TR2021019559A2 - pH?a duyarlı çözünme ve şişme özelliği taşıyan enkapsüle Doğal içerikli Oral kontrast madde - Google Patents

pH?a duyarlı çözünme ve şişme özelliği taşıyan enkapsüle Doğal içerikli Oral kontrast madde

Info

Publication number
TR2021019559A2
TR2021019559A2 TR2021/019559A TR2021019559A TR2021019559A2 TR 2021019559 A2 TR2021019559 A2 TR 2021019559A2 TR 2021/019559 A TR2021/019559 A TR 2021/019559A TR 2021019559 A TR2021019559 A TR 2021019559A TR 2021019559 A2 TR2021019559 A2 TR 2021019559A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
contrast
contrast agent
feature
agents
water
Prior art date
Application number
TR2021/019559A
Other languages
English (en)
Inventor
Ölçer Muharrem
Algin Oktay
Original Assignee
Muharrem Oelcer
Ölçer Muharrem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Muharrem Oelcer, Ölçer Muharrem filed Critical Muharrem Oelcer
Priority to TR2021/019559A priority Critical patent/TR2021019559A2/tr
Publication of TR2021019559A2 publication Critical patent/TR2021019559A2/tr

Links

Landscapes

  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)

Abstract

Yeterli ince barsak distansiyonunu sağlamak için günümüzde kullanılagelen polyethylene glycol (PEG), lactulose, methylcellulose, sorbitol veya mannitol gibi ajanlardır. Bu tür ajanların bazı dezavantaj ve limitasyon sorunları nedeni ile hangi kontrast maddenin MRE için optimal olduğu sorusu, henüz çözülememiştir. Gerek saklama koşullarındaki raf ömrü sorunları ve kullanım esnasındaki hasta uyuncu ( hoş olmayan tadlar, düşük viskozite ve formülasyon sorunları vb.). Tüm bu sorunları ortadan kaldıracak, uygulama ve tolere edilebilme limitasyonlarını bertaraf edecek doğal-bitkisel kaynaklı yeni bir oral kontrast bileşim formüle edilmiştir.

Description

TARIFNAME pH°a duyarli çözünme ve sisme özelligi tasiyan enkapsüle Dogal içerikli Oral kontrast Teknik Alan: Bu bulus; basta ince barsaklarin üst kismi olmak üzere terminal ileum, duodenum ve proksimal ileum bölgelerin detayli biçimde görüntülenebilmesini saglayan, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanima uygun, hastaya oral yol ile uygulanan, etki etmesi istenen bölgede pH”a duyarli bir sekilde çözünen ve sisme özelligi olan enterik kaplanmis tamamen dogal içerige sahip granüler bir kontrast madde ve bunun üretimi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Ince bagirsagin MR görüntülemesinde kullanilmak üzere bir dizi enteral ajan önerilmektedir. Enteral kontrast ajanlarinin en önemli özellikleri arasinda tek tip ve homojen opaklastirma, ince bagirsak lümeninde yeterli distansiyon, lümen ile ince bagirsak arasinda yüksek kontrast, düsük maliyet ve ciddi yan etkilerin olmamasi yer alir.
Kullanilan üç ana genel ajan grubu vardir. Kullanimlarindan kaynaklanan sinyal yogunlugu, kullanilan darbe sirasina göre degisebilir (Fidler JL, Guimaraes L, Einstein DM. MR imaging of the small bowel.
Passariello R. Oral contrast agents for magnetic resonance imaging of the bowel. Top Magn Reson Ti agirlikli görüntülerde yüksek sinyal yogunlugu veren pozitif kontrast enteral ajanlar arasinda gadolinyum selatlari (Rieber A, Aschoff A, Nüssle K, et al. MRI in the diagnosis of small bowel disease: use of positive and negative oral contrast media In combination with enteroclysis. Eur Radiol multisite phase III study of the safety and efficacy of a new manganese chloride-based gastrointestinal iyonlari (Kivelitz D, Gehl HB, Heuck A, et al. Ferric ammonium citrate as a positive bowel con-trast agent for MR imaging of the upper ab-domen. Safety and diagnostic efficacy. Acta Radiol A, Gourtsoyiannis N. Blueberry juice used per os in upper abdominal MR imaging: composition and agirlikli görüntülerde duvar kalinlasmasi gösterebilmesine ragmen (Rieber A, Nüssle K, Reinshagen M, Brambs HJ, Gabelmann A. MRI of the abdomen with positive oral contrast agents for the diagnosis kontrast materyalin intravenöz enjeksiyonundan sonra daha ince mukozal veya duvar hiper- güçlendirmesinin saptanmasi açisindan kaçinilmaz olarak sinirlidir; sonuç olarak, rutin kullanimlari tavsiye edilmez.
T2 agirlikli ve özellikle TZ * agirlikli görüntülerde düsük sinyal yogunlugu veren negatif kontrast enteral ajanlar, süper paramanyetik demir oksitler (SPIO'Iar), bentonit matriksindeki maghemit nanopartikülleri ve ultrasmall SPIO'lar (USPIO'lar) içeren çözümler olusturur (Schreyer AG, Gölder S, Scheibl K, et al. Dark lumen magnetic resonance enterocly-sis in combination with MRI colonography for whole bowel assessment in patients with Crohn's disease: first clinical experience. In-flamm edilebilen tek negatif kontrast madde, çevreleyen bagirsaktan gelen sinyali azaltmak için M R kolanjiyopankreatograf'ide kullanilan ferumoxsil oral süspansiyondur. Bagirsak duvarindaki ve çevreleyen yagdaki inflamasyonun yüksek sinyal yogunlugu, inflamasyonun yüksek sinyal yogunlugu hem de T2-Wl`larda parlaktir. Gadolinyum içeren aj anlarin kullaniminin kontrendikasyonlari ileus ve hastanin dehidrasyonundan süphelenilir. Bu ajandan baska Baryum süspansiyonlari mevcuttur ve pahali degildir. Fakat Baryum da bagirsakta sinyal kaybina neden olur çünkü su protonlarini baryum partikülleri ile degistirir. Baryum içeren ajanlar, süpheli barsak perforasyonu durumunda, barsak cerrahisi öncesi ve endoskopik polipektomiden sonraki bir hafta içinde uygulanmamalidir (Ros PR, Steinman RM, Torres GM, et al. The value of barium as a gastrointestinal contrast agent iri MR Negatif kontrast maddelerinin tipik bir örnegi süperpara manyetik demir esasli parçaciklardir. Bunlar, T] ve TZ agirlikli sekanslarda sinyal yogunlugunun azalmasina yol açan, hem Tl hem de T2 gevseme sürelerinin kisalmasina neden olan yerel alanda homojen olmayan geniteye yol açar. B u, Özellikle M R kolanjiyopankre-atografi (MRCP) çalismalari için bagirsak lümeninin sinyalini azaltmak için kullanislidir.
Ince bagirsak MRG'si, farkli oral kontrast ajanlarinin uygulanmasiyla birlikte yapildiginda bagirsak anormalliklerinin saptanmasinda giderek daha fazla mükemmel ve kabul edilebilir bir yöntem olarak kullanilmaktadir (Kuehlel CA, Ajaj W, Ladd SC, Massing S, Barkhausen J, Lauenstein TC. Hydro- MRI of the small bowel: effect of contrast volume, timing of contrast administration, and data distansiyon, ince bagirsak lezyonlarinin saptanmasi için çok önemlidir, çünkü engellenmemis halkalar küçük mukozal lezyonlan maskeleyebilir veya mukozal anormalliklerin yanlis pozitif sonuçlarini verebilir. Bu konseptte yukaridaki örneklerden de anlasilacagi üzere birçok oral kontrast ajani denenmistir, öm. Gadolinyum, baryum, dogal meyve sulari, süt ve su bunlarin baslicalaridir. Ince bagirsak kivrimlarini germek için su, ananas suyu ve süt kullanildiginda, Juice uygulamasi süte kiyasla önemli ölçüde daha fazla bagirsak distansiyonuna neden olurken (sirasiyla 16.95 mm ve 16.5 mm) su en az distansiyonu gösterir (14.9 mm). Yetersiz su distansiyonu, tüm bagirsak segmentlerinin yetersiz distansiyonuyla sonuçlanan hizli bagirsak emilimi ile açiklanmaktadir. Bu sonuç, " suyun bagirsak tarafindan emildigi ve ilmekleri uygun sekilde sisirmedigi için kullanim için etkili oral kontrast madde olmadigini söyleyebiliriz. (Parente Daniella Braz. Neutral oral contrast agents for computed Ince Bagirsagin Hidro-MRG'si ile yapilan bir çalismada (Christiane A. Kuehlel Waleed Ajaj Susanne C. Ladd Sandra Massing Joerg Barkhausen Thomas C. Lauenstein “Hydro-MRI of the Small Bowel: Effect of Contrast Volume, Timing of Contrast Administration, and Data Acquisition ori Bowel Distention”, AJR:187, October 2006 ) , Kontrast Hacminin Etkisi, Kontrast Uygulamanin Zamanlamasi ve Bagirsak Distansiyonu Üzerine Veri Toplama zamanlari çalisilmistir. Ince bagirsak distansiyonu ve hasta kabulü açisindan oral kontrast ajanlarini, ajan hacimlerini ve veri toplama zaman noktalarini degerlendirmeye tabi tuttulan çalismada, Alti saglikli gönüllüye 16 farkli günde görüntüleme yapilmistir. Dört kontrast bilesiginden (% 0,2 keçi boynuzu zamki art1% 2,5 mannitol,% her bir dört ve distal jejunum, iI-eum) için distansiyon degerleri ve yan etkilerin olusumu belgelenmistir. Bagirsak distansiyonunun analizi, su ile karsilastirildiginda tüm karbonhidrat seker alkolü içeren solüsyonlar için önemli ölçüde daha fazla distansiyon oldugunu, ancak üç kontrast ajani arasinda anlamli bir fark olmadigini ortaya koydu. Herhangi bir kontrast ajaninin 900 mL'si ile yeterli duodenal distansiyon elde edilmis, ancak görüntülemenin alimdan hemen sonra yapilmasi gerekmistir. Distal jejunum ve ileumun MRI'si için, 1,350 mL'lik bir hacim tercih edilmistir. 1.800 mL karbonhidrat seker alkol arasinda elde edilen daha fazla kontrast nedeniyle, negatif bir kontrast aj anla elde edilen T2 agirlikli görüntülerde lümenin düsük sinyal yogunlugu daha belirgin olabilir.
Bu enteral aj anlarla iliskili düsük yan etki insidansi (vakalann% 5 ila% lS'inde gözlenir), her seyden önce gastrointestinal sistemle, yani ajanin lezzetinin optimalden daha az olmasi bulanti, kusma ve rektal sizintiyla ilgili olabilmektedir (Laghi A, Paolantonio P, lafrate F, Altomari F, Miglio C, Passariello R. Oral contrast agents for magnetic resonance imaging of the bowel. Top Magn Reson Üçüncü ajan grubu, en yaygin olarak test edilen ve hem MR enterokliz hem de MR enterografisi için en yaygin olarak kullanilan (31-33) ve T] agirlikli görüntülerde düsük sinyal yogunlugu ve T2 agirlikli görüntülerde yüksek sinyal yogunlugu üreten bifazik enteral kontrast ajanlardir. Ticari olarak temin edilebilen bifazik enteral ajanlar arasinda su, polietilen glikol, baryum sülfat (VoLumem E-Z- Em / Bracco, Lake Suc-cess, NY) ve keçiboynuzu zainki ve inetilselüloz gibi ozmotik olmayan ajanlar (Lauenstein TC, Schneemann H, Vogt FM, Herborn CU, Ruhm SG, Debatin JF. Op-timization of oral yer alir. Polietilen glikol, bu enteral ajan hafif ishale neden olabilmesine ragmen, mükemmel intralüminal kontrast ve lümen distansiyonu sagladigi gösterilen yüksek ozmolariteli, absorbe edilmeyen, fermente edilmemis bir kontrast ortamdir (Ajaj W, Goyen M, Schneemann H, et al. Oral contrast agents for small bowel dis-tension in MRI: influence of the osmolar-ity for small bowel PA. Polyethylene glycol solution asan oral contrast agent for MRI of the small bowel in a patient Barkhausen J, Lauenstein TC. Hydro-MRI of the small bowel: effect of contrast volume, timing of contrast administration, and data acquisition ori bowel distention. AJR Am J Roentgenol kontrast madde olan baryum sülfatin da etkili oldugu kanitlanmistir (Young BM, F letcher JG, Booya F, et al. Head-to-head comparison of oral contrast agents for cross-sectional enterography: small bowel polietilen glikol solüsyonu, optimal ince bagirsak distansiyonu elde etmek için hem sade su hem de su metilselüloz solüsyonundan daha iyi bulunmustur.
Naglaa Mostafa Elsayed ve ark., nin yaptiklari çalismada (Naglaa Mostafa Elsayed a,b,*, Shaykha Ali Alsalem a, Sultan Abdullah Ali Almugbel a, Manal Mane Alsuhaimi “Effectiveness of natural oral contrast agents in magnetic resonance imaging of the bowel” The Egyptian Journal of Radiology and Bagirsak manyetik rezonans görüntülemede dogal oral kontrast ajanlarinin etkinligini arastirmislardir.
Ince bagirsagin MRG'sinde kullanilabilen ve dogal, yan etkisi olmayan veya minimum, pahali olmayan, bagirsak siskinligi ve artefakt olmaksizin en iyi görüntüleme kalitesine sahip bir oral kontrast ajan bulmaya çalismislar , On dört saglikli gönüllüde yürüttükleri çalismada her gönüllüye farkli günlerde 3 farkli oral kontrast materyali kullanilarak ( su, süt ve ananas suyu) 3 MRI incelemesi yapilmistir. Elde edilen sonuçlara göre Ananas suyu 7 gönüllüde 5 dilime kadar sisebilmis, iyi görüntü kalitesi, meyve suyu kullanan gönüllülerin% 50'sinde tasvir edilirken, su,% 75'inin kötü görüntü kalitesine sahip oldugu en kötü sonuçlari göstermistir. Görüntü artefaktlarmin en yüksek yüzdesi sütte bulunmustur (% 64,3). Sonuç olarak, Ananas suyu en yüksek bagirsak distansiyonu yetenegine ve önemli görüntü artefaktlari ile iyi görüntü kalitesine sahiptir ve bildirilen hiçbir yan etkisi yoktur.
Birçok madde klinik olarak oral MRI kontrast ajanlari olarak kullanilmaktadir. Gadolinyum içeren maddeler, klinik olarak kabul edilen konsantrasyonda (l mmol f L) kullanildiginda, Pozitif kontrast aj anlari olarak kabul edilirler. Çevreleyen tüm su moleküllerinin Tl gevseme sürelerini yalnizca orta düzeyde bir TZ kisaltma etkisiyle azaltirlar. Bu nedenle, bagirsak lümeninin sinyal yogunlugu hem T]- solüsyonlarinin yutulmasi, karin kramplari gibi yan etkilerin, daha küçük hacimlerin yutulmasina göre önemli ölçüde daha yüksek oranina yol açmistir. Veriler, yeterli kontrast tüketiminin ve optimum veri toplama zamanlamasinin, ince bagirsagin sismesi için gerekli oldugunu göstermektedir.
Yeterli ince bagirsak dolgusunu saglamak için çesitli stratejiler kullanilmistir. Kontrast ajanlarinin duodenal tü pten verilmesi genellikle homojen ince bagirsak distansiyonuna yol açar [Maglinte DD, Hall R, Miller RE, et al. Detection of surgical lesions of the small bowel by enteroclysis. Am J Surg disease: comparison of MR enteroclysis images with conventional entero-clysis and surgical findings. floroskopi kilavuzlugu hastayi iyonlastirici radyasyona maruz birakir.
Sakincalari önlemek için, sivi kontrast ortaminin agizdan uygulanmasi, bir tüpün yerlestirilmesine çekici bir alternatif gibi görünmektedir. Maliyet ve hasta toleransi açisindan ideal olan su, ince bagirsak MRG için önerilmektedir [Minowa O, Ozaki Y, Kyogoku S, Shindoh N, Sumi Y, Katayama H. MR imaging of the small bowel using water as a contrast agent in a preliminary study with healthy oranina sahiptir çünkü su, gastrointestinal kanalda hizla yeniden emilir. Çesitli katki maddelerinin su emilimini azalttigi gösterilmistir ve kesitsel görüntüleme için oral kontrast aj anlari olarak Önerilmistir Schneemann H, Vogt FM, Herborn CU, Ruhm SG, Debatin JF. Optimization of oral contrast agents bagirsak döngülerini görsellestirmek için gerekli kontrast madde hacimlerine, ajanlarin uygulama zamanlamasina veya veri toplama zamanlamasina iliskin genel bir görüs birligi yoktur.
Oral Kontrast Ajanlar olarak dört oral kontrast maddesi test edilen çalismada temel incelemede, musluk suyu kullanildi (madde A). Diger bilesikler,% 0,2 keçi boynuzu zamki ve% 2,5 mannitol içeren ev yapimi bir hidrosolüsyon (ajan B) ve ticari olarak temin edilebilen iki solüsyondu:% 1,4 sorbitol (EZ-EMi (ajan C) içeren VoLumen ve% 2,0 içeren VoLumen sorbitol (EZ-EM) (madde D).
Tüm denekler Ve muayeneler için bagirsak aktivitesinin homojenligini saglamak için 4 saatlik açlik 1.800 mL kontrast madde almalari saglanmistir.
Her MRG incelemesinden yirmi dört saat sonra denekler, ishal, siskinlik, kusma, yetersizlik ve abdominal spazmlar gibi yan etkilerin meydana gelip gelmedigi konusunda sorgulanmistir. Denekler, hizinda sindirdi. 45 dakika içinde ve B (keçiboynuzu zamki / man-nitol) için tüm gönüllüler ulasmistir. Bununla birlikte, 1.800 mL hidrosolüsyon ajanlari C ve D'nin tüketimi, yüksek Viskozite ve yogun tat nedeniyle 65 dakikaya kadar uzamistir.
Ince Bagirsak Segmentlerinin Distansiyonu degerlendirildiginde; Proksimal j ejunum döngüleri, 1.8 ortalama degerle en az distansiyona sahip olup, en fazla siskinlik ileumda meydana gelmistir (maksimum derecelendirme, 4.1).
Kontrast Ortaminin Etkisi Duodenum ve proksimal jejunum için, dört madde arasinda istatistiksel olarak anlamli bir fark bulunamamistir. Bununla birlikte, suyun distal jejunumun distansiyonunda diger tüm ajanlara etkisi C, p : 0,028; A üzerinde D, p : 0,028). Bu ince bagirsak segmentleri için B, C ve D ajanlari arasinda istatistiksel fark bulunamamistir.
Yutulmadan on bes dakika sonra, bu iki bagirsak segmentinde distansiyon önemli ölçüde azalmis (duod-num: zaman = zaman içinde 0 = 15 dakika, p = 0.028; proksimal Jejunum: zaman = O zaman dakika sonra görüntüleme için istatistiksel olarak önemli farkliliklar göstermemistir.
Kontrast Hacminin Etkisi incelendiginde dört kontrast hacmi için sonuçlar, 1,350 mL'lik bir hacim kontrast ajanlari B, C ve D için en iyi ortalama sonuçlari vermis ve bu sonuçlar hacmin 1.800 mL'ye ajan uygulamasiyla distansiyondaki artis sadece orta düzeyde bulunmustur (duodenum: 900 mL 1.800 dozun 450 mL'den 1.350 mL'ye genisletilmesi, distal jejunum ve ileumun distansiyonunu istatistiksel Dört dozun herhangi birinde musluk suyunun alinmasindan sonra hiçbir yan etki görülmemistir.
Kontrast ajanlarmin kabulüne yönelik anket sonuçlari, 450-1.350 mL'lik hacimlerle ilgili olarak önemli bir farklilik göstermemis; bunlar, yan etkilerin hiç olmadigi veya yalnizca hafif oldugu ve hiç itirazin olmadigi veya yalnizca hafif olarak yorumlanmistir. Bununla birlikte, 1.800 mL kontrast maddesi için 2.8; C maddesi için 3.7 ve D maddesi için 3.8).
Sonuç olarak kontrast maddesinin agizdan uygulanmasi ile birlikte ince bagirsagin MR görüntülemesi mümkündür ve bu görüntüleme teknigini optimize etmenin çesitli yöntemleri vardir. Suyun tek basina verilmesi, gastrointestinal kanalda suyun emilimini azaltan ozmotik veya nonozmotik katki maddeleri içeren oral kontrast ajan kullanimina göre önemli ölçüde daha az bagirsak sismesine yol açar. Ek olarak, kullanilan kontrast maddesinin hacmi ile karsilik gelen bagirsak distansiyonu arasinda dogrusal bir iliski yoktur. Aksine, belirli bir miktarda kontrast madde, daha büyük hacimde kontrast madde ile arttirilamayan en yüksek bagirsak distansiyonu verir. Görüntüleme teknikleri, kontrast dozu ve veri toplama zamanlamasi açisindan söz konusu bagirsak segmentlerine uyarlanmalidir.
Luminal distansiyon, ince bagirsagin tanisal olarak görüntülenmesi için anahtardir [Dixon PM, atak MA, Weishaupt D, Frohlich JM, Debatin JF. Sequential fast 3D MRI following oral ingestion of görünümünü verebilir [Maglinte DD, Chernish SM, Kelvin FM, O'Connor KW, Hage JP. Crohn bagirsak görüntüleme için, distansiyon geleneksel enteroklize benzer bir teknikle saglanabilmektedir [ Gourtsoyiannis N, Mako E. Imaging of primary small intestinal tumours by enteroclysis and CT with duodenal tüpün yerlestirilmesinden sonra, nispeten kisa bir süre içinde büyük miktarlarda metilselüloz gibi bir kontrast madde verilebilir. Bu teknik, enflamatuar lezyonlarin saptanmasinda mükemmel bagirsak distansiyonu ve yüksek duyarlilik ve özgüllük ile sonuçlanmaktadir [23]. Bununla birlikte, MR ve BT enteroklizinin uygulanabilirligi, hasta rahatsizligi ve teknik karmasiklik nedeniyle sinirlidir. Nazojejunal tüp, grip oroskopik rehberlik altinda yerlestirilmelidir. Bu prosedür, iki teshis odasinin kullanilmasini ve hastanin muayeneler arasinda hareket etmesini gerektirmekytedir. Ek olarak, prosedür iyonlastirici radyasyona maruz kalma ile iliskilidir. Bu sinirlama, terapötik izleme için siklikla birkaç görüntüleme muayenesine ihtiyaç duyan genç hastalarin muayenelerinde özellikle istenmeyen bir durumdur. Son olarak, birçok hasta nazoje-junai entübasyonu nahos ve invazif bulmaktadir [Maglinte DD, Lappas JC, Chernish SM, Sellink JL. lntubation routes for enteroclysis. önlenmesi için stratejiler gelistirlmek durumundadir.
Entübasyonsuz ilk yaklasimlar, yalnizca musluk suyunun agizdan uygulanmasina dayaniyordu. Lomas ve Graves [Lomas DJ, Graves MJ. Small bowel MRI using water as a contrast medium. Br J Radiol sekanslari ile hizli edinim (gevseme artirma ile yarim Fourier tek atis hizli edinim), terminal Ileum görsellestirilene kadar 15 dakikalik araliklarla elde edebilmistir.
Ince bagirsagin proksimal kisimlari tüm deneklerde degerlendirilebilse de, hizli bagirsak re-emilimi nedeniyle su sütunu sekiz denegin altisinda yalnizca terminal ileuma ulasabilmistir. Bu dezavantaj ciddi olarak düsünülmelidir, çünkü iltihapli bagirsak rahatsizligi agirlikli olarak ince bagirsagin bu kisminda bulunur [Furukawa A, Saotome T, Yamasaki M, et al. Cross-sectional imaging in Crohn uygulamasi, test edilen tüm kontrast solüsyonlari arasinda en kötü distansiyona yol açmis ve en büyük tutarsizlik ileumda gözlenmistir.
Tüm bu nedenlerden dolayi Kontrast bilesikler lümen içi siviyi baglayan ilave maddeler içerrnelidir. Çesitli çözümler degerlendirilmis ve klinik kullanimda Sood vd. [Sood RR, Joubert l, Franklin H, Doyle T, Lomas DJ. Small bowel MRI: comparison of a polyethylene glycol preparation and water as bagirsak distansiyonu üzerindeki etkilerini suyun etkileri ile karsilastirmistir. 2 günde 22 gönüllü muayene edilmis, Polietilen glikolün yutulmasi, distal ince bagirsak segmentlerinin önemli ölçüde daha iyi görüntülenmesini saglamistir. Polietilen glikolün oral kontrast bilesigi olarak yararliligi, Crohn hastaligi veya çölyak hastaligi olan hastalari içeren birkaç klinik çalismada da [Laghi A, Borrelli O, Paolantonio P, et al. Contrast enhanced magnetic resonance imaging of the ter-minal ileum MR im-aging of the small bowel using polyethylene glycol solution as an oral contrast agent in adults Baska bir çalismada da, sorbitol ve mannitol gibi ozmotik karbohidrat seker alkolleri içeren kontrast solüsyonlarin degerlendirilmesi gösterilmistir [Schunk K. Small bowel magnetic resonance imag-I ng veya mannitol içeren üç kontrast bilesiginden herhangi birinin, su ile yapilan baslangiç incelemesine göre daha yüksek dagilma degerlerine sahip oldugunu kanitlamistir. Sonuçlar tüm barsak segmentleri için istatistiksel olarak anlamli olmasa da, mannitol solüsyonu en fazla gerilimi verme egiliminde bulunmustur.
Karbonhidrat seker alkolleri veya benzeri maddeler içeren solüsyonlarin yarari çesitli klinik denemelerde kanitlanmis olsa da, bir çalisma su ile tartismali sonuçlar göstermistir. Wold vd. [Wold PB, Fletcher JG, Johnson CD, Sandborn WJ. Assessment of small bowel Crohn disease: nonin-vasive peroral CT enterography compared with other imaging methods and endoscopy-feasibility study. suyla invaziv olmayan bir teknik ve duodenal entübasyonla birlikte BT enteroklizisi uygulanmistir. Çalismaya Crohn hastaligi oldugu bilinen veya süphelenilen yirmi üç hasta dahil edilmis, BT incelemelerinin sonuçlari floroskopik incelemeler ve endoskopik bulgular ile karsilastirilmistir.
Noninvaziv oral su BT protokolünün BT enterokliziyle ayni düzeyde bagirsak distansiyonu sagladigini ortaya çikarmistir. Bu sonuçlar, agizdan su uygulamasinin uygulanabilirligini göstermeyen diger çalismalarin sonuçlariyla sasirtici ve uyumsuz görünebilse de Wold ve ark. agirlikli olarak siddetli aktif inflamasyonu olan hastalardan olusan, oldukça seçilmis bir hasta kohortu ile yürüttükleri çalismada, Inflamatuvar barsak stenozunun prestenotik barsak dilatasyonu ile sonuçlanmasi, her iki BT protokolünün neden benzer distansiyon oranlarina sahip oldugunu açiklar sonucuna varmislardir.
Agizdan su uygulamasi, iltihapli bagirsak hastaligi olan veya hiç olmayan hastalarda yalnizca orta derecede sislik saglayabilir ve bu nedenle yanlis negatif` veya yanlis pozitif sonuçlara yol açabilir. lnce bagirsak görüntüleme için CT ve MRl tekniklerinin giderek daha fazla kullanilmasina ve çesitli oral kontrast ajanlarinin yayilmasina ragmen, gerekli kontrast dozu veya uygulama ve görüntüleme zamanlamasi için genel bir kilavuz yoklugu halen sorun teskil etmektedir. Bazi yazarlar, kontrast aliminin 4 saat kadar uzun sürinesini önermektedir [Patak MA, Froehlich JM, von Weymarn C, Ritz MA, Zollikofer CL, Wentz K. Non-invasive disten-sion of the small bowel for magnetic-resonance Hastalar görüntüleyicide kalirlar ve terminal ileum uygun sekilde görüntülenene kadar görüntüleme tekrarlanir [Lomas DJ , Graves MJ. Small bowel MRI using water as a contrast medium, Br J Radiol görüntüleyicilerin daha büyük zaman dilimlerine göre programlanmasi gerekebilir.
Düsünülen forrnülasyon ve uygukama biçimi hem BT hem de MRI incelemeleri için görüntüleme protokollerini kolaylastirabilir. Kullanilan kontrast madde ve veri toplama süreleri, arastirilan bagirsak segmentine baglidir. Sadece az miktarda kontrast madde ( ile duodenum distansiyonu yeterlidir. Bununla birlikte, veri toplama oral kontrast uygulamasindan hemen sonra yapilmalidir çünkü bagirsak distansiyonu hizla azalir. Ince bagirsagin daha uzak kisimlari için daha büyük kontrast hacimleri tercih edilir, ancak bagirsak distansiyonu 45 dakika boyunca yüksek bir seviyede oldukça Stabildir. Bu gerçek, ince bagirsak hareketliliginin fizyolojik süreçleri ile açiklanabilir: distal ince bagirsak segmentlerinin distansiyonu, nöronal ve hormonal geribildirim mekanizmalariyla bagirsak hareketliliginde bir azalmaya neden olur [Berne RM. Physiology. St. Louis, M0: M05by,2004].
Belirgin bir distansiyon elde edildiginde, etki iki katlidir: distansiyon oldukça sabittir ve kontrast hacmindeki daha fazla artis bagirsak distansiyonunu iyilestirrnez. Bu etki, 1.800 mL'lik kontrast dozunun görüntü kalitesini iyilestirmemesinin nedeni ile açiklanabilir. Su bazli muayene haricinde, 1.800 mL kontrast ajan alimindan sonra ishal ve abdominal spazmlar gibi yüksek oranda yan etki görülebilmektedir. Bu nedenle etkili ve daha düsük hacimli ve yogun kontrast ajanlara ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Bu amaçla; Kontrast bilesigi olarak Keçi boynuzu zamki ve Ksantan sakizi karisimlari kullanilmistir. Incelenmesi- görüntülenmesi Istenilen bölgede çözünen-sisen ve daha az hacimli su ile yeterli distansiyon saglamak amaçlanmistir. Böylece yüksek hacimli (lSOOml ve üzeri ) kontrast ajan alimindan sonra gözlenebilen kusma, ishal ve abdominal spazmlar gibi yüksek oranda yan etkilerin önüne geçilmesi hedeflenmistir.
Ilaç,Gida ve kozmetik sanayinde yaygin olarak kullanilan bu iki bilesen kombinasyonuna pH `a duyarli çözünme ve sisme özelligi kazandirilarak barsaklarin her üç bölümünde de istenilen bölgede sivi absorblayip distans özelligi olusturma yetenegi kazandirilmasi amaçlanmistir. M R ve BT enterografi de oral kontrast madde olarak gelistirilecek olan bu formülasyon ayni zamanda A - Endoskopik incelemeler için ve ameliyat öncesi hazirlikta barsak temizleyici olarak B - Kabizlik tedavisinde C - Alternatif tipta detoks amaçli Gelistirdigimiz prototip oral kontrast rakiplerine oranla oldukça üstündür. Bu durum literatürdeki makalelerimizde de mevcuttur. Hedefimiz prototip ürünümüzü pH duyarli (tercihen pH 4.5 , 5.5, 6.0, 6.8 ve 7.4) yapip, mide de su emme özelligini ortadan kaldirip, sisme olusturmadan bagirsaklarda su absorblayip, sismesi ve bu sekilde etkin distans saglayip, daha basarili ve kolay tolere edilebilir ilaç formunu olusturmaktir.
Bu yeni bilesim oral kontrast madde; birçok klinikte günlük rutin pratikte de kullanilabilecek birkaç oral kontrast maddenin daha düsük dozlarda karisimindan ve pH duyarli hale getirilmesi ile istenilen bölgede etkili distans olusturabilmesinden ibarettir. Bizim gözlemlerimize ve yayinladigimiz arastirmalara göre bu yeni karisim; diger intestinal kontrast-ajanlara oranla daha iyi luminal distention saglamakla birlikte, yan etki görülme sikligini da belirgin azaltmaktadir. Gerek az miktarda alinmasi ve gerekse sivi aliminin ölçülü ve hastayi kusturmayacak sekilde dogal su ihtiyacini karsilayacak miktarlarda alinmasi sonucu hastanin ilaca tam uyuncu saglanmaktadir. Bu yollada uygulanacak MR yöntemi kisa sürede ve etkin olarak gerçeklestirilecektir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER: 1. Manyetik rezonans görüntülemede kullanima uygun, tamamen dogal içerikli iki kontrast madde olupi özelligi; Keçi boynuzu zamki ve Ksantan sakiziidan en az birini içeren en az bir bitkisel bilesen içermesidir. 2. istem 1'e uygun kontrast madde olup, özelligi; bahsi geçen bitkisel bilesenin, Keçi boynuzu zamki ve Ksantan sakizi içeren gruptan seçilmesidir. 3. Istem 1'e uygun kontrast madde olup, özelligi; manyetik rezonans görüntülemede sinyal yogunlugu yapan Keçi boynuzu zamki ve/veya Ksantan sakizi içeren bitkisel bilesen içermesidir. 4. Istem 1'e uygun kontrast madde olup, özelligi; manyetik rezonans görüntülemede kararma yapan Keçi boynuzu zamki ve Ksantan sakizi içeren bitkisel bilesen içermesidir. 5. Istem 45deki bitkisel kontrast madde bir enterik ajan ile kaplamr Istem 5°deki enterik ajanlar ;Metil akrilat-metakrilik asit kopolimerleri,SeIüloz asetat ftalat (CAP},SeIüloz asetat süksinat,Hidroksipr0pil metil selüloz ftalat,Hidr0ksipr0pil metil selüloz asetat süksinat (hipromelloz asetat süksinat),PoIivinil asetat ftalat (PVAP), Metil metakrilat-metakrilik asit kopolimerleri,Shellac,Selüloz asetat trimellitat,Sodyum aliinat, Zein,EtiIseIülozun enterik kaplama sulu çözeltisidir. 7. Istem 6Sdaki enterik aj anlarin tercihen birinin veya karisimlarinin % 5-15 arasindaki uygulamasini içerir. 8. Istem 1 ila 6' dan herhangi birine uygun kontrast madde olup, özelligi; kontrast maddenin hastaya manyetik rezonans görüntüleme öncesinde oral yoldan verilerek kullanimidir. 9. Istem 8'e uygun kontrast madde olup, özelligi; kontrast maddenin bir içecek ile karistirilmak suretiyle kullanimidir. 10. Istem 1 ila 6' dan herhangi birine uygun kontrast maddenin üretim yöntemi olup, özelligi; Bilesenlerin bir çözücü toz karistiricisinda karistirilmasi;Kar1sim1n homojenize edilmesi; Homojenize edilen karisimin enterik kapli ajan ile kaplanmasi;Hamui' haline getirilen karisimin granule edilerek , matriks yapinin olusturulmasi;GranüIIerin 35°C-55°C arasinda maksimum % 1.0 nem derecesine kadar kurutulmasi;lstem 5'deki granüllerin (LS-1.2 mm elekteri eienmesi adimlarini içermesidir. 11. Istem lO'a uygun üretim yöntemi olup, özelligi; bahsi geçen çözücünün saf su veiveya organio çözücüler olmasidir. 5 12. Istem 10'e uygun üretim yöntemi olup, özelligi; bahsi geçen organic çözücülerin ,Etil alkol, Aseton, Isopropil alkol içerrnesidir. 13. Istem 6”daki granüllerin mide ortaminda dayanikliliginin test edilip, yapinin bozulmamasi 10 minimum 10 kati kadar su çekme özelliginin olmasi ortamlarda (Su; mide ortami ve barsak ortami), artann viskozite degerlerini vermesi 15 17. Istem 16”deki Viskozite degerlerine bagli olarak MRG'de lezyonlarin sinyal intensite özellikleri TZ agirlikli Hiperintens, Tl agirlikli Hipointens özelliginde olmasidir.
TR2021/019559A 2021-12-09 2021-12-09 pH?a duyarlı çözünme ve şişme özelliği taşıyan enkapsüle Doğal içerikli Oral kontrast madde TR2021019559A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/019559A TR2021019559A2 (tr) 2021-12-09 2021-12-09 pH?a duyarlı çözünme ve şişme özelliği taşıyan enkapsüle Doğal içerikli Oral kontrast madde

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/019559A TR2021019559A2 (tr) 2021-12-09 2021-12-09 pH?a duyarlı çözünme ve şişme özelliği taşıyan enkapsüle Doğal içerikli Oral kontrast madde

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021019559A2 true TR2021019559A2 (tr) 2021-12-21

Family

ID=85114199

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/019559A TR2021019559A2 (tr) 2021-12-09 2021-12-09 pH?a duyarlı çözünme ve şişme özelliği taşıyan enkapsüle Doğal içerikli Oral kontrast madde

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR2021019559A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Rieber et al. MRI in the diagnosis of small bowel disease: use of positive and negative oral contrast media in combination with enteroclysis
Hens et al. Exploring gastrointestinal variables affecting drug and formulation behavior: methodologies, challenges and opportunities
Saibeni et al. Imaging of the small bowel in Crohn's disease: a review of old and new techniques
Giovagnoni et al. Oral contrast agents in MRI of the gastrointestinal tract
US8343462B2 (en) Formulations for use in medical and diagnostic procedures
US4927624A (en) Clay magnetic resonance contrast agents for gastrointestinal comsumption or introduction
Hammer et al. Multidetector computed tomographic and magnetic resonance enterography in children: state of the art
Miao et al. New progress in CT and MRI examination and diagnosis of small intestinal tumors
CN105079828B (zh) 一种通用型口服腹部胃肠道影像检查助显剂及其制备方法
Navarro et al. The value of routine follow-up imaging in pediatric blunt liver trauma
JP2005510531A5 (tr)
TR2021019559A2 (tr) pH?a duyarlı çözünme ve şişme özelliği taşıyan enkapsüle Doğal içerikli Oral kontrast madde
Laghi et al. Small bowel
Lee et al. The significance of functioning gallbladder visualization on hepatobiliary scintigraphy in infants with persistent jaundice
Torkzad et al. Value of cine MRI for better visualization of the proximal small bowel in normal individuals
ES2259299T3 (es) Uso de agentes de contraste en la fabricacion de agentes de diagnostico para la visualizacion del lumen intestinal.
Cronin et al. Magnetic resonance enterography in the evaluation of the small bowel
KR102158794B1 (ko) 방사선 검사 및 초음파 검사에 사용하기 위한 다목적 조영제
JP3238485B2 (ja) 消化管造影用組成物
Kang et al. Evaluation of a dual-purpose contrast medium for radiography and ultrasonography of the small intestine in dogs
Sieczkowska et al. Efficacy of 3% sorbitol solution in preparation to magnetic resonance enterography in children with inflammatory bowel disease
Karpagam et al. A Study to Assess the Role of Date Syrup, Pineapple Juice, and Hematinic Syrup as Magnetic Resonance Oral Contrast Agents in Improving the Image Quality of Magnetic Resonance Cholangiopancreatography
Lauenstein MRI of inflammatory bowel disease
Binboğa et al. The Role of MR Enterography in Crohn’s Disease
Rosenbaum et al. Functionality and Acceptance of the EsoCap System—A Novel Film-Based Drug Delivery Technology: Results of an In Vivo Study. Pharmaceutics 2021, 13, 828