BE1007465A3 - Additionele samenstelling van defocusseringsbeelden in een elektronenmicroscoop. - Google Patents

Additionele samenstelling van defocusseringsbeelden in een elektronenmicroscoop. Download PDF

Info

Publication number
BE1007465A3
BE1007465A3 BE9300907A BE9300907A BE1007465A3 BE 1007465 A3 BE1007465 A3 BE 1007465A3 BE 9300907 A BE9300907 A BE 9300907A BE 9300907 A BE9300907 A BE 9300907A BE 1007465 A3 BE1007465 A3 BE 1007465A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
lens system
defocusing
imaging lens
instrument
partial
Prior art date
Application number
BE9300907A
Other languages
English (en)
Inventor
Pieter Kruit
Arjan H Buist
Original Assignee
Philips Electronics Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Electronics Nv filed Critical Philips Electronics Nv
Priority to BE9300907A priority Critical patent/BE1007465A3/nl
Priority to DE69402790T priority patent/DE69402790T2/de
Priority to EP94202484A priority patent/EP0642152B1/en
Priority to JP20982994A priority patent/JP3699139B2/ja
Priority to US08/301,444 priority patent/US5466937A/en
Application granted granted Critical
Publication of BE1007465A3 publication Critical patent/BE1007465A3/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J37/00Discharge tubes with provision for introducing objects or material to be exposed to the discharge, e.g. for the purpose of examination or processing thereof
    • H01J37/02Details
    • H01J37/22Optical or photographic arrangements associated with the tube
    • H01J37/222Image processing arrangements associated with the tube

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Vision & Pattern Recognition (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Microscoopes, Condenser (AREA)
  • Analysing Materials By The Use Of Radiation (AREA)

Abstract

Werkwijze voor het maken van een afbeelding in een elektronenmicroscoop.Door het oscillerende gedrag van de Fase Contrast Overdracht Functie (PCTF) kunnen afbeeldingen die met een elektronenmicroscoop opgenomen worden, contrast vertonen terwijl het object dat contrast niet vertoont. Om deze veranderingen tegen te gaan wordt voorgesteld om deelopnamen te maken, elk bij een eigen defocussering van de afbeeldende lens en elk met een eigen gewichtsfactor, en deze deelopnamen bij elkaar op te tellen. Volgens de uitvinding wordt een nagenoeg vlak verloop van de PCTF verkregen door de gewichtsfactor een oscillerend verloop als functie van de defocussering te geven.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Additionele samenstelling van defocusseringsbeelden in een elektronenmicroscoop. 



   De uitvinding betreft een werkwijze voor het maken van een afbeelding van een object in een   deeltjesoptisch   instrument, met behulp van een aantal deelopnamen die worden gemaakt met een afbeeldend lenzenstelsel, welke werkwijze omvat : het maken van een aantal   opvolgende deeloynamen waorbij   voor elke deelopname een telkens andere defocussering van het afbeeldend lenzenstelsel wordt ingesteld, het toekennen van een gewichtsfactor aan elke aldus verkregen deelopname, en het bij elkaar optellen van de met de gewichtsfactoren vermenigvuldigde deelopnamen. 



   Tevens betreft de uitvinding een deeltjesoptisch instrument voor het uitvoeren van de werkwijze. 



   Een dergelijke werkwijze is bekend uit een artikel van P. Bonhomme en A. Beorchia,   getiteld "Image   synthesis in the electron microscope", Ultramicroscopy 17 (1985), blz. 127-132. In dit artikel,   i. h. b.   in het bijschrift bij figuur 2, wordt een wijze van beeldreconstructie beschreven waarmee een afbeelding wordt gemaakt die ontstaat door drie series van deelopnamen bij elkaar op te tellen.

