SE502693C2 - Sätt och anordning för stigortsbrytning - Google Patents

Sätt och anordning för stigortsbrytning

Info

Publication number
SE502693C2
SE502693C2 SE9401472A SE9401472A SE502693C2 SE 502693 C2 SE502693 C2 SE 502693C2 SE 9401472 A SE9401472 A SE 9401472A SE 9401472 A SE9401472 A SE 9401472A SE 502693 C2 SE502693 C2 SE 502693C2
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
drilling
guide
unit
work
ventilation
Prior art date
Application number
SE9401472A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9401472L (sv
SE9401472D0 (sv
Inventor
Roland Granskog
Original Assignee
Alimak Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alimak Ab filed Critical Alimak Ab
Priority to SE9401472A priority Critical patent/SE502693C2/sv
Publication of SE9401472D0 publication Critical patent/SE9401472D0/sv
Priority to PCT/SE1995/000472 priority patent/WO1995030068A1/en
Publication of SE9401472L publication Critical patent/SE9401472L/sv
Publication of SE502693C2 publication Critical patent/SE502693C2/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E21EARTH DRILLING; MINING
    • E21DSHAFTS; TUNNELS; GALLERIES; LARGE UNDERGROUND CHAMBERS
    • E21D3/00Raising shafts, i.e. working upwards from the bottom

Description

502 693 ett skyddstak.
Det andra steget är borrning av hål, som skall laddas med sprängmedel. Borrningen sker från den på stigortshissen anbring- ade arbetsplattformen, som är utformad att passa till stigortens storlek och form.
Tredje steget är laddning av borrhålen med en sprängsats, vilket likaledes sker från plattformen.
Fjärde steget, som är skjutning, dvs. sprängning av den i borr- hålen anbringade sprängsatsen, föregås av att stigortshissen körs ned till den vid foten av stigorten befintliga bottensta- tionen, som är belägen så att den är skyddad mot fallande berg- massa på grund av skjutningen. Därpå sker tändning av spräng- satsen från bottenstationen.
Under femte steget sker ventilation, dvs. utvädring av skjut- gaser. Därunder avlägsnas nitrösa gaser och damm, som bildats av salvan, genom besprutning medelst en blandning av vatten och luft från den övre änden av gejdern. Både vatten och luft till- förs genom i gejdern förlöpande rör.
Därpå påbörjas direkt en ny arbetscykel med borrningssteget.
För ett lyckat arbetsresultat krävs att salvcykel och arbets- skiftcykel överensstämmer så att utvädring av skjutgaser sker när arbetet i stigorten och dess omgivning ändå är avstannat på grund av skiftbyte.
I några fall har två salvcykler kunnat genomföras på ett arbets- skift, som därvid vanligtvis varit förlängt, varvid matrasten utnyttjats för utvädring.
Stor variation i kunnande och effektivitet bland avnämarna har inneburit problem med att kunna genomföra åtgärder för metodens utveckling. 502 693 3 Redogörelse för uppfinningen.
Ett syfte med uppfinningen är att åstadkomma ett sätt och en anordning för stigortsdrivning, som kombinerar betydligt högre effektivitet och drivningshastighet än vad som hittills varit möjligt, med en kraftig förbättring av arbetsmiljön.
Detta syfte har vid sättet enligt uppfinningen uppnåtts genom att en salvcykel, som innefattar den totala tiden efter spräng- ning av en salva till och med sprängning av nästa salva, in- nefattar i tur och ordning stegen: a) samtidig borrning och ventilation, b) gejderförlängning följt av laddning, c) sprängning.
Vid anordningen enligt uppfinningen har syftet uppnåtts genom att borraggregatet är utfört för obemannad drift, borraggregatet och plattformen utgöres av två skilda, på gejdern separat körbara enheter, växlingsorgan finnes för att medge avlägsnande av endera enheten från gejdern och påförning av den andra enheten.
Enligt uppfinningen elimineras således skrotning, och ventila- tionen utförs samtidigt som upptransport och borrning pågår.
Detta medger att endast tre arbetssteg behöver användas, mot tidigare fem.
Ett helt fjärrmanövrerat borraggregat utan personell bemanning skickas upp i schaktet direkt efter att föregående salva skju- tits. Ventilationen påbörjas samtidigt, varför siktförhållandena 502 693 4 i schakttoppen bedöms helt acceptabla för visuell kontroll via TV-kamera/monitor när aggregatet anländer till schakttoppen.
Borrbommens rörelser kan vara dataprogrammerade enligt fast- ställd borrplan. Borrmatarens rörelser och borrmaskinens start- och stoppimpulser kan antingen fjärrkontrolleras, eller också kan även dessa rörelser samt start-/stoppimpulser vara integre- rade i dataprogrammet.
Efter avslutad borrning körs borraggregatet ned till ortsulan samt växlas ur gejderbanan. En särskilt utformad arbetshiss växlas in i gejderbanan, vilken är utrustad med hållare för en eller flera nya gejdersektioner samt mekaniskt arrangerad borr- utrustning för borrning av hål för förankringsbultar, samt ev. förstärkningsbultar i bergväggen. Från denna arbetshiss utföres gejderförlängning/laddning av en eller två man, som samtidigt utför nödvändig inspektion av bergytorna för beslut om ev. förstärkningsarbeten. När laddningen och inspektionen avslutats körs hissen ned till ortsulan.
Skjutningen utföres fjärrkontrollerad från ortsulan med utrust- ning enligt Nonel-systemet, där initiering sker med tryckluft utan användning av elektriska signaler, varigenom oavsiktlig initiering från utrustningens el-system helt elimineras.
När skjutning utförts växlas arbetshissen ur gejderbanan och ersätts av borraggregatet, som omedelbart skickas upp i schaktet för att påbörja en ny salvcykel.
Uppfinningen har en rad fördelar.
Den är fördelaktig ur arbetsmiljösynpunkt genom att ingen perso- nal överhuvudtaget finns i schaktet under borrningsarbetet.
Möjlighet till inspektion av bergytor och förstärkning finnes dock genom personal i schaktet för gejderförlängning och ladd- ning, före vilket arbetssteg schaktet har blivit effektivt ventilerat under det tidigare arbetssteget.
Borraggregatet kan på ett betydligt enklare sätt än tidigare, utan dimensionssökning och säkerhetsmässigt betingade krav på 502 693 5 lägsta vikt, nu utrustas med en mycket kraftig borrmaskin, vilket bör reducera borrtiden. Detta i sin tur skapar garanti för betydligt högre effektivitet/drivningshastighet, som väl motiverar kostnadsökning på grund av borrmaskinen.
Borrlängden och därmed salvlängden bör på sikt kunna förlängas avsevärt i förhållande till vad som tidigare gällt vid stigorts- drivning med manuella borrmaskiner samt anpassas till bergkvali- tet och stigortsdimension.
Figurbeskrivning.
Utföringsformer av uppfinningen skall nu beskrivas närmare nedan med hänvisning till bifogade ritningar, på vilka fig. 1 visar en sidovy av en på en gejder i en stigort uppkörd, första arbetsenhet med borraggregat, vilket senare är utdraget och klart för borrning, fig. 2 i en liknande sidovy som i fig. 1 visar arbetsenheten med inskjutet borraggregat, fig. 3 visar en vy i pilarnas III-III riktning i fig. 2, fig. 4 i sidovy visar en drivenhet för bl.a. arbetsenheten enligt fig. 1-3, fig. 5 visar en ändvy i pilarnas V-V riktning i fig. 4, fig. 6 är en sidovy av det inre av en skydds- och uppställnings- ort, från vilken nämnda stigort sträcker sig uppåt, fig. 7 visar en ändvy i pilarnas VII-VII riktning i fig. 6, fig. 8 visar en sektion i pilarnas VIII-VIII riktning i fig. 7, åskådliggörande en planvy av uppställningsorten, fig. 9 är en sidovy av ett rullställ avsett bl.a. för arbetsen- 502 693 heten enligt fig. 1-3, fig. 10 visar en sektion i pilarnas X-X riktning i fig. 9, fig. 11 och 13 i förstorad skala visar sidovyer av en del av den i fig. 6 visade gejderkröken, för att åskådliggöra montering av en riktningslaser, fig. 12 och 14 visar snitt i pilarnas XII-XII riktning i fig. 11 resp. i pilarnas XIV-XIV riktning i fig. 13, fig. 15 är en liknande sidovy som i fig. 1, men i mindre skala, för att åskådliggöra ett första steg av metoden enligt uppfin- ningen, fig. 16a-d är sidovyer i samma skala som i fig. 15 av en på gejdern i stigorten uppkörd andra arbetsenhet avsedd att användas för manuella arbeten i stigorten, varvid de respektive figurerna är avsedda att åskådliggöra olika moment av ett andra steg av metoden enligt uppfinningen, fig. 17 i sidovy i samma skala som i fig. 15 och 16 är avsedd att åskådliggöra ett tredje steg av metoden enligt uppfinningen.
Föredragna utföringsformer.
På ritningarna betecknar 2 väggarna i en stigort, som kan vara vertikal eller lutande. Vid en vägg, i förekommande fall häng- väggen, är en gejder 4 fästad. Med hänvisning till fig. 6 för- löper stigorten på känt sätt nedåt till en skyddat belägen uppställningort 6.
I fig. 15 och lla-d visas en på gejdern 4 uppkörd arbetsenhet 8 resp. 10 i arbetsposition i ortens övre ände, varvid i fig. 15 enheten 8 utgöres av ett obemannat och fjärrmanövrerat borragg- regat för borrning av laddningshål, och i fig. 16a-d enheten 10 utgöres av en arbetshiss, från vilken manuellt arbete utföres enligt nedan. Enheten 8 visas även mera detaljerat i större '502 695 skala i fig. 1-3.
Gejdern 4 är sammansatt av ett flertal efter varandra följande sektioner 4', 4"..., jfr. fig 11b, medelst ej visade skruvför- band. Varje gejdsektion är fästad medelst fästbultar 12 i berg- väggen, och varje sektion, såsom 4', vilar dessutom med sin nedre ände mot den övre änden av närmast undre gejdsektion, såsom 4". Med hänvisning särskilt till fig. 4 och 5, är varje gejdsektion uppbyggd av ett egentligt gejdelement 14 i form av en balk med två parallella kugg- eller pinnstångsbanor 14' och 14", samt en del 16 innehållande rörledningar. Dessa rörled- ningar är avsedda för transport av drivfluida till enheterna 8 och 10, och för ventilation av stigorten. I fig. 6 visas en sådan ventilationsledning 18, som från gejdern 4 förlöper till en ventilationsfläkt 20 i uppställningsorten 6.
Enheterna 8 och 10 antas här som exempel ha två konstruktions- detaljer, som delvis är uppbyggda på samma, nedan i korthet beskrivna grundkonstruktion, och som visas i större detalj i fig. 4 och 5, resp. 9. Ehuru ej visat eller beskrivet nedan, utesluter ej beskrivningen eller ritningarna i övrigt ytterliga- re överensstämmelser mellan konstruktionsdetaljer hos enheterna 8 och 10.
Närmare bestämt har enheterna 8 och 10 vardera två drivaggregat 22, ett för var och en av de parallella kugg- eller pinnstångs- banorna 14' och 14". Varje sådant drivaggregat innefattar drivna kugg- eller pinnhjul 23, som är i ingrepp med motsvarande kugg- resp. pinnstångsbana 14' resp 14". I fig. 5 är bara ett kugg- eller pinnhjul hos respektive drivaggregat synligt.
De båda i var och en av enheterna 8 resp. 10 ingående drivaggre- gaten 22, som således är anordnade parallellt med varandra, är förenade medelst ett allmänt med 24 betecknat drivstativ. Driv- aggregaten 22 kan principiellt vara av i och för sig för fack- mannen välkänt utförande, varvid exempelvis aggregat av typen Alimak STH-5 kan nämnas, till vilken hänvisas för närmare detal- jer. Den föreliggande uppfinningen är emellertid naturligtvis inte begränsad till användning av aggregat av denna typ. 50-2 693 8 Ovanför drivstativet 24 är vidare hos var och en av enheterna 8 resp. 10 ett rullställ 26 i ingrepp med gejdern 4. I fig. 9 visas detta rullställ i större detalj för enheten 8 såsom upp- körd till toppen av gejdern, det senare av skäl, som kommer att framgå längre fram i beskrivningen. Rullstället 26 har närmare bestämt på gejdern frilöpande rullar 28. Även beträffande rull- stället 26 kan sägas att detta principiellt kan vara av i och för sig för fackmannen välkänt utförande. Den föreliggande uppfinningen är emellertid naturligtvis inte heller här begrän- sad till användning av rullställ av denna typ.
Av drivstativet 24 och rullstället 26 uppbäres via en led 30 resp. 32 ett ramstativ, som för enheten 8 betecknas med 34, jfr. fig. 1, och för enheten 10 med 36, jfr. fig. 16a. Detta ramsta- tiv uppbär hos vardera enheten 8 resp. 10 en plattform 38 resp. 40. Ramstativet 30 och plattformen 34 hos enheten 8 visas i närmare detalj i fig. 1-3, och ramstativet 32 och plattformen 40 hos enheten 10 visas i fig. 16.
Som exempel på ett mera detaljerat principiellt utförande av drivstativ och rullställ av ovan i korthet beskrivna typ, samt dessa elements uppbärande av ramstativ och plattform, kan hän- visas exempelvis till svenska patentet 454,613, varför någon ytterligare beskrivning ej krävs här.
Med hänvisning till fig. 1 innefattar enheten 8 vidare en på gejdern 4 rörlig fångapparat 42, som uppbäres av ett ytterligare rullställ 43, vilket är förenat med rullstället 26 medelst en länk 44. Med hänvisning till fig. 16a-d har enheten 10 däremot en med dess rullställ 26 sammanbyggd fångapparat 46.
Enheterna 8 och 10 har vidare vardera en av respektive ramstativ 34 och 36 uppburen kraftenhet 48 resp. 50 för drift av borragg- regat liksom annan hydraulisk utrustning. Dess kraftenheter visas såsom vardera innefattande tre hydraulpumpar 52, 54, 56, resp. 58, 60, 62, drivna av en elektrisk drivmotor 64 resp. 66, jfr. fig. 1 resp. fig. 16a.
De ovan i korthet beskrivna fångapparaterna och kraftenheterna 502 693 9 kan i princip vara utförda på i och för sig känt sätt och be- höver därför ej beskrivas ytterligare här. Beträffande fångap- paraterna kan exempelvis hänvisas till någon Alimak-typ, t.ex.
Alimak GA-5.
Med hänvisning till fig. 1-3 uppbär ramstativet 34 ett allmänt med 67 betecknat borraggregat med en borrbom 68, som ledbart bär en gejd 70 för en borrmatarbalk 72. Borrmatarbalken 72 bär på konventionellt sätt en hydraulisk borrmaskin 74, vars borrstål antyds vid 76. Borrbommen 68 är utrustad med infästning på en på ramstativet 34 utefter en gejd 78 åkbar släde 80, som gör att aggregatet 67 kan förflyttas utefter sin längdaxel från det i fig. 1 visade utskjutna läget till ett indraget läge i huvudsak inom drivmaskineriets bygglängd, visat i fig. 2 och 6.
Med hänvisning till fig. 16a-d uppbär hos enheten 10 ramstativet 36 en under arbetsplattformen 40 belägen hisskorg 82 för person- befordran.
Plattformen 40 är utrustad med en hållare för en ny gejdersek- tion, samt ett inställningsdon, varav en del 84 skymtar i fig. 16a, med vars hjälp en ny gejdersektion 4"' enkelt kan förflyt- tas till korrekt läge för anslutning till den befintliga gejder- strängen 4. Nämnda hållare och inställningsdon kan vara av vid stigortsdrivning i och för sig känt slag, och behöver därför ej visas eller beskrivas närmare här. Förflyttningen medelst in- ställningsdonet antyds emellertid vid 86 i fig. 16a.
Vidare finnes på enheten 10 mekaniskt arrangerad borrutrustning 88 för borrning av hål för förankringsbultar för den nya gejd- sektionen 4"', jfr fig. l6b, samt eventuellt för förstärknings- bultar i bergväggen, jfr. fig. 16d.
Med hänvisning till fig. 6-8 innefattar utrustningen även en allmänt med 90 betecknad gejderväxel upphängd i uppställnings- ortens 6 tak. Anordningen 90 innefattar ett par tvärgående skenor 92, utefter vilka arbetsenheterna 8 och 10 har varsin parkeringsplats 94 resp. 96. Mellan platserna 94 och 96 slutar en änddel 98 av gejdern 4. På skenorna 92 är en växlingsvagn 100 502 693 10 farbar. Medelst vagnen 100 kan enheterna 8 och 10 växlas in i och ut ur gejderbanan 98 från resp. till sin parkeringsplats. I fig. 6 och 7 visas enheten 8 såsom inväxlad på gejderbanan 98 med borraggregatet 67 i indraget läge, och enheten 10 inväxlad på sin plats 96.
Som alternativ till den ovan beskrivna växlingsanordningen kan enheterna 8 och 10 vara var för sig uppställda på en gummihjuls- buren vagn, som rullar på ortsulan, och som dockas till gejdern.
Metodstegen 1-3 enligt uppfinningen för stigortsdrivning skall nu beskrivas närmare med hänvisning till fig. 15-17.
I fig. 15 har den helt fjärrmanövrerade enheten 8 med borraggre- gat 67 skickats upp i stigorten för att påbörja steg 1 direkt efter att en föregående sprängsalva skjutits . Ventilationen påbörjas vid upptransporten och fortsätter hela tiden aggregatet befinner sig i orten, varför siktförhâllandena blir helt accep- tabla för visuell kontroll via TV-kamera/monitor när aggregatet är på plats i schakttoppen. Borrning av spränghål 102 genomförs.
Borrbommens 67 rörelser är dataprogrammerade enligt fastställd borrplan. Matarens 72 och borrmaskinens 74 rörelser fjärrkon- trolleras; alternativt integreras dessa rörelser samt start- /stoppimpulser i dataprogrammet.
Med hänvisning till fig. 9 och 10, som åskådliggör rullstället 26 uppkört till toppen 104 av gejdern 4, tillföres erforderligt vatten för kylning/borttransport av borrkax från ortsulan i ett av gejderns rör till gejdertoppen, vilket där har en mynning 106 försedd med en speciell ventil 108. Vid änden av en anslutning 110 till borraggregatet finns ett rör 112 anslutet, vilket har ett ventilelement 114 avsett för samverkan med ventilen 108.
Röret 112 är monterat i ett i gejderns längdriktning rörligt fäste 116 för att ge nödvändig "längdtolerans" vid olika avstånd mellan gejdertopp och ortgavel. I fig. 10 visas även en mynning 118 hos ett gejderrör för transport av tryckmedium avsedd att användas för trycksättning av borrmaskinen, som skall skydda denna mot inträngning av smutspartiklar. 502 695 11 Konventionellt enligt Alimak-metoden har ventilationen av schak- tet skett med tryckluft som ledes upp till stigortsgaveln via de i gejdern inbyggda rören. Metoden är dyrbar på grund av behovet av tryckluften, samt temperatursänkande, vilket medför att vattendimma bildas.
I föreliggande fall innehåller emellertid gejdern ett betydligt kraftigare rör 18, jfr. fig. 6, vilket kan ha en diameter av 160 mm, och genom vilket ventilationen åstadkommes med en eller flera fläktar, jfr. 20 i fig. 6.
Detta kan ske principiellt på samma sätt som vid den gamla metoden varvid ventilationen kan vara påslagen under tiden arbete pågår uppe vid schaktgaveln och därvid skapa en alldeles ypperlig arbetsmiljö uppe i stigorten.
Luften kan dessutom tempereras dvs. kylas eller värmas om för- hållandena så erfordrar.
Alternativt kan dock luftströmmen genom ett ej visat system med fläktar placerade med visst inbördes avstånd reverseras, och omedelbart efter att salvan skjutits kan därför huvuddelen av de vid skjutningen utvecklade nitrösa skjutgaserna sugas upp och transporteras via ventilationsröret 18 ned till basstationen och därefter ut i gruvans ordinarie utluftningssystem.
Enheten 8 avståndsmanövreras via kabel för upp- och nedfart samt låsning med hydrauliska domkrafter mot bergväggen 2 under borr- ning. Kontroll av gejderbana och bergväggar sker via TV-kameror placerade på enheten 8 och en monitor 120 på ett manöverbord 122 vid basstationen. Ett borrningsprogram kan finnas inprogrammerat i en dator monterad på enheten 8 och avståndsmanövrerad från manöverbordet 112 via kabel. Alternativt kan borrningsprogrammet genomföras med fjärrkontroll från uppställningsorten 6 under audio-visuell övervakning genom TV-kameror och monitor. Borrpro- grammet som innehåller borrhål, dels parallella med stigortens längdaxel, dels med vinkelavvikelse till detsamma, har vad gäller de parallella hålen två eller flera inprogrammerade "påhuggspunkter" som varieras mellan de olika salvorna för att 502 693 12 undvika borrning i ej detonerat sprängmedel.
Borrmatarens 72 ansättning mot bergväggen samt borrmaskinens 74 manövrering kan ske med avståndsmanövrering via kabel från manöverbordet 112, eller integreras i det datorstyrda borrpro- grammet.
Samtliga manöverledningar finns samlade i en för ändamålet specialtillverkad kabel med kraftig avskärmning, för att undvika magnetisk påverkan från den parallellt gående kraftkabeln.
Kraft- och manöverkabel skyddas av ett täckande rör med slits och tätande fals.
I gejderbanans nedersta raka gejdersektion kan inmonteras laser- utrustning för kontinuerlig eller frekvent kontroll av gejderba- nans rakhet och riktning av nymonterad gejdersektion. Därvid är två möjligheter tänkbara, nämligen att anbringa den med 124 betecknade lasern utanpå gejdern, såsom antyds i fig. 11 och 12, eller i ventilationsröret 18, såsom antyds i fig. 13 och 14.
Efter avslutad borrning körs enheten 8 ned till uppställnings- orten 6 samt växlas ur gejderbanan enligt vad som beskrivits ovan med hänvisning till fig. 6-8. Den nu på gejderbanan inväx- lade enheten 10 med ny gejdersektion 4"' körs med en eller två man upp till ett första arbetsläge i orten, visat i fig. 16a.
Metodsteget 2 inleds nu med att den nya gejdersektionen 4"' med hjälp av det ovan nämnda inställningsdonet vrids in, jfr. 86, i korrekt läge och ansluts till den befintliga gejdersträngen 4.
Efter uppkörning av arbetshissen till det i fig. 16b visade läget, placeras borrutrustningen 88 i läge för borrning av borrhål för förankringsbultar radiellt mot schaktets längdaxel enligt vad som antyds vid 126 i figuren. Därpå bringas förank- ringsbultarna på plats.
Efter uppkörning av enheten 10 på den nya gejdersektionen 4"' till det i fig. 16c visade läget påbörjas laddning av de i steg 1 borrade spränghålen 102, antytt vid 128 i figuren. 502 693 13 Fig. 16d åskådliggör vid 130 hur med borrutrustningen 88 även borrhål för eventuella bergförstärkningsbultar borras radiellt ut i stigortsväggen alltefter behov eller enligt borrplan för systematisk bergförstärkning. Vid behov kan borrutrustningen 88 vinkelställas +/- 45 grader i förhållande till stigortens längd- axel.
När laddningen och övriga moment enligt fig. 16a-d genomförts körs enheten 10 ned till uppställningsorten 6.
Steg 3 av metoden, dvs. skjutning, åskådliggjord i fig. 17, utföres fjärrkontrollerad från uppställningsorten 6. Som exempel kan detta ske med utrustning enligt "Nonel-systemet", där elekt- risk tändning ej används. Detta system eliminerar oavsiktlig initiering från utrustningens el-system.
När skjutning utförts skickas enheten 8 efter inväxling på gejederbanan omedelbart upp i stigorten, med utelämnande av renskrotning, för att påbörja en ny salvcykel enligt vad som beskrivits ovan med hänvisning till fig. 15-17.

Claims (7)

502 693 14 Pgtggtgggy.
1. Sätt för stigortsdrivning, vid vilket drivningsarbetet sker från utrustning, som är körbar utefter en på stigortens vägg anbringad gejder, vilken förlängs allteftersom arbetet fortskrider, innefattar ett borraggregat, med vilket spränghål borras i ortens övre ändvägg, samt en plattform, från vilken arbetskraft kan utföra manuellt arbete såsom laddning av spränghålen, kännatacknat av att en salvcykel, som innefattar den totala tiden efter sprängning av en salva till och med sprängning av nästa salva, innefattar i tur och ordning stegen: a) samtidig borrning och ventilation, b) gejderförlängning följt av laddning, c) sprängning.
2. Sätt enligt krav 1, kännetecknat av att i steg a) borrningen sker med ett obemannat borraggregat.
3. sätt enligt krav 1 eller 2, kännatacknat av att i steg a) ventilationen påbörjas under uppkörningen av borraggregatet till ortens övre ändvägg.
4. Sätt enligt något av krav 1-3, kännetecknat av att borraggre- gat och plattform utgöres av två skilda, på gejdern separat körbara enheter, steg a) avslutas av undankörning av borraggre- gatet från orten och gejdern, och steg b) påbörjas genom på- körning av plattformen på gejdern och uppfärd till arbetsplat- Sen.
5. Sätt enligt något av föregående krav, kännetecknat av att omedelbart efter steg c), utan föregående renskrotning av tak och väggar hos orten, skickas borraggregatet upp i schaktet för 502 693 15 att påbörja en ny salvcykel med steg a).
6. Anordning för stigortsdrivning, innefattande utrustning, som är körbar utefter en på stigortens vägg anbringad gejder, vilken förlängs allteftersom arbetet fortskrider, och innefattar ett borraggregat för borrning av spränghål i ortens övre ändvägg, samt en plattform, från vilken arbetskraft kan utföra manuellt arbete såsom laddning av spränghålen, kännetecknad av att borraggregatet är utfört för obemannad drift, borraggregatet och plattformen utgöres av två skilda, på gejdern separat körbara enheter, växlingsorgan finnes för att medge avlägsnande av endera enheten från gejdern och påförning av den andra enheten.
7. Anordning enligt krav 6, kännetecknad av att densamma in- nefattar ventilationsorgan för ventilation av orten under upp- transport av borraggregatet i orten och borrning.
SE9401472A 1994-04-29 1994-04-29 Sätt och anordning för stigortsbrytning SE502693C2 (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9401472A SE502693C2 (sv) 1994-04-29 1994-04-29 Sätt och anordning för stigortsbrytning
PCT/SE1995/000472 WO1995030068A1 (en) 1994-04-29 1995-04-28 A method and an apparatus for raise mining

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9401472A SE502693C2 (sv) 1994-04-29 1994-04-29 Sätt och anordning för stigortsbrytning

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9401472D0 SE9401472D0 (sv) 1994-04-29
SE9401472L SE9401472L (sv) 1995-10-30
SE502693C2 true SE502693C2 (sv) 1995-12-11

Family

ID=20393833

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9401472A SE502693C2 (sv) 1994-04-29 1994-04-29 Sätt och anordning för stigortsbrytning

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE502693C2 (sv)
WO (1) WO1995030068A1 (sv)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN116034210A (zh) * 2020-05-20 2023-04-28 洛萨瓦拉-基鲁纳瓦拉公司 用于从矿体开采矿石的天井崩落方法及其采矿基础设施、监控系统、机械、控制系统和数据介质
EP4153843A1 (en) * 2020-05-20 2023-03-29 Luossavaara Kiirunavaara Ab Raise caving method for mining deposits, and a mining infrastructure, monitoring system, machinery, control system and data medium therefor
SE544509C2 (en) * 2020-05-20 2022-06-28 Luossavaara Kiirunavaara Ab Mining method for mining ore from an ore body
CN116146258B (zh) * 2023-04-07 2023-11-17 江西蓝翔重工有限公司 一种单轨吊侧锚杆钻机装置及其补打方法

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE450587B (sv) * 1982-01-11 1987-07-06 Alimak Ab Anordning vid en bergbrytningsutrustning t ex for stigortsbrytning
SE454613B (sv) * 1987-03-20 1988-05-16 Alimak Ab Anordning vid aggregat for stigortsdrivning
SE461110B (sv) * 1987-08-31 1990-01-08 Gruvprodukter I Gaellivare Ab Anordning vid drivning av uppaatriktade bergschakt

Also Published As

Publication number Publication date
SE9401472L (sv) 1995-10-30
SE9401472D0 (sv) 1994-04-29
WO1995030068A1 (en) 1995-11-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11559815B2 (en) Suspension and guidance apparatus for tools and platforms relative to a mill
SE460212B (sv) Saett och utrustning foer smalmalmsbrytning
CN111684144A (zh) 移动式地下隧道掘进机装置
CN108119171A (zh) 一种多功能隧道拱架作业台车
CN103899319A (zh) 掘锚连续自动化快速掘进工艺
CN108798664B (zh) 一种露天矿端帮开采连续采煤机
CN106917632A (zh) 通风装置
SE502693C2 (sv) Sätt och anordning för stigortsbrytning
CN114294031A (zh) 锚喷作业机构
CN109488352B (zh) 一种锚杆钻车及其巷道作业方法
CN208024369U (zh) 一种多功能隧道拱架作业台车
CN113445911B (zh) 薄煤层锚杆钻车
US2111405A (en) Power-mucking shield
FI90116B (fi) Utrustning foer stigortsbrytning
CN115434650A (zh) 一种钻机管柱自动化处理系统及其工作方法
RU2475650C2 (ru) Устройство для формирования подземных тоннелей
JP2006322167A (ja) シールド機の発進用推進装置
RU2700388C1 (ru) Проходческий взрывонавалочный комплекс
CN1084821C (zh) 矿井所用的输送设备
SE450587B (sv) Anordning vid en bergbrytningsutrustning t ex for stigortsbrytning
CN112654766B (zh) 开采系统
CN113445910B (zh) 锚护装置及具有其的薄煤层锚杆钻车
CN111232144B (zh) 一种导向保护及布放回收装置及布放及回收方法
CA1251475A (en) Raise bore mining method and apparatus for carrying out the method
CN112828849A (zh) 一种隧道内工字钢安装机械手

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9401472-7

Format of ref document f/p: F