TR201801226A2 - Yapısında Asimetrik Desenli Birden Fazla Renk İhtiva Eden Mum Üretim Yöntemi - Google Patents

Yapısında Asimetrik Desenli Birden Fazla Renk İhtiva Eden Mum Üretim Yöntemi Download PDF

Info

Publication number
TR201801226A2
TR201801226A2 TR2018/01226A TR201801226A TR201801226A2 TR 201801226 A2 TR201801226 A2 TR 201801226A2 TR 2018/01226 A TR2018/01226 A TR 2018/01226A TR 201801226 A TR201801226 A TR 201801226A TR 201801226 A2 TR201801226 A2 TR 201801226A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
paraffin
mold
feature
wax
process step
Prior art date
Application number
TR2018/01226A
Other languages
English (en)
Inventor
Di̇lara Parlak Özsavran Ayşe
Original Assignee
Cukurova Sinai Ve Tibbi Gazlar Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cukurova Sinai Ve Tibbi Gazlar Anonim Sirketi filed Critical Cukurova Sinai Ve Tibbi Gazlar Anonim Sirketi
Priority to TR2018/01226A priority Critical patent/TR201801226A2/tr
Publication of TR201801226A2 publication Critical patent/TR201801226A2/tr

Links

Landscapes

  • Cosmetics (AREA)

Abstract

Buluş özellikle, içten dışa tüm yapısında birden fazla rengin asimetrik desenler halinde bir arada bulunmasıyla yenilikçi estetik görünümlerin sağlanabildiği mumların üretim yöntemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME Yapisinda Asimetrik Desenli Birden Fazla Renk Ihtiva Eden Mum Uretim Yöntemi Teknik Alan Bulus, aydinlatma amaçli kullanilan dekoratif mumlarin üretimi ile ilgilidir.
Bulus özellikle, içten disa tüm yapisinda birden fazla rengin asimetrik desenler halinde bir arada bulunmasiyla yenilikçi estetik görünümlerin saglanabildigi mumlarin üretim yöntemi ile Teknigin Bilinen Durumu Mum, parafin, donyagi ya da bunlara benzer, yavas yanan bir maddenin, genellikle pamuktan yapilan bir fitilin üzerine döküldükten sonra katilastirilmasi yöntemiyle hazirlanan, genellikle silindir biçimindeki isik kaynagidir.Günümüzde mumlar aydinlatma amacinin ötesinde dekoratif esya olarak kullanilmaktadir. Bu yüzden yenilikçi estetik görünümlere sahip mumlarin üretimi her geçen gün daha da önem kazanmaktadir.
Mevcutta mum yapiminda, hammadde parafin mum üretimine uygun kazanlarda 60-110°C arasi bir sicakliga getirilip sivi hale gelmesi beklenmektedir. Sivi hale getirildiginde istenirse renk verecek boya ve koku maddeleri eklenmekte ve sonrasinda kaliplara (alüminyum-ahsap- plastik) dökülerek donmasi beklenmektedir. Kalip içinde donan hammadde parafin, donma esnasinda kalibin ortasinda çökme diye tabir edilen bir bosluk yaratmaktadir. Bu çökmenin düz bir zemine çevrilmesi için, ya üstten 60-110° C arasi bir sicakliga sahip sivi parafin eklenmekte; ya da üst yüzeyden isitma ile sicakliga maruz birakilarak üstten eriyen parafinin boslugu doldurarak kendini düzeltmesi saglanmaktadir. Yanmasini saglayan ip fitiller kaliplara sivi parafin dökümeden önce sabitlenerek takilmaktadir. Mevcutta üretilen mumlari boyama ve renk verme, batirma denilen teknikle mumun dis yüzeyi kaplanarak yapilmaktadir. 60-110° C arasinda istenilen rengin verildigi sivi parafin dolu kaba, mevcut teknikle üretilen mum fitilinden tutularak bir ve birden fazla sekilde batirilmaktadir. Renk verilmemis (donmus/sogumus) mumun batirilmasiyla, mumun dis yüzeyi renkli parafinle kaplanmaktadir.
Söz konusu batirma teknigi ile mumun sadece dis yüzü istenen renkle kaplanabilmektedir.
Mumun içi ise renksiz ya da üretimde kullanilan boya maddesi sayesinde sadece tek renktir.
Mevcuttaki yöntemle içten disa tüm yapisinda farkli renkleri bir arada içeren mumlarin ve farkli estetik görünümlerin elde edilmesi mümkün olmamaktadir.
Konu ile ilgili, mevcut teknikte literatür taramasi yapildiginda, asagidaki basvurulara rastlanmistir.
CN yayin numarali, “Sanatsal mum' baslikli Çin faydali model basvurusunda, yanma çekirdegi ve bir mum gövdesi içeren sanatsal konik bir mum yapilanmasi ile ilgilidir.
Bahsedilen mum gövdesi, bir orta silindirik çekirdek ve harici olarak kaplanmis renkli bir mum katmani içermektedir. Bahsedilen renkli mum tabakasi, birbirlerine gömülü olan farkli renklerin mum katlarindan olusur. Renkli mum tabakasinin disina oyulmus bir çiçek deseni verilir ve parlak boyayla kaplanir. Söz konusu faydali modelde bahsedilen mum da mevcut teknikte kullanilan daldirma yöntemiyle tabakalar halinde renklendirilmektedir.
TR2012/07750 basvuru numarali , 'Mum bilesimi ve bu bilesimden yapilan mumlar! baslikli Ulusal patent basvurusunda bulus, parafin vaksindan yapilmis bir mum bilesimi, sert parafin vaksi ve yumusak parafin vaksindan meydana gelen bir karisimi içerir, sert vaks, astm d de açiklanan igne penetrasyon testi ile ölçüldi'ig'ü üzere en fazla 25 olan bir penetrasyon degerine sahiptir ve yumusak vaks, en az 45 olan bir penetrasyon degerine sahiptir ve bilesimin penetrasyon degeri, 30 ile 50 arasindadir. Fakat söz konusu patent mumlarin dekoratif olarak renklendirilmesiyle ilgili yeni öneriler içermemektedir.
Sonuç olarak, yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Amaci Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren; yapisinda asimetrik desenli birden fazla renk ihtiva eden mum `üretim yöntemi ile ilgilidir.
Bulusun öncelikli amaci, içten disa tüm yapisinda birden fazla rengin asimetrik desenler halinde bir arada bulunmasiyla yenilikçi estetik görünümlerin saglanabildigi mumlarin Bulusun bir amaci, hem dekoratif hem de çevresine güzel koku veren mumlarin üretilmesinin saglanmasidir.
Bulusun bir amaci, dekoratif mum pazarina yeni rekabetçi ürünlerin kazandirilmasiyla ekonomiye katki saglamaktir.
Bulus, yukarida anlatilan amaçlarin yerine getirilmesi için, asimetrik desenli birden fazla renk ihtiva eden mum 'üretim yöntemi olup, (i) Her bir kazanda farkli renkte sivi parafin karisimi elde edecek sekilde, parafinin kazanlara alinarak 60-100“C sicakliga isitilmasi, stearik asit ve boya maddesi eklenerek karistirilmasi, (ii) elde edilen farkli renkteki sivi parafin karisimlarinin ayri ayri tepsilere dökülerek -50 C sicakliga kadar sogutulmasi ve hamur kivami alan parafinin asimetrik ve/veya köseli sekilde dilimlenmesi, (iii) asimetrik desenler olusturmak için birden fazla renkte seçilen hamur kivamindaki parafin dilimlerinin elle birlestirilerek yogurulmasi, kaliba yerlestirilmesi, basinç uygulanarak kalipta sikistirilmasi, (iv) kalibin dinlendirilerek sogutulmasi ve donan mumun kaliptan çikarilarak fitilinin irtibatlandirilmasi, Bulusun yapisal ve karakteristik 'özellikleri ve tüm avantajlari, yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulus konusu, yapisinda asimetrik desenli birden fazla renk ihtiva eden mum L'iretim yöntemi, tercih edilen bilesenler ve parametreler, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulus, yapisinda asimetrik desenli birden fazla renk ihtiva eden mum 'üretim yöntemi olup, 0 her bir kazanda farkli renkte sivi parafin karisimi elde edecek sekilde, parafinin kazanlara alinarak (SO-100%: sicakliga isitilmasi, stearik asit ve boya maddesi eklenerek karistirilmasi, o elde edilen farkli renkteki sivi parafin karisimlarinin ayri ayri tepsilere dökülerek 30-50 sekilde dilimlenmesi, o asimetrik desenler olusturmak için birden fazla renkte seçilen hamur kivamindaki parafin dilimlerinin elle birlestirilerek yogurulmasi, kaliba yerlestirilmesi, basinç uygulanarak kalipta sikistirilmasi, o kalibin dinlendirilerek sogutulmasi ve donan mumun kaliptan çikarilarak fitilinin irtibatlandirilmasi, islem adimlarini içerir.
Bulus konusu yöntemde kullanilan hammadeler ve kullanim oranlari asagidaki tabloda verlimektedir.
Tablo 1:Bulus konusu yöntemde kullanilan hammaddeler Hammadde Agirlikça kullanilabilir miktar (%) Parafin 85-95 Stearik asit 5-15 Boya maddesi 0.01-0.04 Bulus konusu yöntemde, hammadde olarak Tablo 1=de belirtilen miktarlarda parafin ayri ayri kazanlara alinarak 60-110`C arasi sicakliga isitlarak eritilip sivi hale getirilir. Her bir kazandaki sivi haldeki parafine yaz aylarinda tercihen agirlikça %10-15, kis aylarinda tercihen agirlikça karisimina, istenen renk dagilimi saglanana kadar seçilen renkte gran'ul boya Tablo 1'de belirtilen oranlarda eklenerek karistirilir. Böylece her kazanda ayri renklerde parafin karisimi elde edilmis 0Iur.Tercih edildigi taktirde renklendirilmis parafin karisimina koku verici maddeler de eklenebilir.
Her bir kazanda farkli renklerde elde edilen 60-110“C arasi sicakliktaki parafin kari simi, her bir renk ayri tepside olacak sekilde, tepsilere 1-10 cm arasi degisen kalinlikta dökülerek 30- 50°C arasi sicakli ga kadar sogumaya birakilir. Her bir tepside soguyan renklendirilmis parafin karisiminin sertlesmeden önceki hali gözlenerek, asimetrik ya da köseli dilimler olusturacak sekilde kesilir. Her bir tepside ayri renklerde hamur kivaminda parafin dilimleri elde edilir.
Yapisinda asimetrik desenli birden fazla renk ihtiva eden mum elde etmek için, seçilen farkli renklerdeki hamur kivamindaki parafin dilimleri elle baski ve döndürme teknikleriyle yogurularak birlestirilir. Istenen mum sekline göre tasarlanmis olan metalden,tercihen alüminyum, ya da plastikten mamul kaliplara elle sikistirilarak doldurulur. Kaliba doldurulan parafine üstünden elle, ahsap ya da metal aparat ile, ya da bir makine ile basinç uygulanarak sikistirilir ve kalibinin tamamina yerlesmesi saglanir. Kaliplara yerlestirilen ürünler soguyarak donmasi (kaynasmasi ) için 12-24 saat süresince dinlenmeye birakilir.
Bu sürenin tamamlanmasiyla kaliptan çikartilan farkli renklerin asimetrik bir sekilde görsel aldigi mumun disina; kaliptan çikarilirken ürün 'üzerinde olusabilecek olasi delik ve bosluklarin doldurulmasi için, kati-sivi arasi kivam aldirilmis parafin ile spatula yardimi ile elde sivama yapilir. Disi sivanan mum 30 dakika-24 saat süresince bekletilerek dis yüzeyindeki parafinin donmasi saglanir. Bu süre sonunda mumun dis yüzeyindeki siva fazlaliklari elle bir biçak dbndürülerek bir biçak yardimiyla temizlenir. Yada torna makinesinde, üstü parafinle sivanmis mumun yüzeyindeki fazlaligi alabilecek uygunluktaki biçaklarla dairesel olarak tornanin dönüsüyle mumun yüzeyi temizlenebilir. Mumun alüminyum gibi metal kaliplara yerlestirilmesi durumunda, mum donduktan sonra metal kalip disardan isitilarak mumun kendi bosluklarini kalip içinde doldurmasi saglanabilir ve sonrasinda kaliptan çikarilabilir.
Yüzeyi temizlenerek tamemen pürüzsüz hale getirilen muma, mumun yanmasina yarayan yüzde yüz pamuktan olusan fitil irtibatlandirilir. Bunun için mumun çap merkezinden matkapla delik açilir. Açilan delige fitil itilerek yerlestirilir. Fitilin sabitlenmesi için delige siringa yardimiyla sicak sivi parafin enjekte edilir. Bu is için tasarlanan biçaklar yardimiyla parafin bastirilarak fazlasi siyrilir. Mumun disi tercihen tiner ile bir bez yardimiyla silinerek temizlenir.
Böylece elde dilen mevcut teknikten farkli olarak yapisinda içten disa asimetrik desenli birden fazla renk ihtiva eden mum ambalajlanarak satisa sunulur.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Asimetrik desenli birden fazla renk ihtiva eden mum üretim yöntemi olup, özelligi; (i) Her bir kazanda farkli renkte sivi parafin karisimi elde edecek sekilde, parafinin kazanlara alinarak 60-100“0 sicakliga isitilmasi, stearik asit ve boya maddesi eklenerek karistirilmasi, (ii) elde edilen farkli renkteki sivi parafin karisimlarinin ayri ayri tepsilere dökülerek (SO-50°C sicakliga kadar sogutulmasi ve hamur kivami alan parafinin asimetrik ve/veya köseli sekilde dilimlenmesi, (iii) asimetrik desenler olusturmak için birden fazla renkte seçilen hamur kivamindaki parafin dilimlerinin elle birlestirilerek yogurulmasi, kaliba yerlestirilmesi, basinç uygulanarak kalipta sikistirilmasi, (iv) kalibin dinlendirilerek sogutulmasi ve donan mumun kaliptan çikarilarak fitilinin irtibatlandirilmasi, islem adimlarini içermesidir. istem 1'e uygun yöntem olup, özelligi; (i) islem adiminda agirlikça %85-95 oraninda parafin , agirlikça %5-15 oraninda stearik asit, agirlikça %0.01-0.04 boya maddesinin karistirilmasidir. istem 1'e uygun yöntem olup, özelligi; (i) islem adiminda isitilan parafine koku verici madde eklenmesidir. istem lie uygun yöntem olup, özelligi; (ii) islem adiminda sivi parafin karisiminin tepsilere 1-10 cm arasi degisen kalinliklarda dökülmesidir. Istem 17e uygun yöntem olup, özelligi; (iii) islem adiminda kaliba yerlestirilen parafinin elle, ahsap ya da metal aparat ile, ya da bir makine ile basinç uygulanarak sikistirilmasidir. Istem lie uygun yöntem olup, özelligi; (iv) islem adiminda kalibin 12-24 saat süresince dinlendirilmesidir. istem 1'e uygun yöntem olup, özelligi; (iv) islem adiminda, - kaliptan çikarilan mumun dis yüzeyinde olusabilecek olasi delik ve bosluklarin doldurulmasi için, kati-sivi arasi kivam aldirilmis parafin ile dis yüzeyinin sivanmasi, - 30 dakika-24 saat süresince bekletilerek dis yüzeyindeki parafinin donmasinin saglanmasi, e mumun dis yüzeyindeki siva fazlaliklarinin biçak yardimiyla elle ya da torna makinesinde temizlenerek yüzeyin pürüzsüzlestirilmesi, islem basamaklarini içermesidir. 8. Istem 1'e uygun yöntem olup, özelligi ; (iii) ve (iv) islem adimlarinda metal kalip kullanilmasid ir. 9. Istem 7ie uygun yöntem olup, özelligi; (iv) islem adiminda metal kaliplar içerisinde donan mumun dis yüzeyinde delik veya bosluk kalmamasi için metal kalibin disindan isitilmasi ve sonrasinda mumun çikarilmasidir. 10. istem 1'e uygun yöntem olup, özelligi; (iv) islem adiminda, - kaliptan çikarilan mumun çap merkezinden matkapla delik açilmasi, - açilan delige yüzde yüz pamuktan olusan fitilin itilerek yerlestirilmesi, - fitili sabitlemek için açilan delige siringa ile sicak parafin enjekte edilmesi, - parafinin bastirilarak fazla parafinin siyirilmasi, islem basamaklarini içermesidir. 11. istem 1-10'dan herhangi birinde tanimlanan yöntem ile elde edilen bir mum.
TR2018/01226A 2018-01-29 2018-01-29 Yapısında Asimetrik Desenli Birden Fazla Renk İhtiva Eden Mum Üretim Yöntemi TR201801226A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/01226A TR201801226A2 (tr) 2018-01-29 2018-01-29 Yapısında Asimetrik Desenli Birden Fazla Renk İhtiva Eden Mum Üretim Yöntemi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/01226A TR201801226A2 (tr) 2018-01-29 2018-01-29 Yapısında Asimetrik Desenli Birden Fazla Renk İhtiva Eden Mum Üretim Yöntemi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201801226A2 true TR201801226A2 (tr) 2018-03-21

Family

ID=63794109

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/01226A TR201801226A2 (tr) 2018-01-29 2018-01-29 Yapısında Asimetrik Desenli Birden Fazla Renk İhtiva Eden Mum Üretim Yöntemi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201801226A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6099877A (en) Food product that maintains a flame
EP1165729B1 (en) Decorative candle and method of manufacturing the same
US6068472A (en) Method of making candle
US4507077A (en) Dripless candle
AU2011296081B2 (en) Decorative candle and method
TR201801226A2 (tr) Yapısında Asimetrik Desenli Birden Fazla Renk İhtiva Eden Mum Üretim Yöntemi
US7655054B2 (en) Method of forming a glow through candle
KR100908305B1 (ko) 결정유 도자기 제조방법
US3287484A (en) Method of making candles
AU2005246224A1 (en) Method of forming a candle with multiple peelable color layers
KR102032423B1 (ko) 캔들 및 캔들가니쉬 제조 방법
CN101825230A (zh) 新颖工艺杯蜡
US6883771B2 (en) Rolled candle fabrication and apparatus
US9249375B2 (en) Decorative candle and method
JP2004502861A (ja) ろうそく用組成物及びろうそく製品の製造方法
KR101634499B1 (ko) 친환경 플라워 캔들 및 그의 제조방법
US1486705A (en) Decorative coating and method of forming the same
KR102181180B1 (ko) 캔들 및 캔들가니쉬 제조 방법
EP3012317A1 (en) A colored candle and a method for manufacturing thereof
US20220389259A1 (en) Eco-friendly crayon composition and method for producing eco-friendly crayons
JP3135228U (ja) 棒状の線香
JPS59167300A (ja) 美術キヤンドルの表面装飾方法
US20020185781A1 (en) Diagonal candle
CA3017069A1 (en) Fire enhancement device
KR20200080692A (ko) 파이핑 또는 스쿠핑에 적합한 양초 조성물