TR201813239A2 - Çikolata Depozitörlerinde Kullanılan Rotary Yapılanması - Google Patents

Çikolata Depozitörlerinde Kullanılan Rotary Yapılanması Download PDF

Info

Publication number
TR201813239A2
TR201813239A2 TR2018/13239A TR201813239A TR201813239A2 TR 201813239 A2 TR201813239 A2 TR 201813239A2 TR 2018/13239 A TR2018/13239 A TR 2018/13239A TR 201813239 A TR201813239 A TR 201813239A TR 201813239 A2 TR201813239 A2 TR 201813239A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
rotary
chocolate
product
suction
depositor
Prior art date
Application number
TR2018/13239A
Other languages
English (en)
Inventor
Büyükçi̇ftci̇ Mehmet
Original Assignee
Mehmet Makina Sanayi Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mehmet Makina Sanayi Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Mehmet Makina Sanayi Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2018/13239A priority Critical patent/TR201813239A2/tr
Publication of TR201813239A2 publication Critical patent/TR201813239A2/tr

Links

Landscapes

  • Confectionery (AREA)

Abstract

Buluş, çikolata üretim sektöründe kullanılan üretim hatlarında, hassas gramajla akışkan formdaki son ürünü kalıplara dökülmesini sağlayan, alt kısmında ürün haznesinden (1), rotary (6) ve enjektör sistemi (5) vasıtasıyla gelen çikolatanın kalıplara dağıtılmasını sağlayan kaset (7) içeren depozitör (A) ile ilgilidir. Buluş özellikle, ürün haznesi (1) ile kaset (7) arasında konumlanarak, enjektör sistemini (5) ürün haznesinden (1) ayıran; hazneden aldığı ürünü rotary tahrik elemanın (4) hareketi ile emme ve basma konumuna getirerek enjektör sistemine (5) ileten ve/veya kendi içerisinde tutan, emme/çekme yüzeyi (6.3) ve basma yüzeyine (6.2) sahip rötar (6) içermesi ile ilgilidir. (Şekil-5).

Description

TEKNIK ALAN Bulus, çikolata üretim sektöründe kullanilan üretim hatlarinda, hassas gramajla akiskan formdaki son ürünü kaliplara dökülmesini saglayan depozitör ile ilgilidir.
Bulus özellikle, bahsedilen depozitörün içerisinde çikolata haznesi ile kaset arasinda konumlanan ve enjektör sistemini ayiran; hazneden aldigi ürünü emme ve basma konumuna göre enjektöre ileten rotary ile ilgilidir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU Çikolata; kakao ürünleri ile seker ve/veya tatlandirici; gerektiginde süt yagi disindaki hayvansal yaglar hariç olmak üzere diger gida bilesenleri ile süt ve/veya süt ürünleri ve uygun katki ve/veya aroma maddelerinin ilavesi ile teknigine uygun sekilde hazirlanan bir gida maddesini ifade etmektedir. Çikolata üretim prosesi; karistirma, rafinasyon, konçlama, temperleme, kaliplama (sekil verme) bölümlerinden olusmaktadir. Çikolatanin son üretim prosesi olan kaliplama (sekil verme) hattinda, depozitör adi verilen hassas gramajla çikolata son ürün olarak kaliplandirilmasinda kullanilan makineler bulunmaktadir. Çikolata depozitörlerinde temel olarak iki ana parça bulunur; bunlar kaset ve rotarydir. Kaset parçasi hazneden alinan çikolatanin kaliplara dagitilmasini saglar. Rotary ise depozitörde bulunan yol degistirici bir parçadir. Rotary, çikolata haznesi ile kaset arasinda enjektör sistemini ayiran; hazneden aldigi ürünü emme ve basma konumuna göre enjektöre ileten bir Mevcut çikolata depozitörlerinde kullanilan rotary aparati CrNi (krom-nikel)paslanmaz malzemeden imal edilmektedir. Bu malzeme cinsi yüksek yogunluk içerdigi için parça çok agir olmaktadir. Yapisal olarak silindirik sekilde imal edildigi için yuva yüzeyini yüksek sürtünme kuvvetlerine maruz birakmakta ve gövdenin çabuk asinarak kullanim ömrünü kisaltmaktadir. Agirligindan kaynakli olarak yüksek çevirme kuvvetlerine ihtiyaç duyuldugu için daha büyük çevirici sistemler gerekmekte; sonuç olarak hava tüketimi, enerji sarfiyati ve daha güçlü pnömatik sistemlere ihtiyaç duyulmaktadir. Rotary agirligi yüksek atalete neden olmakta, çevirme süresi uzamaktadir; sonuç olarak makine üretim kapasitesi düsmektedir.
Mevcut rotary parçasi CrNi paslanmaz malzemenin talasli imalatla isleme açisindan zor bir malzeme olmasi nedeniyle, isletmeye yüksek maliyet getirmektedir; CrNi paslanmaz malzeme sünek ve sert bir malzemedir, takim ömrünü azaltmakta ve pahali takim ucu gerektirmektedir.
Mevcut çikolata depozitörlerinde kullanilan rotary aparatinin çalisma prensibi olarak hazneden çikolatayi tek yoldan çekmekte ve granül ihtiva eden çikolata ürünleri (findik parçacikli karisim, pirinç patlakli karisim vb.) için basim gerçeklestirilememektedir; yollar tikanmakta ve gövde yüzeyine sivanmaktadir.
Sonuç olarak yukaridaki problemlerin varligi ve mevcut çözümlerin yetersizligi çikolata üretim hatlarinda kullanilan depozitörler ile ilgili teknik alanda bir gelistirme yapmayi zorunlu kilmistir.
BULUSUN AMACI Bulusun ana amaci alüminyum malzemeden mamul, genis (oval-silindirik olmayan) hazneden ürün çekme/emme bölgesi ve silindirik-oval bir basma bölgesine sahip rotary ortaya koymaktir.
Bulusun amaci yüksek mukavemete sahip alüminyum malzemeden imal edilen, maruz kaldigi mekanik kuvvetlere dayanikli ve mevcuttaki CrNi malzemeye göre daha hafif bir rotary ortaya koymaktir.
Bulusun diger amaci CrNi yerine alüminyum malzeme kullanilarak, talasli imalat isleme maliyetleri ve islenme süresi daha düsük bir rotary ortaya koymaktir.
Bulusun diger bir amaci yeniden dizayn edilen tasarimi ile gereksiz sürtünme yüzeyleri ortadan kaldirilarak; yüzey asinmasi minimize edilmis ve ana gövde ömrü/kullanim süresi uzatilan bir rotary ortaya koymaktir.
Bulusun gayelerinden biri de ürün haznesinden çikolatanin enjektörlere daha rahat sekilde çekilmesini saglamak üzere; bir basma yolu ve bir çekme/emme bölgesi olmak üzere iki bölgeden olusturulmus bir rotary ortaya koymaktir. Böylece çekme/emme bölgesi genis (oval-silindirik olmayan) ve basma bölgesine göre rotary yüzeyden daha oyuk-çukur bir alan oldugu için granüllü ürünlerin sikintisiz bir sekilde enjektör bölümüne alinarak basma bölgesinden enjektörlere aktarimi saglanmistir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Sekil- 1; Bulus konusu, çikolata depozitörünün perspektif görünümüdür.
Sekil- 2; Bulus konusu, çikolata depozitörünün de monte görünümüdür Sekil - 3; Bulus konusu çikolata depozitöründe, çikolata haznesinden rotary içerisine ürün çekilme pozisyonundaki kesit görünümdür.
Sekil - 4; Bulus konusu, çikolata depozitöründe, rotary içerisinden enjektöre ürün basilma pozisyonundaki kesit görünümdür.
Sekil - 5; Bulus konusu çikolata depozitöründe, bulusa konu olan rotary kisminin farkli açilardan perspektif görünümüdür.
Sekil - 6; Mevcut teknikteki çikolata depozitörlerinde kullanilan rotary yapilanmasinin perspektif görünümüdür.
REFERANS NUMARALARI A. Çikolata depozitörü 1. Ürün haznesi 2. Basma elemani 3. Tahrik elemani 3.1. Karistirici 4. Rotary tahrik elemani .Enjektör sistemi .1. Iletim elemani 6. Rotary 6.1. Çikis agzi 6.2. Basma yüzeyi 6.3. Emme/Çekme yüzeyi 7. Kaset Çizimlerin mutlaka ölçeklendirilmesi gerekmemektedir ve mevcut bulusu anlamak için gerekli olmayan detaylar ihmal edilmis olabilmektedir. Bundan baska, en azindan büyük ölçüde özdes olan veya en azindan büyük ölçüde özdes islevleri olan elemanlar, ayni numara ile gösterilmektedir.
BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada, bulus konusu çikolata depozitörünün (A) tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulus konusu çikolata üretim sektöründe kullanilan üretim hatlarinda, hassas gramajla akiskan formdaki son ürünü kaliplara dökülmesini saglayan depozitörlerde (A), bahsedilen depozitörün (A) içerisinde çikolata/ürün haznesi (1) ile kaset (7) arasinda konumlanan ve enjektör sistemini (5) ayiran; ürün haznesinden (1) aldigi ürünü emme ve basma konumuna göre enjektör sistemine (5) ileten ve/veya kendi içerisinde tutan rotary (6) ile ilgilidir.
Sekil-1 ve sekil-2'de, bulus konusu, çikolata depozitörünün (A) montajli ve de monte görünümü yer almaktadir. Üretim hattin depozitöre (A) gelen akiskan formdaki çikolata ürün haznesi (1) içerisine konumlandirilmaktadir. Söz konusu ürün haznesinde (1) bulunan çikolata, tahrik elemani (3) vasitasiyla hareket ettirilen karistirici (3.1) ile karistirilarak, hazne içerisinde homojenize halde tutulmaktadir.
Bulusa konu olan rotary (6) yüksek mukavemete sahip alüminyum malzemeden imal edilerek, maruz kaldigi mekanik kuvvetlere dayanikliligi artirilmistir. Ayrica mevcutta rotary (6) imalatinin yapildigi ve CrNi malzemeye göre alüminyum malzeme daha hafif ve talasli imalatta islenmesi daha kolaydir.
Depozitörün (A) alt kisminda ürün haznesinden (1) rotary (6) ve enjektör sistemi (5) vasitasiyla gelen çikolatanin kaliplara dagitilmasini saglayan kaset (7) bulunmaktadir. Ürün haznesi (1) ile kaset (7) arasinda konumlanarak, enjektör sistemini (5) ürün haznesinden (1) ayiran; hazneden aldigi ürünü emme ve basma konumuna göre enjektör sistemine (5) ileten silindirik formda rotary (6) bulunmaktadir. Söz konusu rotarinin (6) kendi ekseni etrafinda belirlenen açilarda, saat yönünde ve saat yönünün tersinde hareket etmesini saglayan, tercihen pnömatik olarak çalisan rotary tahrik elemani (4) bulunmaktadir. Rotary (6), bahsedilen rotary tahrik elemani (4) vasitasiyla emme ve basma pozisyonuna geçmektedir.
Alüminyum malzemeden üretilmis olan rotarinin (1); ürün haznesinden (1) içerisine ürün aldigi konuma emme pozisyonu, içerisindeki ürünü de çikis agzi (6.1) vasitasiyla enjektör sistemine (5) ilettigi konumuna ise basma pozisyonu denilmektedir. Rotary (6) emme pozisyonunda iken sekil-3' de oldugu gibi ürün haznesi tarafina emme yüzeyi (6.3) gelerek içerisine akiskan olan ürün dolmaktadir. Emme yüzeyi (6.3); silindirik formdaki rotary (6) yüzeyinin talasli imalat ile islenerek oyulmasi (oval-silindirik olmayan bir sekilde) ile olusturulmaktadir. Rotary (6) basma pozisyonunda iken ise sekil-4, de oldugu gibi enjektör sisteminde (5) yer alan iletim elemanina (5.1), basma yüzeyi (6.2) üzerindeki çikis agzi (6.1) gelerek rotary (6) içerisindeki akiskan enjektör sistemine (5) aktarilmaktadir. Basma konumunda, tercihen hidrolik piston olan basma elemani (2) harekete geçerek enjektör sistemini (5) iter ve iletim elemanlarindan (5.1) geçerek kasete (7) ulasir ve enjekte edilmek suretiyle kaliplara hassas gramajli bir sekilde basilmis olur.

Claims (2)

ISTEMLER Bulus, çikolata üretim sektöründe kullanilan üretim hatlarinda, hassas gramajla akiskan formdaki son ürünü kaliplara dökülmesini saglayan, alt kisminda ürün haznesinden (1), rotary (6) ve enjektör sistemi (5) vasitasiyla gelen çikolatanin kaliplara dagitilmasini saglayan kaset (7) içeren depozitör (A) olup, özelligi; 0 Ürün haznesi (1) ile kaset (7) arasinda konumlanarak, enjektör sistemini (5) ürün haznesinden (1) ayiran; hazneden aldigi ürünü rotary tahrik elemanin (4) hareketi ile emme ve basma konumuna getirerek enjektör sistemine (5) ileten ve/veya kendi içerisinde tutan, en az bir emme/çekme yüzeyi (6.3) ve en az bir basma yüzeyine (6.2) sahip rotary (6) içermesi ile karakterize edilmektedir. Istem 1'e uygun bir depozitör (A) olup, özelligi; bahsedilen rotarinin (6) kendi ekseni etrafinda belirlenen açilarda, saat yönünde ve/veya saat yönünün tersinde hareket etmesini saglayan en az bir rotary tahrik elemani (4) içermesidir. Istem 1'e uygun bir depozitör (A) olup, özelligi; bahsedilen silindirik formdaki rotary (6) yüzeyinin talasli imalat ile islenerek oyulmasi (oval-silindirik olmayan formda) ile olusturulan, rotary (6) yüzeyine göre çukur/oyuk olan emme/çekme yüzeyi (6.3) içermesidir. istem 1'e uygun bir depozitör (A) olup, özelligi; bahsedilen silindirik formdaki rotary (6) yüzeyi ile ayni seviyede ve üzerinde en az bir çikis agzi (6.
1) olan basma yüzeyi (6.
2) içermesidir.
TR2018/13239A 2018-09-14 2018-09-14 Çikolata Depozitörlerinde Kullanılan Rotary Yapılanması TR201813239A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/13239A TR201813239A2 (tr) 2018-09-14 2018-09-14 Çikolata Depozitörlerinde Kullanılan Rotary Yapılanması

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/13239A TR201813239A2 (tr) 2018-09-14 2018-09-14 Çikolata Depozitörlerinde Kullanılan Rotary Yapılanması

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201813239A2 true TR201813239A2 (tr) 2018-09-21

Family

ID=67001108

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/13239A TR201813239A2 (tr) 2018-09-14 2018-09-14 Çikolata Depozitörlerinde Kullanılan Rotary Yapılanması

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201813239A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11235335B2 (en) Crushing device and method for crushing raw materials
JP4342489B2 (ja) スープの素などの粉類のカップ内落入装置
US7922043B2 (en) Dosage-dispensing device for substances in powder- or paste form
US10010107B2 (en) Ultrasonic rotary molding
EP2140767A1 (en) Food product forming apparatus and process
US8141751B2 (en) Dosage-dispensing device for substances in powder-or paste form
US10471674B2 (en) Filing apparatus for a rotary press
TR201813239A2 (tr) Çikolata Depozitörlerinde Kullanılan Rotary Yapılanması
CA2638084A1 (en) Apparatus for depositing a confectionery mass, and method of producing a confectionery product
PL189173B1 (pl) Krajalnica kalibrowana
JP2004529655A (ja) 多数列ミートパティ成形装置及び方法
US1289570A (en) Rotary tablet-machine.
US8852662B2 (en) String cheese cutting system
US10865094B2 (en) Dropper machine
DK165103B (da) Indretning til granulering af en plastisk formmasse som ikke er flydende under indvirkning af tyngdekraften og anvendelsen af indretningen
US10272586B2 (en) Rotary tool ejection technology
KR101740822B1 (ko) 과자 이송 장치
US10842167B2 (en) Cutter having varied cavity draft angle
EP1226073B1 (en) Particulate product following system
US10154677B2 (en) Pouring batching device for fat-containing substances, in particular for chocolate
JP4673259B2 (ja) 粒状食品含有食品の製造方法及びその製造装置
KR20210119825A (ko) 육류를 이용한 가공식품 제조방법 및 제조장치
JPH0646311Y2 (ja) マーブル模様フィリングの吐出装置
US20160031142A1 (en) Rotary tool ejection technology
EP2176003B1 (de) Dosiereinrichtung