SE517906C2 - Förfarande och anordning för bestämning av ett betjänande kommunikationssystem där kommunikationssystem arbetar samordnat - Google Patents

Förfarande och anordning för bestämning av ett betjänande kommunikationssystem där kommunikationssystem arbetar samordnat

Info

Publication number
SE517906C2
SE517906C2 SE9303070A SE9303070A SE517906C2 SE 517906 C2 SE517906 C2 SE 517906C2 SE 9303070 A SE9303070 A SE 9303070A SE 9303070 A SE9303070 A SE 9303070A SE 517906 C2 SE517906 C2 SE 517906C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
control
control channel
channel
subscriber unit
scanning
Prior art date
Application number
SE9303070A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9303070D0 (sv
SE9303070L (sv
Inventor
James M Williams
Avello Robert F D
Robert K Krolopp
Original Assignee
Motorola Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Motorola Inc filed Critical Motorola Inc
Publication of SE9303070D0 publication Critical patent/SE9303070D0/sv
Publication of SE9303070L publication Critical patent/SE9303070L/sv
Publication of SE517906C2 publication Critical patent/SE517906C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/08Access restriction or access information delivery, e.g. discovery data delivery
    • H04W48/12Access restriction or access information delivery, e.g. discovery data delivery using downlink control channel
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W48/00Access restriction; Network selection; Access point selection
    • H04W48/16Discovering, processing access restriction or access information

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Security & Cryptography (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

517 906 .II' ooouou t I o oo 0 to oocaoo I 000000 2 För att sända en meddelandesignal (antingen analog eller digital) över en kommunikationskanal av bandpasstyp måste meddelandesignalen manipuleras till en form som är lämplig för effektiv sändning över kanalen. Modifiering av meddelandesignalen uppnås med hjälp av en process som be- nämnes modulering. Denna process inbegriper att variera någon parameter i en bärvåg i enlighet med meddelande- signalen på ett sådant sätt att spektrumet för den modu- lerade vågen stämmer överens med den tilldelade kanalband- bredden.
På motsvarande sätt krävs av mottagaren att den åter- skapar den ursprungligen meddelandesignalen från en för- sämrad version av den överförda signalen efter passagen av kanalen. Detta återskapande utförs genom användning av en process som är känd som demodulering, vilken är inversen av moduleringsprocessen som används i sändaren.
Förutom att åstadkomma en effektiv överföring finns det andra skäl för att utföra modulering. Särskilt ger användningen av modulering multiplexering, dvs samtidig sändning av signaler från flera meddelandekällor över en gemensam kanal. Vidare kan moduleringen användas för att omvandla meddelandesignalen till en form som är mindre mottaglig för brus och interferens.
I multiplexerade kommunikationssystem består systemet vanligtvis av flera på avstånd placerade enheter (dvs abonnentenheter), som snarare kräver aktiv service över en kommunikationskanal under ett kort eller diskret parti av kommunikationskanalsresursen än kontinuerlig användning av resurser på en kommunikationskanal. Därför har kommunika- tionssystem utformats att inkorporera karaktäristiken för kommunikation mellan relativt få, centrala kommunikations- platser och många på avstånd belägna enheter under korta intervall på samma kommunikationskanal. Dessa system be- nämnes kommunikationssystem med multipelàtkomst.
En sådan typ av kommunikationssystem med multipel- åtkomst är ett cellulärt radiotelefonsystem. Typiska cellulära radiotelefonsystem har ett jämförelsevis stort snitt! o o con-q; - 517 906 *ï-s 00100! 000000 3 antal tillgängliga radiokanaler, vilka vidare effektivt kan mångfaldigas genom återanvändning av radiokanalerna inom ett geografiskt område, såsom metropolitområdet i en stor stad som Chicago, genom indelning av radiotäcknings- området i mindre täckningsområden, som kallas "celler", genom användning av sändare med relativt låg effekt och mottagare med begränsad täckning. Sådana cellulära system beskrivs vidare i de amerikanska patenten 3 906 166 och 4 268 722. Det begränsade täckningsområdet gör det möjligt för radiokanalerna som används i en cell att återanvändas i en annan cell, som är geografiskt åtskild i enlighet med en i förväg bestämd plan, såsom ett kanal-/frekvensåter- användningsmönster för fyra celler som visas och beskrivs i det amerikanska patentet med nr 4 128 740. I detta kanalåteranvändningsmönster med fyra celler är varje cell tilldelad en deluppsättning av de tillgängliga radiokana- lerna och återanvändningen av radiokanalerna utförs genom upprepning av mönstret över ett geografiskt område.
Ett cellulärt system utnyttjar vanligtvis ett radio- frekvenspar för varje radiokanal i varje cell. Varje kanal tilldelas åtminstone en personsökar-/åtkomstkanal och flera talkanaler. Personsökar-/åtkomstkanalen är dedicerad för styrning av abonnentenheternas arbete med hjälp av datameddelanden som sänds till och mottas från abonnent- enheterna. Styrfunktioner som utförs innefattar personsök- ning av utvalda abonnentenheter, mottagning av förfråg- ningar om betjäning från abonnentenheter, instruering av abonnentenheter att ställa in sig på en talkanal där en konversation kan ske, och aktivera abonnentregistrering vid vilken process abonnentenheterna identifierar sig själva för systemet. Datameddelande- och radiokanalspeci- fikationerna för amerikanska cellulära radiotelefonsystem framställs i Electronic Industries Association (EIA) Standard EIA-553 (härefter benämnt "EIA-553"). Kopior av EIA-553 kan erhållas från Engineering Department of the Electronic Industries Association at 2001 Pennsylvania Street, N.W., Washington, D.C. USA 20006. EIA-553 är även 090000 517 906 4 känd som Advanced Mobile Phone Service (AMPS). Vidare har en liknande, men förenklad, protokollspecifikation för signalering föreslagits för Telecommunication Industry Association (TIA) TR-45 engineering committee, känd som Narrow Advanced Mobile Phone Service (NAMPS). Kopior av detta förslag kan även erhållas från Engineering Department of the Electronic Industries Association at 2001 Pennsylvania Street, N.V., Washington, D.C., USA 20006.
Ett cellulärt system kan växa genom att man adderar flera talsignaler till existerande celler, underindelar existerande celler i mindre celler och adderar nya celler till dess att samtalsomkopplingskapaciteten hos det cellu- lära systemets styrterminal är konsumerad, eller till dess att den trafiktäthetgräns som finns i det särskilda kanal- återanvändningsmönstret är uppnådd. Vid denna punkt krävs ytterligare omkopplingskapacitet för att systemet skall växa vidare, eller så måste ett annat kanalåteranvänd- ningsmönster anammas. Alternativt kan ytterligare kommuni- kationssystem överlappa partier av det ovannämnda täck- ningsområdet för kommunikationssystemet för att lägga till nya tjänster och särdrag för abonnenter medan den tidigare existerande populationen av abonnenter ackommoderas. Dessa ytterligare kommunikationssystem kan även avhjälpa en del av kommunikationstrafikstockningen genom att betjäna abon- nentenheter som är anpassade för användning i det före- gående kommunikationssystemet och de överlappande ytter- ligare kommunikationssystemen. Sådana förstärkta abonent- enheter kommer emellertid optimalt att kunna arbeta såväl i det föregående som i de ytterligare kommunikations- Således finns det ett behov av ett förbättrat förfarande och en förbättrad anordning för bestämning av systemen. ett betjänande kommunikationssystem där två eller flera radiotelefonkommunikationssystem samverkande täcker samma geografiska område för att göra det möjligt för abonnent- enheter som har förmågan att arbeta i endera kommunika- tionssystemet att företrädesvis välja ett kommunikations- 00100! i 000000 517 906 system framför det andra kommunikationssystemet när båda är tillgängliga för abonnentenheten på en viss plats.
Ett förfarande och en anordning är àterkomna för att förenkla avsökningen av radiostyrkanaler där ett flertal kommunikationssystem samverkande täcker samma område. En abonnentenhet mottar ett tåg pà en styrkanal vilket inne- fattar ett kanalräknetal, som representerar antalet styr- kanaler i ett kommunikationssystem. Följaktligen avsöker abonnentenheten ett styrkanalsantal som motsvarar kanal- räknetalet för att ställa in en styrkanal som används av ett kommunikationssystem som har täckning för abonnenten- heten. Denna avsökning av styrkanaler börjar med en i förväg bestämd startstyrkanal, som motsvarar det logiska numret på styrkanalen i en följd av styrkanaler som ligger efter kanalräknetalsstyrkanalen. Vidare kan en anordning åstadkommas för att sända, i tåget, ett abonnentenhets- styrmeddelande med en adress som anger att ett kommunika- tionssystem arbetar inom ett täckningsomráde.
Fig 1 är ett blockschema, som visar en föredragen ut- föringsform, som har samverkande kommunikationssystem.
Fig 2 är ett blockschema, som visar en föredragen ut- föringsform av en styrkanalskonfiguration.
Fig 3 är ett flödesschema som ger detaljerna för en abonnentenhets initieringsoperation enligt en föredragen utföringsform.
Fig 4 är enkling av en ett flödesschema som ger detaljerna för för- abonnentenhets initieringsoperation enligt en föredragen Fig 5 är abonnentenhets kommunikationssystemsàtkomst enligt en utföringsform. ett flödesschema som ger detaljerna för en föredragen utföringsform.
Såsom visas i Fig 1 har en föredragen utföringsform samverkande kommunikationssystem. En sådan miljö är Motorolas konsept "Personal Phone Service" för 800 MHz banden för cellulära kommunikationssystem (PPS“800). I denna miljö betjänar det tidigare existerande systemet, som är betecknat system A, abonnentutrustning som är v I 0000 000000 0 000000 517 9:16 6 lämpad för AMPS-teknologin. Det nya systemet PPSN 800, som är betecknat system N, kräver dubbelmodsabonnentutrustning som kan anpassa sig till antingen AMPS-makrocellteknologi eller en NAMPS-mikrocellteknologi.
De största cellerna (exempelvis cellerna 100, 102 och 104) representerar det "föregående" eller första systemet, som utnyttjar AMPS-teknologi. Dessa celler styrs samtliga av en tidigare existerande mobiltelefonväxel 106 (MTSO), som betecknas MTSO-A. vis 108, 110 och 112) representerar det "andra" systemet, De mindre "mikrocellerna" (exempel- i vilket trafikkanalerna är strukturerade i enlighet med NAMPS-teknologin. De styrs av en MTSO 114, som betecknas MTSO-N. Abonnentenheter 116 i systemet N (PPS"-800-abon- nentenheter) måste tilldelas telefonnummer som kan skiljas från telefonnummerna tillhörande abonnentenheterna 118 i så att det allmänna telenätet (PSTN) kommer att styra inkommande anrop för systemets N abonnentenheter 116 till MTSO-N 114 och samtal till systemets A abonnent- enheter 118 till en MTSO-A 106. Nämnda två MTSO har före- trädesvis förmågan att samarbeta med hjälp av ett proto- koll 120 för operationer mellan systemen, såsom EIA/TIA standard IS-41-A, som är lämpligt för hand-off mellan system och automatisk roaming. Kopior av EIA/TIA standard systemet A, IS-41-A kan erhållas från Engineering Department i Electronic Industries Association på 2001 Pennsylvania Street, N.W. Washington, D.C., USA 20006. Eftersom de två kommunikationssystemens verksamhet pågår på samma plats och samtidigt benämnes verksamhetens konfiguration "samverkande". Kommunikationssystemsverksamhet i detta "samverkande" arrangemang enligt uppfinningen ger en lösning på det grundläggande problemet med bestämning av ett betjänande system där två eller flera radiotelefon- kommunikationssystem samverkande täcker samma geografiska område.
I en föredragen utföringsform kräver den samverkande verksamheten endast de förmågor som normalt förväntas vara tillgängliga i system som håller fast vid AMPS-teknologin.
O I o c of UIOOOQ n OIIOOO 517 906” 00000:- Innan! 7 Särskilda (ej standard) variationer i PPSW 800-abonnenten- hetens 116 algoritm för avsökning av styrkanaler är också minimala. I denna utföringsform uppträder abonnentenheter 118, som endast arbetar i system A, inte i system N. I motsats härtill måste abonnenterna i system N vara ut- rustade med dubbelmodsabonnentenheter 116, som antingen kan arbeta med PPSN 800-celler (t ex cellerna 108, 110 och 112) eller med AMPS-celler (t ex 102, 104 och 104) 1 system A.
Vidare måste de signalerande kanalerna vara så anord- nade att följande sker när en abonnentenhet slås till: Abonnentenheter 118 av system A-typen kommer endast att ansluta sig själva till personsök- nings- och styrkanaler som hanteras av nämnda MTSO-A 106; och Abonnentenheter 116 av system N-typen kommer att ansluta sig till en personsöknings- och styr- kanal som hanteras av nämnda MTSO-N 114, när de befinner sig i RF-täckningsområdet för en mik- rocell i "N"-systemet (exempelvis cellen 108) och till en kanal i en cell (t ex cellen 102) som hanteras av nämnda MTSO-A 106 om de inte befinner sig där.
Fig 2 visar hur de 21 dedicerade styrkanalerna 122 (DCC) som anges i AMPS-standarden (EIA-553) kan fördelas mellan de två systemen för att uppnå de ovan indikerade resultaten. Var och en av AMPS-cellerna (t ex cellerna 100, 102 och 104) är tilldelade en DCC 124 i området för logiska kanaler 1 till 12. Det inses av fackmannen att den logiska kanalen motsvarar frekvenser som är licensierade till en operatör i det cellulära kommunikationssystemet (exempelvis med början på 834 MHz och uppåt i frekvens eller med början på 833 MHz och nedåt i frekvens). Detta utnyttjande av de logiska kanalerna 1 till 12 gör det möjligt att återanvända styrkanalerna 124 i enlighet med kanalåteranvändningsmönstren för 12 celler, vilket är lämpligt för rundstrålande styrkanalsantenner. Celler i 517 906 - 8 system N (t ex cellerna 108, 110 och 112) är tilldelade styrkanalen 126 i området för logiska kanaler 13 till 21, som ligger över eller under systemets A styrkanaler 124 i frekvens. Även om detta endast är nio kanaler 126 finns det många tillfällen då detta kan vara tillräckligt. Om inte kan ytterligare tre "röst"-kanaler, alldeles bortom den 2l:a DCC:n 126, anslås för styrkanalsanvändning så att en 12-cells återanvändning av styrkanaler kan tillämpas i system N också. De båda systemen måste sända samma system- indentifierare (SID), (EIA-553), på alla grupperade styrkanalerna. Vidare måste för både system A och system N, programmeras med den som sin som definieras i AMPS-standarden abonnentenheterna hos samtliga hemabonnenter, "hem"-systems-ID.
Med dessa arrangemang i åtanke kan procedurerna för styrkanalsavsökning som specificeras i AMPS-standarden i EIA-553 undersökas. Dessa procedurer är tillämpliga på samtliga AMPS-abonnentenheter och innefattar tre olika typer av styrkanalsavsökningar, av vilka två associeras med abonnentenhetsinitiering vid tillslag. De kan beskri- vas enligt följande.
Såsom visas i Fig 3 sker den första avsökningen, ett exempel på denna börjar i element 202, omedelbart vid abonnentenhetens 118 tillslag 200. Dess syfte är att be- stämma närvaron av det cellulära systemets radiotäckning och innefattar en sampling 202 av alla 21 DDC-frekvenserna 122. Om en eller flera signaler påträffas 204 ställer abonnentenheten 118 in 206 den starkaste och mottar ett administrationsmeddelandetåg 208 (OMT). Detta OMT innehål- ler en mängd olika information om systemet och sänds till varje styrkanal grovt räknat en gång varje sekund. Bland den tillförda informationen finns en parameter "Np" 210, ett räknetal som anger antalet personsökningskanaler i systemet. Np styrs av systemoperatören och är i samverkan- de system företrädesvis ställd på tolv.
OC OI 517 906 I OI 9 Den andra avsökningen, som visas ett exempel på i Fig 3 med början i element 222, sker omedelbart efter den första avsökningen 202. Syftet med denna avsökning 222 är att identifiera 224 och ställa in 226 den personsökarkanal som sänds av cellen med den bästa RF-täckningen pà abon- nentenhetens 118 plats. Np kanaler samplas med början på "FIRSTCHP". FIRSTCHP är en parameter som är inprogrammerad i abonnentenhetens 118 internminne och som motsvarar den första styrkanalen från vilken personsökningen skall börja. I en typisk AMPS-abonnentenhet 118 ställs den att indikera den logiska kanalen nr l bland nämnda DCC. När denna avsökning 222 har slutförts framgångsrikt inträder abonnentenheten 118 i ett "tomgångs"-tillstånd 229 och förblir inställd på den valda personsökningskanalen där den fortsätter att övervaka administrationsmeddelanden och personsökningsmeddelanden för inkommande anrop.
Den tredje avsökningen, vilken inte visas något exem- pel av men återfinns i AMPS-standarden, sker när termi- nalen söker åtkomst till systemet. En systemàtkomst kan användas för att skapa ett anrop, för att svara på en mottagen personsökning eller för syftet att utföra en registreringstransaktion. Denna avsökning säkerställer att åtkomsten sker via bästa möjliga cell. Cmax antal kanaler samplas med början på FIRSTCHA. Cmax som sänds av system A i OMT och i samverkande system ges företrädesvis också värdet 12. FIRSTCHA bestäms av proce- durerna som anges i EIA-553 och kommer för samverkande är en annan parameter system att vara DCC nr 1 (kombinerade personsöknings- och åtkomstkanaler). När rätt styrkanal är vald fortsätter åtkomstskeendet såsom anges i EIA-553.
"Initieringsavsökningarna", som beskrivs ovan, upp- repas efter varje systemàtkomst, närhelst den utvalda personsökningskanalen inte längre ger en användbar signal, och var femte minut, i enlighet med intern programmering i abonnentenheten 118. 517 906 Vid sin första avsökning kommer en AMPS-abonnentenhet 118 (se Fig 1) antagligen att finna nämnda DCC knutna till cell A-17. De styrkanaler som är knutna till de närmsta mikrocellerna antas, även om de är nära, att vara svaga på grund av att mikrocellerna arbetar vid mycket låg effekt.
Om å andra sidan abonnentenheten 118 är placerad tillsam- mans med abonnentenheten 118 kommer styrkanalen som är knuten till mikrocellen 108 att väljas. I endera fallet skulle värdet på Np, som finns i nämnda OMT, företrädesvis vara 12. Vid den andra avsökningen skulle AMPS-abonnenten endast sampla de första 12 av nämnda DCC, vilka endast är tilldelade celler i system A, och skulle alltid stanna på A-17 respektive A-18 som sin betjänande cell. För system- åtkomst skulle området för styrkanalerna som skall avsökas vara samma som för personsökningskanaler, dvs de logiska kanalerna l till 12.
Den första avsökningen för abonnentenheten 116 i system N är identisk med den som har beskrivits för AMPS- -abonnentenheterna 118 under hänvisning till elementen 200-210 i Fig 3, och samma resultat skulle erhållas på platsen för abonnentenheterna 116 eller 118. Vid den andra avsökningen 212 är emellertid abonnentenheterna 116 i system N programmerade att arbeta annorlunda än AMPS-abon- I stället för att sampla Np kanaler med början på FIRSTCHP börjar abonnentenheterna 116 i system N nentenheterna 118. sin sampling 212 med nr Np+l av nämnda DCC, dvs de skulle avsöka DDC:na 126 eller de logiska kanalerna 13 till 24, som endast är tilldelade mikroceller i system N (t ex cel- lerna 108, 110 och 112). På abonnentenhetens 116 plats skulle styrkanalen som är knuten till mikrocellen 108, som innehåller abonnentenheten 116, väljas som betjänande cell. På abonnentenhetens 118 plats skulle emellertid ingen användbar kanal påträffas i området för de logiska kanalerna 13 till 24, och abonnentenheten 116 skulle åter- gå till normal AMPS-operation (EIA-553) och avsöka Np kanaler med början på FIRSTCHP, som skulle alstra den DCC som är knuten till cellen A-17. För systemåtkomst skulle 01:00! n I oolooo I non-on 517 906 ll området för styrkanalerna som skall avsökas vara detsamma som för personsökningskanalerna 1 till 12 om en AMPS-cell valdes och 13 till 24 om en cell i system N valdes.
AMPS-abonnentenheter skulle aldrig uppträda i system N, varför betjäningskvalificering, anropsleverans etc inte skulle behövas.
Abonnentenheter i system N behöver emellertid inte kunna arbeta i system A. Eftersom systemen A och N är fysiskt åtskilda måste system A behandla abonnenterna i system N som roamers. Den betjäningskvalificering, den registreringskungörelse och den anropsleverans som till- handahålls enligt IS-41-A kan användas för detta ändamål.
Eftersom båda systemen har samma SID måste registreringen av en abonnentenhet i system N styras med hjälp av en offset i värdena på de registreringsidentifieringspara- metrar (REGID-parametrar) som används av de två systemen.
Operatören måste ange procedurer för upprättande och upp- rätthållande av denna offset.
Abonnentenheter av den typ som finns i system A är typiskt AMPS-abonnentenheter och deras arbete i främmande system (system andra än "hem"-systemet) definieras av AMPS-standarden (EIA-553 och EIA/TIA IS-41-A). Abonnent- enheter av den typ som finns i system N är emellertid pro- grammerade för något annorlunda avsökningsprocedurer än de som är specificerade i AMPS-standarden (EIA-553). Deras arbete i betjäningsområdena i "hem"-systemen (de samver- kande systemen) har beskrivits ovan. Det är emellertid nödvändigt att beakta hur dessa abonnentenheter i system N skulle fungera som roamers i andra system. Främmande system kan klassificeras i två grupper, (1) de som är arrangerade för samverkande system A/system N-arbete, och (2) icke-samverkande system.
Under antagandet att samtliga konfigurationer av samverkande system är arrangerade enligt beskrivningen ovan skulle en abonnentenhet i system N kunna arbeta i alla sådana system på väsentligen samma sätt. För icke-förbinbindande system kan emellertid inget säkert ouøçnn n 0 O lvalouo O IOOIOO - 5551752056 5 5 12 sägas om hur sådana system skulle arrangeras. Det finns andra kända syften, exempelvis samutbytesarbete, på vilka uppdelningen av nämnda DCC görs längs längs liknande linjer som i samverkande system. Vidare kan andra syften mycket väl komma att uttänkas i framtiden. Av detta skäl verkar det rådligt att åstadkomma ett organ för att säkert identifiera samverkande system för abonnentenheten i system N.
En alternativ utföringsform av föreliggande uppfin- ning, som tillhandahåller en sådan identifiering, kommer nu att beskrivas. I denna utföringsform kan abonnenten- heter i system N få åtkomst till PPSW 800-tjänster i vilket som helst system där de erbjuds, medan de arbetar som portabla AMPS-enheter i alla andra system. Denna ut- föringsform eliminerar möjligheten till konflikt för abonnentenheter i system N som arbetar i system som utnyttjar särskilda styrkanalsarrangemang för andra syften än implementering av samverkande system A-/system N-operationer. Denna variant kräver vissa extra förmågor i system N än för samverkande konfigurationer och i syste- Dessa är bestämmelser om "utökat protokoll" som beskrivs som "valfria" i EIA-553/IS-54.
Ett mobilstationsstyrmeddelande med utökat protokoll måste definieras för indikering av samverkande system mets N abonnentenheter.
A-/system N-operationer och samtliga abonnentenheter i system N måste programmeras att svara på närvaron eller frånvaron av meddelandet. Mobilstationsstyrmeddelanden är adresserade meddelanden som är riktade till ett specifikt mobilidentifikationsnummer (MIN) så att en MIN-liknande "gruppadress" måste väljas ut och varje abonnentenhet i system N måste programmeras att känna igen detta MIN för- utom sitt eget unika MIN. Gruppadressen behöver inte vara något verkligt nummer från "North American Numbering Plan" och måste inte kunna tilldelas som MIN:et för vilken som helst verklig mobilstation. Exempelvis skulle 800-PPS-0800 kunna passa och skulle användas i alla samverkande system A-/system N-operationer. 517 906 *--= cuocuv n t .nn-ua 000010 Gothic 13 Denna alternativa, föredragna utföringsform känne- tecknas av: Styrkanalsuppsättningar för ömsesidigt exklusivt användande av celler i system A och system N defi- nieras och grupperas. Kanalerna 126 i system N kan vara av vilket som helst antal (Np) och kan vara placerade var som helst i det cellulära bandet (Np+1-2Np).
System som är konfigurerade för samverkande system A/system N-arbete måste frekvent sända det desig- nerade mobilstationsstyrmeddelandet med utökat protokoll på alla DCC. Abonnentenheter som inte programmeras att svara på detta meddelande kommer att ignorera det (per EIA-553).
Abonnentenheter i system N avsöker först (initie- ring) DCC efter tillslag per EIA-553/IS-54, som visas med elementen 200-210 i Fig 3 och som har beskrivits ovan.
Abonnentenheter i system N avsöker 212 därefter N kanaler, med början på kanaler för att identi- fiera 214 och ställer in 216 den starkaste styr- kanalen. Följaktligen, om en sådan styrkanal för system N identifieras, görs en sökning efter ett designerat mobilstationsstyrmeddelande med utökat protokoll ("Extended Protocol Mobile Station Control Message") i OMT 218.
Om mobilstationsstyrmeddelandet med utökat proto- koll inte detekteras i nämnda OMT utför abonnent- enheten i system N en andra avsökning (personsökar- kanal) enligt normala EIA-53-procedurer, såsom visas med element 222-229 i Fig 3 och såsom har be- skrivits ovan. V Om mobilstationens designerade, administrativa styrmeddelande med utökat protokoll mottages går abonnentenheten i system N in i ett tomgångstill- stånd 220, där den är redo att gå in i normala system N-aktiviteter. uooonv o I om svenne u o Q 0 IOQIII 517 906 --= IOUÜUI 14 Sammanfattningsvis visas i Fig 1-5 en kommunikations- systemsanordning för förenkling av avsökningen av radio- styrkanalen, varvid ett flertal radiokommunikationssystem samverkande täcker samma geografiska omrâde. Kommunika- tionssystemsanordningen innefattar företrädesvis en meka- nism inom den cellulära infrastrukturen för utformning av ett abonnentenhetsstyrmeddelande 238 med en adress som anger att ett första kommunikationssystem arbetar inom ett täckningsomràde 108 för en central kommunikationsstation.
Vidare sänder en mekanism, såsom en central kommunika- tionsstationsantenn, adressen för abonnentenhetsstyrmed- delandet i ett administrationsmeddelandetàg (OMT) 240 på en central kommunikationsstationsstyrkanal. Abonnenten- hetens styrmeddelande 238 kan innefatta en av flera typer av meddelanden, såsom ett meddelande med utökat protokoll, ett personsökningsmeddelande, ett granskningsmeddelande eller ett lokalt styrmeddelande.
Vidare innefattar kommunikationssystemsanordningen företrädesvis en annan kommunikationsenhet, såsom en abon- nentenhet 116. Denna abonnentenhet 116 innefattar en mot- som mottar 208 ett admini- strativt meddelandetàg på en radiofrekvent (RF) styrkanal.
Detta administrativa meddelandetàg innefattar företrädes- vis ett i förväg bestämt kanalräknetal 210, som represen- terar antalet styrkanaler (N) som tillhandahålls i ett tagarmekanism, såsom en antenn, kommunikationssystem. det i förväg bestämda antal, I den föredragna utföringsformen är kanalräknetalet 12. Vilket som helst som svarar mot antalet radiostyrkanaler i antingen system A eller system N, kan emellertid väljas som värde pà det i förväg bestämda kanalräknetalet. Vidare avsöker 212 en avsökningsmekanism för en abonnentenhet 116 ett antal, som svarar mot kanalräknetalet, styrkanaler för att identifiera 214 och ställa in sig på 216 den styrkanal som används av en central kommunikationsstation i det första kommunikationssystemet (system N) som har täckning för abonnentenhetens 116 position. Denna avsökningsmekanism avsöker 212 också styrkanaler 126, med början pà en i U1 _; *J \C CD O\ 4 »Il OI förväg bestämd startstyrkanal. Den i förväg bestämda startstyrkanalen (N+1) motsvarar det logiska numret pà styrkanalen i en följd av dedicerade styrkanaler 122, som ligger efter den i förväg bestämda kanalräknetalsstyr- kanalen (N).
Om avsökningsmekanismen misslyckas med att identi- fiera och ställa in sig på 214 en radiostyrkanal avsöker 222 abonnentenheten 116 ett sekundärt antal, det i förväg bestämda kanalräknetalet, styrkanaler för att identifiera 224 och ställa in sig pà 226 styrkanalen som som motsvarar används av en central kommunikationsstation i ett andra kommunikationssystem (system A) som har täckning för abon- nentenhetens 116 position. Avsökningen 222 av de sekundära styrkanalerna 124 börjar med en i förväg bestämd start- styrkanal (i typfallet styrkanalen med det första logiska numret i en följd av styrkanaler).
Kommunikationssystemsanordningen innefattar också företrädesvis en bestämningsmekanism för detektering 218 av närvaron av en viss adress för en abonnentenhets styr- meddelande i ett administrativt meddelandetàg, som indike- rar att det första kommunikationssystemet (system N) arbetar på abonnentenhetens 116 plats. Om avsökningsmeka- nismen identifierar 214 och ställer in sig pá 216 en styrkanal och bestämningen därefter misslyckas med att detektera 218 närvaron av den särskilda adressen för abon- nentenhetens styrmeddelande i ett administrativt datatàg avsöker 222 därefter kommunikationssystemsanordningen ett sekundärt antal, som motsvarar det i förväg bestämda kanalräknetalet, styrkanaler för att identifiera 224 och ställa in sig pà 226 den styrkanal som används av en cen- tral kommunikationsstation i ett andra kommunikations- system (system A) som har täckning för abonnentenhetens 116 plats. Avsökningen 222 av de sekundära styrkanalerna 124 börjar med en i förväg bestämd startstyrkanal (som i typfallet är styrkanalen med det första logiska numret i en följd av styrkanaler). 517 906 oovouv n o u: QIOUOO 0 n 0000 000000 O 001000 16 Om avsökningsmekanismen identifierar 214 och ställer in sig på 216 en styrkanal och bestämningen därefter detekterar 218 närvaron av den särskilda adressen för abonnentenhetens styrmeddelande i ett administrativt med- delandetåg ställer sig kommunikationssystemsanordningen i ett aktivt väntetillstånd 220, där den är redo att gå in i normala kommunikationssystemsaktiviter. En sådan normal systemaktivitet är att anropa det första kommunikations- systemet (system N). Skälen för att anropa det första kommunikationssystemet kan innefatta väsentligen av att skapa en radiokommunikationslänk 244, att svara på en mottagen personsökning 246, eller att utföra en abonnent- enhetsregistreringstransaktion 248. Före ett sådant ut- nyttjande avsöker 250 abonnentenheten 116 ett i förväg bestämt antal, motsvarande ett kanalräknetal, styrkanaler 126 för att identifiera 252 och ställa in 254 den styr- kanal som används av en central kommunikationsstation i det första kommunikationssystemet (system N) som har täck- ning för abonnentenhetens 116 position. Avsökningsmekanis- men avsöker 250 även styrkanaler 126 med början på en i förväg bestämd startstyrkanal. Den i förväg bestämda startstyrkanalen (N+l) motsvarar det logiska numret på styrkanalen i en följd av dedicerade styrkanaler 122, som finns efter den i förväg bestämda kanalräknetalsstyrkana- len (N). Även om uppfinningen har beskrivits och åskådlig- gjorts med en viss grad av särskiljning är det underför- stått att föreliggande beskrivning av utföringsformer endast har gjorts i form av exempel och att många änd- ringar i arrangemanget och kombinationen av såväl delar som steg kan göras av fackmannen utan att avvika från uppfinningstanken såsom den definieras i patentkraven.
Exempelvis kan de ovan beskrivna avsökningsteknikerna enkelt anpassas för användning i andra signaleringsproto- koll, såsom kommunikationssystem med total åtkomst (TACS) och det japanska kommunikationssystemet för total åtkomst (JTACS). TACS Mobile Station - Land Station Compatibility CF _; *J \D CD O\ 17 Specification utarbetades av Joint Radiophone Interface Group (JRTIG) under beskydd av Storbritanniens Handels- och Industridepartement. Vidare inses av fackmannen att de operativa funktioner som är införlivade i abonnentenheter- na och infrastrukturelementen (t ex den centrala kommuni- kationsstationen och nämnda MTSO) kan skiftas bland de olika elementen utan att man avviker från uppfinningens ram.

Claims (9)

5 10 15 20 25 30 35 i 517 906 cava-no u v o: Invan- Q I IQ DOII OIIOOC 0 090!!! 18 PATENTKRAV
1. Kommunikationssystemsanordning för förenkling av avsökning av radiostyrkanaler, k ä n n e t e c k n a d av: (a) organ för formning av ett abonnentenhetsstyrmed- delande med en adress som anger att ett första kommunikationssystem arbetar i ett täckningsom- råde för en central kommunikationsstation; och (b) organ för sändning av abonnentenhetsstyrmeddelandets adress i ett admi- nistrationsmeddelandetåg för en central kommuni- kationsstationsstyrkanal.
2. Kommunikationssystemsanordning enligt patentkrav l, k ä n n e t e c k n a d medelandet innefattar en meddelandetyp som är vald ur en av att abonnentenhetsstyr- grupp av meddelandetyper som väsentligen innefattar ett meddelande med utökat protokoll, ett personsökarmeddelan- de, ett granskningsmeddelande, och ett lokalt styrmed- delande.
3. Kommunikationssystemsanordning enligt patentkrav 1, varvid ett flertal radiokommunikationssystem samverkan- de täcker samma geografiska område, k ä n n e t e c k - n a d av: (a) mottagarorgan för mottagning av ett administra- tionsmeddelandetàg pà en styrkanal, varvid admi- nistrationsmeddelandetàget innefattar ett i för- väg bestämt kanalräknetal, som representerar an- talet styrkanaler som finns 1 ett kommunikations- system: och (b) avsökningsorgan för avsökning av ett i förväg be- stämt antal, motsvarande kanalräknetalet, styr- kanaler för identifiering av och inställning pà den styrkanal som används av en central kommuni- kationsstation i det första kommunikationssyste- met som har täckning för abonnentenhetens posi- 10 15 20 25 30 35 O 517 906 o v» 0000 000000 O Oofioin 19 tion, varvid avsökningsorganet innefattar organ för avsökning av styrkanaler med början på en i förväg bestämd startstyrkanal, varvid den i för- väg bestämda startstyrkanalen motsvarar det logi- ska numret pá den styrkanal i en sekvens av styr- kanaler som finns efter styrkanalen med det i förväg bestämda kanalräknetalet.
4. Kommunikationssystemsanordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d för avsökning av ytterligare ett i förväg bestämt antal, av sekundära avsökningsorgan motsvarande ett kanalräknetal, styrkanaler för identifi- ering av och inställning på den styrkanal som används av en central kommunikationsstation i ett andra kommunika- tionssystem, som har täckning för abonnentenhetens posi- tion, varvid nämnda sekundära avsökningsorgan innefattar organ för avsökning av styrkanaler med början på en i för- väg bestämd startstyrkanal, varvid den i förväg bestämda startstyrkanalen motsvarar det första logiska numret pá styrkanalen i en sekvens av styrkanaler, om avsöknings- organet misslyckas med att identifiera och ställa in en styrkanal.
5. Kommunikationssystemsanordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d (a) bestämningsorgan för bestämning av närvaron av en BV: viss adress för ett abonnentenhetsstyrmeddelande i ett administrationsmeddelandetàg, som anger att det första kommunikationssystemet arbetar på abonnentenhetens position; och (b) ett sekundärt avsökningsorgan för avsökning av ytterligare ett i förväg bestämt antal, mot- svarande ett kanalräknetal, styrkanaler för iden- tifiering av och inställning på den styrkanal som används av en central kommunikationsstation i ett andra kommunikationssystem, som har täckning för abonnentenhetens position, varvid det sekundära avsökningsorganet innefattar organ för avsökning av styrkanaler med början pá en i förväg bestämd 10 15 20 25 30 35 517 906 IICIIÛ 900000 20 startstyrkanal, varvid den i förväg bestämda startstyrkanalen motsvarar det första logiska numret på styrkanalen i en följd av styrkanalen, om avsökningsorganet inte identifierar och stäl- ler in en styrkanal och bestämningsorganet följ- aktligen misslyckas med att bestämma närvaron av den särskilda adressen pà abonnentenhetsstyrmed- delandet i ett administrationsmeddelandetág.
6. Kommunikationssystemsanordning enligt patentkrav 3, k ä n n e t e c k n a d (a) (b) av: bestämningsorgan för bestämning av närvaron av en särskild adress för ett abonnentenhetsstyrmedde- lande i ett administrationsmeddelandetág som indikerar att det första kommunikationssystemet arbetar på abonnentenhetens position; och ett sekundärt avsökningsorgan för avsökning av ett i förväg bestämt antal, motsvarande ett kanalräknetal, styrkanaler före anropet av det första kommunikationssystemet för att identifiera och ställa in den styrkanal som används av en central kommunikationsstation i det första kommu- nikationssystemet, som har täckning för abonnent- enhetens position, varvid det sekundära avsök- ningsorganet innefattar organ för avsökning av styrkanaler med början pà en i förväg bestämd startstyrkanal, varvid den i förväg bestämda startstyrkanalen motsvarar det logiska numret pà styrkanalen i en följd av styrkanaler som finns efter den i förväg bestämd kanalräknetalsstyr- kanalen, om avsökningsorganet inte identifierar och ställer in en styrkanal och bestämningsorga- net följaktligen inte bestämmer närvaron av den särskilda adressen för abonnentenhetsstyrmed- delandet i ett administrationsmeddelandetág.
7. Abonnentenhet för avsökning av styrkanaler, där ett flertal radiokommunikationssystem samverkande täcker samma geografiska område, k ä n n e t e c k n a d av: 10 15 20 25 30 35 517 906 ou :coach 00000! IOIOQO 21 (a) mottagarorgan för mottagning av ett administra- tionsmeddelandetág pà en styrkanal, varvid admi- nistrationsmeddelandetàget innefattar ett i för- väg bestämt kanalräknetal, som representerar antalet styrkanaler som finns i ett kommunika- tionssystem; och (b) avsökningsorgan för avsökning av ett i förväg bestämt antal, motsvarande ett kanalräknetal, kanaler för identifiering av och inställning på styrkanalen som används av en central kommunika- tionsstation i ett första kommunikationssystem, som har täckning för abonnentenhetens position, varvid avsökningsorganet innefattar organ för avsökning av styrkanaler med början pá en i för- väg bestämd startstyrkanal, varvid den i förväg bestämda startstyrkanalen motsvarar det logiska numret pà den styrkanal i en följd av styrkanaler som finns efter den i förväg bestämda styrkanalen enligt kanalräknetalet.
8. Abonnentenhet enligt patentkrav 7, k ä n n e - t e c k n a d av ett sekundärt avsökningsorgan för av- sökning av ytterligare ett i förväg bestämt antal, mot- svarande ett kanalräknetal, styrkanaler för identifiering av och inställning pà den styrkanal som används av en central kommunikationsstation i ett andra kommunikations- system, som har täckning för abonnentenhetens position, varvid det sekundära avsökningsorganet innefattar organ för avsökning av styrkanaler med början pá en i förväg be- stämd startstyrkanal, varvid den i förväg bestämda start- styrkanalen motsvarar det första logiska numret på styr- kanalen i en följd av styrkanaler, om avsökningsorganet misslyckas med att identifiera och ställa in en styrkanal.
9. Abonnentenhet enligt patentkrav 7, k ä n n e - t e c k n a d av: (A) bestämningsorgan för bestämning av närvaron av en särskild adress, det, i ett administrationsmeddeladetàg som anger för abonnentenhetsstyrmeddelan- 10 15 20 25 30 35 (b) lo. t e c k n a d (a) (b) '2517 906 '- 22 att det första kommunikationssystemet arbetar på abonnentenhetens position; och ett sekundärt avsökningsorgan för avsökning av ytterligare ett i förväg bestämt antal, mot- svarande ett kanalräknetal, styrkanaler för iden- tifiering av och inställning pà den styrkanal som används av en central kommunikationsstation i ett andra kommunikationssystem, som har täckning för abonnentenhetens position, varvid det sekundära avsökningsorganet innefattar organ för avsökning av styrkanaler med början på en i förväg bestämd startstyrkanal, varvid den i förväg bestämda startstyrkanalen motsvarar det första logiska numret på styrkanalen i en följd av styrkanaler, om avsökningsorganet identifierar och ställer in en styrkanal och bestämningsorganet följaktligen misslyckas med att bestämma närvaron av den sär- skilda adressen för abonnentenhetsstyrmeddelandet i ett administrationsmeddelandetàg. Abonnentenhet enligt patentkrav 7, k ä n n e - av: bestämningsorgan för bestämning av närvaron av en särskild adress, för abonnentenhetsstyrmeddelan- de, i ett administrationsmeddelandetàg, som anger att det första kommunikationssystemet arbetar på abonnentenhetens position; och ett sekundärt avsökningsorgan för avsökning av ett i förväg bestämt antal, motsvarande ett kanalräknetal, styrkanaler, före anrop av det första kommunikationssystemet, för identifiering av och inställning pà den styrkanal som används av en central kommunikationsstation i det första kommunikationssystemet, som har täckning för abonnentenhetens position, varvid det sekundära avsökningsorganet innefattar organ för avsökning av styrkanaler med början pà en i förväg bestämd startstyrkanal, varvid den i förväg bestämda 10 15 20 25 30 35 OI -vunna oo 317 906 o IIIOII .vvs-u 0 001000 23 startstyrkanalen motsvarar det logiska numret pá styrkanalen i en följd av styrkanaler som finns efter den 1 förväg bestämda styrkanalen, mot- svarande kanalräknetalet, om avsökningsorganet identifierar och ställer in en styrkanal och bestämningsorganet följaktligen bestämmer när- varon av den särskilda adressen, i ett admini- strationsmeddelandetág, för abonnentenhetsstyr- meddelandet.
SE9303070A 1992-02-06 1993-09-21 Förfarande och anordning för bestämning av ett betjänande kommunikationssystem där kommunikationssystem arbetar samordnat SE517906C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US07/832,092 US5524278A (en) 1992-02-06 1992-02-06 Method and apparatus for determining a serving communication system where communication systems operate conjunctively
PCT/US1992/010528 WO1993016563A1 (en) 1992-02-06 1992-12-07 Method and apparatus for determining a serving communication system where communication systems operate conjunctively

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9303070D0 SE9303070D0 (sv) 1993-09-21
SE9303070L SE9303070L (sv) 1993-11-29
SE517906C2 true SE517906C2 (sv) 2002-07-30

Family

ID=25260665

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9303070A SE517906C2 (sv) 1992-02-06 1993-09-21 Förfarande och anordning för bestämning av ett betjänande kommunikationssystem där kommunikationssystem arbetar samordnat

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5524278A (sv)
JP (1) JPH06506819A (sv)
KR (1) KR0135989B1 (sv)
CA (1) CA2106663A1 (sv)
FI (1) FI111313B (sv)
SE (1) SE517906C2 (sv)
WO (1) WO1993016563A1 (sv)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2838465B2 (ja) * 1993-03-26 1998-12-16 松下電器産業株式会社 マイクロセルラーシステムの通信制御方法
US5542115A (en) * 1994-06-24 1996-07-30 Pioneer Tech Development Limited Paging method and apparatus
US5809419A (en) * 1994-12-14 1998-09-15 Motorola, Inc. Method for reducing channel scanning time
US5875387A (en) * 1995-04-07 1999-02-23 Motorola, Inc. Method and apparatus for receiving a radio signal within a home control channel in a multichannel radio communication system
KR0143316B1 (ko) * 1995-06-24 1998-08-17 김광호 셀룰라 단말장치에서 방해전파가 강한 약전계에서 서비스 진행방법
US6546261B1 (en) * 1996-06-10 2003-04-08 Morphics Technology, Inc. Method and apparatus for configuring communication apparatus in accordance with communication services and protocols
US5794146A (en) * 1996-08-14 1998-08-11 Sharp Microelectronics Technology, Inc. System and method for conserving battery power in a mobile station searching to select a serving cell
US6119003A (en) * 1996-09-09 2000-09-12 Nokia Mobile Phones Limited Methods and apparatus for performing automatic mode selection in a multimode mobile terminal
US5924026A (en) * 1997-03-04 1999-07-13 Nokia Mobile Phones Limited Exchange of system and terminal capabilities over the same analog control channel
US7940918B1 (en) * 1997-05-28 2011-05-10 Yablon Gilbert J Unified method and apparatus to simplify telephone area code dialing
US6529734B1 (en) * 1998-11-03 2003-03-04 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Bandwith supply dependent cell level
KR100392643B1 (ko) * 2000-12-07 2003-07-23 에스케이 텔레콤주식회사 듀얼모드 단말기의 이동성 지원을 위한 핸드오프 결정지원 방법
US7260393B2 (en) * 2003-09-23 2007-08-21 Intel Corporation Systems and methods for reducing communication unit scan time in wireless networks
US20080062961A1 (en) * 2006-08-24 2008-03-13 Motorola, Inc. Method and system for managing communication sessions in a plurality of communication networks
JP5156345B2 (ja) * 2007-11-13 2013-03-06 株式会社エヌ・ティ・ティ・ドコモ 移動通信方法、無線制御局及び無線基地局

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3611301C2 (de) * 1986-04-04 1997-09-25 Philips Patentverwaltung Mobilfunksystem mit Nachrichtenübertragungskanal und Organisationskanal
US4775999A (en) * 1986-10-31 1988-10-04 Motorola, Inc. Registration of radiotelephones in networked cellular radiotelephone systems
CA1282837C (en) * 1987-03-20 1991-04-09 Tetsuya Hanawa Apparatus for selecting control channel in mobile communication system
US4799253A (en) * 1987-07-20 1989-01-17 Motorola, Inc. Colocated cellular radiotelephone systems
US4775998A (en) * 1987-07-20 1988-10-04 Motorola, Inc. Cellular radiotelephone system having colocated base sites
US5020093A (en) * 1989-06-23 1991-05-28 Motorola, Inc. Cellular telephone operable on different cellular telephone systems
US4972455A (en) * 1989-06-23 1990-11-20 Motorola, Inc. Dual-bandwidth cellular telephone
US5119397A (en) * 1990-04-26 1992-06-02 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Combined analog and digital cellular telephone system having a secondary set of control channels
US5247701A (en) * 1990-06-29 1993-09-21 Motorola, Inc. On-site/trunking system frequency sharing
US5119502A (en) * 1990-08-30 1992-06-02 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Periodic system ordered rescan in a cellular communication system
US5301357A (en) * 1991-08-06 1994-04-05 Motorola, Inc. Method and system for handling improper registrations

Also Published As

Publication number Publication date
FI934336A0 (fi) 1993-10-01
SE9303070D0 (sv) 1993-09-21
WO1993016563A1 (en) 1993-08-19
CA2106663A1 (en) 1993-08-07
US5524278A (en) 1996-06-04
FI934336A (fi) 1993-10-01
JPH06506819A (ja) 1994-07-28
KR0135989B1 (ko) 1998-07-01
SE9303070L (sv) 1993-11-29
FI111313B (sv) 2003-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5666650A (en) Split neighbor lists for multiple hyperband capable cellular communications systems
KR100470374B1 (ko) 다중초대역무선통신시스템
US5787346A (en) Radio channel assignment method
US5276908A (en) Call set-up and spectrum sharing in radio communication on systems with dynamic channel allocation
KR101443246B1 (ko) 이동 통신 단말기의 무선 통신 네트워크로의 연결을 허용하기 위한 방법 및 시스템
KR101367087B1 (ko) 이동 통신 단말기의 무선 통신 네트워크로의 연결을 허용하기 위한 방법 및 시스템
US5159596A (en) Mobile communication system
US6421328B1 (en) Neighborhood list assimilation for cell-based microsystem
FI97593B (sv) Förfarande för styrning av på en direktkanal trafikerande abonnentstation i ett radiosystem, ett radiosystem samt en abonnentstation
SE517906C2 (sv) Förfarande och anordning för bestämning av ett betjänande kommunikationssystem där kommunikationssystem arbetar samordnat
EP0505106A2 (en) Split service in cellular telecommunications networks and methods therefore
US5541978A (en) Method and system for implementing a backup digital control channel within a cellular telecommunications network
GB2391136A (en) Cell search range in multi-operator networks
CN115348564A (zh) 直连链路资源配置方法、装置、系统及可读存储介质
US7979068B2 (en) Method and device for traversing a scan list in a communication system
TW201806351A (zh) 通訊控制裝置、無線通訊裝置、方法及程式
WO2021062584A1 (zh) 无线通信方法和终端设备
KR0159320B1 (ko) 디지탈 셀룰러 무선 통신 시스템의 무선 원격 리피터를 위한 방법 및 장치
JP2003250177A (ja) 移動可能な無線基地局を含む移動通信ネットワークシステム及び基地局制御局
GB2245126A (en) Mobile radio communications
JP2921782B2 (ja) 移動無線通信システムおよび移動無線通信方法
DK163161B (da) Biltelefonsystem med baade vhf- og uhf-kanaler
US20230062906A1 (en) Wireless communication apparatus, wireless network management apparatus, control method, and non-transitory computer-readable storage medium
KR100395035B1 (ko) 유휴 상태 무선 이동국의 공중망과 사설망 간의 핸드 오프방법
KR100395034B1 (ko) 유휴 상태 무선 이동국의 공중망과 사설망 간의 핸드 오프방법

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed