SE462508B - Foerfarande och anordning foer infoerande av spraengaemne i borrhaal - Google Patents

Foerfarande och anordning foer infoerande av spraengaemne i borrhaal

Info

Publication number
SE462508B
SE462508B SE8800921A SE8800921A SE462508B SE 462508 B SE462508 B SE 462508B SE 8800921 A SE8800921 A SE 8800921A SE 8800921 A SE8800921 A SE 8800921A SE 462508 B SE462508 B SE 462508B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
borehole
explosive
cavity
tool
discharge opening
Prior art date
Application number
SE8800921A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8800921L (sv
SE8800921D0 (sv
Inventor
Bengt Raadman
Christer Tano
Original Assignee
Bengt Raadman
Christer Tano
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bengt Raadman, Christer Tano filed Critical Bengt Raadman
Priority to SE8800921A priority Critical patent/SE462508B/sv
Publication of SE8800921D0 publication Critical patent/SE8800921D0/sv
Priority to FI891112A priority patent/FI94673C/sv
Priority to CA000593512A priority patent/CA1325536C/en
Priority to AU31259/89A priority patent/AU609588B2/en
Priority to NO891095A priority patent/NO170174C/no
Priority to US07/324,218 priority patent/US5105743A/en
Publication of SE8800921L publication Critical patent/SE8800921L/sv
Publication of SE462508B publication Critical patent/SE462508B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F42AMMUNITION; BLASTING
    • F42DBLASTING
    • F42D1/00Blasting methods or apparatus, e.g. loading or tamping
    • F42D1/08Tamping methods; Methods for loading boreholes with explosives; Apparatus therefor
    • F42D1/10Feeding explosives in granular or slurry form; Feeding explosives by pneumatic or hydraulic pressure

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Drilling And Exploitation, And Mining Machines And Methods (AREA)
  • Drilling And Boring (AREA)
  • Earth Drilling (AREA)

Description

462 SUS minimum, Av borrningstekniska skäl är det icke någon 'gångbar väg att helt enkelt reducera diametern hos krans- borrhålen så långt att de helt skulle kunna utfyllas av exempelvis PRILLIT. Man arbetar nämligen normalt med borrhålsdiametrar för kranshålen och för övrigt också huvuddelen av samtliga borrhål på inom intervallet 38- 48 mm enär detta medger användning av högeffektiva borr- kronor och borrmaskiner. För att reducera sprängstyrkan i kranshålen till önskad nivå skulle man behöva gå ner till en borrhålsdiameter på exempelvis i området 18-25 mm, vilket på grund av den då erforderliga utrustningen väsentligt skulle reducera borrningsproduktiviteten.
Av denna anledning utnyttjar man för sprängningen av kranshàlen så kallade rörladdningar, i vilka sprängämnet är inhyst i styva plaströr som vid införandet i borrhålen skarvas till önskad totallängd. Dylika rörladdningar uppvisar mot borrhålsväggen anliggande organ för att lokalisera rörladdningen i borrhålets centrum. Dylika rörladdningar kan exempelvis innehålla ett pulverformigt nitroglycerin/nitroglykolkänsliggjort specialsprängämne.
De är tillgängliga på marknaden från Nitro Nobel AB under varumärkena GURIT och NABIT osh från Kimit AB under varumärket KIMIT. Dylika rörladdningar fungerar i och för sig mycket väl i det att de möjliggör avvägningen av den relativt låga sprängstyrkan i den eller de borr- hålsrader som är belägna närmast de bergområden som efter sprängningen skall kvarbliva. Problemet med rörladdningarna är att de är högst kostsamma. I dagens kostnadsläge är kostnaden för sprängning av ett borrhål med en diameter pà 41 mm och en längd på 3,5 meter ca 16 kronor högre per borrhål vid användning av rörladdningar jämfört med sprängämne av ANFO-typ. Man har därför gjort försök att använda sig av ANFO-sprängmedel också för kranshålen.
För att nedbringa sprängstyrkan i önskad grad har man försökt att utblanda ANFO-sprängämnet med korn- eller pulverformiga fyllmedel, t ex skumplastkulor. Dessa försök har emellertid icke visat sig lyckosamma; problem har 462 508 uppstått på grund av svårigheten att hålla sprängämnet och fyllmedlet i homogen blandning. Det har följaktligen visat sig att separation uppträder så att varierande laddningskoncentration uppstår utmed borrhålets längd.
Detta leder till ojämnt och därmed undermåligt spräng- ningsresultat. I praktiken har man därför fortsatt att använda sig av rörladdningar vid behov av reducerad spräng- styrka.
SAMMANFATTNING AV UPPFINNINGEN Syftet med uppfinningen är att anvisa utvägar att använda relativt prisbilliga sprängämnen, t ex av ANFO-typ, också i sådana fall där borrhålen ifråga på grund av uppställda laddningskoncentrationsgränser icke får uppfyllas helt med sådana sprängämnen.
För uppfyllande av detta syfte föreslås enligt uppfin- ningen att man för erhållande av sprängkraft reducerad i förhållande till den som erhålls vid fullständig igen- fyllning av borrhålen med sprängämnet ombesörjer endast partiell fyllning av borrhålen genom att antingen a) ledningen förses med ett redskap, som i samband med sprängämnets inmatning i borrhålet och successiv eller stegvis utdragning av ledningen ur detsamma efterlämnar ett luftfyllt längsgående hålrum i borrhålet, eller b) i borrhålet anordna åtminstone en långsträckt utfyll- nadskropp och utföra inmatningen i borrhålet medan utfyll- nadskroppen befinner sig däri.
Volymen av det längsgående hålrummet i borrhålet respek- tive utfyllnadskroppen däri anpassas följaktligen så att i borrhålet erhålls den sprängämnesvolym som erford- ras för uppnående av den åsyftas. sprängverkan. Följakt- ligen möjliggör uppfinningen användning av prisbilligt sprängämne av exempelvis ANFO-typ för samtliga borrhål vid ortdrivningen eller tunnelsprängningen, varvid spräng- 462 508 styrkan för olika borrhål lätt låter sig modifieras genom användning av olika storlekar och utformningar av redskapen respektive utfyllnadskropparna. Vid praktiska prov har utmärkta resultat kunnat konstateras vid sprängningar av ANFO-sprängämne till en höjd av blott 18 mm i borrhål med exempelvis diametrar på ca 41 mm. Detta är överraskande enär tillverkare av dylika ANFO-sprängämnen själva anger det minsta tillåtna tvärsnittsmåttet hos en ANFO-laddning till 30 mm för gott sprängresultat. Enligt en teori kan möjligen tillhandahållandet av det luftfyllda längsgående hålrummet i borrhàlet inverka gynnsamt på att helt säker detonation uppstått trots att tillverkarnas rekommen- dationer ej följts; dessa rekommendationer grundar sig på fullständig fyllning av borrhålen. Möjligen kan här den uppvirvling av sprängämne som uppstår i det luft- fyllda längsgående hålrummet inverkar gynnsamt för upp- nåendet av den fullgoda detonationssäkerheten.
Ytterligare särdrag hos det uppfinningsenliga förfarandet och särdrag hos den uppfinningsenliga anordningen fram- går av efterföljande patentkrav 2-10.
KORT BESKRIVNING AV RITNINGARNA Under hänvisning till bifogade ritningar följer nedan en närmare beskrivning av såsom exempel anförda utföranden av uppfinningen.
På ritningarna är fig 1 en perspel*ívisk vy av det uppfinningsenliga red- skapet för införande av sprängämne i borrhål, fig 2 en delvis skuren sidovy av redskapet i inlednings- fasen av sprängämnets införande, 462 508 fig 3 en vy liknande fig 2 men illustrerande införandet i en något senare fas, fig 4 ett tvärsnitt utmed linjen Iv-Iv i fig 3, fig 5 en perspektivisk vy av ett i förhållande till fig 1 något modifierat utförande av redskapet, fig 6 ett tvärsnitt av redskapet i fig 5 infört i ett borrhål, fig 7 en delvis skuren sidovy illustrerande införandet av sprängämne i ett borrhål vid ett alternativt utförande av uppfinningen, fig 8 ett tvärsnitt taget utmed linjen VIII-VIII i fig 7.
DETALJERAD BESKRIVNING AV FÖREDRAGNA UTFÖRANDEN En anordning för införande av korn- eller pulverformigt sprängämne, särskilt av ovan angiven ANFÖ-typ, t ex PRILLIT, innefattar såsom schematiskt antydes i fig 3 en tryck- luftsdriven inrättning 1 för matning av sprängämnet genom en slang- eller rörartad ledning 2, vilken är införbar i borrhålet 3 ifråga; Inrättningen 1 uppvisar i exemplet en behållare 4, i vilken sprängämnet mottages. En fläkt eller kompressor 5 ombesörjer via en ledning 6 anbringande av ett övertryckstillstånd inuti behållaren 4 genom att ledningen 6 mynnar i behållaren ovanför sprängämnesytan i denna. Övertrycket i behållaren 4 regleras manuellt eller automatiskt via lämpliga ventilarrangemang 7. I botten av behållaren 4 är anordnat ett utlopp, i anslut- ning till vilket är anordnad en schematiskt antydd ejektor 8 av lämpligt slag. Denna ejektor förses med tryckluft från en fläkt eller kompressor 9 via en ledning 10, i vilken likaledes lämplig tryckregleringsventil 11 är anordnad. I ejektorn 8 medbringar luftströmmen i led- 462 508 ningen 10 det korn- eller pulverartade sprängämnet från behållaren 4 och sprängämnet förs via ledningen 2 in i borrhàlet 3.
För erhållande av sprängkraft reducerad i förhållande till den som erhålls vid fullständig igenfyllning av borrhålen 3 med sprängämne är anordningen anpassad för en partiell fyllning av borrhålen genom att ledningen 2 är försedd med ett redskap 12, som är anordnat att i samband med sprängämnets inmatning i borrhàlet och successiv eller stegvis utdragning av ledningen ur det- samma efterlämna ett luftfyllt längsgående hålrum 13 i borrhàlet.
Redskapet 12 uppvisar ett i ledningens 2 utdragnings- riktning (pilen 14, se även fig 1) bakom ledningens utmat- ningsöppning 15 beläget, hålrumsskapande parti 16, vars tvärsnittsyta huvudsakligen motsvarar tvärsnittsytan hos det önskade hålrummet 13 i borrhàlet.
Matningsinrättningen 1 är anordnad att mata sprängämnet genom ledningen 2 och utmatningsöppningen 15 med ett matningstryck, som är inställt respektive inställbart så lågt att det i pilens 14 riktning sett bakom partiet 16 erhållna hålrummet 13 bibehålls vid utdragningen av ledningen 2 och redskapet 12 ur borrhàlet. Närmare bestämt har redskapet 12 karaktären av munstycksorgan, hos vilket dßt hålrumsskapande partiet 16 och utmatningsöppningen 15 är belägna på betydande inbördes avstånd i borrhålets 13 längdriktning. Detta avstånd är lämpligen minst fem gånger den invändiga diametern d före utmatningsöppningen 10. företrädesvis minst 10 gånger denna diameter d. I exemplet är avståndet, antytt med streckan L i fig 1, drygt 20 gånger större än diametern d. -462 508 Redskapet eller munstycksorganet 12 uppvisar ett rörparti 17, som bildar del av ledningen 2 och är förbundet med denna ledning 2 i övrigt via en lämplig koppling 18.
Såväl redskapet 12 som ledningen 2 i övrigt är lämpligen av utförande för undvikande av statisk elektricitet.
Exempelvis kan redskapet 12 och ledningen 2 bestå av ett gummi- eller plastmaterial med inblandning av bestånds- delar förlänande dem statiska laddningar motverkande elektrisk ledningsförmåga.
Redskapets 12 rörformade parti 17 övergår vid utmatnings- öppningen 15 i ett rännformat parti 19, som vid den före- dragna orienteringen av redskapet 12 avses vara öppet uppåt. Partiet 19 uppvisar vid sin från utmatningsöpp- ningen 15 vända ände det hålrumsskapande partiet 16, som vid eller i närheten av redskapets 12 yttre ände har en tvärsnittsyta, i exemplet väsentligen halvcirkulär, överskridande den hos det rännformade partiet 19. Denna ökade tvärsnittsyta vid redskapets 12 ytterände är i exemplet uppnådd genom att rännans invändiga djup avtager vid redskapets yttre ände. I exemplet är detta avtagande successivt genom ett materialparti 20 bildande en stig- ning från rännans 19 botten till redskapets ytterände, där rännar 19 helt upphört att föreligga.
Av ovanstående beskrivning framgår att uttrycket "utmat- ningsöppning" vad gäller beteckningen 15 har avseende på att materialet vid öppningen ej längre befinner sig inuti ett rörformigt slutet parti utan vid öppningen 15 är sprängämnet fritt att röra sig icke endast framåt i rännpartiet 19 utan också åt sidorna och uppåt, dvs att från och med utmatningsöppningen 15 och motsatt pilens 14 riktning borrhålet 3 kan utfyllas med sprängämne med undantag för den volym som själva redskapet 12 bakom utmatningsöppningen 15 uppvisar. 8 Redskapet 12 kan produceras med utgångspunkt från ett rör, från vilket ett övre parti bortskäres så att den i fig 1 illustrerade formen erhålls. Materialpartiet 20 kan sedan i form av ett löst materialstycke inläggas' i den erhållna rännan 19 och där fixeras, t ex genom limning. Emellertid är det också möjligt att producera redskapet till färdig form i ett stycke, t ex genom ett formsprutningsförfarande._ Vid användning av utförandet enligt fig 1-4 förfares på följande vis: Inledningsvis införes i botten av borr- hålet 3 en tändladdning, exempelvis en dynamitpatron av varumärket DYNAMEX (tillgänglig från Nitro Nobel AB) med en tdetonationshastighet på 5 500 m/sek. Dynamitpat- ronen betecknad 21 initieras på elektrisk väg genom par- tiellt antydda ledare 22. Därefter införes i borrhålet ledningen 2 med redskapet 12 vid ytteränden. Redskapet 12 införes mot dynamitpatronen 21 i botten av borrhålet såsom antydes i fig 2 och därefter igångsätts matnings- inrättningen 1 så att pulversprängämnet, t ex PRILLIT med en detonationshastighet på ca 3 000 m/sek, matas genom ledningen 2 och redskapet 12. Sprängämnet utträder genom utmatningsöppningen 15 och matas framåt mot borr- hålets botten utmed rännpartiet 19. Redskapet 12 hålls stilla vid botten av borrhålet intill dess att opera- tören som håller i slangen känner att genommatningen av sprängämne genom ledningen 2 upphört, varvid spräng- ämnet på sätt som framgår av fig 2 utfyller bottenpartiet av borrhålet 3, dock med undantag för utrymmet ovanför patronen 21. När fyllningen skett så långt som antytts i fig 2 förmår ej längre det relativt låga matningstrycket i ledningen 2 införa ytterligare sprängämne i borrhålet utan blott matningsluft rör sig genom ledningen 2 och ut genom utmatningsöppningen 15 för att därefter strömma åt vänster i borrhålet 13 och ut genom detsammas mynning.
Om operatören önskar få en mer intim kringfyllning av sprängmedel just kring själva patronen 21 kan han för- 462 508 skjuta ledningen 2 och därmed redskapet 12 någon eller några gånger fram och tillbaka så att redskapets 12 främre ände, som i exemplet illustreras såsom utgörande en väsent- ligen tvärgående yta, skjuter sprängämnet mot patronen 21 och väsentligen helt uppfyller borrhålet kring patronen.
Därefter drar operatören tillbaks ledningen 2 i rikt- ningen av pilen 14 ett stycke, exempelvis till läget enligt fig 3. Detta resulterar i att sprängämnet ramlar ned över det hålrumsskapande främre partiet 16 av redskapet och lägger sig på borrhålets botten under det att ovan- för sprängämnet det längsgående hålrummet 13 bildas.
När operatören dragit tillbaka ledningen 2 börjar spräng- ämne ånyo träda ut genom utmatningsöppningen 15 intill dess att utrymmet mellan utmatningsöppningen 15 och partiet 16 är väsentligen helt utfyllt. Matningstrycket skall emellertid vara så lågt inställt att sprängämnet icke därav bringas att passerar över partiet 16 och därmed göra hålrummet 13 mindre än vad somerfodras. Genom att redskapet vid partiet 16 har en större tvärsnittsyta än i området mellan detta parti 16 och öppningen 15 kommer partiet 16 att bilda en strypning av den öppna vidden av borrhålet, vilken strypning motverkar sprängämnets framåtförflyttning över partiet 16. När operatören känner att genom ledningen 2 ej längre matas något sprängämne fortsätter han förflyttningen av redskapet 12 i riktningen av pilen 14 på beskrivet sätt intill dess att borrhålet utmed dess hela längd försetts med sprängmedel på det sätt som antyds i fig 4. Operatören kan också kontinuer- ligt draga ledningen 2 och redskapet 12 i riktningen av pilen 14 men detta bör då ske så sakta att tillräcklig mängd av sprängämnet hinner matas ut i borrhålet. Vid praktiska prov har befunnits att en mycket noggrann dose- ring av sprängämnet erhålls med det uppfinningsenliga redskapet 12 varvid hålrummets 13 tvärsnittsyta huvud- sakligen motsvarar den största tvärsnittsytan av redskapets parti 16. Genom att byta mellan olika redskap 12 med olika tvärsnittsyta på deras partier 16 kan följaktligen 462 508 10 tvärsnittsytan hos hålrummet 13 i borrhålet noggrant bestämmas.
Av ovanstående beskrivning torde framgå att uppfinningen så långt den hittills beskrivits lämpar sig för “huvud- sakligen horiscntella borrhål". Med det citerade uttrycket avses borrhål som icke avviker mer från horisontell in- riktning än att det valda sp"ängämnet efter utförd inmat- ning i borrhålet ligger i detsamma i en huvudsakligen jämntjock bädd; dvs att borrhålet får icke luta så mycket att det valda sprängämnet kommer att rutscha i borrhålet och lägga sig med ojämn fördelning i detsamma.
Trots vad som här ovan sagts beträffande det önskvärda med att uppnå en jämntjock sprängmedelsfördelning må nämnas att operatören, om han önskar få en större mängd sprängmedel på något ställe utmed borrhålets längd, kan draga redskapet 12 fram och tillbaka några gånger så att lokalt en viss "packningseffekt" kan uppnås.
I fig 5 och 6 illustreras ett utförande av redskapet 12 som överensstämmer med det i fig 1-3 visade sånär som på att redskapet åtminstone mellan utmatningsöpp- ningen 15 och ytteränden 16 uppvisar längsgående kanal- artade inskärningar 26 på sidorna. Dessa inskärningar 26 avses bilda kanaler som vid utdragningen av redskapet ur borrhålet underlättar luftströmning i riktning från den närmast borrhålets mynning belägna delen av redskapet till dess ytterände 16 så att risken för där uppstående undertryck till följd av redskapets utdragning reduceras.
Inskärningarna 26 sträcker sig här utmed hela redskapets 12 längd och är exempelvis bildade genom att redskapet vid sitt bottenparti har ett avsnitt 27 med ökad tjocklek.
I fig 7 och 8 illustreras ett utförande av uppfinningen som låter sig användas icke blott för horisontella borr- hål utan även för borrhål med lutning eller helt vertikal 462 508 11 inriktning. Även vid detta utförande inbegriper anordningen A2-den i fig 3 antydda matarinrättningen 1 och matarledningen 2 vars ytterände illustreras i fig 7. Ledningen 2 inne- _ fattar i detta utförande icke något redskap 12 utan slutar helt enkelt i godtycklig utmatningsöppning eller munstycke 23. Även här avses en tändpatron 21 inledningsvis bli anordnad i borrhålets 3 botten. Anordningen inbegriper emellertid här åtminstone en långsträckt utfyllnadskropp 24 anordnad att införas i borrhålet till dettas botten eller till anliggning mot patronen 21 och sträcka sig utmed borrhålets hela längd. Kroppen 24 avses vara place- rad i borrhålet under inmatningen av sprängämnet medelst ledningen 2 för att genom sin volym tillhandahålla ett av sprängämne outfyllt utrymme i borrhålet, vilket ut- rymme således sträcker sig utmed borrhålets hela längd.
När utfyllnadskroppen 24, som lämpligen har konstant yttre tvärsnitt, är placerad i borrhålet införs ledningen 2 till närheten av dettas botten och matningen genom ledningen igångsätts. Det av kroppen 24 outfyllda utrymmet av borrhålet kommer nu helt att uppfyllas av sprängämne inmatat genom ledningen 2, vilken successivt drages till- baka under fyllningen mot borrhålets mynning. När fyll- ningen avslutats utdrages ledningen 2 helt. Det bör här påpekas att matningstrycket vid utförandet enligt fig 7 och 8 med fördel kan vara väsentligt högre än vid det tidigare beskrivna utförandet så att alltså sådan pack- ning av sprängämnet i borrhålet uppnås att sprängämnet icke tenderar att rasa ut ur detsamma ens om borrhålet sträcker sig rakt uppåt. Utfyllnadskroppen 24 kan bestå av godtyckligt förbrännbart material. I materialinbe- sparande syfte kan kroppen 24 ha en invändig genomgående hålighet 25, dvs vara rörformig. Materialet i ett sådant rör eller i en sådan kropp 24 kan t ex vara papper, papp eller plast. Emellertid skulle kroppen 24 också kunna bestå av ett homogent eller eventuellt rörformigt trä- stycke. Givetvis kan två eller flera utfyllnadskroppar 24 placeras i rad efter varandra. 462 508 12- Anordningen kan emellertid också vara sådan att utfyll-_ nadskroppen 24 är avsedd att urtagas ur borrhålet före sprängningen. Därvid bör kroppen 24 utgöras av ett enda sammanhängande stycke, t ex en plastslang med erforder-' lig längd. Den invändiga genomgående håligheten 25 i en sådan plastslang kommer att tillåta luftgenomgång så att icke utdragningen av plastslangen försvåras genom att inne i borrhålet uppstår ett undertryck till följd av utdragningen. Till följd av att sprängämnet införts i borrhålet med relativt högt matningstryck har detsamma kommit att i betydande grad sammanklumpa sig så att ringa eller ingen störning av den likformiga fördelningen av sprängämnet utmed borrhålets längd uppstår vid utdrag- ningen av utfyllnadskroppen eller slangen 24. För att underlätta uttagningen av en sådan utfyllnadskropp 24 före sprängningen kan densamma utformas med en yttre tvärsnittsyta som successivt avtager i riktning mot borr- hålets botten. Sådan avsmalning eller konicitet bör vara relativt liten så att den i oväsentlig utsträckning gör att sprängämnesfördelningen utmed borrhålets längd avviker från den sant likformiga och kommer att väsentligt under- lätta uttagningen av kroppen.
Det är givet att uppfinningen kan modifieras på ett fler- tal sätt inom ramen för uppfinningstanken. Exempelvis må påpekas att det hålrumsskapande yttre partiet 16 av redskapet 12 icke behöver ha en successivt tilltagande tvärsnittsyteökning genom något sluttande materialparti 20 utan tvärsnittsyteökningen kan ske i ett enda eller eventuellt flera mer eller mindre tvära steg. För övrigt skulle tvärsnittsyteökningen vid redskapets 12 ytterände eventuellt helt kunna undvikas så att alltså rännpartiet 19 sträckte sig ända fram till redskapets ytterände i vilket fall materialpartiet som definierar rännan 19 skulle utformas med sådan tvärsnittsyta att den motsvarade tvärsnittsytan hos det i borrhålet efter sprängämnets införande erhållna hålrummet 13. Även andra modifieringar är möjliga inom ramen för uppfinningstanken.

Claims (10)

ai 462 sus Patentkrav
1. Förfarande för införande av korn- eller pulverformigt sprängämne i borrhål, varvid införandet utföres med hjälp av en in i borrhålet(3)införbar slang- eller rörartad ledning (2), genom vilken sprängämnet trans- porteras, t ex med tryckluft, k ä n n e t e c k n a t därav, att man för erhållande av sprängkraft reducerad i förhållande till den som erhålls vid fullständig igen- fyllning av borrhålen med sprängämne ombesörjer endast partiell fyllning av borrhålen genom att antingen a) ledningen (2) förses med ett redskap (12), som i sam- band med sprängämnets inmatning i borrhålet och successiv eller stegvis utdragning av ledningen ur detsamma efter- lämnar ett luftfyllt, längsgående hålrum (13) i borrhålet, eller b) i borrhålet (3) anordna åtminstone en långsträckt utfyllnadskropp (24) och utföra inmatningen i borrhålet medan utfyllnadskroppen befinner sig däri, varefter led- ningen helt utdrages.
2. Förfarande enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t därav, att redskapet (12) enligt alternativ a) uppvisar ett i ledningens utdragningsriktning (pilen 14) bakom ledningens utmatningsöppning (15) beläget, hålrumsskapande parti (16), vars tvärsnittsyta huvudsakligen motsvarar tvärsnittsytan hos det önskade hålrummet (13) i borrhålet, och att sprängämnet matas ut genom utmatningsöppningen (15) med ett matningstryck som är så lågt att det bakom det hålrumsskapande partiet (16) erhållna hålrummet bibe- hålls.
3. Förfarande enligt krav 1, klä n n e t e c k n a t därav, att utfyllnadskroppen (24) utdrages ur borrhålet (3) innan sprängämnet initieras. 462 598 I?
4. Anordning för införande av korn- eller pulverformigt sprängämne i borrhål, varvid anordningen inne- fattar en exempelvis tryckluftsdriven inrättning (1) för matning av sprängämnet genom en slang- eller rörartad ledning (2), vilken är införbar i borrhålet, k ä n n e- t e c k n a d därav, att anordningen för erhållande av sprängkraft reducerad i förhållande till den som er- hålls vid fullständig igenfyllning av borrhålen med sprängämne är anpassad för endast partiell fyllning av borrhàlen genom att antingen a) ledningen (2) är försedd med ett redskap (12), som är anordnat att i samband med sprängämnets inmatning i borrhålet och successiv eller stegvis utdragning av ledningen ur detsamma efterlämna ett luftfyllt, längs- gående hàlrum (13) i borrhålet, eller b) anordningen inbegriper åtminstone en långsträckt ut- fyllnadskropp (24) separat från ledningen (2) och anordnad att*vara placerad i borrhålet under inmatningen av spräng- ämnet för att genom sin volym tillhandahålla ett av spräng- ämne outfyllt längsgående utrymme i borrhålet.
5. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d därav, att redskapet enligt alternativ a) uppvisar ett i ledningens utdragningsriktning (pilen 14) bakom led- ningens utmatningsöppning (15) beläget, hålrumsskapande parti (16), vars tvärsnittsyta huvudsakligen motsvarar tvärsnittsytan hos det önskade hålrummet (13) i borrhålet.
6. Anordning enligt krav 5, k ä n n e t e c k n a d därav, att matningsinrättningen (1) är anordnad att mata sprängämnet genom ledningen (2) och utmatningsöppningen (15) med ett matningstryck, som är inställt respektive inställbart så lågt att det bakom det hålrumsskapande partiet (16) erhållna hålrummet bibehålls vid utdrag- ningen av ledningen (2). -sï lg, 'f 462 508
7. Anordning enligt krav 5 eller 6, k ä n n e t e c k- n a d därav, att redskapet (12) har karaktären av mun- stycksorgan, hos vilket det hålrumsskapande partiet (16) och utmatningsöppningen (15) är belägna på betydande inbördes avstånd, vilket lämpligen är minst fem gånger den invändiga diametern hos ledningen (2) före utmat- ningsöppningen (15), företrädesvis minst tio gånger denna invändiga ledningsdiameter.
8. Anordning enligt något av kraven 5-7, k ä n n e - t e c k n a d därav, att redskapet, sett i dess utdrag- ningsriktning, före utmatningsöppningen (15) har ett rörformat parti (17), som vid utmatningsöppningen (15) övergår i ett rännformat parti (19).
9. Anordning enligt krav 8, k ä n n e t e c k n a d därav, att det rännformade partiet (19) vid sin från utmatningsöppningen (15) vända ände uppvisar det hålrums- skapande partiet (16), som vid eller i närheten av reds- kapets yttre ände har en tvärsnittsyta överskridande den hos det rännformade partiet (19).
10. Anordning enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a d därav, att utfyllnadskroppen har en invändig genomgående hålighet (25).
SE8800921A 1988-03-15 1988-03-15 Foerfarande och anordning foer infoerande av spraengaemne i borrhaal SE462508B (sv)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8800921A SE462508B (sv) 1988-03-15 1988-03-15 Foerfarande och anordning foer infoerande av spraengaemne i borrhaal
FI891112A FI94673C (sv) 1988-03-15 1989-03-09 Förfarande och anordning för införande av sprängämne i borrhål
CA000593512A CA1325536C (en) 1988-03-15 1989-03-13 Method and device for introduction of explosives into drill holes
AU31259/89A AU609588B2 (en) 1988-03-15 1989-03-13 A method and device for introduction of explosives into drill holes
NO891095A NO170174C (no) 1988-03-15 1989-03-14 Fremgangsmaate og anordning for innfoering av sprengstoff iet borehull
US07/324,218 US5105743A (en) 1988-03-15 1989-03-15 Method and device for introduction of explosives into drill holes

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8800921A SE462508B (sv) 1988-03-15 1988-03-15 Foerfarande och anordning foer infoerande av spraengaemne i borrhaal

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8800921D0 SE8800921D0 (sv) 1988-03-15
SE8800921L SE8800921L (sv) 1989-09-16
SE462508B true SE462508B (sv) 1990-07-02

Family

ID=20371690

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8800921A SE462508B (sv) 1988-03-15 1988-03-15 Foerfarande och anordning foer infoerande av spraengaemne i borrhaal

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5105743A (sv)
AU (1) AU609588B2 (sv)
CA (1) CA1325536C (sv)
FI (1) FI94673C (sv)
NO (1) NO170174C (sv)
SE (1) SE462508B (sv)

Families Citing this family (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2044311A1 (en) * 1991-06-11 1992-12-12 Otto F. Baumgartner Bulk explosive charger
GB9213188D0 (en) * 1992-06-22 1992-08-05 Solinst Canada Ltd Introduction of particulate material into a borehole
US5247886A (en) * 1992-10-14 1993-09-28 The Curators Of The University Of Missouri Blast plug and stemming construction for blast holes
US5253586A (en) * 1992-10-15 1993-10-19 The Curators Of The University Of Missouri Method of stemming a blast hole
US5259316A (en) * 1992-11-09 1993-11-09 Nelson James E Method and apparatus for wet/dry, small bore hole explosive device
SE505963C2 (sv) * 1993-02-25 1997-10-27 Nitro Nobel Ab Sätt för laddning av borrhål med sprängämne
ZA942276B (en) * 1993-04-08 1994-10-11 Aeci Ltd Loading of boreholes with flowable explosive
SE504200C2 (sv) * 1995-03-23 1996-12-02 Bofors Liab Ab Sätt och anordning för att tillföra förstärkningsladdningar till borrhål
DE19637024C2 (de) * 1996-09-12 1999-04-08 Appenzeller Albert Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Sprengstoff und zur Befüllung von Spreng- und Bohrlöchern
SE509273C2 (sv) 1997-06-05 1999-01-11 Nitro Nobel Ab Förfarande och anordning för laddning av borrhål med sprängämne
AUPR054700A0 (en) * 2000-10-04 2000-10-26 Orica Explosives Technology Pty Ltd Delivery of emulsion explosives
AU2006202311B2 (en) * 2005-05-30 2010-09-23 Orica Explosives Technology Pty Ltd Method of blasting
CN102317736B (zh) * 2008-11-06 2013-12-11 戴诺诺贝尔亚太股份有限公司 炸药装填
CN102230770A (zh) * 2010-06-01 2011-11-02 鞍钢集团矿业公司 光面爆破的不耦合装药方法
CN103791788B (zh) * 2014-02-27 2015-06-24 山东科技大学 一种周边孔不耦合连续装药方法
CN106871753B (zh) * 2017-01-04 2018-10-16 中铁隧道集团有限公司 一种用于提高水平岩层隧道成型的装药方法
CN116767621B (zh) * 2023-08-17 2023-10-20 昆明理工大学 一种用于智能爆破的炸药自动封装车及封装方法

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA948904A (en) * 1972-05-03 1974-06-11 Canadian Industries Limited Borehole loading and apparatus therefor
AU4788972A (en) * 1972-10-19 1974-04-26 Hamersley Iron Pty Ltd Explosive preparation truck
US4090447A (en) * 1975-02-26 1978-05-23 Johnsen Oscar A Directional blasting tubes and method of use
CA1055308A (en) * 1975-02-26 1979-05-29 Oscar A. Johnsen Directional blasting tube having an air cushion
US4036099A (en) * 1975-07-25 1977-07-19 Occidental Oil Shale, Inc. Method of loading blast hole with explosive
SU746111A1 (ru) * 1978-02-09 1980-07-07 Северо-Кавказский горно-металлургический институт Устройство дл формировани полости в зар де взрывчатого вещества
SU883420A2 (ru) * 1979-04-09 1981-11-23 Северо-Кавказский Горнометаллургический Институт Устройство дл формировани полости в зар де взрывчатого вещества
FR2584178B1 (fr) * 1985-06-26 1987-12-24 Charbonnages De France Dispositif d'arret de la detonation pour transfert de matieres explosives en vrac

Also Published As

Publication number Publication date
FI891112A0 (sv) 1989-03-09
FI891112A (sv) 1989-09-16
FI94673C (sv) 1995-10-10
SE8800921L (sv) 1989-09-16
NO891095D0 (no) 1989-03-14
NO891095L (no) 1989-09-18
CA1325536C (en) 1993-12-28
SE8800921D0 (sv) 1988-03-15
NO170174B (no) 1992-06-09
US5105743A (en) 1992-04-21
AU609588B2 (en) 1991-05-02
NO170174C (no) 1992-09-16
FI94673B (sv) 1995-06-30
AU3125989A (en) 1989-09-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
SE462508B (sv) Foerfarande och anordning foer infoerande av spraengaemne i borrhaal
US20220404131A1 (en) Systems for delivering explosives and methods related thereto
JP3977444B2 (ja) 穿孔に爆薬を装填する方法及び装置
US3696703A (en) Blasting agent package
US8381653B2 (en) Method and apparatus for charging an upwardly oriented hole with a pumpable material
US5524523A (en) Loading of boreholes with flowable explosives
CN108895934B (zh) 一种深孔松动爆破装炸药方法
US4036099A (en) Method of loading blast hole with explosive
US1946780A (en) Powder loading device
US5689085A (en) Explosive displacing bore hole tube
CN113654425A (zh) 一种适用于成品包装乳化炸药的多功能炮孔填装机构
US5253586A (en) Method of stemming a blast hole
US371298A (en) Method of blasting earth
JP2019113195A (ja) 爆薬装填装置
DE19546823A1 (de) Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Zündschläuchen
US6397754B1 (en) Method and apparatus for charging boreholes with explosives
AU2001266433A1 (en) Method and apparatus for providing a primer with a detonator in a borehole
JP4430300B2 (ja) 雷管を備えた起爆薬を穿孔内に提供する方法および装置
AU702336B2 (en) Breaking or blasting or splitting of rock
US3388832A (en) Method of and apparatus for dispensing fluent materials
JP4361390B2 (ja) 粒状爆薬装填装置
US2720166A (en) Apparatus for charging blasting bore holes for rock blasting with explosive in cartridge-from by means of compressed air
SE504200C2 (sv) Sätt och anordning för att tillföra förstärkningsladdningar till borrhål
RU2672704C2 (ru) Способ заряжания оконтуривающих шпуров горной выработки и отводчик зарядного шланга
CN1043587C (zh) 一种装填敏化流体炸药进入炮眼的方法以及用于该方法的便携式装置

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8800921-2

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed