BE1000706A3 - Werkwijze en dubbelstukweefmachine voor het vervaardigen van dubbelstukweefsels. - Google Patents

Werkwijze en dubbelstukweefmachine voor het vervaardigen van dubbelstukweefsels. Download PDF

Info

Publication number
BE1000706A3
BE1000706A3 BE8700729A BE8700729A BE1000706A3 BE 1000706 A3 BE1000706 A3 BE 1000706A3 BE 8700729 A BE8700729 A BE 8700729A BE 8700729 A BE8700729 A BE 8700729A BE 1000706 A3 BE1000706 A3 BE 1000706A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
double
fabric
weaving
pile
unseparated
Prior art date
Application number
BE8700729A
Other languages
English (en)
Inventor
Johnny Debaes
Original Assignee
Wiele Michel Van De Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wiele Michel Van De Nv filed Critical Wiele Michel Van De Nv
Priority to BE8700729A priority Critical patent/BE1000706A3/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1000706A3 publication Critical patent/BE1000706A3/nl

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D03WEAVING
    • D03DWOVEN FABRICS; METHODS OF WEAVING; LOOMS
    • D03D39/00Pile-fabric looms
    • D03D39/16Double-plush looms, i.e. for weaving two pile fabrics face-to-face

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Textile Engineering (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)

Abstract

Werkwijze voor het verbeteren van de kwaliteit van dubbelstukweefsels, gekenmerkt door het tijdens het weefproces op de weefmachine, tussen de weefselvormingsrand (4) en de snijzone (6), fixeren van de richting van de poolvormende poolkettingdraden en dubbelstukweefmachine voorzien van een inrichting ter uitvoering van deze werkwijze.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 
 EMI1.1 
 



  "Werkwijze en dubbelstukweefmachine voor het vervaardigd en van dubbeLstukweefseLs". 



  -------------------------   De huidige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het weven van dubbeLstukweefseLs,   in het bijzonder voor het   dubbeLspoeLig   weven van dubbel-   stukweefsels   en op een   dubbeLstukweefmachine   voor het uitvoeren van deze   werkwijze.   
 EMI1.2 
 



  Het weefprincipe waarmee dubbeLstukweefseLs I vervaardigd worden, is genoegzaam bekend. Op de dubbel-   stukweefmachine worden twee grondweefsets, een bovenweefsel en een onderweefset, geweven door middel I van    op twee verschillende niveau's gelegen kettingdraden en door middel van inslagdraden. De pool wordt gevormd door   poolkettingdraden   die tijdens het weven van de   grondweefsels rond de inslagdraden gebonden worden, van het ene grondweefset naar het andere grondweefsel   Lopen en zodoende pool vormen of die in de grondweefsels ingebonden worden of vlottend gehouden worden. 



     Vervolgens   worden de poolkettingdraden die beide grondweefsels onderling verbinden doorgesneden door een over de breedte van de    weefmachine heen- en     weerbewegend mes. Daardoor worden beide grondweefsels van elkaar gescheiden en blijft op eLk van die grondweefsels de helft van de poolvormende poolkettingdraden   achter als rechtopstaande pool. 
 EMI1.3 
 



  Bij onderscheiden, nL. de enkeLspoeLige weefmachine en de dubbeLspoeLige weefmachine. Een enkeLspoeLige weefmachine op een vast instaginbrengpunt dubbeHetisdeschikkingendebewegingvandekettingdraden die de   inslagdraden   hun uiteindelijke positie in het onder- of bovenweefsel geven. Een dubbelspoelige weefmachine daarentegen heeft twee inslaginbrenginrichtingen, 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 
 EMI2.1 
 in voor elk en heeft dus twee vaste inslaginbrengpunten. grondweefsel,DubbeLspoeLige weefmachines kunnen    als leen   verdere   ontwikkeLing   van de enkeLspoeLige weefmachi, nes beschouwd worden aangezien het weefsel praktisch   dubbel   zo snel gevormd wordt en aangezien de werkingssnelheid van dubbeLspoeLige weefmachines ook nog hoger L igt.

   De   klassieke enkeLspoeLige weefmachines   brengen pool- 
 EMI2.2 
 weefsets van een uitstekende kwaliteit voort. 



