BE1007675A3 - Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor een elektronenmicroscoop. - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor een elektronenmicroscoop. Download PDF

Info

Publication number
BE1007675A3
BE1007675A3 BE9301154A BE9301154A BE1007675A3 BE 1007675 A3 BE1007675 A3 BE 1007675A3 BE 9301154 A BE9301154 A BE 9301154A BE 9301154 A BE9301154 A BE 9301154A BE 1007675 A3 BE1007675 A3 BE 1007675A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
preparation
plasma
specimen
electric field
particle
Prior art date
Application number
BE9301154A
Other languages
English (en)
Inventor
Hendrik W Zandbergen
Veen Anthonius Van
Original Assignee
Philips Electronics Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Electronics Nv filed Critical Philips Electronics Nv
Priority to BE9301154A priority Critical patent/BE1007675A3/nl
Priority to EP94203069A priority patent/EP0651243A1/en
Priority to US08/328,228 priority patent/US5563412A/en
Priority to JP6262430A priority patent/JPH07190905A/ja
Application granted granted Critical
Publication of BE1007675A3 publication Critical patent/BE1007675A3/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J37/00Discharge tubes with provision for introducing objects or material to be exposed to the discharge, e.g. for the purpose of examination or processing thereof
    • H01J37/30Electron-beam or ion-beam tubes for localised treatment of objects
    • H01J37/305Electron-beam or ion-beam tubes for localised treatment of objects for casting, melting, evaporating or etching
    • H01J37/3053Electron-beam or ion-beam tubes for localised treatment of objects for casting, melting, evaporating or etching for evaporating or etching
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N1/00Sampling; Preparing specimens for investigation
    • G01N1/28Preparing specimens for investigation including physical details of (bio-)chemical methods covered elsewhere, e.g. G01N33/50, C12Q
    • G01N1/32Polishing; Etching
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J2237/00Discharge tubes exposing object to beam, e.g. for analysis treatment, etching, imaging
    • H01J2237/30Electron or ion beam tubes for processing objects
    • H01J2237/317Processing objects on a microscale
    • H01J2237/3174Etching microareas
    • H01J2237/31742Etching microareas for repairing masks
    • H01J2237/31744Etching microareas for repairing masks introducing gas in vicinity of workpiece

Abstract

Werkwijze en inrichting voor het vervaardigen van preparaten voor Hoge Resolutie Elektronen Microscpie (HREM). Met de bekende techniek van ion-milling kunnen preparaten worden vervaardigd die voldoende dun zijn om elektronen transparant te zijn, hetgeen een voorwaarde is voor HREM-materiaalonderzoek. Deze bekende techniek heeft echter het nadeel dat na behandeling op het oppervlak van het preparaat amorf materiaal achterblijft. Dit kan leiden vervaging van het beeld van het oppervlak en onjuiste materiaal analyse. Volgens de uitvinding wordt het oppervlak van het preparaat, eventueel na ion-milling, blootgesteld aan ionen die onttrokken worden aan een in de nabijheid van dat oppervlak opgewekt plasma. Hiermee wordt vorming van storende amorfe delen op het preparaatoppervlak vermeden.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 
 EMI1.1 
 



  Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor een elektronenmicroscoop. 



  De uitvinding betreft een werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor onderzoek met een deeltjes-optisch toestel. 



  Tevens betreft de uitvinding een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze en een deeltjes-optisch toestel voorzien van zo'n inrichting. 



  Veel materialen waarvoor heden ten dage belangstelling bestaat uit het oogpunt van materiaalkunde, hebben eigenschappen die bepaald worden door hun microstructuur voorbeelden hiervan zijn materialen met kristallieten met afmetingen in het nanometergebied, multilaagstructuren zoals die gebruikt worden voor röntgenreflectie en micro-elektronische componenten. Om hun macroscopische eigenschappen te begrijpen is het van wezenlijk belang de structuur eigenschappen op atomaire schaal vast te stellen. Echter niet alleen voor de materiaalkunde maar ook voor biologische preparaten is onderzoek op moleculaire schaal van belang. 



  De eigenschappen op zo kleine schaal kunnen worden vastgesteld met een deeltjes-optisch toestel zoals een elektronenmicroscoop. Het is dus nodig preparaten voor onderzoek in zulke toestellen te vervaardigen, waarin de gewenste materiaaleigenschappen te bepalen zijn. Zulke preparaten moeten bij voorkeur zo dun zijn dat ze transparant zijn voor elektronen met een energie die gebruikelijk is in electronenmicroscopen. 



  In de electronenmicroscopie is een aantal methoden bekend om electronen-transparante preparaten te vervaardigen, die bekend staan onder de naam van resp. verpoederen, ultra-microtomie, chemisch polijsten en ion-milling. Elk van deze methoden heeft echter zijn eigen nadelen die de betreffende methode onaantrekkelijk of zelfs geheel ongeschikt maken voor het vervaardigen van preparaten voor het doel van materiaalonderzoek op atomaire schaal. 



  Bij verpoederen van meer-componentensystemen (zoals b. een geintegreerde halfgeleider waar metaalverbindingen bevestigd zijn aan halfgeleidermateriaal) 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 gaan veelal de verbindingsvlakken tussen de componenten verloren. Het zijn juist deze vlakken die voor de materiaalkunde van interesse zijn, waardoor volgens deze methode vervaardigde preparaten beperkt toepasbaar zijn. Ultra-microtomie is een methode om plakjes voor preparaten te vervaardigen met een dikte van meer dan 5 nm. Deze methode is echter minder goed toepasbaar bij harde materialen, doordat ten gevolge van de grote krachten bij het snijden veel fouten (zoals dislocates en breukvlakken) in het te bestuderen materiaal veroorzaakt worden, die daardoor een onjuist beeld geven van de structuur van het materiaal.

   Bij chemisch polijsten wordt een vloeistof met een oplosmiddel over het preparaatmateriaal geleid   (b. v.   zuur over metaal). Als het preparaat dun genoeg is wordt de vloeistoftoevoer gestopt. Na deze behandeling blijft echter een oppervlaktelaag achter van een andere structuur en/of samenstelling dan die van het oorspronkelijke materiaal. De andere structuur die   achterblijft heeft   vaak de gedaante van een amorfe laag. Ion-milling is een techniek voor het vervaardigen van preparaten waarbij een dunne plak van het preparaatmateriaal aan een oppervlaktebehandeling met geladen deeltjes wordt onderworpen, waardoor oppervlaktelagen van de plak van het preparaatmateriaal worden verwijderd.

   De geladen deeltjes (ionen) worden op het preparaat geschoten met een versnelspanning van enkele kilovolts onder een kleine hoek   (b. v. 10")   met het preparaatoppervlak. Met deze techniek is het mogelijk preparaten te vervaardigen die voldoende dun zijn voor het bovenbeschreven   materiaalonderzoek.   



  Echter, ook bij deze wijze van oppervlaktebehandeling blijkt nog een amorfe laag op het preparaatoppervlak achter te blijven. 



   Een amorfe laag op het oppervlak van een preparaat, dan wel een amorf gebied dat het oppervlak gedeeltelijk bedekt, vormt voor het bovenbeschreven onderzoek een ernstige   belemmering.   Een amorfe laag die het preparaat geheel bedekt leidt tot vervaging van de afbeelding van het preparaat ; bovendien wordt de chemische analyse van het oppervlak daardoor minder betrouwbaar. Een gedeeltelijk bedekkende amorfe laag blijkt te werken als een kiem voor aangroei van een volledige amorfe laag als het preparaat met een electronenbundel wordt beschenen, waardoor de reeds beschreven problemen met het geheel amorfe oppervlak optreden. 



   De uitvinding heeft ten doel een werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor onderzoek met een deeltjes-optisch toestel te verschaffen waarmee 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 voldoend dunne preparaten kunnen worden gemaakt die een oppervlaktestructuur vertonen die niet storend is bemvloed door de wijze van verdunnen van het preparaat. 



   De werkwijze is daartoe volgens de uitvinding gekenmerkt doordat de oppervlaktebehandeling omvat het in contact brengen van een preparaatoppervlak met ionen die onttrokken worden aan een naburig plasma. 



   Experimenteel en door computersimulatie is gebleken dat door de plasmabehandeling volgens de uitvinding geen storende amorfisatie van het oppervlak optreedt. Ook ontstaan geen amorfe gebiedjes die een zodanige afmeting hebben dat ze kunnen fungeren als kiem voor verdere amorfisatie door de electronenbundel. Een additioneel voordeel van de werkwijze volgens de uitvinding ligt daarin dat geadsorbeerde koolwaterstoffen die het preparaat verontreinigen eveneens kunnen worden verwijderd. Zulke verontreiniging ontstaat   b. v.   door koolwaterstoffen : (olie) uit de vacuumpomp die de vacuümruimte binnendringt en zieh hechten aan het preparaatoppervlak. 



  Deze olie wordt door de electronenbundel ontleed waardoor koolstofverontreiniging op het preparaat ontstaat. Het is gebleken dat deze koolwaterstoffen door de voorgestelde werkwijze worden verwijderd. Het is nu in een zodanig behandeld preparaat goed mogelijk om na selectie van een te analyseren gebied de analyse ook uit te voeren met gelijktijdige waarnememing van het betreffende gebied zonder dat maskering door koolstof verontreiniging plaats vindt. 



   Het is voordelig om het proces te kunnen regelen in afhankelijkheid van allerlei omstandigheden, zoals de aard van het te onderzoeken materiaal. Daartoe is de werkwijze volgens de uitvinding gekenmerkt doordat een elektrisch veld wordt aangelegd waarin het plasma en het te behandelen preparaatoppervlak zieh beiden bevinden. 



  Met het elektrische veld kan de optimale afstand van het plasma tot het preparaat (energie afhankelijk) worden ingesteld en kan de invalsrichting en de energie van de geladen   deeltjes   in het plasma naar behoefte worden geregeld ; aldus kan het proces geoptimaliseerd worden in afhankelijkheid van   b. v.   het te onderzoeken materiaal. 



   Daarbij kan het elektrische veld nagenoeg loodrecht staat op het te behandelen prepa- raatoppervlak. 



   Onder omstandigheden kan het voorkomen dat materiaal dat door het plasma is verwijderd aan   één   zijde van het preparaat, weer gedeponeerd wordt aan de andere zijde. Dit risico is in het bijzonder dan aanwezig wanneer in het preparaat een gat   geetst   wordt waarvan de randen scherp toelopen en aldus een zeer dun voor 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 elektronen transparant gebied vormen. Het aan de bovenzijde van de gatranden verwijderde materiaal kan dan weer op de onderzijde in amorfe vorm afgezet worden. 



  Om dit effect tegen te gaan is de werkwijze volgens de uitvinding verder gekenmerkt doordat de oppervlaktebehandeling plaats vindt aan twee tegenover elkaar liggende zijden van het preparaat. 



   Na behandeling met het plasma wordt het preparaat in een deeltjesoptisch toestel gebracht om bestudeerd te worden. Afhankelijk van het preparaatmateriaal moeten daarbij beschermende maatregelen genomen worden om oxydatie aan de buitenlucht of andersoortige contaminatie te voorkomen. Dit wordt aanzienlijk vergemakkelijkt wanneer overeenkomstig de uitvinding de werkwijze wordt uitgevoerd in een   geëvacueerde   ruimte die in vacuümcontact staat met de onderzoeksruimte van het deeltjes-optisch toestel (de elektronenmicroscoop). In het bijzonder kan de ruimte voor de plasma behandeling direct grenzen aan de preparaatruimte van de elektronenmicroscoop, of kan de behandeling zelfs in die ruimte plaats vinden.

   In dat geval is de elektronenmicroscoop door het aanbrengen van een inrichting volgens de uitvinding ingericht voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding. 



   Een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding is daardoor gekenmerkt dat tenminste het buitenoppervlak van de preparaathouder in de omgeving van de preparaatplaats is vervaardigd van elektrisch isolerend materiaal. Dit materiaal kan b. v. aluminiumoxyde zijn. Door deze maatregel wordt bereikt dat de preparaathouder zelf niet is blootgesteld aan de etsende werking van de ionen uit het plasma. Hierdoor wordt de preparaathouder niet beschadigd en worden bovendien geen van de preparaathouder afkomstige verontreinigende etsproducten in de plasmaruimte gebracht. 



   De uitvinding zal in meer detail worden beschreven aan de hand van de figuren, waarbij overeenkomstige elementen met gelijke verwijzingscijfers worden aangeduid. 



   Daarbij toont :
Figuur 1 een elektronenmicroscoop voorzien van een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding ;
Figuur 2 een schematische voorstelling van een preparaat voor waarne- 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 ming in een elektronenmicroscoop ;
Figuur 3 de schematische opbouw van een inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens de uitvinding ;
Figuur 4 een in- en uitvoereenheid om volgens de werkwijze van de uitvinding behandelde preparaten in te voeren in een elektronenmicroscoop, waarbij figuur 4a een bovenaanzicht vormt en figuur 4b een vooraanzicht. 



   De elektronenmicroscoop zoals weergegeven in figuur 1 bevat een electronenbron 1 met een elektronen emitterend element 2, een bundelrichtsysteem (beam alignment) 3 en een bundeldiafragma 4, een condensorlens 6, een objectieflens 8, een bundelaftastsysteem 10, een objectruimte 11 waarin geplaatst een preparaatdrager 13, een diffractielens 12, een tussenlens 14, een   projectielen     f6   en een electronendetector 18. De objectieflens 8, de tussenlens 14, en de   projectielen   16 vormen tezamen een afbeeldend lenzenstelsel. Deze elementen zijn opgenomen in een huis 17 met een elektrische toevoerleiding 19 voor de electronenbron, een kijkvenster 15 en een vacuümpompinrichting 5.

   De preparaatdrager 13 kan gecombineerd zijn met een niet in deze figuur weergegeven invoereenheid om de preparaten in te voeren in de objectruimte 11 ; deze invoereenheid wordt beschreven aan de hand van figuur 4. Voorts kan de microscoop een eveneens niet in deze figuur weergegeven inrichting voor plasma etsen omvatten ; deze inrichting wordt beschreven aan de hand van de figuren 3 en 4. 



   Figuur 2 toont een schematische weergave van de doorsnede van een preparaat dat bestaat uit een gebied 21 van kristallijn materiaal waarop zich een laag 22 van amorf materiaal bevindt. Dit preparaat is   b. v.   verkregen door ion-milling van een dunne plak van preparaatmateriaal, waarbij de ionen op het materiaal hebben ingewerkt onder andere ter plaatse van de opening 24, die door deze inwerking is ontstaan. Het is echter ook mogelijk om het preparaat op een andere wijze voor te bewerken,   b. v.   met de reeds genoemde methode van chemisch polijsten. Op deze wijze wordt een wigvormig gedeelte verkregen dat ter plaatse van het uiteinde 24 voldoende dun is voor onderzoek met hoge resolutie elektronen microscopie.

   Hoewel met ion-milling dus een preparaat vervaardigd kan worden dat voldoende dun is blijft daarbij het probleem van de amorfe laag op het preparaat bestaan.   Hiervoor   biedt de behandeling met plasma etsen een oplossing. 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 



   In figuur 3 is een doorsnede weergegeven van een inrichting voor een plasma behandeling volgens de uitvinding. Het preparaat 30 bevindt zieh in een metalen houder 31 waarin het wordt opgesloten door een aandrukring 32 die in de houder 31 is geschroefd. Preparaathouder 31 bevindt zieh in een elektrisch isolerende houder 34. 



  Onder en boven het preparaat 30 bevindt zieh een elektrisch isolerende afscherming 33, waarmee voorkomen wordt dat de metalen houder 31,32 blootgesteld wordt aan plasma-ionen. Het plasma wordt opgewekt met behulp van elektronen die door gloeidraden 35 worden voortgebracht. Deze elektronen worden gericht en versneld door diafragma's 36, die daartoe op een andere spanning dan die van de gloeidraden gebracht kunnen worden. Tussen de beide diafragma's is een magnetisch veld B aangebracht dat gerepresenteerd wordt door de pijl 37,   b. v.   met niet in de figuur weergegeven spoelen. 



  Ook is een elektrisch E veld aanwezig dat wordt voortgebracht door niet in de figuur weergegeven elektroden ; dit veld wordt weergegeven met pijlen 38. In de ruimte tussen de diafragma's 36 bevindt zieh een te ioniseren gas. De keuze van dit gas hangt af van het te behandelen materiaal. Zo kan voor de behandeling van Gallium-Arsenide (GaAs) Jodium worden gekozen. Voor andere doeleinden zal gekozen worden voor een edelgas ;   experimenteel   is gebleken dat Argon goed voldoet als plasmagas. Het Argon wordt door de elektronen die uitgaan van de gloeidraden 35 geioniseerd. Hierbij worden de elektronen en de plasma-ionen door het magneetveld 37 verhinderd zieh over de gehele ruimte uit te spreiden. Aldus ontstaat een lintvormig plasma 39 dat aan beide zijden van het preparaat aanwezig is.

   Door het preparaat nu een van de omgeving afwijkende spanning te geven, ontstaat een elektrisch veld dat ongeveer loodrecht op het preparaat staat. Hierdoor worden ionen uit het plasma in de richting van het preparaat gedreven om aldus de etsende werking te realiseren.   Experimenteel   is gebleken dat bij een spanning in de orde van grootte van 30 eV tot 200 eV een goede etsende werking verkregen wordt. 



   In figuur 4a is een doorsnede weergegeven van de kolom van een elektronenmicroscoop waarin de inrichting voor het plasma-etsen is aangebracht, terwijl in figuur 4b een vooraanzicht van de   in-en uitvoerinrichting   42 is getoond. In het huis
17 van de microscoop is een preparaatdrager 13 aangebracht, waarop een houder 34 is bevestigd voor het preparaat 30. Aan het huis 17 is een in-en uitvoereenheid 42 aangebracht die is voorzien van een plasma-inrichting 41 volgens de uitvinding. Te behandelen preparaten worden in de in- en uitvoereenheid 42 gebracht met behulp van 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 een transporteur 43 via een sluis 47. Hiermee wordt het preparaat naar de plasmainrichting 41 getransporteerd voor plasma behandeling.

   Na deze behandeling wordt het preparaat via een carrousel 44 verplaatst naar een transporteur 45 die het preparaat via een sluis 46 naar de preparaatdrager 34 overbrengt. Aldus kan de gehele behandeling van het preparaat in vacuüm plaats vinden.

Claims (15)

  1. EMI8.1
    CONCLUSIES 1. Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor onderzoek met een deeltjes-optisch toestel, waarin een dunne plak van het preparaatmateriaal aan een oppervlaktebehandeling met geladen deeltjes wordt onderworpen, waardoor oppervlaktelagen van de plak van het preparaatmateriaal worden verwijderd, met het kenmerk dat de oppervlaktebehandeling omvat het in contact brengen van een preparaatoppervlak met ionen die onttrokken worden aan een naburig plasma.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat een elektrisch veld wordt aangelegd waarin het plasma en het te behandelen preparaatoppervlak zich beiden bevinden.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk dat het elektrische veld nagenoeg loodrecht staat op het te behandelen preparaatoppervlak.
  4. 4. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk dat het elektrische veld een zodanige sterkte heeft dat de energie van de ionen uit het plasma ligt tussen 30 en 200 eV.
  5. 5. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de oppervlaktebehandeling plaats vindt aan twee tegenover elkaar liggende zijden van het preparaat.
  6. 6. Werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat de werkwijze wordt uitgevoerd in een geëvacueerde ruimte die in vacuümcontact staat met de onderzoeksruimte van een deeltjes-optisch toestel.
  7. 7. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een der voorgaande conclusies, met het kenmerk dat deze inrichting is voorzien van een preparaathouder (31) met een plaats voor het aldaar onderbrengen van het preparaat (30), en met middelen voor het opwekken van een plasma (39) ter plaatse van de preparaathouder.
  8. 8. Inrichting volgens conclusie 7, met het kenmerk dat de middelen voor het opwekken van een plasma zijn ingericht voor het voortbrengen van een plasma ter weerszijden van de preparaathouder.
  9. 9. Inrichting volgens conclusie 7, met het kenmerk dat verder is voorzien in middelen voor het opwekken van een elektrisch veld waar de preparaatplaats zich bevindt.
  10. 10. Inrichting volgens conclusie 9, met het kenmerk dat de middelen voor het opwekken van een elektrisch veld zijn ingericht voor het voortbrengen van een elektrisch veld loodrecht op een met het plasma te behandelen preparaatoppervlak. <Desc/Clms Page number 9>
  11. :11. Inrichting volgens conclusie 7, met het kenmerk dat de middelen voor het opwekken van het plasma zijn uitgevoerd om een lintvormig plasma voort te brengen op enige afstand van het preparaat en dat zowel het plasma als het preparaat zich in het elektrische veld bevinden.
  12. 12. Inrichting volgens conclusie 7, met het kenmerk dat tenminste het buitenoppervlak van de preparaathouder in de omgeving van de preparaatplaats is vervaardigd van elektrisch isolerend materiaal.
  13. 13. Inrichting volgens conclusie 7, met het kenmerk dat deze inrichting een vacuümruimte omvat die in vacuümcontact staat met de onderzoeksruimte van een deeltjes-optisch toestel.
  14. 14. Deeltjes-optisch toestel voorzien van een inrichting volgens een der conclusies 7 t. m. 13.
  15. 15. Deeltjes-optisch toestel volgens conclusie 14, met het kenmerk dat dit toestel is voorzien van inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een der conclusies 1 t. m. 6, welke inrichting een vacuümruimte omvat die in vacuümcontact staat met de onderzoeksruimte van een deeltjes-optische toestel.
BE9301154A 1993-10-28 1993-10-28 Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor een elektronenmicroscoop. BE1007675A3 (nl)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9301154A BE1007675A3 (nl) 1993-10-28 1993-10-28 Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor een elektronenmicroscoop.
EP94203069A EP0651243A1 (en) 1993-10-28 1994-10-21 Method of making specimens for an electron microscope
US08/328,228 US5563412A (en) 1993-10-28 1994-10-25 Method of making specimens for an electron microscope
JP6262430A JPH07190905A (ja) 1993-10-28 1994-10-26 粒子光学装置による試験用資料製作方法

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9301154A BE1007675A3 (nl) 1993-10-28 1993-10-28 Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor een elektronenmicroscoop.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1007675A3 true BE1007675A3 (nl) 1995-09-12

Family

ID=3887482

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9301154A BE1007675A3 (nl) 1993-10-28 1993-10-28 Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor een elektronenmicroscoop.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5563412A (nl)
EP (1) EP0651243A1 (nl)
JP (1) JPH07190905A (nl)
BE (1) BE1007675A3 (nl)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR970007379A (ko) * 1995-07-19 1997-02-21 김주용 패턴층이 형성된 웨이퍼의 결함 다이 검사 방법
KR0172720B1 (ko) * 1995-07-19 1999-03-30 김주용 반도체 소자의 결함 조사용 시편의 제작 방법
US5990478A (en) * 1997-07-10 1999-11-23 Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. Method for preparing thin specimens consisting of domains of different materials
WO2001090761A2 (en) 2000-05-19 2001-11-29 Imago Scientific Instruments Methods of sampling specimens for microanalysis
US6992819B2 (en) * 2000-12-01 2006-01-31 Auburn University High-resolution optical microscope for quick detection of pathogens
EP1384103A2 (en) * 2000-12-01 2004-01-28 Auburn University High-resolution optical microscope
US7966034B2 (en) * 2003-09-30 2011-06-21 Sony Ericsson Mobile Communications Ab Method and apparatus of synchronizing complementary multi-media effects in a wireless communication device
US9997325B2 (en) 2008-07-17 2018-06-12 Verity Instruments, Inc. Electron beam exciter for use in chemical analysis in processing systems
EP2631929A1 (en) 2012-02-27 2013-08-28 FEI Company A holder assembly for cooperating with an environmental cell and an electron microscope
JP6385899B2 (ja) 2014-07-21 2018-09-05 エフ・イ−・アイ・カンパニー Tem試料取付け構造
US9837246B1 (en) 2016-07-22 2017-12-05 Fei Company Reinforced sample for transmission electron microscope

Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2095857A (en) * 1981-03-31 1982-10-06 Ion Tech Ltd Thinning of specimens for examination under the electron microscope
JPS61104550A (ja) * 1984-10-26 1986-05-22 Hitachi Ltd 特定微小領域の薄膜化装置を備えた透過電子顕微鏡

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0054201B1 (en) * 1980-12-11 1986-11-05 Kabushiki Kaisha Toshiba Dry etching device and method
JP2934456B2 (ja) * 1989-07-14 1999-08-16 株式会社日立製作所 表面処理方法及びその装置
RU1780127C (ru) * 1991-01-28 1992-12-07 Ленинградский электротехнический институт им.В.И.Ульянова (Ленина) Способ подготовки образца дл электронной микроскопии
JPH0684493A (ja) * 1992-04-17 1994-03-25 Toyota Central Res & Dev Lab Inc 微細構造観察装置
FR2691035B1 (fr) * 1992-05-07 1994-06-17 France Telecom Dispositif et machine a plasma de traitement chimique et procede utilisant ce dispositif.
KR940007963A (ko) * 1992-09-03 1994-04-28 오오가 노리오 판그물 및 투과형 전자현미경용 시료의 연마방법

Patent Citations (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2095857A (en) * 1981-03-31 1982-10-06 Ion Tech Ltd Thinning of specimens for examination under the electron microscope
JPS61104550A (ja) * 1984-10-26 1986-05-22 Hitachi Ltd 特定微小領域の薄膜化装置を備えた透過電子顕微鏡

Non-Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
DATABASE WPI Week 9350, Derwent World Patents Index; AN 93403305 *
J.D. CHINN: "Magnetron-plasma ion beam etching: a new dry etching technique", JL. OF VACUUM SCIENCE & TECHNOLOGY, PART II, vol. 6, no. 3, May 1988 (1988-05-01), WOODBURY, NY,USA, pages 1379 - 1383 *
PATENT ABSTRACTS OF JAPAN vol. 10, no. 285 (E - 441) 27 September 1986 (1986-09-27) *

Also Published As

Publication number Publication date
EP0651243A1 (en) 1995-05-03
US5563412A (en) 1996-10-08
JPH07190905A (ja) 1995-07-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Bassim et al. Recent advances in focused ion beam technology and applications
Giannuzzi et al. A review of focused ion beam milling techniques for TEM specimen preparation
Larson et al. Local electrode atom probe tomography
KR100253145B1 (ko) 표본 분리방법과, 표본 분리방법으로 분리된 표본의 분석방법
US6300631B1 (en) Method of thinning an electron transparent thin film membrane on a TEM grid using a focused ion beam
EP0824759B1 (de) Ionenstrahlpräparationsvorrichtung für die elektronenmikroskopie
US6538254B1 (en) Method and apparatus for sample fabrication
JP5302686B2 (ja) イオン源、システム及び方法
US6828566B2 (en) Method and apparatus for specimen fabrication
US8247785B2 (en) Particle beam device and method for use in a particle beam device
EP2797101B1 (en) Method of using a phase plate in a transmission electron microscope
EP1437758A2 (en) Electron microscope and observation method of biological specimen
BE1007675A3 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van preparaten voor een elektronenmicroscoop.
JP2009014709A (ja) 原位置でのstemサンプル作製方法
EP2477206B1 (en) Method for processing and/or analyzing a sample with a particle beam device
EP1126477A2 (de) Verfahren zur Untersuchung von Strukturen auf einem Halbleiter-Substrat
Sezen et al. Focused Ion Beams (FIB)—Novel methodologies and recent applications for multidisciplinary sciences
US6777674B2 (en) Method for manipulating microscopic particles and analyzing
CN109256312B (zh) 用于原位制备显微镜样本的方法
US6218663B1 (en) Process and device for ion thinning in a high resolution transmission electron microscope
Zhong et al. Sample preparation methodologies for in situ liquid and gaseous cell analytical transmission electron microscopy of electropolished specimens
JP2012168027A (ja) 電子顕微鏡用試料の作製方法
JPH06103947A (ja) 集束イオンビーム装置
JP2002116184A (ja) 半導体デバイス異物分析装置およびシステム
JPH07296756A (ja) 微細加工方法およびその装置

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: PHILIPS ELECTRONICS N.V.

Effective date: 19951031