TR202012601A2 - Si̇tagli̇pti̇n ve metformi̇n i̇çeren tablet formülasyonu - Google Patents

Si̇tagli̇pti̇n ve metformi̇n i̇çeren tablet formülasyonu

Info

Publication number
TR202012601A2
TR202012601A2 TR2020/12601A TR202012601A TR202012601A2 TR 202012601 A2 TR202012601 A2 TR 202012601A2 TR 2020/12601 A TR2020/12601 A TR 2020/12601A TR 202012601 A TR202012601 A TR 202012601A TR 202012601 A2 TR202012601 A2 TR 202012601A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sitagliptin
feature
tablet formulation
sodium
formulation according
Prior art date
Application number
TR2020/12601A
Other languages
English (en)
Inventor
Ataman Seval
Ulusoy Bozyel Müge
Sünel Fati̇h
Mutlu Onur
Uraz Ezel
Averbek Seda
Original Assignee
Sanovel Ilac Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Sanovel İlaç Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sanovel Ilac Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, Sanovel İlaç Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Sanovel Ilac Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2020/12601A priority Critical patent/TR202012601A2/tr
Priority to PCT/TR2021/050760 priority patent/WO2022035400A1/en
Priority to EP21856361.7A priority patent/EP4196107A1/en
Publication of TR202012601A2 publication Critical patent/TR202012601A2/tr

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K31/00Medicinal preparations containing organic active ingredients
    • A61K31/33Heterocyclic compounds
    • A61K31/395Heterocyclic compounds having nitrogen as a ring hetero atom, e.g. guanethidine or rifamycins
    • A61K31/495Heterocyclic compounds having nitrogen as a ring hetero atom, e.g. guanethidine or rifamycins having six-membered rings with two or more nitrogen atoms as the only ring heteroatoms, e.g. piperazine or tetrazines
    • A61K31/4985Pyrazines or piperazines ortho- or peri-condensed with heterocyclic ring systems
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K31/00Medicinal preparations containing organic active ingredients
    • A61K31/13Amines
    • A61K31/155Amidines (), e.g. guanidine (H2N—C(=NH)—NH2), isourea (N=C(OH)—NH2), isothiourea (—N=C(SH)—NH2)
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K9/00Medicinal preparations characterised by special physical form
    • A61K9/20Pills, tablets, discs, rods
    • A61K9/2004Excipients; Inactive ingredients
    • A61K9/2022Organic macromolecular compounds
    • A61K9/205Polysaccharides, e.g. alginate, gums; Cyclodextrin
    • A61K9/2054Cellulose; Cellulose derivatives, e.g. hydroxypropyl methylcellulose

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Pharmacology & Pharmacy (AREA)
  • Epidemiology (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)

Abstract

Mevcut buluş; sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzunu ve metformin hidroklorür içeren bir tablet formülasyonu ile ilgilidir. Mevcut buluş ayrıca, basit, hızlı, uygun maliyetli, zaman tasarrufu sağlayan ve endüstriyel olarak uygun bir prosesle de ilgilidir.

Description

TARIFNAME SITAGLIPTIN VE METFORMIN IÇEREN TABLET FORMÜLASYONU Teknik Alan Mevcut bulus; sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzunu ve metformin hidroklorür içeren bir tablet formülasyonu ile ilgilidir. Mevcut bulus ayrica, basit, hizli, uygun maliyetli, zaman tasarrufu saglayan ve endüstriyel olarak uygun bir prosesle de Teknigin Bilinen Durumu Diabetes mellitus, sekresyon degisimi sonucunda insülin etkisinin azaldigi veya yok oldugu ve/veya insülin aktivitesinin azaldigi bir grup karbonhidrat metabolizmasi bozuklugudur. Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki ana diyabet tipi bulunmaktadir: Tip 1 diyabet, pankreasin insülin üreten hücrelerinin (beta hücreleri) hasar görmesi nedeniyle olusur. Tip 1 diyabette ise pankreas az insülin üretimi yapar veya hiç yapmaz, böylece seker, enerji olarak kullanilmak üzere vücut hücrelerine giremez. Tip 1 diyabetli kisiler, kan sekerini kontrol etmek için insülin enjeksiyonlari kullanmalidir.
Tip 2 diyabette pankreas insülin üretir, ancak üretilen insülin ya yetersiz kalir ya da düzgün etki göstermez. Bu diyabet tipi en çok 40 yasin üzerindeki ve asiri kilolu kisilerde görülür. Tip 2 diyabet bazen diyet, kilo kontrolü ve egzersiz kombinasyonu ile kontrol altina alinabilir.
Bununla birlikte, oral glikoz düsürücü ilaçlar veya insülin enjeksiyonlarindan olusan bir tedavi uygulanabilir.
Metformin, oral yoldan uygulanan bir biguanid yapisina sahip bir antidiyabetiktir. Metformin hidroklorür beyaz ila beyazimsi kristalin bir bilesiktir ve suda kolaylikla çözünür ve aseton, eter ve kloroformda hemen hemen çözünmez. Metforminin oral dozlarinin genellikle günde degisebilir. Tek basina veya sülfonilüre, alfa-glukosidaz inhibitörleri veya insülin ile kombinasyon halinde kullanilir.
Metformin hidroklorürün kimyasal adi, 1,1-dimetilbiguanid hidroklorürdür ve kimyasal yapisi asagida Formül I'de gösterilmektedir.
Formül I Metformin kan glukoz düzeylerini düsürmede etkili olmasina ragmen, kullanimi, özellikle diyare ve bulanti olmak üzere gastrointestinal (GI) advers etkilerle iliskilendirilmektedir. Bu advers etkiler, metforminin tolere edilen dozunu sinirlayabilir ve hastalarin tedaviyi birakmasina neden olabilir.
Sitagliptin, tip 2 diabetes mellituslu eriskinlerde diyet ve egzersize ek olarak glisemik kontrolü iyilestirmede endikedir. Dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) inhibitör sinifinin oral bir antihiperglisemik ajanidir. DPP-4 inhibitörleri, inkretin hormonunu yikima ugratan bir enzim olan DPP-4'ün etkisini bloke ederek etki gösterir. Vücutta glukagon benzeri peptit-1 (GLP-1) ve glikoz bagimli insulinotropik peptit (GIP) olarak adlandirilan iki tür inkretin hormonu bulunmaktadir. Bu hormonlar, gida alimina yanit olarak vücut tarafindan dogal olarak üretilir.
Görevi, vücudun yalnizca ihtiyaci oldugunda daha fazla insülin üretmesine yardimci olmak ve gerekmediginde karaciger tarafindan üretilen glikoz miktarini azaltmaktir. Sitagliptin, DPP-4'e baglanarak onun GLP-1 ve GIP'ye ayrilmasini önleyerek etki gösterir. Böylece vücuttaki bu hormon düzeyleri artar ve böylelikle kan sekerini kontrol etme üzerindeki etkileri de yükselir. kimyasal yapisi Formül Il'de gösterilmektedir.
Formül II Sitagliptin, U86699871 numarali patent basvurusunda açiklanmaktadir. Sitagliptinin kristal Sitagliptin, plazma GLP-1 konsantrasyonunu arttirip, pankreas beta hücrelerinde hücresel cAMP düzeylerini yükselterek insülin sekresyonunu güçlendirirken metformin, bazal ve yemek sonrasi plazma glukozunu düsürerek Tip 2 diyabet hastalarda glukoz toleransini iyilestirir. Farmakolojik etki mekanizmasi, metforminin periferik glukoz alimi ve kullanimini arttirmak suretiyle hepatik glukoz üretimini düsürmesi, glukozun bagirsak absorpsiyonunu azaltmasi ve insülin duyarliligini iyilestirmesiyle diger oral antihiperglisemik ajan siniflarindan farklidir. Bu nedenle bu ajanlar, tip 2 diyabetli hastalarda farkli yollarla kan glukoz düzeylerini düsürmeye yardimci olurlar. Özellikle sitagliptin olmak üzere DPP-4 inhibitörleri, yeni bir etki mekanizmasina sahiptir ve monoterapi veya kombinasyon tedavisi olarak etkililiklerini ve güvenliliklerini gösteren birçok çalisma mevcuttur. Tek basina sitagliptin yeterli glisemik kontrol saglamaz.
Metformin ve sitagliptin içeren bir tablet formülasyonu, Janumet® ticari adi altinda Çabuk salinimli sitagliptin ve metforminin sabit doz kombinasyonlarini içeren farmasötik basvurusunda açiklanmaktadir.
Hem metformin HCI hem de sitagliptin bazi yapisal problemlere sahiptir. Ortam ve fiziksel kosullarin etkisi altinda sitagliptin dahil birçok etkin maddede stabiliteyle ilgili sorunlar ortaya çikmaktadir. Sitagliptin, hava ve nem kosullarina karsi oldukça duyarli bir etkin maddedir.
Sitagliptin hava ve neme maruz kaldiginda, yapisal olarak bozunur ve kimyasal davranisi degisir. Gelistirilen ürünlerin stabilitesi istenilen düzeyde degildir ve bu da söz konusu ürünlerin raf ömrünü kisaltmaktadir. Ek olarak, sitagliptin, ayni içerik maddelerini içeren formülasyonlarin gelistirilmesinde kullanilan eksipiyanlara karsi reaktiftir. Bu durum, formülasyonda safsizliklarin olusmasina neden olmakta ve istenmeyen bilesenlerin formülasyona girmesine yol açmaktadir. Ayrica, bilindigi gibi, metformin, çok yetersiz sikistirilma özelligine sahip bir etkin maddedir. kompozisyon açiklanmakta olup, burada bir bölme metformin veya metforminin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzunu içeren bir kompozisyon içerirken, diger bölme sitagliptin içeren bir kompozisyon içermektedir.
U sayili patent basvurusunda metformin ve sitagliptin veya bunlarin tuzlarinin kombinasyonunu içeren kati bir oral farmasötik kompozisyon açiklanmaktadir. Özellikle, patent basvurusu, çabuk ve uzatilmis salinim sergileyen, metformin veya metforminin tuzlarini içeren en az iki bölmesi ve çabuk salinim sergileyen, sitagliptin ve metformin veya bunlarin tuzlarinin içeren en az bir bölmesi bulunan çok katmanli kapli bir farmasötik kompozisyon ile ilgilidir.
W sayili patent basvurusunda esas olarak sitagliptin, metformin ve bununla birlikte gliseril behenat, gliseril palmitostearat, stearil alkol, setostearil alkol veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilen bir lubrikan içeren farmasötik kompozisyonlar açiklanmakta olup, burada farmasötik kompozisyon bir yüzey aktif madde içermez.
Yukaridaki patent basvurularinda görüldügü gibi, önceki teknikte sitagliptin ve metforminin dezavantajlari için bir çözüm yoktu veya sunulan çözümler uzun ve maliyetli islemlerdir.
Bu nedenle, sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlarini ve metformin hidroklorür içeren, istenen stabiliteye, dissolüsyon profiline, sertlige ve sikistirilabilirlige sahip, baska bir deyisle etkin maddelerde görülen dezavantajlarin üstesinden gelen bir tablet formülasyonuna ihtiyaç vardir. Formülasyonun gelistirilmesinde basit ve uygun maliyetli olan standart teknikler kullanilmistir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Mevcut bulusun ana amaci, sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlarini ve metformin hidroklorür içeren, istenen stabilite, dissolüsyon profili, sertlik ve sikistirilabilirlige sahip bir tablet formülasyonu saglamaktir.
Mevcut bulusun bir baska amaci, önceki teknikte etkin maddelerin neden oldugu problemleri ortadan kaldirmak ve ilgili önceki teknige ek avantajlar getirmektir.
Mevcut bulusun ana amaci, stabil bir kombinasyon prosesi sunulmasidir. Söz konusu proses basit, hizli, uygun maliyetli, zaman tasarrufu saglayan ve endüstriyel olarak uygun bir yöntemdir.
Sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu stabilite sorunlarina sahiptir ve ayrica formülasyonda düsük bir oranda kullanilmaktadir ve bu bazi stabilite ve içerik tekdüzeligi problemlerine yol açmaktadir.
Bulusun bir uygulamasina göre, bir tablet formülasyonu sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzunu ve metformin hidroklorür içermekte olup, burada sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu ve en az bir baglayici bir çözücü içinde çözdürülmektedir.
Bulusta, sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik açidan kabul edilebilir bir tuzu ve en az bir baglayici bir çözücü içerisinde çözündürüldügünde, daha yüksek oranda sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik açidan kabul gören bir tuzunu içeren bir çözelti elde edilmekte, bu da, granülasyon sirasinda etkin madde kayiplarini en aza indirmekte ve daha homojen (içerik tekdüzeligi) ve etkin bir tablet formülasyonu saglamaktadir. Ayrica çözücüler, daha sonra ortamdan çikarilir (tercihen akiskan yatakli kurutucu ile), yöntemin bu adimlari istenen tekdüzeligin ve granül yapisinin saglanmasina yardimci olmakta, böylece tabletin istenen Mevcut bulusun bir uygulamasina göre, sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlari, toplam formülasyonda agirlikça %1.0 ila %20.0 miktarinda bulunmaktadir. arasindadir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre metformin hidroklorür miktari, toplam formülasyonun agirliginca %60.0 ile %90.0 arasindadir. Tercihen, toplam formülasyonda agirlikça %65.0 ile Ayrica, bilindigi gibi metformin, çok az sikistirilabilen bir etkin maddedir ve mevcut bulusta metformin, tablette yüksek miktarlarda bulunmaktadir. Sasirtici bir sekilde, sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlari ve en az bir baglayici ile tablet formülasyonu hazirlandiginda, istenen tablet sertliginin ve metformin HCI sikistirilabilirliginin saglandigi gözlemlenmistir. Böylece, her iki etkin maddenin dezavantajlarini ortadan kaldirmak için kolay bir yöntem olusturulmustur.
Uygun baglayicilar; polivinilpirolidon, hidroksipropil metil selüloz, sodyum karboksimetil selüloz, polietilen glikol, polivinil alkol, polivinil asetat, prejelatinize nisasta, dogal zamklar, sukroz, sodyum aljinat, karboksi metil selüloz, metil selüloz, jelatin, karagenan, guar zamki, karbomer, polimetakrilatlar, metakrilat polimerleri, jelatin, agar, aljinat, ksantan zamki, pektin, polisakkaritler, karbomer, poloksamer, poliakrilamid, alüminyum hidroksit, laponit, bentonit, polioksietilen-alkil eter, polidekstroz, polietilen oksit veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilmektedir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre baglayicilarin miktari, toplam formülasyonun agirliginca %1.0 ile %15.0 arasindadir. Tercihen, toplam formülasyonda agirlikça %2.0 ile Mevcut bulusun bir uygulamasina göre baglayici, polivinilpirolidondur.
Bulusun bir uygulamasina göre çözücü, saf sudur.
Bulusun bir uygulamasina göre sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlari ve en az bir baglayici, bir çözücü içerisinde çözündürülmekte ve bir çözelti elde edilmektedir. Ayrica en az bir baglayici bir çözücü içinde çözüldükten sonra, baska bir çözelti elde edilmektedir. Sasirtici bir sekilde, baglayicinin bu sekilde iki asamada formulasyona eklenmesinin, tek adimda (tek granülasyon) bir baglayici kullanmaktan daha avantajli oldugu bulunmustur. Granül kütle yogunlugunun arttirilmasini ve ayrica istenen tablet sertligi ve sikistirilabilirliginin önemli ölçüde iyilestirilmesini saglamaktadir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre, baglayici formülasyona iki adimda eklenmektedir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre, granülasyon nihai nemi (çözücüler ortamdan çikarildiktan sonra) %2 ile %3.5 arasindadir. Nem bu araligin disinda oldugunda istenen sikistirilabilirlik ve sertlik olusmaz. Tabletin istenen sertlik ve sikistirilabilirlikte olmasi önemlidir. Çünkü tabletin istenen dissolüsyon profilinin elde edilmesine yardimci olur.
Genel olarak, formülasyonda yer alan eksipiyanlar, etkin maddenin çözünürlügü, emilimi, biyoyararlanimi gibi fizikokimyasal ve fizikokinetik özellikleri pozitif veya negatif yönde etkileyebilir. Bu nedenle, bir etkin maddeye eslik eden eksipiyanlar, formülasyon gelistirilirken dikkatle ve bilinçli bir sekilde seçilmelidir. Formülasyonlar, etkin maddeler ile eksipiyanlar arasinda fizikokimyasal geçimsizlik göstermemelidir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre, tablet, bundan baska, dolgu maddeleri, dagiticilar, lubrikanlar, glidantlar, yüzey aktif maddeleri, kaplama maddeleri veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilen en az bir farmasötik olarak kabul edilebilir eksipiyan içermektedir.
Uygun dolgu maddeleri; mikrokristalin selüloz, talk, dibazik kalsiyum fosfat, manitol, spreyle kurutulmus manitol, laktoz, laktoz monohidrat, nisasta, dekstroz, sukroz, fruktoz, sodyum karbonat, maltoz, sorbitol, ksilitol, inositol, kaolin, inorganik tuzlar, kalsiyum tuzlari, polisakkaritler, sodyum klorür, dekstratlar, laktitol, maltodekstrin, sukroz-maltodekstrin karisimi, trehaloz, sodyum bikarbonat, kalsiyum karbonat veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilmektedir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre dolgu maddelerinin miktari, toplam formülasyonun agirliginca %1.0 ile %15.0 arasindadir. Tercihen, toplam formülasyonda agirlikça %2.0 ile Mevcut bulusun bir uygulamasina göre dolgu maddesi, mikrokristalin selüloz veya talk veya bunlarin karisimlaridir.
Uygun dagiticilar; kroskarmeloz sodyum, sodyum nisasta glikolat, prejelatinize nisasta, düsük substitüye hidroksipropil selüloz, sodyum karboksimetil selüloz, kalsiyum karboksimetil selüloz, karboksimetil selüloz, dokusat sodyum, guar zamki, poliakrilin potasyum, sodyum aljinat, misir nisastasi, alginatlar, iyon degistirici reçineler, magnezyum alüminyum silika, sodyum dodesil sülfat, poloksamer, sodyum glisin karbonat veya bunlarin karisimlarini içeren bir gruptan seçilmektedir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre dagiticilarin miktari, toplam formülasyonun agirliginca %1.0 ile %15.0 arasindadir. Tercihen, toplam formülasyonda agirlikça %2.0 ile Mevcut bulusun bir baska uygulamasina göre dagitici, kroskarmelloz sodyumdur.
Uygun lubrikanlar; sodyum stearil fumarat, magnezyum stearat, kalsiyum stearat, çinko stearat, mumlar, hidrojenlenmis bitkisel yag, sodyum klorat, magnezyum lauril sülfat, sodyum oleat, sodyum asetat, sodyum benzoat, gliseril palmito sülfat veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilmektedir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre lubrikanlarin miktari, toplam formülasyonun agirliginca %0.5 ile %5.0 arasindadir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre, lubrikan, sodyum stearil fumarattir.
Uygun glidantlar, kolloidal silikon dioksit, misir nisastasi veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilmektedir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre glidantlarin miktari, toplam formülasyonun agirliginca Mevcut bulusun bir uygulamasina göre glidant, kolloidal silikon dioksittir.
Uygun yüzey aktif maddeler; sodyum lauril sülfat, sodyum dokusat, gliseril monooleat, polietilen alkil eter, polyoksietilen stearatlar, polietilen glikol, sodyum benzoat, dokusat sodyum, alfa tokoferol, askorbil palmitat, polioksietilen hidrojene kastor yagiveya bunlarin karisimlari içeren gruptan seçilmektedir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre yüzey aktif maddelerin miktari, toplam formülasyonun agirliginca %0.05 ile %3.0 arasindadir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre yüzey aktif madde, sodyum lauril sülfattir.
Uygun kaplama maddeleri; kopovidon, polimetakrilatlar, polidekstroz, polialkilakrilat kopolimerleri, triasetin, hidroksi propil metil selüloz, kolloidal silikon dioksit, laktoz monohidrat, orta zincirli trigliseritler, hidroksipropil selüloz, beyaz mum, polivinil alkol, polietilen glikol, talk, polivinil alkol-polietilen glikol kopolimerleri (Kollicoat® IR) etilselüloz dispersiyonlari (Surelease®), polivinilpirolidon, polivinilpirolidon-vinil asetat kopolimeri (PVP- VA), tüm Opadry® çesitleri, pigmentler, boyalar, titanyum dioksit, kirmizi demir oksit, siyah demir oksit veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilmektedir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre kaplama maddeleri içeren kaplama miktari, toplam formülasyonun agirliginca %0.5 ile %5.0 arasindadir.
Mevcut bulusun bir uygulamasina göre, kaplama ajanlari; polivinil alkol, polietilen glikol, talk, titanyum dioksit, kirmizi demir oksit, siyah demir oksit veya bunlarin karisimidir.
Bu tarifnamede kullanildigi sekliyle, "partikül boyutu dagilimi", lazer difraksiyon yöntemi (yani malvern analizi) gibi geleneksel olarak kabul edilmis herhangi bir yöntemle test edilen kümülatif hacim boyutu dagilimi anlamina gelir. d (0.5) terimi, partikül hacmince %50”un daha ince oldugu boyut ve d (0.9) terimi ise partikül hacmince %90'in daha ince oldugu boyut anlamina gelmektedir.
Bulusun bir uygulamasina göre sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik açidan kabul gören bir tuzlari, 50 um'den küçük veya 40 um'den küçük veya 30 um'den küçük d (0.5) partikül boyutuna sahiptir. Bu özellik, gelismis akis özellikleri saglamakta, ayrica istenen dissolüsyon profilinin saglanmasina yardimci olmaktadir.
Bulusun bir uygulamasina göre sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik açidan kabul gören bir tuzlari, 30 um ve 15 um arasinda d (0.5) partikül boyutuna sahiptir.
Bulusun bir uygulamasina göre sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik açidan kabul gören bir tuzlari, 70 um'den küçük veya 60 um'den küçük veya 50 um'den küçük d (0.9) partikül boyutuna sahiptir. Bu özellik, gelismis akis özellikleri saglamakta, ayrica istenen dissolüsyon profilinin saglanmasina yardimci olmaktadir.
Bulusun bir uygulamasina göre sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik açidan kabul gören bir tuzlari, 50 um ve 20 um arasinda d (0.9) partikül boyutuna sahiptir.
Mevcut bulusun tableti, direkt baski, yas veya kuru granülasyon, isiyla eritmeli granülasyon, isiyla eritmeli ekstrüzyon, akiskan yatakli granülasyon, ekstrüzyon/küre haline getirme, çift baski (slugging), spreyle kurutma ve çözücü buharlastirma gibi teknikte iyi bilinen standart teknikler ve üretim prosesleri kullanilarak hazirlanabilir. Örnek 1: Metformin HCI ve sitagliptin HCI içeren tablet formülasyonu Içerik maddeleri Agirlikça Metformin HCI 60.0 - 85.0 Sitagliptin HCI 1.0 - 15.0 Mikrokristalin selüloz 1.0 - 15.0 g Kroskarmelloz sodyum 1.0 - 15.0 Kolloidal silikon dioksit 0.05 - 3.0 â` Sodyum stearil fumarat 0.5 - 5.0 TOPLAM 100 Örnek 1 için proses; - Metformin elenmesi, - Mikrokristalin selüloz ve kroskarmeloz sodyum eklenmesi ve ardindan karistirilarak toz karisim elde edilmesi, - Çözelti 1 hazirlanmasi, o Sitagliptin ve polivinilpirrolidonun bir çözücü içinde, tercihen saf suda çözülmesi, - Çözelti 2 hazirlanmasi, o Polivinilpirrolidonun bir çözücü içinde, tercihen saf suda çözülmesi, - Daha sonra toz karisimin ve çözelti 1'in akiskan yatakli kurutucuda granüle edilmesi ve kurutulmasi, - Karisimin ve elde edilen granüllerin elenmesi, - Akiskan yatakli kurutucuda çözelti 2 ile granüllerin granül haline getirilmesi ve kurutulmasi, - Karisimin ve elde edilen granüllerin elenmesi.
- Granüller, kolloidal silikon dioksit ve sodyum lauril sülfatin karistirilmasi, - Sodyum stearil fumarat eklenmesi ve karistirilmasi, - Karisimin tablet olusturmak üzere basilmasi, - Tabletlerin kaplama maddeleri içeren bir kaplama ile kaplanmasi. Örnek 2: Metformin HCI ve sitagliptin HCI içeren tablet formülasyonu Içerik maddeleri Agirlikça Metformin HCI 60.0 - 85.0 Sitagliptin HCI 1.0 - 15.0 g Kroskarmelloz sodyum 1.0 - 7.0 Kolloidal silikon dioksit 0.05 - 3.0 Sodyum stearil fumarat 0.5 - 5.0 TOPLAM 100 Örnek 2 için proses; - Metformin elenmesi, - Talk ve kroskarmeloz sodyum eklenmesi ve ardindan karistirilarak toz karisim elde edilmesi, - Çözelti 1 hazirlanmasi, o Sitagliptin ve polivinilpirrolidonun bir çözücü içinde, tercihen saf suda çözülmesi, - Çözelti 2 hazirlanmasi, o Polivinilpirrolidonun bir çözücü içinde, tercihen saf suda çözülmesi, Daha sonra toz karisimin ve çözelti 1'in akiskan yatakli kurutucuda granüle edilmesi ve kurutulmasi, Karisimin ve elde edilen granüllerin elenmesi, Akiskan yatakli kurutucuda çözelti 2 ile granüllerin granül haline getirilmesi ve kurutulmasi, Karisimin ve elde edilen granüllerin elenmesi.
Granüller, kolloidal silikon dioksit, kroskarmelloz sodyum ve sodyum lauril sülfatin karistirilmasi, Sodyum stearil fumarat eklenmesi ve karistirilmasi, Karisimin tablet olusturmak üzere basilmasi, Tabletlerin kaplama maddeleri içeren bir kaplama ile kaplanmasi.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzunu ve metformin hidroklorür içeren bir tablet formülasyonu olup, özelligi; sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu ve en az bir baglayicinin bir çözücü içinde çözdürülmesidir. Istem 1”e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlari, toplam formülasyonda agirlikça %1.0 ila Istem 1'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; metformin hidroklorür miktari, toplam formülasyonun agirliginca %60.0 ile %90.0 arasinda olmasidir. Istem 1'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; baglayicilarin polivinilpirolidon, hidroksipropil metil selüloz, sodyum karboksimetil selüloz, polietilen glikol, polivinil alkol, polivinil asetat, prejelatinize nisasta, dogal zamklar, sukroz, sodyum aljinat, karboksi metil selüloz, metil selüloz, jelatin, karagenan, guar zamki, karbomer, polimetakrilatlar, metakrilat polimerleri, jelatin, agar, aljinat, ksantan zamki, pektin, polisakkaritler, karbomer, poloksamer, poliakrilamid, alüminyum hidroksit, laponit, bentonit, polioksietilen-alkil eter, polidekstroz, polietilen oksit veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilmesidir. Istem 4'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; baglayicilarin miktari, toplam formülasyonun agirliginca %1.0 ile %15.0 arasinda olmasidir. Istem 5'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; baglayicinin polivinilpirolidon olmasidir. Istem 6'ya göre tablet formülasyonu olup, özelligi; baglayicinin formülasyona iki adimda eklenmesidir. Istem 1'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; bundan baska, dolgu maddeleri, dagiticilar, lubrikanlar, glidantlar, yüzey aktif maddeleri, kaplama maddeleri veya bunlarin karisimlari arasindan seçilen en az bir farmasötik olarak kabul edilebilir eksipiyan içermesidir. Istem 8'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; dolgu maddelerinin mikrokristalin selüloz, talk, dibazik kalsiyum fosfat, manitol, spreyle kurutulmus manitol, laktoz, laktoz monohidrat, nisasta, dekstroz, sukroz, fruktoz, sodyum karbonat, maltoz, sorbitol, ksilitol, inositol, kaolin, inorganik tuzlar, kalsiyum tuzlari, polisakkaritler, sodyum klorür, dekstratlar, Iaktitol, maltodekstrin, sukroz-maltodekstrin karisimi, trehaloz, sodyum bikarbonat, kalsiyum karbonat veya bunlarin karisimlarini içeren gruptan seçilmesidir. Istem 9'a göre tablet formülasyonu olup, özelligi; dolgu maddelerinin miktarinin toplam formülasyonun agirliginca %1.0 ile %150 arasinda olmasidir. Istem 9'a göre tablet formülasyonu olup, özelligi; dolgu maddesinin mikrokristalin selüloz veya talk veya bunlarin karisimlari olmasidir. Istem 8'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; dagiticilarin kroskarmeloz sodyum, sodyum nisasta glikolat, prejelatinize nisasta, düsük substitüye hidroksipropil selüloz, sodyum karboksimetil selüloz, kalsiyum karboksimetil selüloz, karboksimetil selüloz, dokusat sodyum, guar zamki, poliakrilin potasyum, sodyum aljinat, misir nisastasi, alginatlar, iyon degistirici reçineler, magnezyum alüminyum silika, sodyum dodesil sülfat, poloksamer, sodyum glisin karbonat veya bunlarin karisimlarini içeren bir gruptan seçilmesidir. Istem 12'ye göre tablet formülasyonu olup, özelligi; dagiticilarin miktarinin toplam formülasyonun agirliginca %1.0 ile %150 arasinda olmasidir. Istem 1'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik açidan kabul gören bir tuzlarinin 50 um'den küçük veya 40 um'den küçük veya 30 um'den küçük d (0.5) partikül boyutuna sahip olmasidir. Istem 1'e göre tablet formülasyonu olup, özelligi; sitagliptin veya sitagliptinin farmasötik açidan kabul gören bir tuzlarinin 70 um'den küçük veya 60 um'den küçük veya 50 um'den küçük d (0.9) partikül boyutuna sahip olmasidir.
TR2020/12601A 2020-08-11 2020-08-11 Si̇tagli̇pti̇n ve metformi̇n i̇çeren tablet formülasyonu TR202012601A2 (tr)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/12601A TR202012601A2 (tr) 2020-08-11 2020-08-11 Si̇tagli̇pti̇n ve metformi̇n i̇çeren tablet formülasyonu
PCT/TR2021/050760 WO2022035400A1 (en) 2020-08-11 2021-08-02 A tablet formulation comprising sitagliptin and metformi̇n
EP21856361.7A EP4196107A1 (en) 2020-08-11 2021-08-02 A tablet formulation comprising sitagliptin and metformín

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/12601A TR202012601A2 (tr) 2020-08-11 2020-08-11 Si̇tagli̇pti̇n ve metformi̇n i̇çeren tablet formülasyonu

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202012601A2 true TR202012601A2 (tr) 2022-02-21

Family

ID=80247246

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/12601A TR202012601A2 (tr) 2020-08-11 2020-08-11 Si̇tagli̇pti̇n ve metformi̇n i̇çeren tablet formülasyonu

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP4196107A1 (tr)
TR (1) TR202012601A2 (tr)
WO (1) WO2022035400A1 (tr)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2014170770A1 (en) * 2013-03-28 2014-10-23 Wockhardt Limited Solid oral pharmaceutical compositions comprising fixed dose combination of metformin and sitagliptin or salts thereof
WO2014174469A1 (en) * 2013-04-25 2014-10-30 Ranbaxy Laboratories Limited Pharmaceutical compositions comprising a combination of sitagliptin and metformin
CN106074553B (zh) * 2016-06-13 2019-02-22 杭州华东医药集团新药研究院有限公司 含有西格列汀和二甲双胍的药物组合物

Also Published As

Publication number Publication date
EP4196107A1 (en) 2023-06-21
WO2022035400A1 (en) 2022-02-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN110548026B (zh) 含有葡萄糖激酶激活剂和k-atp通道阻断剂的药物组合及其制备方法和用途
ES2609791T3 (es) Fórmula para tratamientos de co-terapia de diabetes
KR20140007247A (ko) 음식물 영향이 감소된 제어 방출 조성물
WO2013169007A1 (ko) 복용순응도가 향상된 서방성 당뇨병 치료용 복합제제 및 이의 제조방법
US20150283248A1 (en) Pharmaceutical compositions of Linagliptin and process for preparation thereof
EP3212185A1 (en) Pharmaceutical combinations of vildagliptin and ppar agonists
TR202012601A2 (tr) Si̇tagli̇pti̇n ve metformi̇n i̇çeren tablet formülasyonu
TR202009949A1 (tr) Vi̇ldagli̇pti̇n ve metformi̇n hci i̇çeren bi̇r fi̇lm kapli tablet
TR202008542A2 (tr) Li̇nagli̇pti̇n ve metformi̇n i̇çeren fi̇lm kapli tablet hazirlama prosesi̇
TR202009946A2 (tr) Vi̇ldagli̇pti̇n ve metformi̇n hci i̇çeren bi̇r stabi̇l kombi̇nasyon
WO2022119543A1 (en) A process for tablet formulations comprising amorphous dapagliflozin and metformin hydrochloride
TR2022013356A2 (tr) Oral terapöti̇k formülasyonlar
TR202019592A2 (tr) Amorf dapagliflozinin katı farmasötik formülasyonları
WO2022119541A1 (en) A film coated tablet formulation comprising dapagliflozin and metformin hydrochloride
EP4212150A1 (en) A bilayer tablet composition comprising amorphous dapagliflozin and metformin
TR2022000397A2 (tr) Amorf dapagli̇flozi̇n ve metformi̇n i̇çeren i̇ki̇ katmanli bi̇r tablet kompozi̇syonu
WO2022225489A1 (en) A bilayer tablet formulation comprising amorphous dapagliflozin and metformin
TR201605929A1 (tr) Di̇yabeti̇n tedavi̇si̇ i̇çi̇n terapöti̇k formülasyonlar
TR2022009903A2 (tr) Bi̇r empagli̇flozi̇n ve metformi̇n hi̇droklorür formülasyonu
US20180250304A1 (en) Pharmaceutical compositions of Linagliptin and process for preparation thereof