SE533520C2 - Framdrivningsanordning för en ytgående vattenfarkost - Google Patents

Framdrivningsanordning för en ytgående vattenfarkost

Info

Publication number
SE533520C2
SE533520C2 SE0900180A SE0900180A SE533520C2 SE 533520 C2 SE533520 C2 SE 533520C2 SE 0900180 A SE0900180 A SE 0900180A SE 0900180 A SE0900180 A SE 0900180A SE 533520 C2 SE533520 C2 SE 533520C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
guide rails
drive shaft
rotor
nozzle
propulsion device
Prior art date
Application number
SE0900180A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0900180A1 (sv
Inventor
Magnus Eriksson
Original Assignee
Echandia Marine Sweden Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Echandia Marine Sweden Ab filed Critical Echandia Marine Sweden Ab
Priority to SE0900180A priority Critical patent/SE533520C2/sv
Priority to PCT/SE2010/000032 priority patent/WO2010093305A1/en
Publication of SE0900180A1 publication Critical patent/SE0900180A1/sv
Publication of SE533520C2 publication Critical patent/SE533520C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H1/00Propulsive elements directly acting on water
    • B63H1/02Propulsive elements directly acting on water of rotary type
    • B63H1/12Propulsive elements directly acting on water of rotary type with rotation axis substantially in propulsive direction
    • B63H1/14Propellers
    • B63H1/18Propellers with means for diminishing cavitation, e.g. supercavitation
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H5/00Arrangements on vessels of propulsion elements directly acting on water
    • B63H5/07Arrangements on vessels of propulsion elements directly acting on water of propellers
    • B63H5/14Arrangements on vessels of propulsion elements directly acting on water of propellers characterised by being mounted in non-rotating ducts or rings, e.g. adjustable for steering purpose
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H11/00Marine propulsion by water jets
    • B63H11/02Marine propulsion by water jets the propulsive medium being ambient water
    • B63H11/04Marine propulsion by water jets the propulsive medium being ambient water by means of pumps
    • B63H11/08Marine propulsion by water jets the propulsive medium being ambient water by means of pumps of rotary type

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Structures Of Non-Positive Displacement Pumps (AREA)

Description

20 25 30 35 533 520 Ett propellerblad som skär igenom vattnet har högst hastighet i vinkelled vid sin bladspets. Vid ett givet konstant varvtal så ökar denna hastighet med radien, dvs. en propeller med större diameter har högre bladspetshastighet än en med mindre diameter. Turbulenta fenomen som avlösning och kavitation tenderar att öka med ett ökande Reynoldstal. Reynoldstal ökar med ökande hastighet och ökande karakteris- tisk längd. För en hydrodynamisk profil, som tvärsnittet av ett propellerblad i princip är utgör normalt profilens kordatängd den karakteristiska längden. Kordalängden är längden på en given profil från dess framkant till dess bakkant. Det är normalt att bladet har olika kordalängder pà olika radier, man anger normalt rotkordans längd vid bladfoten, toppkordan vid bladets topp och en medelkorda som är ett medelvärde för alla radier från dess fot till dess topp. Tjockleken pà profilen längs med korclan definierar sedan bladets form.
Ett syfte med uppfinningen är att lösa det tekniska problemet med buller och vibrationer när rotorblad och ledskenor blir hydrodynamiskt pà- och avlastade vid rotorbladens rotation runt sin drivaxel. Minskande vibrationer kan användas för att optimera hállfastheten för ingående komponenter. uppfinningen löser problemet genom att den får den utformning som framgår av det efterföljande självständiga patentkravet. Övriga patentkrav avser fördelaktiga utföringsformer av uppfinningen, som ger ytterligare förbättrad verkningsgrad för pumpjetaggregatet genom att rotorblad och ledskenor kan optimeras. l det följande kommer uppfinningen att beskrivas närmare med hänvisning till bifogade ritning. där fig. 1 visar en elektrisk podmotor med ett akterrnonterat pumpjetaggregat och dess fästanordning i form av en fena, fig. 2 visar ett pumpjetaggregat med dysa, stator och rotor sedd bakifrån och fig. 3 visar en principskiss sedd bakifrån över en sned infästning av en ledskena.
Fig. 1 visar en pod 1 innehållande en elmotor. Poden kan fästas till undersidan av en vattenfarkost med en fena 2. l andra fall kan poden fästas till akterspegeln på en båt med en något annorlunda fâstanordning, mer lik ett inombordsdrev. Även i ett sådant fall fäster fästanordningen pà översidan eller framsidans övre del av poden. I figuren 10 15 20 25 30 35 533 520 3 visas hur en pumpjet 3 är fäst på den utgående drivaxeln direkt efter poden. l figuren visas också den hästskoformade virvel 4 som uppstår runt fenan när gränsskiktet uppströms om fenan löser av och bildar en virvel. Denna hästskovirvel kröker sig runt fenan och följer med strömningen nedströms.
Fig. 2 visar pumpjetens uppbyggnad sedd bakifrån. En pumpjet innefattar en rotor med rotorblad 5 som är monterad pà elmotoms utgående drivaxel 6. en stator med ledskenor 7 och en dysa 8 som omger rotor och stator. För att minska problem med interferens och egensvängningar mellan stator och rotor är båda utförda med ett udda antal ledskenor 7 respektive rotorblad 5. Ledskenorna och rotorbladen år monterade med en jämn delning runt en symmetriaxel längs drivaxeln. Antalet rotorblad är ett lägre udda antal än antalet ledskenor.
Som nämnts är upptinningens huvudsyfte att lösa det tekniska problemet med buller och vibrationer p.g.a. att rotorblad blir hydrodynamiskt pà- och avlastade när de passerar genom det störda medströmsfaltet. Nar ett enskilt rotorblad 5 roterar ett varv runt drivaxeln, kommer bladet att lokalt uppleva olika anfallsvinklar mot den inkommande strömningen p.g.a. de hastighetsvariationer som förekommer då strömningen pâverkas av störningar p.g.a. ledskenomas 7 påverkan på strömningen och den hästskovirvel 4 som skapas av den fena 2 eller annan fästanordning som förbinder poden 1 med farkostens skrov, se nedan beträffande det senare.
Genom att utforma rotorbladens 5 kordalängd sà att bladens planprojicerade bredd 9 matchar avståndet mellan ledskenoma 7, kommer bladen att avlastas och pálastas på ett mer jämnt och harmoniskt vis. När framkanten pà ett rotorblad 5 kommer in i strömningen bakom en ledskena 7 så lämnar akterkanten- på rotorbladet det störda strömningsfältet bakom närmast tidigare ledskena sett i rotationsriktningen. Med en sådan utformning så blir det en mer kontinuerlig belastningscykel pà bladet istället för att det diskontinuerligt lastas av och pà, vilket annars hade vant fallet. Det senare skulle ha lett till stora vibrations- och bullerproblem. De minskande vibrationerna betyder att man kan utforma rotorbladen 5 tunnare och klenare än annars hade varit fallet.
Rotorbladen 5 har väsentligen radiellt riktade fram- och bakkanter och en största projicerad bredd 9 som är lika stor som vinkelavstàndet mellan ledskenoma 7 eller 10 15 20 25 30 35 533 520 4 upp till 8% större än detta. För bästa verkan bör den största projicerade bredden 9 vara 5% större än vinkelavstàndet.
Med elmotorn fäst i en fena 2 eller annan fästanordning kommer gränsskiktet upp- ströms om fenan att lösa av och skapa en så kallad hästskovirvel 4. Om en ledskena 7 är placerad så att hästskovirveln 4 passerar över ledskenan, uppstår ett mycket ogynnsamt lastfall för denna enskilda ledskena. Virveln skapar en störd strömning med stora variationer i tryck och hastighet. Dessa stömingar kallas variationer i medströmsfäitet. Detta leder till att den aktuella ledskenan av hàllfasthetsskäl måste göras väsentligt tjockare jämfört med de övriga opåverkade ledskenor. Ett tjockare blad leder till större våt yta och större tvärsnittsarea och därmed till högre motstånd och lägre verkningsgrad. Även rotorbladens 5 dimensionering pâverkas av variationerna i tryck och hastighet i medströmsfältet med samma negativa effekt pà verkningsgraden. Det är således mycket ogynnsamt om en ledskena kommer direkt i hästskovirvelns väg. l en föredragen utföringsform av uppfinningen monteras därför det udda antalet led- skenor så att ett blad är riktat väsentligen neråt, vilket följaktligen betyder att inget blad är riktat uppåt i den position som mest skulle vara påverkad av hästskovirveln.
Ledskenorna 7 sätter rotation på strömningen och genererar en lyftkraft. Denna lyftkraft strävar efter att böia ut ledskenorna i vinkelled i ett plan vinkelrätt mot drivaxeln 6. Ledskenomas 7 spets är infäst i dysan 8, vilken i sig genererar en nettokraft i axialled. Detta leder till ett mycket komplicerat lastfall som ger en komplicerad böjmod för bladet med stora lokala spänningskoncentrationer som följd.
Dysan 8 kommer som en följd av detta att sträva efter att rotera nágot. För att renodla böjmoden kan man fästa in ledskenoma 7 i nav och dysa sa att ett mer renodlat spänningstillstànd uppstår. På detta sätt kan man skapa antingen i huvudsak tryck- eller dragspänningar i ledskenorna, nagot som medför att de kan utföras klenare och tunnare jämfört med om de skulle behöva klara av det komplicerade belastningsfallet.
Man kan skapa det önskade mer renodlade tryck- eller dragspänningsfallet genom att ledskenoma 7 inte monteras rakt uti radiell led utan vinklade, sett i ett plan som är vinkelrätt mot rotoms drivaxel 6, så att infästningen i dysan 8 ligger före eller efter infästningen i centrum setti rotoms rotationsriktning (Q i fig.3). Om infästningen i 533 520 5 dysan ligger före infästningen i centrum (u i fig.3) kommer ledskenan 7 väsentligen att uppleva tryckspänningar och om motsatsen gäller (ß i fig.3) kommer ledskenan väsentligen att uppleva dragspänningar.

Claims (5)

10 15 20 25 30 533 520 Patentkrav:
1. Framdrivningsanordning för en ytgàende vattenfarkost som är fäst pà farkostens akterspegel eller under dess botten och innefattar en i vattnet belägen elektrisk framdrivningsmotor i ett vattenskyddande hölje - en pod (1) - som via en drivaxel (6) är förbunden med en pumpjetpropulsor (3), som innefattar en stator uppbyggd av ett udda antal Iedskenor (7), vilka sträcker sig väsentligen från propulsoms centrum till en omgivande cirkulär dysa (8) och är monterade med en jämn delning runt en symmetriaxel längs drivaxeln (6), och en rotor inom dysan (8) fastsatt på drivaxeln (6), vilken rotor vid drift driver farkosten framåt, k ä n n e t e c k n a d a v att rotorn har ett jämfört med Iedskenornas (7) antal lägre udda antal rotorblad (5) monterade med jämn delning runt nämnda drivaxel (6) med väsentligen radiellt riktade fram- och bakkanter och med en planprojicerad största bredd (9) som är lika stor som vinkelavståndet mellan ledskenorna eller upp till 8% större än detta.
2. Framdrivningsanordning enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d a v att rotorbladens (5) planprojicerade största bredd (9) är lika stor som vinkelavstándet mellan ledskenoma (7) eller upp till 5% större än detta.
3.Framdrivningsanordning enligt patentkravetl eller 2, k ä n n e t e c k n a d a v att en av ledskenoma (7) är monterad väsentligen vid den nedersta delen av dysan (8).
4. Framdrivningsanordning enligt något av patentkraven 1-3, k ä n n e t e c k - n a d a v att ledskenoma (7) är monterade snett i ett plan som är vinkelrätt mot drivaxeln (6) så att ett rotorblad (5) vid rotation överlappar en ledskenas (7) infästning i dysan (8) senare än dess infästning i centrum.
5. Framdrivningsanordning enligt något av patentkraven 1-3, k ä n n e t e c k - n a d a v att ledskenoma (7) är monterade snett i ett plan vinkelrätt mot drivaxeln (6) så att ett rotorblad (5) vid rotation överlappar en ledskenas (7) infästning i dysan (8) tidigare än dess infästning i centrum.
SE0900180A 2009-02-13 2009-02-13 Framdrivningsanordning för en ytgående vattenfarkost SE533520C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0900180A SE533520C2 (sv) 2009-02-13 2009-02-13 Framdrivningsanordning för en ytgående vattenfarkost
PCT/SE2010/000032 WO2010093305A1 (en) 2009-02-13 2010-02-12 Propulsion device for a boat

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0900180A SE533520C2 (sv) 2009-02-13 2009-02-13 Framdrivningsanordning för en ytgående vattenfarkost

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0900180A1 SE0900180A1 (sv) 2010-08-14
SE533520C2 true SE533520C2 (sv) 2010-10-12

Family

ID=42561968

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0900180A SE533520C2 (sv) 2009-02-13 2009-02-13 Framdrivningsanordning för en ytgående vattenfarkost

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE533520C2 (sv)
WO (1) WO2010093305A1 (sv)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
RU2469905C1 (ru) * 2011-04-20 2012-12-20 Геннадий Иванович Секретарев Бесшумное устройство гребного винта маневренной подводной лодки
CN103921921B (zh) * 2014-04-07 2017-08-25 深圳市云洲创新科技有限公司 吊舱式全回转泵喷射矢量推进器
WO2018083370A1 (en) * 2016-11-03 2018-05-11 Abb Oy A propulsion unit
EP3612444A4 (en) * 2017-04-18 2020-11-25 ABB Oy PROPULSION UNIT
DE102018118163A1 (de) 2018-07-26 2020-01-30 Torqeedo Gmbh Bootsantrieb
CN112115562A (zh) * 2020-09-21 2020-12-22 中国人民解放军海军工程大学 一种叶梢圆环嵌入导管凹槽的泵喷推进器及其设计方法

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB567569A (en) * 1944-02-16 1945-02-20 Francis Brian Smith Improvements relating to the propulsion of boats and other water craft
US5445105A (en) * 1994-09-30 1995-08-29 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy Torque balanced postswirl propulsor unit and method for eliminating torque on a submerged body
US6152791A (en) * 1999-05-03 2000-11-28 Electric Boat Corporation External electric drive propulsion module arrangement for swath vessels
US6692318B2 (en) * 2001-10-26 2004-02-17 The Penn State Research Foundation Mixed flow pump
FR2869586B1 (fr) * 2004-04-30 2006-06-16 Alstom Sa Ensemble de propulsion pour navire, comprenant une nacelle destinee a une installation sous la carene du navire

Also Published As

Publication number Publication date
WO2010093305A1 (en) 2010-08-19
SE0900180A1 (sv) 2010-08-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8777580B2 (en) Secondary airfoil mounted on stall fence on wind turbine blade
EP2275672B1 (en) Boundary layer fins for wind turbine blade
JP5331117B2 (ja) 風車翼およびこれを用いる風力発電装置
SE533520C2 (sv) Framdrivningsanordning för en ytgående vattenfarkost
JP5230852B1 (ja) 小型ダクト付きプロペラ及び船舶
KR20080018184A (ko) 좌우대칭형 에어포일을 구비한 워터 터어빈
AU2013213758A1 (en) Wind turbine rotor blade
JP5081455B2 (ja) 船舶の非対称前流固定翼
JP5346050B2 (ja) 潮流発電機
JP2009056989A5 (sv)
KR20100115781A (ko) 축 로터를 포함하는 프리 스탠딩의, 침수형 수 터빈
WO2011102103A1 (ja) ダクト付きスラスタ及びそれを備えた船舶
WO2022002334A1 (en) A wind turbine
JP2012251448A (ja) 直径10m以上のプロペラ型風力発電機のブレード減音の形状形態
KR20150110594A (ko) 소형 덕트 부착 선박 및 선박에의 소형 덕트 적용 판단방법
KR20180120709A (ko) 횡축 로터 및 그 로터를 구비한 주정
KR20180001134U (ko) 공진 회피 타입 전류고정날개
KR20130002144U (ko) 선박용 프로펠러
JP4873388B2 (ja) 起動装置
CA2649983C (en) Propeller for boat
KR200493218Y1 (ko) 표면에 보오텍스 제너레이터를 가진 전류고정날개
JP2006291865A (ja) 水力機械のランナおよび水力機械
JP5805913B1 (ja) 風車翼及びそれを備えた風力発電装置
KR101245738B1 (ko) 프로펠러 구조체 및 이를 포함하는 선박
US20150266554A1 (en) Tractor Mode Marine Propulsion

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed