TR202014158A2 - Sinyalize otoyol kavşaklarında yaklaşım yönü ve şerit bazlı araç tespiti ve koordine edilmiş trafik sinyal kontrolü yöntemleri ve sistemleri - Google Patents

Sinyalize otoyol kavşaklarında yaklaşım yönü ve şerit bazlı araç tespiti ve koordine edilmiş trafik sinyal kontrolü yöntemleri ve sistemleri

Info

Publication number
TR202014158A2
TR202014158A2 TR2020/14158A TR202014158A TR202014158A2 TR 202014158 A2 TR202014158 A2 TR 202014158A2 TR 2020/14158 A TR2020/14158 A TR 2020/14158A TR 202014158 A TR202014158 A TR 202014158A TR 202014158 A2 TR202014158 A2 TR 202014158A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
vehicle
intersection
information
roadside unit
lane
Prior art date
Application number
TR2020/14158A
Other languages
English (en)
Inventor
Metli̇ Emrah
Original Assignee
Emrah Metli
Metli̇ Emrah
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Emrah Metli, Metli̇ Emrah filed Critical Emrah Metli
Priority to TR2020/14158A priority Critical patent/TR202014158A2/tr
Priority to PCT/TR2021/050887 priority patent/WO2022055452A1/en
Publication of TR202014158A2 publication Critical patent/TR202014158A2/tr

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G1/00Traffic control systems for road vehicles
    • G08G1/07Controlling traffic signals
    • G08G1/08Controlling traffic signals according to detected number or speed of vehicles
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G1/00Traffic control systems for road vehicles
    • G08G1/01Detecting movement of traffic to be counted or controlled
    • G08G1/017Detecting movement of traffic to be counted or controlled identifying vehicles
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08GTRAFFIC CONTROL SYSTEMS
    • G08G1/00Traffic control systems for road vehicles
    • G08G1/07Controlling traffic signals
    • G08G1/081Plural intersections under common control

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Traffic Control Systems (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Abstract

Buluş genel olarak sinyalize otoyol kavşaklarında araç tespiti ve kavşaklardaki trafik sinyallerinin kontrolü sistemleri ve yöntemleri, ayrıntılı olarak ise, araçlardaki araç içi cihazlardan yayılan radyo frekansı sinyallerini kullanarak araç tespiti ve her bir kavşak yaklaşım yönünde tespit edilen araç sayısına göre trafik sinyallerinin zamanlamasının düzenlenmesine dairdir. Uzaktaki bir sunucu araç bilgilerini alarak araçların kavşağa yaklaşım yönlerini ve her bir yaklaşım yönündeki araç talebini belirler ve daha sonra komşu kavşaklardan gelen araçların kavşağa ulaşma zamanlarını dikkate alarak araç talebine göre kavşaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama planı belirler.

Description

TARIFNAME Sinyalize otoyol kavsaklarinda yaklasim yönü ve serit bazli araç tespiti ve koordine edilmis trafik sinyal kontrolü yöntemleri ve sistemleri Teknik alan Bulus genel olarak, Sinyalize otoyol kavsaklarinda araç tespiti ve kavsaklarda trafik sinyallerinin kontrolü sistemleri ve yöntemleri, ayrintili olarak ise, araçlardaki araç içi cihazlardan yayilan radyo frekansi sinyallerini kullanarak araç tespiti ve her bir kavsak yaklasim yönünde tespit edilen araç sayisina göre trafik sinyallerinin zamanlamasinin düzenlenmesine dairdir.
Teknigin bilinen durumu Kavsaklarda trafik sinyal kontrolüne dair iki yöntem mevcuttur; sabit zamanli sinyal kontrolörleri, bir kavsagin her bir yaklasim yönüne tahsis edilen önceden belirlenmis sabit zaman araliklarina göre çalisirlar ve adaptif sinyal kontrolörleri, bir kavsaga yerlestirilmis araç tespit sensörlerinden bilgi alarak kavsagin her bir yaklasim yönündeki zamanla degisen araç yogunluguna göre trafik sinyal isiklarinin zamanlamasini ayarlarlar. Adaptif trafik sinyal kontrolü için günümüzde kullanilan araç tespit sensörleri endüktif kapali devre sensörleri, manyetik sensörler, mikrodalga radar, kizilötesi, ultrasonik, akustik ve video görüntü isleme yöntemlerini içermektedir. Bu teknolojilerin yani sira, teknigin bilinen durumunda, araç tespiti amaçli olarak radyo frekansi dalgalarinin kullanildigi sistemler ve yöntemler de mevcuttur.
Bu teknikler genel olarak araçtaki bir araç içi cihazdan yayilan radyo frekansi sinyallerinin tespit edilmesine veya araçtaki radyo frekans tanimlama etiketinin (RFID) yayinlanan bir radyo frekansi sinyaline verdigi tepkiye dayanir.
Mevcut teknikteki 9,922,556 No'lu Amerikan patentinde, bir kavsagin belirli bir yaklasim yönündeki araçlarin sayilarina göre yesil isik zamaninin belirlenmesine dair bir sistem ve yöntem tarif edilmektedir. Patent, bir kavsagin her bir yaklasim yönüne bakan yönlendirilmis antenleri olan bir kontrol ünitesinin kavsaga yerlestirilmesini ve kavsagin yakinlarindaki mobil iletisim cihazlarindan periyodik olarak yayinlanan kablosuz tanimlama sinyallerinin alinmasini önermektedir. Müsterek araç yolcularindan ve yayalardan kaynaklanan kablosuz tanimlama sinyalleri, alinan sinyal gücü göstergesindeki deger degisimine göre ihmal edilir.
Kavsagin belirli bir yaklasim yönündeki bir aracin konumu da yine alinan sinyal gücü göstergesine göre belirlenir. cihazi, bir depolama cihazi ve bir sinyal isigi kontrol cihazi içeren bir trafik sinyal sistemini tarif etmektedir. Iletisim cihazi, bir kavsak etrafindaki her bir araçtan, araca monte edilmis radyo ekipmanindan yayinlanan araç bilgilerini alir. Araç bilgileri araç konumunu ve araç yönünü içerir. Sinyal isigi kontrol cihazi, her bir yaklasim yönünden geçen araç sayisina göre her bir yaklasim yönündeki sinyal isigi zamanlamasini ayarlar. Bu patent basvurusunun bir noksanligi, araçlarin kavsaga yaklasim yönlerinin nasil belirlendiginin net olarak açiklanmamis olmasidir. Araç yönleri, kavsagin yaklasim yönlerinin geometrik konumlanmasi ile iliskilendirilmemistir.
Mevcut teknikteki 8,035,530 Notlu Amerikan patentinde, trafik akis yönlerinin döngü zamanlarini kayit etmek için kavsak yakinlarinda bir islemci konumlandirarak, her bir trafik sinyali civarinda islemci ile iletisim halinde birer RFID okuyucu monte ederek, kavsagin her bir trafik akis yönündeki araçlarin sayilarini belirleyen, RFID okuyucu ile etkilesim halinde kavsaktaki her bir araçta bir RFlD etiketi ile bir trafik akis yönündeki döngü zamaninin kullanilmayan zaman araligini hesap ederek döngü zamanini buna göre ayarlayan bir sistem ve yöntem tarif edilmektedir. Bu patentin bir noksanligi, bir kavsagin her bir yaklasim yönüne o yaklasim yönündeki araçlari tespit etmek için birer RFID okuyucu monte edilse de radyo dalgalarinin dairesel olarak yayilmasindan dolayi her bir RFID okuyucu belli bir RFID okuyucunun hedefledigi yaklasim yönü disinda diger yaklasim yönlerindeki araçlari da tespit edecektir. bilgisayar uygulamali bir yöntem, alet ve bilgisayar kullanimina uygun program kodu tarif edilmektedir. Bir araç gurubunun, araç gurubunun hareketini teSpit etmek için, bir radyo frekansi tanimlama etiketi sensor agi içinde, bir radyo frekansi tanimlama etiketi sensoründen diger radyo frekansi tanimlama etiketi sensorüne olan hareketi takip edilir. Araç gurubunun tespit edilen hareketine bagli olarak bir trafik modeli takimi belirlenir. Bu trafik modeli takimi içindeki bir trafik modelinin gecikmis bir trafik modeli olup olmadigina karar verilir. Bir kavsaktaki trafik kontrol isigi için, trafik modeli takimi içindeki bir trafik modelinin gecikmis trafik modeli olarak tespiti neticesinde, trafik kontrol isiginin zamanlamasi kavsaktaki trafik akisini artiracak sekilde degistirilir.
Mevcut teknikteki 8,386,156 No'lu Amerikan patentinde, trafik sinyallerini kontrol etmek için kullanilabilecek bir yol kenari ekipman sistemi ve ilgili yöntem tarif edilmektedir. Yöntem, bir araca bagli bir ekipman sisteminden kablosuz olarak, konum verisi, zaman verisi ve araç tanimlamasi gibi araç verilerinin alinmasini içerir. Yöntem, araç için hareket (gidis yönü) verisinin ve en az bir trafik cihazinin mevcut durumunun (araçlarin konum verisi ile eslesen bir yöndeki trafik sinyalinin mevcut fazinin) belirlenmesini içerir. Yöntem, hareket verisine dayanarak aracin bulundugu yol seridinin ve en az bir trafik cihazinin mevcut durumunun belirlenmesini ve araç ve ilgili yol seridinin kayit edilmesini içerir. Yol kenari ekipman sistemi, araç hareketlerinin sinyal faz degisimlerine olan geçmis korelasyonlarina dayanarak, yol seritlerinin konumu ve geometrilerini otomatik olarak kendi kendine ögrenmek için bir islemci kullanir.
Tüm bu yöntemler ve sistemler belirli kisitlamalara sahip olup burada tarif edilen bulusun karakteristik özellikleri ile çözülebilirler. Günümüzde mevcut olan geleneksel araç tespit sensorlari ya zarar vericidirler, yani montaj veya bakim sirasinda seritlerin araç trafigine kapatilmasini gerektirecek sekilde yol altina yerlestirilmelerini gerektirirler ya da endüktif kapali devre sensorlari ve manyetik sensorlar gibi çabuk arizalanir ve sik bakim gerektirirler veya mikrodalga radar, ultrasonik ve akustik sensorlar gibi pahalidirlar veya Video görüntü isleme ve kizilötesi sensorlari gibi kötü hava kosullarina karsi duyarlidirlar. Radyo frekansi sinyallerini kullanan araç tespit yöntemleri ve sistemleri de yukarida bahsedildigi gibi belirli kisitlamalara sahip olup burada tarif edilen bulusun karakteristik özellikleri ile çözülebilirler.
Bulusun amaci Bu nedenle, açiklanan bulusun genel amaci, önceki teknigin yukarida bahsedilen dezavantajlarinin giderildigi, yeni ve kullanisli bir araç tespit sistemi ve yöntemi saglamaktir.
Bulusun avantajlari ve konuya yaklasimlari asagida kismen ortaya konulan açiklamalardan anlasilabilir veya bulusun uygulamasi ile ögrenilebilir.
Bulusun öncelikli amaci, sadece araçlarla iliskili cihazlarin radyo frekansi sinyallerini tespit ederek bir kavsagin civarindaki yayalardan veya araçlarin yolcularindan vs. kaynaklanan alakasiz radyo frekansi sinyallerinin elenmesini saglayan bir yöntem ve sistem saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, araçlar disindaki alakasiz kaynaklarin, yaklasim yönlerinin ve bir yaklasim yönündeki aracin konumunun belirlenmesi için, güvenilir olmayan radyo frekansinin alinan sinyal gücü göstergesi (RSSI) degerlerinin kullanimini gereksiz kilan bir yöntem ve sistem saglam aktir.
Bulusun bir diger amaci, araçlarin bir kavsaga yaklasim yönlerini belirlemek için yönlendirilmis antenler kullanimini gereksiz kilan bir yöntem ve sistem saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, tüm sehir ölçeginde trafigi akici hale getirmek için birbirine komsu kavsaklari koordine eden bir yöntem ve sistem saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, araçlara RFID etiketleri gibi özel sinyal yayici cihazlarin montajini gereksiz kilacak bir yöntem ve sistem saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, birbirine komsu kavsaklarin koordinasyonu amaci ile her bir aracin belirli bir yol boyunca hareketinin veya ilerleyisinin belirlenmesini saglayan bir yöntem ve sistem saglam aktir.
Bulusun bir diger amaci, araç hareketlerinin sinyal faz degisimleri ile geçmis iliskisine dayanarak yol seritlerinin konum ve geometrilerini belirlemek için araçlardan alinan konum bilgisinin islenmesi ihtiyacini gereksiz kilacak bir yöntem ve sistem saglamak, böylece kavsaklara yerlestirilecek yol kenari cihazlarinin yüksek islem gücü ihtiyacini gereksiz kilmaktir.
Tarif edilen bulusun örnek bir uygulamasi, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bir bilgi islem yöntemi saglamaktadir. Bu yönteme göre, bir yol kenari ünitesi ve en az bir araç içi cihaz arasinda bir kablosuz baglanti veya iletisim bagi kurulur. En az bir araç içi cihaz tarafindan. yol kenari ünitesinin tanimlama numarasi alinir ve bu tanimlama numarasi ve araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgileri uzaktaki bir sunucuya iletilir.
Sunucu, aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre aracin kavsaga yaklasim yönünü belirler. Sunucu, kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak, araç içi cihazdan alinan RSSl degerindeki degisime göre araci bir serit ve o seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirip, aracin hareket halinde veya duruyor oldugunu belirler. Sunucu, araç talebini, yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirler. Sunucu, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak, araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirler. Sunucu, belirlenen zamanlama planini kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine iletir ve trafik sinyal denetleyicisi zamanlama planini uygular.
Burada bahsedildigi gibi, farkli özellikler farkli kombinasyonlarda herhangi bir uygulama için kullanilabilir. Bu örnek uygulamanin bir özelligi olarak, bir araç bilgisi olan dogrultu bilgisi araç içi cihaz ile baglantili GPS veya dijital pusula kullanilarak olusturulur. Bu 'örnek uygulamanin bir baska özelligi olarak, araç bilgileri uzaktaki sunucuya her bir saniyede veya önceden belirlenmis diger bir periyodda araç içi cihaz tarafindan düzenli araliklarla iletilir. Bu örnek uygulamanin bir baska özelligi olarak, araç içi cihaz ve uzaktaki sunucu arasindaki iletisim araç içi cihazin hücresel ag veri baglantisi kullanilarak Internet üzerinden gerçeklestirilir. Bu örnek uygulamanin bir baska özelligi olarak, kavsagin konumlanma (cografi konumlanma veya geometri) bilgisi ve kavsaktaki yol kenari ünitesinin tanimlama numarasi uzaktaki sunucunun hafizasinda önceden kayit edilir.
Tarif edilen bulusun örnek bir baska uygulamasi, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bir veri isleme sistemi saglamaktadir. Bu sistem, kablosuz iletisim teknolojileri, islemci ve hafiza içeren, bir otoyol kavsagina yerlestirilmis bir yol kenari ünitesi; yol kenari ünitesi ile bir baglanti veya iletisim bagi kurarak yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini alip yol kenari ünitesinin tanimlama numarasi ve araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgilerini uzaktaki sunucuya ileten, kablosuz iletisim teknolojileri, ekran, hoparlör, islemci ve hafiza içeren, araç ile baglantili ve uzaktaki sunucu ile iletisim halinde en az bir araç içi cihaz; araç içi cihaz ile baglantili, aracin dogrultusunu belirleyen bir GPS modülü veya dijital pusula; islemci ve hafiza içeren, kavsaklarin konumlanma bilgilerinin ve tüm bagli araç bilgilerinin kayit edildigi, en az bir araç içi cihazdan yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini ve araç bilgilerini alarak her bir aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre her bir aracin kavsaga yaklasim yönünü belirleyen, kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak araç içi cihazdan alinan RSSI degerindeki degisime göre araci bir serit ve 0 seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirip her bir aracin hareket halinde veya duruyor oldugunu belirleyen, araç talebini yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirleyen, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirleyen, belirlenen zamanlama planini kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine ileten uzaktaki bir sunucu; otoyol kavsaginda bulunan ve uzaktaki sunucu ile iletisim halinde, uzaktaki sunucu tarafindan belirlenen zamanlama planlarini alarak uygulayan bir trafik sinyal denetleyicisi içerir.
Burada bahsedildigi gibi, farkli özellikler farkli kombinasyonlarda herhangi bir uygulama için kullanilabilir. Bu örnek uygulamanin bir özelligi olarak, araç içi cihaz sahip oldugu kablosuz iletisim teknolojileri ve bir yol kenari ünitesinin alinan tanimlama numarasi ve araç bilgilerini uzaktaki bir sunucuya iletmek için yapilandirilmis yazilim uygulamasi ile sunucuyu barindiran arka plandaki bir aga ulasmak için bir kablosuz erisim noktasi veya ag geçidi görevi görebilir.
Bu örnek uygulamanin bir baska özelligi olarak, araç içi cihaz kablosuz iletisim teknolojileri, GPS modülü veya dijital pusula, islemci, hafiza, ekran, hoparlör ve uzaktaki sunucu ile iletisim kuracak sekilde yapilandirilmis, yol kenari ünitesi ile bir baglanti veya iletisim bagi kurup yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini alarak yol kenari ünitesi tanimlama numarasi ve araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSl gibi araç bilgilerini uzaktaki sunucuya ileten yazilim uygulamasi içeren, araç ile baglantili ve uzaktaki sunucu ile iletisim halinde akilli cep telefonu gibi bir elektronik cihaz olabilir.
Tarif edilen bulusun bir baska örnek uygulamasi, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bir baska bilgi islem yöntemi saglamaktadir. Bu yönteme göre, bir yol kenari ünitesi ve en az bir araç içi cihaz arasinda bir kablosuz baglanti veya iletisim bagi kurulur. Yol kenari ünitesi tarafindan, araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgileri alinir ve bu araç bilgileri ve yol kenari ünitesinin tanimlama numarasi uzaktaki bir sunucuya iletilir. Sunucu, aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre aracin kavsaga yaklasim yönünü belirler.
Sunucu, kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak, araç içi cihazdan alinan RSSI degerindeki degisime göre araci bir serit ve o seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirip, aracin hareket halinde veya duruyor oldugunu belirler. Sunucu, araç talebini, yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirler. Sunucu, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak, araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirler. Sunucu, belirlenen zamanlama planini kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine iletir ve trafik sinyal denetleyicisi zamanlama planini uygular.
Burada bahsedildigi gibi, farkli özellikler farkli kombinasyonlarda herhangi bir uygulama için kullanilabilir. Bu örnek uygulamanin bir özelligi olarak, bir araç bilgisi olan dogrultu bilgisi araç içi cihaz ile baglantili GPS veya dijital pusula kullanilarak olusturulur. Bu örnek uygulamanin bir baska özelligi olarak, araç bilgileri yol kenari ünitesine her bir saniyede veya önceden belirlenmis diger bir periyodda araç içi cihaz tarafindan düzenli araliklarla iletilir. Bu örnek uygulamanin bir baska özelligi olarak, yol kenari ünitesi ve uzaktaki sunucu arasindaki iletisim genis alan agi (WAN) veya hücresel ag gibi bir iletisim agi kullanilarak gerçeklestirilir.
Bu örnek uygulamanin bir baska özelligi olarak, kavsagin konumlanma (cografi konumlanma veya geometri) bilgisi ve kavsaktaki yol kenari ünitesinin tanimlama numarasi uzaktaki sunucunun hafizasinda önceden kayit edilir.
Tarif edilen bulusun örnek bir baska uygulamasi, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bir baska veri isleme sistemi saglamaktadir. Bu sistem, kablosuz iletisim teknolojileri, islemci ve hafiza içeren, bir otoyol kavsagina yerlestirilmis bir yol kenari ünitesi; yol kenari ünitesi ile bir baglanti veya iletisim bagi kurarak araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgilerini yol kenari ünitesine ileten, kablosuz iletisim teknolojileri, ekran, hoparlör, islemci ve hafiza içeren, araç ile baglantili ve yol kenari ünitesi ile iletisim halinde en az bir araç içi cihaz; araç içi cihaz ile baglantili, aracin dogrultusunu belirleyen bir GPS modülü veya dijital pusula; islemci ve hafiza içeren, kavsaklarin konumlanma bilgilerinin ve tüm bagli araç bilgilerinin kayit edildigi, yol kenari ünitesinden yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini ve bagli araç bilgilerini alarak her bir aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre her bir aracin kavsaga yaklasim yönünü belirleyen, kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak yol kenari ünitesinden alinan RSSl degerindeki degisime göre araci bir serit ve o seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirip aracin hareket halinde veya duruyor oldugunu belirleyen, araç talebini yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirleyen, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirleyen, belirlenen zamanlama planini kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine ileten uzaktaki bir sunucu; otoyol kavsaginda bulunan ve uzaktaki sunucu ile iletisim halinde, uzaktaki sunucu tarafindan belirlenen zamanlama planlarini alarak uygulayan bir trafik sinyal denetleyicisi içerir.
Burada bahsedildigi gibi, farkli özellikler farkli kombinasyonlarda herhangi bir uygulama için kullanilabilir. Bu örnek uygulamanin bir özelligi olarak, araç içi cihaz kablosuz iletisim teknolojileri, GPS modülü veya dijital pusula, islemci, hafiza, ekran, hoparlör ve yol kenari ünitesi ile iletisim kuracak sekilde yapilandirilmis yazilim uygulamasi içeren, yol kenari ünitesi ile bir baglanti veya iletisim bagi kurup araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSl gibi araç bilgilerini yol kenari ünitesine ileten, araç ile baglantili ve yol kenari ünitesi ile iletisim halinde akilli cep telefonu gibi bir elektronik cihaz olabilir.
Bulusun bir diger amaci, kodlanmis talimatlar içeren, bir bilgi islem cihazinin hafizasina kayit edilip, bilgi islem cihazinin islemcisinde islenmek sureti ile, aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre aracin kavsaga yaklasim yönünün belirlenmesini; kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak, araç içi cihazlardan veya yol kenari ünitesinden alinan RSSI degerindeki degisime göre her bir araci bir serit ve o seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirerek, aracin hareket halinde veya duruyor oldugunun belirlenmesi; araç talebinin, yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisinin belirlenmesi ve komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak, araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama planinin belirlenmesini saglayacak bilgi islem cihazi tarafindan okunabilir daimi bir depolama ortami temin etmektir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak sureti ile yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller Sekil 1, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize bir kavsakta araç tespitine yönelik örnek bir sistem ve yöntemi resmetmektedir.
Sekil 2, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize bir kavsakta araç tespitine yönelik örnek bir baska sistem ve yöntemi resmetmektedir.
Sekil 3, bir araç içi cihazin tasviridir.
Sekil 4, bir yol kenari ünitesinin tasviridir.
Bulusun detayli açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulusun örnek uygulamalarindan birkaçi sekillerle, sadece konunun daha iyi anlasilmasi amaciyla ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir. Bu detayli açiklamada verilen her bir örnek, bulusun verilen örnekle sinirlandirilmasini degil, bulusun daha iyi anlasilmasini amaçlamaktadir. Esasinda, bulusun öncelikli amacindan ve kapsamindan sapmadan çesitli degisiklikler ve varyasyonlarin yapilabilecegi teknige hâkim kisiler tarafindan takdir edilebilir.
Teknige hâkim kisiler tarafindan takdir edilebilecegi gibi, açiklanan bulus bir yöntem, bir sistem veya bir bilgisayar programi ürünü olarak gerçeklestirilebilir. Burada açiklanan yöntemlerin herhangi biri, donanim, yazilim, aygit yazilimi veya bunlarin herhangi bir kombinasyonu olarak uygulanabilir. Yazilim olarak uygulandigi durumlarda, yöntem adimlari, eylemleri veya operasyonlari bilgisayar tarafindan okunabilir yönergeler olarak programlanabilir veya kodlanabilir ve elektronik, manyetik veya optik olarak sabit, geçici veya kalici bilgisayar okumasina uygun ortam, bilgisayar okumasina uygun hafiza, makine okumasina uygun hafiza veya bilgisayar programi ürünü seklinde elektronik olarak kayit edilebilir. Bir baska deyisle, bilgisayar okumasina uygun hafiza veya bilgisayar okumasina uygun ortam, bir hafizaya yüklendiginde ve bir kablosuz iletisim cihazinin, mobil cihazin, sunucunun veya diger bir bilgi islem cihazinin islemcisinde çalistirildiginda, bu bilgi islem cihazinin, yukarida bahsedilen yöntemlerin bir veya birkaçini yerine getirmesine neden olan kodlanmis talimatlar içerir.
Ayrica, bulus, bir bilgisayar kullanimina veya bilgisayar okumasina uygun ortam tarafindan erisilebilir bir bilgisayar programi ürünü formunu alarak, bir bilgisayar veya talimat isleme sistemi tarafindan veya baglantili olarak kullanim için program kodu saglar. Bu tanimlamanin amacina göre, bilgisayar kullanimina veya bilgisayar okumasina uygun ortam, programi içeren, saklayan, nakleden, yayan veya tasiyan, talimat isleme sistemi, aygit veya cihaz kullanimi için veya bunlarla baglantili olan herhangi bir aygit olabilir. Bilgisayar kullanimina uygun ortam, ana bantta veya tasiyici bir dalganin bir parçasi olarak, bilgisayar kullanimina uygun program kodunu ihtiva eden yayilan bir veri sinyali içerebilir. Bilgisayar kullanimina uygun program kodu, Internet, kablo hatti, fiber optik kablo, radyo frekansi gibi herhangi uygun bir ortami kullanarak iletilebilir.
Burada bahsedilen teknoloji; sunucular, ag geçitleri, yazilim uygulamalari ve diger bilgisayar tabanli ve elektronik sistemlere ve bu sistemlere yönelik faaliyetler ve bu sistemler arasindaki bilgi alisverisine atrfta bulunmaktadir. Teknige hâkim kisiler, bilgisayar tabanli sistemlerin dogasina özgü esnekliginin, bilesenlerinin çok çesitli varyasyonlarla düzenlenebilmeye uygun oldugunu takdir edebilir. Örnegin, burada bahsedilen sunucu islemleri tek bir sunucuda veya birbiriyle Iletisim halinde çalisan birçok sunucuda gerçeklestirilebilir. Uygulamalar tek bir sistemde veya çoklu sistemlere dagitilmis sekilde tasarlanabilir. Dagitilmis bilesenler sirali bir sekilde veya birbirine paralel olarak isletilebilir.
Burada tarif edilen bulus ayrica iletisim aglari üzerinden bilgi veya veri iletiminden bahsetmektedir. Iletisim aglari üzerinden bilgi veya veri iletiminin çesitli yöntemleri oldugu takdir edilmelidir. Örnegin bir iletisim agi yerel alan agi (LAN), genis alan agi (WAN), Internet, hücresel aglar veya diger iletisim aglari olabilir. Bir iletisim agi, kablolu, kablosuz veya diger iletisim baglantilarinin herhangi sayida herhangi bir kombinasyonunu içerebilir.
Burada kullanildigi sekliyle kavsaklarin oryantasyonu terimi, kavsaklarin cografi konumlanmalarini veya geometrilerini tanimlamak amaçlidir. Cografi konumlanma terimi ile, iki veya daha fazla yolun kesisme noktasi olarak tarif edilebilecek bir kavsaktaki kesisen yollarin her birinin kuzey, güney, dogu, bati veya bunlarin arasindaki herhangi bir dogrultudaki yönleri kastedilmektedir.
Burada kullanilan GPS terimi ile farkli ülkelerde fakli isimleri olan tüm küresel yer belirleme uydu sistemleri kastedilmektedir.
Burada bahsedilen araçlarin dogrultulari terimi ile GPS ile belirlenen, araçlarin hareketleri nedeniyle zaman ile degisim gösteren koordinatlarinin olusturdugu hareket yönleri veya dijital pusula ile belirlenen, aracin mevcuty'on'u kastedilmektedir.
Burada kullanildigi sekliyle, bir araç içi cihazin araç ile baglantili olmasi terimi ile, araç içi cihazin araç içinde bulunmasi ve araç ile birlikte tasinarak aracin hareketlerini tespit etmesi kastedilmektedir.
Burada bahsedildigi sekliyle trafik sinyal isiklarinin fazlari terimi ile bu isiklarin kirmizi, sari ve yesil renklerdeki her bir ayri bileseni kastedilmektedir.
Genel olarak, burada sunulan açiklama, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bilgi islem yöntemlerine, veri isleme sistemlerine ve bilgi islem cihazi tarafindan okunabilir daimi bir depolama ortamina dairdir.
Sekil 1, tarif edilen bulusun örnek bir uygulamasina dair, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik örnek bir sistem ve yöntemi göstermektedir. Sekil 1'de örnek amaçli olarak tasvir edildigi gibi, bir kavsaga cihazlar (burada gösterilmemektedir) kavsaga yakin bir noktada yerlestirilmis olan bir yol kenari ünitesi (105) ile kablosuz iletisim menziline girdikleri anda kablosuz baglanti kurarlar. içi cihazlar tarafindan, yol kenari ünitesinin (105) tanimlama numarasi alinir ve yol kenari ünitesi (105) tanimlama numarasi ve her bir ayri araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgileri uzaktaki bir sunucuya (110) iletilir. Bir araç bilgisi olan dogrultu bilgisi araçlar ile baglantili olan araç içi cihazlar tarafindan olusturulur.
Araçlarin dogrultulari, ya araç içi cihazlar ile baglantili olan ve GPS uydulari (106) ile iletisim halindeki GPS modülleri (burada gösterilmemektedir) ya da araç içi cihazlar ile baglantili olan dijital pusulalar (burada gösterilmemektedir) tarafindan belirlenir. Araç bilgileri uzaktaki sunucuya her bir saniyede veya önceden belirlenmis diger bir periyodda araç içi cihaz tarafindan düzenli araliklarla iletilir. Bu örnek uygulamanin bir özelligi olarak, araç içi cihazlar sahip olduklari kablosuz iletisim teknolojileri ve bir yol kenari ünitesinin alinan tanimlama numarasi ve araç bilgilerini uzaktaki bir sunucuya iletmek için yapilandirilmis yazilim uygulamalari ile sunucuyu barindiran arka plandaki bir aga ulasmak için bir veya daha fazla hücresel ag baz istasyonu (107), ag geçidi (108) ve Internet gibi bir veri agi (109) kullanarak birer kablosuz erisim noktasi veya ag geçidi görevi görebilirler. Tüm kavsaklarin konumlanma bilgileri ve tüm yol kenari ünitelerinin tanimlama numaralari birbirleri ile iliskilendirilerek uzaktaki sunucunun (110) yerel hafizasindaki bir veri tabaninda veya ayri bir veri tabaninda yol kenari ünitesinin (105) alinan tanimlama numarasindan belirlenir. Her bir aracin kavsaga yaklasim yönü, kavsagin konumlanma bilgisi ve araçlarin dogrultulari kullanilarak uzaktaki sunucu (110) tarafindan sahip oldugu yazilim ve algoritma ile belirlenir. Sekil 1ideki örnek uygulamada, kavsagin pusula derecelerine göre konumlanmasi 0°, 90°, 180”, 270“ olarak tanimlanmis ve batiya dogru 270° dogrultu ile hareket eden araç gurubu (101) 270° yaklasim yönü ve bu yönü kontrol eden trafik sinyalleri ile, güneye dogru 180° dogrultu ile hareket eden araç gurubu (102) 180° yaklasim yönü ve bu yönü kontrol eden trafik sinyalleri ile, doguya dogru 90° dogrultu ile hareket eden araç gurubu (103) 90° yaklasim yönü ve bu yönü kontrol eden trafik sinyalleri ile, kuzeye dogru 0” dogrultu ile hareket eden araç gurubu (104) 0“ yaklasim yönü ve bu yönü kontrol eden trafik sinyalleri ile iliskilendirilmistir. Her bir ayri kavsak 0 kavsagin kendine özgü konumlanmasina göre fakli olarak tanimlanir. Her bir aracin hareket halinde veya duruyor oldugu da araç içi cihazlardan alinan RSSI degerlerindeki degisime göre uzaktaki sunucu (110) tarafindan belirlenir ve sekil 1'de örnek olarak gösterilen kavsak durum haritasi (100), kavsaktaki trafik sinyallerinin mevcut fazlarini dikkate alarak her bir araci bir serit ve 0 seridi kontrol eden trafik sinyal isigi ile iliskilendirip araç talebini, yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirleyerek, sahip oldugu yazilim ve algoritma ile uzaktaki sunucu (110) tarafindan olusturulur. Örnegin, kavsagin herhangi bir yaklasim yönünde, görece olarak sabit RSSI degerine sahip araçlar o anda ilerlemeye izin verilmeyen yani kirmizi isigin yandigi serit ile ve degisken RSSI degerine sahip araçlar O anda ilerlemeye izin verilen yani yesil isigin yandigi serit ile iliskilendirilirler. Her bir yaklasim yönündeki ve her bir seritteki araç talebini gösteren kavsak durum haritasina (100) göre, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini da göz önüne alarak, sunucu (110) tarafindan trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirlenir. Komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlari sunucu (110) tarafindan, bir kavsaktan ayrilan araçlarin ayrilma zamanlari ve iki kavsak arasindaki mesafeden belirlenir. Bunu gerçeklestirmek için, komsu kavsaklar aralarindaki mesafeler ile uzaktaki sunucunun (110) hafizasinda birbirleri ile iliskilendirilirler.
Belirlenen zamanlama plani kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine (112) sunucu (110) tarafindan iletilir vetrafik sinyal denetleyicisi tarafindan uygulanir.
Veri agi (109), araç içi cihaz gibi bir araç bilgisayarinin uzaktaki bir sunucu (110) ile iletisim kurabilmesini saglayan bir veya daha fazla mekanizmayi temsil etmektedir. Bundan dolayi, veri agi (109), herhangi bir kablolu (fiber, kablo vs.) ve/veya kablosuz (hücresel, uydu, mikrodalga, radyo frekansi vb.) iletisim mekanizmasi ve çoklu iletisim mekanizmalari kullanilmasi durumunda herhangi bir ag topolojisi veya topolojilerini içeren bir veya daha fazla kablolu veya kablosuz iletisim mekanizmasi olabilir.
Sekil 2, tarif edilen bulusun örnek bir uygulamasina dair, trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik örnek bir baska sistem ve yöntemi göstermektedir. Sekil ?de örnek amaçli olarak tasvir edildigi gibi, bir araç içi cihazlar (burada gösterilmemektedir) kavsaga yakin bir noktada yerlestirilmis olan bir yol kenari ünitesi (205) ile kablosuz iletisim menziline girdikleri anda kablosuz baglanti kurarlar. Kablosuz baglanti kurulduktan sonra yol kenari ünitesi (205) araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgilerini alarak her bir araç bilgisini ve yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini uzaktaki bir sunucuya (210) iletir. Bir araç bilgisi olan dogrultu bilgisi araçlar ile baglantili olan araç içi cihazlar tarafindan olusturulur. Araçlarin dogrultulari, ya araç içi cihazlar ile baglantili olan ve GPS uydulari (106) ile iletisim halindeki GPS modülleri (burada gösterilmemektedir) ya da araç içi cihazlar ile baglantili olan dijital pusulalar (burada gösterilmemektedir) tarafindan belirlenir. Araç bilgileri uzaktaki sunucuya her bir saniyede veya önceden belirlenmis diger bir periyodda yol kenari ünitesi (205) tarafindan düzenli araliklarla iletilir. Bu örnek uygulamanin bir özelligi olarak, yol kenari ünitesi (205) sahip oldugu kablosuz iletisim teknolojileri ve gömülü yazilim ile sunucuyu (210) barindiran arka plandaki bir aga ulasarak her bir araç bilgisini ve yol kenari ünitesinin (205) tanimlama numarasini iletmek için bir veya daha fazla kablosuz erisim noktasi veya ag geçidi (207), ag geçidi (208) ve Internet gibi bir veri agi (209) kullanarak birer kablosuz erisim noktasi veya ag geçidi görevi görebilirler. Tüm kavsaklarin konumlanma bilgileri ve tüm yol kenari ünitelerinin tanimlama numaralari birbirleri ile iliskilendirilerek uzaktaki sunucunun (210) yerel hafizasindaki bir veri tabaninda veya ayri bir veri tabaninda (211) kayit edilirler ve (205) alinan tanimlama numarasindan belirlenir. Her bir aracin kavsaga yaklasim yönü, kavsagin konumlanma bilgisi ve araçlarin dogrultulari kullanilarak uzaktaki sunucu (210) tarafindan sahip oldugu yazilim ve algoritma ile belirlenir. Sekil 2'deki örnek uygulamada, kavsagin pusula derecelerine göre konumlanmasi 0°, 90°, 180°, 270” olarak tanimlanmis ve batiya dogru 270° dogrultu ile hareket eden araç gurubu (201) 270° yaklasim yönü ve bu yönü kontrol eden trafik sinyalleri ile, güneye dogru 180° dogrultu ile hareket eden araç gurubu (202) 180° yaklasim yönü ve bu yönü kontrol eden trafik sinyalleri ile, doguya dogru 90° dogrultu ile hareket eden araç gurubu (203) 90° yaklasim yönü ve bu yönü kontrol eden trafik sinyalleri ile, kuzeye dogru 0° dogrultu ile hareket eden araç gurubu (204) 0” yaklasim yönü ve bu yönü kontrol eden trafik sinyalleri ile iliskilendirilmistir. Her bir ayri kavsak 0 kavsagin kendine özgü konumlanmasina göre fakli olarak tanimlanir. Her bir aracin hareket halinde veya duruyor oldugu da araç içi cihazlardan alinan RSSl degerlerindeki degisime göre uzaktaki sunucu (210) tarafindan belirlenir ve sekil 2'de örnek olarak gösterilen kavsak durum haritasi (200), kavsaktaki trafik sinyallerinin mevcut fazlarini dikkate alarak her bir araci bir serit ve 0 seridi kontrol eden trafik sinyal isigi ile iliskilendirip araç talebini, yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirleyerek, sahip oldugu yazilim ve algoritma ile uzaktaki sunucu (210) tarafindan olusturulur. Örnegin, kavsagin herhangi bir yaklasim yönünde, görece olarak sabit RSSI degerine sahip araçlar O anda ilerlemeye izin verilmeyen yani kirmizi isigin yandigi serit ile ve degisken RSSl degerine sahip araçlar O anda ilerlemeye izin verilen yani yesil isigin yandigi serit ile iliskilendirilirler. Her bir yaklasim yönündeki ve her bir seritteki araç talebini gösteren kavsak durum haritasina (200) göre, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini da göz önüne alarak, sunucu (210) tarafindan trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirlenir. Komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlari sunucu (210) tarafindan, bir kavsaktan ayrilan araçlarin ayrilma zamanlari ve iki kavsak arasindaki mesafeden belirlenir. Bunu gerçeklestirmek için, komsu kavsaklar aralarindaki mesafeler ile uzaktaki sunucunun (210) hafizasinda birbirleri ile iliskilendirilirler. Belirlenen zamanlama plani kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine (212) sunucu (210) tarafindan iletilir ve trafik sinyal denetleyicisi tarafindan uygulanir.
Veri agi (209), araç içi cihaz gibi bir araç bilgisayarinin uzaktaki bir sunucu (210) ile iletisim kurabilmesini saglayan bir veya daha fazla mekanizmayi temsil etmektedir. Bundan dolayi, veri agi (209), herhangi bir kablolu (fiber, kablo vs.) vefveya kablosuz (hücresel, uydu, mikrodalga, radyo frekansi vb.) iletisim mekanizmasi ve çoklu iletisim mekanizmalari kullanilmasi durumunda herhangi bir ag topolojisi veya topolojilerini içeren bir veya daha fazla kablolu veya kablosuz iletisim mekanizmasi olabilir.
Sekil 3, açiklanan bulusun gerçeklestirilebilmesini saglayan, araç ile baglantili bir araç içi cihazin (300) tasviridir. Araç içi cihaz (300), bir veya daha fazla uygulamanin isletilmesi için gösterildigi gibi, araç içi cihaz (300), araç içi cihaz (300) ve uygulamalari ile etkilesim için bir kullanici ara yüzü (304) içerir. Kullanici ara yüzü (304), ekran (305) (LCD veya LED ekran veya dokunmatik ekran vb.) ve klavye veya özel tus takimi (306) gibi bir veya daha fazla Tarif edilen bulusun örnek bir uygulamasina göre, araç içi cihaz (300), veri agi (109) ile iletisim kurabilmek için bir alici/verici (307) içerebilir. Alici/verici (307), GSM, CDMA, GPRS, EDGE, UMTS, LTE gibi ses ve veri iletimi için hücresel iletisim protokolleri ve standartlarini kullanarak bir hücresel kablosuz ag üzerinden bir veya daha fazla baz istasyonu (107) ile kablosuz iletisim kurabilmek için bir radyo frekansi (RF) alici/vericisi olabilir.
Araç içi cihaz (300), bir iletisim bagi üzerinden yol kenari üniteleri ile iletisim için bir Bluetooth modülü (308) içerir. Bir Bluetooth aygiti üç ana durumda çalisir. Ya duyuru ya tarama ya da bagli durumda olabilir. Bir araç içi cihaz ve yol kenari ünitesini baglamak için, yol kenari içi cihaz duyuru yapar ve yol kenari ünitesi tarama yaparak bir baglanti kurarlar. Duyuru esasen, tarama yapan baska bir cihazin kesfetmesine olanak saglayan paket veri yayini içerir. Araç içi cihaz (300), bir iletisim bagi üzerinden yol kenari üniteleri ile iletisimde bulunabilmek için alternatif olarak Wi-Fi, DSRC veya diger radyo frekansi iletisim protokolleri, Li-Fi gibi görünür isik iletisim teknolojileri veya UV gibi kizilötesi iletisim teknolojileri içerebilir.
Tarif edilen bulusa dair araç tespit teknolojisini gerçeklestirmek için, Sekil 3*te örnek amaçli olarak tasvir edilen araç içi cihaz (300), aracin anlik dogrultusunu belirlemek için konum belirleme alt sistemini (309) kullanir. Konum belirleme alt sistemi (309), belirli bir zaman araliginda aracin ardisik konumlarindan dogrultusunu belirlemek için bir GPS modülü (310) içerir. Belirlenen araç yönü hafizaya (302, 303) kaydedilir ve bir yol kenari ünitesi ile baglanti kuruldugunda yol kenari ünitesine veya uzaktaki bir sunucuya iletilir. Aracin dogrultusu düzenli araliklar ile güncellenerek hafizaya (302, 303) kaydedilir. Aracin anlik dogrultusunu belirlemek için bir ivme ölçer (311) ve/veya dijital pusula (312) ve/veya jiroskop (313) alternatif olarak veya GPS modülü (310) ile birlikte veya ek olarak kullanilabilir. Araç içi cihaz ile baglantili bu sensorlar (311, 312 ve 313), GPS baglantisinin zayif oldugu durumlarda aracin dogrultusunu parakete rota hesabi ile sürekli olarak belirlemek için bir navigasyon destegi görevi görebilirler.
Hafiza (302, 303) ile baglantili olan islemci (301), bir yol kenari ünitesi ile baglanti kuruldugunda, araç içi cihazin (300), bilgisayar okumasina uygun bir yapida, yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini alip bu tanimlama numarasini ve araç bilgilerini uzaktaki bir sunucuya iletmek veya araç bilgilerini bir yol kenari ünitesine iletmek gibi bir eylem gerçeklestirmesini saglar. Sürücü ekran (305) ve/veya hoparlör (314) kullanilarak görsel ve/veya sesli olarak uyarilabilir. Alternatif olarak sürücüye temassal ve/veya dokunma geri beslemesi saglanabilir.
Sekil 4, açiklanan bulusun gerçeklestirilebilmesini saglayan, bir kavsaga yakin bir konumda yerlestirilmis bir yol kenari ünitesinin (400) tasviridir. Yol kenari ünitesi (400), bir veya daha fazla uygulamayi isletmek için bir islemci (401) ve bir veya daha fazla hafiza (402) ve bir iletisim bagi üzerinden araç içi cihazlar ile iletisim saglamak için bir Bluetooth modülü (403) ve bir kablosuz erisim noktasi veya ag geçidi ile iletisim saglamak için kablosuz iletisim modülü (404) içerir. Yol kenari ünitesi (400), araç içi cihazlar ile bir iletisim bagi üzerinden iletisim saglamak için alternatif olarak Wi-Fi, DSRC veya diger radyo frekansi iletisim protokolleri, Li-Fi gibi görünür isik iletisim teknolojileri veya UV gibi kizilötesi iletisim teknolojileri içerebilir.
Bulus örnek uygulamalar ile iliskilendirilerek açiklanmis olsa da teknige hâkim kisiler tarafindan, bulusun amacindan sapmadan çesitli degisikliklerin yapilabilecegi ve unsurlarin esdegerleri ile yer degistirebilecegi anlasilabilir. Ek olarak, bulusun temel amacindan sapmadan, bulusun ögretilerine belirli bir durumun veya malzemenin adapte edilmesi için birçok degisiklik yapilabilir. Bundan dolayi, bulusun gerçeklestirilmesi için tasarlanan en iyi yöntem olarak açiklanan belirli bir uygulama ile bulusun sinirlandirilmasi degil, bulusun istemlerinin kapsamina giren tüm uygulamalarin içerilmesi amaçlanmistir. Ayrica, birinci, ikinci gibi terimler bir unsuru digerinden ayirt etmek için kullanilmistir.
Bundan dolayi, açiklanan bulusun, yukaridaki açiklamalar ve beraberindeki sekiller ve asagidaki istemler ile birlikte, örnekleme amaçli oldugu ve bunlarla kisitlanmamasi gerektigi anlasilmalidir. Burada tarif edilenlerin disinda pek çok düzenleme ve uygulama, yukaridaki açiklamalari okuduktan sonra teknige hâkim kisilere asikâr olacaktir. Bulusun kapsami, yukaridaki açiklamalara bakilarak degil, ekteki istemlere ve bu istemlerin kapsayabilecegi tüm esdeger faaliyet alanlari göz önüne alinarak degerlendirilmelidir. Burada sözü edilen tekniklerde gelecekte gelistirmelerin olacagi ve ifsa edilen sistemlerin ve yöntemlerin gelecekteki bu düzenlemeleri kapsayacagi beklenmekte ve amaçlanmaktadir. Özet olarak, ifsa edilen konunun degisiklige ve farklilasmaya açik oldugu anlasilmalidir.
Bilgi islem cihazlari genel olarak, yukarida tarif edilen islem adimlarinin veya bloklarinin yerine getirilmesini saglamak için yukarida tanimlanan cihazlar gibi bir veya daha fazla bilgi islem cihazi tarafindan isletilebilecek talimatlar içerir. Bilgisayar islemesine uygun talimatlar. çesitli programlama dilleri ve/veya teknolojileri kullanilarak olusturulmus bilgisayar programlarindan derlenebilir veya çevrilebilir. Genellikle, bir islemci (mikroislemci vb.) bir hafizadan, bir bilgisayar okumasina uygun ortamdan vs. talimatlar alarak bu talimatlari isletir ve dolayisiyla burada tanimlanan bir veya daha fazla islem dahil olmak üzere bir veya daha fazla islemi yerine getirir. Bu talimatlar ve diger veriler çesitli bilgisayar okumasina uygun ortamlar kullanilarak kayit edilebilir ve iletilebilir. Bilgi islem cihazindaki bir dosya genellikle bir depolama ortami, bir geçici hafiza vs. gibi bir bilgisayar okumasina uygun ortamda depolanmis bir veri bütünüdür. Bilgisayar okumasina uygun bir ortam, bir bilgisayar tarafindan okunabilecek veri (talimat gibi) saglamada rol oynayan herhangi bir ortami içerir.
Böyle bir ortam, kalici ortam, geçici ortam vs. dahil olmak üzere fakat bunlarla sinirlanmayacak herhangi bir sekilde olabilir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bir bilgi islem yöntemi olup, özelligi: bir yol kenari ünitesi ve en az bir araç içi cihaz arasinda bir kablosuz baglanti veya iletisim bagi kurulmasi, en az bir araç içi cihaz tarafindan yol kenari ünitesinin tanimlama numarasinin alinmasi, en az bir araç içi cihaz tarafindan yol kenari ünitesinin tanimlama numarasi ve araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgilerinin uzaktaki bir sunucuya iletilmesi, sunucu tarafindan aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre aracin kavsaga yaklasim yönünün belirlenmesi, sunucu tarafindan, kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak, araç içi cihazdan alinan RSSl degerindeki degisime göre araci bir serit ve o seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirip, aracin hareket halinde veya duruyor oldugunun belirlenmesi, sunucu tarafindan araç talebinin yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisinin belirlenmesi, sunucu tarafindan, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak, araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirlenmesi, sunucu tarafindan, belirlenen zamanlama planinin kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine iletilmesi ve trafik sinyal denetleyicisinin zamanlama planini uygulamasi islem adimlarini içermesidir. istem 1'e göre bir yöntem olup, özelligi; bir araç bilgisi olan dogrultu bilgisinin araç içi cihaz tarafindan araç içi cihaz ile baglantili GPS veya dijital pusula kullanilarak olusturulmasidir. Istem 1ie göre bir yöntem olup, özelligi; araç bilgilerinin uzaktaki sunucuya her bir saniyede veya önceden belirlenmis diger bir periyodda araç içi cihaz tarafindan düzenli araliklar ile iletilmesidir. istem 1'e göre bir yöntem clup, özelligi; araç içi cihaz ve uzaktaki sunucu arasindaki iletisimin araç içi cihazin hücresel ag veri baglantisi kullanilarak Internet üzerinden gerçeklestirilm esidir. istem 1'e göre bir yöntem olup, özelligi; kavsagin konumlanma (cografi konumlanma veya geometri) bilgisinin ve kavsaktaki yol kenari ünitesinin tanimlama numarasinin uzaktaki sunucunun hafizasinda önceden kayit edilmesidir. Trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bir bilgi islem yöntemi olup, özelligi: bir yol kenari ünitesi ve en az bir araç içi cihaz arasinda bir kablosuz baglanti veya iletisim bagi kurulmasi, yol kenari ünitesi tarafindan araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSl gibi araç bilgilerinin alinarak, bu araç bilgileri ve yol kenari ünitesinin tanimlama numarasinin uzaktaki bir sunucuya iletilmesi, sunucu tarafindan aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre aracin kavsaga yaklasim yönünün belirlenmesi, sunucu tarafindan, kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak, araç içi cihazdan alinan RSSI degerindeki degisime göre araci bir serit ve 0 seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirip, aracin hareken halinde veya duruyor oldugunun belirlenmesi, sunucu tarafindan araç talebinin yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisinin belirlenmesi, sunucu tarafindan, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak, araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama planinin belirlenmesi, sunucu tarafindan, belirlenen zamanlama planinin kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine iletilmesi ve trafik sinyal denetleyicisinin zamanlama planini uygulamasi islem adimlarini içermesidir. istem 6'ya göre bir yöntem olup, özelligi; bir araç bilgisi olan dogrultu bilgisinin araç içi cihaz tarafindan araç içi cihaz ile baglantili GPS veya dijital pusula kullanilarak olusturulmasidir. istem ö'ya göre bir yöntem olup, özelligi; araç bilgilerinin yol kenari ünitesine her bir saniyede veya önceden belirlenmis diger bir periyodda araç içi cihaz tarafindan düzenli araliklarla iletilmesidir. istem @ya göre bir yöntem olup, özelligi; yol kenari ünitesi ve uzaktaki sunucu arasindaki iletisimin genis alan agi (WAN) veya hücresel ag gibi bir iletisim agi kullanilarak gerçeklestirilmesidir. istem 6'ya göre bir yöntem olup, özelligi; kavsagin konumlanma (cografi konumlanma veya geometri) bilgisinin ve kavsaktaki yol kenari ünitesinin tanimlama numarasinin uzaktaki sunucunun hafizasinda önceden kayit edilmesidir. Kodlanmis talimatlar içeren, bir bilgi islem cihazinin hafizasina kayit edilip, bilgi islem cihazinin islemcisinde islenmek sureti ile bilgi islem cihazinin; o araçlarin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre araçlarin kavsaga yaklasim yönlerini belirlemesini, i kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak, araç içi cihazlardan veya yol kenari ünitesinden alinan RSSl degerindeki degisime göre her bir araci bir serit ve o seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirilerek, her bir aracin hareket halinde veya duruyor oldugunu belirlemesini, 0 araç talebini, yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirlemesini, o komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak, araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirlemesini saglayacak, bilgi islem cihazi tarafindan okunabilir daimi bir depolama ortami. Trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bir veri isleme sistemi olup, özelligi; - bir otoyol kavsagina yerlestirilmis, kablosuz iletisim teknolojileri, islemci ve hafiza i yol kenari ünitesi ile bir baglanti veya iletisim bagi kurarak yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini alip yol kenari ünitesinin tanimlama numarasi ve araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgilerini uzaktaki sunucuya ileten, kablosuz iletisim teknolojileri, ekran, hoparlör, islemci ve hafiza içeren, araç ile baglantili ve uzaktaki sunucu ile iletisim halinde en az bir araç içi 0 araç içi cihaz ile baglantili, aracin dogrultusunu belirleyen bir GPS modülü veya dijital i islemci ve hafiza içeren, kavsaklarin konumlanma bilgilerinin ve tüm bagli araç bilgilerinin kayit edildigi, en az bir araç içi cihazdan yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini ve araç bilgilerini alarak her bir aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre her bir aracin kavsaga yaklasim yönünü belirleyen, kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak araç içi cihazdan alinan RSSI degerindeki degisime göre araci bir serit ve o seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirip her bir aracin hareket halinde veya duruyor oldugunu belirleyen, araç talebini yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirleyen, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirleyen, belirlenen zamanlama planini kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine ileten uzaktaki bir sunucu, - otoyol kavsaginda bulunan ve uzaktaki sunucu ile iletisim halinde, uzaktaki sunucu tarafindan belirlenen zamanlama planini alarak uygulayan bir trafik sinyal denetleyicisi içermesidir. istem 12'ye göre bir sistem olup, özelligi; araç içi cihazin sahip oldugu kablosuz iletisim teknolojileri ve bir yol kenari ünitesinin alinan tanimlama numarasi ve araç bilgilerini uzaktaki bir sunucuya iletmek için yapilandirilmis yazilim uygulamasi ile sunucuyu barindiran arka plandaki bir aga ulasmak için bir kablosuz erisim noktasi veya ag geçidi görevi görmesidir. Istem 12'ye göre bir sistem olup, özelligi; araç içi cihazin kablosuz iletisim teknolojileri, GPS modülü veya dijital pusula, islemci, hafiza, ekran, hoparlör ve uzaktaki sunucu ile iletisim kuracak sekilde yapilandirilmis, yol kenari ünitesi ile bir baglanti veya iletisim bagi kurup yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini alarak yol kenari ünitesi tanimlama numarasi ve araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgilerini uzaktaki sunucuya ileten yazilim uygulamasi içeren, araç ile baglantili ve uzaktaki sunucu ile iletisim halinde akilli cep telefonu gibi bir elektronik cihaz olmasidir. Trafik sinyallerinin faz ve zamanlamalarinin kontrolü için sinyalize kavsaklarda araç tespitine yönelik bir veri isleme sistemi olup, özelligi; o bir otoyol kavsagina yerlestirilmis, kablosuz iletisim teknolojileri, islemci ve hafiza 0 yol kenari ünitesi ile bir baglanti veya iletisim bagi kurarak araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSl gibi araç bilgilerini yol kenari ünitesine ileten, kablosuz iletisim teknolojileri, ekran, hoparlör, islemci ve hafiza içeren, araç ile baglantili ve yol kenari ünitesi ile iletisim halinde en az bir araç içi cihaz, 0 araç içi cihaz ile baglantili, aracin dogrultusunu belirleyen bir GPS modülü veya dijital i islemci ve hafiza içeren, kavsaklarin konumlanma bilgilerinin ve tüm bagli araç bilgilerinin kayit edildigi, yol kenari ünitesinden yol kenari ünitesinin tanimlama numarasini ve bagli araç bilgilerini alarak her bir aracin dogrultu bilgisi ve kavsagin konumlanma bilgisine göre her bir aracin kavsaga yaklasim yönünü belirleyen, kavsaktaki trafik sinyal isiklarinin mevcut fazlarini dikkate alarak yol kenari ünitesinden alinan RSSI degerindeki degisime göre araci bir serit ve o seridi kontrol eden ilgili trafik sinyal isigi ile iliskilendirip aracin hareket halinde veya duruyor oldugunu belirleyen, araç talebini yani kavsagin her bir yaklasim yönünden ve her bir seridinden geçen veya bekleyen araç sayisini belirleyen, komsu kavsaklardan gelen araçlarin kavsaga ulasma zamanlarini dikkate alarak araç talebine göre kavsaktaki trafik sinyalleri için bir zamanlama plani belirleyen, belirlenen zamanlama planini kavsaktaki trafik sinyal denetleyicisine ileten uzaktaki bir sunucu, i otoyol kavsaginda bulunan ve uzaktaki sunucu ile iletisim halinde, uzaktaki sunucu tarafindan belirlenen zamanlama planini alarak uygulayan bir trafik sinyal denetleyicisi içermesidir. istem 15”e göre bir sistem olup, özelligi; araç içi cihazin kablosuz iletisim teknolojileri, GPS modülü veya dijital pusula, islemci, hafiza, ekran, hoparlör ve yol kenari ünitesi ile iletisim kuracak sekilde yapilandirilmis yazilim uygulamasi içeren, yol kenari ünitesi ile bir baglanti veya iletisim bagi kurup araç veya araç içi cihaz tanimlama numarasi, dogrultu ve RSSI gibi araç bilgilerini yol kenari ünitesine ileten, araç ile baglantili ve yol kenari ünitesi ile iletisim halinde akilli cep telefonu gibi bir elektronik cihaz olmasidir.
TR2020/14158A 2020-09-08 2020-09-08 Sinyalize otoyol kavşaklarında yaklaşım yönü ve şerit bazlı araç tespiti ve koordine edilmiş trafik sinyal kontrolü yöntemleri ve sistemleri TR202014158A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14158A TR202014158A2 (tr) 2020-09-08 2020-09-08 Sinyalize otoyol kavşaklarında yaklaşım yönü ve şerit bazlı araç tespiti ve koordine edilmiş trafik sinyal kontrolü yöntemleri ve sistemleri
PCT/TR2021/050887 WO2022055452A1 (en) 2020-09-08 2021-09-06 Methods and systems for approach direction and lane specific vehicle detection at signalized roadway intersections and coordinated traffic signal control

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14158A TR202014158A2 (tr) 2020-09-08 2020-09-08 Sinyalize otoyol kavşaklarında yaklaşım yönü ve şerit bazlı araç tespiti ve koordine edilmiş trafik sinyal kontrolü yöntemleri ve sistemleri

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202014158A2 true TR202014158A2 (tr) 2022-03-21

Family

ID=80632017

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/14158A TR202014158A2 (tr) 2020-09-08 2020-09-08 Sinyalize otoyol kavşaklarında yaklaşım yönü ve şerit bazlı araç tespiti ve koordine edilmiş trafik sinyal kontrolü yöntemleri ve sistemleri

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR202014158A2 (tr)
WO (1) WO2022055452A1 (tr)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US8976041B2 (en) * 2010-09-30 2015-03-10 Siemens Industry, Inc. Traffic analysis using wireless receivers and vehicle detection devices
US8723687B2 (en) * 2011-03-31 2014-05-13 Alex Thomas Advanced vehicle traffic management and control
US10019898B2 (en) * 2016-01-14 2018-07-10 Siemens Industry, Inc. Systems and methods to detect vehicle queue lengths of vehicles stopped at a traffic light signal

Also Published As

Publication number Publication date
WO2022055452A1 (en) 2022-03-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN112106126B (zh) 车辆与行人碰撞避免的方法和系统
CN101144722B (zh) 便携式定位导航系统
US10935628B2 (en) Control device for vehicle
US10950125B2 (en) Calibration for wireless localization and detection of vulnerable road users
US20100309023A1 (en) Traffic Control System
CA3018209A1 (en) Unmanned aircraft systems and methods
US20220153273A1 (en) Detection of phase and timing of traffic signal lights and driver assistance method and systems
CN103927900B (zh) 一种场内车辆精确定位导航系统及方法
CN111402631A (zh) 一种基于车辆行驶的危险预警方法、系统及存储介质
Zhao et al. Logistics sustainability practices: an IoT-enabled smart indoor parking system for industrial hazardous chemical vehicles
CN106227204A (zh) 车载装置及用于控制无人驾驶车辆的系统、方法和装置
Khadonova et al. Wide application innovative monitoring system with personal smart devices
JP6352010B2 (ja) 列車接近警報システムおよび携帯端末
CN114828211A (zh) 一种智能手机和可穿戴设备的音频定位系统、方法及终端
Pawłowicz et al. Infrastructure of RFID-based smart city traffic control system
CN112995891A (zh) 一种基于uwb的停车场车辆定位方法及系统
US9335397B2 (en) Method for radio communication between a radio beacon and an onboard unit, and radio beacon and onboard unit therefor
KR101911522B1 (ko) 전자 기기 및 전자 기기의 내비게이션 서비스 방법
KR101079905B1 (ko) 위치 기반 서비스 제공 방법 및 서버, 이를 이용한 이동 통신 단말기
CN107750339B (zh) 基于无线信号特性使用移动装置检测用户的场境
TR202014158A2 (tr) Sinyalize otoyol kavşaklarında yaklaşım yönü ve şerit bazlı araç tespiti ve koordine edilmiş trafik sinyal kontrolü yöntemleri ve sistemleri
CN109379716B (zh) 一种用于安防监控项目的室内定位方法及系统
Garcia-Carrillo et al. Ad-hoc collision avoidance system for industrial iot
Mishra et al. A Novel and Cost Effective Approach to Public Vehicle Tracking System
KR102107983B1 (ko) 복수의 모바일 가상 펜스를 이용한 커넥티드 카 서비스 방법