TR201700072A2 - Oral farmasöti̇k terki̇pler - Google Patents

Oral farmasöti̇k terki̇pler Download PDF

Info

Publication number
TR201700072A2
TR201700072A2 TR2017/00072A TR201700072A TR201700072A2 TR 201700072 A2 TR201700072 A2 TR 201700072A2 TR 2017/00072 A TR2017/00072 A TR 2017/00072A TR 201700072 A TR201700072 A TR 201700072A TR 201700072 A2 TR201700072 A2 TR 201700072A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
pharmaceutical composition
active ingredient
pharmaceutically acceptable
feature
inhibitors
Prior art date
Application number
TR2017/00072A
Other languages
English (en)
Inventor
Karaağaç Mi̇na
Original Assignee
Mina Karaagac
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mina Karaagac filed Critical Mina Karaagac
Priority to TR2017/00072A priority Critical patent/TR201700072A2/tr
Publication of TR201700072A2 publication Critical patent/TR201700072A2/tr

Links

Landscapes

  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)

Abstract

Mevcut buluş; tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet) hastalığının profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanılmak üzere antidiyabetik özellikte, Sodyum-Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) İnhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin monoterapi olarak tek başına kullanıldığı ve/veya bu etken madde/lerin diğer uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavi olarak kullanıldığı farmasötik bileşim/ler ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME ORAL FARMASÖTIK TERKIPLER BULUSUN ILGILI OLDUGU ALAN Mevcut bulus; tip 2 diyabet (insüline bagimli olmayan diyabet) hastaliginin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere antidiyabetik özellikte, Sodyum-Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLTZ) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin monoterapi olarak tek basina kullanildigi ve/veya bu etken madde/lerin diger uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavi olarak kullanildigi farmasötik bilesim/ ler ile ilgilidir.
Ayrica bulus; antidiyabetik özellikte, Sodyum-Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLTZ) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin ve/veya farrnasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin monoterapi olarak tek basina kullanildigi veya bu etken maddenin diger uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavi olarak kullanildigi uygun fannasötik fonnlardaki farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir, Ayrica mevcut bulus; antidiyabetik özellikte, Sodyum-Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLTZ) inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin kanagliflozin ve/veya ipragliflozin ve/veya tofogliflozin ve/veya empagliflozin ve/veya sergliflozin ve/veya remogliflozin ve/veya ertugliflozin ve/veya dapagliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri oldugu ve uygun farmasötik formlarda etken madde/ler olarak kullanildigi farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Bahsi geçen bulus, Kanagliflozin ve/veya ipragliflozin ve/veya tofoglitiozin ve/veya empagliflozin ve/veya sergliflozin ve/veya remogliflozin ve/veya ertugliflozin ve/veya dapaglifloziii ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farrnasötik bilesim/lerin oral uygulama için uygun olan formülasyonlarini ve profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanimlarini da kapsamaktadir. ÖNCEKI TEKNIK (TEKNIGIN BILINEN DURUMU) Kandaki glukoz düzeyi yükseldiginde normal kosullarda pankreasin beta hücreleri tarafindan insülin hormonu salgilamasi, hücrelerin gereksinim duyduklari enerjiyi saglayabilmeleri için glukozun hücre içine girmesi ve kullanilmasi gerekmektedir; bunu ise insülin uyarmaktadir.
Diabetes mellitus; insan vücudunda insülin yoklugu, yetersizligi veya periferik etkisizligi sonucu ortaya çikan, karbonhidrat, yag ve protein metabolizmalari bozukluguyla birlikte olan, kronik hiperglisemi ile seyreden etyolojisinde birçok etkenin rol aldigi kronik bir metabolik hastalik olarak tanimlanir.
Diyabetli bireylerde, pankreas tarafindan üretilen insülin ya yetersizdir ya da insülin, hedef dokularda etkisini yeterince gösterememektedir. Bunun sonucunda; kanda ve idrarda glukoz düzeyi artar, kandaki asiri glukoz düzeyleri dokulara ve hücrelere hasar vererek bunlarin disfonksiyonuna ve yetmezligine neden olur. Diabetes mellitusun uzun vadedeki etkileri progresif gelisen spesifik komplikasyonlarla ortaya çikabilir. Bu komplikasyonlar mikrovasküler komplikasyonlar (potansiyel körlüge gidebilen retinopati ile böbrek yetmezligiyle sonuçlanabilecek nefropati ve/veya ayak ülseri, ampütasyon riski tasiyan nöropati gibi) ve makrovasküler komplikasyonlar (miyokard enfarktüsü, inme ve periferik arter hastaligi gibi) olarak iki grupta incelenebilir. Dolayisiyla diyabetli hastalar kardiyovasküler, periferal vasküler ve serebrovasküler hastaliklar için risk tasimaktadir.
Diabetes mellitusiun üç ana tipi vardir: Tip 1 diabetes mellitus, Tip 2 diabetes mellitus ve diger spesifik defektlerden kaynaklanan diyabet. (WHO/NCD/NCS/99.2).
Genelde çocuklarda ve genç yastaki kisilerde ortaya çikan (< 30 yas) Tip 1 Diyabette (Insüline Bagimli Diyabet); pankreas insülini ya hiç salgilayamaz veya çok az salgilar. Tip 1 diyabet hastalari hastaligin her asamasinda insüline mutlak ihtiyaç duyarlar.
Eriskin yasta baslayan ve tüm diyabet vakalarinin yaklasik %903 tip 2 diyabettir (Insüline Bagimli Olmayan Diyabet). Insülin üretimindeki yetersizlikle birlikte çevre dokularda da insüline karsi direnç vardir. Kandaki glukoz miktarini etkili sekilde kontrol edebilmek için paiikreastan daha fazla insülin salgilanmasi gerekir.
Yeni gelistirilen ve oral olarak kullanilabilen sodyum glukoz ko-transporter 2 inhibitörleri (SGLTZ-I), tip 2 diyabetli hastalarin tedavisinde kullanim alani bulmaya baslamistir. tubuluslarda SGLT-Z inhibisyonuna yol açarak böbrekten glukoz reabsorpsiyonunu azaltir ve idrar yolu ile glukoz ekskresyonunu artirirlar. Insülinden bagimsiz olarak etki gösterdiklerinden diyabetin herhangi bir asamasinda kullanilabilirler (TEMD diabetes mellitus ve komplikasyonlarinin tani, tedavi ve izlem kilavuzu-2015).
Baslica avantajlari, bir miktar kilo kaybi (ortalama 2 kg kadar) saglamalari, hipoglisemi riskinin düsük olmasi ve kan basincini (2-4 mmHg), serum ürik asit düzeyini ve albuminüriyi düsürmeleridir. Klasik OAD'lere göre daha pahali ilaçlardir (TEMD diabetes mellitus ve komplikasyonlarinin tani, tedavi ve izlem kilavuzu-2015). Ülkemizde bu gruptan tek ruhsatli ilaç olan dapagliflozin, diyet ve egzersiz ile birlikte tek basina yeterli glisemik kontrolün saglanamadigi veya intolerans nedeniyle metforrninîn kullanilamadigi hastalarda monoterapi olarak ayrica insülin dahil, kan glukoz düzeyini düsürücü ilaçlarla birlikte eriskin (18-75 yas) tip 2 diyabet hastalarinda endikedir (TEMD diabetes mellitus ve komplikasyonlarinin tani, tedavi ve izlem kilavuzu-2015). toleransi, bozulinus açlik kan sekeri ve hiperglisemi gibi durumlarin önleninesinin veya tedavi edilmesinin uygun oldugu SGLT 2 inhibitöiü içeren farmasötik kompozisyonlardan bahsedilmektedir.
BULUSUN AÇIKLAMASI Mevcut bulus; tip 2 diyabet (insüline bagimli olmayan diyabet) hastaliginin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere antidiyabetik Özellikte, Sodyum-Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLTZ) inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/ler ve/veya farinasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin monoterapi olarak tek basina kullanildigi ve/veya bu etken madde/lerin diger uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavi olarak kullanildigi farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulusun bir diger yönü; oral kullanilmak üzere antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLTZ) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/ler ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin monoterapi olarak tek basina kullanildigi ve/veya bu etken madde/lerin diger uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavi olarak kullanildigi farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir.
Bulusta kullanilan antidiyabetik özellikte, Sodyum-Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLTZ) inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/ler bunlarla sinirli olmamakla birlikte; kanagliflozin, ipragliflozin, tofoglii'lozin, einpaglifloziii, sergliflozin, remogliflozin, ertugliflozin, dapagliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan seçilir.
Bulusta “farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri” terimi ile farmasötik olarak kabul edilebilir uygun tuzlar, esterler, solvatlar, hidratlar, kompleksler, polimortlar, enantiyomerler, önilaçlar, asit adisyon tuzlari, analoglar, izomerler, rasematlar, amidler, enantiyomer tuzlari, bazik tuzlar, konjugeler, tautomerler, anhidratlar, anhidritler, bazlar, asitler, eterler, kristal ve amorf formlar veya serbest forrnlarindan bir veya daha fazlasi ifade edilmektedir.
Oral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim kati ya da sivi dozaj formlarinda olabilir.
Bu dozaj formlari; tablet (kaplama içermeyen, çignenebilir, agizda çözünen, dagilabilen, suda dagilabilen, film kapli, tek tabakali, çift tabakali, barsakta açilan kaplamali, mini tablet, kontrollü salimli, sürekli salimli, hemen salimli, uzatilmis salimli, geciktirilmis salimli, degistirilmis salimli, bukkal), kapsül (sert, yumusak, enterik kapli, film kapli, kontrollü salimli, sürekli salimli, hemen salimli, uzatilmis salimli, geciktirilmis salimli, degistirilmis salimli), toz, kuru toz, granül, kaplet, disk, agizda çözünen film, yigin toz (çok dozlu), pellet, sase, suda dagilabilen toz, suda dagilabilen granül, efervesan tablet, efervesan granül, efervesan toz, mikrokapsül, dental tabletler, pilül, surup, solüsyon, süspansiyon, eliksir, damla, posyon, emülsiyon veya sprey gibi bir dozaj sekli halinde formüle edilebilir.
Etkin madde ve yardimci maddeler toz halinde karistirilarak bitmis ürün elde edilir. Sase halinde formüle edilebilir.
Dozaj formlarinin hazirlanmasinda birçok teknikten yararlanilmaktadir. Bunlardan biri de granülasyon yöntemidir. Granülasyon; ince toz partiküllerin büyümesi seklinde tanimlanmaktadir. Farmasötik amaçli granülasyon; tabletleme için bir ön hazirlik asamasidir, ayni zamanda, sert j elatin kapsüle doldurma veya granülün bir final ürün olarak bir pakete yerlestirilerek kullanimi amaciyla da uygulanmaktadir.
Granülasyonun amaci, karisima istirak eden toz maddenin partiküllerinin birim ilacinin % iniktarlarina esdeger olacak agirlikta bir ünite olusturmaktir. Farmasötik toz karisimlarin (etken madde veya yardimci maddeler) ayrismalarini engelleyerek bir ünite içerisinde homojen bir sekilde kalmalarini saglamak gerekmektedir bu da granülasyon ile mümkündür.
Granülasyonda seçilecek yöntemler 3 ana kategoride siniflandirilabilir: yas granülasyon, kuru granülasyon ve diger granülasyon yöntemleri.
Yas Granülasyon: Yas granülasyon yönteminde, yüksek hizli akiskan yatak granülasyon, püskürterek kurutma ve ekstrüsyon pelletleme yöntemleri kullanilmaktadir. Yas granülasyonda, etken madde ve baglayici inadde (solüsyon) belirli sürede karistirilir, yas olarak elenir ve akiskan yatakli kurutucuda kurutulur. Kurutulan bu karisim diger dolgu maddeleri ile birlikte belirli bir homojenlige gelinceye kadar karistirilir. Karisimin son 3-5 dakikasinda kaydirici eklenir. Elde edilen final karisimdan örnekler alinir ve laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilebilir.
Yas granülasyon yöntemleri: 1. Yas granülasyon yöntemi (Klasik yöntem) 2. Akiskan yatak yönteiniyle granülasyon 3. Spray-Dryin g (püskürterek kurutma) yöntemi ile granülasyon 4. Mikrogranülasyon yöntemi . Ekstrüsyon-Spheronizasyon yöntemi 6. Yüksek hiza sahip karistiricilarla granüle hazirlama yöntemi Yas granülasyon islemi su sirayi izlemektedir: - Etken maddenin (gerekli görülür ise) ögütülmesi, - Baglayici ilavesiyle toz karisimin partiküllerinin kümelesmesinin saglanmasi, (Bu isleme granülasyon denir.) ° Kümelesmis partiküllerin yas olarak elenmesi, yatakli kurutucular kullanilmasi, ° Çift konik ya da V tipi karistiricilarda homojenize edilmesi - Olusan bu karisima kaydirici ilave edilerek 5 dakika daha karistirilmasia (Bu karisima final ürün denir.) - Tablet basimina yada istenilen farmasötik form için asamalara geçilmesidir.
Kuru Granülasyon: Kuru granülasyon yönteminde, ön kompresyon ve silindirler arasi sikistirma yöntemleri kullanilmaktadir. Kuru granülasyonda genellikle formüldeki kaydiricinin l/3”ü diger toz karisimlarina karistirilir. Bunun nedeni tozlarin silindirlere yapismasini engeller. Kaydiricinin geri kalani kuru granülasyondan sonra karisima eklenir ve 3-5 dakika karistirilir. Karisim sonrasinda olusan final karisimdan örnekler alinir ve çesitli testler için laboratuvara gönderilir. Laboratuvar sonucuna göre tablet basimina yada istenilen farrnasötik form için uygun asamalara geçilebilir.
Oral kullanilmak üzere hazirlanan tablet/ ler bir veya daha fazla kaplama içerebilir.
Kaplanmis tabletler; etken maddeyi genellikle çekirdek kisminda, kismen çekirdekte ve kismende kaplamada veya yalniz kaplamada ihtiva eden formüller seklinde hazirlanir.
Kaplama maddeleri fizyolojik bakimdan zararsiz olmali ve etken madde ile geçimsiz olmamalidir.
Kaplama tipleri ; seker kaplama, film kaplama ve bagirsakta çözünen (enterik) kaplama olarak sayilabilir.
Seker kaplainali tabletler, sekerden meydana gelen bir kaplamaya sahip olan sikistirilmis tabletlerdir. Söz konusu kaplama renklendirilmis olabilir ve rahatsiz edici bir tada veya kokuya sahip olan etkin maddelerin kaplanmasi ve oksidasyona karsi hassasiyet gösteren malzemelerin korunmasi bakimindan son derece faydalidir.
Film kaplamali tabletler, suda çözünebilen bir malzeme kullanilarak uygulanan ince bir katman veya filmle kaplanmis, sikistirilmis tabletlerdir. Bu dogrultuda, film Olusturucu özelliklere sahip olan bir dizi polimerik malzeme kullanilabilir. Film kaplamalar, seker kaplamalar ile ayni genel özelliklere sahip olmakla beraber kaplama islemi için gerekli süreyi önemli ölçüde azaltmak gibi Önemli ek bir avantaji beraberinde getirir.
Bulustaki farmasötik formülasyon/lar bir veya daha fazla tabaka içerebilir. Yeterli terapötik etkiyi saglamak ve yan etkileri minimuma indirmek amaciyla ilacin saliminin kontrolünü saglamak için tabaka/lar degistirilmis, modifiye, kontrollü, uzatilmis, sürekli, hemen veya geciktirilmis salimli bir farmasötik dozaj formlarinin bir veya daha fazlasi ile formüle edilebilir.
Farmakokinetik özellikleri, kullanim beklentilerine uygun olmayan, örnegin yarilanma ömrü kisa olan, istenmeyen etkileri ortaya çikaracak biçimde hizli/yüksek doruk konsantrasyona ulasan, çesitli nedenlerden biyoyararlanimi iyi olmayan v.b. ilaçlar için farmasötik biçiinleri degistirilerek, inide barsak kanalinda serbestlenme paternleri amaca daha uygun hale getirilmis preparatlar gelistirilmektedir. Bunlar çoklukla degistirilmis, kontrollü, yavaslatilmis ve uzatilmis salinimli formülasyonlar olarak anilmaktadir.
Degistirilmis salinimli formülasyonlarin bilesimleri islevleri açisindan önem tasir.
Degistirilmis salinimli ilaç formülasyonlari, daha pahali olabilmelerine ragmen, hastanin tedaviye uyumunun tedavi basarisinda önemli oldugu kisa yarilanma ömürlü, doruk konsantrasyona hizli ulasan, fannakokinetigi degiskenlik gösteren ilaçlar için daha kullanislidir ve son tahlilde tedavi maliyetini azaltirlar. Degistirilmis salim sistemleri transdermal sistemler ve oral sistemler olarak siniflandirilir. Geciktirilmis salim sistemlerinde etkin maddenin sistemden salimi belli bir bölgede olmaktadir. Genellikle enterik kapli tabletler için kullanilir.
Enterik kaplama formülasyonun stabilitesini arttirmak, asit kaynakli bozunmalari önlemek için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilir. Bu enterik kaplamalar ayrismaya baslamadan önce mide asidine direnç göstermekte ve ayni zamanda midenin alt kisminda veya ince bagirsagin üst kisminda yavas bir ilaç salinimini saglamaktadir.
Kapsüller; tek dozda ilaç konmaya mahsus jelatin, selüloz esterleri, polivinil alkol vb. maddelerden biriyle yapilmis kaplardir. Kapsüllere dozlar, kati ve yarikati maddeler, kapsülü eritmeyen sivi ilaçlar konabilir. Kapsüller genel olarak ikiye ayrilir; Sert/iki parçali kapsüller ve yumusak kapsüller.
Sert kapsüller: kab ve kapak kismi olmak üzere iki parçadan ibarettir. Tadi aci, yutulmasi zor, havadan çabuk bozulan tozlar ile absorbsiyonu hizli olmasi istenen ilaçlarin kapsül içinde verilinesi öngörülür. Sert jelatin kapsüllerin esas maddesi makromoleküler bir protein olan yüksek degerli jelatinden ibarettir. Sert jelatin kapsüller jelatin, Arap zamki, boya ve su karisimindan özel teknikler ve Özel makinelerle hazirlanir. Sert kapsüller daldirrna (dipping) yöntemi ile hazirlanir. Bu yöntemin prensibi paslanmaz çelikten yapilmis çubuklann eritilmis kapsül duvari çözeltisine batirilarak bu çubuklarin yüzeyinde kapsül duvari filminin olusturulmasidir. Jelatin, boyalar, koruyucu maddeler ve su , sert jelatin kapsül duvarini olusturan maddelerdir.
Sert kapsüllere toz, granül, pellet, tablet, sivi, ve yari kati sekiller doldurulabilir.
Kapsüllere doldurulan her türlü fonnülasyon için iki temel gereklilik söz konudurKapsüle, formülasyon dogru dozda doldurulinalidir ve etkin madde hastanin tedavisi için kapsülden yeterli miktarda salinmalidir. Sert jelatin kapsül formülasyonlarinin hazirlanmasi amaciyla etkin madde, dolgu maddeleri, akis özelliklerini düzelten maddeler, glidantlar, sürtünmeyi önleyiciler, lubrikantlar, dagiticilar, yüzey etkin maddeleri kullanilir.
Yumusak kapsüller: jelatin gliserin, sorbitol, arap zamki ve su karisimlari ile hazirlanan tek parçadan ibaret yuvarlak, elips ve tüp biçiminde kapsüllerdir. Gerekli olan maddeler konulduktan sonra açilmamak üzere kapatilirlar. Yumusak kapsüller,s1vi bir içerigin j elatin kapsül duvari ile çevrelenmesi ile hazirlanir. Sert kapsüllere göre daha esnektirler.
Yumusak kapsüller yuvarlak, oval, oblong (dikdörtgen çubuk) veya tüp seklinde olabilirler. Tek parçadan olusurlar. Yumusak jelatin kapsüllere genelde çözelti veya süspansiyon seklindeki sivi ilaç sekilleri doldurulur. Ancak yari kati ve tozlar da doldurulabilir. Yumusak kapsüllerin imalati, çözünmeyen maddeler, dozu düsük etkin maddeler, yüksek aktivite gösteren bilesikler, oksijene duyarli maddeler, tadi kötü maddeler için uygundur. Yumusak jelatin kapsüllerin üretiminde, kapsül duvarinin hazirlanmasi, materyalin doldurulmasi ve kapsülün kapatilmasi birbirini takip eden bir dizi islemden olusur.
Suruplar, sakkaroz veya diger sekerlerin yüksek derisiindeki çözeltilerinin içindeki etkin madde ve yardimci maddelerin çesitli yöntemlerle çözünmesi ile olusmus sivi ilaç sekilleridir. Sadece % 64 oraninda sakkarozun suda çözünmesi ile hazirlanmis suruplara Basit Surup (Sirupus Simplex) denir. Suruplar, USP 24,e göre % 85 a/h de seker içerirler.
Suruplara seker ve diger tatlandiricilarin yani sira kristallenmeyi engellemek, çözünürlügü ve tadi degistirmek için sorbitol veya gliserin ve koku vermek için aromatik maddeler ilave Suruplarin hazirlama yöntemleri: - Sicakta veya sogukta basit çözündürme yoluyla hazirlananlar - Ekstre ve tentürlerle hazirlanan suruplar - Maserasyon ve dijestiyon yöntemi ile hazirlananlar - Meyva usareleri ile hazirlanan suruplar - Perkolasyon yolu ile hazirlananlar - Tekrar çözündürme yöntemi ile hazirlananlar olarak siralanabilir.
Mevcut bulustaki oral kullanim için hazirlanan farmasötik formülasyon/lar; farmasötik olarak kabul edilebilir uygun etken madde/ler yaninda baglayici madde, dagitici madde, dolgu maddesi, tamponlayici ajan, yüzey aktif madde, lubrikant, glidant, seyreltici madde, koruyucu madde, aroma ajani, tatlandirici madde, viskozite arttirici madde, köpük önleyici ajan, çözünürlük arttirici ajan, antistatik ajan, islatici madde, pH ayarlayici madde, renklendirici madde, kaplama maddesi, çözücü, yumusatici madde, emülgatör, tasiyici, geçirgenlestirici madde, antioksidan, selat yapici ajan, alkalilestirici ajan, fotokoruyucu ajan, kivam arttirici madde, izotoni ayarlayici ajan, jel yapici ajan, mikrobiyal koruyucu madde, sertlestirici ajan, sivag, salim kontrol edici ajan, plastifiyan, antiadherent, film yapici ajan, opaklastirici madde, nemlendirici madde, granülasyon çözücüsü, süspansiyon ajani ve stabilizörün de dahil oldugu gruptan seçilen bir veya daha fazla yardimci madde içerebilen bir bilesimi tanimlar.
Mevcut bulustaki uygun etken madde/lerin monoterapi olarak tek basina kullanildigi ve/veya bu etken madde/lerin diger uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavi olarak kullanildigi farmasötik bilesim/lerdeki Kaiiagliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul ipragliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin miktari 0.1-800mg, empagliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin miktari 0.1-600mg, tercihen 5mg, lOmg, 12.5mg ve 25mg; sergliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin miktari lO-lOOOmg, tercihen 500mg ve lOOOmg, remogliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin miktari 0.1-1000mg, tercihen 20mg, 50mg, lSOmg ve SOOmg; ertugliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin miktari 0.1-400mg, tercihen Smg ve 1 Omgsdir.
Bulus esas olarak, oral kullanilmak üzere antidiyabetik özellikte, Sodyum-Glukoz K0- Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan Kanagliflozin ve/veya ipragliflozin ve/veya tofogliflozin ve/veya empagliflozin ve/veya sergliflozin ve/veya remogliilozin ve/veya ertuglii'lozin ve/veya dapagliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesim/lerin monoterapi olarak tek basina kullanildigi ve/veya bu etken madde/lerin diger uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavi olarak kullanildigi ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir. Bulusun farmasötik bilesim/lerinin film kapli tablet formunda olmasi temeldir. Böylece elde edilen tabletler sasirtici bir sekilde fiziksel ve kimyasal kararlilik açisindan oldukça stabil bir davranis sergilemistir. Ayrica yeterli terapötik etkiyi saglamak ve yan etkileri minimuma indirmek için sasirtici bir sekilde etkili olduklari belirlenmistir.

Claims (14)

  1. ISTEMLER .
  2. Oral kullanilmak üzere antidiyabetik özellikte, Sodyum-Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/ler ve/veya fannasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin monoterapi olarak tek basina kullanildigi ve/veya bu etken maddenin diger uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavisini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/ lerin hazirlanmasi. .
  3. Istem l'deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin kanagliflozin, ipragliflozin, tofogliflozin, einpagliflozin, serglitlozin, remogliflozin, ertugliflozin, dapagliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan seçilmesidir. .
  4. Istem 1'deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin tercihen kanagliflozin olmasidir. .
  5. Istem l,deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin tercihen ipragliflozin olmasidir. .
  6. Istein l,deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin tercihen tofogliflozin olmasidir. .
  7. Istem l,deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin tercihen empagliflozin olmasidir. .
  8. Istem 17deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin tercihen sergliflozin olmasidir. .
  9. Istem l'deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin tercihen remogliflozin olmasidir.
  10. Istem l,deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLT2) Inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin tercihen ertuglitlozin olmasidir.
  11. Istem lldeki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antidiyabetik özellikte, Sodyum- Glukoz Ko-Transporter 2 (SGLTZ) inhibitörleri grubunda yer alan uygun etken madde/lerin tercihen dapaglitlozin olmasidir. istem 17deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; farmasötik dozaj formunun tablet (kaplama içermeyen, çignenebilir, agizda çözünen, dagilabilen, suda dagilabilen, film kapli, tek tabakali, çift tabakali, barsakta açilan kaplamali, mini tablet, kontrollü salimli, sürekli salimli, hemen salimli, uzatilmis salimli, geciktirilmis salimli, degistirilmis salimli, bukkal), kapsül (sert, yumusak, enterik kapli, film kapli, kontrollü salimli, sürekli salimli, hemen salimli, uzatilmis salimli, geciktirilmis salimli, degistirilmis salimli), toz, kuru toz, granül, kaplet, disk, agizda çözünen film, yigin toz (çok dozlu), pellet, sase, suda dagilabilen toz, suda dagilabilen granül, efervesan tablet, efervesan granül, efervesan toz, mikrokapsül, dental tabletler, pilül, surup, solüsyon, süspansiyon, eliksir, damla, posyon, emülsiyon veya sprey arasindan seçilen bir veya daha fazla farmasötik dozaj formunu içermesidir.
  12. Istem 1`deki gibi farmasötik bilesim/ler olup özelligi; farmasötik dozaj formunun tercihen film kapli tablet olmasidir.
  13. Yukaridaki istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; uygun etken madde/lerin monoterapi olarak tek basina kullanildigi ve/veya bu etken madde/lerin diger uygun aktif ajan/lar ile kombine tedavi olarak kullanildigi farmasötik bilesim/lerdeki Kaiiagliflozin ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 1-900mg, ipragliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 0.1-800mg, tofoglifloziii ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 0.1-250mg, empagliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 0.1-600mg, sergliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin lO-lOOOmg, reinogliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 0.1-1000mg, ertugliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 0.1-500mg, Dapagliflozin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri miktarinin 0.1-400mg olmasidir.
  14. 14. Yukaridaki istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; tip 2 diyabet (insüline bagimli olmayan diyabet) hastaliginin profilaktik ve/veya semptomatik ve/Veya terapötik tedavisinde endike olmasidir.
TR2017/00072A 2017-01-03 2017-01-03 Oral farmasöti̇k terki̇pler TR201700072A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/00072A TR201700072A2 (tr) 2017-01-03 2017-01-03 Oral farmasöti̇k terki̇pler

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2017/00072A TR201700072A2 (tr) 2017-01-03 2017-01-03 Oral farmasöti̇k terki̇pler

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201700072A2 true TR201700072A2 (tr) 2018-07-23

Family

ID=64606146

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2017/00072A TR201700072A2 (tr) 2017-01-03 2017-01-03 Oral farmasöti̇k terki̇pler

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201700072A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101589317B1 (ko) 안지오텐신 수용체 길항제/차단제 (arb) 및 중성 엔도펩티다제 (nep) 억제제의 초구조에 기초한 이중-작용 제약 조성물
EP2672961B1 (fr) Granules effervescents d&#39;acide gamma-hydroxybutyrique
DE60226012T2 (de) Geschmacksmaskierte pharmazeutische formulierungen
JP5134961B2 (ja) 味マスキング医薬組成物
WO2019228367A1 (zh) 含有葡萄糖激酶激活剂和ppar受体激活剂的药物组合、组合物和复方制剂及其制备方法和用途
US20130171199A1 (en) Controlled release pharmaceutical composition
CS225845B2 (en) The production of the improved pharmaceutical agent in powder form
EA023305B1 (ru) Гранулят гамма-гидроксимасляной кислоты
FR2585570A1 (fr) Procede de preparation d&#39;une forme granulaire a liberation retardee d&#39;un principe actif et forme granulaire obtenue
NZ201008A (en) Oral preparations containing dipyridamole and at least 5 molar equivalents of orally acceptable acidic excipient
BG106606A (bg) Фармацевтични състави на база противотурбекулознилекарства и метод за тяхното получаване
AU2004277757B2 (en) Pharmaceutical composition containing fenofibrate and method for the preparation thereof
NL8801185A (nl) Bekledingsmateriaal voor farmaceuticumkorrels, werkwijze voor het vormen en toepassen van dit materiaal, en farmaceutisch preparaat waarin de korrels met dit materiaal zijn bekleed.
JP7156945B2 (ja) 有機化合物のガレヌス製剤
UA77145C2 (en) Extended release dosage formulation
CN107530294B (zh) 含有质子泵抑制剂的肠溶包衣丸剂
JP2008525367A (ja) 抗生物質用即効型投薬形
US8460702B2 (en) Pharmaceutical compositions
DE69816124T2 (de) Pharmazeutische zusammensetzungen enthaltend zafirlukast
TR201700072A2 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
EP3429565B1 (en) Prolonged release pharmaceutical composition comprising cysteamine or salt thereof
CA2816660A1 (fr) Composition pharmaceutique comportant des sels de citrate et de bicarbonate, et son utilisation pour le traitement de la cystinurie
US10314794B2 (en) Metoprolol sustained-release composition and preparation method thereof
EP4031122A1 (en) Effervescent tablet formulations comprising dapagliflozin and metformin
CN102579403B (zh) 盐酸度洛西汀药物组合物