SE527124C2 - Öppnings- och stängningsmekanism - Google Patents

Öppnings- och stängningsmekanism

Info

Publication number
SE527124C2
SE527124C2 SE0301868A SE0301868A SE527124C2 SE 527124 C2 SE527124 C2 SE 527124C2 SE 0301868 A SE0301868 A SE 0301868A SE 0301868 A SE0301868 A SE 0301868A SE 527124 C2 SE527124 C2 SE 527124C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
binder
guide rail
rail
cover
opening
Prior art date
Application number
SE0301868A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0301868D0 (sv
SE0301868L (sv
Inventor
Gustaf Unoson Rylander
Karl-Axel Wittsell
Original Assignee
Metallmekan Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metallmekan Ab filed Critical Metallmekan Ab
Priority to SE0301868A priority Critical patent/SE527124C2/sv
Publication of SE0301868D0 publication Critical patent/SE0301868D0/sv
Priority to PCT/SE2004/001020 priority patent/WO2004113095A2/en
Priority to EP04749058A priority patent/EP1641631A2/en
Publication of SE0301868L publication Critical patent/SE0301868L/sv
Publication of SE527124C2 publication Critical patent/SE527124C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B42BOOKBINDING; ALBUMS; FILES; SPECIAL PRINTED MATTER
    • B42FSHEETS TEMPORARILY ATTACHED TOGETHER; FILING APPLIANCES; FILE CARDS; INDEXING
    • B42F13/00Filing appliances with means for engaging perforations or slots
    • B42F13/16Filing appliances with means for engaging perforations or slots with claws or rings
    • B42F13/20Filing appliances with means for engaging perforations or slots with claws or rings pivotable about an axis or axes parallel to binding edges
    • B42F13/28Filing appliances with means for engaging perforations or slots with claws or rings pivotable about an axis or axes parallel to binding edges in two staggered sections

Landscapes

  • Sheet Holders (AREA)

Description

25 30 35 527 124 2 I Sverige används ett pärmsystem för i princip två olika typer av pärmar, en pärmtyp med delad rygg för att åstadkomma en gångjärnsfunktion, där ryggen oftast är tillverkad av trä, plast eller papper, ibland även metall, och en pärmtyp med en hel och obruten rygg, där pärmen ofta och till största delen är tillverkad av plast och där öppnings- och stängningsmekanismen får utgöra gångjärn. Öppnings- och stängningsmekanismen som används i det svenska pärmsystemet har som funktion att åstadkomma två ytterlägen, öppet eller stängt, och ett eller flera mellanlägen där öppnings- och stängningsmekanismen kan vara delvis öppen för att ge pärmanvändaren en blädd- ringsmöjlighet samt underlätta bläddringen utan att behöva öppna pärmen helt och hållet.
I Sverige finns bl a en pärmmodell som heter ERGOGRIP® alternativt bara ERGO® och levereras av KEBA, SWEDEN. Denna pärm är tillverkad av plast och har en delad rygg som fungerar som gångjärn för en i metall tillverkad öppnings- och stängningsmekanism. Produkterna AGRIPPA och JOPA tillhandahåller pärmar som liknar den ovannämnda ERGOGRIP®-pärmen med skillnaden att pärm- ryggarna är tillverkade av metall eller trä.
Den ovan tidigare kort beskrivna öppnings- och stängningsmekanismen som har öppnings- och stängnings- funktion och samtidigt i sig själv fungerar som ett gång- järn och tar över den delade pärmryggens gàngjärns- funktion finns principiellt i två versioner: en version benämnd halvrygg med en mekanism för tunna pärmar och en version benämnd helrygg med en mekanism för tjocka pärmar.
De tidigare kända mekanismerna för öppning och stängning av förvaringspärmar har flera nackdelar. Först och främst måste tillverkare av pärmar och/eller öppnings- och stängningsmekanismer konstruera och tillverka olika typer av mekanismer i olika länder och använda helt olika sätt att montera mekanismerna i 10 15 20 25 30 35 527 u. u. . . n. n 124 .. . .. -- - u n. If' 3' IZJ-.I 22"..
I 0 a 1 n .u n i 0 u a on o 3 pärmarna. Detta minskar möjligheterna att använda samma verktyg, kunskap och i vissa fall samma material och ger väldigt sällan synergieffekter.
Den ovan beskrivna mekanismen som har både öppnings- och stängnings- samt gångjärnsfunktion används vidare i pärmar med stel och obruten rygg. Denna mekanism har ett huvudsakligen U~format tvärsnitt med gångjärnsleden i mitten av U-etzs botten och hela mekanismen är fäst med U-etzs skänklar mot insidan av pärmens sidor eller sido- partier. Problemen som uppkommer med denna typ av meka- nism i en pärm med obruten, ej delad rygg består i att mekanismen svänger runt en vridningsaxel med hjälp av gångjärnsfunktionen, vars vridningsaxel inte är i linje med vridningsaxeln för pärmens sidor eftersom pärmen är tillverkad så att den huvudsakligen viks ut till ett platt läge och därmed bara till viss del roterar/vrider sig. Pärmens obrutna/stela rygg ger då på grund av sin form och fastsättning mot mekanismen ett motstånd mot/”häller emot” pärmens naturliga öppningsrörelse då den deformeras medan pärmens sidor viks ut och under tiden sidorna ligger helt utvikta.
De ovannämnda nackdelarna återverkar fysiskt på användaren som måste använda större kraft än nödvändigt för att öppna pärmen vilket är irriterande. Detta reducerar även livslängden och hållbarheten för pärmen samt det estetiska utseendet på pärmryggen när pärmen deformeras vilket bl a kan ge sprickbildning och utmatt- ning av pärmen. Detta innebär också att eventuell på utsidan av pärmryggen tryckt information kan förstöras samt att tryckning på densamma kan vara svår att utföra.
Detta är i synnerhet vanligt för pärmar med trärygg eftersom pärmryggen ofta täcks av tyg som fungerar som gångjärn genom att hålla ihop pärmryggen. Pärmträryggen är delad vilket även försvårar tryckning på densamma, minskar den tryckbara ytan och försämrar exponeringen av trycket. 10 15 20 25 30 35 4 De tidigare kända öppnings- och stängnings- mekanismerna använder ofta också bladfasthållande organ i varierande antal, endera i form av på olika sätt krökta och spegelvända pinnar eller gafflar/gaffelarrangemang som passar in i och överlappande löper igenom hål i bladen eller bladfasthållande organ i form av ett antal krökta och i vissa utföranden helt eller delvis cirkulära fjäderförspända och delade ringar.De fjäderförspända ringarna är ofta delade i två spegelvända ringhalvor och om fler än två ringar används är dessa oftast förbundna med varandra så att de samverkar och samfällt håller fast bladen. Fjädermekanismen för ringarna fungerar så att användaren av pärmen manuellt öppnar resp stänger ring- arna genom att gripa och dra isär dem och sedan trycka dem. Dessa ringar kan befinna sig i två lägen, ett helt stängt läge där bladen hàlles fast med de fria ändytorna på ringarna i kontakt med varandra och ett öppet blad- mottagande alt bladfrigörande läge där de fria ändytorna på ringarna befinner sig på ett sådant avstånd från varandra att bladen kan träs på ringarna, varvid ringarna löper igenom hål i bladen, och/eller träs av ringarna.
Tidigare öppnings- och stängningsmekanismer som använder pinnar eller gafflar har flera nackdelar. Dessa pinnar eller gafflar kommer fortsättningsvis att enbart benämnas gafflar för tydlighets skull. En nackdel är att när dessa gafflar används i mekanismen med både öpp- nings-, stängnings- och gångjärnsfunktion i pärmar med odelad/stel rygg så öppnas inte pärmen tillräckligt mycket på grund av den tidigare beskrivna mot öppnings- rörelsen verkande kraften när pärmryggen deformeras.
Denna otillräckligt öppnade pärm med för litet fritt avstånd mellan de yttersta fritt utstickande gaffel- ändarna innebär att det blir mycket besvärligt att trä bladen över gafflarna, ofta måste användaren hålla isär gafflarna alt trycka isär dessa ytterligare med en hand medan användaren samtidigt ”lirkar” och passar in bladens hål över gafflarna med den andra handen. 10 15 20 25 30 35 52 7 124 5 Tidigare gafflar kunde även vara delade i vertikal led, d v s vinkelrätt mot ytplanet för pärmens sido- partier eller sidor. Denna vertikalt delade gaffeltyp har stora nackdelar eftersom den lätt fastnar i bladen under öppning och stängning av pärmen. Den är också instabil i sidled och deformeras därför lätt i sidled.
Sammanfattning av uppfinningen De huvudsakliga syftena med den föreliggande uppfin- ningen är att tillhandahålla en öppnings- och stängnings- hållbar, tillförlit- lig, flexibel och mångsidig på ett sådant sätt att den mekanism som är enkel att använda, kan anordnas i många olika typer av pärmar för förvaring av dokument, blad med fickor för fotografier eller lag- ringsmedia i form av t ex CD-skivor, datadisketter, i synnerhet förvaringspärmar med obruten alt stel rygg oavsett hàlbild och typ.
Ett syfte uppnås genom att tillhandahålla en anord- ning för öppning och stängning av en förvaringspärm med en på insidan av pärmen i området av pärmens rygg längs med denna löpande avlång mekanism som innefattar två på inbördes avstånd belägna skenor, vilka är rörligt för- bundna med varandra medelst åtminstone en gemensam led.
Skenorna är förbundna med insidan av pärmen och meka- nismen innefattar dessutom åtminstone ett gaffelarrange- mang fixerat på skenorna för fasthàllning av blad i pärmen. Den ena skenan är direkt förbunden med ett av pärmens sidopartier utanför pärmens rygg och den andra skenan är fri från pärmen och förbunden med pärmens rygg medelst en ledskena. Ledskenan är rörligt förbunden med den andra skenan medgivande rörelse av denna andra skena kring den gemensamma leden.
Gaffelarrangemanget innefattar åtminstone två par motstående gafflar som är krökta, delade och förbundna med pärmen via fästen i skenorna. Gafflarna i varje par befinner sig i samma plan och är anpassade för rörelse relativt varandra i planet. Gafflarna är också anpassade att röra sig omlott eller överlappande under den relativa 10 15 20 25 30 5 2 7 1 2 4 šII= ” Q* s' rörelsen och är i ingrepp/anliggning med varandra längs varsin längsgående och mot varandra passande och sam- verkande styrning/yta för styrning av rörelsen.
Rörelsestyrningen av de med varandra samverkande gafflarna åstadkommes med hjälp av separata längs resp gaffel löpande komplementära gaffeltvärsnitt i form av åtminstone en fördjupning på en första gaffel som passar mot åtminstone en upphöjning på en andra gaffel. Öppnings- och stängningsmekanismen för pärmar enligt den föreliggande uppfinningen har utöver samma fördelar som redan kända öppnings- och stängningsmekanismer, d v s att man kan bläddra snabbt och enkelt bland dokumenten samt bladen med fotografier eller lagringsmedia utan att behöva ta ut dem och riskera att de då försvinner eller hamnar i fel ordning efter att först ha tagits ur pärmen och sedan satts in igen, även fördelarna att den kan lagras och användas som en modul, d v s att den både kan användas i en pärm enligt det svenska pärm- och hålbilds- systemet och i en pärm enligt t ex det europeiska pärm- och hålbildssystemet; att den ger ett mer estetiskt tilltalande utseende för pärmar med hel rygg eftersom reklam och text samt etiketter för dessa på utsidan av ryggen inte böjs alt deformeras samt att tryckytan blir obruten och större jämfört med pärmar med delad rygg; att pärmar med hel rygg därigenom får en ökad livslängd; och att användaren av denna mekanism lättare och med mindre kraft kan öppna pärmen. Vidare kan modern tryckteknik användas för tryckning jämfört med t ex den bekanta trä- ryggspärmen. Det ástadkommes även fungerande gafflar alt pinnar för såväl Sverige som Europa och USA m fl länder med säkerställd och förbättrad stabilitet samt inbördes styrning. 10 15 20 25 30 35 527 124 7 Kort beskrivning av ritningarna Den föreliggande uppfinningen kommer nu att beskri- vas närmare i detalj nedan med hänvisning till de bi- fogade ritningarna, där Fig 1 är en perspektivvy som visar en pärmmekanism enligt uppfinningen i stängt läge, Fig 2 är en perspektivvy som visar pärmmekanismen enligt fig 1 i delvis öppet läge, Fig 3 är en perspektivvy som visar pärmmekanismen enligt fig. 1 och 2 i helt öppet läge, Fig 4-7 visar en planvy från undersidan av pärm- mekanismen enligt fig. 1-3 under öppningen av densamma, Fig 8-10 är sidovyer över bladfasthållande organ som används i pärmmekanismen enligt fig. 1-7, och Fig 11-16 är detaljvyer över de bladfasthållande organen enligt fig. 8-10.
Detaljerad beskrivning av uppfinningen En öppnings- och stängningsmekanism 10 enligt uppfinningen för användning i en delvis visad pärm i vilken hålförsedda dokument eller plast- och/eller pappersblad/-ark med fickor för förvaring av fotografier eller lagringsmedia i form av t ex CD-skivor och data- disketter kan förvaras kommer att beskrivas i det följande med hänvisning till fig 1-16.
Fig 1 till 7 visar öppnings- och stängningsmekanis- men 10 monterad på insidan av en pärm och kommer fort- sättningsvis för enkelhets skull att benämnas pärmanord- ningen 10 och dokumenten/förvaringsarken kommer för enkelhets skull att benämnas pärmblad.
Fig 1 till 3 visar denna pärmanordning 10 i tre olika lägen. Fig 1 visar pärmanordningen i ett pärmblads- förvarande ytterläge, d v s helt stängd, fig 2 visar åtminstone ett delvis öppet mellanläge och fig 3 visar pärmanordningen i ett ytterläge där pärmbladen kan mottas för förvaring i pärmen och/eller tas ut ur den delvis visade pärmen, d v s i ett helt öppet och utvikt/utfällt läge. Pärmen visas transparent för tydlighets skull. 10 15 20 25 30 35 (_71 BJ *J .A hå $> Pärmanordningen 10 är placerad på insidan av pärmen nära pärmens rygg 130 och är utformad för att passa i olika tjocka pärmar och även utgöra en förstyvande kon- struktion för pärmens rygg. Pärmen har sidor eller sido- partier 50 som fungerar som en förlängning av pärmanord- ningen. Pärmanordningen innefattar en avlång mekanism 20 som i sin tur innefattar två huvudsakligen motstående och spegelvända avlånga skenor, en skena 20a till vänster och en skena 20b till höger, såsom visas i fig l-7. Den högra skenan 20b visas delvis bruten i fig 1 för att öka tyd- ligheten. Dessa skenor är rörligt förbundna med varandra via två gemensamma sväng- alt gångjärnsleder 30 och belägna på ett avstånd från varandra. En alternativ lösning vore att använda bara en svängled eller fler än två beroende på önskad hållfasthet, materialåtgång och stabilitet. Skenorna och lederna tillverkas företrädesvis av metall men kan också tillverkas av andra tillräckligt hållbara och styva material.
I fig. 4-7 visas planvyer sett från pärmens under- sida över olika lägen för både pärmens sidopartier 50 och de ingående delarna i pärmanordningen 10 under öppning och stängning av denna. Var och en av skenorna 20a, 20b löper längs med pärmens insida vid pärmryggen 130 och i pärmryggens längdriktning samt har en huvudsakligen rät- vinklig profil sett från undersidan av pärmen, mer bestämt ett huvudsakligen L-format tvärsnitt. Skenorna är förbundna med varandra vid varsin ände eller skänkel i L- et med hjälp av svänglederna 30 som befinner sig ungefär i mitten av pärmens rygg enligt fig. 3-7. Dessa skenor bildar tillsammans en U-profil, d v s ett huvudsakligen U-format tvärsnitt sett från pärmens under eller över- sida, i det helt stängda läget som visas i fig. 1 och 4.
Pärmanordningen 10 som visas i fig 1-7 är i denna utförandeform fastsatt mot insidan av pärmens högra sido- parti 50 med hjälp av fästorgan 40 i form av nitar som håller utsidan av den hålförsedda högra skenan 20b i direktkontakt med pärmens insida. I pärmanordningen 10 15 20 25 30 35 100000 0 0 00 000 Iocn 0 0 0000 0000 0 000 0 0 0000 0 0 0 0000 0000 0 0 0 0 0 00 0 0 0 000000 0 9 enligt uppfinningen är enbart en av skenorna fixerad mot pärmens insida och den andra skenan 20a är fri från pärmen. Pärmanordningen kan konstrueras spegelvänd om så önskas, vilket innebär att endera den vänstra 20a eller högra skenan kan fixeras mot pärmen.
Pärmanordningen 10 är anordnad med två gaffel- eller halvringspar, i fortsättningen benämnda gaffelpar, ett övre gaffelpar 60 och ett undre gaffelpar 70, såsom visas i fig 1-3, fastsatta mot skenorna 20a, 20b som fungerar som fästen mot pärmen. Dessa gaffelpar består vardera av två motstående krökta gafflar, en övre första gaffel 80 och en nedre andra gaffel 90, vilket innebär att pärm- anordningen i denna utförandeform totalt har två övre gafflar 80 och två nedre gafflar 90, dessa visas tydlig- are i fig. 4-16.
De övre gafflarna 80 som visas i fig. 1-10 och 14-16 benämns så eftersom de glider över de undre gafflarna 90 under öppning och stängning av pärmen såsom tydligt visas i fig 4-10 och befinner sig över de undre gafflarna i det stängda läget som visas i fig. 1 och 4. De övre gafflarna har var och en två ändar, en första ände 80a fixerad mot insidan pà tillhörande skena 20a resp 20b och en andra ände 80b fritt utskjutande eller utstickande från insidan av denna skena i riktning mot den motstående skenan 20a resp 20b. De nedre gafflarna, vilka visas tydligare i fig 4-10 och 11-13, har också var och en två ändar, en första ände 90a fixerad mot insidan på tillhörande skena 20a resp 20b och en andra ände 90b fritt utskjutande eller utstickande från insidan av denna skena i riktning mot den motstående skenan 20a resp 20b.
Pärmanordningen 10 innefattar även en ledskena 100 som har ett genomgående spår 140, denna ledskena visas i fig 1-7. Ledskenan är utformad som en avlång vinkelbockad platta med en första sida 100a rörligt förbunden med den vänstra skenan 20a i denna utförandeform av uppfinningen för att medge rörelse av denna skena 20a kring leden 30.
Om pärmanordningen vore spegelvänd kunde ledskenan 100 10 15 20 25 30 35 F f”. 7 12 4 233.9? 10 lika gärna vara rörligt ansluten till den andra skenan 20b. Ledskenans andra sida l00b är fixerad mot pärmen och mer specifikt mot pärmens rygg 130 med fästorgan 120, i detta fall, 20b- Fästorganen kan även vara av annan typ, såsom löstagbara i form av nitar tvärs skenorna 20a, skruvorgan eller hon- och hanorgan som snäppes eller tryckes ihop på liknande sätt som tryckknappar, led- skenans andra sida kan även integreras i pärmens rygg.
Den rörliga förbindelsen mellan ledskenan 100 och tillhörande skena 20a alt 20b åstadkommes med hjälp av en styrning/glidanordning eller ett glidorgan 110 i form av en tapp eller pinne 160 som löper i och styrs av led- skenans spår 140 under öppning och stängning av pärmen.
Syftet med denna ledskena 100 som visas i fig 1-7 är att förbinda pärmens rygg med pärmanordningen 10 enligt uppfinningen och möjliggöra, när en användare av pärmen ska öppna eller stänga densamma, för pärmen att ”plattas ut” så mycket som är möjligt i det helt öppna läget enligt bl a fig 3 och samtidigt hjälpa till att dra isär alt trycka ihop pärmanordningen när pärmanvändaren manu- ellt öppnar och stänger pärmen.
Fördelen med en rörligt förbunden skena 20a och en mot pärmen direkt förbunden eller fixerad skena 20b utanför pärmens rygg 130 är att pärmanordningen 10 medger för pärmen att öppnas och läggas ut utan att pärmens rygg deformeras eftersom länkförbindelsen i form av ledskenan 100 och ledskenepinnen 160 låter pärmanordningen bibe- hålla sin svängningsrörelse och svängningsaxel samtidigt som pärmen bibehåller sin svängningsrörelse och sväng- ningsaxel samt form och därmed motverkar inte dessa olika rörelser varandra och pärmens form håller inte emot på grund av deformering när pärmen öppnas fullständigt.
Ledskenan och dess spår 140 är så utformade att ledskene- pinnen och därmed skenan 20a styrs vid stängning av pärm- en på ett sådant sätt att ledskenepinnens centrumaxel endast momentant överensstämmer med pärmens stängnings- rörelse och centrumen för ledernas 30 svängaxlar, varvid 10 15 20 25 30 35 527 124 oonøøo o n a aooo ll ingen ”låsning” av pärmens stängningsrörelse sker efter- som ledskenepinnen inte ”trycks igenom" ledernas rota- tionscentrum utan följer med ledskenan.
Denna ledskenepinne 160 har en form som liknar en pinne, tapp eller nit med en runtom en första ände löp- ande kant eller fläns för åstadkommande av en skalle eller ett huvud och en andra huvudlös ände som är fäst mot ett från ungefär mitten av och längs med den vänstra skenan 20a utskjutande fästorgan i form av en platta 150.
Ledskenepinnen 160 kan vara fast förbunden med denna platta 150 genom svetsförband, lödförband, limförband alt krympförband eller löstagbart och/eller roterbart för- bunden med denna platta med hjälp av olika ej visade fästorgan såsom lagringar, en gängad ände som skruvas fast och låses mot en motsvarande gängad del av plattan eller snäppförband med han- och hondel som griper in i varandra.
Ledskenan 100 och ledskenepinnen 160 skulle även kunna byta plats, d v s ledskenan kan fixeras mot den vänstra skenan 20a och ledskenepinnen kan fixeras mot pärmryggen 130 och vara placerad på ett avstånd från pärmryggen så att den skjuter ut från pärmryggen längs med denna, vilket inses av fackmannen.
Ledskenepinnen 160 har en diameter som är något mindre än bredden på ledskenans spår eller öppning 140 och sträcker sig vinkelrätt mot och genom ledskenan 100 och dess spår med huvudänden som axiellt stopp i längd- riktningen för skenorna 20a och 20b. I denna utförande- form behöver inte ledskenepinnen ha en skalle som axiellt stopp eftersom ledskenan samt skenorna 20 redan är fixer- ade i förhållande till varandra men har denna form för säkerhets skull för att inte ”hoppa ur” ledskenans spår om pärmanordningen 10 deformeras genom att skenorna för- skjuts i förhållande till ledskenan.
Formen på ledskenan 100 visas tydligast i profil i fig 4-7. Första ledskenesidan 100a som skjuter ut vinkel- rätt från pärmens plan är krökt och den andra mot pärmen 10 15 20 25 30 35 fastsatta ledskenesidan lOOb är rak. Krökningen av den första ledskenesidan erfordras på grund av de olika rörelserna för skenorna 20a och 20b relativt pärmen och de i förhållande till varandra förskjutna och därmed olika svängaxlarna för pärmanordningen 10 resp pärmen.
Detta avstånd mellan svängaxlarna förändras på grund av att pärmens rygg 130 huvudsakligen roteras/svängs ut och in medan den vänstra skenan 20a i pärmanordningen 10 svängs/roteras och samtidigt förflyttas/upplyftes utefter pärmryggens insida under samma rörelse. Detta innebär att den vänstra skenan 20b måste löpa fritt förbi och styrs längs med ledskenans första sida l00a och att ledskene- pinnen 160 förflyttas från insidan av pärmens rygg 130 längs ledskenespåret 140 under öppning av pärmen och mot pärmens insida under stängning av pärmen. Pärmryggen svängs omkring 90° medan den vänstra skenan 20a svängs alt roteras något mindre än 90°. Pärmens rygg och vänstra sidoparti sett i fig. 1-7 förflyttar sig ifrån lederna 30, d v s avståndet mellan pärmrygg och leder ökar vid öppning av pärmen och minskar vid stängning av pärmen.
I stängt pärmläge enligt fig. 1 och 4 befinner sig ledskenepinnen 160 närmast ledskenans andra sida 100b och pärmryggen 130. I det närmaste helt öppna pärmläget i fig. 3 och 7 befinner sig ledskenepinnen längst från ledskenans andra sida och pärmryggen.
Den första ledskenesidan 100a hos ledskenan 100 som visas i fig 1-7 är uppdelad i tre partier, ett bredare parti 101 som sträcker sig från en tredje ledskenesida 100c och övergår via ett mellanliggande parti 102 som är vinklat mot den andra ledskenesidan l00b i ett smalare parti 103 som löper fram till en fjärde ledskenesida 100d. Den tredje ledskenesidan 100c och den fjärde led- skenesidan 100d som visas i fig 1-7 utgör i denna utför- andeform ledskenans kortsidor medan den första led- skenesidan 100a och den andra ledskenesidan 100b utgör ledskenans làngsidor. 10 15 20 25 30 35 , 527 1 4 000 ífligš 13 Den undre kanten på skenan 20a, vilken vetter mot ledskenepinnen 160, är i kontakt med ledskenans första sida l0Oa, d v s följer under anliggning det mellan- liggande vinklade partiet 102 och det smalare partiet 103 längs en glidyta som markeras med en tjockare linje på ledskenans kontur och pilar i fig 6 och 7 och styrs av dessa partier och glidytan under öppning och stängning av pärmen för att underlätta dessa rörelser.
Ledskenans spår 140 som visas i fig 1-7 är utformat med en jämn bredd och har en krökt form som på ett av- stånd, företrädesvis närmast konstant avstånd, från kanten av ledskenan 100 huvudsakligen följer den krökta formen på ledskenans första sida lOOa. Ledskenans och spårets utformning beror av dess geometriska rörelse och placering inuti pärmen i förhållande till skenorna 20a och 20b och lederna 30 samt utformningen av pärmen.
Gaffelparen 60 och 70 med tillhörande olika gafflar 80 och 90 skiljer sig från traditionella kända gafflar genom sin utformning. Gafflarnas gemensamma tvärsnitt liknar till stor del en huvudsakligen med cirkulärt tvärsnitt utformad gaffel som har delats huvudsakligen längs med samma plan eller längdriktning som skenorna 20a och 20b i två separata halvor med nästan halvcirkulärt tvärsnitt. Delningen av gafflarna har i denna utförande- form företrädesvis skett i ett plan eller en riktning som löper huvudsakligen i en båge längs med öppnings- och stängningsrörelsens riktning alt plan, d v s horisontal- planet om pärmen ligger ned horisontellt eller i verti- kalplanet om pärmen står vertikalt upprätt. Den övre halvan/gaffeln 80 har ett huvudsakligen konkavt tvärsnitt med ett spår, fördjupning eller jack som sträcker sig längs mitten av dess in- eller undersida och styr under anliggning mot en passande upphöjning, ribba eller vulst som sträcker sig längs mitten av den undre halvans eller gaffelns 90 ut- eller översida. Dessa gafflar är till- verkade genom valsning med lämplig metod för att ge högre hållfasthet och deras rätta krökningsradie samt l0 l5 20 25 30 35 527 "75 ="==ïï ' =°ïï'°ï 14 komplementära tvärsnitt alt profilering alt ytor för styrning av deras rörelse. Denna valsning smider även gafflarna genom deformering då de tillverkas av rund- stänger som utgàngsmaterial i denna utförandeform men kan självklart tillverkas av andra lämpliga utgångsmaterial med andra profiler/tvärsnitt.
Fig 4-10 visar tydligt att gafflarna 80 och 90 löper omlott/överlappande och har en kontaktyta utefter vilken de glider under den inbördes relativa förskjutningen eller rörelsen i samma plan. Denna kontaktyta utgörs av insidan på den övre gaffelns 80 spår och utsidan av den undre gaffelns 90 vulst samt närliggande stöd- eller kontaktytor som bildar delningsytan mellan övergaffeln 80 och undergaffeln 90 i det gemensamma tvärsnittet längs med skenorna 20a, 20b.
I fig l-3 visas var och en av de två övre gafflarna 80, d v s den ena övre gaffeln 80 i det övre gaffelparet 60 fäst mot den vänstra skenan 20a och den andra övre gaffeln 80 i det undre gaffelparet 70 fäst mot den högra skenan 20b. Var och en av de två undre gafflarna 90, d v s den ena undre gaffeln i det övre gaffelparet 60 är fäst mot den högra skenan 20b och den andra undre gaffeln i det undre gaffelparet 70 är fäst mot den vänstra skenan 20a. Denna ”överlappning” av på olika sidor eller skenor placerade övre och undre gafflar innebär att en styrning i vertikal led både ut ur och in i pärmens längdplan åstadkommes genom att gafflarna ”håller emot” varandra under öppnings- och stängningsrörelsen. Om de två övre gafflarna placerades på samma skena eller sida skulle denna dubbla styrning i vertikal led inte existera, det skulle inte åstadkommas någon mothållseffekt. Den övre gaffeln 80 i det övre gaffelparet 60 kunde som ett alter- nativ placeras på den högra skenan 20b och den undre gaffeln 90 placeras på den vänstra skenan 20a, motsvar- ande gäller för det undre gaffelparet 70 och detta inser en fackman. 10 15 20 25 30 35 527 15 De två övre gafflarna 80 som visas i fig. l-10 och mer i detalj i fig. 14-16 är avfasade på översidan av sina fritt utskjutande ändar 80b. De två undre gafflarna 90 som också visas i fig. l-10 och mer i detalj i fig. ll-13 är avfasade på undersidan av sina fritt utskjutande ändar 90b.
De ovan beskrivna avfasningarna på ändarna 80b, 90b hos gafflarna 80, 90 har som funktion att vid införande av gafflarna i hålen för pärmbladen säkerställa att den yttersta spetsen av varje gaffelände 80b när den möter motstàende gaffelände 90b inte träffar pärmbladet utan förs in i eller äntrar pärmbladshålet i det fria utrym- met, d v s där ingen av de motstående gaffeländarnas främre yta befinner sig i kontakt med eller anligger mot pärmbladet under införande i detta. Den övre gaffelns 80 undersida kan vara i kontakt med pärmbladet när den undre gaffelns 90 översida, d v s vulstens översida är i kon- takt med pärmbladet. som den övre gaffelns ände 80b måste föras in i befinner Detta innebär att det fria utrymmet sig nedanför vulstens övre yta/punkt/område för den undre gaffelns ände 90b och den övre gaffeln är därför avfasad på ovansidan så att dess första genom avfasningen åstad- komna två främsta änd- eller spetspunkter förs in i de två fria utrymmena nära de bladfria områdena i front- ll-13. Det fria utrymmet som den främsta änd-/spetspunkten för den undre vyerna för den undre gaffeln i fig. gaffeln 90 ska föras in i befinner sig ovanför den övre gaffelns 80b undre mot den undre gaffeln 90 vettande ytor och den undre gaffeln är därför avfasad på undersidan så att dess vulst förs in i anslutning till det bladfria 14-16.
I fig l-3 visas en mekanism i angränsning till den nedre området i frontvyerna för den övre gaffeln i fig. svängleden 30. Denna mekanism har som syfte att medge för en användare av pärmen att på ett av fackmannen känt sätt öppna och stänga pärmen med hjälp av ett in- och urkopp- lingsbart ingrepp och kommer därför inte att förklaras mer i detalj 10 15 20 25 30 35 527 194 ge 16 Endera skenan 20a eller 20b i pärmanordningen 10 som visas i fig 1-7 kan i en annan utförandeform fixeras med hjälp av lim, skruvorgan, fastsmältning i plasten hos pärmens sidopartier om dessa är tillverkade i termoplast eller liknande fastsättningsorgan/-metoder. I en utför- andeform av pärmanordningen är den fastsatta skenan 20b utformad med mönster på sin utsida som vetter mot och är i kontakt med insidan av pärmens sidoparti 50 i form av utstickande material, t ex genom vassa, spetsiga grader av metall som sticker in i pärmens sidoparti och vilka åstadkommits i skenan vid tillverkningen av densamma eller mönster som bearbetats i dess yta genom lättring, valsning eller någon form av skärande bearbetning, t ex fräsning. Detta mönster har som syfte att öka friktionen samt form- och kraftgreppet mellan den fastsatta skenan och pärmen, speciellt vid fastlimning och fastsmältning av skenan.
Alla delar som ingår i pärmanordningen 10 kan vara blånerade, lackerade, målade eller på annat sätt belagda med en skyddande yta vilket enkelt inses av fackmannen.
Ledskenan 100 enligt uppfinningen kan i stället för ett genomgående spår 140 vara anordnad med ett i ytan på ledskenan bearbetat spår i vilket ledskenepinnen 160 löper under öppning och stängning av pärmen. Detta förutsätter dock att ledskenan är tjockare och att ledskenepinnens skallförsedda ände utformas på ett lämpligt sätt. Det kan även användas två eller flera ledskenor för att öka stabiliteten och underlätta öppningen och stängningen av pärmen, om så önskas.
Gafflarna 80 och 90 samt deras längsgående spår resp vulst kan ha i längled varierande tvärsnitt för att för- bättra inbördes styrning och minska risken att de fria gaffeländarna 80b resp 90b inte äntrar bladhàlen eller t o m missar dessa och dessutom, i vissa fall, inte hindras att äntra hålen genom att risken för kollision med bladen minskas. Gafflarna kan ha ett tvärsnitt som ökar från de fria ändarna till de fixerade ändarna 80a, 10 15 20 25 30 in II 0 l V ...nu o a nu en oo 5 2 7 1 2 4 - a: fi::= - .=;: ' o n 17 90a, t ex med en konliknande form, så att den mindre ändytan på de fria gaffeländarna inte kolliderar med bladet runt hålet. Det längsgående spåret resp vulstens ökande tvärsnitt kan även ge en stoppeffekt genom att anpassa vulstens resp spårets längd så att de ”bottnar” i ett stoppläge för pärmens stängningsrörelse.
Gafflarna 80 och 90 kan även delas i en annan rikt- ning än väsentligen parallellt med skenorna 20a, 20b, t ex snedställt i förhållande till horisontal- eller vertikalplanet om pärmen ligger resp står upp. Gaffel- paren 60, 70 kan även vara delade i olika mot varandra snedställda riktningar för att ge en mothållande effekt såsom beskrivits tidigare. Styrytorna på gafflarna kan även anordnas med jack eller fördjupningar pà ena gaffeln som passar mot utsprång eller spetsar på den andra gaffeln och genom förskjutningsbart ingrepp hjälpa till att hålla pärmen i sina mellanlägen, t ex bläddrings- läget.
Gafflarna 80 och 90 i andra utförandeformer med ett i längled varierande tvärsnitt och/eller gafflarna som delats i en riktning som är snedställd i förhållande till skenornas 20a, 20b längdplan tillverkas genom prägling, stansning eller pressning som smider gafflarna till önskad form, krökning och tvärsnitt alt profil med ökad hållfasthet såsom den första gaffelutförandeformen.
Gafflarna 80 och 90 enligt uppfinningen kan själv- klart även användas/fastsättas i redan kända öppnings- och stängningsmekanismer för pärmar, vilket inses av fackmannen. Öppnings- och stängningsmekanismen 10 enligt upp- finningen kan också använda redan kända samverkande gafflar 60, 70, 80, 90 för fasthållning av blad för förvaring i pärmen.

Claims (5)

10 15 20 25 30 35 18 PÅTENTKRAV
1. Anordning (10) för öppning och stängning av en pärm för bladförvaring med en på insidan av pärmen i området av pärmens rygg (130) längs med denna löpande avlàng mekanism (20) som innefattar två på inbördes avstånd belägna skenor (20a,20b) som är rörligt förbundna med varandra medelst åtminstone en gemensam led (30), vilka skenor är förbundna med insidan av pärmen, varvid mekanismen dessutom innefattar åtminstone ett gaffel- arrangemang (60,70,80,90) för fasthållning av blad i pärmen, k ä n n e t e c k n a d av att den ena skenan (20b) är direkt förbunden med ett av pärmens sidopartier (50) utanför pärmens rygg (130), att den andra skenan (20a) är fri från pärmen och förbunden med pärmens rygg (130) medelst en ledskena (100) på ett sådant sätt att ledskenan medger rörelse av denna andra skena kring den gemensamma leden (30).
2. Anordning (10) för öppning och stängning av pärmar för bladförvaring enligt krav 1, varvid en första sida (100a) hos ledskenan (100) är rörligt förbunden med den andra skenan (20a) medelst åtminstone ett från denna andra skena utskjutande organ (110) som är i rörligt ingrepp med ledskenan och ledskenans andra sida (lOOb) är direkt förbunden med pärmens rygg (130) tvärs skenorna (20a, 20b).
3. Anordning (10) för öppning och stängning av pärmar för bladförvaring enligt krav 1, varvid en första sida (100a) hos ledskenan (100) är fast förbunden med den andra skenan (20a) och ledskenans andra sida (lOOb) är rörligt förbunden med pärmens rygg (130) tvärs skenorna (20a,20b) medelst åtminstone ett från pärmens rygg utskjutande organ (110) som är i rörligt ingrepp med ledskenan.
4. Anordning (10) för öppning och stängning av pärmar för bladförvaring enligt krav 2 eller 3, varvid 10 15 527 19 (110) (160), vilken sträcker sig längs med den andra skenan (20a) samt det utskjutande organet innefattar en pinne pärmryggen (130) och är i förskjutningsbart ingrepp med en i ledskenan (100) anordnad och längs med ledskenan löpande styrning (140).
5. Anordning (10) för öppning och stängning av pärmar för bladförvaring enligt något av föregående krav, varvid den mot pärmens insida direkt förbundna ena skenan (20b) förbättrande mönster på den yta som är i kontakt med har ett friktionskraftshöjande och formgrepps- pärmens insida.
SE0301868A 2003-06-24 2003-06-24 Öppnings- och stängningsmekanism SE527124C2 (sv)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0301868A SE527124C2 (sv) 2003-06-24 2003-06-24 Öppnings- och stängningsmekanism
PCT/SE2004/001020 WO2004113095A2 (en) 2003-06-24 2004-06-24 Opening and closing mechanism
EP04749058A EP1641631A2 (en) 2003-06-24 2004-06-24 Opening and closing mechanism

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0301868A SE527124C2 (sv) 2003-06-24 2003-06-24 Öppnings- och stängningsmekanism

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0301868D0 SE0301868D0 (sv) 2003-06-24
SE0301868L SE0301868L (sv) 2004-12-25
SE527124C2 true SE527124C2 (sv) 2005-12-27

Family

ID=27656603

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0301868A SE527124C2 (sv) 2003-06-24 2003-06-24 Öppnings- och stängningsmekanism

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP1641631A2 (sv)
SE (1) SE527124C2 (sv)
WO (1) WO2004113095A2 (sv)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE0600440L (sv) * 2006-03-01 2007-08-21 Keba Sweden Ab Pärm med gaffelmekanism

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2542014A1 (de) * 1975-09-20 1977-03-24 Krause Kg Robert Sicherungseinrichtung fuer eine ringmechanik
SE431424B (sv) * 1976-08-18 1984-02-06 Koloman Handler Gmbh Anordning for lasning av en ringpermmekanism
US6036394A (en) * 1998-11-30 2000-03-14 World Wide Stationary Manufacturing Co., Ltd. Ring metals with linkage locking device

Also Published As

Publication number Publication date
WO2004113095A3 (en) 2005-02-17
EP1641631A2 (en) 2006-04-05
WO2004113095A2 (en) 2004-12-29
SE0301868D0 (sv) 2003-06-24
SE0301868L (sv) 2004-12-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7717638B2 (en) Refillable notebook
EP1740477B1 (en) Adjustable clip
SE527124C2 (sv) Öppnings- och stängningsmekanism
US7527449B2 (en) Ring binder mechanism
EP1939008A2 (de) Sammelhefter mit variabler Kettenteilung
SE530954C2 (sv) Öppnings- och stängningsmekanism
US10363766B2 (en) Information item forming machine with visual inspection unit and method for forming and sorting informational items
WO2007070179A2 (en) Ring binder mechanism
US20110065562A1 (en) Customized tab machine
SE528229C2 (sv) Gaffelarrangemang för fasthållning av blad i en pärm
US7641433B2 (en) System and method of trimming a bound document
US10836202B2 (en) Device for accommodating punched sheets
DE1245904B (de) Sammelmappe für ungclochtes Schriftgut
NL1033486C1 (nl) Album met uitwisselbare bladen voor doorlopende afbeeldingen.
DE19821315C2 (de) Aktenordnermechanik
DE202006016929U1 (de) Vorrichtung zum Umblättern von Seiten eines Schriftstückes
CN220795938U (zh) 一种即开型彩票售卖机防卡票结构
DE4125451C2 (de) Vorrichtung zum Ablegen von Kopieblättern
US4283872A (en) Adjustable display device
EP2062739A1 (en) A document binding machine
DE19514240C2 (de) Vorrichtung zum Ausrichten eines Blattes auf einer Blattauflagefläche
DE2126202C3 (de) Kopfstück für Karteikarten oder Karteiblätter
DE202004000469U1 (de) Hängemappe
US1160161A (en) Tablet-holder, &c.
US1029153A (en) Tally-roll attachment for type-writing machines.

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed