SE534635C2 - Metod och apparatur för stycketorvproduktion - Google Patents

Metod och apparatur för stycketorvproduktion Download PDF

Info

Publication number
SE534635C2
SE534635C2 SE1051063A SE1051063A SE534635C2 SE 534635 C2 SE534635 C2 SE 534635C2 SE 1051063 A SE1051063 A SE 1051063A SE 1051063 A SE1051063 A SE 1051063A SE 534635 C2 SE534635 C2 SE 534635C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
peat
piece
field
extraction
stack
Prior art date
Application number
SE1051063A
Other languages
English (en)
Other versions
SE1051063A1 (sv
Inventor
Seppo Patana
Juha Niemiaho
Original Assignee
Juha Niemiaho
Seppo Patana
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Juha Niemiaho, Seppo Patana filed Critical Juha Niemiaho
Publication of SE1051063A1 publication Critical patent/SE1051063A1/sv
Publication of SE534635C2 publication Critical patent/SE534635C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21CMINING OR QUARRYING
    • E21C49/00Obtaining peat; Machines therefor
    • E21C49/04Obtaining peat; Machines therefor by digging in the form of peat sods
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10FDRYING OR WORKING-UP OF PEAT
    • C10F5/00Drying or de-watering peat
    • C10F5/02Drying or de-watering peat in the field; Auxiliary means therefor
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10FDRYING OR WORKING-UP OF PEAT
    • C10F7/00Working-up peat
    • C10F7/08Working-up peat by extrusion combined with cutting
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH OR ROCK DRILLING; MINING
    • E21CMINING OR QUARRYING
    • E21C49/00Obtaining peat; Machines therefor

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Geology (AREA)
  • Geochemistry & Mineralogy (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Combined Means For Separation Of Solids (AREA)
  • Cleaning In General (AREA)
  • Cultivation Of Plants (AREA)

Description

20 25 30 534 B35 KORT BESKRIVNING Syftet med den aktuella uppfinningen är att tillhandahålla en metod och en apparatur för att implementera metoden där ovannämnda nackdelar kan elimineras, dvs. antalet maskiner, arbetsfaser och spillet kan minimeras.
Uppfinningens ändamål uppnås med en metod och en stycketorvmaskine, vilka kännetecknas av det som anges i de självständiga patentkraven. De föredragna utföringsformerna av uppfinningen presenteras i de underordnade patentkraven.
Uppfinningen ger ett flertal fördelar. T.ex. kan användning av frästorv. vil- ken har mindre värmevärde och energltäthet än stycketorv, tack vare den här uppfin- ningen i viss mån ersättas av användning av stycketorv. Fördelarna med uppfinningen är oförnekliga, eftersom behovet av den totala energiförbrukningen och antalet maski- ner som behövs för produktionen kan reduceras. De stora nackdelarna, dvs, damm och brandrisker i samband med frästorv, kan elimineras nästan fullständigt.
En stor fördel med föreliggande uppfinning är att det blir möjligt och lön- samt att utnyttja mindre skördearealer p.g.a. mindre apparatur och ökad effektivitet. I detta sammanhang kan man samtidigt konstatera att produktionen av stycketorv inte är sà beroende av väderleken som produktionen av frästorv. Föreliggande uppfinning höjer ytterligare stycketorvproduktionens oberoende av instabila väderleksförhållan- den. Med den här uppfinningen kan nackdelarna associerade med nuvarande torv- produktionsmetoder avsevärt reduceras eller helt elimineras.
Föreliggande uppfinning minskar på ett betydande sätt antalet produk- tionssteg, sådana som vändning, hopskrapning och siktning, den totala energiförbruk- ningen, energiförbrukningen som används för utvinningsförloppet, och tiden som an- vänts för utvinningen per energienhet. Pà basis av framgångsrika testkörningar med en prototyp kan utvinningsprocessen för stycketorv förnyas och förenklas. Smidighe- ten hos utvlnningsprocessen, den totala effektiviten och miljövänligheten förbättras betydligt. Det som har konstaterats ovan betyder att den ekonomiska konkurrensför- mågan för stycketorv stiger till en ny nivå i jämförelse med andra energiformer och utan påtagligt stöd av samhället.
RITNINGAR l det följande förklaras det uppfinningsenliga operationssättet först gene- rellt och sedan mera detaljerat enligt bifogade ritningar, där 15 20 25 534 635 - Figur 1 presenterar en stycketorvutvinningsmaskin enligt uppfinningen; - Figur 2 visar en utvinningsskruv, lagring och de roterande klornas struktur; - Figur 3 visar strukturen av ett utvinningsrör, utgångsrör och en uttöm- ningslucka; - Figur 4 visar strukturen av hydrauliska rensnings- och öppningstuber, samt avskärningsanordningen och dess fastsättning; - Figur 5 framhåller metoden som möjliggörs av apparaturen; - Figur 6 visar en utföringsform av en gallervält; - Figur 7 visar en utföringsform av en metod; och - Figur 8 framhåller utförandet av metoden.
BESKRIVNING AV NÅGRA UTFÖRINGSFORMER Torvmarken som är utvald för torvproduktion rensas först frän träd, stub- bar och synliga stenar. Torv lyfts ur mossen genom användning av en skruv som drar torven in i utvinningsröret i ett jämnt flöde. l den andra ändan av skruven är en mot- gående gänga anordnad för att reducera trycket och slitaget på den bakre ändan av utvinningsröret. På detta sätt överförs arbetstrycket till och bildas vid utgångsrören för torv. Inuti utvinningsröret är spíralformade blad anordnade som tillsammans med den yttre kanten av den roterande skruven krossar möjliga grenar och kvistar innan de när fram till utgångsrören. För ytterligare säkerhet kan på varje ställe för vartdera utgångs- rör uttömningsklor sättas fast pà utvinningsskruvens axel. Uttömningsklorna har till uppgift att hindra att inget skräp kan komma in i utgångsrören.
Emellertid, om av någon anledning skräp täpper till utgångsrören, kan de hydrauliska öppnings- och rensningstuberna styras in i utgångsrören för att rengöra rören på eventuella hinder. De massiva öppnings- och rensningstuberna kan pressa det hindrande materialt från utgångsrören tillbaka mot skruven. Samtidigt, när öpp- nings- och rensningstuberna är nära att gå in i utgångsrören, öppnas en uttömnings- lucka på motsatta sidan av utgångsrören, vilket gör det möjligt för allt skräp att lämna apparaten via uttömningsluckan. 10 15 20 25 30 35 534 635 De in i utvinningsrören roterande uttömningsklorna garanterar att allt kvarvarande skräp utgàr genom uttömningsluckan. Utgàngsrören kan rengöras på så sätt att föraren varken behöver lämna traktorhytten eller stoppa utvinningsprocessen.
Utvinningsröret har också en lagermontering i den främre ändan, vilken förlänger livstiden på stycketorvapparaten. En fastsättningsram för lagringen hindrar rotstockar och stenar från att komma in i utvinningsskruven. Fastsättningsramen för lagringen fungerar också som en styrsläde, när apparaten går till arbetsdjupet och färdas där. Den förhindrar också apparaten att skadas när den träffar hinder.
Genom utgàngsrören utpressad stycketorv kan avskäras med en avskär- ningsapparat till bitar av önskad längd och fällas sedan på en bandtransportör eller motsvarande, vilken sedan överför bitarna till ett lämpligt avstånd från utvinningsappa- raten till en stycketorvfältstack. Den här processen garanterar att stycketorv kan ut- vinnas också från små områden mångfaldigt i jämförelse med nuvarande utvinnings- metoder. Därtill påskyndar den här nya fältstackmetoden avsevärt produktionen av stycketorv och förbättrar kvaliteten. l den här metoden behöver stycketorven inte alls vändas och hopskrapas på ett fält som innehåller stoft och föroreningar. I den här metoden produceras stycketorvbitar som lager direkt till slycketorvfåltstacken.
Ovanpå det först producerade/utvunna och redan naturligt uttorkade stycketorvlagret placeras ett nytt lager av stycketorv tills en luftig och snabbt torkande ren stycketorvfällstack är färdig. Därmed förblir bitarna av stycketorv ovanpå varandra och torkar ut helt utan nâgra hopskrapningar och vändningar. Därför kan alla såll- ningsfaser också undvikas eftersom främmande partiklar inte blandas i stycketorven.
Med hjälp av den där uppfinningen kan stycketorv överföras i början av utvinningspro- cessen till en stycketorvfältstack, som således uppnås med endast en arbetsfas och en maskin. Jämfört med den traditionella utvinningsmetoden kan flera arbetsfaser lämnas bort som onödiga.
Med denna uppfinning produceras stycketorv direkt till en mångfald av överlappande lager och fältstacken, som bildas därigenom, kan företrädesvis direkt samlas in på hjulen med hjälp av en omlastare och sedan transporteras till den när- maste torvstacken eller till en förbränningsanläggning. Den här nya produktionsmeto- den innehåller sáledes endast två arbetsfaser, dvs. produktionen av torvbitar direkt till en fältslack och omlastningen av bitarna lill en transportenhet.
Figur 1 visar en utföringsform av en stycketorvutvinningsmaskin enligt uppfinningen, där ett utvinningsrör eller rörhölje 2 är fastsatt till en stålbalkram 1, och vari inuti utvinningsröret 2 är en lagermonterad utvinningsskruv 3 arrangerad. Röret 10 15 20 25 30 534 E35 har två funktioner. Å ena sidan täcker det skruven och skyddar därmed den mot till exempel stenar. A andra sidan samarbetar röret med skruven pà ett sådant sätt att utvinningsröret bestämmer utrymmet där utvinningsskruven kan rotera och hindrar torven från att falla ifrån skruven. Pâ den nedre delen av utvinningsröret finns ett la- gerfäste och en skyddsram 4 anordnade, som också fungerar som en styrsläde och som skyddar skruven 3 mot skador.
Utvinningsröret 2 är monterat till stålramen 1 i en vinkel på cirka 35 grader med avseende på marken. På den nedre ändan av utvinningsröret 2 finns en extra lucka 5, som kan öppnas med en hydraulisk cylinder, för att kunna öka matningen av torv till skruven 3 vid behov. i den andra ändan av utvinningsskruven 3 är en växellà- da monterad för att överföra den kraft som behövs till utvinningsskruven 3. Utvin- ningsskruvens axel är försedd med en rullkedja-kugghjulskarv 7, som förbättrar axelns uthållighet. Kraften som kommer till växellådan 6 överförs företrädesvis med en länk- axel 8 från kraftkällan såsom en traktor.
De hydrauliskt fungerande öppnings- och rensningstuberna 9, uttömnings- luckan 10 och den extra luckan 5 kan kontrolleras från traktorhytten. En lagermonte- rad avskärningsenhet 11 fungerar automatiskt med hjälp av rörelseenergin från stycketorven. Det vill säga avskärningsenheten kan innehålla ett visst antal blad som är arrangerade i en bestämd vinkel gentemot varandra i en roterande struktur. När stycketorven kommer ut frán utgångsrören, knuffar den ett av bladen i avskärningsen- heten, vilket gör att enheten börjar rotera och därför kan nästa blad klippa av stycke- torven. Stycketorvbitarna är normalt 50 till 200 mm långa och har en diameter på 40 till 80 mm. Längden på bitarna kan justeras genom att ändra antalet blad i avskär- ningsenheten och diametern pà bitarna genom användning av utgángsrör med en annan diameter.
En bandtransportör 12 eller liknande är företrädesvis fastsatt under ut- gångsrören 13 och avskärningsenheten 11 med hjälp av två vågräta stift 14, varav ett är försett med ett vertikalt stift, som är försett med ett gångjärn. Med hjälp av gång- järnstiftet kan bandtransportören vridas åt sidan och läsas under vägtransport. Höjden av bandtransportörens fallända justeras med en vinsch 15 och ett förtöjningsstag 16.
På detta sätt kan stycketorvbitarna styras lodrätt till önskad plats. Styrning av bitarna i längdriktningen kan förbättras genom att förse transportören med en triangelplàt eller liknande. Bandtransportören kan förses med styrningslameller, varigenom stycketorv- bitarna utkomna från utgàngsrören fördelas jämnt på transportbandet. Med hjälp av 10 15 20 25 30 35 534 635 lamellerna håller bitarna rätt spår på bandtransportören. Därigenom kan bitarna förde- las jämnt pà stycketorvfältstacken.
Användning av bandtransportören 12 förhindrar att avfall från mossen blandas i stycketorven eftersom stycketorven sätts direkt undan som lager till en plats varifrån den blir upplastad. Således finns det inget behov av att vända, hopskrapa och sålla stycketorv på mossfältet som innehåller föroreningar. Föroreningar, sådana som stenar och rotstockar, försämrar traditionellt energiegenskaperna hos stycketorven.
Vinschen 15 kan användas mekaniskt eller hydrauliskt. Transportörens 12 kraftkälla kan vara en hydraulisk motor 17, med vilken hastigheten på transportören 12 kan också lätt justeras ifrån hytten, om det behövs.
Figur 2 visar strukturen av utvinningsskruven 3, lagermonteringen och de roterande klorna 21, där utvinningsskruven 3 har lagerarrangemang på båda ändar för att förbättra den funktionella pàlitligheten och förhindra att skruven skadas. Skruven 3 består, som figuren visar, av ett malningsblad 18 som kringgàr den yttersta kanten av skruven 3, en utvinningsgänga 19, och dess motgänga 20 och hàrdstàlklor 21 fastsat- ta pá skruvens 3 axel och anordnade mellan gängan 19 och motgängan 20. Vid be- hov kan uttömningsklorna 21 förses med blandningsvingar 22 eller motsvarande. ln- kommande torv i utvinningsröret styrs in till den icke-gängade sektionen och utgångs- rören 13 under högt tryck, blandas p.g.a. påverkan av uttömningsklorna och bland- ningsvingarna och pressas genom utgàngsrören 13 till en bandtransportör 12 eller liknande.
Figur 3 visar strukturen av utvinningsröret 2, utgàngsrören 13 och uttöm- ningsluckan 10, där utvinningsröret 2 är försett med utgångsrör 13, vilka är monterade l en vinkel som kan vara cirka 35 grader fràn centrumllnjen av utvinningsröret pà så sätt att rören är i rät linje med transportören 12. Rammonteringen av utgàngsrören 13 kan vara stadigt arrangerad till utvinningsröret 2. De rammonterade rören är försedda med en fläns, till vilken en utgángsrörserie med olika diameter och form kan företrä- desvis fastsättas.
Utvinningsröret 2 kan dessutom förses med spiralliknande hàrdstàlblad 24, vilka utsträcker sig till motgáende gänga av utvinningsskruven 3 och är stadigt monterade pà innerväggen av utvinningsröret 2. Utvinningsrörets 2 blad 24 och bladet 18 malar tillsammans avfallet som kommer in i utvinningsröret 2. När ett utgàngsrör 13 eller några utgángsrör blockeras, öppnas uttömningsluckan 10 samtidigt med hjälp av en hydraulcylinder, när öppnings- och rensningstuberna börjar röra sig mot ut- gàngsrören 13. Således kan det material som öppnings- och rensningstuberna 9 har 10 15 20 25 30 534 B35 avlägsnat från insidan av utgàngsrören 13 falla bort från enheten via uttömningsluck- an 10.
Figur 4 visar strukturen av öppnings- och rensningstuberna 9 och avskär- ningsenheten 11 och dess fastsättning. Öppnings- och rensningstuberna 9 är företrä- desvis fastsatta stadigt till kontrollenhetens stàlram 25, som är kapabel att röra sig med hjälp av ett motstycke av kontroilenheten och hydraulcylindern sá att utgångsrö- ren 13 kan rengöras och att tuberna 9 kan returneras till startläge utan att föraren be- höver lämna traktorhytten eller stoppa utvinningsprocessen på något sätt. i praktiken kan detta utföras så att när föraren märker tllltäppning i ett eller flera av utgàngsrören, kan han trycka på en kontrollknap i hytten. Detta medför att uttömningstuberna 9 snabbt träder in i och ut från utgángsrören 13. Denna rengöringsoperation kan i prak- tiken vara så snabb att det inte finns någon anledning att stoppa utvinningen av stycketorv under rengöringen.
Avskärningsenhetens blad 11 är företrädesvis fastsatta till länkarmar 26 som är fastsatta till kontrollenhetens ram 25. När uttömningstuberna 9 börjar röra på sig, lyfter länkarmarna 26 upp avskärningsbladen 11 så att uttömningstuberna kan röra sig utan hinder. Avskärningsenheten 11 är lagrad på båda ändarna och den fun- gerar på basis av rörelseenergin hos stycketorven. När avskärningsbladet roterar runt sin egen axel, klipper det stycketorven till bitar av önskad längd innan stycketorven faller ned på transportören. Bitarnas önskade längd och därmed bitens uttorknings- hastighet kan justeras genom att ändra antalet skärblad och storlek eller diameter på utgångsrören 13.
Figur 5 visar en skördemetod som tillämpas på en maskin, där bandtrans- portören 12 eller liknande är företrädesvis fastsatt pà ramen och under utgångsrören och avskärningsenheten av stycketorvmaskinen. Längden pá bandtransportören kan vara justerbar. Ett sätt att uppnå detta är att låta bandtransportören rotera kring tre punkter, vars positioner är justerbara med avseende på varandra. När den maximala längden på transportören är önskad, kan de tre punkterna ligga i linje. Om en kortare transportör önskas, kan de tre punkterna flyttas till en form av en triangel. Höjden av bandtransportörens fallända kan justeras under produktionen med en vlnsch 15 och ett förtöjningsstag 16. Därigenom kan stycketorv styras till önskad plats i fältstacken.
Alternativt kan längden på transportören vara fast. Då kan stycketorvbitar- na ledas från ena sidan av stacken över toppen till andra sidan av stycketorvfältstack- en när stycketorvmaskinen är tillräckligt nära stycketorvfältstacken. 10 15 20 25 30 35 534 635 Den här uppfinningen gör det möjligt att skörda från samma teg till samma fältstack flera gånger pä så sätt att dessa åtskilliga överlappande lager gradvis bildar en torr och ren fältstack 27, som företrädesvis kan samlas in med en omlastare direkt till en transportenhet och transporteras till en torvstack eller till användningsstället.
Figur 5 visar fyra lager av stycketorv 31 transporterade till fältstacken.
Som figuren visar, är stycketorven i de tre nedersta lagren förminskade i storlek jäm- fört med det just utvunna fjärde och högsta lagret av stycketorv. När stycketorven tor- kar ut, förflyttar sig bitarna och utrymme bildas mellan angränsande bitar i samma lager och mellan bitarna i olika lager. Således, genom att làta stycketorven torka ut naturligt cirka 3 till 6 dagar, företrädesvis mindre än två veckor, innan man lägger ett nytt lager av stycketorv pá stycketorvfältstack, erhålls en luftig och väl ventilerad fält- stack.
Basen av stycketorvfältstacken 27 kan bildas att ha ett galler 30, vilket ut- sträcker sig på tvären gentemot spetsen av fältstacken. Regnvatten kan därmed löpa längs efter gallret pà fältstackens sidor i riktning bort från spetsen. Pä detta sätt har även det lägsta lagret av stycketorv goda uttorkningsförhållandena även i regnig vä- derlek.
Figur 6 visar en utföringsform av en gallervält 28, vars metallsektioner 29 bildar galler pà fältstackbasen, när basen för lagren formas. Gallret låter regnvatten passera basen sà att det lägsta stycketorvlagret inte behöver vara på en våt yta. Re- dan efter ett par timmar efter rullning blir basytan och gallret hårdare och formar en vattenavvisande yta.
Fältstackmetoden kommer nu att beskrivas med hänvisning till figur 7. l 702 utformas basen för fältstacken. Före detta steg kan en produktionsarea eller teg rensas från träd, rotstockar och synliga stenar. Basen kan ha en bredd pà 2 till 8 me- ter, företrädesvis cirka 6 meter, till exempel. Fallraderna av stycketorv kan vara cirka 50 cm breda. Ett lager av stycketorv avser täckningen av stycketorv förflyttad på fält- stacken med fallrader. Ett lager kan här avse stycketorv placerad pà ena eller på båda sidorna av stycketorvfältstacken.
Vanligtvis är bredden av en teg cirka 20 meter och därmed, i det här ex- emplet, kvarstår 14 meter av tegens bredd för effektiv produktion. Bredderna av fält- stacken eller av tegen är inte begränsande till exemplen visade ovan. Fältstacken till vilken stycketorvlager samlas, är därmed smal i jämförelse med den totala bredden av tegen, dvs. bredden av fältstacken är mindre än hälften av den totala bredden avte- gen, kan även bli mindre än en tredjedel av den totala bredden av tegen. Fältstacken 10 15 20 25 30 534 635 är företrädesvis placerad i mitten av tegen, men kan alternativt vara på andra ställen beroende på tegens egenskaper.
Tegens längd beror av mossens area. Det kan finnas en mångfald av te- gar på mossen och de kan vara separerade från varandra med diken. Längden av fältstacken är väsentligen densamma som längden av produktionsfältet. På ändarna av produktionsfält kan man lämna utrymme så att en traktor kan köra runt fältstacken.
Fältstacken kan därmed vara något kortare än produktionsfältet.
Basen av fältstacken kan först utjämnas med en planeringsskruv. som jämnar ut basen och kan eventuellt göra basen lutande i riktning mot dikena pà så sätt att den högsta punkten av basen är i mitten av basen. Till sist kan basen rullas med en gallervält så att galler bildas på båda sidor av basen, där gallren sedan låter regn- vatten passera basen. Den rullade ytan av basen hårdnar och blir vattenavvisande redan några timmar efter behandlingen. Pà detta sätt bildas en optimal torkningsbas för uttorkning av stycketorv.
Fältstackens bas kan ha en form av lätt sluttande sadeltak eller liknande.
Vid byggandet och utjämnlngen av basen på vilken det första produktionslagret av stycketorvfältstacken från tegen är producerat, kan där vara en lutning på minst 5 cm/meter på båda sidor av basen så att avlednlngen av regnvatten säkerställs och att bitarna uttorkar så snabbt som möjligt oberoende av väderlek. Alternativt kan det för- sta lagret av stycketorv samlas in på en plan bas, i vilket fall det lägsta lagret av stycketorv kanske inte torkar ut lika bra som de andra lagren placerade ovanpà det nedersta lagret.
I 704 utvinns torv från mossen. I 706 utpressas torv in i utgàngsrören. I 708 avskärs torv till stycketorv. l 710 transporteras ett första lager av stycketorv på basen, så att det utgör det första lagret av stycketorvfältstacken. Utvinning av stycke- torv enligt metoden kan utföras pà en area omfattande tegen exklusive arean som täcks av fältstacken. l 712 får det första lagret av stycketorv l fältstacken torka ut på ett naturligt sätt under påverkan av sol och vind utan vändning ochleller hopskrapning. l 714, vilket kan äga rum efter 3 till 6 dagar, företrädesvis under två veck- or, efter utvinningen av det föregående lagret. utvinns och transporteras följande lager av stycketorv ovanpà det föregående lagret. Det just utvunna lagret av stycketorv som är ovanpå det föregående lagret av stycketorv i fältstacken tillåts sedan torka ut några dagar före tillsättning av ett nytt lager av stycketorv till fältstacken. 10 15 20 25 30 35 534 535 10 Ovannämnda steg kan sedan upprepas ett antal gånger under skördesä- songen. Antalet lager vilka är insamlade från tegen kan vara 2 till 16, till exempel. Det måste noteras att när stycketorv samlas in till fältstacken, bildas en vattenavvisande yta redan efter nägra timmar. När uttorkningen fortskrider, reduceras bitens storlek.
När det finns en mångfald av lager i stacken, skapar bitarnas uttorkning och rörelse en struktur med utrymme mellan bitarna. Fältstacken som har lager av stycketorv och torkar ut på ett naturligt sätt och blir därmed automatiskt mycket väl ventilerad. I själva verket ju högre antalet lager är, desto bättre blir omständigheterna för uttorkning. l den ovan beskrivna metoden berör endast det lägsta lagret av stycketorv markytan.
I 716, i slutet av skördesäsongen, upplockas stycketorv (lagren) som har uttorkat naturligt i fältstacken, dvs., omlastas för transportering till en lagerstack eller en förbränningsanläggning. Naturlig uttorkning hänvisar här till uttorkning under pà- verkan av solsken och vind endast. Det finns inget behov av hopskrapning och vänd- ning av stycketorven. Figur 8 framlyser implementeringen av metoden. Det visar ett stycketorvproduktionsfält 850 med diken 852, 854 på båda sidor om produktionsfältet.
Stycketorv insamlas till en stycketorvfältstack 862, som väsentligen kan vara i mitten av produktionsfältet 850. Stycketorvfältstacken 862 är smal jämfört med den totala bredden av produktionsfältet 850. Fältstacken har väsentligen samma längd eller är lite kortare än produktionsfältet. Basen av stycketorvfältstacken 862 kan ha en bas med en spets 856 och åtminstone delvis lutande sidor 858, 860. Lutningen tillåter regnvatten att rinna bort från stycketorvstacken till mossen och vidare mot dikena 852, 854.
Figur 8 illustrerar också rörelsen av traktorn som utför utvinningen av stycketorv. Traktorn visas i 4 olika positioner från 854A till 854D. I position 854 är stycketorvmaskinen nära stycketorvfältstacken och bandtransportören kan vara i sin korta utformning. Stycketorv kan transporteras till den sida som är närmare traktorn eller över spetsen 856 till andra sidan av fältstacken.
I position 854B är maskinen nära en kant av produktionsfältet. Eftersom avståndet till fältstacken 862 är långt, måste bandtransportören ha sin maxlmilängd.
Position 854C framhåller situationen där maskinen går runt fältstacken från ena sidan till andra. l position 854D arbetar maskinen på andra sidan av fält- stacken än i positioner 854A till 854C och arbetsriktningen är visad med en pil i fron- ten av maskinen.
Därmed avser metoden och apparaturen produktion av stycketorv fràn en produktionsarea. Produktionsarean kan vara en rektangulär teg med en bredd på cir- 10 15 20 25 30 534 635 11 ka 20 meter, till exempel, och begränsad av diken på båda sidor av tegen. Längden av produktionsfältet kan vara från tiotals meter till flera kilometer.
Utvunnen stycketorv från tegen transporteras till en stycketorvfältstack, där stycketorven tillåts torka ut naturligt, dvs. utan hopskrapning och vändning.
Stycketorvfältstacken kan vara placerad i mitten av tegen, till exempel. Därmed kan arbetsmasklnen arbeta runt fältstacken och föra den extraherade stycketorven från båda sidor av fältstacken till fältstacken. Fältstacken är smal jämfört med den totala bredden av tegen, dvs. bredden av lagerbasen är mindre än hälften eller mindre än en tredjedel av tegbredden.
Fältstacken kan ha en bas som bildas i form av en äs med en spets och åtminstone delvis lutande sidor. Vinkeln på lutningen kan vara 2 till 10 grader.
Var och en av sidorna av fältstacken kan förses med galler vilka utsträcker sig på tvären gentemot spetsen. Därmed rinner regnvatten bort från basen och insam- lad stycketorv på basen har optimala uttorkningsförhållanden.
Nya lager av stycketorv kan insamlas till fältstacken med intervall på någ- ra dagar, till exempel, beroende på väderförhållandena.
Maskinen som uträttar stycketorvproduktion har en skruv för att utvinna stycketorv från produktionsarean. Maskinen är också försedd med en bandtransportör som är konfigurerad att transportera just vunnen stycketorv till lagerbasen.
Maskinen kan ha anordningar för justering av bandtransportören för att föra stycketorv till fältstacken från olika distanser mellan maskinen och stacken. Detta kan utföras genom justering av bandtransportörens längd.
Maskinen kan också vara konfigurerad för justering av bandtransportö- rens höjd på sådant sätt att stycketorv kan fällas till fältstacken från ett kort fallavstånd mellan bandtransportören och toppytan av fältstacken av stycketorv. På detta sätt undviks brytning av stycketorven när den fälls på stacken. Transportörens fallända för stycketorv kan vara justerbar i höjdläge med hjälp av en vinsch och ett förtöjningsstag. l en utföringsform tillhandahålls en stycketorvmaskin som omfattar ett ut- vinningsrör som inkapslar en utvinningsskruv omfattande en gänga och en motgänga för densamma, varvid maskinen vidare omfattar ett utgàngsrör som tillåter att stycke- torv utgår från utvinningsröret. På utvinningsskruvens axel mellan utvinningsgängan och motgången, på den icke-gängade sektionen av skruven, kan en uttömningsklo vara positionerad i samma position som utgàngsröret, vilken uttömningsklo är konfigu- rerad att krossa och avlägsna avfall från ändan av utgångsröret. Därmed roterar ut- 10 15 20 25 30 534 635 12 tömningsklon tillsammans med skruven och rensar änden av utvinningsrörel på varje rotationscykel.
I en utföringsform tillhandahålls en stycketorvmaskin som omfattar ett ut- vinningsrör som inkapslar en utvinningsskruv, varvid maskinen vidare omfattar ett utgångsrör som tillåter att stycketorv utgår från utvinningsröret. Ytterligare omfattar stycketorvmaskinen en uttömnings- och rensningstub som kan införas i utgångsröret för att avlägsna alla hinder däri. Maskinen kan omfatta en uttömningslucka i utvin- ningsröret som tillåter hindret att utgå från utvinningsrör, vilket öppnande av uttöm- ningsluckan kan vara koordinerat med utgångs- och rensningsrörens operation så att operation av öppnings- och rensningstuber är konfigureras att utlösa öppnandet av uttömningsluckan.
I en utföringsform tillhandahålls en stycketorvmaskin som omfattar ett ut- vinningsrör som inkapslar en utvinningsskruv, varvid maskinen vidare omfattar ett utgångsrör som tillåter att stycketorv utgår från utvinningsröret. Stycketorvmaskinen omfattar ytterligare en roterande avskärningsenhet för avskärning av torv som utgår från utgångsröret till bitar, där avskärningsenheten är konfigurerad att rotera på basis av rörelseenergin fràn stycketorv. Således roterar fallande stycketorv avskärningsen- heten som har en mångfald av blad.
Stycketorvmaskinen kan omfatta malningsblad som är positionerade in i utvinningsröret, och en utvinningsskruv, till vars axel en utvinningsgänga och dess motgänga år installerade.
I stycketorvmaskinen, på utvinningsskruvens axel mellan utvinningsgäng- an och motgängan, kan uttömningsklor och blandningsvingar av hàrdstàl vara fastsat- ta på axeln.
Stycketorvmaskinen kan omfatta en extra lucka i utvinningsröret för ökad matning av torv och en uttömningslucka för avlägsnandet av avfall och för service, l stycketorvmaskinen kan den extra luckan, uttömningsluckan, och öpp- nings- och rensningstuberna vara fjärrstyrda så att det inte är nödvändigt att avbryta utvinningsprocessen. l stycketorvmaskinen kan stycketorvstyrtransportören vara svängbar till si- dan och låsbar med en làstapp under transporten.
I stycketorvmaskinen kan den nedre ändan av utvinningsröret vara för- sedd med en fästanordning och skyddsram, vilka företrädesvis opererar som en styr- släde eller liknande. 534 635 13 Det är uppenbart att uppfinningen inte är begränsad tiil ovan presenterade utföringsformer. utan den kan modifieras inom ramen för patentkraven.

Claims (14)

534 635 /Ll Patentkrav
1. Produktionsmetod för stycketorv omfattande: - utvinning (704) av torv från ett torvproduktionsfält genom användning av en utvinningsskruv (3) anordnad i ett utvinningsrör (2); - pressande (706) av den utvunna torven till utgångsrör (13) anordnade till utvinningsröret (2); - avskärning (708) av den pressade torven som kommer ut från utgàngsrören (13) till stycketorvbitar (31), - k ä n n ete ckn ad av att med användning av en transportör (12) transporteras (714) stycketorven (31) som utvunnits från olika avstånd (854A-854D) på torvproduktionsfältet (850) till en stycketorvfältstack (862) så att den just utvunna stycketorven förs ovanpå tidigare utvunnen och utan vändning och ihopskrapning torkad stycketorv.
2. Metod enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att stycketorven (31) transporteras till en fältstack (862) som är väsentligen av samma längd som torvproduktionsfältet (850).
3. Metod enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av att stycketorven (31) transporteras till en stycketorvfältstack (862) som är smal jämfört med bredden av torvproduktionsfältet (850).
4. Metod enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av: - utvinning av stycketorv (31) från båda sidor av stycketorvfältstacken (862), som är belägen väsentligen i mitten av torvproduktionsfältet (850); och - transport av stycketorven (31) som utvunnits från båda sidor av stycketorvfältstacken (862) till stycketonrfältstacken (862) som är placerad väsentligen i mitten av torvproduktionsfältet (850).
5. Metod enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av: - transport av den just utvunna stycketorven som ett lager av stycketorv (31) till stycketorvfältstacken (27) som innehåller ett eller flera tidigare utvunna och naturligt uttorkade lager av stycketorv (31).
6. Metod enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n at av: - transport av den just utvunna stycketorven till stycketorvfältstacken (862), som har en markbas formad till en ås med en spets (856) och sluttande sidor (858, 860). 534 635 15
7. Metod enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av: -transport av den just utvunna stycketorven till stycketorvfältstacken (862), som har en markbas formad till en ås med en spets (856) och sluttande sidor (858, 860), och var och en av sidorna har galler (30) som sträcker sig på tvären till spetsen (856).
8. Metod enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a d av: - transport av den just utvunna stycketorven (31) ovanpå stycketorv i stycketorvfältstacken (27), vilken stycketorv har uttorkat naturligt i mindre än två veckor.
9. Stycketorvutvinningsmaskin, omfattande - en utvinningsskruv (3) för utvinning av torv från ett torvproduktionsfält (850), varvid utvinningsskruven (3) är anordnad i ett utvinningsrör (2); - utgångsrör (13) anordnade till utvinningsröret (2) för att pressa torven; och - medel för att avskära (11) den pressade torven som kommer ut från utgàngsrören (13) till stycketorvbitar, k ä n n e t e c k n a d av: - en transportör (12) konfigurerad att transportera den just utvunna stycketorven till en stycketorvfältstack (862); och - medel för att reglera transportörens (12) längd för att transportera den just utvunna stycketorven till stycketorvfältstacken (862) från olika avstånd (854A- 854D) mellan maskinen och stycketorvfältstacken (862) så att den just utvunna stycketorven transporteras ovanpå tidigare utvunnen och utan vändning och ihopskrapning torkad stycketorv.
10. Stycketorvutvinningsmaskin enligt patentkrav 9, kä n n ete ck n a d av att maskinen omfattar medel för att justera transportörens (12) höjd så att stycketorven kan fällas på stycketorvfältstacken från ett kort fallavstånd mellan transportören (12) och stycketorvfältstackens (862) övre yta.
11. Stycketorvmaskin enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n a d av att maskinen omfattar ett utvinningsrör (2) som rymmer en utvinningsskruv (3), omfattande en gänga (19) och en motgänga (20) för nämnda gänga (19), varvid maskinen vidare omfattar ett utgångsrör (13) för att låta den pressade stycketorven komma ut från utvinningsröret (2).
12. Stycketorvmaskin enligt patentkrav 11, k ä n n e t e c k n a d av att på utvinningsskruvens axel mellan utvinningsgängan (19) och motgängan (20) är en 534 635 /b tömningsklo (21) placerad vid positionen för utgångsröret (13), vilken tömningsklo (21) är konfigurerad att avlägsna avfall från ändan av utgángsröret (13).
13. Stycketorvmaskin enligt patentkrav 11, k ä n n e t e c k n a d av att maskinen omfattar öppnings- och rensningstuber (9) för att avlägsna hinder i utgàngsrören (13).
14. Stycketorvmaskin enligt patentkrav 9, k ä n n e t e c k n a d av att maskinen omfattar en roterande avskärningsanordning (11) för att skära av torven till stycketorvbitar (31), vilken avskärningsanordning (11) är konfigurerad att rotera på basis av rörelseenergin hos stycketorven (31).
SE1051063A 2008-03-13 2009-03-12 Metod och apparatur för stycketorvproduktion SE534635C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20080205A FI20080205L (sv) 2008-03-13 2008-03-13 Produktionsmetod för stycketorv samt stycketorvmaskin
PCT/FI2009/050196 WO2009112640A1 (en) 2008-03-13 2009-03-12 Method and apparatus for sod peat production

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE1051063A1 SE1051063A1 (sv) 2010-10-11
SE534635C2 true SE534635C2 (sv) 2011-11-01

Family

ID=39269442

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE1051063A SE534635C2 (sv) 2008-03-13 2009-03-12 Metod och apparatur för stycketorvproduktion

Country Status (6)

Country Link
CA (1) CA2716955A1 (sv)
EE (1) EE05635B1 (sv)
FI (3) FI20080205L (sv)
RU (1) RU2492325C2 (sv)
SE (1) SE534635C2 (sv)
WO (1) WO2009112640A1 (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2637346C1 (ru) * 2016-10-26 2017-12-04 федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Санкт-Петербургский горный университет" Способ разработки торфяных месторождений
RU190225U1 (ru) * 2019-02-27 2019-06-24 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования "Тверской государственный технический университет" Устройство для ремонта картовых канав
CA3039879A1 (fr) * 2019-04-09 2020-10-09 Premier Horticulture Ltee Methodes et appareils pour le prelevement de l'acrotelme de tourbieres
FI128608B (sv) * 2019-06-28 2020-08-31 Vapo Oy Färfarande och anordning för att avlägsna vatten från vitmossa och en arbetsmaskin för att lyfta och torka vitmossa

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI27767A (fi) * 1955-07-11 Strenge Gebhard Anordning för skärning och vändning av på marken utbredda torvmassor, särskilt torvstrangar
CH629249A5 (en) * 1977-10-31 1982-04-15 Saalasti Tapio Peat sod machine
FI62331C (fi) * 1981-05-25 1982-12-10 Bogplan Ky Bittorvmaskin
FI64810C (fi) * 1982-03-17 1984-01-10 Korte & Kni Kortteen Konepaja Torvmaskin
FI75181C (sv) * 1982-09-10 1988-05-09 Turvejuvonen Kommandiittiyhtio Torvproduktionsförfarande och arbetsmaskin för genomförande av förfara ndet.
RU2184236C1 (ru) * 2000-12-27 2002-06-27 Тверской государственный технический университет Устройство для послойной добычи кускового торфа
CA2483746A1 (en) * 2003-10-17 2005-04-17 Vapo Oy Method and equipment for producing horticultural or fuel peat and a fuel peat product

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009112640A1 (en) 2009-09-17
EE201000072A (et) 2010-12-15
FI20090006A0 (sv) 2009-01-07
CA2716955A1 (en) 2009-09-17
FI122711B (sv) 2012-05-31
FI20106034A (sv) 2010-10-07
RU2492325C2 (ru) 2013-09-10
FI20080205A0 (sv) 2008-03-13
EE05635B1 (et) 2013-02-15
RU2010139978A (ru) 2012-04-20
FI20080205L (sv) 2009-09-14
SE1051063A1 (sv) 2010-10-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20140295923A1 (en) Extractor apparatus and system for intact crop residue collection and deposition
SE454096B (sv) Roterbar separationskorg med kopplingsorgan till redskapsberare
US20180010319A1 (en) Ditch digging and ditch cleaning apparatus
CN101949763B (zh) 一种近地表风沙流长期监测方法
CN203416580U (zh) 农田深层残留地膜回收机组
SE534635C2 (sv) Metod och apparatur för stycketorvproduktion
CN110915454B (zh) 一种园林绿化修剪清理机
CN207959310U (zh) 一种角度可调的淤泥吸收装置
CN1306741A (zh) 在丛林中收获成材树的方法和执行该方法的机械
AU2020252426B2 (en) Method and apparatus for removing plants or other material existing in water
US3087187A (en) Automated leaf collector
CN105850248B (zh) 全方位气动膜杂分离残膜回收机
CN218322797U (zh) 一种园林设计生态防护坡
CN214116794U (zh) 一种矿山生态修复用绿植蓄水筒
CN211646226U (zh) 一种市政工程道路养护设备
CN209643366U (zh) 一种草坪修整机械设备
FI127950B (sv) Anordning för avlägsning av vägvall
JP2009011248A (ja) 植物掘起し装置
CN205670918U (zh) 全方位气动膜杂分离残膜回收机
CN100586267C (zh) 芦苇收割机
CN212728078U (zh) 一种白及基地除草设备
CN210491698U (zh) 一种具有去泥功能的园林绿化用除草装置
CN211707005U (zh) 一种路桥施工用破碎筛分装置
CN107338818A (zh) 冰上扫扬推雪钻孔挖坑栽树推土车
CN114918220A (zh) 一种绿化养护设备及其养护方法

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed