SE519176C2 - Förfarande och system för styrning och underhåll av servicenät för hemmet - Google Patents

Förfarande och system för styrning och underhåll av servicenät för hemmet

Info

Publication number
SE519176C2
SE519176C2 SE0102118A SE0102118A SE519176C2 SE 519176 C2 SE519176 C2 SE 519176C2 SE 0102118 A SE0102118 A SE 0102118A SE 0102118 A SE0102118 A SE 0102118A SE 519176 C2 SE519176 C2 SE 519176C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
home
network
control unit
sub
sensors
Prior art date
Application number
SE0102118A
Other languages
English (en)
Other versions
SE0102118L (sv
SE0102118D0 (sv
Inventor
Per Henrik Ljunggren
Roland Henry Timgren
Hans Verner Thorsen
Original Assignee
E2 Home Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by E2 Home Ab filed Critical E2 Home Ab
Priority to SE0102118A priority Critical patent/SE519176C2/sv
Publication of SE0102118D0 publication Critical patent/SE0102118D0/sv
Priority to DE10296930T priority patent/DE10296930T5/de
Priority to PCT/SE2002/001143 priority patent/WO2002101993A1/en
Priority to US10/480,816 priority patent/US7109846B2/en
Priority to KR10-2003-7015925A priority patent/KR20040016876A/ko
Publication of SE0102118L publication Critical patent/SE0102118L/sv
Publication of SE519176C2 publication Critical patent/SE519176C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04QSELECTING
    • H04Q9/00Arrangements in telecontrol or telemetry systems for selectively calling a substation from a main station, in which substation desired apparatus is selected for applying a control signal thereto or for obtaining measured values therefrom
    • GPHYSICS
    • G08SIGNALLING
    • G08BSIGNALLING OR CALLING SYSTEMS; ORDER TELEGRAPHS; ALARM SYSTEMS
    • G08B27/00Alarm systems in which the alarm condition is signalled from a central station to a plurality of substations
    • G08B27/003Signalling to neighbouring houses

Landscapes

  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Emergency Management (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Selective Calling Equipment (AREA)
  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

30 519 176 2 med omöjliga att kombinera, som till exempel att bibehålla den rätta balansen mel- lan skydd av högsäkerhetsanvändningar, såsom alarm och styming av energi, och samtidigt hantera nöjesapplikationer med en medelsäkerhetsnivå, såsom spel och nyhetstj änster.
En annan svårighet för utvecklaren eller tillverkaren av hanteringssystem för bosta- den är säkerhetskrav från åtskilliga involverade offentliga myndigheter, vilka inklu- derar brandkåren och försäkringsbolag. Såvida samtliga krav inte är uppfyllda från varje inblandad offentlig myndighet och institution, finns det risk att det utvecklade hanteringssystemet inte kommer att godkännas av myndighetema och institutionema för storskalig användning, även om systemet ändå kan vara mycket lovande.
Att ta hänsyn till samtliga krav som ett hemrelaterat hanteringssystem stöter på gör oundvikligen systemet dyrbart. Dessutom kan det kanske vara alltför komplicerat att bygga ett generellt system som uppfyller kraven på olika marknader. Således kan storskalig produktion i stora volymer inte ens vara möjligt, vilket är en absolut förutsättning för att uppnå ett attraktivt marknadspris.
Därför finns det ett behov av en förenklad teknik som leder mot mindre kostnads- krävande bostadsrelaterade hanteringssystem för att styra och hantera hemrelaterade tjänster, vilka i första hand skall tillhandahållas i människors bostäder.
Sammanfattning av uppfinningen Det är därför ett ändamål med denna uppfinning att tillhandahålla ett förenklat hem- relaterat hanteringssystem. Den föreliggande uppfinningen övervinner problemen som förknippas med tidigare känd teknik med hjälp av ett system för styming av åtminstone en hemrelaterad egenskap i ett flertal förbundna bostadsnät, där systemet innefattar: en fjärrstyrd enhet som är anordnad att styra hemrelaterade egenskaper, vilken fjärrstyrda enhet är förbunden med Internet med ett åtkomstnät, vilket till- 10 15 20 25 30 519 176 u o u ø o n ø | n n n n n a--n 3 handahålls och stöds av en te1ekommunikationsoperatör,-varje förbundet bostadsnät är uppdelat i en öppen gren som innehåller innehållsbaserade terminaler, såsom en persondator och en interaktiv informationsterminal, kännetecknat av att en tjänste- förmedlingsnod är anordnad i en säker gren av bostadsnätet, den säkra grenen är försedd med understyrorgan, vilka vart och ett står i dubbelriktad förbindelse med åtminstone en sensor, understyrorganen är anpassade att aktivera olika bostadsegen- skaper, mätvärdena från sensorerna skickas via understyrorgan till tj änsteförmed- lingsnoden, där de sammanställs, och tjänsteförmedlingsnoden styrs av fjärrstyr- ningsenheten på ett sätt så att mätvärdena från olika sensorer kombineras.
Dessutom underlättas problemen som är förknippade med tidigare kända system med hjälp av ett förfarande för styrning av åtminstone en hemrelaterad egenskap i ett flertal förbundna bostadsnät, metoden kännetecknad av stegen: anordnandet av en tj änsteförmedlingsnod i en säker gren av bostadsnätet, tillhandahållande av understyrorgan i den säkra grenen av bostadsnätet, där vart och ett står i dubbelrik- tad förbindelse med åtminstone en sensor, anpassning av understyrorganen för att aktivera olika hemrelaterade egenskaper, skickande av mätvärden från sensorerna via understyrorganen till tj änsteförmedlingsnoden, där de sammanställs, och styr- ning av tjänsteförmedlingsnoden genom fjärrstyrningsenheten på ett sätt så att mätvärdena från olika sensorer kombineras.
Den föreliggande uppfinningen erbjuder den optimala lösningen, även om den är en pragmatisk lösning, för att övervinna problemen med att uppfylla standardkraven och fordringarna från olika myndigheter, samtidigt som utvecklingsinsatsema be- hålls på en rimlig nivå vilket ger ett attraktivt och konkurrenskraftigt marknadspris för det hemrelaterade hanteringssystemet. Ändå uppfylls samtliga krav på ett säkert, robust och fjärrhanterat hemrelaterat styrsystem. Tack vare förenklingen av det traditionella hemrelaterade hanteringssystemet blir det överkomligt för kunden och samtidigt ökar säkerheten och tillförlitligheten jämfört med andra hemrelaterade system. Med hjälp av den föreliggande uppfinningen kan åtskilliga hemrelaterade 10 15 20 25 519 176 4 funktioner styras i beroende av varandra, vilket gör det möjligt att förbättra system- funktionaliteten och minska kostnader.
Eftersom den föreliggande uppfinningen är allmängiltig och anpassningsbar till olika tjänstetillhandahållare inom olika verksamhetsområden, behöver lösningarna inte skräddarsys eller ens centreras kring tj änsteförmedlingsnoden i samma utsträck- ning som tidigare kända hemrelaterade hanteringssystem. Uppflnningen är dynamisk och kan enkelt anpassas eller utsträckas till de omgivande systemens arkitektur och topologi, vilka miljöer ofta varierar mer eller mindre med tiden. Därför är den före- liggande uppfinningen fördelaktig för konsumenter liksom för tillverkare, utveck- lare och producenter av utrustning för hemrelaterade hanteringssystem.
Kort beskrivning av ritningarna Särdragen, ändamålen och ytterligare fördelar med uppfinningen kommer att vara uppenbara genom beskrivningen tillsammans med de därtill hörande ritningarna, i vilka samma hänvisningsbeteckningar hänför sig till samma organ och i vilka: F ig. 1 schematiskt illustrerar det hemrelaterade hanteringssystemet enligt den föreliggande uppfinningen.
Fig. 2 är ett schema som jämför två olika kända hemrelaterade hanteringssystem med hanteringssystemet enligt uppfinningen.
F ig. 3 är ett flödesschema som avbildar funktionaliteten hos hanteringssystemet enligt uppfinningen.
Detaljerad beskrivning Den följ ande beskrivningen avser det bästa utförandet (best mode) som för närva- rande avses för utförande av uppfinningen. Beskrivningen skall inte tolkas i en begränsande mening, utan har utarbetats endast i syfte att beskriva generella prin- 10 15 20 25 30 519 176 5 ciper hos uppfinningen. Skyddsomfånget för uppfinningen bör fastställas med hän- visning till de godkända patentkraven.
Det kommer att inses av den skicklige inom området att denna uppfinning kan för- verkligas i andra specifika utföringsformer utan att frångå dess huvudsakliga bety- delse. Utföringsformerna som nedan beskrivs bör därför betraktas som endast illustrativa men inte begränsande.
F ig. 1 illustrerar schematiskt det hembaserade hanteringssystemet enligt den förelig- gande uppfinning. Systemet innefattar en fjärrstyrningsenhet 10 från vilken funktio- nen hos systemet övervakas och från vilket det stora antalet förbundna hemnät kan styras och överblickas, företrädesvis på en därmed förbunden displayenhet 15 med ett interaktivt användargränssnitt, såsom till exempel en pekskärm, taligenkännings- enhet eller tangentbord. F järrstyrningsenheten 10 är förbunden med ett åtkomstnät 30 via Internet eller något annat liknande och globalt förbindelsenät 20. Det externa nätet kan också förbindas via andra åtkomstteknologier och fritt förbättras med hjälp av utveckling i allmänhet inom det tekniska området för åtkomstteknologi, och en trolig utveckling av åtkomstteknologier inom några år är trådlös åtkomst. För närva- rande är åtkomstnätet 30 i de allra flesta fall ett publikt telefonnät (public switched telephone network, PSTN) vilket hanteras och underhålls av någon lokal telekom- munikationsoperatör 35. Det är fördelaktigt för tillverkare av hemrelaterade hante- ringssystem att använda sådana befintliga telefonnät eftersom de redan tillhandahål- ler förbindelser till nästan varje hushåll, åtminstone i de industrialiserade delarna av världen, men också i många av de s.k. utvecklingsländerna.
Fortfarande med hänvisning till tig. 1, når åtkomstnätet 30 klientsidan av figuren, d.v.s. nätet som inhyses inom användarens hushåll, vilket nät kommer att kallas det hembaserade nätet 40 genom hela detta dokument. Detta hembaserade nät 40 är uppdelat i en öppen gren 50 och en säker gren 60. En nätfördelare 55 tilldelar band- bredd till den öppna respektive säkra grenen 50, 60, i enlighet med deras aktuella 10 15 20 25 30 519 176 6 behov. Den öppna grenen 50 används för applikationer såsom en eller flera person- datorer 52, med skydd från skadligt och ibland till och med olagligt intrång från utsidan, vilket skydd kan utgöras av exempelvis modema virussökare och virus- sköldar för olika datorutrustning. En annan trolig öppen applikation kan vara_den s.k. ScreenlïridgeTM, en informationsterminal 54 i formen av ett helt fungerande kylskåp utrustat med en interaktiv displayenhet. Dessutom är informationstermina- len 54 försedd med olika interaktivt styrda verktyg för planering och organisering av en familjs aktiviteter, en pekskärm för interaktion och ett mjukvarupaket som styr och stödjer funktionaliteten hos informationsterminalen 54.
Den andra grenen hos hemnätet 40, d.v.s. den säkra grenen 60, är försedd med en utvidgad tjänsteförmedlingsnod 70. Det hembaserade nätet 40 bakom tjänsteförmed- lingsnoden är den säkra delen av nätet och platsen för säkra applikationer, såsom dörrlås och fönsterlås, alarmsystem, klimatstyrning, tidsstyrningsarrangemang för belysningen och Köksutrustning bland annat. Det finns ett mycket stort antal möjliga hembaserade funktioner som kan styras av ett hanteringssystem enligt den förelig- gande uppfinningen, och endast ett fåtal av dem kommer att beskrivas i detta doku- ment. De hembaserade hanteringssystemen är i de flesta fall installerade i användar- nas bostäder, men kontorsbyggnader och affärer är inte på något sätt uteslutna. Ett understymingsorgan 62, 64, 66, 68 är placerat mellan sensorema 63, 65, 67, 69 och tjänsteförmedlingsnoden 70, varvid sensorerna 63, 65, 67, 69 avkänner tillståndet eller värdet hos en viss kvantitet eller förhållande i användarens bostad. Dessa understyrningsorgan 62, 64, 66, 68 samlar den aktuella tillståndsinformationen eller ett mätvärde från sensorerna 63, 65, 67, 69 och styr det motsvarande hembaserade systemet som svar på mottagna data.
Ett exempel på en applikation är en låssensor 63, som avkänner huruvida ett lås är låst eller inte. Den därmed förbundna understymingsanordningen 62 är anpassad att växla mellan låst och olåst tillstånd beroende på det önskade funktionstillståndet.
Det önskade funktionstillståndet bestäms med hjälp av fjärrstymingsenheten 10, 10 15 20 25 30 519 176 o n u o v n ø ø n | | 0 u 7 vilken auktoriseras att styra den särskilda understyrningsanordningen 62 via den utvidgade tj änsteförmedlingsnoden 70. Autenticering och auktoriseringsteknologier inom det hembaserade hanteringssystemet enligt den föreliggande uppfinningen kommer inte att beskrivas i någon större detalj, eftersom dessa teknologier sträcker sig utanför detta dokuments tänkta omfång.
Ett annat exempel på en applikation som styrs på ett liknande sätt är en rörelsedetek- tor 65 som är placerad i något av rummen inom en användares bostad, vilken detek- tor 65 avkänner huruvida rörelse inträffar i ett rum där ingen förväntas befinna sig under en viss tidsperiod. Rörelsedetektorn 65 är kopplad till ett alarmsystem 64 som avkänner huruvida detektom avkänner rörelse. Alarmsystemet rapporter kontinuer- ligt det aktuella tillståndet till fiärrstyrningsenheten 10 och alarmsystemet 64 akti- verar en alarmsignal som svar på rörelseavkänningen. Detta svar övervakas också och styrs av fjärrstymingsenheten 10.
Det bör understrykas att fjärrstyrningsenheten 10 inte alls är begränsad till en ensta- ka enhet, utan kan innefatta ett flertal domäner. Funktionellt ansvar över domänema kan delegeras till nära samarbetande partners som är specialiserade i sina respektive tekniska serviceområden, såsom säkerhet i bostäder eller tjänster som relaterar till energitillförsel. Innan dessa funktionella ansvar delegeras, måste de godkännas av ägarna till bostäder och samtliga fjärrstyrda funktioner övervakas och spelas in för möjlig framtida användning.
Ett tredje exempel på en hemrelaterad applikation är en temperatursensor 67, som rapporterar inomhustemperaturen till en klimatstyrningsenhet 66, vilken verkar i beroende av den uppmätta och rapporterade temperaturen. Om en fjärrstymings- enhet 10 har kompletterande information om ett önskat inomhusklimat, t.ex. under en längre tids frånvaro som exempelvis under en familjs semester, vilken familj bor i bostaden, kan klimatstyrningsenheten 66 verka på motsvarande sätt. 10 15 20 25 30 519 176 ,. nu . . q . n I 0 . i' , nu 8 Ytterligare ett exempel på en hembaserad applikation är tidsstyrningsanordningar 69, funktionella tillståndssensorer 71 och temperatursensorer 73 som hänför sig till olika köksutrustningar 68. Dessas avkända värden kan rapporteras till den utvidgade tjänsteförmedlingsnoden 70 och vidarebefordras till tjärrstyrningsenheten 10 via köksutrustningen 68 i fråga. Från fjärrstyrningsenheten 10, kan köksutrustningar styras med hänsyn till sina aktuella funktionella tillstånd och funktionella moder.
Utrustningar behöver inte nödvändigtvis vara köksutrustningar, utan tvättmaskiner eller vilka som helst andra hemrelatcrade organ eller utrustningar är tänkbara.
Emellertid är det möjligheten att kombinera data som rapporteras från sensorema till tjänsteförmedlingsnoden 70 som leder till ett brett spektra av nya fördelar. Med hjälp av att använda kunskap som hämtats och samlats vid fjärrstymingsenheten 10 från ett flertal understyrningsenheter 62, 64, 66, 68 kan den automatiserade hante- ringen av bostaden optimeras. En viss infonnation som kan härledas från en av de innefattade sensorerna kan användas av fjärrstyrningsenheten 10 för att styra under- styrenheterna till en annan sensor. Detta är fördelaktigt för användaren av ett hem- relaterat hanteringssystem, eftersom det kan användas för att minska risker, i syn- nerhet för barn, liksom för att minska rörliga kostnader som hänför sig till under- hållet av en bostad. Som exempel kan tas att kombinera funktioner som styrning av värmen och belysningen i ett hus med rörelsedetektorer tillhörande ett larmsystem som är avsett att indikera inbrott eller avkänna när familjemedlemmar eller fordon kommer hem. Det är troligt att sådana kombinationer av sensorer vilka styrs av fjärrstyrningsenheten 10 väsentligen kan minska kostnader för ägaren till ett hus, tack vare möjligheten att minska upphettning och belysning i delar av ett hus där ingen befinner sig. En annan tördelaktig kombination av funktioner vilka styrs av fjärrstyrningsenheten 10 är att all belysning och utrustningar kan slås av automatiskt så snart som den sista personen lämnar bostaden. Kombinationen av att låsa dörren när man går hemifrån, vilken är kopplad till att släcka lampor och stänga av utrust- ningar, är ett arrangemang som styrs av fjärrstyrningsenheten 10. 10 15 20 25 30 519 176 ,, nu , , a Q - I I . _' . man 9 Enligt en ytterligare utföringsform, är fjärrstyrningsenheten 10 tillgänglig via en mobil terminal, såsom en mobiltelefon. Härvid uppnås en möjlighet att låsa upp ytterdörren på avstånd, exempelvis för att släppa in hantverkare i bostaden när ingen är hemma, utan att behöva använda den mer riskabla metoden att gömma en nyckel någonstans i trädgården eller lämna nyckeln till hantverkama i förväg. En ytterligare utföringsform är att stänga av heta plattor i köket när ingen befinner sig i köket sedan en viss tid tillbaka, såsom exempelvis sedan 10 minuter. Detta kräver förbin- delse av rörelsesensorerna 65 i köksutrymmet med en tidsangivare 69 och en tem- peratursensor 73 till köksutrustningen ifråga, vilket är en av fördelarna med den föreliggande uppfinningen.
Vidare kan med hjälp av uppfinningen endast en rörelsesensor installeras i ett rum i stället för flera rörelsesensorer, vilka antagligen är identiska eller åtminstone liknan- de. Den enda rörelsesensom kan användas både för att avkänna värden tänkta för att styra klimatsystemet och larmsystemet. Inte minst av kostnadsskäl är det fördelaktigt för ägaren av ett hus som är utrustat med ett installerat och funktionellt husrelaterat hanteringssystem att använda varje sensor för flera ändamål. Enligt tidigare känd teknik har en sensor krävts för varje mätändamâl. Installation av tidigare kända system tenderar också att vara ganska tidskrävande på grund av det stora antalet sensorer och givare för varje mätändamål. Om förbindelse mellan fjärrstyrnings- enheten 10 och den åtminstone enda sensorn 63, 65, 67, 69 inte kan upprättas av någon anledning, är det hemrelaterade hanteringssystemet anpassat för att fortsätta styra andra hemrelaterade funktioner som inte berörs av den icke-etablerade förbin- delsen.
Att låsa upp ytterdörren till en persons hus eller lägenhet på avstånd kan vara för- knippat med en känsla av osäkerhet för ägaren. Detta är förståeligt och det är också andra upplevda och ibland oangenäma känslor hos användaren av nyss introducerad teknik. Emellertid är det på längre sikt praktiska fördelar förknippade med kund- service som tenderar att uppväga ägarens initiala osäkerhetskänslor. En annan fördel 10 15 20 25 30 519 176 oo , , a - u I I ' .t nu 10 hos den föreliggande uppfinningen är att säkerhetsaspekten hos understyrningsenhe- tens styrning förbättras i jämförelse med tidigare kända system. När en etablerad förbindelse mellan en av understymingsenheterna 62, 64, 66, 68 och fiärrstymings- enheten 10 inte fungerar, återgår understyrningen direkt till ursprungstillståndet hos en funktion, exempelvis låser ett tidigare olåst låssystem. Dessutom deaktiverar en icke fungerande förbindelse mellan fjärrstyrningsenheten 10 och någon av under- styrningsenheterna 62, 64, 66, 68, exempelvis låsunderstymingsenheten 62, också i möjligheten att låsa upp ytterdörren till huset till dess en riktig och funktionell för- bindelse har återupprättats.
Fig. 2 är ett schema som jämför två olika kända hemrelaterade hanteringssystem med hanteringssystemet enligt den föreliggande uppfinningen. Högst upp avbildas den aktuella situationen i de flesta hem av idag. Olika organ i ett hem styrs separat utan någon som helst samordning. Ett exempel är element i en bostad som styrs av mekanismer som finns på varje element. I mitten av figuren avbildas ett tidigare känt system. Tidigare känd teknik har redan beskrivits utförligt, och ett generellt tillvägagångssätt är att styra ett stort antal delar med hjälp av en gemensam hem- relaterad hanteringsenhet. Den hembaserade hanteringsenheten är tillgänglig genom en enda åtkomstpunkt från vilken varje funktion styrs. Den föreliggande uppfin- ningen avbildas längst ner, varvid varje funktion styrs från en enda åtkomstpunkt, men via mellanliggande understyrenheter. Fig. 2 är avsedd att stödja för att förstå de generella tillvägagångssätten hos den aktuella situationen, tidigare känd teknik och den föreliggande idén för uppfinningen. Emellertid finns det ett flertal olika imple- menteringar av den generella idén vilken innefattas inom skyddsomfånget för upp- finningen.
Fig. 3 är ett flödesschema som avbildar funktionaliteten hos det hemrelaterade hanteringssystemet enligt den föreliggande uppfinningen. Förfarandestegen startar (S 10) med en förfrågan om huruvida en förbindelse har upprättats (S20) mellan vardera sensorn 63, 65, 67, 69 och fjärrstyrningsenheten 10. Om en förbindelse är 10 15 20 25 30 519 176 n g 'z ø-I " .nn 11 defekt, så aktiveras lågnivåstyrningen hos det hemrelaterade systemet (S25) medan en ny förbindelse initieras och upprättas (S30). Såvida förbindelsen är riktigt upp- rättad, hämtar (S40) information från vardera av de förbundna sensorema. En s.k. "rimlighetskontroll" (S45) utförs, vilken är en kontroll av huruvida den hämtade inätinformationen är inom ett sannolikt område. Om så inte är fallet fortsätter sek- vensen med en oberoende lågnivåstyrning (S25). Om rimlighetskontrollen ger ett trovärdigt område för mätvärdena, är nästa steg i den funktionella sekvensen att jämföra (S50) det aktuella tillståndet hos bostaden med fördefinierade inställningar och om så är fallet med fördefinierade profiler. Om det aktuella tillståndet inte överensstämmer (S60) med önskade inställningar, justeras det aktuella tillståndet (S70) via någon av de tillhandahållna understyrenhetema. Av praktiska skäl och av skäl som har med information till användaren av det hemrelaterade hanteringssys- temet att göra, är det tänkbart att indikera (S80) att justeringar av det nuvarande tillståndet är pågående. Efter det justeringssteget, återvänder sekvensen tillbaka till jämförelsesteget (S50) hos den funktionella sekvensen. Emellertid görs en förfrågan i fall det aktuella tillståndet helt överensstämmer (S60) med önskade inställningar huruvida fjärrstymingen skall avbrytas (S90). Om så inte är fallet, visas (S100) en indikering om att de hemrelaterade tjänsterna styrs på avstånd och att sekvensen återvänder tillbaka för en ny slinga från det tidigare kontrollsteget (S20) i fall en helt operativ förbindelse har upprättats. Om användaren eller ägaren i stället för att full- följa sekvensen väljer att avbryta de fjärrstyrda hemrelaterade tjänsterna (S90) av- slutas den funktionella sekvensen (S110).
Enligt en alternativ utföringsform av den föreliggande uppfinningen, är den utvid- gade tjänsteförmedlingsnoden 70 värd för fjärrstyrningsenheten 10 eller integrerar denna. Denna lösning är användbar i synnerhet när det finns en önskan att kombi- nera hemrelaterade styrfunktioner även om det finns begränsad eller ingen infra- struktur utanför hemmet. En s.k. fristående enhet med flera av de ovan beskrivna fördelarna skapas med hjälp av denna utföringsform. Detta är ofta fallet i avlägset belägna hem eller knappt befolkade avlägsna områden. 519 176 n» 0- :-- I ' I n 12 I enlighet med den föreliggande uppfinningen utvecklas mjukvara parallellt med det hembaserade hanteringssysternet och används för att styra olika organ. Mjukvaran inhyses i ett minne som är beläget i hårdvaran tillhörande fjärrstyrningsenheten och den utvidgade tjänsteförmedlingsnoden. Programvaran är utformad för att instruera hårdvaran hos det hembaserade hanteringssystemet att utföra de sekventiella förfa- randestegen som beskrivs med hänvisning till fig. 3.

Claims (10)

10 15 20 25 519 176 .of o n u I I' oc 13 Patentkrav
1. System for styrning av åtminstone en hemrelaterad egenskap i ett flertal förbundna bostadsnät (40), systemet innefattande: _ en tjärrstyrningsenhet (10) arrangerad att styra hemrelaterade egenskaper, vilken tjärrstyrningsenhet (10) är förbunden via ett förbindelsenät (20) med ett åtkomstnät (30), vilket tillhandahålls och hanteras av en telekommunikations- operatör (35), varje förbundet bostadsnät (40) är uppdelat i en öppen gren (50) innehållande inne- hållsterminaler, såsom en persondator (52) och en interaktiv informationsterminal (54), kännetecknat av att en tj änsteförmedlingsnod (70) är anordnad i en säker gren (60) hos bostadsnätet (40), den säkra grenen (60) är försedd med understyrningsorgan (62, 64, 66, 68), där vart och ett står i dubbelriktad förbindelse med åtminstone en sensor (63, 65, 67, 69), och där understyrningsorganen (62, 64, 66, 68) är anpassade att aktivera olika hem- relaterade egenskaper, mätvärden från sensorerna (63, 65, 67, 69) skickas via understyrningsorganen (62, 64, 66, 68) till tjänsteformedlingsnoden (70), där de sammanställs, och tj änsteformedlingsnoden (70) styrs av tjärrstyrningsenheten (10) på så sätt att mät- värden kombineras från olika sensorer (63, 65, 67, 69).
2. System enligt krav 1, kännetecknat av att tjärrstyrningsenheten (10) har tjänstefdrmedlingsnoden (70) som värd oberoende av den öppna grenen (50) och nätmiljön (20, 30).
3. System enligt krav l eller 2, kännetecknat av att fjärrstyrningsenheten (10) är en mobil terminal, såsom en mobiltelefon, en hand- 10 15 20 25 30 519 176 oo 2.---- n; 14 dator (personal digital assistant, PDA) eller vilket som helst annat bärbart kommu- nikationsorgan.
4. System enligt något av föregående krav, kännetecknat av att de olika hemrelaterade egenskaperna mäts med hjälp av någon av följande sensor- slag (63, 65, 67, 69): temperatur, rörelse, ljus, strålning, fuktighet, kontakt- eller beröringssensorer, vibration, volym, etc.
5. System enligt något av föregående krav, kännetecknat av att åtkomstnätet (30) är ett publikt telenät (public switched telephone network, PSTN).
6. F örfarande för styrning av åtminstone en hemrelaterad egenskap i ett flertal tör- bundna bostadsnät (40), varvid förfarandet kännetecknas av stegen: anordning av en tjänsteförmedlingsnod (70) i en säker gren (60) av bostadsnätet (40), att förse den säkra grenen (60) av bostadsnätet (40) med understyrningsorgan (62, 64, 66, 68), där vart och ett står i dubbelriktad förbindelse med åtminstone en sensor (63, 65, 67, 69), anpassning av understyrningsorganen (62, 64, 66, 68) för att aktivera olika hemrela- terade egenskaper, att skicka mätvärden från sensorerna (63, 65, 67, 69) via understymingsorganen (62, 64, 66, 68) till tjänsteförmedlingsnoden (70), där de sammanställs, och styrning av tjänsteförmedlingsnoden (70) med hjälp av tjärrstyrningsenheten (10) på så sätt att mätvärdena kombineras från olika sensorer (63, 65, 67, 69).
7. F örfarande enligt krav 6, kännetecknat av att fastställande av tjärrstyrningsenheten (10) vilka hemrelaterade funktioner fortfaran- de kan styras när förbindelse inte kan upprättas med åtminstone en sensor (63, 65, 67, 69). 10 519 176 .nu n n a I I' u» 15
8. Förfarande enligt krav 6 eller 7, kännetecknat av att ' styrning av tjänsteförmedlingsnoden (70) sker med hjälp av en mobil terminal, såsom en mobiltelefon, handdator (personal digital assistant, PDA) eller vilket som helst annat mobilt kommunikationsorgan.
9. Förfarande enligt något av kraven 6-8, kännetecknat av att åtkomst sker av förbindande bostadsnät (40) via det publika telenätet (public switched telephone network, PSTN).
10. Dataprogramprodukt för styrning av åtminstone en hemrelaterad egenskap i ett flertal förbundna bostadsnät (40), varvid dataprogramprodukten kännetecknas av organ för styrning av utförandet av förfarandestegen enligt något av de föregående kraven 6-9.
SE0102118A 2001-06-13 2001-06-13 Förfarande och system för styrning och underhåll av servicenät för hemmet SE519176C2 (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0102118A SE519176C2 (sv) 2001-06-13 2001-06-13 Förfarande och system för styrning och underhåll av servicenät för hemmet
DE10296930T DE10296930T5 (de) 2001-06-13 2002-06-13 Verfahren und System zum Steuern und Aufrechterhalten von Wohn- und Heimservicenetzwerken
PCT/SE2002/001143 WO2002101993A1 (en) 2001-06-13 2002-06-13 Method and system for control and maintenance of residential service networks
US10/480,816 US7109846B2 (en) 2001-06-13 2002-06-13 Method and system for control and maintenance of residential service networks
KR10-2003-7015925A KR20040016876A (ko) 2001-06-13 2002-06-13 주거용 서비스 망의 제어와 유지보수를 위한 방법 및시스템

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE0102118A SE519176C2 (sv) 2001-06-13 2001-06-13 Förfarande och system för styrning och underhåll av servicenät för hemmet

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE0102118D0 SE0102118D0 (sv) 2001-06-13
SE0102118L SE0102118L (sv) 2002-12-14
SE519176C2 true SE519176C2 (sv) 2003-01-28

Family

ID=20284484

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE0102118A SE519176C2 (sv) 2001-06-13 2001-06-13 Förfarande och system för styrning och underhåll av servicenät för hemmet

Country Status (5)

Country Link
US (1) US7109846B2 (sv)
KR (1) KR20040016876A (sv)
DE (1) DE10296930T5 (sv)
SE (1) SE519176C2 (sv)
WO (1) WO2002101993A1 (sv)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2860115B1 (fr) * 2003-09-19 2006-02-24 Cit Alcatel Reseau local evolutif associe a un immeuble
US6990335B1 (en) * 2004-11-18 2006-01-24 Charles G. Shamoon Ubiquitous connectivity and control system for remote locations
KR100622671B1 (ko) * 2004-12-21 2006-09-19 한국전자통신연구원 홈게이트웨이 플랫폼에 독립적인 댁내장치 원격제어시스템 및 방법
JP4901863B2 (ja) * 2005-07-04 2012-03-21 エスケーテレコム株式会社 ホームネットワークサービスのための住居用ゲートウェイシステム
US20070120663A1 (en) * 2005-11-30 2007-05-31 Basf Corporation Method and system for wirelessly monitoring equipment in a collision center
DE102006018245A1 (de) * 2006-04-13 2007-10-18 Aurenz, Hans-Peter System zur Ansteuerung von Endgeräten
DE102008057751B4 (de) * 2008-11-17 2011-03-10 Langerfeldt, Michael, Dr. Dr. Vorrichtung und Verfahren zum Lastmanagement
KR101009637B1 (ko) * 2008-12-30 2011-01-19 린나이코리아 주식회사 폐열회수형 환기장치의 수면 운전 제어 방법
WO2011149558A2 (en) 2010-05-28 2011-12-01 Abelow Daniel H Reality alternate
US10713726B1 (en) 2013-01-13 2020-07-14 United Services Automobile Association (Usaa) Determining insurance policy modifications using informatic sensor data
CN104240157A (zh) * 2013-06-14 2014-12-24 苏州风采信息技术有限公司 一种智能大厦综合管理系统
US9947051B1 (en) 2013-08-16 2018-04-17 United Services Automobile Association Identifying and recommending insurance policy products/services using informatic sensor data
US10552911B1 (en) 2014-01-10 2020-02-04 United Services Automobile Association (Usaa) Determining status of building modifications using informatics sensor data
US11416941B1 (en) 2014-01-10 2022-08-16 United Services Automobile Association (Usaa) Electronic sensor management
US11087404B1 (en) 2014-01-10 2021-08-10 United Services Automobile Association (Usaa) Electronic sensor management
US11847666B1 (en) 2014-02-24 2023-12-19 United Services Automobile Association (Usaa) Determining status of building modifications using informatics sensor data
US10614525B1 (en) 2014-03-05 2020-04-07 United Services Automobile Association (Usaa) Utilizing credit and informatic data for insurance underwriting purposes

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5905438A (en) * 1997-01-10 1999-05-18 Micro Weiss Electronics Remote detecting system and method
WO1999065192A1 (en) 1998-06-08 1999-12-16 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Application and communication platform for connectivity based services
US6437692B1 (en) * 1998-06-22 2002-08-20 Statsignal Systems, Inc. System and method for monitoring and controlling remote devices
US6914533B2 (en) * 1998-06-22 2005-07-05 Statsignal Ipc Llc System and method for accessing residential monitoring devices
US6891838B1 (en) * 1998-06-22 2005-05-10 Statsignal Ipc, Llc System and method for monitoring and controlling residential devices
US6161005A (en) * 1998-08-10 2000-12-12 Pinzon; Brian W. Door locking/unlocking system utilizing direct and network communications
SE514928C2 (sv) * 2000-05-02 2001-05-21 Gatespace Ab System och metod för hantering av förbindelser mellan anslutningspunkter
JP2002038781A (ja) * 2000-07-24 2002-02-06 Full Time System:Kk 宅配ロッカーの扉開錠方法
US6861952B1 (en) * 2002-06-26 2005-03-01 Digeo, Inc. Apparatus and method for utilizing smoke alarms as nodes of a home network

Also Published As

Publication number Publication date
WO2002101993A1 (en) 2002-12-19
KR20040016876A (ko) 2004-02-25
US7109846B2 (en) 2006-09-19
DE10296930T5 (de) 2004-04-29
US20040260406A1 (en) 2004-12-23
SE0102118L (sv) 2002-12-14
SE0102118D0 (sv) 2001-06-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11378922B2 (en) Automation system with mobile interface
US20200342742A1 (en) Control System User Interface
SE519176C2 (sv) Förfarande och system för styrning och underhåll av servicenät för hemmet
US10854067B1 (en) Connected door hinge
US20190068394A1 (en) Premises system management using status signal
EP2221788B1 (en) Method and apparatus for interfacing security systems via a remote facility
CN100425028C (zh) 本地网和外部网之间配备控制设备的通信系统
US20060230270A1 (en) Method and apparatus for providing status information from a security and automation system to an emergency responder
US11640736B2 (en) Controlled indoor access using smart indoor door knobs
US20140143695A1 (en) Control system user interface
CN102834818A (zh) 具有并行处理架构的集成安全系统
JP2007219985A (ja) サーバー、コントローラ、およびそのプログラム
JP4887670B2 (ja) 通信システム
CA2420923C (en) Security system user interface
JP2001309067A (ja) モバイル制御・計測システム
US11677577B2 (en) Premises system management using status signal
US20230107818A1 (en) Home automation platform
JP2006196933A (ja) 携帯電話機を遠隔操作受信端末機とし、ローカル側に設置するtrcs装置(通信制御装置)と遠隔操作リモートコントローラにより家電・情報機器の制御を行う遠隔操作システム

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed