TR2021009257A2 - Cnc router tezgahlarda üreti̇len mobi̇lya panelleri̇ni̇ bi̇rbi̇ri̇ne di̇k bi̇r şeki̇lde sabi̇tleyen bağlanti aparati - Google Patents

Cnc router tezgahlarda üreti̇len mobi̇lya panelleri̇ni̇ bi̇rbi̇ri̇ne di̇k bi̇r şeki̇lde sabi̇tleyen bağlanti aparati

Info

Publication number
TR2021009257A2
TR2021009257A2 TR2021/009257 TR2021009257A2 TR 2021009257 A2 TR2021009257 A2 TR 2021009257A2 TR 2021/009257 TR2021/009257 TR 2021/009257 TR 2021009257 A2 TR2021009257 A2 TR 2021009257A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
panels
furniture
centering pin
assembly
hole
Prior art date
Application number
TR2021/009257
Other languages
English (en)
Inventor
Ba Zolluo Lu Tu
Original Assignee
Moparsa Mobi̇lya Parça Ve Arge Sanayi̇ Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Moparsa Mobi̇lya Parça Ve Arge Sanayi̇ Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇ filed Critical Moparsa Mobi̇lya Parça Ve Arge Sanayi̇ Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Publication of TR2021009257A2 publication Critical patent/TR2021009257A2/tr
Priority to PCT/TR2022/050485 priority Critical patent/WO2022255974A1/en

Links

Abstract

Bu buluş, panel mobilyaların (mutfak, banyo, ray dolap, ofis mobilyası) CNC routerlarda sadece dikey işlemeyle üretilen panellerinin, montajdan sonra sök-tak işlemine gerek duymayan ürünlerin montajını sağlayan bir aparat ile ilgili olup, özelliği; birbirlerine göre 90 derecelik dik bir konumda bulunan alt parça (1.1) ve üst parçanın (1.2) oluşturduğu yekpare yapılı bir gövde (1), alt parça (1.1) ve üst parça (1.2) yüzeyine dik olarak oluşturulmuş sırasıyla alt merkezleme pimi (2) ve üst merkezleme pimi (3), alt parça (1.1) ve üst parça (1.2) yüzeyinde oluşturulmuş sırasıyla en az bir adet alt delik (4) ve üst delik (5), üst parça (1.2) üzerine yataklanabilen bir kapak (6) ve gövdenin (1) paneller üzerine sabitlenmesi amacıyla alt delik (4) ve üst delik (5) ile ilişkilendirilmiş en az bir adet vidaya (7) sahip olmasıdır.

Description

TARIFNAME CNC ROUTER TEZGAHLARDA ÜRETILEN MOBILYA PANELLERINI BIRBIRINE DIK BIR SEKILDE SABITLEYEN BAGLANTI APARATI Teknolojik Alan: Bu bulus, panel mobilyalarin (mutfak, banyo, ray dolap, ofis mobilyasi) CNC routerlarda sadece dikey islemeyle üretilen panellerinin, montajdan sonra sök-tak islemine gerek duymayan ürünlerin montaj ini saglayan bir aparat ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Dikey isleme, piyasada yatar tabla olarak da bilinen CNC routerlarin yalnizca panellerin üst yüzeyini isleyebilmesini konu alan bir üretim yöntemidir. Dikey isleme yönteminde, ilave bir isleme makinasi gerekmedigi, üretim hizlandigi ve insan gücünden tasarruf saglandigindan ötürü bu yöntem panel mobilya üreticileri tarafindan her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir. Dikey isleme yönteminde islenen paneller; MDF, suntalam, sunta, su kontrasi, OSB gibi malzemelerin plakalarindan kesilip muhtelif mobilya türlerinin ana bilesenlerini olusturan parçalardir.
Dikey isleme üretimini destekleyen ve elde edilen panellerin birbirine 90 derece baglanmasinin saglayan aparatlar (örnegin: Cabineo, Qfiks, Rafiks vb.) halihazirda mevcuttur. Bu aparatlar piyasada konektör olarak adlandirilinakta olup, islevleri ise iki paneli birbirlerine dik olarak iliskilendirerek sabitlemektir. Dikey isleme üretim teknigine göre tasarlanan montaj aparatlari, üzerinde bulunan hareketli mekanizmalar ile iki mobilya panelinin sökülebilir sekilde baglamak üzere tasarlandigindan maliyeti çok yüksektir. Dikey isleme teknigi ile üretilen panel mobilyalarin büyük bir kisminin sökülebilir bir montaja ihtiyaci olmadigi halde piyasada dikey isleme teknigine uygun sökülebilir aparatlari kullanmak zorunda kalmaktadir. Örnegin: çekmece gövdelerinde, banyo dolaplarinda, küçük modüllerde sökülebilir bir baglantiya gerek yoktur. Dikey isleme teknigine uygun sabit montaj yapan, sök-tak islemi gerektirmeyen yerlerde kullanilabilecek tasarimda maliyeti düsük bir montaj ürünü piyasada bulunmamaktadir. ve benzer ürünler, iki mobilya parçasini sökülebilir sekilde birlestirmek için kullanilir.
Basvuruda bahsedilen ürün için mobilya parçasi üzerinde, CNC router tezgahinda bir yuva açilir. Açilan yuvaya konektör ve karsiligina da (90 derece sabitlenecek diger mobilya parçasi) bir dübel yerlestirilir. Bu iki parça birbirine bir vida ile sabitlenir.
Yukarida bahsedilen bulus sökülebilir bir mobilya baglanti aparatina örnektir. Söz konusu bulus, tasarimi ve bu tasarimin sunmus oldugu imkanlari dolayisiyla pahali bir üründür. Mevcut teknikte montajdan sonra sökülmeye ihtiyaç duymayan mobilya esyalarinda bu bulus ve benzeri aparatlarin kullanimi müsteriye maddi bir külfet getirmektedir. Dolayisiyla mobilya panellerini dik bir sekilde birbirlerine baglama konusundaki fonksiyonu benzer sekilde yerine getiren fakat çok daha basit bir tasarim, ucuz ve kullanim kolayligiyla ortaya koyan bir yenilige ihtiyaç duyulmaktadir.
DE103541 l4Al numarali patent basvurusunda “Bir tarafi sabit diger tarafi siki geçmeli baglantiya sahip olan mobilya esyalari için bir baglanti aparati” anlatilmaktadir.
Aparatin sabit kismi vida dislerine sahip olabilmektedir. Siki geçmeli kisim ise bir buton seklinde çalismaktadir. Basma kuvveti uygulandiginda aparatin bu kismi plaka içerisine geçmektedir. Bu bulusun en büyük eksikligi ise gizli montaj imkani saglayamamasidir. Montaj sonrasinda her iki plaka yüzeyinde baglanti elemani net bir sekilde görülmekte, dolayisiyla aparat çevreden gelebilecek unsurlara karsi muhafaza edilememekte ve görsel olarak hos bir görüntü vermemektedir. ahsap endüstrisinde iki plakanin birbirlerine sabitlenmesi amaciyla kullanilan aparatlarin en az iki Vida istemesi ve buna müteakip maliyetlerin artmasindan dogan dezavantaji degerlendirerek yeni bir ürün tanimlamaktadir. Bulus, iki plakayi birbirlerine dik bir sekilde baglarken mukavemet konusunda yetersiz kalmaktadir. Çünkü plakalarin yüzeylerinden yapilacak olan baglama prosesi, aparat ile plaka arasindaki tutus kabiliyetini sinirlandirmaktadir. Ayrica teknigin diger bilinen mevcut durumlarinda oldugu gibi bulus, plakalar üzerine gizli degil görünür bir sekilde montaj lanmistir. Aparatin muhafazasina iliskin bir çözüm sunulmamistir. Agir ve büyük boyutlardaki esyalarin montaji sirasinda bu aparatin kopma mukavemeti esigine ulasacagi asikardir.
Bulusun Tanimi: Bulus konusu ürünümüzün temel amaci piyasada sökülebilir olarak kullanilan pahali aparat kullanim gereksinimini olmayan yerlerde ayni fonsiyona sahip, üretimi basit ve kullanimi kolay, merkezlemede büyük ölçüde kolaylik saglayarak montajda zamandan tasarruf saglayan yeni bir ürün ortaya koymaktir. Burada merkezleme ifadesi; birbirine dik olarak sabitlenecek olan iki panelin hem açisal hem dogrusal olarak dogru konumlanmasi, anlamini tasimaktadir. Ürünümüzün panellere montajindan önce basan ve basilan paneller üzerine CNC router tezgahinda kanallar açilmaktadir. Bulus konusu ürünümüz bu kanallar içerisine yerlestirilerek basan ve basilan paneli birbirlerine dik sabitlenmesi islevini saglamaktadir. Piyasadaki muadil ürünler ise genel olarak sabitleme islevini su sekilde gerçeklestirmektedir; basan panele dikey isleme teknigi ile konektörlerin girecegi sekilde delik açarak konektör yerlestirilir ve basilan panellerin yüzeyinden sadece montaj deligi açilarak dübel yerlestirilir. Konektörden basilan panel yüzeyinde açilan delige dogru Civata gönderilerek montaj tamamlanir, fakat bu durum aparat ile paneller arasindaki tutus kabiliyetinde noksanlik yaratmaktadir. Bulus konusu ürünümüz ile bu durum asilmaktadir. Ürünümüz basan ve basilan paneller üzerine açilan yuvalar içerisine yerlestiginden tutus kabiliyeti artmakla beraber ürünümüz panel montaj kenari içerisine gizlenerek hem görünürlügü azaltmakta hem de çevreden gelebilecek zararli etkilere karsi muhafazasi saglanmaktadir.
Bulus konusu aparatimizin kesit görünümlerinde degisiklik yapilarak uygulanacak alana göre kullanim imkani da taninmaktadir. Örnegin; çok daha agir ve büyük boyutlu veyahutta yük dagilimi simetrik olmayan mobilya panellerinde aparatin en-boy kesit oranlarinda revize yapilarak güvenlik katsayisi arttirilmakta ve uzun süreler boyunca kullanim imkani saglanmaktadir.
Bulusumuz, CNC router makineleri ile hizli bir ivme yakalayan inobilya sektörünün yasamis oldugu dikey isleme teknigine uygun, sök-tak gerektirmeyen yerlerde gereksiz yere kullanilan sökülebilir konektörlere alternatif bir çözüm sunmaktadir. Ürünümüz dikey isleme teknigine göre tasarlandigindan merkezlenme kalitesine önem vermekte, hizli ve ekonomik mobilya montaji saglayarak mobilyacilar için vazgeçilmez bir ürün niteligi tasimaktadir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dahil edilebilecek bütün alternatifleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaçlanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Bulus konusu aparatin (kapakli) perspektif görünümüdür.
Sekil 2 Bulus konusu aparatin (kapaksiz) perspektif görünümüdür.
Sekil 3 Kapagin perspektif görünümüdür.
Sekil4 Bulus konusu aparatin paneller üzerindeki patlatilmis montajinin perspektif görünümüdür.
SekilS Bulus konusu aparatin paneller üzerindeki montajinin (kapaksiz) perspektif görünümüdür.
Sekil 6 Bulus konusu aparatin paneller üzerindeki montajinin (kapakli) perspektif görünümüdür.
Sekil 7 Bulus konusu aparatin (kapakli) alternatif yapilanmasinin perspektif görünümüdür.
Sekil8 Bulus konusu aparatin (kapaksiz) alternatif yapilanmasinin perspektif görünümüdür.
Sekil9 Bulus konusu aparatin alternatif yapilanmasina ait kapagin perspektif görünümüdür.
Sekil 10 Bulus konusu aparatin alternatif yapilanmasinin paneller üzerindeki patlatilmis montaj inin perspektif görünümüdür.
Sekil 11 Bulus konusu aparatin alternatif yapilanmasinin paneller üzerindeki montajinin (kapaksiz) perspektif görünümüdür.
Sekil 12 Bulus konusu aparatin alternatif yapilanmasinin paneller üzerindeki montajinin (kapakli) perspektif görünümüdür.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi numaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: 1. Gövde 1.1. Alt parça 1.2. Üst parça 1.2.1. L kanal 2. Alt merkezleme pimi 3. Üst merkezleme pimi 4. Alt delik . Üst delik 6. Kapak 6.1. L çikinti Basan panel Basilan panel Bulusun Açiklanmasi: Bulus, birbirlerine göre 90 derecelik dik bir konumda bulunan alt parça (1.1) ve üst parçanin (1.2) olusturdugu yekpare yapili bir gövde (1), alt parça (1.1) ve üst parça (1 .2) yüzeyine dik olarak olusturulmus sirasiyla alt merkezleme pimi (2) ve üst merkezleme pimi (3), alt parça (1.1) ve üst parça (1.2) yüzeyinde olusturulmus sirasiyla en az bir adet alt delik (4) ve üst delik (5), üst parça (1.2) üzerine yataklanabilen bir kapak (6) ve gövdenin (1) paneller üzerine sabitlenmesi amaciyla alt delik (4) ve üst delik (5) ile iliskilendirilmis en az bir adet vidaya (7) sahip olmaktadir.
Bulusta bahsedilen üst parçada (1.2), her iki yan kenarina ve üst kenarina açilmis en az bir adet L seklinde kanal (1.2.1) bulunmaktadir. Bulusta yer alan kapak (6), L kanal (1.2.1) formuna uygun olarak olusturulmus en az bir adet L çikintisina (6.1) sahiptir.
Bulusta yer alan alt merkezleme pimi (2) ve üst merkezleme pimi (3), silindir, kare prizma veya dikdörtgen prizma seklinde kenarlari yuvarlatilmis bir yapida olabilmektedir. Bulus konusu aparat sert plastik veya metal alasim veya metal mamullü bir yapidadir.
Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulus konusu ürünü olusturan temel kisimlar; gövde (1), alt merkezleme pimi (2), üst merkezleme pimi (3), alt delik (4), üst delik (5), kapak (6) ve vida (7) olmaktadir.
Gövdeyi (l) yekpare olusturan kisimlar alt parça (1.1) ve üst parçadir (1.2). Üst parça (1.2) üzerinde olusturulmus L kanalina (1.2.1) sahiptir. Kapak (6) L kanalina (1.2.1) uygun formda olusturulmus L çikintisi (6.1) ihtiva etmektedir.
Sekil 1-3 görsellerinde bulus konusu ürün görülmektedir. Ürünün ana gövdesi (1) üzerinde bulunan alt merkezleme pimi (2) ve üst merkezleme pimi (3), basan panel (A) ve basilan panele (B) yerlestirilirken gövdenin (1) merkezlenmesini saglamaktadir. Bu islem vidalamayi büyük ölçüde kolaylastirir. Ilgili montaja ait görsel Sekil 4-6`da görülmektedir. Alt merkezleme pimi (2) basilan paneldeki (B) yuvaya (Y) ve üst merkezleme pimi (3) basan paneldeki (A) yuvaya (Y) konumlandirilarak yataklamr.
Ardindan alt delik (4) ve üst delikten (5) vidalar (7) geçirilerek gövdenin (l) paneller üzerine sabitlenmesi tamamlanir. Alt parça (1.1) sabitlendikten sonra otomatik olarak gizlendigi için yalnizca üst parça (1.2) ayrica bir kapaga (6) ihtiyaç duymaktadir. Üst parçadaki (1.2) L kanallarina (1.2.1) iliskilendirilen L çikintilari (6.1) vasitasiyla kapak (6) üst parça (1.2) üzerine sabitlenebilmektedir.
Sekil 7-9 görsellerinde ise bulus konusu ürüne ait bir baska alternatif yapi görülmektedir. Burada üst parça (1.2) kesit olarak biraz daha genis bir yapiya sahip olup, aparata ekstra mukavemet katarak daha agir ve büyük panellerin sabitlenmesinde kullanilabilmektedir. Ilgili alternatif yapinin montajina ait görseller ise Sekil 10-12”de görülmektedir.
Bulus konusu aparatimiz mobilya imalat sektöründe özellikle ahsap, sunta ve mdf ile imalati yapilan mutfak dolaplari, yatak odasi mobilyasi, ray dolap, banyo mobilyasi, kitaplik vb. üninlerin CNC routerda hizli ve dogru bir sekilde delik, kanal, freze ve kesim sonrasinda montajinda kullanilmak üzere tasarlanmistir. Paneller üzerine G kodlari vasitasiyla tek freze çakisi ile takim degistirmeye gerek kalmadan açilan yuvalara (Y) bulus konusu aparatimiz merkezde kaçiklik olmadan sabitlenebilmekte ve panellerin birbirlerine dik bir sekilde konumlanmasi saglanabilmektedir.
Bulusun sanayiye uygulanma biçimi: Bulusumuz mobilya sektörüne hitap etmektedir. Bulusumuz çagimizin vazgeçilmez üretim teknoloji CNC router ile mobilya, mutfak, banyo, ray dolap, ofis mobilyasi vb. üretiminde büyük bir tamamlayici unsurdur. CNC router teknolojisi mobilya imalat sanayide imalat süresini azaltarak kaliteli üretim yaptigindan dolayi her geçen gün kullanimi dünyada artmaktadir. Özellikle tekrar sökülme ihtiyaci duyulmayan mobilyalara bulusumuz ekonomik bir montaj elemani olarak büyük bir destek verecegi asikardir. Bulusumuz günümüzde kullanilan Cad/Cam programlari ile tam uyumlu olup Cad/Cam teknolojisinin mobilya imalatina getirdigi yenilikleri sonuna kadar kullanilarak tasarlandigindan dolayi montaj konusunda piyasadaki ürünlerle sikinti yasayan kaliteli üreten ve kaliteli montaj yapamayan mobilyacilarin çok hizli bir sekilde montaj daki sikintlsini çözecegi nettir.

Claims (5)

    ISTEMLER
  1. l- Bulus, mobilya montaj panellerinin (A,B) birbirlerine 90 derece dik konumlandirilmasini saglayan ve CNC router tezgahinda üretilebilen mutfak, banyo, ray dolap, ofis mobilyasi gibi paneller üzerinde olusturulmus yuvalara (Y) monte edilebilen baglanti aparati olup, özelligi; parçanin (1.2) olusturdugu yekpare yapili bir gövde (1), merkezleme pimi (2) ve üst merkezleme pimi (3), - alt parça ( 1.1) ve üst parça ( 1.2) yüzeyinde olusturulmus sirasiyla en az bir adet alt delik (4) ve üst delik (5), - üst parça (1.2) üzerine yataklanabilen bir kapak (6) ve ile iliskilendirilmis en az bir adet vidaya (7) sahip olmasidir.
  2. 2- Istem llde bahsedilen üst parça (1.2) olup, özelligi; her iki yan kenarina ve üst kenarina açilmis en az bir adet L seklinde kanala (1.2.1) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  3. 3- Istem l°de bahsedilen kapak (6) olup, özelligi; L kanal (1.2.1) formuna uygun olarak olusturulmus en az bir adet L çikintisina (6.1) sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
  4. 4- Istem 1”de bahsedilen alt merkezleme pimi (2) ve üst merkezleme pimi (3) olup, özelligi; silindir, kare prizma veya dikdörtgen prizma seklinde kenarlari yuvarlatilmis bir yapida olmasi ile karakterize edilmesidir.
  5. 5- Istem 1'de bahsedilen cnc router tezgahlarda üretilen mobilya panellerini birbirine dik bir sekilde sabitleyen baglanti aparati olup, özelligi; sert plastik veya metal alasim veya metal mamullü bir yapiya sahip olmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2021/009257 2021-06-04 2021-06-04 Cnc router tezgahlarda üreti̇len mobi̇lya panelleri̇ni̇ bi̇rbi̇ri̇ne di̇k bi̇r şeki̇lde sabi̇tleyen bağlanti aparati TR2021009257A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/TR2022/050485 WO2022255974A1 (en) 2021-06-04 2022-05-25 Connection device that secures furniture panels produced on cnc router machines perpendicular to each other

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021009257A2 true TR2021009257A2 (tr) 2021-06-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20110318527A1 (en) Structure and Method of Assembly Thereof
RU2060715C1 (ru) Предмет сборно-разборной мебели
CA2933681C (en) A furniture panel
US9534623B2 (en) Furniture joint
US8667911B2 (en) Modular furniture System
US20030090183A1 (en) Mechanical joint including angle bracket therefor
KR20160056908A (ko) 조립된 제품 및 조립된 제품을 조립하는 방법
US3674328A (en) Slipjointed knockdown cabinet
GB1602519A (en) Cabinets and panels therefor
KR101775012B1 (ko) 뒤틀림 방지 기능을 갖는 조립식 가구
TR2021009257A2 (tr) Cnc router tezgahlarda üreti̇len mobi̇lya panelleri̇ni̇ bi̇rbi̇ri̇ne di̇k bi̇r şeki̇lde sabi̇tleyen bağlanti aparati
JP2011182878A (ja) 仕切パネルおよびそれを備えた什器
EP3837447B1 (en) Nickel biscuit joiner apparatus and method
TR201813319A2 (tr) Mobi̇lyalar i̇çi̇n sabi̇tleme ve montaj aparati
WO2022255974A1 (en) Connection device that secures furniture panels produced on cnc router machines perpendicular to each other
CN111345615B (zh) 用于抽屉前部的安装装置
TR2022006871A1 (tr) Mil çektirmeli bağlantı aparatı.
KR101713434B1 (ko) 조립식 가구 및 그 조립방법
TR2022010236A2 (tr) Cnc router tezgahlarda üreti̇len mobi̇lya montaj panelleri̇ni̇ çi̇ft tarafli merkezleyerek sabi̇tleyen aparat
Śmietańska et al. Strength properties of furniture corner joints constructed with different wooden connectors and wood-based materials
AU2018100200A4 (en) A drawer chest
WO2022255972A2 (en) An apparatus for the perpendicular connection of furniture mounting panels to each other and the method of manufacturing this apparatus
US3278208A (en) Fastening device for cabinets
TR201803581U5 (tr) Plastik gizli bağlantı elemanı.
TR2021009255A2 (tr) Mobi̇lya montaj panelleri̇ni̇n bi̇rbi̇ri̇ne di̇k bağlantisini sağlayan bi̇r aparat ve bu aparatin üreti̇m yöntemi̇