is reeds gekend door het Belgische octrooi nr. 747.807. De schroefpaal wordt vervaardigd door middel van een stalen voerbuis die onderaan voorzien is van een verdringingsboor bestaande uit een losbare boorkop en een schroefvormig verloop, waarop een flens met geringe flensdikte gelast wordt. Door middel van een boortafel, uitgerust met een drukmechanisme dat de roterende stalen voerbuis meermaals meeneemt, wordt de schroefpaal in de grond geschroefd.

  
De grond wordt door de grondboor zijdelings weggeperst zodat rondom de stalen voerbuis een zone van verdichte grond ontstaat. 

  
Wanneer de gewenste diepte bereikt is, wordt een stalen bewapening in de stalen buis geplaatst waarna er beton in gestort wordt. Bij het terugschroeven van de voerbuis, door de boortafel in de omgekeerde draaizin aan te drijven, komt er onderaan in de grond het onderste gedeelte van de boorkop los en komt een holte vrij. Naarmate de voerbuis uit de grond teruggetrokken wordt vloeit de stortbeton onder zwaartekracht, in de ontstane holte.

  
De op deze wijze bekomen funderingspaal biedt

  
 <EMI ID=1.1> 

  
gende verdichte aarde, zodat men het draagvermogen van de funderingspaal door bijkomende maatregelen dient te verhogen, zoals het creëren van een schroefvormige vrije ruimte rondom de paalschacht door gebruik te maken van schroefpalen. Om belangrijke boogmomenten te kunnen opnemen, dient de buitendiameter van de paal en van de voerbuis groot genoeg gekozen te worden wat een meerverbruik van stortbeton meebrengt.

  
Om deze nadelen te verhelpen, stelt onderhavige uitvinding een werkwij ze voor van het type dat in het inleidend gedeelte van conclusie 1 omschreven wordt. Deze werkwijze onderscheidt zich van de bekende methodes, met name om een grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken, doordat de voerbuis onderaan op zijn minst met een losse boorkop en met een vast gestel uitgerust is, waarvan de vorm in functie van de doorsnede van de te verwezenlijken funderingspaal of damwand wordt gekozen.

  
In een bijzondere uitvoering bestaat het gestel, dat op de voerbuis 1 is vastgehecht, uit een dub-belwandige wand en een aansluitende ringvormige boorpunt
2.

  
Een voordeel hiervan bestaat erin dat enkel de grond verdrongen wordt die nuttig is voor het bekomen van een lichaam met grote zijoppervlakte. Dat lichaam is dunwandig, maar door zijn vorm is het voldoende stij f om aan mechanisch gestelde weerstandseisen te voldoen. Ten opzichte van heipalen biedt een uit gewapend beton vervaardigde kokerpaal volgens de uitvinding het grote voordeel dat het belangrijke buigmomenten kan opnemen. Ten opzichte van boorpalen en schroefpalen heeft men het voordeel dat er geen grond dient opgeboord te worden en dat het betonverbuik sterk beperkt wordt.

  
Volgens een bijzonderheid van de uitvinding zijn de uitsteeksels twee tegenoverliggende ankerarmen.

  
 <EMI ID=2.1> 

  
overliggende ankerarmen mee omhooggetrokken, waardoor de aarde verdrongen wordt en er in de grond van de sporen van de ankerarmen een holte vrije ontstaat. Naarmate de voerbuis uit de grond teruggetrokken wordt, vloeit het gestorte beton onder zwaartekracht langs weerszijden van de voerbuis in de ontstane holte. Men bekomt een schoorwand lijkend op iets tussen een damwand en een diepwand, met het grote voordeel dat t.o.v. de damwand de ter plaatse gestorte wand niet dient gerecupereerd te worden. Bovendien laat het systeem een voordeliger bekistingssysteem toe. Het systeem heeft t.o.v. de diepwand het voordeel geen grond naar boven te halen en slechts een sterk beperkt betonverbruik met zich mee te brengen. 

  
Volgens een voordelige uitvoeringsvorm bestaat het gestel uit een dubbelwandige wand en een aansluitende ringvormige boorkop.

  
Men verwezenlijkt een dunwandig ringvormige kokerpaal met een diameter van ca 0 , 5 tot 2 m en een wanddikte van 50 tot 200 mm.

  
Verdere kenmerken en bijzonderheden van de werkwijze en de inrichting volgens de uitvinding zijn aan de hand van enkele voorkeuruitvoeringsvormen hierna nader omschreven met verwijzing naar de bijgevoegde tekeningen.

  
In deze tekeningen worden volgende figuren aangetoond :
- figuur 1 is een zijaanzicht van een voerbuis die voorzien is van een los boorsamenstel en van een trilapparaat; figuur 2 is een gedeeltelijk gesneden zijaanzicht van de voerbuis en de ringvormige boorkop;
- figuren 3 tot en met 7, zijn dwarse doorsneden van het boorsamenstel gedurende de verschillende operatiestappen om een kokerpaal te vormen, en
- figuren 8 tot en met 12, zijn dwarse doorsneden van het boorsamenstel tijdens de verwezenlijking van een stutmuur naar de werkwijze volgens de uitvinding, figuur 13 is een dwarse doorsnede van het boorsamenstel afgebeeld in figuren 3 tot en met 7, en figuur 14 is een dwarse doorsnede van het boorsamenstel voorzien van uitstulpingen zoals afgebeeld in figuren 8 tot en met 12.

  
In deze tekeningen verwijzen gelijke verwijzingstekens naar gelijke of gelijkaardige elementen.

  
Zoals afgebeeld in figuur 1 wordt een dubbelwandige holle metalen voerbuis 1 door één of meerdere verloren boorpunten 2, die onderaan uitgerust zijn met een kleefvanger 3, afgesloten en worden, hoogfrequentstrillingen of heien door persen de grond ingedreven. De trilblok 4, heiblok of persblok heeft een vermogen van ongeveer 400 pk. De uitgeoefende inbrengkrachten zijn van dezelfde grootorde als degene die bij diepsondering gebruikt worden.

  
In de buurt van de voerbuis is een giek 5 met een vermogen van minsten 50 t opgesteld voor het hijsen van de stalen wapening 8 en de betonkuipen 12 tot in de trechter 11.

  
De voerbuis 1 bestaat uit verschillende stalen buiselementen 6, die elk een lengte van bv. 6 m hebben. De buiselementen 6 worden door schroefkoppelingen 7 aan elkaar verbonden.

  
De boorpunt 2 is uit gietijzer vervaardigd en vormt de afdichting van de dubbelwandige voerbuis 1.

  
De mogelijkheid bestaat erin dat het inbrengen door een makelaar geleid wordt. Dit laat toe palen en/of diepwanden onder helling te verwezenlijken. 

  
In de ringvormige vrije ruimte van de dubbelwandige voerbuis 1 wordt een stalen wapeningskorf 8 ingebracht (figuur 5). De wapeningskorf 8 met een diameter van ca. 1 m bestaat uit 10 a 15 langstaven 14 die onderling verbonden zijn met spiraalvormige beugels 15 welke zich langs de binnenzijde van de wapeningskorf 8 bevinden (figuur 13). De inbreng kan vóór of na het betonneren van de paalschacht gebeuren. Nadat de voerbuis 1 in de grond is aangebracht, wordt het beton gestort. De voerbuis 1 draagt een vultrechter 11 met een doorlaatopening 13 in de buitenzijde van de dubbelwandige voerbuis.

  
Bij het omhoogtrekken van de voerbuis 1 ontkoppelen de verlorenboorpunt 2 of boorpunten zich en neemt het gestorte beton, wegens de zwaartekracht en het princiep van de communicerende vaten, de vorm aan van het paalof wandlichaam.

  
Naarmate de voerbuis 1 omhooggetrokken wordt, wordt de gevormde paalschacht onder hoge statische druk onmiddellijk met beton gevuld, terwijl de stalen wapening in de grond achterblijft (figuren 6 en 7).

  
De kokerpaal volgens de uitvinding trekt een optimaal profijt uit de grondverdringing en -verdichting. De stalen wapening 8 kan variëren naargelang de sollicitatie of voorschriften. Ze kan aangebracht worden over de volle paallengte die meer dan 20 m kan bedragen.

  
In vele gevallen volstaat een kopwapening van 4 of 6 m, die na het maken van de kokerpaal in de verse beton gedrukt kan worden. 

  
De stalen wapening 8 van de wandelementen kan enkel na het betonneren gebeuren. Na inbreng van de wapening 8 heeft het wandelement een buigstijfheid gelijk aan deze bekomen door klassieke bekistingen.

  
Iedere vorm van wandlichaam is mogelijk. Mogelijke uitstulpingen 9 in de vorm van de wandlichamen brengen betere wijzings- en buigingskarakteristieken met zich mee (figuren 8 tot en met 12). In figuur 14, bestaat het gestel uit aan weerszijden van de voerbuis 1 bevestigde dwarse uitsteeksels 10. Deze uitsteeksles zijn twee tegenoverliggende ankerarmen.

  
Verstandige combinaties van dergelijke dunwandige wandelementen kunnen leiden tot een constructie met elk denkbeeldig traagheidsmoment t.o.v. de buiging en/of draagkracht. Ieder denkbaar dunwandig wandelement (&#65533; 20 cm) kan op deze wijze, grondverdringend uitgevoerd worden.

Claims (14)

C O N C L U S I E S
1. Werkwijze om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken, door een metalen voerbuis (1) in de grond te duwen, nadien de voerbuis van een verloren boorpunt (2) te ontdoen en tenslotte de voerbuis (1) uit de grond omhoog te trekken, terwijl de ontstane holte met stortbeton wordt gevuld, met het kenmerk dat de voerbuis (1) onderaan tenminste met een vast gestel uitgerust is, waarvan de vorm in functie van de doorsnede van de te verwezenlijken funderingspaal of damwand wordt gekozen.
2 . Werkwij ze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het gestel uit aan weerszijden van de voerbuis (1) bevestigde dwarse uitsteeksels (10) bestaat.
3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk dat de uitsteeksels (10) twee tegenoverliggende ankerarmen zijn.
4 . Werkwij ze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het gestel dat op de voerbuis (1) aangehecht is uit een dubbelwandige wand en een aansluitende ringvormige boorpunt (2) bestaat.
5 . Werkwij ze volgens conclusie 4, met het kenmerk dat men een dunwandige kokerpaal verwezenlijkt met een diameter van ca 0,5 tot 2 m en een wanddikte van 50 tot 200 mm.
6 . Werkwijze volgens conclusie 4 of 5, met het kenmerk dat een dunwandige voerbuis (1) door het persen, hoogfrequentstrillingen en/of heien de grond wordt ingedreven.
7. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de inbrengkracht door middel van kleefvangers (3) die langs de binnenzijde, de buitenzijde of aan weerszijden van de voerbuis (1) aangebracht zijn beperkt wordt.
8. Werkwijze volgens één der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat men in de dubbelwandige wand van de voerbuis (1), vóór of na het storten van beton, een ringvormige stalen wapeningskorf (8) aanbrengt.
9 . Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat het inbrengen van de voerbuis (1) onder helling in de grond door een makelaar geleid wordt.
10. Inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand bestaande uit een voerbuis <EMI ID=3.1>
punt (2) te verwezenlijken, met het kenmerk dat de voerbuis (1) een vorm aantoont die met de doorsnede van een te verwezenlijken kokerpaal of damwand overeenkomt.
11. Inrichting volgens conclusie 10, met het kenmerk dat de voerbuis (1) onderaan aan weerszijden dwarse uitsteeksels (10) draagt.
12. Inrichting volgens conclusie 11, met het kenmerk dat de uitsteeksels (10) twee tegenoverliggende wandlichamen met ankerarmen zijn.
13. Inrichting volgens één der conclusies 10 tot en met 12, met het kenmerk dat de voerbuis een vultrechter (11) draagt met een doorlaatopening in de buitenzijde van de dubbelwandige voerbuis (1).
14. Inrichting volgens één der conclusies 10 tot en met 13, met het kenmerk dat de voerbuis (1) langs de binnenzijde, de buitenzijde of aan weerszijden met kleefvangers (3) uitgerust is.
BE9600304A 1996-04-10 1996-04-10 Werkwijze en inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken. BE1010072A6 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9600304A BE1010072A6 (nl) 1996-04-10 1996-04-10 Werkwijze en inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9600304A BE1010072A6 (nl) 1996-04-10 1996-04-10 Werkwijze en inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1010072A6 true BE1010072A6 (nl) 1997-12-02

Family

ID=3889660

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9600304A BE1010072A6 (nl) 1996-04-10 1996-04-10 Werkwijze en inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1010072A6 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN112878325A (zh) * 2021-01-19 2021-06-01 中交二航局第二工程有限公司 钢护筒施沉方法

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN112878325A (zh) * 2021-01-19 2021-06-01 中交二航局第二工程有限公司 钢护筒施沉方法

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3638433A (en) Method and apparatus for forming structures in the ground
CN100999900A (zh) 一种底部撞击式钢管混凝土桩及其施工方法
JP5340067B2 (ja) 盛土補強構造
EP1134319B1 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung eines Ortbetonpfahls
BE1010072A6 (nl) Werkwijze en inrichting om een in de grond gevormde grondverdringende paal of damwand te verwezenlijken.
NL1021143C2 (nl) Werkwijze voor het aanbrengen van ten minste één funderingspaal in de Werkwijze voor het aanbrengen van ten minste één funderingspaal in de grond. grond.
JP2719611B2 (ja) 円筒穴を掘削する二翼グラブ
JP3389120B2 (ja) 回転圧入矢板、及び回転圧入矢板の構築方法
NL1033865C2 (nl) Funderen door trillen en fluïderen.
NL9400987A (nl) Werkwijze voor het aanbrengen van betonnen heipalen in de bodem.
DE3612437A1 (de) Verfahren zur herstellung von betonsaeulen im boden und vorrichtung zur durchfuehrung des verfahrens
EP0777018A1 (en) A method of producing a concrete encasing in the ground, an apparatus for producing a concrete encasing within a hole in the ground, and a concrete encasing provided within a hole in the ground
GB2132667A (en) Method of installing precast concrete piles
DE2755677A1 (de) Verfahren und vorrichtung zum herstellen von schlitzen im erdreich
JPH0280710A (ja) 場所打コンクリート杭の造成工法
DE10025966A1 (de) Stützschlauch-Säulen
JP2739289B2 (ja) 杭装置及びその施工方法
CN221030223U (zh) 一种基坑围护用的支护结构
IE980050A1 (en) Improvements in or relating to apparatus for forming ground¹engaging supports
WO1994017252A1 (en) Improvements in or relating to foundations
JPS6116811B2 (nl)
JP4106150B2 (ja) 回転圧入杭及び回転圧入杭の施工方法
JPS6122089B2 (nl)
JPS5812913Y2 (ja) くい基礎先端下部地盤の強化装置
JPH0460164B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: VERBRUGGE RENAAT DANIEL URBAIN

Effective date: 19990430