TR2023019562A2 - Non-Denim Kumaşlarda Atkı ve/veya Çözgü İpliklerinde Özlü İplik Yapısının Farklı Boyama Efektleri Eldesi Amacıyla Kullanımı - Google Patents

Non-Denim Kumaşlarda Atkı ve/veya Çözgü İpliklerinde Özlü İplik Yapısının Farklı Boyama Efektleri Eldesi Amacıyla Kullanımı

Info

Publication number
TR2023019562A2
TR2023019562A2 TR2023/019562 TR2023019562A2 TR 2023019562 A2 TR2023019562 A2 TR 2023019562A2 TR 2023/019562 TR2023/019562 TR 2023/019562 TR 2023019562 A2 TR2023019562 A2 TR 2023019562A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
core
denim
warp
weft
yarns
Prior art date
Application number
TR2023/019562
Other languages
English (en)
Inventor
Kesi̇m Fati̇h
Original Assignee
Mari̇taş Deni̇m Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Mari̇taş Deni̇m Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Mari̇taş Deni̇m Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Publication of TR2023019562A2 publication Critical patent/TR2023019562A2/tr

Links

Abstract

Buluş, denim ve non-denim kumaşlarda atkı ve/veya çözgü ipliklerinde core-spun (özlü iplik) iplik yapısının farklı boyama efektleri eldesi amacıyla kullanımı ile ilgilidir. Buluş, denim kumaşların mekanik özelliklerini geliştirme amacı ile özlü iplik kullanımını temel alan çalışmalardan farklı olarak renklendirme alternatifi üzerinden kumaş örneklerine yenilikçi desenlendirme ve görünüm efektleri kazandırma özelliğine sahiptir.

Description

TARIFNAME Non-Denim Kumaslarda Atki ve/veya çözgü Ipliklerinde Özlü Iplik Yapisinin Farkli Boyama Efektleri Eldesi Amaciyla Kullanimi Teknik Alan Bulus, denim ve non-denim kumaslarda atki ve/veya çözgü ipliklerinde core- spun (özlü iplik) iplik yapisinin farkli boyama efektleri eldesi amaciyla kullanimi ile ilgilidir. Bulus, denim kumaslarin mekanik özelliklerini gelistirme amaci ile özlü iplik kullanimini temel alan çalismalardan farkli olarak renklendirme alternatifi üzerinden kumas örneklerine yenilikçi desenlendirme ve görünüm efektleri kazandirma özelligine sahiptir.
Teknigin Bilinen Durumu Denim sektöründe yeni desenlendirme veya görünüm çiktilarinin ticari degeri büyüktür; tasarimcilar klasik denim kumas görünümüne alternatif kumas yapilarinin eldesi için farkli lif içerikli iplik kullanimi, farkli boyarmadde karisimlarinin kullanimi, efekt yikama islemlerinde yeni reçetelerin gelistirilmesi, lazer veya ozonlama ile desenlendirme, permanganat banyolari ile soldurma gibi denemeler üzerinde yogun çalismalar yapmaktadir.
Literatürde, özlü ipliklerin denim kumaslarda kullanimina yönelik çalismalar incelendiginde kullanim gerekçesinin mekanik özelliklerde iyilestirme, özde elastan Iiflerinin kullanimi ile stretch ve bistretch kumas örneklerinin üretimi oldugu görülmektedir. Literatürde yer alan bir çalismada öz kismi yün ve Iikra, sargi lifi pamuk özlü ipliklerin denim kumaslarda atkida kullanilmasi sonucu mukavemet, % uzama, kalinlik, hava geçirgenligi, termal iletkenlik, su buhari geçirgenligi özellikleri üzerine atki tipi, atki sikligi ve proses parametrelerinin etkileri incelenmistir. Öz iplik olarak yün kullaniminin termal iletkenlik degerlerini düsürdügü, su buhari geçirgenligini artirdigi belirtilmistir (Türksoy ve Yildirim,lndustria Textila, 2018, 69,3). Bir diger çalismada polyester filament öz, pamuk sargi formundaki özlü ipliklerin atkida kullanildigi denim kumaslarin mekanik özellikleri incelenmis ve özlü iplik yapisi ile gözeneklilik ve hava geçirgenligi gibi kumas mekanik özellikleri arasindaki iliskiler incelenmistir (Sarioglu ve Babaarslan, JEFF, 2019, 14). PET / elastan öz, pamuk sargi özlü ipliklerin atki ipligi olarak kullanildigi durumda denim kumas örneklerinin kopma, yirtilma mukavemeti, elastikiyet ve uzama özelliklerindeki degisimlerin degerlendirildigi (Ertas ve ark., The .Journal of Textile lnstitute, 2016, 107,1), özde elastan ve elastan / PBT lifleri; sargida pamuk lifinin oldugu özlü ipliklerin atkida kullanildigi denim kumas örneklerinin hava geçirgenligi, boyutsal stabilite, uzayabilirlik, kopma ve yirtilma mukavemeti, dikis kaymasi gibi mekanik özelliklerinin incelendigi (Erbil ve ark., .Journal of Natural Fibers, 2021), özde elastan ve PBT liflerinin oldugu özlü ipliklerin farkli sikliklarda atki ipligi olarak kullanildigi denim kumaslarin asinma dayanimi, sürtme hasligi, uzama, kopma mukavemeti ve katilik özelliklerinin incelendigi (Ute, The .Journal of Textile lnstitute, 2019,110,2) çalismalar diger bazi örnekler olarak da sunulabilir.
EP304047BB1 yayin numarali Avrupa patentinde ise kalici olarak yangina dayanikli bir Denim kumas açiklanmaktadir. Çözgü ve atki iplikleri, sürekli olarak atese dayanikli liflerin karisimlaridir. Çözgü ipligi, indigo mavisi boya ile boyanmistir. Atese dayanikli liflere sahip elastik bir kumastir. Dirençleri arttirmak için özlü bükme teknolojisine sahiptir. Çok riskli ve koruyucu bir kumastir. Bütün bu özellikler, ipligin boyanmasina ve geleneksel islemden farkli bir finis islemine dayanmaktadir. Fakat ilgili basvuruda da özlü iplik teknigi denim kumasin fiziksel özelligini iyilestirmek için kullanilmistir.
Mevcut teknikte denim kumas üretiminde görünümleri ve desenlendirme seçeneklerinin gelistirilmesine, denim kumas terbiyesinde önemli bir sorun olan halka boyama düzgünlügünün saglanmasina, hedeflenen ince halka boyama efekti ile daha az boyarmadde ve kimyasal tüketimi saglanmasina, daha düsük yogunlukta asindirma yikamaya gereksinim duyulmasina yönelik yenilikçi çözümlere ihtiyaç bulunmaktadir.
Sonuç olarak, yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Amaci Bulus, mevcut durumlardan esinlenerek olusturulup yukarida belirtilen olumsuzluklari çözmeyi amaçlamaktadir.
Bulusun ana amaci, Denim ve non-denim kumaslarda atki ve çözgü ipliklerinde core-spun (özlü iplik) iplik yapisinin kullanimi ile farkli boyama efektleri eldesi saglanamasidir.
Bulusun bir amaci, literatürdeki çalismalardan farkli olarak özlü iplik kullanimindaki varyasyonlar ile yeni denim kumas görünümleri ve desenlendirme seçenekleri gelistirilmesidir.
Bulusun bir amaci, çözgünde özlü iplik kullanimi ile denim kumas terbiyesinde önemli bir sorun olan halka boyama düzgünlügünün saglanmasidir.
