TR202009532U5 - Bi̇r di̇ji̇tal taki̇p si̇stemi̇ - Google Patents

Bi̇r di̇ji̇tal taki̇p si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR202009532U5
TR202009532U5 TR2020/09532U TR202009532U TR202009532U5 TR 202009532 U5 TR202009532 U5 TR 202009532U5 TR 2020/09532 U TR2020/09532 U TR 2020/09532U TR 202009532 U TR202009532 U TR 202009532U TR 202009532 U5 TR202009532 U5 TR 202009532U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
tracking
tracking system
digital
data communication
digital tracking
Prior art date
Application number
TR2020/09532U
Other languages
English (en)
Inventor
Demi̇rhan Serkan
Original Assignee
Mzf Grup Ileri Teknolojiler Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mzf Grup Ileri Teknolojiler Anonim Sirketi filed Critical Mzf Grup Ileri Teknolojiler Anonim Sirketi
Priority to TR2020/09532U priority Critical patent/TR202009532U5/tr
Publication of TR202009532U5 publication Critical patent/TR202009532U5/tr

Links

Landscapes

  • Radar Systems Or Details Thereof (AREA)

Abstract

Bu buluş, kişi-kişi, kişi-nesne veya nesne-nesne arasındaki mesafenin ölçülmesini ve bu ölçüm sonucunda belirli bir mesafenin altındaki etkileşimlerin kayıt altına alınmasını sağlayan ve en temel halinde; birden fazla sayıda takip cihazı (2); her bir takip cihazında (2) bulunan, belirli bir frekansta sinyal yayarak diğer takip cihazlarından (2) yayılan sinyallerinin şiddetini algılaması için bir tarama yapan bir birinci veri iletişim birimi (11); birinci veri iletişim birimi (11) tarafından algılanan sinyallerin şiddetine göre takip cihazlarının (2) birbiri ile aralarındaki mesafesini belirlemesi ve önceden belirlenmiş bir mesafenin altındaki bir mesafede birbirine yakınlaşmış takip cihazlarına (2) ait kimlik bilgilerini ve yakınlaşma süresini bir birinci hafıza birimine (13) kayıt etmesi için uyarlanmış bir kontrol birimi (12); ortamdaki takip cihazlarının (2) varlığını algılaması için takip cihazları (2) tarafından yayılan sinyalleri taraması ve birinci veri iletişim birimi (11) üzerinden takip cihazları (2) ile haberleşerek veri alışverişi yapması için uyarlanmış bir ikinci veri iletişim birimi (17) içeren en az bir ağ geçidi cihazı (16) içeren bir dijital takip sistemi (1) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME BIR DIJITAL TAKIP SISTEMI Teknik Alan Bu bulus, belirli bir mesafe içerisinde gerçeklesen kisi-kisi, kisi-nesne, nesne- nesne arasi etkilesimlerin takip edilmesi içiii bir dijital takip sistemi ile ilgilidir.
Onceki Teknik Kisilerin birbiriyle etkilesimi nedeniyle bulasabilen salgin hastaliklarin artmasi, bu hastaliklarin kontrol altina alininasi için çesitli tedbirlerin ortaya çikarilmasi ihtiyacini dogurmustur. Bu tedbirlerden birincisi, bir salgin hastaliga yakalanmis olan kisilerin yakin çevresinin karantina altina alinmasidir. Böyle bir duruinda hastanin etkilesiinde bulundugu kisiler genelde hastaya sorularak ögrenilmektedir.
Hastaligin belirli bir kuluçka süresinin bulundugu göz önüne alindiginda, bu süre boyunca hastaliga yakalanan kisinin kimlerle etkilesimde bulundugunu hatirlamasi mümkün olmayabilmektedir. Dolayisiyla da gözden kaçan yakin çevrelerin de bu hastaliga yakalaiiniasi ve farkinda olmadan baska kisilere bulastirmasi söz konusu olmaktadir. Dolayisiyla hastaliga yakalanmis kisilerin dijital bir sistem vasitasiyla takip edilmesi, bu sorunun çözümü için uygun bir adiin olacaktir. Ancak günlük yasain akarken birbirlerine fiziksel yakinligin her an 'ölçülüp kayit altina alindigi bir di jita] sistem bulunmamaktadir.
Bahsedilen takip islemleriiideki sorunlar sadece hastalik durumlari ile sinirli olmayip, is durumunun denetlenmesi veya nesnelerin takibi için de bulunmaktadir. Ornegin is durumunun kameralarla takibinin yapilmasi mümkün olabilinekte ancak bu takip sirasinda kisinin bulunmasi gerektigi ortamda ne kadar süre bulundugu, bulundugu yerden ne zaman ve ne kadar süre ayri kaldigi vb. bilgilerin sadece kameralarla otomatik olarak elde edilmesi oldukça zordur.
Nesnelerin, 'Örnegin kargolarin konum takibi için belirli cihazlar kullanilmaktadir ancak bu cihazlar, kullanilabilineleri için personel gerektirmesi, adain basi maliyetleri ve harcanan zainani arttirmaktadir.
Bulusun Amaçlari Bu bulusun amaci, hastaliga yakalaninis kisi ve bu kisilerle etkilesiine girmis olan kisilerin takip edilmesini saglayan bir dijital takip sistemi gerçeklestirmektir.
Bulus konusu dijital takip sistemi sayesinde, enfekte çalisan inevzu bahis oldugunda, bu çalisan ile etkilesiine girmis olan kisi ya da kisilerin kiinler oldugu en kisa ve en güvenilir sekilde belirlenebilmekte, raporlanabilmekte ve etkilesimin hemen öncesinde olasi ihlaller, yapilacak uyarilarla en aza indirilerek etkilesim orani düsürulebilmektedir. Böylece filyasyon ekibi tarafindan tüm isletmenin kapatilmasi degil, sadece zaruri kisi ya da kisilerin gözlem altina alinmasi yeterli olmaktadir.
Bu bulusuii bir diger amaci, is durum takibinin yapilmasini saglayan bir dijital takip sistemi gerçeklestirmektir. Bulus konusu dijital takip sistemi sayesinde kolluk güçleri gibi görev yerinde muhakkak buluninasi gereken kisi ya da kisilerin orada bulunduklarina delil teskil edecek bir takip kaydi yapilabilmektedir.
Dolayisiyla nöbet yerleri ve düzenli araliklarla ziyaret edilmesi gereken noktalar, manipi'ile edilmis verilerden arinmis olarak izlenebilmektedir.
Bu bulusun bir diger amaci, bir nesnenin konumundan gerçek zamanli haberdar olunmasini saglayan ve bunun için ara tespitciler veya raport'orlere ihtiyaç duyulmasiiii ortadan kaldiraii bir dijital takip sisteini gerçeklestirmektir. Böylece bir nesnenin takibi için harcanan zamandan ve adam basi inaliyetten tasarruf saglanmaktadir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Bulus konusu dijital takip sistemi, pandeini süreciyle birlikte giderek önem kazanan kisiler arasindaki fiziksel mesafenin korunmasi ve kayit altina alinmasina yönelik birincil bir amaca hizmet ediyor görünse de kisilerin görev yerlerinde veya bir makine/nesne etrafinda ne kadar süre ile bulundugunu da kayit altina alabilmektedir. Paralelinde bir kalibin bir makineye girip girmedigi, bir tasiyici vagonun bir ikmal noktasinda olup olmadigi, bir kargonun bir subeye giris yapip yapmadigini, nesne-nesne yakinlik iliskisi içerisinde kayit altina alinaktadir.
Bu bulusun amacina ulasmak içiii gerçeklestirilen, ilk istem ve bu isteme bagli diger istemlerde tanimlanan bir dijital takip sistemi, birer elektronik kart içeren birden fazla sayida takip cihazi; takip cihazlari tarafindan ihtiyaç duyulaii elektrik enerjisini saglayan en az bir güç kaynagi; her bir takip cihazinda bulunan, belirli bir frekansta sinyal yayarak diger takip cihazlarindan yayilan sinyallerinin siddetini algilamasi için bir tarama yapan en az bir birinci veri iletisim birimi; birinci veri iletisim birimi tarafindaii algilanan sinyallerin siddetine göre takip cihazlarinin birbiri ile aralarindaki mesafesini belirlemesi ve 'Önceden belirlenmis bir mesafenin altindaki bir mesafede birbirine yakinlasmis takip cihazlarina ait kimlik bilgilerini ve yakinlasma süresini bir birinci hafiza birimine kayit etmesi için uyarlanmis en az bir kontrol birimi; ortaindaki takip cihazlarinin varligini algilamasi için takip cihazlari tarafindan yayilan sinyalleri taramasi ve birinci veri iletisim birimi üzerinden takip cihazlari ile haberleserek veri alisverisi yapmasi için uyarlanmis bir ikinci veri iletisim birimi içeren en az bir ag geçidi cihazi; ag geçidi cihazinin bir internet agina baglanmasi için en az bir üçüncü veri iletisim birimi; ag geçidi cihazi ile internet agi üzerinden bagli olan ve ag geçidi cihazindaki verilerin kayit altina alinmasi ve raporlanmasi için bir veri tabanina bagli olan en az bir sunucu; sunucu tarafindan kayit altina alinan ve raporlanan verilere erisilmesi için bir kullanici arayüzünü gösteren bir ekran içeren en az bir kullanici cihazindan olusmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda ikinci veri iletisim biriini vasitasiyla alinan verilerin ag geçidi cihazina kayit edilinesi için, ag geçidi cihaziiida bir ikinci hafiza birimi bulunmaktadir. Böylece ag geçidi cihazinin internete erisiminin olmadigi durumlarda takip cihazlarmdan alinaii bilgiler bu ikinci hafiza birimine kayit edilmekte, internete erisim saglandiginda ise söz konusu veriler sunucuya iletilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda takip cihazinin personelin kiyafetine, bir esyasina veya bir aksesuarina sabitlenebilinesi için her bir takip cihazinin üzerinde kanca, klips, inandal, miknatis veya çitçit olan en az bir sabitleme aparati bulunmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda takip cihazi üzerinde, ilgili takip cihazini tasiyan personelin ismi yazilan bir isimlik bulunmaktadir. Böylece takip cihazlarinin karismasi engellenmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda güç kaynagi, sarj edilebilir bir batarya olup, elektronik kartta buluiiaii bir sarj devresi sayesinde sarj edilebilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda güç kaynaginin sarj seviyesinin Ölçülmesi için takip cihaziiida bir ölçüm inodülü buluninaktadir ve ölçüm inodülünden alman sarj seviyesi bilgisi, kontrol birimi tarafindan birinci hafiza birimine kayit edilmekte ve/veya dogrudan ag geçidi cihazina iletilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda her bir takip cihazina ait bir essiz kimlik bilgisi birinci hafiza biriini ve sunucuda saklanmaktadir. Böylece kullaniciya yapilan raporlamalar esnasinda kimin kim ile etkilesime girdigi raporlarla kullaniciya gösterilebilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda iki takip cihazi arasindaki mesafe, önceden belirlenmis bir esik degerin altinda düsmesi duruinunda uyari verilmesi için kontrol birimi tarafindan bir uyari biriini çalistirilmaktadir. Bu uyari birimi; bir isik kaynagi, bir ses kaynagi, bir titresim kaynagi veya bunlarin bir kombinasyonu olabilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda takip cihazi; bir görüritü sensörü, bir ses algilama sensörü, bir sicaklik algilama sensörü, bir hareket algilama sensörü, bir mesafe sensörü, bir isik algilama sensörü, bir nem sensörü, bir duman sensörü, bir konum algilama sensörü içeren bir gruptan seçilecek bir sensör içermektedir. Böylece bu sensörlerden en az birisi tarafindan ölçülen veri ag geçidi cihazi üzerinden sunucuya iletilerek kayit altina aliiiabilinekte ve raporlamalarda kullanilabilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda birinci hafiza biriminde kayitli olan veriler, kontrol birimi tarafindan ag geçidi cihazina aktarildiktan sonra birinci hafiza biriininden silinmektedir. Böylece ag geçidi cihaziiia aktarilan verilerin bos yere yer kaplamasi en gellenmektedir.
Bulusun bir uygulainasiiida takip cihazlari uzaktan kontrol edilebilmekte/programlanabilmektedir. Bunun için kullanici arayüzü üzerinden yapilaii ayarlar veya güncellemeler ag geçidi cihazi tarafindan üçüncü veri iletisim birimi vasitasiyla alinarak, ikinci veri iletisiin biriini vasitasiyla ilgili takip Cihazina/ cihazlarina iletilmektedir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen bir dijital takip sistemi, ekli sekillerde gösterilmis olup bu sekiller; Sekil 1. Takip cihazinin önden görünüsüdür.
Sekil 2. Takip cihazinin iç kisminin görünüsüdür.
Sekil 3. Takip cihazinin sisteminin arkadan görünüsüdür.
Sekil 4. Dijital takip sisteminin seinatik görünüsüdür.
Sekillerdeki parçalar tek tek iiuinaralaiidirilinis olup, bu numaralarin karsiligi asagida verilmistir.
Dijital takip sistemi Takip cihazi lsiinlik Sabitleme aparati Elektronik kart Güç kaynagi . Ölçüm modülü . Kontrol birimi . Biriiici hafiza birimi . Yardimci anten . Uyari birimi . Ag geçidi cihazi . Ikinci veri iletisim birimi . Ikinci hafiza birimi . Kullanici cihazi En az iki kisi arasindaki, en az bir kisi ile en az bir nesne arasindaki veya en az iki nesne arasindaki mesafenin 'Ölçülmesini ve bu 'Ölçüm sonucunda belirli bir mesafenin altiiidaki etkilesimlerin kayit altina alinmasini saglayan bir dijital takip - birer elektronik kart (8) içeren birden fazla sayida takip Cihazi (2), - takip cihazlari (2) tarafindan ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini saglayan en az bir güç kaynagi (9), - her bir takip cihazinda (2) bulunan, belirli bir frekansta sinyal yayarak diger takip cihazlarindan (2) yayilan sinyallerinin siddetini algilamasi için bir tarama yapan en az bir birinci veri iletisim birimi (1 1), - birinci veri iletisim birimi (l 1) tarafindan algilanan sinyallerin siddetine göre takip cihazlarinin (2) birbiri ile aralarindaki inesafesini belirlemesi ve 'Önceden belirlenmis bir inesafenin altindaki bir mesafede birbirine yakinlasinis takip cihazlarina (2) ait kimlik bilgilerini ve yakinlasma süresini bir birinci hafiza birimine (13) kayit etniesi için uyarlaiimis en az bir kontrol birimi (12), - ortamdaki takip cihazlarinin (2) varligini algilamasi için takip cihazlari (2) tarafindan yayilaii sinyalleri taramasi ve birinci veri iletisim biriiiii (l 1) üzerinden takip cihazlari (2) ile haberleserek veri alisverisi yapmasi için uyarlanmis bir ikinci veri iletisim birimi (17) içeren en az bir ag geçidi cihazi (16), - ikinci veri iletisim birimi (17) vasitasiyla alinan verilerin ag geçidi cihazina (16) kayit edilinesi için en az bir ikinci hafiza birimi (18), - ag geçidi cihazinin (16) bir internet agina baglanmasi için en az bir üçüncü veri iletisiin biriini (19) - ag geçidi cihazi (16) ile internet agi üzeriiiden bagli olan ve ag geçidi Cihazindaki (16) verilerin kayit altina alinmasi ve raporlanmasi için bir veri tabanina bagli olan en az bir sunucu (20), - sunucu (20) tarafindan kayit altina alinan ve raporlanan verilere erisilinesi için bir kullanici arayüzünü gösteren bir ekran içeren en az bir kullanici cihazi (21) içermektedir.
Bulus konusu dijital takip sisteminin (1) üç farkli uygulainasi olup, bu uygulamalarda takip cihazlari (2) en az iki kisi arasindaki, en az bir kisi ile en az bir nesne arasindaki veya en az iki nesne arasindaki mesafenin ölçülmesi ve bu ölçüm sonucunda belirli bir mesafenin altinda kalaii etkilesimlerin kayit altina alinmasini saglamaktadir.
Bulusun tercih edilen birinci uygulamasinda takip cihazlari (2), kisiler arasi sosyal mesafenin kayit edilmesini saglayan bir kayit cihazi olarak kullanilmaktadir.
Bulusun bu uygulamasinda dijital takip sistemi (1) iki adet takip cihazi (2) ile sinirli olmayip, istenilen sayida takip cihazi (2) içerebilmekte, bu takip cihazlarinin (2) her biri, bir diger takip cihazi (2) ile iletisim kurup, aralarindaki mesafeyi algilayabilinekte ve belirli bir mesafenin altiiidaki etkilesimler her bir takip cihazinda (2) kayit altina alabilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda her bir takip cihazinin (2) ön kisminda tercihen bir ön kapak (3), bu ön kapagin (3) üzerinde ise bir isimlik (4) bulunmaktadir. Bu isiinlik (4) üzerinde ilgili takip cihazini (2) tasiyan personelin ismi yazmaktadir. Böylece takip cihazlarinin (2) birbiri ile karismasi engellenmektedir. Bu isimlik (4) elektronik bir ekran içeren isimlik (4) olabilecegi gibi üzeriiie yazi yazilmis bir plastik, karton, kagit, metal Vb. bir malzeme de olabilir.
Bulusun bir uygulamasinda her bir takip cihazinin (2) arka kisminda terciheii bir arka kapak (6) ve bu arka kapak (6) üzerinde bir sabitleme aparati (7) bulunmaktadir. Böylece takip cihazinin (2) personelin kiyafeti, ayakkabisi, çantasi, sapkasi, aksesuari vb. bir esyasiiiiii üzerine sabitleninesi saglanmaktadir.
Bu sabitleme aparati (7) bir kanca, klips, mandal, miknatis, çitçit Vb. bir aparat Olabilmcktcdir.
Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda her bir takip cihazinda (2) en az bir güç kaynagi (9) bulunmaktadir. Bu en az bir güç kaynaginin (9) yerlestirilmesi için takip cihazi (2) içerisinde en az bir yuva (5) bulunmaktadir. Bahsedilen güç kaynagi (9), elektronik kart (8) üzerinde bulunan bir beslenie girisi vasitasiyla elektronik karta (8) baglanmaktadir. Söz konusu güç kaynagi (9) bulusun bir uygulamasinda sabit veya degistirilebilir bir bataryadir. Bulusun bir diger uygulamasinda söz konusu güç kaynagi (9) sarj edilebilir bir bataryadir. Söz konusu sarj edilebilir batarya, harici bir sarj cihazi tarafindan sarj edildikten sonra takip cihazina (2) takilabilmektedir. Bulusun bir diger uygulamasinda elektronik kart (8) bir sarj devresi içermekte olup, söz konusu güç kaynagi (9), takip cihazi (2) üzerindeki bir adaptör girisine baglanan bir adaptör vasitasiyla sarj edilebilmektedir. Güç kayiiaginin (9) sarj süresi, takip cihazinin (2) yayin ve dinleme frekansi ile kanal ayarlamasina bagli olup, bu ayarlara göre sarj süresi en az bir aya kadar artirilabilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda güç kaynaginin (9) sarj seviyesinin ölçülmesi için takip cihaziiida (2) bir ölçüm modülü (10) bulunmaktadir. Kontrol biriini (12), söz konusu ölçüm modülünden (10) aldigi verileri birinci hafiza biriiniiie (13) kayit etmektedir. Böylece, ilerideki paragraflarda da açiklanacagi üzere, takip cihazlari (2) belirli bir mesafenin altinda bir arada bulunduklariiida baslatilan kayit esnasinda, söz konusu güç kaynaginin (9) sarj seviye bilgisi de birinci hafiza birimine (13) kayit edilmektedir.
Takip cihazlariiiin (2) her birisi, bir essiz kimlik bilgisine (1D) sahiptir ve bu bilgi takip cihazlarinin (2) içerisiiideki birinci hafiza biriminde (13) ve sunucuya (20) bagli bir veri tabaninda kayit altinda tutulmaktadir. Bu kimlik bilgisi, takip cihazlarinin (2) birbirinden ayirt edilmesini saglainaktadir. Böylece ikideii fazla sayida takip cihazinin (2) kullanildigi durumlarda olusabilecek bir karisikligin ortadan kaldirilmasi saglanmaktadir.
Bahsedilen takip cihazlari (2) arasindaki mesafe, bu takip cihazlarinin (2) içerisinde bulunan birinci veri iletisim birimi (11) ve kontrol birimi (12) tarafindan belirlenmektedir. Bulusun bir uygulamasinda kontrol biriini (12), bir mikroislemci, inikrodenetleyici vb. bir islemci birimi olabilmektedir. Bu mesafe belirleme islemi için takip cihazlari (2) bahsedilen birinci veri iletisim modülü (11) vasitasiyla kendi etrafindaki diger takip cihazlarini (2) algilamaktadir.
Kontrol biriini (12) tarafindan, yazilimsal farkindalik sayesinde cihaz kimlik bilgisi (ID) keiidi türünden olan takip cihazlari (2) ayirt edilmekte ve kuralina uygun ise, bir diger ifadeyle uygun kimlik bilgisine sahip ve belirli bir mesafeden daha yakin olan en az bir takip cihazi (2) var ise, bu takip cihazinin (2) yerel saat kaydi ve görülmeye devam edilen süre kaydedilmektedir.
Bulusun tercih edilen bir uygulamasinda birinci veri iletisim birimi (11), Bluetooth iletisim protokolünü destekleyen bir Bluetooth çipidir. Söz konusu. birinci veri iletisim birimi (11), rastgele ve belirli (sik) araliklarla, üzerine takili oldugu takip cihazinin (2) etrafinda benzeri takip cihazlari (2) olup olinadigini belirlemek için, bulundugu ortami tarar ve dinler.
Takip cihazi (2) üzerinde bulunaii birinci veri iletisim modülünün (l `1) keiidisi için Öngör'ulen Bluetooth yayin yüksekligi ile diger bir takip cihazi (2) arasindaki mesafe Öngörülerek, baslangiçta amaca uygun bir kurulum gerçeklestirilinektedir.
Bulusun bir uygulainasinda 1,8 metre ve daha yakin mesafelerdeki etkilesimlerin kayit altina alinmasi istendiginde, Bluetooth RSSI (Alinan Isaretin Siddet Göstergesi - Received Signal Strength Indicator) seviyesinin -45 ve üzeri olmasi gerektigi seklinde, kontrol birimi (12) uyarlaninaktadir. Ancak bulus belirtilen mesafe ve seviye ile sinirli olmayip, farkli mesafe ve seviyeler için ayarlamalar da yapilabilir.
Bulusun bir uygulamasinda biriiici veri iletisiin modülü (11) olarak iki farkli bluetooth çipi, bulusun bir diger uygulamasinda ise ayni bluetooth çipi farkli frekansta kullanilmakta, böylece iki saniyenin altindaki geçislerin yakalanma olasiligi artirilarak %99°a ulasmasi saglanmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda, birinci veri iletisim birimi (11) tarafindan gerçeklestirilen bir frekanstaki Bluetooth yayinin netligi artirilarak daha kaliteli ve daha verimli olinasinin saglanmasi için, bluetooth çipinin antenine ek olarak ayrica ek bir yardiinci anten (14) daha kullanilmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda, takip cihazlarinin (2) üzerine yerlestirilmis bir uyari biriini (15) bulunmaktadir. Bu uyari birimi (15), bir isik kaynagi (örnegin bir LED lamba), bir ses kaynagi (örnegin bir buzzer), bir titresim kaynagi veya bunlarin bir kombinasyonu olabilir. Birbirine yakin iki takip cihazi (2) arasindaki mesafe, önceden belirlenmis bir esik degerin altinda düsmesi durumunda, kontrol birimi (12) tarafindan bu uyari biriini (15) çalistirilarak, görüntülü (isikli), sesli veya titresimli uyarilardan en az birisini içeren en az bir uyari verilmektedir. Böylece üzerinde takip cihazi (2) buluiian kullanicilar, birbirlerine önceden belirlenmis bir sosyal mesafeden daha fazla yakinlastiklarini algilayarak, birbirlerinden uzaklasmasi gerektiklerini anlamaktadirlar. Böylece olasi bir salginda bireyler arasi hastalik bulasmasinin önüne geçilmesi saglanabilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda, takip cihazlari (2) en az bir sensör içermektedir. Bu sensör; bir görüntü sensörü (örnegin bir kamera), bir ses algilama sensörü (örnegin bir mikrofon), bir sicaklik algilama sensörü, bir hareket algilama sensörü, bir mesafe sensörü, bir isik algilama sensörü, bir nem sensörü, bir duman sensörü, bir konum algilama sensörü (örnegin bir GPS) vb. bir sensör içeren bir gruptan seçilen en az bir sensör olabilir. Böylece takip cihazlarindaki (2) bu en az bir sensör vasitasiyla elde edilen veriler, ag geçidi cihazi (16) üzerinden sunucuya (20) iletilerek bir veri tabaninda kayit altina alinabilmekte ve raporlamalar esnasinda kullanilabilmektedir.
Takip cihazlari (2), en az bir konuma yerlestirilmis en az bir ag geçidi cihazi (16) vasitasiyla gözleinlenmektedir. Bir diger ifadeyle, ag geçidi cihazinda ( 16) bulunan ikinci veri iletisim birinii (17), takip cihazlarinda (2) buluiian birinci veri iletisim birinii (11) tarafindaii gerçeklestirilen sinyal tarainasina benzer sekilde ortamda bulunan sinyalleri tarayarak, takip cihazlarinin (2) varligini algilamaktadir. Söz konusu en az bir ag geçidi cihazi (16), birden fazla sayida takip cihaziiia (2) ayni anda hizmet verebilmektedir. Söz konusu takip cihazlari (2) kendilerini gözlemlemekle yükümlü kilininis en az bir ag geçidi cihazinin (16) kapsama alanina girmesi durumunda, takip cihazlarinin (2) birinci hafiza biriminde (13) tutulan veri kümesi, kontrol biriini (12) tarafindan birinci veri iletisim birimi (11) üzerinden ag geçidi cihazina (16) aktarilmakta ve veri kümesi aktarilmis takip cihazlarinin (2) veri yükü bosaltilmaktadir. Bir diger ifadeyle birinci hafiza biriiiiiiide (13) tutulan veriler ag geçit cihaziiia (16) aktarildiktaii soiira birinci hafiza birimindeii (13) silinmektedir. Takip cihazlari (2) sürekli olarak ag geçidi cihazinin (16) kapsama alaninda bulunuyorsa, bu durumda gerçek zamaiili olarak ag geçidi cihazina (16) bilgi aktarimi gerçeklesmis olmaktadir.
Bulus konusu dijital takip sistemi (1) tek bir ag geçidi cihazi (16) ile sinirli olmayip, birden fazla konuma yerlestirilmis birden fazla sayida ag geçidi cihazi (16) kullanilabilmekte, her bir ag geçidi cihazi (16) birden fazla sayida takip cihazi (2) ile iletisim kurarak, bu takip cihazlarinin (2) üzerinde saklanan verileri alip, bir internet agi üzerinden bir sunucuya (20) iletebilmektedir. Takip cihazlarindan (2) elde edilecek bilgiye ne kadar sikilikla ihtiyaç duyulup duyulinadigina göre ag geçidi cihazinin (16) sayisi arttirilabilir. Söz koiiusu ag geçidi cihazlari (16) binalarin (is yerleri, alisveris merkezleri...) giris ve/veya çikislarina yerlestirilerek sadece giris ve/veya çikislarinda bu verilerin okunabilecegi gibi ayiii bina içerisindeki katlara, odalara vb. birden fazla noktaya koyularak bu ag geçidi cihazlarinin (16) sayilari artirilabilir, böylece takip cihazlarindan (2) elde edilecek verilerin canli okumasi yapilabilir.
Ag geçidi cihazi (16) internet erisiinine sahip oldugu her an, takip cihazlarindaii (2) aldigi bilgileri bir bulut sunucudaki (20) bir hedef veri tabanina göndermektedir. Ag geçidi cihazinin (16) internete erisiminin olmadigi zaniaiilarda ise bu bilgiler, ag geçidi cihazinin (16) içerisinde buluiiaii bir ikinci hafiza birimiiide (18) saklaninakta ve yeniden internet agina baglandiginda söz konusu sunucuya (20) servis edilmektedir. Bir diger ifadeyle, bulus konusu dijital takip sistemi (1), takip cihazlari (2) veya ag geçidi cihazinin (16) bulundugu ortamda internet olmadigi durumlarda da hem takip cihazlari (2) tarafindan veri toplanabilmekte hem de bu veriler ag geçidi cihazina (16) aktarilabilmektedir.
Ardindaii ag geçidi cihazi (16) tarafiiidaii internete erisiin saglanmasi durumunda ise bu veriler sonradan sunucuya (20) aktarilabilinekte ve sunucu (20) tarafindan degerlendirilebilmektedir. Dolayisiyla kamu kurum - kuruluslari veya isletmelerin Wifi baglantisi mümkün olamayan bodrum katlarinda veya 'Özel koruma alanlarinda bile sosyal inesafenin takibi yapilabilmektedir. Bir diger ifadeyle takip cihazlari (2) arasindaki Çevrimdisi tüm hareketlikler de bulus konusu dijital takip sistemi (1) sayesinde kayit altina alinabilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda ag geçidi cihazi (16), internete erisim için bir Wi-Fi (Wireless Fidelity - Kablosuz Baglanti Alani), 3G, 4G, 4.5G, 5G, GPRS (Radyo Paketi Genel Servisi - General Packet Radio Service) modül, GSM (Mobil Iletisim Için Küresel Sistem - Global System for Mobile Communication) modül, Ethernet karti vb. bir birim olan bir üçüncü veri iletisiin birimine (19) sahiptir.
Böylece ag geçidi cihazi (16) takip cihazlarindan (2) aldigi veriyi bu üçüncü veri iletisim birimi (19) üzerinden belirli araliklarla (veya sürekli olarak) sunucuya (20) aktarmaktadir.
Bulusun bir uygulamasinda, bulut sunucuya (20) bagli olan söz konusu hedef veri tabani bir AWS (Amazon Web Services) veri tabanidir. AWS veri tabaninin islevselligi Bulutify adi verileii `Özel nitelikli bir uygulamadaki ekranlarla, bir diger ifadeyle kullanici arayüzüyle kazanilinaktadir. Takip cihazlarinin (2) sahibi bu kullaiiici arayüzünde takip cihazlarinin (2) rolleriiii verdigi kisileri veya nesneleri kendisince eslestirmekte ve yayiii süresince akan bilgiler aiilanili ekranlar halinde raporlanabilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda kullanici cihazi (21), bir ekrana ve internet erisiiniiie sahip olan bir cep telefonu, masaüstü bilgisayari, dizüstü bilgisayari, tablet bilgisayari vb. bir elektronik cihazdir. Söz konusu kullanici cihazinin (21) üzerindeki ekranda bir kullanici arayüzü gösterilmektedir. Bulusun bir uygulamasinda söz konusu kullanici arayüzü bir web sitesine veya mobil uygulamaya ait bir kullanici arayüzüdür. Kullanici tarafindan, bu kullaniciya tahsis edilmis kullanici giris bilgileri söz konusu kullanici arayüzüne girilerek, bu kullanici bilgileri ile eslestirilmis kullanici hesabina giris yapilabilir ve bir kontrol panelinden, kullanicinin kendisine ait olan takip cihazina (2) ait kayit edilen bilgilere ve bu bilgiler kullanilarak olusturulinus raporlara erisilebilir.
Bulusun bir uygulamasinda kullanici arayüzündeki kontrol paneli üzerinden, takip cihazinin (2) uzaktan ayarlanmasi/güncellenmesi saglanabilmektedir. Bulusun bir uygulainasinda takip cihazinin (2) bluetooth sinyal seviyesi (RSSI) ayarlanarak, mesafe esik degeri degistirilebilmektedir. Kullanici cihazinda (21) gösterilen kullanici arayüzünden söz konusu ayarlama yapildiginda, bu ayarlar bir ag geçidi cihazi (16) tarafindan üçüncü veri iletisim birimi (19) üzerindeii alinmakta ve ikinci veri iletisim birimi (17') vasitasiyla takip cihazina (2) Bluetooh protokolü üzerinden iletilmektedir. Böylece kontrol biriminin (12) çalismasi bu yeni ayarlara göre uyarlanmakta ve varsa yeni yazilim güncellemeleri bu sekilde yûklenebilmektedir_ Bulusun bir uygulamasinda, söz konusu kullanici arayüzünde filtreler bulunmakta ve bu filtreler kullanilarak, incelenmek istenen gün/günler filtrelenebilmektedir. Örnegin son 7' gün, 14 gün, 21 gün... içerisindeki verilerin ekranda gösterilmesi saglanabilmektedir. Söz konusu kullanici arayüzünde ayrica takip cihazina (2) sahip her bir kullaiiiciiiin hangi konumda (bir diger ifadeyle ag geçidi cihazinin (16) bulundugu hangi tesiste), kaç farkli kisiyle, kaç kez belirli bir mesafenin altinda etkilesiine girerek bir ihlale neden oldugu, gerçeklesen ihlallerin mesafe degerleri ve/veya RSSI degerleri, etkilesimlerin ne zaman gerçeklestigi, gerçeklesen her bir ihlalin süresi, gerçeklesen toplam ihlal sayisi, ihlal gerçeklestiren toplam kisi sayisi, bu kisilerin kim oldugu (bir diger ifadeyle ihlali gerçeklestiren takip cihazlarinin (2) kimlik bilgileri ve/veya bu kimlik bilgileri ile eslestirilniis isimler), etkilesime giren takip cihazlarinin (2) sarj seviyeleri vb. bilgiler raporlanarak kullaniciya gösterilebilmektedir.
Bulusun tercih edilen ikinci uygulamasinda, takip cihazlariiidaii (2) birisi kullanici üzerinde bulunurken, bir diger takip cihazi (2) bir nesne üzerinde bulunmaktadir.
Böylece internet altyapisi olmayan sahalarda çalisildiginda (örnegin merkezden uzak noktadaki trafolarda, tarlalarda, poinpalara, depolarda, tahil ambarlarinda. . .) bu sahalarda ne kadar süre çalisildigi Vb. durumlar kayit alinarak çalisanlarin ve islerin takibi yapilabilir. Oniegin bir kullanicinin bir makine etrafinda ne kadar süre bulundugu anlasilabilir, trafo bakiminin yapilmasi için ilgili trafoya gidilip gidilmedigi, nöbetlerin tutulup, devriyelerin atilip atilmadigi gibi kontroller saglanabilir. Bu örnek uygulamada, kullaniciya ait bir takip cihazinin (2) bir nesne üzerine yerlestirilmis bir takip cihazina (2) belirli bir mesafede yaklasmamasi bir ihlal olarak degerlendirilebilir, bu ihlaller de sunucuda (20) kayit altina alinarak, anlik, günlük, saatlik, günlük, haftalik, aylik, yillik vb. ihlal raporlari seklinde raporlanabilir ve bir kullanici cihazinin (21) ekraninda gösterilen bir kullaiiici arayüzü üzerinden kullaniciya sunulabilir.
Bulusun tercih edilen üçüncü uygulamasinda, takip cihazlari (2) iki farkli nesne üzerinde bulunmaktadir. Bu nesnelerden birisi sabit olabilecegi gibi diger nesne hareketli veya tasinabilir bir nesne olabilir. Örnegin takip cihazlarindan (2) birisi bir kargo paketinin üzerine yerlestirilip, diger takip cihazlari (2) ise bir araca, kargo subesine vb. bir yere yerlestirilebilir. Bu durumda ilgili kargo, bir kargo aracina yüklendiginde veya kargo subesine gönderildiginde, bu kargonun duruinu ile ilgili bilgiler bir ag geçidi cihazi (16) vasitasiyla hareketli veya sabit takip cihazlarindan (2) birisinden alinarak sunucuya (20) gönderilebilmektedir. Böylece kargonun konum takibi kullanici cihazlarindan (21) girilen kullanici arayüzleri sayisi azaltilarak takip için yapilan harcamalar azaltilmakta ve kargo takibi islemleri hizlandirilmaktadir.

Claims (3)

ISTEMLER . En az iki kisi arasindaki, en az bir kisi ile en az bir nesne arasindaki veya en az iki nesne arasindaki mesafenin Ölçülmesini ve bu Ölçüm sonucunda belirli bir mesafenin altindaki etkilesimlerin kayit altina alinmasini saglayan, ve en temel halinde; birer elektronik kart (8) içeren birden fazla sayida takip cihazi (2); takip cihazlari (2) tarafindan ihtiyaç duyulan elektrik enerjisini saglayan en az bir güç kaynagi (9); her bir takip cihazinda (2) bulunan, belirli bir frekansta sinyal yayarak diger takip cihazlarindan (2) yayilan sinyallerinin siddetini algilamasi için bir tarama yapan en az bir birinci veri iletisim birimi (1 1); biriiici veri iletisim biriini (11) tarafindan algilanan siiiyallerin siddetine göre takip cihazlarinin (2) birbiri ile aralarindaki mesafesini belirlemesi ve önceden belirlenmis bir mesafenin altindaki bir mesafede birbirine yakinlasmis takip cihazlarina (2) ait kimlik bilgilerini ve yakinlasma süresini bir birinci hafiza birimine (13) kayit etmesi için uyarlanmis en az bir kontrol birimi (12); ortamdaki takip cihazlarinin (2) varligini algilamasi için takip cihazlari (2) tarafindan yayilaii sinyalleri taramasi ve birinci veri iletisim birimi ('11) üzerinden takip cihazlari (2) ile haberleserek veri alisverisi yapmasi için uyarlanmis bir ikinci veri iletisim birimi (17) içeren en az bir ag geçidi cihazi (16); ag geçidi cihaziniii (16) bir internet agina baglanmasi için en az bir üçüncü veri iletisim birimi (19); ag geçidi cihazi (16) ile internet agi üzerinden bagli olan ve ag geçidi cihazindaki (16) verilerin kayit altina alinmasi ve raporlanmasi için bir veri tabanina bagli olan en az bir sunucu (20); sunucu (20) tarafindan kayit altina alinan ve raporlanan verilere erisilmesi için bir kullanici arayüzüiiü gösteren bir ekran içeren en az bir kullanici cihazi (21) ile karakterize edilen bir dijital takip sistemi (1). Ikinci veri iletisim birimi (17) vasitasiyla alinan verilerin ag geçidi cihazina (16) kayit edilmesi içiii en az bir ikinci hafiza birimi (18) ile karakterize edilen istem lideki gibi dijital takip sistemi (1). Takip cihazinin (2) personelin bir kiyafetine, bir esyasina veya bir aksesuarina sabitlenmesi için her bir takip cihazinin (2) üzerinde bulunan en az bir sabitleme aparati (7) ile karakterize edilen istem l”deki gibi dijital takip Bir kanca, klips, mandal, miknatis ve çitçit içeren bir gruptan seçilecek bir sabitleme aparati (7) ile karakterize edilen istem 3”teki gibi dijital takip Sistemi (1). Uzerinde ilgili takip cihazini (2) tasiyan personelin ismi yazilan bir isiinlik (4) içeren takip cihazi (2) ile karakterize edilen istem 1”deki gibi dijital takip En az bir güç kaynagiiiiii (9) yerlestirilmesi için en az bir yuva (5) içeren takip cihazi (2) ile karakterize edilen istem l”deki gibi dijital takip sistemi (1). Güç kaynaginin (9) baglanmasi için bir besleme girisi içeren elektronik kart (8) ile karakterize edilen istem 1”deki gibi dijital takip sistemi (1), Bir batarya olan güç kaynagi (9) ile karakterize edilen istein l”deki gibi dijital takip sisteini (1). Sarj edilebilir bir batarya olan güç kaynagi (9) ile karakterize edilen istem l”deki gibi dijital takip sistemi (1). Sarj edilebilir bataryanin sarj edilmesi için bir sarj devresi içeren elektronik kart (8) ile karakterize edilen istein 9”daki gibi dijital takip sistemi (1). Güç kaynaginin (9) sarj seviyesinin ölçülmesi için bir ölçüm modülü (10) içeren takip cihazi (2) ile karakterize edilen istein ]”deki gibi dijital takip Olçüm modülünden (10) alinan güç kaynagi (9) sarj seviyesi bilgisini birinci hafiza birimine (13) kayit etinesi ve/veya ag geçidi cihazina (16) iletinesi için uyarlaiiinis koiitrol biriini (12) ile karakterize edilen istem 17deki gibi dijital takip sistemi (1). Her bir takip cihazina (2) ait bir essiz kiinlik bilgisini saklamasi için uyarlaninis birinci hafiza birimi (13) ve sunucu (20) ile karakterize edilen istem 1”deki gibi dijital takip sistemi (1). Bir Bluetooth çipi olan birinci veri iletisim biriini (1
1) ile karakterize edilen istem l”deki gibi dijital takip sistemi (1). Rastgele ve belirli araliklarla, üzerine takili oldugu takip cihazinin (
2) etrafiiida benzeri takip cihazlari (2) olup olmadigini belirlemek için, bulundugu ortami taramasi ve dinlemesi için uyarlanmis birinci veri iletisim biriini (11) ile karakterize edilen istem 1 veya l4°teki gibi dijital takip Iki farkli Bluetooth çipi içeren birinci veri iletisiin modülü (11) ile karakterize edilen istem l”teki gibi dijital takip sistemi (1). Farkli frekanslarda çalistirilmasi için uyarlanmis bir Bluetooth çipi içeren birinci veri iletisim modülü (il) ile karakterize edilen istem 16”daki gibi dijital takip sistemi (1). Bluetooth çipinin antenine ek olarak kullanilan bir yardimci anten (14) ile karakterize edilen istem 16 veya l7”deki gibi dijital takip sistemi (1). Bir mikroislemci veya mikrodenetleyici olan kontrol birimi (12) ile karakterize edilen istein 1”deki gibi dijital takip sistemi (1). Birbirine yakin iki takip cihazi (2) arasindaki mesafe, öiiceden belirlenmis bir esik degerin altinda düsmesi durumunda uyari verilmesi için kontrol birimi (12) tarafindan çalistirilan en az bir uyari birimi (15) ile karakterize edilen istem 1”deki gibi dijital takip sistemi (1). Bir isik kaynagi olan uyari birimi (15) ile karakterize edilen istem 20”deki gibi dijital takip sistemi (1). Bir ses kaynagi olan uyari birimi (15) ile karakterize edilen istem 207deki gibi dijital takip sistemi (1). Bir titresim kaynagi olan uyari biriini (15) ile karakterize edilen istem 20”deki gibi dijital takip sistemi (1). Bir görüntü sensörü, bir ses algilama sensörü, bir sicaklik algilama sensörü, bir hareket algilama sensörü, bir mesafe sensörü, bir isik algilama sensörü, bir nem sensörü, bir duman sensörü, bir konum algilama sensörü içeren bir gruptan seçilecek en az bir sensör içeren takip cihazi (2) ile karakterize edilen istem 1°deki gibi dijital takip sistemi (1). Birinci hafiza birimiiide (1
3) kayitli olan verileri ag geçidi cihazina (16) aktardiktan sonra birinci hafiza biriminden (13) silinesi için uyarlaninis kontrol birimi (12) ile karakterize edilen istem 1”deki gibi dijital takip Interiiete erisimi olmadigi durumlarda takip cihazlariiidaii (2) alinan bilgilerin bir ikinci hafiza birimine (18) kayit edilmesi, internete erisim saglandigindan söz konusu verileriii sunucuya (20) iletilmesi için uyarlanmis ag geçidi cihazi (16) ile karakterize edilen istein 1”deki gibi dijital takip sistemi (1). Bir Wi-Fi, 3G, 4G, 4.5G, 5G, GPRS modül, GSM modül, Ethernet karti içeren bir gruptan seçilen en az bir üçüncü veri iletisim birimi (19) ile karakterize edilen istem 1 veya 26°daki gibi dijital takip sistemi (1). Bir kullanici arayüzünü göstermesi için bir ekrana ve internet erisimine sahip olan bir cep telefonu, masaüstü bilgisayari, dizüstü bilgisayari, tablet bilgisayari içeren bir gruptan seçilecek bir elektronik cihaz olan kullanici Cihazi (21) ile karakterize edilen istem l”deki gibi dijital takip sistemi (1). Kullanici arayüzü üzerinden yapilan ayarlari veya güncellemeleri üçüncü veri iletisim birimi (19) üzerinden almasi ve ikinci veri iletisim birimi (17) üzerinden takip cihazlarina (2) iletmesi için uyarlanmis ag geçidi cihazi (16) ile karakterize edilen istem lideki gibi dijital takip sistemi (1).
TR2020/09532U 2020-06-19 2020-06-19 Bi̇r di̇ji̇tal taki̇p si̇stemi̇ TR202009532U5 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/09532U TR202009532U5 (tr) 2020-06-19 2020-06-19 Bi̇r di̇ji̇tal taki̇p si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/09532U TR202009532U5 (tr) 2020-06-19 2020-06-19 Bi̇r di̇ji̇tal taki̇p si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202009532U5 true TR202009532U5 (tr) 2021-01-21

Family

ID=75576546

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/09532U TR202009532U5 (tr) 2020-06-19 2020-06-19 Bi̇r di̇ji̇tal taki̇p si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202009532U5 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9820099B2 (en) Electronic beacon reader system and method
US8928483B2 (en) Automated attendance tracking and event notification
US8872655B2 (en) System, method and network for monitoring of location of items
KR100702501B1 (ko) 위치 정보 수신 방법 및 컴퓨터 판독 가능 기록 매체
ES2369039T3 (es) Sistema y método de seguimiento del movimiento de individuos y bienes.
US7737861B2 (en) Location, communication and tracking systems
CN114153343B (zh) 一种健康码显示方法及电子设备
US20220005299A1 (en) Smart Home Delivery and Services
CN103021146A (zh) 报警终端
KR101863846B1 (ko) 이벤트 감지 및 현장 사진 정보 제공 방법 및 시스템
KR101981465B1 (ko) 이동 오브젝트와 연관된 통신 디바이스로 메시지를 전송하기 위한 방법 및 플랫폼
CN105843137A (zh) 一种一体化监控方法及系统
KR20160146362A (ko) IoT 기반의 방문자 관리 장치 및 방법
TR202009532U5 (tr) Bi̇r di̇ji̇tal taki̇p si̇stemi̇
KR20180092087A (ko) 무선통신모듈을 이용한 무인택배 보관함 시스템
KR20150123587A (ko) 출입증 연계 보안 시스템
US11263881B2 (en) System and method of alternative tracking upon disabling of monitoring device
RU2158444C2 (ru) Электронная контролирующая система/сеть
KR101006862B1 (ko) 버스 정보 시스템을 이용한 대상 추적 방법 및 시스템
WO2016069566A1 (en) System and method for tracking and managing mobile resources
CN112507928A (zh) 基于人脸识别的访客管理系统及方法
CN1204536C (zh) 电子控制系统/网络
CN110460817A (zh) 基于人脸识别和地理围栏的数据中心视频监控系统及方法
KR20070044605A (ko) 네트워크 카메라, 이를 이용한 버스 정보 안내 시스템 및방법
CN213303289U (zh) 基于卫星定位的建筑垃圾车辆营运管理系统