TR201819357T4 - Parçalı Veya Biçimi Bozuk Dörtgenel Görüntünün Düzeltilmesine Yönelik Yöntem - Google Patents

Parçalı Veya Biçimi Bozuk Dörtgenel Görüntünün Düzeltilmesine Yönelik Yöntem Download PDF

Info

Publication number
TR201819357T4
TR201819357T4 TR2018/19357T TR201819357T TR201819357T4 TR 201819357 T4 TR201819357 T4 TR 201819357T4 TR 2018/19357 T TR2018/19357 T TR 2018/19357T TR 201819357 T TR201819357 T TR 201819357T TR 201819357 T4 TR201819357 T4 TR 201819357T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
point
edge
image
straight line
points
Prior art date
Application number
TR2018/19357T
Other languages
English (en)
Inventor
Wang Qianwen
You Jing
Xu Jing
Xie Dehao
Original Assignee
Grg Banking Equipment Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Grg Banking Equipment Co Ltd filed Critical Grg Banking Equipment Co Ltd
Publication of TR201819357T4 publication Critical patent/TR201819357T4/tr

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T5/00Image enhancement or restoration
    • G06T5/80Geometric correction
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T3/00Geometric image transformations in the plane of the image
    • G06T3/18Image warping, e.g. rearranging pixels individually
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06TIMAGE DATA PROCESSING OR GENERATION, IN GENERAL
    • G06T7/00Image analysis
    • G06T7/10Segmentation; Edge detection
    • G06T7/12Edge-based segmentation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Computer Vision & Pattern Recognition (AREA)
  • Image Processing (AREA)
  • Image Analysis (AREA)
  • Geometry (AREA)
  • Inspection Of Paper Currency And Valuable Securities (AREA)

Abstract

Buluş, parçalar halinde veya biçimi bozuk bir dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik bir yöntem ile ilgilidir. Yöntem, beş adımı, bir başka ifadeyle bir kenar noktanın tespiti, bir anormal kenar noktanın ortadan kaldırılması, düz çizgili bağlantı, tepe noktası hesaplaması ve görüntü düzeltme işlemini içermektedir. Parçalarına ayrılmış veya biçimi bozuk bir dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik yöntem, değerli dokümanlar, faturalar, nüfus cüzdanları ve benzeri gibi kâğıtlar için bir tanımlama yöntemine ve bir tanımlama sistemine uygulanmaktadır ve parçalar halinde olan veya biçimi bozuk olan değerli dokümanların, faturaların veya kağıtların görüntülerinde kenar tespitini ve eğilim düzeltme işlemini hızlı bir şekilde yürütebilmektedir.

Description

TEKNIK ALAN Bulus, degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin bir görüntüsüne yönelik bir kimlik saptama teknolojisi ve özellikle finans alaninda kagit para gibi degerli dokümanlarin, araba fisi gibi faturalar veya nüfus cüzdani gibi kagitlarin bir dörtgenel görüntüsüne yönelik bir kenar tespiti veya düzeltme yöntemi ile ilgilidir.
ONCEKI TEKNIK Hareket halinde konum egilimin ve deformasyonun tipik olarak, bunlarin yerlestirilmesi prosesi veya yüksek hizli hareketleri esnasinda degerli dokümanlarin, faturalarin ve kagitlarin tanimlama yöntemleri için meydana gelmesinden dolayi, olusturulan bir görüntü genel olarak egilimli veya biçimi bozuk bir görüntüdür. Toplanmis bir görüntü tanimlandiginda, ilk olarak bir kenar tespiti ve bir egilim düzeltme islemi genel olarak toplanmis görüntüde uygulanmaktadir ve egilim düzeltme isleminden sonra görüntü içerigi tanimlanmaktadir. Bu sekilde, kenar tespiti ve egilim düzeltme islemi, degerli dokümanlar, faturalar veya kagitlara yönelik bir tanimlama sisteminin tasarlanmasinda önemli etkenlerdir.
Kenar tespiti ve egilim düzeltime islemi prosesinde, degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin bir görüntüsü, asagidaki özelliklere sahiptir. 1. Sekil, dörtgeneldir, fakat dörtkenar genel olarak parçalar halindedir ve elde edilmesi gerekenler, degerli dokümanlarin, faturalarin veya k“agitlarin parçalar halinde bozukluklarina sahip kenarlaridir. 2. Tanimlama araçlari, tanimlama süresi ve depolama boslugu için yüksek taleplere sahiptir. Ornegin, yaygin bir para yatirma ve çekme makinesi, oldukça hizli bir durumda degerli bir ortami islemektedir. Birçok tanimlama maddesi, örnegin degerli doküman tipi tanimlama, degerli doküman önek numarasi tanimlama, degerli doküman özgünlük tanimlama ve degerli doküman siniflandirma tanimlama veya benzeri, her bir degerli ortamin islenmesine dahil edilmektedir, bu sekilde kenar tespiti ve egilim düzeltme islemine yönelik prosesin kisa olmasi gerekmektedir. Dahasi, daha degerli ortamlar, bir gömülü platform gibi bir donanim platformunda islendigi için, depolama alanina dair talep gereksinimleri de mevcuttur. 3. Degerli dokümanin olusturulan görüntü, tanimlama aparatinin bir hareketli prosesinde tutarsiz sürtünme katsayilari gibi faktörlerden kaynakli olarak biçimi bozuk edilmektedir veya kagitlarinin olusturulan görüntüsü, kagitlarin taranmasi prosesinde bir açi probleminden dolayi trapezoid deformasyona sahiptir.
Yaygin bir kenar tespiti algoritmasi, Hough Transform'dur. Hough Transform, dikdörtgen koordinat sistemini kutupsal koordinat sistemine eslestirmektir, örnegin bir düz çizgi, dikdörtgen koordinat sisteminde y=kx+b olarak temsil edilmektedir ve kutupsal koordinat sisteminde r=x cos(e)+y sin(6) olarak temsil edilmektedir ve dikdörtgen koordinat sisteminde herhangi bir düz çizgi, kutupsal koordinat sisteminde bir noktaya tekabül etmektedir. Kenar tespiti, Hough Transformru kullanilarak uygulandiginda, görüntüdeki kenar noktalari için, kutupsal koordinat dönüsüm alanindaki ilgili noktalar (r, 9) hesaplanmaktadir, dönüsüm alanindaki ilgili noktalar toplanmaktadir ve maksimum olarak dagitilan noktalar elde edilmektedir. Dahasi, tespit edilecek bir kenarin bir düz çizgisindeki noktalar daha fazla elde edilmektedir ve kenarda bulunmayan noktalar ortadan kaldirilmaktadir. Eslestirme prosesine dair her bir noktada bir kosinüs ve bir sinüs hesaplamasinin uygulanmasi gerektigi için, hesaplama miktari büyüktür ve hesaplama süresi, hesaplamanin kayan noktali hesaplamasi olmasindan dolayi uzundur.
Bir diger yaygin kenar tespit algoritmasi, Canny kenar tespitidir. Canny operatörü, optimizasyon algoritmasina bagli bir kenar tespit operatörüdür, bu sekilde iyi bir sinyal-gürültü oranina ve iyi tespit dogruluguna sahip olmaktadir. Ilk olarak, Gaussian filtrelemesi kullanilarak görüntü üzerinde gürültü giderme islemi uygulanmaktadir. Daha sonrasinda, bir genlik degeri ve gradyanin bir yönü, birinci dereceden kismi türevin sonlu farki ile hesaplanmaktadir. Daha sonrasinda, gradyanin genlik degerinde bir maksimum olmayan süpresyon uygulanmaktadir.
Nihai olarak, kenar tespit edilmekte ve bir çift esikli algoritma ile birlestirilmektedir. Hesaplama miktari büyüktür ve hesaplama süresi uzundur.
Bu sekilde, degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin parçalar halinde veya biçimi bozuk görüntüsüne dair hizli bir kenar tespiti ve egilim düzeltmesi uygulayabilen bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadir. yakalanan dijital görüntülerin islenmesine yönelik bir yöntem tarif edilmektedir. Yöntem sunlari içermektedir: dokümanin dijital temsilini içeren bir veya birden fazla görüntü verisinin ve dokümanin dijital temsili ile iliskili ses verisinin elde edilmesi; bir islemci kullanilarak, birden fazla aday kenar noktasinin belirlenmesi, burada her bir aday kenar noktasinin belirlenmesi sunlari içermektedir: bir dijital görüntü içerisinde bir veya birden fazla büyük analiz penceresinin belirlenmesi; dijital görüntü içerisinde bir veya birden fazla küçük analiz penceresinin belirlenmesi; her bir büyük analiz penceresinin bir veya birden fazla istatistik dagiliminin tahmin edilmesi; her bir küçük analiz penceresi için hesaplanan bir veya birden fazla istatistik ve bir veya birden fazla büyük analiz penceresi için tahmin edilen bir ilgili istatistik dagilimi arasinda istatistiksel olarak önemli bir farkin mevcut olup olmadiginin belirlenmesi; istatistiksel olarak önemli farkin mevcut olup olmadiginin belirlenmesinden sonra bir aday kenar nokta olarak istatistiksel olarak önemli farkin mevcut oldugu her bir küçük analiz penceresinde bir noktanin tayin edilmesi; birden fazla aday kenar noktaya bagli olarak bir dörtgenin dört tarafinin belirlenmesi; ve dokümanin ve dörtgenin dijital temsilinin, bir mobil cihazin ekranina gönderilmesi.
TEKNIGIN KISA AÇIKLAMASI Problemi çözmek için, kenar tespit algoritmasinin hesaplama süresinin uzun oldugu önceki teknikte, mevcut bulus, bir kagit paranin, faturanin veya kagidin bir parçalar halinde veya biçimi bozuk görüntüsüne dair hizli kenar tespitinin ve egilim düzeltme isleminin uygulanmasina yönelik bir yöntem saglamaktadir.
Bir kagit paranin, faturanin veya kagidin bir parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik yöntem sunlari içermektedir: adim 1, kenar noktasi tespiti: burada kenar noktalari, toplanmis bir görüntüde bir görüntü bölgesi ve bir arkan plan bölgesi arasinda bir gri tonlama degeri farki hizli bir sekilde kullanilarak tespit edilmektedir ve burada kenar noktalar, bir kagit para görüntüsünün, dörtgenin bir seklinde olmasi ve görüntünün kenarlarinin düz çizgiler olmasi özelligine bagli olarak AW'nin esit araliklarinda bir X yönünde, toplanmis görüntünün her bir kenarinda hizli bir sekilde tespit edilmektedir, kisitli sayida kenar noktalari elde edilmektedir, burada X yönü, görüntüde bir yatay yöndür; adim 2, anormal kenar noktasinin ortadan kaldirilmasi: burada parçalardan, burusukluktan veya benzeri nedeniyle tespit edilen anormal noktalar, düz çizgi uyumunun dogrulunu gelistirmek için ortadan kaldirilmaktadir; istatistikler, parçalar halinde bir kenar bölümün, kagit paranin görüntüsünde parçalar halinde olmayan bir kenar bölümünden daha küçük olmasi özelligine bagli olarak bitisik kenar noktalarinin egimlerinin bir egim dagiliminda uygulanmaktadir ve sayisinin egim dagiliminda en büyük olmadigi bir egim degerine tekabül eden kenar noktalar ortadan kaldirilmaktadir; adim 3, düz çizgi baglantisi: burada en küçük kare baglantisi, bir kenar düz çizgi denklemini elde etmek için anormal noktalar ortadan kaldirildiktan sonra elde edilen kenar noktalarinin bir nokta kümesinde uygulanmaktadir; adim 4, tepe noktasi hesaplamasi: burada bir üst kenar düz çizgi, bir alt kenar düz çizgi, bir sol kenar düz çizgi ve bir sag kenar düz çizgi, üç adimin üzerinde olmasi vasitasiyla elde edilmektedir ve dörtgenin dört tepe noktasi, dört düz çizginin kesisim noktasi çözülerek elde edilmektedir; ve adim 5, görüntü düzeltme islemi: burada düzeltme isleminden önceki bir nokta ve düzeltilmis bir nokta arasindaki bir uygunluk, düzeltilmis görüntüde ilgili bir noktayi elde etmek için bir ikili dogrusal dönüsüm alaninda bir orijinal görüntüde bir noktada bir orantili X uzakliginin ve bir orantisal Y uzakliginin uygulanmasi ile edinilmektedir ve kagit paranin görüntüsünün bir egilimi düzeltilmis görüntüsünü elde etmek için bir gri tonlamali enterpolasyon uygulanmaktadir, burada dörtgenin üst kenarindaki iki tepe noktasi, ayni dikey konuma sahiptir ve dörtgenin alt kenarindaki iki tepe noktasi, ayni dikey konuma sahiptir.
Bir üst kenar noktasinin tespit edilmesine yönelik adim 1, sunlari içermektedir: 1.1, yukaridan asagiya, bir düz çizgide (x=GENISLIK/2) üst kenar noktasinin arastirilmasi, burada elde edilen bir kenar nokta, PointsSet_Up[indexo]=(x_up_indexo, y_up_indexo) olmaktadir ve GENISLIK, görüntünün bir genisligini temsil etmektedir; 1.2, bir düz çizgide (x= x_up_indexo-AW) bir kenar noktanin tespit edilmesi, burada y'nin bir arastirma araligi, [y_up_indexo-Ay, y_up_indexO+Ay] olmaktadir ve arastirilan kenar noktasi, PointsSet_Up[index.1]=(x_up_index.1, y_up_index-1) olmaktadir; 1.3, bir kaynak noktasi olarak P0intsSet_Up[index.1] ile 1.2tdeki islemin tekrar edilmesi ve bir küme arastirma araligi içerisinde herhangi bir kenar nokta tespit edilmeyene kadar kenar nokta tespitinin uygulanmasi; 1.4, bir düz çizgide (x= x_up_indexo+AW) bir kenar noktasinin tespit edilmesi, burada yrnin bir arastirma araligi [y_up_indexo-Ay, y_up_indexo+Ay] olmaktadir ve arastirilan kenar noktasi, PointsSet_Up[indexi]=(x_up_indeX1, y_up_indexi) olmaktadir; 1.5, bir kaynak nokta olarak PointsSet_Up[indeX1] ile 1.4'teki islemin tekrar edilmesi ve bir küme arastirma araliginda herhangi bir kenar nokta tespit edilmeyene kadar kenar noktasi tespitinin uygulanmasi; ve 1.6, tespit edilen üst kenar noktalarin (PointsSet_Up[index.im], P0intsSet_Up[indeX-im+1], ..... P0intsSet_Up[index.1], P0intsSet_Up[index0], P0intsSet_Up[indeX1], ..... P0intsSet_Up[indexrm.1], PointsSet_Up[indexrm] bir nokta kümesinin elde edilmesi.
Tercihen, anormal kenar nokta ortadan kaldirma isleminin adim 2'si, asagidakileri içermektedir: 2.1, egim hesaplamasi: burada iki bitisik üst kenar noktanin, PointsSet_Up[indeXn.1] ve PointsSet_Up[indexn] oldugu ve iki bitisik üst kenar noktanin bir egiminin asagidaki sekilde oldugu varsayilmaktadir PointsSet _Uplindex ly - Points-Sci _Up[index_ i-_])' PointsSeI _Up[index ].i - PoinisSct Up[index _,]. r PointsSct __ Up[indexri ].x - PointsSct _ Up[indcxn_i].x = AW , bu sekilde AW bir sabit oldugunda, k, egim belirlendiginde dogrudan ks ile temsil edilmektedir, ks : PointsSel _ Up[indcxr_ ].y - PointsSet _ Up[indexn_1].y , 2.2, egim dagilim istatistikleri: burada egim dagilim istatistigi, bir örnek olarak 1 olan bir kantitatif standart alinarak uygulanmaktadir, bir üst kenarin, bir alt kenarin, bir sol kenarin ve bir sag kenarin açilari genel olarak 90 dereceden daha azdir ve görüntüde d'ort kenarin egilim açilarinin @dan daha az oldugu varsayilmaktadir, 2.1'de hesaplanan egim (ks), bir tamsayidir, egimin bir maksimum degeri, kSmaks olarak temsil edilmektedir ve egimin (ks) bir minimum degeri kSmin olarak temsil edilmektedir, daha sonrasinda kmaks_ AI'V 1: = “"" :lan -8 =-tan0; bu sekilde, ramak; [tan(0) * AW] , . ksmin =- [tan(0) * AW], burada [1, yuvarlamayi temsil etmektedir; birikmis istatistik, bir [-[tan(9)*AW],[tan(9)*AW]] araligi içerisinde ks'de uygulanmaktadir ve sayisinin egim dagiliminda en büyük olmadigi ks'ye tekabül eden noktalar elde edilmektedir; 2.3, anormal kenar noktasinin ortadan kaldirilmasi: burada 2.2'de hesaplanan ksiye bagli olarak, sayisinin egim dagiliminda en büyük olmadigi ks*ye tekabül eden noktalar, kenar noktalarinin nokta kümesinden ortadan kaldirilmaktadir ve anormal noktalar ortadan kaldirildiktan sonra elde edilen üst kenar noktalarinin bir nokta kümesi, PointsSet_Up_New olarak belirlenmektedir.
Tercihen, kenar düz çizgi denkleminin elde edilmesine yönelik adim 3, sunlari içermektedir: çözülecek olan üst kenar düz çizgi denkleminin y=kx+b oldugunun, anormal noktalarin ortadan kaldirilmasindan sonra elde edilen üst kenar noktalarinin nokta kümesinin P0intsSet_Up_New oldugunun, X*in, P0intsSet_Up_New.x'i temsil ettigi, Y>nin, P0intsSet_Up_New.y'yi temsil ettigi ve n, P0intsSet_Up_New*ün nokta sayisi oldugunun varsayilmasi, daha sonrasinda b: (ZYl-k(ZX)_ burada kenar düz çizgi denklemleri, benzer bir sekilde sirasiyla alt kenar, sol kenar ve sag kanar için elde edilmektedir.
Tercihen, düzeltilmesinden önceki nokta ve düzeltilmis nokta arasindaki uygunlugun elde edilmesine yönelik adim 5, sunlari içermektedir: düzeltilmis görüntüde bir ilgili noktayi elde etmek için bir ikili dogrusal dönüsümde bir orijinal görüntüdeki bir noktada X uzakliginin ve Y uzakliginin uygulanmasi, burada dört tepe noktasinin (A, B, C ve D), adim 4iteki hesaplama vasitasiyla elde edildigi varsayilmaktadir ve egilim düzeltmesinden sonraki ilgili noktalar sirasiyla (Ai, B, C› ve D') olmaktadir, burada tepe noktasi (A), orijinal görüntünün üst sol tepe noktasidir, tepe noktasi (B), orijinal görüntünün üst sag tepe noktasidir, tepe noktasi (C), orijinal görüntünün alt sol tepe noktasidir ve tepe noktasi (D), orijinal görüntünün alt sag tepe noktasidir; tepe noktasi (Ai), egilimi düzeltilmis görüntünün üst sol tepe noktasidir, tepe noktasi (9), egilimi düzeltilmis görüntünün üst sag tepe noktasidir, tepe noktasi (0), egilimi düzeltilmis görüntünün alt sol tepe noktasi ve tepe noktasi (Dr), egilimi düzeltilmis görüntünün alt sag tepe noktasidir ve burada egilimi düzeltilmis görüntüdeki bir nokta (X'(X,, y!)) ve ilgili orijinal görüntüdeki bir ilgili nokta (X(x, y)), sunlari içermektedir: .1, y yönündeki uzakligin hesaplanmasi: burada y yönünde düzeltilmis görüntüde bir noktanin (X') uzakligi, y' olmaktadir, benzer bir sekilde her bir nokta (E*) ve bir nokta (Fr) ayrica y yönünde bir uzakliga (y*) sahiptir ve nokta (Xi), nokta (Et) ve nokta (F'), orijinal görüntüde sirasiyla bir nokta (X), bir nokta (E) ve bir noktaya (F) tekabül etmektedir; noktanin (E) koordinatlari: burada y yönünde noktanin (E') uzakligi, bir baska ifadeyle düz çizgide (A,C!) noktanin (E') uzakligi, egilim düzeltme isleminden önce görüntüde düz çizgide (AC) noktanin (E) hareketine tekabül etmektedir, bu da düz çizgide (A'Ci) noktanin (Er) hareketine orantisaldir; t :1), + ' ” O ),,- ) F yükseklik (' 4) -r ' "1 yükseklik JC' JA noktanin (F) koordinatlari: y yönünde noktanin (F') uzakligi, bir baska ifadeyle düz çizgide (B'D=) noktanin (F=) uzakligi, egilim düzeltme isleminden 'onceki görüntüde düz çizgideki (BD) noktanin (F) hareketine tekabül etmektedir, bu da düz çizgideki (B'D') noktanin (Fr) hareketine orantisaldir, F B 1) 8 Jr: yß+ _'__°(,_Vp ya) düzeltilmis görüntü, dörtgenin bir seklinde oldugu için, YD! = Yo, VB› = YA. VF› = VE› olmaktadir; bu sekilde, x!” -xß +__TO(xD-XB) bir baska ifadeyle, [formül 21: xF = 'rB +yükse'k`li`k_ .(xD -xß) .VP _ ya + [yükseklik . (y D y” ) .2, x yönünde uzaklik: burada X yönünde düzeltilmis görüntüde noktanin (X*) uzakligi x' olmaktadir ve x yönünde noktanin (Xr) hareketi, bir baska ifadeyle düz çizgide (E'Fy) noktanin (Xr) hareketi, düz çizgide (EF) noktanin (X) hareketine orantisaldir, noktanin (X) koordinatlari, noktanin (E) koordinatlarina ve noktanin (F) koordinatlarina bagli olarak elde edilmektedir: bir baska ifadeyle, [formül 3]: XX xi'- +yükseklik (xF X5 ) v :vw---.Imi I -v düzeltilmis noktadaki herhangi bir nokta (xi, y') ve ilgili orijinal görüntüdeki nokta (x, y) arasindaki uygunluk, [formül1], [formül 2] ve [formüle 3] göre elde edilmektedir.
Tercihen, adim 5ite düzeltilmeden önceki nokta ve düzeltilmis nokta arasindaki uygunluk elde edildiginde, kagit paranin tüm görüntüsünün bir düzeltilmis görüntüsü, x' degerinin, 0'dan Genislik-Te geçmesi halinde ve y' degerinin, O'dan Yükseklik-Te geçmesi halinde elde edilmektedir ve kagit parada ilgili bir kismi bölgenin düzeltilmis bir görüntüsü, x, degerinin, bir [0, Genislik] araligi içerisinde degerlerin sadece bir bölümünden alinmasi ve/veya y' degerinin, bir edilmektedir.
Tercihen, adim 5ite gri tonlamali enterpolasyon algoritmasi, En Yakin Komsu Enterpolasyonu, ikili dogrusal enterpolasyonu veya yüksek dereceli enterpolasyonu içermektedir.
Mevcut bulusa göre parçalar halinde veya biçimi bozuk bir dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik yöntem, kagit paralara, faturalara veya bir nüfus cüzdani gibi kagitlara yönelik bir tanimlama yöntemine ve bir tanimlama sistemine uygulanabilmektedir. Parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik yöntemin adim 17inde, kenar nokta tespiti, toplanmis görüntüde bir arka plan bölümü ve bir ön plan bölüm arasindaki bir farka bagli olarak hizli bir sekilde uygulanmaktadir, bu sekilde çesitli gradyan operatörlerinin neden oldugu bir komplike hesaplama önlenmekte ve kenar noktalarin tespit süresi azaltilmaktadir. Dahasi, kenar nokta tespiti, görüntüde esit araliklarda uygulanmaktadir, bu sekilde kenar noktalarin tespit süresi azaltilmaktadir. Ek olarak, bitisik kenar noktalarin koordinatlari birbirlerine yakin oldugu için, bir sonraki kenar nokta, ayni seklin tespit edilmesi prosesinde önceki bir bitisik kenar noktaya dair bilgiler kullanilarak tespit edilebilmektedir, bu sekilde kenar noktalarin bir tespit kapsaminin daraltilmaktadir ve kenar noktalarin tespit süresi azaltilmaktadir. Adim 2'de egim hesaplamasini uygulamak için basitlestirilmis bir hesaplama yöntemi önerilmektedir, kayan noktali bölüm hesaplamasi ile yapilan bir egim hesaplamasi, tamsayi çikarma hesaplamasina dönüstürülebilmektedir, bu sekilde hesap karmasikligi azaltilmaktadir ve hesaplama süresi de azaltilmaktadir. Mevcut bulusa göre parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik yöntem, bir kagit paranin, faturanin veya kagidinin parçalar halinde veya biçimi bozuk görüntüde kenar tespiti ve egilim düzeltme islemini hizli bir sekilde uygulamaktadir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Sekil 1, mevcut bulusun bir yapilandirmasina göre parçalar halinde veya biçimi bozuk bir dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik bir yöntemin bir akim semasidir; Sekil 2, kenarinin parçalar halinde oldugu bir görüntünün bir sematik diyagramidir; Sekil 3, anormal nokta ortadan kaldirilmadan ayrinti baglantisinin bir sonucunun bir sematik diyagramidir; Sekil 4, anormal nokta ortadan kaldirma isleminden sonra kenar baglantisinin bir sonucunun bir sematik diyagramidir; ve Sekil 5, görüntü egilimi düzeltme isleminin bir sematik eslestirme diyagramidir.
Parametrelerin açiklamasi: GENISLIK: tüm görüntünün genisligi YUKSEKLIK: tüm görüntünün yüksekligi Genislik: egilim düzeltme isleminden sonra görüntü genisligi Yükseklik: egilim düzeltme isleminden sonra görüntü yüksekligi x: bir yatay yönde görüntü degiskeni y: bir dikey yönde görüntü degiskeni üst kenar noktalarin (PointsSet_Up) nokta kümesi alt kenar noktalarin (PointsSet_Up) nokta kümesi sol kenar noktalarin (PointsSet_Left) nokta kümesi sag kenar noktalarin (PointsSet_Right) nokta kümesi üst kenar düz çizgi (Line_Up) alt kenar düz çizgi (Line_Down) sol kenar düz çizgi (Line_Left) sag kenar düz çizgi (Line_Right) AW: üst kenar noktalar ve alt kenar noktalar tespit edildiginde x yönünde bir adim araligi Ay: üst kenar noktalar ve alt kenar noktalar tespit edildiginde y yönünde bir kayan aralik AH: sol kenar noktalar ve sag kenar noktalar tespit edildiginde y yönünde bir adim araligi Ax: sol kenar noktalar ve sag kenar noktalar tespit edildiginde x yönünde bir kayan aralik YAPILANDIRMALARIN AYRINTILI AÇIKLAMASI Mevcut bulusa göre parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik yöntemi daha fazla açiklamak için, kapsamli bir açiklama, mevcut bulusun tercih edilen bir yapilandirmasi ile baglantili olarak asagida verilecektir.
Parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik bir yöntemin bir akim diyagrami olan Sekil 1'e referansla, yöntem bes adimi içermektedir, bir baska ifadeyle asagida adim adim açiklanacak sekilde kenar nokta tespiti, anormal kenar noktasinin ortadan kaldirilmasi, düz çizgi baglantisi, tepe noktasi hesaplama ve görüntü düzeltme islemini içermektedir.
Adim 1: kenar nokta tespiti Degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin bir görüntüleme prosesinde bir görüntü bölgesinin ve bir arka plan bölgesinin gri tonlamali degerleri arasinda bir fark mevcuttur. Bu farkla, arka planda olmayan görüntü bölgesinin her bir kenarinin kenar noktalari hizli bir sekilde belirlenebilmektedir, bu sekilde çesitli gradyan operatörlerinin komplike hesaplamaya yol açmasi önlenmektedir ve kenar noktalarinin tespit süresi azaltilmaktadir.
Ek olarak, degerli dokümanlar, faturalar veya kagitlar, dörtgen benzeri sekilde oldugu ve kenarlar düz çizgiler oldugu için, tüm kenar noktalarin tespit edilmesi için gerekli degildir.
Sadece kisitli sayida kenar noktasinin, her bir kenar için tespit edilmesi gerekmektedir ve daha sonrasinda, kenar baglanti, bir düz çizgi denklemi edinecek sekilde uygulanabilmektedir. Bu sekilde, kenar nokta tespiti, görüntüde esit araliklarda uygulanmaktadir, bu sekilde kenar noktalarin tespit süresi azaltilmaktadir.
Dahasi, bitisik kenar noktalarin koordinatlari birbirlerine yakin oldugu için, bir sonraki kenar nokta, ayni kenarin tespit prosesinde önceki bir bitisik kenara dair bilgiler kullanilarak tespit edilebilmektedir, bu sekilde kenar noktalarin bir tespit kapsami daraltilmaktadir ve kenar noktalarin tespit süresi azaltilmaktadir.
Spesifik olarak, bir üst kenar noktanin bir tespit örneginde: (1) bir üst kenar nokta, yukaridan asagiya bir düz çizgide (x=GENISLIK/2) arastirilmaktadir ve elde edilen kenar nokta, PointsSet_Up[index0]=(x_up_indexo, y_up_indexo) olmaktadir; (2) bir kenar nokta, bir düz çizgide (x: x_up_index0-AW) tespit edilmektedir, y'nin bir arastirma araligi, [y_up_indexo-Ay, y_up_indexo+Ay] olmaktadir ve arastirilan bir kenar nokta, PointsSet_Up[index.1]=(x_up_index-1, y_up_index-1) olmaktadir; (3) (2)!deki islem, bir küme arastirma araligi içerisinde herhangi bir kenar noktasi tespit edilmeyene kadar kenar nokta tespitini uygulamak için bir kaynak noktasi olarak PointsSet_Up[index.1] ile tekrar edilmektedir; (4) bir kenar noktai bir düz çizgide (x= X_up_indexo+AW) tespit edilmektedir, y=nin bir arastirma araligi, [y_up_indexo-Ay, y_up_indexo+Ay] olmaktadir ve arastirilan bir kenar nokta, PointsSet_Up[indexi]=(x_up_indexi, y_up_indeX1) olmaktadir; (5) (4)'deki islem, bir küme arastirma araligi içerisinde herhangi bir kenar noktasi tespit edilmeyene kadar kenar nokta tespitini uygulamak için bir kaynak noktasi olarak PointsSet_Up[indeX1] ile tekrar edilmektedir; (6) tespit edilen üst kenar noktalarin bir nokta kümesi, (P0intsSet_Up[index.im], PointsSet_Up[index.im+1], ..... PointsSet_Up[index.1], P0intsSet_Up[indexo], PointsSet_Up[index1], ..... P0intsSet_Up[indeer-1], P0intsSet_Up[indexrm] olmaktadir.
Adim 2: anormal kenar noktasinin ortadan kaldirilmasi Görüntüde tespit edilen kenar noktalar, Sekil 2'de gösterildigi gibi degerli dokümanlarda, faturalarda veya kâgitlarda parçadan, büzüsmeden veya benzerinden dolayi parçalar halinde kenar noktalari içermektedir. Bu sebepten dolayi, tespit edilen kenar nokta kümelerinin hepsi bir düz çizgide bulunmamaktadir, bu sekilde sonraki kenar düz çizgilerin baglanti dogruluguna dair bir etkiye sahip olmaktadir. Bu sekilde baglantidan önce, anormal kenar noktanin ortadan kaldirilmasi uygulanmaktadir.
Yapilandirmada, parçalar halinde bir kenar bölümün, degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin görüntüsünde parçalar halinde olmayan bir kenar bölümden daha küçük olmasi özelligine bagli olarak, istatistik, bitisik kenar noktalarin egimlerinin bir egiminde uygulanmaktadir ve sayisinin egim dagiliminda en büyük oldugu bir egim, baglanacak olan bir düz çizginin egim olarak alinmaktadir ve tüm egimlerin, en büyük egim araliginda oldugu kenar noktalar ortadan kaldirilmaktadir. Burada, belirgin olarak, egim hesaplama ve egim dagilim istatistigi basitlestirilmektedir.
Benzer bir sekilde, üst kenari bir örnek olarak alarak, hesaplama asagidaki adimlara göre uygulanmaktadir: (1) egim hesaplamasi Adim 1'de kenar nokta tespitinde, kenar nokta tespiti, Awrnin esit araliklarinda x yönünde uygulanmaktadir; iki bitisik üst kenar noktanin, P0intsSet_Up[indexn-1] ve PointsSet_Up[indexn] olmasi varsayilarak, iki bitisik üst kenar noktanin bir egimi asagidaki gibidir PoiimSci ljp[inilcx,.]..i' Pointßct l..lp[iiidcxn,]hr- PoiiilsSct L_lp[iiidcxrl]..\' - PoiiitsSct l.`p[indcxc l]..\':;\Il' k I PointsSci _Up[indcx]y I P0inl›Sci _Llp[indcx, 1.) .
AW bir sabit oldugu için, egim hesaplandiginda, k, dogrudan ks ile temsil edilmektedir, k` PoinIsSct_L`p[indcxw].y P0ini›Sct_Up[indcx, l]._v .
Bu sekilde, kayan noktali bölme hesaplamasiyla bir egim hesaplamasi, tamsayi çikarma hesaplamasi olarak basitlestirilmektedir. (2) egim dagilim istatistigi Egim dagiliminda bir kantitatif istatistik uygulanmaktadir. Bir güncel uygulamada, egimin kantitatif istatistigi, egimin çözülmesi dogruluguna bagli olarak tasarlanabilmektedir; bir baska ifadeyle, egim dagilim istatistigi, 1 olan bir kantitatif standartla veya 2 olan bir kantitatif standartla bir egim degerinde uygulanabilmektedir. Kantitatif standardin 2 oldugu bir durumda, iki bitisik egimin dagilimlari birlesiktir ve bir birlesik istatistik uygulanmaktadir.
Egim dagilim istatistigi, 1 olan kantitatif standardi bir 'örnek olarak alinarak asagida açiklanmaktadir.
Tipik olarak, bir üst kenarin, bir alt kenarin, bir sol kenarin ve bir sag kenarin açilari, 90 dereceden daha küçüktür. Sistemde dört kenarin egilim açilarinin @dan daha küçük olmasi gerekliligi varsayilarak, yukaridaki adimda (1) hesaplanan egim (ks), bu sekilde bir tam sayidir, bir maksimum ks degeri, ksmakS olarak temsil edilmektedir ve minimum bir ks degeri, kSmin olarak temsil edilmektedir, daha sonrasinda: bu sekilde, k - [iuniowxii'] ksmin = - [tan(9)*AW], burada [], yuvarlamayi temsil etmektedir, çünkü ks, bir tamsayidir; birlesik istatistik, bir [-[tan(9)*AW],[tan(9)*AW]] araligi içerisinde ks'de uygulanmaktadir ve daha sonrasinda, sayisinin egim dagiliminda en büyük oldugu ks elde edilmektedir; (3) anormal kenar noktasinin ortadan kaldirilmasi Yukarida açiklandigi gibi, degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin görüntüsünün bir kenarinin parçalar halinde oldugu veya benzeri oldugu bir durumda, parçalar halinde bölümde tespit edilen bir kenar noktasi, ayni çizgide gerçek kenar olarak bulunmamaktadir ve parçalar halinde bölümünde tespit edilen kenar noktanin bir egimi, gerçek kenardan farklidir. Dahasi, parçalar halinde bölümün, tüm kenarin bir yarisindan daha az oldugu varsayilarak, sayisinin egim dagiliminda en büyük oldugu ks, adim (2) vasitasiyla hesaplanabilmektedir ve daha sonrasinda tüm sayinin egim dagiliminda en büyük olmadigi ks'ye tekabül eden noktalar, kenar noktalarin nokta kümesinden ortadan kaldirilmaktadir. Anormal noktalarin ortadan kaldirilmasindan sonra elde edilen üst kenar noktalarin bir nokta kümesi, PointsSet_Up_New olarak belirlenmektedir.
Adim 3, düz çizgi baglantisi: bir düz çizgi denklemini elde etmek için anormal noktalarin ortadan kaldirilmasindan sonra elde edilen nokta kümesinde en küçük kare baglantisi uygulanmaktadir. Çözülecek olan üst kenar düz çizgi denkleminin y=kx+b oldugu varsayilarak, anormal noktalarin ortadan kaldirilmasindan sonra elde edilen üst kenar noktalarin nokta kümesi, PointsSet_Up_New olmaktadir, burada X, P0intsSet_Up_New.x'i temsil etmektedir, Y, PointsSet_Up_New.yiyi temsil etmektedir, n, P0intsSet_Up_Newideki nokta sayisidir, daha sonrasinda k : nZXi' 2x:) , 1› (Zil-MEN) Benzer bir sekilde, alt kenar, sol kenar ve sag kenar için, ilgili kenar düz çizgi denklemleri, sirasiyla yukarida açiklanan adimlar vasitasiyla elde edilmektedir. Sekil 3 ve Sekil 4'te gösterildigi gibi, anormal noktanin ortadan kaldirilmasindan 'önce kenar baglantisinin etkisi, anormal noktanin ortadan kaldirilmasindan sonra kenar baglantinin etkisinden farklidir ve anormal noktanin ortadan kaldirilmasindan sonra kenar baglantisinin etkisi, parçalar halinde veya biçimi bozuk olmayan bir görüntünün kenarina daha yakindir.
Adim 4, tepe noktasi hesaplamasi: dört tepe noktasi, dört kenarin düz çizgileri çözülerek elde edilmektedir.
Kesisim noktalari, bir baska ifadeyle dortgenin tepe noktalari, bir iki kesisen çizgi denklemi çözülerek elde edilmektedir.
Sekil 5'te gösterildigi gibi üst kenar düz çizginin ve sol kenar düz çizginin bir kesisim noktasi çözülmektedir ve üst sol tepe noktasi (A) elde edilmektedir, üst kenar düz çizginin ve sag kenar düz çizginin bir kesisim noktasi çözülmektedir ve üst sag tepe noktasi (B) elde edilmektedir, alt kenar düz çizginin ve sol kenar düz çizginin bir kesisim noktasi çözülmektedir ve alt sol tepe noktasi (C) elde edilmektedir ve alt kenar düz çizginin ve sag kenar düz çizginin bir kesisim noktasi çözülmektedir ve alt sag tepe noktasi (D) elde edilmektedir.
Adim 5, düzeltme görüntüsü: egilimi düzeltilmis görüntünün içerigi edinilmektedir.
Degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin görüntüsü toplandiktan sonra, uygulamada degerli dokümanlarin, sadece faturalarin veya kagitlarin içeriginin bir bölümünün tanimlanmasina yönelik bir gereksinim olabilmektedir. Ornegin, sadece bir nüfus cüzdani sayisinin, bir nüfus cüzdani tanimlandiginda tanimlanmasi gereklidir. Ayrica, bir faturanin alt sag kösede sadece iki boyutlu bir kod, bir fatura tanimlandiginda tanimlanmasi gereklidir.
Bu sekilde, burada açiklanan egilim düzeltme islemi sadece degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlari tüm görüntüsü için degil, ayrica degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin görüntüsünde ilgili bir kismi bölge için geçerli olabilmektedir.
Bir düzeltme prosesi, iki adimi içermektedir: (1) düzeltme isleminden önce ve düzeltmeden sonra bir dönüsüm iliskisinin hesaplanmasi X uzakligi ve Y uzakligi, düzeltilmis görüntüde bir ilgili noktayi elde etmek için bir ikili dogrusal dönüsüm alaninda bir orijinal görüntüdeki bir noktada uygulanmaktadir.
Dört tepe noktasinin (A, B, C ve D), adim 4*te hesaplama vasitasiyla elde edildigi varsayilarak, egim düzeltme isleminden sonraki ilgili noktalar sirasiyla (Ai, 3,0* ve D') olmaktadir.
Egilimi düzeltilmis görüntüdeki bir nokta (X=(x', y7)) ve ilgili orijinal görüntüdeki (egilim düzeltme isleminden önceki bir görüntü) bir ilgili nokta (X(x, y)) arasindaki bir uygunluk asagida hesaplanmaktadir. (1.1), y yönündeki uzaklik ilk olarak hesaplanmaktadir: y yönünde düzeltilmis görüntüdeki bir noktanin (X') uzakligi, y' olmaktadir, benzer bir sekilde her bir nokta (E') ve bir nokta (F7) ayrica y yönünde bir uzakliga (yi) sahiptir ve nokta (Xr), nokta (E) ve nokta (F”), orijinal görüntüde sirasiyla bir noktaya (X), bir noktaya (E) ve bir noktaya (F) tekabül etmektedir. noktanin (E) koordinatlari: Y yönünde noktanin (E') uzakligi, bir baska ifadeyle düz çizgide (AiC') noktanin (Ey) uzakligi, egilim düzeltme isleminden 'önce görüntüde düz çizgideki (AC) noktanin (E) hareketine tekabül etmektedir, bu da düz çizgide (AO) noktanin (El) hareketine orantisaldir. › 1' :-1 i . bir baska ifadeyle, [formül 1]: y yönünde noktanin (F') uzakligi, bir baska ifadeyle düz çizgide (B=D=) noktanin (F') uzakligi, egilim düzeltme isleminden önceki görüntüde düz çizgideki (BD) noktanin (F) hareketine tekabül etmektedir, bu da düz çizgideki (B'D') noktanin (F5) hareketine orantisaldir, . i›' . n'düzeltilmis görüntü, d'ortgenin bir seklinde oldugu için, yD` = yc., ya, = yAi, yF, = yEtolmaktadir; bu sekilde, bir baska ifadeyle, [formül 2]: 1* B _yükseklik ( 1' B) (1.2) x yönünde uzaklik: x yönünde düzeltilmis görüntüde noktanin (X') uzakligi x' olmaktadir ve x yönünde noktanin (Xi) hareketi, bir baska ifadeyle düz çizgide (ESF') noktanin (Xt) hareketi, düz çizgide (EF) noktanin (X) hareketine orantisaldir.
Noktalarin (X) koordinatlari, noktanin (E) koordinatlarina ve noktanin (F) koordinatlarina bagli olarak elde edilmektedir: *x 11+, _ 'Ür 3;) bir baska ifadeyle, [formül 31: Â I genislik ( I I:) Bu sekilde, düzeltilmis noktadaki herhangi bir nokta (x', y') ve ilgili orijinal görüntüdeki nokta (X, y) arasindaki uygunluk, [formül 1], [formül 2] ve [formül 3]'e göre elde edilmektedir.
Tercihen, degerli dokümanlarin, faturalarin veya kagitlarin tüm görüntüsünün bir düzeltilmis görüntüsü, x' degerinin, O'dan Genislik-Te geçmesi halinde ve y' degerinin, Ordan Yükseklik-Te geçmesi halinde elde edilmektedir ve degerli dokümanlarda ilgili bir kismi bölgenin düzeltilmis bir görüntüsü, x, degerinin, bir [0, Genislik] araligi içerisinde degerlerin sadece bir bölümünden alinmasi ve/veya y' degerinin, bir [0, Yükseklik] araligi içerisinde degerlerin sadece bir bölümünden alinmasi halinde elde edilmektedir. X1 ve y' deger araliklari, uygulamadaki güncel gereksinimlere bagli olarak ayarlanabilmektedir. (2) gri tonlamali enterpolasyon Egilim düzeltme isleminden önceki nokta ve egilim düzeltme isleminden sonraki nokta arasindaki uygunluk elde edildikten sonra, bir gri tonlamali enterpolasyon algoritmasi, düzeltilmis görüntünün iyi devamliliga ve tutarliliga sahip olmasi için bir nihai düzeltilmis görüntünün elde edilmesi için gereklidir. Bir spesifik enterpolasyon yontemi, En Yakin Komsu Enterpolasyonu, ikili dogrusal enterpolasyonu, yüksek dereceli enterpolasyonu veya benzerini içermektedir. Hesaplama süresi açisindan, En Yakin Komsu Enterpolasyonu, en kisa süreye sahiptir, ikili dogrusal enterpolasyon daha uzun bir süreye sahiptir ve yüksek dereceli enterpolasyon, en uzun süreye sahiptir. Enterpolasyon sonrasi düzgünlük açisindan, yüksek dereceli enterpolasyon en iyisidir, ikili dogrusal enterpolasyon daha az iyidir ve En Yakin Komsu Enterpolasyonu en kötüsüdür. Bir enterpolasyon yöntemi, uygulamadaki güncel tanimlama gereksinimlerine bagli olarak seçilebilmektedir.
Yapilandirmaya göre parçalar halinde veya biçimi bozuk d'ortgenel görüntünün düzeltilmesine yönelik yöntem, degerli dokümanlar, faturalar veya kagitlar gibi bir dokümanin tanimlama teknolojisine uygulanmaktadir ve tanimlama isleminde hiz ve dogrulugu gelistirmektedir.
Yukarida, mevcut bulusun sadece tercih edilen yapilandirmalari açiklanmaktadir, yukarida açiklanan tercih edilen yapilandirmalarin, mevcut bulusu kisitlayici olarak görülmemesi gerektigi ve mevcut bulusun koruma kapsaminin, ekteki istemlere göre belirlenen kapsama göre oldugu belirtilmelidir.

Claims (5)

ISTEMLER Bir kagit paranin, faturanin veya kagidin parçalar halinde veya biçimi bozuk bir dörtgenel görüntüsünün düzeltilmesine yönelik bir yöntem olup, asagidakileri içermektedir: adim 1, kenar nokta tespiti: burada kenar noktalar, toplanmis bir görüntüde bir görüntü bölgesi ve bir arka plan bölgesi arasindaki bir gri tonlamali deger farki kullanilarak hizli bir sekilde tespit edilmektedir, ve burada kenar noktalar, bir kagit para görüntüsünün, bir dörtgen sekline sahip olmasi ve görüntü kenarlarinin düz çizgiler olmasi özelligine bagli olarak AW'nin esit araliklarinda bir X yönünde toplanmis görüntünün her bir kenarinda hizli bir sekilde tespit edilmektedir, kisitli sayida kenar noktasi edinilmektedir, burada X yönü, görüntüde bir yatay yöndür; adim 2, anormal kenar noktasinin ortadan kaldirilmasi: burada parçadan, burusukluktan kaynakli tespit edilmis bir anormal nokta, düz çizgi baglantisinin dogrulugunu gelistirmek için ortadan kaldirilmaktadir; istatistik, parçalar halinde bir kenar bölümün, kagit paranin görüntüsünün parçalar halinde olmayan bir kenar bölümünden daha küçük olmasi ve sayisinin egim dagiliminda en büyük olmadigi bir egim degerine tekabül eden kenar noktalarinin ortadan kaldirilmasi özelligine bagli olarak bitisik kenar noktalarinin egimlerinin bir egim dagilimi üzerinde uygulanmaktadir. adim 3, düz çizgi baglantisi: burada en az kare baglantisi, bir kenar düz çizgi denklemini elde etmek üzere, anormal noktalarin ortadan kaldirilmasindan sonra elde edilen kenar noktalarinin bir nokta kümesi üzerinde uygulanmaktadir; adim 4, tepe noktasi hesaplamasi: burada bir üst kenar düz çizgisi, bir alt kenar düz çizgisi, bir sol kenar düz çizgisi ve bir sag kenar düz çizgisi, yukaridaki üç adim vasitasiyla elde edilmektedir, ve dörtgenin dört tepe noktasi, dört düz çizginin kesisim noktalari çözülerek elde edilmektedir; ve adim 5, görüntü düzeltme islemi: burada düzeltme islemi öncesindeki bir nokta ve düzeltilmis nokta arasindaki bir uygunluk, düzeltilmis görüntüde ilgili bir noktayi elde etmek için bir ikili dogrusal dönüsüm alaninda orijinal bir görüntüdeki bir nokta üzerinde bir orantisal X uzakligi ve bir orantisal Y uzakligi uygulanarak edinilmektedir, ve bir gri tonlamali enterpolasyon, dörtgenin üst kenari üzerindeki iki tepe noktasinin, ayni dikey konuma sahip oldugu ve dörtgenin alt kenarindaki iki tepe noktasinin ayni dikey konuma sahip oldugu, kagit paranin görüntüsünün bir egilimi düzeltilmis görüntüsünü elde edecek sekilde uygulanmaktadir, adim 1ide, bir üst kenar noktanin tespit edilmesinin 'özelligi, asagidakileri içermesidir: üst kenar noktanin arastirilmasi, burada elde edilen bir kenar nokta, PointsSet_Up[indexo]=(x_up_indexo, y_up_indexo) olmaktadir ve GENISLIK, bir görüntü genisligini temsil etmektedir; 12, bir düz çizgide (x: x_up_index0-AW) bir kenar noktanin tespit edilmesi, burada y'nin bir arastirma araligi, [y_up_iridexo-Ay, y_up_indexo+Ay] olmaktadir ve arastirilan kenar nokta, PointsSet_Up[index.1]=(x_up_index.1, y_up_index.1) olmaktadir; 1.3, PointsSet_Up[index-1] ile 1.2'de islemin bir kaynak noktasi olarak tekrar edilmesi, ve bir küme arastirma araliginda herhangi hiçbir kenar noktanin tespit edilmemesine kadar kenar nokta tespitinin uygulanmasi; 1.4, bir düz çizgide (X: x_up_indexo-AW) bir kenar noktanin tespit edilmesi, burada y'nin bir arastirma araligi, [y_up_indexo-Ay, y_up_index0+Ay] olmaktadir ve arastirilan kenar nokta, PointsSet_Up[indeX1]=(x_up_indeX1, y_up_indeX1) olmaktadir; 1.5, PointsSet_Up[index-1] ile 1.4”te islemin bir kaynak noktasi olarak tekrar edilmesi, ve bir küme arastirma araliginda hiçbir bir kenar noktanin tespit edilmemesine kadar kenar nokta tespitinin uygulanmasi; ve
1.6, tespit edilen üst kenar noktalarin (PointsSet_Up[index-im], P0intsSet_Up[index.im+1], ........ P0intsSet_Up[index.1], P0intsSet_Up[indexo], PointsSet_Up[indeX1],........ PointsSet_Up[indexrm-1], P0intsSet_Up[indexrm] bir nokta kümesinin elde edilmesi. istem 1'e göre kagit paranin, faturanin veya kagidin parçalarina ayrilmis veya biçimi bozuk dörtgenel görüntüsünün düzeltilmesine yönelik yöntem olup, özelligi anormal nokta ortadan kaldirilmasina ait adim 2'nin, asagidakileri içermesidir: 2.1, egim hesaplamasi: burada iki bitisik üst kenar noktanin, P0intsSet_Up[indexn.1] ve PointsSet_Up[indexn] oldugu ve iki bitisik üst kenar noktanin bir egiminin asagidaki sekilde oldugu varsayilmaktadir: ü PoinlsSci H Up[indexr].x PointsSct *Up[indcxn PointsSet_Up[indcxu ].x - PointsSet _ Up[indcxn_,].x = AW . k _ PoinisSct _ Llp[indcxn].y - PointsSet_ IJp[indeng,].y AW bir sabittir ve k, egim tahmin edildiginde dogrudan ks ile temsil edilmektedir, ks = PointsSet_Up[indexn].y - PointsSet _ L.'p[indcx,, ,].y 1( ~= ks 2.2, egim dagilim istatistigi: burada egim dagilim istatistigi, 1 olan bir kantitatif standardi bir örnek olarak alarak uygulanmaktadir, bir 'üst kenarin, bir alt kenarin, bir sol kenarin ve bir sag kenarin açilari genel olarak 90 dereceden daha azdir ve görüntüdeki d'ort kenarin egilim açisinin, @dan daha az oldugu; 2.1'de hesaplanan egimin (ks), bir tamsayi oldugu, egimin (ks) bir maksimum degerinin, kSmaks olarak temsil edildigi, ve egimin (ks) minimum bir degerinin ksmin olarak temsil edildigi varsayilmaktadir, daha sonrasinda bu sekilde, ks =[tan(9)*AW], ksmm = _[ mio) * Ali-"l, burada [], yuvarlamayi temsil etmektedir; birlesik istatistik, bir [-[tan(9)*AW], [tari(0)*AW]] araligi içerisinde (ks) üzerinde uygulanmaktadir ve sayisinin egim dagiliminda en büyük olmadigi (ks)'ye tekabül eden noktalar elde edilmektedir; ve
2.3, anormal kenar noktasinin ortadan kaldirilmasi: burada 2.2”de hesaplanan (ks)›ye bagli olarak, sayisinin egim dagiliminda en büyük olmadigi (ks),ye tekabül eden noktalar, kenar noktalarinin nokta kümesinden ortadan kaldirilmaktadir ve anormal noktalar ortadan kaldirildiktan sonra elde edilen üst kenar noktalarinin bir nokta kümesi, PointsSet_Up_New olarak belirlenmektedir.
3. istem ?ye göre kagit paranin, faturanin veya kagidin parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntüsünün düzeltilmesine yönelik yöntem olup, özelligi kenar düz çizgi denkleminin edinimine yönelik adim 3rün asagidakileri içermesidir: çözülecek olan üst kenar düz çizgi denkleminin y=kx+b oldugu varsayilarak, anormal noktalar ortadan kaldirilmasindan sonra elde edilen üst kenar noktalarin nokta kümesi, PointsSet_Up_New olmaktadir, X, PointsSet_Up_New.x'i temsil etmektedir, Y, PointsSet_Up_New.y'yi temsil etmektedir ve n, PointsSet_Up_New'de bulunan nokta sayisidir, daha sonrasinda b z (2 Y) -kiZXr burada kenar düz çizgi denklemleri, benzer bir sekilde sirasiyla alt kenar, sol kenar ve sag kanar için elde edilmektedir.
4. istem 3'e göre kagit paranin, faturanin veya kagidin parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntüsünün düzeltilmesine yönelik yöntem olup, özelligi düzeltilmeden önceki nokta ve düzeltilmis nokta arasinda uygunlugun edinilmesine yönelik adim Siin asagidakileri içermesidir: düzeltilmis görüntüde bir ilgili noktayi elde etmek için bir ikili dogrusal dönüsümde bir orijinal görüntüdeki bir nokta üzerindeki X uzakliginin ve Y uzakliginin uygulanmasi, burada dört tepe noktasinin (A, B, C ve D), adim 4'teki hesaplama vasitasiyla elde edildigi varsayilmaktadir ve egilim düzeltmesinden sonraki ilgili noktalar sirasiyla (A', B', C' ve D') olmaktadir, burada tepe noktasi (A), orijinal görüntünün üst sol tepe noktasidir, tepe noktasi (B), orijinal görüntünün üst sag tepe noktasidir, tepe noktasi (C), orijinal görüntünün alt sol tepe noktasidir ve tepe noktasi (D), orijinal görüntünün alt sag tepe noktasidir; tepe noktasi (A'), egilimi düzeltilmis görüntünün üst sol tepe noktasidir, tepe noktasi (8), egilimi düzeltilmis görüntünün üst sag tepe noktasidir, tepe noktasi (0), egilimi düzeltilmis görüntünün alt sol tepe noktasidir ve tepe noktasi (Dr), egilimi düzeltilmis görüntünün alt sag tepe noktasidir ve burada egilimi düzeltilmis görüntüdeki bir nokta (X'(x*, y7)) ve egilimi düzeltilmis görüntüye tekabül eden ilgili orijinal görüntüdeki bir ilgili nokta (X(x, y)) arasindaki bir uygunlugun hesaplanmasi, asagidakileri içermektedir: 5.1, y yönündeki uzakligin hesaplanmasi: burada y yönünde düzeltilmis görüntüdeki bir noktanin (X') uzakligi, y' olmaktadir, benzer bir sekilde her bir nokta (E') ve bir nokta (F=) ayrica y yönünde bir uzakliga (y)) sahiptir ve nokta (Xi), nokta (E') ve nokta (F5), orijinal görüntüde sirasiyla bir noktaya (X), bir noktaya (E) ve bir noktaya (F) tekabül etmektedir; noktanin (E) koordinatlari asagidaki gibidir: burada y yönünde noktanin (E') uzakligi, bir baska ifadeyle düz çizgide (A=C=) noktanin (E*) uzakligi, egilim düzeltme isleminden önce görüntüde, düz çizgide (A*C') noktanin (E') hareketine orantisal olan düz çizgideki (AC) noktanin (E) hareketine tekabül etmektedir; bir formülü (1) elde etmek üzere x 2)( +4?' x. -x E 1" yükseklik ( C ") .v 1: = %4 + uy_ ° (fc ` yA) yükseklik noktanin (F) koordinatlari asagidaki gibidir: y yönünde noktanin (Fr) uzakligi, bir baska ifadeyle düz çizgide (B'D') noktanin (F') uzakligi, egilim düzeltme isleminden önceki görüntüde, düz çizgideki (B'D') noktanin (F') hareketine orantisal olan, düz çizgideki (BD) noktanin (F) hareketine tekabül etmektedir, x, -iß+ i' v 0(xD rB) VI *IM* v 'WD-Ja) .90' . B düzeltilmis görüntü, bir dörtgen seklindedir, YDi = yo, yB» = yA›. YFi = ye. olmaktadir; 5 bu sekilde, yi; - yü +Vî.(yn _}'ß) bir formülü (2) elde etmek üzere: yükseklik
5.2, x yönünde uzakligi asagidaki gibidir: 15 burada x yönünde düzeltilmis görüntüde noktanin (X') uzakligi x' olmaktadir, ve x yönünde noktanin (X1) hareketi, bir baska ifadeyle düz çizgide (E'F') noktanin (X') hareketi, düz çizgide (EF) noktanin (X) hareketine orantisaldir, noktanin (X) koordinatlari, noktanin (E) koordinatlarina ve noktanin (F) koordinatlarina bagli olarak elde edilmektedir: bir formülü (3) elde etmek üzere: A E genislik ( I' '5) düzeltilmis noktadaki herhangi bir nokta (x', y') ve ilgili orijinal görüntüdeki nokta (x, y) arasindaki uygunluk, [formül1], [formül 2] ve [formül 31'e göre elde edilmektedir. Istem 4ie göre kagit paranin, faturanin veya kagidin parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntüsünün düzeltilmesine yönelik yöntem olup, özelligi adim 5'te düzeltilmeden önceki nokta ve düzeltilmis nokta arasindaki uygunluk edinildiginde, kagit paranin tüm görüntüsüne ait bir düzeltilmis görüntüsünün, x' degerinin, O'dan Genislik-Te geçmesi halinde ve y* degerinin, O*dan Yükseklik-te geçmesi halinde elde edilmesi ve kagit parada ilgili bir kismi bölgenin düzeltilmis bir görüntüsünün, x' degerinin, bir [0, Genislik] araligi içerisinde degerlerin sadece bir bölümünden alinmasi ve/veya y' degerinin, bir [0, Yükseklik] araligi içerisinde degerlerin sadece bir bölümünden alinmasi halinde elde edilmesidir. Istem 3 ila 5Sden herhangi birisine göre kâgit paranin, faturanin veya kagidin parçalar halinde veya biçimi bozuk dörtgenel görüntüsünün düzeltilmesine yönelik yöntem olup, özelligi adim 5iteki gri tonlamali enterpolasyon algoritmasinin, En Yakin Komsu Enterpolasyonunu, ikili lineer enterpolasyonu veya yüksek dereceli enterpolasyonu içermesidir.
TR2018/19357T 2013-12-25 2014-10-13 Parçalı Veya Biçimi Bozuk Dörtgenel Görüntünün Düzeltilmesine Yönelik Yöntem TR201819357T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CN201310733877.7A CN103679638A (zh) 2013-12-25 2013-12-25 残缺或变形的四边形图像的校正方法

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201819357T4 true TR201819357T4 (tr) 2019-01-21

Family

ID=50317095

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/19357T TR201819357T4 (tr) 2013-12-25 2014-10-13 Parçalı Veya Biçimi Bozuk Dörtgenel Görüntünün Düzeltilmesine Yönelik Yöntem

Country Status (8)

Country Link
US (1) US9773299B2 (tr)
EP (1) EP3089103B1 (tr)
CN (1) CN103679638A (tr)
AU (1) AU2014373249B2 (tr)
CL (1) CL2016001485A1 (tr)
TR (1) TR201819357T4 (tr)
WO (1) WO2015096535A1 (tr)
ZA (1) ZA201604301B (tr)

Families Citing this family (29)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN103679638A (zh) 2013-12-25 2014-03-26 广州广电运通金融电子股份有限公司 残缺或变形的四边形图像的校正方法
CN104361672B (zh) * 2014-10-14 2017-03-15 深圳怡化电脑股份有限公司 一种对纸币折角进行检测的方法
KR102279026B1 (ko) * 2014-11-07 2021-07-19 삼성전자주식회사 적어도 하나의 객체를 포함하는 영상에서 객체를 추출하여 보정한 영상을 제공하는 장치 및 방법
CN106845508B (zh) 2015-12-07 2019-05-17 腾讯科技(深圳)有限公司 一种检测图像中信息卡的方法、装置和系统
CN106023136B (zh) * 2016-04-29 2019-02-12 北京小米移动软件有限公司 边界优化方法及装置
CN106874818B (zh) * 2016-08-30 2019-11-22 阿里巴巴集团控股有限公司 一种数字对象唯一标识符doi识别方法与装置
JP6714477B2 (ja) * 2016-09-09 2020-06-24 株式会社アドテックエンジニアリング 基板角位置特定方法
CN106898083A (zh) * 2017-03-01 2017-06-27 深圳怡化电脑股份有限公司 一种用于纸币的图像处理方法及装置
CN106960184B (zh) * 2017-03-08 2020-03-31 南昌航空大学 一种书本边框的图像定位方法
US10140693B2 (en) * 2017-03-23 2018-11-27 Intergraph Corporation Motion imagery corner point sequencer
CN107169493A (zh) * 2017-05-31 2017-09-15 北京小米移动软件有限公司 信息识别方法及装置
CN109035266B (zh) * 2017-06-08 2022-11-15 杭州睿沃科技有限公司 一种利用普通摄像完成身份证便携扫描的方法
CN107451569A (zh) * 2017-08-04 2017-12-08 深圳易嘉恩科技有限公司 一种自动识别并裁切扫描件中票据的方法
CN107563330B (zh) * 2017-09-04 2020-10-16 南京邮电大学 一种监控视频中的水平倾斜车牌矫正方法
US20210209393A1 (en) * 2018-07-06 2021-07-08 Rakuten, Inc. Image processing system, image processing method, and program
US11881043B2 (en) 2018-07-06 2024-01-23 Rakuten Group, Inc. Image processing system, image processing method, and program
CN109034050B (zh) * 2018-07-23 2022-05-03 顺丰科技有限公司 基于深度学习的身份证图像文本识别方法及装置
CN109413330A (zh) * 2018-11-07 2019-03-01 深圳市博纳思信息技术有限公司 一种证件照片智能换背景方法
CN109493383B (zh) * 2018-11-23 2022-02-11 深圳市威尔德医疗电子有限公司 超声图像中内中膜厚度的测量方法、服务器及存储介质
CN110490886B (zh) * 2019-07-31 2022-04-01 武汉大学 一种针对倾斜视角下证件图像的自动纠正方法及系统
CN111091505B (zh) * 2019-11-26 2022-06-24 浙江大学 基于古典概型的影印图像倾斜纠正方法
CN113052896B (zh) * 2019-12-27 2023-03-28 大族激光科技产业集团股份有限公司 视觉定位方法及装置
CN112085708B (zh) * 2020-08-19 2023-07-07 浙江华睿科技股份有限公司 产品外轮廓中的直线边缘的缺陷检测方法及设备
CN112633275B (zh) * 2020-12-22 2023-07-18 航天信息股份有限公司 一种基于深度学习的多票据混拍图像校正方法及系统
CN113255579B (zh) * 2021-06-18 2021-09-24 上海建工集团股份有限公司 一种施工监测异常采集数据自动识别与处理的方法
CN114648542A (zh) * 2022-03-11 2022-06-21 联宝(合肥)电子科技有限公司 一种目标物提取方法、装置、设备及可读存储介质
CN115082935A (zh) * 2022-07-04 2022-09-20 网易有道信息技术(北京)有限公司 用于对文档图像进行矫正的方法、设备及存储介质
CN116030120B (zh) * 2022-09-09 2023-11-24 北京市计算中心有限公司 一种识别并校正六边形的方法
CN115861357B (zh) * 2023-02-27 2023-06-20 常州微亿智造科技有限公司 基于k均值聚类与点位规划的工件过渡边缘检测方法

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH10208056A (ja) * 1997-01-16 1998-08-07 Honda Motor Co Ltd 直線検出方法
US6433896B1 (en) 1997-06-10 2002-08-13 Minolta Co., Ltd. Image processing apparatus
US6111996A (en) 1998-03-13 2000-08-29 Northern Telecom Limited Optical multiplexer/demultiplexer
JP4508553B2 (ja) * 2003-06-02 2010-07-21 カシオ計算機株式会社 撮影画像投影装置、及び撮影画像の補正方法
JP2005316755A (ja) * 2004-04-28 2005-11-10 Nec Electronics Corp 2次元矩形コードシンボル読み取り装置及び2次元矩形コードシンボル読み取り方法
JP4289414B2 (ja) * 2007-03-27 2009-07-01 セイコーエプソン株式会社 画像変形のための画像処理
CN102222229B (zh) * 2011-07-28 2015-12-02 陈庆武 手指静脉图像预处理方法
CN102521806B (zh) * 2011-12-04 2014-10-22 山东大学 基于消失线的长方体表面透视变形的矫正方法
US9165188B2 (en) * 2012-01-12 2015-10-20 Kofax, Inc. Systems and methods for mobile image capture and processing
CN103679638A (zh) 2013-12-25 2014-03-26 广州广电运通金融电子股份有限公司 残缺或变形的四边形图像的校正方法

Also Published As

Publication number Publication date
CN103679638A (zh) 2014-03-26
US20160314563A1 (en) 2016-10-27
WO2015096535A1 (zh) 2015-07-02
EP3089103A1 (en) 2016-11-02
CL2016001485A1 (es) 2016-12-30
US9773299B2 (en) 2017-09-26
ZA201604301B (en) 2017-08-30
EP3089103A4 (en) 2017-01-11
AU2014373249A1 (en) 2016-06-30
AU2014373249B2 (en) 2017-08-31
EP3089103B1 (en) 2018-12-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201819357T4 (tr) Parçalı Veya Biçimi Bozuk Dörtgenel Görüntünün Düzeltilmesine Yönelik Yöntem
US10360689B2 (en) Detecting specified image identifiers on objects
US10586321B2 (en) Automatic detection, counting, and measurement of lumber boards using a handheld device
US20120294528A1 (en) Method of Detecting and Correcting Digital Images of Books in the Book Spine Area
JP2014057306A (ja) 画像位相一致を用いた文書画像の二値化及び分割
WO2010140159A2 (en) Edge detection
WO2005038699A1 (en) Method and image processing device for analyzing an object contour image, method and image processing device for detecting an object, industrial vision apparatus, smart camera, image display, security system, and computer program product
Masood et al. Corner detection by sliding rectangles along planar curves
WO2023231262A1 (zh) 基于视觉振频识别的提升钢丝绳张力检测方法
US20200193561A1 (en) Automatic Detection, Counting, and Measurement of Lumber Boards Using a Handheld Device
Pan et al. An efficient method for skew correction of license plate
CN107092909B (zh) 基于三角形相似定理的角度检测算法
Adipranata et al. Feature extraction for java character recognition
Raducanu et al. Skew detection using the radon transform
Yan et al. A boosted decision tree approach to shadow detection in scanning electron microscope (SEM) images for machine vision applications
WO2011052598A1 (ja) 画像特徴抽出装置、画像特徴抽出方法、画像認識装置、及び画像認識方法
Li et al. A novel method of straight-line extraction based on Wallis filtering for the close-range building
Satzoda et al. Gradient angle histograms for efficient linear hough transform
EP3872707A1 (en) Automatic detection, counting, and measurement of lumber boards using a handheld device
JP2621810B2 (ja) 図形検出方法及び装置
Matz The Utilization of the Radon Transform for the Extraction of the Orientation of Linear Features in Binary Images
Xiaodi et al. Application of image processing methods in edge detection of potential field data
Pratyusha et al. A Copy Move Forgery Detection Scheme Based on Dynamic SURF Feature Detection and Block Matching
Karić et al. Automated form processing system based on Sobel operator
Li et al. Research on straight-line extraction for aerial images