SE529350C2 - Livräddningsanordning - Google Patents

Livräddningsanordning

Info

Publication number
SE529350C2
SE529350C2 SE0501934A SE0501934A SE529350C2 SE 529350 C2 SE529350 C2 SE 529350C2 SE 0501934 A SE0501934 A SE 0501934A SE 0501934 A SE0501934 A SE 0501934A SE 529350 C2 SE529350 C2 SE 529350C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
life
housing
rescue body
saving device
rescue
Prior art date
Application number
SE0501934A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0501934L (sv
Inventor
Stefan Witte
Original Assignee
Wings Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wings Ab filed Critical Wings Ab
Priority to SE0501934A priority Critical patent/SE529350C2/sv
Publication of SE0501934L publication Critical patent/SE0501934L/sv
Publication of SE529350C2 publication Critical patent/SE529350C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63CLAUNCHING, HAULING-OUT, OR DRY-DOCKING OF VESSELS; LIFE-SAVING IN WATER; EQUIPMENT FOR DWELLING OR WORKING UNDER WATER; MEANS FOR SALVAGING OR SEARCHING FOR UNDERWATER OBJECTS
    • B63C9/00Life-saving in water
    • B63C9/08Life-buoys, e.g. rings; Life-belts, jackets, suits, or the like
    • B63C9/082Annular or U-shaped life-buoys intended to be thrown to persons

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Emergency Lowering Means (AREA)

Description

20 25 30 35 i 529 350. 2 Sammanfattning av uppfinningen Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en förbättrad livräddningsanordning för användning i samband med undsättning av en nödställd person i vatten. Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en livräddningsanordning som minskar risken att räddningskroppen driver eller blåser iväg från den nödställde. Ytterligare ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en livrädd- ningsanordning som ökar chansen att placera livräddnings- anordningen i den nödställdes närhet. Ytterligare ett ändamål med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en livräddningsanordning som ökar chansen för den nödställde att upptäcka livräddningsanordningen i vattnet.
Ovanstående ändamål och andra ändamål, som kommer att framgå av den följande beskrivningen, uppnås genom en anordning enligt de bifogade patentkraven.
Till grund för uppfinningen ligger en insikt om att man kan åstadkomma en livräddningsanordning som bromsas effektivt när den hamnat i vattnet, detta för att minska risken att livräddningsanordningen driver bort med vind och vågor.
Enligt en aspekt av uppfinningen beskrivs en livräddningsanordning med expanderbar räddningskropp för att användas vid undsättning av en nödställd person som befinner sig i vatten. Den expanderbara räddningskroppen innesluts i ett öppningsbart hölje vilket är anordnat att, i åtminstone delvis öppet tillstånd, tillåta expansion av räddningskroppen då livräddningsanordningen placerats i den nödställdes närområde. Höljet utgör drivankare för att kvarhålla räddningskroppen i den nödställdes närområde. Vidare är en expansionsenhet fäst vid höljet för expansion av räddningskroppen. Tackvare att expansionsenheten är fäst vid höljet, som utgör 'drivankare, så kan tyngden hos expansionsenheten utnyttjas för att åstadkomma ett drivankare som snabbt sjunker och på så sätt effektivt bromsar livräddnings- Ck lO 15 20 25 30 35 529 350 3 anordningen. Genom att utnyttja befintliga detaljer, exempelvis höljet, som drivankare så är det möjligt att spara både vikt och utrymme. 3 För att uppnå ett effektivt drivankare med hjälp av livräddningsanordningens hölje så är höljets skålighet, i öppet/delat tillstånd, vänd mot räddningskroppen för att utgöra drivankare för räddningskroppen. Vilket medför att livräddningsanordningen inte driver med vind och vågor utan bromsas av höljet som ”griper tag” i vattnet.
Företrädesvis reser sig räddningskroppen upp på vattenytan, då den i expanderat skick utsätts för sjögàng, vilket underlättar för den nödställde att upptäcka livräddningsanordningen. Denna effekt uppnås med hjälp av det sjunkande drivankaret som bromsar rörelser som det utsätts för, drivankaret ligger alltså relativt_ still på ett givet djup i vattnet. När vågtoppar strävar efter att flytta räddningskroppen uppåt så bromsas denna rörelse av drivankaret och på så sätt reser sig rädd- ningskroppen upp och ”vinkar” till den nödställde.
Räddningskroppen reser sig tack vare att slangen som förbinder drivankaret och räddningskroppen är infäst i räddningskroppen på ett sådant sätt att en hävarm uppstår och överför drivankarets bromsande rörelse till en ”vinkande” rörelse hos räddningskroppen.
Med fördel är expansionsenheten lösgörbart fäst inuti höljet. Genom ett utförande där expansionsenheten är lösgörbar och utbytbar så kan livräddningsanordningen återanvändas efter användning. Höljet är således återförslutbar och övriga detaljer kan bytas ut eller så kan exempelvis expansionsenheten áterfyllas. Även organet för öppning av höljet är utformat så att det är möjligt att på nytt packa in en icke expanderad räddningskropp i höljet och därefter återförsluta anordningen.
Företrädesvis är expansionsenheten förbunden med en slang till räddningskroppen för att möjliggöra överföring av medium från expansionsenheten till räddningskroppen.
En tänkbar alternativ lösning innebär att expansions- 10 15 20 25 30 35 f; 529 350 4 enheten är fäst med slangen via höljet/drivankaret till i detta fall kan expansionsenheten tillåtas att lossna från höljet i samband med att räddningskroppen ekpanderas. räddningskroppen, Med fördel är den yttre geometrin hos livräddnings- anordningens hölje strömningsvänligt utformad för det medium i vilket det kastas. Vidare är höljet även utformat med ett grepphandtag. På så sätt är det lätt att kasta/skjuta livräddningsanordningen till den nödställde och vidare så kan höljet utformas så att vindens inverkan på höljet minskas vilket medför att chansen för att placera livräddningsanordningen nära den nödställde ökas.
Det är önskvärt att livräddningsanordningen inte riskerar att skada den nödställde, då den kastas mot den nöd- ställde. Med lämplig form och material etc. hos höljet kan man åstadkomma en livräddningsanordning med liten risk för att skada den nödställde.
Företrädesvis är livräddningsanordningen anordnad med ett organ vid höljet, vilket organ är har en geometrisk form för att bibehålla höljet i delvis öppet läge tills räddningskroppen_expanderats. Denna kvar- hållande funktion hos organet syftar till att åstadkomma en kontrollerad öppning i höljet under det att anord- ningen kastas för att det skall tränga in vatten i skalet när anordningen träffar vattenytan. Därefter detekteras vattnet inuti höljet och expansionen av räddningskroppen aktiveras.
Företrädesvis innefattar livräddningsanordningen en fjäderanordning för att delvis öppna höljet och bibehålla höljet i delvis öppet läge tills räddningskroppen expanderats. Fjäderanordningen kan utformas på flera olika sätt, men det är önskvärt att fjäderanordningen klarar hårda väder och vindförhàllanden samt varierande temperaturer. Vidare är det önskvärt att organet och fjäderanordningen klarar en längre tids lagring utan att åldras på så sätt uppnår man en pålitlig funktion hos anordningen. 10 15 20 25 30 35 529 350 5 Vidare utgör nämnda hölje drivankare för att kvar- hålla räddningskroppen i den nödställdes närområde.
Livräddningsanordningen är anordnad med ett organ för att hålla nämnda öppningsbara hölje i delvis öppet läge tills räddningskroppen expanderats.
Det är möjligt att simma med livräddningsanordningen enligt uppfinningen och den nödställde behöver exempelvis inte lämna anordningen för att ta sig till en livflotte eller liknande. Erfarenheter visar att det är fördel- aktigt att vara fastspänd vid livräddningsanordningen, speciellt när krafterna tryter i en nödsituation, vilket kan åstadkommas med det uppfinningsenliga konceptet.
I det fall livräddningsanordningens hölje är utformat med ett grepphandtag underlättas kastning och hantering av livräddningsanordningen. Då livräddnings- anordningen är anordnad med ett grepphandtag så kan även risken för att man tappar den under hanteringen vid exempelvis hårt väder och grov sjö minskas.
Eftersom livräddningsanordningen är självuppblåsande när den hamnar i vattnet, så kan den utformas som en kompakt konstruktion. Detta medför en rad fördelar, såsom att livräddningsanordningen inte behöver vara skrymmande vilket medför att den kan lätt placeras inom räckhåll utan att vara i vägen, på till exempel en båt. Dessutom kan en kompakt och liten konstruktion utformas med en form som kan kastas/skjutas iväg utan att fångas av vinden. Eftersom livräddningsanordningen i komprimerat utförande har en relativt stor täthet, vikt i förhållande till volym, jämfört med i expanderat tillstånd så ökar möjligheten att kasta/skjuta livräddningsanordningen mot den nödställde med större precision utan att den påverkas i större grad av vinden. På så sätt ökar chanserna att med gott resultat lyckas att placera livräddningsanord- ningen nära den nödställde. Vidare är det även möjligt att utforma livräddningsanordningen så att den kan skjutas iväg medelst en skjutanordning alternativt släppas ner från en helikopter eller flygplan. 10 15 20 25 30 35 529 350 Kort beskrivning av ritningar Uppfinningen kommer att beskrivas närmare i det följande med hänvisning till bifogade ritningar som i exemplifierande syfte visar för närvarande föredragna futföringsformer av uppfinningen.
Figur 1 visar en perspektivvy av en livräddnings- anordning enligt uppfinningen som används av en nödställd.
Figur 2 visar en perspektivvy av en livräddnings- anordning enligt uppfinningen.
Figur 3 visar en perspektivvy av en livräddnings« anordning fäst på relingen.
Figur 4 visar i perspektiv hur en livräddnings- anordning kastas till en nödställd.
Figur 5a-b visar i en sidovy hur en livräddnings- anordning enligt uppfinningen reser sig på vâgtopparna.
Beskrivning av föredragna utföringsformer Livräddningsanordningen i figur 1 och 2 visar en föredragen utföringsform av uppfinningen. Den expander- bara räddningskroppen 2 är ihop rullad och/eller ihop vikt inuti höijet 3 tillsammans med iivräddnings- anordningens övriga utrustning, expansionsenhet, slang, lampor, reflexer etc. Räddningskroppen 2 kan i expanderat tillstànd vara utformad som en hästsko, torus eller annan lämplig form. Livräddningsanordningen l förvaras, då den inte används, i en förvaringsanordning (figur 3) som i sin tur exempelvis kan vara placerad på insidan av relingen hos en båt. Vidare så håller förvaringsanord- ningen livräddningsanordningen 1 kvar på plats då den inte används. I ett alternativt utförande (icke visat) ersätts förvaringshållaren av en hållare som håller ihop höljet, hàllaren avlägsnas innan livräddningsanordningen kastas till den nödställde, i detta utförande kan flera livräddningsanordningar släppas ner, exempelvis med helikopter, över ett katastrofomrâde. 10 15 20 25 30 35 529 350 7 I figur 2 och 4 visas hur livräddningsanordningen 1 kan placeras lätt tillgängligt och är lätt att kasta till en nödställd tackvare sitt grepphandtag på höljet 3.
Livräddningsanordningen l kan enkelt lossas från förvaringsanordningen, då organet 7 strävar efter att öppna höljet en liten springa för att sedan hålla kvar höljet i detta läge då livräddningsanordningen kastas mot en nödställd i vattnet. När livräddningsanordningen landar i vattnet kommer vatten att rinna in genom springan och en sensor (icke visad) registrerar närvaron av vatten, varefter den tryck satta gaspatronen 5 aktiveras. Alternativt bildas gasen genom pyroteknisk gasgenerering eller annan lämplig metod. Gas strömmar genom slangen 6 från patronen 5 till räddningskroppen 2 via en backventil på räddningskroppen (icke visad), således blåses räddningskroppen upp. När räddningskroppen 2 blåses upp tvingar den höljet 5 att öppna sig och organet 7 släpper greppet om den ena halvan av höljet.
Organet 7 kan utformas på flera alternativa sätt exempelvis kan en bit EPDM cellskum utnyttjas som fjäder och den kvarhállande funktionen àstadkoms med hjälp av lim, kardborre eller kläms fast i höljet etc. I en alternativ utformning (icke visad) är organet 7 integrerat i höljet 3.
Tack vare tyngden hos patronen 5, både före och efter det att den använts, och att patronen 5 är fäst vid höljet så sjunker höljet och fungerar snabbt som ett drivankare. Genom att fästa slangen vid insidan av höljets gångjärn så kommer höljets skàlighet att riktas mot räddningskroppen och utgöra ett effektivt drivankare.
Vidare ansluter slangen med sin andra ände mitt på räddningskroppen, räknat i höjdled när räddningskroppen ligger platt ner. På så sätt åstadkommes en hävarm som utnyttjas då en våg pressar räddningskroppen uppåt medan drivankaret strävar efter att bromsa rörelsen uppåt.
Detta resulterar i att räddningskroppen strävar efter att resa sig upp och ”vinka” pà toppen av vågen. Tack vare lO 15 20 25 30 i529 350 8 att slangen ansluter mitt på räddningskroppen så spelar det ingen roll vilken sida av räddningskroppen som ligger uppåt i vattnet, utan samma effekt uppnås i båda fallen.
När en livräddningsanordningen använts vid övning eller skarpt läge så töms räddningskroppen på gas (exempelvis koldioxid) varefter den packas ihop och åter placeras i höljet, den använda patronen 5 byts till en fulladdad och höljet 3 återförsluts. Nu är livräddnings- anordningen redo att användas på nytt.
Livräddningsanordningens l kompakta utförande medför att risken minskar för att fastna med den i exempelvis rep och förtöjningar då man lägger till och då man lägger ut från kaj. Dessutom kan livräddningsanordningen placeras nära personalen på en båten utan att vara i vägen.
Livräddningsanordningen kan även vara utrustad med för att dra den nödställde i säkerhet, ena änden av repet är då fäst i livräddnings- ett rep (icke visat) anordningen 1 och den andra änden förblir hos den som kastat/skjutit iväg livräddningsanordningen.
I figur 1 visas även en rem 8 som används för att spänna fast livräddningsanordningen runt den nödställde för att hålla kvar personen vid livräddningsanordningen vilket exempelvis kan vara viktigt när krafterna börjar tryta i en nödsituation.
Med en hästskoformad räddningskropp går det att ta på sig den på ett enkelt vis när man befinner sig i vattnet. Med hjälp av ett sjunkande drivankare så står räddningskroppen och vippar i vattnet, vilket underlättar för den nödställde att upptäcka livbojen.

Claims (14)

10 15 20 25 30 35 r 529 350 PATENTKRAV
1. Livräddningsanordning (1) med expanderbar räddnings- kropp (2) nödställd person (4) för att användas vid undsättning av en som befinner sig i vatten, varvid den expanderbara räddningskroppen (2) innesluts i ett öppningsbart hölje (3) N åtminstone delvis öppet tillstànd, tillåta expansion av vilket är anordnat att, i räddningskroppen (2) då livräddningsanordningen (1) placerats i den nödställdes (4) närområde, varvid den expanderande räddningskroppen ytterligare öppnar höljet från det delvis öppna tillståndet, vidare utgör nämnda hölje (3) drivankare för att kvarhålla räddningskroppen (2) i den nödställdes (4) k ä n n e t e c k n a d är fäst vid höljet (3) (2) via en sammankopplande slang (6). närområde, a v att en expansionsenhet (5) för expansion av räddningskroppen
2. Livräddningsanordning (l) enligt krav l, varvid räddningskroppen (2) i expanderat skick, vid sjögång, reser sig upp på vattenytan, tackvare att expansions- enheten är fäst vid höljet, som utgör drivankare, med expansionsenheten som tyngden, vilket underlättar för den nödställde (4) att upptäcka livräddningsanordningen (1).
3. Livräddningsanordning (1) enligt något av föregående krav, varvid nämnda expansionsenhet (5) är lösgörbart fäst inuti höljet (3);
4. Livräddningsanordning (1) enligt något av föregående krav, varvid expansionsenheten är förbunden med slang (6) till räddningskroppen (2) för att möjliggöra överföring av medium från expansionsenheten (5) till räddnings- kroppen (2). lO 15 20 »25 30 35 i 529 350 10
5. Livräddningsanordning (l) enligt något av föregående krav, varvid höljets (3) yttre geometri är strömnings- vänligt utformad för det medium i vilket det kastas.
6. Livräddningsanordning (1) enligt något av föregående krav, varvid höljet (3) är utformat med ett grepphandtag.
7. Livräddningsanordning (1) enligt något av föregående (3) och i delvis öppet läge krav, varvid ett organ (7) är anordnat vid höljet utformat för att bibehålla höljet (3) tills räddningskroppen (2) expanderats.
8. Livräddningsanordning (1) enligt krav 7, varvid nämnda organ (7) innefattar en fjäderanordning för att delvis och bibehålla höljet (3) i delvis öppet läge tills räddningskroppen öppna höljet (3) (2) expanderats.
9. Livräddningsanordning (1) med expanderbar räddnings- kropp (2) för att användas vid undsättning av en nödställd person (4) som befinner sig i vatten, varvid den expanderbara räddningskroppen (2) innesluts i ett öppningsbart hölje (3) åtminstone delvis öppet tillstànd, tillåta expansion av vilket är anordnat att, i räddningskroppen (2) då livräddningsanordningen placerats i den nödställdes hölje (3) drivankare för att kvarhålla räddningskroppen (2) i den nödställdes (4) k ä n n e t e c k n a d (4) närområde, vidare utgör nämnda närområde, a v att livräddningsanordningen är anordnad med ett organ (7) för att hålla nämnda öppningsbara hölje (3) i delvis öppet läge tills räddningskroppen (2) expanderats.
10. Livräddningsanordning (1) enligt krav 9, varvid nämnda organ (7) har en geometrisk form som medger att höljet (3) bibehålls i delvis öppet läge tills räddnings- kroppen (2) expanderats. 10 15 20 25 529 350 ll
11. Livräddningsanordning (l) enligt något av kraven 9- 10, varvid nämnda organ (7) innefattar en fjäderanordning för att delvis öppna höljet (3) och bibehålla höljet (3) i delvis öppet läge tills räddningskroppen (2) expanderats.
12. Livräddningsanordning (1) enligt något av kraven 9- 11, varvid räddningskroppen (2) i expanderat skick, vid sjögång, reser sig upp pà vattenytan, tackvare att expansionsenheten är fäst vid höljet, som utgör driv- ankare, med expansionsenheten som tyngden, vilket underlättar för den nödställde (4) räddningsanordningen (1). att upptäcka liv-
13. Livräddningsanordning (1) enligt något av kraven 9- 12, varvid livräddningsanordningen (1) är anordnad med en expansionsenhet (5) som är lösgörbart fäst inuti höljet (3)-
14. Livräddningsanordning (1) enligt krav 13, varvid till för att möjliggöra överföring av expansionsenheten (5) är förbunden med slang (6) räddningskroppen (2) medium från expansionsenheten (5) till räddningskroppen (2)-
SE0501934A 2005-08-31 2005-08-31 Livräddningsanordning SE529350C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0501934A SE529350C2 (sv) 2005-08-31 2005-08-31 Livräddningsanordning

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0501934A SE529350C2 (sv) 2005-08-31 2005-08-31 Livräddningsanordning

Publications (2)

Publication Number Publication Date
SE0501934L SE0501934L (sv) 2007-03-01
SE529350C2 true SE529350C2 (sv) 2007-07-17

Family

ID=37890170

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0501934A SE529350C2 (sv) 2005-08-31 2005-08-31 Livräddningsanordning

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE529350C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE0501934L (sv) 2007-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7232354B2 (en) Inflatable buoyancy device with water-dependant triggering mechanism
US8171873B2 (en) Assembly for deploying a payload from a submarine
US7540796B2 (en) Inflatable buoyancy device with water-dependant triggering mechanism
JPH08502704A (ja) 船用救命筏の改良
US5257954A (en) Rescue buoy package
US5813891A (en) Life-saving aid
CN204173145U (zh) 便携式救生船
US5542369A (en) Kayak Safety buoyancy stirrup
US9233741B2 (en) Life saving dan buoy
US10259546B2 (en) Recovery system
EP3577020B1 (en) Extensible life-preserving device
US20050009423A1 (en) Line capture system and method
US7347757B1 (en) Rescue apparatus and method
US20140148070A1 (en) Convertible emergency device
EP2417015B1 (en) Marine safety device
US3992739A (en) Water safety device
SE529350C2 (sv) Livräddningsanordning
NO327901B1 (no) Anordning ved redningssystem og fremgangsmate ved dens anvendelse
SE507965C2 (sv) Räddningsflotte
RU62889U1 (ru) Устройство автоматического надувания десантируемого спасательного плота
KR20110002172U (ko) 구명 조끼에 장착하는 조난표시용 기구
NO346742B1 (no) Oppblåsbar redningsinnretning for lokalisering og redning av en person i vann, og et system som omfatter redningsinnretningen
US1483404A (en) Ship's safety cabin
JPH03235795A (ja) 救命筏用装着式耐氷設備
ITUB20159654A1 (it) Dispositivo salvagente estensibile

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed