TR201815230T4 - Membran sızdırmazlık sistemi. - Google Patents

Membran sızdırmazlık sistemi. Download PDF

Info

Publication number
TR201815230T4
TR201815230T4 TR2018/15230T TR201815230T TR201815230T4 TR 201815230 T4 TR201815230 T4 TR 201815230T4 TR 2018/15230 T TR2018/15230 T TR 2018/15230T TR 201815230 T TR201815230 T TR 201815230T TR 201815230 T4 TR201815230 T4 TR 201815230T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
jaw
membrane
section
sealing system
feature
Prior art date
Application number
TR2018/15230T
Other languages
English (en)
Inventor
Barnasson Eric
Original Assignee
Saint Gobain Isover
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saint Gobain Isover filed Critical Saint Gobain Isover
Publication of TR201815230T4 publication Critical patent/TR201815230T4/tr

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04FFINISHING WORK ON BUILDINGS, e.g. STAIRS, FLOORS
    • E04F13/00Coverings or linings, e.g. for walls or ceilings
    • E04F13/07Coverings or linings, e.g. for walls or ceilings composed of covering or lining elements; Sub-structures therefor; Fastening means therefor
    • E04F13/08Coverings or linings, e.g. for walls or ceilings composed of covering or lining elements; Sub-structures therefor; Fastening means therefor composed of a plurality of similar covering or lining elements
    • E04F13/0801Separate fastening elements
    • E04F13/0803Separate fastening elements with load-supporting elongated furring elements between wall and covering elements
    • E04F13/0805Separate fastening elements with load-supporting elongated furring elements between wall and covering elements with additional fastening elements between furring elements and the wall

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Separation Using Semi-Permeable Membranes (AREA)
  • Building Environments (AREA)

Abstract

Buluş, eksenel bir yönde (X) uzanan ve çevresinde çok sayıda primer nervür (12) bulunan bir çubuk kesimi (10) üzerine takılmış olan bir membranın (4) takılma açıklığı (4a) çevresinde sızdırmazlık gerçekleştirmek için uyarlanmış bir sızdırmazlık sistemiyle (100) ilgilidir. Sızdırmazlık sistemi bir geçme açıklığıyla söz konusu çubuk kesimi (11) üzerine geçecek şekilde uyarlanmış en az bir birinci çene (120) ve söz konusu çeneyi söz konusu membranla temas halinde kilitleme için araçlar içerir, geçme açıklığının kenarı söz konusu çubuk kesiminin şekline uyacak şekilde uyarlanmıştır.

Description

TEKNIK ALAN Bu açiklama bir binanin duvarlarinin yalitimi, özellikle de çevre duvarlarinin içten yalitimiyla ilgilidir.
Bu açiklama, özelde bir binanin bir kaplama panelinin astarlanmasi ve daha özel olarak, bu kapsamda, bir membranin, özellikle hava sizdirmazlik ve duruma göre su buhari yönetimi türü bir membranin uygulamaya konulmasiyla ilgilidir.
BULUSUN GEÇMISI Son yillarda, herhangi bir yeni bina ya da var olan bir binanin herhangi bir yeni bölümü düsük enerji tüketimi gereksinimlerini karsilamalidir.
Iyi bir isi yalitimi ve iyi bir hava ve su buhari sizdirmazligi, bu gereksinimleri karsilamayar imkân veren› pek çok parametredir.
Bir binanin hava sizdirmazligi, binanin cephe kaplamasindan geçen parazit hava filtrelemeleri ya da sizintilari karsisindaki hassasiyetini karakterize eder. Bu hava sizintilari isi kayiplariyla ve isi yalitim verimliliginde azalisla esanlamlidir. Günümüzde, insaat bittiginde hava sizdirmazligi zorunlu olarak ölçülmelidir.
Bir duvar gibi bir kaplama panelinin astarlanmasi, binanin isi yalitimini elde etmek ya da iyilestirmek için yenilemede ya da yeni insaatta sik sik uygulanmaktadir. Bir astarlama kaplamasi, kendi de astarlanacak olan kaplama panelinin yapi elemanlarina sabitlenmis olan bir astarlamar çerçevesine belirli bir mesafede eklenir. Örnegin bir ya da birkaç yalitim malzemesi katmani ile hava sizdirmaz bir membran içeren bir yalitim contasi, astarlanacak kaplama paneli ile astarlama kaplamasi arasina sokulur.
Sizdirmazlik membrani duruma göre bir buhar bariyeri islevine sahip olabilir. Bu durumda, geçirgenligine göre, kaplama paneli ve astarin karsi bölmesiyle olusturulan bütünün içinde su buharinin yer degistirmesini sinirlar ya da engeller.
Membran ayrica higroregülatör özellikler gösterebilir. Buna, su buhari geçirgenligi havanin nemine bagli olarak degisen membrane) denir.
Astarlama çerçevesinin astarlanacak olan kaplama panelinin yapi elemanlarinin üzerine sabitlenmesi düzenli bir sekilde aralik verilmis aralama aksesuarlari vasitasiyla gerçeklesir.
Her bir aralama aksesuari, tipik olarak, bir ucu astarlanacak olan kaplama panelinin bir yapi elemanina çikma olarak sabitlenmesi için araçlarla donatilmis olan ve diger ucu astarlama çerçevesiyle baglantisi için araçlar tasiyan, astarlanacak olan kaplama. paneline ve astarlama kaplamasina enlemesine uzanan çubuk seklinde bir ana gövde içerir. Böyle bir aralama aksesuari, örnegin WOZOO6/061538 dokümanindan bilinmektedir.
Yerlestirme sirasinda, yalitim contasi, aralama aksesuarlari çubuklarina takilir, bu da elyafli malzeme katmanlarinda ve gerektiginde membranda birden çok delinmeye neden olur. Bu delinme, membranlar açisindan özellikle zararlidir, çünkü bunlarin hava sizdirmazlik ve duruma göre higrometrik yönetim islevleri zayiflar. Membranin delinmesi ayrica, membran üzerine bir gerilim uygulandiginda yayilma ihtimali olan bir yirtilma baslangicini da olusturabilir.
Bu sorunu kismen önlemek için, membrani astarlama çerçevesinin iç tarafindan, çerçeve ile astarlama cephe kaplamasi arasinda düzenlemek bilinmektedir. Böylece aralama aksesuari membranin içinden geçmez ve en azindan baslangiçta saglam kalabilir.
Bununla birlikte, bu çözüm yalnizca kismidir. Cephe kaplamasinin astarlama çerçevesine sabitlenmesi, membranin sabitleme elemanlariyla (Zimba, vida, çivi, vb.) delinmesini içerir, bu da daha az ölçüde olsa da membranin sizdirmazligini Membranin astarlama çerçevesinin önünde konumlandirilmasi baska bir teknik problemi ortaya çikarir: membran ile cephe kaplamasi arasinda herhangi bir ara bosluk birakmaz. Bununla birlikte, astarlama cephe kaplamasinin arkasina özellikle su, havalandirma, elektrik ya da iletisim sebekeleri için kablolar ya da borular eklemek siklikla gereklidir. Böyle olunca, kablolari ve kablolama aksesuarlarini membran ile cephe kaplamasi arasina yerlestirmeyi öngörmek zordur. Kablolar gerçekten yalnizca membrandaki açikliklardan kolayca sabitlenebilir. Membran ayrica kablolarla ya da contalama, sabitleme ya da baglanti aksesuarlariyla hasar görebilir ya da sisebilir.
Bu kablolar tabii ki membranin arkasina yerlestirilebilir.
Ancak, bu durumda membrani çikarmadan ya da orada bir açiklik açmadan bakinL ya da kablolama tesisati degisimi için oraya erismek artik mümkün olmaz. Ayrica, kablolama islemleri, lojistik ya da ihtiyaçlardaki ya da teknolojilerdeki degisim nedeniyle, cephe kaplamasinin astarlanmasindan sonra meydana gelebilir, bu da, ayni zamanda, genel olarak cephe kaplamasi astarlamasinda ve yalitimda uzmanlasmamis kisilerce membranin çikarilmasini ya da açilmasini gerektirir.
Baska bir sizdirmazlik sistemi türü FR 3 022 935 dokümanindan bilinmektedir.
BULUSUN KONUSU VE ÖZETI Mevcut bulusun konularindan biri, yukarida belirtilen dezavantajlarin üstesinden gelmeye imkân veren bir sistem saglamaktir. Özelde, bu bulusun bir amaci, teknik bir boslugu korurken, bir kez yerlestirildikten sonra membran delinmeden erisilebilen, bir binanin iyi bir hava sizdirmazligini garanti etmeye imkân veren bir sistem saglamaktir.
Bu amaca, eksenel bir dogrultuda uzanan ve Çevresinde Çok sayida primer nervür bulunan bir çubuk kesimi üzerine takilmis olan bir membranin takilma açikligi çevresinde sizdirmazlik gerçeklestirmek için uyarlanmis bir sizdirmazlik sistemiyle ulasilir, söz konusu sizdirmazlik sistemi bir geçme açikligiyla söz konusu çubuk kesimi üzerine geçecek. sekilde uyarlanmis en az bir birinci çene ve söz konusu çeneyi söz konusu membranla temas halinde kilitleme için araçlar içerir, geçme açikliginin kenari söz konusu çubuk kesiminin sekline uyacak sekilde uyarlanmistir.
Bulusa göre sistem, membranin çubugun birinci çene üzerine takilmasindan dolayi kaybolan sizdirmazligini bir yandan birinci çene ile çubuk arasindaki ve diger yandan çene ile membran arasindaki isbirligi sayesinde geri getirmeye imkân verir. Dolayisiyla sizdirmazlik iki seviyede gerçeklestirilir: - birinci çenenin geçme açikliginin kenari, çubukla birlikte bir sizdirmazlik gerçeklestirmek için, baska bir deyisle, havanin birinci çene ile çubuk arasindaki söz konusu geçme açikligindan geçmesini önlemek 4ve/veya havanin geçisini sinirlamak için üzerine geçtigi çubuk kesimiyle isbirligi yapmak için uyarlanmistir ve - geçme açikliginin etrafinda bulunan birinci çenenin bir alani, membranin, takilma açikliginin etrafinda bulunan bir alaniyla temas halinde kilitlenecek sekilde uyarlanmistir.
Birinci çenenin geçme açikliginin kenari, nervürlü çubuk kesiminin sekline uyacak sekilde uyarlanmistir, birinci çene, çubuk kesiminin tüm uzunlugu boyunca farksiz olarak, sizdirmaz sekilde monte edilebilir.
Sonuç olarak, örnegin, iki yalitim katmani arasinda düzenlenmis bir membranin takilma açikligi etrafinda sizdirmazlik saglamak mümkündür.
Ayni zamanda, bulusa göre iki sizdirmazlik sisteminin, özellikle bir yalitim katmaniyla aralik verilmis birkaç membrani içeren bir astarlama durumunda, ayni bir çubugun bir ya da birkaç nervürlü kesimi üzerine monte edilmesi de mümkündür.
Bulusa göre sistem ayrica, kablolarin, havalandirma kanallarinin, sihhi tesisatin. geçisi için membran ile cephe kaplamasi arasinda bir teknik boslugun kourunmasina da imkân verir. Bu teknik alana, bir kere yerlestirildikten sonra membrani delmeden ulasilabilir. Boyutlari ihtiyaca göre uyarlanabilir.
Bir örnege göre, birinci çenenin geçme açikligi, çubuk kesimininkine benzer bir profile sahiptir. Çubuk kisminin profiline benzer bir profilden, çubuk kesiminin profiline (ayni sekil ve boyutlarda) ya da söz konusu profilin (ayni sekildeki fakat farkli boyutlarda olan) bir ölçeklemesine benzer bir profil anlasilir. Çubuk. kesiminin, profilinden, söz konusu, kesimin, kendi Çevresinde olusturulan en az bir primer nervür içeren, eksenel yönüne göre göz önüne alinan, en az bir kisminin profili anlasilir.
Geçme açikliginin profili, çene çubugun üzerine monte edildikten sonra, çubugun eksenel yönüne karsilik gelen bir yönde görülen söz konusu açikligin profilidir. Bununla birlikte, buradaki açikligin profilinin, çubugun üzerine monte edildikten sonraki sekli degil, dogrudan çene üretim isleminden kaynaklanan baslangiç sekli oldugu not edilmelidir.
Genel olarak, çubugun eksenel yönü, onun simetri eksenine karsilik gelir.
Bir örnege göre, birinci çenenin geçme açikliginin kenari, çubuk bölümünün profiline uymak için deforme olabilir. Bir örnege göre, geçme açikligi, çubugun profiline görece daha küçük olabilir, öyle ki açiklik, üzerine geçisi sirasinda çubukla isbirligi yaparak genisler. Bir baska örnege göre, geçme açikligi çubuk profiline göre daha büyük olabilir. Bu durumda, birinci çene deforme olabilir` ve söz konusu çeneyi deforme etmek ve çene çubuk üzerine temas ettikten sonra geçme açikliginin kenarlarini çubukla temas haline getirmek için, sikistirma rakoru gibi araçlar kullanilabilir.
Bu durumda, geçme açikliginin profilinin çubuk kesiminin profiline (örnegin çubuk kesiminin profilinin bir parçasi) karsilik gelmesi avantajli olabilir. Çubuk bölümünün çevresinde olusturulan primer nervürler birbirinden farkli ve birbirine paralel olabilir. Çubuk kesiminin eksenel yönüne dik olabilirler ya da söz konusu yönle 90°'den farkli bir açi olusturulabilirler.
Primer nervürler özellikle bir dis zinciri olusturabilir.
Bir düzenlemeye göre, çubuk kesiminin primer nervürleri çubugun kesikli en az bir primer açisal kismi üzerinden kesilir. Bu durumda, birinci çenenin geçme açikliginin kenari, çubukla sizdirmazlik gerçeklestirmek için söz konusu kesikli primer nervürlerin kenarina uyacak sekilde uyarlanabilir.
Bu tarifnamenin geri kalaninda, söz konusu çenenin, geçme açikliginin etrafinda bulunan, membranin takilma açikliginin etrafinda bulunan bir alaniyla temas etmeye yönelik alani birinci çenenin temas alani olarak adlandirilir. Bir düzenlemeye göre, bu temas alani süreklidir ve kendi üzerine kapanir. Örnegin, bir çember ya da bir oval olusturur. Özel bir düzenlemeye göre, birinci çene ayrica ardisik birkaç sizdirmazlik seviyesi gerçeklestirmek için, tercihen tümü sürekli olan ve kendi üzerlerine kapanan ve es merkezli olan çesitli temas alanlari içerebilir.
Birinci çeneyi membranla temas halinde kilitlemek için kullanilan araçlar farkli türde olabilir. Örnegin yapiskan araçlar içerebilirler.
Bu durumda, birinci çene membrana yapisacak sekilde uyarlanmistir. Örnegin, birinci çenenin membranla temas alani, duruma göre çikarilabilir bir filmle korunan, onceden yapistirilmis en az bir bölüme sahiptir. Bu durumda, duruma göre yalnizca birinci çene sayesinde sizdirmazlik saglanabilir. Özel bir düzenlemeye göre, sizdirmazlik sistemi ayrica çubuk bölümüne takilacak sekilde uyarlanmis bir ikinci çene içerebilir. Ikinci çene, duruma göre, membranin birinci çenenin ziddinda olan tarafindaki çubuk üzerine monte edilmeye yöneliktir. Membran böylece iki çene arasinda düzenlenir.
Kilitleme araçlari, membranin söz konusu çeneler arasinda kendi takilma açikligi etrafinda kenetlendigi bir kilitleme konumunda iki çeneyi birbirine göre bloke etme araçlari içerebilir.
Kilitleme araçlari özellikle klipsleme araçlari içerebilir.
Bir varyanta göre, kilitleme araçlari, birinci ve ikinci çenelerden birini diger çene üzerine Vidalamak için araçlar içerebilir.
Kilitleme araçlari, ayni zamanda, çeneleri çubuk üzerine eksenel yönde, ötelemeli olarak kilitleme araçlari da içerebilir.
Bir örnege göre, ikinci çene, bir montaj açikligindan çubuk kesimi üzerine geçecek sekilde uyarlanmistir ve söz konusu çene, montaj açikliginin içine dogru çikinti yapan en az bir sekonder nervüre sahiptir, söz konusu sekonder nervür söz konusu ikinci çenenin çubugun kesimi üzerinde ötelemeli olarak bloke edilmesi için çubuk kesiminin çevresinde olusturulmus primer nervürlerle isbirligi yapacak sekilde uyarlanmistir.
Bir örnege göre, ikinci çenenin en az bir nervürü, en az bir açisal kisim üzerinden kesilir.
Birinci çenenin kendi de söz konusu çenenin çubuk kesimine göre eksenel yönde ötelemeli olarak bloke edilmesi için çubuk kesiminin primer nervürleriyle isbirligi yapacak sekilde araçlara sahip olabilir.
Bu araçlar, örnegin, geçme açikliginin içine dogru çikinti yapan en az bir dil içerirler ve elastik olarak deforme olacak sekilde uyarlanmislardir. Birinci çenenin çubugun üzerine geçmesi sirasinda, dil, primer nervürlerin çevre kenarlariyla isbirligi yaparak deforme olur. Sonra, geçme açikliginin çevresinden söz konusu açikligin içine dogru çikinti yapar halde baslangiç konumuna esnek bir sekilde döner. Bu konumda, birinci çenenin çubugun üzerine eksenel yönde ötelenmesini bloke etmek için en az bir primer nervürle isbirligi yapar.
Tercihen, bu konumda, çubuk kesiminin iki bitisik primer nervürü arasinda eksenel olarak hareketsiz halde bulunur.
Bir örnege göre, çeneler membrani eksenel olarak, takilma açikliginin etrafinda, kilitleme konumunda kistirmak için yapilandirilmistir.
Bir varyant ya da tamamlayici olarak, birinci ve ikinci çeneler, membrani takilma açikliginin etrafinda radyal olarak kistirmak için isbirligi yapacak sekilde uyarlanmis araçlar içerebilir. Membrani birinci ve ikinci çeneler arasinda kistirma alani, tercihen sürekli olan ve kendi üzerine kapanan bir alandir.
Bulusun özel bir düzenlemesine göre, birinci ve ikinci çeneler membrani sürekli olan ve kendi üzerine kapanan bir birinci alanda ve sürekli olan ve kendi üzerine kapanan, birinci alani çevreleyen bir ikinci alanda kilitli konumda kistirmak üzere yapilandirilmistir.
Bir örnege göre, ikinci çene, birinci çeneden daha yüksek bir sertlige sahiptir. Birinci çene örnegin termoplastik elastomerden yapilirken, ikinci çene örnegin cam elyafla ya da talkla doldurulmus ya da doldurulmamis poliolefindendir (örnegin polipropilen ya da polietilen).
Bir örnege göre, daha esnek olan birinci çene, böylece, kilitli konumda, ikinci çeneye karsi esnek olarak deforme olacak sekilde uyarlanmistir, birinci çenenin nembrana karsi esnek olarak geri dönüsü takilma açikliginin etrafinda sizdirmazlik saglar.
Bu açiklama, ayni zamanda, asagidakileri içeren bir kaplama panelini astarlama takimiyla ilgilidir: - yukarida tanimlandigi gibi bir sizdirmazlik sistemi ve - serbest bir takilma ucu ve çevresinde çok sayida primer nervürle donatilmis en az bir nervürlü kesim içeren bir çubuk ile astarlanacak olan kaplama paneline sabitleme araçlari içeren bir aralama elemani.
Bir örnege göre, astarlama takimi ayrica aralama elemaninin üzerine monte edilecek sekilde uyarlanmis bir astarlama Bir örnege göre, çubuk kesiminin primer nervürleri çubugun kesikli en az bir primer açisal kismi üzerinden kesilir.
Bir örnege göre, sizdirmazlik sistemi çubuk bölümüne geçecek sekilde uyarlanmis bir ikinci çene içerir, ikinci çene söz konusu ikinci çenenin çubugun kesimi uzerinde ötelemeli olarak bloke edilmesi için çubuk kesiminin çevresinde olusturulmus primer nervürlerle isbirligi yapacak sekilde uyarlanmis en az bir sekonder nervüre sahiptir ve ikinci çenenin en az bir sekonder nervürü çubugun kesiksiz kismina karsilik gelen kesikli en az bir sekonder açisal kisim üzerinden kesilir, öyle ki ikinci çene, çubuk kesimi boyunca, eksenel yönde, söz konusu çubuk kesiminin etrafinda en az bir açisal konumda kaymak üzere serbesttir.
Bu açiklama ayrica asagidakileri içeren bir kaplama panelinin astarlanmasiyla ilgilidir: - astarlanacak olan kaplama panelinin üzerine sabitlenen aralama elemanlari, söz konusu aralama elemanlarinin her biri serbest bir takilma ucu ile çevresinde çok sayida primer nervürle donatilmis en az bir nervürlü kesim içerir, - aralama elemanlarinin üzerine takilmis ya da bunlarin arasina yerlestirilmis en az bir isi ve/veya ses yalitim katmani, - aralama elemanlarinin üzerine takilan bir membran, - her bir aralama elemaninin üzerinde, söz konusu aralama elemaninin nervürlü çubuk kesimi üzerine bir geçme açikligiyla geçen en az bir birinci çene, söz konusu birinci çene membranla temas halinde kilitli bir konumdadir ve her bir birinci çenenin geçme açikliginin kenari söz konusu çubuk kesiminin sekline uyar, - her bir ayirma elemani üzerinde, bir astarlama yapisini bir tutma elemani.
Bu basvuruda, örnegin, bir isi ve/veya ses yalitim katmani özellikle hayvansal kökenli elyafli bir malzemeden ya da bitkisel ya da mineral yünden. bir* dizi panel ya da yalitim malzemesi içerir ya da bunlardan olusur. yalitim saglayan bir membran ceketten ve bu ceketin içine yerlestirilmis ve bu ceket vasitasiyla vakum altinda tutulan, yalitim özelliklerine sahip gözenekli bir malzemeden yapilmis sert bir panelden olusan bir ya da birkaç Vakum Yalitim Panelini (PIV türü paneller olarak da bilinir) içerebilir ya da bunlardan olusabilir. Siklikla füme silis, çöktürülmüs silis, aerojel, perlit, cam elyaflar gibi bir malzemeden yapilmis gözenekli panel, panele seklini verir ve mekanik direncini kazandirir.
Astarlama, tutma elemani üzerine tutturulan bir astarlama yapisini da içerebilir. Bir kaplama yapisi tipik olarak bir profil (“kürk” olarak da adlandirilir) olan bir astarlama çerçeve elemani ile örnegin bir alçipan olmak üzere, bir kaplama paneli içerir.
Bir örnege göre, astarlama ayni zamanda, her bir aralama elemani üzerinde, söz konusu aralama elemaninin nervürlü çubuk kesiminin üzerine geçen en az bir ikinci çene içerir, birinci ve ikinci çeneler, membranin takilma açikliginin etrafindaki çeneler arasinda kistirildigi bir kilitleme konumunda birbirine göre bloke edilir.
Bu açiklama son olarak, asagidakileri içeren, bir kaplama panelini astarlama yöntemi içerir: a) her biri bir serbest takilma ucu ve çevresinde çok sayida primer nervürlerle donatilmis en az bir nervürlü kesimi içeren bir çubuk içeren aralama elemanlarinin kaplama panelinin üzerine sabitlenmesi, b) aralama elemanlari arasina en az bir isi ve/veya ses yalitim katmanin takilmasi ya da araya yerlestirilmesi, c) bu sirayla ya da ters sirayla, bir membranin aralama elemanlarinin üzerine takilmasi, bir birinci çenenin her bir aralama elemaninin nervurlü çubuk kesimi üzerine geçirilmesi, söz konusu birinci çenenin geçme açikliginin kenarinin söz konusu çubuk kesimin sekline uymasi ve söz konusu birinci çenenin membranla temas halinde kilitlenmesi, d) bir astarlama yapisinin bir tutma elemaninin her bir aralama elemanina üzerine geçirilmesi ve e) bir astarlama yapisinin en az bir tutma elemaniyla temas ettirilmesi.
Bir Örnege göre, astarlama yöntemi ayrica, c) asamasinda, bir ikinci çenenin her bir aralama elemaninin nervürlü çubuk kesimi üzerine geçirilmesini içerir, söz konusu birinci çenenin membrana karsi kilitlenmesi, membranin takilma açikliginin etrafindaki söz konusu çeneler arasinda kistirildigi bir kilitleme konumunda birbirine göre bloke edilmesini içerir.
Bu açiklamada birkaç gerçeklestirme sekli ya da örnegi tarif edilmektedir. Bununla birlikte, aksi belirtilmedikçe, herhangi gerçeklestirme sekli ya da örnegine iliskin olarak açiklanan Özellikler baska bir gerçeklestirme sekli ya da örnegine uygulanabilir. ÇIZIMLERIN KISA TARIFI Bulus, asagidaki, kisitlayici olmayan birkaç gerçeklestirme seklinin ayrintili tarifinin okunmasiyla daha iyi anlasilacak ve avantajlari ortaya çikacaktir. Tarifte ekli çizimlere atifta bulunulur, bu çizimlerde: - sekil 1, bu bulusun bir birinci gerçeklestirme sekline göre bir sizdirmazlik sistemini kullanan bir kaplama panelinin bir enlemesine kesit görünüsüdür; - Sekil 2, sekil l'deki II-II'ye göre bir kesit görünüstür; - Sekil 3, sekil l'deki sizdirmazlik sisteminin, bir aralama elemanin çubugunun üzerinde kilitli konumda daha ayrintili bir görünüsüdür (iki çene arasindaki membran, açiklik amaciyla çikarilmistir): - Sekil 4, sekil 3'ün parçalara ayrilmis bir görünüsüdür; - Sekil 5, sekil 3'teki sizdirmazlik sisteminin birinci çenesinin arka yüzünün perspektif görünüsüdür; - Sekil 6, bulusun bir ikinci gerçeklestirme sekline göre, bir aralama elemanin çubugunun üzerinde kilitli konumda bir sizdirmazlik sistemini göstermektedir (iki çene arasindaki membran, açiklik amaciyla çikarilmistir): - Sekil 7, sekil 6'daki sizdirmazlik sisteminin birinci çenesinin ön yüzünün perspektif görünüsüdür; - Sekil 8, sekil 6'daki sizdirmazlik sisteminin ikinci çenesinin arka yüzünün perspektif görünüsüdür; - Sekiller` 9 ve 10, bulusun üçüncü düzenlemesine göre bir sizdirmazlik sisteminin sirasiyla ön ve arka yüzlerini göstermektedir; - Sekiller 11 ve 12, sekiller 1 ila 5'in birinci gerçeklestirme seklinin bir varyantini göstermektedir.
GERÇEKLESTIRME ÖRNEKLERININ DETAYLI TARIFI Sekiller 1 ve 2, bulusa göre bir sizdirmazlik sistemi vasitasiyla özellikle bir çevre duvari olmak üzere, bir binanin bir kaplama panelinin F bir iç yalitim astarlamasini l göstermektedir.
Astarlama l tipik olarak sunlari içerir: - arka uçlarindan kaplama paneline F sabitlenen ve her biri bir nervürlü kesimle 11 ve ön uçlarinda serbest bir takilma ucuyla lOa donatilmis bir çubuk lO içeren çok sayida aralama elemani 2; - örnegin, özellikle hayvansal kökenli elyafli bir malzemeden ya da bitkisel ya da mineral yünden bir dizi panel ya da yalitim. malzemesinden ya da bir baska örnegi göre aralama elemanlari lO üzerine takilan ya da bunlarin arasina yerlestirilen PIV türü bir dizi panelden olusturulan en az bir isi ve/veya ses yalitim katmani 3, - örnegin 200 ile 400 mm arasinda bir kalinliga sahip polipropilen ya da poliamitten bir membran olan yalitim katmaninin 60 önünde, aralama elemanlarinin 2 üzerine takilan bir sizdirmazlik membrani 4 (sizdirmazlik ve duruma göre buhar bariyeri islevli, özellikle higroregülatör), - aralama elemanlarinin 2 ön ucuna sabitlenmis, bir astarlama Bulusa göre astarlama l ayrica, her bir aralama elemani 2 üzerinde, takilma açikliginin 4a çevresinde, bu aralama elemaninin 2 çubugu 10 üzerine takilmis membranin 4 sizdirmazligini saglamak için uyarlanmis bir sizdirmazlik sistemi (burada birinci gerçeklestirme sekline göre) 100 Bu açiklamanin geri kalani için, bir aralama elemaninin 2 çubugunun eksenine X paralel bir yön olarak bir eksenel yön tanimlanmaktadir.
Ayrica eksenel yöne ortogonal ve X ekseninden geçen bir yön olarak bir radyal yön tanimlanmaktadir.
Son olarak, X ekseninden geçen bir düzlem olarak bir ekselen düzlan ve X eksenine ortogonal bir düzlem olarak bir radyal düzlem tanimlanmaktadir. Ön ve arka terimleri, bundan sonra, eksenel yön X ve iki astarlamanin l montaj yönüyle baglantili olarak kullanilacaktir. Böylece, bir elemanin bir ön bölümü astarlanacak olan kaplama panelinden P en uzak ve ayni elemanin arka bölümü astarlama cephe kaplamasina en yakin olacaktir.
Bir aralama elemaninin 2 çubugu lO, örnegin poliamitten yapilmis, enjeksiyonla kaliplanmis bir parçadir.
Her bir aralama tertibati 2, çubugun 10 arka denilen bir birinci ucunda lOb, kendisini kaplama paneline F çikma olarak sabitleme araçlari F içerir. Aralama elemani 2 sabitlendiginde, çubugu 10, genel olarak, astarlanacak olan kaplama paneline ortogonal olarak uzanir.
Kaplama paneline çikma olarak sabitleme araçlari, örnegin, özellikle Vidalamayla olmak. üzere, kaplama paneline önceden duvara sabitlenmis bir profil üzerine klipsleme araçlari içerir. Sekiller 3 ve 4'te gösterildigi gibi, aralama elemani, Çevresinde, örnegin, genel olarak C seklinde, bir profilin p egimli kollarini almaya yönelik çentiklerle l6a (burada iki paralel çentik) donatilmis bir klipsleme tabani l6 içerebilir.
Bu araçlar, gösterilen örnekte oldugu gibi alternatif ya da ek olarak, aralama elemaninin 2 kaplama elemanina F ya da kaplama elemanina F vida vasitasiyla önceden sabitlenmis profile sabitlenmesi için en az bir vida deligiyle l7a donatilmis en az bir montaj platini 17 içerebilir. Çubugun lO ön uç denilen ikinci ucu lOa (monte edilmis konumda astarlanacak olan kaplama panelinden en uzaktaki ucu), sizdirmazlik membraninin 4 delinmesine ve duruma göre yalitim katmani ya da katmanlarinin takilmasina imkân verecek sekilde yapilandirilmistir ve bunun için sivri bir uca sahiptir.
Sekil 3 ve 4'te gösterildigi gibi, çubuk 10, en az bir kesimi 11 üzerinde, burada birbirinden düzenli olarak aralik verilmis, birbirine paralel ve eksenel yöne X ortogonal olan, primer nervürler denilen çok sayida nervür 12 içerir.
Gösterilen özel örnekte, çubuk lO (nervürleriyle birlikte), burada çap olarak birbirine zit, kesikli iki primer açisal kisim l3a, 13b üzerinden kesilir, her bir kesikli primer açisal kisim 13a, 13b 90°'den kesinlikle yüksek, örnegin ama sinirlayici olmadan, 120 ile 150 derece arasinda bir açida uzanir. Çubugun kesiksiz primer kisimlari 14a, lb bu kesikli primer kisimlar arasinda tanimlanir.
Böylece, her bir nervür, sirasiyla, çap olarak zit ve aralama elemaninin bir eksenel düzlemine göre simetrik, kesiksiz bir primer kisim 14a, 14b seviyesinde konumlandirilmis iki nervür kismi içerir.
Bu nervür isimlarinin 12a, 12b her biri, radyal kesit olarak, egimli bir ana kenar 15a ve aralarinda 90°'den kesinlikle düsük, Örnegin ama sinirlayici olmadan, 30 ile 60 derece arasinda bir açi olusturan iki yan kenar 15b, 15c içeren bir halka kesiti seklindedir. Çubugun, 10 kesilmis primer açisal kisimlari 13a, l3b seviyesinde duruma göre en az bir sertlestirme nervürü öngörülebilir. Sekil 3'te gösterildigi gibi, çubuk 10, kesikli her bir açisal kismin l3a, l3b sag tarafinda örnegin bir eksenel sertlestirme nervürü 18 ve primer nervürleri 12a, 12b birlestiren, tercihen eksenel yönde X düzenli aralik verilmis çok sayida radyal nervür 19 içerir.
Sekil 2'de gösterildigi gibi, bir astarlama yapisinin. 5 her bir tutma elemani, çubugun üzerine lOa Ön ucundan monte edilecek sekilde uyarlanmistir. Bir astarlama yapisinin tutma elemani 5, avantajli olarak (ama sinirlayici olmadan) durumda, onun vasitasiyla çubugun üzerine monte edilecek sekilde uyarlandigi bir bosluk 5a içerir, söz konusu bosluga, eksenel yönde X ötelemeli olarak bloke edilmesi için, çubugun kesiminin 11 primer nervürleriyle 12 isbirligi yapmak için dis açilmistir. Tipik olarak, astarlama yapisinin tutma elemani 5, Özellikle profilin egimli kollarini almak için uyarlanmis çentikler seklinde, astarlama çerçevesinin bir profiline 5b klipsleme araçlari içerir. Daha fazla bilgi için, yukarida belirtilen basvurunun metnine basvurulacaktir.
Astarlama yapisi 6 tipik olarak tutma elemanlarinin 5 üzerine klipslenecek sekilde uyarlanmis 6a profiller ve söz konusu profillerin 6a üzerine vidalanacak sekilde uyarlanmis cephe levhalari 7 içerir.
Sekiller 1 ve 2'nin sizdirmazlik sistemi 100 simdi sekiller 3 ila 5'e referansla daha ayrintili olarak açiklanacaktir.
Yukarida belirtildigi gibi, sizdirmazlik sistemi 100, çubugun üzerine takilmis olan membranin, 4 takilma. açikliginin. 4a çevresinde sizdirmazlik gerçeklestirecek sekilde uyarlanmistir. Örnekte, kenari 122 nervürlü çubuk kesiminin 11 profiline uyacak sekilde uyarlanan ve böylece çubukla 10 bir sizdirmazlik gerçeklestiren bir geçme açikligina 121, bir ikinci çeneye 130 ve birinci çenenin 120 membran 4 ile temas halinde kilitlenmesi için araçlara sahip bir birinci çene 120 Özellikle sekiller 1 ila 3'te gösterildigi gibi, ikinci çene 130, membranin 4 takilmasindan önce çubugun 10 üzerine monte edilmeye yönelikken, birinci çene 120 membranin 4 takilmasindan sonra çubugun 10 üzerine monte edilmeye yöneliktir. Dolayisiyla, monte edilmis konumda, ikinci çene 130 membranin 4 arkasina ve birinci çeneyse 120 önüne yerlestirilir.
Buradaki her iki çene de çubugun üzerine 4, nembranin 4 söz konusu çeneler 120, 220 arasinda takilma açikligi 4a etrafinda kistirilan bir göreceli kilitleme konumunda bloke edilecek sekilde uyarlanmistir.
Gösterilen özel örnekte, çeneler, membrani, bir birinci temas alani seviyesinde ve radyal yönde, diger iki es merkezli temas alani seviyesinde eksenel yönde kistirmak üzere yapilandirilmistir.
Birinci ve ikinci çeneler asagida daha ayrintili olarak açiklanmaktadir. Örnekte, ikinci çene 130, örnegin polipropilenden (cam elyaflarla güçlendirilmis ya da degil) üretilen görece sert bir platin seklindedir. Platin 130, çubugun 10 (bunun serbest ucundan (10a) üzerine monte edilmesi için genel olarak dairesel kesitli bir merkezi montaj açikligina 131 sahiptir.
Asagida tarif edilecegi gibi, platin 130 bir Süngü ya da ve bloke edilecek sekilde uyarlanmistir.
Sekil 4'te gösterildigi gibi, bundan sonra sekonder nervür denilecek olan halka seklinde bir nervür 132 merkezi montaj açikliginin 131 içine dogru çikinti yapar. Örnekte, sekonder nervür 132 çubugun kesiksiz primer kisimlarinin 13a, 13b açisindan yüksek açili ve çap olarak zit iki açisal kesit 133a, 133b üzerinden kesilmistir.
Böylece, platin 130, çubuk. kesimi boyunca eksenel yönde DL sekonder nervür kisimlari 132a, 132b çubugun kesikli kisimlarinin 13a, 13b karsisinda bulundugunda ve kesikli tasiyan kesiksiz kisimlarinin 14a, 14b karsisinda bulundugunda kaymak üzere serbesttir (platinin debloke konumu). Öte yandan, plaka 130, çubuk boyunca eksenel yönde X, sekonder kisimlarinin karsisinda ve kesikli kisimlari 133a, 133b ise çubugun kesikli kisimlarinin 13a, 13b karsisinda oldugunda, bloke edilir (platinin bloke konumu).
Bulusun avantajli bir gerçeklestirme sekline göre, sekonder nervür kisimlarinin 132a, 132b en az biri, platinin 130 çubuga göre dönmesini, kilitli konumda bir primer nervürün 12 ya da iki paralel bitisik primer nervürün bir yan kenariyla 15b ya da 15c isbirligi yaparak, eksenin X etrafinda bir dönme R yönünde bloke etmek üzere yapilandirilmis bir konum sinirlandiricisiyla 134 donatilmistir.
Platin 130, böylece, Süngü sistemlerinin tipik bir öteleme- dönme hareketini gerçeklestirerek çubuk 10 üzerine monte edilir. Önce çubuk 10 boyunca eksenel yönde X, debloke konumda ötelenir, sonra çubugun ekseni etrafinda yöne R göre döndürülür, o zaman, konum sinirlandirici 134 bu primer nervürlerin 12 en az birinin yan kenariyla temas edene kadar, sekonder nervürleri çubuk kesiminin iki primer nervürü arasinda kayar. Dönme hareketi genellikle çeyrek dönüstür.
Kullanici tarafindan dönmesini kolaylastiracak sekilde platinin (130) çevresinde kavrama kertikleri 138 avantajli bir sekilde öngörülebilir. Örnekte, birinci çene 120, örnegin termoplastik elastomerden (örnegin SEBS), esnek bir pelettir. Burada D1 çapinda dairesel bir kesit sunar.
Sekiller 4 ve 5'te gösterilen örnekte, pelet 120, ön yüzü 120a içbükey ve arka yüzü (120b) disbükey olarak, kavislidir.
Sekil 4'te gösterildigi gibi, pelet 120, kenari 122 nervürlü Çubuk kesimininkiyle 11 özdes bir profile sahip olan bir açiklik 121 olusturan bir merkezi delikle donatilmistir.
Esnekliginden dolayi, pelet 120 kolaylikla çubuga (10) geçirilebilir ve onun boyunca, eksenel yönde X hareket ettirilebilir.
Pelet 120, çubugun 10 üzerine monte edildiginde (sekil 3'e bakiniz), geçme açikliginin 122 kenari kendisini çevreleyen nervürlerin 12 kenarlarinin yani sira herhangi bir sertlestirme olugunun 18 kenarini tam olarak takip eder, böylece pelet 120 ile çubuk 10 arasindaki hava geçisini bloke Membranin iki çene arasinda eksenel kenetlenmesi, pelet platine 130 yeterince yakin bir eksenel konuma yerlestirildiginde gerçeklesir (sistemin kilitli konumu). O zaman, platinin 130 ön yüzünün 130a, avantajli olarak düz bir bölümüne karsi esnek olarak deforme olur, platin 130 ve pelet 120 böylece membrani 4 eksenel yönde X mengeneye alir. O zaman, esnek deformasyonu sayesinde, pelet 120 birinci temas alani üzerinde membranla 4 temas halinde kilitlenir. Çubugun 10 eksenel yönde X blokesini saglamak için, pelet 12), geçme açikliginin 121) içine dogru çikinti yapan ve esnek olarak deforme olacak sekilde uyarlanmis iki dille 123 donatilmistir. Birinci çene 120 çubugun 10 üzerine geçtiginde, her bir dil 123 primer nervürlerin 12 çevre kenarlariyla 15a isbirligi yaparak deforme olur. Pelet 120 konumunda durdugunda, her bir dil 123, söz konusu geçme açikligindan 121, bunun çevresinden itibaren içeri dogru çikinti yapar halde, esnek olarak baslangiç durumuna geri döner. Bu konumda, peletin 120 çubugun lO üzerine eksenel yönde X ötelenmesini bloke etmek için çubuk kesiminin 11 iki bitisik primer nervürü 12 arasinda eksenel olarak hareketsiz hale getirilir.
Gösterilen örnekte, platin 130 ve pelet 120 ayrica Inembrani radyal olarak kilitli konumda kistiracak sekilde uyarlanmistir.
Sekil 5'te gösterildigi gibi, bu amaçla, pelet 120, arka yüzünde, eksenel yönde uzanan radyal olarak dis olan bir kistirma yüzeyine 124a sahip, çikinti yapan bir bölüme 124 sahiptir, söz konusu yüzey 124a halka seklindedir, süreklidir ve geçme açikligi 121 etrafinda kendi üzerine kapanir.
Sekil 4'te gösterildigi gibi, platin› 130 ayricar ön yüzünde halka seklinde iki nervürle donatilmistir.
Montaj açikliginin yakininda bulunan bir birinci nervür 135, radyal olarak iç olan yüzüyle 135a, avantajli olarak öne dogru genisleyen bir silindirik boslugu sinirlar.
Sistem kilitli konumda oldugunda, peletin. 120 çikinti yapan böylece boslugun 135 radyal olarak iç olan yüzeyi 135a ile çikintinin 124 radyal olarak dis olan yüzeyi arasinda kistirilir.
Ikinci bir nervür 136 platinin 130 çevre kenari boyunca uzanir. Radyal olarak iç olan yüzeyi 136a, sekil 4'te, peletin 120 çapindan Dl biraz yüksek olan bir Çapa D2 sahiptir.
Sistem kilitli konumda oldugunda, peletin 120 (ezilmis konumda genislemis olan) çevre kenari 125 böylece membranin radyal olarak iç olan yüzeyiyle 130 membrani 4 pelet (120) ile platin (130) arasinda bir üçüncü sürekli ve kendi üzerine kapanan alan üzerinde radyal olarak kistiracak sekilde isbirligi Birinci ve ikinci nervür arasinda, platinin 130 ön yüzü bütünüyle düzdür. Yukarida tarif edilen sizdirmazlik sistemini 100 kullanan bir astarlama yöntemi en az asagidaki asamalari Bir birinci asamada, aralama elemanlari 2, örnegin klipsleme tabanlarinin 13, söz konusu kaplama paneli F üzerine önceden sabitlenmis, genel olarak yatay olan bir profil P üzerine klipslenmesiyle, astarlanacak olan kaplama paneline F sabitlenir.
Bir ikinci asamada, en az bir isi ve/veya ses yalitim katmani 3 aralama elemanlari 2 arasina takilir ya da yerlestirilir.
Bir üçüncü asamada, her bir aralama elemaninin 2 nervürlü çubuk 11 kesimine bir platin 130 geçirilir ve genel olarak bir çeyrek dönüsle yalitim katmanina 3 karsi bloke edilir.
Bir dördüncü asamada, bir membran 4 aralama elemanlari 2 üzerine takilir.
Bir besinci asamada, bir pelet 120 esnek olarak deforme edildigi bir kilitli konuma kadar çubugun 10 üzerine geçer, arka yüzü platinin 130 ön yüzünün düz bölümüne karsi eksenel destek halindedir. Bu konumda, peletin 120 çikinti yapan çevre kenari platinin 130 nervürüyle 136 temas halindedir.
Membran 4, böylece, aralama açikligi 4a etrafinda, her iki çenenin kistirma alanlarina karsilik gelen, sürekli ve kendi üzerine kapanan, es merkezli üç temas alani seviyesinde peletle temas halindedir.
Bir altinci asamada, bir astarlama yapisinin 5 tutma elemani her bir aralama elemaninin 2 üzerine geçmistir.
Bir yedinci asamada, bir astarlama yapisi 6 en az bir tutma Yukarida tarif edilen örnek sinirlayici degildir. Bu birinci gerçeklestirme seklinin bir gerçeklestirme varyanti, özellikle sekiller 11 ve 12'de gösterilmektedir.
Birinci çene burada dillerden 123 yoksundur ve iki çeneyi birbirine göre kilitleme konumunda bloke etme araçlari klipsleme araçlari içerir.
Sekil 11'de gösterildigi gibi, birinci çene 120, arka yüzünden 120b itibaren çikinti yapan, özellikle zipkinlar ya da mantarlar formunda erkek elemanlar 127 içerir.
Bu erkek elemanlar 127, membrani delmeksizin, ikinci çenenin ön yüzünde olusturulmus karsilik gelen deliklerle 137 isbirligi yapacak sekilde uyarlanmistir (sekil 12'ye bakiniz).
Sekiller 11 ve 12'deki örnekte, erkek elemanlar 127 membranla örtülmüs olan baslariyla olusturulan takimin ilgili bir delige 137 klipslenecegi sekilde uyarlanacak sekilde boyutlandirilmistir.
Sekiller* 6 ila 8, bulusun ikinci bir gerçeklestirme sekline göre bir sizdirmazlik sistemini 200 göstermektedir.
Bu gerçeklestirme seklinde, sistem 200 geçme kenari 222 nervürlü çubuk kesiminin 11 profiline uyacak ve böylece çubukla 10 birlikte bir su yalitimi gerçeklestirecek sekilde uyarlanmis bir geçme açikligina 221 sahip bir birinci çene (bundan böyle gövde) 220, bir ikinci çene (bundan böyle somun) ve birinci çenenin nßmbranla temas halinde kilitlenmesi için araçlar içerir.
Sekil 6'da gösterildigi gibi, gövde 220, membranin 4 takilmasindan önce çubuk 10 üzerine monte edilmeye yönelikken, somun 230, membranin 4 takilmasindan sonra çubugun lO üzerine monte edilmeye yöneliktir. Monte edilmis konumda, gövde 220 membranin 4 arkasina ve somun 230 ise önüne yerlestirilir.
Asagida daha ayrintili olarak tarif edilecegi gibi, birinci ve ikinci çeneler 220, 230 sikistirma rakoru türü bir sistem olusturur.
Somun 230, bu çenenin 220 geçme açikliginin 222 kenarini, nervürlü çubuk kesiminin ll profiline uyuncaya kadar deforme etmek için birinci çeneyle (sikistirma rakoru gövdesi) 220 radyal olarak isbirligi yapacak, böylece çubukla 10 bir sizdirmazlik gerçeklestirecek sekilde uyarlanmistir. Bu konum sistemin kilitli konumuna karsilik gelir.
Bu konumda, somun 230 ve gövde 220 ayrica aralarindaki membrani 4 eksenel olarak kistirmak üzere uyarlanmistir.
Iki çeneyi kilitleme konumunda bloke etme araçlari, vidalama araçlari içerir.
Gövdenin 220 yapisi ve somun 230 asagida daha ayrintili olarak açiklanmaktadir.
Sekil 7'de gösterildigi gibi, gövde 220 genel olarak içi bos silindirik bir sekle sahiptir, içinden geçen bosluk 221 söz konusu gövdenin` 220 bir aralama elemaninin 2 çubugunun lO üzerine geçmesi için bir geçme açikligi olusturur.
Gövde 220 tercihen görece esnek bir malzemeden, özellikle de SEBS gibi bir termoplastik elastomerden gerçeklestirilir.
Gösterilen özel gerçeklestirme seklinde, geçme açikliginin 221 kenarinin 222 profili, çubuk kesimininkinin 11 bir ölçeklemesidir. Geçme açikligi 221, böylece, gövdenin 220 çubugun kesimi ll üzerine geçmesine imkân vermek üzere yeterince genis ama çubuk kesimi ll üzerindeki kenarin 222 sürtmesinin somunun 230 yerine konulmasindan önce gövdeyi 220 yerinde geçici olarak tutmasi için yeterince dardir. Monte edilmis fakat kilitlenmemis konumda, gövde 220 çubukla 10 sizdirmazlik yapmaz.
Sekil 7'de gösterildigi gibi, gövde 220 en az asagidakileri - çevresinde bir dis zinciriyle donatilmis bir disli kismi - radyal olarak disari dogru, tercihen söz konusu disli kismin 223 bir tarafina (arka tarafina) uzanan bir dis flans 224 ve - söz konusu disli kismin 223 diger tarafinin (ön taraf) bir asiri sizdirmazlik kismi 225.
Tercihen, sekil 7'de gösterildigi gibi, sizdirmazlik kismi 225, eksenel uzunlugunun en az bir bölümü boyunca, gövdenin 220a ön ucu yönünde kademeli olarak daralan bir kesite sahiptir. Örnegin, bütünüyle kesikli bir sekle sahiptir.
Sizdirmazlik kismi 225 ayrica, açildiklari gövdenin 220 ön ucuna 220a eksenel olarak uzanan çok sayida büyük ölçüde paralel çentiklere 226 sahiptir. Çentikler 226 böylelikle çok sayida ayrik kesitleri sinirlar.
Somun 230, sekil 2'de daha ayrintili olarak gösterilmistir.
Gövde 220 gibi, somun da 230 genel olarak silindirik bir sekle sahiptir. Fakat tercihen gövdeyi olusturandan daha sert bir malzemeden, özellikle bir poliolefin, örnegin polipropilen ya da polietilenden (cam elyafiyla ya da talkla doldurulmus ya da doldurulmamis) gerçeklestirilir.
Sekilde gösterildigi gibi, somun 230, en azindan arka uca 230b açilan boslukla 231 donatilmis olup, onun vasitasiyla gövdeye 220 monte edilecek sekilde uyarlanmistir.
Somun 230 en az asagidakileri içerir: - gövdenin disli kismiyla 223 vidalanarak isbirligi yapacak sekilde uyarlanmis bir bosluk kesimi(233), - daha önde, geçme açikliginin 222 kenarini çubuk kesimiyle ll yakin temas haline getirecek sekilde, kesitleri radyal olarak içeri dogru hareket ettirerek söz konusu bölümü deforme etmek için gövde sizdirmazlik bölümüyle (225) birlikte çalisacak sekilde uyarlanmis bir kilavuz bosluk kesimi 235 ve - Vidalama sirasinda gövdenin 220 dis flansina (224) yaklasacak sekilde uyarlanmis bir dis flans (234), iki flans 224, 234, sistemin kilitli konumunda aralarinda membrani 4 kistirabilmek için eksenel olarak birbirine bakacak sekilde yerlestirilir.
Birlestirme sirasinda, gövde 220 ilk önce çubugun 10 üzerine monte edilir. Sonra membran 4 çubugun 4 üzerine ve duruma göre gövdenin 220 arka bölümüne takilir. Daha sonra somun 230 çubugun 10 üzerine monte edilir ve gövdenin 220 üzerine Vidalanir. Somunun 230 boslugunun kilavuz kesimine (235) nüfuz ederek, çubugun lO çevresinde sizdirmazlik gerçeklestirmek üzere, gövdenin 220 sizdirmazlik kismi 225 deforme olur. Ayni zaman içinde, membran 4, sirasiyla gövdenin 220 ve somunun 230 iki flansi 224, 234 arasinda membranin 4 takilma açikliginin 4a etrafinda sizdirmazlik gerçeklestirmek için mengeneye alinir. Membran da ayrica 220 gövde 220 ile somun 230 arasinda radyal olarak kistirilabilir.
Sekiller' 9 ve 10, bulusun üçüncü bir gerçeklestirme sekline göre bir sizdirmazlik sistemini 300 göstermektedir.
Bu üçüncü gerçeklestirme seklinde, sizdirmazlik sistemi 300 bir yama seklinde tek bir çene 320 içerir. Yukarida tarif edilen birinci gerçeklestirme seklinde oldugu gibi, çene 320 profili, nervürlü çubuk ll kesimininkiyle özdes olan bir geçme açikligina 321 sahiptir. Söz konusu çeneyi 321, nembranla 4 temas halinde kilitlemeye imkan veren araçlar burada çenenin 320 arka yüzünde 320b düzenlenmis bir yapiskan malzeme 329 seridi içerir.
Tercihen, yapismayi kolaylastirmak için, çenenin 320 arka yüzü 320b ya da en azindan söz konusu önceden yapistirilmis kisim Montaj sirasinda, çene 320 çubuk. kesimi ll üzerine basitçe geçirilir ve sonra seridin 329 Hembranun 4 ön yüzüyle temas haline getirilmesiyle membran 4 üzerine yapistirilir.
Ancak yukarida açiklanan örnekler sinirlandirici degildir. Özelde, sekillerle baglantili olarak daha önce açiklanan çeneler takimi, yekpare elemanlar olarak sunulmasina ragmen, bu parçalarin her biri, varyant olarak, uygun bir sekilde birbirine sabitlenmis birkaç bölümden yapilabilir. Öte yandan, sekiller 1 ve 2, tek bir membran ve tek bir yalitim katmani içeren bir astarlamayi gösterse de, ayni zamanda, iki yalitim katmani arasinda düzenlenen bir membranin sizdirmazligini gerçeklestirmek için bulusa göre bir sizdirmazlik sisteminin uygulanmasi da mümkündür. Ayni zamanda, Örnegin bir ya da birkaç yalitim katmaniyla ayirilmis bir ya da birkaç membrani içeren bir astarlamanin kullanilmasi durumunda, Ayni türde ya da farkli türde, bulusa göre birkaç sizdirmazlik sisteminin ayni membran elemani üzerinde kullanilmasi da mümkündür.

Claims (18)

ISTEMLER
1. Eksenel bir yönde (X) uzanan ve Çevresinde çok sayida primer nervür bulunan bir çubuk kesimi (11) üzerine takilmis olan bir membranin (4) takilma açikligi (4a) çevresinde sizdirmazlik gerçeklestirmek için uyarlanmis sizdirmazlik sistemi (100, 200, 300) olup, özelligi; söz konusu sizdirmazlik sisteminin bir geçme açikligiyla (121, 221, 321) söz konusu çubuk kesimi (11) üzerine geçecek sekilde uyarlanmis en az bir birinci çene (120, 220, 320) ve söz konusu çeneyi söz konusu membranla temas halinde kilitleme için araçlar içermesiyle, sizdirmazlik sisteminin geçme açikliginin kenarinin söz konusu çubuk kesiminin (11) sekline uygun olacagi sekilde uyarlanmasiyla karakterize edilir.
2. Istem l'e göre sizdirmazlik sistemi (100, 300) olup, özelligi; burada birinci çenenin (120, 230) geçme açikliginin (121, 321), çubuk kesimininkine (11) benzer bir profile sahip olmasidir.
3. Istem ]. ya da Z'ye göre sizdirmazlik sistemi (200) olup, Özelligi; burada birinci çenenin (220) geçme açikliginin (221) kenarinin› çubuk kesiminin (11) profiline uymak için deforme olabilmesidir.
4. Istemler 1 ila 3'ten herhangi birine göre sizdirmazlik sistemi (300) olup, özelligi; burada kilitleme araçlarinin yapiskan araçlar içermesidir.
5. Istemler 1 ila 4'ten herhangi birine göre sizdirmazlik sistemi (100, 200, 300) olup, özelligi; burada birinci çenenin kendi üzerine kapanmasidir.
6. Istemler 1 ila S'ten herhangi birine göre sizdirmazlik sistemi (100, 200) olup, özelligi; ayrica, çubuk (11) kesimine geçecek sekilde uyarlanmis bir ikinci çene (130, 230) içermesidir.
7. Istem 6'ya göre bir sizdirmazlik sistemi (100, 200) olup, özelligi; burada kilitleme araçlarinin membranin (4) söz (4a) etrafinda kistirildigi kilitleme konumunda iki çeneyi birbirine bloke etme araçlari içermesidir.
8. Istem 7'ye göre sizdirmazlik sistemi (100, 200) olup, özelligi; burada kilitleme araçlarinin klipsleme araçlari (127, 137) içermesidir.
9. Istemler 7 ya da 8'e göre sizdirmazlik sistemi (100, 200) olup, özelligi; burada kilitleme araci, diger çene üzerindeki birinci ve ikinci çenelerden. birinin 'vidalama aracini (223, 233) içerir.
10. Istemler 6 ila 9'dan herhangi birine göre sizdirmazlik 130, 230), membrani (4) kilitleme konumunda, takilma açikligi etrafinda eksenel olarak kistiracak sekilde yapilandirilmis olmasidir.
11. Istemler 6 ila 10'dan herhangi birine göre sizdirmazlik sistemi (100, 200) olup, Özelligi; burada birinci ve ikinci çenenin (120, 130) membrani takilma açikligi etrafinda radyal olarak kistiracak sekilde yapilandirilmis araçlar içermesidir.
12. Istemler 6 ila ll'den herhangi birine göre sizdirmazlik sistemi (100, 200) olup, özelligi; burada ikinci çenenin (130, 230) birinci çeneninkinden (120, 220) yüksek bir sertlige sahip olmasidir.
13. Istemler 6 ila 12'den herhangi birine göre sizdirmazlik sistemi (100) olup, özelligi; burada. birinci çenenin (120) ve/veya ikinci çenenin, söz konusu çenenin (120) eksenel yönde (X) çubuk (ll) kesimine göre ötelemeli olarak bloke edilmesi için çubuk (11) kesiminin primer nervürleriyle isbirligi yapacak sekilde araçlara sahip olmasidir.
14. Bir kaplama panelini (F) astarlama takimi olup, özelligi; - önceki istemlerden herhangi birine göre bir sizdirmazlik - bir serbest takilma ucu (lOa) içeren bir çubuk (10) ve çevresinde çok sayida primer nervürle (12) donatilmis en az bir nervürlü kesim (11) ve astarlanacak kaplama paneline sabitleme araçlari (13, 14, 15) içeren bir aralama elemani (2) içermesidir.
15. Bir kaplama panelini astarlama olup, özelligi; - astarlanacak olan kaplama panelinin üzerine sabitlenen aralama elemanlari (2), söz konusu aralama elemanlarinin (2) her birinin serbest bir takilma ucu (lOa) ile çevresinde çok sayida primer nervürle donatilmis en az bir nervürlü kesim - aralama' elemanlarinin, (2) üzerine takilmis ya da. bunlarin arasina yerlestirilmis en az bir isi ve/veya ses yalitim katmani (3), - aralama elemanlarinin (2) üzerine takilan bir membran (4), - her bir aralama elemaninin (2) üzerinde, söz konusu aralama elemaninin (2) nervürlü çubuk kesimi (ll) üzerine bir geçme 320), membranla (4) temas halinde kilitli bir konumda olmasidir, her bir birinci çenenin geçme açikliginin kenarinin (122, 222, 322) söz konusu çubuk kesiminin sekline uymasiyla karakterize edilir.
16. Istem 15'e göre astarlama olup, özelligi; ayrica her bir aralama elemaninin (2) üzerinde, söz konusu aralama elemaninin (2) nervürlü çubuk kesimi (11) üzerine geçen en az bir ikinci çene (130, 230) içermesidir, birinci ve ikinci çenelerin (120, etrafinda söz konusu çeneler arasinda kistirildigi bir kilitleme konumunda birbirine göre bloke edilmesidir.
17. Bir kaplama panelini (F) astarlama yöntemi olup, özelligi; asagidakileri içermesidir a) her biri bir serbest takilma ucu (lOA) ve çevresinde Çok sayida primer nervürlerle (12) donatilmis en az bir nervürlü kesimi (11) içeren bir çubuk (10) içeren aralama elemanlarinin (2) kaplama panelinin üzerine sabitlenmesi, b) aralama elemanlari (2) arasina en az bir isi ve/veya ses yalitim katmanin (3) takilmasi ya da araya yerlestirilmesi, c) bu sirayla ya da ters sirayla, bir membranin (4) aralama elemanlarinin (2) üzerine takilmasi, bir birinci çenenin (120, 220, 320) her bir aralama elemaninin (2) nervürlü çubuk kesimi (11) üzerine geçirilmesi, söz konusu birinci çenenin (120, konusu çubuk kesiminin (11) sekline uymasi ve söz konusu kilitlenmesi, d) bir astarlama yapisinin (6) bir tutma elemaninin (5) her bir aralama elemanina (2) üzerine geçirilmesi ve e) bir astarlama yapisinin (6) en az bir tutma elemaniyla (5) temas ettirilmesi.
18. Istem 17'ye göre bir astarlama yöntemi olup, özelligi; ayrica, c) asamasinda, her bir aralama elemaninin (2) nervürlü çubuk (11) kesimi üzerine bir ikinci çenenin (130, 230) geçmesini, membranin (4) takilma açikliklarinin (4a) etrafinda söz konusu çeneler arasinda kistirildigi bir kilitleme konumunda iki çenenin birbirine göre bloke edilmesini içeren, söz konusu çenenin (120, 220) membrana (4) karsi kilitlenmesidir.
TR2018/15230T 2016-01-11 2017-01-06 Membran sızdırmazlık sistemi. TR201815230T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR1650185A FR3046617B1 (fr) 2016-01-11 2016-01-11 Systeme d'etancheite pour membrane

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201815230T4 true TR201815230T4 (tr) 2018-11-21

Family

ID=56117818

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15230T TR201815230T4 (tr) 2016-01-11 2017-01-06 Membran sızdırmazlık sistemi.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP3190242B1 (tr)
DK (1) DK3190242T3 (tr)
ES (1) ES2693998T3 (tr)
FR (1) FR3046617B1 (tr)
PL (1) PL3190242T3 (tr)
TR (1) TR201815230T4 (tr)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR3068998B1 (fr) * 2017-07-13 2019-08-16 Ateliers Lr Etanco Systeme simplifie d'etancheite a l'air pour un mur double d'un isolant.
FR3082543B1 (fr) * 2018-06-19 2021-02-12 Saint Gobain Isover Dispositif d'entretoisement pour la fixation d'un parement
FR3104184B1 (fr) * 2019-12-09 2023-08-04 Knauf Insulation Dispositif de fixation pour une isolation sous toiture.
FR3110189B1 (fr) * 2020-05-14 2022-06-03 Thierry Azerad Dispositif d’entretoisement, doublage d’une paroi incluant un film traversé par la tige de tels dispositifs, et procédé de montage d’un élément stoppeur destiné à supporter un film dans un doublage de paroi
FR3134832A1 (fr) * 2022-04-22 2023-10-27 Saint-Gobain Isover Accessoire d’entretoisement
FR3140389A1 (fr) 2022-10-03 2024-04-05 Zifort Système d’étanchéité pour membrane réaliser une étanchéité au moins à l’air le long d’un mur

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2878876B1 (fr) 2004-12-06 2007-02-09 Saint Gobain Isover Sa Doublage de paroi a installation ergonomique
FR2925929B1 (fr) * 2007-12-28 2017-01-27 Saint Gobain Isover Accessoire d'entretoisement pour le doublage d'une paroi, comportant des machoires de pincement d'une membrane isolante et dispositif de doublage de paroi comportant un tel accessoire
FR3022935B1 (fr) * 2014-06-26 2021-01-15 Ateliers Lr Etanco Systeme pour realiser une etancheite a l'air le long d'un mur.

Also Published As

Publication number Publication date
FR3046617B1 (fr) 2018-01-19
ES2693998T3 (es) 2018-12-17
PL3190242T3 (pl) 2019-01-31
DK3190242T3 (en) 2018-12-03
EP3190242B1 (fr) 2018-08-08
EP3190242A1 (fr) 2017-07-12
FR3046617A1 (fr) 2017-07-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201815230T4 (tr) Membran sızdırmazlık sistemi.
US9145987B2 (en) Fire protection sleeve
US8468762B2 (en) Strut accessory for lining a wall and including membrane clamping claws, and wall lining device including such accessory
US7082730B2 (en) Sealing system
ES2846861T3 (es) Receptor montado en la pared
EP3514430B1 (en) Self-sealing membrane sleeve assembly
EP2781668B1 (en) Fixing arrangement and method for attaching a lining framework to a structural element
DK2063163T3 (en) Sealing collar to the vapor barrier penetrations
US10018287B2 (en) Weather barrier for a building penetration
EP3682078A1 (en) Structural glazing weather seal with captured glazing option
US9091377B2 (en) Insulated pipe and duct mounting arrangement
US20130231042A1 (en) Vent plate with weather barrier for an exterior wall
EP2784404B1 (en) Ventilation ducting connector
US20150225962A1 (en) Interlocking panel system
US10044179B2 (en) Method of installing elongate bodies in a building
US8445778B2 (en) Cable entry device for wiring boxes
US20060179725A1 (en) Cover secured around a pipe passed through a building for ornamental and leakage-preventing purposes
JP2018028346A (ja) 配管支持具
US20230137730A1 (en) Non-Penetrating Roofing System and Methods of Installation
JPH0414690Y2 (tr)
US20230093391A1 (en) Elevator door astragal
JP6135961B1 (ja) スリーブ孔防水構造
JP2012141053A (ja) 外壁貫通パイプの取付構造
EP3267085B1 (en) A connector for compressible ducting
JP3069532U (ja) 取付管用継手