SE525986C2 - Manöverdon - Google Patents

Manöverdon

Info

Publication number
SE525986C2
SE525986C2 SE0302641A SE0302641A SE525986C2 SE 525986 C2 SE525986 C2 SE 525986C2 SE 0302641 A SE0302641 A SE 0302641A SE 0302641 A SE0302641 A SE 0302641A SE 525986 C2 SE525986 C2 SE 525986C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
handle
actuator
guide means
actuator according
designed
Prior art date
Application number
SE0302641A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0302641D0 (sv
SE0302641L (sv
Inventor
Mimmi Anderberg
Original Assignee
Mimmi Anderberg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mimmi Anderberg filed Critical Mimmi Anderberg
Priority to SE0302641A priority Critical patent/SE525986C2/sv
Publication of SE0302641D0 publication Critical patent/SE0302641D0/sv
Priority to PCT/SE2004/001427 priority patent/WO2005033822A1/en
Publication of SE0302641L publication Critical patent/SE0302641L/sv
Publication of SE525986C2 publication Critical patent/SE525986C2/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C13/00Other constructional features or details
    • B66C13/52Details of compartments for driving engines or motors or of operator's stands or cabins
    • B66C13/54Operator's stands or cabins
    • B66C13/56Arrangements of handles or pedals

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Mechanical Control Devices (AREA)
  • Steering Controls (AREA)

