SE464038B - Loesbar spaerranordning foer foerlaengningsstegar - Google Patents

Loesbar spaerranordning foer foerlaengningsstegar

Info

Publication number
SE464038B
SE464038B SE8302064A SE8302064A SE464038B SE 464038 B SE464038 B SE 464038B SE 8302064 A SE8302064 A SE 8302064A SE 8302064 A SE8302064 A SE 8302064A SE 464038 B SE464038 B SE 464038B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
locking
locking element
auxiliary
auxiliary element
side piece
Prior art date
Application number
SE8302064A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8302064D0 (sv
SE8302064L (sv
Inventor
A B Jonsson
H Heggen
Original Assignee
Raufoss Ammunisjonsfabrikker
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Raufoss Ammunisjonsfabrikker filed Critical Raufoss Ammunisjonsfabrikker
Publication of SE8302064D0 publication Critical patent/SE8302064D0/sv
Publication of SE8302064L publication Critical patent/SE8302064L/sv
Publication of SE464038B publication Critical patent/SE464038B/sv

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06CLADDERS
    • E06C7/00Component parts, supporting parts, or accessories
    • E06C7/06Securing devices or hooks for parts of extensible ladders

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ladders (AREA)
  • Lock And Its Accessories (AREA)

Description

UI 464 058 2 genom att hjälpelementet omfattar ett spärrutspràng inrättat att verka spärrande pä motsatt sida av den stegpinne, som spärrelementet spärrar mot, att hjälpelementet pâverkas av en fjäder, som strävar att svänga hjälpelementet och spärrele- mentet i riktning mot spärrläget, och att hjälpelementet, eventuellt även spärrelementet, kan svängas bort frän spärr- läget genom att användaren utövar en kraft pà hjälpelementet, när stegen skall förlängas eller förkortas.
Hjälpelementet kommer således att utgöra en spärr mot att stegdelarna kan dragas isär från varandra utan att spärr- verkan upphäves. Genom att spärrelementet och hjälpelementet är sammankopplade kan bada elementen manövreras medelst en gemensam lina. Linan är kopplad till hjälpelementet, antingen direkt eller under förmedling av en svängarm, vars sväng- ningsaxel är gemensam med hjälpelementets. Vid användning av en spärranordning pà varje sida av stegen är det lämpligt att hjälpelementen är monterade pá en gemensam axel och ovridbart fästade pà denna, d.v.s. så att axeln sträcker sig mellan sidostyckena i den ena stegdelen och är lagrade i sido- styckena. Därvid tvingas hjälpelementen att följa varandra i svängningsrörelsen. Linan kan således vara fästad vid det ena hjälpelementet, eller också kan en svängarm monteras pà den gemensamma axeln, varvid linan fästes pá svängarmen, vilken är vridfast monterad på axeln.
Det förutsättes givetvis att spärrelementet och hjälp- elementet kan svänga pà sà sätt, att de utskjuter från det sidostycke, som de är svängningslagrade pà, i riktning tvärs mot en stegpinne pá den andra stegdelen. Det är möjligt att använda spärranordningen för alla typer av sidostycken och stegpinnar. När sidostyokena utgörs av metallprofiler är det lämpligt att utnyttja profiler, som spärrelementet och hjälp- elementet kan anbringas delvis dolda inuti, såsom exempelvis profiler med längsträckt U-tvärsnitt. För utsvängning för elementen anordnas därvid minst ett häl eller en urtagning i sidostyckets ena fläns. Hålet eller urtagningen kan 10 15 20 25 30 35 464 038 ev ha en sådan form och dimension, att två kantpartier har kontakt med delar av spärrelementet resp hjälpelementet när dessa befinner sig i spärrläge. Kantpartierna kan därvid bidra till att avlasta svänglagringen för elementen då dessa belastas, och dessutom begränsa svängningsrörelserna ut från sidostycket.
Spärrelementet och hjälpelementet kan framställas på önskat sätt, exempelvis genom gjutning, tillskärning eller smid- ning. En mycket lämplig framställningsmetod är emellertid extrudering av profiler med samma tvärsnitt som elementens form, sedd vinkelrätt mot deras svängningsplan, varvid de enskilda elementen erhålles genom kapning av den extruderade profilen, i längder som motsvarar önskad tjocklek hos elemen- ten. Vid användning av sidostycken med hål i en fläns för elementen, kan hålet ha en bredd som huvudsakligen motsvarar elementens tjocklek, så att elementen styrs gentemot parallella hålkanter. Hålen kommer således att utgöra rektangulära slit- sar längs sidostyckets ena fläns.
Uppfinningen förklaras närmare nedan med hänvisning till bifogad ritning, som visar en utföringsform av spärranord- ningen monterad på livet hos en metallprofil, som i det vi- sade exemplet dessutom har två flänsar, varvid metallprofilen utgör ett sidostycke hos den ena stegdelen.
På sidostycket l är således monterat ett spärrelement 2, i en svänglagring 12, som exempelvis kan utgöras av en bult, ev omgiven av en styrning. Spärrelementet 2 är visat i spärr- läge och anligger med en yta 6 mot en stegpinne 3 på den andra stegdelen. Stegpinnen 3 sträcker sig naturligtvis mel- lan två sidostycken hos den andra stegdelen, men inget av dessa sidostycken visas. Spärrelementet 2 och stegpinnen 3 kommer således att hindra hopskjutning av de båda stegdelarna.
Detta gäller oavsett vilken riktning stegen är orienterad, och spärranordningen kan anbringas antingen på den stegdel som är avsedd att vara överst eller den som är avsedd att 464 10 15 20 25 30 35 058 4 vara nederst under normal användning av stegen. Det är emellertid vanligt att den övre stegdelen är smalare och att sidostyckena till denna befinner sig delvis mellan sidostyckena hos den nedre stegdelen, och i så fall är det lämpligast att spärranordningen befinner sig på den övre stegdelen, så att spärrelementet kan samverka med en stegpinne på den bredare stegdelen.
I närheten av spärrelementet 2 är ett hjälpelement 4 mon- terat. Detta är monterat i en svänglagring 13 och kan svänga i samma plan som spärrelementet 2, nämligen i ett plan tvärs mot stegens huvudplan. Hjälpelementet 4 påverkas av en fjä- der 7 i riktning mot det visade läget. Pâ hjälpelementet 4 finns en arm 8, som sträcker sig in i en urtagning 9 i spärr- elementet 2. En icke visad svängarm är anordnad antingen på hjälpelementet 4 eller på den axel, som det är svänglagrat på, och på svängarmen är fästad en lina, så att hjälpelement- et kan svängas mot fjäderns 7 verkan, så att det föres bort från det visade läget. Hjälpelementet 4 har dessutom ett spärrutsprång 5, som befinner sig i spärrläge relativt steg- pinnen 3, ehuru på ett visst avstånd från den senare.
Både spärrelementet 2 och hjälpelementet 4 ligger i det vi- sade läget mot kanter 10 och ll hos den urtagning eller det hål, som är upptaget i sidostyckets l ena fläns 15 för att bereda plats för elementens 2 och 4 utsvängning. Under an- vändning kommer hålkanterna att avlasta svänglagringarna l2 och 13, varvid åtminstone en del av belastningen överförs till sidostycket l via kanterna 10 och ll.
På grund av spelrummet mellan utsprânget 5 och stegpinnen 3 kommer hjälpelementet 4 icke omedelbart att hindra en rörel- se av stegpinnen 3 och därmed av den andra stegdelen i för- hållande till den stegdel, som sidostycket 1 utgör en del av. När stegen skall undersökas med hänsyn till den ovan- nämnda böjstyvheten i sidled, utsättes emellertid stegen för en förbelastning före själva huvudbelastningen, och 10 l5 20 25 30 35 464 038 nämnda spelrum är så avpassat, att det upphäves p.g.a. den deformation, som orsakas av förbelastningen, så att hjälp- elementet 4 får full verkan under huvudbelastningen. Vid en sådan undersökning kommer givetvis den ena sidan av ste- gen att utsättas för drag och den andra för tryck. När be- lastningen åstadkommes med hjälp av tyngder, befinner sig stegen medsidostyckenahorisontella, det ena paret över det andra, och det är följaktligen det nedre sidostyckparet, d.v.s. de undre sidostyckena i varje stegdel, som utsättes för drag. Hjälpelementet 4 gör det möjligt att överföra drag- krafter mellan de undre sidostyckena, och detta gör att ste- gen får en väsentligt ökad böjstyvhet i sidled jämfört med en förlängningsstege utan något dylikt hjälpelement. När en förlängningsstege utan sådana hjälpelement utsättes för böj- belastning i sidled, kommer tryck att överföras mellan det övre sidostyckparet, men genom att dragverkan ej kan över- föras mellan de undre sidostyckena kommer stegen som helhet att vara föga böjstyv jämfört med en motsvarande stege för- sedd med hjälpelement enligt föreliggande uppfinning.
Det underförstås, att man använder en spärranordning på varje sida av stegen, så att den blir lika böjstyv i båda riktning- arna.
När stegen skall förlängas, drar man i linan som påverkar hjälpelementet 4. Därvid svänges elementet 4 så, att utsprång- et 5 går fri från stegpinnen 3. Spärrelementet 2 har en sned- ställd yta l6, som automatiskt åstadkommer att elementet svänges in i sidostycket när dennas sneda yta träffar nästa stegpinne. på den andra stegdelen.
För att förkorta stegen skall emellertid spärrelementet 2 svängas in i sidostycket med hjälp av hjälpelementet 4. När hjälpelementet 4 svänges tillräckligt genom drag i linan, kommer armen 8 i urtagningen 9 att komma i kontakt med en hake l7, som begränsar urtagningen, varvid spärrelementet 2 föres bort från spärrläget. Det är emellertid nödvändigt »o 464 038 l0 15 20 25 30 att föra de båda stegdelarna något bort från varandra för att spärrelementet 2 skall låta sig svängas bort från spärr- läget, ty anliggningsytan 6 har en sådan form och riktning, att stegpinnen 3 förhindrar svängning bort från spärrläget.
Efter det att stegdelarna förts något från varandra är det möjligt att svänga spärrelementet 2 bort från spärrläget.
Spelrummet mellan utsprånget 5 på hjälpelementet 4 och stegpinnen 3 möjliggör en viss rörelse mellan stegdelarna, vilken är tillräcklig för att spärrelementet 2 kan svängas, och när samtidigt hjälpelementet 4 svänges genom drag i linan, kan spärrelementet svängas helt bort från spärrläget.
Anliggningsytans 6 form och bedägenhet ger god säkerhet mot att spärrverkan kan upphävas när den övre stegdelen belastas av en person. Innan spärren kan upphävas, måste först den övre stegdelen avlastas och därefter upplyftas något.
En stoppyta 18 på spärrelementet 2 kan vara anordnad som anslag mot flänsen 15 på sidostycket 1 för att hindra att spärrelementet 2 och hjälpelementet 4 svänger helt ut från sina spår i flänsen 15.
För höjning och sänkning av den övre stegdelen kan man an- vända samma lina som användes för manövrering av hjälpelement- et 4, varvid en linände är fästad till en utlösningsarm, medan den andra linänden är fästad vid en av de nedersta stegpin- narna på den övre stegdelen, och varvid linan är förd runt en styrning fästad på en av de översta stegpinnarna på den nedre stegdelen.

Claims (3)

464 038 P A T E N T K R A V
1. Lösbar spärranordning för förlängningsstegar, omfattande minst ett pá ett stegsidostycke (1) hos en första stegdel svängbart anordnat spärrelement (2) inrättat att förhindra förkortning av stegen genom rörelse av den första stegdelen relativt en andra stegdel genom att spärrelementet kommer till anliggning mot en stegpinne (3) pà den andra stegdelen, och ett pà samma sidostycke, som spärrelementet befinner sig pà, sväng- bart anordnat hjälpelement (4), som med en arm (8) inskjuter i en urtagning (9) i spärrelementet, sä att hjälpelementet kan àstadkomma svängning av spärrelementet under en del av sin svängningsrörelse och kan svänga spärrelementet (2) bort fran spärrläget, k ä n n e t e c k n a d av att hjälpelementet (4) omfattar ett spärrutspràng (5) inrättat att verka spärrande pà motsatt sida av den stegpinne (3), som spärrelementet spärrar mot, att hjälpelementet (4) pâverkas av en fjäder (7), som strävar att svänga hjälpelementet (4) och spärrelementet (2) i riktning mot spärrläget, och att hjälpelementet (4), eventuellt även spärrelementet, kan svängas bort fràn spärrläget genom att användaren utövar en kraft på hjälpelementet, när stegen skall förlängas eller förkortas.
2. Spärranordning enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a d av att urtagningen (9) i spärrelementet (2) har en sàdan storlek och form, att hjälpelementet (4) kan utföra en viss svängninga- rörelse utan att spärrelementet (2) rör sig, varvid armen (8) vid ytterligare svängningsrörelse kommer i kontakt med en yta som begränsar urtagningen för att föra spärrelementet (2) bort från det stegpinnen (3) spärrande läget.
3. Spärranordning enligt krav 1 eller 2, k ä n n e t e c k - n a d av att spärrelementet (2) och/eller hjälpelementet (4) är utformat med en stödyta, som då elementet eller elementen är i spärrläge stöder mot en kant (10,11) hos en urtagning eller ett häl i det sidostycke (1), som elementet eller elementen är anordnade pà, för överföring av belastning till sidostycket.
SE8302064A 1982-04-14 1983-04-13 Loesbar spaerranordning foer foerlaengningsstegar SE464038B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO821212A NO151755C (no) 1982-04-14 1982-04-14 Utloesbar sperreanordning for skyvestige

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8302064D0 SE8302064D0 (sv) 1983-04-13
SE8302064L SE8302064L (sv) 1983-10-15
SE464038B true SE464038B (sv) 1991-02-25

Family

ID=19886531

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8302064A SE464038B (sv) 1982-04-14 1983-04-13 Loesbar spaerranordning foer foerlaengningsstegar

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK156013C (sv)
FI (1) FI70979C (sv)
NO (1) NO151755C (sv)
SE (1) SE464038B (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE8302064D0 (sv) 1983-04-13
NO151755B (no) 1985-02-18
NO821212L (no) 1983-10-17
FI831207L (fi) 1983-10-15
FI70979B (fi) 1986-07-18
NO151755C (no) 1985-06-12
FI70979C (fi) 1986-10-27
DK160183A (da) 1983-10-15
DK160183D0 (da) 1983-04-12
DK156013C (da) 1989-11-06
SE8302064L (sv) 1983-10-15
FI831207A0 (fi) 1983-04-11
DK156013B (da) 1989-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DE2646662C3 (de) Zusammenlegbare Auffahr- und Montagerampe
EP2960183A1 (en) Stacker crane and method for operating same
US5241789A (en) Apparatus for protecting elevator shaft openings during shaft door assembly
US5186568A (en) Scaffolding double latch locking device
SE464038B (sv) Loesbar spaerranordning foer foerlaengningsstegar
US2890824A (en) Leg length adjusting apparatus
DE1966762A1 (de) Kran mit teleskopartig ausgebildetem ausleger und/oder mast
US2466708A (en) Gangway for ships
DE19923765C2 (de) Leiter mit Diele
US1201790A (en) Truck.
US537631A (en) cooper
US1956154A (en) Moving stairway
JP2000027318A (ja) 床接続装置
US1320688A (en) Weigket hoisting- and releasing mechanism
US1285918A (en) Ladder safety attachment.
US288651A (en) Michael millbe
US625066A (en) Base attachment for ladders
US851696A (en) Folding ladder.
US71139A (en) peters
US1033389A (en) Scaffold.
EP4116200B1 (en) Inboard-mounted safety latch mechanism for preventing a walkway platform flip door from being raised without a guardrail installed
SE525198C2 (sv) Anordning vid stödben
US603848A (en) Extension step-ladder
US303520A (en) Fire-ladder
US78302A (en) Improved extension-ladder

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8302064-4

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8302064-4

Format of ref document f/p: F