SE516887C2 - Signalbehandling i kommunikationssystem - Google Patents

Signalbehandling i kommunikationssystem

Info

Publication number
SE516887C2
SE516887C2 SE9500668A SE9500668A SE516887C2 SE 516887 C2 SE516887 C2 SE 516887C2 SE 9500668 A SE9500668 A SE 9500668A SE 9500668 A SE9500668 A SE 9500668A SE 516887 C2 SE516887 C2 SE 516887C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
communication system
signal
mobile station
cdma
communication
Prior art date
Application number
SE9500668A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9500668L (sv
SE9500668D0 (sv
Inventor
Barry J Menich
Michael D Kotzin
Original Assignee
Motorola Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Motorola Inc filed Critical Motorola Inc
Publication of SE9500668D0 publication Critical patent/SE9500668D0/sv
Publication of SE9500668L publication Critical patent/SE9500668L/sv
Publication of SE516887C2 publication Critical patent/SE516887C2/sv

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/14Reselecting a network or an air interface
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04BTRANSMISSION
    • H04B7/00Radio transmission systems, i.e. using radiation field
    • H04B7/14Relay systems
    • H04B7/15Active relay systems
    • H04B7/204Multiple access
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/0005Control or signalling for completing the hand-off
    • H04W36/0055Transmission or use of information for re-establishing the radio link
    • H04W36/0066Transmission or use of information for re-establishing the radio link of control information between different types of networks in order to establish a new radio link in the target network

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Position Fixing By Use Of Radio Waves (AREA)

Description

25 30 35 516 887 I lot' I 0 som skall överföras ofta att man tar en basbandssignal (t ex en talkanal) med en bandbredd på endast några få kilohertz och sprider signalen som skall överföras över ett frekvensband som kan vara många megahertz brett.
Detta åstadkommes genom att man modulerar signalen som skall överföras med informationen som skall sändas och med en bredbandig kodningssignal. kan bäddas in i den bandspridda signalen på flera sätt. Ett sätt är Informationen (dvs en meddelandesignal) att lägga till informationen till spridningskoden före användningen av denna för spridande modulering. Denna teknik kan användas i direktsekvens- och frekvenshopp- system. Det skall påpekas att informationen som sänds måste vara i digital form när den fogas till spridnings- koden, eftersom kombinationen av spridningskoden och informationen, i typfallet en binär kod, inbegriper modulo-2-addition. Såsom ett alternativ kan informationen eller meddelandesignalen användas för att modulera en bärvåg innan den sprids.
Således måste ett bandspridningssystem ha två egen- skaper: (1) den transmitterade bandbredden skall vara mycket större än bandbredden eller raten hos informatio- nen som sänds och (2) någon annan funktion än den infor- mation som sänds används för att bestämma den resulte- rande, modulerade kanalbandbredden.
En särskild typ av bandspridningskommunikationstek- nik, som är känd som direktsekvens, fungerar så att en bärvåg moduleras med en digital kodsekvens, vars bithas- tighet är mycket högre än informationssignalens band- bredd.
Flera kommunikationskanaler allokeras genom att man utnyttjar ett flertal spridningskoder inom en del av radiospektrumet, varvid varje kod är unikt tilldelad till en mobilstation. De unika spridningskoderna är företrä- desvis ortogonala mot varandra, så att korskorrelationen mellan spridningskoderna är ungefär noll. Överförda sig- naler kan återhämtas från kommunikationskanalen genom 10 15 20 25 30 35 516 887 - 3 - n u. ',, 01 9 00,4...
I n samling ("despreading") av en signal som är representativ för summan av signalerna på kommunikationskanalen med en spridningskod som är relaterad till den överförda signa- len som skall âterhämtas från kommunikationskanalen.
Vidare kan den mottagna signalen, när spridningskoderna är ortogonala mot varandra, korreleras med en särskild spridningskod så att endast den önskade signalen, som är relaterad till den särskilda spridningskoden återhämtas.
Handoff av bandspridningsmobilenheter mellan cell- platserna i ett bandspridningssystem utföres med utnytt- jande av mobilstationernas funktioner för mobilassisterad handoff (MAHO). Vanligtvis gör bandspridningsmobilstatio- nerna mätningar på pilotkanaler som tillhör varje cell- plats. Pilotkanaler är unika koder i bandspridningssys- temet vilka mobilstationen känner på förhand. Märkningen av vilken som helst pilotkanal är sammansatt av en styr- keindikering och en fasmätning av piloten i förhållande till en tidsstandard som används av bandspridningssys- temet. Listan över pilotkanaler att använda av mobilsta- tionen när denna bestämmer handoff-lämpligheten skickas till mobilstationen vid tiden för upprättande av anrop eller via ett speciellt meddelande under trafikkanalsope- rationer. När mobilstationen observerar att den uppmätta styrkan på en viss pilotkanal överskrider en förutbestämd tröskel skall mobilstationen signalera till basstationen med denna information i en begäran av handoff. Handoff påbörjas därefter på initiativ av basstationsutrust- ningen.
En speciell form av handoff, som är känd som "mjuk handoff" är möjlig i bandspridningssystemet av direktsek- venstyp. Detta beror på det faktum att alla kommunikatio- ner mellan mobilstationer och basstationer sker på samma frekvens/kommunikationskanal. Mjuk handoff gör det möj- ligt för mobilstationen att kommunicera med flera bassta- tioner samtidigt, och underlättar följaktligen mottagning av både basstationsutrustningen och mobilstationerna. 10 15 20 25 30 35 516 887 . - 4 to oc» ,,' z .
System med smalbandig frekvensmodulering (FM) förlä- ner intelligens till en bärvåg genom att variera bärvå- gens frekvens inom ett förutbestämt område (maximal de- viation). Sådana system är kända, och ett sådant exempel tillämpat på cellulära kommunikationer är det cellulära systemet "Advanced Mobile Phone Service (AMPS)", som specificeras av "Electronic-Industries Association".
P g a att smalbandiga system, såsom AMPS, inte understöd- jer MAHO så kräver handoff av en mobilstation från en cellplats till någon annan cellplats intervention av det cellulära systemet. Mobiltelefonväxeln (MSC) i ett smal- bandigt system bestämmer möjliga målkandidater för ett samtal som erfordrar handoff. Närmare bestämt kan en avsökande, eller lokaliserande, mottagare användas på den nuvarande betjäningscellplatsen för att detektera behovet av handoff (baserat på en låg, mottagen signal- styrka) och på målkandidatcellplatsen (genom kommandon från nämnda MSC) för att bestämma lämpligheten av att den cellen understödjer samtalet. Under det att många hand- off-algoritmer skulle kunna existera och existerar utförs en handoff vanligtvis när en cellplats uppfattar mobil- stationens signalstyrka som starkare än den nuvarande betjänande cellplatsen.
När bandspridningsteknologin blir införd i nästa generation cellulära system uppkommer praktiska system- komplikationer p g a naturen hos cellulära system. Exem- pelvis kan det i cellulära system som innefattar både kanaler med bandspridning och smalbandiga FM-kanaler bli nödvändigt att utföra handoff mellan båda kanaluppsätt- ningarna när förhållandena berättigar till detta. En sådan handoff skulle endast kunna ske för mobilstationer som har dubbelmodskaraktär, så att de understödjer både bandspridningssignalering och smalbandig signalering. När en mobilstation kommunicerar med det cellulära systemet på en bandspridningskanal är det inte möjligt för band- spridningspartiet av systemet att bestämma mobilstatio- nens handoff-lämplighet eftersom överföringarna sprids 10 15 20 25 30 35 516 887 ..5 . v n I! nov g. över en bandbredd som är större än den smalbandiga kana- lens bandbredd. Vidare understödjer FM-partiet av det cellulära systemet inte bandspridningspilotkanaler_ Sys- tem kan byggas upp på ett sådant sätt att bandsprid- ningspartiet av systemet och det smalbandiga partiet av systemet inte överlappar varandra. Följaktligen skulle ett cellulärt system som tillämpar både bandspridnings- täckning och smalbandig täckning behöva utföra handoff för att upprätthålla kontinuiteten i ett samtal när en mobilstation förflyttar sig från området för den först- nämnda till området för den sistnämnda. Detta är möjligt tack vare att mobilstationer som är utformade för det cellulära systemet är av typen dubbelmod och har förmågan att alstra och tolka såväl bandspridningssignalering som smalbandig signalering. Lösningar enligt känd teknik för att utföra handoff från bandspridningsdelen av systemet till den smalbandiga delen av systemet antar att det finns överlappning i RF-täckningen mellan delarna. Så- ledes har det inte funnits något direkt sätt att garan- tera att mobilstationen skulle uppleva adekvat RF-täck- ning vid genomförande av en handoff i ett system utan överlappning.
Således finns det ett behov av en mekanism med vilken handoff kan ske från bandspridningsdelen av ett cellulärt system till den smalbandiga delen utan någon ökning av utrustningskostnaden för den smalbandiga ut- rustningen och med en full garanti att en mobilstation har adekvat RF-täckning inom det cellulära systemets smalbandiga del vid utförande av handoff-processen.
Kort beskrivning av ritningarna Fig 1 visar allmänt en DS CDMA-basstation och AMPS- -basstationer som är anslutna till respektive MSC i ett kommunikationssystem som kan användas för att på ett för- delaktigt sätt utnyttja föreliggande uppfinning.
Fig 2 visar allmänt, i blockschemaform, en bassta- (BSC) AMPS-basstationerna enligt fig 1. tionsstyrenhet och sändtagare som är placerade i IOIOOO 10 15 20 25 30 35 516 887 - 6 c u: non nu. f , Fig 3 visar en talkanalsstyrenhet (VCC) cerad i den i fig 2 visade BSC:n och som används för att som är pla- styra avsökningen och talsändtagarna som visas i fig 2.
Fig 4 visar allmänt ett schema över en mottagare som används för att ta emot och behandla en smalbandig signal i enlighet med uppfinningen.
Fig 5 visar en alternativ väg för DS CDMA-signaler på en AMPS-cellplats i enlighet med uppfinningen.
Detalierad beskrivning av en föredragen utföringsform Såsom visas i fig 1 innefattar ett cellulärt system ett första kommunikationssystem (ett bandspridningssys- och tem), som betecknas av basstationen 130 i cell 100, ett omgivande, andra kommunikationssystem (ett analogt system), som anges med basstationer 135-138 i celler 105-108. ningssystemet ett kommunikationssystem med koddelad fler- (DM CDMA), analoga systemet är det avancerade mobiltelefonsystemet (AMPS). Ett exempel på ett DS CDMA-system beskrivs i det I den föredragna utföringsformen är bandsprid- användaråtkomst av direktsekvenstyp medan det amerikanska patentet nr 5 103 459, Gilhousen et al., ingivet 25 juni 1990, som införlivas häri genom hänvis- ning. Systemets framkanaler består av trafikbärande kana- ler, kanaler för personsökning och överföring av syste- mets administrativa information, en synkroniseringskanal, och en pilotkanal som används för handoff-syften och fasföljning av mobilstationens mottagarsystem. Såsom visas i fig-1 är en mobilstation 125 engagerad i ett aktivt samtal med DS-CDMA-systemet. DS CDMA-systemet visas endast som en enda cell 100 av bekvämlighetsskäl; i verkligheten kan DS CDMA utföras av många celler. När den omges av DS CDMA-celler utför mobilstationen 125 mät- ningar på pilotsignaler som härrör från basstationer i de omgivande DS CDMA-systemscellerna för att bestämma om det behövs någon handoff inom DS CDMA-systemet.
I det scenario som visas i fig 1 omges ett DS CDMA- -system av AMPS. När mobilstationen 125 förflyttar sig bortom gränsen för DS CDMA-cellen 100 in i en AMPS-cell, 10 15 20 25 30 35 516 887 _ 7 -- --- -v v o CDMA-basstationen 130 behovet av handoff genom att den utnyttjar resultaten exempelvis cellen 106, detekterar DS av de pilotmätningar som tillförs av mobilstationen 125.
Baserat på de av mobilstationen 125 tillförda mätningarna bestämmer DS CDMA-basstationen 130 att mobilstationen 125 har förflyttat sig utanför DS CDMA-täckningsområdet och att handoff är önskvärt till en AMPS-basstation, AMPS-basstationen 136.
Varje AMPS-basstation 135-138 innefattar ett flertal sändare och mottagare som arbetar på åtminstone på en t ex kanal för duplexsignalering och ett flertal duplextalka- naler. Ett konventionellt system utnyttjar sändare och mottagare av den typ som beskrivs i Motorola Instruction Manual Nr 68P81058E05-A, som publicerades av Motorola Schaumburg, IL., 1989. allmänt sändtagare och tillhörande styrmaskinvara, påträffas i en AMPS-basstation 135-138. En basstations- (BSC) och åstadkommer gränssnittet mellan AMPS-basstationerna 135-138 och AMPS-MSC 120. En basstationsstyrenhet (BSC) 200 är uppbyggd av en cellplatsstyrenhet (CSC) 203, en (VCC) 212, en signaleringskanalsstyr- och ett utökat flerportsgränssnitt Service Publications, Fig 2 visar SOIII styrenhet 200 består vanligtvis av fyra kretskort talkanalsstyrenhet (SCC) 206, (visas ej). enhet (EMPI) kort kan användas för att åstadkomma BSC-redundans.
En identisk, sekundär uppsättning av Till- sammans åstadkommer dessa kort talkanalstilldelning, signaleringskanalsstyrning, uppträdandeövervakning och andra styrfunktioner som används av AMPS MSC 120 för att initiera anrop, bestämma kanalallokering och ta handoff- -beslut.
VCC 212 styr de primära talsändtagarna 222-225 och avsökningsmottagaren 221. Fig 3 visar allmänt ett block- som kan nyttjas för att implemen- (CPU 306) såsom en från Motorola, schema över en VCC 212, tera föreliggande uppfinning. Centralenheten kan vara en mikroprocessor, Inc. tillgänglig MC6809. de primära talkanalssändtagarna 222-225 och avsöknings- Denna CPU 306 används för att styra 10 15 20 25 30 35 516 887 :II- 8 V --- uu o I 000 00 mottagaren(-mottagarna) 221 i enlighet med programmerade som är lagrade i ett RAM och EPROM 312. byggnad av föreliggande uppfinning som inte är redundant steg, I en upp- kan VCC 212 styra upp till 30 kanaler i en radioutrust- som nyttjar SSDA 310, ett talsändtagargränssnitt 320 och ett avsökningsmotta- ning och en avsökningsmottagare, gargränssnitt 322. Signaleringsdatakodning och -avkodning styrs via SSDA 308 och signaleringskodnings- och signal- återhämtningsgränssnitt 318. Sändtagarna väljs genom ak- tivering av drivenheter 324, som styrs av centralenheten (PIA) I den redundanta uppbyggnad som erfordrar två VCC:er 306 via anpassningsgränssnitt mot kringutrustning 314. kan varje sändtagare (som har två portar) kommunicera med båda dessa VCC:er. Under normala driftsförhållanden styr varje VCC aktivt hälften av kanalerna medan de utbyter styr- och statusmeddelanden med den andra halvan. Anpass- ningen till en redundant CSC åstadkommes via ADLC 304.
I AMPS-systemet anländer en Överförd, smalbandig signal från en mobilstation 125 till en av talsändtagarna 222-225 via ett matris-RF-kort (visas ej) eller anländer till en avsökningsmottagare 221 via ett sektoromkopplar- kort tagarmaskinvara som används för att demodulera den över- (visas ej). Fig 4 visar allmänt ett schema över mot- förda, smalbandiga signalen och bestämma ett signalkvali- (SSI) nalen. Såsom visas i fig 4 har mottagaren som insignal en tetsvärde eller en signalstyrkeindikering för sig- jämn eller udda signal för diversitetsmottagarsyften. Ett jämnt blandar-/IF-kort 405 accepterar den jämna signalen, medan ett udda blandar-[IF-kort 410 accepterar den udda signalen. Bägge blandar-/IF-korten 405, 410 har en insig- nal från en sidstegssyntetisator 400, som fungerar som en (LO) Ett in- jektions-/förstärkarkort 415 tillhandahåller en annan första lokaloscillator för blandarändamål. insignal till varje blandar-/IF-kort 405, 410 och funge- IF-IC:er 445, som i den föredragna utföringsformen är från rar som en andra LO för blandarändamål. 450, Signetics tillgänglig komponent nr TDA 1576, åstadkommer IOOIOI 10 15 20 25 30 35 516 gaf -::; 9 vv :oo f, begränsning, kvadraturdetektering och förstärkning för att alstra en audioutsignal som är ytterligare förstärkt och som matas till ett audiostyrkort 420 för behandling av den smalbandiga signalen. SSI-detektering utförs med hjälp av interna kretsar i nämnda IF-IC:er 445, 450 och med hjälp av diskreta kretsar för utökning av SSI-detek- teringens område. Utgångarna från nämnda IF-IC:er 445, 450 alstrar var för sig linjära SSI-signaler. Dessa SSI- -signaler matas till audiostyrkortet 420 där de används för att driva en diversitetsomkopplare 425, som i sin tur används för att aktivera/deaktivera en audioomkopplare 430. Utsignalen från audioomkopplaren 430 är det ljud som Detta ljud utmatas till AMPS-MSC 120 via konventionella tele- fonledningar. representerar kommunikationen från abonnenten 125.
I AMPS-cellerna 105-108 mottar en avsökningsmotta- gare 221, som är placerad i AMPS-basstationerna 135-138, signaler via antenner och frontutrustning, exempelvis an- tenn 500 och frontutrustning 503 i fig 5. En avsöknings- mottagare 221 i en AMPS-basstation 135-138 gör mätningar på mobilstationer, såsom mobilstationen 125, tentiella kandidater för handoff, mätresultat till den näst högsta enheten i AMPS-cellplat- som är po- och rapporterar dessa sens styrhierarki, vilken i den föredragna utföringsfor- men är AMPS-MSC 120.
Fig 5 visar också en alternativ väg för DS CDMA-sig- naler på en AMPS-cellplats 105-108 i enlighet med uppfin- ningen. Den alternativa vägen når utrusntingen 521, som behandlar signaler för mobilstationer som kommunicerar på DS CDMA-tal-/datatrafikkanaler. Utrustningen 521 innefat- tar bland annat, en DS CDMA-mottagare med förmåga att låsa på och mäta signalstyrkan i den DS CDMA-signal som motsvarar en viss DS CDMA-kommunikation på en tal-/data- trafikkanal. Om mobilstationen 125 kommunicerar med DS CDMA-basstationen 130 och erfordrar en handoff från DS CDMA-systemet till AMPS så utnyttjas utrustningen 521, som är placerad på en AMPS-cellplats 105-108, för att 10 15 20 25 30 35 516 887 ..' 10 v- Ino qg* UI O 00000; o I mäta DS CDMA-signalen som sänds av mobilstationen 125 i syfte att utföra en handoff från DS CDMA-systemet till AMPS.
Utrustningen 521 innefattar vidare en CDMA-mottagar- styrenhet 515, som har ansvaret för att styra CDMA-motta- gare 506. Information som avser CDMA-kommunikationer vilka erfordrar handoff överförs från CDMA MSC 121 till CDMA-mottagarstyrenheten 515. Denna information hänför sig närmare bestämt till upplänksmodulering (mobilstatio- nens 125 sändning) för den specifika kommunikationen ifråga och innefattar lång användarkod ("User Long Code"), Walsh-tilldelning, mobilstationens 125 nuvarande utsignalseffekt, och fasförskjutning i pseudoslumpbrus (PN) i förhållande till CDMA-basstationen 130. Med denna information utnyttjar CDMA-mottagaren 506 därefter väl- kända, adaptiva faslåsningstekniker (CDMA-mottagaren 506 har tidigare synkroniserats med DS CDMA-systemet i en initiering) för att låsa på och mäta (eller detektera) en signalnivå för kommunikationen i fråga. Signalnivån kvan- tifieras, kodas och skickas till AMPS-sändaren 509. Till AMPS-sändaren 509 inmatas även information rörande en kodad AMPS-kanal och SAT, som används för att alstra en med AMPS kompatibel signal. AMPS-sändaren 509 anpassar också den alstrade signalens nivå så att den blir väsent- ligen proportionell mot den av CDMA-mottagaren 506 detek- terade signalen. Notera att AMPS-sändarens 509 uteffekts- område inte behöver vara lika med det dynamiska området för den inkommande DS CDMA-signalen, eftersom effektomrà- det som är av intresse begränsas till avsökningsmottaga- rens 221 effektomràde. AMPS-sändarens 509 utsignal är en anpassad, alstrad signal 510 som matas till avsöknings- mottagaren 221 för behandling som är relaterad till AMPS- -funktioner.
Det är viktigt att notera tidanpassningen för pro- cessen att begära handoff-mätning. CDMA-mottagarstyr- kretsen 515 måste alstra AMPS-kanalen med SAT och hålla den signalen under den tid som det tar för avsöknings- 10 15 51s_sa7 -gig '11- ' " "° ~- - acc oo mottagaren 221 att göra den erforderliga mätningen. Denna hålltid kan variera mellan infrastruktursleverantörer av AMPS-basstationerna 135-138 och kan styras via paramete- riseringsindata till CDMA~mottagaren 506. Utrustningen 521 skulle behöva hantera kombinationerna av AMPS-kanals- -/SAT-alstringen under drift med vilken som helst av CDMA-mottagarna för att undvika problem med att skilja en CDMA-kommunikation från en annan. Det är också viktigt att notera att AMPS-sändaren 509 kan användas för att alstra många olika AMPS-frekvenser med olika SAT~tilldel- ningar samtidigt.
Detta är nödvändigt i det fall där flera handoff till AMPS-cellen sker samtidigt.
Under det att uppfinningen har visats och beskrivits särskilt under hänvisning till en särskild utföringsform inses av fackmannen på området att många olika ändringar av utformning och detaljer kan göras utan att man avviker från uppfinningstanken.

Claims (10)

5 10 15 20 25 30 35 s1e_sz_a7 " 12 U IQ nog ,. PATENTKRAV
1. l. Signalbehandlingsförfarande k ä n n e t e c k - n a t av stegen att: detektera, i ett första kommunikationssystem, en nivå hos en signal som sänds av en mobilstation; alstra en signal som är kompatibel med ett andra kommunikationssystem; ställa in nivån hos den alstrade signalen, som är kompatibel med ett andra kommunikationssystem, så att den blir väsentligen proportionell mot den detekterade nivån hos den av mobilstationen i det första kommunika- tionssystemet sända signalen; och inmata den inställda, alstrade signalen till det andra kommunikationssystemt för behandling som är rela- terad till funktioner hos det andra kommunikationssys- temet.
2. Förfarande enligt patentkrav l, k ä n n e - t e c k n a t av att det första kommunikationssystemet vidare innefattar antingen ett kommunikationssystem med (TDMA) tionssystem med koddelad fleranvändaråtkomst eller ett kommunika- (CDMA). k ä n n e - tiddelad fleranvändaråtkomst
3. Förfarande enligt patentkrav l, t e c k n a t av att det andra kommunikationssystemet vidare innefattar ett analogt cellulärt radiotelefon- system.
4. Förfarande för att förenkla handoff mellan kommu- nikationssystem som inte är lika, k ä n n e t e c k - n a t av stegen att: detektera, i en mottagare i ett första kommuni- kationssystem, en nivå hos en signal som sänds av en mobilstation vilken kommunicerar i det första kommunika- tionssystemet; alstra en transmissionssignal som är kompatibel med ett andra kommunikationssystem; 000000 10 15 20 25 30 35 516 887 13_ 000009 OI 0 OO I ställa in nivån hos transmissionssignalen, som är kompatibel med ett andra kommunikationssystem, så att den blir väsentligen proportionell mot den detekterade nivån hos signalen som sänds av den med det första kommu- nikationssystemt kommunicerande mobilstationen; och inmata den inställda, alstrade signalen till en mottagare i det andra kommunikationssystemet för behand- ling som är relaterad till handoff-funktioner.
5. Förfarande enligt patentkrav 4, k ä n n e - t e c k n a t av att det första kommunikationssystemet vidare innefattar antingen ett kommunikationssystem med (TDMA) tionssystem med koddelad fleranvändaråtkomst eller ett kommunika- (CDMA). k ä n n e - tiddelad fleranvändaråtkomst
6. Förfarande enligt patentkrav 4, t e c k n a t av att det andra kommunikationssystemet vidare innefattar ett analogt, cellulärt radiotelefon- system.
7. Anordning för förenkling av handoff mellan kommu- nikations-system som är olika, k ä n n e t e c k n a d av: ett organ för detektering av en nivå hos en signal som sänds av en mobilstation i ett första kommuni- kationssystem; ett organ för alstring av en signal som är kom- patibel med ett andra kommunikationssystem; ett organ för att ställa in den alstrade signa- len, som är kompatibel med det andra systemet, så att den blir väsentligen proportionell mot den detekterade nivån hos den av mobilstationen i det första kommunikationssys- temet sända signalen; och ett organ för överföring av den inställda, alst- rade signalen, som är kompatibel med det andra systemet, till det andra kommunikationssystemet för behandling som är relaterad till handoff-funktioner.
8. Anordning enligt patentkrav 7, k ä n n e - t e c k n a d vidare innefattar ett kommunikationssystem med koddelad av att det första kommunikationssystemet 10 15 20 25 ut Ooniuø 14 " "' " ' ' och att det andra kommunika- cellulärt (CDMA) tionssystemet vidare innefattar ett analogt, fleranvändaråtkomst radiotelefonsystem.
9. Anordning enligt patentkrav 7, k ä n n e - t e c k n a d andra kommunikationssystem kompatibel signal vidare inne- av att organet för alstring av en med ett fattar ett organ för alstring av en frekvensmodulerad (FM) (SAT) modulerad därpå. signal som har en audioton för övervakning
10. Anordning för möjliggörande av mätning på en mobilstation som kommunicerar i ett kommunikationssystem (CDMA) form av ett analogt radiotelefonsystem, med koddelad fleranvändaråtkomst i ett målsystem i k ä n n e - t e c k n a d av: en CDMA-mottagare för detektering av signal- styrkan hos en av mobilstationen sänd signal; ett organ för alstring av en med det analoga radiotelefonsystemet kompatibel signal; ett organ för inställning av en signalstyrka hos den alstrade signalen, som är kompatibel med det ana- loga radiotelefonsystemet så att den blir väsentligen porportionell mot signalstyrkan hos den av mobilstationen sända signalen; och ett organ för inmatning av den inställda, alstrade signalen till en mottagare i det analoga radio- telefonsystemet.
SE9500668A 1993-06-25 1995-02-23 Signalbehandling i kommunikationssystem SE516887C2 (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US08/083,118 US5313489A (en) 1993-06-25 1993-06-25 Signal processing in communication systems
PCT/US1994/005972 WO1995001017A1 (en) 1993-06-25 1994-05-27 Signal processing in communication systems

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9500668D0 SE9500668D0 (sv) 1995-02-23
SE9500668L SE9500668L (sv) 1995-04-18
SE516887C2 true SE516887C2 (sv) 2002-03-19

Family

ID=22176299

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9500668A SE516887C2 (sv) 1993-06-25 1995-02-23 Signalbehandling i kommunikationssystem

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5313489A (sv)
JP (1) JPH08500947A (sv)
KR (1) KR0142247B1 (sv)
BR (1) BR9405373A (sv)
CA (1) CA2140442A1 (sv)
IL (1) IL109783A (sv)
SE (1) SE516887C2 (sv)
WO (1) WO1995001017A1 (sv)

Families Citing this family (39)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2972445B2 (ja) * 1992-07-17 1999-11-08 日本電気通信システム株式会社 電界レベル測定方式
US5870427A (en) * 1993-04-14 1999-02-09 Qualcomm Incorporated Method for multi-mode handoff using preliminary time alignment of a mobile station operating in analog mode
US5509035A (en) * 1993-04-14 1996-04-16 Qualcomm Incorporated Mobile station operating in an analog mode and for subsequent handoff to another system
SE518014C2 (sv) * 1993-06-25 2002-08-13 Motorola Inc Mobilsystem och metod för användning och överlämning mellan smalbandig och bredbandig kommunikation
GB2292286B (en) * 1994-08-06 1998-09-09 Motorola Inc Radio communications device and method
US6035197A (en) 1994-12-29 2000-03-07 Cellco Partnership Method and system for providing a handoff from a CDMA cellular telephone system
GB2297460B (en) 1995-01-28 1999-05-26 Motorola Ltd Communications system and a method therefor
US5594718A (en) * 1995-03-30 1997-01-14 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for providing mobile unit assisted hard handoff from a CDMA communication system to an alternative access communication system
KR100220139B1 (ko) * 1995-05-31 1999-09-01 다치카와 게이지 코드분할다중접속(cdma) 이동 통신 방법, 시스템 및 이동국장치
WO1996039749A1 (en) * 1995-06-05 1996-12-12 Omnipoint Corporation Timing adjustment control for efficient time division duplex communication
US5754542A (en) * 1995-07-31 1998-05-19 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for system determination in a multi-mode subscriber station
US5680395A (en) * 1995-08-15 1997-10-21 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for time division duplex pilot signal generation
US5790515A (en) * 1995-08-28 1998-08-04 Motorola, Inc. Method and apparatus for sorting walsh indexes in a communication system receiver
US5878036A (en) * 1995-12-20 1999-03-02 Spartz; Michael K. Wireless telecommunications system utilizing CDMA radio frequency signal modulation in conjunction with the GSM A-interface telecommunications network protocol
US5978679A (en) * 1996-02-23 1999-11-02 Qualcomm Inc. Coexisting GSM and CDMA wireless telecommunications networks
US5708657A (en) * 1996-04-02 1998-01-13 Electronics And Telecommunications Research Institute Apparatus for interfacing mobile switching center(MSC) with base station controller(BSC) of CDMA mobile system
US6449305B1 (en) * 1996-05-10 2002-09-10 Motorola, Inc. Method and apparatus for performing handoff in a spread-spectrum communication system
US5917811A (en) * 1996-05-22 1999-06-29 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for measurement directed hard handoff in a CDMA system
US5828661A (en) * 1996-05-22 1998-10-27 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for providing a cone of silence in a cellular communication system
US6055427A (en) * 1996-07-18 2000-04-25 Nokia Telecommunications Oy Hard handoff and a radio system
US5937019A (en) * 1996-08-07 1999-08-10 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for reliable intersystem handoff in a CDMA system
JP3229928B2 (ja) * 1996-10-25 2001-11-19 沖電気工業株式会社 移動通信システム
US5920818A (en) * 1996-12-03 1999-07-06 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Apparatus and method for controlling communications in a multi-network, wireless communication system
US6026301A (en) * 1996-12-17 2000-02-15 Northern Telecom Limited Method for hard handoff in a CDMA cellular environment
US6021328A (en) * 1996-12-19 2000-02-01 Northern Telecom Limited Radio link quality handoff trigger
US6018521A (en) * 1996-12-27 2000-01-25 Motorola, Inc. Network interface subsystem for use in an ATM communications system
US5901145A (en) * 1997-02-28 1999-05-04 Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) Mobile station handoff between a spread spectrum communications system and a frequency division communications system
JP3821537B2 (ja) * 1997-05-20 2006-09-13 富士通株式会社 データ通信システム
US5995829A (en) * 1997-07-03 1999-11-30 Nokia Mobile Phones Programmable system determination in dual-mode wireless communications systems
US6463298B1 (en) * 1997-09-29 2002-10-08 Qualcomm Incorporated Method of acquiring an alternate communication system upon failure of reverse link communications
JP2930206B1 (ja) * 1998-03-30 1999-08-03 埼玉日本電気株式会社 移動通信システムのハンドオフ装置
US7876729B1 (en) 1998-07-20 2011-01-25 Qualcomm Incorporated Intersystem base station handover
US6393286B1 (en) * 1999-11-17 2002-05-21 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Method for improving handovers between mobile communication systems
KR100350481B1 (ko) * 1999-12-30 2002-08-28 삼성전자 주식회사 비동기 이동통신시스템에서 동기 이동통신시스템으로의핸드오프 수행장치 및 방법
US7058116B2 (en) * 2002-01-25 2006-06-06 Intel Corporation Receiver architecture for CDMA receiver downlink
US20060039332A1 (en) * 2004-08-17 2006-02-23 Kotzin Michael D Mechanism for hand off using subscriber detection of synchronized access point beacon transmissions
US20060040656A1 (en) * 2004-08-17 2006-02-23 Kotzin Michael D Mechanism for hand off using access point detection of synchronized subscriber beacon transmissions
US7224970B2 (en) * 2004-10-26 2007-05-29 Motorola, Inc. Method of scanning for beacon transmissions in a WLAN
US8472998B2 (en) * 2006-09-05 2013-06-25 Motorola Mobility Llc System and method for achieving WLAN communications between access point and mobile device

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4222115A (en) * 1978-03-13 1980-09-09 Purdue Research Foundation Spread spectrum apparatus for cellular mobile communication systems
US5056109A (en) * 1989-11-07 1991-10-08 Qualcomm, Inc. Method and apparatus for controlling transmission power in a cdma cellular mobile telephone system
US5093840A (en) * 1990-11-16 1992-03-03 Scs Mobilecom, Inc. Adaptive power control for a spread spectrum transmitter
US5164958A (en) * 1991-05-22 1992-11-17 Cylink Corporation Spread spectrum cellular handoff method
US5179571A (en) * 1991-07-10 1993-01-12 Scs Mobilecom, Inc. Spread spectrum cellular handoff apparatus and method
US5216692A (en) * 1992-03-31 1993-06-01 Motorola, Inc. Method and apparatus for adjusting a power control threshold in a communication system

Also Published As

Publication number Publication date
CA2140442A1 (en) 1995-01-05
JPH08500947A (ja) 1996-01-30
IL109783A (en) 1997-02-18
KR0142247B1 (ko) 1998-07-01
BR9405373A (pt) 1999-09-08
SE9500668L (sv) 1995-04-18
WO1995001017A1 (en) 1995-01-05
US5313489A (en) 1994-05-17
SE9500668D0 (sv) 1995-02-23
KR950703234A (ko) 1995-08-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE516887C2 (sv) Signalbehandling i kommunikationssystem
JP4294219B2 (ja) ハンドオフを行うためのシステムおよび方法
US6563807B1 (en) Inter-frequency handoff execution method and apparatus in mobile communication system
US6230022B1 (en) Transmitting method and apparatus, and sending power controlling method
EP0783804B1 (en) Multiple band radio
US5940743A (en) Power control of mobile station transmissions during handoff in a cellular system
US7912030B2 (en) Base station and communication system
KR200296458Y1 (ko) 핸드오버를 시작할지를 결정하는 원격 네트워크 제어기
US5517675A (en) Signal transmission synchronization in a communication system
US9456428B2 (en) Method and apparatus for allowing soft handoff of a CDMA reverse link utilizing an orthogonal channel structure
KR970008670B1 (ko) 통신 시스템에서의 신호 송신 및 수신 방법
JP2001285159A (ja) 移動局装置および送信電力制御方法
KR19990076622A (ko) 변조된신호의복조장치및방법
KR100460019B1 (ko) Cdma 방식의 셀룰러 시스템 및 기지국 지정 방법
US6907014B1 (en) Apparatus and method for TDMA-TDD based transmission/reception
EP0674451A2 (en) A data transmission method, transmitter, and receiver
KR100340833B1 (ko) 시디엠에이 이동 통신 시스템 및 그 시스템에 사용하는 전송 전력 제어 방법
EP0991204A2 (en) A transmission power control method using a pilot symbol pattern
EP1185124A1 (en) Mobile station apparatus and radio communication method
JP2000165290A (ja) スペクトル拡散通信方法およびスペクトル拡散通信装置
JPH08168075A (ja) 移動無線装置
CA2506754A1 (en) Soft handoff of a cdma reverse link
US20050025098A1 (en) Communication system, transmitter of the system, receiver of the system, and physical layer control method
KR100204954B1 (ko) 주파수간 하드 핸드오버를 원활하게 수행하는 파일롯 비콘
EP0936767A2 (en) Cellular communication system capable of decreasing degradation of communication quality by undesirable transmission power