SE520052C2 - Anordning vid en för takmontage avsedd lastäbrare till fordon - Google Patents

Anordning vid en för takmontage avsedd lastäbrare till fordon

Info

Publication number
SE520052C2
SE520052C2 SE0201971A SE0201971A SE520052C2 SE 520052 C2 SE520052 C2 SE 520052C2 SE 0201971 A SE0201971 A SE 0201971A SE 0201971 A SE0201971 A SE 0201971A SE 520052 C2 SE520052 C2 SE 520052C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
gripping part
parts
gripping member
roof
spacer
Prior art date
Application number
SE0201971A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0201971D0 (sv
SE0201971L (sv
Inventor
Sari Paekkilae
Original Assignee
Mont Blanc Ind Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mont Blanc Ind Ab filed Critical Mont Blanc Ind Ab
Priority to SE0201971A priority Critical patent/SE0201971L/sv
Publication of SE0201971D0 publication Critical patent/SE0201971D0/sv
Priority to US10/342,986 priority patent/US6662982B1/en
Publication of SE520052C2 publication Critical patent/SE520052C2/sv
Publication of SE0201971L publication Critical patent/SE0201971L/sv

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60RVEHICLES, VEHICLE FITTINGS, OR VEHICLE PARTS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • B60R9/00Supplementary fittings on vehicle exterior for carrying loads, e.g. luggage, sports gear or the like
    • B60R9/04Carriers associated with vehicle roof
    • B60R9/058Carriers associated with vehicle roof characterised by releasable attaching means between carrier and roof

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Fittings On The Vehicle Exterior For Carrying Loads, And Devices For Holding Or Mounting Articles (AREA)

Description

25 30 35 520 052 2 hos det avsedda fordonet. För tillverkarna av lastbärare krävs ett nära samarbete med tillverkarna av fordon för att kunna tillhandahålla rätt typ av stödfötter med till- hörande gripdelar för alla nya fordonsmodeller som kommer ut pà marknaden. Det kan vara nödvändigt att inte bara skilja pà stödfötter för höger och vänster sida av fordonet utan även för främre och bakre lastbärare på grund av fordonstakets välvning och andra detaljer kring stödfötternas fästpunkter till fordonet.
Med täta modellbyten blir detta i längden kostsamt och föreliggande uppfinning avser därför att tillhanda- hälla en anordning vid en för takmontage avsedd last- bärare till fordon vilken kan monteras till ett stort antal fordonstyper väsentligen oavsett deras design.
Dessutom är det en avsikt med uppfinningen att inte behöva skilja pà höger och vänster sida av fordonet, respektive på främre och bakre lastbärare.
Sammanfattning av uppfinningen Syftet med föreliggande uppfinning är därför att avhjälpa ovan nämna problem.
Detta syfte uppnàs genom att en anordning av det inledningsvis angivna slaget ges de kännetecken som framgàr av patentkrav 1. Föredragna utföringsformer av anordningen framgår av de till patentkrav 1 underordnade kraven.
Föreliggande uppfinning är en anordning vid en för takmontage avsedd lastbärare till fordon, vilken last- bärare uppvisar stödfötter som är avsedda att vila mot ovansidan av fordonstaket nära dess kant, en fordons- takets kantparti omgripande i stödfoten anordnad, gripdel av plåt och ett organ för läsning av stödfoten och grip- delen i ett ifrågavarande takkantparti omgripande läge, varvid nämnda gripdel i ett ledparti är räknat i sin langdriktning ledat uppdelad i åtminstone två parter vilka i nämnda ledparti är sammanförda i varandra omlott- skick, skjutande, medelst ett distansorgan ätskiljt, 10 15 20 25 30 LU U1 520 052 - | . . .- 3 vilket distansorgan är anordnat att i nämnda gripdels monteringsläge förhindra inbördes svängning mellan grip- delsparterna kring en axel som sträcker sig väsentligen i fordonstakets plan parallellt med fordonets färdriktning ._ _. .f f' v fJ-J I» w a .a __» och varvid namnda uist nsorgans ute I' ) ,~A..,..L.._'I-.,__.,_.. _' Mlirflrll LJ. Cíßflilillä .L IÅCUUÅIKÃCI ripdels tvärriktning är ko t för möjliggörande av inbör- des kantring mellan nämnda gripdelsparter under bibe~ nàllande av för kantringsrörelsen erforderlig distans mellan nämnda omlottskjntande gripdelsparter, och en led- tapp är anordnad pä en för nämnda distansorgan och nämnda gripdels längdriktning gemensam linje och vinkelrät mot nämnda gripdelsparters plan.
Med dessa kännetecken ges anordningen den fördelen att stödfoten kan användas vid ett stort antal olika for- donsmodeller utan att den tillhörande gripdelen mäste bytas mot en för det specifika fordonet anpassad typ. Den ledade gripdelen har möjlighet att anpassa sin position för den takkantpartiet omgripande gripdelsparten tack vare att den dels ges frihet att svänga kring ledtappen, dels ges frihet att kantra kring en axel som löper längs den gemensamma linjen mellan ledtappen och distansorga- net. Utnyttjandet av dessa båda frihetsgrader enligt uppfinningen ger tillsammans resultatet att den vanligen plana gripdelens läge nu kan anpassas till att gripa om takkantpartier vilkas utsträckning avviker fràn fordonstakets utsträckning. En plan, tudelad gripdel av plàt kan utan svårighet ges den första av de två nämnda frihetsgraderna. Dock krävs normalt att en komplicerad led anordnas för att möjliggöra kantring mellan gripdels- parterna, vilket alltså istället löses i föreliggande uppfinning genom ett distansorgan kring vilket gripdels- parterna kan kantra inbördes. Distansorganet ska vara placerat pà den sida om ledtappen som ger till resultat att distansen mellan gripdelsparterna uppkommer i grip- delens monteringsläge, dvs. att det bildas en hävarm av den takkantpartiet omgripande gripdelsparten mellan dess -Hf M 10 15 20 25 30 520 052 H -uv 4 anliggningsyta mot ledtappen och dess anliggningsyta mot distansorganet.
I den uppfinningsenliga anordningen kan nämnda ledtapp vara en nit. En nit har fördelen att den inte lösgörs efter hand som den används och därmed inte heller tappar den sammanbindande förmågan.
Lämpligen har ätminstone ett av ledtappens huvud en mot gripdelen vänd välvd sida. Ledtappen har då lättare för att medge kantringsrörelsen mellan de två gripdels- parterna när den välvda sidan under rörelsen glider längs plàten hos gripdelsparten.
Det är vidare lämpligt att distansorganet bildar åtminstone tvä förhöjningar anliggande mot endera av gripdelsparterna. Pä så sätt skapas tvà anslag för för- hindrande av svängningen kring nämnda axel. Tvä anslag ger också fördelen att distansen mellan de tvà gripdels- parterna bibehålls oavsett i vilken inbördes riktning gripdelsparterna försöker svängas, vilket underlättar för en samtida kantringsrörelse.
Det är en fördel om distansorganet utgör en enhet med endera av gripdelsparterna. Därvid blir detaljen billigare att tillverka eftersom det krävs färre delar och montaget blir enklare.
Det är en fördel om distansorganet bildar en äs an- liggande mot endera av gripdelsparterna. Till exempel kan distansorganet utgöra ett plätveck i endera av gripdels- parterna. Detta blir ett mycket enkelt och därmed billigt sätt att anordna en led för den mellan gripdelsparterna inbördes kantringsrörelsen.
Nämnda ledtapp är med fördel anordnad centriskt genom nämnda distansorgan. Därmed skapas ett symmetriskt och därmed också stabilt förband.
Kort beskrivning av ritningarna Uppfinningen kommer nu att beskrivas närmare i det följande med hänvisning till bifogade ritningar som i lO 15 20 25 30 520 052 5 exemplifierande syfte visar för närvarande föredragna utföringsformer av föreliggande uppfinning.
Fig. l visar ett avsnitt av ett fordon med en därpä uppställd lastbärare, Fig. 2 är en fig. l motsvarande vy i vilken last- bäraren har spänts fast pà fordonet, Fig. 3 är en schematisk snittvy genom lastbäraren och fordonet vid lastbärarens ena stödfot i det i fig. 1 visade ännu ej fastspända skicket av lastbäraren, Fig. 4 är ett motsvarande snitt genom lastbäraren i anslutning till dess ena stödfot i delvis och helt fast- spänt skick av lastbäraren, och Fig. 5 är en snittvy genom samma lastbärare i an- slutning till dess ena stödfot med snittet lagt centralt genom stödfoten och tillhörande delar.
Fig. 6 visar i perspektivvy delar av en stödfot.
Fig. 7 visar i en exploderad vy gripdelen enligt föreliggande uppfinning.
Fig. 8 visar i sektionsvy gripdelen enligt före- liggande uppfinning.
Fig. 9 visar i sektionsvy gripdelen enligt före- liggande uppfinning.
Beskrivning av föredragna utföringsformer Först genomgàs funktionen hos hela lastbäraren och dess tillhörande anordningar. Den pà ritningarna visade lastbäraren bestär av en i fordonets tvärriktning över dess tak l sig sträckande lastbom 2 som i närheten av takets yttre sidokanter vilar mot fordonstakets ovansida medelst stödfötter 3, av vilka för enkelhetens skull endast en är visad. Stödfoten 3 kan vara fäst vid lastbommen pà vilket som helst lämpligt sätt, exempelvis genom skruvförband eller nàgot slag av spännförband. Dä denna infästning kan vara av vilket som helst i och för sig känt slag och ej är väsentlig för uppfinningen beskrives denna ej här. Stödfoten 3 är lämpligen nedtill försedd med en företrädesvis med en mjuk sula utrustad lO 15 20 25 30 520 052 - | « . , - 6 anliggningsdel 3' som är vridbart fäst vid stödfotens övriga parti 3" och därmed anpassbarbar till takets tvärgàende lutning på anliggningsstället. Med 4 betecknas en hävarm som är vertikalt svängbart lagrad i en led 5 som lämpligen kan bildas av en genom hävarmen 7 och stödfoten 3 sig sträckande horisontell ledaxel. Vid det visade utföringsexemplet är hävarmen uppbyggd av två i huvudsak parallellt med varandra sig sträckande armdelar såsom tydligast framgår av figur 1. Var och en av häv- armarna är i dess närmast leden 5 belägna ände utformad med ett kamartat excenterparti 6. Med 7 betecknas ett i huvudsak parallellt med ledaxeln 5 sig sträckande ok- stycke som är förskjutbart i sin tvärriktning lagrat i en styrning 8 som vid det visade utföringsexemplet består av två på inbördes avstånd, räknat i okstyckets 7 längd- riktning, belägna styrslitsar. Såsom delvis framgår av figur l kan stödfoten 3 vara utförd U-formig, räknat i ett horisontellt snitt, varvid den är vänd med en öppen sida ut mot fordonssidan. I det således av stödfoten bildade och i sidled öppna huset är inrymda aktuella kraftdon som åstadkommer àtdragning av en gripdel 9 mot undersidan av takkantpartiet och således anspänning av stödfoten mot takkantens ovansida. Gripdelen 9 är vid det visade utförandet utförd som en nedtill hakformigt om- bockad plàt, vilken sträcker sig in i stödfoten förbi ok- stycket 7 och med ett stödparti 9' ovanför detta vilar glidbart mot en stödyta 10 i det inre av stödfoten. Det hakformiga ändpartiet av gripdelen betecknas på ritningen med 9". ändparti ll' sträcker sig hakformigt kring okstycket 7 Med ll betecknas en dragbult. Dragbultens ena och dess andra ändparti ll" som är gängat sträcker sig genom en öppning i gripdelen 9. Pà det gängade ändpartiet är pàskruvad en stödmutter 12 med vilken avståndet mellan gripdelen 9 och okstycket 7 kan inställas. Vid den i fig. 4 övre änden av hävarmen 4 är medelst en svängled 13 svängbart fäst ett handgrepp 14 som tillsammans med häv- armen kan svängas mellan det i fig. 3 visade läget och lO 15 20 25 30 520 052 7 det läge som markeras med punktstreckade linjer i fig. 4.
Ovanför svängleden 13 är handgreppet försett med en lås- näsa 15 och upptill är stödfoten försedd med ett mot- svarande låsurtag 16 i vilket låsnäsan är införbar genom uppsvängning av hävarmen 4 med handgreppet i utsvängt läge och därefter nedsvängning av handgreppet till det i fig. 4 med punktstreckade linjer markerade läget. Där- igenom bildar hävarmen 4 tillsammans med handgreppet 14 ett knäledssystem, vilket i det med punktstreckade linjer i fig. 4 markerade läget bildar ett upptill beläget sammanvikt knä som kan uträtas vid svängning till det i fig. 3 visade läget. Handgreppet 14 är utformat till bildande av en kåpa som i det i fig. 4 punktstreckade läget tillsluter stödbenets öppna utsida och därmed innesluter i stödfoten belägna delar av kraftdon och tillhörande rörelseöverföringsmekanism. Vid svängning av hävarmen 4 bildar dess kamartade excenterparti 6 tillsammans med styrningen 8 en saxskärsliknande rörelse varvid okstycket 7 bildar en glidkropp som bringas att utföra en rörelse framför ”saxskärets nyp” räknat från hävarmens ledförbindning 5 med stöddelen 3. Okstyckets läge bestämmes således av läget för ”saxnypet”, dvs hävarmens 14 svängningsläge relativt stöddelen 3.
Hävarmen 4 kan betraktas som en enarmad hävstånd, varvid kamkurvorna är belägna på samma sida om svängleden 5 som handgreppet och så orienterade, att ”saxnypet” förskjutes i riktning från ledpunkten när handgreppet/hävarmen insvänges mot fotdelen 3.
Genom att två inbördes parallella hävarmar 4 är försedda med inbördes lika excenterpartier 6 bildas två på inbördes avstånd belägna, inbördes parallella kam- kurvor. Avståndet mellan till samma del hörande och därmed relativt varandra fasorienterade kamkurvor över- bryggas av det ok 7 som bildar glidkroppen. Genom drag- bulten ll är gripdelen 9 upphängd i okstycket 7. Genom den justering av avståndet mellan gripdelen 9 och ok- stycket 7 som kan åstadkommas med hjälp av stödmuttern 12 lO 15 20 25 30 520 052 8 kan också höjdläget av gripdelens hakformiga ändparti 9' i förhållande till stödfotens anliggningsdel 3' justeras.
Vid det visade utföringsexmplet är centrumlinjen för dragbultens 11 gängade del belägen över okstycket 7. Vid uppsvängning av hävarmen 4 tvingar excenterpartiet 6 okstycket 7 att röra sig uppför styrningen 8 och således draga med sig gripdelen 9 i denna rörelse, vilken är styrd genom samverkan mellan gripdelens övre parti 9' och den i stödfoten anordnade styrbanan 10. Excenterpartiet 6 är försett med en vid övre änden av dess verksamma del anordnad avsats 17, vars stödkant för glidkroppen är tvärriktad relativt riktningen för den pà glidkroppen verkande dragkraften. Därmed kommer det i uppsvängt läge av hävarmen 4, dvs. i gripläget att uppstå en självhäm- ningseffekt som innebär, att hävarmen 4 är befriad fràn krafter som vill utsvänga densamma även om okstycket 7 utsättes för stor belastning. Lämpligen är vidare kamkurvans krökning sä avpassad, att utväxlingen mellan hävarmen 4 och gripdelen 9 är högre under den sista delen av klämrörelsen än under rörelsen övriga del.
Fastsättning av lastbäraren pà ett fordon sker lämp- ligen genom att densamma uppställes pà fordonets tak såsom visas i fig. 1 med gripdelen 9 och handgreppet 14 nedhängande över fordonets sida. Därefter uppsvänges häv- armen 4 genom upplyftning av handgreppet 14 via det i fig. 4 med heldragna linjer markerade läget till det läge som markeras med punktstreckade linjer i fig. 4 ”kläm- läget”. Med stödmuttern 12 i förväg injusterad i rätt läge erhålles således möjlighet till en mycket kraftfull fastspänning av stödfoten mot fordonets tak och sàledes ett effektivt fasthàllande av lastbäraren vid fordonet.
Genom handgreppets ledbara förbindning med hävarmen 4 i knäleden 13 tillàtes hävarmen att utföra en mycket làng svängningsrörelse oavsett handgreppets 14 tjocklek. Där- med möjliggöres en hög kraftutväxling mellan hävarmen 4 och gripdelen 9. Därigenom kan en mycket stabil àtspän- ning ske utan att alltför stor tvàngskraft mäste anläggas 10 15 20 25 30 35 520 052 | - \ | u 9 på handgreppet för att spänna fast lastbäraren. Utväx- lingen kan också väljas så, att hävarmens svängning ger en förhållandevis stor rörelse hos gripdelen 9 i förhål- lande till tidigare kända anordningar. Genom den stora svängningsrörelsen hos hävarmen 4 kan en för ändamålet lämplig avpassning av gripdelens rörelse och kraftut- växling efter aktuella behov ske. Genom den nu givna fri- heten beträffande utformningen av handgreppets 14 nedre parti kan detta utföras så rymligt, att detta också kan gripas stadigt genom att den person som skall lossa lastbäraren från fordonet erhåller ett rymligt mellanrum för fingergrepp, så att handgreppet lätt kan dragas utåt till frigivningsläget. På i och för sig känt sätt kan också handgreppet/skyddskàpan 14 och hävarmen 4 förses med inbördes kompatibla delar av ett nyckellås för för- hindrande av att lastbäraren lossas av obehörig person.
Nu kommer gripdelen enligt föreliggande uppfinning att beskrivas i detalj med hänvisning till fig. 6 - 9.
Fig. 6 visar stödfoten 3 med stödfotens anliggningsdel 3' och dess övriga parti 3" och med en gripdel 9 som är uppdelad i två gripdelsparter, en takkanten omgripande part 9a och en part 9b anordnad i stödfoten 3. Partiet 3" är avbildat i bakåtfört skick i förhållande till normal användning för att tydligare kunna visa gripdelen 9. Gripdelen 9 är, på samma sätt som tidigare beskrivet, anordnad i stödfoten med en dragbult ll och en stödmutter 12. Gripdelsparterna 9a och 9b är sammanbundna av en nit 19 genom hål 23 i vardera gripdelsparten (syns ej i denna ritning, se istället fig. 7) vilken inte är fastare anordnad än att den medger inbördes svängning 20 mellan nämnda gripdelsparter kring niten. Gripdelsparten 9b som är anordnad i stödfoten har samma styrfunktion i sitt övre parti 9' som den tidigare beskrivna gripdelen enligt känd teknik. När gripdelen 9 är i sitt monteringsläge, dvs. innan det är låst i sin position och håller last- bommen 2 till fordonet 1, rider gripdelsparten 9a på ett distansorgan, i detta fall ett veck 22 i plåten i grip- lO 15 20 25 30 U) U1 5:20 ÛE52 gkïašf pg 10 delsparten 9b, så att en rörelse kring en axel i fordons- takets plan i fordonets 1 färdriktning är förhindrad.
Gripdelsparten 9a ligger enbart an mot plàtvecket 22 och ingen annan del av gripdelsparten 9b. Niten 19 säker- ställer att ingen glidning mellan parterna 9a och 9b sker. Tack vare att niten 19 är anordnad centriskt i plätvecket 22 och att det bildas en distans mellan parterna 9a och 9b har gripdelsparten 9a möjlighet att kantra kring den axel 21 som bildas av nyss nämnda plåt- veck.
Fig. 7 visar en exploderad vy över enbart gripdelen 9. I den föredragna utföringsformen är den i stödfoten 3 anordnade gripdelsparten 9b anordnad vertikalt räknat ovanför den takkantspartiet omgripande gripdelsparten 9a och plàtvecket 22 är anordnad i gripdelsparten 9b.
Funktionen hos gripdelen 9 förblir dock densamma om ovan nämnda ordning vänds. Niten 19 är anordnad genom ett hàl 23 i vardera gripdelspart 9a och 9b.
Fig. 8 är ett snitt genom gripdelen och visar den sedd i sin längdriktning i höljd med hälen 23 och niten 19. För att inte hindra kantringsrörelsen 22 mellan gripdelsparterna 9a och 9b har den mot gripdelsparten 9b vända sidan 24 gjorts nàgot välvd.
Fig. 9 är ett snitt genom gripdelen och visar den sedd i sin tvärriktning i höjd med hälen 23 och niten 19. Även här kan rundningen hos den mot gripdelsparten 9b vända sidan 24 av niten 19 ses. Bockningslinjerna 25 och 26 i plätarna i gripdelen 9 anpassas sä att gripdelen 9 i monteringsläget inte kan komma intill och därmed skada fordonet 1.
Det inses att en mängd modifieringar av den ovan beskrivna utföringsformen är möjliga inom uppfinningens ram, såsom definierat i de efterföljande patentkraven. Sà skulle exempelvis gripdelen 9 med sina bàda gripdels- parter kunna vara utformad ur annat än ett plàtstycke, såsom av en eller flera bockade stänger vilka har en plan del i ledpartiet.

Claims (8)

lO 15 20 25 30 u) (fl 520 052 ll PATENTKRAV
1. Anordning vid en för takmontage avsedd lastbärare till fordon, vilken lastbärare uppvisar stödfötter (3) som är avsedda att vila mot ovansidan av fordonstaket (1) kantparti omgripande nära dess kant, en fordonstakets (1) i stödfoten (3) anordnad, gripdel (9) av plåt och ett organ för läsning av stödfoten (3) och gripdelen (9) i ett ifrågavarande takkantparti (1) omgripande läge, k ä n n e t e c k n a d av att nämnda gripdel (9) i ett ledparti är räknat i sin längdriktning ledat uppdelad i åtminstone två parter (9a, 9b) vilka i nämnda ledparti är sammanförda i varan- dra omlottskjutande, medelst ett distansorgan (22) åt- skiljt, skick, vilket distansorgan (22) är anordnat att i nämnda gripdels (9) monteringsläge förhindra inbördes svängning (9a, 9b) sträcker sig väsentligen i fordonstakets plan parallellt mellan gripdelsparterna kring en axel som med fordonets färdriktning och varvid nämnda distans- organs (22) utsträckning i nämnda gripdels (9) tvär- riktning är kort för möjliggörande av inbördes kantring 9b) under bibehållande av för kantringsrörelsen erforderlig distans mellan mellan nämnda gripdelsparter (9a, nämnda omlottskjutande gripdelsparter (9a, 9b), och av att en ledtapp (19) är anordnad på en för nämnda distansorgan (22) och nämnda gripdels (9) längdriktning gemensam linje och vinkelrät mot nämnda gripdelsparters (9a, 9b) plan.
2. Anordning enligt något av ovanstående krav, i vilken nämnda ledtapp (19) är en nit.
3. Anordning enligt något av ovanstående krav, i vilken åtminstone ett av ledtappens (19) huvud har en mot gripdelen (9) vänd välvd sida. lO 15 20 520 052 12
4. Anordning enligt något av ovanstående krav, i vilken distansorganet (22) bildar åtminstone tvà förhöjningar anliggande mot endera av gripdelsparterna (9a, 9b).
5. Anordning enligt något av ovanstående krav, i (22) 9b). vilken distansorganet utgör en enhet med endera av gripdelasparterna (9a,
6. Anordning enligt något av ovanstående krav, i (22) bildar en ås anliggande mot (9a, 9b). vilken distansorganet endera av gripdelsparterna
7. Anordning enligt något av ovanstående krav, i (22) 9b). vilken distansorganet utgör ett plåtveck i endera av gripdelsparterna (9a,
8. Anordning enligt krav 6, i vilken nämnda ledtapp (19) är anordnad centriskt genom nämnda distansorgan (22).
SE0201971A 2002-06-26 2002-06-26 Anordning vid en för takmontage avsedd lastäbrare till fordon SE0201971L (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0201971A SE0201971L (sv) 2002-06-26 2002-06-26 Anordning vid en för takmontage avsedd lastäbrare till fordon
US10/342,986 US6662982B1 (en) 2002-06-26 2003-01-15 Device at a roof-mounted load carrier for vehicles

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0201971A SE0201971L (sv) 2002-06-26 2002-06-26 Anordning vid en för takmontage avsedd lastäbrare till fordon

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0201971D0 SE0201971D0 (sv) 2002-06-26
SE520052C2 true SE520052C2 (sv) 2003-05-13
SE0201971L SE0201971L (sv) 2003-05-13

Family

ID=20288329

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0201971A SE0201971L (sv) 2002-06-26 2002-06-26 Anordning vid en för takmontage avsedd lastäbrare till fordon

Country Status (2)

Country Link
US (1) US6662982B1 (sv)
SE (1) SE0201971L (sv)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2005037606A1 (en) * 2003-10-20 2005-04-28 Roof Rack Industries Pty Ltd. A vehicle roof rack end support
US7721925B1 (en) * 2004-10-28 2010-05-25 Graffy Thomas F Universal removable roof rack mounting system
NZ561811A (en) 2007-09-21 2010-06-25 Hubco Automotive Ltd Extendable roof rack
NZ561809A (en) 2007-09-21 2009-11-27 Hubco Automotive Ltd Resilient infill
NZ561860A (en) * 2007-09-24 2010-04-30 Hubco Automotive Ltd Versatile leg for a roof rack
NZ571287A (en) * 2008-09-15 2011-03-31 Hubco Automotive Ltd A bracket and a crossbar assembly for a roof rack
IT1392554B1 (it) * 2008-12-18 2012-03-09 Aurilis Group S A Staffa di fissaggio di barra multiuso per autoveicoli.
PL2208644T3 (pl) * 2009-01-14 2013-03-29 Thule Sweden Ab Stopa bagażnika
EP2426013B1 (en) * 2010-09-01 2013-05-15 SCAMBIA Industrial Developments Aktiengesellschaft Roof rack for motor vehicles
EP2844523B1 (en) 2012-04-30 2017-04-26 Yakima Australia Pty Limited Retention dock
DE13826040T1 (de) 2012-07-30 2017-05-18 Yakima Australia Pty Ltd T-nut-füllung für querträger
CN103171495B (zh) * 2013-03-06 2015-08-19 广东东箭汽车用品制造有限公司 连接支架及车顶行李承载机构
US10040403B2 (en) * 2015-06-09 2018-08-07 Yakima Products, Inc. Crossbar clamp actuator
IT201700035644A1 (it) * 2017-03-31 2018-10-01 Boga S N C Di Carnovali Dario E Ceriani Pier Luca Elemento di aggancio per barre porta tutto da applicare al bordo di tetti di veicoli

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3920167A (en) * 1974-10-17 1975-11-18 A L & W Sports Automobile roof rack
SE432079B (sv) * 1982-08-02 1984-03-19 Tore Eklund Lasthallare
SE455589B (sv) * 1987-01-12 1988-07-25 Thule Ind Ab Festanordning for en for ett fordonstak avsedd lastanordning
DE3709335A1 (de) * 1987-03-21 1988-10-06 Opel Adam Ag Dachgepaecktraeger fuer ein kraftfahrzeug
DE4222494C2 (de) * 1992-07-09 1996-05-15 Votex Gmbh Dachträger für Fahrzeuge
SE9303442L (sv) * 1993-10-20 1994-08-15 Mont Blanc Ind Ab Fotdel för takmonterade lastbärare för fordon
US5730343A (en) * 1996-01-12 1998-03-24 Settelmayer; Joseph J. Tower assembly for mounting a crossbar to a vehicle roof rack
US6102265A (en) * 1998-02-18 2000-08-15 Sportrack Llc Article carrier assembly for a vehicle roof
EP1088704B1 (de) * 1999-09-30 2005-11-09 ArvinMeritor GmbH Flächiges Karosserieteil mit einem Lastenträger für ein Fahrzeug

Also Published As

Publication number Publication date
US6662982B1 (en) 2003-12-16
SE0201971D0 (sv) 2002-06-26
SE0201971L (sv) 2003-05-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE520052C2 (sv) Anordning vid en för takmontage avsedd lastäbrare till fordon
US5497214A (en) Camera mount
SE458847B (sv) Anordning vid fordonsuppburen lastbaerare foer cykel
US5619892A (en) Opening spring for pivoting hand tool
GB2157758A (en) Improvements in or relating to a clamp assembly
US4587916A (en) Device for fixing the wish-bone of the sail-board to the mast in a fast and rigid manner
US4772057A (en) Balanced shovel
GB2567535A (en) Creeper with adjustable headrest
US5727834A (en) Safety attachment for a lifting hook
SE434673B (sv) Forkortningsklo
US2968273A (en) Foot steering apparatus for outboard motor boats
US4441728A (en) Bicycle sail
SE500727C2 (sv) Fotdel för takmonterade lastbärare för fordon
US4457159A (en) Sheet metal pull clamp
SE444258B (sv) Balanseringsanordning vid arbetsbord, foretredesvis ritbord
US5115598A (en) Structure of fishing rod stand for fishing on the sea
SE507862C2 (sv) Stolpe till lastflak
US1196772A (en) Vise.
US3820837A (en) Battery carrier
US4634136A (en) Wind powered propulsion device
CA2355622C (en) Vehicle implement adapter
US5100104A (en) Implement for removing a fence post or the like
SE501956C2 (sv) Fastspänningsanordning för takmonterade lastbärare
WO1993025758A1 (en) Machine for cutting railway rail
SE512302C2 (sv) Anordning vid en takmonterad lastbärare till fordon

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed