SE520445C2 - Vridreglage - Google Patents

Vridreglage

Info

Publication number
SE520445C2
SE520445C2 SE0000393A SE0000393A SE520445C2 SE 520445 C2 SE520445 C2 SE 520445C2 SE 0000393 A SE0000393 A SE 0000393A SE 0000393 A SE0000393 A SE 0000393A SE 520445 C2 SE520445 C2 SE 520445C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
boat
grip
actuator
propulsion
turns
Prior art date
Application number
SE0000393A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0000393D0 (sv
SE0000393L (sv
SE520445E5 (sv
Inventor
Per Aahmark
Original Assignee
Perpetum Engineering Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Perpetum Engineering Ab filed Critical Perpetum Engineering Ab
Priority to SE0000393A priority Critical patent/SE520445E5/sv
Publication of SE0000393D0 publication Critical patent/SE0000393D0/sv
Publication of SE0000393L publication Critical patent/SE0000393L/sv
Publication of SE520445C2 publication Critical patent/SE520445C2/sv
Publication of SE520445E5 publication Critical patent/SE520445E5/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H21/00Use of propulsion power plant or units on vessels
    • B63H21/21Control means for engine or transmission, specially adapted for use on marine vessels
    • B63H21/213Levers or the like for controlling the engine or the transmission, e.g. single hand control levers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63HMARINE PROPULSION OR STEERING
    • B63H25/00Steering; Slowing-down otherwise than by use of propulsive elements; Dynamic anchoring, i.e. positioning vessels by means of main or auxiliary propulsive elements
    • B63H25/42Steering or dynamic anchoring by propulsive elements; Steering or dynamic anchoring by propellers used therefor only; Steering or dynamic anchoring by rudders carrying propellers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Steering Controls (AREA)

Description

I\ lll- §zÛ 443 Det vill säga, när båtföraren avser att svänga med mer noggrann precision måste han eller hon föra de båda reglerspakarna på ett kontrollerat sätt, så att dessas inbördes läge, som ju påverkar de båda drivmotorerna med olika varvtal och därmed drivkraft, icke inställs ojämnt eller hackigt. Vid hackig och ojämn inställning förändras nämligen drivkraften hos drivmotorerna ojämnt, vilket påverkar manövrerbarheten av båten till det sämre.
Båtföraren försöker således inställa reglerspakama noggrant. Detta innebär att båt- förarens uppmärksamhet på den yttre miljön, såsom annan sjötrafik, hinder etc., försämras. Det är viktigt att skillnaden mellan de båda motoremas drivkraft till storlek och/eller riktning blir den önskade, varvid båten kan manövreras för tilläggning vid exempelvis en brygga. Båtföraren använder sig ofta samtidigt av båtens styrratt, som är kopplad till ett konventionellt roder, för att svänga.
Risken för kollisioner och andra tillbud vid ovan beskrivna manövrering ökar, ju mindre erfarenhet och träning båtföraren har i detta avseende. Då båtföraren i stor utsträckning styr nämnda styrratt med en hand och samtidigt med den andra handen ställer in reglerspakarna, erfordras stor uppmärksamhet på och skicklighet att respek- tive reglerspak står i ett inbördes riktigt läge för att åstadkomma önskad styrning av båten. Många båtförare släpper i detta läge även styrratten och använder båda händema för inställning av reglerspakama. Detta medför att säkerheten för båtens framförande till fullo inte kan garanteras, exempelvis om båtföraren snabbt måste gira med hjälp av rodret.
Vid körning över stora områden och ofta vid hög hastighet förs båda reglerspakama framåt eller bakåt lika mycket, för att på så sätt åstadkomma en jämn kraftfördelning mellan drivmotorerna. Styming av båten åt höger respektive åt vänster, kan härvidlag ske med hjälp av nämnda styrratt, som är kopplad till ett konventionellt roder. 20 25 30 U'1 |\) C) :kb -D- U' I Syftet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma ett manövreringsorgan vid en båt med åtminstone en motor, som är kopplingsbar till en frarndrivningsanordning, vilket manövreringsorgan underlättar handhavandet för manövrering av båten.
Syftet är vidare att åstadkomma ett manövreringsorgan som inställer sig återfiädrande i ett neutralläge, där ingen drivkraft genereras.
Syftet med föreliggande uppfinning är också att åstadkomma ett manövreringsorgan, som är samverkande med en roderanordning för att på så sätt åstadkomma en styrning av båten inom fartområden, där en roderverkan existerar.
Syftet är även att åstadkomma ett manövreringsorgan, som samverkar med ytterligare drivanordningar, såsom exempelvis bogpropelleranordningar.
Ett annat syfte med uppfinningen är att åstadkomma ett manövreringsorgan, som tar liten plats i anspråk, framför allt i tvärskeppsrikmingen.
Detta uppnås genom ett manövreringsorgan av i inledningen angivet slag, där grepp- medlet utgörs utav ett grepp, som är svängbart anordnat i förhållande till stödanord- ningen, för att medelst nämnda grepp påverka framdrivningsanordningens drivriktning av båten.
Ytterligare lösningar på ändamål med och egenskaper hos uppfinningen anges i de övriga patentkraven.
Uppfinningen innebär att ett manövreringsorgan har åstadkommits, som underlättar manövreringen och förenklar styrningen av båten. Båtföraren kan således hålla den ena handen på styrratten och den andra handen på manövreringsorganet, och inställa detta på ett mer exakt och enkelt sätt än vid handhavandet av kända konstruktioner, utan att behöva släppa ratten. 20 25 30 (IW k) C) .fis .ku 01 Uppfinningen innebär även att ett manövreringsorgan har åstadkommits, som kan inställas att vara återfjädrande till ett neutralläge om båtföraren så önskar. Ett neu- tralläge där ingen drivkraft genereras för framdrivning av båten. Detta förbättrar sjösäkerheten, emedan båten stannar vid en eventuell ”man-över-bordsituation”, vari båtföraren är tvungen att släppa greppet.
Vidare innebär uppfinningen att ett manövreringsorgan har åstadkommits, som innebär att detta kan inställas på ett enkelt pedagogiskt riktigt sätt, vari båten kan vridas över en vertikalaxel.
Uppfinningen innebär också att ett manövreringsorgan har åstadkommits, där sensor- erna, vilka känner av greppets läge i förhållande till stödanordningen, eliminerar be- hovet av mekaniskt rörliga delar för styrning av framdrivningsanordningen.
Uppfinningen kommer närmare beskrivas i form av fyra utföringsexempel med hänvisning till bifogade figurer, vari fig. la schematiskt visar en sidovy av en båt med en manövreringsanordning enligt en första utföringsform hos uppfinningen, fig. lb schematiskt visar båten i fig. la i en vy ovanifrån, fig. 2a schematiskt visar en sidovy av manövreringsorganet i fig. la, . fig. 2b schematiskt visar en vy ovanifrån av manövreringsorganet i fig. 2a, fig. 3a-7 schematiskt visar vyer ovanifrån av båten i fig. la i olika lägen för fiamdrivning, fig. 8 schematiskt visar en perspektivvy av ett manövreringsorgan enligt en andra utföringsform, fig. 9 schematiskt visar en perspektivvy av ett manövreringsorgan enligt en tredje utföringsforrn, och fig. 10 schematiskt visar en perspektivvy av ett manövreringsorgan enligt en fjärde utföringsforrn. 20 25 30 (n m) CD .ç> 4:. 01 Ord i denna beskrivning såsom uppåt och nedåt visar riktningar i allmänhet, där orga- net enligt uppfmningen på ritningen med sidovy är visad i ett upprätt tillstånd, det vill säga i ett arbetsläge och/eller viloläge samt monterat i båten. För tydlighetens skull har detaljer icke väsentliga för uppfinningen utelämnats i figurerna. Med ord såsom mot- sols och medurs menas riktningar sett från en båtförares håll, när han eller hon är i position att köra båten, och sett ovanifrån.
Fig. la visar schematiskt en sidovy av en båt 1 med två framdrivanordningar 2, vilka vardera innefattar en drivmotor B, S, en växellåda 3, en propelleraxel 4 samt en propeller 5. Drivrnotorema B, S kan vara av traditionellt slag, såsom bensin-, diesel eller elmotorer. Respektive framdrivningsanordning 2 är via var sin första lednings- anordning 6, såsom traditionella elledningar, kopplad till en styrenhet 7. Denna styr- enhet 7 kan vara en datamaskin med elektroniska kretsar (inte visade). Styrenheten 7 är i sin tur kopplad via en andra ledningsanordning 8 till en styranordning 9, som inne- fattar en ratt 10 och vridsensorelement ll. Denna sensor 11 avkänner rattens 10 läge och avger elektroniska signaler till styrenheten 7, som bearbetar dessa signaler och i sin tur ger elektriska signaler till ett styrservo 12 via en tredje ledningsanordning 13.
Detta styrservo 12 är anordnat vid båtens roder 14.
Mellan styrenheten 7 och ett manövreringsorgan 15, enligt uppfmningen enligt en första utföringsforrn, är en fjärde ledningsanordning 16 anordnad. Manövreringsorga- net 15 innefattar ett greppmedel 17, ett förbindningsmedel 18 och en stödanordning 19. Stödanordningen 19 utgör ett stöd för förbindningsmedlet 18. Manövreringsorganet 15 är lämpligen anordnat tillsammans med styranordningen 9 vid en förarplats 20 hos båten 1.
F ig. lb visar schematiskt en vy ovariifrån av båten 1 i fig. la. Här syns tydligt hur de båda drivmotorerna B, S är anordnade i båten 1 bredvid varandra i tvärskeppsrikt- ningen. En framdrivningsanordning 2 innefattande en första framdrivningsanordning 2” samverkande med en andra framdrivningsanordning 2” visas således i fig. lb. Fram- drivningsanordningens 2 drivmotorer B, S och växellådor 3 är påverkningsbara via den 20 25 30 520 445 första ledningsanordningen 6 med hjälp av styrenheten 7 och manövreringsorganet 15.
När en båtförare för greppmedlet 17 framåt i båtens 1 primära färdriktning ökar driv- motoremas B, S varvtal och när greppmedlet 17 förs bakåt sker en motsatt verkan.
Såsom schematiskt kommer att visas nedan med hjälp av fig. 3a-7, utgör greppmedlets 17 läge i förhållande till båten 1 och/eller stödanordningen 19, det läge vari en sen- soranordning (21, 22 visade i fig. 2a) känner av greppmedlets 17 position i förhållande till förbindningsmedlet 18 och förbindningsmedlets 18 position i förhållande till stöd- anordningen 19 _ Sensoranordnjngen, såsom lägesensorer 21, 22 ger signaler till styr- enheten 7 via den fjärde ledningsanordningen 16, varvid styrenheten 7 är inställd att styra drivmotorernas B, S respektive kraftregleringsmekanism (icke visade) via exempelvis ett respektive drivrnotor B, S tillhörande servo (icke visade) för alstrande av drivmotorernas B, S drivkraft. Drivkraften kan således inställas att vara olika för respektive framdrivningsanordning 2 med hjälp av manövreringsorganet 15. Likaså är greppmedlets 17 läge i förhållande till båten 1 och/eller stödanordningen 19, inställbart för att åstadkomma en drivkraft, som driver båten 1 bakåt, alltså i motsatt riktning till den primära färdriktningen. Detta åstadkommes genom att lägessensorema 21, 22 vilka känner av greppmedlets 17 läge i förhållande till båten 1 och/eller stödanordningen 19, ger en signal till styrenheten 7, vilken i sin tur är inställd att styra respektive driv- motors B, S växellåda 3. Således, när greppmedlet 17 förs till ett neutralläge (M, N, se fig. 2a och 2b), känner manövreringsorganets 15 lägessensorer 21, 22 av detta läge och ger en signal till styrenheten 7, som bearbetar denna signal och ger en styrsignal till drivmotoremas B, S växellådor 3 för frikoppling.
Fig. 2a visar schematiskt en sidovy av manövreringsorganet 15 enligt den första ut- fóringsforrnen. Manövreringsorganets 15 stödanordning 19 kan utgöra en traditionell konsol 23. Denna kan vara fastskruvad med skruvar (inte visade) mot en del av båten 1 vid ett förarutrymme 20. Genom konsolen löper en horisontell axel 25, över vilken för- bindnjngsmedlet 18 är svängbart lagrat vid sin nedre ände 26. Vid förbindningsmedlets 18 övre ände 27 är ett grepp 17” svängbart anordnat över en vertikal axel 28. Fasthåll- ningsorgan, i form av muttrar m fasthåller greppet 17” mot förbindningsmedlet 18.
F örbindníngsmedlet 18 utgörs här utav en arm 29. En första lägessensor 21 är anord- 20 25 (fl I\J CD .län .kx 01 nad vid övergången mellan greppmedlet 17, såsom greppet med hänvisningsbeteck- ningen 17” enligt en första utföringsform, och den övre änden 27 hos armen 29. Den första sensom 21 är inställd att via ledningar (inte visade) ge signaler, som betecknar greppets 17” läge i förhållande till armen 29, till styrenheten (7, se fig. la). En andra lägessensor 22 är anordnad närslutande den horisontella axeln 25. Den andra läges- sensom 22 är inställd att via ledningar (inte visade)_ ge signaler, som betecknar armens 29 läge i förhållande till konsolen 23. Manövreringsorganets 15 funktion för båtens 1 manövrering och styrning beskrivs närmare nedan i fig. 3a-7. Vinkeln +ot beteckrrar i fig. 2a det omrâde där armen 29 är i läge att åstadkomma att firarndrivningsanordnjngen 2 driver båten 1 framåt i en primär framdrivningsrikming F rakt fram, under det att greppet 17' är neutralt inställt, det vill säga i linje med N (se fig. 2b). Vinkeln -ot be- tecknar det område där armens 29 läge åstadkommer att framdrivningsanordningen 2 driver båten 1 bakåt.
Fig. 2b visar schematiskt manövreringsorganet 15 i fig. 2a i en ovanvy. När en första yttre ände 30 hos greppet 17' och en andra yttre ände 31 hos greppet 17” hamnar inom ett vinkelornråde -ß till +ß och greppet 17 ' ej sträcker sig efter linjen N, det neutrala läget, och då armen står i ett mellanläge M, driver den ena drivmotom båten 1 framåt och den andra drivmotom driver båten 1 bakåt, varmed båten 1 kan svängas omkring sin egen axel. När armen 29 svängs framåt eller bakåt mot position Fl respektive A1 och greppet 17' exempelvis har vinkeln ß, kan manövreringsorganet 15 lämpligen vara anordnat så att respektive drivmotor B, S driver båten 1 i olika drivriktningar till dess att hela greppet 17” passerat linjen, som definieras av mellanläget M, då drivrnotorema B, S åstadkommes samma drivriktning men med olika drivkraft. Positionen G visar hur hela greppet 17” precis svängts förbi mellanläget M.
Fig. 3a visar schematiskt manövreringsorganets 15 instälhiing, där greppmedlet 17, såsom ett grepp l7”” är i neutralläget N och imel1ar1lägetM. Manövreringsorganet 15 är med greppet 17”” utfört enligt en utföringsform beskriven i beskrivningen av fig. 10. Ingen drivkraft alstras av båtens 1 propellrar 5. 25 (fi N) C» F ig. 3b visar schematiskt ett framskjutet läge hos greppet l7”” i färdriktningen.
Drivkraften hos de båda drivmotorerna B, S är lika stor och driver båten 1 framåt.
Båten l kan även svängas med hjälp av en ratt 10 kopplat till ett roder (icke visat).
Fig. 3c visar schematiskt ett ytterligare frarnskjutet läge hos greppet l7””, vari greppet 17' står i neutralläget N. Detta neutralläge N har beskrivits ovan i anslutning till fig. 2b. Neutralläget N kan lämpligen avse ett läge där greppet 17” ” väsentligen är i linje med tvärskeppsriktningen. Båten 1 är i detta läge intrimmad att ha en rak kurs med ett rakställt roder 14. Drivkraften visad i fig. 3c åstadkommer båten 1 en nära maximal hastighet. När greppets 17'” ° läge visat i fig. 3b av bårföraren svängs framåt till positionen visad i fig. 3c, ökar drivkraften d till dl hos drivmotorerna B, S, varvid båtens 1 hastighet v ökar till vl. I fig. 3d visas hur greppet 17” ” är svängt motsols, sett ifiån båtförarens (icke visad) håll, varvid höger drivmotor S inställes att ge större drivkraft d2 än vänster drivmotor B. I enlighet därmed girar båten 1 åt babord, visas med pilen b.
Fig. 4 visar schematiskt manövreringsorganets 15 inställning av armen 29 (skymd i fig. 4) i ett mellanläge M och greppet l7”” är svängt motsols. Denna instälhiing av manövreringsorganet 15 enligt uppfinningen åstadkommer via styrenheten 7 (närmare förklarad ovan) att höger drivmotor S genererar en drivkraft, som driver båten 1 frarnåt, och vänster drivmotor B genererar en drivkraft bakåt, på så sätt att båtens 1 främre parti, fören f, girar åt vänster, sett från manövreringsorganet 15 i riktning mot fören f och även båtens 1 bakre parti, aktern a, girar åt vänster, sett från manövreringsorganet 15 i riktning mot aktem a.
Fig. 5a-5c visar schematiskt hur båten 1 kan svängas under backning med hjälp av manövreringsorganet 15 enligt föreliggande uppfinning. När båtföraren avser att backa för han greppet l7”” bakåt. För svängning åt exempelvis vänster, setti färdriktningen, vrider han greppet 17”” motsols. Fig. 5a-5c visar hur greppets 17"” läge påverkar respektive propellers 5 åstadkomna drivkraft, vilken visas med d31, d32, d41, d42. 20 25 30 9 5'^Ü 445 Drivkraftema är således olika stora beroende på greppets 17” ” läge i förhållande till stödanordningen 19, varmed båten 1 kan backas i riktningen r (fig. 5a) och rl (fig. 5b).
När greppet 17 vrides med en väsentlig vridning till ett läge, som överskrider vinkelområdet i fig. 2b, driver drivkraften d4l båten fiamåt. På så sätt svänger båten tvärare.
Det i fig. 6a-6d visade manövreringsorganet 15 är åstadkommet att kunnas styra rodret 14. Det vill säga, beroende på sjögång, vindavdrift etc., kan greppet 17”” ställas in så, att en intrimning motverkande båtens 1 rullning, eliminerar oönskade girar. Under hackning, visat i fig. 6d, kan manövreringsorganet även påverka rodret, för att åstad- komma en skarpare gir g. l fig. 7 visas schematiskt en drivanordning 32, såsom en bogpropeller 33 kopplad till en elmotor (inte visad), vilken drivanordning 32 förstärker den i fig. 4 beskrivna vändningen av båten med drivkraften d7. Bogpropellem 33 innefattad i drivanord- ningen 32 kan således styras över styrenheten 7 (se fig. la) med hjälp av manövre- ringsorganet 15 enligt uppfinningen.
Fig. 8 visar schematiskt en perspektivvy av ett manövreringsorgan 15 enligt en andra utforingsforrn. Enligt denna andra utföringsfonn är manövreringsorganet 15 utformat med ett grepp 17” som väsentligen har en vertikal utsträckning. Förbindningsmedlet 18 är anordnat i stödanordningenl9, konsolen 23, för att uppta greppet 17” medelst en lagringsanordning 33, som kan utgöras av ett flexibelt material och vara fastsatt i grep- pets 17” nedre del respektive i konsolens 23 botten 34. Greppet 17 ” är anordnat att kunna svängas omkring sin axel X-X enligt pilar p” och svängas framåt och bakåt enligt pilar p” begränsat av ett spår 35 urtaget i konsolens 23 övre del. Ett neutralläge N kan visas med ett märke på greppet 17,” som visar greppets 17” relativa läge i förhållande till konsolen 23. F jädrar, inte visade, är anordnade att åstadkomma en återfiädrande funktion hos greppet 17” till sitt mellanläge M och neutralläge N. Vidare är en sensoranordning i fonn av en sensor 21” anordnad inom området för övergången 20 25 30 520 445 10 . ... ., .. . . . . .. , mellan greppets 17” nedre del och förbindningsmedlet 18, för att avkänna greppets 17 ” läge. Sensom 21” är kopplad via ledningar (inte visade) till styrenheten 7.
Fig. 9 visar schematiskt en perspektivvy av ett manövreringsorgan 15 enligt en tredje utföringsform. Enligt denna tredje utlöringsfonn är manövreringsorganet 15 utfonnad med ett grepp 17°”, som liksom det i fig. 8 visade, har en i neutralläget N i huvudsak vertikal utsträckning. Givetvis kan ett neutralläge även definiera ett lutande grepp 17°”, varvid greppet 17”” har sin utsträckning i denna riktning. Denna tredje ut- föringsfonn är lämpligen utförd såsom enjoy stick 36. Greppet 17”° är fastsatt på en pinne 37, som är lagrad i ett lagringsmedel, såsom en kulled 38. Fyra fiäderelement 39, tillika sensorer 40, avkänner pirmens 37 och därmed greppets 17”” position relativt konsolen 23. Ett cirkelfonnigt urtag 41 är âstadkommet i konsolens 23 övre del för att begränsa pinnens 37 rörelsefrihet. Pinnen 37 kan således svängas lutande i alla perifera positioner i oändlighet inom området för detta urtag 41. Om båtföraren svänger greppet 17”” ipilens j' riktning, drivs båten 1 frarnåt. Om nu båtföraren svänger greppet 17”” åt höger, betecknat med j” ”, girar båten 1 åt höger med hjälp av drivanordningen 2, på det sätt som beskrivits i anslutning till beskrivningen av fig. 3a-7. På liknande sätt som tidigare beskrivits kan med hjälp av manövreringsorganet 15 enligt den tredje ut- föringsfonnen båten 1 säkert manövreras och styras utan att båtföraren behöver släppa ratten 10. Enjoy stick 36 kan likaledes utföras som en liten enhet, varvid utrymme kan sparas. Likaså kan en on/off-enhet (inte visad) vara kopplad till en drivanordning 32 (se fig. 7) innefattande en bogpropeller 33, varvid båtföraren under tilläggning i trånga hamnar etc. efter en påkoppling av on/off-enheten kan styra båten 1 med hjälp av manövreringsorganet 15 enligt uppfinningen inställt för bogpropellerdrift.
F ig. 10 visar schematiskt en perspektiwy av ett manövreringsorgan enligt en fjärde utföringsform. Greppet 17”” är liksom det i fig, 2a och 2b enligt den första ut- föringsfonnen visade greppet 17” utfört ”liggande” och anordnat lagrat i en skjutbar arm 29”, över en i armens 29” utsträckning sträckande sig axel X-X. Den skjutbara armen 29” är i sin tur skjutbart lagrad medelst en gejdanordning 42, såsom ett från den nedre änden av den skjutbara armen 29' långsträckt utsprång 43 skjutbart lagrat i en, i 20 'ZÛ 445 v-Uï två på var sin sida om den nedre änden anordnade plattor 44, utformad långsträckt glidbana 45. Dessa plattor 44 är fastsatta i konsolen 23 medelst fastsättriingsorgan, såsom skruvar (inte visade). När båtföraren för greppet framåt i pilens p”” riktning och svänger greppet l7”””” efter pilens p” riktning, förändras greppets l7”””” läge i för- hållande till konsolen 23 och båten 1 girar på det sätt som beskrivits ovan. En första vridsensor 21 är anordnad vid övergången mellan greppet l7”””” och den övre änden hos armen 29”. Den första sensom är inställd att via ledningar (inte visade) ge signa- ler, som betecknar greppets l7”””” läge i förhållande till armen, till styrenheten 7 (se fig la). En andra sensoranordning, i form av en lägessensor 22, är anordnad närslut- ande glidbanan 45. Den andra lägessensorn 22 är inställd att via ledningar (inte visade) ge signaler, som betecknar armens 29” läge i förhållande till konsolen 23.
Antalet propellrar och motorer vid båten 1, samt annat utförande av framdrivnings- anordningar med separata och gemensamma växellådor, är inte begränsande för uppfinningen. Greppet är enligt uppfinningen endast ett grepp.
Vridbara drev kopplade till motorema används i stor utsträckning i stället för roder.
Uppfinningen kan även naturligtvis hänföras till båtar med motorer innefattande styrbara drev för styrning av båten.
Likaså kan uppfinningen hänföras till båtar, där framdrivningsanordningen innefattar utombordsmotorer eller vattenjetaggregat. . . , . .-

Claims (9)

1. 20 25 (fl PO CD .lä 4> (fl u-I b) PATENTKRAV
2. 1. Manövreringsorgan för styrning och framdrivning av en båt (1) med två drivmotorer (B, S), som är kopplingsbara till en fiamdrivningsanordning (2), innefattande en första respektive en andra framdrivningsanordning (2', 2”), vilket manövreringsorgan (15) innefattar greppmedel (17), som är förbundet med en övre ände (27) av ett förbindningsmedel (18), vilket förbindningsmedel (18) med en nedre ände (26) är anslutet till en stödanordning (19) och vilket manövreringsorgan (15) är utformat att medge en lägesförändring av greppmedlet (17) i ett vertikal- plan, som väsentligen sammanfaller med långskeppsrikmingen, vilken lägesför- ändring påverkar framdrivningsanordningens (2) drivkraft, kännetecknat av att greppmedlet utgörs utav ett grepp (17°, 17”, 17””, 17””), som är svängbart anord- nat i förhållande till stödanordningen (19), för att medelst nänmda grepp (17', 17' ”, 17””, 17””) påverka framdrivningsanordningens drivriktning av båten (1). .
3. Manövreringsorgan enligt krav 1, kännetecknat av att greppet (17°, 17”, 17”°, 17°” ') är svängbart över en axel, vars längdriktriing väsentligen sammanfaller med förbindningsmedlets (18) utsträckning och/eller en linje motsvarande nonnalen till båtens (1) horisontalplan. _ Manövreringsorgan enligt krav 1 eller 2, kännetecknat av att greppet (17°, 17 17 ””, 17” ”°) vid svängning motsols, sett från en båtförares håll, påverkar fram- drivningsanordnjngens (2) drivkraft vid drivriktningen framåt, på så sätt att båten (1) girar åt vänster och vid svängning medurs girar åt höger, och att greppet (17 ”, 17”, 17'”, l7””), vid drivriktningen bakåt, vid svängning motsols påverkar fram- drivningsanordningens (2) drivkraft på så sätt att båten (1) girar åt höger och vid svängning medurs girar åt vänster. 20 520 445 13
4. Manövreringsorgan enligt något av föregående krav, kännetecknat av att greppet (17 ”, 17”, 17 17” ”) är inställbart manuellt och/eller åter-fjädrande i ett neutral- läge (N, M) där ingen drivkraft genereras. .
5. Manövreringsorgan enligt något av föregående krav, kännetecknat av att greppet ( 17 ”, 17 ”, 17 '”, 17 ””) från utifiån ett neutralläge (N) kan svängas motsols och medurs, för att påverka framdrivningsanordningens (2) drivriktning av båten (1) på så sätt att båtens (1) frärnre parti, en för (f), girar åt vänster respektive höger, sett fiån manövreringsorganet i riktning mot fören (f) och båtens bakre parti, en akter (a), girar åt vänster respektive höger, sett från manövreringsorganet i riktning mot aktern (a). .
6. Manövreringsorgan enligt något av föregående krav, kännetecknad av att grep- pets (17', 17”, 17'”, 17””) svängning i förhållande till ett neutralläge (N) styr diivrikmingen hos en drivanordning (32) anordnad vid fören (t). .
7. Manövreringsorgan enligt något av föregående krav, kännetecknat av att greppet (17°, l7”, l7°”, l7””) och förbindelsemedlet (18) bildar en arm (29”), som är skjutbart lagrad vid stödanordningen (19) medelst en med väsentlig utsträckning i långskeppsrikmingen gejdanordning (42). .
8. Manövreringsorgan enligt något av föregående krav, kännetecknat av att greppet (l7°, l7”, 17°”, 17””)är svångbart i alla riktningar över ett vid stödanordningen ( 19) anordnat lagringsmedel (38), vari greppet(17°, l7”, 17””, l7””) är utformat såsom enjoy stick (36). 520 445 14
9. Manövreringsanordning enligt något av föregående krav, kännetecknat av att en sensoranordning (21, 22, 40) är anordnad vid manövreringsorganet (15) för att känna av greppets (17 ”, l7”, 17°”, 17' °”) läge i förhållande till stödanordningen (19), vilken sensoranordning (21, 22, 40) är kopplingsbar till en styrenhet (7), som är kopplingsbar till framdrivnirlgsanordningen (2).
SE0000393A 2000-02-08 2000-02-08 Vridreglage SE520445E5 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0000393A SE520445E5 (sv) 2000-02-08 2000-02-08 Vridreglage

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0000393A SE520445E5 (sv) 2000-02-08 2000-02-08 Vridreglage

Publications (4)

Publication Number Publication Date
SE0000393D0 SE0000393D0 (sv) 2000-02-08
SE0000393L SE0000393L (sv) 2001-08-09
SE520445C2 true SE520445C2 (sv) 2003-07-08
SE520445E5 SE520445E5 (sv) 2007-12-12

Family

ID=20278374

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0000393A SE520445E5 (sv) 2000-02-08 2000-02-08 Vridreglage

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE520445E5 (sv)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11370519B2 (en) 2016-05-25 2022-06-28 Volvo Penta Corporation Method and control apparatus for operating a marine vessel

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US11370519B2 (en) 2016-05-25 2022-06-28 Volvo Penta Corporation Method and control apparatus for operating a marine vessel

Also Published As

Publication number Publication date
SE0000393D0 (sv) 2000-02-08
SE0000393L (sv) 2001-08-09
SE520445E5 (sv) 2007-12-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7320629B2 (en) Steering device for small watercraft
USRE39032E1 (en) Multipurpose control mechanism for a marine vessel
US7131385B1 (en) Method for braking a vessel with two marine propulsion devices
US7398742B1 (en) Method for assisting a steering system with the use of differential thrusts
FI65045C (fi) Foer vattenfordon eller dylika avsedd driv- och styranordning med aotminstone ett par roderpropellrar
US6234853B1 (en) Simplified docking method and apparatus for a multiple engine marine vessel
KR970006575B1 (ko) 선박의 조타 및 조종장치
JP4828897B2 (ja) 多機掛け推進機型小型船舶
CA2455755A1 (en) Outboard motor steering system
US20090281685A1 (en) Method for arrangement for calibrating a system for controlling thrust and steering in a watercraft
SE521051C2 (sv) Fjärrmanövreringssystem för ett fordon.
JP6771043B2 (ja) 船舶を操作する方法及び制御装置
SE522187C2 (sv) Sätt att styra en båt med dubbla utombordsdrev samt båt med dubbla utombordsdrev
JP2005254849A (ja) 船舶の操舵装置
US20080269968A1 (en) Watercraft position management system & method
US11021220B2 (en) Boat maneuvering support device
US6325010B1 (en) Method of vessel propulsion with coordinated bow propulsion
JPH02127190A (ja) 船舶の操船装置
CN102991662A (zh) 一种艉轴双螺旋桨电力推进船舶的舵效补偿装置及方法
SE520445C2 (sv) Vridreglage
US1780767A (en) Means for steering water craft
US20220135196A1 (en) Integrated engine and rudder control
US20160375975A1 (en) Felton flyer
JPH0230920B2 (ja) Hakuyopuroperasochi
KR20090076655A (ko) 선박의 추진 및 조타 장치

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed