TR201808973T4 - Verimin ve aracın izlenmesine yönelik yöntemler, sistemler ve cihaz. - Google Patents

Verimin ve aracın izlenmesine yönelik yöntemler, sistemler ve cihaz. Download PDF

Info

Publication number
TR201808973T4
TR201808973T4 TR2018/08973T TR201808973T TR201808973T4 TR 201808973 T4 TR201808973 T4 TR 201808973T4 TR 2018/08973 T TR2018/08973 T TR 2018/08973T TR 201808973 T TR201808973 T TR 201808973T TR 201808973 T4 TR201808973 T4 TR 201808973T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mass
sensor
change
measured
harvester
Prior art date
Application number
TR2018/08973T
Other languages
English (en)
Inventor
L Koch Justin
A Sauder Derek
Original Assignee
Prec Planting Llc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Prec Planting Llc filed Critical Prec Planting Llc
Publication of TR201808973T4 publication Critical patent/TR201808973T4/tr

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D41/00Combines, i.e. harvesters or mowers combined with threshing devices
    • A01D41/12Details of combines
    • A01D41/127Control or measuring arrangements specially adapted for combines
    • A01D41/1271Control or measuring arrangements specially adapted for combines for measuring crop flow
    • A01D41/1272Control or measuring arrangements specially adapted for combines for measuring crop flow for measuring grain flow
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01DHARVESTING; MOWING
    • A01D41/00Combines, i.e. harvesters or mowers combined with threshing devices
    • A01D41/12Details of combines
    • A01D41/127Control or measuring arrangements specially adapted for combines
    • A01D41/1271Control or measuring arrangements specially adapted for combines for measuring crop flow
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01FMEASURING VOLUME, VOLUME FLOW, MASS FLOW OR LIQUID LEVEL; METERING BY VOLUME
    • G01F25/00Testing or calibration of apparatus for measuring volume, volume flow or liquid level or for metering by volume
    • G01F25/10Testing or calibration of apparatus for measuring volume, volume flow or liquid level or for metering by volume of flowmeters
    • G01F25/14Testing or calibration of apparatus for measuring volume, volume flow or liquid level or for metering by volume of flowmeters using a weighing apparatus

Abstract

Hasat yapılırken verimin izlenmesine yönelik sistemler, yöntemler ve cihaz. Bir yapılandırmada, kütle akış hızı sensörü, hasat edilen tahılın kütle akış hızını ölçmektedir. Bir ağırlık sensörü, hasat edilen tahılın ağırlığını ölçmektedir. Ölçülen kütle akış hızı, hasat edilen tahılın ağırlığıyla ilişkilendirilmektedir. İşlem devre sistemi, ölçülen ağırlığı kullanarak, ölçülen kütle akış hızındaki herhangi bir hatayı hesaplamaktadır. Hesaplanan hata, ölçülen kütle akış hızındaki herhangi bir yanlışlığı düzeltmek için kullanılmaktadır.

Description

TARIFNAME VERIMIN VE ARACIN IZLENMESINE YÖNELIK YÖNTEMLER, SISTEMLER VE CIHAZ ÖNCEKI TEKNIK SEKIL 1A, bir konvansiyonel hasat makinesini veya biçerdöveri (10) göstermektedir.
Kabindeki (12) operatörün biçerdöveri (10) tarlada sürmesi esnasIa toplanan ürünler, ekim malzemesini toplayan ve besleme bogaz. (16) besleyen tablanlEl (15) içine çekilmektedir.
Besleme bogazEQ16), ekim malzemesini biçerdöverin içine tasIiakta ve burada tahllBar, diger ekim malzemesinden ayrllüiaktadlîl Ayrllân tahlillar, daha sonra, tahlljelevatörü (120) (SEKIL taslEl'naktadlEl Diger ekim malzemesi, biçerdöverin arkasIan dlglarlâtilfhaktadlîl TahlEldeposunun (20) dolmaslîüurumunda, bir tahlljarabasüvagonu veya aracügibi bir nakil vaslßsübiçerdöverin yanlEb sürülmekte veya biçerdöver, bekleyen nakil vasitâisII yan. getirilmektedir. Bosaltma helezonu (30), ucunun bekleyen nakil vaslßisü üzerinde konumlandlElBialela dek dlSlarEUogru döndürülmektedir. Tathdeposunun (20) tabanEUa konumlandlîlân bir çapraz helezon (35), tahlllhrlîluzatilüilgl bosaltma helezonuna (30) beslemekte ve buna karslüKl bu helezon, tahlllhrü asagIki bekleyen nakil vasltâis- yerlestirmektedir. Ürün hasadüslûsia verimin naklen veya gerçek zamanlElolarak izlenmesi, teknikte bilinmektedir. Piyasada satilân bir verim monitörü tipi, SEKIL IB'de gösterilen ve 5,343,761 sayil]]I|U.S. Patent Dokümania açllZlanan kütle aklg sensörü (130) gibi bir kütle akE sensörünü kullanmaktadlEI SEKIL IB'ye atlflia bulunarak, tahlillar (110) elevatörden (120) atlüflken darbe plakasi (140) çarpmaktadE Kütle aklgl sensörüyle (130) iliskili sensörler, darbe plakasi (140) etki eden kuvvetle ilgili bir gerilim olusturmaktadlEl Hacimsel tahlEl debisi, daha sonra gerilime bagllîblarak hesaplanabilmekte ve bu sekilde kütle aklSl sensörü (130), biçerdöverin (10) içindeki tahlllh iliskili tahilîbklgh-ßelirlemektedir. Bu tür sistemler, aynElzamanda çalisma esnasIa biçerdöverin h-Elkaydetmek için çesitli yöntemler kullanmaktadlE] Hasat edilmekte olan geçis genisligi (genellikle tabla genisligi) ve hlZD kullanilârak, belirli bir zaman arallgllîboyunca hasat edilen tahilîlkütlesinin hasat edilen alana bölünmesi aracüglîla, akre basliîb busel cinsinden verim oranII elde edilmesi mümkündür.
Geçerli verim oranII rapor edilmesine ek olarak bu tür sistemler, her bir rapor edilen verim oranIEi tarladaki ayrEi Iokasyonlarla iliskilendirmek amacMa silîiilîla GPS veya diger konumlandlElna sistemlerini barIlElnaktadlEl Böylelikle sonraki mevsimlerde referans olmasIZI amaciyla bir verim haritaslîrblusturulabilmektedir.
Piyasada en çok satilân sistemler, aynüamanda hasat edilen tahiIDarI rutubetini belirlemek amacMa bir sensör kullanmaktadlE Tahlürutubetinin algllânmasÇloperatörün hasat edilen ürünü kurutmak için gerekli olan olasüzaman veya masrafEbelirlemesine izin vermekte ve aynüamanda su içerigini düzeltmek suretiyle verim monitörünün daha kullanlgllîl'erim verisi rapor etmesine olanak saglamaktadlE Tah- uzun vadeli depolama ve satiStan Önce kurutulmasüörnegin endüstri standardEblan %15,5 rutubet oranlîl sayesinde, bu sekilde hasat edilen rutubet seviyesi, bir akre baslüb satllâbilir tahanglEIiiglIElhesaplamak için kullanilâbilmektedir.
Hasat kaIdBna esnaleUa, çesitli faktörler, kütle aklgl sensörünün güvenilirligini olumsuz yönde etkilemektedir. Ürün verimi, tahilîitipi, tohum çesitliligi ve genetigi, tahllîlrutubeti ve ortam sükligiiaki degisimlerin tah- akSJ karakteristik özelliklerini degistirdigi ve dolayisiyla aynEikütIe aklg h_ yönelik sensör tarafIdan üretilen sinyali degistirdigi bilinmektedir. Çallglna esnaleUaki bu degisen kosullardan dolayü kütle aklg sensörlerinde uygun bir kalibrasyon olmadan yanllglilîiolabilecegi iyi bilinmektedir.
Bu sebepten ötürü, piyasada satilân verim monitörleriyle saglanan kullanIi küâvuzlarÇI genellikle operatöre ara leâa bir kalibrasyon yordamIEi gerçeklestirmesi talimatIEl vermektedir. En yaygI bir sekilde, bir tahil] yükünün aglEliiiZi vagonuna veya basküle bosaltllîhasülurumunda, operatör, ölçülen tahilîlaglEIHgiIlîgirmekte ve verim monitör sistemi, ölçülen agIElligllElhesaplanan kütle birikmesiyle karsHâstEnak suretiyle sinyaline bir düzeltme faktörü uygulamaktadlü Bu yük yüke kalibrasyon yönteminin birçok dezavantaann biri, zaman tüketici olmasEl/e leIElZla operatör taraflEtlan düzenli aralilîlarla gerçeklestirilmemesidir. Birçok üreticinin düzenli kalibrasyonlar yapmadiglEkabul edilerek ve kalibrasyon islemini otomatiklestirme girisiminde bulunarak, bazEtahiüarabaIarü gerçek agIEIi[g]I elde edilmesinden sonra, tahilîltasülaglüb kurulan kablosuz iletisim cihazII kütle akElsensörünü kalibre etmek amaclila biçerdövere kurulan kablosuz iletisim cihazlEa kalibrasyon bilgisini gönderdigi bir biçerdöverin verim monitöründe kütle ak& sensörünün uzaktan ve otomatik olarak kalibre edilmesine iliskin bir sistemi açiKlayan 7,073,314 say[[I]1J.S. Patent Dokümanlda (Beck v.d.) açiElanan verim monitör sistemine yük agElllglII kablosuz olarak iletilmesi için uyarlanmlgtß Ancak, birden fazla tahlEIarabasII kullanllE'iasEldurumunda bu yöntem, yükten yüke kalibrasyon elde etmek amacMa ek makinelerin kullanHBiasIgerektirmekte ve operatörün tahHJhrEiüogrudan tahEElarac- bosaltmaslîlzlurumunda hiçbir kalibrasyonun uygulanabilir olmasEblasEdegildir.
Buna ek olarak, yükten yüke kalibrasyon, örnegin tahlil deposunun yalnlîta kßnen bosaltilînaslîtlurumunda da mümkün olmayabilmektedir. Dahasübu yöntem, asaglBh tarif edilen yükten yüke kalibrasyonun var olan kusurlarllîirtadan kaldlElnamaktadlE Operatörün veya verim monitör sisteminin düzenli bir sekilde kalibrasyon yordamIIZI gerçeklestirmesi durumunda bile, kütle aklgl sensörünü etkileyen kosullar. birçogu, her bir yük birikimi boyunca saylglZ kere degismekte ve bu sekilde, kalibrasyon yordamlîl bu tür degisimleri düzeltememektedir. Diger bir ifadeyle, kosullarda kütle akli] sensörünün düzeltilmesini gerektiren çesitli degisimler, yükten yüke kalibrasyon zamanlamaslýla nadiren kesismektedir. Örnegin, yüksek rutubetli tah[Elyükü hasat edilebilmekte ve tarlanlE] kurutucu alan. girmeden hemen önce kütle akEl sensörünü yeniden kalibre etmek için kullanllâbilmekte ve kütle aklgl sensörlerinde hiçbir kalibrasyon yapilüiamasl klýlasla daha fazla yanllglüg olmas sebep olmaktadlE Bu sekilde, hasat kald lElIIElken verim monitörünün kütle aklglhlîßensörünün dogru bir sekilde kalibre edilmesine iliskin bir sisteme ve yönteme yönelik bir ihtiyaç bulunmaktadE dingil tertibatlar. yerlestirildigi ve bir akll]]3<0ntrol sistemiyle iletisim halinde oldugu ve böylelikle, makinenin silosunda bulunan hasat edilen ürünün aglEIi[glII dogru bir sekilde tartilâbildigi kendinden tahrikli hasat makinesinde ürünün tartilB'iasIEla yönelik yerlesik cihazi] açlKIamaktadE Mevcut bulusa göre, ekteki istemler araCIIJgIMa tannlanan bir biçerdöverin kütle aklgl sensörünün kalibre edilmesine yönelik bir yöntem saglanmaktadE SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI SEKIL 1A, bir konvansiyonel biçerdöverin perspektif görünümüdür.
SEKIL 18, konvansiyonel kütle aklglsensörünü göstermektedir.
SEKIL 1C, kütle aklgsensörünün diger yapüând lEinasIEgjöstermektedir.
SEKIL 1D, kütle aklglsensörünün bir diger yapliândlîrinaslügiöstermektedir.
SEKIL 2A, kütle ak& sensörünün kalibre edilmesine yönelik bir islemin yapHândEnasIEl göstermektedir.
SEKIL ZB, kütle akigl sensörünün kalibre edilmesine yönelik bir islemin diger yapllând[Elnasllîgliöstermektedin SEKIL 2C, kütle akEl sensörüne yönelik bir kalibrasyon karakteristik özelligini göstermektedir.
SEKIL ZD, vasiü tart-üre kütle akElsensörü verisini göstermektedir.
SEKIL 3, kütle aklgl sensörünün kalibre edilmesine yönelik bir sistem yapilândlîiinasllîi göstermektedir.
SEKIL 4A, bir vasitâ tartßisteminin bir yapilândünasll üst plan görünümüdür.
SEKIL 4B, SEKIL 4A'daki vasitîii tartEisistemini ve ön dingildeki yüklemeyi gösteren, bir biçerdöverin ön dingilinin sematik cephe görünümüdür.
SEKIL 4C, vasiû tartßisteminin diger yapllând ünasII üst plan görünümüdür.
SEKIL 4D, hayali tasma kapasitelerinin tespit edilmesine yönelik bir islemi gösteren bir akigldiyagramllü SEKIL 5A, bir genlesmeölçerin bir yaplßnd iEinasII en kesit görünümüdür.
SEKIL SB, SEKIL 5A'daki hatlar (B-B) boyunca görülen sensör tutucusunun en kesit görünümüdür.
SEKIL 5C, SEKIL 5A'daki mllZhatEltutucusunun perspektif görünümüdür.
SEKIL 6, bir vasü tartl3isteminin kalibre edilmesine yönelik yöntemi gösteren bir islem akEldiyagramIlÜ SEKIL 7A, tahiEl deposunun tahllDa doldurulurken agElliganki degisimin veya tahil] ag IEMglIlEl ölçülmesine yönelik bir sistemin bir yapüând Enaslügiöstermektedir.
SEKILLER 78 ila 7E, tahlüdeposunun tahlili& doldurulurken agElllglIaki degisimin veya tahllIl aglElllglII ölçülmesine yönelik diger yapllândlElnanI farkllîl görünümlerini göstermektedir.
SEKIL 8, bir tabla baslüç sensörünün bir yapllândünasll yan cephe görünümüdür.
SEKIL 9, güvenilmeyen vasltâ tartEIverilerinin tanIilanmas- yönelik bir islemi göstermektedir.
AYRINTILI AÇIKLAMA Kalibrasyon Yöntemleri Simdi, birkaç görünüm boyunca benzer referans numaralarII aynljveya karsllm gelen parçalarElbeIirttigi sekillere at[iîlla bulunarak, SEKIL 2A, bir kütle aklglsensörünün (130) (SEKIL iB) kalibre edilmesine yönelik tercih edilen islemin (200) adilarIlZlgösteren bir aklgl diyagramIB BaslangEladIiIa (210), iki ölçüm adilîq215 ve 220) baslamaktadlEl Adnda (215), kütle aklgl hlZElsinyaIi, kütle aklgl sensöründen elde edilmektedir. AdIida (220), biçerdöverin vaslîâ aglHligllýla ilgili bir vaslBi ag EllKl sinyali, vaslß aglElllgEölçüm sisteminden elde edilmektedir. AdIlda (235), kütle aklglîdüzeltme faktörü, tercihen önceki çalismadan elde edilmekte ve düzeltilmis kütle aklgl h-EEIde etmek amaciyla hasat edilen tahlllhrl ölçülen kütlesiyle çarpilmaktadlB AdIida (237), düzeltilen kütle aklSl ölçümü, tercihen rapor edilmekte, zaman damgalamaslîýapllüiakta ve sonraki islemler için depolanmaktadlü AdIida (250), kütle ak& sinyali ile yas& aglElllEI sinyali arasIiaki bir hata belirlenmekte ve yeni bir kütle aklgüjüzeltme faktörü hesaplanmaktadlîl Yeni kütle aklgîljüzeltme faktörü, tercihen adnda (235) kullanllüîak üzere depolanmakta; yani, yeni kütle aklSlîldüzeltme faktörü, sonraki ölçülen kütle aklglhlîlarlüb uygulanmaktadE AdIidaki (250) hata belirleme ve yeni düzeltme faktörünün hesaplanmasüslemleri, çesitli yöntemlere göre gerçeklestirilebiImektedir. Bir yöntem, sadece kütle ak& sinyalinin integralinin toplam vasltâ aglEllgIaki degisimle bölünmesidir. Ancak, bu yöntemdeki birinci sorun, vasiß aglîll[glII kütle akü sinyaliyle, diger bir ifadeyle hasat noktasIdaki toplam vasltîh aglîlllgiIan hâlihazüla etkilenen kütle aklgl sensörünün (130) darbe plakasi (140) (SEKIL 18) çarpan tah[lDa es zamanlEblarak degismemesidir. Bu sorun, biçerdöverin hasat kaldlîma islemini durdurmasldan sonra kütle akgl sensörü sinyalinin slflElan farklEUegeri okumaya devam ettigi zaman. hesaplanmasü/e vaslß aglEllIEl sinyaliyle daha iyi bir sekilde eslesmesi için kütle aklgl sinyalinin zamanII kaydiElllBiaslZl araciligllsîla klâlnen düzeltilebilmektedir. Bu yöntemle ilgili bir diger sorun, herhangi bir belirli bir zamandaki vaslß aglEll[glElölçümünün veya hatta herhangi iki ayrlKl zaman araleUaki ölçülen valei aglElllglIaki degisimin, degisen vasltîh egimi ve diger degisen kosullardan (asagi vasltâ aglElllKl sisteminin çesitli yapilândlElnalarlEb göre ele aI-n) dolaymüvenilir olmayabilmesidir.
Dahasüampirik veriler, kütle aklgl sensörlerinin, biçerdöverin tarla veya ürün kosullarIaki zaman zaman görülen degisimlerle karsilâsmasII haricinde çalisma esnaleUa nispeten dogru oldugunu göstermistir. Tarla veya ürün kosullarII degismesi durumunda, ölçülen kümülâtif kütle aklglverilerinin egimleri, ölçülen vaslü aglEIlllZl verilerinin egiminden çarplEElbir sekilde daha farkIElhaIe gelecek ve böylelikle veri kümeleri, birbirinden uzaklasmaya baslayacaktE Kütle aklgl sensörü verisine yapllân geçici egim düzeltmesi, veri kümelerini benzer sekilde “uygun hale getirecek”, ancak veri kümelerinin uygun zamanlarda düzeltme yapmak amaclila neredeyse sürekli olarak izlenmesi gerekecektir.
Yukarlâb ele allElan sorunlari ve ampirik sonuçlarI ElgilEUa, adIidaki (250) aglElllgiI düzeltilmesine yönelik islem, SEKIL ZB'deki akSdiyagramEile gösterilmektedir. SEKIL ZB'deki islemde, düzeltme faktörünün gerekliligi, vaslü aglîllllZ] verisi ve kümülâtif kütle aklSü/erisinin bagüîlegimine dayanllârak belirlenmektedir. AdIida (252), kütle aklglhlZIZItercihen kütle aklgl sensöründen (130) gelen sinyalin lglglia arama tablosundan (SEKIL 2C'ye göre daha ayrlEtllJIbir sekilde tarif edilen) elde edilmektedir. Adnda (254), kütle aklSl hlîlîlve aynEI zamanda kütle aklgh-I kümülâtif toplamElkaydedilmekte ve tercihen zaman damgalamasEl yapmaktadlü AdIida (256), vasltâ aglEIl[glEkaydedilmekte ve tercihen zaman damgalamasü yapliiiaktadü AdIida (258), tercihen bir ölçüm süresine (örnegin 10 saniye) ulasliâna dek, aklSElI zaman içindeki egimi (diger bir ifadeyle degisim hm vaslß aglEll[gllElI zaman içindeki egimiyle (diger bir ifadeyle degisim hlîlîl karsliâstlEllIhaktadlEl Egimlerin yönünü gösteren isaretlerin farklüilmasüleya egimlerin mutlak degerinin bir esik yüzdesi kadar (örnegin yüzde 1) farkIEölmasüzlurumunda, adIida (264) yeni bir düzeltme faktörü hesaplanmaktadE Aksi halde, önceki düzeltme faktörü (eger mevcut ise), tercihen adnda (266) tutulmaktadlE Önceki düzeltme faktörünün tutulmasII bir pozitif algoritmik ad! içermeyecegi takdir edilmelidir.
Degisim hlZarII karsllâstlîlliiasl ek olarak, akEltabanlßglHllKl degisim tahmini, kaydetme dönemi (T) boyunca aglîllllZI tabanlüaglîlllß degisim tahminiyle (tercihen kaydetme döneminin baslanglEljve bitisindeki aglElllKl sinyalindeki farktan türetilen) karsllâstEllâbilmekte ve bu sekilde, uygun bir düzeltme faktörü belirlenebilmektedir.
Tercihen adIida (252) basvurulan arama tablosu, tercihen SEKIL 2C'de gösterilen kalibrasyon egrileri kümesini (280) içermektedir. Piyasada satilân bazEtlarbe tipi kütle aklgl sensörlerinin yanlfllglteknikte iyi bilinen kütle aklgl hlîlEa dogrusal degildir. Bu dogrusal olmayan iliskinin sekli, tahlEJtipi, vasilii egimi ve rutubet içerigi gibi faktörlerle birlikte degisiklik gösterebilmektedir. Dolaylglîda, bu tür faktörlerin her bir arallgl. karsllllîl gelen kalibrasyon egrileri kümesi (280), ampirik bir sekilde gelistirilebilmekte ve adlda (252) sensörün kütle akISlh-I belirlenmesi için basvurulabilmektedir.
AdIida (264) yeni düzeltme faktörünün hesaplanmasüölçüm dönemi (T) veya birden fazla ölçüm dönemi (T) boyunca kümülâtif kütle aklglhlZÜ/erisini, vasltâ aglEIllld verisine en uygun hale getirmek için gerçeklestirilmektedir. Düzeltme faktörü, tek dogrusal çarpan içerebilmektedir. SEKIL 2D, bir örnek veri kümesidir (270). Veri kümesi (270), bir vasiß aglElllEl verisini ( ve kümülâtif kütle aklglhlîEl/erisini (271) (bir hat grafigi ile temsil edilen) içermektedir. Ölçüm dönemi (T) boyunca (SEKIL 2D'de, 60 saniye), kümülâtif kütle aklglhlîIJerisinin (271) egimi, valei aglEllllZJ verisinin (272) egiminden çarpIEDJir sekilde farklIE DolayEIýla, düzeltilen egim (hat (271') ile gösterilen) tercihen kullanilîhaktadlü Bunu elde etmek için, bir düzeltme faktörü (k), kütle aklgl hlîü verisine (271) en uygun olan hattI egimi ile hattI (271') egimi araleUaki oran seklinde hesaplanmaktadB Bir sabit ile çarpllBwasIan ziyade veri kümelerinin uyulmasülçin daha karmasiKl bir düzeltme yönteminin kullanllâbilecegi takdir edilmelidir. Örnegin, bir alternatif yöntem, ölçüm dönemi (T) boyunca vasltâ aglEllllZJ verilerine en uygun olan birinci derece, ikinci derece, üçüncü derece veya dördüncü derece polinomun içine kütle aklg sensörü verisini girmek için gerekli katsayllârlîbelirleyebilmektedir. AynElzamanda bazEluygulamalarda, teknikte bilinen sinyal isleme yöntemlerinin (düzgünlestirme veya alçak geçiren filtreler gibi) hatalüverilerin kaydedilmesini önlemek amaclEa vasiû aglüligüie kütle aklglhminyallerinin herhangi birine veya her ikisine uygulanabilecegi takdir edilmelidir.
Kalibrasyon Sistemleri SEKIL 3, tercihen islemi (200) gerçeklestirmek için kullanilân bir kalibrasyon sisteminin (300) sematik gösterimidir. Kalibrasyon sistemi (300), tercihen bir vasltâ tartüsistemi (400), bir verim monitörü kartlZ(310), bir monitör sistemi (320), bir rutubet sensörü (330), bir helezon aglElltlZl sensörü (335), bir hlZsensörü (340), bir veya daha fazla jiroskop (345), bir veya daha fazla ivmeölçer (, bir kütle aklgl sensörü (130), bir tabla baslik; sensörü (380) ve bir kütle aklSlsensörünü (130) Içermektedir.
Monitör sistemi ( içeren bir islem devre sistemini ve bir görüntü birimini (324) içermektedir. Görüntü birimi (324), operatörün komutlarljgirmesine olanak saglamak için yapllândEIlân bir grafik kullanlEElarabirimidir.
Monitör sistemi (320), tercihen biçerdöverin (10) kabinine (12) monte edilmekte (SEKIL IA) ve bu sekilde kullanlEJZI görüntü birimine (324) bakabilmektedir. BazlZlyapilândlîilnalarda, gibi ekim bilgilerini görüntülemek için de yaplIândElIâbilmektedir. Bu tür yapllândlîilnalarda, monitör sistemi (320), tercihen ekim bilgisini verim verileriyle üst üste bindiren haritalarEl görüntülemek ve ekim bilgisini verim verileriyle karsllâstünak için yapllând EIE1aktadEl Verim monitörü kartl1310), tercihen biçerdövere (10) monte edilmektedir. Jiroskop (345) ve ivmeölçer (350), tercihen verim monitörü kartlEa (310) elektrikli iletisim halinde olmakta ve oraya monte edilmektedir. Hlîl sensörü (340), rutubet sensörü (330), kütle aklgl sensörü (130), tabla baslik; sensörü (380) ve vasißi tartEbisteminin (400) tamamütercihen verim monitörü kartlýla (310) elektrikli iletisim halinde olmakta ve buna karsÜJKl bu kart da monitör sistemiyle (, monitör sistemiyle (320) elektrikli iletisim halindedir.
Hlîl sensörü (340), tercihen teknikte bilindigi gibi biçerdöverin dingil h-Elölçmek için yapllândlîlllfhaktadlB Dingilin her bir dönüsünde veya klgtnen dönüsünde, hlîl sensörü (340), tercihen verim monitörü kart. (310) kodlaylEÜtIiÜgöndermektedir. Monitör sistemi (320), tercihen her bir kodlaylEBtHGrasaki zamandan dingilin h-Eöelirlemektedir.
Vasß AG Elgüblcüm Sistemleri SEKIL 4A, vasitBi tartl3isteminin (400) bir yapilând Ünasllîgiöstermektedir. Vaslü tartßistemi (400), genellikle, biçerdövere (10) takllân bir genlesmeölçer kümesini (500) (daha sonra ayrlEtHJDOIarak tarif edilecek) içermektedir. Gösterildigi gibi, biçerdöver (10), ön lastikleri sisteminin (400) bir yapllândlElnasÇlön dingile (422) monte edilen bir çift ön genlesmeölçeri 500r2) içermektedir. Her bir genlesmeölçer (500), en sag uca ve en sol uca sahip olmakta ve tercihen söz konusu en sag ve en sol ucun yakIHaki iki lokasyonda ilgili dingile monte edilmektedir. Her bir genlesmeölçer (500), tercihen braketler (460) (SEKIL 48) veya ilgili dingile SEIZDJir sekilde tutturulan diger uygun cihaz kullanüârak monte edilmektedir. Her bir genlesmeölçer (500), tercihen monte edildigi ilgili dingille büyük ölçüde hizalßlmaktadEl Her bir genlesmeölçer (500), tercihen verim monitörü kartlgla (310) elektrikli iletisim halindedir.
Vasltîi tartEkisteminin (400) çallglnaslîelesnaslütla, biçerdöverin (10) aglîlllglüyükü süslýla ön bükülme gerilmeleri, ön dingile (422) ve arka dingile (427) uygulanmaktadß SEKIL 4B, ön dingile (422) etki eden yüklerin sematik gösterimidir. Biçerdöverin (10) ön dingil (422) taraf-an taslElan aglHllEl klginÇl (Fw) olarak tanIiIanmaktadlEl AglElllE] (Fw), biçerdöver sasisinin dingillere baglandlgElki noktada uygulanmakta ve her bir baglantlîhoktasIa bir kuvvete (Fw/2) yol açmaktadE Yük (Fw), ön lastikler (410) aracÜJglüla topraga aktarllüîakta ve her bir ön lastikte (410) kuvvetler (Fr ve FI) araciliglîla belirlenen bir reaksiyon kuvvetine yol açmaktadlEl Gösterilmemesine ragmen, bükülme gerilmelerine yol açan karslIJKl gelen yükler ve reaksiyon kuvvetleri, arka dingil (427) tarafian deneyimlenmektedir. Dingillerin (422, 427) üstündeki yükün, ürünün hasat edilmesi esnaleUa tahlllsilosuna daha fazla tah- iIave edilmesinden dolaylîlartmaslütlan ötürü dingiller üstündeki bükülme gerilmelerinin artacagEltakdir edilmelidir. Bu artan bükülme gerilmeleri, dingillerin SEKIL 4B'deki gizli çizgilerle büyütülmüs bir sekilde gösterildigi gibi bükülmesi esnasIa braketlerin (460) birbirine dogru içeri dogru yer degistirmesine yol açacaktlE Braketlerin içeri dogru yer degistirmesinden dolaylîlgenlesmeölçerler (500), verim monitörü kartlEla (310) iletilen gerilimdeki karsl1]Kl gelen artlglîiblusturmaktadlîl Genlesmeölçerlerden (500) gelen gerilimlerin toplamübiçerdöverin (10) aglîlligllsîla ve her bir dingile uygulanan kuwetin (Fw) büyüklügüyle orantllElilEl Bazljiapllândünalarda, ön genlesmeölçerler (500f1 ve 500f2) çlKlarllâbilmekte ve bu sekilde yapllândlîrlnalarda, vasltîh tartßisteminin dogrulugunun riske atllâcagübununla birlikte, daha uzun bir çallgl'na döneminden sonra bu tür bir yapllândlElnanI halen SEKILLER 2A ve ZB'ye göre tarif edilen yöntemlere göre kütle aklg sensörünün (130) ne kadar uzaga “kayd[glr1-” yönelik bir kullanlglmösterge saglayacagEliakdir edilmelidir.
Vasß AG @@@Icüm CihazEl SEKIL 5A, bir genlesmeölçerin (500) yapllândünasll en kesitini göstermektedir. bir mlEhatlEl(520) ve bir m[lZhatlQtutucusunu (525) içermektedir.
Kanal (510), birinci uçta birinci brakete (460) monte edilmektedir. Sensör tutucusu (535), kanal. (510) içine sabitlenmektedir (örnegin presle geçirilerek). Bir boru (515), tercihen sensör tutucusunun (535) içine monte edilmektedir. En iyi SEKIL SB'de görüldügü gibi, sensör (530), tercihen dikilerek borunun (515) içine yerlestirilmektedir.
MlEhatEl tutucusu (525), kanal. (510) içine sürgülü bir sekilde yerlestirilmektedir. MüZhatlgl yakIIdaki ikinci brakete (460) sabitlenmektedir. Mllîhatlgl (520), en iyi SEKIL 5C'de görüldügü gibi tercihen mllZhatlEItutucusunun (525) içine monte edilmektedir. MllZhatlîI(520), tercihen bir açilZlllZl(522) içermektedir. MllZhatEtutucusu (525), bir bosluk (527) içermektedir.
Boru (515), tercihen mlKhatlgl açlKIlglll (522) içinden mllZhatlgl tutucusu boslugunun (527) içine uzanmaktadlEI Boru, tercihen mlKhatE tutucusunun (525) içinde bulunan bir o-halkasü (532) tarafIan radyal olarak sIlElbnmaktadlB Sensör (530), sensör tarafIan deneyimlenen manyetik alanla orantl1]]]Jir sinyali yaymak için yapüândlülîhlgl herhangi bir sensör olabilmektedir. Sensör (530), tercihen Saitama, Japonya'daki Allegro MicroSystems Inc. tarafIian satllân A1392 model numaralßensör gibi bir Hall Etkisi Sensörüdür. Sensör (530), verim monitörü kartlýla (310) elektrikli iletisim halindedir. Çallgma esnasIa, braketlerin (460) yukarlîlb tarif edildigi ve SEKIL 4B'de gösterildigi gibi birbirine göre hareket etmesiyle birlikte mlKhatlgltutucusu (525), kanal. (510) içine hareket etmekte ve bu sekilde milZhatlîl tutucusu (525) ve sensör tutucusu (535) birbirine göre hareket etmektedir. Böylelikle sensör (530), miKhatlîtaki (520) açiEl[giI (522) içine hareket etmektedir. MllZhatlîl(520), açlKlEglI (522) içinde bir manyetik alan olusturmaktadß Manyetik alan. büyüklügü, mlEhat- (520) genisligi (SEKIL 5A'da görüldügü gibi sagdan sola dogru) boyunca degisiklik göstermektedir. Sensörün (530) manyetik alani içine hareket etmesiyle birlikte sensör (530), verim monitörü kart. (310) bir sinyal göndermekte, bu sinyalin gerilimi, sensörün (530) Iokasyonundaki manyetik alan. büyüklügüyle orantHJBllE Böylelikle, sensör (530) tarafIan üretilen gerilim, sensörün (530) miEhatlgl(520) içindeki pozisyonuyla ilgili olmaktadlEl Benzer sekilde, sensör (530) taraflükjan üretilen gerilim, braketlerin (460) bagllIl/er degistirmesiyle ilgilidir.
Gerilimölçerin (500) diger yapHândlEilnalarIlEl farklEbir sekle sahip bir m[EhatlEE(520) ve milZhatEa (520) göre farkllîlsensör (530) IokasyonlarIEilçerebilecegi takdir edilmelidir. Ancak, SEKILLER 5A-5C'ye göre tarif edilen yapllândlîrlna, açiEliglE (522) içinde, mlEhat- (520) bitisigindeki manyetik alanlEl büyüklügünün mllZhat- (520) genisligi boyunca açlKllglI içinde büyük ölçüde ve önemli bir dogrusallllZla degisiklik göstermesinden dolaylîllercih edilmektedir. Çallgma esnasIa dingillerin deneyimledigi karmasilîl yükleme senaryolarlian dolather bir dingile monte edilmis iki genlesmeölçerin (500) kullanHInasthercih edilmektedir. Örnegin, dingillerin birinin, biçerdöverin (10) hareket yönünde ileri veya geri bükülme halinde yerlestirilmesi (diger bir ifadeyle SEKIL 4B'de gösterilen dikey kuvvetlere (Fw) çapraz bir sekilde), braketler (460), biçerdöverin (10) aglElllgilýla ilgisiz olan baglElyer degistirmeyi deneyimleyecektir. Ancak, iki genlesmeölçerle (500) birlikte, bu tür bükülme, bir braket çiftini (460) birbirinden uzaklastlElElken diger braket (460) çiftini ise birbirine yaklastlîilnakta, bu sekilde genlesmeölçerler (500) tarafIan gönderilen gerilimlerin toplamÇl büyük ölçüde etkilenmeden kalmaktadlB Hatadaki benzer bir azalma, herhangi bir dingilin burulma halinde yerlestirilmesi durumunda gözlemlenmektedir. Genlesmeölçerlerin (500), dingillerin (422, 427) alt. monte edilebilecegi ve bu sekilde braketlerin (460), biçerdöverin (10) aglîll[g]l:l arttiEça birbirinden uzaklasacaglîtiakdir edilmelidir.
Kütle AklîlVerisinin Islenmesi Kalibrasyon sistemi (300), aynlZlzamanda düzeltilen kütle aklg verisini verim verisi halinde islemekteclir. SEKILLER 2A ve 3'e göre tarif edilen kalibrasyon yönteminin hasat kaldlÜna esnaleUa gerçeklestirilmesi süsßda, düzeltilen kütle aklg verileri, monitör sistemi (320) tarafIan depolanmaktadlE Monitör sistemi (320), tercihen izleme dönemi (T) boyunca biriken tahllliarI kütlesini (m) elde etmek amacûla çallglna esnasIa her bir ayrElzIeme dönemi (T) (örnegin bes saniye) boyunca kütle aklgl verisini entegre etmektedir. KullaniEÇl tercihen tablanI genisligini (diger bir ifadeyle tabla genisligi (Wh)), çallgnadan önce monitör sistemine (320) girmektedir. Monitör sistemi (320), hlîlîaörnegin hlîlsensörü (340) taraf-an ölçülen) izleme dönemi (T) boyunca entegre etmek suretiyle kat edilen mesafeyi (D) belirlemektedir. Verim (Y), daha sonra, asagEllaki denklem kullanliârak hesaplanabilmektedir: Verim verileri, rutubet sensöründen (330) gelen sinyal kullanllârak rutubete iliskin düzeltilebilmekte ve teknikte bilindigi gibi akre bas. kuru busel cinsinden rapor edilmektedir. Her bir izleme dönemiyle (T) iliskili tarladaki Iokasyonlar, GPS sistemi (355) kullanilârak olusturulmakta ve monitör sistemi (320) taraflEUan kaydedilmektedir. GPS ve verim verileri, daha sonra tarladaki uzamsal varyasyonu gösteren bir verim haritasEl olusturmak için kullanllâbilmektedir.
Vaslß TartlZSistemi Kalibrasyon Yöntemleri Vasltâ tartEtisteminin (400) kalibre edilmesine yönelik bazü/öntemler kapsamIa, tercihen her bir genlesmeölçer (500) tarafIan gönderilen sinyale uygulanmasEiçin uygun çarpanlar belirlenmekte ve bu sekilde, ayrEl çarpanlarü tarafIan çarplEln sinyallerin toplamü biçerdöverin (10) aglEIllgllîla büyük ölçüde orantlJJJIblmaktadE SEKIL 6, vaslü tartßisteminin kalibre edilmesine yönelik bir islemi (600) gösteren bir aklg diyagramIlEl AdIida (610), monitör sistemi (320), her bir genlesmeölçer (500) tarafIan gönderilen sinyalleri (V1 ila Vn) kaydetmektedir. AdIida (620), monitör sistemi, operatörü bir kalibrasyon manevrasEýapmasEl konusunda yönlendirmekte ve bu sekilde, çesitli lastikler, biçerdöverin (10) aglEll[g]II farkllZl k-IIIarEltasiaktadIB Örnegin, monitör sistemi, operatöre biçerdöveri belirli bir hlîda büyük ölçüde düz bir yüzeyde sürmesi talimatIElerebilmektedir.
Biçerdöverin (10) toplam aglElllglII büyük ölçüde kalibrasyon manevrasü boyunca degismemesinden dolayÇlsinyaller (Vn) arasIaki iliski, asagidaki gibi bir iliski aracHJgllîila modellenebilmektedir: W -- biçerdöverin aglElliglII sabit olmasIan dolayEbir sabittir (dikkat: W, biçerdöverin (10) gerçek ag lEIliglIlZilemsil etmeyebilmektedir) Vn -- n'inci genlesmeölçer (500) taraflEtlan gönderilen sinyali temsil etmektedir Cn -- n'inci genlesmeölçerle (500) iliskili bir kalibrasyon faktörünü veya çarpanEtemsil eden bir katsayIE DolayElgla, adIlda (630), monitör sistemi (320), tercihen kalibrasyon manevrasEboyunca sabit degere (W) yol açan katsayEQCn) kümesini belirlemektedir. Bazülakalarda sabit degerin (W) pratikte elde edilemeyecegi ve bu durumda monitör sisteminin tercihen kalibrasyon manevraslloyunca en küçük (W) varyasyonuna (örnegin standart sapma) yol açan katsayEl (Cn) kümesini belirleyecegi takdir edilmelidir.
AdIida (640), bilinen ag ElllKl sisteme eklenmekte veya sistemden çllZlarHEnaktadlE Örnegin, tabla (15), biçerdöverden (10) çlKlarllâbilmekte ve bu sekilde biçerdöverin toplam aglHllgllÇl tablanI bilinen aglEIligiElkadar azalmaktadlB Ad Iida (650), yeni katsayilâr (Cn) hesaplanmakta ve böylelikle (W)'deki degisim, biçerdöverin aglElliglIda bilinen degisime esit olmaktadE Örnegin, katsayüâr (Ch), aglHllEtaki bilinen degisimle (örnegin tablanI (15) aglElligJLIlbölünen (W)'deki azalmaya esit tek bir sabit ile çarpilâbilmektedir. AdIida (660), monitör sistemi (320), tercihen sonraki aglElllKl ölçümlerine uygulamak üzere yeni katsayilârü (Cn) depolamaktadE Islem aklg diyagramIa (600) tarif edilen kalibrasyondan önceki bir opsiyonel kurulum asamasIa, monitör sistemi (320), tercihen operatöre kalibrasyon yordam. (620) benzer bir yordamlîlgerçeklestirmesi talimatIIZl/ermekte ve bu sekilde, çesitli lastikler tarafIan taslEbn ag lElllKl klâlnülegismektedir. Her bir alt yordam gerçeklestikçe monitör sistemi (320), sinyallerdeki (Vn) degisimi degerlendirmekte ve sinyallerdeki degisimin her bir lastik tarafIan tas-n aglEIlllZl klîlnIaki beklenen degisime karsiEiEl gelip gelmedigini belirlemektedir. Örnegin, monitör sisteminin operatöre vaslßyEliiEIandlElna talimatlülrermesi durumunda, geriye dogru yerlestirilen ön ve arka genlesmeölçerlerden (500f2 ve 500r2) gelen sinyallerde bir artlglü gözlemlenmesi gerekmektedir. Bu tür bir degisimin hiç gözlemlenmemesi durumunda monitör sistemi (320), tercihen operatöre geriye dogru yerlestirilen genlesmeölçerlerin (500f2 ve 500r2) uygun bir sekilde kuruldugundan emin olmasElialimatlürermektedir.
Bir opsiyonel sistem degerlendirme asamasIia, monitör sistemi (320), biçerdöverin (10) hareket etmesi, ancak hasat kaldlElnamasElesnasIa yeni katsayllârlIKCn) belirlemektedir (islem aklglüdaki (600) adlda (630) gerçeklestirildigi gibi). Örnegin, monitör sistemi (320), GPS sisteminin (355) biçerdöverin (10) saatte yaklasik] 10 milden daha hlîlüleya biçerdöverin (10) muhtemelen tasma modunda oldugu ve hasat kaldlElna modunda olmadigllîönceden belirlenmis herhangi bir hlîda hareket ettigini isaret etmesi durumunda islemin (600) adIiIEl (630) baslatabilmektedir. Tasna süsüda yeni katsayllârl (cn) hesaplanmasIlEl, biçerdöverin (10) aglEll[glII yük tasIla elemanlarlîarasia kaymaslýla birlikte biçerdöverin tahEEbirikimi yapmamasldan dolayEilercih edilmektedir.
Güvenilmeyen Veriler Vasü tartEtisteminin (400) çallgtnasia, belirli çevresel ve çallgtna parametreleri, ara 5%, valei aglEllllZl verilerinde yanllglllZl olmas sebep olmaktadü Bu tür veriler, tercihen monitör sistemi aracillglýla tanIilanmakta ve tercihen kütle aklgl sensörü (130) tarafIan saglanan kütle akEhlîßinyalini kalibre etmek için kullanilBwamaktadlEl Böylelikle, güvenilmeyen vasltâ agElllKl verilerinin filtrelenmesine yönelik tercih edilen islem tercihen SEKIL 2A'ya göre tarif edilen isleme (200) göre vas[tî1h aglîlliglllîkullanan kütle ak& hlîElsinyalini kalibre etmektedir. AdIida (910), monitör sistemi (320), tercihen veri kalitesi kriterini izlemektedir. Veri kalitesi kriteri, tercihen vasiüi tartIleistemi (400) taraflEtlan olusturulan verinin dogruluguna kars[[[El gelen bir sinyali Içermektedir. AdIida (920), monitör sistemi (302), tercihen veri kalitesini önceden belirlenen esik degeriyle karsllâstlîrlnaktadlEl Esik degeri, önceden belirlenmis bir yüzde veya ortalama veri kalitesi kriterinden olan standart sapma saylîüveya sadece önceden belirlenmis bir degeri içerebilmektedir. Esik degeri, tercihen istenmeyen veri kalitesi aral[g]l:lile istenen veri kalitesi aral[g]l:laralelda bulunmaktadE Veri kalitesi kriterinin esik degerini asmasEldurumunda, adIida (930), monitör sistemi, tercihen kütle akE hlZZtsinyalini vaslß aglEllllZl verileriyle kalibre etmektedir. Adli (930) gerçeklestirilmesi sßasia, monitör sistemi (320), tercihen vasltîâi tartElsistemInden (400) gelen verileri kaydetmeye devam etmekte, ancak vasltâ tartlîl sistemini kullanmayEl blîehkmaktadlü Monitör sisteminin (320), bir düzeltme faktörü kullanarak kütle aklgsensörünü (örnegin SEKIL ZB'ye göre tarif edildigi gibi) kalibre ettigi yapllândlülnalarda, monitör sistemi, veri kalitesi kriterinin güvenilir veri esik degerini asmasian önce hesaplanan son düzeltme faktörünü kullanmaya devam edebilmektedir.
AdIida (940), monitör sistemi, tercihen veri kalitesi kriterinin güvenilir veri esik degerinin altIa olup olmadlglIEKdiger bir ifadeyle vasita aglîllllîl verilerinin yeniden güvenilir olup olmadlglILIlbelirlemektedir. Eger böyle olursa, adnda (950), monitör sistemi (320), tercihen vaslâ aglEllllZlverileriyle kütle akEh-I kalibrasyonuna devam etmektedir.
Güvenilmeven Veriler - Bosaltma Calgnalarü Kalibrasyon sisteminin (300) çallglnasüesnasia, operatör, ara si& biçerdöverin tahil] deposundan (20) biriken tahl[[larlZl(110) çllZlarmak amacüla biçerdöverin (10) bosaltma helezonunu (30) etkinlestirecektir. SilZlllZJa bu çalgna, hasat kaldlEIIJIken, biçerdöverin (10) yanIa tahllîl arabaslü veya helezon vagonunu çeken bir traktörle birlikte gerçeklestirilmektedir. Bu tür çallsmalar süsia, biçerdöverin aglElllglÇlbosaltmadan dolayEl degismekte ve böylelikle vasllii aglîll[g]II burada tarif edilen kütle aklgl sensörünü (130) kalibre etmek için kullan[Ifnamaslîgerekmektedin Dolaylglîla, helezon aglHlllZl sensörü (335), tercihen SEKIL 3'te gösterilen kalibrasyon sisteminin (300) yapilândlElnalea dâhil edilmektedir.
AglülllZl sensörü (335), biçerdöverin (10) bosaltma helezonunun (30) aglHlgllElütasülan herhangi bir yük tasIia elemanlEla baglanan ve yük tasIia elemanII veya bosaltma helezonunun (30) aglElllglüla 0rantl[l]îbir sinyali göndermek için yapllândlülân diger herhangi sensörün deformasyonunu (örnegin gerinimini) ölçmek için yapllândlülân bir gerinim ölçeri içerebilmektedir. Kurulum asamasIa, monitör sistemi (320), bosaltma helezonunda (30) hiçbir tah- olmamasüdurumunda helezon aglBllEJ sensöründen (335) gelen sinyalin degerini kaydetmektedir. Çallgma esnaleUa biçerdöverin bosaltma helezonundan (30) tah[l]]arl:l bosaltmasEl durumunda, bosaltma helezonunun aglElllgEl artmakta ve helezon aglEIllIZl sensöründen (335) gelen sinyal artmaktadE Helezon agElllE sensöründen (335) gelen sinyalin, kurulum asamasIa kaydedilen degeri asan esik seviyesine ulasmasEtlurumunda, monitör sistemi (320), SEKIL 9'a göre tarif edildigi gibi güvenilmeyen veri moduna girmektedir. Bosaltma helezonunun (30) dönmesi durumunda, helezon aglEllllZI sensörü sinyalinin frekans içerigi, bosaltma helezonunun büyük ölçüde dikey titresime girecek olmaleUan dolayüdegisecektir. Böylelikle, alternatif yöntemde, helezon aglEllllZ] sensörü sinyalinin frekans spektrumu, helezonun döndügü zamanEbelirlemek için kullanllIhaktadlEI Helezon aglîlllE] sensörü sinyalinin önceden belirlenmis arallEtaki bir genlige sahip önceden belirlenmis arallgll içindeki bir frekans bilesenini içermesi durumunda monitör sistemi (320), tercihen güvenilmeyen veri moduna girmektedir.
Buna ek olarak, helezon aglEllllZl sensöründen (335) gelen sinyal, tahllîldeposunun (20) tamamen bosaltllTiîl bosaltüBiadlgllElbelirlemek için kullanllâbilmektedir. Operatörün tahll] deposunun (20) yalnlîta bir kEnIEbosaltmasEl/e bosaltma helezonunu (30) durdurmaslîl durumunda, helezon aglEIlüZJ sensörü sinyalinin frekansüesik degerinin alt. geri dönecek (bosaltma helezonunun dönmedigini isaret eden), ancak sinyalin degeri, tahllîdeposunun (20) bosaltllßîas- dek bosaltma helezonunun bosaltllâmamaslrîhan dolaylîsik degerinin üzerinde kalmaya devam edecektir. DolaylglEa, helezon aglHllEl sensörü sinyalinin esik degerinin altlEb geri dönmesi durumunda monitör sistemi (320), tercihen tahlEldeposunun (20) bos oldugunu belirlemekte ve genlesmeölçer sinyallerinin toplamII kurulum slßsIa ölçülen toplamla karsllâstlElnak veya operatöre tathdeposunun bos oldugunu görsel olarak Isaret etmek gibi bos tahllîtleposunu gerektiren herhangi bir adnlîlierçeklestirebilmektedir.
Güvenilmeven Veriler - Vaslß Dinamigi Ivmeölçer (350), tercihen biçerdöverin (10) hareket yönü boyunca hEIanmasElveya yavaslamaslýla ilgili bir sinyali verim monitörü kart. (310) göndermek için yönlendirilmekte ve yapllândlüllßîaktadß AslEEhlZanma veya yavaslamanI vasltBi tartEtihaz. aslEID/ükler uygulayabilmesinden dolayümonitör sistemi (320), ivmeölçer sinyalinin önceden tanIiIanmlSJ esik degerini asmasEUurumunda güvenilmeyen veri moduna girmektedir. Benzer sekilde, jiroskop (345), tercihen veri monitörü kart. (310) sinyaller göndermek için yönlendirilmekte ve yapllândlîllüîakta ve bu sinyaller, biçerdöverin (10) hatvesi ve yalpalamaslýla ilgilidir.
Biçerdöverin (10) aslElEgimi veya yalpalamalelI vasü tartlîihazII dogrudan biçerdöverin aglElltgllîla ilgili olmayabilen yüklere girmesine sebep olmas-an dolayl,`_l monitör sistemi (320), tercihen jiroskop sinyallerinin önceden tan Ianmlglesik degerlerini asmasüllurumunda güvenilmeyen veri moduna girmektedir.
Güvenilmeven Veriler - Tabla - Toprak TemasEl TablanI (15) toprakla temas etmesi durumunda vasltîli tartßisteminin (400) biçerdöveri (10) tartma becerisi riske girmekte, çünkü vasllii aglBllglll bir klglnü tabla tarafian taslümaktadlü Dolaylgîla, tablanI (15) ara si& veya düzenli olarak topraga temas ettigi uygulamalarda bir tabla baslik; sensörü (380) kullanllâbilmektedir. Tabla baslik; sensörü ( konumlandlElnak için kullanllân bir veya daha fazla hidrolik kumandadaki baleta kars[[[lZ] gelen bir sinyali üretmek için yapüândlüliilg herhangi bir baleg sensörünü içerebilmektedir. SEKIL 8, hidrolik kumandan. (800) çallglna odaslîla (810) slîljletisiminde olan bir tabla baleÇ sensörünü (380) göstermektedir. Gösterilen yapilândünada, tabla basliîg sensörü (380), baslik; besleme hattIan (820) gelen aklgkan, çallglna odaslîila (810) girmeden önce tabla baslik; sensörünün (380) içinden akacak sekilde kurulmaktadE Tabla baslül; sensörü (380), Plainville, Connecticut'taki Gems Sensors & Controls tarafIan üretilenler gibi bir baslîib transdüserini içerebilmektedir. Tabla baslik; sensörü (380), çallgma odaleUaki (810) baleta karsiIlK] gelen bir sinyali, verim monitörü kartli-iki (310) göndermektedir. Çalßtna esnasia, monitör sistemi (320), tercihen tabla baslik; sensöründen (380) gelen sinyali, tablayl:{15) yüzeyin hemen üzerinde tutmak için gerekli olan baleta karslIJJZl gelen esik degeriyle karsllâstlElnaktadlEl Baslüg, esik balelcI altlEla düstükçe, baslübtaki fark, toprak tarafIan tasin tabla aglEIllglüb karsUIlZJ gelmektedir. Çallgma esnasIa, monitör sistemi ( taraflEUan ölçülen vaslß aglEHigilEUan çilZlarmaktadE BazIZIuygulamalarda, özellikle tablanI (15) çallglna esnaleUa sllZIElZIa toprakla temas etmesinin beklenmedigi uygulamalarda, tabla baslülç sensöründen (380) gelen sinyal, sadece monitör sisteminin (310) güvenilmeyen veri moduna girip girmemesinin belirlenmesi için kullanllâbilmektedir.
Güvenilmeven Veriler - Hayali Tasla Kapasitesi BazEyapllândlElnalarda, monitör sistemi (320) aynüamanda lastikler (410) üzerindeki etkili yükleme noktasII kaymasEüurumunda güvenilmeyen veri moduna girmektedir. SEKIL 4C, piyasada satllân biçerdöverlerde yaygI oldugu gibi çift ön Iastige (410) sahip bir biçerdöveri (10) göstermektedir. Çallgna esnasIa, biçerdöverin (10) aglEIllglII içteki lastik çiftinden dlgtaki lastik çiftine kaymasEl(örnegin dlStaki lastik çiftinin bir dik egim veya engelle karsllâsmaslllurumunda) durumunda, etkili yükleme noktasÇlön dingilin (422) merkezinden uzaga kaymaktadlü Dolaylgîtla, ön dingilin (422) bükülmesi artmakta ve bu sekilde, biçerdöverin aglElllglEldegismese bile genlesmeölçerlerden (500fl ve 500f2) gelen sinyal artmaktadlEl Bu yanllg sinyal, burada "hayali sinyal” olarak tarif edilmekte ve ortaya çllZlan hesaplanmlglyük, burada “hayali tasIia kapasitesi” olarak tarif edilmektedir.
Hayali tasIia kapasitesini tespit etmek amaclýla, SEKIL 4C'de gösterilen vaslß tartEl tercihen braket veya diger uygun cihaz kullanllârak biçerdövere (10) monte edilmektedir.
Genlesmeölçer çifti (500d), verim monitörü kartlýla (310) elektrikli iletisim halindedir. Mevcut basvurunun tarifnamesi Elgllâtla, tek genlesmeölçerin (500d) her bir lastik çiftinin (410) yakI- monte edilebilecegi, ancak iki genlesmeölçerin tercihen burulma ve dikey olmayan bükülme etkilerini iptal etmek için dâhil edilebilecegi (SEKIL 4C'de gösterildigi gibi) takdir edilecektir. Çift genlesmeölçer (500d) çiftinden gelen sinyallerin toplamIlEl esik degerini asmaslîcllurumunda, monitör sistemi (320), tercihen güvenilmeyen veri moduna girmektedir.
Burada SEKIL 4C'ye göre tarif edilen vasltâ tartEtistemi yapllândlElnalarIEkullanan monitör sistemi (320), ek genlesmeölçer (500d) çifti ve ön genlesmeölçer (500f) çiftinden gelen sinyallerin arasIaki oran esik degerini asmasmurumunda hayali tasIia kapasitesini tespit edebilmektedir. Bir yöntemde, monitör sistemi (320), yalnlîta hayali tasla kapasitesinin tespit edilmesi durumunda güvenilmeyen veri moduna girebilmektedir. Ancak, SEKIL 4D'deki aklgl çizelgesinde gösterilen diger yönteme göre, monitör sistemi (320), aynüamanda tespit edilen hayali tasIia kapasitesini hesaplayabilmekte ve ölçülen tasIia kapasitesinden çlKlarabilmektedir. SEKIL 4D'de gösterilen islem aklgl çizelgesinde (480), adnda (481), monitör sistemi, tercihen (a) tabla aglEllllZl sensörü (380) kullanllârak tablanI indirilmesi; (b) Ivmeölçer (350) kullanllârak dikey hlîlanmanI rahatslîl edici olmaslîl (c) jiroskop (345) kullanilârak biçerdöverin dönmesi; veya (d) GPS sistemi (355) veya hE sensörü (340) kullanüârak biçerdöver h-I önceden belirlenmis araligil içinde (örnegin saatte yaklasilZliki ve yedi mil) olmasEldâhil bir dizi göstergeye göre biçerdöverin (10) hasat kaldEifglElEl belirlemektedir.
Biçerdöverin (10) hasat kaldlîrlnasmlurumunda, adIida (482), monitör sistemi (320), jiroskop (345) kullanarak biçerdöverin yalpalamasII kabul edilebilir önceden belirlenmis araI[IZ] kapsamlda olup olmadigllübelirlemektedir. YalpalamanI kabul edilebilir olmasülurumunda biçerdöver, ivmeölçer (350) kullanarak hatveyi belirlemek, ön dingil yükünün biçerdöver hatvesinden dolayEIetkiIendigi hatve faktörünü belirlemek ve sinyalleri hatve faktörüne bölmek suretiyle tercihen ad !da (483) ön dingili ve çift genlesmeölçer sinyalini hesaplanan aglEliigiIaki degisimi belirlemek amaclîla kütle aklgl sensörünü (360) kullanarak öngörülen tercihen “hayali sinyal” elde etmek amaciyla her bir öngörülen “hatve yok” çift genlesmeölçer sinyalini karsilIlZI gelen hesaplanmlgl"hatve yok” çift genlesmeölçer sinyalinden ç[lZlarmaktadlEl Acl Iida (486), monitör sistemi (320), tercihen toplam “hayali tasla kapasitesini” elde etmek amaciyla, çift genlesmeölçerlere (500d) yönelik hesaplanan (örnegin SEKIL 6'ya göre tarif edildigi gibi) çarpanlarEl her bir “hayali sinyale” uygulamakta ve “hayali sinyalleri” toplamaktadlEI AdIida (487), monitör sistemi (320), tercihen ön dingil üzerindeki düzeltilmis üzerindeki toplam “hatve yok” yükünden çlKhrmaktadB AdIida (488), monitör sistemi (320), tercihen adIida (483) hesaplanan hatve faktörüyle çarpmak suretiyle ön dingil (422) üzerindeki “hatve yok” yükünü yeniden ayarlamaktadEI Böylelikle monitör sistemi (320), ölçülen vasß aglElllgilEdan “hayali tasla kapasitesini" çlKlarabilmektedir.
Alternatifler - Vasiß TartE$istemleri Burada tarif edilen kütle aklg sensörünün (130) kalibre edilmesi yöntemi ve aynEtamanda yöntemin gerçeklestirilmesine yönelik sistemin, biçerdöverin (10) veya temiz tahl]]hrl:(110) ihtiva eden tahllîl deposunun (20) aglBl[gil:i (veya aglIlllglIaki degisimi) ölçmek için yapliândlülân herhangi bir cihazla gerçeklestirilebilecegi takdir edilmelidir. SEKIL 7A, biçerdöverin (10) tahiüdeposunun (20) yük hücreleri (720) tarafIdan desteklendigi bir alternatif vaslß tartlîisistemi (400) yapllândIEnasIElgöstermektedir. Her bir yük hücresi (720), gerinim ölçerlerle veya yük hücresinin siElgtlEIIBîaslsîla orantUJJIbir sinyal göndermek için yapllândlüllân diger cihazlarla donatlliiaktadß Gösterilen yapllândlEnada, tahHJdeposu (20), sasisinin araleb monte edilmektedir. Diger vasüâ tartElsistemi yapllândlElnalarIlEl, tahlEl deposunun (20) ag lHllglIEdestekleyen diger Iokasyonlarda veya yönelimlerde yük hücrelerini (720) içerebilecegi takdir edilmelidir.
Ancak, en iyi SEKIL 1A'da görüldügü gibi, piyasada en çok satllân biçerdöverlerde, tahll] elevatörü (120) ve çapraz helezonun (35) her ikisi, tahllîldeposuna (20) göre yük tasIia ve yük uygulama elemanlarIEiiçermekte ve bu sekilde, biçerdöverin (10) yapüegistirilmeden tahÜItanklEUaki tah- ag lill[glII belirlenmesi zor olmaktadlE Dolaylglýla, vaslß tartüsisteminin (400) diger yapliândlîilnasIEl barilßn degistirilmis biçerdöver (10), SEKILLER 7B ila 7E'de gösterilmektedir. Bu yapilândüriada, tahEIdeposunun (20) aglEll[glÇlbiçerdöverin (10) diger elemanlarlEtlan izole edilmekte ve yük hücreleri (720) tarafian desteklenmektedir. TahHIleIevatörü (120), tercihen tahllîlelevatörünün (120) ve tahilîldeposunun (20) birbirine göre hareket etmesine izin verirken, depodaki tahliDarI slîdlElnazltgilEllEl saglanmaslîliçin uygun olan herhangi bir malzemeden (örnegin kauçuk) yapliân conta (123) aracHJgllîLla, depoya önemli ölçüde yük uygulamadan deponun (20) duvarII içinden geçmektedir. Buna ek olarak, çapraz helezon (35), tahllîldeposundaki (20) çapraz yuvanI (38) asag -a bulunmakta ve bu sekilde, tahllihr, bosaltma helezonuna (30) taslEmak üzere depodan çapraz helezonun içine düsmektedir. Bu tür yapilândlElnalarda, tahllîl deposunun (20) altlîidaki çapraz helezonun (35) üzerinde seçici bir sekilde kapatHâbilen bir kapak veya kapügösterilmemekte), tercihen tah- bosaltHBiamasüjurumunda tahliDarEtath deposunda tutmak için dâhil edilmektedir. Böylelikle, deponun (20) aglîli[glII hemen hemen tamamÇltahlEldeposu destek ayaklar. (36) dayanmaktadlü Yük hücreleri (720), tahlEl deposu destek ayaklarEl(36) ile biçerdöver sasisinin destek elemanlar.. (37) aralela yerlestirilmektedir.
Yukarlöia SEKILLER 7B-7E'ye göre tarif edilen yapliândlîilnalarda, destek yapmle aglEllllZl ölçüm sisteminin çarplEEbir sekilde degistirilebilmesine ragmen halen tahüîldeposunun (20) aglHllgllîLIa ilgili bir ölçümün elde edilebilecegi takdir edilmelidir. BazEýapHândlEinalarda, destek ayaklarlj136), gerinim ölçerlere dâhil edilen destek ayaklarlîa36) ve destek elemanlarlýla (37) dogrudan (kaynak veya mafsal ile) birlestirilebilmektedir. Diger yapllândlElnalarda, destek ayaklarlîa36), dâhil edilen pimler araclllglüla destek elemanlarMa (37) birlestirilebilmektedir.
Yukari SEKIL 7A'ya göre ele al-n yapilândlîilnalarda veya SEKILLER 7B-E'ye göre ele aI-n yapllândünalarda, her bir yük hücresi (720), verim monitörü kartlýla (310) elektrikli iletisim halindedir. Yük hücrelerinden (720) depoya gönderilen sinyallerin toplam.. tahli] deposunun ve içeriklerinin toplamlEa 0rant[l]]]›ldugu takdir edilecektir. Vasltîa tartlleisteminin (400) yapllândlünasll kalibrasyonu, tahllîldeposunun (20) bos olmasEUurumundaki yük hücresi sinyallerinin birinci toplam (Sl) kaydedilmesi, tahllîtleposuna bilinen agElllgll (Wcai) eklenmesi ve bilinen aglüllgll yerinde olmasMa birlikte yük hücresi sinyallerinin ikinci toplamII (SZ) kaydedilmesi aracllIglMa gerçeklestiriIebilmektedir. (Wcai)'nin (SZ ve Sl) araleUaki farka olan oranükalibrasyon karakteristigini (k) (örnegin bir mili volt bas. pound cinsinden) olusturmaktadlEI Böylelikle, çallSlna slûsia depoya tahlllhr eklendikçe, tahlEl aglH]lg]l:|(Wg), asaglEIlaki gibi hâlihazlEla kaydedilen yük hücresi sinyalleri (S) toplamEl bakIi Ian temsil edilebilmektedir: BazElyapllândlElnalarda, yük hücrelerinin yanlElD dogrusal olmayabilmekte ve bu sekilde, kalibrasyon karakteristiginin (k) yük hücresi sinyalleriyle bilinen aglEllllZlar kümesini iliskilendiren bir karakteristik egriyle (örnegin SEKIL 2C'deki egri (280)) degistirilmesi gerekmektedir. Diger yapllândlElnalarda, bir kalibrasyon manevrasII gerçeklestirilmesi ve SEKIL 6'ya göre tarif edildigi gibi her bir yük hücresine (720) karslIJEI gelen bir çarpanlar kümesinin elde edilmesi tercih edilebilmektedir.
Alternatifler - Kütle AklgSensörleri AynElzamanda kütle aklgl sensörünün (130), SEKIL IB'de gösterilen darbe plakasIZltipini içermesine gerek bulunmadlgllîle biçerdöverdeki (10) tah- kütle aklgh- karsHJKI gelen bir sinyali göndermek için yapllândlîllân herhangi bir sensörü içerebilecegi takdir edilmelidir. Örnegin, SEKIL 1C, bir kardan mili (122) tarafldan çallStlEllân bir tahlüelevatörünü (120) göstermektedir. Bir tork sensörü (124), kardan miline (122) baglanmaktadß Tork sensörü (124), verim monitörü kartls-Lla (310) elektrikli veya kablosuz iletisim halindedir. Tork sensörü ( tarafIan satllân gibi bir sßlülöner tork sensörü olabilmektedir. Tork sensörü (124), tercihen kardan milindeki (122) torka karsiIJIZJ gelen bir sinyali üretmek için yapllândlülîl'iaktadlü Kardan milindeki (122) tork, tahlEl elevatörü (120) taraflEhan taslElan tah- (110) aglEIllgEa birlikte artmaktadB Dolaylîlgla, tork sensöründen (124) gelen sinyal, belirli bir sürede tahllîlelevatöründeki (120) tahiEl agElligiIEI (110) ölçmek için kullanIbiImektedir. Kütle akISEl sensörünün (130) yapllândlElnasIDwllanan bir yönteme göre, kardan milinin (122) hlîE(devri), hlZsensörüne (340) benzer bir hlZsensörü veya diger uygun bir cihaz kullanilarak ölçülebilmektedir. Kardan milinin (122) hlZÜ/e tahüîlelevatörünün (120) bilinen uzunlugunu kullanan verim monitörü kartütercihen tahilîlelevatörünün tam döngü yaptlglüamanlîlbelirlemekte ve her bir döngüde biçerdövere eklenen tah- (110) aglEl[giIEkaydetmektedir.
SEKIL 1D'de gösterilen kütle aklgl sensörünün (130) diger yapllândülnaslüda, kardan mili (122), bir elektrik veya hidrolik motor (126) tarafIan çallStlEllIhaktadIE Motor (126) tarafian çekilen güç, teknikte bilindigi sekilde ölçülmekte ve verim monitörü kartlEla (310) rapor edilmektedir. Kardan milindeki (122) tork gibi, motor (126) tarafIdan çekilen güç, tahli] elevatöründeki (120) tahlElag lElllgllýla (110) ilgili olmakta ve yukari tarif edilen yönteme göre tah-(110) aklglh-Eölçmek için monitör sistemi (320) tarafIan kullanllâbilmektedir. tarif edildigi gibi, biçerdöverin (10) içinden geçen temiz tah- (110) aglEllgiIEölçmek için kullanllân bir cihainçerebilmektedir.
Burada tarif edilen yöntem araclHgilîLla kalibre edilebilen diger kütle akEl sensörü tipleri, teknikte bilinen optik kütle akßsensörlerini içermektedir.
Yukar-ki açlKlama, teknikte uzman kisilerin burada açIEanan ve mevcut bulusun ve gerekliliklerinin baglama saglanan sistemleri, yöntemleri ve cihazlîyapmasüle kullanmaslü saglamak için sunulmaktadB CihazI tercih edilen yapllândlülnalar- ve burada tarif edilen sistemin ve yöntemlerin genel ilkelerine ve özelliklerine yapüân çesitli modifikasyonlar, teknikte uzman kisiler için hâlihazlma açlthE Dolaylgýla, mevcut bulus, yukarlîih tarif edilen ve ekteki sekillerde gösterilen cihaz, sistem ve yöntemlerin yapllândlîilnalarlîla sIIEllü olmamakla birlikte mevcut bulusun ekteki istemler araclllgllîla tanIilanan kapsamûla uyumlu en genis kapsama uyum saglayacaktE

Claims (11)

ISTEMLER
1. Tahl]]hr hasat edilirken bir hasat makinesinin (10) bir kütle aklgsensörünün (130) kalibre edilmesine yönelik bir yöntem olup, söz konusu yöntem, asagIki adllarügermektedir: bir tathaklgEI bir kütle akElsensörüer (130) kesilmesi; bir ölçülen kütle aklg h-Elelde etmek amaciyla söz konusu kütle akEl sensörüyle (130) söz konusu tah- bir kütle aklgh-I ölçülmesi; söz konusu tah- hasat makinesindeki (10) bir tahilîtleposunda (20) depolanmaslîl asag-kiler ile karakterize edilmektedir: tahiEbglHligllEUaki bir ölçülen degisimi elde etmek amaclîla bir birinci zamandaki ve bir ikinci zamandaki söz konusu tahüljeposunu (20) içeren söz konusu hasat makinesinin (10) bir klgm aglîllEIZJöIçümlerinin elde edilmesi; tahüîlaglîlllgliaki söz konusu ölçülen degisimin söz konusu ölçülen kütle aklglhlîlýla karsilâstlillüiaslîl tahlElaglEllglEUaki söz konusu degisime baglEbIarak söz konusu ölçülen kütle aklgl h-aki bir yanllgl[g]I belirlenmesi; ve söz konusu yanllSHgia baglßlarak sonraki ölçülen kütle aklglhlîlar düzeltilmesi.
Ilaveten asag-ki adllarlîçeren, Istem 1'e göre yöntem: aglElllKtaki bir bilinen degisime karsÜJKI gelen bir kalibrasyon yordamIlEl gerçeklestirilmesi; tahllîlaglîlllgllEUaki söz konusu ölçülen degisimin tahlElaglElliglIaki bir bilinen degisimle karsllâstlîllmasü tahÜJagIHligilEdaki söz konusu ölçülen degisimin tahllîlagIEIlIglldaki söz konusu bilinen degisime düzeltilmesine yönelik bir düzeltme faktörünün belirlenmesi; ve bir sonraki ag [Ellilîl ölçümüne çarpan. uygulanmasü
Ilaveten asag-ki ad IarEiçeren, Istem 1'e göre yöntem: söz konusu aglEllllZl ölçümlerinin bir güvenilirligiyle ilgili bir sinyalin elde edilmesi; ve söz konusu sinyale bagllIrbIarak söz konusu aglîllHZlölçümünün filtrelenmesi.
4. Tahüjaglüllgliaki söz konusu ölçülen degisimin söz konusu ölçülen kütle aklg hlîlsîa karsüâstmlßîas- yönelik söz konusu adIilEl asag-ki adIilarEiçerdigi, Istem 1'e göre yöntem: tathaglBllg'lIaki bir degisim h-lEl, söz konusu kütle akgl li.. bir kümülâtif toplamII ve söz konusu kümülâtif toplamdaki bir degisim h-I belirlenmesi; ve tahÜIlaglElllgiübaki söz konusu degisim h-lEl, söz konusu kümülâtif toplam. söz konusu degisim hlZlîLla karsllâstlîllîhasü
5. TahlljaglElllglIaki söz konusu ölçülen degisimin söz konusu ölçülen kütle aklg hlîlüa karsllâstlîllîhasl yönelik söz konusu adi. asagIki adilarüçerdigi, Istem 1'e göre yöntem: bir aklgla dayalljglîllliîl degisimi tahmini elde etmek amaclýla bir kayllîldönemi boyunca söz konusu ölçülen kütle aklglh-I entegre edilmesi; bir aglElllgla dayalElaglEllilZl degisim tahmini elde etmek amacliîla söz konusu kay[t] dönemi boyunca bir aglEll[lleinyalindeki bir degisimin belirlenmesi; ve söz konusu aklga dayalElaglElllKl degisim tahmininin söz konusu aglEIllgla dayallZlaglElllEl degisim tahminiyle karsllâstlîlllü'iasü
6. Söz konusu hasat makinesinin (10) bir klglnII aglHlIEl ölçümlerinin elde edilmesi adnII asag-ki adllarETçerdigi, Istem 1'e göre yöntem: söz konusu aglEllüZl ölçümlerinin bir vasllii tartlîlsistemiyle (400) elde edilmesi; söz konusu valei tartlîikistemi (400), bir birinci aglEllllZl sensörünü (500) ve bir ikinci aglEllllZJ sensörünü (500) içermektedir.
7. Söz konusu hasat makinesinin (10) bir klginII aglEllIIZJ ölçümlerinin elde edilmesi adHII ilaveten asag-ki adnlarlîilçerdigi, Istem 6'ya göre yöntem: söz konusu hasat makinesinin (10) bir aglElllgllJJÜyük ölçüde degismeden kallElken bir kalibrasyon yordamII gerçeklestirilmesi; ve söz konusu hasat makinesinin (10) bir kalibrasyon aglEllllZJ ölçümü, söz konusu kalibrasyon yordamlZboyunca büyük ölçüde sabit kalacak sekilde söz konusu birinci aglîllila sensörüyle (500, 720) iliskili bir birinci kalibrasyon faktörünün ve söz konusu ikinci agülüîlsensörüyle (500, 720) iliskili bir ikinci kalibrasyon faktörünün belirlenmesi.
8. Söz konusu hasat makinesinin (10) bir klýnII aglEllIKl ölçümlerinin elde edilmesi adIiII ilaveten asaglfllaki adnlarEIÇerdigi, Istem 6'ya göre yöntem: söz konusu aglîllllZl sinyali degisecek sekilde söz konusu hasat makinesinin (10) bir bilinen ag lElllgill degistirilmesi; tah[l:laglEIl[g]Iaki söz konusu ölçülen degisim, söz konusu bilinen aglEl[gb kars[[[lZ] gelecek sekilde söz konusu birinci aglElllKl sensörüyle (500, 720) iliskili bir birinci kalibrasyon faktörünün ve söz konusu ikinci aglîllEl sensörüyle (500, 720) iliskili bir ikinci kalibrasyon faktörünün belirlenmesi.
Ilaveten asag-kileri içeren, Istem 1'e göre yöntem: söz konusu aglEllilZlölçümIeriyle iliskili bir veri kalitesi kriterinin olusturulmaslîl söz konusu veri kalitesi kriterinin bir istenen aralilZla karsilâstlEllBiasls-_I söz konusu veri kalitesi kriterinin söz konusu istenen aral[giI içinde olmaslîdasnasia kaydedilen söz konusu aglîlliEI ölçümlerinin biri kullanilârak söz konusu ölçülen kütle aklglhlîlýla iliskilendirilmis bir hatanI belirlenmesi; bir düzeltilmis kütle aklg] hlZZblusturmak amaclýla söz konusu hata kullanllârak söz konusu ölçülen kütle aklglh-I düzeltilmesi; ve söz konusu düzeltilen kütle akEh-IEI görüntülenmesi.
10. Tahllhglîltglldaki söz konusu degisime dayanarak söz konusu ölçülen kütle aklglh-aki bir yanligligll belirlenmesine yönelik söz konusu adIlEJ, söz konusu yanllgllgb dayanarak düzeltilen bir kütle ak& h-Elhesaplamak için yapllândlElIân islem devre sistemi aracilIgilîila gerçeklestirildigi, Istem 1'e göre yöntem.
11. Ilaveten asaglki adIilarEIçeren, Istem 10'a göre yöntem: konusu islem devre sistemiyle elektrikli iletisim halindedir. ivmeölçer (, bir GPS sistemi (355) ve bir tabla baslik,` sensöründen (380) birini içerdigi, Istem 11'e göre yöntem. Ilaveten asag-ki adIiIarEIlçeren, Istem 12'ye göre yöntem: söz konusu veri kalitesi kriterinin bir esik degeriyle karsllâstlîlihasüve söz konusu veri kalitesi kriterinin söz konusu esik degeri aracülgilýla tanIilanan bir istenmeyen aral[gla girmesi durumundaki bir aglEIiiEsinyalinin dikkate aIlErnamasD Ilaveten asagIki adliüberen, Istem 1'e göre yöntem: deformasyonunun ölçülmesi. Ilaveten asaglalaki adlEteren, Istem 1'e göre yöntem: bir yük hücresi (500, 720) kullanuârak bir aglîilllîl sinyalinin olusturulmasElsöz konusu yük hücresi (500, 720), söz konusu hasat makinesinin (10) aglEIilgiII bir klEmIl] tasliaktadlü
TR2018/08973T 2010-12-22 2011-12-22 Verimin ve aracın izlenmesine yönelik yöntemler, sistemler ve cihaz. TR201808973T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US201061426376P 2010-12-22 2010-12-22

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201808973T4 true TR201808973T4 (tr) 2018-07-23

Family

ID=46314476

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/08973T TR201808973T4 (tr) 2010-12-22 2011-12-22 Verimin ve aracın izlenmesine yönelik yöntemler, sistemler ve cihaz.

Country Status (12)

Country Link
US (4) US9144195B2 (tr)
EP (2) EP2654396B1 (tr)
AU (2) AU2011348137B2 (tr)
BR (1) BR112013016262B1 (tr)
CA (1) CA2822099C (tr)
ES (1) ES2675393T3 (tr)
HU (1) HUE037841T2 (tr)
PL (1) PL2654396T3 (tr)
TR (1) TR201808973T4 (tr)
UA (2) UA114785C2 (tr)
WO (1) WO2012088405A1 (tr)
ZA (1) ZA201304553B (tr)

Families Citing this family (41)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
HUE037841T2 (hu) * 2010-12-22 2018-09-28 Prec Planting Llc Eljárás, rendszer és eszköz hozam és jármû megfigyelésére
US10318138B2 (en) 2011-03-11 2019-06-11 Intelligent Agricultural Solutions Llc Harvesting machine capable of automatic adjustment
US9372109B2 (en) * 2013-03-15 2016-06-21 Raven Industires, Inc. Harvester elevator in-flow weight sensor and methods for the same
US9310329B2 (en) 2013-03-15 2016-04-12 Raven Industries, Inc. Remote moisture sensor and methods for the same
US9410840B2 (en) 2013-03-15 2016-08-09 Raven Industries, Inc. Multi-variable yield monitor and methods for the same
CN105163575B (zh) 2013-03-27 2021-08-03 株式会社久保田 联合收割机
US9068878B2 (en) 2013-08-23 2015-06-30 Trimble Navigation Limited Vehicle weight sensor based on wheel rim strain measurements
WO2015048499A1 (en) * 2013-09-27 2015-04-02 John Earl Acheson Yield monitor calibration method and system
US9983048B1 (en) * 2013-11-15 2018-05-29 Bitstrata Systems Inc. System and method for measuring grain cart weight
CN106163261B (zh) * 2014-04-01 2021-03-30 克莱米特公司 农业机具和农业机具操作者监控装置、系统及方法
WO2015160837A2 (en) * 2014-04-15 2015-10-22 Raven Industries, Inc. Reaping based yield monitoring system and method for the same
US9702753B2 (en) * 2014-06-27 2017-07-11 Deere & Company Grain mass flow estimation
US9645006B2 (en) * 2014-06-27 2017-05-09 Deere & Company Calibration of grain mass measurement
US9958301B2 (en) 2014-07-11 2018-05-01 Clemson University Impact mass flow sensor for monitoring peanut harvest yields
US9756785B2 (en) * 2014-09-12 2017-09-12 Appareo Systems, Llc Grain quality sensor
US9934538B2 (en) 2014-09-24 2018-04-03 Deere & Company Recalling crop-specific performance targets for controlling a mobile machine
US9901031B2 (en) * 2014-09-24 2018-02-27 Deere & Company Automatic tuning of an intelligent combine
EP3199011B1 (en) * 2014-09-25 2020-11-25 Kubota Corporation Harvesting machine
US11425863B2 (en) 2015-07-14 2022-08-30 Clemson University Research Foundation Round bale weighing method and system
US9968027B2 (en) 2015-07-14 2018-05-15 Clemson University Automated control systems and methods for underground crop harvesters
DE102015118770A1 (de) * 2015-11-03 2017-05-04 Seca Ag Kombinationsmessgerät zur Messung des Gewichts und mindestens eines weiteren Körperparameters eines Probanden
US10945368B2 (en) 2015-12-25 2021-03-16 Kubota Corporation Combine harvester and grain yield management system for combine harvester
US10028435B2 (en) * 2016-03-04 2018-07-24 Deere & Company Sensor calibration using field information
BE1024460B1 (nl) 2016-08-02 2018-03-05 Cnh Industrial Belgium Nv Maaidorserverbetering
DE102016118560A1 (de) * 2016-09-29 2018-03-29 Claas Selbstfahrende Erntemaschinen Gmbh Anordnung einer Messeinrichtung zur Messung eines aus Schüttgut bestehenden Massenstroms
US20180249632A1 (en) * 2017-03-06 2018-09-06 Jason Morris Harvest measuring system
DE102017114405A1 (de) * 2017-06-28 2019-01-03 Claas Selbstfahrende Erntemaschinen Gmbh System zur Ertragsmessung und Verfahren zum Betreiben eines Systems zur Ertragsmessung
WO2019013995A1 (en) * 2017-07-12 2019-01-17 Monsanto Technology Llc METHODS AND SYSTEMS FOR PERFORMANCE MONITORING
US11191207B2 (en) * 2017-09-21 2021-12-07 Deere & Company Commodity metering system for work vehicle and calibration method for same
US10645875B2 (en) * 2017-10-19 2020-05-12 Cnh Industrial America Llc Method and system for unloading harvested crop from an agricultural harvester
US10834873B2 (en) * 2017-12-01 2020-11-17 Oxbo International Corporation Berry harvester weighing system
DE202018105801U1 (de) * 2018-10-10 2020-01-15 Trioliet B. V. Landwirtschaftliches Transportfahrzeug mit Wiegesystem
CA3116429A1 (en) 2018-10-24 2020-04-30 Bitstrata Systems Inc. Machine operational state and material movement tracking
USD890445S1 (en) * 2019-03-04 2020-07-14 Muscle Feeder, LLC Deer feeder hopper
US10677637B1 (en) 2019-04-04 2020-06-09 Scale Tec, Ltd. Scale controller with dynamic weight measurement
US11653596B2 (en) 2019-12-18 2023-05-23 Deere & Company Near real-time signal correction on a harvesting machine
RU201172U1 (ru) * 2020-06-10 2020-12-01 Акционерное общество "Весоизмерительная компания "Тензо-М" Устройство для градуировки систем взвешивания транспортных средств в движении
US11946785B2 (en) 2020-12-11 2024-04-02 Topcon Positioning Systems, Inc. Material independent mass flow sensor
US11650093B2 (en) 2021-01-19 2023-05-16 Scale-Tec Ltd. Material weight measurement system with automatic tare associated with object presence detection
DE102021111615A1 (de) * 2021-05-05 2022-11-10 B. Strautmann & Söhne GmbH u. Co. KG Erntemaschine mit einer einen momentanen Betriebszustand berücksichtigenden, positionsbezogenen Gewichtsermittlung und Verfahren hierfür
US11744182B2 (en) * 2021-06-04 2023-09-05 Deere & Company Crop yield determining apparatus

Family Cites Families (46)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB1270535A (en) * 1968-03-06 1972-04-12 Massey Ferguson Perkins Ltd Improvements in or relating to combine harvesters
DE3807492C1 (tr) * 1988-03-08 1989-10-19 Claas Ohg, 4834 Harsewinkel, De
DE59200669D1 (de) * 1991-02-25 1994-12-01 Claas Ohg Vorrichtung zur Messung eines Massestromes mit einem Messkondensator.
US5173079A (en) * 1991-02-28 1992-12-22 Gerrish Steven R Crop testing and evaluation system
US5327708A (en) * 1991-02-28 1994-07-12 Gerrish Steven R Crop testing and evaluation system
US5343761A (en) 1991-06-17 1994-09-06 Allen Myers Method and apparatus for measuring grain mass flow rate in harvesters
US5594667A (en) * 1992-07-10 1997-01-14 Myers; Allen Method and apparatus for baseline drift correction for a sensor
US5369603A (en) * 1992-07-19 1994-11-29 Myers; Allen Calibration of a non-linear sensor
US5487702A (en) * 1994-07-06 1996-01-30 Harvestmaster, Inc. Grain weighing and measuring system
GB2303457A (en) 1995-07-14 1997-02-19 New Holland Belguim Nv Mass flow metering device
CA2175503A1 (en) 1995-09-11 1997-03-12 Frederick William Nelson A grain mass flow sensor for an agricultural combine
DE19541167C2 (de) * 1995-11-04 2001-04-05 Claas Ohg Vorrichtung und Verfahren zur Kalibrierung der Messung eines Gutstromes
US5798466A (en) * 1996-01-26 1998-08-25 Satake Corporation Flow meter and method of calibrating same
US5779541A (en) 1996-10-03 1998-07-14 Helfrich; Jim C. Combine yield monitor
US5708366A (en) 1996-11-05 1998-01-13 New Holland North America, Inc. Microwave moisture/yield monitor with calibration on-the-go
GB2321112A (en) * 1997-01-14 1998-07-15 Ford New Holland Nv Impeller for mass flow measurement
JP3710910B2 (ja) * 1997-02-20 2005-10-26 ヤンマー農機株式会社 コンバイン
US5957773A (en) * 1997-04-02 1999-09-28 Dekalb Genetics Corporation Method and apparatus for measuring grain characteristics
GB2325052A (en) 1997-05-08 1998-11-11 Ford New Holland Nv Mass flow measuring apparatus
US5837906A (en) 1997-06-09 1998-11-17 Ludwig Kipp Apparatus and method for measuring the real-time volumetric flow rate of grain in a field harvester using acoustical transducers
GB9811177D0 (en) 1998-05-26 1998-07-22 Ford New Holland Nv Methods for generating field maps
US6367336B1 (en) * 1998-12-29 2002-04-09 Hugo Gabriel Martina Process mass flow apparatus and method for measuring the mass flow of powdered and granulated solids as well as the accumulated weight of material passed during a specified time
BR0001673A (pt) * 1999-04-22 2001-10-02 Univ Southern Queensland Sensor de taxa de fluxo de massa para ceifeira de cana de açúcar
GB2350275B (en) 1999-05-25 2003-12-24 Agco Ltd Improvements in yield mapping
US6404344B1 (en) * 2000-02-23 2002-06-11 Gyco, Inc. Method of compensating for erroneous reading in a mass flow meter
US6809821B2 (en) * 2000-03-02 2004-10-26 Mississippi State University Optical-reflectance-based mass-flow sensor
US6460008B1 (en) * 2000-07-19 2002-10-01 Ivan E. Hardt Yield monitoring system for grain harvesting combine
GB0028665D0 (en) 2000-11-24 2001-01-10 Ford New Holland Nv A method of estimating crop yields
GB2372105B (en) 2001-02-13 2004-10-27 Agco Ltd Improvements in Mapping Techniques
JP3554823B2 (ja) * 2001-06-22 2004-08-18 独立行政法人農業・生物系特定産業技術研究機構 コンバインタンクの流入穀量の計測法及び装置
UA51025A (uk) 2001-12-07 2002-11-15 Національний Аграрний Університет Пристрій для вимірювання урожайності зернових культур
US6636820B2 (en) * 2002-02-20 2003-10-21 Becs Technology, Inc. Method and apparatus for measuring weight using uncalibrated load cells
US6820459B2 (en) * 2002-09-18 2004-11-23 Deere & Company Automatic mass-flow sensor calibration for a yield monitor
CA2436246C (en) * 2003-07-30 2009-03-24 Deere & Company Measuring device for measuring harvested crop throughput
DE10345612A1 (de) * 2003-09-29 2005-06-09 Claas Selbstfahrende Erntemaschinen Gmbh Wägesystem an einer landwirtschaftlichen Maschine
US6899616B1 (en) * 2003-12-23 2005-05-31 Acoo Corporation Mass flow grain monitor and method
US6871483B1 (en) * 2004-06-10 2005-03-29 Cnh America Llc Header height resume
US7507917B2 (en) * 2004-08-25 2009-03-24 Kaltenheuser Steven R Apparatus and method for weighing crop on board a harvester
US7310046B2 (en) * 2005-11-01 2007-12-18 Gyco, Inc. Method for eliminating reading errors in a non-contact microwave solids flow meter
US7257503B1 (en) * 2006-02-07 2007-08-14 Deere & Company Method for recalibrating a material attribute monitor for a mobile vehicle
US7728720B2 (en) 2006-07-28 2010-06-01 Deere & Company System and method for monitoring a status of a member of a vehicle
PL2104413T5 (pl) 2007-01-08 2020-07-13 The Climate Corporation Układ i sposób monitorowania siewnika
US7993187B2 (en) * 2007-05-23 2011-08-09 Cnh America Llc Foreign object detection and removal system for a combine harvester
DE102008017671B4 (de) * 2008-04-08 2020-09-10 Deere & Company Messanordnung zur Massendurchsatzerfassung mit Massen- und Volumenmessung und darauf basierender Massendichtenbestimmung sowie Massendurchsatzangabe bei kleinen Durchsätzen anhand der zuletzt erfassten Massendichte
HUE037841T2 (hu) * 2010-12-22 2018-09-28 Prec Planting Llc Eljárás, rendszer és eszköz hozam és jármû megfigyelésére
UA96902C2 (ru) 2011-03-12 2011-12-12 Национальный Университет Биоресурсов И Природопользования Украины Способ регистрации определенной местом урожайности

Also Published As

Publication number Publication date
US20160037720A1 (en) 2016-02-11
AU2017200593A1 (en) 2017-02-23
PL2654396T3 (pl) 2018-09-28
AU2011348137A1 (en) 2013-07-11
EP3369300B1 (en) 2021-03-10
CA2822099C (en) 2019-04-30
EP2654396A4 (en) 2016-11-23
US20170265391A1 (en) 2017-09-21
EP2654396B1 (en) 2018-04-25
US9144195B2 (en) 2015-09-29
EP3369300A1 (en) 2018-09-05
AU2011348137B2 (en) 2016-11-10
US10420278B2 (en) 2019-09-24
US20200000031A1 (en) 2020-01-02
BR112013016262B1 (pt) 2019-04-16
HUE037841T2 (hu) 2018-09-28
WO2012088405A1 (en) 2012-06-28
EP2654396A1 (en) 2013-10-30
US9668411B2 (en) 2017-06-06
UA114785C2 (uk) 2017-08-10
UA121312C2 (uk) 2020-05-12
US20130317696A1 (en) 2013-11-28
AU2017200593B2 (en) 2019-05-30
ZA201304553B (en) 2014-03-26
ES2675393T3 (es) 2018-07-11
BR112013016262A2 (pt) 2018-06-19
CA2822099A1 (en) 2012-06-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201808973T4 (tr) Verimin ve aracın izlenmesine yönelik yöntemler, sistemler ve cihaz.
US9714856B2 (en) Automatic compensation for the effect of grain properties on mass flow sensor calibration
US9043096B2 (en) Combine bin level monitoring system
US7507917B2 (en) Apparatus and method for weighing crop on board a harvester
BR102015015313A2 (pt) método e aparelho de calibração de um sensor de fluxo de massa durante a colheita de grão
CN114902860B (zh) 收割机产量监测系统及收割机
Fulton et al. Grain yield monitor flow sensor accuracy for simulated varying field slopes
EP3020266B1 (en) Loader wagon system and method for collecting stalk material and measuring contents of the collected stalk material
Demmel Site-specific recording of yields
Singh et al. Precision in grain yield monitoring technologies: a review
Walter et al. Sugarbeet yield monitoring for site-specific farming part i–laboratory tests and preliminary field tests
RU2670945C1 (ru) Устройство для определения массы зерна в бункере зерноуборочного комбайна
JP6296849B2 (ja) 収穫機
CN218822704U (zh) 测产装置
US20240065156A1 (en) Combine yield monitor automatic calibration system and associated devices and methods
Chandel et al. IDW interpolation of soybean yield data acquired by automated yield monitor
Forristal et al. The Application of Harvester-Mounted Forage Yield Sensing Devices.
Perry et al. Evaluation of commercial cotton yield monitors in Georgia field conditions
Wild et al. A Yield Monitor for Combines Based on Volume and Density Measurements
Digman et al. Monitoring your yield monitor
CZ25210U1 (cs) Zapojení ultrazvukového senzoru pro zjistování pruchodnosti zrna pri pruchodu sklízecím strojem
CZ19988U1 (cs) Zapojení snímačů pro zjišťování průchodnosti píce v lisu na hranolovité balíky