BE1004101A3 - Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt. - Google Patents

Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt. Download PDF

Info

Publication number
BE1004101A3
BE1004101A3 BE9001156A BE9001156A BE1004101A3 BE 1004101 A3 BE1004101 A3 BE 1004101A3 BE 9001156 A BE9001156 A BE 9001156A BE 9001156 A BE9001156 A BE 9001156A BE 1004101 A3 BE1004101 A3 BE 1004101A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
slurry
soil material
mixture
soil
mixed
Prior art date
Application number
BE9001156A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Treat Tech For Sludges N V Afg
Aveve
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Treat Tech For Sludges N V Afg, Aveve filed Critical Treat Tech For Sludges N V Afg
Priority to BE9001156A priority Critical patent/BE1004101A3/nl
Priority to EP91870195A priority patent/EP0490859A1/fr
Application granted granted Critical
Publication of BE1004101A3 publication Critical patent/BE1004101A3/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05FORGANIC FERTILISERS NOT COVERED BY SUBCLASSES C05B, C05C, e.g. FERTILISERS FROM WASTE OR REFUSE
    • C05F3/00Fertilisers from human or animal excrements, e.g. manure
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F1/00Treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F1/52Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities
    • C02F1/54Treatment of water, waste water, or sewage by flocculation or precipitation of suspended impurities using organic material
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F11/00Treatment of sludge; Devices therefor
    • C02F11/12Treatment of sludge; Devices therefor by de-watering, drying or thickening
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05DINORGANIC FERTILISERS NOT COVERED BY SUBCLASSES C05B, C05C; FERTILISERS PRODUCING CARBON DIOXIDE
    • C05D9/00Other inorganic fertilisers
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/10Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in agriculture
    • Y02A40/20Fertilizers of biological origin, e.g. guano or fertilizers made from animal corpses
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P20/00Technologies relating to chemical industry
    • Y02P20/141Feedstock
    • Y02P20/145Feedstock the feedstock being materials of biological origin

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt waarbij deze drijfmest ontwaterd wordt. Alvorens de drijfmest te ontwateren mengt men deze drijfmest met een fijnkorrelig bodemmateriaal, in het bijzonder met baggerspecie. Bij voorkeur voegt men aan de drijfmest tevens een flocculatiemiddel toe.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   "Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt" 
Deze uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt waarbij in deze werkwijze de drijfmest ontwaterd wordt. 



   In de huidige, steeds minder grondgebonden veehouderij stelt zieh het probleem dat in bepaalde gebieden een grote veeconcentratie aanwezig is hetgeen in deze gebieden grote mestoverschotten tot gevolg heeft. Wanneer deze mestoverschotten niet over grote gebieden verspreid worden maar daarentegen ter plaatse gedumpt worden, leidt dit tot sterke bodem-en grondwaterverontreiniging en tevens tot luchtverontreiniging. De mestoverschotten, hoofdzakelijk onder vorm van drijfmest, dienen dus naar verder gelegen gebieden getransporteerd te worden. Aangezien drijfmest echter slechts een klein drogestofgehalte heeft,   gemiddeld   tussen 3 en 10 %, of   m. a. w.   veel water bevat, is het transport van drijfmest relatief duur. 



   Ten einde de transportkosten van drijfmest te verminderen, wordt in een algemeen bekende werkwijze de drijfmest uitgeperst tot een hoger drogestofgehalte. Een   dergelijke   werkwijze is bijvoorbeeld beschreven in US-A-1 576 423. In deze bekende werkwijze wordt de drijfmest uitgeperst tot een drogestofgehalte van ongeveer 43   %   en vervolgens eventueel nog gemengd met turf, zand of grond. 



   Een probleem dat zieh bij deze bekende werkwijze stelt, is dat het drijfmest op zichzelf moeilijk door middel van persen kan ontwaterd worden aangezien bij het persen technische moeilijkheden zoals verstoppingsproblemen optreden. Bovendien heeft deze bekende werkwijze het nadeel dat door het ontwateren van de drijfmest een 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 groot deel van de voedingsstoffen van de drijfmest in het perswater terecht   kom en   waardoor enerzijds de bemestende waarde van de drijfmest sterk afneemt en waardoor anderzijds een sterk verontreinigd afvalwater verkregen wordt dat moeilijk te zuiveren is. 



   De uitvinding heeft dan ook tot doel een werkwijze te verschaffen die toelaat om drijfmest op een eenvoudigere manier te ontwateren waarbij bovendien minder bemestende of bodemverbeterende bestanddelen verloren gaan. 



   Tot dit doel mengt men alvorens de drijfmest te ontwateren, deze drijfmest met een fijnkorrelig bodemmateriaal, in het bijzonder met   baggerspecie. Vastgesteld   werd dat het mengsel van de drijfmest met het bodemmateriaal gemakkelijker ontwaterbaar is dan drijfmest op zichzelf en tevens dat het toegevoegde bodemmateriaal een deel van de organische en anorganische bestanddelen van de drijfmest adsorbeert. 



   Een verder voordeel van deze werkwijze volgens de uitvinding is dat deze werkwijze een bijkomende afzetmogelijkheid voor baggerspecie biedt en de waarde van het aldus verwerkte baggerspecie sterk doet toenemen. Het verkregen produkt kan immers bijvoorbeeld als bodemverbeteraar of als drager voor meststoffen toegepast worden. 



   In een bijzondere uitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding voegt men aan de drijfmest tevens een flocculatiemiddel toe ten einde de ontwaterbaarheid van het mengsel drijfmest en bodemmateriaal nog te verbeteren. Als flocculatiemiddelen kunnen minerale flocculatiemiddelen zoals   calciumchloride,   ijzer (III) chloride en magnesiumchloride gebruikt worden doch de voorkeur wordt gegeven aan polyelektrolyten zoals de kationische polyelektrolyten CF
502, CF 802 en CL 903 en de anionische polyelektrolyten AF 700 en AF
400 of aan mengsels hiervan.

   Polyelektrolyten bieden het voordeel dat slechts kleine hoeveelheden, bij voorkeur 0, 8 tot 6 g polyelektrolyt per kg droge stof van het mengsel van drijfmest en bodemmateriaal dienen toegevoegd te worden waardoor de eindkostprijs bij gebruik van polyelektrolyten kleiner is dan bij gebruik van minerale flocculatiemiddelen. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 



   In een voorkeursuitvoeringsvorm van de werkwijze volgens de uitvinding mengt men bij het ontwaterde mengsel van drijfmest en bodemrnateriaal een kunstmeststof en/of een organische meststof waardoor de bemestende waarde van het verkregen produkt toeneemt en dit laatste als meststof kan gebruikt worden. 



   Andere bijzonderheden en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hierna volgende beschrijving van een werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt volgens de uitvinding. Deze beschrijving wordt enkel als voorbeeld gegeven en beperkt de draagwijdte van de uitvinding niet. 



   Algemeen heeft de uitvinding betrekking op een werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt door deze drijfmest te ontwateren. Ten einde het ontwateren van deze drijfmest te vergemakkelijken, voorziet de uitvinding dat men bij deze drijfmest eerst een fijnkorrelig bodemmateriaal en in het bijzonder baggerspecie mengt. Het bijgevoegde bodemmateriaal helpt daarenboven bij het ontwateren gesuspendeerde en opgeloste bestanddelen van de drijfmest vast te houden zodanig dat de bemestende waarde van het ontwaterde produkt toeneemt en het resterende afvalwater minder sterk vervuild is en dus eenvoudiger kan gezuiverd worden. 



   Baggerspecie of baggerslib bestaat in hoofdzaak uit een fijnkorrelige leem-en kleifractie en uit een beperkte hoeveelheid organisch materiaal. De in baggerslib aanwezige deeltjes zijn grotendeels kleiner dan 63   11.   Baggerslib op zichzelf is een weinig waardevol materiaal dat meestal op laaggelegen gronden dient te worden gestort of in zee gedumpt. Het drogestofgehalte ervan kan sterk variëren afhankelijk van de consolidatiegraad. Aangezien het produkt verkregen door toepassing van de werkwijze volgens de uitvinding bestemd is om als bodemverbeteraar en/of als meststof toegepast te worden, zal het duidelijk zijn dat enkel "zuiver" of gezuiverd baggerslib in aanmerking komt. In de werkwijze volgens de uitvinding mengt men per kg drijfmest 0, 5 tot 4 kg en bij voorkeur 2 tot 3 kg baggerspecie of een ander fijnkorrelig bodemmateriaal bij de drijfmest.

   Tussen deze grenzen wordt een verbetering van de ontwaterbaarheid van de drijfmest verkregen zonder dat in het uiteindelijk verkregen ontwaterde produkt 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 het bodemmateriaal een te grote ballast vormt en de transportkosten te sterk zou doen stijgen. 



   In een voorkeursuitvoeringsvorm voegt men aan de drijfmest tevens een flocculatiemiddel toe. Op de eerste plaats komen hiervoor minerale flocculatiemiddelen zoals calciumchloride (CaC12), ijzerchloride (FeC13) en magnesiumchloride   (mg12)   in aanmerking. Experimenteel werd vastgesteld dat van deze minerale flocculatiemiddelen FeCl3 het beste is doch dat hiervan nagenoeg per kg droge stof in het mengsel van drijfmest en bodemmateriaal ten minste 50 g nodig zou zijn om een goede verbetering van de ontwaterbaarheid te bekomen. 



   In de werkwijze volgens de uitvinding gebruikt men bij voorkeur als flocculatiemiddelen een kationisch polyelektrolyt zoals CF 502, CF 802 en CL 903, een anionisch polyelektrolyt zoals AF 700 en AF 400 of een mengsel van deze polyelektrolyten. 



   Experimenteel werd vastgesteld dat het toevoegen van 0, 8 tot 6 g polyelektrolyt per kg droge stof in het mengsel van drijfmest en bodemmateriaal reeds doeltreffend is en minder duur dan het toevoegen van grotere hoeveelheden minerale flocculatiemiddelen. 



   De hierboven beschreven werkwijze laat toe de drijfmest, gemengd met het bodemmateriaal, op een eenvoudige manier met bijvoorbeeld een zeefbandpers continu uit te persen tot een drogestofgehalte van ten minste 40 %. Met behulp van bijvoorbeeld een kamerfilterpers kan door uitpersen zelfs een drogestofgehalte van 60 % of meer bereikt worden. Bij een drogestofgehalte van 40 % wordt reeds een zogenoemd"steekvast"produkt verkregen. Een dergelijk steekvast produkt kan bijvoorbeeld reeds in bulk als bodemverbeteraar toegepast worden. 



   Ten einde het ontwaterde produkt nog beter bruikbaar te maken, kan men na het persen verder drogen met behulp van bijvoorbeeld warme lucht tot een drogestofgehalte tussen bijvoorbeeld 70 en 90 % en het gedroogde produkt eventueel verwerken tot een poeder of tot pellets of korreis. 



   Het verkregen basisprodukt kan een verdere 
 EMI4.1 
 verwerking ondergaan door bijmenging met kunstmeststoffen zoals ammoniumnitraat, kalk en/of organische meststoffen zoals hoorn-neel, 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 bloedmeel, guano, enz... tot een bepaalde concentratie aan stikstof, fosfor en kalium. 



   Het eindprodukt kan eventueel verder gecomposteerd worden, waarbij het opgemengd wordt met bepaalde micro-organismen zoals micro-organismen die de compostering bevorderen en/of micro-organismen die nuttig zijn in de bodem. 



   Het zal duidelijk zijn dat aan de hierboven bij wijze van voorbeeld beschreven werkwijze volgens de uitvinding nog tal van wijzigingen kunnen aangebracht worden zonder buiten het kader van de uitvinding te treden.

Claims (9)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt waarbij deze drijfmest ontwaterd wordt, daardoor gekenmerkt dat men alvorens de drijfmest te ontwateren deze drijfmest met een fijnkorrelig bodemmateriaal, in het bijzonder met baggerspecie, mengt.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat men per kg drijfmest 0, 5 tot 4 kg en bij voorkeur 2 tot 3 kg van genoemd bodemmateriaal bij de drijfmest mengt.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, daardoor gekenmerkt dat men aan de drijfmest tevens een flocculatiemiddel toevoegt.
  4. 4. Werkwijze volgens conclusie 3, daardoor gekenmerkt dat men als flocculatiemiddel gebruik maakt van een polyelektrolyt, in het bijzonder van ten minste een van de kationische polyelektrolyten CF 502, CF 802, CL 903 of van de anionische polyelektrolyten AF 700 en AF 400.
  5. 5. Werkwijze volgens conclusie 4, daardoor gekenmerkt dat men per kg droge stof in het mengsel van drijfmest en bodemmateriaal 0, 8 tot 6 g polyelektrolyt toevoegt.
  6. 6. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 5, daardoor gekenmerkt dat men het mengsel van drijfmest en bodemmateriaal door uitpersen ontwatert tot een drogestofgehalte van ten minste 40 %.
  7. 7. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 6, daardoor gekenmerkt dat men bij het ontwaterde mengsel van drijfmest en bodemmateriaal een kunstmeststof en/of een organische meststof mengt.
  8. 8. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 7, daardoor gekenmerkt dat men aan het ontwaterde mengsel van drijfmest en bodemmateriaal micro-organismen toevoegt en dit ontwaterde mengsel composteert. <Desc/Clms Page number 7>
  9. 9. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 8, daardoor gekenmerkt dat men het ontwaterde mengsel van drijfmest en bodemmateriaal verder droogt en verwerkt tot een poeder, pellets of korrels.
BE9001156A 1990-12-05 1990-12-05 Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt. BE1004101A3 (nl)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9001156A BE1004101A3 (nl) 1990-12-05 1990-12-05 Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt.
EP91870195A EP0490859A1 (fr) 1990-12-05 1991-12-04 Procédé pour transformer du purin en un produit solide

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9001156A BE1004101A3 (nl) 1990-12-05 1990-12-05 Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1004101A3 true BE1004101A3 (nl) 1992-09-22

Family

ID=3885046

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9001156A BE1004101A3 (nl) 1990-12-05 1990-12-05 Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt.

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP0490859A1 (nl)
BE (1) BE1004101A3 (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2744119B1 (fr) * 1996-01-29 1998-04-10 Rhone Poulenc Chimie Procede de traitement des effluents liquides aqueux contenant des matieres organiques et minerales en vue de leur valorisation
EP1612199A1 (de) * 2003-09-19 2006-01-04 Greenfield Holding GmbH Verfahren zur Lagerung und Entsorgung von Gülle
CN108147900A (zh) * 2018-02-13 2018-06-12 武汉轻工大学 速溶生态鱼肥及其制备方法和速溶生态鱼肥的泡腾制剂及其制备方法

Citations (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1183225A (en) * 1966-03-24 1970-03-04 Simonacco Ltd Improvements in or relating to the Treatment of Slurries
DE1592758A1 (de) * 1965-10-14 1971-01-21 Sponsel Dr Ing Kurt Verfahren zur Herstellung von Humus
FR2267141A1 (nl) * 1974-04-10 1975-11-07 Ebara Infilco
DE2450057B1 (de) * 1974-10-22 1976-02-26 Mohr & Federhaff Ag Verfahren zur erhoehung der transport- und lagerfaehigkeit von schlamm
GB1582017A (en) * 1977-08-05 1980-12-31 Tababanyai Szenbanyak Purification of liquid manure
GB2092121A (en) * 1981-01-29 1982-08-11 Permutit Boby Ltd Purification of water
GB2134508A (en) * 1981-03-24 1984-08-15 Blue Circle Ind Plc Process and composition for conditioning an aqueous system
US4539121A (en) * 1984-01-18 1985-09-03 Kapland Mitchell A Bay mud stabilization
EP0201722A2 (de) * 1985-04-16 1986-11-20 Spitz Rohstoffe &amp; Recycling GmbH Verfahren zum Umwandeln von Gülle o. dgl. in Düngestoff
DE3815424A1 (de) * 1988-05-06 1989-11-16 Heinze Gerald Verfahren zur herstellung eines organisch-mineralischen duengemittels
WO1990009222A1 (en) * 1989-02-16 1990-08-23 Golconda Engineering & Mining Services Pty. Ltd. Clarification process

Patent Citations (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1592758A1 (de) * 1965-10-14 1971-01-21 Sponsel Dr Ing Kurt Verfahren zur Herstellung von Humus
GB1183225A (en) * 1966-03-24 1970-03-04 Simonacco Ltd Improvements in or relating to the Treatment of Slurries
FR2267141A1 (nl) * 1974-04-10 1975-11-07 Ebara Infilco
DE2450057B1 (de) * 1974-10-22 1976-02-26 Mohr & Federhaff Ag Verfahren zur erhoehung der transport- und lagerfaehigkeit von schlamm
GB1582017A (en) * 1977-08-05 1980-12-31 Tababanyai Szenbanyak Purification of liquid manure
GB2092121A (en) * 1981-01-29 1982-08-11 Permutit Boby Ltd Purification of water
GB2134508A (en) * 1981-03-24 1984-08-15 Blue Circle Ind Plc Process and composition for conditioning an aqueous system
US4539121A (en) * 1984-01-18 1985-09-03 Kapland Mitchell A Bay mud stabilization
EP0201722A2 (de) * 1985-04-16 1986-11-20 Spitz Rohstoffe &amp; Recycling GmbH Verfahren zum Umwandeln von Gülle o. dgl. in Düngestoff
DE3815424A1 (de) * 1988-05-06 1989-11-16 Heinze Gerald Verfahren zur herstellung eines organisch-mineralischen duengemittels
WO1990009222A1 (en) * 1989-02-16 1990-08-23 Golconda Engineering & Mining Services Pty. Ltd. Clarification process

Also Published As

Publication number Publication date
EP0490859A1 (fr) 1992-06-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
RU2233293C1 (ru) Гумино-минеральный реагент и способ его получения, способ санации загрязненных почв, способ детоксикации отходов добычи и переработки полезных ископаемых и рекультивации отвалов горных пород и хвостхранилищ, способ очистки сточных вод и способ утилизации осадков
US4997572A (en) High rate method for alkaline stabilization, beneficiating and pelletizing of wastewater treatment plant sludges
US5741346A (en) Mineral and organic fertilizer
RU2031095C1 (ru) Водорастворимые гуминовые кислоты, способ их получения и способ детоксикации земель и рекультивации почв сельскохозяйственного назначения, осуществляемый с помощью этих водорастворимых гуминовых кислот
US5346527A (en) Soil treatment
Khan et al. Effect of amendments on chemical immobilization of heavy metals in sugar mill contaminated soils.
Singh et al. Reduction of bioavailability and leachability of heavy metals during agitated pile composting of Salvinia natans weed of Loktak lake
BE1004101A3 (nl) Werkwijze voor het verwerken van drijfmest tot een vast produkt.
DK166580B1 (da) Fremgangsmaade til omdannelse af ammoniumholdig gylle eller lignende
Anwar et al. Nutrients losses via runoff from soils amended with cow manure composted with leaf litter
Brown et al. Combining by‐products to achieve specific soil amendment objectives
Weaver et al. Phosphorus leaching in soils amended with piggery effluent or lime residues from effluent treatment
Chernysh et al. Environmentally friendly concept of phosphogypsum recycling on the basis of the biotechnological approach
Rehana et al. Heavy metal stabilization in sewage sludge composting process
Irshad et al. Effect of coal and wood ash on phosphorus immobilization in different textured soils
JP3965412B2 (ja) 汚泥改質剤
GB2295146A (en) Agricultural product from waste
JP4380154B2 (ja) 泥土の固化方法
Zorpas Bio solids composting and soil applications
JP2969499B2 (ja) 脱水汚泥を原料とする育苗培土の製造方法
KR100333773B1 (ko) 석고와 석탄회를 이용한 혼합 토양개량제 및 그 제조방법
JP4473623B2 (ja) 汚泥改良材及び汚泥改良方法
RU2712664C1 (ru) Способ переработки осадков сточных вод на органоминеральные удобрения
Hoge et al. The application of alum residual as a phosphorus abatement tool within the Lake Apopka restoration area
Brown et al. Using biosolids for reclamation/remediation of disturbed soils

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: TREATMENT TECHNIQUES FOR SLUDGES N.V., AFGEKORT S

Effective date: 20001231

Owner name: AVEVE

Effective date: 20001231