Description

25 30 oono on . li» “i *JJ J: och II G1 ¿",\ 2 En nackdel med sådana manöverdon av känd teknik är att de svårli- gen kan användas på ett säkert sätt, vilket medför ökad risk för person- och materialskador.
Ett problem med sådana manöverdon av känd teknik är att de kräver relativt lång upplärningstid.
Ytterligare ett problem med sådana manöverdon av känd teknik är att det vid användning därav föreligger risk för förslitningsskador och liknande.
Ytterligare en nackdel med sådana manöverdon av känd teknik är att de svårligen kan användas av olika personer.
UPPFlNNlNGEN l SAMMANFATTNING Ett syfte med föreliggande uppfinning är att undvika ovan angivna nackdelar och problem av känd teknik. Manöverdonet i enlighet med uppfin- ningen medför att en med manöverdonet förbunden maskin kan styras på ett säkert sätt med hjälp av endast en hand, varvid användaren har en fri hand för exempelvis manuell styrning av ett föremål som ska lyftas och förflyttas.
Vidare medför manöverdonet enligt föreliggande uppfinning att en användare på ett enkelt sätt kan styra maskinen utan att visuell kontroll av manöverdo- net krävs, varvid en användare inte behöver titta på manöverdonet vid styr- ning. Detta medför även en tidsvinst vid styrning av maskinen då upplär- ningstiden är kort och en användare kan använda manöverdonet utan visuell kontroll. Vidare åstadkommer uppfinningen ett ergonomiskt manöverdon som kan användas av personer med stora såväl som små händer utan risk för förslitningsskador.
Föreliggande uppfinning innefattar ett manöverdon för manövrering av en med manöverdonet förbindbar och motordriven maskin, innefattande en kropp med åtminstone ett på ett frontparti hos kroppen anordnat styrorgan för styrning i ett flertal riktningar och ett av en användare greppbart handgrepp, varvid manöverdonet kan greppas av användaren, kännetecknad av att styr- organet innefattar ett anliggningsparti för anliggning mot en användares tum- me, vilket anliggningsparti är utfört för avläsning av tummens rörelser i ett p4118se00 ps 2003-10-06 10 15 20 25 30 G1 l* J 'i x-CJ C J exzu 3 flertal olika riktningar för styrning av en med manöverdonet förbindbar maskin i motsvarande riktningar, och att manöverdonet innefattar ett med kroppen förbundet och bágformat handtag med ett övre första parti, handgreppet och ett nedre andra parti, varvid handgreppet är utfört med en lutning i riktning mot det övre första partiet och frontpartiet så att en användare med en hand kan åtminstone delvis omsluta handgreppet under samtidig påverkan av styrorganet.
Manöverdonet enligt uppfinningen är exempelvis utfört för användning i samband med lyftdon såsom traverser och telfrar. Sådana lyftdon kan ha motorhjälp i en, två eller tre riktningar. Alternativt är manöverdonet enligt upp- finningen utfört för användning i samband med styming av ett fordon eller en robot eller liknande. Manöverdonet kan vara utfört för att hänga i en till lyft- donet ansluten kabel.
Manöverdonet kan innefatta ett första styrorgan och ett andra styror- gan för styrning i olika riktningar. Det första styrorganet kan vara utfört för styrning i ett horisontellt plan, såsom i sidled, framåt, bakåt och diagonalt och det andra styrorganet kan vara utfört för styrning vertikalt, såsom uppåt och nedåt. Styrorganen kan vara utförda som styrspakar, såsom joystickar. Alter- nativt kan styrorganen vara utförda som en i olika riktningar vridbar kula eller ett område som avläser en tummes rörelser.
Handtaget är utformat för att i samverkan med styrorganens position åstadkomma ett säkert, ergonomiskt och effektivt arbete med manöverdonet.
Vid arbete med lyft av gods, ska fokus ligga på själva godset som äri rörelse.
Det ska inte finnas behov av att se på manöverdonet. Ingen ska behöva tve- ka angående vilken brytare som ska användas, vilket är ett stort problem med konventionella manöverdon som vanligtvis innefattar ett stort antal knappar för styrning i olika riktningar. Manöverdonet enligt uppfinningen möj- liggör ökad kontroll vid materialhantering. Detta leder till tidsvinst vid materi- alhantering, minskad personskaderisk och lägre materialskadefrekvens.
Dessutom är upplärningstiden för att handskas varsamt men effektivt med godset kort. Detta plus det faktum att manöverdonet enkelt kan skötas både med en liten och stor hand möjliggör arbetsrotation, vilket ger en flexibel ar- betsstyrka och minskar risken för förslitningsskador. p4118se00 ps 2003-10-06 1 0 n n: n 0 l 0 0 0 OIOO ll 0000 It I 10 15 20 25 30 Handtaget har ett handgrepp placerat så att tummen oavsett storlek på handen enkelt når båda styrorganen. Handgreppets lutning iförhållande till styrorganen är sådan att handleden tillåts vara rak och obelastad då styror- ganen används. Vidare kan manöverdonet manövreras med en hand oavsett storlek på handen. l arbetet med manöverdonet enligt uppfinningen har en användare således en hand ledig för att manuellt hjälpa till att styra godset i rörelse. Således möjliggör manöverdonet enligt uppfinningen arbete med ett Iyftdon med fullständigt fokus på det gods som är i rörelse. l arbetet med ma- növerdonet behöver en användare aldrig byta grepp om manöverdonet och aldrig se på det för att åstadkomma säker och effektiv styrning. Vid arbetet med manöverdonet behöver en användare således inte lyfta eller vinkla upp manöverdonet.
Handtaget kan utskjuta både radiellt, dvs. i sidled ut från styrorganen, och axiellt, dvs. i styrorganens förlängning ut från kroppen. Således kan handtaget utskjuta både horisontellt och vertikalt från styrorganen under bil- dande av en båge kring styrorganen. Handtagets övre första parti kan vara förbundet med kroppen i en punkt ovanför styrorganet och kan utskjuta snett utåt därifrån. Handtagets nedre andra parti kan vara förbundet med kroppen i en punkt nedanför styrorganet och kan utskjuta snett utåt därifrån, varvid handgreppet förbinder det övre första partiet och det nedre andra partiet.
Handtagets nedre andra parti kan utskjuta längre i axiell riktning eller hori- sontellt i djupled i förhållande till styrorganet än det övre första partiet så att handgreppet i den axiella riktningen eller i djupled lutar in mot kroppen i rikt- ning mot handtagets övre parti. På så sätt säkerställs att en användares handled är rak och liggeri linje med armen vid arbete med manöverdonet.
Handgreppet kan vidare vara utfört med ett långsträckt eller huvudsak- ligen elliptiskt tvärsnitt för att åtminstone delvis omslutas av en användares hand och ge ett bra och behagligt grepp. Handgreppet kan även vara utfört med en vridning in mot styrorganet så att en användares tumme vrids in mot styrorganet vid omslutning av handgreppet. Det kan också vara utfört med större omkrets eller större tjocklek i ett mittpaiti hos handgreppet än i intillig- gande partier därav så att handgreppets mittparti är grövre än intilliggande partier. p4118seO0 ps 2003-10-06 OO O 00 0000 00 00 0 0 0 0 O O I O I OOO O O 0 0 I 0000 10 15 20 25 30 . . o, r o o 3.5 z: ¿_. J Q U 2 2 É a. nu: o: 5 Handtagets nedre andra parti kan utskjuta längre i radiell riktning eller horisontellt i sidled i förhållande till styrorganet än det övre första partiet så att handgreppet i den radiella riktningen är vinklad inåt i riktning mot handta- gets övre första parti. Handtagets nedre andra parti kan vidare bilda ett stöd för en nedre del hos en handgreppet omslutande hand så att en användare kan vila med handens kant däremot vid arbete med manöverdonet.
Manöverdonet kan innefatta ett första handtag och ett det första hand- taget motsatt andra handtag, varvid det första handtaget är utfört för att grep- pas av en vänsterhand och det andra handtaget är utfört för att greppas av en högerhand. Det första handtaget kan vara förbundet med det andra handtaget under bildande av en styrorganen omslutande och sluten båge.
Det första handtaget och det andra handtaget kan vara förbundna med krop- pen i gemensamma punkter och utskjuta snett utåt därifrån, varvid handta- gen är anordnade i vinkel mot varandra.
För att reglera en travers med motorhjälp i tre riktningar (x-, y- och z- riktning) och två hastigheter för varje riktning krävs med dagens manöverdon 12 knappar. Manöverdonet enligt uppfinningen har två styrorgan. Varje styr- organ styrs med tummen. Det första styrorganet kan vara anordnat för att reglera förflyttning i xy-planet och ersätter därmed åtta knappar. Det andra styrorganet kan vara anordnat för att reglera förflyttning i z-riktningen och ersätter därmed fyra knappar.
Dagens manöverdon till traverser är stora och otympliga. Personer som inte har väldigt stora händer när inte att både hålla om manöverdonet och trycka på knapparna. Det krävs då två händer för att med motorhjälp flyt- ta traversen. Detta leder till att ingen hand är ledig för att hjälpa till att föra godset manuellt. Om personen har tillräckligt stora händer för att både hålla om manöverdonet och trycka på en knapp samtidigt krävs ändå två händer för att byta grepp. Detta blir mest tydligt om knapp ett sitter längst ner på ma- növerdonet och knapp två sitter längst upp på manöverdonet.
För att åstadkomma motorhjälp för diagonal förflyttning krävs med da- gens manöverdon att två knappar trycks ner samtidigt. För att inte trycka ner fel knapp måste man se på manöverdonet. Koncentrationen flyttas då från godset som är i rörelse till själva manöverdonet p4118se00 ps 2003-10-06 10 15 20 25 30 Manöverdonet enligt uppfinningen åstadkommer diagonal förflyttning i xy-planet med enbart det första styrorganet. För att åstadkomma diagonal förflyttning i z-riktning krävs båda styrorganen. Dock behöver en användare inte se på manöverdonet för att applicera rätt styrorgan. All koncentration kan ändå riktas mot godset i rörelse.
Manöverdonet enligt uppfinningen kan innefatta en nödstoppsbrytare.
Nödstoppsbrytaren sitter längst ner på manöverdonet. Detta är en logisk pla- cering med tanke på kroppens reflexer. I en nödsituation spänner man sig och armarna förs in mot kroppen. Nödstoppsbrytaren kan aktiveras genom att manöverdonet trycks mot kroppen. Alternativet är att slå på nödstoppet med den motsatta handen Manöverdonet enligt uppfinningen möjliggör således en för handleden ergonomisk och obelastad ställning. Handgreppet är placerat så att handle- den är rak och så att båda styrorganen enkelt nås utan att tummen behöver sträckas. Detta åstadkommes genom handgreppets lutning och utformning i förhållande till styrorganen i kombination med styrorganens utförande.
Ytterligare särdrag och fördelar med föreliggande uppfinning framgår av beskrivningen av utföringsexempel nedan, bifogade figurer och osjälv- ständiga patentkrav.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Uppfinningen ska nu närmare beskrivas med hjälp av utföringsexem- pel under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka Fig. 1 är en schematisk perspektivvy av manöverdonet snett framifrån enligt ett utförande av föreliggande uppfinnlng, Fig. 2 är en schematisk perspektiwy av manöverdonet snett från ovan som visar ett med ett första handtag förbundet andra handtag enligt ett utförande av föreliggande uppfinning, p41 185900 ps 2003-10-06 10 15 20 25 525 935 7 Fig. 3 är en schematisk vy av manöverdonet sett från ovan enligt ett utföran- de av föreliggande uppfinning, Fig. 4 är en schematisk perspektivvy av manöverdonet sett snett underifrån enligt ett utförande av föreliggande uppfinning, Fig. 5 är en schematisk frontvy av manöverdonet som visar en vinkel hos handgreppet i förhållande till styrorganen enligt ett utförande av föreliggande uppfinning, Fig. 6 är en schematisk sidovy av manöverdonet som visar en lutning hos handgreppet i förhållande till styrorganen enligt ett utförande av föreliggande uppfinning, Fig. 7 är en schematisk sidovy av manöverdonet som visar en vinkel mellan en med manöverdonet förbunden kabel och ett frontparti hos manöverdonet enligt ett utförande av föreliggande uppfinning, Fig. 8 är en schematisk vy av manöverdonet delvis i tvärsektion sett under- ifrån som visar handgreppets utformning enligt ett utförande av föreliggande uppfinning, Fig. 9 är en schematisk vy av manöverdonet delvis i tvärsektion sett under- ifrån som visar handgreppets utformning enligt ett utförande av föreliggande uppfinning, och Fig. 10 är en schematisk vy av manöverdonet delvis i tvärsektion sett under- ifrån som visar handgreppets utformning enligt ett utförande av föreliggande uppfinning. p41 185800 ps 2003-10-06 10 15 20 25 30 0 noe OO UPPFlNNlNGEN Med hänvisning till Fig. 1-4 åskådliggörs schematiskt ett manöverdon 10 för manövrering av en med manöverdonet 10 förbindbar och motordriven maskin, vilken maskin ej visas i figurerna. Manöverdonet 10 är exempelvis utfört för styrning av en lyftanordning, såsom en travers, telfer eller liknande, varvid ett föremål kan lyftas och förflyttas i enlighet med av en användare av manöverdonet angivna instruktioner. Enligt ett utförande av föreliggande upp- finning är manöverdonet 10 utfört för styrning av ett fordon, en robot eller lik- nande. Alternativt är manöverdonet 10 utfört som ett pekdon.
Manöverdonet 10 innefattar en kropp 11 med åtminstone ett första styrorgan 12 för styrning i ett flertal riktningar och ett med kroppen 11 förbun- det handtag 13, varvid manöverdonet 10 kan greppas av en användare och varvid en med manöverdonet 10 förbunden maskin kan manövreras eller sty- ras med hjälp av styrorganet 12.
Kroppen 11 innefattar exempelvis ett hölje 14 och av höljet 14 omslu- ten elektronik eller liknande för att omvandla eller vidarebefordra de instruk- tioner en användare matar in i manöverdonet 10 till maskinen. Enligt ett ut- förande av föreliggande uppflnning innefattar manöverdonet 10 konventionell elektronik, vilken ej beskrivs närmre. I det visade utförandet är kroppen 11 eller höljet 14 utfört huvudsakligen som en rektangulär låda med avrundade kanter. Det är dock uppenbart för en fackman att kroppen 11 och höljet 14 med ledning av uppfinningen kan utformas på ett flertal olika sätt. Enligt ett alternativt utförande av uppfinningen är kroppen 11 eller höljet 14 utfört som ett klot eller en cirkulär eller elliptisk cylinder eller liknande. l det visade utförandet av föreliggande uppflnning innefattar kroppens 11 hölje 14 ett frontparti 15 med styrorganet 12. Frontpartiet 15 är exempel- vis huvudsakligen plant och är i det i Fig. 1 visade utförandet försett med en display 16 eller liknande. Displayen 16 är exempelvis utförd på konventionellt sätt och beskrivs ej närmre.
Manöverdonet 10 är förbindbart eller förbundet med en maskin genom ett konventionellt förbindningselement, såsom en kabel 17 eller liknande. Ex- p4118$e00 ps 2003-10-06 090100 O II OI O I COD' CIO 0 à ICO I I I ICO I I I I 0000 IC I I O I OO I O 0 I Il 0000 00 II to O O I O O O O I O I o o 0 IC I 10 15 20 25 30 (It ro (ri V) r' 3 C x 9 empelvis innefattar kroppen 11 en konventionell koppling för avtagbar an- slutning av kabeln 17. Alternativt är kroppen 11 fast förbunden med kabeln 17. Kabeln 17 ärförbindbar eller förbunden med kroppen 11 i ett övre parti hos kroppen 11, varvid manöverdonet 10 är utfört för att hänga i kabeln 17, vilken kabel 17 lämpligen är anordnad vertikalt eller huvudsakligen vertikalt. l det i Fig. 1-4 visade utförandet av föreliggande uppfinning innefattar manöverdonet 10 det första styrorganet 12 och ett andra styrorgan 18. Det första styrorganet 12 innefattar ett anliggningsparti 19 för anliggning mot en användares tumme, vilket anliggningsparti 19 är utfört för avläsning av tum- mens rörelser i ett flertal olika riktningar för styrning av en med manöverdo- net 10 förbindbar maskin i motsvarande riktningar. Det första styrorganet 12 är anordnat på kroppens 11 frontparti 15 och är anordnat så att en använda- re når det första styrorganets 12 anliggningsparti 19 för påverkan därav. Ex- empelvis skjuter det första styrorganet 12 ut från höljet 14 så att anliggnings- partiet 19 är anordnat utanför höljet 14. Anliggningspartlet 19 är exempelvis utfört som en kula. Det är dock uppenbart för en fackman med ledning av uppfinningen att anliggningspartiet kan utformas på ett flertal olika sätt. Enligt ett utförande av föreliggande uppfinning är det första styrorganet 12 vridbart förbundet med kroppen 11 via en led, varvid anliggningspartiet 19 är anord- nat utskjutande därifrån så att anliggningspartiet 19 är vridbart kring leden för styrning av en med manöverdonet 10 förbindbar maskin. Således är det för- sta styrorganet 12 enligt ett utförande av uppfinningen utfört som en styrspak eller en så kallad joystick. Exempelvis är det första styrorganet 12 utfört för styrning av maskinen ifrån fyra till åtta riktningar i ett plan, dvs i sidled, fram- åt, bakåt och diagonalt. Alternativt är det första styrorganet 12 utfört för styr- ning i ett flertal riktningar i ett horisontellt plan och i ett flertal riktningar i ett vertikalt plan i exempelvis en eller flera olika hastigheter. Alternativt är det första styrorganet 12 utfört som en vridbar kula eller ett område som på an- nat sätt avläser tummens rörelser. Även det andra styrorganet 18 är utfört för avläsning av tummens rö- relser i åtminstone tvâ riktningar för styrning av en med manöverdonet 10 förbindbar maskin i motsvarande riktningar. Det andra styrorganet 18 innefat- tar exempelvis ett anliggningsparti 20 för anliggning mot en användares p4118se00 ps 2003-10-06 10 15 20 25 30 10 tumme i likhet med det första styrorganet 12. Det andra styrorganet 18 är anordnat på kroppens 11 frontparti 15 och är anordnat så att en användare når det andra styrorganet 18 med sin tumme för påverkan därav. Exempelvis skjuter det andra styrorganet 18 ut från höljet 14. Enligt ett utförande av före- liggande uppfinning är det andra styrorganet 18 förskjutbart eller vridbart för- bundet med kroppen 11, varvid det andra styrorganet 18 kan förskjutas eller vridas för styrning av en med manöverdonet 10 förbindbar maskin. Således är det andra styrorganet 18 enligt ett utförande av uppfinningen utfört som en styrspak eller joystick. Exempelvis är det andra styrorganet 18 utfört för styr- ning av maskinen itvå riktningar, dvs uppåt och nedåt. Alternativt är det andra styrorganet 18 utfört på ett det första styrorganet 12 motsvarande sätt.
Det andra styrorganet 18 är i det visade utförandet anordnat vid det första styrorganet 12 så att en användare når både det andra styrorganet 18 och det första styrorganet 12 utan att ett byte av grepp erfordras. Exempelvis är det andra styrorganet 18 anordnat nedanför och i linje med det första styror- ganet 18 på höljets 14 frontparti 15.
Handtaget 13 innefattar ett övre första parti 21, ett handgrepp 22 och ett nedre andra parti 23, varvid handgreppet 22 är anordnat mellan det övre första partiet 21 och det nedre andra partiet 23. l det visade utförandet är det övre första partiet 21 och det nedre andra partiet 23 förbundet med kroppen 11 eller höljet 14 under bildande av en sluten och utskjutande båge, varvid handtaget 13 är bågformat. Således är det övre första partiet 21 förbundet med kroppen 11 i en punkt ovanför det första styrorganet 12 och det nedre andra partiet 23 är förbundet med kroppen 11 i en punkt nedanför det första och andra styrorganet 12, 18. Handtaget 13 är utfört så att en användare med en hand åtminstone delvis kan omsluta handgreppet 22 under samtidig påverkan av det första styrorganet 12 eller det andra styrorganet 18 med samma hands tumme. Handtaget 13 är vidare utformat så att en användare kan hålla i handgreppet 22 under bibehållande av rak handled och så att handens tumme vrids in mot styrorganen 12, 18 för att underlätta påverkan därav med tummen.
Handtagets 13 nedre andra parti 23 är enligt ett utförande av uppfin- ningen förbundet med kroppen 11 och löper från kroppen 11 och vidare snett p41 185600 ps 2003-10-06 nu IQ c O II 0 0 CDI I I I I O 'CIO 000 OI O lo 000! lo 00 0 0 I I 0 0 0 I 0 0 J O u I IC OO O 00 00 00 0 10 15 20 25 30 1 n 0 090000 0 0 , Q coon stol u 5:: 5 :ss e; 11 ut därifrån. Således skjuter handtagets 13 nedre andra parti 23 ut vertikalt och horisontellt och bildar ett stöd mot vilket en användares hand kan vila vid användning av manöverdonet 10. Handtaget utskjuter både radiellt, dvs. i sidled ut från styrorganen, och axiellt, dvs. i styrorganens förlängning ut från kroppens 11 frontparti 15. Utformningen av handtagets 13 nedre andra parti 23 äri detta utförande anpassat för anliggning mot en kant hos en använda- res hand.
Enligt ett utförande av föreliggande uppfinning innefattar manöverdo- net 10 en nödstoppsbrytare 24 för att stoppa manöverdonet 10 vid behov.
Nödstoppsbrytaren 24 är anordnat vid ett nedre parti hos kroppen 11 eller på en undersida därav så att en användare kan aktivera nödstoppsbrytaren 24 genom att med hjälp av handtaget 13 föra manöverdonet 10 mot sin egen kropp, såsom mot ett ben. l det visade utförandet innefattar manöverdonet 10 två handtag 13, varvid med hänvisning särskilt till Fig. 2 ett första handtag 13a är utfört för att greppas av en vänsterhand och ett andra handtag 13b är utfört för att grep- pas av en högerhand. Handtagen är exempelvis inbördes förbundna och an- ordnade på respektive sida om styrorganen 12, 18 under bildande av en el- liptisk sfär som omsluter styrorganen 12, 18. Således innefattar manöverdo- net 10 enligt ett utförande av föreliggande uppfinning två motstående upp- sättningar av handtagets 13 övre första parti 21, handgreppet 22 och hand- tagets nedre andra parti 23. Exempelvis är handtagens 13a, 13b övre första partier 21 inbördes förbundna och handtagens 13a, 13b nedre andra partier 23 inbördes förbundna under bildande av en integrerad enhet som löper kring styrorganen 12, 18 så att en användare med valfri hand kan greppa ett handtag 13a, 13b efter önskemål. Handtagen 13a, 13b är inbördes förbund- na under bildande av en vinkel. Således är respektive handtag 13a, 13b för- bundet med kroppen 11 i gemensamma punkter och utskjuter därifrån i både horisontell och vertikal riktning i ett inbördes motsvarande och spegelvänt förhållande.
Med hänvisning till Fig. 5 åskådliggörs manöverdonet 10 och handta- gets 13 utformning framifrån. Handtagets 13 övre första parti 21 och nedre andra parti 23 utskjuter horisontellt i sidled, varvid handtaget 13 utskjuter ra- p4118se00 ps 2003-10-06 n 0 øouv a con O u v oo øunøoo 0 o amount 00 0 OO 00 n n 0 Il: 0 I 0 1000 000 0 0 O O 0 0000 0 0 0 00 0000 00 0 000 00 10 15 20 25 30 O f* f. .f “vi Q 12 diellt kring styrorganen 12, 18 under bildande av en radiellt kring styrorganen 12, 18 utskjutande båge. Vidare utskjuter handtagets 13 nedre andra parti 23 längre i horisontell riktning i sidled än det övre första partiet 21, varvid det nedre andra partiet 23 utskjuter längre i radiell riktning i förhållande till styror- ganen 12, 18 än det övre första partiet 21 så att handgreppet 22 i sidled eller radiell riktning är vinklad inåt i riktning mot handtagets 13 övre första parti 21.
Således är avståndet i sidled mellan en genom manöverdonet 10 löpande centrumlinje A och handgreppet 22 större i riktning mot det nedre andra par~ tiet 23 än i riktning mot det övre första partiet 21, varvid en väsentlig del av handgreppet 22 är anordnat i en vinkel cr i sidled i förhållande till centrumlin- jen A.
Med hänvisning till Fig. 6 åskådliggörs manöverdonet 10 och handta- gets utformning från sidan. Handtagets 13 övre första parti 21 och nedre andra parti 23 utskjuter horisontellt i djupled, varvid handtaget 13 utskjuter axiellt kring styrorganen 12, 18 under bildande av en axiellt kring styrorganen 12, 18 utskjutande båge. Vidare utskjuter handtagets 13 nedre andra parti 23 längre i horisontell riktning i djupled än det övre första partiet 21, varvid det nedre andra partiet 23 utskjuter längre i axieli riktning i förhållande till styror- ganen 12, 18 än det övre första partiet 21 så att handgreppet 22 i djupled elleri axieli riktning är lutad eller vinklad inåt i riktning mot handtagets 13 övre första parti 21. Således är avståndet i djupled mellan en genom manö- verdonet 10 löpande centrumlinje A och handgreppet 22 större i riktning mot det nedre andra partiet 23 än i riktning mot det övre första partiet 21, varvid en väsentlig del av handgreppet 22 är anordnat med en lutning ß i djupled i förhållande till centrumlinjen A. Handgreppet 22 är anordnat med vinkeln ß mot manöverdonets frontparti så att en användare alltid kan ha ett ergono- miskt korrekt avstånd mellan handgreppet 22 och styrorganen 12, 18 obero- ende av användarens handstorlek.
Med hänvisning även till Fig. 7 är manöverdonet 10 utfört för att hänga i en huvudsakligen vertikal kabei 17, varvid en vertikal centrumlinje B löper genom kabeln 17. Manöverdonets 10 frontparti 15 eller framsida är anordnad i en vinkel y mot centrumlinjen B och kabeln 17 så att styrorganen 12, 18 är vinklade upp mot en användare då manöverdonet 10 hänger i kabeln 17. p411sseoo ps 2oo3~1o~oe a 0000 Q I g;Iø:l 0 IQOOIO 10 15 20 25 30 13 Med hänvisning även till Fig. 8 visas manöverdonet 10 underifrån och ett tvärsnitt av handgreppet 22 längs linjen X-X i Fig. 7. Tvärsnittet längs lin- jen X-X är lagt i ett parti hos handgreppet 22 närmast handtagets 13 övre första parti 21. Handgreppets 22 tvärsnitt är långsträckt för att ge en använ- dares hand erforderligt grepp för att hålla och vid behov vrida manöverdonet mot dess egenvikt. Exempelvis är handgreppet 22 utfört med huvudsakligen elliptiskt tvärsnitt, varvid handgreppet 22 innefattar en inre första långsida, en den första långsidan motstående yttre andra långsida, en främre första kort- sida och en den första kortsidan motstående bakre andra kortsida. l det parti hos handgreppet 22 som är närmast handtagets 13 övre för- sta parti 21 är en centrumlinje C i det elliptiska tvärsnittets längdriktning an- ordnad huvudsakligen parallellt med styrorganen 12, 18 då styrorganen är utförda som från höljet 14 utskjutande styrspakar, vilka är utsträckta längs en axel D, varvid handgreppets 22 elliptiska tvärsnitt sträcker sig i djupled eller är något vinklad in mot styrorganen 12, 18. Vidare är handgreppet 22 anord- nat med ett avstånd från styrorganen 12, 18 i både horisontell och vertikal riktning.
Med hänvisning även till Fig. 9 visas manöverdonet 10 underifrån och ett tvärsnitt av handgreppet 22 längs linjen Y-Y i Fig. 7. Tvärsnittet längs lin- jen Y-Y är lagt i ett mittparti hos handgreppet 22. l handgreppets 22 mittparti är en centrumlinje E i det elliptiska tvärsnittets längdriktning vinklad in mot styrorganen 12, 18, varvid handgreppets 22 främre första kortsida är anord- nad närmre den genom styrorganen 12, 18 löpande axeln D än handgrep- pets 22 bakre andra kortsida så att en användares hand vinklas in mot styr- organen 12, 18 då handgreppet 22 greppas. Således är handgreppets 22 mittparti utfört med en vridning in mot styrorganen 12, 18 iförhållande till det parti hos handgreppet 22 som är närmast handtagets 13 övre första parti 21.
Handgreppets 22 mittparti är vidare utfört med större omkrets eller större tjocklek än övriga partier hos handgreppet 22, varvid handgreppets 22 mitt- parti är grövre än intilliggande partier hos handgreppet 22.
Med hänvisning även till Fig. 10 visas manöverdonet 10 underifrån och ett tvärsnitt av handgreppet 22 längs linjen Z-Z i Fig. 7. Tvärsnittet längs lin- jen Z-Z är lagt i ett parti hos handgreppet 22 som är närmast handtagets 13 p4118Se0O ps 2003-10-06 ou q o o! I O IQ O 000 u n u nl n .nu n o coca o o en 0001 to u 000 0 00 IQ!! IQ OI I i O I I I I O I 0 0 Q OO I .g nan: (fl i C71 x? 14 nedre andra parti 23. l det parti hos handgreppet 22 som är närmast handta- gets 13 nedre andra parti 23 är en centrumlinje F i det elliptiska tvärsnittets längdriktning vinklad in mot styrorganen 12, 18, varvid handgreppets 22 främre första kortsida är anordnad närmre den genom styrorganen 12, 18 löpande axeln D än handgreppets 22 bakre andra kortsida så att en använ- dares hand vinklas in mot styrorganen 12, 18 då handgreppet 22 greppas.
Vidare är handgreppet 22 i det parti som är närmast handtagets 13 nedre andra parti 23 anordnat med större vinkel in mot styrorganen 12, 18 än handgreppets 22 mittparti. Således är handgreppet 22 utfört med en vridning in mot styrorganen 12, 18 som ökari riktning mot handtagets 13 nedre andra parti 23. p4118SeOO ps 2003-10-06

Claims (18)

10 15 20 25 30 15 PATENTKRAV
1. Manöverdon (10) för manövrering av en med manöverdonet (10) förbind- bar och motordriven maskin, innefattande en kropp (11) med åtminstone ett på ett frontparti (15) hos kroppen (11) anordnat styrorgan (12, 18) för styming i ett flertal riktningar, och ett med kroppen (11) förbundet och bågformat handtag (13) med ett övre första parti (21), ett av en användare greppbart handgrepp (22) och ett nedre andra parti (23), så att en användare med en hand kan åtminstone delvis omsluta handgreppet (22) under samtidig påver- kan av styrorganet (12, 18) med samma hands tumme, k ä n n e te c k n a t av att styrorganet (12, 18) innefattar ett anliggningsparti (19, 20) för anligg- ning mot användarens tumme, vilket anliggningsparti (19, 20) är utfört för avläsning av tummens rörelser i ett flertal olika riktningar för styr- ning av en med manöverdonet (10) förbindbar maskin i motsvarande riktningar, att handgreppet (22) är anordnat i en vinkel (a) i förhållande till en genom manöverdonet (10) löpande centrumlinje (A), så att handgreppet (22) i sidled iförhållande till styrorganet (12, 18) är vinklat inåt i riktning mot handtagets (13) övre första parti (21), och att handgreppet (22) är anordnat i en vinkel (ß) i förhållande till centrum- linjen (A), så att handgreppet (22) i djupled i förhållande till styrorganet (12, 18) lutar inåt i riktning mot handtagets (13) övre första parti (21).
2. Manöverdon enligt krav 1, varvid handtaget (13) utskjuter både horison- tellt och vertikalt i förhållande till styrorganet (12, 18) så att handgreppet (22) är anordnat med ett avstånd från styrorganet (12, 18) i både horisontell och vertikal riktning.
3. Manöverdon enligt krav 1 eller 2, varvid handtagets (13) övre första parti (21) är förbundet med kroppen (11) i en punkt ovanför styrorganet (12, 18). 10 15 20 25 30 G1 lxš (n 16
4. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid handtagets (13) ned- re andra parti (23) är förbundet med kroppen (11) i en punkt nedanför styror- ganet (12, 18).
5. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid handtagets (13) ned- re andra parti (23) utskjuter längre i axiell riktning i förhållande till styrorganet (12, 18) än det övre första partiet (21) så att handgreppet (22) i den axiella riktningen lutar in mot kroppen i riktning mot handtagets övre parti och är an- ordnat i en vinkel (ß) mot en genom manöverdonet (10) löpande centrumlinje (A)-
6. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid handgreppet (22) är utfört med ett huvudsakligen elliptiskt tvärsnitt för att åtminstone delvis omslutas av en användares hand.
7. Manöverdon enligt krav 6, varvid handgreppet (22) är utfört med en vrid- ning in mot styrorganet (12, 18) så att en användares tumme vrids in mot styrorganet (12, 18) vid omslutning av handgreppet (22).
8. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid handgreppet (22) är utfört med större omkrets i ett mittparti hos handgreppet (22) än i intilliggande partier därav.
9. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid handtagets (13) ned- re andra parti (21) utskjuter längre i radiell riktning i förhållande till styrorga- net (12, 18) än det övre första partiet (21) så att handgreppet (22) i den radi- ella riktningen är vinklat inåt i riktning mot handtagets (13) övre första parti (21) och anordnat i en vinkel (o) mot en genom manöverdonet (10) löpande centrumlinje (A).
10. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid handtagets (13) nedre andra parti (23) bildar ett stöd för en nedre del hos en handgreppet (22) omslutande hand. 10 15 20 25 30 17
11. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid manöverdonet (10) innefattar ett första handtag (13a) och ett det första handtaget (13a) motsatt andra handtag (13b), varvid det första handtaget (13a) är utfört för att grep- pas av en vänsterhand och det andra handtaget (13b) är utfört för att grep- pas av en högerhand.
12. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid kroppen (11) är för- bunden med en maskin via en kabel (17).
13. Manöverdon enligt krav 12, varvid kroppen (11) är utförd för att hänga i kabeln (17), vilken kabel (17) är förbunden med ett övre parti hos kroppen (11).
14. Manöverdon enligt krav 12, varvid kroppen (11) är anordnad i en vinkel mot kabeln (17) så att frontpartiet (15) hos kroppen (11) med styrorganet (12, 18) är vinklat något uppåt i riktning mot en användare.
15. Manöverdon enligt krav 12, varvid manöverdonet (10) via kabeln (17) är förbundet med en travers, telfer eller liknande för manövrering därav.
16. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid styrorganet (12, 18) innefattar en styrspak för styrning i ett flertal olika riktningar i åtminstone ett plan.
17. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid manöverdonet (10) innefattar ett i ett flertal riktningar förskjutbart första styrorgan (12) och ett i ett flertal riktningar förskjutbart andra styrorgan (18) för styrning i ett horisontellt plan respektive vertikalt plan i motsvarande riktningar.
18. Manöverdon enligt något av föregående krav, varvid en nödstoppsknapp är anordnad på en undersida hos kroppen (11).
SE0302641A 2003-10-07 2003-10-07 Manöverdon SE525986C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0302641A SE525986C2 (sv) 2003-10-07 2003-10-07 Manöverdon
PCT/SE2004/001427 WO2005033822A1 (en) 2003-10-07 2004-10-06 Controller

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0302641A SE525986C2 (sv) 2003-10-07 2003-10-07 Manöverdon

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0302641D0 SE0302641D0 (sv) 2003-10-07
SE0302641L SE0302641L (sv) 2005-04-08
SE525986C2 true SE525986C2 (sv) 2005-06-07

Family

ID=29398665

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0302641A SE525986C2 (sv) 2003-10-07 2003-10-07 Manöverdon

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE525986C2 (sv)
WO (1) WO2005033822A1 (sv)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE202006017127U1 (de) * 2006-11-09 2008-03-20 Haug, Thomas Bediengerät, insbesondere Fernsteuergerät für Industriegeräte
DE202014000753U1 (de) 2014-01-30 2015-05-04 Thomas Haug Sende-Empfangsvorrichtung

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4494755A (en) * 1982-12-29 1985-01-22 Caillouet Jr Charles W Holder for joystick controller for video games
DE10039330C2 (de) * 2000-08-03 2003-07-03 Demag Cranes & Components Gmbh Einrichtung zur Handsteuerung und manuellen Führung eines Handhabungsgeräts
DE10116647A1 (de) * 2001-04-04 2002-10-10 Preh Elektro Feinmechanik Bedienteil

Also Published As

Publication number Publication date
WO2005033822A1 (en) 2005-04-14
SE0302641D0 (sv) 2003-10-07
SE0302641L (sv) 2005-04-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE60201433T2 (de) Steuerhebel in zwei hälften für schwere maschinen
KR102412206B1 (ko) 자재 취급 차량용 제어 모듈 및 팜 레스트
US20050034549A1 (en) Device for interactive control with the hand of an operator
US4574651A (en) Control stick unit
EP2909690B1 (en) Joystick for utility vehicles
US6262715B1 (en) Ergonomic computer mouse
CN103026974B (zh) 用于用手握住的手柄和带有所述手柄的绳装置
US20120036956A1 (en) Control Lever Unit for a Construction Machine and Construction Machine Having Such a Control Lever Unit
SE1350626A1 (sv) Manöverorgan
SE525986C2 (sv) Manöverdon
US11227484B2 (en) Control unit for a remote control comprising an activation sensor with a variable effective sensor range
EP2452753B1 (en) Support pipette
DE60223393T2 (de) Industrierobotersystem mit einer programmierbaren einheit
US20150033895A1 (en) Powered Wheelchair Joystick Handles
JP2007272837A (ja) 作業機の操作レバー装置
EP1687088B1 (en) Electric pipette
EP3502043A1 (en) Control unit for a lift-truck
EP3464781B1 (en) Control center for an aerial device with control lever
TW510887B (en) Manipulation levers of forklift and forklift
US20080094359A1 (en) Computer Mouse
EP1867549B1 (en) Tiller head for use in a power operated industrial truck
EP1747964A2 (de) Bedienelementeeinheit mit Minihebeln
CN113168821A (zh) 手柄角度和方向可调的游戏控制器
SE466734B (sv) Handtagsanordning foer spelracketar eller liknande
US20200398962A1 (en) Stand-up paddle

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed