TR202012426U5 - Bir Türk Kahve Makinesi - Google Patents

Bir Türk Kahve Makinesi Download PDF

Info

Publication number
TR202012426U5
TR202012426U5 TR2020/12426U TR202012426U TR202012426U5 TR 202012426 U5 TR202012426 U5 TR 202012426U5 TR 2020/12426 U TR2020/12426 U TR 2020/12426U TR 202012426 U TR202012426 U TR 202012426U TR 202012426 U5 TR202012426 U5 TR 202012426U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
deformable element
coffee machine
coffee
turkish
unit
Prior art date
Application number
TR2020/12426U
Other languages
English (en)
Inventor
Koç Aykut
Original Assignee
Aykut Koc
Koç Aykut
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aykut Koc, Koç Aykut filed Critical Aykut Koc
Publication of TR202012426U5 publication Critical patent/TR202012426U5/tr

Links

Landscapes

  • Apparatus For Making Beverages (AREA)
  • Cookers (AREA)

Abstract

Mevcut buluş pratik olarak sıcak içecek hazırlamak için kullanılabilecek bir ev aleti olup, özellikle Türk kahvesi hazırlanması işlemini otomatikleştiren bir alete ilişkindir. Buluşun bir düzenlemesinde bünyesinde pişirme haznesi (22) ve tutma kolu (16) barındıran en az bir cezve ünitesi (11) ve cezve ünitesinin (11) konumlandığı bir gövde ünitesi (12) bulunduran, pişme sürecinde ortaya çıkan buharın etkisine maruz kalacak bir pozisyonda bulunan en az bir tane şekil değiştirebilen eleman (25) içeren ve şekil değiştirebilen eleman ile etkileşim içerisinde olan kontak (26), tetik (24) ve/veya güç düğmesi (18) kullanılan bir Türk kahve makinesinden (10) bahsedilmektedir.

Description

TARIFNAME BIR TÜRK KAHVE MAKINESI Bulusun Ilgili Oldugu Teknik Saha Mevcut bulus pratik olarak sicak içecek hazirlamak için kullanilabilecek bir ev aleti olup, özellikle Türk kahvesi hazirlanmasi islemini otomatiklestiren bir alete iliskindir.
Bulusun Arka Plani / Önceki Teknik Günümüzde kahve çekirdeklerinin kavrulmasi, ögütülmesi ve demlenmesi ile ilgili çok çesitli yöntemler bilinmektedir. Bahsedilen islemlerin belirli bir yöntemle yapilmasiyla yer edinmis kahvelerden biri de Türk kahvesidir. Türk kahvesi geleneksel anlamda cezve ya da ibrik olarak adlandirilan bir demleme kabina koyulan kahve, su ve istege bagli olarak seker karisiminin ates üzerinde pisirilmesiyle elde edilir. Bahsi geçen karisimin pisirilmesi esnasinda özellikle de pisme aninin sonlarina dogru köpürme ve tasma egilimi göstermesi nedeniyle bu köpürme aninin bir kullanici tarafindan kontrol edilmesi gerekmektedir.
Pisirme kaplari ya da kahveyi isitmak için kullanilan enerji kaynaklari degisse de kullanicinin el ile kontrolüne ve müdahalesine ihtiyaç duyulan ürünler yaygin olarak kullanilmaktadir. Kullanicinin el ile kontrolünü gerektiren elektrikli ya da elektriksiz cezvelerin yani sira kullanicidan bagimsiz olarak kahve pisirme sürecini otomatik olarak yönetebilen ve birbirinden farkli çalisma prensiplerine sahip otomatik Türk kahvesi makineleri de mevcuttur.
Türk kahvesinin özellikle pisme sürecinin sonlarina dogru tasma egilimi gösteriyor olmasi bazi güvenlik risklerini de beraberinde getirmektedir. Türk kahvesinin el ile pisirildigi durumlarda, kahvenin dogru bir sekilde pisirilmesi ve olasi güvenlik problemlerinin önlenmesi amaciyla kullanicinin pisme süreci boyunca cezveye ya da kahvenin pistigi hazneye refakat etmesi gerekmektedir. Örnegin, gazli bir ocakta tasan kahve ocagin alevinin sönmesine ve bir süre sonra gaz zehirlenmesine sebep olabilir. Türk kahvesinin pisme ve köpürme ani kullanici tarafindan kontrol altinda tutulmaya çalisilir. Fakat kullanicinin ürüne sürekli refakat ediyor olmasi kullanici deneyimi ve zaman yönetimi açisindan arzulanan bir durum olmamakla beraber kahvenin sabit bir sürede hazirlanmasini ve stabil bir kahve tadina erismeyi engeller. Ayrica tasan kahve ekstra temizlik zamani gerektireceginden zaman ve su, elektrik gibi kaynaklarin kaybina neden olur.
Türk kahvesinin pisirilme yöntemi kahvenin lezzetini dogrudan etkileyebilen bir faktördür. EI-göz koordinasyonuna bagli pisirme yöntemlerinde dogru lezzetin yakalanmasi kahvenin içerdigi malzeme kalitesinin yani sira kullanicinin tecrübesine de baglidir. Kullanicilarin her ne kadar Türk kahvesi tüketim aliskanliklari olsa da kahve pisirme tecrübesine sahip olamamalari el ile kahve pisirmeyi tercih etme olasiliklarini düsürmektedir.
Otomatik kontrollü Türk kahve makinesi örneklerinde ise kahve pisirme süreci kullanicinin refakatine ve tecrübesine ihtiyaç duyulmaksizin gerçeklestirilebilmektedir. Bu durum kullanici deneyimi ve memnuniyeti açisindan otomatik kontrollü ürünlerin tercih edilme olasiliklarini artirmaktadir.
Türk kahvesi pisirme islemi belirli miktardaki Türk kahvesi karisimina uygun miktarda isi transferi saglanmasiyla gerçeklesir. Süreç boyunca sicakligi degisiklik gösteren kahve sivi karisimi nihayetinde fiziksel olarak köpürdügünde pisme islemi sonlandirilir. Günümüzde mevcut olarak kullanilan otomatik kontrollü çözümler de sicaklik degisimi ve fiziksel degisimden faydalanarak kahvenin pisirilme sürecini yönetmeyi amaçlar. Bu ürünlerden bazilari söz konusu degisimin algilanabilmesi amaciyla sensörlerden faydalanirlar. Bu çözümlerdeki sensör yapilari birim zamanda ölçümledikleri verileri dogrudan bir elektronik kontrol ünitesine aktarirlar ve degisimi sürekli olarak kontrol altinda tutarlar. Bahsi geçen sensörlerin makinedeki diger fonksiyonel bilesenleri kontrol altinda tutabilmeleri için mutlaka bir elektronik kontrol ünitesinin varligina ihtiyaç duyulmaktadir. Örnegin, EP3280298 numarali Bl yayininda bir gövde, gövde içinde yer alan en az bir pisirme odasi, pisirme odasi içine yerlestirilen, içine su, kahve ve istege göre seker gibi ilave maddelerin konulup pisirildigi en az bir pisirme haznesi, pisirme odasinin alt kisminda yer alan ve pisirme haznesinin isitilmasini saglayan bir isitici, pisirme odasi tavaninda yer alan, pisirme odasina dogru bakan, pisirme haznesi içindeki su-kahve karisiminin seviyesinin ölçülmesini saglayan bir seviye sensörü, pisirme islemi baslangicinda isiticinin yukari dogru hareket ettirilerek pisirme haznesinin tabanina temas etmesini saglayan bir hareket mekanizmasi içeren kahve makinesinden bahsedilmektedir.
Türk kahvesi pisirme sürecinin en az bir sensör ve elektronik kontrol ünitesinin yardimiyla yönetilmesi kullanim kolayligi açisindan fayda saglasa da ürünün üretim ve birim maliyetini artiran bir etkendir. Bu durum, son kullanicinin Türk kahvesi pisirmek amaciyla pazarda tercih edebilecegi tüm ürünler göz önünde bulunduruldugunda mevcut otomatik kontrollü ürünlerin maliyet bakimindan rekabet etme güçlerinin zayiflamasina sebep olmaktadir.
Ayrica, bir üründe bir amacin yerine getirilmesi için kullanilan bilesen ve ünitelerin adetsel olarak fazlaligi bazi servis sorunlarinin ortaya çikma olasiligini da artirabilmektedir. Özellikle ardisik birden fazla bilesen ya da ünitenin bir hedef dogrultusunda kullaniliyor olmasi gerek çalisma toleransini gerekse ürünün hata verme olasiligini etkileyebilmektedir. Bu durum sade ve basit sistemlerin yani sira görece daha karmasik ve ardisik sistemlerin kullanildigi otomatik Türk kahvesi makinelerinde üretim, servis ve maliyet bakimindan dezavantajlar yaratabilmektedir.
Bulusa konu olan çözüm Türk kahvesinin pisme sürecini kullanici refakatine ve tecrübesine ihtiyaç duyulmaksizin otomatik olarak gerçeklestirebilmektedir.
Bu sayede kullanici deneyimi ve kullanim kolayligi bakimindan el ile kontrol edilen ürünlerden ayrismaktadir. Bulus bahsi geçen bu otomatik kontrolü, bir elektronik karta ihtiyaç duymaksizin içinde bulunan bir sekil degistirebilen eleman ya da termostat ile saglayabilmektedir. Bulusun sensör ve elektronik karttan bagimsiz olusu muadil otomatik Türk kahve makinelerinin aksine üretim, servis ve maliyet avantaji saglamaktadir. Ayrica son kullaniciya yansiyan nihai ürün fiyatlari göz önünde bulunduruldugunda, ortaya koydugu teknik çözüm sayesinde kullanicilara yeni bir alternatif sunulmaktadir.
Bir baska ifade ile mevcut bulusa göre önerilen bir sekil degistirebilen eleman sayesinde Türk kahvesi pisirme sürecini otomatiklestiren Türk kahvesi makinesi hem pratik bir sekilde kullanilabilmekte, hem üretim ve montaj süreçlerini kolaylastirmakta ve hem de daha az kaynak kullanilarak stabil kahve deneyimi saglamaktadir. Söz konusu bulustaki sekil degistirebilen eleman, herhangi bir dis sensör ya da elektronik karta ihtiyaç duyulmadan pisme ya da kaynama islemini sona erdirecek düzenegi tetikleyebilmektedir.
Böylece hantal olmayan ve bozulma ihtimali yüksek olan elektronik bilesenleri içermeyen, kolay kullanilabilen bir kahve makinesi ortaya çikmaktadir. Sekil degistirebilen elemanin durdurdugu pisme sürecinin tekrardan baslamasi için bir kullanici müdahalesinin gerektigi bu uygulamada pisme islemini güvenli bir sekilde kontrol edebilen pratik bir çözüm amaçlanmistir.
Bulusun Hedefleri Mevcut bulusun birinci hedefi Türk kahvesinin pisirme sürecini kullanici refakatine ve tecrübesine ihtiyaç duyulmaksizin otomatik olarak gerçeklestirebilmektir.
Mevcut bulusun bir diger hedefi sensör ve bir elektronik kart içermeyerek üretim, servis ve maliyet avantaji yakalamaktir.
Sekillerin Kisa Açiklamasi Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen bir ürün ekli sekillerde gösterilmis olup, bu sekillerin kisa açiklamalari asagida verilmektedir. Mevcut tarifnameye eklenmis bulunan teknik çizimler bulusun koruma kapsaminin yorumlanmasinda tarifnameye basvurulmaksizin tek baslarina kullanilmamalidir.
Diger yandan ekli bulunan teknik çizimler mevcut bulusun istemlerinde tarif edilen koruma kapsamini tayin etmek ve sinirlarini çizmekte degil yorumlamakta kullanilmadir.
Sekillerde sunulan uygulama biçimlerinin boyutlari ve karsilikli uzunluklarin oranlari aksi belirtilmedikçe nihai ürünlerin yorumlanmasi bakimindan baglayici görülmemelidir.
Buna göre Sekil 1 mevcut bulusa konu Türk kahvesi makinesinin olusturulmus halinin perspektif görünümünü sunan teknik çizimdir.
Sekil 2 mevcut bulusa konu cezve ünitesi ve gövde ünitesinin gösterildigi çizimdir.
Sekil 3 mevcut bulusa konu Türk kahvesi makinesinin transparan olarak gösterildigi çizimdir.
Sekil 4 mevcut bulusa konu Sekil 3'teki A bölümünün yakinlasilmis görüntüsüdür.
Sekil 5 mevcut bulusa konu Türk kahvesi makinesinde Türk kahvesinin buharlasmasi sürecini gösteren bir çizimdir.
Sekil 6 mevcut bulusa konu Sekil 5'teki B bölümünün yakinlasilmis görüntüsüdür.
Sekil 7 mevcut bulusa konu Türk kahvesi makinesinin farkli bir uygulamasinin görüntüsüdür.
Sekil 8 mevcut bulusa konu Türk kahvesi makinesinin daha farkli uygulamalarinin görüntüsüdür.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Asagida mevcut bulusun daha iyi anlasilabilmesi için bulus tarifnamesine dâhil edilmis sekillerde yer alan parçalar ayri ayri numaralandirilmis olup, numara verilen her parçanin açiklamasi da asagida gösterilmistir.
) Türk kahve makinesi 11) Cezve ünitesi 12) Gövde ünitesi 13) Cezve konektörü 14) Gövde konektörü ) Konektör grubu 16) Tutma kolu 17) Dökülme açikligi 18) Güç dügmesi 19) Yönlendirici bariyer ) Yogusma kanali 21) Isitici ünite 22) Pisirme haznesi 23) Pisirme haznesi tabani 24) Tetik ) Sekil degistirebilen eleman 26) Kontak T = Kahve tabakasi Sekil 1'de bulus konusu Türk kahve makinesi (10) görülmektedir. Türk kahvesi karisimi ince ögütülmüs kahvenin su ve istege göre sekerle birlestirilmesiyle elde edilmektedir. Söz konusu ince ögütülmüs kahve, bahsedilen Türk kahve makinesi (10) içerisinde pisirme süreci boyunca aromasini suya aktarsa da suyun içerisinde çözünmemekte ve fiziksel varligini korumaya devam etmektedir. Henüz pisirme isleminin basinda ögütülmüs Türk kahvesi, heterojen karisimin üst kisminda bir kahve tabakasi (T) olusturmaktadir. Türk kahve makinesinde (10) gerçeklesen pisirme islemi sonlarinda kahve karisiminin kaynama sicakligina ulasmasiyla birlikte olusan bu kaynama hareketi söz konusu tabakayi (T) kirar ve kaynamayla birlikte olusan buharin yogun bir sekilde ortaya çikmasina neden olmaktadir.
Bahsedilen karisimin üst yüzeyinde olusan kahve tabakasi (T) nedeniyle yogun buharlasma ancak tabakanin kirildigi anda ortaya çikmaktadir. Söz konusu tabakanin (T) varligi, karisim kaynama sicakligina ulasincaya dek farkli sicaklik degerlerinde olusan buharin ortaya çikmasini ya engellemekte ya da minimize etmektedir. Söz konusu yogun buharin ortaya çiktigi anin Türk kahve makinesi (10) tarafindan algilanabiliyor olmasi ayni zamanda Türk kahvesinin otomatik olarak pisirilebilmesini saglamaktadir.
Sekil 2'de Türk kahve makinesini (10) olusturan bir cezve ünitesi (11) ve bir gövde Ünitesi (12) görülebilmektedir. Bahsedilen cezve ünitesi (11) ergonomik sekilde bir tutusa imkan saglayacak bir tutma kolu (16), buharin disari çikmasini minimize edecek ve ayni zamanda kahvenin etrafa saçilmadan dökülmesini saglayacak en az bir dökülme açikligi (17), pisirme haznesi (22) ve elektrik akimini saglayan bir cezve konektörü (13) bulunmaktadir. Sözü edilen gövde ünitesi (12) bir güç dügmesi (18) ve bir gövde konektörü (14) içermektedir. Güç dügmesi (18) sisteme elektrik iletilip iletilmemesinin disaridan kontrolünü saglamaktadir. Birbirinden ayrilabilir özellikteki konektörlerden olusan konektör grubu (15) cezve ünitesi ve gövde ünitesi arasindaki elektrik baglantisini güvenle keserek cezvenin kahve servisi amaciyla kolaylikla gövdeden ayrilabilmesini saglamaktadir. Bahsedilen gövde ünitesi (12) cezve ünitesine (11) enerji aktarimini gerçeklestirmektedir. Gövde ünitesi (12) en az bir cezve ünitesini (11) üzerinde konumlayabilecek geometrik özelliklere sahiptir. Gövde ünitesi (12) sadece cezve tabanini kaplayabilecek büyüklükte olabilecegi gibi cezvenin yan yüzeylerini hatta üst yüzeylerini de örtebilecek büyüklükte olabilmektedir. Gövde ünitesi (12) alternatif bir uygulamada bir kullanici tarafindan takip çikarilabilen ya da sabit olan bir su tankini bünyesinde bulundurmaktadir. Gövde ünitesi (12) bir alternatifinde üzerinde çekirdek kahvenin ögütülebildigi en az bir ögütücü ünite bulundurmaktadir. Gövde ünitesi (12) bir alternatifinde üzerinde ögütülmüs kahvenin muhafaza edildigi sabit ya da takip çikarilabilir özellikte en az bir kahve haznesi bulundurmaktadir. Gövde ünitesi (12) bir alternatifinde su püskürtebilen bir sistem vasitasiyla pisirme haznesinin (22) iç kisminin yikanabilecegi ve kirli suyun tahliye edilebilmesine imkan saglayan en az bir bölüm içermektedir.
Sekil 3'te bahsedilen Türk kahve makinesinin (10) iç yapisi görülmektedir.
Bahsedilen gövde ünitesi (12) üzerinde konumlanmis olan cezve ünitesi (11) bir pisirme haznesi (22), bir isitici ünite (21) ve bir cezve konektörüne (13) sahiptir. Pisirme haznesi (22) kahve ve su karisiminin bulundugu bölümdür.
Pisme sürecinin basinda, kahve su karisiminin kullanici tarafindan pisirme haznesine eklendigi ilk anda karisimin Üst yüzeyinde bir kahve tabakasi (T) olusmaktadir. Bahsedilen karisimin isitilmasi için bu karisimin altinda isitici ünite (21) bulunmaktadir.
Sekil 4'te gövde ünitesinde (12) bulunan bir güç dügmesi (18), bir yönlendirici bariyer (19), bir yogusma kanali (20), bir tetik (24), bir sekil degistirebilen eleman (25) ve bir kontak (26) görülmektedir. Pisirme haznesi (22) içerisinde pisme süreci sonunda ortaya çikan yogun buharin varligi ayni zamanda kahvenin köpürmeye veya tasmaya basladigini göstermektedir. Söz konusu yogun buharin ortaya çiktiginin algilanabiliyor olmasi ayni zamanda Türk kahvesinin otomatik olarak pisirilebilmesini saglamaktadir. Söz konusu yönlendirici bariyer (19) ile buharin sekil degistirebilen elemanin (25) bulundugu bölüme transferi kolaylastirilmaktadir ve sekil degistirebilen eleman (25) ile buharin algilanmasi saglanmaktadir. Bahsedilen yogusma kanali (20) buharin sekil degistirebilen elemana (25) ulasmasi sonrasinda o bölgede yogusarak gövde ünitesi (12) ya da cezve ünitesi (11) içerisinde istenmeyen bir bölgede birikmesini ya da ilerlemesini engellemektedir, ayrica buharin sirkülasyonunu da kolaylastirmaktadir. Bahsedilen sekil degistirebilen eleman (25) sicaklik farkliliklarindan etkilenerek sekil degistirme özelligi gösterebilen bir tür bimetal, sekil hafizali alasim ya da bu özellikleri gösterebilen akilli bir malzeme olabilir. Sekil degistirebilen eleman (25) bulundugu ortamdaki sicaklik degisimine göre fiziksel olarak sekil degistirebilmektedir ve ayrica tanimlanacak bir sicaklik degerine göre üretilebilmektedir. Bunun yani sira sicaklik degerinin ayarlanabildigi bir mekanizmayla birlikte de kullanilabilmektedir. Sekil degistirebilen eleman (25) söz konusu sicaklik degerine ulastiginda geçirdigi fiziksel degisim sayesinde bünyesinde bulundugu termostat, buhar anahtari ya da herhangi bir anahtari fiziksel olarak tetikleyebilmektedir. Sekil degistirebilen eleman (25) söz konusu tetikleme eylemini dogrudan yapabilecegi gibi dolayli yollardan bir mekanizma vasitasiyla da gerçeklestirebilmektedir.
Sekil 5'te Türk kahve makinesindeki (10) kahvenin buharlasmaya baslamasiyla sekil degistirebilen eleman (25) üzerine etkisi ve elektrik akiminin kesilmesi görülmektedir. Kahvenin pisirilme sürecinin sonlarina dogru tasma egilimi gösteriyor olmasi söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) buharin varligini algilama hizinin hassas olmasini gerektirmektedir. Buharin sekil degistirebilen eleman (25) üzerine gerçeklestirecegi dogrudan ya da dolayli isi transferi sayesinde sekil degistirebilen elemanin (25) sekil degistirmesiyle bu isi transferinin süresi buharin sicakligi ve sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel kütlesiyle orantili olacaktir. Bahsedilen sekil degistirebilen elemanin (25) çalisma sicakligi buharin yogun olarak ortaya çiktigi andaki sicakligindan düsük ancak kahvenin pisirildigi ortamin sicakligindan yüksek olacak bir aralikta seçilmesi gerekmektedir. Sözü edilen sekil degistirebilen elemanin (25) sicaklik degeri Türk kahvesi karisiminin karakteristik özelliklerine göre seçilebilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda söz konusu sicaklik 30't ve sor araliginda bir degerde seçilebilmektedir.
Sekil 6'da gövde ünitesinde (12) bulunan sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel degisimi sonucunda bir kontak (26) ile temas haline geçen bir tetigi (24) tetiklemesi görülmektedir. Bahsedilen kontak (26) ve tetik (24) disaridan bir güç dügmesi (18) ile de kontrol edilebilmektedir. Ancak, bahsedilen güç dügmesi (18) ile makinedeki elektrik akimi herhangi bir durumda kesilebilir iken devreyi açabilmek için sekil degistirebilen elemanin (25) buharlasma ile tetiklenmeden önceki halinde bulunmasi gerekir. Böylece zaten pismis olan kahvenin tekrar pisirilmeye çalisilmasi ile tasmanin gerçeklesmesi sonucunda ortaya çikabilecek güvenlik, temizlik gibi sorunlar gerçeklesmeyecektir.
Bulusun bir uygulamasinda, bahsedilen güç dügmesi (18) tetiklenerek kontagi (26) kapatabilir ve böylelikle isiticiyi çalistirabilir. Yogun buharin olusmasiyla birlikte sekil degistirebilen eleman (25) sekil degistirerek tetigin (24) ve güç dügmesinin (18) pozisyonunu degistirir. Bu sayede elektrik kontagi (26) da kesilir ve pisme islemi sonlanir. Sekil degistiren eleman (25) soguduktan sonra fiziksel olarak tekrar eski sekline dönse de kontagin tekrar kapatilabilmesi için güç dügmesi (18) ve/veya tetige (24) bir kullanici müdahalesi gerekir. Böylelikle pisme islemi bittikten sonra güvenli bir sekilde ürünün kendisini otomatik olarak kapatabilmesi saglanir.
Bulusun sadece sekil degistirebilen elemanin (25) dogrudan ya da dolayli olarak kontrolünde olan bir kontak (26) içeren uygulamasi da bulunmaktadir.
Bu uygulamada sekil degistiren eleman (25) buharin isisiyla fiziksel seklini degistirir ve kontak (26) elektrik akimini keser, sekil degistirebilen eleman (25) tekrar eski haline döndügünde ise kontak (26) da eski haline döner ve elektrik akimi tekrar iletilir. Bu uygulamada sekil degistirebilen elemanin (25) etki ettigi kontaktan (26) bagimsiz olarak kullanici müdahalesine açik ayri bir güç dügmesi (18) ile elektrik akimi kontrol edilebilmektedir. Bu uygulamanin bir versiyonunda söz konusu kontakla (26) irtibati bulunan bir elektronik kontrol ünitesi yardimiyla pisme islemi güvenle sonlandirilabilir.
Kahvenin pisirme haznesine (22) konulmasi ve cezve ünitesinin (11) gövde ünitesi (12) içerisine yerlestirilmesi sonrasinda güç dügmesine (18) basilarak Türk kahve makinesi (10) çalistirilabilmektedir. Söz konusu güç dügmesi (18) sekil degistirebilen eleman (25) ya da tetik (24) ile birlikte pozisyon degistirebilecek bütünlesik bir yapida olabilecegi gibi bagimsiz olarak sadece elektrik devresini kapatip açabilecek bir yapida da çalisabilmektedir. Güç dügmesinin (18) tetiklenmesiyle birlikte bir isitici ünitenin (21) vasitasiyla pisirme haznesinde (22) bulunan Türk kahvesi karisimina isi transferi gerçeklesmektedir. Kahve karisiminin üst yüzeyinde bulunan ögütülmüs Türk kahvesi tabakasi (T) karisimin kaynama noktasina ulasmasiyla birlikte kirilmaktadir ve karisimdan yogun bir buhar çikisi meydana gelmektedir.
Buharin pisirme haznesinin (22) üst açikligindan yükselerek dagilmasini engellemek ve bu buhar kütlesinin sekil degistirebilen elemana (25) transferini kolaylastirabilmek amaciyla pisirme haznesinin (22) üst açikligini tamamen ya da kismen kapatacak bir buhar yönlendirici bariyer (19) kullanilir. Söz konusu yönlendirici bariyer (19) pisirme haznesinin (22) üst açikligini kapatan bir kapak olabilecegi gibi pisirme haznesinin (22) yuvalandigi gövde ünitesinin (12) pisirme haznesi (22) üst açikligini kapatabilecek bir uzantisi olarak da uygulanabilmektedir. Söz konusu kapak kullanici müdahalesiyle açilip kapanabilen menteseli hareketli bir mekanizmaya sahip olabilecegi gibi görevi pisirme haznesi (22) üst açikliginin kapatilmasi olan harici bir kapak yapisinda da olabilmektedir. Yönlendirici bariyer (19) ve yogusma kanali (20) ile buharin söz konusu sekil degistirebilen eleman (25) ya da sekil degistirebilen eleman (25) ile fiziksel temasa sahip bir ara malzemeye daha verimli sekilde temas etmesi saglanir.
Yogusma kanalinin (20) ucunda bulunan rampa seklindeki çikinti sayesinde yogusan buharin disari dogru kaçmasi engellenmektedir. Ortam sicakligindan yüksek ve buharin sicakligindan düsük çalisma sicakligina sahip olan sekil degistirebilen eleman (25) buharin isisiyla birlikte fiziksel olarak sekil degistirir ve sekil degistirebilen elemanin (25) tetik (24) araciligiyla kontagi (26) fiziksel olarak açmasina ya da kapatmasina olanak saglamaktadir. Sekil degistirebilen elemanin (25) kontagi (26) açmasindan sonra pisirme haznesine (22) gerçeklesen söz konusu isi transferi sonlanir ve pisirme islemi tamamlanir.
Sekil 7 ve sekil 8'de tetik (24) ve sekil degistirebilen eleman (25) ya da tetik (24), sekil degistirebilen eleman (25) ve bir kontak (26) görülmektedir.
Ayrica, yönlendirici bariyer (19) ve yogusma kanalinin (20) farkli sekillerde pozisyonlanmalari ile olusturulmus bulusun diger uygulamalari görülebilmektedir. Cezve ünitesi (11) herhangi bir enerji iletiminin saglanabilecegi bir konuma yerlestirilir. Enerji transferi bahsedildigi gibi bir konektör grubu (15) vasitasiyla cezve ünitesine (11) aktarilan elektrik enerjisiyle saglanabilecegi gibi cezve Ünitesinin (11) disinda konumlanmis harici bir isi kaynagiyla pisirme haznesine (22) dogrudan isi transferi yoluyla da gerçeklestirilebilmektedir. Söz konusu yönlendirici bariyer (19) pisirme haznesinde (22) yükselen buharin sekil degistirebilen elemana (25) transferini kolaylastiracak sekilde farkli sekil ve pozisyonlarda uygulanabilmektedir. Söz konusu yönlendirici bariyer (19) pisirme haznesinin (22) üst açikligini kismen ya da tamamen kapatabilir, pisirme haznesinin (22) Üst uzantisina temas edebilir ya da pisirme haznesine (22) temas etmeden pisirme haznesinin (22) üst açikligindan daha yukari bir pozisyonda yer alarak pisirme haznesini (22) izdüsümsel olarak kismen ya da tamamen kapatabilir. Söz konusu yönlendirici bariyer (19) düz bir plaka seklinde olabilecegi gibi oval ya da formlu bir yüzeye de sahip olabilir, ayrica bazi uygulamalarinda bünyesinde buharin geçebilecegi en az bir kanal yapisi da bulundurabilmektedir. Söz konusu yönlendirici bariyer (19) cezve ünitesi (11) ya da gövde ünitesi (12) üzerinde yer alan ve pisirme haznesi (22) üst açikligini kismen ya da tamamen kapatabilen bir yapida olabilir. Bulusun bir uygulamasinda söz konusu sekil degistirebilen eleman (25) pisirme haznesinin (22) izdüsümsel olarak hizasinda yer almaktadir ve sekil degistirebilen elemani (25) yapisal olarak bünyesinde bulunduran bir yönlendirici bariyer (19) buharin çevreye dagilmadan sekil degistirebilen elemana yönlenebilmesini saglamaktadir.
Farkli bir uygulamada söz konusu sekil degistirebilen eleman (25) pisirme haznesinin (22) izdüsümsel olarak disinda yer almaktadir, yapisal olarak yönlendirici bariyer (19) bünyesinde ya da Türk kahve makinesinin (10) farkli bir uzantisi üzerinde konumlanabilmektedir.
Bulusun bir alternatifinde sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel hareketine bagli olarak kontagi (26) açip kapatabildigi durumlarda kullanicinin güç dügmesini (18) kapatma zorunlulugunu ortadan kaldirmak amaciyla pisme sonrasi kullanici tarafindan kahvenin servis edilmesi için gerekli eylemlerden etkilenerek güç dügmesini (18) tekrar kapali konuma getirebilecek bir düzenek kullanilabilmektedir. Bulusun bu alternatifinde söz konusu güç dügmesi (18) açik pozisyonda ve Türk kahve makinesi (10) çalisir durumdayken cezve ünitesi (11) yerinden kaldirildiginda ya da cezve ünitesi (11) yerinden kaldirilmadan önce pisirme haznesi (22) üzerini tamamen ya da kismen kapatan bir kapagin açilmasi gibi kullanim esnasinda gerçeklesmesi muhtemel bir hareketle tetiklenebilecek ve güç dügmesinin (18) tekrar kapali pozisyonuna geçmesini saglayacak bir tetik mekanizmasi kullanilmaktadir.
Benzer sekilde bulusun bir alternatifinde cezve ünitesinin (11) Türk kahve makinesindeki (10) konumunu algilayan bir mikro anahtar mekanizmasi kullanilabilir.
Farkli kullanim alternatiflerini sinirlamamakla birlikte söz konusu bulusun kullanildigi bir Türk kahve makinesinde (10) buhari algilayan sekil degistirebilen eleman (25) kullanim esnasinda Türk kahve makinesinden (10) ayrilabilir bir yapida olan cezve ünitesinden (11) fiziksel olarak bagimsiz bir pozisyonda konumlandirilmaktadir.
Bulusun baska bir uygulama biçimine göre söz konusu sekil degistirebilen eleman (25) ortaya çikan yogun buharin isisiyla sekil degistirmesi buharin sekil degistirebilen elemana (25) dogrudan temasi ile olmasinin yaninda buhar temasinin söz konusu olmadigi durumlarda buharin isisi sekil degistirebilen elemana (25) bir ara gaz ya da malzeme vasitasiyla transfer edilebilmektedir.
Bulusun kullanilabilecegi farkli bir alternatifte söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) tetikledigi bir kontak (26) bir elektronik kartla elektriksel irtibata sahip olabilir ve bu elektronik kart vasitasiyla üründeki diger komponentler kontrol edilebilmektedir. Bu komponentler sesli ikaz unsurlari, görsel ikaz unsurlari, pisirme haznesine (22) gerçeklesen isi transferini saglayan isitici ünite (21) veya pisirme haznesine (22) su transferi saglayabilecek bir pompa olabilir.
Bulusun bir uygulama biçimine göre mekanik olarak tetige (24) bagli ya da kontakla (26) elektriksel irtibati olan, pil ile çalisabilecek bir alarm sistemi bulunmaktadir.
Bulusun baska bir uygulama biçimine göre direk olarak sekil degistirebilen elemana (25) ya da tetige (24) bagli, mekanik ve elektrikle çalismayan bir alarm sistemi bulunmaktadir. Bahsedilen durumda sekil degistirebilen elemanin (25) sekil degistirmesiyle alarm sistemi direk ya da bir ara mekanizma yardimiyla tetiklenerek kullaniciyi uyaracaktir. Bahsedilen sistemde elektrige ihtiyaç duyulmamasi cezve ünitesinin (11) tasinabilir bir sekilde farkli yerlerde kullanilabilmesini saglayacaktir. Evde ocak üzerinde cezve kullanim alanlari disinda, kamp gibi elektrige ulasimin zor oldugu yerlerde kullanicinin kahveyi tasirmadan ve kahve pisirme asamasinda cezve yaninda zaman kaybetmeden kahve içebilmesine olanak saglayacaktir.
Bulusun bir uygulamasinda bünyesinde pisirme haznesi (22) ve tutma kolu (16) barindiran en az bir cezve ünitesi (11) ve cezve ünitesinin (11) konumlandigi bir gövde ünitesi (12) içeren elektrikli bir Türk kahve makinesi (10) bulunmaktadir.
Bulusun bir düzenlemesinde kullanim esnasinda Türk kahve makinesinden (10) ayrilabilir bir yapida olan cezve Ünitesinden (11) fiziksel olarak bagimsiz ve söz konusu cezve ünitesinin (11) kahve makinesinden (10) çikarilip takilmasini engellemeyecek sekilde gövde ünitesi (12) üzerinde konumlanmis olan ve pisme sürecinde ortaya çikan buharin etkisine maruz kalacak bir pozisyonda bulunan en az bir tane sekil degistirebilen eleman (25) kullanilmaktadir.
Bulusun bir kullaniminda söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) dogrudan ya da dolayli olarak etkisine maruz kalarak isitici üniteye (21) giden elektrik akimini kesebilen ancak söz konusu elektrik akimini tekrardan iletebilmesi için sekil degistirebilen elemandan (25) etkilenmeyecek özellikte olan en az bir kontak (26) ve söz konusu kontaga (26) etki ederek elektrik akiminin tekrar iletilmesini saglayabilen en az bir tetik (24) ve/veya güç dügmesi (18) bulunmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) konumlandigi ve pisme sirasinda olusan buharin sekil degistirebilen elemana (25) ulasmasi sonrasinda o bölgede yogusarak gövde ünitesi (12) ya da cezve ünitesi (11) içerisinde istenmeyen bir bölgede birikmesini ya da ilerlemesini engelleyecek özellikte bir yogusma kanali (20) kullanilmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda pisirme haznesinin (22) üst açikligini kismen ya da tamamen kapatarak söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel olarak sekil degistirmesini saglayacak buharin sekil degistirebilen elemana (25) ulasmasini kolaylastiracak özellikte bir yönlendirici bariyer (19) bulunmaktadir.
Bulusun bir kullaniminda söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel etkisine maruz kalarak kontagi (26) açmaya ya da kapatmaya olanak saglayan bir tetik (24) bulunmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda 3012 ve 60“(2 araliginda herhangi bir çalisma sicakligina sahip sekil degistirebilen eleman (25) kullanilmaktadir.
Bulusun bir kullaniminda söz konusu pisirme haznesinin (22) üst açikligini kismen ya da tamamen kapatip açabilen bir kapak üzerinde bulunan yönlendirici bariyer (19) bulunmaktadir.
Bulusun bir kullaniminda en az bir bölümü pisirme haznesinin (22) izdüsümsel olarak hizasinda bulunan sekil degistirebilen eleman (25) bulunmaktadir.
Bulusun bir kullaniminda söz konusu gövde ünitesinin (12) cezve pisirme haznesinin (22) üst açikligini izdüsümsel olarak kismen ya da tamamen kapatan bir uzantisi Üzerinde bulunan yönlendirici bariyer (19) bulunmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda söz konusu tetigi (24) mekanik olarak kontrol edebilen bir güç dügmesi (18) kullanilmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel hareketiyle dogrudan ya da dolayli olarak tetiklenerek ses çikarabilen mekanik bir zil kullanilmaktadir.
Bulusun bir uygulanmasinda söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel hareketiyle dogrudan ya da dolayli olarak tetiklenerek ses çikarabilen elektronik bir sesli uyari ünitesi bulunmaktadir.
Bulusun bir kullaniminda söz konusu kontagin (26) açilip ya da kapanmasiyla aktif olan en az bir lamba bulunmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda pisme sirasinda ortaya çikan buharin dogrudan temas ettigi en az bir adet sekil degistirebilen eleman (25) kullanilmaktadir.

Claims (13)

ISTEM LER
1) Bünyesinde pisirme haznesi (22) ve tutma kolu (16) barindiran en az bir cezve ünitesi (11) ve cezve ünitesinin (11) konumlandigi bir gövde ünitesi (12) içeren elektrikli bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi; kullanim esnasinda Türk kahve makinesinden (10) ayrilabilir bir yapida olan cezve ünitesinden (11) fiziksel olarak bagimsiz ve söz konusu cezve ünitesinin (11) kahve makinesinden (10) çikarilip takilmasini engellemeyecek sekilde gövde ünitesi (12) üzerinde konumlanmis olan ve pisme sürecinde ortaya çikan buharin etkisine maruz kalacak bir pozisyonda bulunan en az bir tane sekil degistirebilen eleman (25) içermesi, söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) dogrudan ya da dolayli olarak etkisine maruz kalarak isitici üniteye (21) giden elektrik akimini kesebilen ancak söz konusu elektrik akimini tekrardan iletebilmesi için sekil degistirebilen elemandan (25) etkilenmeyecek özellikte olan en az bir kontak (26) ve söz konusu kontaga (26) etki ederek elektrik akiminin tekrar iletilmesini saglayabilen en az bir tetik (24) ve/veya güç dügmesi (18) içermesidir.
2) Istem 1'deki gibi bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi, söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) konumlandigi ve pisme sirasinda olusan buharin sekil degistirebilen elemana (25) ulasmasi sonrasinda o bölgede yogusarak gövde ünitesi (12) ya da cezve ünitesi (11) içerisinde istenmeyen bir bölgede birikmesini ya da ilerlemesini engelleyecek özellikte bir yogusma kanali (20) içermesidir.
3) Istem 1'deki gibi bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi, pisirme haznesinin (22) üst açikligini kismen ya da tamamen kapatarak söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel olarak sekil degistirmesini saglayacak buharin sekil degistirebilen elemana (25) ulasmasini kolaylastiracak özellikte bir yönlendirici bariyer (19) içermesidir.
4) Istem 1'deki gibi bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi, söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel etkisine maruz kalarak kontagi (26) açmaya ya da kapatmaya olanak saglayan bir tetik (24) içermesidir.
5) Istem 1'de açiklandigi üzere bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi 30I2 ve 6OCC araliginda herhangi bir çalisma sicakligina sahip sekil degistirebilen eleman (25) içermesidir.
6) Istem 3'te açiklandigi üzere bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici kapatip açabilen bir kapak üzerinde bulunan yönlendirici bariyer (19) bulunmasidir.
7) Istem 1, istem 2 veya istem 3'ten herhangi birindeki gibi bir Türk kahve makinesi (10) olup, en az bir bölümü pisirme haznesinin (22) izdüsümsel olarak hizasinda bulunan sekil degistirebilen eleman (25) içermesidir.
8) Istem 3'te açiklandigi Üzere bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi söz konusu gövde ünitesinin (12) cezve pisirme haznesinin (22) üst açikligini izdüsümsel olarak kismen ya da tamamen kapatan bir uzantisi üzerinde bulunan yönlendirici bariyer (19) bulunmasidir.
9) Istem 1'de açiklandigi Üzere bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi söz konusu tetigi (24) mekanik olarak kontrol edebilen bir güç dügmesi (18) bulunmasidir.
10) Istem 1'de açiklandigi üzere bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel hareketiyle dogrudan ya da dolayli olarak tetiklenerek ses çikarabilen mekanik bir zil bulunmasidir.
11) Istem 1'de açiklandigi Üzere bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi söz konusu sekil degistirebilen elemanin (25) fiziksel hareketiyle dogrudan ya da dolayli olarak tetiklenerek ses çikarabilen elektronik bir sesli uyari ünitesi bulunmasidir.
12) Istem 1'de açiklandigi üzere bir Türk kahve makinesi (10) olup ayirt edici özelligi söz konusu kontagin (26) açilip ya da kapanmasiyla aktif olan en az bir lamba içermesidir.
13) Istem 1'deki gibi bir Türk kahve makinesi (10) olup pisme sirasinda ortaya çikan buharin dogrudan temas ettigi en az bir adet sekil degistirebilen eleman (25) içermesidir.
TR2020/12426U 2019-08-07 2020-08-07 Bir Türk Kahve Makinesi TR202012426U5 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/12009A TR201912009A2 (tr) 2019-08-07 2019-08-07 Otomatik Türk kahvesi pişirme makinesi.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202012426U5 true TR202012426U5 (tr) 2021-06-21

Family

ID=75576982

Family Applications (4)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/12009A TR201912009A2 (tr) 2019-08-07 2019-08-07 Otomatik Türk kahvesi pişirme makinesi.
TR2020/12426U TR202012426U5 (tr) 2019-08-07 2020-08-07 Bir Türk Kahve Makinesi
TR2020/12431U TR202012431U5 (tr) 2019-08-07 2020-08-07 Kapaklı Bir Türk Kahve Makinesi
TR2020/12430U TR202012430U5 (tr) 2019-08-07 2020-08-07 Bir Güç Düğmesi Tertibatı

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/12009A TR201912009A2 (tr) 2019-08-07 2019-08-07 Otomatik Türk kahvesi pişirme makinesi.

Family Applications After (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/12431U TR202012431U5 (tr) 2019-08-07 2020-08-07 Kapaklı Bir Türk Kahve Makinesi
TR2020/12430U TR202012430U5 (tr) 2019-08-07 2020-08-07 Bir Güç Düğmesi Tertibatı

Country Status (1)

Country Link
TR (4) TR201912009A2 (tr)

Also Published As

Publication number Publication date
TR202012430U5 (tr) 2021-06-21
TR202012431U5 (tr) 2021-06-21
TR201912009A2 (tr) 2021-02-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7250587B2 (en) Method for simultaneously toasting bread and steaming
EP3165134B1 (en) Food steamer
US20150289713A1 (en) Automated turkish coffee machine with encapsulated coffee housing and comprising removable coffee preparation medium
US5586487A (en) Pasta percolator
JP2008194359A (ja) 調理器
US11571083B2 (en) Appliance and method for cooking eggs and other foodstuffs
US7032506B2 (en) Electric beverage maker
WO2015106093A1 (en) Apparatus and process for rapidly cooking food
AU2003257801A1 (en) A jug, an electrothermal jug and an electrothermal jug without wire for cooking beverage
TR202012426U5 (tr) Bir Türk Kahve Makinesi
US3539774A (en) Electrically operated kettles
CN214510765U (zh) 一种可控制温度的电热水壶
TWM558013U (zh) 蒸氣式沖泡壼
EP3527114B1 (en) A beverage preparation device having a level and cook sensor element
EP1591050B1 (en) Electric coffee machine
EP1604595B1 (en) Food steaming device
JPS61280816A (ja) 飲料抽出器
JP2004033345A (ja) 電気調理器
RU2277371C1 (ru) Устройство для варки кофе "хот сэнд"
JPH0114773B2 (tr)
JPH0122588Y2 (tr)
TR2022002140A2 (tr) Dijital Göstergeli Çok Fonksiyonlu Sıcak İçecek Hazırlama Makinesi
JP5304267B2 (ja) 加熱調理器
TR2023004786A2 (tr) Pid kontrollü tost maki̇nesi̇
TR2022001491A1 (tr) Bi̇r sicak i̇çecek hazirlama ci̇hazi