SE462734B - Odlingspelare - Google Patents

Odlingspelare

Info

Publication number
SE462734B
SE462734B SE8900044A SE8900044A SE462734B SE 462734 B SE462734 B SE 462734B SE 8900044 A SE8900044 A SE 8900044A SE 8900044 A SE8900044 A SE 8900044A SE 462734 B SE462734 B SE 462734B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
cultivation
substrate
column
water
culture
Prior art date
Application number
SE8900044A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8900044D0 (sv
SE8900044L (sv
Inventor
K H Less
Original Assignee
Tamar Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tamar Ab filed Critical Tamar Ab
Priority to SE8900044A priority Critical patent/SE462734B/sv
Publication of SE8900044D0 publication Critical patent/SE8900044D0/sv
Priority to PCT/SE1990/000005 priority patent/WO1990007266A1/en
Priority to AU48360/90A priority patent/AU4836090A/en
Priority to EP90901701A priority patent/EP0452388A1/en
Publication of SE8900044L publication Critical patent/SE8900044L/sv
Publication of SE462734B publication Critical patent/SE462734B/sv
Priority to US07/966,608 priority patent/US5265376A/en

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/02Receptacles, e.g. flower-pots or boxes; Glasses for cultivating flowers
    • A01G9/022Pots for vertical horticulture
    • A01G9/025Containers and elements for greening walls
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/02Receptacles, e.g. flower-pots or boxes; Glasses for cultivating flowers
    • A01G9/022Pots for vertical horticulture
    • A01G9/023Multi-tiered planters
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02PCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES IN THE PRODUCTION OR PROCESSING OF GOODS
    • Y02P60/00Technologies relating to agriculture, livestock or agroalimentary industries
    • Y02P60/20Reduction of greenhouse gas [GHG] emissions in agriculture, e.g. CO2

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)
  • Supports For Plants (AREA)

Description

462 734 2 och utan att den nya miljön utsätter rotsystemet för störningar.
En fördel med s k vertikalodling som kan jämföras med ett bärande träd, är bl a att den utnyttjbara odlings- ytan vid vertikalodling är större än den markyta som odlingspelaren behöver. Golv- eller markytan utnyttjas bättre. Även med hänsyn till växternas krav på ljus och luft omkring vertikalodlingsenheten och erforderlig golv- eller markyta avsevärt mindre än den odlingsyta som samma Vertikalodlingsenhet eller -pelare erbjuder. Vid horison- tal odling är erforderlig markyta och odlingsytan av samma storlek.
En odlingspelare eller vertikal odlingsenhet och dess användbara odlingsyta tillåter fler odlingsställen, dvs utrymme för flera plantor än samma odlingsyta skulle medge vid vanlig horisontal odling.
Den begränsade jordvolymen i en odlingspelare eller enhet för att temperaturen hos odlingssubstratet kan noga kontrolleras och hållas högre än temperaturen i marken vid horisontal odling. Denna temperaturskillnad befrämjar tillväxten och ger tidigare och större skörd.
Vertikalodling nödvändiggör inga ogräsbekämpande kemikalier och reducerar även behovet av medel mot jord- bundna sjukdomar och angrepp.
Till detta kommer att frukter som jordgubbar inte utsättes för aromförlust på grund av markfukt efter regn.
Givetvis är även skördearbetet bekvämare.
De angivna fördelarna medför att kostnaderna per utnyttjad ytenhet blir lägre, i synnerhet vid växthus- odling då golv- eller markytans odlingspotential ökar och kostnaderna för olika bekämpningsmedel och dylikt minskar. Förutsättningen för att goda resultat skall kunna uppnås är emellertid att omplanteringen kan ske på sådant sätt att bortfallet blir minsta möjliga och att växtcykeln ej rubbas genom att plantorna utsättes för en acklimatiseringschock. Ändamålet med denna uppfinning är att åstadkomma en s k odlingspelare, som kan vara fristående eller placeras 462 734 3 vid en vägg och som är så inrättad att den direkt kan mottaga förodlade plantor utan omplantering, både sådana som är odlade i av exempelvis pressat torvmaterial eller av cellulosa förfärdigade krukor, i nätmaterialkrukor, och sådana som är odlade på bädd i rörliknande, åt båda ändar öppna hållare.
Det som kännetecknar anordningen enligt uppfinningen anges i de efterföljande patentkraven.
Förodlingen sker horisontellt på konventionellt sätt på små ytor där man kan ytnyttja solljus eller arti- ciellt ljus för drivningen. Plantdrivning kräver minimala utrymmen för de enskilda plantorna och kan utföras i industriell skala för leverans till enskilda odlare eller förbrukare. Förodlingen sker i små krukor eller koppar av pressat torvmaterial, cellulosa eller nätartat material, eller liknande eller i med substrat fyllda rörliknande hylsor, som är öppna både upptill och nedtill. Sådana krukor, hylsor och liknande kan också tillverkas av pappers- baserat material, plast eller liknande och har enbart till ändamål att sammanhålla rotsystemet hos varje planta och skilja denna från intillväxande plantor. Genom att på angivet sätt förodlade plantor direkt utan lösgöring från krukan eller hylsan kan insättas i odlingspelaren elimineras risken för omplanteringschock hos plantan och denna fortsätter omedelbart att växa på det nya stället.
Utföringsexempel på anordningen enligt uppfinningen kommer i det följande att närmare beskrivas med hänvisning till den bifogade ritningen, på vilken fig l visar ett avsnitt av en s k odlingspelare i ett första utförande sett från sidan, fig 2 visar ett avsnitt av ett andra utförande av odlingspelaren sett snett från sidan, och fig 3 är en genomskärning tagen centralt genom ett av insticksrören vid utförandet enligt fig 2 fig 4 visar ännu ett utförande sett framifrån och fig 5 visar utförandet enligt fig 4 sett från sidan och delvis i sektion. 462 754 4 Själva odlingspelaren är gjord av plana resp båg- formigt krökta skivor l av arkmaterial, som medelst ut- skjutande kanter 2 omgripande låslister, skruvförband, limning eller liknande kan sammanfogas till cirkulära, halvcirkulära eller flersidiga pelare. Vid den inåt pela- ren vettande sidan av respektive skiva finns rillor, som tjänar som stöd för väsentligen horisontella plattor eller mellanbottnar, av vilka en nedre tjänar som stöd för i pelaren ifyllt substratmaterial, jord och liknande.
På en övre kan en vattentank för bevattning vara anordnad och ovanför denna vid pelarens ände är lämpligen ett av- dunstningen hindrande lock anordnat.
Pelaren kan var fäst vid eller uppstödd av en bakom- varande vägg. Om pelaren är placerad intill en vägg bildas baksidan av en plan skiva 3 och är vid pelarens nedre ände anordnad en tät botten försedd med avtappningskran eller -propp för dräneringsvatten och för kontroll av att substratet är mättat. Vid ensektionspelare, som nor- malt är avsedda att monteras på en vägg eller liknande och där den plana, pelaren bakåt tillslutande enheten kommer att bilda del av bärande organ, bör skarven mellan väggskiva och pelare i övrigt vara så utförd att risken för läckning av vatten och substrat är eliminerad. Hopfog- ningen kan ske med hjälp av U-formade klämlister, som kan kompletteras med nitar, skruvar eller dylikt och lämplig tätningsmassa, lim eller dylikt. _ Pelaren kan med fördel också vara fristående och då har den i stället för en plan baksida 3 en ytterligare krökt skivenhet l så att pelaren får ett i huvudsak cir- kulärt tvärsnitt.
I fortsättningen som odlingsställen 4 benämnda urtag- ningar i odlingspelaren kan anordnas på flera olika sätt.
I det i fig l visade utförandet är var och en av ett flertal i odlingspelarens skivmaterial l anordnade öppningar 5 nedåt avgränsade av ett tungliknande välvt parti 6, som skjuter snett uppåt utåt och bildar ett balkongliknande utsprång och uppåt avgränsade av ett 462 734 likaledes lämpligen välvt tungliknande parti 7 som skjuter snett inåt. Det undre partiet 6 tjänar som stöd för rot- klumpen till plantan och/eller denna omgivande torvkruka eller liknande, medan det övre 7 bildar stöd för substratet inuti pelaren så att detta ej tränger nedåt och ut genom urtagningen 5.
De båda öppningarna nedåt och uppåt avgränsande välvda partierna 6, 7 är lämpligen utformade i ett stycke med skivmaterialet genom att detta - om det är termo- plastmaterial - något uppvär¿~^ och bockats. Härvid kan man exempelvis först göra en slitsformad öppning i perife- riell led, därpå värma materialet och föra in ett lämpligt verktyg i slitsen och svänga detsamma i pelarens längd- riktning så att materialet under slitsen bockas utåt och materialet över slitsen inåt.
I ett i fig 2 och 3 visat utförande är den själva odlingspelaren bildande bågformigt krökta skivan 1 försedd med ett stort antal ovala eller orunda hål 8 och i dessa är snett uppåtlutande korta rörformade delar 9 införda och fästade. Måtten och formen på de hålen 8 avgränsande kanterna i relation till rördimensionen bestämmer där riktningen på rördelen.
De rörformade delarna 9 har upptill och nedtill ur- skärningar eller utspràng 10, ll, som är i axialled för- skjutna inbördes. När röret skjutes in i sitt hål kommer - när rätt vinkelläge uppnåtts - övre och nedre kanten av hålet att snäppa in i dessa urskärningar 10, ll och därmed låsa fast röret mot förskjutning både inåt och svängning.
På samma sätt som i det tidigare beskrivna utförandet erhålles ett utskjutande välvt parti som tjänar som fitöd för införd plantas rotklump med eller utan kruka eller rör och en avskärmning av utrymmet i pelaren inåt uppåt, vilken hindrar att substrat tränger ut genom öppningen innan planta är inplacerad däri.
Den axiella längden på röret är så avpassad att en i detsamma införd planta når avsedd kontakt med substrat- materialet inuti odlingspelaren. 462 754 6 En fördel med att använda en pelare med enbart hål 8 i kombination med i dessa införbara rör 9 är att själva rören kan tjäna som hållare eller "kruka" för plantor under fördrivningen. Därvid placeras med substrat fyllda rör på en lämplig horisontell bädd, varpå frön eller sticklingar placeras i dessa. När plantorna uppnått av- sedd storlek kan rören 9 med däri befintlig planta med vidhängande rot- och substratklump direkt insättas i odlingspelaren för fortsatt tillväxt.
Genom att ha två eller flera satser sådana rör kan man utnyttja odlingspelaren maximalt, då en sats kan användas för fördrivning av plantor medan en annan sats finns på plats i pelaren o s v.
De ovan nämnda rören behöver inte nödvändigtvis vara precis rörformade, utan kan de i vissa fall ersättas av skop- eller U-formade rännor, varvid den övre fixe- ringsanordningen 10 bortfaller och ersättes av i kanterna av det skop- eller U-formade delens kanter anordnade hack, som lâtes ingripa med sidopartierna av den respek- tive öppningen omgivande kanten.
Genom uppbyggnaden av med varandra sammanfogbara pelardelar kan en av två sektioner bestående odlingspelare användas för odling av växter av skilda slag och med olika krav på substrat, även för växter som i sina rot- system alstrar ämnen som har menlig inverkan på andra växter. Detta är möjligt genom att pelaren uppdelas medelst en tät vertikal avgränsningsskiva exempelvis liknande skivan 3, som placeras mellan paret sektioner 1 innan de hopfogas. Även utförandet enligt fig 4 och 5 är med fördel gjort av formbart ark- eller skivmaterial l, som genom vakuumformning bibringas avsedd form. Alternativt kan emellertid huvuddelen av odlingspelaren i detta utförande formsprutas.
Liksom i utförandet enligt fig l är utmed den den välvda delen l anordnade ett antal öppningar 5, som nedåt avgränsas av utskjutande materialpartier 6 och uppåt 462 754 7 avgränsas av inåtskjutande partier 7. I öppningen, som avgränsas av den övre kanten på utsprånget 6 och undre kanten av utsprånget 7 finns en inåtskjutande fläns 12 så avpassad att mot densamma kan anligga kanten av en standard odlingskruka. Sådana krukor tillverkas i ett fåtal storlekar och man kan anpassa flänsen så att de största krukorna kan mottagas innanför densamma. Om mindre krukor skall användas kan man helt enkelt förse dessa med en passring med en ytterdiameter svarande till den stora krukans.
Utförandet enligt fig 4 och 5 kan både komma till användning som s k halvpelare varvid ett bakstycke 3 fästes mot kantflänsarna 13 eller som helpelare, varvid två halvcirkelformade enheter sammanfogas med varandra.
I övre partiet är en mellanbotten 14 anordnad att stöda mot en rilla 15 formad i skivmaterialet l och i utrymmet ovanför mellanbottnen 14 återfinns en Vattenbe- hållare 16. Denna, som är påsformad och är gjord av mjukt, tätt, motståndskraftigt material, är fäst genom att dess kantparti krängts över kanten av delen l och bakstycket 3 och fixerats medelst en U-list. Vattenbehållaren kan vara försedd med ett dropprör, genom vilket vattnet efter hand droppar ner i odlingspelarens inre där det uppfångas av och fördelas i substratet. I det föredragna utförandet användes hellre en vekanordning 17, alltså ett band eller liknande av svampartat eller poröst material, som hänges över vattenbehållarens kant och vars ena ände går ner i vattenbehållaren och vars andra ände når ned mot sub- stratet. Genom val av lämpligt material och area kan bevattningsvolymen per tidsenhet noga bestämmas. En fördel med vekbevattningssystem framför droppsystßm där vattnet låtes droppa genom ett rör eller liknand< r att vid det förra risken för översvämning är väsentligt mindre.
Nedtill i enheten 1 finns en ytterligare mellanbotten 18, som tjänar som stöd för substratet i odlingspelaren och denna botten är så inrättad att den släpper igenom eventuellt överskottsvatten, som kan samlas i behållaren 19 och vid behov avtappas genom proppen 20. 462 734 8 Givetvis kan man om flera odlingspelare är uppställda eller -hängda intill varandra anordna en central bevatt- ningsanordning, d v s en central behållare, ledningsan- slutning, från vilken utgår s k mikroslangar till var och en av pelarna. Bevattningsanordningen skall därvid vara försedd med reglerdon, som möjliggör droppbevattning och noggrann kontroll av mängden tillfört vatten.
I flertalet fall är den ovan antydda metoden att utnyttja en vekanordning att föredraga. En som en veke fungerade matta av kapillärmaterial med lämplig dimen- sionering kan sträcka sig från vattenbehållarens botten, över dess kant, dubbelvikas under bottnen av tanken för att sedan sträcka sig nedåt längs bakre väggen i kontakt med odlingssubstratet med nedre änden av mattan nedhäng- ande i dräneringssektionen 19. Härigenom erhålles en ändamålsenligt långsam och jämn vattentillförsel och den ytterligare fördelen att eventuellt vatten som droppar ner i dräneringsbehállaren 19 kommer att återuppsugas och fördelas ut i substratet.
Bevattning medelst kapillärmatta är värdefull då den samtidigt som erforderlig vattentillförsel säker- ställes eliminerar risken för att urlakning av substratet skall äga rum. Även vid långsam droppbevattning kan viss utarmning av substratet ske genom att näringsämnen urlakas och - speciellt vid högre temperaturer - det livsnödvän- diga kväveföreningarna.
I länder där tillgången på vatten är begränsad med- för användningen av kapillärbevattning ett betydligt bättre utnyttjande av vattnet och mindre förluster p g a avdunstning och spill.
Odlingspelaren enligt fig 4 och 5 lämpar sig såväl för odling från frö som odling av fördrivna plantor med eller utan kruka, av väv omsluten rotklump eller liknande.
Vid fröodling sås fröet direkt i substratet som då làtes skjuta upp i hålen 5. När krukodlade plantor användes anordnas mitt för varje hål en urgröpning i substratet så att krukans bottenparti omslutes väl av detta. 462 754 9 Det är känt att utnyttja långstrïckta slangar eller påsar av plastfilmmaterial fyllda med substrat för för- odling av plantor. Sådana kan givetvis användas tillsam- mans med odlingspelaren enligt uppfinningen och i ett speciellt för sådana avsett , icke visat, utförande är odlingspelarens fram- och bakstycke förenade medelst en gångjärnsanordning så att de kan säras för införande av en substratfylld slang. Sedan pelardelarna ånyo samman- fogats kan man medelst en kniv eller liknande göra öpp- ningar i höjd med resp odlingsställe, öppningarna resp lägena för rören och det frilagda substratet direkt så eller plantera.
Genom att en förodlad plantas torvkruka, rotklump eller liknande kommer att stödas mot det till resp öpp- ning nedtill anslutande utskjutande partiet, medan rot- klumpens inre genom det uppskurna hålet når substratet i slangen undvikes odlingschocker och underlättas i hög grad hanteringen.
För att underlätta för brukaren kan odlingspelaren enligt uppfinningen vid leveransen vara försedd med er- forderligt substrat i form av hårdpressad torvmull i skiv- form, som lämpligen kan packas inneslutet i folie inuti odlingspelaren. Köparen behöver enbart tillföra vatten för att torvskivorna skall svälla upp till erforderlig, odlingspelaren utfyllande volym. Givetvis kan även närings- ämnen, gödsel och liknande bipackas. .
Odlingspelaren enligt uppfinningen i de visade och andra möjliga utföranden underlättar hanteringen i samband med odling av prydnads- och nyttoväxter, minimerar behovet av utrymme i sidled, möjliggör utnyttjande av såväl för- odlade plantor som frösådd och eliminerar, genom utform- ningen av odlingsställen eventuellt förekommande risker för så kallad odlingschock.
Konstruktionen och funktionen gör odlingspelaren användbar både för professionellt bruk och, i handels- trädgårdar och liknande. I det senare fallet kan ett flertal s k helpelare upphängas i stativ i växthusen, 462 734 varvid man inom ramen för samma golvyta får utrymme för en flerfaldig större mängd plantor eller växter än vid konventionell horisontell odling i lådor, backar eller dylikt. \\

Claims (10)

10 15 20 25 30 4s2fíä¿"” 11 PATENTKRAV
1. l. Anordning vid odlingspelare innefattande en växt- substrat omslutande och innehållande väsentligen pelar- formad mantel uppvisande ett antal spridda i manteln anordnade urtagningar, vilka tjänar som odlingsställe för växter, k ä n n e t e c k n a d därav, att odlings- pelaren, som är uppbyggd av två eller flera långsträckta och med varandra hopfogbara krökta eller plana delar (l) för att avgränsa ett substratmottagande utrymme med halv- runt, runt eller rektangulärt tvärsnitt, åtminstone utefter en av nämnda delar (1) uppvisar s k odlingsställen (4) bil- dande urtagningar (5,8), vilka avgränsas nedåt av ett utan- för odlingspelaren snett uppåt utskjutande välvt parti (6) bildande stöd för plantans rotklump med eller utan omgivan- de hölje och avgränsas uppåt av ett in i odlingspelaren inskjutande likaledes välvt tungliknande parti (7), vilket bildar stöd för ovanför urtagningen befintligt substrat och att under det substratmottagande utrymmet är anordnad ett uppsamlingsutrymme för från substratet avdränerat vatten.
2. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e - t e c k n a d därav, att de urtagningen uppåt och nedåt avgränsande partierna (6,7) är gjorda i ett stycke med den urtagningen (5) uppvisande pelardelen (1) lämpligen genom inåt- resp utåtbockning av ovanför resp nedanför en slitsformad skära befintliga materialpartier.
3. Anordning enligt patentkravet l, k ä n n e - t e c k n a d därav, att de urtagningen uppåt och nedåt avgränsande partierna utgöres av delar av ett i en väsent- ligen oval öppning (8) i pelarmanteln (l) anordnat rör (9) och att röret är försett med anslagspartier (lO,ll), som vid rörets intagande av avsett lutningsläge läsande ingriper med kanterna hos urtagningen (8).
4. Anordning enligt patentkravet 3, k ä n n e - t e c k n a d därav, att anslagspartierna utgöres av 462 754 10 15 20 25 30 35 12 skåror eller utsprång (lO,ll) anordnade på över- resp undersidan av röret (9) och axiellt förskjutna inbördes.
5. Anordning enligt patentkravet 3, k ä n n e - t e c k n a d därav, att de i urtagningarna införbara rören (9) är inrättade att, placerade på för fördriv- ning ägnat väsentligen horisontellt underlag, tjäna som fördrivningsutrymmen för plantor och liknande.
6. Anordning enligt patentkravet l, k ä n n e - t e c k n a d _därav, att upptill i odlingspelaren är anordnat utrymme för en vattenbehållare (16) och att denna behållare som består av tätt material är försedd med medel för kontrollerbart avgivande av vatten till underliggande substrat.
7. Anordning enligt patentkravet 6, k ä n n e - t e c k n a d därav, att en vekanordning (17) bestående av matta eller remsa av kapillärmaterial är placerad över kanten på vattenbehållaren med ena änden inuti vattenbe- hållaren och sträckande sig i anliggning mot substratet utmed hela odlingspelarens höjd och med andra änden ned- skjutande i den vid odlingspelarens nedre ände anordnad behållaren för från substratet avdränerat vatten.
8. Anordning enligt patentkravet l, k ä n n e - t e c k n a d därav, att de odlingspelaren bildande delarna av skivmaterial är utmed en kant gångledsartat sammanfogade för möjliggörande av införande av substrat inneslutet i vid resp öppning uppskärbart slangartat film- material.
9. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e - t e c k n a d därav, att odlingspelarens inre är inrät- tat att mottaga till skivform pressat substratmaterial exempelvis av torv så avpassat att det efter tillförande av vatten utfyller odlingspelaren.
10. Anordning enligt patentkravet 1, k ä n n e - t e c k n a d därav, att en eller flera odlingspelare är försedd med anslutning till central droppbevattnings- anordning. I?
SE8900044A 1989-01-09 1989-01-09 Odlingspelare SE462734B (sv)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8900044A SE462734B (sv) 1989-01-09 1989-01-09 Odlingspelare
PCT/SE1990/000005 WO1990007266A1 (en) 1989-01-09 1990-01-03 Arrangement in plant columns
AU48360/90A AU4836090A (en) 1989-01-09 1990-01-03 Arrangement in plant columns
EP90901701A EP0452388A1 (en) 1989-01-09 1990-01-03 Arrangement in plant columns
US07/966,608 US5265376A (en) 1989-01-09 1992-10-26 Arrangement in plant columns

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8900044A SE462734B (sv) 1989-01-09 1989-01-09 Odlingspelare

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8900044D0 SE8900044D0 (sv) 1989-01-09
SE8900044L SE8900044L (sv) 1990-07-10
SE462734B true SE462734B (sv) 1990-08-27

Family

ID=20374689

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8900044A SE462734B (sv) 1989-01-09 1989-01-09 Odlingspelare

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0452388A1 (sv)
AU (1) AU4836090A (sv)
SE (1) SE462734B (sv)
WO (1) WO1990007266A1 (sv)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB8928485D0 (en) * 1989-12-18 1990-02-21 Caddy John F A plant container for use in cladding a vertical surface
WO1992015194A1 (fr) * 1991-03-06 1992-09-17 M-Hydroponics Research Co., Ltd. Support de plants de type vertical
US5333409A (en) * 1992-12-15 1994-08-02 Mendes Frank P Hanging pot for growing plants
DE9406241U1 (de) * 1994-04-14 1994-09-29 Technopol Ag, Kreuzlingen Vorrichtung zum Begrünen der Außenseite einer Wand
DE29816452U1 (de) * 1998-09-14 1998-12-03 Bauer, Manfred, 91781 Weißenburg Vorrichtung zum Aufnehmen von Pflanzen
RU2496307C1 (ru) * 2012-04-27 2013-10-27 Александр Александрович Буровкин Шлюзовая аэропонная колонна
MX338467B (es) * 2012-07-23 2016-03-07 Ignacio Garcia Arizpe Equipo de montaje para plantas dispuestas verticalmente con un sistema de riego integrado.
CN103380707B (zh) * 2013-07-19 2015-05-20 张宇顺 植物栽培单元及具有其的立体绿化墙
CA2999681A1 (en) * 2014-09-24 2016-03-31 Gavin Ross Planting assemblies
TR201514196A2 (tr) * 2015-11-11 2016-10-21 Renco World Corp Bi̇r sera yapilanmasi
SG11202101147SA (en) * 2018-08-08 2021-03-30 Orlar Pty Ltd Horticultural apparatus and methods

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE363960B (sv) * 1972-06-06 1974-02-11 J Oehrn
SE370002B (sv) * 1972-11-22 1974-09-30 Collona Traedgardsprod Ab
GB8407012D0 (en) * 1984-03-17 1984-04-18 Wilson C A Containers for growing plants

Also Published As

Publication number Publication date
EP0452388A1 (en) 1991-10-23
AU4836090A (en) 1990-08-01
SE8900044D0 (sv) 1989-01-09
WO1990007266A1 (en) 1990-07-12
SE8900044L (sv) 1990-07-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5265376A (en) Arrangement in plant columns
EP2983463B1 (en) Vertical garden system
US20160135398A1 (en) Vertical growing system and method
JP5166285B2 (ja) モジュール容器装置
US4392328A (en) Cellular moist film plant culture system
US10342188B2 (en) Methods and apparatus for vertical hanging plant container
SE462734B (sv) Odlingspelare
KR101767376B1 (ko) 비탈면 안정 시험대
US20110247269A1 (en) Plant starter kit and method
KR101722974B1 (ko) 양액재배장치
JP3173159U (ja) 簡易栽培用具
ES2874145T3 (es) Aparato hortícola
SA98190305B1 (ar) طريقة وجهاز لزراعة النبات
US20060016126A1 (en) Peripheral planting system
GB2527150A (en) A propagator
JP3262724B2 (ja) 栽培装置
GB2406030A (en) Vertical planter
JP2004329011A (ja) 植物栽培方法とその栽培装置
KR20170066191A (ko) 다단식 텃밭 재배기
KR20170068242A (ko) 배수 성능 개선을 위한 육묘 상자
JPH0530615Y2 (sv)
KR20240000083U (ko) 확장형 저면 관수 화분 조립체
JP2001211739A (ja) イチゴの栽培方法とそれに用いる栽培装置
JP2011177137A (ja) 植物栽培用容器セット、植物栽培用システム、及び植物栽培用容器セットを用いた植物の栽培方法
KR20020001493A (ko) 육묘장치 및 육묘방법

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8900044-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8900044-2

Format of ref document f/p: F