TR201508674A2 - Farmasöti̇k bi̇leşi̇mler - Google Patents

Farmasöti̇k bi̇leşi̇mler Download PDF

Info

Publication number
TR201508674A2
TR201508674A2 TR2015/08674A TR201508674A TR201508674A2 TR 201508674 A2 TR201508674 A2 TR 201508674A2 TR 2015/08674 A TR2015/08674 A TR 2015/08674A TR 201508674 A TR201508674 A TR 201508674A TR 201508674 A2 TR201508674 A2 TR 201508674A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sodium
acid
pharmaceutical composition
mixtures
cellulose
Prior art date
Application number
TR2015/08674A
Other languages
English (en)
Inventor
Karaağaç Bülent
Original Assignee
Buelent Karaagac
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Buelent Karaagac filed Critical Buelent Karaagac
Priority to TR2015/08674A priority Critical patent/TR201508674A2/tr
Publication of TR201508674A2 publication Critical patent/TR201508674A2/tr

Links

Abstract

Mevcut buluş, mevsimsel veya pereniyel allerjik rinit ve allerjik rinit ile birlikte olan astım (allerjik astım, bronşiyal astım), kronik ve akut bronşit, Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH), amfizem, bronkospazm gibi akciğer hastalıkları, sinüzit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, gribal enfeksiyon, nezle, soğuk algınlığı, kaşıntı, ürtiker, kronik ve akut ürtikerin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanılmak üzere non-sedatif bir antihistaminik olan H1 reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken maddenin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bileşim/ler ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME FARMASÖTIK BILESIMLER BULUSUN ILGILI OLDUGU ALAN Mevcut bulus, mevsimsel veya pereniyel allerjik rinit ve allerjik rinit ile birlikte olan astim (allerjik astim, bronsiyal astim), kronik ve akut bronsit, Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi (KOAH), amfizem, bronkospazm gibi akciger hastaliklan, sinüzit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlari, gribal enfeksiyon, nezle, soguk alginligi, kasinti, ürtiker, kronik ve akut ürtikerin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere non-sedatif bir antihistaminik olan Hl reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken maddenin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulus; non-sedatif bir antihistamiiiik olan Hl reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken inaddenin Desloratadin, 8-kloro-6,l l-dihidro-l l-(4-piperdiniliden)-5H- benzo[5,6]siklohepta[1,2-b]piridin (Formül 1) ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri; lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken maddenin Pranlukast, N- ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri oldugu ve uygun farmasötik formlarda etken madde olarak kombinasyon halinde kullanildigi farmasötik bilesim/ ler ile ilgilidir.
Ayrica bulus, Desloratadin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin; Pranlukast ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombinasyon halinde kullanildigi farmasötik bilesimlerin oral, oftalmik, topikal, bukkal, sublingual, dental, lokal, nasal, rektal, transdermal, intramüsküler, intravenöz, vajinal ve/veya parenteral uygulamasi için uygun olan formülasyonlarini ve profilaktik, semptomatik veya terapötik kullanimlarini da kapsamaktadir. ÖNCEKI TEKNIK (TEKNIGIN BILINEN DURUMU) Latince “allos” “farkli davranis= “baska” ve “ergon”= “cevap” kelimesinden türetilen allerji, günümüzde, genel olarak organik ve inorganik inaddelere karsi vücudun immünolojik olarak farkli cevap vermesi diye tanimlanmaktadir. Vücudun belli basli organlarinda meydana gelen bu farkli veya ters fizyolojik cevap, olustugu organlarda degisik doku hasarlarina yol açmakta ve bu zararlarin olustugu yere sok organ denmektedir.
Sok organ eger burun ise meydana gelen doku hasarlari sonucu ortaya çikan kompleks tabloya genel olarak allerjik rinit denmektedir. Diger bir deyisle; lgE”ye (immunoglobulin E) bagli antijenlerle meydana gelen ve klinikte, sürekli aksirik nöbetleri, sulu burun akintisi, burun tikanikligi ve burunda kasinti ile seyreden burun mukozasinin non- infeksiyöz bir hastaligidir. Allerjik rinit, nazal sekresyon ve nazal mukozada artmis eozinofil, bazofil ve mast hücreleri ile karakterize bir hastaliktir. Özellikle allerjik olan anne ve/veya babalarin çocuklarinda görülme sikligi daha fazla olan bu hastalik; endüstriyel gelismis ülkelerde, çevre kirliligi gibi faktörlerin artmasi ile giderek artmaktadir. Hastaligin baslama yasi genellikle küçük yaslarda olmakla birlikte, ileri yaslarda da baslayabilir.
Allerjik rinit klinikte, sürekli ve mevsimsel olmak üzere iki form halindedir. Sürekli rinit,ten (pereniyal) sorumlu allerjenler, ev tozu keneleri, hayvan tüy ve kepekleri, mantar sporlari, böcekler ve yiyeceklerdir. Mevsimsel allerjik rinit'ten (saman nezlesi) sorumlular ise, çayir polenleri, yabani ot polenleri, agaç polenleri, bazi mantar sporlari, kapali ve açik alanlardaki çevre kirliligidir.
Allerjik rinitin tedavisini 3 ana baslik altinda toplamak mümkündür; 1- Allerj enden korunma (ilk ve en önemli adim) 2- Farmakoterapi (korunma mümkün degilse veya yetersiz kaliyorsa) 3- Immünoterapi (uygun ilaç ve çevre kontrolünün yetersiz kaldigi durumlarda) Allerjiler astim ataklarini da tetikleyebilmektedirler. Yapilan çalismalarda allerjik rinitli hastalarin en az %38,inde ayni zamanda astim, allerjik astimli hastalarin ise en az Astim, vücudun disindaki havayi akcigerlere tasiyan tüpler olan bronsiyal hava yollarinda kronik bir inflamasyondur.
Astim dünyada en sik görülen kronik hastaliklardan biridir. Bütün ülkelerde rastlanan bir hastalikken, prevalansi toplumlar ve ayni toplumun farkli kesimleri arasinda degisiklik göstermektedir. Son 20 yildir özellikle çocuklar arasinda görülme sikliginin arttigini gösteren veriler vardir.
Hava yolu inIlamasyonunun olusmasinda genetik ve çevresel faktörler rol oynar. Genel kabul gören görüse göre, dogustan soluk borulari duyarli bireylerde çevresel kosullarin etkisi ile astim olusmaktadir. Yillardir astim ve atopinin ailesel geçis gösterdigi bilinmekte, kalitimin %40-60 gibi oranlarda rol oynadigi tahmin edilmektedir. Genel popülasyonda astim %5-10 oraninda görülürken, özellikle anne astimli ise dogacak bebekte astim görülme olasiligi %20-307a yükselmekte, anne ve babanin her ikisi de astimli ise oran Astim ataklarla seyreden kronik bir hastaliktir. Hastalarda ortaya çikan öksürük, nefes darligi, gögüste sikisma hissi ve hiriltili solunum gibi semptomlar hava yolu obstrüksiyonu ve brons hiperreaktivitesinin belirtileridir. Kuru öksürük ve/veya hirilti en yaygin semptomdur. Respiratuar semptomlarin geceleri kötülesmesi karakteristiktir, özellikle uzamis bir solunum yolu enfeksiyonu veya inhalan allerjenlerin tetiklemesi ile olur. Kronik öksürük bazen astimli olgularda tek basina görülebilmektedir. Kronik öksürük nedenlerini arastiran prospektif çalismalarda vakalarin % 6,5-57isinde astimin sadece öksürükle ortaya çiktigi saptanmistir. Bu astim tipine öksürük variant astma denilmektedir. Genellikle hastalarda bu semptomlar sürekli olmaz. Astimda belirtilerin aniden ortaya çikmasina astim atagi veya astim krizi adi verilir. Bu durumda hastalarda agir bir nefes darligi olur.
Asemptomatik seyreden astimli hastalarda semptomlarin ortaya çikmasina neden olan ve hastaligin kontrolünü güçlestiren bazi faktörler vardir. Bunlara tetik çeken faktörler denir.
Uygun astim tedavisi için ilaç tedavisinin yani sira asagida belirtilen faktörlerin de ortadan kaldirilmasi gerekir.
Astimda semptomlarin ortaya çikmasina neden olan ya da astim kontrolünü güçlestiren faktörler sunlardir; ° Çevresel allerjenlerle karsilasma ° Viral solunum yolu enfeksiyonlari ° Bazi ilaçlar ° Egzersiz ° Gastroözefageal reflu - Postnazal akinti ° Mesleksel irritanlarla karsilasma - Emosyonel nedenler Allerjenle karsilasma sonucunda, burun mukozasinda birçok mediatörle birlikte lökotrienler ve histamin ortaya çikar. Lökotrienler ve histamin allerjik rinitin hem erken hem de geç faz mediatörleri arasindadir. Lökotrienler astimda kilit hücre konumunda olan pek çok hücrede sentezlenip ortama getirilmektedir; sentezleyen hücreler ya mast hücreleri ve makrofajlar gibi akcigerin yapisal hücreleridir ya da eozinofiller gibi ortama kemotaktik infiltrat olarak gelirler. Insan havayollarinda bulunan sisteinil lökotrien reseptörlerine baglanirlar ve mukoz sekresyon, vasküler geçirgenlik, bronkokonstriksiyon, eozinofil birikimi gibi bir dizi havayolu aktivitesine neden olurlar. Bu etkileri ortadan kaldirmak için lökotrien sentez inhibitörü (zileuton) ve reseptör antagonistleri (zafirlukast, montelukast, pranlukast, pobilukast, tomelukast, verlukast ) kullanilabilmektedir.
Kaliner ve ark. allerjik rinitli hastalarda, oral lökotrien reseptör antagonisti tedavisiyle yakinmalarin %30 ile %50°sinde klinik düzelme oldugunu bildirrnistir (Kaliner M.ve ark., Ayrica; çok sayida çalisma astimli hastalarda allerjik rinitin uygun tedavisinin astim semptomlarinda iyilesme, 'bronsiyal sensitivitenin azalmasi ve bronkospazma karsi koruma ile sonuçlandigini göstermistir.
Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi (KOAH), kronik bronsit ve amfizemden meydana gelen solunum yollarinin obstrüksiyonu ile karakterize ilerleyici nefes darligina yol açan kronik bir solunum yollari hastaligidir.
Obstruktif akciger hastaliklari bütün dünyada sik görülmektedir ve mortalitenin en önemli sebeplerinden birisidir. Dünya Saglik Örgütü'nün istatistiklerine göre dünyada 600 milyon KOAH hastasi vardir. Ülkemizde ise 3 milyon kadar KOAH hastasi oldugu tahmin edilmektedir. Obstrüksiyona sebep olan hastalik her ne olursa olsun tikaniklik asagidaki belirtilmis üç mekanizmadan biri ile gelmektedir: a) Lumen içindeki patolojik olaylar sebebiyle b) Solunum yollarinin duvarlarinda meydana gelen patolojik olaylar sebebiyle c)Brons etrafindaki patolojik olaylar sebebiyle A tipi kronik obstrüktif akciger hastaliklari (Amfizem tipi) ve B tipi kronik obstrüktif akciger hastaliklari (Bronsit tipi) olmak üzere KOAH 'in baslica iki türü vardir.
Kronik Bronsit, brons cidarlarinda kronik iltihaplanma ve kalinlasmadan kaynaklanip, brons agacinda asiri mukus yapimi ile seyreden bir hastaliktir. Bu hastalikta hava geçitlerinin daralma derecesi nefes almayi bozacak kadar olabilir ve siklikla öksürük krizleri ile sonuçlanir. Kronik bronsitli hastalarin gösterdigi semptomlar öksürük ve iltihaplanmadan kaynaklanan asiri mukus ekspektorasyonudur. Pratikte asiri ekspektorasyon belirtileri en az iki yil ve iki yilin en az üç ayinda çogu günler ekspektorasyon olmasidir. Kronik bronsit patolojisinin strüktür özelligi baslica büyük bronslarda mukoz glandlarinin hipertrofisi ve küçük hava yollarinda kronik enflamatuar degisikliklerin bulunmasidir. Kronik bronsit daha ciddi ve daha sik solunum enfeksiyonlarina, bronslarin daralma ve tikanmasina, güçlükle nefes almaya veya güçsüzlüge neden olabilir.
Amfizem ise; solunum yetmezligine yol açan en yaygin kronik akciger hastaliklarindan biridir. Akcigerlerdeki hava keseciklerinin (alveol) gerilip genislemesiyle beliren bir hastaliktir. Bu genisleme hava, keseciklerini birbirinden ayiran ince duvarlarin yirtilmasina ve dolayisiyla akcigerlerde esneklik kaybina yol açar. Sonuçta akcigerlere hava girisi ve hava keseciklerinde kan gazlari (oksijen-karbondioksit) dengesi bozulur. Ilerlemis amfizem olgularinda akcigerler genislemis, solmus ve kurumustur. Esneklikleri kalmadigindan yastik gibidirler. Gögüs kafesi açildiginda, akcigerler sönmez, çünkü esneklik kaybi nedeniyle içlerinde hava kalir. Amfizemli hastalarda hakim olan semptom, Lökotrien reseptör antagonistleri ülkemizde astim tedavisinde kullanilan ilaçlar arasinda yer almaktadir. Bunlar, astim patogenezinde önemli rolleri olan lökotrienlerin etkilerini, reseptör ya da sentez asamasinda bloke ederek gösterirler.
Sisteinil lökotrienler (LTC4, LTD4, LTE4) arasidonik asit metabolizmasinin ürünleridir ve mast hücreleri ve eozinofiller dahil olmak üzere çesitli hücrelerden saliverilirler. Bu eikozanoidler sisteinil lökotrien (CysLT) reseptörlerine baglanirlar. CysLT tip-l (CysLTl) reseptörü insan solunum sisteminde (solunum yolundaki düz kas hücreleri ve makrofajlar) ve diger pro-inflamatuvar hücrelerde (eozinofiller ve belirli miyeloid kök hücreleri) bulunur. Allerjik rinitte sisteinil lökotrienler allerjen ile karsilasmadan sonra hem erken hem de geç faz reaksiyonlarinda burun mukozasindan saliverilir ve allerjik rinit semptomlariyla iliskilidirler. Böylece hedef hücre ve dokulardaki sistenil lökotrienlerin etkilerini bloke ederler. Zileuton 5-lip00ksijenaz enzim inhibisyonu ile lökotrienlerin sentezini bloke eder. Antilökotrienler akciger fonksiyonlarini düzeltir, semptomlari ve [3- agonist gereksinimi azaltir. Sisteinil lökotrienlerin intranazal yolla uygulanmasinin burun hava yolunda direnci ve burun tikanikligi semptoinlarini arttirdigi gösterilmistir.
Zafirlukast, montelukast, pranlukast, pobilukast, tomelukast, verlukast güçlü ve selektif Cys LTl reseptör antagonistleridir.
Montelukast, lökotrien-aracili hastalik ve bozukluklarin tedavisi ve önlenmesi için kullanilabilir. Lökotrien antagonistleri baskalarinin yani sira astimin, allerjik rinitin (mevsimsel ve sürekli), atopik dermatitin, kronik ürtikerin, sinüzitin, nazal poliplerin, kronik obstrüktif akciger hastaliginin, konjunktivitin, migrenin, kistik fibrozun ve viral bronsiyolite sekonder hiriltili solunuinun tedavisinde faydalidir.
US 5565473 nolu patent dökümaninda bilesimin memelilerde, özellikle insanlarda etkin uygulama seklinde ve uygun dozaj fonnlarinda kullanilabildigi belirtilmektedir. Uygulama sekline örnek olarak, oral, rektal, topikal, parenteral, oküler, akciger, nazal ve benzeri uygulama biçimleri verilebilir. Dozaj formlari içinde ise tabletler, pastiller, dispersiyonlar, süspansiyonlar, solüsyonlar, kapsüller, kremler, inerhemler, aerosoller yer almaktadir.
EP 0480717 nolu patent döküinanina göre; bilesigin profilaktik ve terapötik doz araligi, tedavi edilecek durumun ciddiyeti, tedavi edilecek kisinin yasi, vücut agirligi ve tedaviye verdigi yanita göre degisiklik gösterebilir. Genel olarak, anti-astmatik, anti-allerjik ve anti- enIlamatuar kullanimi bir memelide vücut agirligindaki kg basina yaklasik günlük doz 0.1-1 mgsdir. Diger yandan, bazi durumlarda bu sinirlar disinda dozlarda kullanmak gerekli olabilir.
Antihistaminikler bugün dünyada en sik kullanilan ilaçlardir. Antihistaminik ilaçlar, histamin reseptörlerine karsi histamin ile yarisirlar ve histaminîn etkilerini kompetitif bir sekilde bloke ederler. Hl antihistaminikler allerjik bozukluklar için kullanilabilen histamin reseptörleridir.
Allerjik hastaliklarin çogunda klinik semptomlarin çogu Hl reseptör stimülasyonuna baglidir. Hl antihistaminikler burunda akinti, kasinti, hapsirik ve ödeme bagli tikanikligi azaltir. Burun tikanikliginin diger önemli bir komponenti olan venöz dilatasyona ise etkinlikleri azdir. Gözde Hl reseptör stimülasyonu allerjik konjunktivitin semptomlari olan akinti, kizariklik, kasinti ve kemozisten sorumludur. Hava yollarinda Hl reseptör stimülasyonu brons düz kaslarinin stimülasyonuna ve mukus üretiminin artmasina katkida bulunur. Ancak hava yollarindaki bu etkilerden öncelikli olarak lökotrienler sorumlu olup, H] antihistaminiklerin astim semptomlarini gidermedeki etkinligi azdir.
Bu ilaçlarin neredeyse tamaminda sedatif etki potansiyeli vardir. Bunun mekanizmasi beyinde uyanik kalma halinin sürdürülebilmesinde öneinli olan Hl reseptörlerinin blokaji ile ilgilidir. Lipofilisitesi azaltilmis yeni nesil antihistaminiklerde bu etki minimuma indirilinistir.
Bu sedatif etki haricinde Hl reseptör blokaj 1 ile ilgisi olmayan tesirleri de vardir.
° Tasit tutmasi ° Bahar allerjilerinde ° Antiemetik ° Antiparkinson ° Antiaritmik US 4,282,233 nolu dökümana göre, loratadin, allerjilerin iyilestirilmesinde kullanilan H- reseptör antagonist özellikleri olan bir antihistamindir.
Loratadinin aktif bir metaboliti olan Desloratadin, selektif periferik histamin Hl reseptör antagonisti olarak aktivite gösteren, uzun etkili bir histamin reseptör antagonistidir.
Ayni zamanda deskarbetoksiloratadin olarak da adlandirilan desloratadin, anti-allerji maddesi olarak kullanilan sedatif etkisi olmayan bir antihistamin olarak US 4,659,716 nolu dökümanda açiklanmistir.
Desloratadinin oral uygulamadan santral sinir sistemine geçisinin olmamasi nedeniyle periferik histamin Hl reseptörlerini selektif bloke etmesi non-sedatif olma özelligini açiklamaktadir. ise desloratadin kullanilarak mevsimsel allerjik rinit semptomlarini tedavi etmeye yönelik usulleri ve bilesimleri açiklamaktadir.
US 4,282,233 nolu dökümaninda, loratadinin formülasyonlari, örnegin, tabletler ve kapsüller gibi kati formlarda, ya da örnegin, suruplar, iksirler, emülsiyonlar ve enjekte edilebilir maddeler gibi sivi formlarda olabildigi belirtilmistir.
US 4,282,233 nolu dökümanda belirtildigi üzere; loratadinin gerekli dozlamasi, hastalarin yasi, cinsiyeti, agirligi ve tedavi edilecek allerjik reaksiyonun ciddiyeti gibi faktörlere bagli olmasina ragmen özellikle insanlarda etkin doz oranlari günde tek veya bölünmüs dozlarda US 5,876,760 nolu dökümanda pranlukast içeren tabletler veya kapsüller hazirlainak için faydali olacak pranlukast granüllerinin yapiskanligini iyilestirmek için bir yöntemden bahsedilmektedir.
BULUSUN AÇIKLAMASI Mevcut bulus, mevsimsel veya pereniyel allerjik rinit ve allerjik rinit ile birlikte olan astim (allerjik astim, bronsiyal astim), kronik ve akut bronsit, Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi (KOAH), amfizem, bronkospazm gibi akciger hastaliklari, sinüzit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlan, gribal enfeksiyon, nezle, soguk alginligi, kasinti, ürtiker, kronik ve akut ürtikerin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde kullanilmak üzere non-sedatif bir antihistaminik olan Hl reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken maddenin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini içeren farmasötik bilesim/ler ile ilgilidir.
Mevcut bulusun bir diger yönü; oral, oftalmik, topikal, bukkal, sublingual, deiital, lokal, nasal, rektal, transdermal, intramüsküler, intravenöz, vajinal ve/veya parenteral kullanilmak üzere non-sedatif bir antihistaminik olan Hl reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken maddenin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken madde ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesimlerin hazirlanmasi ile ilgilidir.
Bulusta iioii-sedatif bir antihistaminik olan Hl reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken madde bunlarla sinirli olmamakla birlikte, difenhidramin, dimenhidrinat, doksilamin, antazolin, mepiramin, klorfeniramin, feksofenadin, loratadin, azelastin, setirizin, siklizin, klemastin, desloratadin, deksklorofeniramin, dimetinden, ebastin, levosetirizin, emedastin, meklozin, olopatadin, feniramin, prometazin, ketiapin, rupatadin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan tercihen Desloratadin olarak seçilir.
Bulusta lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken madde bunlarla sinirli olmamakla birlikte, zafirlukast, montelukast, pobilukast, tomelukast, verlukast, pranlukast ve/veya fannasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin arasindan tercihen Pranlukast olarak seçilir.
Bulusta “farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri” terimi ile farmasötik olarak kabul edilebilir uygun tuzlar, esterler, solvatlar, hidratlar, koinpleksler, polimorflar, enantiyoinerler, önilaçlar, asit adisyon tuzlari, analoglar, izomerler, rasematlar, amidler, enantiyomer tuzlari, bazik tuzlar, konjugeler, tautoinerler, anhidratlar, anhidritler, bazlar, asitler, eterler, kristal ve amorf formlar veya serbest formlarindan bir veya daha fazlasi ifade edilmektedir.
Oral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler kati ya da sivi dozaj fonnlarinda Olabilir. Bu dozaj formlari; tablet (çignenebilir tablet, agizda çözünen tablet, dagilabilen tablet, suda dagilabilen tablet, film kapli tablet, barsakta açilan kaplamali (enterik) tablet, mini tablet, kontrollü salimli tablet (sürekli salimli tablet, hemen salimli tablet, uzatilmis salimli tablet, geciktirilmis salimli tablet vb.), kapsül (sert, yumusak, enterik kapli, film kapli), kontrollü salimli kapsül (sürekli salimli kapsül, hemen salimli kapsül, uzatilmis salimli kapsül, geciktirilmis salimli kapsül), toz, granül, kaplet, disk, agizda çözünen film, yigin toz (çok dozlu), pellet, sase, suda dagilabilen toz, suda dagilabilen granül, efervesan tablet, efervesan granül, efervesan toz, jelül, pilül, surup, solüsyon, süspansiyon, eliksir, damla, posyon, emülsiyon veya sprey gibi bir dozaj sekli halinde formüle edilebilir.
Bulustaki farmasötik forrnülasyon bir veya daha fazla tabaka içerebilir. Yeterli terapötik etkiyi saglamak ve yan etkileri minimuma indirmek amaciyla ilacin saliminin kontrolünü saglamak için tabakalar degistirilmis, kontrollü, uzatilmis, sürekli, hemen veya geciktirilmis salimli bir farmasötik dozaj formlarinin bir veya daha fazlasi ile formüle edilebilir.
Mevcut bulusta oral yoldan uygulamaya yönelik tercih edilen bir uygulamasinda Deslorotadin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesim uzatilmis salim profiline sahip olabilir.
Oftalmik uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler dainla (solüsyon, süspansiyon), krem, jel, merhem, losyon, liniment (sivi merhem), solüsyon, süspansiyon, emülsiyon (su/yag, yag/su) ve sivi çözelti gibi dozaj formlarinda olabilir.
Topikal uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler krem, jel, toz, granül, pellet, merhem, losyon, liniment (sivi merhem), süspansiyon, emülsiyon (su/yag, yag/su), yaglar, macun, köpük, pat, stik, sprey, sabun, sampuan, pudra, supozituar ve enema gibi dozaj formlarinda olabilir.
Parenteral uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler, ampul, flakon, infüzyon dozaj forrnlarinda olabilir.
Vajinal formülasyonlar, vajinada kisa sürede efervesan etkiyle uygun erime ve kalici köpük olusturma özelliklerine sahip olmalidir. Vajinal uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler, tabletler, kapsüller, rahim agzina yerlestirilen araçlar, jeller, vajinal suppozituarlar/ pesariler/ ovüller/ globüller, merhemler, tamponlar, kremler, macunlar, köpükler ya da Spreyler de dahil çok sayida dozaj formlarinda olabilir.
Farmasötik bilesim/ler ölçülü doz inhalatör, kuru toz inhalatör veya nebülizasyon gibi inhalasyon yoluyla uygulanabilir. Inhalasyon yoluyla uygulama için hazirlanan farmasötik bilesim/ler solüsyon veya süspansiyon içeren nebül gibi bir dozaj formunda olabilir. Etken maddeler, beraber ya da ayri ayri olacak sekilde, nebülizatörler ile uygulanmak üzere adapte edildigi zaman, nebülize edilmis sulu süspansiyon veya çözelti halinde, uygun pH veya toniklik ayarlainasi yapilarak veya bu ayarlamalar yapilmadan, tek birim dozluk veya çok dozluk bir araç halinde olabilir.
Mevcut bulustaki farmasötik terkipler; farmasötik olarak kabul edilebilir uygun etken maddeler yaninda baglayici madde, dagitici madde, dolgu maddesi, efervesan çifti, tamponlayici ajan, yüzey aktif madde, lubrikant, glidant, seyreltici madde, koruyucu madde, aroma ajani, tatlandirici madde, viskozite arttirici madde, köpük önleyici ajan, çözünürlük arttirici ajan, antistatik ajan, islatici madde, pH ayarlayici madde, renklendirici madde, kaplama maddesi, çözücü, yumusatici madde, emülgatör, tasiyici, geçirgenlestirici madde, antioksidan, selat yapici ajan, alkalilestirici ajan, fotokoruyucu ajan, kivam arttirici madde, izotoni ayarlayici ajan, jel yapici ajan, mikrobiyal koruyucu madde, sertlestirici ajan, sivag, salim kontrol edici ajan, plastifîyan, antiadherent, film yapici ajan, opaklastirici madde, nemlendirici madde ve stabilizörün de dahil oldugu gruptan seçilen bir veya daha fazla yardimci madde içerebilen bir bilesimi tanimlar.
Bulusta “baglayici madde” terimi; içerikteki maddeleri bir arada tutmak, tablet, pellet veya granüllerin gerekli olan mekanik güçte formüle edilmesini saglamak ve düsük aktif dozaj birimlerine hacim vermek için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Baglayici madde olarak; prejelatinize misir nisastasi, prejelatinize nisasta, hidroksi propil nisasta, jelatin, mikrokristalin selüloz, selüloz, zamklar, polivinil pirolidon, polimetakrilatlar, sodyum karboksi metil selüloz, nisasta, parafinler, stearik asit, zamklar, metil selüloz, etil selüloz, polietilenglikol, magnezyum alüminyum silikat, karboksi metilselüloz, hidroksi propilselüloz, hidroksi etilselüloz, propilen glikol, polioksietilen- polipropilen kopoliineri, polietilen ester, polietilen sorbitan ester, polietilen oksit, polisakkaritler, polaksamerler, aljinik asitler, kolajen, albumin, krospovidon, povidon, kopovidon, maltodekstrin, hipromelloz veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “dagitici madde” terimi, dozaj formunun su içinde kolay ve hizli bir sekilde dagilmasini saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Dagitici madde olarak; agar agar, kalsiyum karbonat, sodyum karbonat, aljinik asit, patates nisastasi, misir nisastasi, bugday nisastasi, prejelatinize nisasta, sodyum nisasta glikolat gibi nisastalar, mikrokristalin selüloz, çapraz-bagli polivinil pirolidon, sodyum aljinat, hidroksipropil selüloz, çapraz bagli hidroksipropil selüloz, kroskarmelloz sodyum, kil, iyon degistirici reçine, krospovidon, ksilitol, D-sorbitol, D-mannitol, laktoz, sükroz, üre, yüksek molekül agirlikli polimerler, povidon, aljinik asit, ksantan zamki, kolloidal silikon dioksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “dolgu maddesi” terimi; tablet ya da kapsüllerin üretim için pratik, hasta kullanimina uygun büyüklükte olmasi için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Dolgu maddesi olarak; talk, laktoz, sukroz, dekstrin, mannitol, laktilol, laktitol, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, toz selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, silisik asit, kaolin, hidroksi propil inetilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, kalsiyum sülfat trihidrat, selüloz kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfat dihidrat, maltodekstrin, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “efervesan çifti” terimi bir asidik ajan ile bir bazik ajanin kullanilmasi olarak ifade edilmektedir.
Efervesan çiftinin bazik bileseni olarak, bunlarla sinirli olmamakla birlikte, sodyum bikarbonat, sodyum karbonat, potasyum karbonat, potasyum bikarbonat, kalsiyum karbonat, lityum karbonat, amonyum karbonat, L-lisin karbonat, arginin karbonat, magnezyum karbonat, sodyum glisin karbonat, amino asitlerin sodyum karbonatlari, potasyum sitrat, potasyuin hidroksit, sodyum hidrojen sitrat, susuz sodyum perborat, sodyum perborat monohidrat, sodyum perkarbonat, sodyum dikloroizosiyanat, sodyum hipoklorit, kalsiyum hipoklorit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Bazik bilesen genellikle bir karbonat tercihen suda çözünebilen bir alkalin karbonattir. Bazik bilesen, efervesan formun stabilitesine de etki ettigi için uygun bilesenin seçimi oldukça önemlidir.
Efervesan çiftinin asidik bileseni olarak, bunlarla sinirli olmamakla birlikte, asetik asit, laktik asit, fosforik asit, propiyonik asit, sitrik asit, tartarik asit, inalik asit, askorbik asit, glutamik asit, adipik asit, glutamik asit hidroklorür tuzu, betain hidroklorür, monosodyum sitrat, monopotasyum tartarat, monosodyum fumarat, monopotasyum fosfat, potasyum hidrojen sülfat, sodyum hidrojen sülfat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “tamponlayici ajan” terimi, kompozisyonun asitlik ve bazligini düzenleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. Tamponlayici ajan olarak; sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, amonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “yüzey aktif madde” terimi suda veya sulu bir çözeltide çözündügünde yüzey gerilimini etkileyen kimyasal bilesigi ifade etmektedir. Yüzey aktif madde olarak polisorbatlar, sodyumlauril sülfat, sodyumstearil fumarat, non-iyonik polioksietilen polioksipropilen ko-polimeri, hekzadesil trimetil amonyum bromür, alkil polietilen oksit, polokzamerler, oktil glukozid, yag asitlerinin seker esterleri ve gliseritleri, dodesil betain, dodesil dimetilamin oksit, polioksil stearat, sodyum stereat, polietilen glikoller, L-lösin, alkil benzen sülfonat, yag asitleri, kuaterner amonyum bilesikleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “lubrikant” sürtünmeyi azaltan veya engelleyen bir toz karisiminin akis Özelliklerini iyilestiren ajan veya ajan karisimlari olarak ifade edilmektedir. Lubrikant olarak; talk, kalsiyum stearat, magnezyum stearat, alüminyum stearat, polietilen glikol, tristearin, stearik asit, sodyum Iauril sülfat, magnezyum lauril sülfat, kolloidal silikon dioksit, stearik asit, sodyuin steari] fumarat, polioksietilen glikol, oleik asit, tripalmitil, potasyum oleat, hidrojene bitkisel yaglar, lösin, alanin, glisin, kaprilik asit, gliseril behenat, gliseril palmitostearat, sodyum benzoat, sodyum asetat, fumarik asit, çinko stearat, çinko oleat, çinko palmitat, parafinler, yag alkolleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “glidant” terimi; tablet basimi aninda matris bosluguna materyalin akisini kolaylastiran ekstra küçük partiküllü, dansitesi düsük madde olarak ifade edilmektedir.
Glidant olarak; talk, magnezyum stearat, hidrojene nebati yag, kalsiyum stearat, stearik asit, kolloidal silikon dioksit, sodyum stearilfumarat, polioksietilenglikol, lösin, sodyum benzoat, sodyum klorür, sodyum asetat, sodyum fumarat, silika, kolloidal anhidrus silika, polietilenglikol, selüloz türevleri, nisasta veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “seyreltici madde” terimi; tablet ya da kapsüllerin üretim için pratik, hasta kullanimina uygun büyüklükte olmasi için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Seyreltici madde olarak; laktoz, maltoz, sukroz, dekstrin, mannitol, laktilol, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, hidroksi propil metilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, kalsiyum sülfat trihidrat, kalsiyum sülfat dihidrat, maltodekstrin, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “koruyucu madde” terimi; su ve suda çözünen, yag ve yagda çözünen maddelerin mikroorganizmalara karsi korunmasini saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir.
Koruyucu madde olarak 2-fenoksietanol, sodyuin benzoat, benzoik asit, benzil alkol, etilendiamintetraasetik asit, sodyuin metil parahidroksi benzoat, sodyum propil para hidroksi benzoat, sorbik asit, potasyum sorbat, benzetonyum klorür, klorokresol, benzalkonyum klorür, butil paraben, metil paraben, propil paraben, etil paraben, butil hidroksi anisol (BHA), butil hidroksi toluen (BHT), kalsiyum asetat, sitrik asit, disodyum edetat, gliserin, propil gallat, sodyum bisülfit, sodyum sitrat, sodyum metabisülfit, borik asit, sorbik asit, sodyum propionat, propilen glikol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “aroma ajani” terimi, karisima aroma katmak için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Aroma ajani olarak; dogal aroma yaglari (nane yagi, keklik üzümü yagi, maydanoz yagi, portakal yagi, üzüm, turunç, greyfurt, limon yagi, vb.), portakal aromasi, muz aromasi, seftali aromasi, greyfurt aromasi, limon aromasi, elma aromasi, çilek aromasi, vanilya aromasi, nane aromasi, tutti-furitti aromasi, frambuaz aromasi, mentol, mentan, anetol, tarçin, metil salisilat, okaliptal, adaçayi, bögürtlen, sitius meyvalari veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “tatlandirici madde” olarak; sodyum sakkarin, sakkaroz, D-glukoz, galaktoz, ksiloz, maltoz, maltodekstrin, maltol, eritritol, laktitol, izomalt, izoinaltol, misir surubu, D- triptofan, glisirizik asit, monoamonyum glisirrizinat, fruktoz, maltitol, dekstroz, sükroz, ksilitol, sorbitol, mannitol, laktoz, aspartam, asesülfam potasyum, neohesperidin dihidrokalkon, sükraloz, sodyum siklainat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Tatlandirici maddelerin ve aroma ajanlarin miktarlari tedavi edilecek hastaya göre ayarlanmalidir.
Bulusta “viskozite arttirici madde” terimi, sivinin kalinligini arttirarak yavas akmasini saglayan bir ajan veya ajan karisimlari olarak ifade edilmektedir. Viskozite arttirici madde olarak; ksantan zamki, guar zamki, acacia, povidon, aljinik asit, etilselüloz, jelatin, hidroksietil selüloz, hidroksipropil selüloz, setil alkol, polivinil pirolidon, hidroksi propil metil selüloz, polidekstroz, karragenan, metil selüloz, sukroz, sorbitol, ksilitol, hidroksipropil metilselüloz, polivinil alkol, ketearil alkol, kolloidal silikon dioksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “köpük önleyici ajan” terimi ürün saklanirken köpürme reaksiyonunun baslamasini engelleyerek ürünü mevcut sistemde bulunan suya karsi stabilize eden maddeler olarak ifade edilmektedir. Köpük Önleyici ajan olarak; simetikon emülsiyon, dimetilsiloksan, silikon yagi, monosodyum karbonat, susuz triinagnezyum disitrat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Köpük önleyici ajan dogrudan efervesan granüle veya dis fazda tabletin diger eksipiyanlarina toz halde karistirilarak veya hem efervesan granüle hem de tabletin eksipiyan karisimina paylastirilarak ilave edilebilir.
Bulusta çözünürlük arttirici ajan olarak; sodyum kazeinat, polisorbat, metakrilikasit kopoliineri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “antistatik ajan” terimi; içerikteki statik elektrigi azaltan veya elimine etmek için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Bahsi geçen antistatik ajan olarak; uzun zincirli alifatik aminler ve amidler, kuartemer amonyum tuzlari, fosforik asit esterleri, polietilen glikol esterleri, polioller, mono ve digliserid, yag asit esterleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “Islatici madde” terimi hidrofobik ilaçlarin dispersiyon ortaminda kolayca dagilmasina yardim etmek amaciyla kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Islatici madde olarak; sodyum lauril sülfat, sodyum doküsat, polisorbatlar, sorbitan monolaurat, oktoksinol-9, nonoksinol-IO, poloksamerler, sodyum karboksimetil selüloz, bentonit, benzalkonyum klorür, tetradesiltrimetil amonyum bromür, setilpiridinyum klorür, gliseril monostearat, makrogol setostearil eter, sorbitan tristearat, aluminyum magnezyum silikat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “pH ayarlayici madde” terimi, kompozisyonun asitlik ve bazligini düzenleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. pH ayarlayici madde olarak; sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, ainonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, inagnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, sodyum klorür, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “renklendirici madde” terimi hos bir görünüs veren ve iki formülasyon arasinda Optik olarak ayirt edilme saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Renklendirici madde olarak, bunlarla sinirli kalmamakla birlikte, sari demir oksit, kirmizi demir oksit gibi demir oksit piginentleri, ß-karoten, kirmizi pancar tozu, klorofil, tartrazin, sari portakal, kinolin sarisi, eritrosin, titanyum dioksit pigmentleri, karamel veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “kaplama inaddesi” terimi formülasyon içerigini havadaki nem tarafindan bozuninaya karsi korumak ve tadi hos olmayan formlari yutma kolayligi saglamak için kullanilan madde veya madde karisimlari olarak ifade edilmektedir. Kaplama maddesi olarak; metil selüloz, hidroksietilselüloz, hidroksibutilselüloz, hidroksipropilmetilselüloz, etil selüloz, hidroksimetil selüloz, hidroksipropilselüloz, karboksimetiletilselüloz, sodyum karboksimetil amilopektin, polivinil asetat ftalat, polioksietilen glikol, polivinil alkol, polivinil asetal dietil aminoasetat, aininoalkil metakrilat kopolimer, inetakrilik asit kopolimeri, hidroksipropil metil selüloz asetat, dioksi metil selüloz süksinat, karboksi metil etil selüloz, poliakrilik asitler, metakrilik asit kopolimerleri, metil akrilat, etilakrilat, metilmetakrilat, etilmetakrilat, akrilik ve metakrilik asit esterleri, hipromelloz asetat süksinat, hidroksimetil selüloz süksinat asetat, selüloz butirat ftalat, selüloz hidrojen ftalat, selüloz propiyanat ftalat, selüloz asetat ftalat, hidroksipropilmetilselüloz ftalat, selüloz asetat trimelitat, jelatin, selak, hint yagi, kitosan, aljinik asit, Irlanda yosunlari, galaktomanonlar, tragakant, Hint tutkali, arap zamki, guar zamki, ksantan zamki veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Çözücü olarak saIlastirilmis su, etil alkol, metil alkol, isopropil alkol, butil alkol gibi alkoller, aseton, diaseton, polioller, polieterler, esterler, alkil ketonlar, metilen klorür, metil asetat, etil asetat, izopropil asetat, kastor yagi, etilen glikol monoetil eter, dietilen glikol monobutil eter, dietilen glikol inonoetil eter, dimetil sülfoksit, dimetil formamid, tetrahidrofuran veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “yumusatici madde” terimi; cilt üzerinde ince bir film tabakasi olusturarak suyun uçmasina engel olan maddeler olarak ifade edilmektedir. Yumusatici madde olarak vazelin, kati vazelin, sivi parafin, sorbitol, gliserin, hidrokarbonlar, lanolin, mumlar, yag asitleri, setil alkol, oktildodekanol, kaprilik/ kaprik trigliserit, setil stearil alkol, kakao yagi, diizopropil adipat, gliserin, polihidrik alkoller ve polieter türevleri, polihidrik alkol esterleri, gliseril monooleat, gliseril stearat, linoleik asit, oleik asit, polipropilen glikol-15 stearil eter (PPG-15 stearil eter), polietilen glikol, polioksietilen glikol yagli alkol eterleri, polioksipropilen stearil eter, propilen glikol stearat, stearik asit, stearil alkol, fosfolipidler, lesitin, steoroller, kolesterol, kolesterol yag asidi esterleri ve amidleri, üre, gliseril monostearat, isopropil miristat, isopropil palmitat, ketostearil alkol, dimetikoii, mineral yaglar, beyaz kati parafin, setearil alkol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir. Ayrica hint yagi, Hindistan cevizi yagi, zeytinyagi ve bitkisel mumlar gibi bitkisel yumusatici ajanlar da kullanilabilir.
Bulusta “emülgatör” terimi, birbiri içerisinde karismayan iki sivi faz arasinda homojen dagilimi saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Emülgatör olarak polietilen glikol stearat, polisorbat, poligliseril oleat, polioksietilen lauril eter, etoksillenmis lanolin, stearil alkol, setostearil alkol, makrogol setostearil, gliseril monostearat, setil alkol, polioksietilen lauril alkol, polioksi etilen sorbitan monostearat, polioksietilen stearat, sorbitan monostearat, propilen glikol stearat, alüminyum nisasta oktenilsuksinat, amonyum hidroksit, beyaz bir balmumu, sentetik bir balmumu, karbomer, setearil alkol, siklometikon, digliseritler, dimetikon, disodyum monooleamido sülfosüksinat, pentaeritritol, gliseritler, gliseril monooleat, gliseril stearat, lanolin, magnezyum hidrojene stearat, mineral yag, monogliseridler, polietilen glikol, polietilen glikol distearat, polietilen glikol monosetil eter, polietilen glikol moiiostearat, polioksietilen glikol, polioksil setostearil eter, polioksil stearat, simetikon, sorbitan monolaurat, sorbitan monooleat, sorbitan monopalmitat, sorbitan palmitat, stearik asit, trietanolamin veya sodyum lauril sülfat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “tasiyici” olarak propilen glikol, satlastirilmis su, hint yagi, diizopropil adipat, etoksilatli alkol, yagli alkol sitrat, gliserin, heksilen glikol, izopropil alkol, izopropil miristat, izopropil palmitat, mineral yag, fosforik asit, polietilen tereftalat glikol, polietilen glikol, polietilen glikol monostearat, polioksil ketostearil eter, polioksipropilen stearil eter, polisorbat, oktildodekanol, propilen karbonat, doymus yag asidi trigliseritler, benzoik asit, etanol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “geçirgenlestirici madde” terimi, tükürügün penetrasyonunu kolaylastiran ve böylece tabletin daha iyi dagilmasina katkida bulunan bir hidrofil ag olusmasini saglayan maddeler olarak ifade edilmektedir. Geçirgenlestirici madde olarak çökeltilmis silisler, maltodekstrinler, ß-siklodekstrinler veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “antioksidan” terimi serbest radikallerin neden oldugu oksidasyonlari önleyen, serbest radikalleri yakalama ve stabilize etme yetenegine sahip maddeler olarak ifade edilmektedir. Antioksidan olarak; tokoferol (E Vitamini), askorbik asit (C Vitamini), A Vitamini, K vitamini gibi vitaminler, karotenoitler, karotenler (örnegin; a-karoten, ß- karoten, likopen, lutein, zeaksantin), mineraller (Se, Zn), butil hidroksi anisol (BHA), butil hidroksi toluen (BHT), etilgalat, propilgalat, dodesilgalat, taurin, organosülfür bilesikleri (allium, alil sülfit, indoller), düsük molekül agirlikli antioksidanlar (GSH-Px, ürik asit) veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta selat yapici ajan olarak EDTA (etilen diamin tetraasetik asit), disodyum EDTA (disodyum etilen diamin tetraasetik asit) veya kalsiyum EDTA (kalsiyum etilen diainin tetraasetik asit) veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta alkalilestirici ajan olarak; sodyum karbonat, sodyum hidrojen karbonat, sodyum hidroksit, sodyum silikat, primer aininler, sekonder aininler, tersiyer aminler, siklik aminler, kalsiyuin gliserofosfat, kalsiyuin glukonat, kalsiyum asetat, N,N, dibenziletilendiamin, dietanolamin, etilendiamin, meglümin, disodyum hidrojen ortofosfat, sodyum alüminat, kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum sülfat, monosodyum glutamat, polakrilliii sodyum, sodyum aljinat, dibazik kalsiyum fosfat, tribazik kalsiyum fosfat, kalsiyum sülfat, magnezyum asetat, magnezyum silikat, magnezyum alüminat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta fotokoiuyucu ajan olarak; demir oksit türevleri, metal oksitler, titanyum oksit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “kivam arttirici madde” terimi formülasyonlarin çesitli basinç ve kuvvetlere karsi güçlendirilmesi için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Kivam arttirici madde olarak; setil alkol, alüminyum stearat, dimetikon, setearil alkol, stearil alkol, arap zamki, kitre zamki, aljinat, karragen, ksantan zamki, guar zamki, setostearil alkol, setil esterlerin mumu, dekstrin, gliseril monostearat, hidroksipropil selüloz, kaolin, polietilen beyaz vazelin, propilen glikol stearat, nisasta, mum, beyaz mum, bentonit, balmumu, beyaz balmumu, sentetik balmumu, parafin, beyaz kati parafin, beyaz yumusak parafin, kati vazelin, pektin, karbomer, polivinilprolidon veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “izotoni ayarlayici ajan” terimi, standart referans madde ile ayni osmotik basinca sahip maddeler olarak ifade edilmektedir. Bahsi geçen izotoni ayarlayici ajan olarak; sodyum klorür, mannitol, sorbitol, borik asit, potasyum nitrat, glukoz veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “jel yapici ajan” olarak karbopol, karbomer, hidroksi propilmetilselüloz, metilselüloz, sodyum karboksi metilselüloz, poliakrilat polimerleri veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “mikrobiyal koruyucu madde” terimi mikrobiyal aktiviteye karsi koruyan maddeler olarak ifade edilmektedir. Bahsi geçen mikrobiyal koruyucu madde olarak; sodyum benzoat, sodyum metil para hidroksibenzoat, sodyum propil para hidroksibenzoat, benzalkonyum klorit, borik asit, sorbik asit, etanol veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “sertlestirici ajan; terimi forrnülasyonlarin çesitli basinç ve kuvvetlere karsi güçlendirilmesi için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Sertlestirici ajan olarak; setil alkol, alüminyum stearat, dimetikon, setearil alkol, stearil alkol, arap zamki, kitre zamki, aljinat, karragen, ksantan zamki, guar zamki, setostearil alkol, setil esterlerin mumu, dekstrin, gliseril monostearat, hidroksipropil selüloz, kaolin, polietilen beyaz vazelin, propilen glikol stearat, nisasta, mum, beyaz mum, bentonit, balmumu, beyaz balmumu, sentetik balmumu, parafin, beyaz kati parafin, kati vazelin, pektin, karbomer, polivinilprolidon veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta sivag olarak; makrogol türevleri, vazelin, mumla modifiye vazelin, sivi vazelin, beyaz vazelin, lanolin veya lanolin türevleri, hint yagi, hindistan cevizi yagi, zeytinyagi, pamuk tohumu yagi gibi bitkisel yaglar, polietilen glikol, parafin, anhidröz, beyaz yumusak paraIin veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “salim kontrol edici ajan” olarak; polivinil asetat ftalat, polietilen glikol-polivinil alkol kopolimeri, poliakrilik asit türevleri, polisakkarit türevleri, metakrilat polimeri, polinietakrilat, etil metakrilat kopolimeri, metakrilik asit-nietilnietakrilat kopolimeri, iiietakrilik asit-etil akrilat kopolimeri, polilaktik asit, polilaktik asit kopolimeri, polivinilpirolidon, polivinilalkol, gliserit, polietilen oksit, gliseril beheiiat, inetakrilik asit kopolimeri, hidroksipropil metil selüloz, hidroksipropil selüloz, hidroksipropil metil selüloz asetat, karboksi metil etil selüloz, sodyum karboksi metil selüloz, etil selüloz, metil akrilat, etilakrilat, metilmetakrilat, etilmetakrilat, akrilik ve metakrilik asit esterleri, sodyum aljinat, hipromelloz ftalat, hipromelloz asetat süksinat, selüloz butirat ftalat, selüloz hidrojen ftalat, selüloz propiyanat ftalat, selüloz asetat ftalat, selüloz asetat trimelitat, jelatin, selak, ksantan zamki veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “plastifiyan” terimi, kaplamanin esnekligini arttirmak, filmin kirilma riskini azaltmak ve filmin çekirdege adhezyonunu arttirmak için kullanilan maddeler olarak ifade edilmektedir. Polimerle geçimli olmalari ve uçucu özellikte olmamalari gerekmektedir.
Plastifiyan olarak; polietilen glikoller (Makrogol), gliserin, propileii glikol, asetil sitrat, ami] oleat, miristil asetat, butil oleat, butil stearat, triasetin, dietilftalat, asetillenmis monogliseridler veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “antiadherent” terimi, pürüzlü tablet yüzeyi olusmasini önleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. Antiadhereiit olarak; talk, kolloidal silikoii dioksit (Aerosil, Syloid, Cab-O-Sil), magnezyum stearat, misir nisastasi, magnezyum trisilikat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “film yapici ajan” terimi, bir baglayicinin bir film, örnegin ince tabaka veya örtü olusturmak için gerekli komponentler olarak ifade edilmektedir. Film yapici ajan olarak; poliviiiil alkol-kismen hidrolize, metil selüloz, etil selüloz, hidroksipropil selüloz, hidroksietil selüloz, hidroksipropil metil selüloz, polietilen glikol, polietilen oksit, Makrogol, jelatin veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “opaklastirici madde ” terimi, istenilen sistemi opak hale getirmek için ilave edilen maddeler olarak ifade edilmektedir. Opaklastirici madde olarak; titanyum dioksit, kalsiyum karbonat, çinko asetat, alüminyum stearat, çinko stearat veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “nemlendirici madde” terimi; preparat ile hava arasindaki nem miktarini düzenleyen ve kontrol eden maddeler olarak ifade edilmektedir. Nemlendirici madde olarak; gliserin, sorbitol, propilen glikol, üre, kolloidal yapidaki maddeler, likit parafin, vazelin (petrolatum), sivi vazelin, selüloz ve selüloz yapisindaki maddeler, zamklar (kitre), bazi elektrolitler (Al tuzlari, civa tuzlari borax) veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Bulusta “stabilizör” terimi; eklendiginde kristallenmeyi ya da faz ayrimini önleyen maddeler olarak ifade edilmektedir. Stabilizör olarak benzoik asit, edetik asit, salisilik asit, sorbik asit, sodyum dehidroasetat, tokoferol, butillenmis hidroksianisol, butillenmis hidroksitoluen, propilgallat, kastor yagi, oleil alkol, poloksamer ve poloksaminler (polioksietilen ve polioksipropilen blok kopolimeri), ksantan zamki, sorbitan yag asitlerinin etoksillenmis esterleri, polisorbat 80 veya Tween 80 gibi polisorbatlar, etoksillenmis mono- ve digliseritler, etoksillenmis lipidler, etoksillenmis yag alkolleri veya yag asitleri, diasetil fosfat, fosfatidil gliserol, doymus veya doymamis yag asitleri, sodyum kolat, sodyum glikolat, sodyum taurokolat, paraoksibenzoik asit, etileii diamin tetraasetik asit (EDTA), dietilen triamin penta asetik asit veya bunlarin karisimlari kullanilabilir.
Mevcut bulustaki farmasötik bilesimlerin kombinasyon halinde kullanildigi farinasötik bilesimleri için uygun olan formülasyonlarina ait doz araligi; Desloratadin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri için 0.1-50mg, Pranlukast ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri için 10-500mg olup hastanin bireysel ihtiyaçlarina ve uzmanin degerlendirmesine göre ayarlanmaktadir.
Mevcut bulusta, Desloratadin ve/veya Pranlukast granülleri kuru veya yas granülasyon yöntemleri kullanilarak elde edilebilir.
Dozaj formlarinin hazirlaninasinda birçok teknikten yararlanilmaktadir. Bunlardan biri de granülasyon yöntemidir. Granülasyon; ince toz partiküllerin büyümesi seklinde tanimlanmaktadir. Farmasötik amaçli granülasyon; tabletleme için bir ön hazirlik asamasidir, ayni zamanda, sert j elatin kapsüle doldurma veya granülün bir final ürün olarak bir pakete yerlestirilerek kullanimi amaciyla da uygulanmaktadir.
Granülasyonun amaci, karisima istirak eden toz maddenin partiküllerinin birim ilacinin % miktarlarma esdeger olacak agirlikta bir ünite olusturmaktir. Farmasötik toz karisimlarin (etken madde veya yardimci maddeler) ayrismalarini engelleyerek bir ünite içerisinde homojen bir sekilde kalmalarini saglamak gerekmektedir bu da granülasyon ile mümkündür.
Granülasyonda seçilecek yöntemler 3 ana kategoride siniflandirilabilir: yas granülasyon, kuru granülasyon ve diger granülasyon yöntemleri.
Yas granülasyon yöntemi ile tablet karisimi hazirlanmasinin islem basamaklari sunlardir: 0 Etken ve baglayici inaddeler yas granülasyon tankina alinir 0 Belirli bir süre toz etken madde üzerine baglayici püskürtülerek eklenmesiyle etken madde daha iri boyutlu, daha akiskan ve basilabilir granüllere dönüstürülür o Kütle yas olarak granülatör tankina bagli olan elekten yas olarak elenir. o Elenmis yas granüller vakum yardimi ile akiskan yatakli kurutucuya gönderilir 0 Belli sicaklik ve süre içerisinde kurutulan granüller, çekiçli degirrnenden kuru olarak elenir ve tüm granüller ayni boyutlara getirilir 0 Dolgu maddeleri ve yardimci maddeler eklendikten sonra tumbling ya da V karistiricilardan biri ile belirli süre karistirilir o Karistinnanin sonlanmasina yakin kütlenin içerisine kaydirici eklenir ve karistirmaya 5 - 10 dakika daha devam edilir 0 Homojen hale gelmis tablet basma karisiminin belirli noktalarindan örnekler alinir ve laboratuvara gönderilir o Laboratuvarda homojenlik testi sonucu belli olduktan sonra karisim tablet basmaya gönderilir Tablet içerikleri neme hassas olduklarindan veya kurutma esnasinda maruz kalinan yüksek sicakliklara tahammül edemediklerinde ve tablet içerikleri yeterli kalitimsal baglanma veya kohezyon özelliklerine sahip olduklarinda granülleri olusturmak için sert dövme islemi (slugging) kullanilabilir. Bu yöntem kuru granülasyon, ön sikistirma veya çift sikistirma yöntemi olarak adlandirilmaktadir. Birçok islem basamagini ortadan kaldirmaktadir ancak yine de agirlik ölçümü, karistirma, sert dövme, kuru elekten geçirme, kayganlastirma ve sikistirma içermektedir. Aktif içerik, seyreltici (gerekiyorsa) ve kayganlastiricinin bir bölümü harmanlanir. Aktif madde veya seyrelticiden biri kohezyon özelliklerine sahip olmalidir. Toz haline getirilmis materyal içerisinde öneinli miktarda hava barindirir; basinç altinda bu hava toz materyalden uzaklastirilir ve oldukça yogun bir yapi meydana getirilir.
Havanin uzaklasmasi için taninan süre uzatildikça daha iyi tablet veya topak elde edilir.
Kuru granülasyon yöntemi ile tablet karisimi hazirlanmasinin islem basamaklari sunlardir: Etken madde ve baglayici ve dolgu maddeleri ögütülür, Ögütülen toz karisimi silindirler arasinda sikistirilarak briketlenir, o Briket halindeki toz karsimi kirilir, ögütülür ve elenir, o Elenen toz karisimi kisa bir karistirmaya tabi tutulur, 0 Belli granül boyutundaki karisima kaydirici eklenir, kisa bir karistirma yapilir, 0 Tablet basimina gönderilir Dozaj formlarinin hazirlanmasinda yararlanilan diger bir teknik direkt sikistirmadir. Direkt sikistirma materyalin fiziksel dogasini degistirmeksizin tabletlerin dogrudan toz haline getirilmis materyalin sikistirilmasiyla elde edilmesinden olusmaktadir.
Bu yöntemde ilaç ve yardimci maddeler örnegin bir V tipi karistirici kullanilarak karistirilir ve bir tablet presinde tablet basilir. En basit ve hizli yöntemdir ama bu yöntemin kullanilabilmesi için toz ya da granül kütlesinin akiskan ve basilabilir olmasi sarttir.
Islem basamaklari: -Ön karistirma -Kaydirici eklenmesi ve kisa bir karistirma -Tablet basimi Bulusun fannasötik bilesimlerinin, üretim prosesinde etken maddelerin, hazirlanan granüllerin, final ürünlerin uygun nem oranlari %6°dan küçük olmalidir. Bulusta Desloratadin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren granüllerin uygun nem oranlari tercihen %6”dan küçük, Pranlukast ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren granüllerin uygun nem oranlari tercihen %6jdan küçük olmalidir.
Mevcut bulusta kullanilan farrnasötik bilesimlerin partikülleri bulk ve sikistirilmis dansite kullanilarak ölçülebilir.
Bir toz, bir kap içine konuldugunda isgal ettigi hacim çok sayida faktöre baglidir. Bunlarin basinda partikül büyüklügü ve yüzey özellikleri gelir. Partiküller kendi etrafinda ve partiküller arasinda bosluklar içerirler. Bir toz yatagi titresim ve basinca maruz kalirsa, partiküller birinden digerine dogru bagil olarak hareket eder. Tozlarin çesitli sekilde dansiteleri tanimlanmaktadir. Bunlar: a) Küme (bulk) dansitesi b) Gerçek (true) dansite C) Görünür (apparent) dansite d) Yerlesmis tozun dansitesi-sikistirilmis dansite (Tapped density) Bulk dansite; bir toz örneginin dansitesi genellikle bulk (küme) dansitesi olarak ifade edilir. Partikül hacmi ve por hacmini kapsar. Bulk dansitesi bir tozun bir kapta isgal ettigi hacimden hareketle bulunur. Bir tozun bir silindire bosaltilmasindan sonra ölçülür ve bagil olarak gevsek bir yapi olusur. Bulk dansitesi tozun agirliginin (m) hacmine (v) bölünmesi Tapped dansite; bir toz kümesi üzerine vurma (tapping) yapilarak ince partiküllerin büyük partiküllerin arasindaki bosluklara yerlesmesi saglanir ve tozun hacmi ölçülür. Kümenin hacmi vurma sayisi ile orantili olarak azalmaktadir. Partiküller arasi bosluklar tamamen dolunca hacim azalmasi belli bir noktaya gelir ve durur. Sikistirilmis dansite (pt), tozun agirliginin (g) sikistirilmis hacmine (Vt) bölünmesi ile hesaplanir.
Bulus esas olarak non-sedatif bir antihistaminik olan Hl reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken maddeyi ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini ve lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken maddeyi ve/Veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevlerini içeren farmasötik bilesim/lerin hazirlanmasi ile ilgilidir. Farmasötik bilesimi içeren farinasötik dozaj formlari; toz, kapsül, granül, pellet, boncuk, mini tabletler ve tabletler gibi farkli fiziksel formlarda iki veya daha fazla etken madde içerebilir.
Farmasötik dozaj formlari birinci etken madde yaninda istege bagli olarak bir ya da daha fazla farmasötik olarak kabul edilebilir eksipiyan içeren tablet, film kapli tablet, toz, karisim, granül, pellet, sferoid, boncuk ya da mini tablet olarak formüle edilebilen birinci farmasötik kompozisyon ve ikinci etken madde yaninda istege bagli olarak bir ya da daha fazla farmasötik olarak kabul edilebilir eksipiyan içeren tablet, film kapli tablet, toz, karisim, granül, pellet, sferoid, boncuk ya da mini tablet olarak formüle edilebilen ikinci farmasötik kompozisyonu içerebilir. Böyle bir farmasötik bilesim her iki etken maddenin birbirinden ayri olarak formüle edilip ayni tasiyici kaba konularak tek bir dozaj formu olarak hastaya verilecek hale getirilebilir. Buradaki tasiyici kap kapsül, sase, paket vs. seklinde olabilir. Her iki dozaj forinu ayni ya da farkli olabilir. Bu sekilde her iki etken madde arasindaki etkilesim de en aza indirilmek suretiyle bu farmasötik bilesiiriler sasirtici bir sekilde fiziksel ve kimyasal kararlilik açisindan oldukça stabil bir davranis sergilemistir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Non-sedatif bir antihistaminik olan Hl reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken maddenin ve/veya fannasötik olarak kabul edilebilir türevlerinin, lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken madde ve/veya farrnasötik olarak kabul edilebilir türevleri ile kombine tedavisini ve farmasötik olarak kabul edilebilir uygun yardimci maddeleri içeren farmasötik bilesim/ lerin hazirlanmasi. Istem 1' de belirtilen farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; non-sedatif bir antihistaminik olan H] reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken maddenin difenhidramin, dimenhidrinat, doksilamin, antazolin, mepiramin, klorfenirainin, feksofenadin, loratadin, azelastin, setirizin, siklizin, kleinastin, desloratadin, deksklorofeniramin, dimetinden, ebastin, levosetirizin, einedastin, meklozin, olopatadin, feniramin, prometazin, ketiapin, rupatadin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan seçilmesidir. Istem 1” de belirtilen farmasötik bilesim/ler olup özelligi; non-sedatif bir antihistaminik olan Hl reseptör antagonistleri grubunda yer alan etken maddenin tercihen Desloratadin olmasidir. Istem l° de belirtilen farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken maddenin zafirlukast, inontelukast, pobilukast, toinelukast, verlukast, praiilukast ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri arasindan seçilmesidir. Istem 17 de belirtilen fannasötik bir bilesim/ler olup özelligi; lökotrien reseptör antagonisti grubunda yer alan etken maddenin tercihen Pranlukast olmasidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre fannasötik bilesim/ler Olup özelligi; baglayici maddenin; prejelatinize misir nisastasi, prejelatinize nisasta, hidroksi propil nisasta, jelatin, mikrokristalin selüloz, selüloz, zamklar, polivinil pirolidon, polimetakrilatlar, sodyum karboksi metil selüloz, nisasta, parafinler, stearik asit, zamklar, metil selüloz, etil selüloz, polietilenglikol, magnezyum alüminyum silikat, karboksi metilselüloz, hidroksi propilselüloz, hidroksi etilselüloz, propilen glikol, polioksietilen-polipropilen kopolimeri, polietilen ester, polietilen sorbitan ester, polietilen oksit, polisakkaritler, polaksamerler, aljinik asitler, kolajen, albuinin, krospovidon, povidon, kopovidon, maltodekstrin, hipromelloz veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; dagitici maddenin; agar agar, kalsiyum karbonat, sodyum karbonat, aljinik asit, patates nisastasi, misir nisastasi, bugday nisastasi, prejelatinize nisasta, sodyum nisasta glikolat gibi nisastalar, mikrokristalin selüloz, çapraz-bagli polivinil pirolidon, sodyum aljinat, hidroksipropil selüloz, çapraz bagli hidroksipropil selüloz, kroskarmelloz sodyum, kil, iyon degistirici reçine, krospovidon, ksilitol, D-sorbitol, D-mannitol, laktoz, sükroz, üre, yüksek molekül agirlikli polimerler, povidon, aljinik asit, ksantan zamki, kolloidal silikon dioksit veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; dolgu maddesinin; talk, laktoz, sukroz, dekstrin, mannitol, laktilol, laktitol, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, toz selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, silisik asit, kaolin, hidroksi propil metilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, kalsiyum sülfat trihidrat, selüloz kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfat dihidrat, maltodekstrin, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; efervesan çiftinin bazik bileseninin, sodyum bikarbonat, sodyum karbonat, potasyum karbonat, potasyum bikarbonat, kalsiyum karbonat, lityum karbonat, amonyuin karbonat, L-lisin karbonat, arginin karbonat, magnezyum karbonat, sodyum glisin karbonat, amino asitlerin sodyum karbonatlari, potasyum sitrat, potasyum hidroksit, sodyuin hidrojen sitrat, susuz sodyum perborat, sodyuin perborat monohidrat, sodyum perkarbonat, sodyuin dikloroizosiyanat, sodyum hipoklorit, kalsiyum hipoklorit veya bunlarin karisimlari arasindan, efervesan çiftinin asidik bileseninin asetik asit, laktik asit, fosforik asit, propiyonik asit, sitrik asit, tartarik asit, malik asit, askorbik asit, glutamik asit, adipik asit, glutainik asit hidroklorür tuzu, betain hidroklorür, inonosodyum sitrat, monopotasyum tartarat, monosodyum fumarat, monopotasyum fosfat, potasyum hidrojen sülfat, sodyum hidrojen sülfat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; tamponlayici ajanin; sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, amonyum hidroksit, sitrik asit, diizopropanolamin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; yüzey aktif maddenin polisorbatlar, sodyumlauril sülfat, sodyumstearil fumarat, non-iyonik polioksietilen polioksipropilen ko-polimeri, hekzadesil trimetil amonyum bromür, alkil polietilen oksit, polokzamerler, oktil glukozid, yag asitlerinin seker esterleri ve gliseritieri, dodesil betain, dodesil dimetilamin oksit, polioksil stearat, sodyum stereat, polietilen glikoller, L-lösin, alkil benzen sülfonat, yag asitleri, kuatemer amonyum bilesikleri veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; lubrikantin; talk, kalsiyum stearat, magnezyum stearat, alüminyum stearat, polietilen glikol, tristearin, stearik asit, sodyum lauril sülfat, magnezyum lauril sülfat, kolloidal silikon dioksit, stearik asit, sodyum stearil fumarat, polioksietilen glikol, oleik asit, tripalmitil, potasyum oleat, hidrojene bitkisel yaglar, lösin, alanin, glisin, kaprilik asit, gliseril behenat, gliseril palmitostearat, sodyum benzoat, sodyum asetat, fumarik asit, çinko stearat, çinko oleat, çinko palmitat, parafinler, yag alkolleri veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; glidantin; talk, magnezyum stearat, hidrojene nebati yag, kalsiyum stearat, stearik asit, kolloidal silikon dioksit, sodyum stearilfumarat, polioksietilenglikol, kolloidal anhidrus silika, polietilenglikol, selüloz türevleri, nisasta veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; seyreltici maddenin; laktoz, maltoz, sukroz, dekstrin, mannitol, laktilol, ksilitol, sorbitol, izomalt, mikrokristalin selüloz, dekstroz, dekstrat, prejelatinize nisasta, modifiye nisasta, misir nisastasi, laktoz anhidröz, laktoz monohidrat, dibazik kalsiyum fosfat, hidroksi propil metilselüloz, tribazik kalsiyum fosfat, polihidrik alkoller veya selüloz eterleri, kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, kalsiyum sülfat trihidrat, kalsiyum sülfat dihidrat, nialtodekstrin, kalsiyum karbonat, kaolin, sodyum hidroksit veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; koruyucu maddenin 2-fenoksietanol, sodyum benzoat, benzoik asit, benzil alkol, etilendiamintetraasetik asit, sodyum metil parahidroksi benzoat, sodyum propil para hidroksi benzoat, sorbik asit, potasyum sorbat, benzetonyum klorür, klorokresol, benzalkonyum klorür, butil paraben, metil paraben, propil paraben, etil paraben, butil hidroksi anisol (BHA), butil hidroksi toluen (BHT), kalsiyum asetat, sitrik asit, disodyum edetat, gliserin, propil gallat, sodyum bisülfit, sodyum sitrat, sodyum metabisülfit, borik asit, sorbik asit, sodyum propionat, propilen glikol veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup Özelligi; aroma ajaninin; dogal aroma yaglari (nane yagi, keklik üzümü yagi, maydanoz yagi, portakal yagi, üzüm, turunç, greyfurt, limon yagi, Vb.), portakal aromasi, muz aromasi, seftali aromasi, greyfurt aromasi, liinon aromasi, elma aromasi, çilek aroinasi, vanilya aromasi, nane aroinasi, tutti-furitti aromasi, frambuaz aromasi, mentol, mentan, anetol, tarçin, metil salisilat, okaliptal, adaçayi, bögürtlen, sitrus meyvalari veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; tatlandirici maddenin; sodyum sakkarin, sakkaroz, D-glukoz, galaktoz, ksiloz, maltoz, maltodekstrin, maltol, eritritol, laktitol, izomalt, izomaltol, misir surubu, D-triptofan, glisirizik asit, monoamonyum glisirrizinat, fruktoz, maltitol, dekstroz, sükroz, ksilitol, sorbitol, mannitol, laktoz, aspartam, asesülfam potasyum, neohesperidin dihidrokalkon, sükraloz, sodyum siklamat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; viskozite arttirici maddenin; ksantan zamki, guar zamki, acacia, povidon, aljinik asit, etilselüloz, jelatin, hidroksietil selüloz, hidroksipropil selüloz, setil alkol, polivinil pirolidon, hidroksi propil metil selüloz, polidekstroz, karragenan, metil selüloz, sukroz, sorbitol, ksilitol, hidroksipropil metilselüloz, polivinil alkol, ketearil alkol, kolloidal silikon dioksit veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; köpük önleyici ajanin; simetikon emülsiyon, dimetilsiloksan, silikon yagi, monosodyum karbonat, susuz trimagnezyum disitrat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; çözünürlük arttirici ajanin; sodyum kazeinat, polisorbat, metakrilikasit kopolimeri veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antistatik ajanin; uzun Zincirli alifatik aminler ve amidler, kuarterner amonyum tuzlari, fosforik asit esterleri, polietilen glikol esterleri, polioller, mono ve digliserid, yag asit esterleri veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup Özelligi; islatici maddenin; sodyum lauril sülfat, sodyum doküsat, polisorbatlar, sorbitan monolaurat, oktoksinol-9, nonoksinol-IO, poloksamerler, sodyum karboksimetil selüloz, bentonit, benzalkonyum klorür, tetradesiltrimetil amonyum bromür, setilpiridinyuin klorür, gliseril monostearat, makrogol setostearil eter, sorbitan tristearat, aluminyum magnezyum silikat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; pH ayarlayici maddenin; sitrik asit anhidrus, sodyum sitrat dihidrat, sodyum fosfat, sodyum dihidrojeii fosfat, potasyum sitrat, fosforik asit, ainonyuin hidroksit, sitrik asit, diizopropanolainin, sodyum karbonat, sodyum silikat, disodyum ortofosfat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum alüminat, dietanol amin, sodyum aljinat, etilendiamin, meglümin, hidroklorik asit, laktik asit, sodyum sitrat, sodyum hidroksit, sodyum klorür, trietanolamin, trolamine, sodyum benzoat, sodyum hidrojen karbonat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; renklendirici maddenin, bunlarla sinirli kalmamakla birlikte, sari demir oksit, kirmizi demir oksit gibi demir oksit pigmentleri, ß-karoten, kirmizi pancar tozu, klorofil, taitrazin, sari portakal, kinolin sarisi, eritrosin, titanyum dioksit pi gmentleri, karamel veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; kaplama maddesinin; metil selüloz, hidroksietilselüloz, hidroksibutilselüloz, hidroksipropilmetilselüloz, etil selüloz, hidroksimetil selüloz, hidroksipropilselüloz, karboksimetiletilselüloz, sodyum karboksimetil amilopektin, polivinil asetat ftalat, polioksietilen glikol, polivinil alkol, polivinil asetal dietil aminoasetat, aminoalkil metakrilat kopolimer, metakrilik asit kopolimeri, hidroksipropil metil selüloz asetat, dioksi metil selüloz süksinat, karboksi metil etil selüloz, poliakrilik asitler, metakrilik asit kopolimerleri, metil akrilat, etilakrilat, metilinetakrilat, etilmetakrilat, akrilik ve metakrilik asit esterleri, hipromelloz asetat süksinat, hidroksimetil selüloz süksinat asetat, selüloz butirat ftalat, selüloz hidrojen ftalat, selüloz propiyanat ftalat, selüloz asetat ftalat, hidroksipropilmetilselüloz ftalat, selüloz asetat trimelitat, jelatin, selak, hint yagi, kitosan, aljinik asit, Irlanda yosunlari, galaktomanonlar, tragakant, Hint tutkali, arap zamki, guar zamki, ksantan zamki veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; çözücünün saflastirilmis su, etil alkol, metil alkol, isopropil alkol, butil alkol gibi alkoller, aseton, diaseton, polioller, polieterler, esterler, alkil ketonlar, metilen klorür, metil asetat, etil asetat, izopropil asetat, kastor yagi, etilen glikol monoetil eter, dietilen glikol monobutil eter, dietilen glikol monoetil eter, dimetil sülfoksit, diinetil formamid, tetrahidrofuran veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; yumusatioi maddeiiiii vazelin, kati vazelin, sivi parafin, sorbitol, gliserin, hidrokarbonlar, lanolin, mumlar, yag asitleri, setil alkol, oktildodekanol, kaprilik/ kaprik trigliserit, setil stearil alkol, kakao yagi, diizopropil adipat, gliserin, polihidrik alkoller ve polieter türevleri, polihidrik alkol esterleri, gliseril monooleat, gliseril stearat, liiioleik asit, oleik asit, polipropileii glikol-15 stearil eter (PPG-lS stearil eter), polietilen glikol, polioksietilen glikol yagli alkol eterleri, polioksipropilen stearil eter, propilen glikol stearat, stearik asit, stearil alkol, fosfolipidler, lesitin, steoroller, kolesterol, kolesterol yag asidi esterleri ve amidleri, üre, gliseril monostearat, isopropil miristat, isopropil palmitat, ketostearil alkol, dimetikon, mineral yaglar, beyaz kati parafin, setearil alkol veya bunlarin karisimlari, ayrica hint yagi, Hindistan cevizi yagi, zeytinyagi ve bitkisel mumlar gibi bitkisel yumusatici ajanlar veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; emülgatörün polietilen glikol stearat, polisorbat, poligliseril oleat, polioksietilen lauril eter, etoksillenmis lanolin, stearil alkol, setostearil alkol, makrogol setostearil, gliseril monostearat, seti] alkol, polioksietilen lauril alkol, polioksi etilen sorbitan monostearat, polioksietilen stearat, sorbitan monostearat, propilen glikol stearat, alüminyum nisasta oktenilsuksinat, amonyum hidroksit, beyaz bir balinumu, sentetik bir balmumu, karbomer, setearil alkol, siklometikon, digliseritler, dimetikon, disodyum monooleamido sülfosüksinat, pentaeritritol, gliseritler, gliseril inonooleat, gliseril stearat, lanolin, magnezyum hidrojene stearat, mineral yag, monogliseridler, polietilen glikol, polietilen glikol distearat, polietilen glikol monosetil eter, polietilen glikol monostearat, polioksietilen glikol, polioksil setostearil eter, polioksi] stearat, simetikon, sorbitan inonolaurat, sorbitan monooleat, sorbitan moiiopalmitat, sorbitan palmitat, stearik asit, trietanolamin veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; tasiyicinin propilen glikol, saflastirilmis su, hint yagi, diizopropil adipat, etoksilatli alkol, yagli alkol sitrat, gliserin, heksilen glikol, izopropil alkol, izopropil miristat, izopropil palmitat, mineral yag, fosforik asit, polietilen tereftalat glikol, polietilen glikol, polietilen glikol monostearat, polioksil ketostearil eter, polioksipropilen stearil eter, polisorbat, oktildodekanol, propilen karbonat, doymus yag asidi trigliseritler, benzoik asit, etaiiol veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farniasötik bilesim/ler olup özelligi; geçirgenlestirici maddenin çökeltilmis silisler, maltodekstrinler, ß- siklodekstrinler veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antioksidanin; tokoferol (E vitamini), askorbik asit (C vitamini), A vitamini, K vitamini gibi vitaminler, karotenoitler, karotenler (örnegim (x-karoten, ß-karoten, likopen, lutein, zeaksantin), mineraller (Se, Zn), butil hidroksi anisol (BHA), butil hidroksi toluen (BHT), etilgalat, propilgalat, dodesilgalat, taurin, organosülfur bilesikleri (allium, alil sülfit, indoller), düsük molekül agirlikli antioksidanlar (GSH- Px, ürik asit) veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; selat yapici ajanin EDTA (etilen diamin tetraasetik asit), disodyum EDTA (disodyum etilen diamin tetraasetik asit) veya kalsiyum EDTA (kalsiyum etilen diamin tetraasetik asit) veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; alkalilestirici ajanin; sodyum karbonat, sodyum hidrojen karbonat, sodyum hidroksit, sodyum silikat, primer aminler, sekonder aminler, tersiyer aininler, siklik aminler, kalsiyum gliserofosfat, kalsiyum glukonat, kalsiyum asetat, N,N” dibenziletilendiamin, dietanolamin, etilendiamin, meglümin, disodyum hidrojen ortofosfat, sodyum alüminat, kalsiyum karbonat, kalsiyum hidroksit, magnezyum karbonat, magnezyum hidroksit, magnezyum sülfat, monosodyum glutamat, polakrillin sodyum, sodyum aljinat, dibazik kalsiyum fosfat, tribazik kalsiyum fosfat, kalsiyum sülfat, magnezyum asetat, magnezyum silikat, magnezyum alüminat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; fotokoruyucu ajanin; demir oksit türevleri, metal oksitler, titanyum oksit veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; kivam arttirici maddenin; setil alkol, alüminyum stearat, dimetikon, setearil alkol, stearil alkol, arap zamki, kitre zamki, aljinat, karragen, ksantan zamki, guar zamki, setostearil alkol, setil esterlerin mumu, dekstrin, gliseril monostearat, hidroksipropil selüloz, kaolin, polietilen beyaz vazelin, propilen glikol stearat, nisasta, mum, beyaz mum, bentonit, balmumu, beyaz balmumu, sentetik balmumu, paratîn, beyaz kati paratin, beyaz yumusak parafin, kati vazelin, pektin, karbomer, polivinilprolidon veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; izotoni ayarlayici ajanin; sodyum klorür, mannitol, sorbitol, borik asit, potasyum nitrat, glukoz veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; jel yapici ajanin karbopol, karbomer, hidroksi propilmetilselüloz, metilselüloz, sodyum karboksi metilselüloz, poliakrilat polimerleri veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; mikrobiyal koruyucu maddenin; sodyum benzoat, sodyum metil para hidroksibenzoat, sodyum propil para hidroksibenzoat, benzalkonyum klorit, borik asit, sorbik asit, etaiiol veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; sertlestirici ajanin; setil alkol, alüminyum stearat, dimetikon, setearil alkol, stearil alkol, arap zamki, kitre zamki, aljinat, karragen, ksantan zamki, guar zamki, setostearil alkol, setil esterlerin mumu, dekstrin, gliseril monostearat, hidroksipropil selüloz, kaolin, polietilen beyaz vazelin, propilen glikol stearat, nisasta, mum, beyaz mum, bentonit, balmumu, beyaz balmumu, sentetik balmumu, parafin, beyaz kati parafin, kati vazelin, pektin, karbomer, polivinilprolidon veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; sivagin ; makrogol türevleri, vazelin, mumla modifiye vazelin, sivi vazelin, beyaz vazelin, lanolin veya lanolin türevleri, hint yagi, hindistan cevizi yagi, zeytinyagi, pamuk tohumu yagi gibi bitkisel yaglar, polietilen glikol, parafin, anhidröz, beyaz yumusak parafin veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; salim kontrol edici ajanin; polivinil asetat ftalat, polietilen glikol-polivinil alkol kopolimeri, poliakrilik asit türevleri, polisakkarit türevleri, metakrilat polimeri, polimetakrilat, etil metakrilat kopolimeri, metakrilik asit-metilmetakrilat kopolimeri, metakrilik asit-etil akrilat kopolimeri, polilaktik asit, polilaktik asit kopolimeri, polivinilpirolidon, polivinilalkol, gliserit, polietilen oksit, gliseril behenat, metakrilik asit kopolimeri, hidroksipropil metil selüloz, hidroksipropil selüloz, hidroksipropil metil selüloz asetat, karboksi metil etil selüloz, sodyum karboksi metil selüloz, etil selüloz, inetil akrilat, etilakrilat, metilmetakrilat, etilmetakrilat, akrilik ve metakrilik asit esterleri, sodyum aljinat, hipromelloz ftalat, hipromelloz asetat süksinat, selüloz butirat ftalat, selüloz hidrojen ftalat, selüloz propiyanat ftalat, selüloz asetat ftalat, selüloz asetat trimelitat, jelatin, selak, ksantan zamki veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; plastifiyanin; polietilen glikoller (Makrogol), gliserin, propilen glikol, asetil sitrat7 amil oleat, miristil asetat, butil oleat, butil stearat, triasetin, dietilftalat, asetillenmis monogliseridler veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; antiadherentin; talk, kolloidal silikon dioksit (Aerosil, Syloid, Cab-O-Sil), magnezyum stearat, misir nisastasi, magnezyum trisilikat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; film yapici ajanin; polivinil alkol-kismen hidrolize, metil selüloz, etil selüloz, hidroksipropil selüloz, hidroksietil selüloz, hidroksipropil metil selüloz, polietilen glikol, polietilen oksit, Makrogol, jelatin veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup Özelligi; opaklastirici maddenin; titanyum dioksit, kalsiyum karbonat, çinko asetat, alüminyum stearat, çinko stearat veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; nemlendirici maddenin; gliserin, sorbitol, propilen glikol, üre, kolloidal yapidaki maddeler, likit parafin, vazelin (petrolatum), sivi vazelin, selüloz ve selüloz yapisindaki maddeler, zamklar (kitre), bazi elektrolitler (Al tuzlari, civa tuzlari borax) veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; stabilizörün benzoik asit, edetik asit, salisilik asit, sorbik asit, sodyum dehidroasetat, tokoferol, butillenmis hidroksianisol, butillenmis hidroksitoluen, propilgallat, kastor yagi, oleil alkol, poloksainer ve poloksaininler (polioksietilen ve polioksipropilen blok kopolimeri), ksantan zamki, sorbitan yag asitlerinin etoksillenmis esterleri, polisorbat 80 veya Tween 80 gibi polisorbatlar, etoksillenmis mono- ve digliseritler, etoksillenmis lipidler, etoksillenmis yag alkolleri veya yag asitleri, diasetil fosfat, fosfatidil gliserol, doymus veya doymamis yag asitleri, sodyum kolat, sodyum glikolat, sodyum taurokolat, paraoksibenzoik asit, etilen diamin tetraasetik asit (EDTA), dietilen triamin penta asetik asit veya bunlarin karisimlari arasindan seçilmesidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; farrnasötik bilesimlerin, üretim prosesinde etken maddelerin, hazirlanan granüllerin, final ürünlerin uygun nem oranlari %6,dan küçük olmasidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; Desloratadin ve/veya Pranlukast granüllerinin kuru veya yas granülasyon yöntemleri kullanilarak elde edilebilir olmasidir. Yukaridaki isteinlerden herhangi birine göre farmasötik bilesim/ler olup özelligi; etken maddelerin kombinasyon halinde kullanildigi farmasötik bilesimleri için uygun olan formülasyonlarina ait doz araliginin; Desloratadin ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri için 0.1-50mg, Pranlukast ve/veya farmasötik olarak kabul edilebilir türevleri için 10-500mg olmasidir. Yukarida belirtilen istemlerden herhangi birine göre farmasötik bir bilesim/ler olup özelligi; mevsimsel veya pereniyel allerjik rinit ve allerjik rinit ile birlikte olan astim (allerjik astim, bronsiyal astim), kronik ve akut bronsit, Kronik Obstruktif Akciger Hastaligi (KOAH), amfizem, bronkospazm gibi akciger hastaliklari, sinüzit, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlari, gribal enfeksiyon, nezle, soguk alginligi, kasinti, ürtiker, kronik ve akut ürtikerin profilaktik ve/veya semptomatik ve/veya terapötik tedavisinde endike olmasidir.
TR2015/08674A 2015-07-10 2015-07-10 Farmasöti̇k bi̇leşi̇mler TR201508674A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2015/08674A TR201508674A2 (tr) 2015-07-10 2015-07-10 Farmasöti̇k bi̇leşi̇mler

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2015/08674A TR201508674A2 (tr) 2015-07-10 2015-07-10 Farmasöti̇k bi̇leşi̇mler

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201508674A2 true TR201508674A2 (tr) 2017-01-23

Family

ID=67911259

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2015/08674A TR201508674A2 (tr) 2015-07-10 2015-07-10 Farmasöti̇k bi̇leşi̇mler

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201508674A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP5683719B2 (ja) ベポタスチン組成物
US20090220621A1 (en) Pharmaceutical compositions of a non-enteric coated proton pump inhibitor with a carbonate salt and bicarbonate salt combination
UA112083C2 (uk) Капсульована лікарська форма, яка містить монтелукаст і левоцетиризин
WO2011110939A2 (en) Pharmaceutical compositions of substituted benzhydrylpiperazines
EP2331079A2 (en) Pharmaceutical formulation
US20240139169A1 (en) Methods and compositions for treating agitation
JP2006528182A (ja) 薬学的製剤および酸に起因する消化器疾患の治療法
US20180338913A1 (en) Antihistamine compositions, combinations, and use thereof
WO2013081565A1 (en) Pharmaceutical compositions comprising roflumilast and terbutaline
JP2008094751A (ja) プランルカスト水和物含有医薬組成物
TR201508674A2 (tr) Farmasöti̇k bi̇leşi̇mler
TR201508678A2 (tr) Farmasöti̇k bi̇leşi̇mler
JP2018188377A (ja) 医薬組成物
TR201612545A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612582A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612324A1 (tr) Solunum Yolu Hastalıklarında Kullanılan Farmasötik Terkipler
TR201611685A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612694A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612852A1 (tr) Oral Farmasötik Terkipler
TR201611556A1 (tr) Oral farmasöti̇k formülasyonlar
TR201612691A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201612543A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201611757A2 (tr) Mukoli̇ti̇k oral formülasyonlar
TR201612581A1 (tr) Oral farmasöti̇k terki̇pler
TR201604921A1 (tr) Montelukastin anti̇hi̇stami̇ni̇kler i̇le kombi̇nasyonlari