SE504474C2 - Fjädrande bandspänningsanordning för banddrivna fordon samt bandställsenhet innefattande sådan bandspänningsanordning - Google Patents
Fjädrande bandspänningsanordning för banddrivna fordon samt bandställsenhet innefattande sådan bandspänningsanordningInfo
- Publication number
- SE504474C2 SE504474C2 SE9502206A SE9502206A SE504474C2 SE 504474 C2 SE504474 C2 SE 504474C2 SE 9502206 A SE9502206 A SE 9502206A SE 9502206 A SE9502206 A SE 9502206A SE 504474 C2 SE504474 C2 SE 504474C2
- Authority
- SE
- Sweden
- Prior art keywords
- arm
- belt
- tensioning device
- unit
- carrier
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62D—MOTOR VEHICLES; TRAILERS
- B62D55/00—Endless track vehicles
- B62D55/08—Endless track units; Parts thereof
- B62D55/30—Track-tensioning means
- B62D55/305—Track-tensioning means acting on pivotably mounted idlers
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Transportation (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Devices For Conveying Motion By Means Of Endless Flexible Members (AREA)
- Vehicle Body Suspensions (AREA)
Description
15 20 25 30 35 504 474 2 slaget, ställs högre krav på hjulupphängningen i bandstället liksom på bandspänningsanordningen och fjädersystemet. Bland annat erfordras en längre fjädringssträcka hos de enskilda, markanliggande bär- och spännhjulsenheterna vid körning med hög hastighet i terräng. Vidare krävs att fjäderkarakteristi- ken hos dessa hjulenheter är så lika som möjligt, vilket bidrar till ett lågt och jämnt fördelat bandtryck mot marken, vilket minskar rullningsmotståndet hos bandstället. Det är även väsentligt att spännhjulsupphängningen är utformad så, att en infjädring av spännhjulsenheten ger en så liten varia- tion av den geometriska bandlängden som möjligt för att därigenom minimera bandspänningsvariationer som kan leda till risk för bandkrängning, om bandspänningen blir för låg vid slackning, eller till kraftigt bandslitage och kortare livs- längd hos lager och bussningar, om bandspänningen blir för hög. Spännhjulsupphängningen bör även vara utformad så, att spännhjulsenhetens läge i höjdled inte påverkas vare sig vid inställning av initialspänningen i bandet eller av drag- kraftsvariationer i bandet, vilka exempelvis uppstår vid motorpådrag. Sådana bandspänningsvariationer kan annars leda till att den längst bak placerade spännhjulsenheten fjädrar uppåt eller nedåt och därigenom skapar oönskade bandtrycksva- riationer mot markunderlaget. Sådana rörelser uppåt och nedåt av spännhjulsenheten kan även medföra ökad risk för “fladder" i den övre bandparten vid framfart med hög hastighet.
Enligt föreliggande uppfinning föreslås en fjädrande band- spänningsanordning medelst vilken ovannämnda nackdelar hos den tidigare kända bandspänningsanordningen kan undanröjas för att därigenom skapa förutsättningar och möjligheter till snabb körning av bandvagnsfordon med hög fjädringskomfort, såväl vid körning i terräng som på väg. Det för bandspän- ningsanordningen enligt uppfinningen speciellt utmärkande är därvid att spännhjulsinrättningen innefattar dels en väsent- ligen långsträckt pendelarm, vilken har ett första ändparti anordnat att roterbart uppbära en spännhjulsenhet, och ett andra ändparti med en infästningspunkt avsedd för svängbar infästning av pendelarmen i bäraren, dels en i förhållande till pendelarmen väsentligt kortare förspänningsarm, vilken 10 15 20 25 30 504 474 3 har ett första ändparti för kraftöverförande ingrepp med pendelarmen vid dess spännhjulenheten uppbärande ändparti, och ett andra ändparti anordnat att svängbart infästas i bäraren under förmedling av ett förspännande organ, och dels ett don för ställbar fixering av avståndet mellan spännhjuls- enhetens rotationscentrum och pendelarmens infästningspunkt.
Genom att spännhjulsenheten tack vare den långa pendelarmen rör sig huvudsakligen lodrätt vid infjädring påverkas band- spänningen minimalt.
Ytterligare utmärkande särdrag hos den fjädrande bandspän- ningsanordningen enligt uppfinningen är angivna i de efter- följande osjälvständiga patentkraven 2-18.
Uppfinningen avser även en bandställsenhet till banddrivna motorfordon, vilken innefattar en lángsträckt bärare, vilken uppbär ett flertal bandhjulsenheter runt vilka skall löpa ett ändlöst drivband, varvid bandhjulsenheterna innefattar en drivhjulsenhet, ett flertal bärhjulsenheter samt en spänn- hjulsinrättning, varvid bärhjulsenheterna är uppburna i bäraren medelst i sned vinkel däremot orienterade pendel- armar, som är svängbart lagrade i bäraren under förmedling av ett förspännande organ, varvid det för bandställsenheten enligt uppfinningen speciellt utmärkande är att spännhjuls- inrättningen innefattar dels en väsentligen långsträckt pendelarm, vars ena, yttre ändparti roterbart uppbär en spännhjulsenhet, och vars andra, inre ändparti är svängbart infäst i bäraren, dels en i förhållande till den làngsträckta pendelarmen väsentligt kortare förspänningsarm, vars ena, yttre ändparti står i kraftöverförande ingrepp med den lång- sträckta pendelarmen vid dess spännhjulsenheten uppbärande ändparti, och vars andra, inre ändparti är svängbart infäst i bäraren under förmedling av ett förspännande organ, och dels ett don för ställbar fixering av avståndet mellan spännhjuls- enhetens rotationscentrum och den làngsträckta pendelarmens infästningspunkt på bäraren.
Enligt ett speciellt lämpligt utförande av bandställsenheten är spännhjulsenheten utformad med väsentligen samma fjäder- 10 15 20 25 30 A5 \\ 504 474 4 karakteristik som bärhjulsenheterna, oberoende av infjäd- ringssträckan hos enheterna, vilket ger ett jämnare fördelat bandtryck mot marken, mindre rullningsmotstànd samt förbätt- rad fjädringskomfort.
Lämpligen är den horisontella momentarmen hos spännhjulsin- rättningens förspänningsarm, d.v.s. en horisontell projektion av avståndet mellan svängningspunkten för förspänningsarmen och spännhjulsenhetens kontaktpunkt med drivbandet lodrätt under spännhjulsenhetens rotationscentrum, väsentligen lika stor som den horisontella momentarmen hos bärhjulsenheterna, d.v.s. en horisontell projektion av avståndet mellan sväng- ningspunkten för bärhjulsenheternas pendelarmar och bärhjuls- enheternas kontaktpunkt med drivbandet. Härigenom kan man välja samma förspänningsorgan (torsionsfjädrar) för såväl bärhjulsenheterna som spännhjulsenheten.
Speciellt fördelaktig är bandställsenheten enligt uppfin- ningen om den långsträckta pendelarmen hos spännhjulsinrätt- ningen är infäst i en punkt på bäraren genom vilken kraft- resultanten fràn de på spännhjulsenheten verkande bandkrafts- komposanterna sträcker sig, oberoende av arbetsläget hos den långsträckta pendelarmen. Genom att kraftresultanten sträcker sig genom den långsträckta pendelarmens lagringspunkt i bäraren förhindras upp- och nedtippning av spännhjulsenheten vid exempelvis motorpàdrag och fladder i den övre bandparten vid körning med hög hastighet.
För att underlätta erhàllandet av en optimal bandförings- geometri är en stödhjulsenhet anordnad pà bäraren vid spänn- hjulsinrättningen för att uppbära en övre part av drivbandet.
Det är lämpligt att den långsträckta pendelarmen sträcker sig i huvudsak i bärarens längsriktning i ett normalt driftsläge hos spännhjulsenheten, varigenom spännhjulsenheten vid in- fjädring rör sig väsentligen lodrätt, så att den geometriska bandlängden och bandspänningen ändras minimalt vid infjäd- ring. 10 15 20 25 30 35 504 474 5 Företrädesvis utgöres förspänningsarmen av en torsionsarm, varvid det förspännande organet utgöres av en torsionsfjäder.
Uppfinningen beskrives närmare nedan under hänvisning till bifogade ritningar, på vilka: fig. l är en sidovy av en främre, motorförsedd bandvagnsenhet till ett midjestyrt, av två bandvagnsenheter bestående bandvagnsfordon, vilket är utrustat med bandställ försedda med en fjädrande bandspänningsanordning enligt föreliggande uppfinning; fig. 2 är en schematisk perspektivvy av bandställen hos bandvagnsenheten i fig. 1, varvid vissa komponenter utelämnats, såsom drivhjulen och drivbanden; fig. 3 är en schematisk perspektivvy av det ena bandstället i fig. 1; fig. 4 är en sidovy av bandstället i fig. 3; fig. 5 är en planvy av bandstället i fig. 3; fig. 6 är en schematisk sidovy av en spännhjulsin- rättning enligt föreliggande uppfinning med vissa delar utelämnade; fig. 7 är en schematisk perspektivvy av spännhjuls- inrättningen i fig. 6, sedd snett bakifrån uppifrån; fig. 8 är en planvy av spännhjulsinrättningen enligt uppfinningen; fig. 9 visar i sidovy infästningen och ett normalt driftsläge av spännhjulsinrättningen enligt uppfinningen på det bakre ändpartiet av en skidbalk hos fordonets bandställ; fig. 10 visar i en vy liknande fig. 9 de båda änd- lägena hos spännhjulsinrättningen, d.v.s. den maximala fjäd- ringssträckan hos spännhjulsenheten; fig. ll visar schematiskt i sidovy riktningen hos den resulterande bandkraften på spännhjulsenheten vid de båda ändlägena i fig. 10, d.v.s. genom lagringspunkten för spänn- hjulsenhetens pendelarm i skidbalken; och fig. 12 visar i sidovy utseende och placering av ett kraftöverförande gummielement beläget mellan spännhjulsin- rättningens torsionsarm och pendelarm, dels vid montering av elementet eller byte av drivband, då elementet intar spän- 10 15 20 25 30 35 504 474 W 6 ningsfritt tillstànd, dels vid ett normalt driftsläge enligt fig. 9.
I fig. 1 visas en främre, motorförsedd bandvagnsenhet 10 till ett midjestyrt, av främre och bakre bandvagnsenheter bestå- ende bandvagnsfordon. Såsom visas i fig. 2, där vissa kompo- nenter utelämnats, är varje bandvagnsenhet utrustad med tvá bandställ 12, vilka är förbundna med en vagnkorgsuppbärande centrumbalk 14 medelst ett par främre och bakre tvärarmar 16 respektive 18. Bandställets 12 konstruktion visas närmare i fig. 3-5 och innefattar en bärare eller s.k. skidbalk 20, vilken uppbär dels en drivhjulsenhet 22, dels ett flertal, i det visade utförandet fem bärhjulsenheter 24, och dels en spännhjulsinrättning 26 enligt föreliggande uppfinning.
Drivhjulsenheten 22 innefattar ett par framtill och upptill på skidbalken 20 roterbart lagrade kuggtandshjul 28 för drivande ingrepp med ett i fig. 2-5 icke visat, men i fig. 1 med streckade linjer antytt, ändlöst drivband 30, som löper runt hjulenheterna i bandstället 12.
Var och en av bärhjulsenheterna 24 består av ett par på motstàende långsidor av skidbalken 20 svängbart lagrade bärhjul 32, vilka är roterbart uppburna pà ytteränden av en respektive pendelarm 34, vars andra, inre ände är infäst i skidbalken 20 över en förspännande torsionsfjäder 36, som är gemensam för varje motstàende par av bärhjul 32.
Spännhjulsinrättningen 26 enligt uppfinningen, medelst vilken den statiska bandspänningen i drivbandet 30 kan inställas, är uppburen baktill pá skidbalken 20 i varje bandställ 12.
Spännhjulsinrättningens 26 konstruktiva uppbyggnad kommer nu att beskrivas närmare under hänvisning till fig. 6-9. Såsom visas i dessa figurer, innefattar spännhjulsinrättningen 26 en làngsträckt pendelarm 38, som består av två åtskilda, parallella, främre och bakre sidoarmdelar 38a respektive 38b, där de bakre sidoarmdelarna 38b är inbördes styvt förbundna medelst en plan livdel 40 och ett tvärgàende förstyvningsrör 10 15 20 25 30 504 474 7 42. Det främre ändpartiet 44 av de främre sidoarmdelarna 38a är utformat att svängbart sammankopplas med skidbalken 20 kring en axel 46 (fig. 9 och 10) över ett icke visat glid- lager. De främre och bakre sidoarmdelarna 38a respektive 38b hos pendelarmen 38 är inbördes fast förbundna över flänsdelar 48, 49 med hjälp av skruvförband 50 (fig. 9) och är nedtill vid 52 ledbart och lösbart förbundna med varandra för att underlätta byte av drivband.
På det bakre ändpartiet av pendelarmen 38 är svängbart lagrad en spännhjulshállare 54, vilken innefattar fràn de respektive bakre sidoarmdelarna 38b nedhängande vipparmar 56, vilka är lagrade upptill kring ledtappar 58 och vilka nedtill uppbär en tvärgàende röraxel 60 för roterbar lagring av en spänn- hjulsenhet 62 i form av två axiellt åtskilda spännhjul 64.
För att möjliggöra en lämplig inställning av en initial, statisk bandspänning i det runt hjulenheterna löpande driv- bandet 30, dvs. för att variera avståndet mellan pendelarmens 38 infästningspunkt 46 och spännhjulens 64 rotationscentrum, innefattar spännhjulsinrättningen ett ställdon i form av en ställskruv 66 (fig. 9), som ingriper dels ledbart med en cen- tralt fràn röraxeln 60 nedàtskjutande hävstàng 68, dels med ett utskott 70 pà förstyvningsröret 42 pà undersidan av pendelarmen. Med hjälp av ställskruven 66, som kan nås från ett fritt utrymme mellan spännhjulsenheten 62 och den bakre bärhjulsenheten 24 (fig. 9 och 10), kan således spännhjulens 64 läge relativt pendelarmens 38 svängningscentrum 46 ändras för att inställa bandspänningen i drivbandet 30.
Vidare innefattar spännhjulsinrättningen 26 en pà pendel- armens 38 bakre ände verkande förspännings- eller torsionsarm 72, vilken består av två i sidled åtskilda armdelar 72a, 72b, vilkas främre ände 74 är infäst i en torsionsfjäder 76 monte- rad i den bakre änden av skidbalken 20, och vilkas bakre ändar är förbundna inbördes medelst ett distanselement 77 och ett skruvförband 78 (fig. 8 och 9). Torsionsarmsdelarna 72a, 72b sträcker sig huvudsakligen parallellt med och innanför de bakre pendelarmsdelarna 38b samt något ovanför dessa. 10 15 20 25 30 'F u: 504 474 8 Torsionsfjädern 76 är företrädesvis av samma typ och storlek som torsionsfjädrarna 36 för bärhjulsenheterna 24 och är anordnad att i ett normalt driftsläge enligt fig. 9 verka förspännande i en riktning nedåt pà pendelarmens 38 bakre ände över ett kraftöverförande element 80. Elementet 80 består av ett relativt tryckstyvt, eventuellt med plåtlamel- ler armerat gummielement, som har en övre platta 82 som är inpassad i ett motsvarande urtag på undersidan av torsionsar- mens 72 bakre ände och en undre platta 84 fixerad på livdelen 40 hos pendelarmen 38. att dess horisontellt projicerade längd i huvudsak motsvarar den Torsionsarmen 72 har företrädesvis en sådan längd, horisontellt projicerade längden hos bärhjulens 32 pendel- armar 34, varigenom det är möjligt att erhålla väsentligen samma fjäderkarakteristik hos bärhjulen 34 och spännhjulen 64, vilket innebär att spännhjulen 64 samtidigt kan fungera som bärhjul med väsentligen samma fjädringsegenskaper som bärhjulen 34.
Eftersom torsionsarmen 72 är väsentligt kortare än pendel- armen 38 kommer de bakre ändarna av desamma att beskriva något olika banor vid en infjädringsrörelse hos spännhjulen 64. Av denna anledning är gummielementet 80 relativt mjukt i en riktning tvärs mot tryckkraftöverföringsriktningen, dvs. för att därvid tillåta en viss skjuvningsrörelse hos gummi- elementet 80 vid infjädring.
I ett fritt, obelastat tillstånd hos gummielementet 80, vilket är fallet då det skall monteras eller vid byte av drivband 20, har gummielementet 80, såsom visas i fig. 12, formen av i huvudsak en romb i sidovy, varvid de övre och undre ändplattorna 82, 84 är inbördes sidoförskjutna ett visst avstånd. Efter exempelvis ett bandbyte, när spännhjuls- inrättningen 26 fjädrar upp till det i fig. 9 visade normal- läget, skjuvas gummielementet 80 till den form som visas i fig. 9 och upptill i fig. 12. 10 15 20 25 30 35 504 474 9 I fig. 10 visas både spännhjulsinrättningens 26 normala, undre ändläge med heldragna linjer och dess maximalt upplyfta infjädringsläge med streckade linjer. Pendelarmens 38 sväng- ningsrörelse nedåt begränsas av ett på sin undersida gummibe- lagt, inåtriktat överfall 86 på vardera pendelarmdelen 38a, vilka överfall 86 kan svängningsbegränsande anligga på tor- sionsarmens 72 infästningsände 74, såsom visas i fig. 9 och 10. Pendelarmens 38 svängningsrörelse uppåt kan begränsas av förstyvningsröret 42 då detta slår an mot undersidan av tor- sionsarmen 72, såsom visas med streckade linjer i fig. 10.
Alternativt kan svängningsrörelsen uppåt begränsas genom att den övre drivbandparten slår i en ovanför liggande mothålls- yta på fordonets chassi.
Tack vare pendelarmens 38 relativt långa längd och väsent- ligen horisontella utsträckning beskriver spännhjulen 64 vid sina infjädringsrörelser en mycket liten rörelse i horison- tell riktning, varför den geometriska bandlängden ej märkbart påverkas. Detta innebär att spänningen i drivbandet 20 ej påverkas vid fjädringsrörelserna av spännhjulsinrättningen 26, varigenom risken för bandkrängning genom slakning av drivbandet och risken för snabbt bandslitage och lagerslitage genom alltför kraftig spänning i bandet undvikes.
Det är vidare av väsentlig betydelse att spännhjulsinrätt- ningens 26 geometri är sådan att den på spännhjulen 64 verk- ande kraftresultanten R, som härrör från dragkraftskomposan- terna som verkar på drivbandet över spännhjulen 64, sträcker sig genom pendelarmens 38 infästningspunkt 46 i skidbalken 20, oavsett spännhjulens 64 aktuella position mellan de övre och undre ändlägena, vilket är illustrerat schematiskt i fig. ll.
Ett stödhjul 88 är för detta ändamål monterat på lämpligt ställe på det bakre ändpartiet av skidbalken 20 för att därvid uppbära den övre bandparten från spännhjulen 64. Genom ett sådant arrangemang hos spännhjulsinrättningen 26 motver- kas spännhjulens 64 benägenhet att vilja svänga uppåt eller 504 474 10 nedåt vid exempelvis motorpàdrag eller bandspänningsjuste- ringar.
Claims (25)
1. l. Fjädrande bandspänningsanordning för banddrivna motorfor- don (10), innefattande en spännhjulsinrättning (26) avsedd att monteras baktill pà en bärare (20) för uppbärande av bandhjulsenheter (22, 24, 62) hos fordonets bandställ (12), kännetecknad av att spännhjulsinrättningen (26) innefattar dels en väsentligen làngsträckt pendelarm (38), vilken har ett första ändparti anordnat att roterbart uppbära en spännhjulsenhet (62), och ett andra ändparti (44) med en infästningspunkt (46) avsedd för svängbar infästning av pendelarmen (38) i bäraren (20), dels en i förhållande till pendelarmen (38) väsentligt kortare förspänningsarm (72), vilken har ett första ändparti för kraftöverförande ingrepp med pendelarmen (38) vid dess spännhjulsenheten (62) upp- bärande ändparti, och ett andra ändparti (74) anordnat att svängbart infästas i bäraren (20) under förmedling av ett förspännande organ (76), och dels ett don (66) för ställbar fixering av avståndet mellan spännhjulsenhetens (62) rotationscentrum och pendelarmens (38) infästningspunkt (46).
2. Bandspänningsanordning enligt krav 1, kännetecknad av att förspänningsarmen (72) sträcker sig ovanför och väsentligen parallellt med pendelarmen (38).
3. Bandspänningsanordning enligt krav l eller 2, kännetecknad av att den làngsträckta pendelarmen (38) består av två åtskilda, väsentligen parallella, inbördes förbundna sidoarmdelar (38a, 38b).
4. Bandspänningsanordning enligt krav 3, kännetecknad av att varje sidoarmdel är delbar i tvà delar, nämligen en första del (38a) för svängbar infästning i bäraren (20), och en andra del (38b) för uppbärande av spännhjulsenheten (62).
5. Bandspänningsanordning enligt krav 4, kännetecknad av att spännhjulsenheten (62) är roterbart uppburen i den andra armdelen (38b) över en vipparmsenhet (56). 10 15 20 25 30 504 474 12
6. Bandspänningsanordning enligt krav 5, kännetecknad av att vipparmsenheten (56) är uppburen huvudsakligen vertikalt i den andra pendelarmsdelen (38b).
7. Bandspänningsanordning enligt krav 5 eller 6, kånnetecknad av att vipparmsenhetens (56) vinkelläge relativt den andra pendelarmsdelen (38b) är inställbart i och för ändring av avståndet mellan pendelarmens (38) svängningscentrum (46) och spännhjulsenhetens (62) rotationscentrum.
8. Bandspänningsanordning enligt krav 7, kännetecknad av att vipparmsenhetens (56) vinkelläge är ställbart medelst ett skruvelement (66) som står i ingrepp med en hävstàng (68) hos vipparmsenheten (56) och en del (70) av pendelarmen (38).
9. Bandspänningsanordning enligt krav 8, kännetecknad av att skruvelementet (66) sträcker sig under och huvudsakligen parallellt med pendelarmen (38).
10. Bandspänningsanordning enligt något av kraven 3-9, känne- tecknad av att förspänningsarmen (72) är placerad mellan pendelarmens sidoarmdelar (38b).
11. ll. Bandspänningsanordning enligt krav 10, kånnetecknad av att pendelarmen (38) har en med förspänningsarmen (72) ingripbar del (86), anordnad att begränsa pendelarmens (38) svängningsrörelse nedåt relativt förspänningsarmen (72).
12. Bandspänningsanordning enligt något av kraven 1-ll, kännetecknad av att förspänningsarmens (72) första ändparti ingriper kraftöverförande med pendelarmens (38) första ändparti över ett gummielement (80).
13. Bandspänningsanordning enligt krav 12, kånnetecknad av att gummielementet (80) är relativt styvt i vertikalled, dvs. tryckstyvt, men relativt mjukt i horisontalled, dvs. i en skjuvningsriktning. 10 15 20 25 30 35 504 474 13
14. Bandspänningsanordning enligt krav 13, kännetecknad av att gummielementet (80) nedtill (84) är fast fixerat på en pendelarmens sidoarmdelar (38b) inbördes förbindande del (40).
15. Bandspänningsanordning enligt krav 14, kännetecknad av att gummielementet (80) upptill (82) är lägesfixerande in- passat i en fördjupning pà undersidan av förspänningsarmens (72) första ändparti.
16. Bandspänningsanordning enligt något av kraven 1-15, kännetecknad av att spännhjulsenheten (62) innefattar tvâ axiellt inbördes åtskilda spännhjul (64), lagrade kring en gemensam axel.
17. Bandspänningsanordning enligt något av kraven 1-16, kännetecknad av att förspänningsarmen (72) är en torsionsarm.
18. Bandspänningsanordning enligt krav 17, kännetecknad av att det förspännande organet (76) är en torsionsfjäder.
19. Bandställsenhet till banddrivna motorfordon, innefattande en långsträckt bärare (20), vilken uppbär ett flertal bandhjulsenheter (22, 24, 62) runt vilka skall löpa ett ändlöst drivband (30), varvid bandhjulsenheterna innefattar en drivhjulsenhet (22), ett flertal bärhjulsenheter (24) samt en spännhjulsinrättning (26, 62), varvid bärhjulsenheterna (24) är uppburna i bäraren (20) medelst i sned vinkel däremot orienterade pendelarmar (34), svängbart lagrade i bäraren (20) under förmedling av ett förspännande organ (36), kännetecknad av att spännhjulsinrättningen (26) innefattar dels en väsentligen làngsträckt pendelarm (38), vars ena, yttre ändparti roterbart uppbär en spännhjulsenhet (62), och vars andra, inre ändparti (44) är svängbart infäst i bäraren (20), dels en i förhållande till den làngsträckta pendelarmen (38) väsentligt kortare förspänningsarm (72), vars ena, yttre ändparti stár i kraftöverförande ingrepp med den làngsträckta pendelarmen (38) vid dess spärrhjulsenheten (62) uppbärande ändparti, och vars andra, inre ändparti (74) är svängbart 10 15 20 25 30 504 474 14 infäst i bäraren (20) under förmedling av ett förspännande organ (76), och dels ett don (66) för ställbar fixering av avståndet mellan spännhjulsenhetens (62) rotationscentrum och den làngsträckta pendelarmens (38) infästningspunkt (46) pà bäraren (20).
20. Bandställsenhet enligt krav 19, kännetecknad av att spännhjulsenheten (62) är utformad med väsentligen samma fjäderkarakteristik som bärhjulsenheterna (24).
21. Bandställsenhet enligt krav 20, kännetecknad av att den horisontella momentarmen hos spännhjulsinrättningens förspänningsarm (72), dvs. en horisontell projektion av avståndet mellan svängningspunkten för förspänningsarmen (72) och spännhjulsenhetens (62) kontaktpunkt med drivbandet (30) lodrätt under spännhjulsenhetens (62) rotationscentrum är väsentligen lika stor som den horisontella momentarmen hos bärhjulsenheterna (24), dvs. en horisontell projektion av avståndet mellan svängningspunkten för bärhjulsenheternas (24) pendelarmar (34) och bärhjulsenheternas (24) kontakt- punkt med drivbandet (30).
22. Bandställsenhet enligt något av kraven 19-21, känneteck- nad av att den làngsträckta pendelarmen (38) hos spännhjulsinrättningen (26) är infäst i en punkt (46) pà bäraren (20) genom vilken kraftresultanten (R) fràn de pà spännhjulsenheten (62) verkande bandkraftskomposanterna sträcker sig, oberoende av arbetsläget hos den lángsträckta pendelarmen (38).
23. Bandställsenhet enligt krav 22, kännetecknad av att en stödhjulsenhet (88) är anordnad pà bäraren (20) vid spännhjulsinrättningen (26) för att uppbära en övre part av drivbandet (30).
24. Bandställsenhet enligt något av kraven 19-23, känneteck- nad av att den làngsträckta pendelarmen (38) sträcker sig i huvudsak i bärarens (20) längsriktning i ett normalt driftsläge hos spännhjulsenheten (62). m o 4> .z> w 15
25. Bandställsenhet enligt något av kraven 19-24, kännetecknad av att förspänningsarmen (72) är en torsionsarm och att det förspännande organet (76) är en torsionstjääer.
Priority Applications (7)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9502206A SE504474C2 (sv) | 1995-06-16 | 1995-06-16 | Fjädrande bandspänningsanordning för banddrivna fordon samt bandställsenhet innefattande sådan bandspänningsanordning |
EP96918958A EP0832027B1 (en) | 1995-06-16 | 1996-05-31 | Resilient track tensioning device for track-driven automotive vehicles |
PCT/SE1996/000720 WO1997000191A1 (en) | 1995-06-16 | 1996-05-31 | Resilient track tensioning device for track-driven vehicles and track unit comprising such a track-tensioning device |
DE69612616T DE69612616T2 (de) | 1995-06-16 | 1996-05-31 | Elastische kettenspannvorrichtung für gleiskettenfahrzeuge |
US08/981,413 US5988775A (en) | 1995-06-16 | 1996-05-31 | Resilient track tensioning device for track-driven vehicles and track unit comprising such a track tensioning device |
AT96918958T ATE200766T1 (de) | 1995-06-16 | 1996-05-31 | Elastische kettenspannvorrichtung für gleiskettenfahrzeuge |
NO19975893A NO311512B1 (no) | 1995-06-16 | 1997-12-15 | Fj¶rende beltespenningsanordning for beltedrevne kjöretöy samt belteinnstillingsenhet omfattende en slikbeltespenningsanordning |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE9502206A SE504474C2 (sv) | 1995-06-16 | 1995-06-16 | Fjädrande bandspänningsanordning för banddrivna fordon samt bandställsenhet innefattande sådan bandspänningsanordning |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
SE9502206D0 SE9502206D0 (sv) | 1995-06-16 |
SE9502206L SE9502206L (sv) | 1996-12-17 |
SE504474C2 true SE504474C2 (sv) | 1997-02-17 |
Family
ID=20398651
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
SE9502206A SE504474C2 (sv) | 1995-06-16 | 1995-06-16 | Fjädrande bandspänningsanordning för banddrivna fordon samt bandställsenhet innefattande sådan bandspänningsanordning |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5988775A (sv) |
EP (1) | EP0832027B1 (sv) |
AT (1) | ATE200766T1 (sv) |
DE (1) | DE69612616T2 (sv) |
NO (1) | NO311512B1 (sv) |
SE (1) | SE504474C2 (sv) |
WO (1) | WO1997000191A1 (sv) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO1999017978A1 (sv) * | 1997-10-03 | 1999-04-15 | Hägglunds Vehicle Ab | Track tensioning device for tracked automotive vehicles |
Families Citing this family (34)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US6224172B1 (en) * | 1998-03-20 | 2001-05-01 | Cedarapids | Tensioning device for a tracked vehicle |
US6247547B1 (en) | 1998-04-21 | 2001-06-19 | A.S.V., Inc. | Suspension and drive mechanism for a multi-surface vehicle |
US7740084B2 (en) * | 2000-05-02 | 2010-06-22 | Lyn Rosenboom | Agricultural implement frame, track assembly and cart |
US7726749B2 (en) * | 2001-05-02 | 2010-06-01 | Lyn Rosenboom | Track assembly with bogie wheel structure |
US7380892B2 (en) * | 2001-05-02 | 2008-06-03 | Lyn Rosenboom | Track assembly with idler wheels and cart incorporating same |
US6604796B2 (en) * | 2001-05-16 | 2003-08-12 | Jarraff Industries Inc. | Track tensioning biasing system for a tracked vehicle |
US6641235B2 (en) * | 2001-05-16 | 2003-11-04 | Jarraff Industries Inc. | Pivoting track tensioning system for a tracked vehicle |
US20030034189A1 (en) * | 2001-06-07 | 2003-02-20 | Gary Lemke | Slick track |
US6662421B1 (en) | 2001-06-25 | 2003-12-16 | Joe Krippelz, Sr. | Method and apparatus for installation of rubber tracks on vehicles |
US6832659B1 (en) | 2001-11-01 | 2004-12-21 | Clark Equipment Company | Loader frame and bolt-on track drive |
DE10162086C2 (de) * | 2001-12-10 | 2003-10-30 | Demag Mobile Cranes Gmbh & Co | Raupenfahrzeug mit geteiltem Raupenträger und Verfahren zur Montage und Demontage eines Raupenträgers |
CA2445009A1 (en) * | 2003-10-10 | 2005-04-10 | Cubex Limited | Vehicle track with idler and roller suspension |
DE202006009862U1 (de) * | 2006-06-23 | 2007-10-25 | Liebherr-Werk Nenzing Gmbh, Nenzing | Kettenfahrwerk |
US8540040B2 (en) * | 2007-11-07 | 2013-09-24 | Gse Technologies, Llc | Multi-purpose ground vehicle |
US7967087B2 (en) * | 2008-06-27 | 2011-06-28 | Caterpillar Sarl | Suspension for a machine |
US8967737B2 (en) | 2010-06-30 | 2015-03-03 | Camoplast Solideal Inc. | Wheel of a track assembly of a tracked vehicle |
RU2468330C1 (ru) * | 2011-06-10 | 2012-11-27 | Борис Александрович Крестинин | Ходовая часть, размещенная на бронированном борту корпуса танка |
US9505454B1 (en) | 2011-06-13 | 2016-11-29 | Camso Inc. | Track assembly for traction of an off-road vehicle |
WO2014008378A1 (en) * | 2012-07-06 | 2014-01-09 | Mtd Products Inc | Drive sprocket for a tracked utility vehicle |
CN103085902B (zh) * | 2013-02-06 | 2015-06-10 | 北京理工大学 | 一种用于轮履变结构移动机器人的四连杆轮履变换机构 |
DE202013002305U1 (de) | 2013-03-11 | 2013-04-23 | Rheinmetall Landsysteme Gmbh | Gleiskettenspanner für ein Gleiskettenfahrzeug |
EP2978656B1 (en) * | 2013-03-25 | 2016-11-16 | Polaris Industries Inc. | Tracked all-terrain vehicle |
RU2536971C2 (ru) * | 2013-04-12 | 2014-12-27 | Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Поволжский государственный технологический университет" | Система ходовая лесозаготовительной машины |
US9884662B2 (en) | 2013-09-13 | 2018-02-06 | Mtd Products Inc | Suspension and lock-out systems for a partially tracked vehicle |
CA3133490A1 (en) | 2013-09-13 | 2015-03-19 | Mtd Products Inc | Drive sprocket for a tracked vehicle |
US9902441B2 (en) | 2014-08-21 | 2018-02-27 | Mtd Products Inc | Track drive |
EP4249349A3 (en) | 2015-05-29 | 2023-11-15 | MTD Products Inc | Utility vehicle |
US10875591B2 (en) | 2015-08-04 | 2020-12-29 | Camso Inc. | Track system for traction of an agricultural vehicle travelling on fields and roads |
USD794087S1 (en) * | 2015-12-15 | 2017-08-08 | Caterpillar Inc. | Track roller system |
US11511818B2 (en) | 2017-09-05 | 2022-11-29 | Mtd Products Inc | Track drive |
CA3073820A1 (en) | 2017-10-06 | 2019-04-11 | Mtd Products Inc | High-efficiency lawn maintenance tool and high-efficiency cutting blade |
US10933929B1 (en) | 2017-11-20 | 2021-03-02 | Soucy International Inc. | Track system for a vehicle |
CN111572656B (zh) * | 2020-05-08 | 2021-04-27 | 山东国兴智能科技股份有限公司 | 一种具备阻尼缓冲特性的悬挂系统及履带式移动平台 |
CN114013524B (zh) * | 2021-11-24 | 2023-07-28 | 北京邮电大学 | 一种轮履腿复合式移动机器人 |
Family Cites Families (14)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US1393157A (en) * | 1921-10-11 | Livier | ||
US1401625A (en) * | 1920-01-05 | 1921-12-27 | Beeman Tractor Company | Traction-machine |
US1781486A (en) * | 1925-08-06 | 1930-11-11 | Rollin H White | Tracklaying tractor |
US2284821A (en) * | 1940-09-30 | 1942-06-02 | Cleveland Tractor Co | Idler wheel adjustment means |
US2315421A (en) * | 1941-02-05 | 1943-03-30 | Cleveland Tractor Co | Crawler tractor side frame construction |
US2779636A (en) * | 1952-01-02 | 1957-01-29 | Firestone Tire & Rubber Co | Vehicle wheel suspension |
US2859045A (en) * | 1956-12-28 | 1958-11-04 | John M Beaufort | Vehicle suspension lock |
US2846276A (en) * | 1957-01-11 | 1958-08-05 | Ellis C Hendrickson | Trailing idler |
US3692130A (en) * | 1970-02-24 | 1972-09-19 | Jack C Stacy Jr | Improved overland vehicle |
US3953085A (en) * | 1975-03-17 | 1976-04-27 | Caterpillar Tractor Co. | Tubular guard for track roller frames and method for making the same |
DE2521145C3 (de) * | 1975-05-13 | 1979-08-09 | Dr.Ing.H.C. F. Porsche Ag, 7000 Stuttgart | Verstellvorrichtung für Laufräder von Gleiskettenfahrzeugen |
CA1113532A (en) * | 1980-05-30 | 1981-12-01 | Bernard Desourdy | Endless track assembly |
US4650260A (en) * | 1986-05-02 | 1987-03-17 | Caterpillar Inc. | Variable leverage recoil mechanism |
US5316381A (en) * | 1992-11-13 | 1994-05-31 | Deere & Company | Tensioning and suspension system for a tracked vehicle |
-
1995
- 1995-06-16 SE SE9502206A patent/SE504474C2/sv not_active IP Right Cessation
-
1996
- 1996-05-31 AT AT96918958T patent/ATE200766T1/de active
- 1996-05-31 US US08/981,413 patent/US5988775A/en not_active Expired - Lifetime
- 1996-05-31 EP EP96918958A patent/EP0832027B1/en not_active Expired - Lifetime
- 1996-05-31 DE DE69612616T patent/DE69612616T2/de not_active Expired - Lifetime
- 1996-05-31 WO PCT/SE1996/000720 patent/WO1997000191A1/en active IP Right Grant
-
1997
- 1997-12-15 NO NO19975893A patent/NO311512B1/no not_active IP Right Cessation
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO1999017978A1 (sv) * | 1997-10-03 | 1999-04-15 | Hägglunds Vehicle Ab | Track tensioning device for tracked automotive vehicles |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP0832027A1 (en) | 1998-04-01 |
NO975893D0 (no) | 1997-12-15 |
US5988775A (en) | 1999-11-23 |
DE69612616D1 (de) | 2001-05-31 |
NO311512B1 (no) | 2001-12-03 |
WO1997000191A1 (en) | 1997-01-03 |
SE9502206D0 (sv) | 1995-06-16 |
NO975893L (no) | 1998-02-09 |
ATE200766T1 (de) | 2001-05-15 |
DE69612616T2 (de) | 2001-08-09 |
EP0832027B1 (en) | 2001-04-25 |
SE9502206L (sv) | 1996-12-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
SE504474C2 (sv) | Fjädrande bandspänningsanordning för banddrivna fordon samt bandställsenhet innefattande sådan bandspänningsanordning | |
US6095275A (en) | Conversion system for all terrain vehicles | |
CA2007916C (en) | Snowmobile suspension | |
US6715575B2 (en) | Track tensioning system for a tracked vehicle | |
US5692579A (en) | Adjustable snowmobile track suspension | |
US5997109A (en) | Undercarriage assembly for a belted work machine | |
US7594557B2 (en) | Snowmobile rear suspension system | |
US7533750B2 (en) | Suspension for tracked vehicles | |
EP1698549B1 (en) | Bicycle with rear suspension | |
US4301884A (en) | Track suspension and drive for snowmobile | |
US4039200A (en) | Rear wheel suspension system for a motorcycle | |
US7182165B1 (en) | Snow cycle | |
US7967309B2 (en) | Vehicular swing arm assemblies and vehicles comprising axle portions | |
CA2142916C (en) | Suspension device for crawler vehicle | |
WO2010082978A2 (en) | Snowmobile and rear suspension for snowmobile | |
US3944005A (en) | Suspension device for vehicles | |
US20090023528A1 (en) | Motorcycle Chain Guide and Tensioner | |
US7607671B2 (en) | Light weight suspension system | |
US10005506B2 (en) | Suspension arrangements for vehicles | |
US5169367A (en) | Chain drive system for vehicles | |
US4767133A (en) | Suspension means for small vehicles | |
EP1433693A2 (en) | Suspension device, in particular for a snow vehicle, and snow vehicle | |
EP0276218A1 (en) | Vehicle suspension | |
US20210163086A1 (en) | Rear suspension assembly for a snowmobile | |
US3705637A (en) | Snowmobile suspension system |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
NUG | Patent has lapsed |