   De eerste serie bestaat daarbij uit een enkele opname, de tweede serie bestaat uit een continue reeks opnamen waarbij de defocussering eenmalig met de tijd van een ondergrens tot een bovengrens varieert door de bekrachtigingsstroom van de lens lineair met de tijd te variëren en de derde serie bestaat uit een continue reeks opnamen waarbij de defocussering eveneens eenmalig met de tijd van een ondergrens tot een bovengrens varieert, eveneens met een lineair   varierende   lensstroom. De gewichtsfactor die hierbij aan de deelopnamen wordt toegekend ontstaat door de verblijfstijd van de instelling van het afbeeldende lenzenstelsel in een bepaald defocusgebied. Eveneens in dit artikel wordt beschreven hoe gebruik gemaakt wordt van een sinusvormig met de tijd   varierende   lensstroom. 



   In de genoemde publikatie wordt beschreven dat op deze wijze afbeeldingen gemaakt kunnen worden die een breder gebied van de in het object aanwezige ruimtelijke frequenties doorlaten in vergelijking met een conventionele afbeelding waarbij de afbeeldende lens een vaste focusinstelling heeft tijdens het vormen 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 van de afbeelding. 



   Het is gebruikelijk de afbeelding in een deeltjes-optisch instrument zoals een elektronenmicroscoop te beschrijven met behulp van de zogeheten Fase Contrast Overdrachts Functie (Phase Contrast Transfer Function, PCTF). Deze functie legt een verband tussen de golffunctie van de afbeeldende deeltjesbundel ter   plat'se   van het object en die ter plaatse van de afbeelding. In deze PCTF treedt de ruimtelijke frequentie van de objectdetails op als parameter. In alle bekende deeltjesoptische instrumenten heeft de PCTF een oscillerend verloop in afhankelijkheid van de ruimtelijke frequentie in het object. Dit betekent dat in de amplitude van de beeldvormende golf tekenomkering optreedt.

   Het gevolg van deze tekenomkering is dat de contrastvorming niet alleen afhangt van de in het af te beelden object aanwezige details maar ook van de eigenschappen van de PCTF, dus van het afbeeldende instrument. Hierdoor kunnen contrastverschillen ontstaan die niet veroorzaakt worden door contrast in het object maar door instrumenteigenschappen. Dit is vanzelfsprekend ongewenst. 



   De uitvinding heeft ten doel een werkwijze te verschaffen waarmee in 
 EMI2.1 
 een deeltjesoptisch instrument over een groot gebied van ruimtelijke frequenties van het object, geen contrast door instrumenteigenschappen wordt geintroduceerd ondanks het oscillerend verloop van de PCTF. 



   Daartoe is de werkwijze volgens de uitvinding daardoor gekenmerkt dat het verloop van de gewichtsfactor met de defocussering een oscillerende functie is. 



   Zowel   experimenteel   als door berekening kan worden aangetoond dat door deze maatregel het verloop van de contrastoverdracht van object naar afbeelding zodanig wordt afgevlakt dat introductie van hinderlijk contrast door het afbeeldende instrument wordt tegengegaan. 



   Een verdere afvlakking van de contrastoverdracht wordt bereikt in een uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding die is gekenmerkt doordat de omhullende van de oscillerende functie een monotoon dalende functie is. 



   In een deeltjesoptisch instrument,   i. h. b.   een conventionele elektronenmicroscoop, kan de werkwijze worden toegepast zonder dat ingrijpende veranderingen aan het instrument nodig zijn. De werkwijze is dan gekenmerkt doordat dat de gewichtsfactor wordt ingesteld door keuze van de belichtingstijd van de deelopnamen, en doordat het optellen van de aldus verkregen deelopnamen gebeurt door 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 deze deelopnamen op telkens dezelfde informatiedrager op te slaan. Deze informatiedrager kan een fotografische film zijn, maar het is ook mogelijk om de beeldelementen van de afbeelding digitaal op te slaan en bij elkaar op te tellen. De informatiedrager is dan een gebruikelijk opslagmedium zoals een vaste stof geheugen of een magnetische informatiedrager. 



   De uitvinding is verder daardoor gekenmerkt dat de instelling van de gewichtsfactor wordt verkregen door het gehele defocusseringstraject te doorlopen met een snelheid die een vooraf bepaalde functie is van de mate van defocussering, waarbij de beeldregistratie op de informatiedrager continu plaats vindt. Hiermee is het mogelijk om continu in de tijd verlopende processen in het instrument te volgen. In het bijzonder is het mogelijk om een object via een televisiecircuit te bestuderen indien het doorlopen van het defocusseringstraject periodiek plaats vindt met een periode die kleiner is dan de tijdresolutie van het menselijk oog. 



   De uitvinding zal verder worden toegelicht aan de hand van de figuren. 



  Daarbij toont :
Figuur 1 schematisch in doorsnede een elektronenmicroscoop voor toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding,
Figuur 2 een schematische weergave in doorsnede van een objectieflens voor gebruik in een afbeeldend lenzenstelsel in de elektronenmicroscoop volgens figuur 1,
Figuur 3 een grafische weergave van een Fase Contrast Overdrachts Functie in afhankelijkheid van de ruimtelijke frequenties in het object en de defocussering van het afbeeldende lenzenstelsel,
Figuur 4 een grafische weergave van de defocusseringsfunctie voor toepassing in de werkwijze en het instrument volgens de uitvinding,
Figuur 5 een grafische weergave van de uit figuur 4 resulterende Fase Contrast Overdracht Functie, zowel voor afgebroken als voor voortgezette toepassing van de defocusseringsfunctie. 



   De elektronenmicroscoop zoals weergegeven in figuur 1 bevat een als electronenbron 1 uitgevoerde deeltjesbron met een elektronen emitterend element 2, een bundelrichtsyteem (beam alignment) 3 en een bundeldiafragma 4, een condensorlens 6, een objectieflens 8, een bundelaftastsysteem 10, een objectruimte 11 waarin geplaatst 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 
 EMI4.1 
 een preparaatdrager 13, een diffractielens 12, een tussenlens 14, een projectielen 16 en een electronendetector 18. De objectieflens 8, de tussenlens 14, en de projectielen 16 vormen tezamen een afbeeldend lenzenstelsel. Deze elementen zijn opgenomen in een huis 20 met een elektrische toevoerleiding 21 voor de electronenbron, een kijkvenster 22 en een vacuümpompinrichting 24.

   De elektronenmicroscoop bevat voorts een registratie-eenheid voor het op een informatiedrager registreren van door het lenzenstelsel voortgebrachte opnamen. De registratie-eenheid omvat een electronendetector 18, een beeldbewerkingseenheid 28 met een beeldgeheugen, en een video-display 27 voor waarneming van de gemaakte afbeeldingen. De electronendetector 18 is voorzien van een voor elektronen gevoelig ingangsvlak het kan daartoe zijn uitgevoerd als een halfgeleiderdetector, bijvoorbeeld bestaande uit een matrix van voor elektronen gevoelige dioden die elk afzonderlijk kunnen worden uitgelezen. Elk van deze detectorelementen is afzonderlijk met een van buiten bereikbare aansluiting 26 verbonden. Om informatieverlies, in het bijzonder voor de hogere signaalfrequenties te voorkomen, is het gunstig de detectorelementen gemtegreerd met een eerste signaalversterkertrap uit te voeren.

   Deze is daartoe direct met elke afzonderlijke diode van de matrix gekoppeld in het huis 20 opgenomen. Het manipuleren van de detectorsignalen, zoals b. het optellen van de verschillende deelopnamen, kan dan met signalen na de eerste versterkertrap worden doorgevoerd. 



  Om het gewenste defocusseringsverloop te verkrijgen, zijn de bekrachtigingsspoelen van objectieflens 8 aangesloten op een besturingseenheid 15, die volgens de uitvinding is ingericht voor het besturen van de bekrachtiging van het afbeeldende lenzenstelsel volgens een vooraf vastgestelde van de tijd afhankelijke oscillerende functie. De besturing van de defocussering vindt b. plaats doordat de nog nader te bespreken defocusseringsfunctie in discrete waarden is opgeslagen in een geheugen, b. in de vorm van PCM-woorden. Dit geheugen kan worden uitgelezen door dit te adresseren met een gegeven snelheid, zodat de bemonsteringen van de defocusseringsfunctie met de gewenste snelheid op de data-uitgang van het geheugen ., an an verschijnen. Na digitaal-analoog omzetting staat dan de defocusseringsfunctie ter beschikking. 



  Figuur 2 toont een objectieflens ss voor gebruik in een elektronenmicroscoop volgens de uitvinding. De lens omvat een ijzercircuit 30 waarvan polen 32 deel uitmaken. Hierdoor wordt een optische as 36 vastgelegd. De magnetische 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 lens wordt bekrachtigd door spoelen 34 die op de gebruikelijke wijze binnen het ijzercircuit zijn aangebracht. Rondom optische as 36 en direct onder de polen 32 is een hulpspoel 38 aangebracht in een holte 40 van het ijzercircuit, om de defocussering te realiseren. Door deze plaatsing van de hulpspoel wordt bereikt dat deze spoel door het ijzercircuit is afgeschermd van externe stoorvelden. Doordat bij deze plaatsing de hulpspoel geen ijzer van het ijzercircuit omvat, worden bovendien worden door eventuele hoogfrequente defocusseringsvelden nauwelijks storende wervelstromen opgewekt.

   Daardoor is deze configuratie in het bijzonder geschikt voor het waarnemen van objecten met videofrequentie. 



   Figuur 3 toont een Fase Contrast Overdrachts Functie (PCTF) zoals deze in een bestaande elektronenmicroscoop kan bestaan. In deze PCTF is geen rekening gehouden met contrastvorming door absorptie van elektronen in het preparaat ; dit is vaak het geval bij biologische preparaten, waarbij hoofdzakelijk fasecontrast optreedt. In deze grafische weergave is horizontaal de ruimtelijke frequentie van het preparaat uitgezet, en loodrecht daarop in het vlak van tekening de mate van defocussering. 



  Loodrecht op het vlak van defocussering en ruimtelijke frequentie is het fasecontrast weergegeven. Deze PCTF is bepaald voor een Philips elektronenmicroscoop type CM 30 met een electronenbron van het veldemissie-type. Hierbij is een waarde aangenomen voor de coefficient van sferische aberratie C, evenals voor de coefficient van chromatische aberratie Ce van 1 mm, voor de versnelspanning van de elektronen 300 kV, voor de afwijking in de versnelspanning 1 ppm, voor de spreiding in de 
 EMI5.1 
 electronenenergie 1 eV en voor de openingshoek van de afbeeldende bundel mrad. 



  In deze figuur zijn duidelijk de tekenomkeringen van de PCTF te zien die de oorzaak kunnen zijn van een eventueel contrast in een afbeelding terwijl dat contrast in werkelijkheid niet in het af te beelden object aanwezig is. 



   Figuur 4 toont een grafische weergave van de defocusseringsfunctie. 



  Hierbij is horizontaal uitgezet de defocussering en verticaal de gewichtsfactor voor de deelopnamen. Daarbij komt het gehele in de grafiek weergegeven z-gebied overeen met   13, 5 m.   Wordt in deze grafiek een gebied Az gekozen dan correspondeert daarmee een   tijdsinterval     At.   Dit tijdsinterval is de verblijfstijd behorende bij de waarde van z waaromheen het gebied Az gekozen is. 



   Figuur 5 toont een grafische weergave van de resulterende   PCTF ;   daarbij is curve b bepaald met een   defocusseringsfunctie   die geheel is toegepast over het in 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 figuur 4 getekende gebied. Curve a is bepaald met behulp van het gedeelte van de defocusseringsfunctie dat ligt tussen de waarde 0 en 7   gm,   hetgeen door de verticale gestreepte lijn in figuur 4 wordt weergegeven. De schaal van de PCTF volgens figuur 5 wordt vastgesteld uitgaande van een PCTF zonder defocussering en optelling van deelopnamen.

   De minimale en maximale waarden die deze PCTF kan aannemen worden   op-l   resp.   + 1 gesteld.   Onder aanname van hetzelfde aan de afbeelding deelnemende 
 EMI6.1 
 aantal elektronen wordt nu de PCTF volgens figuur 5 bepaald ; het blijkt nu dat op de aldus vastgestelde schaal de PCTF zich beweegt tussen de waarden 0 en 0, 3. Er zij nog opgemerkt dat de beide curven van figuur 5 tot stand gekomen zijn door slechts de defocusseringsfunctie voor positieve waarden van z (de defocussering) toe te passen. 



   Zowel figuur 4 als figuur 5 zijn bepaald onder de volgende omstandigheden : aangenomen is een Philips elektronenmicroscoop type EM 420, versnelspanning van de afbeeldende elektronen 100 kV,   coëfficiënt   van sferische aberratie C, =2, 7 mm en een gewenst gebied waarin de PCTF vlak verloopt 
 EMI6.2 
 corresponderend met een detailgrootte in het object van. l tot 10 nm. (Bij deze waarden van de resolutie is de coefficient van chromatische aberratie C. niet van belang ; deze kan evt. eveneens 2, 7 mm gekozen worden).

Claims (16)

  1. CONCLUSIES : 1. Werkwijze voor het maken van een afbeelding van een object in een deeltjesoptisch instrument, met behulp van een aantal deelopnamen die worden gemaakt met een afbeeldend lenzenstelsel, welke werkwijze omvat : * het maken van een aantal opvolgende deelopnamen waarbij voor elke deelopname een telkens andere defocussering van het afbeeldend lenzenstelsel wordt ingesteld, * het toekennen van een gewichtsfactor aan elke aldus verkregen deelopname, * het bij elkaar optellen van de met de gewichtsfactoren vermenigvuldigde deelopnamen, met het kenmerk dat het verloop van de gewichtsfactor met de defocussering een oscillerende functie is.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk dat de omhullende van de oscillerende functie een monotoon dalende functie is.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 2, met het kenmerk dat de oscillerende functie over het gehele defocusseringstraject hetzelfde teken heeft.
  4. 4. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk * dat de gewichtsfactor wordt ingesteld door keuze van de belichtingstijd van de deelopnamen, en * dat het optellen van de aldus verkregen deelopnamen gebeurt door deze deelopnamen op telkens dezelfde informatiedrager op te slaan.
  5. 5. Werkwijze volgens conclusie 4, met het kenmerk dat de instelling van de gewichtsfactor wordt verkregen door het gehele defocusseringstraject te doorlopen met een snelheid die een vooraf bepaalde functie is van de mate van defocussering, waarbij de beeldregistratie op de informatiedrager continu plaats vindt.
  6. 6. Werkwijze volgens conclusie 3, met het kenmerk dat het doorlopen van het defocusseringstraject periodiek plaats vindt met een periode die kleiner is dan de tijdresolutie van het menselijk oog.
  7. 7. Deeltjesoptisch instrument voor het uitvoeren van de werkwijze volgens EMI7.1 een der conclusies 1 t/m 6, welk instrument is voorzien van :* een deeltjesbron (1) voor het voortbrengen van langs een optische as (36) van het instrument verlopende deeltjes, * een preparaatdrager (13) voor het ter plaatse van de optische as positioneren van een door het instrument af te beelden object, <Desc/Clms Page number 8> * een afbeeldend lenzenstelsel (8, 14, 16) voor het maken van opnamen van een af te beelden object, * een registratie-eenheid (18, 28, 27) voor het op een informatiedrager registreren van door het lenzenstelsel voortgebrachte opnamen, * een besturingseenheid (15) die is ingericht voor het besturen van de bekrachtiging van het afbeeldende lenzenstelsel, met het kenmerk dat de besturingseenheid (15)
    is ingericht voor het bekrachtigen van het lenzenstelsel volgens een vooraf vastgestelde van de tijd afhankelijke oscillerende functie.
  8. 8. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 7, met het kenmerk dat de besturingseenheid (15) is ingericht voor het bekrachtigen van het lenzenstelsel volgens een vooraf vastgestelde van de tijd afhankelijke oscillerende functie waarvan de omhullende een monotoon dalende functie is.
  9. 9. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 8, met het kenmerk dat de besturingseenheid (15) is ingericht voor het bekrachtigen van het lenzenstelsel volgens een vooraf vastgestelde van de tijd afhankelijke oscillerende functie die over het gehele defocusseringstraject hetzelfde teken heeft.
  10. 10. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 7, met het kenmerk dat de registratie-eenheid (18, 27, 28) is ingericht voor het bij elkaar optellen van de deelopnamen op één informatiedrager.
  11. 11. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 7, met het kenmerk dat het instrument is voorzien van een video opname eenheid met een beeldgeheugen, en dat de besturingseenheid is ingericht voor het periodiek doorlopen van het defocusseringstraject met een periode die kleiner is dan de tijdresolutie van het menselijk oog.
  12. 12. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 7, met het kenmerk dat het afbeeldende lenzenstelsel een spoel bevat welke geplaatst is rondom de optische as van het instrument en tussen de polen van een objectieflens welke deel uitmaakt van het afbeeldende lenzenstelsel.
  13. 13. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 7, met het kenmerk dat het afbeeldende lenzenstelsel een electrostatische lens bevat waarvan de optische as samenvalt met die van het instrument en die is aangebracht tussen de polen van een objectieflens welke deel uitmaakt van het afbeeldende lenzenstelsel.
  14. 14. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 13, waarin de <Desc/Clms Page number 9> electrostatische lens wordt gevormd door twee elektroden, met het kenmerk dat minstens één der elektroden wordt gevormd door een oppervlak van de preparaatdrager.
  15. 15. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 7, met het kenmerk dat het afbeeldende lenzenstelsel een hulpspoel (38) bevat waarvan de optische as (36) samenvalt met die van het instrument en die is aangebracht onder de polen (32) van een objectieflens (8) welke deel uitmaakt van het afbeeldende lenzenstelsel (8, 14, 16).
  16. 16. Deeltjesoptisch instrument volgens conclusie 15, met het kenmerk dat de hulpspoel (38) is aangebracht in een holte (40) van het ijzercircuit (30) van de objectieflens (8).
BE9300907A 1993-09-03 1993-09-03 Additionele samenstelling van defocusseringsbeelden in een elektronenmicroscoop. BE1007465A3 (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9300907A BE1007465A3 (nl) 1993-09-03 1993-09-03 Additionele samenstelling van defocusseringsbeelden in een elektronenmicroscoop.
DE69402790T DE69402790T2 (de) 1993-09-03 1994-08-31 Additive Zusammenstellung von Defokussierungsbilder in einem Elektronenmikroskop
EP94202484A EP0642152B1 (en) 1993-09-03 1994-08-31 Additive composition of defocusing images in an electron microscope
JP20982994A JP3699139B2 (ja) 1993-09-03 1994-09-02 粒子−光学装置の物体像形成方法
US08/301,444 US5466937A (en) 1993-09-03 1994-09-06 Additive composition of defocusing images in an electron microscope

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9300907A BE1007465A3 (nl) 1993-09-03 1993-09-03 Additionele samenstelling van defocusseringsbeelden in een elektronenmicroscoop.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1007465A3 true BE1007465A3 (nl) 1995-07-04

Family

ID=3887303

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9300907A BE1007465A3 (nl) 1993-09-03 1993-09-03 Additionele samenstelling van defocusseringsbeelden in een elektronenmicroscoop.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US5466937A (nl)
EP (1) EP0642152B1 (nl)
JP (1) JP3699139B2 (nl)
BE (1) BE1007465A3 (nl)
DE (1) DE69402790T2 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE69637015T2 (de) * 1995-03-16 2007-08-16 Fei Co., Hillsboro Methode zur rekonstruktion von teilchenwellen in einer teilchen-optischen vorrichtung
CH690384A5 (de) 1995-03-24 2000-08-15 Zeiss Carl Fa Computerunterstütztes Video-Mikroskop.
JP3885102B2 (ja) * 1995-10-03 2007-02-21 エフ イー アイ カンパニ 粒子光学装置で像を再生する方法

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0472235A1 (en) * 1990-08-10 1992-02-26 Koninklijke Philips Electronics N.V. Method for directly deriving amplitude and phase information of an object from images produced by a high-resolution electron microscope

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4514629A (en) * 1982-07-07 1985-04-30 National Research Development Corporation Scanning transmission electron microscopes

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0472235A1 (en) * 1990-08-10 1992-02-26 Koninklijke Philips Electronics N.V. Method for directly deriving amplitude and phase information of an object from images produced by a high-resolution electron microscope

Non-Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Title
A. MITWALSKY: "Structure of amorphous silicon investigated by high-resolution electron microscopic methods.", JOURNAL OF PHYSICS D. APPLIED PHYSICS, vol. 22, no. 9, 14 September 1989 (1989-09-14), LETCHWORTH GB, pages 1333 - 1339 *
P. BONHOMME ET AL.: "Image synthesis in the electron microscope.", ULTRAMICROSCOPY, vol. 17, 1985, AMSTERDAM NL, pages 127 - 132 *
Y. TANIGUCHI ET AL.: "Active image processing as applied to high resolution electron microscopy (I); Assessment of misalignement and its correction.", JOURNAL OF ELECTRON MICROSCOPY, vol. 39, no. 3, June 1990 (1990-06-01), TOKYO JP, pages 137 - 144 *

Also Published As

Publication number Publication date
DE69402790D1 (de) 1997-05-28
US5466937A (en) 1995-11-14
JPH07153408A (ja) 1995-06-16
JP3699139B2 (ja) 2005-09-28
EP0642152A1 (en) 1995-03-08
DE69402790T2 (de) 1997-11-13
EP0642152B1 (en) 1997-04-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Crewe The current state of high resolution scanning electron microscopy
US6191423B1 (en) Correction device for correcting the spherical aberration in particle-optical apparatus
Nixon The general principles of scanning electron microscopy
NL9001800A (nl) Methode voor het direct verkrijgen van amplitude- en fase-informatie van een object met behulp van beelden van een hoge-resolutie elektronenmicroscoop.
US6858844B2 (en) Method for detecting geometrical-optical aberrations
JPH0574399A (ja) 走査電子顕微鏡
JPS6124782B2 (nl)
JP7040927B2 (ja) 荷電粒子線装置、及び荷電粒子線装置における撮像条件調整方法
BE1007465A3 (nl) Additionele samenstelling van defocusseringsbeelden in een elektronenmicroscoop.
US5225676A (en) Electrooptical viewing apparatus capable of switching depth of focus
Wang et al. Off-axis electron holography with a dual-lens imaging system and its usefulness in 2-D potential mapping of semiconductor devices
JP2833836B2 (ja) 走査型電子顕微鏡のオートフォーカス方法
JP3885102B2 (ja) 粒子光学装置で像を再生する方法
Czech Oscilloscope Measuring Technique: Principles and Applications of Modern Cathode Ray Oscilloscopes
US4194116A (en) Electron microscope or the like and method of use
JP2001084938A (ja) 透過形電子顕微鏡及び透過電子顕微鏡像観察方法
GB2237926A (en) Charged particle beam apparatus
JP3351647B2 (ja) 走査電子顕微鏡
JPS5944743B2 (ja) 走査電子顕微鏡等用照射電子レンズ系
Cowley High-voltage transmission scanning electron microscopy
JP2000323081A (ja) 電子顕微鏡
JP3268445B2 (ja) 電子顕微鏡装置
TW548664B (en) Split magnetic lens for controlling a charged particle beam
JPH10275580A (ja) 電子顕微鏡装置及び電子顕微鏡による試料像再生方法
Calvo et al. Aberrations theory of a time dependent magnetic field lens

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: PHILIPS ELECTRONICS N.V.

Effective date: 19950930