TR201618904A2 - Toplu taşıma araçları için mukavemet sağlayan sac yapılanması - Google Patents

Toplu taşıma araçları için mukavemet sağlayan sac yapılanması Download PDF

Info

Publication number
TR201618904A2
TR201618904A2 TR2016/18904A TR201618904A TR201618904A2 TR 201618904 A2 TR201618904 A2 TR 201618904A2 TR 2016/18904 A TR2016/18904 A TR 2016/18904A TR 201618904 A TR201618904 A TR 201618904A TR 201618904 A2 TR201618904 A2 TR 201618904A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sheet metal
vehicle
upper side
side cover
cover
Prior art date
Application number
TR2016/18904A
Other languages
English (en)
Inventor
Kayalioğlu Fati̇h
Kaya Şenol
Original Assignee
Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2016/18904A priority Critical patent/TR201618904A2/tr
Publication of TR201618904A2 publication Critical patent/TR201618904A2/tr

Links

Landscapes

  • Body Structure For Vehicles (AREA)

Abstract

Buluş, yan taraflarında bagaj kısmı bulunan toplu taşıma araçlarının arka teker gerisine monte edilerek araç iskeletini (1) kaplayan yüksek mukavemetli sac yapılanması ile ilgilidir. Sac yapılanması; araç iskeleti (1) üzerine sabitlenerek aracın arka üst kısmını kaplayan üst yan kaplama (2) ile üst yan kaplamaya (2) irtibatlanarak bagaj kısmı kaplamasından doğan montaj çizgisinin devamlılığını sağlayan bükümlü yapı (10.1), üst yan kaplamayla (2) bağlantıyı sağlayan bağlantı yuvası (10.2) içeren, üst yan kaplamının (2) alt kısmında kalan araç iskeletini (1) kaplayan sac parça (10) içermektedir.

Description

TARIFNAME Toplu tasima araçlari için mukavemet saglayan sac yapilanmasi Teknik Alan Bulus, genel olarak otomotiv teknolojisinde araçlarin dis kaplamasi yapilirken estetik görünüm ve mukavemet saglayan sac yapilanmasi ile ilgilidir.
Bulus özellikle; minibüs, midibüs, otobüs gibi toplu tasima araçlarinda bagaj bölümünde kullanilan sac kaplamadan dolayi olusan montaj çizgisinin devamliligini saglayan ve bunun yaninda dayanim getiren sac yapilanmasi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde, otomotiv sektöründe kullanilacak malzemelerin kolay sekillendirilebilir olmasi, dayanimi, dis sartlara gösterdigi direnci ve son yillarda daha çok aranan hafiflik gibi özellikleri zamanla daha fazla önem tasimaktadir. Bu aracin ve yolcularin daha az hasar görmesi için önem arz etmektedir. Bunun yaninda tüketiciler araç satin alirken görsellige de fazlasiyla önem vermektedir. Ozellikle minibüs, otobüs gibi toplu tasima araçlarinda dis kaplama yapilirken birçok sac parça kullanilmaktadir. Sac parçalar montaj edildikten sonra ortaya bazi montaj çizgileri çikmaktadir. Bu montaj çizgileri özellikle toplu tasima araçlarinda bulunan yan bagaj bölgesinde ve bazi noktalarda süreklilik gösterememektedir. Ayrica dis kaplama için bir araya getirilen sac parçalar birbirlerine ve araç iskeletine montaj edilirken kullanilan yöntem adimlari dayanimlarini düsürmekte ve bazen de paslanmalarina sebebiyet vermektedir.
Mevcut teknikte saclar punta kaynagi ile araç iskeletine punta yapilmakta veya mastik ile yapistirilmaktadir. Aracin disinda puntalanan saclarin karsilikli açik uçlari macun ile kapatilarak boyama islemi yapilmaktadir. Fakat zamanla boyada çatlamalar olmaktadir.
Bu nedenle bu bölgeler ek trim çitalari yapistirilarak kapatilmaktadir. Ayrica mevcut sistemde punta kaynagin izlerini ve boya çatlamasini engellemek için yapistirilan trim çitasinin aracin yan bagaj çizgisini korumak için araç boyuna ve iki tarafina da yapistirilmasi gerekmektedir. Bu durum da fazladan maliyeti dogurmaktadir.
Sonuç olarak sac parçalar 'üzerinde gelistirmelere gidilmekte, bu nedenle yukaridaki deginilen dezavantajlari ortadan kaldiracak ve mevcut sistemlere çözüm getirecek yeni yapilanmalara ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Amaci Bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren sac yapilanmasi ile ilgilidir.
Bulusun ana amaci, araç dis saclamasi yapilirken olusan montaj çizgilerinin devamliligini saglamaktir.
Bulusun diger bir amaci, sac parçanin mastik ve punta kaynagi ile montajlanmasi yerine vidali sistem ile montajini saglayarak daha pratik, kullanisli, paslanmalara karsi dirençli ve mukavemeti yüksek bir 'ürün ortaya koymaktir.
Bulusun bir baska amaci, mevcut sistemlerde kullanilan punta kaynaginin izlerini ve boya çatlamasini engellemek için yapistirilan trim çitasi ihtiyacini ortadan kaldirarak maliyeti düsürmektir.
Bulusun bir diger amaci, macun, punta kaynak, ek boya gibi uygulamalara son vererek, isçilik süresi ve maliyeti azaltilmis bir 'ürün ortaya koymaktir.
Bulusun yapisal ve karakteristik 'ozellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir. Bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Sekil 1, bulus konusu sac yapilanmasinin araç iskeletine montajlanmis halinin perspektif genel görünümüdur.
Sekil 2, bulus konusu sac yapilanmasinin demontaj halinin perspektif genel görünümüdür.
Sekil 3, baglanti elemaniyla montajin saglandigi bölgenin yakinlastirilmis detay görünümüdür. Çizimlerin mutlaka ölçeklendirilmesi gerekmemektedir ve mevcut bulusu anlamak için gerekli olmayan detaylar ihmal edilmis olabilmektedir. Bundan baska, en azindan büyük ölçüde özdes olan veya en azindan büyük ölçüde özdes islevleri olan elemanlar, ayni numara ile gösterilmektedir.
Parça Referanslarinin Açiklamasi 1. Araç iskeleti 2. Üst yan kaplama . Sac parça .1. Bükümlü yapi .2. Baglanti yuvasi . Baglanti elemani Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulus konusu sac yapilanmasi, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulus, yan taraflarinda bagaj kismi bulunan toplu tasima araçlarinin arka teker gerisine monte edilerek araç iskeletini (1) kaplayan yüksek mukavemetli sac yapilanmasi ile ilgilidir. Sac yapilanmasi; - alt/etek kisminda bükümlü forma sahip, araç iskeleti (1) üzerine sabitlenerek aracin arka üst kismini kaplayan üst yan kaplama (2), - bahsedilen üst yan kaplamaya (2) irtibatlanarak bagaj kismi kaplamasindan dogan montaj çizgisinin devamliligini saglayan bükümlü yapi (10.1), - bükümlü yapinin (10.1) üzerinde formlandirilan ve üst yan kaplamayla (2) baglantiyi saglayan baglanti yuvasi (10.2) içeren, üst yan kaplaminin (2) alt kisminda kalan araç iskeletini (1) kaplayan sac parça (10) içermektedir.
Sekil 15de bulus konusu sac yapilanmasinin araç iskeletine (1) montajlanmis halinin perspektif genel görünümü bulunmaktir. Ozellikle toplu tasima araçlarinda aracin yari kisminda bagaj bölümü bulunmaktadir. Bu kisimdan dolayi araç iskeleti (1) kaplanirken parçali saclar kullanilir. Montaj sonrasinda parçali saçlar birbiriyle baglanirken montaj çizgileri olusmaktadir. Bu çizgiler bagaj bölümünden dolayi arka tekerlek sonrasinda kesilmektedir ve ortaya estetik disi bir görüntü çikmaktadir. Bu durum bulus konusu sac parça (10) ile asilmaktadir.
Araç iskeletinin (1) üst yan kismi, üst yan kaplama (2) ile kaplanmaktadir. Bahsedilen üst yan kaplamaya (2) sac parça (10) baglanirken bagaj kismi kaplamasindan dogan montaj çizgisinin devamliligi sac parçada (10) bulunan bükümlü yapi (10.1) ile saglanmaktadir. Bahsedilen bükümlü yapi (10.1) ile etek kisminda tercihen z bükümü olan üst yari kaplama (2) birbirine baglanir ve bosluklu bir yapi ortaya çikar bu da montaj çizgisi devamliligini saglamaktadir. Bahsedilen bükümlü yapinin (10.1) yüzeyinde üst yari kaplamaya (2) baglanmasi için baglanti yuvalari (10.2) bulunmaktadir. Bu baglanti yuvalarina (10.2) baglanti elemani (20) geçirilerek montaj islemi tamamlanmis olur. Bahsedilen baglanti elemani (20) olarak tercihen vida kullanilmaktadir. Sekil 2'de sac parçanin (10) demontaj halinin perspektif genel görünümü bulunmaktadir.
Sac yapilanmasinin montaji Araç iskeleti (1) üzerine öncelikli olarak aracin üst yan kaplamasi (2) punta kaynagi ile montajlanmaktadir. Daha sonra sac parça (10), özel olarak tasarlanan bükümlü yapi (10.1) üzerinde formlandirilan baglanti yuvalarindan (10.2) baglanti elemanlari (20) ve matkap yardimi ile üst yan kaplamaya (2) ve araç iskeletine (1) montajlanir.
Montajlama sirasinda üst yan kaplama (2) ile yan çizgiyi olusturacak bosluk, sac parçadaki (10) bükümlü yapi (10.1) ile saglanir. Sac parçadaki (10) diger üç adet kenarda punta kaynagi ile araç iskeletine (1) sabitlenir. Punta isleminden sonra punta yüzeyleri firfir ile temizlenir ve baglanti elemanlarinin (20) yükseltilerini kapatacak sekilde macun islemi (kaplayici madde) yapilir. Macunun kuruma islemi tamamlandiktan sonra dis boyama yapilir. Yapilan çalisma ile araç disinda maliyet azaltmasi, görsellik ve ileride olusmasi muhtemel pas problemlerini ortadan kaldirma islemleri gerçeklestirilmis olur.
Sekil -EI

Claims (3)

ISTEMLER
1. Bulus, yan taraflarinda bagaj kismi bulunan toplu tasima araçlarinin arka teker gerisine monte edilerek araç iskeletini (1) kaplayan yüksek mukavemetli sac yapilanmasi olup, özelligi; alt/etek kisminda bükümlü forma sahip, araç iskeleti (1) üzerine sabitlenerek aracin arka üst kismini kaplayan üst yan kaplama (2), bahsedilen üst yan kaplamaya (2) irtibatlanarak bagaj kismi kaplamasindan dogan montaj çizgisinin devamliligini saglayan bükümlü yapi (10.1). bükümlü yapinin (10.1) üzerinde formlandirilan ve üst yari kaplamayla (2) baglantiyi saglayan baglanti yuvasi (10.2) içeren, üst yari kaplaminin (2) alt kisminda kalan araç iskeletini (1) kaplayan sac parça (10) içermesidir.
2. Istem 1'e uygun bir sac parça (10) olup, özelligi; bahsedilen baglanti yuvasina (10.2) geçerek montaji saglayan baglanti elemani (20) içermesidir.
3. Bulus, yan taraflarinda bagaj kismi bulunan toplu tasima araçlarinin arka teker gerisine monte edilerek araç iskeletini (1) kaplayan yüksek mukavemetli sac yapilanmasi montaj yöntemi olup, özelligi; araç iskeleti (1) üzerine üst yan kaplamanin (2) punta kaynagi ile sabitlenmesi, sac parçanin (10), bükümlü yapi (10.1) üzerinde formlandirilan baglanti yuvalarina (10.2) geçirilen baglanti elemanlari (20) ile üst yan kaplamaya (2) ve araç iskeletine (1) irtibatlanmasi, baglanti elemanlarinin (20) disari çikan üst kisimlarina kaplayici madde sürülmesi islem adimlarini içermesidir.
TR2016/18904A 2016-12-19 2016-12-19 Toplu taşıma araçları için mukavemet sağlayan sac yapılanması TR201618904A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/18904A TR201618904A2 (tr) 2016-12-19 2016-12-19 Toplu taşıma araçları için mukavemet sağlayan sac yapılanması

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2016/18904A TR201618904A2 (tr) 2016-12-19 2016-12-19 Toplu taşıma araçları için mukavemet sağlayan sac yapılanması

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201618904A2 true TR201618904A2 (tr) 2017-04-21

Family

ID=67070104

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2016/18904A TR201618904A2 (tr) 2016-12-19 2016-12-19 Toplu taşıma araçları için mukavemet sağlayan sac yapılanması

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201618904A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN104828148A (zh) 车辆组件及组装车辆的方法
US8973809B2 (en) Bonding of roof panels
US9550534B2 (en) Multi-part framework
US10723388B2 (en) Vehicle roof structure
US8720974B2 (en) Sidewall and method for bonding sidewall panels
US20120306236A1 (en) Modular truck body with hinged side panels
JP2013116691A (ja) 異種金属接合体およびその製造方法
CN110588806A (zh) 一种全铝合金材质厢式货车车厢及制造工艺
US9121424B2 (en) Fold formation of a component connection
JP2017512713A (ja) 車両表面の色、外観または感触を改変するためのシステムおよび方法
TR201618904A2 (tr) Toplu taşıma araçları için mukavemet sağlayan sac yapılanması
CN102745246B (zh) 顶盖后横梁与侧围搭接结构
US20110177331A1 (en) Self-adhesive repair patch
RU2673316C2 (ru) Способ сборки кабины водителя транспортного средства промышленного назначения
CN217455879U (zh) 车身和车辆
Smith et al. MMLV: corrosion design and testing
CN206374829U (zh) 一种下安装板总成
AU2015226838A1 (en) Improved composite panel
CN110979468B (zh) 一种汽车顶盖外板及汽车
CN104709352A (zh) 半承载客车及其脱壳方法
CN207207946U (zh) 一种汽车门槛装饰条
CN206417080U (zh) 翼子板前端支架及翼子板组件
US1701581A (en) Running-board bracket
JPH02182586A (ja) 車体構造
CN203832202U (zh) 一种车辆尾门及车辆