SE525526C2 - Dyna avsedd att genomströmmas av trycksatt temperatur medium med turbulent flöde - Google Patents
Dyna avsedd att genomströmmas av trycksatt temperatur medium med turbulent flödeInfo
- Publication number
- SE525526C2 SE525526C2 SE0400900A SE0400900A SE525526C2 SE 525526 C2 SE525526 C2 SE 525526C2 SE 0400900 A SE0400900 A SE 0400900A SE 0400900 A SE0400900 A SE 0400900A SE 525526 C2 SE525526 C2 SE 525526C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- cushion
- mattress
- connection
- pressure
- control unit
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61G—TRANSPORT, PERSONAL CONVEYANCES, OR ACCOMMODATION SPECIALLY ADAPTED FOR PATIENTS OR DISABLED PERSONS; OPERATING TABLES OR CHAIRS; CHAIRS FOR DENTISTRY; FUNERAL DEVICES
- A61G7/00—Beds specially adapted for nursing; Devices for lifting patients or disabled persons
- A61G7/05—Parts, details or accessories of beds
- A61G7/057—Arrangements for preventing bed-sores or for supporting patients with burns, e.g. mattresses specially adapted therefor
- A61G7/05769—Arrangements for preventing bed-sores or for supporting patients with burns, e.g. mattresses specially adapted therefor with inflatable chambers
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Nursing (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Public Health (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Invalid Beds And Related Equipment (AREA)
- Mattresses And Other Support Structures For Chairs And Beds (AREA)
- Thermotherapy And Cooling Therapy Devices (AREA)
- Bedding Items (AREA)
Description
25 (1 TD (Ii (1 TO Q,\ liggande på ett hårt operationsbord. I värsta fall kan en okomplicerad operation leda till ett komplicerat trycksår med lång läkningstid.
Ett annat problem, framförallt vid operationer, är patienter som nedkyls. Det är inte ovanligt att en patient fryser redan innan han kommer in i operationssalen, och när han sedan får läkemedel för bedövning, muskelavslappning och smärtlindring sätts kroppens naturliga försvar mot nedkylning delvis ur spel och om inget görs sjunker kroppstemperaturen relativt snabbt i en operationssal som håller en temperatur på ca. 18-23 grader.
Denna hypotermi kan leda till många negativa följdeffekter så- som ökad infektionsrisk i operationssår, ökad blödning i opererad vävnad, rubbningar i hjärtrytm samt frossa vid upp- vaknande som påverkar hjärta och lungor. Dessa följdeffekter leder till ökade kostnader för samhällets sjukvård.
Inom den tidigare kända tekniken återfinns flera försök till att lösa ovanstående problem.
DE 297 21 132 Ul visar en luftmadrass av ett flexibelt och lufttätt material genom vilken tillförd luft genomströmmar.
Luftmadrassen är företrädesvis avsedd för att användas på ett operationsbord för att tryckavlasta och värma patienter, och är ansluten till en regleranordning via slangar som är kopp- lade till ett inlopp och ett eller flera utlopp på madrassen, Regleranordningen innefattar en kompressor samt en värmekropp för att reglera luftens tryck och temperatur. Även den svenska patentansökan 0201461-l visar ett system för att reglera tryck och temperatur i en madrass avsedd för an- vändning vid t.ex. operationer. Madrassen är utförd av ett flexibelt material som är försett med ett tätt skikt och inne- fattar minst ett inlopp och minst ett utlopp. En kontrollenhet är anordnad att överföra ett trycksatt, tempererat medium till 72296av.d0C; 2004-04-05 10 15 20 l E.) G1 c :1 ro w 4 ø 1 I ao L, n. nu Lu madrassen via det i madrassen anordnade inloppet, varvid över- fört medium är avsett för genomströmning genom madrassen för därigenom kunna tryckavlasta och värma en person som vilar på madrassen.
Ett problem med de ovanstående lösningarna är dock att madras- sens yttemperatur blir ojämn beroende på att den varma luften som tillförs madrassen avkyls vid genomströmningen av madras- sen, vilket medför att madrassen blir varmast där luften släpps in i madrassen, och kallare ju längre bort från in- loppet luften kommer. Ett annat problem med de ovanstående lösningarna är att det inte går att överföra tillräckligt med energi för att värma en patient utan att uppnå kritiska tempe- raturer i madrassen.
Uppfinningens ändamål och viktigaste kännetecken Syftet med föreliggande uppfinning är att tillhandahålla ett system och ett förfarande som löser ovanstående problem genom att åstadkomma en jämnare temperaturfördelning i en dyna som genomströmmas av ett trycksatt, tempererat medium. Syftet upp- nås med ett system och ett förfarande såsom definierat i patentkrav 1 respektive 5.
Ytterligare ett syfte med föreliggande uppfinning är att till- handahålla en kontrollenhet i enlighet med patentkrav 9. Ännu ett syfte med föreliggande uppfinning är att tillhanda- hålla en dyna framställd av ett flexibelt material som är tätt eller är försett med ett tätt skikt som löser ovanstående problem. Detta syfte uppnås genom en dyna enligt patentkrav 14.
Tryck och temperatur regleras i en dyna som är utförd av ett flexibelt material som är tätt eller är försett med ett tätt skikt via en kontrollenhet. Dynan innesluter minst en volym 72296av.d0C; 2004-04-05 10 15 20 25 30 .for r .f Cia ufio 4 och innefattar en första anslutning och en andra anslutning som fungerar som in- och/eller utlopp. Kontrollenheten är anordnad att överföra ett eller flera trycksatta, tempererade medier växelvis via den första anslutningen och den andra anslutningen. Detta har fördelen att genom att växelvis över- föra tempererat, trycksatt medium till dynan via olika anslut- ningar dynans yttemperatur kan hållas mycket jämn över dynans yta, dvs. en låg temperaturgradient erhållas. Detta har dess- utom fördelen att föreliggande uppfinning till skillnad från den kända tekniken klarar av att överföra tillräckligt med energi till madrassen för att uppvärma en patient utan att kritiska temperaturer, eller för höga temperaturgradienter, uppnås i madrassen.
Nämnda medier kan efter genomströmning genom dynan àterföras till kontrollenheten för att därigenom kunna återcirkuleras eller avges till omgivningen. Detta har fördelen att nämnda medium kan värmas upp på nytt och återcirkuleras genom dynan i ett slutet system. Det har vidare fördelen att det genomström- made mediet inte ökar luftcirkulation i rummet där dynan befinner sig, vilket i sin tur har fördelen att risken för bakterieangrepp i t.ex. en operationssal minskar. Alternativt kan nämnda medium ledas via ett utlopp till t.ex. ett ventila- tionssystem. Vidare kan systemet vara anordnat att i ett första läge överföra de trycksatta, tempererade medierna till dynan via den första anslutningen, varvid den första anslut- ningen fungerar som ett inlopp och den andra anslutningen fungerar som ett utlopp, och att i ett andra läge överföra de trycksatta, tempererade medierna till dynan via den andra anslutningen, varvid den första anslutningen fungerar som utlopp.
Vidare kan systemet vara anordnat växla överföringen av tryck- satt, tempererat medium från den ena anslutningen till den 72296av.dOC; 2004-04-05 10 15 20 I Q CW (TI f' »J QX c n o > u: Cjï andra anslutningen när en tid i intervallet l sekund till 180 sekunder förflutit. Detta har fördelen att även ett relativt långsamt växlingstempo kan användas samtidigt som önskat resultat erhålls.
Dynan kan innesluta flera volymer/sektioner som kan regleras individuellt. Detta har fördelen att dynans tryck kan anpassas för olika kroppsdelar, samt att kroppens temperatur kan regle- ras individuellt för olika sektioner. Varje sektion kan vara ansluten till en kontrollenhet via separata slangar. T.ex. kan det vara önskvärt att ha högre tryck i den sektion höften vilar mot samtidigt som en högre temperatur kan önskas i den sektion huvudet vilar mot.
Dynan kan vara utformad på flera olika sätt. Detta har för- delen att dynan kan specialutformas beroende på användningsom- råde, t.ex. kan en dyna vara delad mellan benen för att under- lätta användning vid underlivsoperationer. Vidare kan en del av dynan vara tillstrypt för sedan kunna användas vid behov, t.ex. kan dynan vara försedd med en utrullningsbar arm avsedd att användas vid t.ex. narkos eller handoperationer.
Föreliggande uppfinning kan användas för både kontrollerad uppvärmning och nedkylning. Detta har fördelen att dynan även kan användas vid t.ex. hjärtoperationer där en patient hålls nedkyld under kontrollerade former.
Dynan kan även vara försedd med en anordning för att under- lätta förflyttning av dynan. Detta har fördelen att en patient som ligger på dynan och ska förflyttas från t.ex. en sjukhus- säng till ett operationsbord kan flyttas t.ex. genom att dra över dynan från sängen till bordet. Detta gör att tunga lyft för personalen kan undvikas. 72296av.dOC; 2004-04-05 10 15 cm r a m m ha (j\ ; | | . .n Madrassen kan förses med handtag vid lång och/eller kort- sidorna. Med hjälp av handtagen kan en patient enkelt flyttas från en säng till ett operationsbord eller tvärtom. Madrassen med patienten kan då dras eller lyftas över till operations- bordet från sängen via handtagen.
Dynan kan även användas för djur vid veterinärvård. Detta har fördelen att tryckskador och nedkylning av djur som är skadade eller under behandling kan undvikas.
Dynan kan vara utformad av ett engångsmaterial. Detta har för- delen att kliniska krav i t.ex. en operationssal enkelt kan hanteras genom att byta ut dynan inför varje operation.
Dynan kan t.ex. vara utformad som en madrass, en kudde, en sittdyna eller en liggdyna.
Kort beskrivning av ritningarna Uppfinningen ska nu förklaras närmare med ledning av ut- föringsexempel och med hänvisning till bifogade ritningar av vilka: Fig. l visar en föredragen utföringsform av föreliggande upp- finning.
Fig. 2a visar en utföringsform av en kontrollenhet enligt föreliggande uppfinning.
Fig. 2b visar en utföringsform av en kontrollpanel på en kontrollenhet enligt föreliggande uppfinning.
Fig. 3 visar en utföringsform av en dyna enligt föreliggande uppfinning. 72296av.doc; 2004-04-05 .° '.ab'..' ..' ..' '..
O 10 15 20 '-2.5 LI I _) (Il 01 F.) Ch Detaljerad beskrivning av föredragna utföringsformer av upp- finningen Fig. 1 visar en utföringsform av föreliggande uppfinning. En madrass 101 som kan liknas vid en vanlig luftmadrass är anslu- ten till en kontrollenhet 102 via två slangar 103, 104. Slang- arna är förbundna med madrassen 101 respektive kontrollenheten 102 på något lämpligt sätt, t.ex. via anslutningsdon. Madras- sen är utformad av ett flexibelt material som i sig är tätt eller som är försett med ett tätande skikt. Materialet kan t.ex. utgöras av dubbelvikt plast, såsom t.ex. EVA-plast eller PVC-plast, som är sammansvetsad i kanterna för att bilda en innesluten volym. Alternativt utgörs materialet av ett non- woven material med ett tätande ytskikt av t.ex. plast. I detta fall är lämpligen materialets insida belagt med det tätande skiktet, samtidigt som materialets yta på utsidan är utformad för att vara så angenäm som möjligt för en person som vilar på den. Om madrassen utgörs av dubbelvikt plast kan den förses med ett överdrag för att göra madrassen behagligare att ligga på för en patient. Madrassens tjocklek i trycksatt tillstånd är företrädesvis 3-7 cm men kan även vara tjockare eller tunnare. Vidare kan en madrass som är avsedd för en vuxen vara av formatet 80*220cm, medan en madrass avsedd för ett litet barn kan vara av formatet 40*70cm. Längd och bredd kan dock naturligtvis avpassas helt efter vad som är tillämpligt för ifrågavarande användningsområde och de här angivna måtten ut- gör endast exempel på olika format.
Luft värms upp i kontrollenheten 102 och blåses sedan in i madrassen 101 via den ena av slangarna 103, 104. Den inblåsta luften cirkulerar fram och åter genom madrassen via de två kanalerna 105, 106 för att sedan lämna madrassen genom den andra av slangarna 103, 104 och ledas tillbaka till kontroll- enheten för att återigen värmas upp av kontrollenheten. Luft- 72296av.doc; 2004-04-05 10 15 20 PJ g\ ø o» nu ( ii LN w Lfi cirkulationen utgör således en sluten slinga. Efter att en viss tid har förflutit, t.ex. 30 sekunder, växlas luftflödet varvid luft istället blåses in i madrassen via den andra av de två slangarna 103, 104.
Funktionsprincipen beskrivs närmare med hänvisning till fig. 2a, vilken visar kontrollenheten 102 mer i detalj. Kontroll- enheten 102 är försedd en kompressor 201 som används för att uppnå önskat tryck i madrassen och som är kapabel att leverera upp till viss mängd luft och upp till ett visst tryck, t.ex. upp till 50 l/min och upp till 100 mbar.
I ett första operationsläge sätts sedan den trycksatta luften i cirkulation med hjälp av en första fläkt 202 för cirkulation genom madrassen genom att tillföra luften till madrassen via den första slangen 103. Den trycksatta luften uppvärms av ett första värmeelement 204 till önskad temperatur innan den blåses in i madrassen via den första slangen 103. Den cirkule- rande luften genomströmmar madrassen genom kanalerna 105, 106, vartefter luften återförs till kontrollenheten via slangen 104. I kontrollenheten uppvärms luften åter via värmeelementet 204 för att åter cirkulera genom madrassen med hjälp av den första fläkten 202. När en viss tid förflutit, t.ex. 30 s stoppas den första fläkten 202 och omedelbart eller efter en eller ett par sekunder startas den andra fläkten 203 för att istället cirkulera luften åt motsatt håll, nu under uppvärm- ning av värmeelementet 205. Fläktarnas funktion, liksom värme- elementens och kompressorns, styrs av en processor 206 anord- nad i kontrollenheten.
Två temperatursensorer 207, 208 används av processorn för att avkänna lufttemperaturen för till madrassen inkommande och ut- gående luft. De uppmätta lufttemperaturerna används sedan för att justera värmeelementens 204, 205 funktion. Genom att mäta 72296av.d0c; 2004-04-05 10 15 20 fås G1 LJ Un G1 IJ . . « - n. g¿\ u. nu LO medelvärdet av till madrassen in- och utgående luft erhålls direkt ett värde på temperaturen i madrassen, detta har för- delen att madrassens temperatur enkelt kan beräknas oavsett slangarnas längd. Temperatursensorerna kan även användas av processorn för att detektera onormala temperaturstegringar och/eller temperaturfall. En trycksensor 210 är också ansluten till processorn för avkänning av trycket i madrassen, samt för detektering av onormala tryckstegringar/trycksänkningar.
Kontrollenheten kan även vara försedd med en elektrisk över- trycksventil 209 som fungerar som överbelastningsskydd genom att den öppnas om trycket i systemet överstiger ett visst tryck. Givarna 207, 208 kan även vara anslutna till madrassen 101. Det är också tänkbart att en givare placeras på en pati- ent så att patientens temperatur kan vara direkt avläsbar på kontrollenheten. Kontrollenheten är även försedd med en kontrollpanel 211, vilken beskrivs närmare med hänvisning till fig. zb.
Kontrollenheten kan även vara försedd med en utgång 230 för anslutning av en fjärrkontroll 231. Via fjärrkontrollen 231 kan en patient som är vid medvetande själv ställa in önskat tryck och temperatur via knappar 232-235 (visas i fig. 2b).
Fjärrkontrollen kan vara antingen trådbunden eller trådlös.
Fjärrkontrollen kan även vara försedd med en display för att visa inställda/uppmätta värden. Kontrollenheten kan även vara försedd med en datautgång, t.ex. en RS232-utgång 240, för att möjliggöra styrning av kontrollenheten från en extern dator 241 eller ett externt system. Datautgángen kan även användas för att via en extern dator 241 eller ett externt system samla in data såsom datum/tid, temperatur och tryck, t.ex. 1 gång/s, 1 gång/min eller mer sällan. Kontrollenheten bör även vara försedd med ett övertemperaturskydd för att begränsa madras- sens maxtemperatur, t.ex. 42°C. För att undvika störningar i 72296av.doc; 2004-04-05 10 15 20 form av oljud från framförallt kompressorn kan kontroll- enhetens innandöme vara omslutet av ett ljudisolerande mate- rial. Även slangen mellan madrass och kontrollenhet kan vara försedd med någon form av ljudisolering för att minska stör- ningar från strömmande luft.
Kontrollenheten kan även vara försedd med ett överhettnings- skydd i form av två kapillärtermostater som kopplas i serie med värmeelementen 204, 205. Kapillärtermostaterna fungerar som ett extra system som stänger av värmeelementen vid en viss inställd temperatur oavsett om elektroniken försöker hålla värmeelementen påslagna. Detta har fördelen att överhettning av madrassen inte kan ske om elektroniken skulle upphöra att fungera. Genom att vid tillverkning förse kapillärtermosta- terna med en viss inställd hysteres kan dessa dessutom hålla systemet gående genom att successivt slå på och av värme- elementen vid hysteresens max- och minvärden. Hysteresen an- passas så att den resulterande temperaturen i madrassen hålls vid någon önskad temperatur.
I fig. 2b visas ett exempel på hur en kontrollpanel 211 på kontrollenheten kan vara utformad. Tryck regleras med knappar för att öka trycket 212 och minska trycket 213. På motsvarande sätt regleras temperaturen med knappar för att öka temperatu- ren 214 och för att minska temperaturen 215. Alternativt kan vridrattar användas för inställning av tryck och temperatur.
Ytterligare ett alternativ är att använda en tryckkänslig display istället för knappar. Inställda värden på tryck och temperatur, samt ögonblicksvärden för tryck och temperatur, visas på en display 216. Som alternativ till tryck kan istället patientvikt anges. På kontrollpanelen finns även in- dikatorer 218, 219 i form av t.ex. lampor för att ge larm i form av blinkande signaler vid inträffande av en larmhändelse. Även larm i form av ljudsignaler kan användas. Vidare kan 72296av.d0C; 2004-04-05 10 15 20 ITQ V45 E25 a | . | oo f y» nu ll kontrollenheten vara försedd med en nödevakueringsknapp 220 som vid intryckning aktiverar omedelbar och snabb tömning av madrassen. Detta är särskilt tillämpligt vid tillfällen när hjärtstillestånd uppstår hos patienten och hårt underlag behövs för att effektiv hjärt/lungräddning ska kunna genom- föras.
I fig. 3 visas en föredragen utföringsform av en madrass 301 enligt föreliggande uppfinning. Madrassen 301 har två anslut- ningar 302, 303 fungerande som inlopp och utlopp och som är avsedda för anslutning till en kontrollenhet enligt ovan- stående beskrivning. Madrassen är vidare försedd med fyra kanaler 304-307, varav två stycken 304, 307 sträcker sig längs madrassens ytterkanter och endast har öppningar närmast in- /utloppen. Kanalerna 305, 306 sträcker sig längs hela madras- sen och är förbundna i madrassens från in-/utloppen vända ände för att möjliggöra genomströmning av luft från den ena anslut- ningen till den andra. Kanalerna 304, 307, som endast har öpp- ningar närmast in-/utloppen och därmed inte är föremål för någon uppvärmning, har funktionen att de isolerar den varma delen av madrassen, kanalerna 305-306, vilket ger en högre energiavgivning mot patienten. Vidare har de isolerande kana- lerna 304, 307 funktionen att de isolerar den varma delen av madrassen för personal som står bredvid madrassen, så att personalen inte behöver lida av värmeavgivning från madrassen.
Vidare är madrassens 301 ovan- respektive undersida på ett antal punkter 308 sammanfogade, t.ex. medelst svetsning, för att åstadkomma turbulens i luftflödet vilket ger en än bättre värmeöverföring till en person som vilar på madrassen. Madras- sen kan dock även utformas utan dessa sammanfogningar. I fig. 3 visas även ett exempel på hur slangarna kan vara anslutna till madrassen. I detta exempel är madrassen tillverkad av dubbelvikt EVA-plast eller PVC-plast som tillskurits så att 72296av.dOC: 2004-04-05 10 15 20 . Û.
. F F \-*'V\J -J ... .n . . .. . .. . . . . . .. n: ~ n o u nu n u. " n :nu n :nu I a cnpuon n o 12 två utskjutande bitar 309, 310 bildas. De utskjutande bitarna är sedan sammansvetsade i kanterna så att två anslutnings- muffar bildas. Slangarna förs sedan in i anslutningsmuffarna vartefter t.ex. en gummistropp 311, 312 används för att snöra åt runt slangarna för att hindra läckage. Denna utföringsform är alltså mycket enkel i sin utformning och således även billig att tillverka. Ett alternativt sätt att ansluta slang- arna är att göra detta med hjälp av en bajonettkoppling som är försedd med en backventil så att madrassen kan kopplas loss från kontrollenheten utan att den i madrassen inneslutna luften läcker ut. På detta sätt kan en madrass flyttas från en kontrollenhet till en annan, t.ex. under en del av en opera- tion eller vid flytt från en operationssal till en upp- vakningsavdelning, med bibehållet tryck.
Madrassen enligt föreliggande uppfinning kan placeras ovanpå ett operationsbord och när en patient som ska opereras vilar på madrassen 101 kan tryck och temperatur ställas in på kontrollenheten 102 så att patienten vilar mjukt för att und- vika uppkomst av trycksår, samtidigt som patienten värms av madrassen för att undvika nedkylning och därmed förknippade följdeffekter. Dessutom, i och med att patienten vilar varmt och mjukt, underlättar madrassen för patienten att slappna av vilken i sin tur underlättar sövning av patienten. Patienten kan ligga på madrassen under hela operationen och även under uppvaknandet så att patienten även då vilar behagligt. I och med att patienten vilar mjukt under operation och uppvaknande minskas även risken för att patienten får ont i ryggen efter operationen.
I en alternativ utföringsform är madrassen utformad som en halvkroppsmadrass. Denna kan användas för att värma över- kroppen på en patient vid t.ex. underlivsoperationer där pati- enten ligger med benen i högläge, eller vid andra operationer 72296av.doc; 2004-04-05 10 15 20 ror ri , f ved »ß 0 ==§"=š 5.":5. ="=š. 3 PJ nu o.. l-' eller tillfällen när det inte är lämpligt med en helkropps- madrass. Madrassen kan även vara utformad som en sittdyna för användning där en patient är sittande under operation.
I den ovanstående beskrivningen har luft använts som cirkule- rande medium men även t.ex. kvävgas kan användas, eller en kombination av olika medium. Kontrollenheten kan vara försedd med en anslutning för att möjliggöra inkoppling av ett medium från en extern källa.
Med det i ovanstående beskrivningen beskrivna slutna systemet menas ett system som är huvudsakligen lufttätt. Det anses dock vara inbegripet att ett visst luftläckage, t.ex. 250 l/tim kan förekomma via madrassen och/eller slangarna och/eller kontrollenheten. Därmed skall en viss mängd ny gas/luft till- föras systemet efter behov.
I den ovanstående beskrivningen har funktionen beskrivits för fallet med uppvärmning av en patient. Uppfinningen kan dock även användas för kontrollerad nedkylning av en patient vid t.ex. hjärtoperationer, där det gäller att hålla patienten vid en konstant låg temperatur. I stället för att värmas upp kyls istället luften i kontrollenheten och således cirkuleras kalluft istället för varmluft i dynan. Nedkylningen i kontrollenheten kan ske med hjälp av en kylkompressor, ett peltierelement eller en isbehållare. Kontrollenheten kan även vara anordnad att sedan kunna värma upp patienten vid avslutad operation.
Föreliggande uppfinning är även lämplig för användning på t.ex. lângvårdsavdelningar där patienter ofta är sängliggande.
Likaså är madrassen lämplig för användning vid intensivvårds- avdelningar där patienterna ofta är stillaliggande samt vid akutmottagningar och röntgenavdelningar där patienter ofta fryser. Madrassen kan även användas i t.ex. räddningshelikopt- 72296av.doc; 2004-04-05 525 526 - . . . .o 14 rar för att lugna och värma chockade och nedkylda överlevande.
Vidare är madrassen lämplig för användning i hemsjukvård.
Uppfinningen är även tillämplig inom veterinärvård för att undvika tryckskador och nedkylning av djur som är skadade eller under behandling.
Vid tillämpliga fall, t.ex. för långliggande patienter, kan kontrollenheten vara anordnad att variera framförallt trycket i madrassen enligt ett inställt program för att på så sätt ytterligare minska risken för liggsår. 72296av.doc; 2004-04-05
Claims (10)
1. 0 15 20
2. KT1 r -o m c-u ro (f\ .- n.. 15
3. Patentkrav
4. Dyna, framställd av ett flexibelt material som är tätt eller är försett med ett tätt skikt och inneslutande minst en volym, innefattande åtminstone en första anslutning och en andra anslutning anordnade att fungera som inlopp och/eller utlopp, k ä n n e t e c k n a d av att dynans ovansida och undersida på ett flertal punkter eller områden i den inneslutna volymen är sammanfogade medelst t.ex. svetsning för åstadkommande av turbulens i den inneslutna volymen vid genomströmning av trycksatta, tempererade medier.
5. Dyna enligt kraven 1, k ä n n e t e c k n a d av att den första anslutningen och den andra anslutningen är förbundna med varandra via genom dynans väsentligen hela längd eller bredd fram- och âtergàende kanaler.
6. Dyna enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a d av att dynan vidare på respektive sida om de fram- och âtergående kanalerna innefattar åtminstone en kanal som sträcker sig genom dynans väsentligen hela längd eller bredd.
7. Dyna enligt krav 3, k ä n n e t e c k n a d av att de respektive kanalerna på respektive sida om de fram- och âtergående kanalerna innefattar endast en öppning.
8. Dyna enligt något av kraven 1-4, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda första anslutning och andra anslutning utgörs av i varandra liggande slangar eller rör med olika dimension.
9. Dyna enligt något av kraven 1-5, k ä n n e t e c k n a d av att mediumflöde genom en del av den inneslutna volymen kan tillstrypas eller öppnas efter behov. 72296av.doc; 2004-04-05 10
10. c .w r-o ow m ro cx ~ u 1 - .- Dyna enligt något av kraven 1-6, k ä n n e t e c k n a d av att dynans tjocklek i trycksatt tillstånd är 2-20 cm, och företrädesvis 3-10 cm. Dyna enligt något av kraven 1-7, k ä n n e t e c k n a d av att dynans bredd är 20-120 cm, samt att dynans längd är 30- 250 cm. Dyna enligt något av kraven 1-8, k ä n n e t e c k n a d av nämnda medium utgörs av luft. Dyna enligt något av kraven 1-9, k ä n n e t e c k n a d av att materialet utgörs av EVA-plast eller PVC-plast. 72296av.doc; 2004-04-05
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0400900A SE525526C2 (sv) | 2004-04-05 | 2004-04-05 | Dyna avsedd att genomströmmas av trycksatt temperatur medium med turbulent flöde |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE0400900A SE525526C2 (sv) | 2004-04-05 | 2004-04-05 | Dyna avsedd att genomströmmas av trycksatt temperatur medium med turbulent flöde |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE0400900D0 SE0400900D0 (sv) | 2004-04-05 |
SE0400900L SE0400900L (sv) | 2005-01-18 |
SE525526C2 true SE525526C2 (sv) | 2005-03-08 |
Family
ID=32173678
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE0400900A SE525526C2 (sv) | 2004-04-05 | 2004-04-05 | Dyna avsedd att genomströmmas av trycksatt temperatur medium med turbulent flöde |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
SE (1) | SE525526C2 (sv) |
-
2004
- 2004-04-05 SE SE0400900A patent/SE525526C2/sv not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE0400900D0 (sv) | 2004-04-05 |
SE0400900L (sv) | 2005-01-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US6473920B2 (en) | System for warming lower extremities of supine persons | |
US6924467B2 (en) | Heating pad systems, such as for patient warming applications | |
US7066949B2 (en) | Closed-loop heat therapy blanket | |
US7909861B2 (en) | Critical care thermal therapy method and system | |
US6113626A (en) | Heat transfer blanket for controlling a patient's temperature | |
EP1987806B1 (en) | Low air loss moisture control mattress overlay | |
EP0204765B1 (en) | Air flotation mattress | |
JP2007175476A (ja) | 温度調整マット | |
US20160270952A1 (en) | Portable thermoelectric cooling device for therapeutic craniocervical hypothermia | |
US20110238143A1 (en) | System and method for altering and maintaining the body temperature of a patient | |
US20060282142A1 (en) | Apparatus for Altering the Body Temperature of a Patient | |
GB2263872A (en) | Cooling or heating arrangements | |
WO2011049744A2 (en) | Microclimate management system | |
WO2012160502A1 (en) | Temperature-controlled multi-zone mattress-style support | |
US20060243720A1 (en) | System for keeping a patient warm during the perioperative period | |
JP2008289654A (ja) | 温度調節マットレス | |
JP2010075377A (ja) | 温度調節マットレス | |
SE526612C2 (sv) | System och förfarande för sjukvårdsutrustningar | |
US20240009028A1 (en) | Patient thermal regulation systems | |
US20140259400A1 (en) | Patient support with microclimate management system | |
CN108542635B (zh) | 烧伤综合护理床 | |
CN110522577A (zh) | 可加热制冷的病床 | |
SE525526C2 (sv) | Dyna avsedd att genomströmmas av trycksatt temperatur medium med turbulent flöde | |
CN212140869U (zh) | 一种温控保暖手术床垫 | |
US20030088300A1 (en) | "Thermangel" external body temperature regulator |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |