SE505817C2 - Anordning vid fordonslås - Google Patents

Anordning vid fordonslås

Info

Publication number
SE505817C2
SE505817C2 SE9401455A SE9401455A SE505817C2 SE 505817 C2 SE505817 C2 SE 505817C2 SE 9401455 A SE9401455 A SE 9401455A SE 9401455 A SE9401455 A SE 9401455A SE 505817 C2 SE505817 C2 SE 505817C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
locking position
connecting part
lock
abutment
vehicle
Prior art date
Application number
SE9401455A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9401455D0 (sv
SE9401455L (sv
Inventor
Haakan Malmsten
Original Assignee
Haakan Malmsten
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Haakan Malmsten filed Critical Haakan Malmsten
Priority to SE9401455A priority Critical patent/SE505817C2/sv
Publication of SE9401455D0 publication Critical patent/SE9401455D0/sv
Publication of SE9401455L publication Critical patent/SE9401455L/sv
Publication of SE505817C2 publication Critical patent/SE505817C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B83/00Vehicle locks specially adapted for particular types of wing or vehicle
    • E05B83/36Locks for passenger or like doors
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B77/00Vehicle locks characterised by special functions or purposes
    • E05B77/44Burglar prevention, e.g. protecting against opening by unauthorised tools
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B77/00Vehicle locks characterised by special functions or purposes
    • E05B77/46Locking several wings simultaneously
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B83/00Vehicle locks specially adapted for particular types of wing or vehicle

Landscapes

  • Steering Devices For Bicycles And Motorcycles (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)

Description

505 817 sagda förbindningsdel medelst styrning är styrd till rörelse i en låset làslägesomställande riktning.
Enligt en andra utföringsform av uppfinningen kännetecknas en anordning vid ett dylikt fordonslås av att sagda anslagsdel utgöres av en ledarm vilken i sin ena ände är anord- nad att vara svängbar medelst ett pàverkningsorgan kring en fast svängpunkt och som i dess andra ände är ledat anordnad i en kon- taktpunkt till en förbindningsdel samt vilken har en angrepps- punkt för sagda påverkningsorgan anordnad däremellan.
Huvudidén är att påverkan av ett påverknings- organ aktiverar låset, varvid utöver avsedd spärrning av för- bindningsdelen, dessutom medelst styrning är styrd till rörelse i en låset làslägesomställande riktning. Med andra ord räcker det att påverka påverkningsorganet för att aktivera låset. Låset är således slavstyrt av sagda anordning istället för tvärtom.
Uppfinningen respektive känd teknik beskrives i det följande såsom ett antal föredragna utföringsexempel varvid hänvisas till de bifogade ritningarna, på vilka; Fig 1A visar en schematisk bild av ett känt utföringsexempel av en låsanordning i ett overksamt läge, Fig lB visar schematiskt samma utförande av det kända utföringsexemplet som i fig 1 men i ett verksamt läge, Fig lC visar en vy sammanställd av de båda lägen som visas i fig 1A och lB, i vyer sedda från ovan och med olika ändlägen för rörliga delar streckmarkerade, Fig 2A visar schematiskt ett första utförings- exempel av uppfinningen i ett verksamt läge, Fig 2B visar förenklat ett snitt utmed linjen P-P i fig 2A.
Fig ZC visar en anslagsdel och en mothållsdel vid utförande enligt fig 2A i de lägen de intar då fordonslåset aktiveras inifrån sagda fordon, Fig 2D visar delarna i föregående figur i de lägen de intar då fordonslåset är avaktiverat, Fig 3A visar schematiskt ett andra utförings- exempel av uppfinningen i ett verksamt läge, 505 817 Fig 3B visar förenklat ett snitt utmed linjen Q-Q i fig 3A, Fig 3C visar en anslagsdel och en mothàllsdel samt ett påverkningsorgan vid utförande enligt fig 3, i de lägen de intar då fordonslâset aktiveras inifrån sagda fordon, samt Fig 3D visar delarna i föregående figur i de lägen de intar då fordonet är avaktiverat.
I figurerna betecknar samma siffror motsvarande delar hos de olika utföringsexemplen.
Samtliga visade utföringexempel av uppfinningen l är avsedda att företrädesvis monteras i en bildörr nedanför det ordinarie låset. Från ett manöverorgan 2, visat i fig 2A, vilket är avsett att möjliggöra en manuell omställning av làslä- get inifrån fordonet och som vanligen är utfört som en dragstàng placerad innanför bilrutan, sträcker sig därvid en långsträckt stångformig förbindningsdel 3, ledat förbunden med sagda manö- verorgan, nedåt för samverkan för en anordning l enligt uppfin- ningen.
Sagda anordning I är därvid anordnad så att den endast från fordonets utsida kan påverkas att försättas i ett av sagda förbindningsdel spärrande tillstànd II. Följdaktligen skall man inte oavsiktligt kunna försätta anordningen och därvid låset i ett spärrande tillstånd inifrån eftersom ett sådant förfarande kan äventyra säkerheten under färd.
Vid det kända utföringsexempel som visas i figu- rerna 1A-IC är en anslagsdel 4 anordnad som ett utsprång 4a bestående av en runt sagda förbindningsdel 3 sig sträckande fast cylindrisk fläns vidgande sagda förbindningsdels tvärsnitt under ett avsnitt vid dess nederdel. I en för anordningen 1 overksamt tillstånd I är förbindningsdelen 3, uppvisande sagda anslagsdel 4, fritt rörlig i dess väsentligen vertikala riktning 5 i den mån det ordinarie fordonslâset tillåter detta. Då fordo- net låses från dess utsida med t.ex. en nyckel eller fjärr- kontroll övergår anordningen l emellertid till verksamt spärr- tillstånd II, visat i fig lB genom att sagda anslagsdel tillsam- mans med förbindningsdelen föres i sidled 6 medelst ett företrä- desvis elektriskt styrt påverkningsorgan 7. Sagda påverknings- 5Û5 817 organ kan exempelvis utgöras av kolven till en elektromagnet M.
För att uppnå önskad spärrning av förbindningsdelen i väsentli- gen vertikal riktning 8, så att låsets avaktivering motverkas ifall någon försöker åstadkomma sagda avaktivering medelst manöverorganet 2, är dess liv 3a i detta läge infört i en slits 9a hos en mothållsdel 9 varvid sagda anslagsdel 4 befinner sig under sagda mothållsdel 9, i ett spärrläge S, spärrad i en för låset avaktiverande riktning 8. Självklart förutsätter anord- ningen att låset aktiveras innan sagda anordning 1 övergår till spärrtillstånd II eftersom förbindningsdelen först måste föras nedåt så att anslagsdelen befinner sig under mothàllsdelen. Vid låsets avaktivering blir förfarandet istället det omvända. Figur lC visar anslagsdelens position vid spärrläge S, respektive fri- kopplat läge F, vilka lägen visas streckmarkerade vid anordning- ens overksamma tillstånd I respektive verksamma tillstånd II.
Vidare uppvisar kolven 7 ett i sagda förlängningsdel vertikalt genomgående hål lO genom vilket sagda förbindningsdel är införd samt fritt rörlig, varigenom sagda kolv ej påverkas vid omställ- ning av làsläget medelst manöverorganet 2, inifrån fordonet.
I figurerna 2A-2D och 3A-3D visas två utföranden enligt uppfinningen och med vilka man förutom sagda spärrfunk- tion kan åstadkomma en omställning av låsläget genom att anord- ningarnas förbindningsdelar kan påverkas i för låset såväl aktiverande ll som avaktiverande 8 riktning. Anordningen enligt fig 2A-2D har därvid en anslagsdel 4 vilken utgöres av ett guidebart utsprång 12, utformat som en kort rund stång sträckan- de sig tvärs l3 en förbindningsdels 3 längdutsträckning 14.
Sagda förbindningsdel är dessutom medelst en styrning 15 styrd till rörelse endast i en låset aktiverande ll respektive avakti- verande riktning 8. Vidare utgörs en mothållsdel 9 av en rörlig u-formad profil 16, vilken uppvisar en fyrkantig sidoprofil med ett spår 17 utformat som ett långhål i vilket sagda guidebara utsprång 12 är mottagligt, sträckande sig snett nedåt från den position P1 som sagda guidebara utsprång 12 på förbindningsdelen befinner sig vid ett för låset inaktivt läge, visat i fig 2D, till den position P2 som sagda utsprång befinner sig i vid ett för låset aktivt läge, visat i fig 2C, och därefter tvärs för- 505 817 bindningsdelens rörelseriktning 8 för låsets avaktivering till ett spärrläge S därvid försättande anordningen i ett verksamt spärrtillstånd II. Således löper det guidebara utsprånget 12 i långhâlet 17 varvid rörelse av mothàllsdelen 9 i påverknings- organs påverkningsriktning 18 medför att det guidebara utsprånget 12 och förbindningsdelen 3 föres nedåt 11 respektive uppåt 8 medförande att anordningen och även, om än dock inte nödvändigtvis, låset således aktiveras respektive avaktiveras.
Ett andra utföringsexempel enligt uppfinningen som är visat i fig 3A-3D uppvisar särdraget av att sagda anslagsdel 4 utgöres av en ledarm 19 som i sin ena ände 20 är anordnad att vara svängbar kring en fast svängpunkt 22. I dess andra ände 23 är sagda ledarm ledat sammankopplad med förbind- ningsdelen 3 i en kontaktpunkt 24, varvid sagda kontaktpunkt och förbindningsdel höjes, relativt ett nedre läge N, när ett påverkningsorgan 7 tvingar sagda anslagsdel att svängas runt svängpunkten 22. Den angrepps-punkt 25 i vilken sagda pâverk- ningsorgan verkar är företrädesvis anordnad på ledarmen, sido- förskjuten 26 från en tänkt linje, L mellan centrum av sagda sväng- respektive kontaktpunkt 22, 24, men självklart kan sväng- ningen även åstadkommas genom påverkan i angreppspunkter på anordningens övriga rörliga samverkande delar eller t.ex. genom att anordna ledarmen direkt på axeln till en servomotor etc.
När sagda kontaktpunkt 24 mellan ledarmen 19 och förbindningsdelen 3 därvid befinner sig till vänster om en cent- rumlinje, 27 sträckande sig parallellt med förbindningdelen genom sagda kontaktpunkt, är förbindningsdelen 3 förbar från det nedre läget, N, visat i fig 3D till ett övre läge Ö, t.ex. som visas i fig 3D, vid vilka lägen fordonslåset är aktivt respek- tive inaktivt. Påverkningsorganet 7 kan vid denna svängrörelse 28 antingen passivt följa med densamma, varvid exempelvis använ- daren åstadkommer rörelsen medelst påverkan av ett med förbind- ningsdelen samverkande manöverorgan 2, eller styras t.ex. med en fjärrkontroll att aktivt medverka till rörelsen varvid omställ- ningen av làslägena påverkas via förbindningsdelen 3.
I en för anordningen 1 verksamt tillstànd svänges sagda ledarm till ett spärrläge S, visat i fig 3A, där 505 817 istället sagda kontaktpunkt 24 befinner sig till höger om cent- rumlinjen 27 och förhindras vidare rotation runt svängpunkten genom att en mothållsdel 9 verkar mot sagda ledarm 19. Natur- ligtvis kan sagda mothållsdel vara anordnat att alternativt verka mot någon annan med ledarmen samverkande del, t.ex. för- bindningsdelen 3.
Funktionen och användbarheten av uppfinningen torde ha framgått av det ovan angivna och de visade ritningarna på vilka uppfinningen exemplifieras. Uppfinningen är dock ej begränsad till utföringsexemplen, utan kan varieras inom ramen för patentkraven, utan att uppfinningstanken frångås.

Claims (7)

505 817 P a t e n t k r a v
1. Anordning (1) vid fordonslås, vilket uppvisar ett för manuell omställning av làsläget inifrån fordonet avsett manöverorgan (2), vilket är anordnat att intaga olika lägen beroende på aktuellt låsläge, även vid omställning av làsläget från fordonets utsida, och att sagda manöverorgan är sammankopp- lat med en förbindningsdel (3) med vilken en anslagsdel (4) är förbunden och att sagda anslagsdel (4) och förbindningsdel (3), då låset försättes i ett aktiverat låsläge från fordonets utsida, är anordnade att spärras medelst en mothàllsdel (9) att föras i en låset avaktiverande riktning och att åtminstone någon av sagda anslags- eller mothàllsdel är anordnade att föras rela- tivt varandra till/från spärrläge (S) av ett manuellt eller elektriskt styrt stångformigt påverkningsorgan (7), exempelvis hos en elektromagnet (M), kännetecknad därav, att sagda anslags- del (4) utgöres av åtminstone ett guidebart utsprång (12) utskjutande från sagda förbindningsdel (3) samt att en mothålls- del (9) är anordnad rörlig till/från ett förbindningsdelen spär- rande läge (S), genom påverkan av sagda påverkningsorgan (7) och att sagda förbindningsdel (3) medelst styrning (15) är styrd till rörelse i en låset låslägesomställande riktning (8,ll), (fig 2A-2D) .
2. Anordning enligt patentkrav 1, kännetecknad därav, att sagda mothàllsdel (9) uppvisar ett spår eller annan ledbana (17), som sagda guidebara utsprång (12) är samverkbart med, sträckande sig från den position (Pl) som sagda utsprång befinner sig i vid ett för låset aktivt låsläge varifrån spå- ret/ledbanan sträcker sig, åt en mothållsdelen (9) förskjutbar riktning (18) tvärs eller vinklat i sagda förbindningsdels rikt- ning för låsets avaktivering. 505 817
3. Anordning enligt något av patentkraven 1-2, kän- netecknad därav, att sagda mothållsdel (9) uppvisar en företrä- desvis fyrkantig sidoprofil med ett lànghål (17) sträckande sig i en vinkel relativt en för mothàllsdelen förskjutningsbar rikt- ning (9) mellan de olika positioner (P1, P2) utsprånget, hos sagda förbindningsdel är anordnade att intaga vid olika låslä- gen.
4. Anordning enligt patentkrav l, kännetecknad därav, att sagda förbindningsdel (3) utgöres av en styv stång eller annan lángsträckt del.
5. Anordning (1) vid fordonslås, vilket uppvisar ett för manuell omställning av låsläget inifrån fordonet avsett manöverorgan (2), vilket är anordnat att intaga olika lägen beroende på aktuellt låsläge, även vid omställning av låsläget från fordonets utsida, och att sagda manöverorgan är sammankopp- lat med en förbindningsdel (3) med vilken en anslagsdel (4) är förbunden och att sagda anslagsdel (4) och förbindningsdel (3), då låset försättes i ett aktiverat làsläge från fordonets ut- sida, är anordnade att spärras medelst en mothållsdel (9) att föras i en låset avaktiverande riktning och att åtminstone någon av sagda anslags- eller mothållsdel är anordnade att föras rela- tivt varandra till/från spärrläge (S) av ett manuellt eller elektriskt styrt stångformigt påverkningsorgan (7), exempelvis hos en elektromagnet (M), kännetecknad därav, att sagda anslags- del (4) utgöres av en ledarm (19) vilken i sin ena ände (20) är anordnad att vara svängbar medelst ett pàverkningsorgan (7) kring en fast svängpunkt (22) och som i dess andra ände (23) är ledat anordnad i en kontaktpunkt (24) till en förbindningsdel (3) samt vilken har en angreppspunkt (25) för sagda påverknings- organ (7) anordnad däremellan (Fig 3A-3D).
6. Anordning enligt patentkrav 5, kännetecknad därav, att sagda angreppspunkt (25) för pàverkningsorganet(7) är anordnad sidoförskjuten (26) från en tänkt linje (L) mellan centrum av sagda sväng- respektive kontaktpunkt (22) respektive (24) på ledarmen (19). 505 817
7. Anordning enligt något av patentkraven 5-6, kännetecknad därav, att sagda ledarm, (19), i ett för låset och likaledes för förbindningsdelen aktiverat làsläge, respektive spärrläge, förhindras vidare rotation runt svängpunkten (22) genom att en mothàllsdel (9) verkar mot sagda ledarm eller någon annan med ledarmen (19) samverkande del och att sagda kontakt- punkt (24) mellan ledarmen (19) och förbindningsdelen (3), där- vid befinner sig vid sidan av sagda svängpunkt (22) i sagda påverkningsorgans rörelseriktning (28).
SE9401455A 1994-04-27 1994-04-27 Anordning vid fordonslås SE505817C2 (sv)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9401455A SE505817C2 (sv) 1994-04-27 1994-04-27 Anordning vid fordonslås

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9401455A SE505817C2 (sv) 1994-04-27 1994-04-27 Anordning vid fordonslås

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9401455D0 SE9401455D0 (sv) 1994-04-27
SE9401455L SE9401455L (sv) 1995-10-28
SE505817C2 true SE505817C2 (sv) 1997-10-13

Family

ID=20393817

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9401455A SE505817C2 (sv) 1994-04-27 1994-04-27 Anordning vid fordonslås

Country Status (1)

Country Link
SE (1) SE505817C2 (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE9401455D0 (sv) 1994-04-27
SE9401455L (sv) 1995-10-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI79986B (fi) Skyddsanordning foer innertransportorgan.
SE464603B (sv) Saekerhetsstroembrytare med spaerrnyckel
DE10145697A1 (de) Motorhaubenvorrichtung für ein Fahrzeug
KR101692512B1 (ko) 개선된 작동 드라이브를 포함하는 수술 기구
DE19963871A1 (de) Regelsystem für den minimalen Wendekreis eines Fahrzeugs
US4655004A (en) Device for automatically locking a hatchway panel in the open or closed position
DE19742666B4 (de) Drehmechanismus für einen drehbaren Sitz
EP1814767B1 (en) Movable point frog switching assembly
DE4027269A1 (de) Drosselklappenstutzen
DE102015122984A1 (de) Rückfahrkameraeinrichtung für Kraftfahrzeuge
SE505817C2 (sv) Anordning vid fordonslås
US6300868B1 (en) Vehicle automatic transmission safety system
US5261500A (en) Four-wheel steering locking mechanism for a motor vehicle
EP1040025B1 (en) Manoeuvering device
KR840004386A (ko) 유압식 건축기계의 만능 레버장치
KR19990023558A (ko) 후진 기어의 비자발적 전동을 방지하는 자동차 기어박스의외부 제어부
US5133222A (en) Operating mechanism for vehicles with automatic transmission
EP0578073B1 (de) Anhängekupplung
EP4080102B1 (de) Sicherheitsschalter mit zuhaltung
EP1950100A2 (en) Pedal unit for a motor vehicle
EP1098329A2 (de) Schaltmodul zum Schalten von Steuerstrombahnen, insbesondere in Fahrzeugen
US5133436A (en) Steering column mounted gear selector mechanism for automatic transmissions having safety lock
EP1623903B1 (de) Verschlusssystem für Weichen
DE102018104045B3 (de) Antriebsvorrichtung mit Stellsensorik sowie Motorschloss, Türflügelantrieb und Handhabe zum Betätigen einer Türverriegelung mit einer solchen und ein Verfahren zum Steuern der Antriebsvorrichtung mit Stellsensorik
US4977689A (en) Side nozzle tracer system

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9401455-2

Format of ref document f/p: F