TR2021013642A2 - Asi̇t geri̇ kazanim tesi̇si̇ yan ürünü hemati̇tten kirmizi demi̇r oksi̇t pi̇gment üreti̇mi̇ - Google Patents

Asi̇t geri̇ kazanim tesi̇si̇ yan ürünü hemati̇tten kirmizi demi̇r oksi̇t pi̇gment üreti̇mi̇

Info

Publication number
TR2021013642A2
TR2021013642A2 TR2021/013642A TR2021013642A TR2021013642A2 TR 2021013642 A2 TR2021013642 A2 TR 2021013642A2 TR 2021/013642 A TR2021/013642 A TR 2021/013642A TR 2021013642 A TR2021013642 A TR 2021013642A TR 2021013642 A2 TR2021013642 A2 TR 2021013642A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
hematite
color
kdop
pigment
feature
Prior art date
Application number
TR2021/013642A
Other languages
English (en)
Inventor
Karakaş Özgür
Original Assignee
Oezguer Karakas
Karakaş Özgür
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Oezguer Karakas, Karakaş Özgür filed Critical Oezguer Karakas
Priority to TR2021/013642A priority Critical patent/TR2021013642A2/tr
Publication of TR2021013642A2 publication Critical patent/TR2021013642A2/tr

Links

Landscapes

  • Compounds Of Iron (AREA)

Abstract

Kırmızı demir oksit pigment (kısaca KDOP), boya başta olmak üzere, seramik, plastik, mürekkep, yer karoları, kiremit, tuğla vb imalatı gibi bir çok alanda renklendirici olarak kullanılmaktadır. Dünyada konvansiyonel olarak KDOP, yıllardır doğal kaynaklardan ya da kimyasal sentezleme olmak üzere iki yolla üretilmektedir. Bu buluş, demir ve çelik fabrikalarındaki asit geri kazanım tesislerinde (Acid Regeneration Plant, kısaca ARP), hidroklorik asit (HCl) geri kazanımı sırasında ortaya çıkan hematitin bir dizi işlemden geçirilerek Kırmızı Demir Oksit Pigment üretimi yöntemidir. Buluşa konu olan bu yöntem ile elde edilen KDOP, konvansiyonel yollarla üretilenler kadar yüksek kalitede elde edilebilmekle birlikte daha düşük yatırım ve işletme maliyetleri gerektirmektedir.

Description

TARIFNAME ASIT GERI KAZANIM TESISI YAN ÜRÜNÜ HEMATITTEN KIRMIZI DEMIR OKSIT PIGMENT ÜRETIMI Bulusun ilgili oldugu teknik saha Bu bulus, asit geri kazanim tesislerinde (Acid Regeneration Plant, kisaca ARP) üretilen hematitin bir dizi fiziksel ve kimyasal islem süreçleri kullanilarak kirmizi demir oksit pigmente (Kisaca, KDOP olarak anilacaktir) düsürülmesi ile ilgilidir.
Bulusta girdi hammadde olan hematit, demirin 3+ degerlikli oksidi olup ARP tesislerinden çikan (Çevre mevzuati içerisinde atik olarak da degerlendirildigi alanlar vardir) bir yan üründür. ARP tesisleri daha çok demir çelik fabrikalarinda yer alan ve asitleme isleminin çelik malzeme yüzeyindeki demir oksit tabakasini çözmesi ile demirce zenginlesen Hidroklorik Asitin (HCl) satlastirilarak yeniden kullanilmasini saglayan tesistir. Bu yönü ile bulus demir çelik sanayisi, kimya ve metalurji alanlari ile ilgilidir. Bulusun uygulanmasi ile elde edilen ürün olan KDOP ise basta boya sanayisi olmak üzere, yapi kimyasallari, tugla, seramik, plastik, kagit, mürekkep gibi bir çok imalat sektöründe renklendirici hammadde olarak kullanilir.
Teknigin bilinen durumu Kirmizi demir oksit pigment (KDOP), pigment ailesi içerisinde inorganik pigmentler içerisinde siniflandirilir. Inorganik pigmentler titanyum, çinko, kursun, krom, stronsiyum gibi degisik metal ve metal komplekslerinin oksit ve hidroksitleridir. KDOP demir gurubu oksit pigmentlerin 3+ degerlikli olan alfa formudur.
Dünyada cevher ve sentezleme olmak üzere iki ana kaynaktan üretim bilinmektedir. Antik çaglardan beri bilinen geleneksel yöntem olan demir (III) oksitçe zengin minerallerin satlastirilmasi ile elde edilen KDOP üretim yöntemi 2. Dünya savasi sonrasi yerini neredeyse tamamiyle sentetik üretime terketmistir. Sentetik KDOP cevherden elde edilene göre daha yüksek renk siddeti ve stabilitesine sahiptir.
Sentetik KDOP üretiminde ise asagida belirtilmis olan 3 farkli metot kullanilir.
Penniman Prosesi.' Bu yöntem ile daha çok sari demir oksit üretilmekle bereber kirmizi demir oksit de üretilir. Yöntem demir II sülfatin yüksek sicaklik altina ve metalik demirin varliginda oksidasyon ve hidrolizidir. Yöntem hava ile oksitlenerek çekirdeklendirme ve günlerce süren bir çekirdek büyümesi sürecini içerir. Çekirdek büyüklügü en iyi pigment özelliklerini verecek parça boyutuna kadar takip edilir. Proseste kullanilan demir, hurdanin asit içerisinde çözündürülmesi sirasinda hidrolizi ile elde edilir. Proses ile elde edilen demir oksit çamuru yikanir ve 120-140 °C”da kurutulur.
Kalsinasyon (Calcinarion) Prosesz': Bu yöntemde hurda demirin asitte çözünmesi sonucunda olusan demir tuzlarinin yüksek sicaklik ve oksijen ortaminda oksitlenmesi saglanarak kirmizi demir oksit üretilir. Çöktürme (Precipitation) Prosesi: Bu yöntem ile pigment eldesi, sentezleme, karistirma, çökelegin yikanmasi, santrifüjlenerek kurutulmasi gibi basamaklarla yapilir. Demir oksit pigment elde etmek için baslangiç maddesi Demir Nitrattir. Karistirma süresi, hizi ve ortaminin pH degeri pigment kalite ve rengi üzerinde kritik öneme haizdir.
Bulusun çözümünü amacladigi teknik problemler Asit geri dönüsüm tesislerinde (ARP) ortaya çikan hematit ferrit üretimi basta olmak üzere biyogaz tesislerinde sülfür giderme (desültürizasyon) ajani ve tugla imalati gibi bir takim düsük katma degerli alanlarda kullanilmaktadir. Bu bulus hematitten kirmizi demir oksit pigment üreterek, malzemeyi su ve solvent bazli boyalar, yapi kimyasallari, seramik, plastik, kagit, mürekkep gibi bir çok imalati gibi alanlarda renklendirici hammadde olarak daha yüksek katma degerli (yaklasik 10 kat) bir ürün elde etmektir.
Asit geri dönüsüm tesislerinden (ARP) elde edilen hematit, içerdigi klorür (Cl) miktarinin yüksekligi, her partide üretilen hematitin renk tonunun (primer partikül büyüklügünün homojen olmamasi nedeniyle) istenilen bir aralikta olmamasi, partikül büyüklügünün yüksek ve istenen dagilim araliginda olmamasi gibi nedenlerle boya, yapi kimyasallari, seramik, plastik, kagit ve mürekkep imalatlari gibi imalat alanlarinda dogrudan pigment olarak kullanilamaz. kondisyonlari ve sartlari nedeniyle elde edilen hematit içerisindeki Cl" %0,3 - 2,0 araligindadir ve bahsedilen sektörlerin tümünde bu orandaki Cl' üretim araçlarinin korozyonuna sebep olabilecegi gibi ürün (boya, yapi kimyasallari, seramik, plastik, kagit ve mürekkep) içerisindeki diger bilesiklerle reaksiyona girebilir, onlarin bozunmasina sebep olabilir. Bu nedenlerle pigment olarak kullanilacak malzemedeki Cl' miktarinin %0,l'in altinda olmasi gerekir.
ARP tesisleri dogrudan bir ürün üretmek için tasarlanmamis fakat özellikle metal sanayisindeki ortaya çikan kirli asidin rejenerasyonu amaciyla tasarlanmis tesislerdir.
Dolayisiyla bu tür tesisler çalisma sartlari ve amaci geregince sik durup kalkan tesisler oldugundan sentez reaktörü kondisyonlari yeterince stabil olmaz ve HCl satlastirilirken ortaya çikan yan ürünün (hematitin) primer partikül boyutu belirli bir aralikta salinir. Primer partikül boyutundaki bu salinim, hematitin kirmizi renginin sari ile mavi tonlar arasinda belirli bir aralikta degisimine neden olur. Bu degisimin miktari boya basta olmak üzere yukarida belirtilen ürün imalatlari açisindan sorun olusturur. Malzeme rengindeki bu salinim Pigment olarak kullanim için gereken renk araliginin disina çikar.
Parrikül Boyutu.' Pigmentlerde parça boyutu ve boyut dagilimi belirli araliklarda olmalidir.
Parça boyutunun yüksek olmasi, pigment partiküllerinin renk siddetinde düsüslere neden olmasi yaninda boya filminden kalin partiküller film bütünlügünü bozucu etkiler yapar, pigment yüsey alanini düsürür ve boya filmine tutunumunu azaltir. Parçacik boyutunun düsüklügü ise gerekenden fazla yüzey alani olusturur ve yag absorbsiyonunu yükselterek boya filmi görünümüne bozucu etkiler yapar.
Parça boyutunun uygun olmasinin yaninda parça boyut dagiliminin da uygun araliklarda olmasi pigmentin boya filminin örtücülügü açisindan kritik öneme sahiptir.
Kirmizi demir oksit pigment olarak kullanilacak olan malzemenin parça boyutu kullanim alanina bagli bir miktar degisim göstermekle birlikte 0,3 um ila 15 mm araliginda olmalidir.
Hematit için ise bu aralik 0,7 um ila 3000 um arasinda degisir.
Kirmizi demir oksit pigment için ideal (solvent bazli boyalar için) parça boyutu dagilimi D50 1,2 - 2,2 pm D90 2,5 - 4,0 mm D97 4,0 - 5,5 um (Bu gösterimde Dio gibi ifadeler, yigin içerisindeki malzemenin %10”unun belirtilen [0,4 - 0,8 um] araligindaki degerlerin altinda olmasi gerektigini ifade eder.) Hematitin parça boyutu dagilimi ise asagida belirtilen sekildedir: D 10 70 - 100 mm D50 200 - 300 um D90 600 - 800 pm D9-,i 900 - 3000 um Bu bulus, yukarida belirtilen teknik problemleri ortadan kaldiracak bir dizi islem ile hematitten kirmizi demir oksit pigment üretim metodunu ortaya koymaktadir.
Bulusun Detayli Teknik Açiklamasi Asit geri dönüsüm tesislerinden (ARP) elde edilen hematitten kirmizi demir oksit pigment (KDOP) üretmek için, Sekil 1`de gösterilmis olan, renk harmanlama (1), isil islem (2), sogutma (3), ögütme (4), hassas renk ayari (5) ve paketleme (6) olmak üzere 6 temel islem adimi uygulanir. Temel islem adimlarinin yani sira, isil islem sonrasi (7) parça boyutu büyüklügü ve dagiliminin kontrolü için ögütme sonrasi (8) ve rengin kontrolü için de hassas renk ayari öncesi (9) ve sonrasinda (10) laboratuvar testleri için numunelendirme islemleri yapilarak temel süreçlere veri saglayan yan test süreçleri vardir. Ayrica bir baska yan islem ise isil islem sürecinde ortaya çikan hidroklorik asit buharinin tutuldugu yas filitreleme (l 1) sürecidir.
TEMEL SÜREÇLER: 1. Renk Harmanlama: ARP tesisleri çogunlukla sürekli çalismadiklari için hematit üretiminin degisik partilerinin primer parçacik boyutu farki nedeniyle hematitin kirmizi renginde sari ile mavi tonlar arasinda küçük farkliliklar olur. Bu etkiyi en aza inidrmek için degisik zamanlarda üretilmis hematit partilerinin harrnanlanarak ortalama ton olusturulmalidir. Bu islem bulusun ilk temel adimi olan renk harmanlama süreci ile saglanir.
Renk harrnanlama için yeterli büyüklükte ve sayida silo kullanilir. Bir çok ARP tesisi için Sekil 2”de gösterilen 4 adet karistiricili silodan olusan sistem yeterlidir. Her bir siloya farkli zamanda üretilen hematit partileri aktarililir ve karistirilir. Silolardaki farkli üretim partili hematit, bir sonraki isil islem sürecine, her silodan esit miktarda olacak sekilde ortak bir hat ile harrnanlanarak gönderilir. Böylece az da olsa degisik renk tonlarina sahip hematit partileri harrnanlanarak ortak bir renk tonu üretilmis olur.
Daha etkin bir harrnanlama gerekiyorsa (hematit partileri arasindaki renk tonunun fazla olmasi durumunda) silo sayisi arttirilmalidir. 2. Isil Islem.' ARFde üretilen hematit %2”ye varan oranlarda suda çözünebilir klorür iyonu içerir. Klorür iyonlari büyük oranda hidroklorik asit (HCl) formunda hematite zayif baglarla baglanmis olarak bulunur. Bu miktardaki klorür malzemenin pigment olarak kullanilmasinin önünde önemli bir engeldir ve %0,1`in altina düsürülmelidir.
Bulusun isil islem adimi temel olarak bu amaci yerine getirmek için tasarlanmistir.
Harmanlanarak renk stabilitesi büyük oranda saglanmis olan hematit bir kalsinasyon firinina (Sekil 3) aktarilir. Hematit, kalsinasyon firininda 200-700 °C sicakliklarda karistirma altinda yeterince tutularak klorür miktarinin istenen sinirlarin altina düsürülmesi saglanir. Bu maruziyet süresi, hematit içerisindeki HCl'nin miktari, uygulanan sicaklik, hematitin parça boyutu ve sekli, erisilmek istenen klorür miktari gibi bir dizi etkene bagli olarak degismek ile birlikte genellikle 30 ila 60 dakika arasindadir. lsil islemin sonlandirilacagi süre, firindan alinacak numunede (7) suda çözünebilir klorür tayin edilerek daha hassas olarak belirlenebilir.
Kalsinasyon firini Sekil 3'te gösterilen gibi bir kalsinasyon firini olabilecegi gibi, degisik tasarima sahip asagidaki özellikleri saglayabilen bir silindirik, dolap tipi, konveyör, tünel, püskürtmeli ya da akiskan yatakli firin da olabilir. buharlarina karsi dayanikli olmasi, karistirma yapabilmesi, sicaklik ölçümü yapilabilmesi, sicakligin ayarlanabilmesi, hematit için rahat besleme ve tahliye saglanabilmesi, HCl buharlarinin atilabildigi bir baca sistemine sahip olmasi, sizdirmaz olmasidir. Firin enerjisi elektrikli rezistans ya da dogalgaz brülörü ile saglanabilir.
Firin bacasindan çikan HCl miktari çok düsük olmakla birlikte çevresel etkilerinin elimine edilmesi için baca gazi akis yönüne ters yönde seyreltik Sodyum Karbonat çözeltisinin püskürtülmesi ile baca gazi içerisindeki HCl sodyum tuzlari halinde sulu filtreleme (l 1) yapilarak tutulur ve atmosfere salinimi engellenir.
. Sogutma.' Isil islem sonrasinda hematit sicakligi ögütücü donanimi için yüksek olacagindan, hematit sicakliginin 70 °C°1n altina indirilmesi gerekmektedir. Bu islem için Sekil 4”te verilen sogutucu sistemi kullanilabilecegi gibi degisik diger sistemler de kullanilabilir. Sogutma haznesinin cidarindan hazne içerisindeki isiyi absorblayacak soguk su ya da hava dolastirilabilecegi gibi ortam sicakligi ile de sogutma saglananabilir. Sogutma haznesi içerisinde hematite temas edecek sekilde konumlandirilmis bir sicaklik ölçüm ekipmani bulundurulur ve istenen sicakliga (70 °C°nin altina) kadar karistirma ile hematitin sogumasi saglanarak ögütücü haznesine gönderilir. Ögütme.' Hematitin 0,7 um ila 3000 um arasinda arasinda degisen parça boyutuna sahip bir tozdur. KDOP için ise bu aralik pigmentin kullanim yerine göre degismekle birlikte yaklasik 0,3 mm ila 15 um araligindadir. Ayrica parça boyutunun dagilimi da pigment için önemlidir. Bu amaçla hematit ögütülür. Öte yandan hematitin pigment kalitesinde ve boyut araliginda ögütülmesi, dik ve yatay bilyali degirmenler, halkali degirmenler, gezegen eksenli degirmenler gibi konvansiyonel ögütücülerle mümkün degildir. Bu ekipmanlarda ögütme islemi ögütücü çeperi ya da bilyalarin dis yüzeyine yapisir ve keklesme hadisesi olusarak ögütme verimini düsürür, istenen tanecik boyutlarina kadar ögütme mümkün olmaz.
Bu tür degirmenlerde ögütme bilya-bilya, bilya-ögütücü hazne çeperi, halka-halka çarpismasi ile gerçeklestiginden, olusan sürtünme ve darbelerle bir miktar bilya, halka ve ögütücü haznesi malzemesi de ögünerek safsizlik pigment safsizligini arttirir.
Bu nedenlerle, bulusun ögütme adimindaki süreçler için “akiskan yatakli jet mill” kullanilir. Jet mill teknolojisinde ögütülecek parçaciklar basinçlandirilmis hava ile hizlandirilarak birbiriyle çarpistirilir ve ögütme islemi gerçeklesir. Böylece hematit ögütme isleminde, istenilen parçacik boyut ve dagilimina, malzemenin hazne çeperine yapismasinin önüne geçilerek ve malzeme safsizliklarla kontamine edilmeden erisilmis olur.
Akiskan yatakli jet mill teknolojisi degisik alt tip ve modeller içerirler. Sekil 5°te görülen jet mill bulusun ögütme adimi çalismalarinin yürütüldügü laboratuvar tipi 3 nozzle (hava püskürtme memesi) içeren laboratuvar tipi siniflandiricili (classifier) bir modelidir. Hematitin pigment kalitesinde diger 4, 5, 6.... nozzle içeren, sicak hava kullanan, conjet tipi, tek çikisli ya da çok çikisli tüm jet mill modelleri de kullanilabilir. Akiskan yatakli Jet mill ögütücü seçiminde önemli olan unsurlar devir hizi ayarlanabilir siniflandiriciya sahip olmasi, nozzle (hava püskürtme memesi) gözenek çapinin degistirilebiliyor böylece hizlandirici hava basincinin degistirilebiliyor olmasi, ögütücü hazne iç çeperinin ve nozzle,larin seramik ya da polimer gibi asinmaya dirençli malzemelerle kaplanmis olmasidir.
Akiskan yatakli jet mill ile hematitin pigment kalitesinde ögütülmesinde istenilen parça boyutu dagilimina ulasmak için nozzle çapi, ögütme havasi basinci ve siniflandirici devir ayarlari kullanilir. Ögütme süresince jet milliden alinacak numuneler (8) üzerinde lazer parça boyutu dagilimi ölçüm ekipmani ile yapilacak laboratuvar testleri ile optimum ögütme parametreleri tespit edilir.
. Hassas Renk Ayari: Bu islem adimi klorür miktari azaltilarak ögütülmüs hematitin renginin hassas ayari için ya da KDOP°un farkli tonlarinin elde edilmesi için uygulanir. Degisik hematit partilerinin ögütülmesi ile elde edilen renk degerlerinin ortalamasi ilgili ARP tesisi için referans deger olarak alindiginda çogu zaman ögütme sonrasi hassas renk ayarina ihtiyaç duyulmadan dogrudan paketleme satliasina geçilebilir. Yani bu islem adimi ihtiyaç durumunda kullanilmak üzere tasarlanmistir.
Istenilen parça boyutlarina Ögütülen malzeme karistiricili bir toplama silosuna transfer edilir. Bu transfer sirasinda malzemeden numune (9) alinarak renk spektrofotometresi yardimi ile hematitin renk degerleri ölçülür. CIE Lab renk uzayinda tayin edilen renk degerlerinin referans renk degerine uzakligi dE cinsinden hesaplanarak rengin istenen konumda olusup olusmadigi tespit edilir. CIE Lab, +L5nin beyazligi, -L7nin koyulugu (siyahlik), +a°nin kirrniziligi, -a”nin yesilligi, +b”nin maviligi ve -b'nin ise sariligi temsil ettigi üç boyutlu bir uzayda rengi tanimlayan bir gösterim seklidir. Renk hassasiyeti KDOP'un kullanilacagi sektörlere göre degisiklik arz etmekle birlikte, önceki islem adimlari dogru bir sekilde uygulanmis ise çogu zaman uygun renk konumu olusacaktir. Ögütülmüs hematitin kirmizi rengi primer parçacik boyutuna bagli olarak +b (mavilik) ya da -b (sarilik) yönünde sapabilir. Hassas renk ayari islem adiminda, ögütülmüs hematit numunesinin kirmizi renginin tonunun +b yönlü sapmasi durumda, siloya alinmis malzemeye renk tonunu -b yönüne kaydiracak pigment türlerinden (demir oksit sari, kursun kromat sari ya da kullanim yerine göre seçilecek diger -b yönlü pigmentler) yeterince ilave edilir. Rengin -b yönünde sapmasi durumunda ise +b yönlü pigmentler (ftalosiyanin mavi vb) ilave edilir. Ilaveler, siloda bulunan toplam malzeme miktari ve ilave edilen pigmentin türü ve renk siddeti göz önüne alinarak hesaplanarak yapilir. Hassas renk ayari silosuna her ilave sonrasinda homojen karisim elde edilene dek (yarim saat kadar) karistirilir ve yeniden numune alinarak rengin tonunun istenilen degere ulasip ulasmadigi kontrol edilerek bu islem adimindaki anlatilan süreçler uygun renge ulasilana dek tekrarlanir.
Boya basta olmak üzere plastik, kagit, yapi kimyasallari, mürekkep vb imalat sektörlerinde, KDOP°un sari ila mavi arasinda 5 kadar farkli tonu bulunmaktadir. ARP tesisinden elde edilen KDOP bu 5 tonun orta tonundadir. Dolayisiyla hassas renk ayari safhasindaki islemler, renk sapmasinin giderilmesi amacinin yani sira piyasada kullanilan diger tonlarin eldesi için de kullanilabilir.
. Paketleme.' Hematitten üretilen KDOP”un depolama ve tasinmasi sirasinda rutubet ve islanmalara karsi korunmasi gerekir. Bu amaçla pigment paketleme standartlarina uygun olarak bir katmani rutubet sizdirmazligi olan polimerik malzemeden mamul diger katmani kraft kagittan mamul iki katmanli bir paketleme malzemesi ile istenilen Sekillerin açiklanmasi Sekil 1: Islem Süreçleri Sekil 2: Renk Harmanlama Silolari Sekil 3: Isil Islem Firini Sekil 4: Sogutucu Sekil 5: Akiskan Yatakli Jet Mill Sekillerdeki referanslarin açiklanmasi Sekillerdeki parçalar numaralandirilmis olup, açiklamalari asagida verilmektedir: l : Renk Harmanlama OOHGUI-PUJN 9 : Hassas Renk Ayari Öncesi Renk Kontrolü Numune Noktasi : Hassas Renk Ayari Sonrasi Renk Kontrolü Numune Noktasi 11 : HCl Tutucu Filitreleme Sistemi 12 : Hematit Besleme Noktasi 13 : Isil Islem Haznesi : Döner Tambur Motoru 16 : Hematit Tahliye Kanali 17 : Firin Sabitleme Betonu (ya da konstrüksiyonu) 18: Sicak Hematit Besleme Noktasi 19: Sogutma Haznesi : Döner Tambur Motoru 21: 2. Sogutulmus Hematit Tahliye Kanali 22: Sogutucu Sabitleme Betonu (ya da konstrüksiyonu) 23: Malzeme Besleme Haznesi 24; Ögütücü Hazne : Malzeme Besleme Hazne Ayar Yatagi 26: Ögütücü Hazne Yerlestirme Düzenegi 27: Jet Mil] Ayagi 28: Vakum Pompasi 29: Basinç Kontrol Valfi : Siniflandirici Motoru 31: Kontrol Paneli 32: Valf Seti Bulusun sanayiye uvgulanma biçimi Bu bulus elde edilecek yüksek katma degere nazaran düsük kurulum ve isletme maliyetlerine sahip olmasi hasebiyle sanayiye uygulanmasinda finansal zorluk çekilmez.
Bulus ile elde edilecek ürün kalitesi sanayide suanda kullanilmakta olan ve diger yöntemlerle elde edilmis olan kirmizi demir oksit pigmentlerle esdeger ya da daha yüksek olmasinin yani sira düsük maliyeti nedeniyle basta boya imalati olmak üzere yapi kimyasallari, tugla, seramik, plastik, kagit, mürekkep gibi bir çok imalat sektöründe kullanim imkani bulacaktir.
Bulusun endüstriye uygulanmasinda teknik bir zorluk bulunmamaktadir. Bu bulus ile 5000 ton/yil üretim kapasitesine sahip bir Asit Geri Dönüsüm Tesisi (ARP) Yan Ürününden Kirmizi Demir Oksit Üretim Tesisi 2500 m2 kapali bir alanda asit geri dönüsüm tesisine entegre olarak ya da müstakil olarak kurulabilir.

Claims (7)

ISTEMLER
1) Bulus, asit geri kazanim tesislerinden (ARP) yan ürün olarak çikan hematitten kirmizi demir oksit pigment (KDOP) üretim yöntemi olup, özelligi; Renk harmanlama (l), isil islem (2), sogutma (3), ögütme (4), hassas renk ayari (5) ve paketleme (6) temel islem adimlari ile birlikte bu adimlari tamamlayan ve destekleyen, isil islem sonrasi klorür ölçümü (7), ögütme sonrasi parça boyu dagilimi kontrolü (8), hassas renk ayari öncesi renk kontrolü (9), hassas renk ayari sonrasi renk kontrolü (10) süreçler ve Isil islem sirasinda olusan hidroklorik asidi (HCl) tutan filitre sistemi (ll) içermesidir.
2) Istem l”e uygun bir KDOP üretim yöntemi olup, özelligi; birden çok hematit partisinin silolar içinde karistirilarak renk harinanlanmasiyla (Sekil 2) hematitin kirinizi renk tonunun, referans renk tonuna yaklastirilmasidir.
3) Istem 1 ve Z`den herhangi birine uygun bir KDOP üretim yöntemi olup, özelligi; isil islem adiminin (2) ve bu adimda amaca uygun tasarlanilmis isil islem firininin (Sekil 3), suda çözünebilen klorür miktari testi (7) ile tayin edilmis bir süre için kullanilarak, klorür miktarinin istenilen seviyeye düsürülebiliyor olmasidir.
4) Istem 1 ila 37ten herhangi birine uygun bir KDOP üretim yöntemi olup, özelligi; isil islem sonrasinda sicakligi artan hematiti ögütme (4) islem adimina göndermeden önce, ögütücü (Sekil 5) bilesenlerine zarar vermeyecek düsük bir sicakliga kadar sogutan bir sisteme (Sekil 4) sahip olmasidir.
5) Istem 1 ila 4°ten herhangi birine uygun bir KDOP üretim yöntemi olup, özelligi; ögütme (4) islem adiminin bir ya da birden fazla siniflandiriçi içeren, hizlandirilmis hematit parçaciklarinin birbirine çarptirarak ya da akiskan yatakli jet mill teknolojisi (Sekil 5) kullanilarak toz malzemenin parça boyutu dagiliminin pigment gerekliliklerine uygun olarak ve yüksek satlikta elde edilebiliyor olmasidir.
6) Istem 1 ila 5°ten herhangi birine uygun bir KDOP üretim yöntemi olup, özelligi; spektrofotometrik renk ölçümü (9) sonuçlarini kullanilarak baska bir toz pigment dozlamasi yapilip yapilmayacagina karar verilmesine, yapilacaksa, dozlama miktarinin ne olmasi gerektigi hesabina bagli olarak dozlama yapma imkanina sahip bir hassas renk ayari (5) sistemini içermesidir.
7) Istem 1 ila 67dan herhangi birine uygun bir KDOP üretim yöntemi olup, özelligi; üretilen pigmentin paketlemesi için rutubet ve su sizdirrnazligi saglayan katmanli paketleme malzemesi kullanilan bir sistem (6) içermesidir.
TR2021/013642A 2021-08-31 2021-08-31 Asi̇t geri̇ kazanim tesi̇si̇ yan ürünü hemati̇tten kirmizi demi̇r oksi̇t pi̇gment üreti̇mi̇ TR2021013642A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/013642A TR2021013642A2 (tr) 2021-08-31 2021-08-31 Asi̇t geri̇ kazanim tesi̇si̇ yan ürünü hemati̇tten kirmizi demi̇r oksi̇t pi̇gment üreti̇mi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/013642A TR2021013642A2 (tr) 2021-08-31 2021-08-31 Asi̇t geri̇ kazanim tesi̇si̇ yan ürünü hemati̇tten kirmizi demi̇r oksi̇t pi̇gment üreti̇mi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021013642A2 true TR2021013642A2 (tr) 2021-10-21

Family

ID=83999842

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/013642A TR2021013642A2 (tr) 2021-08-31 2021-08-31 Asi̇t geri̇ kazanim tesi̇si̇ yan ürünü hemati̇tten kirmizi demi̇r oksi̇t pi̇gment üreti̇mi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR2021013642A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN105439533A (zh) 用各种危险废物制造陶粒的方法和生产线
US20070277703A1 (en) Iron oxide pigments from mill scale
CN106715336B (zh) 具有改进的色值的红色氧化铁颜料
CN109054452A (zh) 一种铜铬黑颜料及其制备方法
Zou et al. Highly dispersed (Cr, Sb)-co-doped rutile pigments of cool color with high near-infrared reflectance
TWI798204B (zh) 黑色近紅外線反射顏料以及其製造方法
CN104803711B (zh) 一种可代替坯体黑的铁矿渣色料及其制备方法
CN103602144B (zh) 陶瓷喷墨打印用色釉混合型抗菌墨水及其制备方法
Zhou et al. Synthesis of high near infrared reflection wurtzite structure green pigments using Co-doped ZnO by combustion method
CN108047763A (zh) 一种陶瓷色料及其制备方法
JP2021517917A (ja) 混ぜ入れ二酸化チタン顔料組成物
CN110357131A (zh) 一种纳米氢氧化镁浆料及其制备方法和应用
CN103275523A (zh) 用于食品包装塑料中的桔黄颜料及其制备方法
US6616744B1 (en) Method of forming inorganic pigments
US7931745B2 (en) Black pigment/auxiliary combination having improved colour strength
TR2021013642A2 (tr) Asi̇t geri̇ kazanim tesi̇si̇ yan ürünü hemati̇tten kirmizi demi̇r oksi̇t pi̇gment üreti̇mi̇
US20100316560A1 (en) Process for the production of mixed-metal-oxide inorganic pigments from industrial wastes
EA024060B1 (ru) Способ получения огнеупорных зерен, содержащих оксид хрома(3)
CN102149640B (zh) 具有减少的可溶性铬含量的刚玉晶体结构颜料
JP4446133B2 (ja) 微細な黄色複合含水酸化鉄顔料及びその製造法並びに該顔料を用いた塗料及び樹脂組成物
Lyubenova et al. Synthesis of Cr-doped CaTiSiO5 ceramic pigments by spray drying
CN108250800A (zh) 一种耐高温黑色纳米色料及其应用
CN107686346A (zh) 一种陶瓷色料的制备方法及陶瓷色料
Vilarinho et al. Red mud valorization in stoneware pastes: Technical and environmental assessment
JP5102926B2 (ja) チタン−鉄系複合酸化物顔料の製造方法