TR202014200A2 - Soğuk alginliği tedavi̇si̇ i̇çi̇n i̇buprofen, psödoefedri̇n ve askorbi̇k asi̇t i̇çeren farmasöti̇k bi̇leşi̇mler - Google Patents

Soğuk alginliği tedavi̇si̇ i̇çi̇n i̇buprofen, psödoefedri̇n ve askorbi̇k asi̇t i̇çeren farmasöti̇k bi̇leşi̇mler

Info

Publication number
TR202014200A2
TR202014200A2 TR2020/14200A TR202014200A TR202014200A2 TR 202014200 A2 TR202014200 A2 TR 202014200A2 TR 2020/14200 A TR2020/14200 A TR 2020/14200A TR 202014200 A TR202014200 A TR 202014200A TR 202014200 A2 TR202014200 A2 TR 202014200A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
pseudoephedrine
ibuprofen
ascorbic acid
pharmaceutical composition
tablet
Prior art date
Application number
TR2020/14200A
Other languages
English (en)
Inventor
Koç Erhan
Kirkik Serdar
Original Assignee
Genveon Ilac Sanayi Ve Ticaret A S
Genveon İlaç Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Genveon Ilac Sanayi Ve Ticaret A S, Genveon İlaç Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Genveon Ilac Sanayi Ve Ticaret A S
Priority to TR2020/14200A priority Critical patent/TR202014200A2/tr
Publication of TR202014200A2 publication Critical patent/TR202014200A2/tr

Links

Landscapes

  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)

Abstract

Mevcut buluş, soğuk algınlığı, grip gibi solunum yolu hastalıklarının semptomatik veya terapötik tedavisinde kullanılmak üzere ibuprofen, psödoefedrin, askorbik asit içeren farmasötik bileşimler ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME SOGUK ALGINLIGI TEDAVISI IÇIN IBUPROFEN, PSÖDOEFEDRIN VE ASKORBIK ASIT IÇEREN FARMASÖTIK BILESIMLER Mevcut bulus, soguk alginligi, grip gibi solunum yolu hastaliklarinin semptomatik veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere ibuprofen, psödoefedrin, askorbik asit içeren farmasötik bilesimler ile ilgilidir.
BULUSUN ILGILI OLDUGU ALAN Ibuprofen non-steroidal anti-inIlamatuar (NSAID) grubu ilaçlarindan analjezik, antiinlaIlamatuvar ve antipiretik bir terapötik aj andir.
Romatoid aitrit, osteoartrit gibi hastaliklarin tedavisinde grip semptomlarini azaltmak için ates düsürücü, agri kesici olarak kullanilir ve ayrica iltihabin tedavisinde kullanilir. 1950,li yillarda kesfedilen ilaç, agri kesici özelliginin yani sira ates düsürücü ve yüksek dozlarda yangi giderici (anti-enIlamatuar) özelliklere sahiptir.
Vücudumuzda hasar ve yaralanma gibi durumlarinda salgilanan moleküller olan prostaglandinler agri, ödem, ates ve yangiya neden olurlar. Ibuprofen prostaglandinlerin üretimini engelleyerek vücutta agri, yangi ve atesin olusmasini engeller.
Dünya Saglik Örgütüanün temel ilaç listesinde olan Ibuprofen bazi ürünlerde tek etken ya da farkli etken maddelerle kombine halde kullanilmaktadir. Kapsül, tablet, jel, surup gibi farkli formlarda pek çok ürün mevcuttur.
Kimyasal adi (RS)-2-(4-(2-metilpropil)fenil) propionik asittir.
Kimyasal yapisi Formül Iade asagida belirtilmistir.
Ilk olarak US3385887 numarali patent basvurusunda açiklanmistir.
C H3 0 H Formül 1 PSÖDOEFEDRIN Psödoefedrin, fenetilamin ve amfetamin kimyasal siniIlarinin sempatomimetik bir ilacidir.
Psödoefedrin, amfetamin türevi bir etken maddedir.
Psödoefedrin Hidroklorür formunda piyasada bulunur. Dekonjestan etki ile burun mukozasi kanallarindaki siskinligi azaltarak, akintinin azalmasi saglanir.
Psödoefedrin burun akintisinin olustugu ve dekonjestan etkiye ihtiyaç duyulan bütün hastaliklarda kullanilabilir. Soguk alginligi, grip ve nezle en çok kullanildigi hastaliklar arasindadir.
Psödoefedrin kimyasal adi (S,S)-2-metilamino- l -fenilpropan- l -ol,dür.
Kimyasal yapisi Formül IPde asagida beliitilmistir.
Formül 11 C VITAMINI (ASKORBIK ASIT) C Vitamini, askorbik asit olarak da bilinir, suda eritilebilen ve birçok görevi olan Vitamindir.
C Vitamini suda eriyen, kemik, dis ve damar sagligini koruyan, çesitli hastaliklara direnç kazandiran ve bazi besin ögelerinin Vücutta kullanilmasina yardimci bir Vitamindir.
C Vitamini kimyasal olarak askorbik asidin isigi sola döndüren enantiyomeridir.
Ticari C Vitamini genelde askorbik asit kristallerinden veya askorbik asidin kalsiyum veya sodyum tuzlarindan olusmaktadir C vitamini kimyasal adi 5R)-[(lS)-l,2-Dihydroxyethyl]-3,4-dihydroxyfuran-2(5H)- one, dur.
Kimyasal yapisi Formül IIPte asagida beliitilmistir.
Formül III Teknigin bilinen durumunda, ibuprofen ve psödoefedrin kombinasyonu ile ilgili asagidaki Teknigin bilinen durumunda, ibuprofen, psödoefedrin ve askorbik asit kombinasyonu ile ilgili ise asagidaki patentler mevcuttur.
TR2015/05790 nolu patent basvurusunda Ibuprofen ve C vitaminin bir katmanda, psöudoefedrinin ayri bir katmanda oldugu bilayer tablet açiklanmaktadir.
TR2017/ 10637 nolu patent basvurusunda, Ibuprofen ve Psödoefedrin bilesiklerinin bir katmanda, C vitaminin ise ayri bir katmanda oldugu bilayer tablet açiklanmaktadir.
Piyasada mevcut olan ibuprofen, psödoefedrin ve askorbik asit içeren tabletler bilayer formundadir.
Bulusun Açiklamasi Bulus ile soguk alginligi ve grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarinin semptomatik veya terapötik tedavisinde etkili bir ürün gelistirilmesi amaçlanmistir.
Bu amaçla bulusta, Psödoefedrin, düsük dozda yasanan içerik tekdüzeligi sorununun çözülmesi ve sinerjik etki olarak Ibuprofenin tablet basim asamasinda yasanan zimbalara yapisma problemlerini çözümleyerek her biri farkli kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip etken maddelerin kendi aralarindaki etkilesimi ve diger yardimci maddeler ile etkilesimini de en aza indirerek 3 etken maddeyi içeren farmasötik bilesim üretim yöntemi gelistirilmis ve ibuprofen, psödoefedrin, askorbik asit içeren stabil bir kati oral farmasotik tablet üretimini gerçeklestirilmistir.
Mevcut bulus, ibuprofen, psödoefedrin, askorbik asit ve yardimci madde içeren oral farmasotik tablet formülasyonlari kullanarak yas granülasyon ve sprey granülasyon yöntemi ile tablet hazirlanmasini saglamaktadir.
Mevcut bulusun amaci, psödoefedrini veya tuzunu, granülasyon sivi fazinda kullanarak, psödoefedrinin baglayici çözeltisi kisminda yer almasini saglamaktadir. Önceki teknikte; ibuprofen ve psödoefedrin bilesiklerinin bir katmanda, vitamin Canin ise ayri bir katmanda oldugu bilayer tablet formülasyonlari açiklanmakta olup psödoefedrinin tablet basim asamasinda yasadigi dengesiz dagilimlardan ve ibuprofenin baski özelliklerden bahsedilmemektedir.
Mevcut bulusta psödoefedrinin veya tuzunun granülasyon sivi fazinda kullanilmasi ile psödoefedrinin sahip oldugu doz düsüklügü ve tablet basim asamasinda yasanan zimbalara yapisma problemleri çözümlenerek her biri farkli kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip etken maddelerin kendi aralarindaki etkilesimi ve diger yardimci maddeler ile etkilesim problemleri en aza indirerek 3 etken maddeyi içeren farmasötik bilesim elde edilmistir.
Bir katmaninda ibuprofen ve psödoefedrin, diger katmaninda askorbik asit içeren çok tabakali tabletin, özellikle iki tabakali tablet dozaj formunun üretim asamasinda psödoefedrinin sahip oldugu düsük yitilikten dolayi tablet basim asamasinda homojenite problemi ile karsilasilmistir. Yapilan çalismalar sonucunda sürpriz bir sekilde, psödoefedrin etken maddesini ibuprofen granülasyonun içerisine çözülerek formüle edilmesi ile farmasötik bilesimin tablet basiminda yasanan yapisma sorunu çözülmüstür.
Diger bir deyisle, ibuprofenin psödeefedrin ile yas granülasyonu kullanildiginda çok tabakali ve mono tablet kolaylikla üretilebilmistir.
Böylece, bulusun farmasötik formülasyonunu olusturmada kullanilan psödoefedrin granülasyon çözücüsü kullanildiginda en iyi sonuçlarin elde edildigi ve sürpriz bir sekilde yüksek stabiliteye sahip oldugu bulunmustur.
Bulusun farmasötik bilesimi oral yoldan uygulanmak üzere formüle edilmistir. Bulusun farmasötik bilesimi tablet, minitablet, kaplet, pellet, kapsül, kuru toz, süspansiyon, efervesan toz, efervesan granül, efervesan tablet, agizda dagilabilen tablet veya film formu gibi oral bir dozaj sekli halinde formüle edilebilir.
Mevcut bulusta bahsedilen farmasötik bilesim tercihen iki tabakali tablet ve mono tablet formundadir.
Bulusta kullanilan oral farmasötik tablet, minitablet, kaplet, pellet, kapsül, kuru toz, süspansiyon, efervesan toz, efervesan granül, efervesan tablet, agizda dagilabilen tablet, etkin madde yaninda baglayici, dagitici, kayganlastirici, kaplama ajaninin dahil oldugu gruptan seçilen bir veya daha fazla yardimci madde içerebilen bir bilesimi tanimlar.
Bulusta kullanilan etkin maddeler; ibuprofen, psödoefedrin ve askorbik asittir.
Bulusta “baglayici” terimi, toz halindeki malzemelere yapiskan özellikler kazandirmak hem de tabletin dagilimini ayarlayip hem de tablet baskisini vermek amaciyla kullanilan maddelerdir. Baglayicilar; selüloz türevleri, karbonhidrat türevleri, seker alkolleri, nisastalar, misir nisastasi 1500, povidon, mikrokristalin selüloz, mikrokristalin dekstroz, kalsiyum karboksimetil selüloz, amiloz, polivinilpirolidon (povidon), polivinilalkol, zamk, aljinatlar ve /veya bunlarin karisimlari arasindan seçilir fakat bunlarla sinirli degildir.
Bulusta tercihen baglayici olarak povidon kullanilmaktadir.
Bulusta “dagitici madde” terimi, bir tabletin kirilmasini veya hastaya verildikten sonra parçalanmasini kolaylastirmak amaciyla tablete eklenen bir maddedir. Dagitici madde olarak islev gören malzemeler kimyasal olarak polivinilpirolidon, karboksimetil selüloz , sodyum nisasta glikonat, kolloidal silikon dioksit, kroskarmeloz, povidon, krospovidon, selüloz türevleri, sodyumstearilfumarat nisastalar, misir nisastasi 1500, aljinatler, zamklar, çapraz bagli polimerler ve /veya bunlarin karisimlari arasindan seçilir fakat bunlarla sinirli degildir. Bulusta tercihen dagitici madde olarak povidon, kroskarmeloz ve sodyum nisasta glikonat kullanilmaktadir.
Bulusta “glidant” terimi, üretim prosesi sirasinda tozlarin akisini kolaylastirmak için kullanilan ajan veya ajanlarin karisimlari anlaminda kullanilmaktadir. Glidantlar; silika, kolloidal anhidrus silika, talk, magnezyum stearat, kalsiyum stearat, selüloz türevleri, nisasta, silikondioksit-aerosil ve bunlarin karisimlaridir fakat bunlarla sinirli degildir.
Bulusta glidant olarak tercihen talk ve silikon dioksit kullanilmaktadir.
Bulusta “dolgu ya da seyreltici madde” olarak selüloz türevleri (mikrokristalin selüloz, hidroksipropil selüloz, hidroksipropil metilselüloz, etil selüloz vb), nisasta ve diger karbonhidrat türevleri, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller, dibazik kalsiyum fosfat, tribazik kalsiyum fosfat, kalsiyum hidrojen fosfat anhidr ve seker alkolleri örnek olarak verilebilir. Dolgu maddesi olarak seker, sukroz, sorbitol, ksilitol, dekstroz, laktoz, fruktoz, mannitol, potasyum sekeri, aspartam, sakarin, sodyum sakarin ve bunlarin karisimi da kullanilabilir. Bulusta tercihen dolgu maddesi (seyreltici) kalsiyum hidrojen fosfat anhidr ve mikrokristalin selüloz kullanilmaktadir.
Bulusta granülasyon çözücüsü olarak; izopropil Alkol (IPA) - deiyonize su karisimi tercihen IPA kullanilmaktadir.
Bulusta granülasyon çözücüleri içerisinde Psödoefedrin ve en az bir ekspiyan çözülerek granülasyon çözeltisi olusturulur, bu karisim yas granülasyon sivi fazi olarak kullanmak üzere baglayici çözeltisini olusturmaktadir.
Tablet hazirlamada en yaygin sekilde kullanilan ve en genel yöntem sprey ve yas granülasyon yöntemidir. Bu yöntemin sik kullanilmasinin nedeni granülasyonun tabletlerin iyi sekilde sikistirilmasi için gerekli tüm fiziksel gereksinimleri karsilama olasiliginin yüksek olmasidir. Islak yöntemdeki basamaklar agirlik ölçümü, karistirma, granülasyon, islak kütlenin elekten geçirilmesi, kurutma, kuru elekten geçirme, kayganlastirma (lubrikasyon) ve sikistirmadir. Süreçte kullanilan ekipman ürün partisinin (ürün serisinin) miktarina veya büyüklügüne baglidir. Aktif içerik, diluent (seyreltici), ayristirici/dagitici (disentegrant), baglayici/baglayici çözeltisi (binder) ve/veya diger yardimci madde/ler iyice karistirilir veya harmanlanir. Küçük ürün paitilerinde tablet içerikleri paslanmaz çelik kaplarda veya havanlarda karistirilirlar. Topaklari uzaklastirmak veya toz hale getirmek için toz karisim uygun incelikteki bir elekten geçirilebilir. Bu elekten geçirme islemi ilave bir karistirma islemi saglar. büyük kagit tabakalari üzerine yerlestirilirler ve hava akiminin dolastigi ve termostatik isi kontrollü kurutma kabinleri içerisinde konulurlar.
Akiskan yatakli kurutucularla tablet granülasyonun kurutulmasinda materyal süspansiyon haline getirilir ve granülasyonun hareketli kalmasi saglanirken ilik havayla ajite edilir. Bir dizi tablet granülasyonunda islak yatakli kurutucu ile tabla kurutucuyu karsilastiran kurutma testleri akiskan yatakli kurutucunun geleneksel yöntem olan tabla üzerinde kurutma isleminden 15 kat daha hizli oldugunu göstermistir. Akiskan yatakli yöntemin en önemli avantajlari arasinda sunlar sayilabilir: kurutma süresindeki kisalma, daha iyi kurutma sicakligi kontrolü, daha düsük isleme maliyetleri ve kayganlastiricilar ile diger materyalleri dogrudan islatilmis yatakta karistirma firsati sunmasi.
Granüllerin kurutulmasinda, granülasyondaki rezidüel nem miktarinin korunmasi, istenilen bir özelliktir. Rezidüel nem, partiküller üzerindeki statik elektrik yüklerinin azaltilmasina da katkida bulunur. Herhangi bir kurutma isleminin seçilmesinde homojen nem içeriginin saglanmasi için çaba gösterilir.
Tablet içerikleri neme hassas olduklarinda veya kurutma esnasinda maruz kalinan yüksek sicakliklara tahammül edemediklerinde ve tablet içerikleri yeterli kalitimsal baglanma veya kohezyon özelliklerine sahip olduklarinda granülleri olusturmak için sert dövme islemi kullanilabilir. Bu yöntem kuru granülasyon, ön sikistirma veya çift sikistirma yöntemi olarak adlandirilmaktadir. Birçok islem basamagini ortadan kaldirmaktadir, ancak yine de agirlik ölçümü, karistirma, sert dövme, kuru elekten geçirme, kayganlastirma ve sikistirmayi içermektedir. Aktif içerik, seyreltici (gerekiyorsa) ve kayganlastiricinin bir bölümü harmanlanir. Aktif madde veya seyrelticiden biri kohezyon özelliklerine sahip olmalidir. Toz haline getirilmis materyal içerisinde önemli miktarda hava barindirir; basinç altinda bu hava toz materyalden uzaklastirilir ve oldukça yogun bir yapi meydana getirilir.
Havanin uzaklasmasi için taninan süre uzatildikça daha iyi tablet veya topak elde edilir. 400 mg askorbik asit ve farmasötik açidan kabul edilebilir en az bir yardimci madde kullanilmistir.
Mevcut bulusta bir katmaninda Ibuprofen ve Psödoefedrin diger katmaninda Askorbik asit kullanilmistir, mevcut bulusta, teknikte bilinen çok tabakali ürünün üretiminde kullanilan yöntemlerden farkli olarak psödoefedrin yas granülasyon çözücüsü içerisinde çözülerek yani yas granülasyon çözeltisi olarak ibuprofen toz karisiminin üzerine baglayici çözelti olarak eklenmistir.
Farmasötik bilesim agirlikça (agirlik/agirlik) % 5-50 ibuprofen, % l-l5 psödoefedrin baglayici, % 0 -15 glidant, % 0-l5 lubrikant ve tercihen % 0 -40 film kaplama maddesi içermektedir.
Agirlikça (agirlik/agirlik) % 5-50 ibuprofen, % l-l5 psödoefedrin hidroklorür, % 5 -50 askorbik asit kombinasyonunu içeren oral yolla kullanilmaya yönelik farmasötik bilesim asagidakileri içermesi ile karakterizedir; -yaklasik olarak % 0-40 a/a oraninda sodyum nisasta glikonat, kroskarmeloz ve povidon sodyum, -% 0-70 a/a oraninda dibaZik kalsiyum fosfat anhidr ve mikrokristalin selüloz -% 0-20 a/a oraninda polivinilpirolidon, -% 0 -15 a/a oraninda kolloidal silikon dioksit ve talk, -% 0-l5 a/a oraninda lubrikant hidrojene hint (castor) yagi -kafi miktar izopropil alkol-deiyonize su veya izopropil alkol ve -tercihen % 0 -40 a/a oraninda film kaplama maddesi.
Böylece, soguk alginligi, grip gibi solunum yolu hastaliklarinin semptomatik veya terapötik tedavisinde kullanim için, oral yolla uygulamaya yönelik agirlikça (agirlik/agirlik) % 5-50 ibuprofen, % l-l5 psödoefedrin hidroklorür, % 5-50 askorbik asit kombinasyonunu içeren daha stabil farmasötik bilesim elde edilmistir.
Asagida verilen örnek bulusu açiklamakta olup bulus bu örnekle sinirli degildir.
Içindekiler Miktar (%)* Ibuprofen 5-50 Pseudoefedrin HCl 1-15 Askorbik asit 5-50 Dibazik kalsiyum fosfat anhidr 0-70 Mikrokristalin selüloz 0-70 Polivinilpirolidon (PVP-K30) 0-20 Kolloidal Silikon dioksit 0 -15 Hidrojene hint (kastor) yagi 0 -15 Sodyum nisasta glikolat- kroskarmelloz sodyum- povidon Izopropil alkol-deiyonize su km.
Bir katmaninda ibuprofen ve psödoefedrin, diger katmaninda askorbik asit içeren çok tabakali tabletin, özellikle iki tabakali tablet dozaj formunun üretim asamasinda psödoefedrinin sahip oldugu düsük yitilikten dolayi tablet basim asamasinda homojenite problemi ile karsilasilmistir. Yapilan çalismalar sonucunda sürpriz bir sekilde, psödoefedrin etken maddesini ibuprofen granulasyonun içerisine çözülerek formüle edilmesi ile farmasötik bilesimin tablet basiminda yasanan yapisma sorununu çözülmektedir. Diger bir deyisle, ibuprofen psödeefedrin ile yas granülasyonu kullanildiginda çok tabakali tablet kolaylikla üretilebilmistir.
Bu proseste psödoefedrinin çözülüp akabinde PVP K-30 gibi polimerin çözülmesi ile psödoefedrinin üzerini kaplanmasi ve ibuprofenin, bu çözelti ile granüle edilmesi psödoefedrin, ibuprofen ve askorbik asit geçimsizliginin önüne geçerek çift katli tablet basimina göre daha kolay ve ekonomik olan mono tablet basimi gerçeklestirilebilmistir. Üretim Yöntemi-I o Paslanmaz bir kap içerisine Izopropil Alkol (IPA) - Deiyonize su karisimi tercihen IPA konulur. Üzerine sirasi ile psödoefedrin veya tuzu, PVP K-30 ilave edilerek çözününceye kadar karistirilir, üzerine talk ilave edilerek karistirilir (Bu karisim yas granülasyon sivi fazi olarak kullanmak üzere baglayici çözeltisi kismidir) Yüksek parçalayici karistiricili granülatöre ibuprofen, kalsiyum hidrojen fosfat anhidr, povidon , kroskarmeloz, sodyum starch glikolat , povidone ya da altarnetifler yüklenir ve kuru kuruya karistirilir.
Kuru karistirma isleminden sonra toz karisimina, hazirlanmis olan psödoefedrin içeren granülasyon solüsyonu yavas yavas ilave edilerek yas granülasyon gerçeklestirilir. Ibuprofen ve psödoefedrin HCl ilk kez birlikte granülasyona tabii Elde edilen granüller akiskan yatak ya da firinda kurutulur. Kuruyan granüller elenir. Silikon dioksit ve mikrokristalin seluloz ile birlikte konteyner karistiricida karistirilir. Talk ve hidrojenize castor oil ilave edilerek karistirmaya devam edilir.
Askorbik asit katmani hazirlanir ve her iki katman ayri ayri olmak üzere çift katli tablet olarak basilir. Çift katli tablet tercihen film kaplama ile kaplanir. Üretim Yöntemi-II o Paslanmaz bir kap içerisine Izopropil Alkol (IPA) - Deiyonize su karisimi tercihen IPA konulur. Üzerine sirasi ile psödoefedrin veya tuzu, PVP K-30 ilave edilerek çözününceye kadar karistirilir, üzerine talk ilave edilerek karistirilir (Bu karisim yas granülasyon sivi fazi olarak kullanmak üzere baglayici çözeltisi kismidir) Yüksek parçalayici karistiricili granülatöre ibuprofen, kalsiyum hidrojen fosfat anhidr, povidon kroskarmeloz, sodyum starch glikolat , povidone ya da altarnetifler yüklenir ve kuru kuruya karistirilir.
Kuru karistirma isleminden sonra toz karisimina, hazirlanmis olan psödoefedrin içeren granülasyon solüsyonu yavas yavas ilave edilerek yas granülasyon gerçeklestirilir. Ibuprofen ve psödoefedrin HCl ilk kez birlikte granülasyona tabii Elde edilen granüller akiskan yatak ya da firinda kurutulur. Kuruyan granüller elenir. Silikon dioksit ve mikrokristalin seluloz ile birlikte konteyner karistiricida karistirilir. Talk ve hidrojenize castor oil ilave edilerek karistirmaya devam edilir.
Askorbik asit bu karisima eklenir karistirmaya devam edilir ve mono tablet olarak basilir.
Mono tablet tercihen film kaplama ile kaplanir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER . Ibuprofen, psödoefedrin veya tuzu ve askorbik asit içeren çok tabakali tablet üretim prosesi olup özelligi; psöudoefedrinin yas granülayon çözeltisi olarak ibuprofen toz karisimi üzerine eklenmesidir. . Ibuprofen, psödoefedrin veya tuzu ve askorbik asit içeren çok tabakali tablet üretim prosesi olup özelligi; psöudoefedrinin baglayici çözeltisi olarak ibuprofen toz . Istem 1 ve 2,ye göre farmasötik bir bilesim olup özelligi, Ibuprofen ve psödoefedrinin birinci katmanda, askorbik asitin ikinci katmanda olmasidir. . Yukaridaki istemlere göre farmasötik bilesim olup özelligi, psödoefedrin ve en az bir ekspiyanin yas granülasyon siVi fazi olarak kullanmak üzere çözücü/ler içerisinde çözülerek yas granülasyon çözeltisini olusturmasi. . Istem 4,e göre farmasötik bilesim olup özelligi, çözücü/lerin izopropil alkol (IPA) - deiyonize su karisimi tercihen izopropil alkol (IPA) olmasidir. . Yukaridaki istemlere göre farmasötik bilesim olup özelligi, ibuprofenin en az bir ekspiyan ile kuru toz karisim olusturmasidir. . Yukaridaki istemlere göre farmasötik bilesim olup özelligi, granülasyon çözeltisi içerisinde çözülen psödoefedrinin, ibuprofen kuru toz karisimina eklenerek yas granülasyon yapilmasidir. . Agirlikça (agirlik/agirlik) % 5-50 ibuprofen, % l-l5 psödoefedrin hidroklorür, % 5- 50 askorbik asit kombinasyonunu içeren oral yolla kullanilmaya yönelik farmasötik bilesim asagidakileri içermesi ile karakterizedir; - yaklasik olarak % 0-40 a/a oraninda dagitici, - % 0-70 a/a oraninda dolgu maddesi, - % 0-20 a/a oraninda baglayici, - % 0 -15 a/a oraninda glidant, - % 0-15 a/a oraninda lubrikant ve - tercihen % 0 -40 a/a oraninda film kaplama maddesi. Agirlikça (agirlik/agirlik) % 5-50 ibuprofen, % 1-15 psödoefedrin hidroklorür, % 5- 50 askorbik asit kombinasyonunu içeren oral yolla kullanilmaya yönelik farmasötik bilesim asagidakileri içermesi ile karakterizedir; -yaklasik olarak % 0-40 a/a oraninda dodyum nisasta glikonat , kroskarmeloz sodyum ve povidon -% 0-70 a/ a oraninda dibazik kalsiyum fosfat anhidr ve mikrokristalin selüloz -% 0-20 a/a oraninda poliVinilpirolidon, -% 0 -15 a/a oraninda kolloidal silikon dioksit ve talk, -% 0-15 a/ a oraninda lubrikant hidrojene hint (castor) yagi -kafi miktar izopropil alkol-deiyonize su veya izopropil alkol ve -tercihen % 0 -40 a/ a oraninda film kaplama maddesi. Agirlikça (agirlik/agirlik) % 5-50 ibuprofen, % 1-15 psödoefedrin hidroklorür, % 5- 50 askorbik asit kombinasyonunu içeren oral yolla kullanilmaya yönelik farmasötik bilesim asagidaki proses adimlarini içermesi ile karakterizedir; - paslanmaz bir kap içerisine izopropil Alkol (IPA) - Deiyonize su karisimi tercihen izopropil alkol konulur, üzerine sirasi ile psödoefedrin veya tuzu, poliVinilpirolidon ilave edilerek çözününceye kadar karistirilir, üzerine talk ilave edilerek karistirilir (Bu karisim yas granülasyon siVi fazi olarak kullanmak üzere baglayici çözeltisi kismidir), - yüksek parçalayici karistiricili granülatöre ibuprofen, kalsiyum hidrojen fosfat anhidr, povidon, kroskarmeloz, sodyum starch glikolat, povidone ya da altametifler yüklenir ve kuru kuruya karistirilir, - kuru karistirma isleminden sonra toz karisimina, hazirlanmis olan psödoefedrin içeren granülasyon solüsyonu yavas yavas ilave edilerek yas granülasyon gerçeklestirilir, ibuprofen ve psödoefedrin HCl ilk kez birlikte granülasyona tabi - elde edilen granüller akiskan yatak ya da firinda kurutulur, kuruyan granüller elenir, silikon dioksit ve mikrokristalin seluloz ile birlikte konteyner karistiricida karistirilir, talk ve hidroj enize castor oil ilave edilerek karistirmaya devam edilir. - askorbik asit katmani hazirlanir ve her iki katman ayri ayri olmak üzere çift katli tablet olarak basilir, - çift katli tablet tercihen film kaplama ile kaplanir. Istem 8,e göre bir proses olup özelligi; askorbik asitin bu karisima eklenmesi, ardindan karistirmaya devam edilmesi ve mono tablet olarak basilmasi, son olarak basilan mono tabletin tercihen film kaplama ile kaplanmasi adimlarindan olusmasidir. Soguk alginligi, grip gibi solunum yolu hastaliklarinin semptomatik veya terapötik tedavisinde, oral yolla uygulamaya yönelik agirlikça (agirlik/agirlik) % 5-50 ibuprofen, % l-l5 psödoefedrin hidroklorür, % 5-50 askorbik asit kombinasyonunu içeren farmasötik bilesimin kullanimi.
TR2020/14200A 2020-09-08 2020-09-08 Soğuk alginliği tedavi̇si̇ i̇çi̇n i̇buprofen, psödoefedri̇n ve askorbi̇k asi̇t i̇çeren farmasöti̇k bi̇leşi̇mler TR202014200A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14200A TR202014200A2 (tr) 2020-09-08 2020-09-08 Soğuk alginliği tedavi̇si̇ i̇çi̇n i̇buprofen, psödoefedri̇n ve askorbi̇k asi̇t i̇çeren farmasöti̇k bi̇leşi̇mler

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14200A TR202014200A2 (tr) 2020-09-08 2020-09-08 Soğuk alginliği tedavi̇si̇ i̇çi̇n i̇buprofen, psödoefedri̇n ve askorbi̇k asi̇t i̇çeren farmasöti̇k bi̇leşi̇mler

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202014200A2 true TR202014200A2 (tr) 2022-03-21

Family

ID=85119480

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/14200A TR202014200A2 (tr) 2020-09-08 2020-09-08 Soğuk alginliği tedavi̇si̇ i̇çi̇n i̇buprofen, psödoefedri̇n ve askorbi̇k asi̇t i̇çeren farmasöti̇k bi̇leşi̇mler

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202014200A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP4868695B2 (ja) 崩壊性が良好な経口製剤
TW576741B (en) Formulation of fast-dissolving efavirenz capsules or tablets using super-disintegrants
JP3563036B2 (ja) セレコキシブ組成物
KR101352130B1 (ko) 디클로페낙 제제 및 이용 방법
JPH0122245B2 (tr)
KR101077061B1 (ko) 경구고형의약
HRP20040996A2 (en) High drug load tablet
KR20220061249A (ko) 수분 민감성 약물의 용융 과립을 포함하는 속방출성 조성물 및 그의 제조방법
PL236001B1 (pl) Złożona kompozycja farmaceutyczna zawierająca kandesartan cyleksetylu oraz amlodypinę, sposób jej wytwarzania oraz jednostkowa postać dawkowania zawierająca tę kompozycję
KR20050043765A (ko) 방출 제어형 메트포르민 정제
JP5663238B2 (ja) 内服固形製剤及びその製造方法
KR20010033938A (ko) 붕괴제
JP6160263B2 (ja) ロキソプロフェン含有医薬組成物
JPH08310969A (ja) 固形薬品組成物及びその製造方法
TR202014200A2 (tr) Soğuk alginliği tedavi̇si̇ i̇çi̇n i̇buprofen, psödoefedri̇n ve askorbi̇k asi̇t i̇çeren farmasöti̇k bi̇leşi̇mler
EP0599767B1 (en) Process to prepare water-dispersable tablets containing diclofenac
CA2918528A1 (en) Anti-tuberculosis stable pharmaceutical composition in a form of a dispersible tablet comprising granules of isoniazid and granules of rifapentine and its process of preparation
TW575434B (en) A pharmaceutical mixture comprising a profen
EP0319074A1 (en) Pharmaceutical composition and process for its preparation
JP2012046454A (ja) 内服用錠剤およびその製造方法
JPH02286614A (ja) アセトアミノフェン製剤
CN100482227C (zh) 一种复方缓释胶囊及其制备方法
JP7109255B2 (ja) 粉砕物の製造方法及び錠剤の製造方法
WO2011088152A1 (en) Pharmaceutical composition and dosage forms of elinogrel and methods of use thereof
RU2241449C1 (ru) Фармацевтическая композиция для лечения диабета (варианты)