SE469148B - Foerfarande och anordning foer att preparera cell- eller vaevnadsprov i analyssyfte - Google Patents

Foerfarande och anordning foer att preparera cell- eller vaevnadsprov i analyssyfte

Info

Publication number
SE469148B
SE469148B SE9103483A SE9103483A SE469148B SE 469148 B SE469148 B SE 469148B SE 9103483 A SE9103483 A SE 9103483A SE 9103483 A SE9103483 A SE 9103483A SE 469148 B SE469148 B SE 469148B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
slides
holder
samples
tissue samples
preparing cell
Prior art date
Application number
SE9103483A
Other languages
English (en)
Other versions
SE9103483L (sv
SE9103483D0 (sv
Inventor
Christer Busch
Jan Saellstroem
Original Assignee
Christer Busch
Jan Saellstroem
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Christer Busch, Jan Saellstroem filed Critical Christer Busch
Priority to SE9103483A priority Critical patent/SE469148B/sv
Publication of SE9103483D0 publication Critical patent/SE9103483D0/sv
Priority to PCT/SE1992/000813 priority patent/WO1993011419A1/en
Publication of SE9103483L publication Critical patent/SE9103483L/sv
Publication of SE469148B publication Critical patent/SE469148B/sv

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N1/00Sampling; Preparing specimens for investigation
    • G01N1/28Preparing specimens for investigation including physical details of (bio-)chemical methods covered elsewhere, e.g. G01N33/50, C12Q
    • G01N1/30Staining; Impregnating ; Fixation; Dehydration; Multistep processes for preparing samples of tissue, cell or nucleic acid material and the like for analysis
    • G01N1/31Apparatus therefor
    • G01N1/312Apparatus therefor for samples mounted on planar substrates

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Sampling And Sample Adjustment (AREA)
  • Investigating Or Analysing Biological Materials (AREA)

Description

469 ífå-å 2 fylls och töms på reagens. Nackdelen med dessa system är att de är mycket dyra och att högre koncentration av antikropp ofta krävs än vid manuell färgning.
När få patientprov ska prepareras sker'detta istället med manuell hantering av glasen individuellt eller i ett satsförfarande, varvid satsförfarandet består av gemensam doppning av objekt- glasen i olika bad, vilka har gemensamt att de består av billiga kemikalier. Vid denna doppning är objektlasen löst anordnade i en hållare. När dyra reagens ska anbringas tas objektglasen ut individuellt från hållaren och reagensen droppas för hand på objektglasen. Efter avslutande av detta steg sätts objektglasen tillbaka på plats i hållarna för att utföra ytterligare badsteg.
Dessa i och urplockningar i hållaren sker erfordrat antal gånger tills förloppet är avslutat och proven är redo att analyseras, t ex. genom mikroskopi. Detta förfarande har nackdelen att det är arbetsintensivt och följaktligen dyrt och tidskrävande.
Det var därför föreliggande uppfinnings uppgift att skapa ett förfarande och en anordning för satsvis färgning av cell- eller vävnadsprov som är billigt och tids- och arbetsbesparande samt som genom sin princip innebär en standardisering av förfarandet.
Föreliggande uppfinning löser detta genom de kännetecknande delarna till krav l respektive krav 5.
För att beskriva uppfinningens fördelar kommer först ett ett representativt förfarande för immunohistokemisk färgning enligt konventionell teknik och därefter ett enligt föreliggande uppfinning att beskrivas.
Efter paraffininbäddning av vävnadsprovet, snittningen och påföringen på objektglas, sker, vid det konventionella för- farandet, först ett antal bad för att avlägsna paraffinet, vilka i tur och ordning innehåller: xylen, absolut alkohol, 96% alkohol, 80% alkohol, 50% alkohol, destillerat vatten. Samtliga dessa steg sker i dragskåp, varvid objektglasen är anordnade i .,_,,..H_..H¿.“,.. .App _ _'.»_-,.,_,,,_. _17:- OO 3 en hållare och doppas satsvis i baden efter en bestämd tidscykel.
Därefter följer tvâ gemensamma steg: O,3% IQOZ i PBS (fosfat- buffrad saltlösning) och 1% BSA (bovint serumalbumin) i PBS.
Efter dessa steg ska den primära antikroppen tillsättas, vilket sker genom droppning på objektglasen. För detta ändamål måste objektglasen tas ut ur hållaren.och torkas torrt runt preparatet.
Flera snitt som härstammar från en enda patient vill man ofta testa på olika sätt genom att tillsätta olika primära antikroppar på varje individuellt objektglas. Om det handlar om snitt från flera patienter tillsätts samma primära antikropp till flera objektglas. Det behöver inte påpekas att noggrannheten.:i det förra fallet är mycket viktig eftersom varje objektglas ges en separat behandling.
Efter dessa steg sätts objektglasen tillbaka i hållaren och utsätts för en PBS-tvätt. Därefter tas glasen ur hållaren, torkas enligt tidigare beskrivning och förses med biotinylerad antikropp som droppas på snittet. När ytterligare ett PBS-bad har ge- nomförts tas objektglasen återigen ut ur hållaren och torkas, denna gång för att förses med droppar av ABC (avidin biotin)- komplex, och sedan in i hållaren för en ny PBS-tvätt.
Slutligen sker enzymframkallningen i dragskåp. Först plockas objektglasen ut ur hållarna och förses med enzymsubstrat, därefter in i hållarna igen för PBS-tvätt. De tre sista stegen, motfärgning, PBS-blåfärgning, PBS-tvätt, sker likaså med objektglasen på plats i hållarna. Efter detta är proven redo för analys.
Vid det konventionella förfarandet måste objektglasen plockas ur och in i hållarna sammanlagt tre till fyra gånger. Förutom de tids- och arbetskrävande aspekterna på detta kommer även risken för sammanblandning av objektglasen.
Vid förfarandet enligt föreliggande uppfinning används en speciellt utformad anordning. Anordningen visas i de bifogade ritningarna, i vilka 469 'šffä 4.
Fig. 1 är en stående sidovy av hållaren försedd med instuckna obj ektglas; Fig. 2 är en planvy av en hållare för objektglas eller andra provunderlag ; och Fig. 3 är en liggande sidovy av anordningen där ett kilformat element är infört i hållaren för att anordna objektglasen i trappstegs form.
En hållare 1 enligt uppfinningen är på insidan försedd med tungor 3 för parallell anordning av provförsedda objektglas 2 tätt intill varandra. Objektglasen hålls fast genom fjädring hos de tungor som formar spåren i vilka glasen skjuts in. Avstånden mellan de individuella glasen är litet och konstant, vilket minimerar reagensvolymerna. Hållaren l är öppen i båda ändarna och är i den ena änden försedd med tungorna 3. Vid samtliga badsteg, dvs. där rikligt med reagens används, är hållarna i det i Fig. 1 visade läget, dvs. samtliga objektglas skjuter ut lika långt från hållaren .
Till anordningen hör också en trappstegsformerare eller kilformat element 4, som visas i Fig. 3. Det kilformade elementet skjuts in från hållarens tungfria ände för att anordna obj ektglasen i trappstegsform vid de steg där reagensen ska droppas på de individuella glasen. Det är även tänkbart att ha en fast anordnad kilform i botten på hållaren.
Vid förfarandet enligt uppfinningen anordnas objektglasen 2 växelvis i rak form, dvs. en enhetlig längd av varje objektglas skjuter ut ur hållaren, och i trappstegsform, dvs. olika längd av varje objektglas skjuter ut ur hållaren, varvid den raka formen används vid doppning av objektglasen i olika bad och trappstegsformen, i vilken hållaren är vriden 90° i förhållande till den raka formen, används för påföring av små mängder reagens till proven på objektglasen. Proven är anordnade på ovansidan av 5 objektglasen vid trappstegsformen, lämpligen nära den främre kanten av respektive objektglas.
Enligt ytterligare ett särdrag av uppfinningen kan hållaren 1 vara sammankopplingsbar med en eller flera andra hållare. Vidare är det möjligt att utforma hållarna så att de är upphängningsbara i kyvetter eller andra.behållare för reagens- eller tvättlösning, t ex genom att en stång anbringas på hållarens tungfria ände, vilken stång skjuter ut från hållarens kanter och kan vila på en reagensbehållare så att objektglasen hänger ner i behållaren.
Dessutom är det tänkbart att utforma hållarna så att de är upphängningsbara i en robotarm. Kyvetter kan i sin tur vara fastsättbara. på en underlagsplatta på valfri plats för att möjliggöra sammansättning av en valfri reaktions- och tvättkedja.
När hållare med tvâ öppna ändar används kan underlagsplattan förses med en monterad trappstegsformerare.
Vid ovan nämnda steg i det konventionella förfarandet, i vilka objektglasen måste plockas ut ur hållaren för att förses med en droppe reagens och därefter föras in i hållaren igen, är det enligt föreliggande uppfinning möjligt att låta objektglasen vara kvar i hållaren genom att anordna dessa i trappstegsform. Genom trappstegsformen blir det möjligt att nå varje individuellt objektglas för att droppa på reagens på proven samtidigt som objektglasen sitter kvar i hållaren. När droppsteget är avslutat anordnas objektglasen återigen till utgångsläget enligt Fig. 1, där objektglasen är anordnade i rak form, dvs. de skjuter ut lika långt från hållares främre ände. Således sitter'objektglasen kvar på samma plats i hållaren såväl i början av förfarandet som i slutet därav, vilket minimerar risken för sammanblandning.
Eftersom i cmh urplockandet i hållarna bortfaller blir för- farandet dessutom ^tids- och. arbetsbesparande och. kräver' ett minimum av reagens.
Hållaren och dess tungor tillverkas företrädesvis av plast med deformeringszoner eller gummi eller annat material som har 469 'M8 6 förmåga att ta upp olika toleranser av objektglasen eller andra provunderlag.
Förutom ovan beskrivna immunohistokemiska färgning lämpar sig anordningen och förfarandet enligt uppfinningen för alla typer av färgningar, t ex immunocytokemiskt färgning, enzymhistokemisk färgning och in situ hybridisering. . me”. =.~.w.'»n~.v*e=vxflsn.~.z:-e m4» v. ....

Claims (4)

469 148 7 PATENTKRAV
1. Förfarande för att preparera cell- eller vävnadsprov i analyssyfte, vid vilket proven påförs på objektglas eller andra underlag och utsätts för tvättlösningar i relativt stora mängder och reagenslösningar i olika stor mängd, k ä n n e t e c k n a t av att förfarandet sker satsvis genom att_provförsedda objektglas (2) fästs i en hållare (1), och att objektglasen (2) anordnas växelvis i rak form, dvs. en enhetlig längd av varje objektglas skjuter ut ur hållaren, och i trappstegsform, dvs. olika längd av varje objektglas skjuter ut ur hållaren, varvid den raka formen används vid doppning av objektglasen i olika bad och trappstegsformen, i vilken hållaren är vriden 90° i förhållande till den raka formen, används för pâföring av små mängder reagens till proven på objektglasen.
2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e o k n a t av att objektglasen anordnas i trappstegsform för att applicera olika reagenslösning på de enskilda objektglasen.
3. Anordning för att preparera cell- eller vävnadsprov i analyssyfte, innefattande en hållare (1) för objektglas (2) eller andra underlag för proven, varvid hållaren (1) i ena änden på insidan är försedd med tungor (3) för bildande av spår för inskjutning och fäste av individuella objektglas, k ä n n e - t e c k n a d. av att anordningen innefattar ett kilformat element (4) för placering i hâllarens andra ände, vilket element orsakar att objektglasen anordnas i trappstegsform.
4. Anordning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d av att det kilformade elementet (4) är löstagbart anordnat i hållaren, och att hållaren har två öppna ändar.
SE9103483A 1991-11-25 1991-11-25 Foerfarande och anordning foer att preparera cell- eller vaevnadsprov i analyssyfte SE469148B (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9103483A SE469148B (sv) 1991-11-25 1991-11-25 Foerfarande och anordning foer att preparera cell- eller vaevnadsprov i analyssyfte
PCT/SE1992/000813 WO1993011419A1 (en) 1991-11-25 1992-11-25 Method and device for preparing cell and tissue samples

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9103483A SE469148B (sv) 1991-11-25 1991-11-25 Foerfarande och anordning foer att preparera cell- eller vaevnadsprov i analyssyfte

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE9103483D0 SE9103483D0 (sv) 1991-11-25
SE9103483L SE9103483L (sv) 1993-05-17
SE469148B true SE469148B (sv) 1993-05-17

Family

ID=20384421

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE9103483A SE469148B (sv) 1991-11-25 1991-11-25 Foerfarande och anordning foer att preparera cell- eller vaevnadsprov i analyssyfte

Country Status (2)

Country Link
SE (1) SE469148B (sv)
WO (1) WO1993011419A1 (sv)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2058128A (en) * 1934-10-08 1936-10-20 Howard F Brubach Slide holder
DE3313127A1 (de) * 1982-04-28 1983-11-03 Bio-Innovations, Camp Hill, Pa. Vorrichtung zum faerben von biologischen proben
US4838423A (en) * 1987-04-30 1989-06-13 Manufacturers Hanover Trust Company Container for thin glass plates
US4975250A (en) * 1989-08-21 1990-12-04 Fisher Scientific Co. Aligned slideholder and assembly

Also Published As

Publication number Publication date
SE9103483L (sv) 1993-05-17
SE9103483D0 (sv) 1991-11-25
WO1993011419A1 (en) 1993-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20220288786A1 (en) Biological reaction apparatus with draining mechanism
US7303725B2 (en) Automated high volume slide staining system
US6214626B1 (en) Apparatus (cuvette) for taking up and storing liquids and for carrying out optical measurements
JP6479663B2 (ja) Lal反応性物質を試験するための予充填試験基板、使用方法及び作製方法
EP2523003B1 (en) Biological reaction apparatus
US6723568B1 (en) Method and apparatus for cascade impactor testing of inhalable drug therapies recovery for chemical analysis
JP6603237B2 (ja) 自動標本処理システム及び顕微鏡スライドのマルチステップ処理
US20160195512A1 (en) Method for determining the cleaning performance of formulations
SE469148B (sv) Foerfarande och anordning foer att preparera cell- eller vaevnadsprov i analyssyfte
EP1119413A1 (en) Reagent vial for automated processing apparatus
US20040115099A1 (en) Reagent vial for automated processing apparatus
GB2371861A (en) Sample recovery from a cascade impactor
EP3207379B1 (en) Automated batch stainer for immunohistochemistry
CN221351275U (zh) 生乳冰点检测装置及生乳检测系统
CN207507508U (zh) 一种大容量的称量瓶放置盒
Kavanagh et al. Microbiological assays for antibiotics and vitamins: Considerations for assuring accuracy
MINIPETTE Minipette System: A Simple and Convenient Ultramicro Technique for Routine Clinical Chemistry (Part I)
JPH02251761A (ja) 液状樹脂の自動分析方法及びその装置
HU226393B1 (en) Installation for coloration of biological tissue samples

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 9103483-5

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 9103483-5

Format of ref document f/p: F