SE541900C2 - Fördämningsarrangemang - Google Patents

Fördämningsarrangemang Download PDF

Info

Publication number
SE541900C2
SE541900C2 SE1730046A SE1730046A SE541900C2 SE 541900 C2 SE541900 C2 SE 541900C2 SE 1730046 A SE1730046 A SE 1730046A SE 1730046 A SE1730046 A SE 1730046A SE 541900 C2 SE541900 C2 SE 541900C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
water
arrangement
volume
opening
dam
Prior art date
Application number
SE1730046A
Other languages
English (en)
Other versions
SE1730046A1 (sv
Inventor
Sigurd Melin
Original Assignee
Seaseal Port Prot Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Seaseal Port Prot Ab filed Critical Seaseal Port Prot Ab
Priority to SE1730046A priority Critical patent/SE541900C2/sv
Priority to US16/488,430 priority patent/US20200048852A1/en
Priority to PCT/SE2018/050162 priority patent/WO2018156070A1/en
Priority to EP18756750.8A priority patent/EP3585947A4/en
Publication of SE1730046A1 publication Critical patent/SE1730046A1/sv
Publication of SE541900C2 publication Critical patent/SE541900C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/04Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours
    • E02B3/041Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours using active mechanical means, e.g. fluidizing or pumping
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/20Equipment for shipping on coasts, in harbours or on other fixed marine structures, e.g. bollards
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B7/00Barrages or weirs; Layout, construction, methods of, or devices for, making same
    • E02B7/20Movable barrages; Lock or dry-dock gates
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B7/00Barrages or weirs; Layout, construction, methods of, or devices for, making same
    • E02B7/20Movable barrages; Lock or dry-dock gates
    • E02B7/38Rolling gates or gates moving horizontally in their own plane, e.g. by sliding
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B7/00Barrages or weirs; Layout, construction, methods of, or devices for, making same
    • E02B7/20Movable barrages; Lock or dry-dock gates
    • E02B7/50Floating gates

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Revetment (AREA)
  • Barrages (AREA)

Abstract

Uppfinningen avser ett fördämningsarrangemang för att avskärma och skydda en första vattenvolym (5) från en andra vattenvolym (6). Fördämningsarrangemanget innefattar en landfast barriär (4) med en öppning, en stationär bottenyta (2) som sträcker sig tvärs nämnda öppning, och ett mobilt portarrangemang (1) innefattande ett skrov som avgränsar en inre tank, varvid fördämningsarrangemanget är inrättat att inta ett stängt tillstånd respektive ett öppet tillstånd, vari portarrangemangets (1) inre tank är åtminstone delvis vattenfylld och portarrangemangets (1) skrov står på bottenytan (2) då fördämningsarrangemanget är i det stängda tillståndet, och vari portarrangemanget (1) flyter då fördämningsarrangemanget är i det öppna tillståndet. Portarrangemanget (1) innefattar åtminstone en första öppning (7) som förbinder den inre tanken och den första vattenvolymen (5), och som innefattar en styrbar ventil, och åtminstone en pump (8) som är anordnad i anslutning till den andra vattenvolymen (6) och som är inrättad att transportera vatten från den första vattenvolymen (5) till den andra vatten volymen (6).

Description

FÖRDÄMNINGSARRANGEMANG Uppfinningens tekniska område Den föreliggande uppfinningen hänför sig i allmänhet till ett fördämningsarrangemang till skydd för områden som hotas att översvämmas vid storm eller vid andra tillfälliga vattennivåhöjningar i hav, floder och sjöar.
I synnerhet hänför sig den föreliggande uppfinningen till ett fördämningsarrangemang för att avskärma och skydda en första vattenvolym från en andra vattenvolym. Varvid fördämningsarrangemanget innefattar en landfast barriär med en öppning, varvid nämnda öppning medger fluidkommunikation och passage mellan den första vattenvolymen och den andra vattenvolymen, en stationär bottenyta som sträcker sig tvärs nämnda öppning, och ett mobilt portarrangemang innefattande ett skrov som avgränsar en inre tank. Fördämningsarrangemanget är inrättat att inta ett stängt tillstånd där fri passage mellan den första vattenvolymen och den andra vattenvolymen hindras respektive ett öppet tillstånd där fri passage mellan den första vattenvolymen och den andra vattenvolymen medges, vari portarrangemangets inre tank är åtminstone delvis vattenfylld och portarrangemangets skrov är beläget stående på nämnda bottenyta då fördämningsarrangemanget är i det stängda tillståndet, och vari portarrangemanget är beläget på avstånd från nämnda bottenyta då fördämningsarrangemanget är i det öppna tillståndet.
Uppfinningens bakgrund och teknikens ståndpunkt Det är känt att världens havsnivåer stiger till följd av klimatförändringar och förväntas stiga alltmer framöver. Det innebär mindre säkerhetsmarginaler i framförallt kuststäder och en därmed ökad risk för kortvariga översvämningar, särskilt i samband med stormar. I samband med stormar pressar de hårda vindarna upp vattennivån, och därtill stiger vattnet till följd av det låga lufttrycket. Medelvattennivån i havet kan då stiga 2-3 meter eller mer över den normala. Högvattensituationen är ofta kortvarig, vanligtvis mindre än ett dygn men kan även vara under ett eller ett par dygn, vilket skapar ett behov av ett tillfälligt skydd. Således, med stigande havsnivåer hotas många kuststäder att svämmas över vid extrema högvattensituationer, när vindar, lufttryck och även tidvatten samverkar.
På lång sikt kan permanenta invallningar krävas, om världshavet fortsätter att stiga, men behovet av en sådan kan ofta skjutas ytterligare 100 - 200 år framåt i tiden om man kan lösa problemet med kortvariga översvämningar.
Därför har man på flera håll redan byggt försvarsverk/fördämningsarrangemang i form av skyddsdammar, exempelvis i London, Sankt Petersburg och Rotterdam, medan man på andra ställen håller på att bygga, såsom i Venedig. Diskussioner om att bygga liknande försvarsverk/fördämningsarrangemang pågår på flera håll, bl. a. i Göteborg, Stockholm, Köpenhamn och New York. Problemet finns även på en del håll i anslutning till floder och sjöar, exempelvis i Arvika, men här är det regn- och/eller smältvatten som hotar att höja vattennivåerna.
En nackdel med kända projekt är att de tenderar att bli mycket dyra, dels eftersom dammluckorna ofta måste vara stora nog att tillåta kommersiell sjöfart när de inte är stängda, dels för att det är tekniskt komplicerat att skapa stora fasta mekaniska konstruktioner som dessutom måste vara extremt driftssäkra.
I patentlitteraturen, WO 03/057995, är det känt att använda ett långsmalt fartygsliknande portarrangemang i fördämningsarrangemanget, där det fartygsliknande portarrangemanget kan sänkas ned vid en öppning i den stationära barriären genom att vattenfyllas. Det fartygsliknande portarrangemanget i nämnda skrift innefattar ett flertal inbördes åtskilda avdelningar, där vardera avdelning kan fyllas på med vatten från den vattenvolym/vattenområde som den specifika avdelningen vetter mot och därtill tömmas på vatten till samma vattenvolym/vattenområde som den specifika avdelningen vetter mot. Medelst den föreslagna lösningen kan man komma ifrån problemet med dyra och komplicerade fasta mekaniska konstruktioner.
Ett kvarstående problem med ovannämnda lösning är hur man hanterar det vatten som fylls på till det skyddade vattenområdet från floder och regn. Många hamnstäder ligger vid flodmynningar, och blockerar man inflödet av vatten från havet så blockerar man samtidigt utflödet av flodvatten till havet, vilket kan leda till att staden istället svämmas över av flodvattnet.
Kortfattad beskrivning av uppfinningens syften Den föreliggande uppfinningen tar sikte på att undanröja ovannämnda nackdelar och tillkortakommanden hos tidigare kända fördämningsarrangemang och att tillhandahålla ett förbättrat fördämningsarrangemang. Ett grundläggande syfte med uppfinningen är att tillhandahålla ett förbättrat fördämningsarrangemang av inledningsvis definierad typ, vilket på ett enkelt och billigt sätt skyddar det översvämningshotade området från stigande vattennivå i den andra vattenvolymen.
Ett ytterligare syfte med den föreliggande uppfinningen är att tillhandahålla ett fördämningsarrangemang, som skyddar det översvämningshotade området från stigande vattennivå i den första vattenvolymen.
Det är ett annat syfte med den föreliggande uppfinningen att tillhandahålla ett fördämningsarrangemang, som inte behöver extern manövreringshjälp i samband med att fördämning etableras/upprättas respektive bryts.
Kortfattad beskrivning av uppfinningens särdrae Enligt uppfinningen uppnås åtminstone det grundläggande syftet medelst det inledningsvis definierade fördämningsarrangemanget, som har särdragen definierade i det oberoende kravet. Föredragna utföranden av den föreliggande uppfinningen är vidare definierade i de beroende kraven.
Enligt den föreliggande uppfinningen tillhandahålls ett fördämningsarrangemang av inledningsvis definierad typ, vilket ärkännetecknad av att portarrangemanget innefattar åtminstone en första öppning i skrovet, varvid nämnda första öppning förbinder portarrangemangets inre tank och den sida av portarrangemanget som vetter mot den första vattenvolymen, varvid nämnda första öppning innefattar en styrbar ventil som i öppet tillstånd medger fluidkommunikation genom nämnda första öppning, och åtminstone en pump, varvid nämnda pump är anordnad i anslutning till den sida av portarrangemanget som vetter mot den andra vattenvolymen och är inrättad att transportera vatten från den första vattenvolymen till den andra vatten volymen.
Således är den föreliggande uppfinningen baserad på insikten att fördämningsarrangemanget kan komma tillrätta med mångt fler problem än tidigare försök till lösningar och dessutom förhindra de problem som tidigare försök till lösningar skapar, genom att medge att vatten kan transporteras från den skyddade vattenvolymen till den utanförliggande vattenvolymen trots att vattennivån i den skyddade vattenvolymenen är lägre än i den utanförliggande vattenvolymen.
Enligt ett föredraget utförande av den föreliggande uppfinningen, innefattar portarrangemanget åtminstone en kanal, varvid nämnda kanal sträcker sig från den sida av portarrangemanget som vetter mot den första vattenvolymen till den sida av portarrangemanget som vetter mot den andra vattenvolymen, och varvid nämnda åtminstone en pump är anordnad i nämnda kanal. I ett alternativt utförande är nämnda pump inrättad att transportera vatten från den första vattenvolymen till den andra vatten volymen via portarrangemangets inre tank och via skrovets första öppning.
Ytterligare fördelar med och särdrag hos uppfinningen framgår av övriga osjälvständiga krav samt av den följande, detaljerade beskrivningen av föredragna utföranden.
Kortfatad beskrivning av ritningarna En mer fullständig förståelse av ovannämnda och andra särdrag och fördelar hos den föreliggande uppfinningen kommer at framgå av den följande, detaljerade beskrivningen av föredragna utföranden med hänvisning till de bifogade ritningarna, på vilka: Fig. 1 är en schematisk illustration av et hamninlopp där fördämningsarrangemanget är i det öppna tillståndet och portarrangemanget är beläget bredvid den landfasta barriärens öppning, dvs fri passage medges, Fig. 2 är en schematisk illustration av hamninloppet enligt figur 1 där vaten från hamnen, vanligtvis flodvatten, strömmar ut i havet, Fig. 3 är en schematisk illustration av hamninloppet enligt figur 1 där havsnivån stiger och havsvaten strömmar in i hamnen, Fig. 4 är en schematisk illustration av hamninloppet enligt figur 1 där fördämningsarrangemanget är i det stängda tillståndet och portarrangemanget är inrättat mitför den landfasta barriärens öppning, dvs fri passage hindras, Fig. 5 är et schematiskt tvärsnit av portarrangemanget och den landfasta barriären taget utmed A i figur 2, Fig. 6 är et schematiskt tvärsnit av portarrangemanget och den landfasta barriären taget utmed B i figur 4, Fig. 7 är et schematiskt tvärsnit av portarrangemanget och den landfasta barriärens öppning taget utmed C i figur 4, där portarrangemanget står på botenytan, Fig. 8 är et schematiskt tvärsnit av portarrangemanget och den landfasta barriärens öppning taget utmed C i figur 4, där portarrangemanget är i flytande tillstånd, dvs på avstånd från botenytan, Fig. 9 är et schematiskt tvärsnit av portarrangemanget och den landfasta barriärens öppning taget utmed C i figur 4, där nedsänkning av portarrangemanget pågår, Fig. 10 är et schematiskt tvärsnitt av portarrangemanget och den landfasta barriärens öppning taget utmed C i figur 4, där portarrangemanget står på botenytan och vatten transporteras från den första vatenvolymen till den andra vattenvolymen, och Fig. 11 är ett schematiskt tvärsnitt av ett portarrangemang enligt ett alternativt utförande och den landfasta barriärens öppning taget utmed C i figur 4, där portarrangemanget står på bottenytan och vatten transporteras från den första vattenvolymen till den andra vattenvolymen.
Detaljerad beskrivning av föredragna utföranden Den föreliggande uppfinningen hänför sig i allmänhet till ett fördämningsarrangemang inrättat att skydda områden som hotas att översvämmas vid storm eller vid andra tillfälliga vattennivåhöjningar i hav, floder och sjöar.
Hänvisning sker inledningsvis till figurerna 1-7. Det uppfinningsenliga fördämningsarrangemanget är inrättat att avskärma och skydda en första vattenvolym 5 från en andra vattenvolym 6. Den första vattenvolymen 5 är det vattenområde/hamn som skall skyddas från alltför stora vattennivåhöjningar, och den andra vattenvolymen är det vattenområde/havet där vattennivån stiger okontrollerat.
Fördämningsarrangemanget innefattar en landfast barriär 4 med en öppning 3. Den landfasta barriären 4, även betecknad som skyddsvall, är företrädesvis stationär och utgörs företrädesvis av en betongkonstruktion. Öppningen 3 i den landfasta barriären 4 medger fluidkommunikation och passage av sjöfart mellan den första vattenvolymen 5 och den andra vattenvolymen 6. Fördämningsarrangemanget innefattar även en stationär bottenyta 2 som sträcker sig tvärs nämnda öppning 3, med andra ord förbinder den stationära bottenytan 2 den landfasta barriärens 4 båda halvor.
Bottenytan 2, eller underlaget, är företrädesvis en betongkonstruktion, men kan även vara naturlig havs/flod-botten som preparerats med naturmaterial/sten, eller ett i havseller sjöbotten delvis nedsänkt ramverk av metallbalkar vars ovanyta spänner upp samma geometriska form som skrovets undersida, eller en blandning därav. Bottenytan 2 skall vara i huvudsak plan och horisontell.
Väsentligt för det uppfinningsenliga fördämningsarrangemanget är att detsamma innefattar ett mobilt portarrangemang 1, som i figurerna 1-3 är beläget/förtöjt bredvid eller på avstånd från öppningen 3. Det mobila portarrangemanget 1 innefattar ett skrov som avgränsar en inre tank, som i tomt tillstånd innehåller luft och som i fyllt tillstånd innehåller vatten. Portarrangemanget 1 är i det visade utförandet en fartygsliknande farkost.
Fördämningsarrangemanget är inrättat att inta ett stängt tillstånd, såsom visas i figurerna 4 och 6-7, där fri passage och fluidkommunikation mellan den första vattenvolymen 5 och den andra vattenvolymen 6 hindras respektive ett öppet tillstånd, såsom visas i figurerna 2 och 5, där åtminstone flödeskommunikation mellan den första vattenvolymen 5 och den andra vattenvolymen 6 medges. Då fördämningsarrangemanget är i det stängda tillståndet är portarrangemangets 1 inre tank åtminstone delvis vattenfylld och portarrangemangets 1 skrov är beläget stående på nämnda bottenyta 2, varpå portarrangemanget 1 hindrar fluidkommunikation mellan den första vattenvolymen 5 och den andra vattenvolymen 6. Då fördämningsarrangemanget är i det öppna tillståndet är portarrangemanget 1 beläget på avstånd från bottenytan 2, företrädesvis bredvid öppningen 3, och fluidkommunikation mellan den första vattenvolymen 5 och den andra vattenvolymen 6 medges. Då portarrangemanget 1 är beläget bredvid öppningen 3 medges fri passage av sjötrafik. Portarrangemanget 1 kan även vara beläget på annorstädes då fördämningsarrangemanget är i det öppna tillståndet.
Det skall inses att portarrangemanget 1 kan vara anordnat i nedsänkt tillstånd även då portarrangemanget 1 är beläget bredvid öppningen 3 i den landfasta barriären 4.
Figur 8 visar portarrangemanget 1, positionerat mitt för öppningen 3 i den landfasta barriären 4 mellan den skyddade första vattenvolymen 5 och den yttre andra vattenvolymen 6, men ännu i flytande (icke vattenfyllt) tillstånd. Med andra ord hindras fri passage av sjöfart genom öppningen 3 samtidigt som fluidkommunikation genom öppningen 3 fortfarande medges. Portarrangemanget 1 har fortfarande inte kontakt med underlaget/bottenytan 2.
Figur 9 visar portarrangemanget 1 i samma position som i figur 8, men här har sänkning påbörjats genom att åtminstone en första öppning 7 i skrovet har öppnats för att släppa in vatten i portarrangemangets 1 inre tank. Den första öppningen 7 förbinder portarrangemangets 1 inre tank och den sida av portarrangemanget 1 som vetter mot den första vattenvolymen 5, varvid nämnda första öppning 7 innefattar en styrbar ventil (lucka) som i öppet tillstånd medger fluidkommunikation genom nämnda första öppning 7. Den första öppningen 7 skall företrädesvis vara belägen så långt ner som möjligt. Företrädesvis innefattar portarrangemanget 1 flera första öppningar 7. Då portarrangemanget 1 kommer i kontakt med och står på bottenytan 2 kan den första öppningen 7 kvarstå öppen, varpå vattennivån i den inre tanken är densamma som vattennivån i den första vattenvolymen 5. Företrädesvis stängs den första öppningen 7 när lämplig mängd vatten tillförts den inre tanken, och därigenom ett i förväg bestämt tryck uppstår mellan portarrangemanget 1 och bottenyten 2.
I figur 9 har även åtminstone en andra öppning 7' i portarrangemangets 1 skrov öppnats för att påskynda nedsänkning av portarrangemanget 1. Den andra öppningen 7' är valbar. Den andra öppningen 7' förbinder portarrangemangets 1 inre tank och den sida av portarrangemanget 1 som vetter mot den andra vattenvolymen 6, varvid nämnda andra öppning 7' innefattar en styrbar ventil (lucka) som i öppet tillstånd medger fluidkommunikation genom nämnda andra öppning 7'. Den andra öppningen 7' skall företrädesvis vara belägen så långt ner som möjligt. Företrädesvis innefattar portarrangemanget 1 flera andra öppningar 7'. Då portarrangemanget 1 kommer i kontakt med och står på bottenytan 2 stängs den andra öppningen 7'.
Figurerna 10 och 11 visar portarrangemanget 1 i samma position som i figurerna 8 och 9, men nu åtminstone delvis vattenfyllt och i nedsänkt läge. Portarrangemanget står nu på bottenytan 2 samt i kontakt med den landfasta barriären 4 vilket innebär att vattenströmningen från den andra vattenvolymen 6 till den skyddade första vattenvolymen 5 blockerats. Den första öppningen 7 i skrovet är fortfarande öppen, medan den andra öppningen 7' i skrovet är stängd.
Det uppfinningsenliga portarrangemanget 1 innefattar vidare åtminstone en pump 8, varvid nämnda pump 8 är anordnad i anslutning till den sida av portarrangemanget 1 som vetter mot den andra vattenvolymen 6 och är inrättad att transportera vatten från den första vattenvolymen 5 till den andra vatten volymen 6.
Enligt utförandet som visas i figur 10 innefattar portarrangemanget 1 åtminstone en kanal 9, varvid nämnda kanal 9 sträcker sig från den sida av portarrangemanget 1 som vetter mot den första vattenvolymen 5 till den sida av portarrangemanget 1 som vetter mot den andra vattenvolymen 6, och varvid nämnda åtminstone en pump 8 är anordnad i nämnda kanal 9. Därtill är det föredraget att nämnda åtminstone en kanal 9 innefattar åtminstone en första styrbar ventil 10 (lucka) inrättat att hindra vattenflöde i riktning från den andra vattenvolymen 6 till den första vattenvolymen 5. Den första styrbara ventilen 10 är i det visade utförandet belägen i den sida av portarrangemanget 1 som vetter mot den andra vattenvolymen 6. 1 det visade utförandet innefattar kanalen 9 även en andra styrbar ventil 10' (lucka) som i det visade utförandet är belägen i den sida av portarrangemanget 1 som vetter mot den första vattenvolymen 5. Det skall nämnas att kanalen 9, närmare bestämt den första styrbara ventilen 10 och den andra styrbara ventilen 10', är stängd i figurerna 8 och 9. 1 figur 10 är kanalen 9 öppen, närmare bestämt genom att den första styrbara ventilen 10 och den andra styrbara ventilen 10', öppnats, och pumpen 8 pumpar/transporterar vatten genom kanalen 9 från den första vattenvolymen 5 till den andra vattenvolymen 6. Detta genomförs för att vattennivån i den första vattenvolymen 5 inte skall stiga pga tillflöde från floder och regn som annars orsakar översvämning trots att vattennivån i den första vattenvolymen 5 är lägre än vattennivån i den andra vattenvolymen 6. Om arean hos den första vattenvolymen 5 är liten i relation till hur mycket sötvatten som tillförs av floder och regn så riskerar således hamnstaden att översvämmas om barriären är stängd.
Enligt det alternativa utförandet som visas i figur 11 är nämnda pump 8 inrättad att transportera vatten från den första vattenvolymen 5 till den andra vatten volymen 6 via portarrangemangets 1 inre tank och via skrovets första öppning 7. Således kan kanalen 9 enligt figur 10 undvaras. Dock måste en första styrbar ventil 10 (lucka) återfinnas som hindrar vattenflöde från den andra vattenvolymen 6 till portarrangemangets 1 inre tank då pumpen 8 inte är aktiv.
Om hamninloppet även är påverkat av tidvatten kan den situationen uppkomma vid ebb att vattennivån i den andra vattenvolymen/havet 6 under några timmar, trots att den är högre än normalt, ändå är lägre än i den skyddade första vattenvolymen 5. Då kan vattennivå i den första vattenvolymen 5 kvarhållas eller så kan vattennivån i den första vattenvolymen 5 sänkas genom att exempelvis den första öppningen 7 och den andra öppningen 7', som använts för den ursprungliga vattenfyllningen, öppnas temporärt för att öka utflödeskapaciteten från den första vattenvolymen 5 till den andra vattenvolymen 6.
Således genomförs vattenfyllningen av portarrangemanget 1 enkelt och snabbt genom att stora luckor (7, 7') i skrovet öppnas för att låta havsvattnet strömma in i portarrangemangets 1 inre tank. Portarrangemanget 1 sjunker då ner och detsammas företrädesvis plana botten ställer sig på den företrädesvis plana bottenytan 2 som iordningställts under öppningen 3 i den permanenta skyddsvallen/barriären 4.
Portarrangemangets 1 egen tyngd, i kombination med den minskade flytkraft som det intagna vattnet i den inre tanken medför, ger skrovet en tillräcklig tyngd mot bottenytan 2 för att friktionskraften ska göra det möjligt för portarrangemanget 1 att stå säkert kvar när det påverkas av sidokrafter från både den höjda vattennivån i den andra vattenvolymen 6 och från vågor och vind. Dock är det föredraget att förtöja portarrangemanget 1 i den landfasta barriären 4.
Friktionskraften kan ökas ytterligare genom att vattentrycket mellan portarrangemangets 1 botten/undersida och bottenytan 2 minskas. Vattentrycket minskas genom att portarrangemangets 1 undersida och/eller bottenytan 2 förses med medel inrättat för att dränera bort underläckande vatten till den första vattenvolymen 5. Företrädesvis åstadkoms detta genom tvärgående räfflor i antingen portarrangemangets 1 undersida eller bottenytan 2.
Företrädesvis är att nämnda pump 8 även inrättad för framdrivning och/eller manövrering av portarrangemanget 1 då portarrangemangets 1 inre tank är tom. I det fall portarrangemanget 1 innefattar flera pumpar 8, måste en eller flera av dessa pumpar 8 även kunna användas för att pumpa vatten ut ur portarrangemanget 1 när faran är över och/eller när vattenståndet i den andra vattenvolymen 6 sjunkit till mer normala nivåer, för att få portarrangemanget 1 att flyta igen. I vissa fall bör det även vara möjligt att tillfälligt, vid exempelvis ebb, pumpa ut så mycket vatten att portarrangemanget 1 lättar från bottenytan 2 och därmed medger att vatten från den första vattenvolymen 5 av egen kraft strömmar ut genom öppningen 3 under portarrangemanget 1.
Det skall inses att det vatten som pumpas ut ur portarrangemanget 1 inre tank, antingen det är för att återge portarrangemanget 1 dess flytkraft eller för att evakuera vatten från den första vattenvolymen 5 till den andra vattenvolymen 6, inte nödvändigtvis behöver transporteras tvärs genom portarrangemangets 1 mittparti, vinkelrätt mot dess längdriktning. Det kan även pumpas ut i eller intill portarrangemangets 1 för eller akter. Pumpar 8 som riktar vattenströmmarna i portarrangemangets 1 längdriktning, eller i nära vinkel emot denna, kan även användas för portarrangemangets 1 drift framåt och bakåt, samt för dess styrning och manövrering.
Fördelen med att utnyttja ett fartygsliknande portarrangemang 1 som fördämning (mobil dammlucka) är inte bara att det kan transportera sig själv till den plats där den ska sänkas ned, utan även att det kan utformas för andra ändamål för den betydligt längre tid då det inte gör tjänst som fördämningsanordning.
Portarrangemanget 1 kan då istället, även på annan plats, fungera som parkeringshus, restaurang, vägfärja, pontonbro etc. vilket skapar nya finansieringsmöjligheter och en bättre totalekonomi. I många hamnstäder är centralt belägen mark dyr, och ett portarrangemang 1 förtöjt vid kaj mitt i staden kan tillföra ytterligare värdefulla kvadratmetrar. Ett 150 meter långt och 25 meter brett skrov skulle exempelvis kunna fungera som ett parkeringshus med ca 300 bilplatser. Intäkterna från ett sådant kan på ett avgörande vis förbättra totalekonomin för fördämningsprojektet.
Portarrangemanget 1 måste i dylika fall innefatta uppställningsutrymmen ovanför den inre tanken, vilka uppställningsutrymmen skall vara inrättade att förbindas med en kaj eller den landfasta barriären 4 via tillfälliga landgångar. Även andra användningsområden är möjliga. Portarrangemangets 1 uppställningsutrymmen kan till vardags användas som upplagsplats för diverse material, eller som vägfärja, eller pontonbro. Enda förutsättningen är att det på relativt kort varsel (mindre än ett dygn) kan göras klart för sin huvuduppgift som fördämningsanordning, förflytta sig till den plats där det ska göra tjänst och aktiveras genom att vattenfyllas.
Portarrangemanget 1 skulle också kunna användas för sådana andra ändamål, även när det befinner sig på plats vid den landfasta barriären 4. En sådan användning är som åtminstone tillfällig vägförbindelse, genom att det på den landfasta barriären 4 anläggs en vägbana som valbart kan förbindas med portarrangemangets 1 däck eller uppställningsutrymme via tillfälliga landgångar. Vägförbindelsen kan användas både när portarrangemanget 1 är i nedsänkt läge och i flytande läge.
Tänkbara modifikationer av uppfinningen Uppfinningen är ej begränsad blott till de ovan beskrivna och på ritningarna visade utförandena, vilka enbart har illustrerande och exemplifierande syfte. Denna patentansökning är avsedd att täcka alla anpassningar och varianter av de föredragna utförandena beskrivna häri, och följaktligen är den föreliggande uppfinningen definierad av ordalydelsen av de bifogade kraven och således kan utrustningen modifieras på alla tänkbara sätt inom ramen för de bifogade kraven.
Det skall även påpekas att all information om/rörande termer såsom ovanför, under, övre, nedre, etc., skall tolkas/läsas med utrustningen orienterad i enlighet med figurerna, med ritningarna orienterade på sådant sätt att hänvisningsbeteckningarna kan läsas på ett korrekt sätt. Således, indikerar dylika termer enbart inbördes förhållanden i de visade utförandena, vilka förhållande kan ändras om den uppfinningsenliga utrustningen förses med en annan konstruktion/design.
Det skall påpekas att även om det ej är uttryckligen angivet att särdrag från ett specifikt utförande kan kombineras med särdragen i ett annat utförande, skall detta anses uppenbart då så är möjligt.

Claims (6)

Patentkrav
1. Fördämningsarrangemang för att avskärma och skydda en första vattenvolym (5) från en andra vattenvolym (6), innefattande: - en landfast barriär (4) med en öppning (3), varvid nämnda öppning (3) medger fluidkommunikation och passage mellan den första vattenvolymen (5) och den andra vattenvolymen (6), - en stationär bottenyta (2) som sträcker sig tvärs nämnda öppning (3), och - ett mobilt portarrangemang (1) innefattande ett skrov som avgränsar en inre tank, varvid fördämningsarrangemanget är inrättat att inta ett stängt tillstånd genom att vatten tillåts strömma in i portarrangemangets (1) inre tank så att portarrangemangets (1) flytkraft minskas och portarrangemanget (1) sjunker ner mot den stationära bottenytan (2), varvid fri passage mellan den första vattenvolymen (5) och den andra vattenvolymen (6) hindras i det stängda tillståndet, och är inrättat att inta ett öppet tillstånd där fri passage mellan den första vattenvolymen (5) och den andra vattenvolymen (6) medges, vari portarrangemangets (1) inre tank är åtminstone delvis vattenfylld och portarrangemangets (1) skrov är beläget stående på nämnda bottenyta (2) då fördämningsarrangemanget är i det stängda tillståndet, och vari portarrangemanget (1) är beläget på avstånd från nämnde bottenyta (2) då fördämningsarrangemanget är i det öppna tillståndet till följd av att portarrangemangets (1) flytkraft återställts genom att vatten pumpats ut från portarrangemangets (1) inre tank, kännetecknat av, att portarrangemanget (1) innefattar: - åtminstone en första öppning (7) i skrovet, varvid nämnda första öppning (7) förbinder portarrangemangets (1) inre tank och den sida av portarrangemanget (1) som vetter mot den första vattenvolymen (5), varvid nämnda första öppning (7) innefattar en styrbar ventil som i öppet tillstånd medger fluidkommunikation genom nämnda första öppning (7), och - åtminstone en pump (8), varvid nämnda pump (8) är anordnad i anslutning till den sida av portarrangemanget (1) som vetter mot den andra vattenvolymen (6) och är inrättad att transportera vatten från den första vattenvolymen (5) till den andra vatten volymen (6) via portarrangemangets (1) skrov.
2. Fördämningsarrangemanget enligt krav 1, kännetecknat av, att portarrangemanget (1) innefattar åtminstone en kanal (9), varvid nämnda kanal (9) sträcker sig från den sida av portarrangemanget (1) som vetter mot den första vattenvolymen (5) till den sida av portarrangemanget (1) som vetter mot den andra vattenvolymen (6), och varvid nämnda åtminstone en pump (8) är anordnad i nämnda kanal (9).
3. Fördämningsarrangemanget enligt krav 2, kännetecknat av, att nämnda åtminstone en kanal (9) innefattar åtminstone en första styrbar ventil (10) inrättat att hindra vattenflöde i riktning från den andra vattenvolymen (6) till den första vattenvolymen (5).
4. Fördämningsarrangemanget enligt krav 1, kännetecknat av, att nämnda pump (8) är inrättad att transportera vatten från den första vattenvolymen (5) till den andra vatten volymen (6) via portarrangemangets (1) inre tank och via skrovets första öppning (7).
5. Fördämningsarrangemanget enligt något av kraven 1-4, kännetecknat av, att portarrangemanget (1) innefattar: - åtminstone en andra öppning (7') i skrovet, varvid nämnda andra öppning (7') förbinder portarrangemangets (1) inre tank och den sida av portarrangemanget (1) som vetter mot den andra vattenvolymen (6), varvid nämnda andra öppning (7') innefattar en styrbar ventil som i öppet tillstånd medger fluidkommunikation genom nämnda andra öppning (7').
6. Fördämningsarrangemanget enligt något av föregående krav, kännetecknat av, att nämnda pump (8) är inrättad för framdrivning och/eller manövrering av portarrangemanget (1) då portarrangemangets (1) inre tank är tom.
SE1730046A 2017-02-25 2017-02-25 Fördämningsarrangemang SE541900C2 (sv)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1730046A SE541900C2 (sv) 2017-02-25 2017-02-25 Fördämningsarrangemang
US16/488,430 US20200048852A1 (en) 2017-02-25 2018-02-20 Embanking arrangement
PCT/SE2018/050162 WO2018156070A1 (en) 2017-02-25 2018-02-20 Embanking arrangement
EP18756750.8A EP3585947A4 (en) 2017-02-25 2018-02-20 BACKFILL LAYOUT

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE1730046A SE541900C2 (sv) 2017-02-25 2017-02-25 Fördämningsarrangemang

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1730046A1 SE1730046A1 (sv) 2018-08-26
SE541900C2 true SE541900C2 (sv) 2020-01-02

Family

ID=63254355

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1730046A SE541900C2 (sv) 2017-02-25 2017-02-25 Fördämningsarrangemang

Country Status (4)

Country Link
US (1) US20200048852A1 (sv)
EP (1) EP3585947A4 (sv)
SE (1) SE541900C2 (sv)
WO (1) WO2018156070A1 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE542802C2 (en) * 2018-11-22 2020-07-07 Noaq Flood Prot Ab Protective barrier segment for a temporary liquid-damming protective barrier as well as protective barrier comprising such a protective barrier segment

Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3609979A (en) * 1969-11-21 1971-10-05 Michael Lukawsky Flood control method and apparatus
DE2716073A1 (de) * 1977-04-09 1978-10-12 Blohm Voss Ag Fahrbare verschlussvorrichtung fuer wasserbauliche anlagen
DE3714248A1 (de) * 1987-04-29 1988-11-17 George Paraskevopoulos Hochflutsperrwerk
WO2003057995A1 (en) * 2002-01-09 2003-07-17 Antonio Ieno Device for a total, or partial, operating barrier for a channel and its installation
JP2004052286A (ja) * 2002-07-17 2004-02-19 Mitsubishi Heavy Ind Ltd 堰、及び、堰の建設方法
US20130055946A1 (en) * 2011-09-01 2013-03-07 Dale A. Conway Pumping System For Use On a Moveable Flood Control Barrier

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3377810A (en) * 1966-02-09 1968-04-16 Ernest W. Crumley Pumping apparatus for drydock and caisson
FR2299461A1 (fr) * 1975-01-31 1976-08-27 Marseille Grands Travaux Barrage hydraulique amovible
JP2003129454A (ja) * 2001-10-30 2003-05-08 Ishikawajima Harima Heavy Ind Co Ltd フローティングゲート

Patent Citations (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3609979A (en) * 1969-11-21 1971-10-05 Michael Lukawsky Flood control method and apparatus
DE2716073A1 (de) * 1977-04-09 1978-10-12 Blohm Voss Ag Fahrbare verschlussvorrichtung fuer wasserbauliche anlagen
DE3714248A1 (de) * 1987-04-29 1988-11-17 George Paraskevopoulos Hochflutsperrwerk
WO2003057995A1 (en) * 2002-01-09 2003-07-17 Antonio Ieno Device for a total, or partial, operating barrier for a channel and its installation
JP2004052286A (ja) * 2002-07-17 2004-02-19 Mitsubishi Heavy Ind Ltd 堰、及び、堰の建設方法
US20130055946A1 (en) * 2011-09-01 2013-03-07 Dale A. Conway Pumping System For Use On a Moveable Flood Control Barrier

Also Published As

Publication number Publication date
WO2018156070A1 (en) 2018-08-30
EP3585947A1 (en) 2020-01-01
US20200048852A1 (en) 2020-02-13
EP3585947A4 (en) 2020-12-30
SE1730046A1 (sv) 2018-08-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9279224B2 (en) Self-actuating shoreline flood guard
KR20140092218A (ko) 조석과 파도를 이용한 다단계 복류식 수차발전소구조물.
US8740500B2 (en) Pumping system for use on a moveable flood control barrier
SE541900C2 (sv) Fördämningsarrangemang
US20190048546A1 (en) Wave dissecting and redirecting equipment and system to limit effects of tide on coastal areas
JP4305872B2 (ja) 津波防波堤
Black et al. Salient evolution and coastal protection effectiveness of two large artificial reefs
JP2006249914A5 (sv)
JP2012241320A (ja) 津波防波堤
RU2375518C2 (ru) Устройство для защиты приморских территорий от наводнений
KR20130095617A (ko) 조차와 파도를 이용한 복조지식 해양발전소
JP5080614B2 (ja) 防波堤
Watts Mechanical Bypassing of Littoral Drift at Inlets
JP2005207220A5 (sv)
Tuin et al. Design of storm surge barriers in Gothenburg, Sweden
Wuebben Effect of vessel size on shoreline and shore structure damage along the Great Lakes connecting channels
LIN et al. Numerical modeling of mixed sediment transport in GIWW and West Galveston Bay, Texas
KR20170092211A (ko) 복 조지식 해양에너지발전시스템
Dita et al. COASTAL ENGINEERING ANALYSIS AND DESIGN OF A FETCH-LIMITED STORM-TRACKED LACUSTRINE MARINA
Li Conceptual Solutions to Protect Shanghai Region: Design of Storm Surge Barrier System in the Yangtze Estuary
McAleer Hurricane Studies for Narragansett Bay
Tuthill Structural ice control: A review
JP2006089912A (ja) 津波防波堤
WO2003057995A1 (en) Device for a total, or partial, operating barrier for a channel and its installation
Leys et al. Multi-inlet migration modeling for navigation channel management in Tabusintac Bay, Eastern Canada