Bulusun bir amaci, çözgüde özlü iplik kullanimi ile hedeflenen ince halka boyama efekti ile daha az boyarmadde ve kimyasal tüketimi, daha düsük yogunlukta asindirma yikamaya gereksinim duyulmasinin saglanmasidir.
Yukarida anlatilan amaçlari yerine getirmek üzere bulus, farkli boyama efektleri eldesi amaciyla denim ve non-denim kumaslarin üretiminde atki ve/veya çözgü ipliklerinde core-spun (özlü iplik) iplik yapisinin kullanimini kapsamaktadir.
Yukarida anlatilan amaçlari yerine getirmek üzere bulus ayrica atki ve /veya çözgüsü ipliklerinde core-spun (özlü iplik) iplik içeren denim ve non-denim kumaslardir.
Yukarida anlatilan amaçlari yerine getirmek üzere bulus ayrica atki ve /veya çözgüsü ipliklerinde core-spun (özlü iplik) iplik içeren denim ve non-denim kumas üretim yöntemi olup, özelligi; asagidaki islem adimlarini içermesidir: (i) boyali ve/veya boyasiz polipropilen, polyester, PLA (Poli Laktik Asit), kenevir PLA(PoIi Laktik Asit), Kenevir, yün içeren gruptan seçilen öz iplik; sargi lifi olarak pamuk kullanimi ile özlü iplik üretiminin gerçeklestirilmesi . (ii) elde edilen ipliklerin çözgü çekme islemine tabi tutulmasi, (iii) özlü ipliklere boyama/terbiye islemlerinin uygulanmasi , (iv)özlü ipliklerin sadece çözgüde veya çögü ve atkida kullanildigi dokuma islemininin yapilmasi , (v) Dokumaya finish/terbiye islemlerinin uygulanmasi.
Burada bahsedilen özlü iplik, boyali ve/veya boyasiz polipropilen, polyester, PLA (Poli Laktik Asit), kenevir PLA(PoIi Laktik Asit), Kenevir, yün içeren gruptan seçilen öz iplik; sargi lifi olarak pamuk içermektedir. Tercihen özlü iplik Ne-iplik numarasi araliklarini 1-30 arasi arasinda olupve %5-%50 dualcore yöntemi ile özde kullanilacak elyaf karisimlari ve %95-%50 Pamuk Fitili içermektedir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulus konusu ve tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak açiklanmaktadir.
Bulus, denim ve non-denim kumaslarda atki ve/veya çözgü ipliklerinde core- spun (özlü iplik) iplik yapisinin farkli boyama efektleri eldesi amaciyla kullanimi ile ilgilidir.
Bulusun bir uygulamasi denim kumaslarda farkli boyama efektleri elde edilmesi için asagidaki islem basamaklarini içermektedir: (i) boyali ve/veya boyasiz polipropilen, polyester, PLA (Poli Laktik Asit), kenevir PLA(PoIi Laktik Asit), Kenevir, yün içeren gruptan seçilen öz iplik; sargi lifi olarak pamuk kullanimi ile özlü iplik üretiminin gerçeklestirilmesi . (ii) elde edilen ipliklerin çözgü çekme islemine tabi tutulmasi, (iii) özlü ipliklere boyama/terbiye islemlerinin uygulanmasi , (iv) özlü ipliklerin sadece çözgüde veya çögü ve atkida kullanildigi (v) Dokumaya finish/terbiye islemlerinin uygulanmasi.
Bulusun bir uygulamasina göre, (i) islem adiminda pamuk sargili, öz ipligi polyester, polipropilen ve yün olan özlü iplikler üretilmektedir. Özlü iplik üretiminde çekim hizlari degisimi ile farkli öz / sargi lif hacim oranlarinda iplik üretimleri yapilmaktadir.
Bulusun bir uygulamasina göre özlü iplik Ne-iplik numarasi araliklarini 1-30 arasi olup; %5-%50 dualcore yöntemi ile özde kullanilacak elyaf karisimlari ve Bulusun bir uygulamasina göre, (iii) islem adiminda çözgüde kullanilacak özlü iplikler için slasher boyama hattinda ön terbiye, indigo ve kükürt boyarmadde ile boyama, hasillama ve çözgü çekme islemi uygulanmaktadir. Atkida kullanilacak özlü ipliklerde ise pamuk sargi lifleri çektirme yöntemine göre yag ve vakslarin uzaklastirilmasi amaciyla ön terbiye ve ardindan indigo ve reaktif boyarmadde ile boyama islemine tabi tutulmaktadir.
Bulusun bir uygulamasina göre, (iii) islem adiminda çözgüde kullanilacak özlü iplikler için slasher boyama hattinda ön terbiye, indigo ve kükürt boyarmadde ile boyama, hasillama ve çözgü çekme islemi uygulanmaktadir. Söz konusu hat, 16 teknede olusmaktadir. Isletme boyama reçetesi ortalama %3 boyarmadde, hattinda bir sarj slasher boyamada yaklasik 1,5 ton iplik, 180 kg boyarmadde, 90 kg hidrosülfit ve 220 kg kostik tüketimi söz konusudur. Boyama yardimci kimyasallarinin tüketim degerleri ise 10 - 500 kg arasinda degismektedir.
Bulusun bir uygulamasina göre, (v) islem adiminda özlü ipliklerinin sadece çözgüde, çözgü ve atkida kullanildigi dokuma islemi sonrasi prototip pantolon dikimi yapilan kumas örnekleri efekt (tas ve rinse) yikama islemine tabi tutularak yeni bir ürün elde edilmesi saglanmistir. Özlü iplik kullanimindaki varyasyonlar ile yeni denim kumas görünümleri ve desenlendirme seçenekleri gelistirilmistir.
Denim kumas terbiyesinde halka boyama düzgünlügü saglanmistir. Ince halka boyama efekti ile daha az boyarmadde ve kimyasal tüketimi, daha düsük yogunlukta asindirma yikamaya gereksinim duyulmasi saglanmistir.

Claims (1)

  1. STEMLER . Farkli boyama efektleri eldesi amaciyla denim ve non-denim kumaslarin üretiminde atki ve/veya çözgü ipliklerinde core-spun (özlü iplik) iplik yapisinin kullanimidir. . Istem 1le uygun kullanim olup , özelligi; bahsedilen özlü ipligin, boyali ve/veya boyasiz polipropilen, polyester, PLA (Poli Laktik Asit), kenevir PLA(PoIi Laktik Asit), Kenevir, yün içeren gruptan seçilen öz iplik; sargi . Istem 1le uygun kullanim olup , özelligi; bahsedilen özlü ipligin özlü iplik Ne-iplik numarasi araliklarini 1-30 arasi arasinda olmasi ve %5-%50 dualcore yöntemi ile özde kullanilacak elyaf karisimlari ve %95-%50 Pamuk Fitili içermesidir. . Istem 1le uygun kullanim olup , özelligi; çözgüde kullanilacak özlü iplikler için slasher boyama hattinda ön terbiye, indigo ve kükürt boyarmadde ile boyama, hasillama ve çözgü çekme islemi uygulanmis olmasidir. . Istem 1le uygun kullanim olup , özelligi; atkida kullanilacak özlü ipliklerde pamuk sargi lifleri çektirme yöntemine göre yag ve vakslarin uzaklastirilmasi amaciyla ön terbiye ve ardindan indigo ve reaktif boyarmadde ile boyama islemi uygulanmis olmasidir. . Atki ve /veya çözgüsü ipliklerinde core-spun (özlü iplik) iplik içeren denim ve non-denim kumaslardir. . Atki ve /veya çözgüsü ipliklerinde core-spun (özlü iplik) iplik içeren denim ve non-denim kumas üretim yöntemi olup, özelligi; asagidaki islem adimlarini içermesidir: boyali ve/veya boyasiz polipropilen, polyester, PLA (Poli Laktik Asit), kenevir PLA(P0Ii Laktik Asit), Kenevir, yün içeren gruptan seçilen öz iplik; sargi lifi olarak pamuk kullanimi ile özlü iplik üretiminin gerçeklestirilmesi . elde edilen ipliklerin çözgü çekme islemine tabi tutulmasi, özlü ipliklere boyama/terbiye islemlerinin uygulanmasi , özlü ipliklerin sadece çözgüde veya çögü ve atkida kullanildigi Dokumaya finish/terbiye islemlerinin uygulanmasi.
TR2023/019562 2023-12-29 Non-Denim Kumaşlarda Atkı ve/veya Çözgü İpliklerinde Özlü İplik Yapısının Farklı Boyama Efektleri Eldesi Amacıyla Kullanımı TR2023019562A2 (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2023019562A2 true TR2023019562A2 (tr) 2024-02-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102733129A (zh) 一种丝光纱线、免浆料梭织面料及其生产方法
DK3040473T3 (en) DIMENSIVE WITH ILLUSTRATIVE CHARACTERISTICS AND PROCEDURE FOR COLORING THE CHAIN THREAD USING INDIGO-BLUE COLOR
KR20140101851A (ko) 폴리트라이메틸렌 테레프탈레이트계 코어 방적사로 제조된 연신성이며 치수 안정한 직조 직물
CN102926070B (zh) 一种双丝光纱线及其加工方法
US20070259583A1 (en) Elastic fabric including elastic fiber and hard yarn and methods for making
US20060150610A1 (en) Yarns spun from olefin and cotton fibers and products made therefrom
WO2019109693A1 (zh) 一种生产纯天然染色纱线的方法
WO2014071678A1 (zh) 一种丝光纤维、纤维丝光的加工方法及其免浆料梭织面料
Khan et al. Physico-mechanical properties of finished denim garment by stone-bleach treatment
CN104562349B (zh) 真丝包缠氨纶的包缠捻线
TR2023019562A2 (tr) Non-Denim Kumaşlarda Atkı ve/veya Çözgü İpliklerinde Özlü İplik Yapısının Farklı Boyama Efektleri Eldesi Amacıyla Kullanımı
TWI772427B (zh) 含纖維素撥水纖維之纖維集合體與其製造方法及纖維製品
KR20080099548A (ko) 스판덱스 및 경질사를 포함하는 탄성 직물의 제조 방법
Khan et al. Bleach washing combined with pumice stone for the modification of denim garments
CN105821677A (zh) 一种织物抗色纤沾污的方法、抗色纤沾污织物及测试方法
El-Dessouki Effect of different washing methods on mechanical properties of Egyptian denim fabrics
CN109355774A (zh) 一种棉和粘胶纤维混纺纱的弹力机织物牛仔面料及其工艺
JP2008280626A (ja) スパンデックスおよび硬質糸を含む弾性布地の製造方法
Repon et al. Stretchable denim properties dependency on industrial washing techniques
KR20230005349A (ko) 스펀-염색된 셀룰로스 섬유
JP2008214773A (ja) デニム調織物及び繊維製品
CN1609334A (zh) 棉花散纤维先漂后染加工方法
Mezarcıöz Effect of Industrial Washing and Laundering on the Colour Values of Knitted Denim
KR100983778B1 (ko) 섬유류제품에 따른 인견가공사의 제조방법
Koushik et al. Textile Industry-An Overview