SE523576C2 - Kvistningsapparat - Google Patents

Kvistningsapparat

Info

Publication number
SE523576C2
SE523576C2 SE0102747A SE0102747A SE523576C2 SE 523576 C2 SE523576 C2 SE 523576C2 SE 0102747 A SE0102747 A SE 0102747A SE 0102747 A SE0102747 A SE 0102747A SE 523576 C2 SE523576 C2 SE 523576C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
joint
pressurized medium
pruning
stem
hinge
Prior art date
Application number
SE0102747A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0102747D0 (sv
SE0102747L (sv
Inventor
Marko Paakkunainen
Mauri Marttila
Original Assignee
Plustech Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Plustech Oy filed Critical Plustech Oy
Publication of SE0102747D0 publication Critical patent/SE0102747D0/sv
Publication of SE0102747L publication Critical patent/SE0102747L/sv
Publication of SE523576C2 publication Critical patent/SE523576C2/sv

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/095Delimbers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Shovels (AREA)
  • Scissors And Nippers (AREA)
  • Soil Working Implements (AREA)
  • Working Measures On Existing Buildindgs (AREA)

Description

l5 20 25 30 35 523 576 2 ett par matningsorgan. Kvistningsorganen och matnings- organen är ledade runt en i huvudsak horisontell respek- tive vertikal riktning i förhållande till ramkonstruktio- nen. Det är även känt att koppla ihop matningsorganen med ramkonstruktionen på ett sådant sätt, att dessa blir ledade runt en i huvudsak horisontell axel. bladet är ledat i förhållande till ramkonstruktionen med Kvistnings- hjälp av en led. Utöver detta påverkas leden av manövre- ringsorgan, mest typiskt en hydraulcylinder som drives av ett trycksatt medium och som alstrar ett slag, som ger den nödvändiga momentkraften för att bibehålla kvist- ningsbladets position och krafteffekt. Vidare är paret organ oftast hopkopplade med varandra medelst nämnda cylinder, men cylindern kan också vara förbunden vid den andra änden med ramkonstruktionen. En nödvändig krets med trycksatt medium används för att reglera det trycksatta mediet som skall matas till manövreringsorganet.
I en konventionell hydraulcylinder verkar det tryck- satta mediets tryck på den cirkulåra kolvytan, vilket kan ökas för att öka cylinderns slagkraft och därigenom även det moment som skall alstras med cylindern. Detta kommer emellertid att öka cylinderns dimensioner och vikt, var- vid placeringen av cylindrarna som är stora i dimension och har speciellt långa slag blir problematisk. Cylindrar som utskjuter från apparaten kolliderar lätt med hinder och skadas. Samtidigt fastnar slangar och rör för det trycksatta mediet i cylindern lätt och går sönder. Cylin- derns slag orsakar ett moment i leden; detta moment är emellertid ej konstant under hela slaget utan organets krafteffekt är variabel. Detta gör det svårare att spe- ciellt reglera trycknivåerna i kretsen med trycksatt medium.
Det är ett ändamål med föreliggande uppfinning att eliminera de ovan presenterade nackdelarna. För att uppnå dessa ändamål kännetecknas kvistningsapparaten enligt uppfinningen primärt genom det som angivits i det bifoga- de patentkravets 1 kännetecknande del. 10 l5 20 25 30 35 523 576 ~ ~ ~ ~ . u . Q .- 3 Den centrala principen för uppfinningen är att an- vända en integrerad led, som har en bladkonstruktion och som drives av ett trycksatt medium, för styrning av orga- net. Ytarean pà ledens bladkonstruktion kan göras större än ytarean på kolven i cylindern och i jämförelse med en konventionell kolv är bladkonstruktionen tvärgàende, vilket gör leden så liten som möjligt. En speciell fördel uppnàs genom att ledens momentkraft kan ökas utan att man ökar trycknivàn och de utvändiga dimensionerna, pà grund av att det också är möjligt genom dubblering av antalet bladkonstruktioner att dubbla momentkraften. Å andra sidan kan momentet lätt ökas genom att man ökar konstruk- tionens längd i ledens rotationsaxelriktning.
En annan fördel är att ett konstant vridmoment upp- näs med leden i olika rotationspositioner, varvid vrid- momentet ej pâverkas av exempelvis variationer i cylin- derns geometri och förbindelsepunkterna hos en tidigare känd led. Ett annat resultat är att regleringen och opti- meringen av styrkretsens trycknivàer blir lättare. Leden är speciellt till fördel med avseende pà lager, pà grund av avdelningarna med trycksatt medium i en led som drives av ett trycksatt medium kan arrangeras symmetriskt, var- vid krafterna som verkar på olika sidor av ledarmen kom- penseras och motbalanserar varandra. Cylindermanövre- ringsdonen belastar alltid lagren ojämnt.
Med hjälp av uppfinningen kan manövreringsdonen och ledkonstruktionerna kombineras för att bilda en så kom- pakt och skyddad konstruktion som möjligt. Cylinder- konstruktioner kan elimineras, varvid kvistningsapparaten även är lämpad för tränga utrymmen och brott kan und- vikas. Vidare kan de nödvändiga rören och slangarna lät- tare placeras för att skyddas av konstruktionen. Utöver detta âr det möjligt att använda integrerade konstruktio- ner vid ledningsdragning för det trycksatta mediet, var- vid det trycksatta mediet ledes in i en led som drives av det trycksatta mediet, exempelvis via borrningar i led- armen. Speciella fördelar uppnås, pà grund av att styr- l0 15 20 25 30 35 523 576 4 kretsen som skall användas för styrning, inklusive dess ventiler, också kan integreras i leden. Om så är nöd- vändigt kan antalet leder som drives av det trycksatta mediet reduceras genom att man arrangerar en mekanisk länk för överföring av rotationsmomentet mellan paret organ.
I den följande beskrivningen kommer uppfinningen att illustreras med hänvisning till de bifogade ritningarna, pà vilka: FIG 1 visar en kvistningsapparat enligt en första utföringsform av uppfinningen i en lutande per- spektivvy sedd bakifrån, FIG 2 visar, i en perspektivvy, en led som drives av ett trycksatt medium i kvistningsapparaten en- ligt fig 1, när den öppnats, FIG 3 visar, i ett principschema, en krets med tryck- satt medium för att styra leden enligt fig 2, och FIG 4 visar en kvistningsapparat enligt en andra ut- föringsform av uppfinningen i en lutande per- spektivvy, Med hänvisning till fig 1 innefattar en kvistnings- sedd ovanifràn. apparat 1 enligt uppfinningen en ramkonstruktion eller en ram 2. För att koppla ihop apparaten 1 med änden av ett bomaggregat i en arbetsmaskin, som är känd i sig, sàsom en skogsmaskin (harvester), innefattar apparaten 1 led- organ (ej visat i figuren) för upphängning av ramen 2, typiskt med ett organ som visats i fig 4, en vipparm 10, och för att vrida ramen 2 runt en i huvudsak vertikal (Z- riktningen) rotationsaxel. Med hänvisning till fig 4 är vipparmen 10 förbunden pà ett roterbart sätt med ramen 2 med hjälp av en led 11 som drives av ett trycksatt medi- um. Leden 11 är anordnad att vrida ramen 2, uppburen av vipparmen 10, runt en i huvudsak horisontell och tvärgà- ende (X-riktningen) rotationsriktning mellan den vertika- la positionen och den horisontella positionen i fig 1. 10 15 20 25 30 35 ' 523 576 v o nu o . n v u - . ' u u. _ n - u 0 '- f I ° " 'I I ' ' U- nn _ , - . . ' o n» n . : ' ' ' 'O - - . . 5 Apparaten l innefattar också ett krökt, första kvistningsorgan 3a och ett krökt, andra kvistningsorgan 3b, vilka på ett roterbart sätt är förbundna med ramen 2 medelst leder 31a och 3lb, vilka drives av ett trycksatt medium. Funktionen hos lederna, som drives av det tryck- satta mediet, kommer att beskrivas nedan. I positionen enligt fig 1 kan kvistningsorganen 3a och 3b svänga kring i huvudsak horisontella och längsgående (Y-riktningen) axlar. Kvistningsorganen 3a och 3b är försedda med skär- eggar eller kvistningsblad 4a och 4b för att kvista en stam. Matningsorgan 6, såsom matningsrullar eller mat- ningshjul 6a och 6b som visats i fig l, är placerade på motsatta sidor om stammen som skall kvistas av, mot dess yta, och med hjälp av deras drivkraft som verkar på stam- men matar de stammen förbi kvistningsbladen 4a och 4b för att skära av grenarna från stammen. Matningshjulen 6a och 6b är förbundna med ramen 2 med hjälp av stödarmar 5a och 5b såväl som av leder 5la och 51b som drives av trycksatt medium, varvid matningshjulen 6a och 6b roterar runt Y- axeln i fig l.
Apparaten 1 innefattar också skärorgan 8 för att skära av en upprätt växande trädstam. Skärorganet 8, företrädesvis en kedjesàg 8a som drives av en cylinder, används också för att skära stammen i stycken av en be- stämd längd, när den uppbäres av kvistningsorganen 3.
Kedjesägen 8a är skyddad i en sågbox 8b som även inrymmer en sågmotor 8c. För att bära upp stammen omsluter kvist- ningsorganen 3a och 3b stammen, åtminstone delvis, på dess olika sidor, medan stammen uppbäres mot ramen 2.
Ramen 2 kan innefatta en stödrulle eller en plan yta, längs vilken stammen glider. Kvistningsorganen 3a och 3b med sina kvistningsblad 4a och 4b är utformade att vara krökta för att till sin form överensstämma med stammens form och att skära av grenarna från såväl de båda sido- ytorna som den övre ytan av stammen. Apparaten 1 inne- fattar också ett kvistningsblad 4c, som är inpassat i kvistningsorganet 3c och som roterar runt Y-riktningen 10 15 20 25 30 35 523 576 n o u n .n U * O I - . . . u, med hjälp av leden 3lc, som drives av trycksatt medium.
För att kvista stammens övre yta är det också möjligt att förse ramkonstruktionens 2 främre parti med ett extra kvistningsblad, som tryckes mot stammen med hjälp av en fjädertransmission eller ett manövreringsdon, såsom en cylinder. Samtidigt häller kvistningsorganet 3c stammen pà plats under sàgningen. Kvistningsorganets 3 organ 3a och 3b är placerade före matningsorganet 6 i stammens längdriktning och organet 3c är placerat ytterligare bakom. Paret organ 3c kan vara något annat kvistnings- organ och organet 3c kan också helt elimineras.
Under kvistningen förflyttas stammen i huvudsak horisontellt i sin längdriktning, dvs Y-riktningen. Sam- tidigt används kvistningsorganen 3a och 3b för att trycka stammen mot ramen 2. Stammens vikt tenderar att öppna organen 3a och 3b, varvid manövreringsorganen enligt uppfinningen, leden 3la som drives av trycksatt medel såväl som en länk 9 och leden 3lb, används för att upp- rätthàlla ett vridmoment som häller organen 3a och 3b i en önskad position för att kompensera för krafteffekterna vid kvistning. Genom att samtidigt mata trycksatt medium till leden 3la är det möjligt att ändra organets 3a posi- tion och därigenom stammens position. Vridmomentkraften både för att bära upp stammens vikt och för att trycka stammen mot används för att alstra den erfordrade kraften, ramen 2, om så är nödvändigt. Pà ett motsvarande sätt bibehälles vridmomentkraften i lederna 5la och 5lb för att trycka rullarna 6a och 6b med önskad kraft mot stam- men. Länken 9, företrädesvis en stäng som överför drag- och tryckpàkänningar, är hopkopplad med en kam 9a, vilken bringar leden 31a att rotera, och med en kam 9b, vilken bringar leden 3lb att rotera. Länken 9 och kammarna 9a, 9b är anordnade pà ett sådant sätt att, slutes, när organet 3a även organet 3b kommer att slutas och vice versa, varvid lederna 31a och 3lb roterar i motsatta riktningar.
Länken 9 kan också vara försedd med ett fjäderorgan (ej visat i figuren) för att dämpa slag och krafter som ver- 10 15 20 25 30 35 523 576 :ß:fi::w@. 7 kar pà organen. Det är uppenbart att leden 31b också kan bytas ut mot en led som drives av trycksatt medium, sàsom leden 3la, varvid länken 9 kan elimineras. Kvistnings- apparaten 1 kan sàlunda vara utrustad med griporgan för att lasta och transportera stammar. Griporganen inne- fattar normalt ett par käftar som är inpassade pà mot- satta sidor om stammen, vilka fungerar pá samma sätt som kvistningsorganen 3a, 3b för att bära stammarna.
Fig 2 visar en led 100 som drives av trycksatt medi- um enligt en föredragen utföringsform, vilken led inne- fattar en ledstomme 101 som är utrustad med en monte- ringsyta 101a för att förbinda organet, varvid leden 100 31c, 51a eller 51b i fig 1.
Förbindelsen utföres exempelvis med hjälp av ett skruv- kan användas som leden 3la, fästorgan. Ledstommen 1 innefattar en rörformad stomcy- linder 101b, vilken är tillsluten vid båda ändarna med hjälp av ringformade ändstycken 102, av vilka ett kan lösgöras för att exponera en ledarm 103 och en bladkon- struktion. Ändstyckena är exempelvis förbundna med hjälp av ett skruvfästorgan. Leden 100 innefattar en ledarm 103 som är parallell med stomcylindern 101b, vilken sträcker sig genom ändstyckena pà ett tätat sätt. Lager kan också vara anordnad mellan ändstyckena och ledarmen 103. Den skaftliknande ledarmen 103 svänger i ledstommen 101b kring sin längdaxel, vilken är anordnad centralt i stom- cylindern 101b och vilken motsvarar Y-riktningen i fig 1.
Ett ringformat utrymme har bildats mellan ledarmen 103 och ledstommen 101, vilket av bladkonstruktionerna uppde- 104b, 104c och 104d med trycksatt medium. Den första bladkonstruktionen 105 inne- fattar tvà blad 105a och 105b, vilka symmetriskt är för- bundna med ledarmen 103 och är inpassade pà ett tätat las i fyra avdelningar 104a, sätt mot stomcylindern 101b och ändstyckenas 102 inner- ytor. Den andra bladkonstruktionen 106 innefattar två blad 106a och lO6b, vilka är fästa vid stomcylinderns 101b inneryta och är inpassade pà ett tätande sätt mot ledarmens 103 ytteryta. Bladen 105a och 105b respektive 10 15 20 25 30 35 523 576 ësäfifyvf - » . n n n . . ., 8 bladen lO6a och lO6b är symmetriskt inpassade i utrymmet 104, varvid avdelningarna med trycksatt medium också är symmetriskt anordnade. Bladen lO5b och lO6b kan också helt elimineras, varvid det är möjligt att öka ledarmens 103 rotationsvinkel.
Ledens 100 funktion är anordnad på så sätt att, när ett trycksatt medium, exempelvis hydraulolja, matas under tryck in i avdelningen l04a och l04c bringar dess tryck- effekt ledarmen 103 att rotera medurs (pilen R1). I utfö- ringsformen enligt fig 1 är ledarmen 103 förbunden med ramen 2 på ett ej vridbart sätt, varvid ledstommen 101 tillàtes att svänga. Tryckeffekten bringar ledstommen 101 att rotera moturs (pilen R2) runt ledarmen 103. Samtidigt tömmes trycksatt medium från avdelningarna l04b och 104d.
Genom att tillsluta de kanaler som används för att leda trycksatt medium låses ledstommen 101 i sin position.
Tryckeffekten på bladen 106a och 106b, det trycksatta mediet, som bibehålles av orsakar ett vridmoment som vrider ledstommen 101, vilket vidare överföres till förbindelse- organet. Genom att leda trycksatt medium in i avdelning- arna l04b och 104d och samtidigt ut ur avdelningarna 104a och 104c orsakar alternativt tryckeffekten rotation av (pilen Rl). varandra stoppar rotationsrörelsen mekaniskt. ledstommen 101 medurs Bladen som placeras mot Kanalernas öppningar är positionerade på ett sådant sätt, att mat- ningen av mediet in i avdelningen är möjlig i alla rota- tionspositioner. Normalt är öppningarna positionerade i anslutning till eller nära bladen lO6a och 106b som är förbundna med ledstommen. Metoden att förbinda bladen kan variera. består bladen av två längsgående bladpartier, vilka är parallella med Vidare, och med hänvisning till fig 2, Y-riktningen och ledarmen 3. Bladen delar upp det ring- formade utrymmet 104 i partier i perifeririktningen. lO7b, som normalt är tillverkade av plast- eller Mellan bladpartierna är nödvändiga tätningar 107a, 107c och l07d, gummimaterial, anordnade för att separera avdelningarna 10 15 20 25 30 35 523 576 g§¥¥5¶§_§§} . - a ~ . - . . .. 9 fràn varandra pà ett kompakt sätt och för att möjliggöra tätad glidning av bladet längs stomcylinderns 101b inner- yta. Fastgöringen av ledarmen 103 på ramen 2 pà ett fast sätt kan åstadkommas pà ett önskvärt sätt. Mot bakgrund av lagerkrafterna utföres fastgöringen företrädesvis vid ledarmens 103 båda ändar. Om så är nödvändigt kan led- armen 103 endast sträcka sig genom det andra ändstycket 102.
Fig 3 visar en fördelaktig utföringsform av en styr- krets 300 för leden 100 som drives av ett trycksatt medi- um, för att styra organets position och krafteffekt. För illustrativa ändamål har leden 100 visats öppen. Kretsen 300 används för att reglera det trycksatta medium som matas till leden 100. Trycksatt medium matas från en tryckkälla 301, såsom en pump, längs en tryckledning 302 till kretsen 300. såsom en proportioneringsventil, Kretsen 300 innefattar riktade ventil- för att leda det trycksatta mediet till en eller flera, önskade avdel- organ 303, ningar 104a-104d för trycksatt medium, sàväl som att leda det återvändande, trycksatta mediet till en returledning 304. Kretsen 300 innefattar också tryckventilorgan 305, 306 för att reglera mediets tryck. Leden 100 innefattar 108b, 108c och 108d för att leda det trycksatta mediet separat från eller in i varje avdelning ocksà kanaler 108a, med trycksatt medium, beroende pà ventilens 303 position.
Tryckventilorganen innefattar tryckregleringsorgan 305, som är hopkopplat med tryckledningen 302, och tryck- begränsande organ 307, som är hopkopplat med reglerled- ningen 306. Leden 100 är förbunden med reglerledningarna 306 och 308.
Organet som visats pà fig 3 är ett kvistningsorgan 3a som uppbär en stam S, 4a, och leden 100 är sålunda leden 3la. mediet ledes till kanalerna genom rör eller slangar 109a, 109b, 109c och 109d. Tryckeffekten används för att bibe- hälla ledens 100 vridmoment och därigenom även kraften F innefattande ett kvistningsblad Det trycksatta som uppbär stammen S. För att bringa ledstommen 101 att 10 15 20 25 30 35 ' ' "- 0 o av 7 . ... . I n .- 5 6 - -- .'. I I 2 'g -- - . .I _". 13,; :nu .än ., . _ _ . : n . _ _ . _ _ , z *I c u _ I 'I I ~ o . u ' I - _ 10 vrida sig runt ledarmen 103 matas trycksatt medium in i tvà motsatta avdelningar och tömmes fràn de motsatta avdelningarna mellan dessa. För att bringa ledstommen 101 att svänga i den motsatta riktningen ändras avdelningar- nas funktioner, vilket regleras med hjälp av riktnings- ventilen 303. Ventilen 303 styres med hjälp av styrsigna- ler 309, vilka kan vara ström- och/eller spänningssigna- ler som ges av arbetsmaskinens styrsystem CTRL. Använda- ren ger systemet CTRL ett kommande att utföra en önskad funktion eller att styra funktionerna, exempelvis med hjälp av en styrarm. Om sä är nödvändigt styr styrsyste- met kretsen 300 med hjälp av ett styrprogram och en styr- algoritm, som är lagrad i minnesorganet.
Fig 4 visar en kvistningsapparat 1 enligt en före- i vilken leden 31b som drivs av ett trycksatt medium. Vidare dragen utföringsform av uppfinningen, är en led 100, är styrkretsen 300 enligt fig 3 integrerad i leden 31b.
Styrkretsen 300 är formad i ett ventilblock 400, varvid organen 305 och 307 som visats i fig 3 är placerade i borrningar som är formade i ventilblocket 400. Ledstommen 101 kan också användas som ventilblocket. Vidare har för- 304, ningar. Ventilen 303 är fastgjord pà blockets 400 yta. bindelseledningar 302, 306 och 308 formats av borr- Ledningarna l09a-l09d, som visats i fig 3, har också formats genom borrningar delvis genom blocket 400, varvid de är direkt förbundna med kanaler 108a-108d som är for- made i ledstommen 101. Nämnda ledningar och kanaler är hoppassade med varandra med hjälp av en monteringsyta 110 mellan ledstommen 101 och blocket 400. Tryck- och retur- ledningarna 302, 304 kan också vara dragna via ledstommen 101, varvid de nödvändiga rören och slangarna kan vara förbundna antingen med blocket 400 eller med ledstommen 101. Med hjälp av arrangemanget är det även möjligt att minska antalet rör och slangar sàväl som förbindelser, vilka är utsatta för skador, och att placera dessa pà ett mer skyddat sätt. För att koppla leden 100 vid arbete hopkopplas arbetsmaskinens tryckledning med tryckledning- 10 15 523 576 .- a o n Q . . ~ . .. ll en 302, arbetsmaskinens tankledning hopkopplas med retur- ledningen 304 och styrsystemets elektriska styrsignaler anslutes till kretsen 300, speciellt till ventilen 303.
Vidare är det uppenbart för fackmannen pà området att, fastän uppfinningen har illustrerats i den ovan- stående beskrivningen med hjälp av en fördelaktig kvist- ningsapparat, uppfinningen även kan tillämpas pà andra kvistningsapparater inom patentkravens skyddsomfáng. Det är exempelvis uppenbart att, med apparatens 1 ramkonst- ruktion 2 varierande, det kan vara fördelaktigt att fästa organet vid ledarmens 103 andra eller bäda ändar, varvid ledstommen 101 fastgöres vid ramen 2 pà ett fixerat sätt.
I detta fall kommer blocket 400 ej heller att svänga I detta fall kan också tryck- satt medium lätt ledas till leden 100 via kanaler som är tillsammans med leden 100. integrerade i ramen 2 och kretsen 300 kan alternativt integreras i ramen 2. Samtidigt kan blocket placeras pà ett mer skyddat sätt.

Claims (9)

10 15 20 25 30 35 . . - . .- 523 576 12 PATENTKRAV
1. Kvistningsapparat för att processa långsträckta stycken, speciellt trädstammar (S), vilken apparat (1) innefattar: - en ramkonstruktion (2) som är anordnad att upp- hängas vid änden av ett bomaggregat i en arbetsmaskin, - åtminstone ett organ (3, 6, 10), vilket är rörligt på ett ledat sätt i förhållande till ramkonstruktionen, (3la, 31b, 3lc, ll, 5la, 5lb) för att styra organets position, - manövreringsdon k ä n n e t e c k n a d av - att nämnda manövreringsdon innefattar åtminstone en led (100) koppla ihop organet med apparaten, vilken led innefattar som drives av ett trycksatt medium för att en ledstomme (101), en ledarm (103) som är svängbar i 106) som är inpassat mellan dessa, med hjälp av vilken bladkon- ledstommen samt ett par bladkonstruktioner (105, struktion det trycksatta mediets tryckande effekt är anordnad att bringa ledstommen och ledarmen att svänga i förhållande till varandra för att styra organets posi- och - att leden (100) trycksatt medium mellan ledstommen (101) och ledarmen tion; innefattar ett utrymme (104) för (103), vilket utrymme är uppdelat, med hjälp av en första bladkonstruktion (105) andra bladkonstruktion (106) (101), på ett tätat sätt i åtminstone två separata avdel- (104a, 104b, 1040, 104d) för trycksatt medium och en ledningsdragning (108a, l08b, l08c, 108d) för att transportera trycksatt medium in i och ut ur varje avdel- som är fästad vid ledarmen och en som är fästad vid ledstommen ningar ning.
2. Apparat enligt patentkravet 1, k å n n e - t e c k n a d av att leden (100) rad styrkrets innefattar en integre- (300) för att reglera det trycksatta medi- ets volymflöde och tryck som skall matas till leden (1oo). 10 15 20 25 30 35 . . » n .o 6 525 576 .~« u- 13
3. Apparat enligt något av patentkraven 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att organet innefattar mat- ningsorgan (6) för att mata stammen (S) genom apparaten (1) för avkvistning, vilket matningsorgan, såsom en mat- (6a, ób), med ramkonstruktionen (2) på ett ledat sätt med hjälp av 51b, 100), ningsrulle eller en matningstrumma är förbundet nämnda led (5la, som drives av ett trycksatt medium.
4. Apparat enligt något av patentkraven 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att organet innefattar kvist- ningsorgan (3) för avkvistning av stammen (S) som skall matas genom apparaten (1), vilket kvistningsorgan, såsom ett krökt kvistningsorgan (3a, 3b) som är utrustat med en skäregg (4a, 4c), är förbundet med ramkonstruktionen (2) på ett ledat sätt med hjälp av nämnda led (31a, 3lb, 100), som drives av ett trycksatt medium.
5. Apparat enligt något av patentkraven 1 eller 2, k ä n n e t e c k n a d av att organet innefattar grip- organ för att gripa stammen, vilka griporgan är förbundna med ramkonstruktionen (2) på ett ledat sätt med hjälp av nämnda led (100),
6. Apparat enligt något av patentkraven 1 eller 2, som drives av ett trycksatt medium. k ä n n e t e c k n a d av att organet innefattar en vipparm (10) för att ändra apparatens (1) position, vil- ken vipparm är förbunden med ramkonstruktionen (2) på ett ledat sätt med hjälp av nämnda led (100), som drives av ett trycksatt medium.
7. Apparat enligt något av patentkraven 1 till 6, k ä n n e t e c k n a d av att två nämnda organ (3a, 3b), som svänger i motsatta riktningar, är anordnade som (Ba) 100) som drives av ett trycksatt 9b), se och kraft, är anordnad mellan nämnda organ för att ett par, varvid det första organet sett med en led (31a, medium och varvid en länk (9, 9a, i paret är för- som överför rörel- åstadkomma svängning av det andra organet (3b, 4b).
8. Apparat enligt patentkravet 2, k ä n n e - t e c k n a d av att styrkretsen (300) är inpassad i ett 10 15 20 . - - - .o 525 576 14 ventilblock (400) som skall kopplas ihop med ledstommen (100), varvid ventilblocket (400) är direkt hopkopplat med ledningsdragningen (108a-108d).
9. Apparat enligt patentkravet 1, k ä n n e - t e c k n a d av att den innefattar åtminstone: - matningsorgan (6) som är ledade i förhållande till ramkonstruktionen (2) för att mata stammen genom appara- ten (1), - första manövreringsdon för att styra positionen för matningsorganen (6) och den kraft som trycker mot stammen, som är ledat i förhållande för att hålla fast och kvista av stammen som skall matas genom apparaten (1), och (3), till ramkonstruktionen (2), - kvistningsorgan - andra manövreringsdon för att styra positionen för kvistningsorganet (3) och den kraft som uppbär stammen, som är ledad i förhållande till för att bära upp apparaten (1), - en vipparm (10), (2), - manövreringsdon för att styra den relativa posi- ramkonstruktionen tionen för griparmen (10) och apparaten, och - skärorgan (8) för att skära av stammen.
SE0102747A 1999-12-21 2001-08-17 Kvistningsapparat SE523576C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI992741A FI107870B (sv) 1999-12-21 1999-12-21 Avkvistningsanordning
PCT/FI2000/001075 WO2001045491A1 (en) 1999-12-21 2000-12-07 Delimbing apparatus

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0102747D0 SE0102747D0 (sv) 2001-08-17
SE0102747L SE0102747L (sv) 2001-10-10
SE523576C2 true SE523576C2 (sv) 2004-05-04

Family

ID=8555784

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0102747A SE523576C2 (sv) 1999-12-21 2001-08-17 Kvistningsapparat

Country Status (6)

Country Link
US (1) US6622761B1 (sv)
AU (1) AU2374601A (sv)
CA (1) CA2362969C (sv)
FI (1) FI107870B (sv)
SE (1) SE523576C2 (sv)
WO (1) WO2001045491A1 (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI4695U1 (sv) * 2000-09-15 2000-11-15 Timberjack Oy Ledmekanism för ett harvesterhuvud
US6962178B2 (en) * 2003-05-29 2005-11-08 Alain Duval Tree processor
US7677279B2 (en) * 2007-01-31 2010-03-16 Deere & Company Delimb knife mounting arrangement for tree harvester head
FI20095887A0 (sv) * 2009-08-28 2009-08-28 Lako Forest Oy Ltd Skördaraggregat och förfarande för att styra kvistnings- eller barkningsegenskaper i skördaraggregat
US8992159B2 (en) * 2012-01-05 2015-03-31 Pierce Pacific Manufacturing, Inc. Log loader
US9999180B2 (en) * 2013-02-28 2018-06-19 Waratah Nz Limited Timber-working head and method of operation
US11510368B2 (en) 2020-09-30 2022-11-29 Enterprise Valley Farms LLC Vehicle supported implement for handling separate loads independently
US20220212360A1 (en) * 2021-01-05 2022-07-07 Allen F. Yutzy Handling and variable length processing of materials

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE457436B (sv) 1987-12-28 1988-12-27 Oesa Ab Rotator foer kranburna arbetsredskap
US5908060A (en) * 1998-01-28 1999-06-01 Prenbec Inc. Tree processing machine

Also Published As

Publication number Publication date
FI19992741A (sv) 2001-06-22
AU2374601A (en) 2001-07-03
SE0102747D0 (sv) 2001-08-17
WO2001045491A1 (en) 2001-06-28
FI107870B (sv) 2001-10-31
CA2362969C (en) 2008-02-19
US6622761B1 (en) 2003-09-23
SE0102747L (sv) 2001-10-10
CA2362969A1 (en) 2001-06-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE523576C2 (sv) Kvistningsapparat
JP5613940B2 (ja) 接木苗処理用切断装置
EP0909705A3 (en) Scissor linkage type slotted flap mechanism
PT1318713E (pt) Método para controlar a força de prensagem numa montagem de lâmina de desramação numa cabeça de abate de aperto único
US4537236A (en) Grab harvester
WO2019018923A1 (en) COLLECTOR FOR A HARVEST HARVEST HARVEST MACHINE HAVING A TWO-SIDED LATERAL APRON
JP4891588B2 (ja) 茶葉摘採装置
US4773455A (en) Tree delimber equipped with an articulated boom
RU2170006C2 (ru) Грейферный харвестер
US3805859A (en) Delimbing assembly for a tree harvester
JP2007274995A (ja) 茶葉摘採装置
EP0606230B1 (en) Felling grapple for a multi-function tree harvester
FI90613B (sv) Trädframmatningsanordning vid ändan av en svängbom hos en trädbehandlingsmaskin, i synnerhet hos en gripskördare
CN104412769B (zh) 用于收割茎类植物的机器和用于该机器的切割机悬臂组件
EP0140882A1 (en) Apparatus for felling trees
EP0986295A1 (en) Single-grip harvester head for felling and processing of trees
FI109962B (sv) Arrangemang för att styra läge av kvistningsblad
JP3039743B2 (ja) 摘採装置
SE502589C2 (sv) Lyftbommekanism
SE513718C2 (sv) Anordning vid bladförsedda aggregat, särskilt ett i form av snöröjningsredskap
EP0209534B1 (en) Tree handling apparatus
KR980000008A (ko) 다 관절 로봇을 이용한 엽채류 자동 수확기
JP3269876B2 (ja) 半自走型摘採機
SU282800A1 (ru) ЛЕСОЗАГОТОВИТЕЛЬНАЯ МАШИНАВСЕСОЮЗНАЯnATEHTHO-TEXH^^iECri^r
PL439797A1 (pl) Samojezdny automat do leśnych prac odnowieniowych, zwłaszcza zalesiania terenów porolnych i rekultywowanych

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed