SE528563C2 - Mjölkningsarrangemang - Google Patents

Mjölkningsarrangemang

Info

Publication number
SE528563C2
SE528563C2 SE0403095A SE0403095A SE528563C2 SE 528563 C2 SE528563 C2 SE 528563C2 SE 0403095 A SE0403095 A SE 0403095A SE 0403095 A SE0403095 A SE 0403095A SE 528563 C2 SE528563 C2 SE 528563C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
milking
animals
arrangement
animal
positions
Prior art date
Application number
SE0403095A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0403095D0 (sv
SE0403095L (sv
Inventor
Soeren Lundin
Torbjoern Petterson
Original Assignee
Delaval Holding Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Delaval Holding Ab filed Critical Delaval Holding Ab
Priority to SE0403095A priority Critical patent/SE528563C2/sv
Publication of SE0403095D0 publication Critical patent/SE0403095D0/sv
Priority to PCT/SE2005/001495 priority patent/WO2006068568A1/en
Priority to US11/722,311 priority patent/US20080184936A1/en
Publication of SE0403095L publication Critical patent/SE0403095L/sv
Publication of SE528563C2 publication Critical patent/SE528563C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/007Monitoring milking processes; Control or regulation of milking machines
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01JMANUFACTURE OF DAIRY PRODUCTS
    • A01J5/00Milking machines or devices
    • A01J5/017Automatic attaching or detaching of clusters
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/12Milking stations

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • External Artificial Organs (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)

Description

528 563 na när mjölkningen är avslutad. Sålunda tillåts inte nya djur gå in i mjölkningsarrangemanget förrän alla mjölkningspositioner är tomma. Sådan mjölkning är känd som gruppmjölknilfig- Mlffflk' ningspositionerna i ett sådant mjölkningsarrangemang kan vara anordnade i ett fiskbensarrangemang, eller i ett parallellt arran- gemang. Dessutom är andra arrangemang av mjölkningspositio- nerna möjliga. Ett problem i sådana mjölkningsarrangemang är att användningen av mjölkningsarrangemanget inte är optimerat eftersom mjölkningen avslutas vid olika tidpunkter för olika djur.
Ett sätt att förbättra användningen av mjölkningsarrangemanget är att tillåta djur att gå in i mjölkningspositionerna i vilka mjölk- ningen är avslutad. Det här betyder att djur från olika grupper blandas. Det är emellertid inte alltid möjligt/önskvärt att blanda djur från olika grupper.
Patentansökan US 2002/0148408 beskriver en mjölkflödesöver- vakare och en mjölkarenhetsfrigörare. Mjölkarenhetsfrigöraren avlägsnar spenkopparna som svar på mjölkflödet som övervakas med mjölkflödesövervakaren. Patentansökan är inriktad mot problemet att optimera genomströmningen i ett mjölkningsarran- gemang.
Sammanfattning av uppfinningen Ett ändamål med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla ett alternativ till de nuvarande mjölkningsarrangemangen, vilket till- làter effektiv mjölkning när åtminstone två djur mjölkas samti- digt.
Ett annat ändamål med föreliggande uppfinning är att tillhanda- hålla ett effektivt förfarande för mjölkning, när åtminstone två djur mjölkas samtidigt.
De här ändamàlen uppnås med ett mjölkningsarrangemang och ett förfarande enligt de oberoende patentkraven. 10 15 20 25 30 35 k 528 565 Ytterligare fördelar uppnås med särdragen i de beroende pa- tentkraven.
Ett mjölkningsarrangemang för samtidig mjölkning av åtminstone två djur enligt föreliggande uppfinning innefattar åtminstone två mjölkningspositioner, varvid varje mjölkningsposition innefattar spenkoppar för mjölkning av ett djur, avlägsningsmedel för av- lägsnande av spenkopparna från djuren och fastställningsmedel för fastställande av när mjölkning är avslutad. Aviägsningsmed- len är anordnade att avlägsna spenkopparna från djuren när mjölkningen är avslutad. Mjölkningsarrangemanget känneteck- nas av att mjölkningsarrangemanget är anordnat att avlägsna spenkopparna från alla djur som fortfarande mjölkas, med an- vändning av avlägsningsmedlet, när alla villkor i en uppsättning villkor är uppfyllda. uppsättningen av villkor innefattar villkoren att spenkopparna har avlägsnats från ett förutbestämt antal djur och att alla djur som fortfarande mjölkas, i en tidigare mjölkning föregående den aktuella mjölkningen, måste ha mjölkats tills mjölkningen var väsentligen avslutad.
Med ett mjölkningsarrangemang enligt föreliggande uppfinning kan mjölkningen göras mera effektiv eftersom mjölkningen av- bryts för djuren som erfordrar mest tid i mjölkningsarrange- manget. Även om villkoren som nämns ovan kan vara de enda villkoren i uppsättningen villkor, kan uppsättningen villkor alter- nativt innefatta fler villkor.
Tiden det tar att mjölka ett djur kan avvika mycket mellan olika djur. l fallet att ett djur erfordrar längre tid för att mjölkas än andra djur är det möjligt att mjölkningen avbryts mera ofta för det djuret. Det är emellertid inte hälsosamt för djuren om de ald- rig mjölkas tills deras juver är väsentligen tomma, eftersom det finns en risk för att djuren utvecklar sjukdomar såsom mastitis under sådana förhållanden. För det här ändamålet innefattar uppsättningen villkor villkoret att alla djur som fortfarande mjöl- 10 15 20 25 30 35 528 563 kas måste ha mjölkats tills mjölkningen var avslutad i en tidigare mjölkning som föregick den aktuella mjölkningen. Med ett sådant villkor minimeras risken för sjukdomar såsom mastitis.
Med väsentligen avslutad menas att en stor del av mjölkningen har avslutats i en föregående mjölkning.
Den tidigare mjölkningen måste företrädesvis ha inträffat inte tidigare än inom ett maximalt antal mjölkningar föregående den aktuella mjölkningen eller en maximal tidsgräns föregående den aktuella mjölkningen. Detta är mest viktigt under delen av lakta- tionsperioden i vilken djuret vanligtvis mjölkas två eller flera gånger per dag. Efter nämnda del av laktationsperioden, dvs. vid slutet av laktationsperioden, minskas ofta mjölkningsfre- kvensen. Mjölkningsarrangemanget enligt föreliggande uppfin- ning är primärt avsett för gruppmjölkning.
Spenkopparna kan anbringas på spenarna på ett djur antingen av en operatör av mjölkningsarrangemanget eller av en robot.
Uppfinningen är primärt avsedd för mjölkningsarrangemang med ett stort antal djur i vilken spenkopparna anbringas av en opera- tör.
Med ett mjölkningsarrangemang för samtidig mjölkning menas ett mjölkningsarrangemang i vilket det är möjligt att mjölka djur samtidigt i ett antal mjölkningspositioner.
Mjölkning kan fastställas att vara avslutad med användning av ett av ett antal olika kriterier. Mjölkningen kan vara fastställd att vara avslutad när en förutbestämd tid har förflutit från starten av mjölkningen av det bestämda djuret. Den förutbestämda tiden kan vara individuell för varje djur. Den förutbestämda tiden är företrädesvis baserad på tidigare mätningar av mjölkutbyte, på ett sådant sätt att mjölkning var avslutad under den förutbe- stämda tiden. 10 15 20 25 30 35 i 528 563 Faställandemedlet kan vara anordnat att fastställa mjölkflödet från djuret i varje mjölkningsposition under mjölkning. Mjölkning kan fastställas att vara avslutad när mjölkflödet från det djuret är under en förutbestämd tröskel. Detta är ett relativt enkelt sätt att fastställa när mjölkning är avslutad. Mjölkningen kan betraktas som att ha blivit väsentligen avslutad om mjölkflödet har varit inom en förutbestämd procentsats av tröskelvärdet från tröskel- värdet under någon tidigare mjölkning. Procentsatsen kan ex- empelvis vara i området 5-15%. Mjölkflödet kan mätas med en flödesmätare. Alternativt kan mjölkflödet mätas indirekt genom att mäta den totalt mjölkade volymen som en funktion av tiden. I ett sådant fall är mjölkflödet derivatan av den totalt mjölkade vo- lymen.
Ett alternativt sätt att fastställa när mjölkning är avslutad skulle vara att exempelvis mäta den totalt mjölkade volymen från star- ten för mjölkningen och att anse att mjölkningen är avslutad när en tröskel uppnås. l det här fallet kan mjölkningen vara ansedd att ha blivit väsentligen avslutad om mjölkvolymen var inom en förutbestämd procentsats av tröskeln från tröskeln under en tidi- gare mjölkning. Procentsatsen kan exempelvis vara i området 5- 15%.
Det är inte nödvändigt att använda samma tröskel för alla djur utan en unik tröskel för mjölkflödet eller mjölkvolymen kan an- ordnas för varje djur. Det är också möjligt att ha en unik tröskel för varje fjärdedel/spene.
Det maximala antalet mjölkningar är företrädesvis i området 1- 10 mjölkningar och mest föredraget i området 2-5 mjölkningar, beroende på mjölkningsfrekvensen.
När ett maximalt antal mjölkningar såsom nämnts ovan används för att undvika att djuren får mastitis måste djuren identifieras på något sätt. Det är möjligt inom omfattningen för uppfinningen att identifikationen utförs manuellt då djuren går in i de tillhö- 10 15 20 25 30 35 528 563 r rande mjölkningspositionerna. Det är emellertid föredraget att mjölkningsarrangemanget innefattar djuridentifikationsmedel för identifiering av djur som går in i mjölkningspositionerna.
Som ett alternativ till eller kombinerat med det ovan nämnda maximala antalet mjölkningar kan en tidsgräns användas, varvid den tidigare mjölkningen måste ha inträffat inte tidigare än inom en maximal tidsgräns föregående den aktuella mjölkningen. Ge- nom att ha en maximal tidsgräns är det möjligt att ta hänsyn till olika mjölkningsfrekvenser vid vilka djur mjölkas vid olika mjölk- ningsarrangemang.
Den maximala tidsgränsen är företrädesvis i omrâdet 15-50 timmar och mera föredraget i området 20-30 timmar. Det senare är ett korrekt område när korna mjölkas med en frekvens av tre gånger per dag.
Såsom nämnts ovan kan mjölkningen anses ha blivit väsentligen avslutad om mjölkflödet har varit inom en förutbestämd procent- sats av tröskeln från tröskeln under någon tidigare mjölkning.
Kriteriet kan användas att det här måste ha inträffa-t inom det förutbestämda maximala antalet mjölkningar eller den maximala tidsgränsen. Om en mjölkning sålunda har inträffat inom det för- utbestämda maximala antalet mjölkningar och/eller inom den maximala tidsgränsen, varvid mjölkningen var inom den förutbe- stämda procentsatsen från tröskelvärdet, kan mjölkningen anses ha blivit väsentligen avslutad. Procentsatsen kan vara i området 5%-15%, dvs. mjölkflödet eller mjölkvolymen var inom 5%-15% från tröskelvärdet under någon mjölkning inom den maximala tidsgränsen och/eller det maximala antalet mjölkningar.
Det är också möjligt att använda ett ytterligare kriterium i fallet att mjölkningen avbröts under det maximala antalet mjölkningar och/eller den maximala tidsgränsen. l ett sådant fall kan det fastställas huruvida mjölkningen avbröts under ett andra maxi- malt antal mjölkningar och/eller en andra maximal tidsgräns. Om 10 15 20 25 30 35 i 528 563 så är fallet kan procentsatsen för att mjölkningen ska anses vara väsentligen avslutad sänkas till exempelvis 2%-7%. Den andra maximala tidsgränsen och det andra maximala antalet mjölk- ningar kan vara en multipel av en faktor och den maximala tids- gränsen respektive det maximala antalet mjölkningar. Faktorn kan vara i området 1,5-4.
Mjölkningsarrangemanget kan innefatta en åtkomstanordning, vilken djur måste passera innan de kan gå in i mjölkningsposi- tionerna. Genom att inbegripa en åtkomstanordning blir det enk- lare att styra vilka djur som passerar in i mjölkningspositionerna. l fallet att mjölkningsarrangemanget innefattar en åtkomstanord- ning kan djuridentifikationsmedlet vara anordnat i åtkomstan- ordningen och identifiera djur som passerar genom åtkomstan- ordningen. Genom att fastställa till vilken mjölkningsposition var- je djur går efter att ha blivit identifierat är det möjligt att faststäl- la identiteten på djuren i mjölkningspositionerna.
Det är också möjligt att ha djuridentifikationsmedel anordnade i åtminstone en av mjölkningspositionerna. Detta kan vara ett komplement till djuridentifikationsmedlet i àtkomstanordningen för att säkerställa att djuren är där de förväntas vara.
Djuridentifikationsmedel kan vara anordnade i var och en av mjölkningspositionerna. Om detta är fallet är det inte nödvändigt att ha något ytterligare djuridentifikationsmedel i mjölkningsar- rangemanget. En nackdel med att ha ett djuridentifikationsmedel i varje rnjölkningsposition är att det är dyrt.
Mjölkningsarrangemanget kan innefatta medel för mätning och registrering av mjölkningstiderna för varje djur. Den här informa- tionen kan användas på ett antal olika sätt. Tidpunkten vid vil- ken mjölkningen inträffade kan också registreras. Dessutom kan annan data mätas och registreras. 10 15 20 25 30 35 528 563* Mjölkningsarrangemanget kan vara anordnat att indikera mjölk- ningspositioner i vilka djur är närvarande, för vilka djur någon tidigare mjölkning före den aktuella mjölkningen har tagit längre tid än för majoriteten av djuren. Med sådana medel för indike- ring blir det möjligt för en operatör av mjölkningsarrangemanget att påbörja anbringandet av spenkoppar på djur som erfordrar en lång mjölkningstid. Detta kan minska möjligheten för att så- dana djur får sin mjölkning avbruten på grund av att djuret är det sista att bli mjölkat.
Mjölkningsarrangemanget kan vara anordnat att mjölka en första grupp av djur, för vilken grupp av djur någon tidigare mjölkning har tagit kortare tid än för majoriteten av djuren, på annat sätt än de andra djuren i mjölkningsarrangemanget. Med andra ord år det möjligt att mjölka sådana djur långsammare och mildare eftersom de i annat fall skulle behöva vänta på att de andra dju- ren skulle bli färdiga med mjölkningen.
Det finns många varianter för mjölkning av djuren på annat sätt.
Enligt en variant används ett lägre mjölkningsvakuum för den första gruppen av djur. Enligt en annan variant är pulslängden på ett pulseringsvakuum annorlunda för den första gruppen av djur, varvid sugfasen är kortare.
Företrädesvís innefattar mjölkningsarrangemanget ett minnes- media för lagring av information om mjölkningsdata för vart och ett av djuren. Detta är väsentligt i fall där sådan information an- vänds för att fastställa huruvida mjölkning kan avbrytas i en se- nare mjölkning.
Mjölkningsarrangemanget kan innefatta hindermedel för att hind- ra djuren från att lämna mjölkningspositionerna innan spenkop- parna har avlägsnats från djuren. När spenkopparna har avlägs- nats från djuren kan hindermedlen avlägsnas för att tillåta djuren att lämna mjölkningspositionerna. Hindermedlen kan vara an- ordnade att avlägsnas samtidigt. Detta tillåter djuren att enklare 10 15 20 25 30 35 1 528 563 hanteras som en grupp när de har lämnat mjölkningspositioner- na.
Hrndermedien kan utgöras av utgàngsgrindar från mjölkningspo- sitionerna, även om det är möjligt att ha hindermedlen separe- rade från några utgångsgrindar.
Enligt en andra aspekt av uppfinningen tillhandahålls ett förfa- rande för mjölkning av djur. Förfarandet innefattar stegen att placera åtminstone två djur i var sin mjölkningsposition och att hindra djuren från att lämna mjölkningspositionerna, att anordna spenkoppar på varje djur, att fastställa när mjölkningen är avslu- tad och att avlägsna spenkoppar från ett djur när mjölkningen är avslutad. Förfarandet kännetecknas av att det även innefattar steget att avlägsna spenkopparna från alla djur som fortfarande mjölkas när alla villkor i en uppsättning villkor är uppfyllda, var- vid uppsättningen villkor innefattar villkoret att spenkopparna har avlägsnats från ett förutbestämt antal djur och att alla djur som fortfarande mjölkas mäste ha blivit mjölkade tills mjölkning- en var väsentligen avslutad i en tidigare mjölkning som föregick den aktuella mjölkningen.
Med ett förfarande enligt uppfinningen kan mjölkningen göras mera effektiv eftersom mjölkningen avbryts för djuren som er- fordrar mest tid i mjölkningsarrangemanget. Uppsättningen vill- kor kan innefatta endast villkoret som nämnts ovan, men kan även innefatta andra villkor.
Villkorsuppsättningen kan innefatta villkoret att den tidigare mjölkningen måste ha inträffat inte tidigare än inom ett maximalt antal mjölkningar föregående den aktuella mjölkningen. Det maximala antalet mjölkningar väljs för att undvika att något djur får en sjukdom såsom mastitis, vilket kan inträffa om djuren ald- rig mjölkas tills mjölkningen är avslutad. 10 15 20 25 30 35 528 563 10 Det maximala antalet mjölkningar kanf företrädesvis vara inom området 1-10 mjölkningar och mera föredraget inom området 2-5 mjölkningar.
Som ett alternativ till eller kombinerat med det ovan nämnda maximala antalet mjölkningar kan en tidsgräns användas, varvid den tidigare mjölkningen måste ha inträffat inte tidigare än inom en maximal tidsgräns föregående den aktuella mjölkningen. Ge- nom att ha en maximal tidsgräns är det möjligt att ta hänsyn till olika mjölkningsfrekvenser som används i olika mjölkningsar- rangemang.
Den maximala tidsgränsen är företrädesvis inom området 15-50 timmar och mera föredraget inom området 20-30 timmar. Det senare är ett lämpligt område när korna mjölkas 3 gånger per dag.
Mjölkning kan anses vara avslutad när juvret är tomt eller nästan tomt. Faställandet av när mjölkning är avslutad skulle då vara ett fastställande av när juvret är tomt eller nästan tomt. Ett sådant fastställande av när mjölkningen är avslutad kan utföras på ett flertal olika sätt. Mjölkflödet från djuret i varje mjölkningsposition kan fastställas under mjölkning.
Fastställande av huruvida mjölkning är avslutad kan då fastställas att vara när mjölkflödet från djuret är under en förutbestämd tröskel. Mjölkflödet kan mätas med flödesmätare.
Mjölkflödet kan även mätas indirekt genom att mäta den totalt mjölkade volymen som en funktion av tiden. l ett sådant fall är mjölkflödet derivatan av den totalt mjölkade volymen.
Ett annat förfarande för fastställande av när mjölkning är avslu- tad skulle vara att mäta volymen på mjölken som har mjölkats.
När volymen överskrider ett förutbestämt värde kan mjölkningen fastställas vara avslutad. En unik tröskel för mjölkflödet kan an- ordnas för varje djur. 10 15 20 25 30 35 :528 563 11 Särdragen som beskrivits i samband med den första aspekten av uppfinningen kan, där så är tillämpligt, även inbegripas i ett förfarande enligt den andra aspekten av uppfinningen med samma fördelar som beskrivits ovan.
I det följande kommer utföringsformer av föreliggande uppfin- ning att beskrivas med hänvisning till de vidhängande ritningar- na.
Kort beskrivning av ritningarna Fig. 1 visar schematiskt ett mjölkningsarrangemang enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning innefattande ett antal mjölkningspositioner.
Fig. 2 visar schematiskt ett mjölkningsarrangemang enligt en annan utföringsform av föreliggande uppfinning.
Fig. 3 visar i större detalj en av mjölkningspositionerna i mjölk- ningsarrangemanget i Fig. 1.
Fig. 4 visar ett mjölkningsarrangemang enligt en annan utfö- ringsform av föreliggande uppfinning.
Beskrivning av utföringsformer av uppfinningen l de olika utföringsformerna som beskrivs nedan kommer liknan- de särdrag att betecknas med samma hänvisningsbeteckning.
Fig. 1 visar schematiskt ett mjölkningsarrangemang 1 enligt en utföringsform av föreliggande uppfinning innefattande ett antal mjölkningspositioner 2 för mjölkning av djur 3. Mjölkningsarran- gemanget kan bilda del av ett mjölkningsstall som även innefat- tar ett utfodringsområde, ej visat, för utfodring av djuren och ett viloområde, ej visat, för att tillåta djuren att vila. Var och en av mjölkningspositionerna 2 är försedd med spenkoppar 4 för 10 15 20 25 30 35 528 563 12 mjölkning av djuren och en avlägsnandedel 6 för avlägsnande av spenkopparna 4 från djuren. Avlägsnandedelarna 6 styrs av en styranordning 7 i form av en dator.
Djur 3 som gär in i mjölkningspositionerna mäste passera ge- V nom åtkomstanordningen 8. Atkomstanordníngen innefattar en första grind 9, vilken styrs av styranordningen, och djuridentifi- kationsmedel 10, som är kopplade till styranordningen 7. En passage 11 leder från åtkomstanordningen 8 till var och en av mjölkningspositionerna 2. Varje mjölkningsposition 2 är försedd med en ingàngsgrind 12 och en utgàngsgrind 13. lngàngsgrin- darna 12 är envägsgrindar som tillåter ett djur att passera en- dast i riktningen från passagen 11 till mjölkningspositionerna 2.
Var och en av ingångsgrindarna kan vara försedd med detek- tionsmedel 15 för detektion av när ett djur går in i den tillhöran- de mjölkningspositionen.
Funktionen hos mjölkningsarrangemanget 1 i Fig. 1 kommer nu att beskrivas med början med beskrivningen av hur djur går in i mjölkningspositionen. När djur 3 ska gå in i mjölkningspositio- nerna 2 màste de först passera genom den första grinden 9 och djuridentifikationsmedlet 10. När djur går in i mjölkningsarran- gemanget 1 är alla utgångsgrindar 13 stängda. Alla ingångs- grindar 12 förutom en är låsta när djuren 3 går in i mjölknings- positionerna 2 genom åtkomstanordningen 8. När djuren 3 pas- serar djuridentifikationsmedlet 10 identifieras de och informatio- nen om deras identitet skickas till styranordningen 7 där infor- matíonen sparas i minnesmediet 29. När det första djuret 3 pas- serar genom åtkomstanordningen läses endast ingångsgrinden som är längst ifrån åtkomstanordningen 8 upp. När detektions- medlet 15 detekterar att det första djuret 3 passerar genom ingångsgrinden 12 till den mest avlägsna mjölkningspositionen 2 låses ingångsgrinden 12 och ingângsgrinden 12 som är näst mest avlägsen från àtkomstanordningen 8 låses upp. Den här proceduren fortsätter tills alla mjölkningspositioner 2 är fyllda med djur. Med ett mjölkningsarrangemang enligt den här utfö- 10 15 20 25 30 35 s2s se3 13 ringsformen kan identiteten för djuren 3 i mjölkningspositionerna 2 fastställas med säkerhet. När ett tillräckligt antal djur 3 har passerat djuridentifikationsmedlet låses den första grinden. Be- slutet att alla mjölkningspositioner är fyllda baseras på antalet djur som har passerat djuridentifikationsmedlet 10 vid åtkomst- anordningen 8. När det första djuret 3 har gått in i en av mjölk- ningspositionerna 2 kan en operatör av mjölkningsarrange- manget börja anbringa spenkoppar 4 på djuret, varefter mjölk- ning av djuret kan påbörjas. Anbringandet av spenkopparna 4 kan alternativt börja endast efter att alla djur har gått in i mjölk- ningspositionerna 2. Styranordningen 7 övervakar mjölkningen av djuren 3. När mjölkflödet från något av djuren 3 faller under en förutbestämd tröskel avlägsnar avlägsningsdelen 6 spenkop- parna 4 från det djuret 3 och information om mjölkningen sparas i styranordningen 7. Det är också möjligt att ha en avlägsnande- del 6 för var och en av spenarna, varvid mjölkflödet från varje individuell spene övervakas.
När spenkopparna 4 har avlägsnats från alla utom ett kvarva- rande djur 3 övervägs det huruvida mjölkning ska avbrytas. För det här ändamålet hämtar styranordningen 7 information om ti- digare mjölkningar för det kvarvarande djuret som fortfarande mjölkas. l fallet att det kvarvarande djuret under någon av de senaste tre mjölkningarna eller 24 timmarna har mjölkats tills mjölkflödet var under det förutbestämda tröskelvårdet avlägsnar avlägsningsdelen 6 spenkopparna 4 även från det kvarvarande djuret 3. När spenkopparna 4 har avlägsnats från alla djuren 3 öppnas utgångsgrindarna 13 i mjölkningspositionerna 2 och dju- ren 3 släpps ut. När utgångsgrindarna 13 har stängts igen kan nya djur släppas in i mjölkningspositionerna 2.
Det är också möjligt att öppna utgångsgrindarna 13 individuellt för varje mjölkningsposition 2 efter att avlägsnandedelen har av- lägsnat spenkopparna 4 från djuret 3 i en mjölkningsposition 2. 10 15 20 25 30 35 528 563 14 Det är möjligt att anordna robotar för anordnandet av spenkop- par på djuren.
Fig. 2 visar ett mjölkningsarrangemang 1 enligt en alternativ ut- föringsform av föreliggande uppfinning. Endast skillnaderna mel- lan utföringsformen som visas i Fig. 1 och utföringsformen som visas i Fig. 2 kommer att beskrivas. l utföringsformen som visas i Fig. 2 är identifikationsmedel 10 anordnade i var och en av mjölkningspositionerna 2. Åtkomstanordningen 8 innefattar en första grind 9, vilken är en envägsgrind som tillåter ett djur 3 att passera endast i riktningen in i passagen 11. Den första grinden 9 är försedd med en räknare 16 som är kopplad till styranord- ningen 7 via en ledning 14.
Vid drift av ett mjölkningsarrangemang enligt den andra utfö- ringsformen passerar djur in i passagen 11 genom den första grinden 9. När ett antal djur motsvarande antalet mjölkningspo- sítioner har räknats av räknaren 10, låser styranordningen 7 den första grinden 9. Djuren som har passerat den första grinden 9 är fria att gå in i vilken som helst av mjölkningspositionerna i vil- ka det inte finns något djur. Djuren 3 identifieras av djuridentifi- kationsmedlet 10 i mjölkningspositionerna 2.
När mjölkningspositionerna har fyllts med djuren utförs mjölk- ningen och avbrytandet av mjölkningen på samma sätt som be- skrivits i samband med Fig. 1 ovan.
Fig. 3 visar i större detalj en av mjölkningspositionerna i mjölk- ningsarrangemanget i Fig. 1 och Fig. 2. Mjölkningspositionen innefattar spenkoppar 4, vilka är kopplade till en spenkoppcen- tral 20 genom korta mjölkledningar 21. Mjölkcentralen 20 är i sin tur kopplad till mjölkledningarna 22 för transport av mjölken till en central mjölktank. Flödesmätarna 30 är anordnade på mjölk- ledningarna för mätning av mjölkflödet frán spenkopparna 4. Av- lägsningsdelen 6 innefattar en drivcylinder 23 som har en flytt- bar kolv 23a, vilken via ett block 23b är kopplad till en 10 15 20 25 30 35 528 563 15 långsträckt flexibel del, vilken i det här fallet är en lina 24. En första ände av linan 24 är kopplad till ett låselement 25 som är fast anordnat inuti ett skåp 26 vid en bottenyta. Linan 24 har en utsträckning från låselementet 25, via blocket 23b på drivcylin- dern 23 och en upphängningsdel 28 till spenkoppscentralen 20.
När avlägsnandedelen aktiveras används en vakuumpump (ej visad) för att styra trycknivàn i ett utrymme ovanför kolven 3a i drivcylindern 3. När trycket faller i nämnda utrymme, flyttas kol- ven 3a i en riktning uppåt. Under den här rörelsen verkar blocket 3b på linan 4 på ett sådant sätt att mjölkningsdelen 1 dras från kon 2 mot upphängningsdelen 8. Avlägsnandedelen innefattar en frigörbar kopplingsanordning innefattande låselementet 5 och linan 4, vilken är frigörbart kopplad till láselementet 5. Om en dragkraft uppstår i linan 4 över ett visst värde, frigörs linan 4 från làselementet 5 på ett sådant sätt att linan 4 löper fritt ge- nom drivcylidern 3 och skåpet 6.
Fig. 4 visar i större detalj ett mjölkningsarrangemang 1 enligt en annan utföringsform av föreliggande uppfinning. Mjölkningsar- rangemanget 1 innefattar ett antal mjölkningspositioner 2 anord- nade i två rader med en grop 31 där emellan. Mjölkningsposi- tionerna är anordnade för att djur 3 skall vara positionerade med sina ändar mot gropen 31. Mjölkningspositionerna 2 är avdelade genom roterbara väggar 32 vilka är roterbara mellan en första position i vilken de avdelar mjölkningspositionerna 2 och en andra position l vilken de bildar en djurpassage 33. Mjölknings- arrangemanget 1 innefattar vidare en ätkomstanordning 8 med en första grind 9 och ett djuridentifikationsmedel 10. Djur som går in i mjölkningspositionerna 2 måste först passera genom åt- komstanordningen 8. Spenkoppar 4 är anordnade i gropen 31 bakom ändarna på djuren 3. En operatör av mjölkningsarrange- manget 1 som står i gropen 31 kan anordna spenkopparna 4 på djurens 3 spenar mellan benen på djuren 3. Ett valfritt hinder- medel 13 i form av en bom är anordnad för att hindra djuren 3 från att lämna mjölkningspositionerna. 10 15 20 25 30 35 528 563 16 Driften av mjölkningsarrangemanget 1 i Fig. 4 kommer nu att beskrivas. l Fig. 4 har två djur 3 redan gått in i sina respektive mjölkningspositioner 2. Ett djur som passerar åtkomstanord- ningens 8 första grind identifieras av identifikationsmediet 10.
Djuret kommer då att passera genom djurpassagen 33 som bil- das av de roterbara väggarna 32 tills djuret når den sista tomma mjölkningspositionen 2 där djuret 3 kommer att vrida sitt huvud mot hindermediet 13 och genom att göra så kommer att vrida den motsvarande roterbara väggen till dess första position så att djuret 3 omsluts av roterbara väggar 32 på bàda sidor. En ope- ratör kan börja anordna spenkoppar 4 på djuren 3 så snart som de har gått in i mjölkningspositionerna 2. Mjölkningen, faststäl- landet av när mjölkning är avslutad och avlägsnandet av spen- kopparna 4 fràn djuren 3 utförs på samma sätt som beskrivits ovan. När spenkopparna 4 har avlägsnats från alla djuren 3 sänks bommen för att tillåta djuren 3 att lämna mjölkningsposi- tionerna 2.
Mjölkningsarrangemanget som visas i Fig. 4 är ett exempel på ett mjölkningsarrangemang i vilket det inte är möjligt att tillåta nya djur 3 att gå in i mjölkningspositioner 2 innan alla djuren 3 i den aktuella mjölkningen har lämnat mjölkningspositionerna 2.
I utföringsformerna som beskrivits ovan är det endast ett djur som fortfarande mjölkas när det övervägs huruvida mjölkning ska avbrytas. Det är emellertid möjligt att avbryta mjölkning när mer än ett djur fortfarande mjölkas.
Det är inom omfattningen för uppfinningen att inkludera en robot för anbringandet av spenkopparna 4 på djuren 3.
Det är möjligt att anordna mjölkningspositionerna på andra sätt än de som beskrivits i utföringsformerna ovan. Mjölknings- positionerna kan exempelvis vara anordnade i ett fiskbens- arrangemang.

Claims (34)

10 15 20 25 30 35 528 sas) 17 Patentkrav
1. Mjölkningsarrangemang (1) för samtidig mjöikning av åt- minstone två djur, innefattande åtminstone två mjölknlngsposi- tioner (2), varvid varje mjölkningsposition (2) innefattar spen- koppar (4) för mjöikning av ett djur (3), en avlägsnandedel (6) för avlägsnande av spenkopparna (4) från djuren (3) och fast- ställandemedel (7) för fastställande när mjöikning är avslutad, och varvid avlägsnandedelen (6) är anordnad att avlägsna spenkopparna (4) från djuret (3) när mjöikning är avslutad, Län; netecknat av att mjölkningsarrangemanget (1) är anordnat att avlägsna spenkopparna (4) fràn alla djur (3) som fortfarande mjölkas, med användning av avlägsnandedelen (6), när alla vill- kor i en uppsättning villkor är uppfyllda, varvid uppsättningen villkor innefattar villkoren att spenkopparna (4) har avlägsnats från ett förutbestämt antal djur (3) och att alla djur (3) som fort- farande mjölkas, i en tidigare mjöikning som föregick den aktuel- la mjölkningen, måste ha blivit mjölkade tills den tidigare mjölk- ningen var fastställd att ha blivit väsentligen avslutad.
2. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 1, varvid uppsättningen villkor även innefattar villkoret att den tidigare mjölkningen måste ha inträffat inte tidigare än inom ett maximalt antal mjölkningar föregående den aktuella mjölkningen.
3. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 4, varvid det maximala antalet mjölkningar är inom området 2-10 mjölkningar.
4. Mjölkningsarrangemang (1) enligt något av föregående pa- tentkrav, varvid uppsättningen villkor även innefattar villkoret att den tidigare mjölkningen mäste ha inträffat inte tidigare än inom en maximal tidsgräns föregående den aktuella mjölkningen.
5. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 4, varvid den maximala tidsgränsen är inom området 20-50 timmar. 10 15 20 25 30 35 528 563 18
6. Mjölkningsarrangemang (1) enligt något av föregående pa- tentkrav, varvid fastställandemedlet (7) är anordnat att fastställa mjölkflödet från djuret i varje mjölkningsposltlon under mlfålkfllflfl och varvid mjölkning är fastställd att vara avslutad när mjölkfló- det från djuret är under en förutbestämd tröskel.
7. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 6. VafVid e" unik tröskel för mjölkflödet är anordnad för varje djur.
8. Mjölkningsarrangemang (1) enligt något av föregående pa- tentkrav, varvid mjölkningsarrangemanget (1) innefattar diUf' identifikationsmedel (10) för identifiering av djuren (3) som går in i mjölkningspositionerna (2).
9. Mjölkningsarrangemang (1) enligt något av föregående pa- tentkrav, innefattande en àtkomstanordning (8). vilken djUf (3) måste passera innan de går in i mjölkningspositionerna (2).
10. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 9, varvid djur- identifikationsmedel (10) är anordnade i åtkomstanordningen (8), och identifierar djur (3) som passerar genom àtkomstanord- ningen (8).
11. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 8. 9 eller 10. varvid djuridentifikationsmedel (10) är anordnade i åtminstone en av mjölkningspositionerna (2).
12. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 11, varvid djuridentifikationsmedel (10) är anordnade i var och en av mjölkningspositionerna (2).
13. Mjölkningsarrangemang (1) enligt något av föregående pa- tentkrav, innefattande medel för mätning och registrering av mjölkningstiderna för varje djur. 10 15 20 25 30 35 . 528 563 19
14. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 13. Vilket är anordnat för att indikera mjölkningslwsitifmef (2) i VÜka dlUf (3) finns, för vilka djur (3) någon tidigare mjölkning har tagit längre tid än för majoriteten av djuren (3).
15. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 13 eller 14, vilket är anordnat att mjölka en första grupp av djur, för Vilka djur (3) någon tidigare mjölkning har tagit kortare tid än för ma- joriteten av djuren (3), på annat sätt än de andra djuren i mjölk- ningsarrangemanget.
16. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 15, varvid. ett lägre mjölkningsvakuumanvänds för den första gruppen av djur.
17. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 15, varvid pulslängden på ett pulseringsvakuum är annorlunda för den för- sta gruppen av djur, varvid sugfasen är kortare.
18. Mjölkningsarrangemang (1) enligt något av föregående pa- tentkrav, innefattande ett minnesmedia (29) för lagring av infor- mation om mjölkningsdata för vart och ett av djuren (3).
19. Mjölkningsarrangemang (1) enligt något av föregående pa- tentkrav, varvid det förutbestämda antalet djur (3), från vilka spenkopparna (4) har avlägsnats är ett.
20. Mjölkningsarrangemang (1) enligt något av föregående pa- tentkrav, innefattande hindermedel (13) för att hindra djuren från att lämna mjölkningspositionerna.
21. Mjölkningsarrangemang (1) enligt patentkrav 20, varvid hindermedlen (13) utgörs av utgångsgrindar.
22. Förfarande för samtidig mjölkning av åtminstone två djur (3) innefattande stegen att placera åtminstone två djur (3) i en tillhörande mjölkningsposition (2), att anordna spenkoppar (4) 10 15 20 25 30 35 528 563 20 på varje djur (3), att fastställa när mjölkning är avslutad, och att avlägsna spenkopparna (4) frän ett djur (3) när miölkfliflge" är avslutad, kännetecknat av att det även innefattar stegen att av- lägsna spenkopparna (4) från djuren (3) som fortfarande mlmkas när alla villkor i en uppsättning villkor är uppfyllda, varvid upp- sättningen villkor innefattar villkoren att spenkopparna (4) har avlägsnats från ett förutbestämt antal djur (3) och att alla djur (3) som fortfarande mjölkas i en tidigare mjölkning, föregående den aktuella mjölkningen, måste ha mjölkats tills mjölkningen var fastställd att vara väsentligen avslutad.
23. Förfarande enligt patentkrav 22, varvid den tidigare mjölk- ningen måste ha inträffat inte tidigare än inom ett maximalt antal mjölkningar föregående den aktuella mjölkningen.
24. Förfarande enligt patentkrav 20, varvid det maximala anta- let mjölkningar är inom området 2-10 mjölkningar.
25. Förfarande enligt patentkrav 22, 23 eller 24, varvid den ti- digare mjölkningen mäste ha inträffat inte tidigare än inom en maximal tidsgräns föregående den aktuella mjölkningen.
26. Förfarande enligt patentkrav 25, varvid den maximala tids- gränsen är inom området 15-50 timmar.
27. Förfarande enligt något av patentkraven 22-26, innefattan- de stegen att fastställa mjölkflödet fràn djuret (3) i varje mjölk- ningsposition (2) under mjölkning och att fastställa att mjölk- ningen är avslutad när mjölkflödet från djuret (3) är under en förutbestämd tröskel.
28. Förfarande enligt patentkrav 27, varvid en unik tröskel för mjölkflödet är anordnad för varje djur (3).
29. Förfarande enligt något av patentkraven 22-28, varvid dju- ren (3) som går in i mjölkningspositionerna (2) identifieras. 10 15 20 v 528 563 21
30. Förfarande enligt patentkrav 29, varvid djuren (3) passerar en åtkomstanordning innan de går in i mjölkningspositionema (2)-
31. Mjölkningsarrangemang enligt patentkrav 30, varvid djuren (3) identifieras när de passerar genom âtkomstanordningen (8).
32. Mjölkningsarrangemang enligt patentkrav 31, varvid djuren (3) identifieras i åtminstone en av mjölkningspositionerna (2).
33. Förfarande enligt något av patentkraven 22-32, varvid dju- ren (3) identifieras i var och en av mjölkningspositionerna (2).
34. Förfarande enligt något av patentkraven 22-33", varvid det förutbestämda antalet djur (3), fràn vilka spenkopparna (4) har avlägsnats är ett.
SE0403095A 2004-12-20 2004-12-20 Mjölkningsarrangemang SE528563C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0403095A SE528563C2 (sv) 2004-12-20 2004-12-20 Mjölkningsarrangemang
PCT/SE2005/001495 WO2006068568A1 (en) 2004-12-20 2005-10-10 Milking arrangement
US11/722,311 US20080184936A1 (en) 2004-12-20 2005-10-10 Milking Arrangement

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0403095A SE528563C2 (sv) 2004-12-20 2004-12-20 Mjölkningsarrangemang

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0403095D0 SE0403095D0 (sv) 2004-12-20
SE0403095L SE0403095L (sv) 2006-06-21
SE528563C2 true SE528563C2 (sv) 2006-12-19

Family

ID=33563244

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0403095A SE528563C2 (sv) 2004-12-20 2004-12-20 Mjölkningsarrangemang

Country Status (3)

Country Link
US (1) US20080184936A1 (sv)
SE (1) SE528563C2 (sv)
WO (1) WO2006068568A1 (sv)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1032432C2 (nl) * 2006-09-05 2008-03-06 Maasland Nv Melkinrichting.
WO2008051134A1 (en) * 2006-10-23 2008-05-02 Delaval Holding Ab Arrangement and method in a milking system
NL1033712C2 (nl) * 2007-04-18 2008-10-21 Maasland Nv Werkwijze en inrichting voor het melken van melkdieren.
EP2413687B1 (en) * 2009-04-01 2016-06-08 DeLaval Holding AB A milking arrangement for animals
RU2551565C2 (ru) 2010-01-29 2015-05-27 Геа Хоул Инк. Вращающаяся доильная станция, комплект для ее монтажа и способы ее монтажа и эксплуатации
US8955459B2 (en) 2010-06-21 2015-02-17 Technologies Holdings Corp. Crowd gate control system and method
NL2015338B1 (nl) * 2015-08-24 2017-03-16 Lely Patent Nv Systeem en werkwijze voor het melken van een groep melkdieren.
NL2019128B1 (nl) 2017-06-27 2019-01-07 Lely Patent Nv Melksysteem
DE102017120656A1 (de) 2017-09-07 2019-03-07 Gea Farm Technologies Gmbh Verfahren zur Reduzierung der tierindividuellen Milchproduktion von milchgebenden Tieren
WO2020129056A1 (en) * 2018-12-17 2020-06-25 Gross Yehonatan System and method for directing livestock animal
NL2024452B1 (en) * 2019-12-13 2021-09-07 Swaving Techniek Modular stable for milk cows

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4516530A (en) * 1983-10-14 1985-05-14 Germania Dairy Automation, Inc. Milk sweep method and apparatus for automated milking systems
US5272997A (en) * 1989-02-27 1993-12-28 C. Van Der Lely N.V. Milking apparatus
US5568788A (en) * 1990-02-27 1996-10-29 C. Van Der Lely N.V. Implement for and a method of milking animals automatically
NL9500362A (nl) * 1994-04-14 1995-11-01 Maasland Nv Werkwijze voor het automatisch melken van dieren en inrichting waarin deze werkwijze kan worden toegepast.
AU4360796A (en) * 1994-12-28 1996-07-19 Tetra Laval Holdings & Finance Sa An apparatus for and a method of managing animals
SE9404539D0 (sv) * 1994-12-28 1994-12-28 Tetra Laval Holdings & Finance Apparatus and method for monitoring animals
SE9404542D0 (sv) * 1994-12-28 1994-12-28 Tetra Laval Holdings & Finance An arrangement for managing a herd of freely walking animals, and a method of and a device for separating an animal from a herd of freely walking animals
US5628284A (en) * 1995-06-06 1997-05-13 Alfa Laval Agri, Inc. Livestock cutter gate apparatus
DE19521569A1 (de) * 1995-06-19 1997-01-02 Duevelsdorf & Sohn Gmbh & Co K Verfahren zum Melken von Tieren
US5809931A (en) * 1996-02-20 1998-09-22 Alfa Laval Agri Ab Method and apparatus for positioning milking cluster
NL1002968C2 (nl) * 1996-04-29 1997-11-06 Prolion Bv Inrichting en werkwijze voor het melken van dieren.
US5803015A (en) * 1997-01-21 1998-09-08 Alfa Laval Agri Inc. Dairy parlor entry gate
WO2000018218A1 (en) * 1998-09-28 2000-04-06 Babson Bros. Co. Milk flow monitor and milker unit detacher
SE520538C2 (sv) * 1999-11-24 2003-07-22 Delaval Holding Ab Förfarande och anordning för mjölkning av ett djur
NL1018633C2 (nl) * 2001-07-25 2003-01-28 Lely Entpr Ag Werkwijze en inrichting voor het automatisch melken van een melkdier.
DE10257735A1 (de) * 2002-12-10 2004-06-24 Westfaliasurge Gmbh Verfahren zum Melken eines Tieres sowie ein Melkstand

Also Published As

Publication number Publication date
WO2006068568A1 (en) 2006-06-29
SE0403095D0 (sv) 2004-12-20
US20080184936A1 (en) 2008-08-07
SE0403095L (sv) 2006-06-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20080184936A1 (en) Milking Arrangement
EP2160092B1 (en) Fluid application systems and methods and milking systems and methods
SE529359C2 (sv) Metod och arrangemang för djurhantering
US8800486B2 (en) Control system and a method for milking members in a milking parlour
JP5756967B2 (ja) 乳牛の健康状態管理方法及び管理システム
EP2941119B1 (en) Method for milking system and milking system
SE527691C2 (sv) Anordning och förfarande för automatisk mjölkning av djur
US7370606B2 (en) Arrangement for and a method of managing a herd of animals
US20130112143A1 (en) Method and arrangement for control of the milking
SE514935C2 (sv) Arrangemang för att hantera frigående djur vid mjölkning
EP3182821B1 (en) Method and arrangement for performing teat related operations in a rotary milking system
SE521033C2 (sv) Förfarande och anordning för att automatiskt mjölka djur samt datorprogram för detta
EP3199020B2 (en) System for implementing an adaptive milking process
US8991334B2 (en) Arrangement and method in a milking system, the milking system itself, and a computer program product for controlling the method
US9414567B2 (en) Rotary milking parlour and a method for such a rotary milking parlour
US9320256B2 (en) Method and system for managing a group of dairy animals
WO2005067701A1 (en) Milking method and apparatus
EP2416644B1 (en) Milking system
EP1145626A2 (en) Method and device for milking cattle
SE519708C2 (sv) Anordning och metod för att detektera en sjukdom hos juvret hos ett djur
NL1037747C2 (nl) Agricultuur installatie.

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed