TR201807744T4 - Kurşun tipinde bir merminin bir hedef düzlem üzerindeki pozisyonunun belirlenmesi için sistem ve usul. - Google Patents

Kurşun tipinde bir merminin bir hedef düzlem üzerindeki pozisyonunun belirlenmesi için sistem ve usul. Download PDF

Info

Publication number
TR201807744T4
TR201807744T4 TR2018/07744T TR201807744T TR201807744T4 TR 201807744 T4 TR201807744 T4 TR 201807744T4 TR 2018/07744 T TR2018/07744 T TR 2018/07744T TR 201807744 T TR201807744 T TR 201807744T TR 201807744 T4 TR201807744 T4 TR 201807744T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
plane
light
course
bullet
target plane
Prior art date
Application number
TR2018/07744T
Other languages
English (en)
Inventor
Erik Bakken Leif
Bakken Pål
Original Assignee
Megalink As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Megalink As filed Critical Megalink As
Publication of TR201807744T4 publication Critical patent/TR201807744T4/tr

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41JTARGETS; TARGET RANGES; BULLET CATCHERS
    • F41J5/00Target indicating systems; Target-hit or score detecting systems
    • F41J5/02Photo-electric hit-detector systems
    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01PMEASURING LINEAR OR ANGULAR SPEED, ACCELERATION, DECELERATION, OR SHOCK; INDICATING PRESENCE, ABSENCE, OR DIRECTION, OF MOVEMENT
    • G01P3/00Measuring linear or angular speed; Measuring differences of linear or angular speeds
    • G01P3/64Devices characterised by the determination of the time taken to traverse a fixed distance
    • G01P3/68Devices characterised by the determination of the time taken to traverse a fixed distance using optical means, i.e. using infrared, visible, or ultraviolet light
    • G01P3/685Devices characterised by the determination of the time taken to traverse a fixed distance using optical means, i.e. using infrared, visible, or ultraviolet light for projectile velocity measurements

Landscapes

  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Aiming, Guidance, Guns With A Light Source, Armor, Camouflage, And Targets (AREA)
  • Length Measuring Devices By Optical Means (AREA)

Abstract

Bu buluş, bir kurşunun bir atış diskine veya hedef düzleme çarpma noktasının ve isteğe bağlı olarak atıcının pozisyonunun hassas biçimde belirlenmesi için bir usule ve sisteme ilişkindir; burada ışık diyotlarından ve ışığa duyarlı sensörlerden oluşabilen ve önceden belirlenmiş bir örüntüde düzenlenen birkaç ışık perdesi, kurşun tipinde bir merminin, önceden belirlenmiş ışık düzlemlerinden geçtiği zaman anlarının, bu kurşunun oluşturduğu gölgenin tespit edilmesi vasıtasıyla kaydedilmesinde kullanılır. Ardından ölçülmüş zamanlar arasındaki farklar ve/veya ölçülmüş zamanların kendileri, kurşunun hızının ve kurşunun yörüngesinin ışık düzlemlerini ve hedef düzlemi kestiği noktaların hesaplanmasında kullanılır; bu, bilinen ve/veya hesaplanmış parametreleri kullanarak, 3D'de, kurşunun atış diskine veya hedef düzleme merkezi çarpma noktasının hesaplanmasına olanak verir.

Description

TARIFNAME KURSUN TIPINDE BIR MERMININ BIR HEDEF DÜZLEM ÜZERINDEKI POZISYONUNUN BELIRLENMESI IÇIN SISTEM VE USUL Bulusun Açiklamasi Bu bulus, bir kursunun bir atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin ve istege bagli olarak aticinin pozisyonunun hassas biçimde belirlenmesi için bir usule ve sisteme iliskindir. Böyle bir sistem, örnegin US 3 487 226 A sayili belge sayesinde bilinmektedir.
Bir kursunun bir hedef disk düzlemine bir çarpma noktasinin belirlenmesi için bilinen teknigin benzer usulleri ve sistemleri, yeterli hassasiyete ulasamamaktadir. Özellikle kisa menzilli, küçük hedefli atis yarismalarinda bu önemlidir. Bir örnek vermek gerekirse, sarti ± 0,125 mm'dir. Önerilen bulus, yukaridaki sorunu çözmekte ve kursunun çarpma noktasinin ölçümünün hassasiyetinde önemli bir gelisme saglamaktadir. Bu bulusun ana özellikleri, bagimsiz istemlerde açiklanmistir. Bulusun ek özellikleri, bagimli istemler ile tanimlanmistir.
Bulusun ana prensibi, kursun tipinde bir merminin, önceden belirlenmis (isik) düzlemlerden geçtigi zamanlarin, bu düzlemlerde olusturdugu gölgenin tespit edilmesi vasitasiyla kaydedilmesi için, isik diyotlarindan ve isiga duyarli sensörlerden olusabilen ve önceden belirlenmis bir örüntüde yerlestirilen çok sayida isik perdesinin kullanimidir. Ölçülmüs zamanlar arasindaki farklar ve/ veya ölçülmüs zamanlarin kendileri, kursunun merkezinin bir hedef düzleme çarptigi noktayi hesaplayabilinek için, kursunun bir veya birden fazla isik düzleminden geçtigi noktanin (noktalarin) koordinatlarinin hesaplanmasinda kullanilir. Kursunun hizi da hesaplanabilir ve dolayisiyla kursunun, hedef düzlem üzerindeki koordinatlarinin ve dolayisiyla merkez noktasinin yukaridaki hesabinda kullanilabilir. Hedef düzlem, önceden belirlenmis isik perdesi örüntüsüne sahip sistemin hedef diskinin / hedef disk düzenlemesinin arkasinda veya önünde düzenlenebilir veya oraya yerlestirilebilir.
Kursunun (3D düzlemler için) bir hedef düzleme çarpma noktasini hesaplamak için koordinatlar, en az iki eksende hesaplanmak zorundadir. Asagidaki açiklama, yalnizca bu eksenlerden birinde (yani 2D düzlemler için) koordinatin hesaplanmasini tartismaktadir, çünkü diger eksenin büyük ölçüde ayni sekilde hesaplanabilecegi varsayilmistir. Bazi durumlarda, tipik olarak ampirik olarak türetilmis modeller bazinda, kursunun gecikmesinin hesaba katilmasi gerekli olabilse bile, bu açiklama, kursunun hizinin tüm hedef disk / hedef disk düzenlemesi boyunca sabit oldugunu varsayacaktir. Ek olarak bu açiklamada, kursun yörüngesinin hedef düzleme dik bir hesaplama eksenine paralel oldugu da varsayilacaktir. Kursunun isik düzlemlerini geçtigi noktalarin hesaplanmasi için çesitli usuller mevcuttur, ama bunu açiklamanin en basit yolu söyledir: Kursunun hesaplama ekseni boyunca hizinin hesaplanmasi için iki paralel düzlem kullanilir. Kursunun iki paralel düzlemi geçtigi zamanlar arasindaki zaman farkinin bir ölçümü ve (hesaplama ekseni boyunca) düzlemler arasindaki mesafenin bilgisi, bu hesaplamayi olanak verir. Ek olarak, kursunun (koordinat eksenine göre) birbirlerine paralel olmayan iki düzlemden geçtigi zamanlar arasindaki bir ölçülmüs zaman farkina ihtiyaç vardir. Kursunun hizi bilindiginden, ölçülmüs zaman farki için hesaplama ekseni boyunca isik düzlemleri arasindaki mesafeyi de belirleyebiliriz. Bu, kursunun, bu mesafe için koordinat ekseni boyunca isik düzlemlerini geçmis olmasi gereken yeri belirlememize olanak saglar. gelistirmek için, kursunun bir genislige ve sekle sahip oldugu da hesaba katilmalidir, dolayisiyla isik düzlemlerinden, mutlaka önce kursunun merkezi geçmez. Bunun etkisi, asagidakilerin biri veya birden fazlasi kullanilarak ortadan kaldirilabilir: - Hedef düzleme göre bir a açisinda ve b: -a açisinda bulunan isik düzlemleri kullanilarak ölçülmüs zamanlar, ayni miktarda zaman kaydirmaya tabi tutulmus olacaktir, böylece zaman farki, kursunun merkezi ile ayni olacaktir.
Böyle durumlarda hesaplamalar, dogrudan kursunun merkezi boyunca gerçeklestirilir.
- Kursunun, referans düzleme göre bir a ve b= -a açisinda bulunan iki düzleme nazaran atis diskine veya hedef düzleme paralel bir referans düzlemden geçisi için zaman farklarinin ölçülmesi vasitasiyla, kursunun gölge genisliginin her bir tarafinda bir ölçüm elde edilecektir. Bu teknik kullanilarak, kursunun merkezini bu kenarlar arasinda bir orta nokta olarak hesaplayabilmek amaciyla kursunun gölge genisligi için bir ölçü olusturulabilir. 7 Mermi için belirli bir sekil veya boyut varsayilarak veya ampirik olarak türetilmis parametreler kullanilarak, bu tip etkiler belirli bir ölçüde düzeltilebilir.
Hassasiyete iliskin olarak, kursun yörüngesinin, mutlaka hesaplama eksenine paralel geçmedigi de belirtilecektir(para1aks hatasi). Bu birkaç sekilde ele alinabilir: - Isik düzlemlerinin, hedef düzleme paralel olan ve onun yeteri kadar yakininda bulunabilen bir düzlemdeki noktalari hesaplayabilecek sekilde yerlestirilmesi.
- Koordinatlara ek olarak, kursun yörüngesinin açisini hesaplayabilmek için kursun yörüngesi boyunca birkaç noktanin hesaplanmasi. Ardindan, kursun yörüngesinin düz oldugu veya Önceden belirlenmis bir yolu izledigi varsayimi bazinda, kursun yörüngesi boyunca rastgele noktalar ekstrapole edilebilir ve böylece kursunun rastgele yerlestirilmis bir hedef düzleme çarpma noktasi veya bilinen bir atis mesafesi varsayimi altinda kursunun hedef diske dogru nereden ateslendigi hesaplanabilir.
Bulus, bir kursunun bir atis diskine veya hedef düzleme bir çarpma noktasinin belirlenmesi için bir sisteme iliskindir; sistem, üç boyutta (3D) en az bes isik perdesini veya düzlemini içeren isik düzlemlerinin özel bir örüntüsünü ve en az bir islemciyi içerir; bu örüntü, iki boyutta (2D) en az üç isik perdesi veya düzlemi olusturur. Iki boyutlu isik perdeleri veya düzlemleri, kursunun atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin merkezinin iki bilinmeyen koordinatindan birinde, en az iki isik düzleminin, atis diskine veya hedef düzleme göre en az bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis birinci açiyi olusturacagi sekilde düzenlenir veya saglanir; söz konusu en az iki isik düzlemi, birbirlerinden önceden belirlenmis bir birinci mesafede düzenlenir. En az bir isleinci, kursun her isik düzlemine ilk çarptiginda ve/veya oradan çiktiginda, kursun tipi merininin veya yörüngesinin bir tarafinin en az iki nirengi noktasinin, bunun yani sira söz konusu en az iki isik düzleminden bu geçislerde en az iki zaman ölçümünün tespit edilmesini saglamak üzere konfigüre edilmistir. En az bir islemci, ayrica, kursunun, birbirlerine paralel olan ve birbirlerinden önceden belirlenmis birinci mesafede düzenlenmis isik düzlemlerinden geçisinin zaman ölçümlerinden ikisi arasindaki farki kullanarak, kursunun hizini hesaplamak üzere konfigüre edilmistir. Ek olarak, kursunun atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin merkezinin bilinmeyen iki koordinatindan birinde en az bir isik düzlemi, söz konusu en az iki isik düzlemine paralel olmayacak sekilde yerlestirilir. En az bir islemci, kursun her isik düzlemine ilk çarptiginda ve/Veya oradan çiktiginda, merminin veya kursunun yörüngesinin en az bir nirengi noktasinin, bunun yani sira en az bir isik düzleminden en az bir geçise iliskin en az bir zaman ölçümünün tespit edilmesini saglamak üzere konfigüre edilmistir. Kursunun söz konusu en az üç isik düzleminden geçisinin en az üç zaman ölçümünü, kursunun hesaplanmis hizini ve isik düzlemlerinin ve hedef düzlemin konumlarinin, mesafeler ve açilar gibi bilinen parametrelerini kullanarak, en az bir islemci, ayrica, her 2D düzlemde sunlardan en az birini hesaplayip, daha sonra bilinen ve/veya hesaplanmis parametrelerden en az birini kullanarak 3D'de kursunun atis diskine veya hedef düzleme merkezi çarpma noktasini hesaplamak üzere konfigüre edilmistir: kursunun atis diskine veya hedef düzleme sol çarpma noktasi, kursunun atis diskine veya hedef düzleme sag çarpma noktasi, bir isik perdesini kesen kursun yörüngesinin bir merkez noktasi ve her 2D düzlemde kursunun atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin merkezi/ merkez noktasi.
Bir düzenlemede, en az bir isik düzlemi, hedef düzleme paralel olarak ve onun yakinina, en az bir isik düzlemi ve hedef düzlem arasinda bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis ikinci mesafeyle yerlestirilebilir; burada islemci, daha sonra hedef düzlemde kursunun merkezini hesaplamak için her 2D düzlemde, kursunun atis diskine veya hedef düzleme sol çarpma noktasinin veya kursunun atis diskine veya hedef düzleme sag çarpma noktasinin koordinatlarini, bir S/2 boyutuyla düzeltmek üzere konfigüre edilmistir; S, kursunun önceden belirlenmis gölge çapi/ 2D genisligidir.
Bir ikinci düzenlemede, en az iki birinci isik düzlemi, atis diski veya hedef düzlem ile en az bir önceden belirlenmis birinci açiyi olusturmak üzere birbirlerine paralel yerlestirilebilir ve en az iki ikinci isik düzlemi, atis diski veya hedef düzlem ile en az bir önceden belirlenmis ikinci açiyi olusturmak üzere birbirlerine paralel yerlestirilebilir; burada en az bir islemci, kursunun merkezinin isik düzleinlerinden geçisi için her 2D düzlemde en az iki noktanin hesaplanmasi vasitasiyla, hedef düzlemde kursunun merkezini ve istege bagli olarak kursunun yörüngesinin hedef düzleme göre açisini (açilarini) hesaplamak üzere konfigüre edilmistir.
Bir üçüncü düzenlemede, en az bir isik düzlemi, atis diski veya hedef düzlem ile en az bir önceden belirlenmis ikinci açiyi olusturabilir; burada en az bir islemci, merminin veya kursunun yörüngesinin diger tarafinin en az bir nirengi noktasinin ve en az bir isik düzleminden bu en az bir geçise iliskin en az bir zaman ölçümünün tespit edilmesini saglamak üzere konfigüre edilmistir ve en az bir islemci, her 2D düzlemde kursunun atis diskine veya hedef düzleine sol çarpma noktasini ve kursunun atis diskine veya hedef düzleme sag çarpma noktasini kullanarak hedef düzlemde kursunun merkezini hesaplamak üzere konfigüre edilmistir. Bir yan çarpma noktasi, en az bir islemci tarafindan, iki zaman ölçümünde iki nirengi noktasi boyunca mermi veya kursunun yörüngesi için bir birinci yanal çizgi kullanilarak hesaplanirken, ikinci yan çarpma noktasi, en az bir islemci tarafindan mermi veya kursunun yörüngesi için bir ikinci yanal çizgi kullanilarak hesaplanir; ikinci yanal çizgi, birinci yanal çizgiye paralel olarak hesaplanir ve/veya ekstrapole edilir ve en az bir zaman aninda, kursunun diger tarafinin en az bir nirengi noktasindan geçer.
Sistem, ayrica, sunlardan en az birinin ekranda görüntülenmesi için bir ekrana sahip bir görüntülüme aracini içerebilir: kursunun atis diskine veya hedef düzleme merkezi çarpma noktasi, paralaks hatasina iliskin bir hata mesaji, yanlis hedefe atisa (çapraz ates) iliskin bir hata mesaji, kursunun hedef disk düzenlemesinden geçerken hizi, her tek atisin tespit hassasiyetine iliskin herhangi bir sorunu belirterek, ölçülmüs kursun genisligine ve/veya kursun uzunluguna iliskin bilgiler, aticinin konumunu ve/veya her tek atisin tespit hassasiyetine iliskin herhangi bir sorunu belirterek, kursun yörüngesinin ölçülmüs açisina iliskin bilgiler ve her tek atista hedef diskin merkezinden geçen merkezi çizgiye göre aticinin pozisyonu.
Bulus, ayrica, bir kursunun bir atis diskine veya hedef düzleme bir çarpma noktasinin belirlenmesi için bir usule de iliskindir; usul, asagidaki asamalari içerir: en az bes isik perdesinin veya düzleminin üç boyutta (3D) özel bir isik düzlemi örüntüsünde düzenlenmesi; bu örüntü, iki boyutta (2D) en az üç isik perdesi veya isik düzlemi olusturur, burada iki boyutlu isik perdeleri veya düzlemleri, kursunun atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin merkezinin iki `bilinmeyen koordinatindan birinde, en az iki isik düzleminin, atis diski veya hedef düzlem ile en az bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis birinci açiyi olusturacagi ve birbirlerinden önceden belirlenmis bir birinci mesafeye yerlestirilecegi sekilde düzenlenir veya saglanir, en az bir islemci tarafindan, kursun her isik düzlemine ilk çarptiginda ve/Veya oradan çiktiginda, merminin veya kursunun yörüngesinin bir tarafinin en az iki nirengi noktasinin ve söz konusu en az iki isik düzleminden bu geçislerde en az iki zaman ölçümünün tespit edilmesi, en az bir islemci tarafindan, kursunun, birbirlerine paralel olan ve birbirlerinden önceden belirlenmis birinci mesafede bulunan iki isik düzleminden geçisinin zaman ölçümlerinden ikisi kullanilarak, kursunun hizinin hesaplanmasi ve en az bir islemci tarafindan kursun her isik düzlemine ilk çarptiginda ve/veya oradan çiktiginda, merminin veya kursunun yörüngesinin en az bir nirengi noktasinin, bunun yani sira en az bir isik düzleminden en az bir geçise iliskin en az bir zaman ölçümünün tespit edilmesi için, kursunun atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin merkezinin iki bilinmeyen koordinatindan birinde en az bir isik düzleminin, söz konusu en az iki isik düzlemine paralel olmayacak sekilde düzenlenmesi ve en az bir islemci tarafindan, her 2D düzlemde sunlardan en az birinin hesaplanmasi: kursunun atis diskine veya hedef düzleme sol çarpma noktasi, kursunun atis diskine veya hedef düzleme sag çarpma noktasi, bir isik perdesini kesen kursun yörüngesinin bir merkez noktasi ve her 2D düzlemde kursunun atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin merkezi / merkez noktasi ve ardindan, asagidakileri gerçeklestirmek üzere, kursunun söz konusu en az üç isik düzleminden geçisinin en az üç zaman ölçümünün, kursunun hesaplanmis hizinin ve isik düzlemlerinin ve hedef düzlemin pozisyonlarinin, mesafeler ve açilar gibi bilinen parametrelerinin kullanilmasi, 3D'de kursunun atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin merkezini, bilinen ve/veya hesaplanmis parametrelerden en az birini kullanarak hesaplamak.
Bir düzenlemede, en az bir isik düzlemi, hedef düzleme paralel olarak ve onun yakinina, en az bir isik düzlemi ve hedef düzlem arasinda bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis ikinci mesafeyle yerlestirilebilir; burada usul, ayrica, daha sonra hedef düzlemde kursunun merkezini hesaplamak üzere her 2D düzlemde, kursunun atis diskine veya hedef düzleme sol çarpma noktasinin veya kursunun atis diskine veya hedef düzleme sag çarpma noktasinin koordinatlarini, bir S/2 boyutuyla düzeltme asamasini içerir; S, kursunun Önceden belirlenmis gölge çapi / 2D genisligidir.
Bir ikinci düzenlemede, en az iki birinci isik düzlemi, atis diski veya hedef düzlem ile en az bir önceden belirlenmis birinci açiyi olusturmak üzere birbirlerine paralel yerlestirilebilir ve en az iki ikinci isik düzlemi, atis diski veya hedef düzlem ile en az bir önceden belirlenmis ikinci açiyi olusturmak üzere birbirlerine paralel yerlestirilebilir; burada usul, ayrica, kursunun merkezinin isik düzlemlerinden geçisi için her 2D düzlemde en az iki noktanin hesaplanmasi vasitasiyla, hedef düzlemde kursunun merkezini ve istege bagli olarak kursunun yörüngesinin hedef düzleme göre açisini (açilarini) hesaplama asamasini içerir.
Bir üçüncü düzenlemede, en az bir isik düzlemi, atis diski veya hedef düzlein ile en az. bir önceden belirlenmis ikinci açiyi olusturabilir; burada merminin veya kursunun yörüngesinin diger tarafinin en az bir nirengi noktasinin, bunun yani sira en az bir isik düzleminden bu en az bir geçis için en az bir zaman ölçümünün tespit edilmesi asamasi, her 2D düzlemde, kursunun atis diskine veya hedef düzleme sol çarpma noktasini ve kursunun atis diskine veya hedef düzleme sag çarpma noktasini kullanarak, hedef düzlemde kursunun merkezini hesaplamak üzere konfigüre edilmistir; burada bir yan çarpma noktasi, iki zaman ölçümünün zamanlarinda iki nirengi noktasi boyunca mermi veya kursunun yörüngesi için bir birinci yanal çizgi kullanilarak hesaplanir ve diger yan çarpma noktasi, mermi veya kursunun yörüngesi için bir ikinci yana] çizgi kullanilarak hesaplanir; ikinci yanal çizgi, birinci yanal çizgiye paralel olarak hesaplanir ve/veya ekstrapole edilir ve en az bir zaman aninda, kursunun diger tarafinin en az bir nirengi noktasindan geçer.
Usul, ayrica asagidaki asamalari içerebilir: - paralaks hatasinin düzeltilmesi ve/Veya - atis diskinin merkezinden geçen merkezi çizgiye göre aticinin pozisyonunun hesaplanmasi.
Usul, ayrica, sunlardan en az birinin görüntülenmesi asamasini içerir: kursunun atis diskine veya hedef düzleme merkezi çarpma noktasi, paralaks hatasina iliskin bir hata mesaji, yanlis hedefe atisa (çapraz ates) iliskin bir hata mesaji, kursunun hedef disk düzenlemesinden geçerken hizi, her tek atisin tespit hassasiyetine iliskin herhangi bir sorunu belirterek, ölçülmüs kursun genisligine ve/Veya kursun uzunluguna iliskin bilgiler, aticinin konumunu ve/ veya her tek atisin tespit hassasiyetine iliskin herhangi bir sorunu belirterek, kursun yörüngesinin ölçülmüs açisina iliskin bilgiler ve her tek atista atis diskinin merkezinden geçen merkezi çizgiye göre aticinin pozisyonu.
Bulusun, her biri kendi isik düzlemi örüntüsüne sahip bes düzenlemesi (i. Sekil lA-lB); ii. Sekil lC-lD; iii. Sekil lE; iv. Sekil 2A-2B ve V. Sekil 2C-2D), asagida Sekil lA-lE, 2A-2D'ye göre açiklanmistir. Ardindan Sekil 3A-3C'de gösterilen farkli isik düzlemlerine sahip üç ek varyant sunulmustur. Hedef diskin / hedef disk düzenlemesinin olasi yapilarinin (Sekil 4A-4B) ve isik düzlemlerinin çalismasinin (Sekil 5A-5B ve 6A-6C) bir açiklamasindan sonra, aticinin pozisyonunu hesaplama yetenegine sahip ve paralaks hatasini düzelterek (Sekil 7) daha genel vakalari ele alabilen bir kursun tespit usulü açiklanmistir.
Sekil 1A ve IE, bir 3D koordinat sisteminde (x, y, 2) bulunan toplam sekiz (2 + 3x2) isik düzlemini içeren bir düzenlemeyi betimlemektedir. Iki isik düzlemi (LKvi ve LKvz) her iki çizimde bulunmaktadir ve kursun hizinin (v) belirlenmesinde kullanilabilirken, geriye kalan düzlemler, kursunun (K), hedef diskin / hedef disk düzenlemesinin arkasindaki hedef düzleme (Bp) çarpina noktasinin (Ps) belirlenmesinde kullanilabilir. Bu örnekte kursun yörüngesinin (KB) hedef düzleme (Bp) dik oldugu varsayilmistir.
Sekil 1A / lB'de gösterilen isik düzlemleri, kursun çarpma noktasinin (Ps) sirasiyla x-/y-koordinatinin belirlenmesinde kullanilir. Düzenlemenin ek açiklamasi yalnizca Sekil 1A'ya dayanmaktadir ve kursunun (K) çarpma noktasinin x-koordinatinin (Pys) belirlenmesi, kursunun (K) çarpma noktasinin y- koordinatinin (Pys) belirlenme usulü ile esdeger olacaktir. Geriye kalan çizimlere referansla asagida tartisilan düzenlemeler için x- ve y-koordinatlarina iliskin olanin aynisi geçerlidir.
Iki isik düzlemi (LKvi ve LKvz) hedef düzleme (Bp) paraleldir ve bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis karsilikli mesafeye (A) sahiptir, böylece kursunun (K) ilgili düzlemlerden geçis zamanlarinin (tKvi ve tKvz) ölçülmesi vasitasiyla kursun hizi (v) hesaplanabilir. Bazi durumlarda, kursunun gecikmesinin hesaba katilmasi gerekli olabilse bile, bu açiklama, kursunun hizinin (v) tüm hedef disk / hedef disk düzenlemesi boyunca sabit oldugunu varsayacaktir. Asagida ölçüm noktalari arasinda tüm zaman farklari, mesafeler olarak degerlendirilebilir.
Geriye kalan üç isik düzleminden ikisi (va1 ve LXV2) paraleldir ve (isik) düzlemler(i) (LKv1, LKV2 ve Bp) ile belirli bir açi olusturur. (Isik) düzlemlerin(iri) (va1, va2) pozisyonu ve aralarindaki karsilikli mesafe (E) belirlenir. Düzlemlerin yönelimi, bir kursun kenarinin (Sekil 1'de gösterildigi gibi sol kenarinin), isik düzlemlerini, kursunun (K) geri kalanindan önce geçmesine neden olur. Kursunun sol kenarinin, va1 ve vaz'ye girdigi ölçülmüs zamanlar, sirasiyla txvi ve txvz olarak belirtilmistir.
Benzer sekilde, isik düzlemi (LXH i), birinci isik düzleminin (LKvi) arkasinda bilinen bir mesafede (C) düzlemler (LKvi, LKVZ ve BP) ile bir açi (b) olusturur. Açi (b), kursunun (K) diger tarafi (örnegin Sekil 1A'da gösterildigi gibi sag tarafi) düzleme önce girecek sekilde isik düzlemini (Lxm) yönlendirir ve ölçülmüs zaman, txm olarak belirtilir. Açi (b), b= -a olabilir, ama bununla sinirli degildir.
Ya tKvi ya da tKvz ile bir kursun kenarinin zaman ölçümleri (txvi ve txvz) arasindaki zaman farki, ölçüm noktalarinin z-koordinatlarinm hesaplanmasi için bir temel olusturur ve z-koordinatlarindan x-koordinatlari belirlenebilir. Ardindan düzlemde (2D) kursun kenarinin geçtigi iki nokta belirlenir ve kursun yörüngesinin (KB) bir birinci yanal çizgisi (Exv) belirlenir ve hedef düzleme (Bp) ekstrapole edilir. Bu hesaplamalari yürütebilmek için tüm isik düzlemlerinin birbirlerine ve hedef düzleme göre pozisyonlarinm ve yönelimlerinin bilinmesi esastir. Kursun yörüngesinin (KB) ikinci yanal çizgisi (EXH), Exv'ye paralel olan ve zaman ölçümü (txm) gerçeklestirildiginde kursunun bulundugu hesaplanmis noktadan geçen bir çizginin çizilmesiyle olusturulur.
Kursun yörüngesinin (KB) yanal çizgileri (Exv ve EXH) ile hedef düzlemin (B p) kesisme noktalarinda, atis diskinin merkezine (Pss) göre x-koordinatlarina (xv ve xH) sahip iki çarpma noktasi (Pxv ve PXH) mevcuttur. Kursunun merkezinin çarpma noktasinin (sz) x-koordinati, bu iki nokta arasinda ortada olacaktir: Pxv, PXH / xv, XH, x = xH + (Xv-XH)/2 = Kursunun (K) çarpma noktasini (Ps) üç koordinatta (z-koordinati, hedef düzlemin pozisyonu bilinmektedir) hesaplamak için, yukaridaki düzenlemede kursunun (K) her düzlemden geçtigi toplam sekiz zaman aninin ölçülmesi gerekli olacaktir.
Alternatif bir düzenlemede (Sekil lC-lD), birbirlerine paralel olan ve bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis karsilikli mesafeye (E) sahip iki isik düzlemi (va1 ve vaz), yukaridaki hesaplamayi yapmak için, kursunun (K) (sol kenarinin) ilgili düzlemlerden geçis zamanlari (txvi ve txvz) arasindaki farkin kullanilmasi ve ardindan bu düzlemler (va1, va2) arasindaki bilinen mesafenin (E) kullanilmasi vasitasiyla kursun hizinin (v) hesaplanmasinda kullanilabilir. Böylece bu düzenlemede hedef düzleme (Bp) paralel iki isik düzlemi (LKvi ve LKvz) fazlalik olacaktir. Kursunun (K) çarpma noktasini (Ps) üç koordinatta (z-koordinati, hedef düzleinin (Bp) pozisyonu bilinmektedir) hesaplamak için, yukaridaki düzenlemede, 3D koordinat sisteminde alti isik düzleini vasitasiyla kursunun (K) her düzlemden geçisi için toplam alti zaman aninin (yani üç isik düzlemi kullanilarak bir 2D düzlemde X (Sekil lC), ilgili Y (Sekil 1D) için üç zaman ani) ölçülmesi gerekli olacaktir. Bu durumda kursun yörüngesinin (KB) hedef düzleme (B p) dik oldugu varsayilmistir, böylece sirasiyla düzlemlerde (Lxm ve Lym) hesaplanan çarpma noktalari (Pxm ve Pvm), hedef düzleme (Bp) ekstrapole edilebilir.
Burada, hesaplainalarin alternatif sekillerde yapilabilecegi ve ayrica farkli isik düzlemlerinin, kursun yörüngesi boyunca farkli pozisyonlara tasinabilecegi hususu dikkate alinmalidir.
Sekil lA- lB'deki düzenlemede, ek olarak ve/veya alternatif olarak, kursun hizi (v), düzlemlerden (va1 ve vag) geçisler arasindaki zaman farkindan hesaplanabilir. Bu, x (ilgili y) için düzlemlerde (LXHi, LKvi ve LKvg) veya olasi baska herhangi bir isik düzlemi kombinasyonunda, x- (ilgili y-) koordinatlarinin hesaplanmasina olanak verir.
Düzlemlerin konumlandirilmasi ve usul seçimi, ölçüm hatalarina duyarliligi etkileyecektir.
Ek olarak, paralaks hatasi olmayan ayri düzlemlerde çarpma noktalarinin hesaplanmasi mümkün olacaktir, böylece bazi uygulamalarda düzenleme basitlestirilebilirken yine de yeterli hassasiyet elde edilir.
Bu baglamda en basit düzenleme, Sekil lE'de gösterilmistir; burada toplam 5 isik düzlemi kullanilarak çarpmalar, düzlemde (LKv) paralaks hatasi olmadan hesaplanabilir. Eger hedef düzlein (BP), düzleme (LKv) paralel olarak ve onun yakinina yerlestirilirse, bazi uygulamalar için yeteri kadar hassas bir düzenleine elde edilebilir (ancak çapraz atis gerçeklesebilir). LKV, hem x- hem y-eksenleri için ortaktir. Karsilikli paralel düzlemler (vai ve vaz), düzlemlere (LKV, ilgili Bp) göre bir açida (a) yerlestirilir ve düzlemde (LKV / Bp) kursunun (K) çarpma noktasinin x-koordinatinin belirlenmesinde kullanilir. Belirli bir hassasiyet seviyesine ulasmak için, hedef düzlemin (Bp) düzleme (LKv) paralel yerlestirilmesi ve düzlem (LKv) ve hedef düzlem (Bp) arasindaki mesafenin (F) küçük olmasi önemlidir. Düzlemler (vai ve va2) arasindaki mesafe (E) kullanilarak ve kursunun (K) ilgili düzlemlerden geçtigi zaman anlari (txvi ve txvz) arasindaki fark kullanilarak, düzleme (LKV) dik kursun hizi (v) hesaplanabilir. Dolayisiyla kursunun (K) düzlemden ( LKV) geçtigi zaman aninin (tKv) ölçülmesi vasitasiyla, düzlemler (va2 ve LKV) arasindaki mesafe (Zxvz) veya alternatif olarak düzlemler (vai ve LKV) arasindaki mesafe (Zxvi) belirlenebilir. Mesafeler (Zxvz ve/veya Zxvi), düzleme (LKV) dik olarak ölçülür. Düzleme ( va2 ve/veya vai) göre düzlemin (Liçv) mesafesi ve açisi bilindiginden, bu bilgiler, kursunun (K) düzlemden (LKV) geçis noktasinin x-koordinatinin (Pxv) belirlenmesinde kullanilabilir.
Kursunun (K) sirasiyla hedef düzleme (Bp) sol veya sag çarpma noktasi (PXV, PXH) belirlendikten sonra, kursunun (K) önceden belirlenmis gölge çapinin (yani bir 2D düzlemde kursunun gölge genisliginin), kursunun merkezinin (Ps) hedef düzleme (Bp) sirasiyla çarpma noktalarinin X-. ilgili y koordinatini (sz, Pys) belirlemek üzere x-, ilgili y-koordinatinin S/2 boyutu ile düzeltilmesinde kullanilabilecegi dikkate alinmalidir.
Burada S'nin, özel bir uygulamaya yönelik olarak, özel tipte bir mermi için ampirik olarak türetilebilen önceden belirlenmis bir miktar oldugu dikkate alinmalidir. uygulamalar düsünülebilir. Olasi bir Örnek olarak, hedef düzlemin (B3) ve ardindan isik düzleminin (LKv) geriye kalan isik düzlemlerinin önüne yerlestirildigi düzenleme belirtilebilir.
Sekil 2A ve 2B, bir 3D koordinat sisteminde (x, y, z) bulunan toplam on (2 + 4x2) isik düzlemini içeren bir düzenlemeyi betiinlemektedir. Bu düzenleme, kursun yörüngesi için yanal çizgilerin, birbirlerinden bagimsiz olarak belirlenmesiyle yukarida açiklanan düzenlemeden (bakiniz örnegin Sekil lA-lB) farklidir. Iki isik düzlemi (LKvi ve LKvz) her iki çizimde bulunmaktadir ve kursun hizinin (v) belirlenmesinde kullanilabilirken, geriye kalan düzlemler, kursunun (K), hedef diskin / hedef disk düzenlemesinin arkasindaki hedef düzleme (BP) çarpma noktasinin (Ps) belirlenmesinde kullanilir. Burada ilk olarak kursun yörüngesinin (KB) hedef düzleme (Bp) dik oldugu varsayilmistir.
Sekil 2A / ZB'de gösterilen isik düzlemleri, kursunun çarpma noktasinin (Ps) sirasiyla x-/y-koordinatinin belirlenmesinde kullanilir. Düzenlemenin ek açiklamasi yalnizca Sekil 2A'ya dayanmaktadir ve kursunun (K) çarpma noktasinin x-koordinatinin belirlenmesi, y- koordinatinin belirlenme usulü ile esdegerdir.
Iki isik düzlemi (Liçvi ve LKvz) hedef düzleme (Bp) paraleldir ve bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis karsilikli mesafeye (A) sahiptir, böylece kursunun (K) ilgili düzlemlerden geçisinin zaman noktalarinin (tKvi ve tig/2) ölçülmesi vasitasiyla kursun hizi (V) hesaplanabilir. Gene bu tartismada, kursun hizinin (V), tüm hedef disk / hedef disk düzenlemesi boyunca (yani hedef diskin / hedef disk düzenlemesinin derinligi boyunca) sabit oldugu varsayilmistir. Asagida ölçüm noktalari arasinda tüm zaman farklari, mesafeler olarak degerlendirilebilir.
Geriye kalan dört isik düzleminden ikisi (vai ve va2) paraleldir ve düzlemler (LKVI, LKVZ ve Bp) ile belirli bir açi (a) olusturur. Düzlemlerin konumlari ve karsilikli mesafesi (F) ayarlanir veya belirlenir. Düzlemlerin yönelimi, bir kursun kenarinin (Sekil 2A'da gösterildigi gibi sol kenarinin), isik düzlemlerini, kursunun (K) geri kalanindan önce geçmesine neden olur. Kursunun sol kenarinin va1 ve vaz'ye girdigi ölçülmüs zaman anlari, sirasiyla txvi ve txvz olarak belirtilmistir.
Benzer sekilde, son iki isik düzlemi (LXHi ve Lxm) paraleldir ve düzlemler (LKvi, LKvz ve Bp) ile belirli bir açi (a) olusturur. Düzlemlerin konumlari ve karsilikli mesafesi (D) ayarlanir veya belirlenir. Açi (b), kursunun (K) diger tarafi (örnegin Sekil 2A'da gösterildigi gibi sag tarafi) düzlemlere önce girecek sekilde isik düzlemlerini (Lxm, Lxm) yönlendirir ve girisin gerçeklestigi ölçülmüs zamanlar, sirasiyla txm ve txm olarak belirtilir. Açi (b), b: -a olabilir, ama bununla sinirli degildir.
Her iki kursun kenarinin her zaman ölçümü çifti, yani txvi ve txvz veya txm ve txm, ölçüm noktalarinin z-koordinatlarinin hesaplanmasi için bir temel olusturur ve z-koordinatlarindan x-koordinatlari belirlenebilir. Ardindan kursun kenarlarinin geçtigi iki nokta çifti belirlenir ve kursun yörüngesinin (KB) yanal çizgileri (Exv ve EXH) belirlenebilir ve hedef düzleme (Bp) ekstrapole edilebilir. Bu hesaplamalari yürütebilmek için tüm isik düzleinlerinin birbirlerine ve hedef düzleme göre pozisyonlarinin ve yönelimlerinin bilinmesi esastir. Yanal çizgiler ile hedef düzlemin (Bp) kesisme noktalarinda, atis diski merkezine (Pss) göre x-koordinatlarina (xv ve XH) sahip iki çarpma noktasi (Pxv, PXH) mevcuttur. Kursunun merkezinin (Ps) çarpma noktasinin (sz) X-koordinati, bu iki nokta arasinda ortada olacaktir: Pxv, PXH / xv, xH, x = xH + (Xv-XH)/2 =(xH + xv)/2. Kursun yörüngesi için yanal çizgilerin hesaplamasinin birbirlerinden bagimsiz olarak yapilmasi, bulusun bu düzenlemesini ölçüm hatalari açisindan yukarida açiklananlara göre daha güçlü Bu düzenlemede de, ek veya alternatif hesaplamalar, kursun hizinin (V), düzlemlerden (va1 ve va2 ve/Veya Lxiii ve LXHZ) geçisler arasindaki zaman farkinin hesaplanmasi vasitasiyla yapilabilir (asagiya bakiniz).
Baska bir düzenlemede (Sekil 2C-2D), i) birbirlerine paralel olan ve belirli bir karsilikli mesafeye (F) sahip iki isik düzlemi (va1 ve va2) ve/ veya ii) birbirlerine paralel olan ve10 belirli bir karsilikli mesafeye (D) sahip iki isik düzlemi (Lxiii ve Lxiiz) arasindan en az iki isik düzlemi, yukaridaki hesaplamalari yapmak için, kursunun (K) (sol tarafinin ve/veya sag tarafinin) ilgili düzlemlerden geçisin en az iki zaman ani (txvi ve txvz ve/veya tXHi ve tXHz) arasindaki farkin ölçülmesi ve ardindan bu düzlemler (vai, vaz, ilgili LXHi, Lxm) arasindaki bilinen mesafelerden (F ve/veya D) en az birinin kullanilmasi vasitasiyla, kursun hizinin (v) hesaplanmasinda kullanilabilir. Dolayisiyla söz konusu düzenlemede, hedef düzleme (Bp) paralel söz konusu iki isik düzlemi (LKvi ve LKvz) fazlalik olacaktir.
Kursunun (K) çarpma noktasini (Ps) üç koordinatta (z-koordinati, hedef düzlemin pozisyonu (Bp) bilinmektedir) hesaplamak için, 3D koordinat sisteminde, sekiz isik düzlemi vasitasiyla kursunun (K) her düzlemden geçisi için toplam sekiz zaman aninin (yani dört isik düzlemi vasitasiyla bir 2D düzlemde X (Sekil 2C), ilgili Y (Sekil 2D) için dört zaman ani) ölçülmesi gerekli olacaktir. Bu, bu düzenlemede kursunu belirli bir hassasiyetle tespit ederken gerçeklestirilebilecek en düsük ölçüm sayisidir.
Eger b açisi -a'ya esitse, bu düzenlemede kursunun (K) kursun yörüngesinin (KB) merkezinde (ve kursunun (K) kenarlarinda degil) bulunan noktalarin hesaplanmasi mümkün olacaktir. Ek olarak hesaplanan noktalar, kursun yörüngesinin açisindan bagimsiz olacaktir (paralaks hatasi yok).
Elbette, yukaridaki bölümde açiklanan ikinci düzenlemede, hedef düzlemle (Bp) bir açi (a/b) yapan ikiden fazla paralel isik düzlemi mevcut olabilir, ama daha fazla zaman ölçümünün yapilacak olmasi ve dolayisiyla kursun yörüngesi için inerkezi ve/veya yanal çizgilerin belirlenecegi daha fazla hesaplanmis giris noktasi olacak olmasi hariç, usul degismeyecektir.
Sekil 3A, ?B ve 3C'de isik düzlemlerinin farkli örüntülerine sahip üç baska düzenleme gösterilmistir. Örüntüler, art arda iki X (Sekil 3A), art arda çakisan X'lerin iki sirasi (Sekil 3B) ve bölmeler olusturan bagli, farkli boyutlarda X'ler (Sekil 3C) olarak sekillendirilmistir. Bu örüntüler, a açili isik düzlemlerinin, b açili isik düzlemleri ile kesismesine olanak verilerek olusturulmustur. Bunun yapilmasinin amaci, kursunu hedef düzleme (BP) yakin tespit edip bir ölçüm hatasinin sonuçlarini azaltmak ve atis diskinin derinligini (birinci isik düzleminden (LKvi) hedef düzleme (Bp) olan mesafe) azaltmaktir.
Düzlemlerin küçük veya büyük ölçekte örtüsmelerine (Sekil 3B ve 3C) izin vermenin arkasindaki fikir, kursunun uçlardan birine çok yakin isik düzlemlerinden geçmesi durumunda ortaya çikabilecek hatalardan kaçinmaktir. Alternatif düzenlemeler, yukarida tartisilan ana prensiplere uygun olarak yapilandirildiklari sürece Sekil 2A-2D ve 3A-3C'de sunulanlardan farkli örüntüleri içerebilir. saglanmalidir. Bir isik perdesi, birçok isik kaynagindan yayilan büyük ölçüde düzgün, öitüsen isik olarak tanimlanabilir. Bir isik perdesi, bir metal veya filtre levhasindaki (2, 4, 6, 8) bir yarik veya delik (9) vasitasiyla 01usturulur(Sekil4A). Filtre levhasindan (6) uygun bir mesafedeki (H) yarigin / deligin (yariklarin / deliklerin) (9) yakininda veya dogrudan altinda saglanmis bir destek levhasi (5) üzerindeki isik kaynaklarindan çikan isik, filtre levhasina (6) dogru, ona dik olarak yayilir. Isik kaynaklari arasindaki mesafe (H), isik kaynaklarinin isinim diyagrami birbirleriyle örtüsecek ve ölü bölgeler olmaksizin, tüm atis diskini veya hedef alani kaplayacak sekilde seçilir. Filtre levhalari (2, 4, 6, 8) ve/veya (bir veya birden fazla PCB (Baskili Devre Karti) levhasi olabilen) isik kaynaklari için destek levhalari (1, 3, 5, 7), hassas konumlandirilmalari için yönlendirme deliklerinin ve/veya referans noktalarini ve/veya baska araçlari içerebilir.
Benzer sekilde, atis diskinin deliginin / kavitesinin (Sekil 4A) diger tarafinda, ilgili destek levhasinin ( l) üzerindeki isik sensörlerinin bir H' mesafesi kadar altinda bir filtre levhasi (2) saglanmistir, böylece yarigin / deligin açikligi, dogrudan sensörlerin altinda saglanmistir. Birinci filtre levhasi (6) ve isik destek levhasinin (5) üzerindeki isik kaynaklari arasindaki mesafe (H), ikinci filtre levhasi (2) ve destek levhasinin (l) üzerindeki isik sensörleri arasindaki mesafe (H'), ayni olabilir (H: H'), ama zorunlu degildir. "Üstünde" ve "altinda" teriinlerinin, yalnizca Sekil 4A'ya referansla kullanildigi dikkate alinmalidir. Bu çizimden, yariklarla (9) birlikte tüm filtre levhalarinin (2, 4, 6, 8), atis diskinin kavitesine veya eksenel merkezi çizgisine, tüm PCB veya destek levhalarindan (l, 3, 5, 7) daha yakin yerlestirildigi belirgin ve açiktir.
Atis diskini ve/veya sistemini çok yönlü kilmak için, kursunun içinden geçecegi yalnizca ön isik düzlemlerinin isik perdesinin sürekli olarak etkin olacagi bir düzenleme tasarlanabilir. Kursun tespit edildikten sonra, geriye kalan isik perdelerine derhal güç verilmelidir. Kursun geçtikten sonra, bu perdelere verilen güç yeniden kesilebilir. Bu sekilde güç tüketimi önemli derecede düsürülebilir. Bu, skor gösterge ve tespit sistemine güç beslemeye yönelik normal veya yeniden sarj edilebilir bir pil takiminin veya bir veya daha fazla pilin kullanimina olanak verebilir veya bunu mümkün kilabilir. Bu, yalnizca bir veya birkaç güç kablosu kullanilan büyük atis diski tesislerine de olanak verecek veya mümkün kilacaktir. Bu kablolar, güç kaynagindan baslayarak atis diskinden (hedef disk düzenlemesinden) atis diskine (hedef disk düzenlemesine) serilebilir.
Kursun çarpma noktasini belirlemek üzere gerekli hesaplamalari yapabilmek için, en az bir CPU ve/ veya bilgisayar ve/veya bir veya birden fazla zaman ölçüm sayaci gereklidir.
Istenen hassasiyeti elde etmek için 25-50 MHz araliginda bir frekansa sahip bir saat osilatörü yeterli olacaktir.
Bir saat periyodu (At) boyunca kursunun kat ettigi mesafe (Az), dogrudan x- ve y- koordinatlarinin belirlenmesindeki belirsizlik (Ax, Ay) ile dogrudan iliskili olacaktir. a: -b = 45° açilar ile Az = Ax = Ay. Az'nin degeri, kursun hizina bagli olacaktir.
MHz'lik bir saat osilatöiü ve v= 170 m/saniye kursun hizi (havali tüfekler için v= 160 m/s tipiktir) durumunda, söyle hesap yapilabilir: içindedir.
Hesaplamalar, frekansin kisa vadede dengeli olmasi kosuluyla, eskimeden ve sicaklik degisikliklerinden kaynaklanan osilatör frekansi kaymalarinin sorun teskil etmedigini göstermektedir. Kursun hizinin (v) m/s veya mm/ us olarak ölçülmesi yerine, mm/saat periyodu ölçüsü kullanilabilir. Yeteri kadar kisa oldugu sürece saat periyodunun, bir ölçüm seti boyunca sabit oldugunda ilgisiz oldugu görülmüstür.
Sekil 4A, Sekil 4B'de daha açik sekilde görülen X'lerin ve V'lerin alternatif bir isik düzlemi örüntüsüne sahip bulusa uygun atis diski tertibatinin/ aygitinin ve/veya tespit sisteminin temel üç boyutlu yapisinin bir uygulainasini göstermektedir. Ögeler (1), (3), (5), (7), iliskili yükselticiler (sekilde gösterilineinistir) ve/veya LED sürücü elektronigi (sekilde gösterilmemistir) ile birlikte isik kaynaklari ve/veya isik sensörleri (örnegin IR alicisi ve/veya IR LED) için PCB levhalaridir. Ögeler (2), (4), (6) ve (8), filtre levhalaridir. Filtre levhalari, ayarlanmis veya önceden belirlenmis bir (isik düzlemi) örüntü(sü) çerçevesinde yüksek hassasiyet ile lazerle kesilmis isik geçiren yariklara veya deliklere (9) sahip metal tabakalardir (2, 4, 6, 8) (Sekil 4B). Alternatif olarak, filtre levhalari (2, 4, 6, 8), (isik düzlemi) örüntü(sü)nün yüksek hassasiyetle basilmis veya oyulmus oldugu camdan veya plastikten yapilabilir. Filtre levhalari (2, 4, 6, 8), PCB levhalarinin (1, 3, 5, 7) ve filtre levhalarinin (2, 4, 6, 8) birbirlerine göre dogru sekilde konumlandirilmalari için yönlendirme deliklerini ve/veya referans noktalarini ve/veya baska araçlari içerebilir.
PCB (l, 3, 5, 7) ve filtre (2, 4, 6, 8) levhalari, Önceden belirlenmis bir mesafe (H ve/veya H') kadar aralikla paralel olarak monte edilir.
Birbirlerinin üstüne yerlestirilmis PCB levhalarinda, örnegin Sekil 4A'da (1) ve (5)'te, ayni isik düzleminde, bir levhada (5) isik kaynaklari ve digerinde (l) isik sensörleri saglanmalidir. Alternatif olarak çapraz isik perdelerinin birbirlerine karismasini önlemek için, ayni levhada birbirlerine çapraz bir isik kaynaklari dizisi ve bir isik sensörleri dizisi saglanabilir. Her isik düzlemi örüntüsü için, isik kaynaklarinin ve sensörlerinin optimal dagilimi belirlenebilir ve/Veya hesaplanabilir.
Sekil 5A, isik düzlemlerinde isik perdelerini saglamak için diyotlarm kullanildigi bir düzenlemede, isigin bir delik boyunca nasil dagilabilecegini göstermektedir. Isik diyotlari, bu durumda ±10° olan belirli bir isinim diyagramina sahip olabilir. Dolayisiyla isik düzlemsel degildir ve birkaç isik diyotundan gelen isik örtüsecek, isik perdesini az veya çok düzgün kilacaktir. Küçük yogunluk varyasyonlari duruinunda, giris derinligi (kursunu tespit etmek için gerekli gölge miktari), pozisyona bagli hale gelecektir. Bu durumda kursun, biraz geç veya erken tespit edilebilir, ancak isik düzlemi örüntülerinin simetrisi, sonuçta olusan hatayi geçersiz kilacaktir. Kursun yörüngesi için hesaplanmis yana] çizgiler, %100 tam paralel olmayacak, ama aralarinda ortada olan çarpma noktasi dogru olacaktir. Giris derinliginin (ve herhangi bir yerel varyasyonunun) tüm isik düzlemleri için esit olmasi önemlidir.
Sekil SB, Sekil 5A'daki ile ayni düzenlemede, isik diyotlarindan gelen isigi ayni delik boyunca göstermektedir. Bu durumda isigin tek bir noktadan çiktigi varsayilabilir ve isik perdesinin alici diyotun yakininda daha genis oldugu görülebilir. Muhtemelen, filtre levhasinin delik genisligi veya isik diyotunun lensi, isik diyotunun merkezinin yakininda, büyük ölçüde düzlemsel bir isik bölgesinin olusmasina neden olacaktir. Dolayisiyla isik perdesi, bu çizimde gösterilenden daha homojen bir kalinliga sahip olacaktir. Her seye ragmen, isik perdesinin genisligi, isik diyotlarindan uzakligin lineer bir fonksiyonu olacagindan, kama sekilli bir isik perdesi düzeltilebilir. Istenen bir duyarliligi elde etmek için delik genisligi ve H mesafesi, ilgili H' mesafesi seçilebilir.
Sekil 5A'da gösterilen, örtüsen, düzlemsel olmayan isik, kursun tipinde merminin, birçok gölge olusturmasina neden olacaktir, böylece bir toplam yayilmis gölge elde edilir.
Sekil 6A-6C, kursunun olusturdugu gölgenin büyüklügünün, isik perdesini geçerken kursunun pozisyonuna nasil bagli oldugunu göstermektedir. Kursuna çarpan isik ve bu sekilde olusan gölge, çiziinlerde gölgeler için çizgiler ve tarama ile gösterilinistir. En az bir, ama genellikle birkaç isik diyotundan gelen isik kursuna çarpar ve gölge, bir veya birden fazla alici diyotun üzerine düser. Kursun tipinde mermi isik perdesine girdiginde ve ardindan çiktiginda, gölgelenmis alici diyotlar için isik yogunlugu degisecek ve bunun sonucunda bundan üretilen akim degisecektir. Bir dirençte meydana gelen gerilim degisimi. arttirilabilir. Bu gerilim degisimi, basit bir komparatör vasitasiyla veya daha karmasik sinyal analiz donanimi veya benzerleri kullanilarak tespit edilebilir, böylece en az bir tümlesik CPU'yu veya islemciyi içerebilen söz konusu sinyal analiz donanimi vasitasiyla, birkaç noktanin örneklenmesi ve/veya tespit edilmesi ve/veya sinyal gücü degisikliklerinin analiz edilmesi mümkün olacaktir.
Daha genel bir kursun tespit usulünde, kursun yörüngesinin hedef düzleme dik oldugu varsayilamaz ve paralaks hatasi düzeltilmelidir. ISSF (Uluslararasi Aticilik Sporlari Federasyonu), [0 m havali tüfek için, atici atis diski düzlemi merkezinden geçen hedef düzleme dik çizgiye göre ± 0,3 m yana hareket etse bile, hassasiyet sartinin karsilanmasini talep etmektedir. Sekil 7, aticinin atis diskinin merkezi çizgisinin 0,3 m yaninda bulundugu sinir vaka için Sekil 3A'da gösterilen isik düzlemi örüntüsüne sahip bir 170 mm derinlikli hedef disk / hedef disk düzenlemesi boyunca kursun yörüngesini (KB) göstermektedir.
Geometrik hesaplamalar, kursunun (K), birinci isik düzlemini (LKvi), kursunun çarpma noktasindan (Ps) geçen hedef düzleme (Bp) dik çizgiye 5,1 mm mesafeden geçecegini Atis diskinden ve tertibat / sistem yapisindan, farkli isik düzlemlerinin konumlari bilinmektedir. Sekil 7'rir örnek düzenlemesinde, iki düsey, paralel isik düzlemi (LKvi ve LKVZ) arasindaki mesafe 95 mm'dir. Isik düzlemleri (LXHi ve Lxiiz) paraleldirler ve LKvi ile 45°'lik bir açi olustururlar. Isik düzlemleri (vai ve vaz) paraleldirler ve LKvi ile -45°'lik (l35°) bir açi olustururlar. x-ekseni, isik düzlemlerinin LKvi ile kesisim noktalarindan birine kaydirilirsa, 45°'lik bir açi, x-degerlerini, z-degerleri ile esit kilacaktir.
Daha genel bir durumda, bir a açisi için x=z/tan(a). Bu, gerekli hesaplamalari basitlestirir.
Gerçek kursun hizinin F1 60 m/s = 0,16 mm/iis oldugu varsayilmistir. Bu hizin bilinmesi gerekli degildir, ama bu olguyu kanitlamak için bu hiz bir temel olarak alinacaktir. Kursun yörüngesi (KB) düzlemlere (LKvi ve LKvz) oitogonal olinadigindan, kursun (K), söz konusu düzlemlerde 95 mm'den daha uzun bir mesafeyi kat edecektir. Sekil 7'den bu kat edilen gerçek mesafe hesaplanabilir.
Yukaridaki çizelge, çarpma noktasinin (Ps) yerini hedef düzlemde atis diski merkezine (Pss) göre bulmak için gerekli hesaplamadan biraz daha fazla veriyi göstermektedir. D sütununda kursunun tKvi (ti) ve diger ölçülmüs zaman anlari (yani z-koordinati) arasinda kat edilmis görünür mesafe belirtilmistir. E sütununda, ti ve diger zaman anlari arasinda X-dogrultusunda kursun yörüngesindeki degisiklik listelenmistir.
Ardindan, Pisagor teoremi kullanilarak, kursun tarafindan kat edilen gerçek mesafe, G sütununda gösterildigi gibi kolayca hesaplanabilir. Örnegin kursunu, iki düsey düzlem etmistir. H sütununda listelenen zamanlar, fiili kat edilen mesafe (sütun G) ve gerçek hizdan (V: 160 m/s) hesaplanmistir. 1 sütununda, kursunun kat ettigi görünür mesafenin (95 mm) kursunun fiilen harcadigi süreye bölünmesinden olusan hesaplanmis kursun hizi listelenmistir. Dolayisiyla bu hesaplanmis hiz, gerçek hizdan az çok düsüktür.
Mesafe, hiz ve zaman arasindaki iliski lineer oldugundan, görünür ve fiili mesafeler ve hizlar arasindaki oranlar esit olacaktir. Dolayisiyla hesaplanmis hiz (sütun 1) ölçülmüs zaman (sütun H) ile çarpildiginda, sonuç, kat edilen görünür mesafeye (sütun D) esit olan J sütunundaki dogru hesaplanmis z-degeridir (bu durumda bir kaydirilmis koordinat sisteminde x-degerine esittir). J sütunundaki degerler, yalnizca ölçümlere ve LKvi ve LKvz arasindaki mesafeye bagli oldugundan, kursunun (K) isik düzlemlerine nereden girdigini hesaplamak için ne aticinin pozisyonunun ne gerçek kursun hizinin bilinmesine gerek K sütunu, x= z/tan(a) bagintisinin geçerli olmasi için koordinat sisteminin x-dogrultusunda kaç milimetre kaydirilmasi gerektigini göstermektedir; bu duruma a açisi = 45°'dir.
Kursunun tespit edildigi noktalar için hesaplanmis X-koordinatlari, L sütununda listelenmistir. Kursunun vereV yörüngesinden dolayi, paralel düzlemlerde hesaplanmis x-degerleri için M sütununda belirtilen bir fark mevcut olacaktir. Karsilik gelen ölçüm noktalari arasinda z-dogrultusundaki mesafe, N sütununda listelenmistir ve hedef düzlem (Bp) ve sag ve sol kursun kenarlarinin son ölçüm noktasi 0 sütununda listelenmistir. Bununla, son isik düzlemleri ve atis diski düzlemi (BP) arasindaki paralaks hatasini, yani hedef düzlemde (Bp) kursunun yanal çizgisinin (Exv / EXH) çarpma noktasi (Pxv/ PXH) ve söz konusu kursun kenarinin son ölçüm noktasindan geçen hedef düzleme (BP) dik çizgi arasindaki mesafeyi hesaplamak için gerekli tüin bilgiler mevcuttur; bu P sütununda gösterilmistir. PXV ve PXH noktalarinin X-koordinatlari, aralarindaki farkla birlikte Q sütununda listelenmistir ve çarpma noktasinin (Ps) nihai x-koordinati (x), R sütununda listelenmistir.
Y için benzer bir ölçüm seti elde edilmistir; bunlar, x için yapilanla ayni sekilde hesaplanabilir. Bununla, bir 2D inonitör ekraninda çarpma noktasi belirtilebilir. Hedef düzlemde çarpma noktasi ve atis diski merkezi ( Pss) arasindaki mesafe, r x + y "dir.
Bu mesafe, atisin skor degerini belirleyecektir.
Kursun pozisyonu, en az iki uzamsal (3D) noktada hesaplandigindan, kursun yörüngesi, aticinin pozisyonuna ekstrapole edilebilir. Bu sekilde yanlis hedefe atis (çapraz ates) tespit edilebilir. Aticinin pozisyonu ve/veya hesaplanmis kursun hizi, kursunun çarpma noktasinin göstergesi ile birlikte ekranda görüntülenebilir.
F azlalik ölçümler içeren düzenlemelerde, bu bilgiler, tespitin hassas olup olmadiginin belirtilmesinde kullanilabilir. Bu, örnegin eger kursun genisligi veya gölge çapi farkli ise ve/veya açilar, kursun kenarlarinin ölçülmüs yanal çizgileri için farkli ise geçerlidir.
Bulusa uygun baska bir usul, kursunun/ kursun gölgesinin isik perdesine ilk çarptigi zaman anlarinin tespit edildigi/ ölçüldügü yukaridaki açiklamanin tersine, gölgenin isik perdesinden geçtigi zaman anini ölçmek olabilir. Bu usul, yukaridaki düzenlemelerle iliskili ayri ölçümlere iliskin sorunlarin tespit edilmesinde de kullanilabilir ve/ veya yukaridaki düzenlemelerdeki zaman ölçümleri / zaman tespitleri ile kombine edilebilir.
Gölgenin ortaya çiktigi an ve kayboldugu an (yani kursunun (K) isik perdesine ilk girdigi zaman ve kursunun (K) isik perdesinden çiktigi zaman) arasindaki zaman farklari, ölçülmüs kursun hizi (V) ve isik düzleminin açisi bazinda kursun uzunlugunun bir ölçüsü haline gelir. Dolayisiyla beklenen ölçülmüs kursun uzunluklarindaki sapmalar, ölçümler ile ilgili herhangi bir sorunun saptanmasinda ve bildirilmesinde kullanilabilir. Ayrica, bu, hesaplamalarda su noktalarin önemini azaltmak ve/veya düzeltmeler yapmak için kullanilabilir.

Claims (7)

ISTEMLER
1. Bir kursunun (K) bir atis diskine veya hedef düzleme (Bp) bir çarpma noktasinin (Ps) belirlenmesi için bir sistem olup, asagidakileri içerir: üç boyutta (3D) en az bes isik perdesini veya düzlemini (LKV / LHi, va1, va2, Lyvi, Lyvz) içeren bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis isik düzlemi örüntüsü; bu örüntü, iki boyutta (2D) en az üç isik perdesi veya isik düzlemi (LKv, Lvi, va) olusturur ve en az bir islemci, burada iki boyutlu isik perdeleri veya düzlemleri (LKv/LHI, Lvi, va), kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) merkezi çarpma noktasinin (Ps) iki bilinmeyen koordinatindan birinde, en az iki isik düzleminin (Lvi, va), atis diski veya hedef düzlein (Bp) ile en az bir belirli açi (a) olusturacagi ve birbirlerinden Önceden belirlenmis bir mesafede (E) olacaklari sekilde düzenlenir veya yerlestirilir; burada söz konusu en az bir islemci, kursun her isik düzlemine ilk çarptiginda ve/Veya oradan çiktiginda, merminin veya kursunun (K) yörüngesinin bir tarafinin en az iki nirengi noktasinin, bunun yani sira, en az iki isik düzleminden (Lvi, va) bu geçislerde, en az iki zaman ölçümünün (tvi, tvz) tespit edilmesini saglamak üzere konfigüre edilmistir ve burada en az bir islemci, ayrica, kursunun (K), birbirlerine paralel olan ve birbirlerinden söz konusu önceden belirlenmis birinci mesafede (E) düzenlenmis iki isik düzleminden (Lvi, va) geçisinin iki zaman ölçümü (tvi, tvz) arasindaki farki kullanarak, kursunun (K) hizini (V) hesaplamak üzere konfigüre edilmistir ve burada kursunun (K) atis diskine veya hedefdüzleme (Bp) merkezi çarpma noktasinin (Ps) iki bilinmeyen koordinatindan birinde, en az bir isik düzlemi (LKv; Lm), söz konusu en az iki isik düzlemine (Lvi, Lv2) paralel olmayacak sekilde yerlestirilir; en az bir islemci, kursun her isik düzlemine ilk çarptiginda ve/Veya oradan çiktiginda, merininin veya kursunun (K) yörüngesinin en az bir nirengi noktasinin ve en az bir isik düzleminden (LKV; LH l) en az bir geçisin en az bir zaman ölçümünün (tKvg tHi) tespit edilmesini saglamak üzere konfigüre edilmistir ve burada en az bir islemci, kursunun (K) söz konusu en az üç isik düzleminden geçisinin en az üç zaman ölçümü (tKv / tm, tvi, tvz), kursunun (K) hesaplanmis hizi (V) ve isik düzlemlerinin ve hedef düzlemin (Bp) konumlari için, mesafeler (E, F) ve açi (a) veya açilar gibi bilinen parametreler vasitasiyla, her 2D düzlemde, sayilanlardan en az birini hesaplayip, daha sonra bilinen ve/veya hesaplanmis parametrelerden (v, E, F, a, S, Zxvz) en az birini kullanarak, 3D`de, kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (BP) merkezi çarpina noktasini (Ps) hesaplamak üzere konfigüre edilmistir: kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) s01 çarpma noktasi (va), kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sag çarpma noktasi (PHS), bir isik perdesini kesen kursun yörüngesinin bir merkez noktasi ve her 2D düzlemde kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (BP) çarpma noktasinin (Ps) merkezi.
2. Istem l'e göre sistem olup, burada en az bir isik düzlemi (LKV), hedef düzleme (Bp) paralel olarak ve onun yakinina, en az bir isik düzlemi (LKV) ve hedef düzlem (Bp) arasinda bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis inesafeyle (F) yerlestirilir; islemci, daha sonra hedef düzlemde (Bp) kursunun merkezini (Ps) hesaplamak için, her 2D düzlemde, kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) s01 çarpma noktasinin (va) veya kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sag çarpma noktasinin (PHS) koordinatlarini, bir S/2 boyutuyla düzeltmek üzere konfigüre edilmistir; S, kursunun (K) önceden belirlenmis gölge çapi/ 2D genisligidir.
. Istem l'e göre sistem olup, burada en az iki isik düzlemi (Lvi ve va), birbirlerine paralel yerlestirilir ve atis diski veya hedefdüzlem (Bp) ile en az bir önceden belirlenmis açi (a) olusturur ve en az iki isik düzlemi (LHi ve LHZ), birbirlerine paralel yerlestirilir ve atis diski veya hedef düzlem (Bp) ile en az bir önceden belirlenmis açi (1): -a) olusturur ve burada en az bir islemci, kursunun (K) merkezinin isik düzlemlerinden geçisi için her 2D düzlemde en az iki noktanin hesaplanmasi vasitasiyla, hedef düzlemde (BP) kursunun merkezini (Ps) ve istege bagli olarak kursunun (K) yörüngesinin hedef düzleme göre açisini (açilarini) hesaplamak üzere konfigüre edilmistir.
. Istem l'e göre sistem olup, burada en az bir isik düzlemi (LHi), atis diski veya hedef düzlem (Bp) ile en az bir önceden belirlenmis açi (b) olusturur; burada söz konusu en az bir islemci, merminin veya kursunun (K) yörüngesinin diger tarafinin en az bir nirengi noktasini, bunun yani sira en az bir isik düzleminden (Liii) bu en az bir geçiste en az bir zaman ölçümünü (tm) tespit etmek üzere konfigüre edilmistir ve burada söz konusu en az bir islemci, her 2D düzlemde, kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sol çarpma noktasini (va) ve kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sag çarpina noktasini (PHS) kullanarak, hedef düzlemde (Bp) kursunun merkezini (Ps hesaplamak üzere konfigüre edilmistir; bir yan çarpma noktasi, söz konusu en az bir islemci tarafindan, iki zaman ölçümünün (tvi, tvz) zamanlarinda iki nirengi noktasi boyunca merminin veya kursunun (K) yörüngesinin (KB) bir birinci yanal çizgisi (Ev) kullanilarak hesaplanir ve ikinci yari çarpma noktasi, söz konusu en az bir islemci tarafindan, merminin veya kursunun (K) yörüngesinin (KB) bir ikinci yana] çizgisi (EH) kullanilarak hesaplanir; ikinci yana] çizgi, birinci yanal çizgiye (Ev) paralel olarak hesaplanir ve/veya ekstrapole edilir ve en az bir zaman aninda (tm), kursunun (K) diger tarafinin en az bir nirengi noktasindan geçer.
. Istem l-4'ten herhangi birine göre sistem olup, ayrica, sayilanlardan en az birinin ekranda görüntülenmesi için bir ekrani içeren bir görüntülüme aracini içerir: kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) inerkezi çarpma noktasi (Ps), paralaks hatasina iliskin bir hata mesaji, yanlis hedefe atisa (çapraz ates) iliskin bir hata mesaji, kursunun (K) hedef disk düzenlemesinden geçerken hizi (v), her tek atisin tespit hassasiyetine iliskin herhangi bir sorunu belirterek, ölçülinüs kursun genisligine ve/veya kursun uzunluguna iliskin bilgiler, aticinin konumunu ve/Veya her tek atisin tespit hassasiyetine iliskin herhangi bir sorunu belirterek, kursun yörüngesinin ölçülmüs açisina iliskin bilgiler ve her tek atista hedefdüzlemin merkezinden (Pss) geçen merkezi çizgiye göre aticinin pozisyonu.
. Bir kursunun (K) bir atis diskine veya hedef düzleme (Bp) bir çarpma noktasinin (Ps) belirlenmesi için bir usul olup, asagidaki asamalari içerir: üç boyutta (3 D) bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis isik düzlemi örüntüsüne sahip en az bes isik perdesinin veya düzleminin (LKV / LHi, va1, va2, LYvi, Lyvz) düzenlenmesi; bu örüntü, iki boyutta (2D) en az üç isik perdesi veya isik düzlemi (LKv, Lvi, va) olusturur, burada iki boyutlu isik perdeleri veya düzlemleri (LKV, Lvi, va), kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) merkezi çarpma noktasinin (Ps) iki bilinmeyen koordinatindan birinde, en az iki isik düzleminin (Lvi, va), atis diski veya hedef düzlem (Bp) ile en az bir belirli açiyi (a) olusturacagi ve birbirlerinden önceden belirlenmis bir mesafeye (E) yerlestirilecekleri sekilde düzenlenir veya yerlestirilir, en az bir islemci tarafindan, kursun her isik düzlemine ilk çarptiginda ve/veya oradan çiktiginda, merminin veya kursunun (K) yön'ingesinin bir tarafinin en az iki nirengi noktasinin ve söz konusu en az iki isik düzleminden (Lvi, ha) bu geçislerde, en az iki zaman ölçümünün (tvi, tvz) tespit edilmesi, en az bir islemci tarafindan, kursunun (K), birbirlerine paralel olan ve birbirlerinden önceden belirlenmis bir mesafede (E) düzenlenmis iki isik düzleminden (Lvi, va) geçisinin zaman ölçümlerinden ikisi (tvi, tv:) kullanilarak, kursunun (K) hizinin (v) hesaplanmasi ve kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) merkezi çarpma noktasinin (Ps) iki bilinmeyen koordinatindan birinde, en az bir isik düzleminin (LKV; LHi), söz konusu en az iki isik düzlemine (Lvi, va) paralel olmayacak sekilde düzenlenmesi, böylece söz konusu en az bir islemci tarafindan, kursun her isik düzlemine ilk çarptiginda ve/veya oradan çiktiginda, merminin veya kursunun (K) yörüngesinin en az bir nirengi noktasinin ve en az bir isik düzleminden (LKv; LHi) bu en az bir geçiste, en az bir zaman ölçümünün (tKv; tm) tespit edilmesi ve her 2D düzlemde, sayilanlardan en az birinin söz konusu en az bir islemci tarafindan hesaplanmasi: kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sol çarpma noktasi (Pvc), kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sag çarpma noktasi (PHS), bir isik perdesini kesen kursun yörüngesinin bir merkez noktasi ve her 2D düzlemde kursunun atis diskine veya hedef düzleme çarpma noktasinin merkezi ve ardindan, asagidakini uygulamak üzere, kursunun (K) söz konusu en az üç isik düzleminden geçisinin en az üç zaman ölçümünün (tKv / tHi, tvi, tvz), kursunun (K) hesaplanmis hizinin (v) ve isik düzlemlerinin ve hedef düzlemin (Bp) konumlarinin, mesafeler (E; F) ve açilar (3) gibi bilinen parametrelerinin kullanilmasi, 3D'de, kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) merkezi çarpma noktasini (Ps), bilinen ve/veya hesaplanmis parametrelerden (v, E, F, a, S, Zxvz) en az birini kullanarak hesaplamak.
7. Istem 6'ya göre usul olup, burada en az bir isik düzlemi (LKV), hedef düzleme (Bp) paralel olarak ve onun yakinina, söz konusu en az bir isik düzlemi (LKV) ve hedef düzlem (Bp) arasinda bir ayarlanmis veya önceden belirlenmis mesafeyle (F) yerlestirilir; usul, ayrica, daha sonra hedef düzlemde (Bp) kursunun merkezini (Ps) hesaplamak için, her 2D düzlemde, kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (BP) sol çarpma noktasinin (va) veya kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sag çarpma noktasinin (PHS) koordinatlarini, bir S/2 boyutuyla düzeltme asamasini içerir; S, kursunun (K) önceden belirlenmis gölge çapi/ 2D genisligidir. . Istem 6'ya göre usul olup, burada en az iki isik düzlemi (Lvi ve hiz), birbirlerine paralel yerlestirilir ve atis diski veya hedef düzlem (Bp) ile en az bir önceden belirlenmis açi (a) olusturur ve en az iki isik düzlemi (LHi ve LH2), birbirlerine paralel yerlestirilir ve atis diski veya hedef düzlem (Bp) ile en az bir önceden belirlenmis açi (b= -a) olusturur ve usul, ayrica, kursunun (K) merkezinin isik düzlemlerinden geçisi için, her 2D düzlemde en az iki noktanin hesaplanmasi vasitasiyla, hedef düzlemde (Bp) kursunun merkezinin (Ps) ve istege bagli olarak kursunun (K) yörüngesinin hedef düzleme göre açisinin (açilarinin) hesaplanmasi asamasini içerir. . lstem 6'ya göre usul olup, burada en az bir isik düzlemi (LHi), atis diski veya hedef düzlem (Bp) ile en az bir önceden belirlenmis açi (b) olusturur; merminin veya kursunun (K) yörüngesinin diger tarafinin en az bir nirengi noktasinin ve en az bir isik düzleminden (LHi) bu en az bir geçis için en az bir zaman ölçümünün (tHi) tespit edilmesi asamasi, her 2D düzlemde, kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sol çarpma noktasini (va) ve kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) sag çarpma noktasini (PHS) kullanarak, hedef düzlemde (Bp) kursunun merkezini (PS) hesaplamak üzere konfigüre edilmistir; bir yan çarpma noktasi, iki zaman ölçümünün (tvi, tvz) zamanlarinda, iki nirengi noktasi boyunca, merminin veya kursunun (K) yörüngesinin (KB) bir birinci yanal çizgisi (Ev) kullanilarak hesaplanir ve ikinci yan çarpma noktasi, merminin veya kursunun (K) yörüngesinin (KB) bir ikinci yanal çizgisi (EH) kullanilarak hesaplanir; ikinci yanal çizgi, birinci yanal çizgiye (EV) paralel olarak hesaplanir ve/veya ekstrapole edilir ve en az bir zaman aninda (tm), kursunun (K) diger tarafinin en az bir nirengi noktasindan geçer. Istem 6-9'dan herhangi birine göre usul olup, ayrica asagidaki asamalari içerir: - paralaks hatasinin düzeltilmesi ve/veya - atis diskinin merkezinden (Pss) geçen merkezi çizgiye göre aticinin pozisyonunun hesaplanmasi. istem 6-10'dan herhangi birine göre usul olup, ayrica, sayilanlardan en az birinin görüntülenmesi asamasini içerir: kursunun (K) atis diskine veya hedef düzleme (Bp) merkezi çarpma noktasi (Ps), paralaks hatasina iliskin bir hata mesaji, yanlis hedefe atisa (çapraz ates) iliskin bir hata mesaji, kursunun (K) hedef disk düzenlemesinden geçerken hizi (v), her tek atisin tespit hassasiyetine iliskin herhangi bir sorunu belirterek, ölçülmüs kursun genisligine ve/ veya kursun uzunluguna iliskin bilgiler, aticinin konuinunu ve/Veya her tek atisin tespit hassasiyetine iliskin herhangi bir sorunu belirterek, kursun yörüngesinin ölçülmüs açisina iliskin bilgiler ve her tek atista atis diskinin merkezinden (Pss) geçen merkezi çizgiye göre aticinin pozisyonu.
TR2018/07744T 2013-09-27 2014-09-05 Kurşun tipinde bir merminin bir hedef düzlem üzerindeki pozisyonunun belirlenmesi için sistem ve usul. TR201807744T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO20131296A NO335649B1 (no) 2013-09-27 2013-09-27 System og metode for bestemmelse av posisjonen til et kuleprosjektil på et blinkplan

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201807744T4 true TR201807744T4 (tr) 2018-06-21

Family

ID=52437379

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/07744T TR201807744T4 (tr) 2013-09-27 2014-09-05 Kurşun tipinde bir merminin bir hedef düzlem üzerindeki pozisyonunun belirlenmesi için sistem ve usul.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US10175033B2 (tr)
EP (1) EP3049751B1 (tr)
CN (1) CN105593633B (tr)
DK (1) DK3049751T3 (tr)
NO (1) NO335649B1 (tr)
TR (1) TR201807744T4 (tr)
WO (1) WO2015047099A1 (tr)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US9052161B2 (en) * 2005-12-19 2015-06-09 Raydon Corporation Perspective tracking system
US11425357B2 (en) 2015-02-13 2022-08-23 Carnegie Mellon University Method for epipolar time of flight imaging
US11493634B2 (en) 2015-02-13 2022-11-08 Carnegie Mellon University Programmable light curtains
US11747135B2 (en) 2015-02-13 2023-09-05 Carnegie Mellon University Energy optimized imaging system with synchronized dynamic control of directable beam light source and reconfigurably masked photo-sensor
US11972586B2 (en) 2015-02-13 2024-04-30 Carnegie Mellon University Agile depth sensing using triangulation light curtains
CN108061812B (zh) * 2017-12-01 2023-07-14 西安工业大学 一种弹丸速度的激光测速系统及其方法
EP3769037A4 (en) * 2018-03-23 2021-11-24 Carnegie Mellon University PROGRAMMABLE LIGHT CURTAINS
CN108759577B (zh) * 2018-07-11 2023-09-26 速得尔科技(北京)有限公司 一种错位组合光幕电子靶系统
WO2020068277A2 (en) * 2018-08-06 2020-04-02 Sensormetrix Optical systems and devices for ballistic parameter measurements
CN110702938B (zh) * 2019-10-18 2022-05-20 西安工业大学 一种楔形光幕阵列测量阵列炮管弹丸初速的装置及方法

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3487226A (en) * 1967-10-10 1969-12-30 Remington Arms Co Inc Method and apparatus for determining the coordinate of a projectile by measuring the time interval between the interception of successive light screens
US3727069A (en) * 1971-07-21 1973-04-10 Litton Systems Inc Target measurement system for precise projectile location
US4763903A (en) * 1986-01-31 1988-08-16 Max W. Goodwin Target scoring and display system and method
US4770527A (en) * 1987-02-02 1988-09-13 Pennwalt Corporation Photoelectric-piezoelectric velocity and impact sensor
US5577733A (en) * 1994-04-08 1996-11-26 Downing; Dennis L. Targeting system
DE4415944C2 (de) * 1994-05-05 1998-07-09 Karl Stefan Riener Elektronische Zielscheibe und Verfahren zu dessen Auswertung
US6414747B1 (en) * 2000-01-14 2002-07-02 Charles E. Hardy Infrared photodetector apparatus for measuring projectile velocity
US6717684B1 (en) * 2000-06-09 2004-04-06 Dynetics, Inc. Target scoring system
DE10043523C2 (de) * 2000-09-05 2002-11-07 Ulrich Hellak Einrichtung zur elektronischen Trefferauswertung
WO2003036338A2 (en) * 2001-10-25 2003-05-01 The Johns Hopkins University An optical sensor and method for detecting projectile impact location and velocity vector
US7038764B2 (en) * 2003-10-23 2006-05-02 Fu Ching Lee Apparatus for determining projectile's velocity
US8371202B2 (en) * 2005-06-01 2013-02-12 Bae Systems Information And Electronic Systems Integration Inc. Method and apparatus for protecting vehicles and personnel against incoming projectiles
WO2011022845A1 (de) * 2009-08-25 2011-03-03 Hansruedi Walti-Herter Anordnung zur photoelektrischen ermittlung der schusslage bei einem schiessziel
CN101929824B (zh) * 2010-06-18 2013-09-25 南京理工大学 单排光源双z型反射式光幕靶测速定位方法
CN101865932A (zh) * 2010-06-18 2010-10-20 南京理工大学 单排光源z型反射式光幕靶测速定位方法
CN102192682B (zh) * 2011-04-20 2013-06-19 西安工业大学 四光幕精度靶结构调校与参数测量方法

Also Published As

Publication number Publication date
US20160209183A1 (en) 2016-07-21
NO20131296A1 (no) 2015-01-19
CN105593633B (zh) 2018-03-06
EP3049751A1 (en) 2016-08-03
CN105593633A (zh) 2016-05-18
WO2015047099A1 (en) 2015-04-02
EP3049751B1 (en) 2018-03-07
DK3049751T3 (en) 2018-06-14
EP3049751A4 (en) 2017-05-03
NO335649B1 (no) 2015-01-19
US10175033B2 (en) 2019-01-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
TR201807744T4 (tr) Kurşun tipinde bir merminin bir hedef düzlem üzerindeki pozisyonunun belirlenmesi için sistem ve usul.
JP3126658B2 (ja) 二次元の対称な光学センサーネットを有するゴルフ練習装置
CN102183183B (zh) 双管齐射武器弹丸飞行速度与着靶坐标测量方法及装置
US6375579B1 (en) Golf swing analysis system and method
KR100784967B1 (ko) 골퍼의 골프 공 타격 파라메타를 측정하기 위한 시스템 및방법
AU2017200028C1 (en) System and method for monitoring vehicular traffic with a laser rangefinding and speed measurement device utilizing a shaped divergent laser beam pattern
SE425819B (sv) Forfaringssett och anordning for ovningsskjutning
SE412959B (sv) Sett att bestemma leget for ett antal foremal samt system for utforande av settet
CN103119469A (zh) 用于车辆的外部环境监测系统
US20200166310A1 (en) Apparatus and methodology for tracking projectiles and improving the fidelity of aiming solutions in weapon systems
CN106572838B (zh) 弹性测量检测方法及系统
US20170138710A1 (en) Optically tracked projectile
US20130267352A1 (en) System and method for measuring golf ball striking information
CN101839677A (zh) 声光自动报靶系统
US20210220720A1 (en) Laser Football Down Marker System and Method
CN106643297A (zh) 一种运动平台矢量脱靶量参数估计修正方法
Li et al. Multiburst location optical testing method and target damage efficiency assessment arithmetic
CN110146074A (zh) 一种应用于自动驾驶的实时定位方法及装置
RU2586465C1 (ru) Способ лазерной имитации стрельбы
CN102243041B (zh) 狙击弹道的声学测量方法
KR20100002418A (ko) 골프공 및 골프채 헤드 경로 분석 시스템
CN113465453B (zh) 一种无框型光电靶及其实弹报靶方法
US20240035782A1 (en) Compact supersonic projectile tracking
KR20130070166A (ko) 비 평행 감지 평면을 갖는 골프공 센서 장치
Băluţă et al. Determining the coordinates of a hostile gunfire by using the sound ranging method