  ! men dergelijke echter op een dubbelspoelige weefmachine poogt te vervaardigen, met het doel de produktiesnelheid aanzienlijk te verhogen, bekomt men poolweefsels waarvan de kwaliteit van de pooL te wensen 
Indienoverlaat in de zin dat de pool op de gescheiden grondweefsels niet mooi rechtopstaat. 
 EMI2.3 
 



  Uit door de aanvrager van het huidig octrooi uitgevoerde onderzoeken bleek de beLangrijkste oorzaak van dit probleem het weefpatroon van dubbelspoelig geweven dubbelstukweefsels te zijn. Inderdaad, door het gelijktijdig inbrengen van de inslagdraden in boven-en de poolvormende poolkettingdraden, die daartoe rond de inslagdraden gebogen worden, praktisch loodrecht tussen beide grondweefsels vooraleer die omgebogen, vormende poolkettingdraden ontstaan er inwendige spanningen na het doorsnijden van een dergeLijke kettingdraad, beide doen veren naar de oorspronkeLijke poolkettingdraden, de grondweefseLs. gevormde pooL blijft dus niet hetrechtopstaan hetgeen resulteert in een onaanvaardbaar aspekt van het   poolweefsel.   



   Aangezien de   poolbeentjes   van twee in kettingrichtingopelkaarvolgendepoolussenbijdubbeispoetig 
 EMI2.4 
 weven kruiselings naast elkaar geweven worden, gaan I 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 die naast elkaar staande poolbeentjes bij het terugveren niet tegen   elkaar   aanleunen zodat het plat gaan Liggen van die beentjes niet be- 
 EMI3.1 
 Let wordt. Een bijkomende oorzaak is de werkingssnelheid van spoelige weefmachines, die relatief hoog Ligt zodat het de afstand tussen de weefselvormingsrand, de aanslagpositie van het riet, de poolvormende ket- tingdraden doorgesneden worden, snel doorloopt. De   inwendige spanningen in de poolvormende poolkettingdraden krijgen daardoor de tijd niet om weg te vloeien     vooraleer   die kettingdraden doorgesneden worden. 



   Bij het weven van dubbelstukweefsels met enkeL-   spoelige   weefmachines heeft men dit probLeem met de pool niet aangezien de poolvormende poolkettingdraden verder overgeplooid worden rond de inslagdraden dan   bij dubbelspoetige dubbeLstukweefseLs,   zodat de, na het scheiden van beide grondweefsels terugverende poolbeen-   tjes   rechtop komen te staan. Door de Lagere werkingssnelheid van enkelspoeltige weefmachines hebben de span- 
 EMI3.2 
 ningen de tijd gekregen om weg te Anderzijds gaan de poolbeentjes van twee in kettingrichting op elkaar volgende pooLLussen tegen elkaar gaan aanleunen als ze terugveren. Dit is te   wijten   aan het   weefpatroon   van enkeLspoeLige   dubbelstukweefsels.   



  Twee naburige poollussen kunnen hier   namelijk   door dezelfde poolkettingdraad gevormd worden door de consecutieve opbouw van die pooLLussen bij enkeLspoeLig weven. 



   De huidige uitvinding heeft tot doel het weven 
 EMI3.3 
 van dubbelstukweefsels op dubbelspoelige weefmachines mogelijk en daarbij van een uitstekende kwaliteit voort te brengen. 



    De werkwijze volgens de uitvinding wordt gekenmerkt door het tijdens het weefproces en op de weef-   machine, tussen de weefselvormingsrand en de   smjzone,   fixeren van de richting van de pooLvormende poolkettingdraden van het ongescheiden dubbel- 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 
 EMI4.1 
 stukweefsel. 



  I voorkeur uitgevoerd door middel van een thermische !handeling van het ongescheiden dubbetstukweefsel tussen de weefselvormingsrand en de   snijzone.   



   De werkwijze en de   dubbelstukweefmachine     volgens de uitvinding laten toe om erg delicate fluweelweefsels vervaardigd met synthetische pooLkettinggarens   
 EMI4.2 
 op dubbelspoelige weefmachines te wevenzonder dat de kali-   teit van de pooL daardoor verminderd wordt. Tot nu toe was dat enkel mogelijk met de enket. spoelige Meef-    methode. Het weven van deze weefsels met de dubbelspoelige weefmethode resulteert in een verhoogde produktiesnelheid, zodat er minder weefmachines nodig zijn   om eenzelfde hoeveelheid fluweel te vervaardigen of zodat er meer fluweel kan vervaardigd worden met eenzelf-   de aantal weefmachines. 



   Het spreekt voor zichzelf dat de huidige uit- 
 EMI4.3 
 vinding tevens kan toegepast worden bij de enkelspoe- ! en dus op en bij het weven van alle andere dubbelstukweefsels   lige weefmethodezoals bijvoorbeeld tapijten.    



   Meer bijzonderheden over de huidige uitvinding zullen blijken uit de hiernavolgende beschrijving Ivan een voorkeurdragende uitvoeringsvorm,   aangehaald   als voorbeeld zonder enig beperkend karakter, van een gedeelte van de dubbelstukweefmachine volgens de uitvinding. Deze beschrijving verwijst naar de hierbijgevoegde figuren,   waarin  
Figuur 1 een schematische Langsdoorsnede is van een deel van een dubbelspoelige weefmachine voorzien van een inrichting volgens de uitvinding. 



   Figuur 2 een perspectief zicht is op een strijkliniaal van de inrichting volgens de uitvinding. 



   Figuur 1 geeft een dubbelspoelige weefmachine 
 EMI4.4 
 I 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 
 EMI5.1 
 1 in onderscheiden worden. Een eerste zone (A) waarin| de   Langsdoorsnede weer. Op die f iguur kunnen drie zonespoolketting- en de kettingdraden (1) de gaap (2) vormen waarin beide inslagdraden d. m. v. beide inslaginbreng- inrichtingen, bijvoorbeeld grijperstangen (3) ingebracht worden. Deze eerste zone Loopt tot aan de weefselvormingsrand (4) die overeenstemt met de aanslagpositie van   het riet (5, volle lijn), waarvan tevens de achterste positie is aangeduid (5,   streeplijn).   Een tweede zone (B),die tussen de weefselvormingsrand (4) en de snijzone   (6) gelegen is.

   Het is over deze tweede zone (8) I dat het dubbelstukweefset (7) in ongescheiden toestand naar   de snijinrichting (8) toe beweegt.   Die snijinrichting   (8) bestaat uit twee snijlinialen (9), het    onder-en     bovensnijliniaal,   waartussen het ongescheiden dubbelstukweefsel (7) passeert en de   snijbank (10) waarover   de snijwagen (11), die het mes draagt, heen en weer   beweegt. Beide snijliniaten (9) en de snijbank (10) Lopen over de voLledige breedte van de weef machine en    
 EMI5.2 
 zijn doorsnede weergegeven.

   In die tweede zone (B) bevinden zieh tevens de breedtehouders (12) die   hier invdbr de weefselvormingsrand (4) aan beide zijden van het gevormde dubbelstukweefsel (7) zijn opgesteld.   
 EMI5.3 
 De derde zone (C) Loopt vanaf de snijzone (6) naar de ri i voorkant van de weefmachine. Beide worden in deze zone (C) via   omleidrollen   (14)   afgevoerd.   



   De inrichting volgens de uitvinding bestaat uit twee strijklinialen (15) die respectievelijk boven en onder het ongescheiden dubbelstukweefsel (7), tussen de weefselvormingsrand (4) en de snijzone (6)   opgesteLd   zijn. Beide strijkliniaten (15)   zijn bijvoorbeeld I aan   
 EMI5.4 
 respectievelijk het respectievelijk het onder- vestigd. De   strijklinialen   (15) kunnen eventueel in de   snij linialen   (9) verwerkt zitten of kunnen op een andere manier opgehangen worden.

   Het ongescheiden 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 
 EMI6.1 
 I dubbeLstukweefse). linialen (15) vooraleer het gescheiden   Een strijkLiniaaL (15), figuur 2, bestaat bij voorkeur uit een verwarmingselement (16), dat over   de lengte van het strijkliniaal loopt, een isolerende 
 EMI6.2 
 bekleding (17) waarin het verwarmingselement (16) een v   metisolerende bekleding (17) en het vrij vlak van het warmingselement (16) afdekt, dat in contact komt met de rugzijde van de grondweefsels van het ongescheiden dubbelstukweefsel (7, fig. 1) en dat door de warmte van het verwarmingselement (16) opgewarmd wordt en zo het passerend weefsel thermisch behandelt.

   Het strijkliniaal (15) bestaat eventueel verder nog uit een draagprofiel (19) waarmee het strijkliniaal (15) opgehangen wordt. | Het verwarmingselement (16) kan uit eteutrilsche weerstanden, uit warme LuchtkanaLen, stoomkanaLen of warme oLiekanaLen of om het even welke andere warmte-   
 EMI6.3 
 bron bestaan. De temperatuur van het verwarmingselement (16) is vanzelfsprekend regelbaar en op een constant niveau te houden. 



   Het ongescheiden dubbelstuckweefsel (7) dat   tussen beide strijkliniaten (15) passeert, wordt opgewarmd vooraleer door de snijinrichting (8) gescheiden   te worden. De temperatuur van de    strijklinialenl   zal daarbij afhankelijk zijn van de gebruikte garens. Door die opwarming nemen de interne spanningen in de pool- 
 EMI6.4 
 vormende pootkettingdraden sterk af, of verdwijnen eLfs I helemaal en wordt de   richting   van de omgebogen poolvormende poolkettingdraden als het ware gefixeerd. Als het dubbelstukweefset (7) vervolgens gescheiden wordt, veren de   poolbeentjes met   meer terug naar de oorspronkelijke ori ntatie van de 
 EMI6.5 
 pooLkettingdraden. De pool blijft dus mooi I

Claims (8)

  1. EMI7.1
    CONCLUSIES l 1. Werkwijze voor het weven van dubbeLstukweefseLs 9 k e n m e r k t d o o r het tijdens het weefproces en op de mingsrand (4) en de de richting van de poolvormende poolkettingdraden van het ongescheiden dubbelstukweefsel (7).
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1 m e t h e t keen- m e r k d a t de richting van de poolvormlende poolkettingdraden van het ongescheiden dubbeLstuk- weefsel (7) gefixeerd wordt door middel van een ther- mische behandeling.
  3. 3. Werkwijze volgens conclusie's 1 en 2 m ethh e t k e n m e r k d a t het ongescheiden dubbelstuk- weefsel (7) naarmate het naar de snijzone (6) van de weefmachine vordert, plaatselijk over zijn volledige of een gedeelte van zijn breedte aan een of beide zijden opgewarmd wordt. EMI7.2
  4. 4. Dubbelstukweefmachine g e k e n m e r k t d o o r een tussen de weefselvormingsrand (4)'en de snijzone (6) opgestelde inrichting voor het fixeren van de richting van de poolvormende poolket- tingdraden van het ongescheiden dubbeLstukweefseL (7).
  5. 5. Dubbelstukweefmachine volgens concLusie 4 met EMI7.3 h e t k e n m e r k d a t de genoemde inrichting h een verwarmingsinrichting is.
  6. 6. Dubbelstukweefmachine volgens conclusie 4 m e t h e k e n m e r k d a t de verwarmingsinrichting uit een of meerdere, over de volledige of een geheel- te van de breedte van de weefmachine, aan een of beide zijden van het ongescheiden dubbelstukweefsel (7) opgestelde strijklinialen (15) bestaat. EMI7.4
  7. 7. Dubbelstukweefmachine voLgens conclusie 6 m le t I <Desc/Clms Page number
  8. 8> EMI8.1 h e t k e n k staat uit een in een isolerende bekleding (17) gevat m e rverwarmingselement (16) dat in thermisch contact staat met een strijkvlak (18) dat op zijn beurt in contact is met de achterzijde van een grondweefsel EMI8.2 van het passerend ongescheiden dubbelstukweelfsel 1 (7).
BE8700729A 1987-06-29 1987-06-29 Werkwijze en dubbelstukweefmachine voor het vervaardigen van dubbelstukweefsels. BE1000706A3 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE8700729A BE1000706A3 (nl) 1987-06-29 1987-06-29 Werkwijze en dubbelstukweefmachine voor het vervaardigen van dubbelstukweefsels.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE8700729A BE1000706A3 (nl) 1987-06-29 1987-06-29 Werkwijze en dubbelstukweefmachine voor het vervaardigen van dubbelstukweefsels.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1000706A3 true BE1000706A3 (nl) 1989-03-14

Family

ID=3882748

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE8700729A BE1000706A3 (nl) 1987-06-29 1987-06-29 Werkwijze en dubbelstukweefmachine voor het vervaardigen van dubbelstukweefsels.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1000706A3 (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20100255223A1 (en) * 2007-08-27 2010-10-07 De Vries Hugo Artificial Turf and Method and Device for Forming thereof

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2407550A1 (de) * 1973-03-15 1974-09-26 Patax Trust Reg Verfahren zur herstellung von florgeweben oder florgewirken, insbesondere florgewebebaendern oder florgewirkbaendern, mit deformierten florfadenenden und vorrichtung zur ausfuehrung des verfahrens
US4024003A (en) * 1973-03-15 1977-05-17 Patax Trust Reg. Method of making pile fabrics with deformed pile-thread ends
FR2418827A1 (fr) * 1978-03-03 1979-09-28 Viersen Mech Seidenweberei Procede pour eviter des defauts du produit lors de l'enroulement de bandes de tissu garni de poils

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2407550A1 (de) * 1973-03-15 1974-09-26 Patax Trust Reg Verfahren zur herstellung von florgeweben oder florgewirken, insbesondere florgewebebaendern oder florgewirkbaendern, mit deformierten florfadenenden und vorrichtung zur ausfuehrung des verfahrens
US4024003A (en) * 1973-03-15 1977-05-17 Patax Trust Reg. Method of making pile fabrics with deformed pile-thread ends
FR2418827A1 (fr) * 1978-03-03 1979-09-28 Viersen Mech Seidenweberei Procede pour eviter des defauts du produit lors de l'enroulement de bandes de tissu garni de poils

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20100255223A1 (en) * 2007-08-27 2010-10-07 De Vries Hugo Artificial Turf and Method and Device for Forming thereof
US8491974B2 (en) * 2007-08-27 2013-07-23 Greenfields B.V. Artificial turf and method and device for forming thereof

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3799209A (en) Machine for forming triaxial fabrics
AU732553B2 (en) A device for controlling warp threads for the production of leno fabrics on a textile machine
US2308430A (en) Warp tension bar for textile machines
BE1000706A3 (nl) Werkwijze en dubbelstukweefmachine voor het vervaardigen van dubbelstukweefsels.
BE1008130A4 (nl) Grondkettinggarenscheidings- en spanningsinrichting voor dubbelstukweefmachine, in het bijzonder voor tapijt- en fluweelweefmachines.
US1661018A (en) Pile fabric
US3016068A (en) Loom for weaving non-cylindrical fabrics
US1942152A (en) Process of weaving
US2410394A (en) Manufacture of textiles
RU2504605C1 (ru) Способ получения многослойной ткани
US3216460A (en) Method for weaving contoured thread connected dual wall inflatable fabric
SU843771A3 (ru) Ткацкий бесчелночный станок дл изгОТОВлЕНи лЕНТы C ОСНОВНыМ BOPCOM
US1757555A (en) Process and apparatus for making double pile fabrics
US2860664A (en) Method of and apparatus for weaving high and low pile fabrics
US2713354A (en) Weaving with binder interposed between pile and stuffer warp ends
US2141409A (en) Lace fabric
US642740A (en) Loom for weaving pile fabrics.
US2555159A (en) Method of and apparatus for weaving relief designs in pile surfaces of textile fabrics
US2544526A (en) Loom
RU2608807C2 (ru) Способ формирования трехмерной профильной ткани и устройство для его осуществления
US3256913A (en) Crossing formation on fabrics
US653225A (en) Loom.
US609152A (en) Dreux
US2148088A (en) Jacquard loom mechanism
US2277119A (en) Manually operated weaving apparatus

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: MICHEL VAN DE WIELE N.V.

Effective date: 19890630