SE459603B - Drivaggregat med en primaerenergikaella och med en anordning foer bromsning - Google Patents

Drivaggregat med en primaerenergikaella och med en anordning foer bromsning

Info

Publication number
SE459603B
SE459603B SE8207211A SE8207211A SE459603B SE 459603 B SE459603 B SE 459603B SE 8207211 A SE8207211 A SE 8207211A SE 8207211 A SE8207211 A SE 8207211A SE 459603 B SE459603 B SE 459603B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
pump
auxiliary pump
drive unit
unit according
pressure
Prior art date
Application number
SE8207211A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8207211D0 (sv
SE8207211L (sv
Inventor
T Abels
Original Assignee
Linde Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Linde Ag filed Critical Linde Ag
Publication of SE8207211D0 publication Critical patent/SE8207211D0/sv
Publication of SE8207211L publication Critical patent/SE8207211L/sv
Publication of SE459603B publication Critical patent/SE459603B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F15FLUID-PRESSURE ACTUATORS; HYDRAULICS OR PNEUMATICS IN GENERAL
    • F15BSYSTEMS ACTING BY MEANS OF FLUIDS IN GENERAL; FLUID-PRESSURE ACTUATORS, e.g. SERVOMOTORS; DETAILS OF FLUID-PRESSURE SYSTEMS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • F15B1/00Installations or systems with accumulators; Supply reservoir or sump assemblies
    • F15B1/02Installations or systems with accumulators
    • F15B1/04Accumulators
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02TCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO TRANSPORTATION
    • Y02T10/00Road transport of goods or passengers
    • Y02T10/60Other road transportation technologies with climate change mitigation effect
    • Y02T10/62Hybrid vehicles

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Fluid-Pressure Circuits (AREA)
  • Braking Systems And Boosters (AREA)
  • Braking Arrangements (AREA)

Description

459 605 2 ningsmotorn vid sin drivaxel upptar ett moment (s.k. "släp- effekt").
Det vid förbränningsmotorns axel, vid dess varvtal vid början av bromsförloppet. upptagna momentet är i normal- fallet lägre än det moment som skall bromsas, varigenom för- bränningsmotorn drivs med ett högre varvtal och därvid först en del av bromseffekten lagras i svänghjulet. Förbrännings- motorns varvtal stiger tills ett jämviktstillstånd uppstår mellan det tillflytande bromsmomentet och momentet av friktion och kompression. Därvid drivs förbränningsmotorn och den med denna förbundna delen av transmissionen ofta med ett otillåtet högt varvtal även om inte den fulla bromsenergin inleds i för- bränningsmotorns drivmekanism till följd av transmissionens verkningsgrad och svänghjulets lagringsförmåga. Först vid av- slutat bromsförlopp faller inom en kort tidsrymd förbrännings- motorns varvtal ned till dess nedre tomgångsvarvtal, varvid den i svänghjulet lagrade energin åter avges.
Det är även känt att bromsa motorfordon med stegvis verkande växellådor, genom att en växel som är lägre än den som motsva- rar körhastigheten inställes och inkopplas utan att man ger gas. Även i detta fall kan ett utnyttjande av uppfinningen vara lämpligt.
Risken för att förbränningsmotorn och den med denna förbundna delen av transmissionen - vid en hydrostatisk transmission - drivs med ett otillåtet högt varvtal, före- ligger i synnerhet när förbränningsmotorn når en hög specifik effekt vid små mekaniska förluster, således pumpen dvs om släpmomentet är lite: i förhållande till ariveffekcen och sålunda litet i för- hållande till den i transmissionen överförda effekten och till fordonets massa och när dimensioneringen skett så att förbrän- ningsmotorns effekt är låg i förhållande till fordonets massa eller att höga körhastigheter kan uppnås, varvid man måste ta hänsyn till att den energi som skall bromsas stiger med kvad- raten på hastigheten. Om förbränningsmotorn uppnår ett otill- låtet högt varvtal når dess buller en otillåtet hög nivå och dess förslitning tilltar snabbt och på motsvarande sätt mins- kar livslängden. 459 605 3 Ett steg av uppfinningen har delsyftet att höja det av driv- aggregatet upptagbara bromsmomentet och att eliminera eller åtminstone minska risken för att primärenergikällan drivs vid ett otillåtet högt varvtal.
Detta syfte uppnås enligt uppfinningen genom att ett stryp- ställe är anordnat i nämnda tillsatspumps matarledning åtmin- stone under ett önskat bromstillstånd. Lämpligen kan stryp- stället vara varaktigt anordnat i matarledningen och vara ut- format så att det vid normaldrift är så mycket öppnat att det inte ger något strömningsmotstånd men att det vid bromsdrift stryps så mycket att tillsatspumpen matar mot motståndet i strypstället och därmed mot ett tryck och sålunda upptar effekt, varvid företrädesvis tryckets storlek och därmed den av tillsatspumpen upptagna effekten är inställbar.
Vid drivaggregat, exempelvis till fordon, vid vilka en till- satspump inte grundläggande finns för andra ändamål, kan en- ligt ett steg av uppfinningen en dylik tillsatspump inbyggas i syfte att alstra ett extra bromsmoment och den kan antingen vara permanent förbunden med primärenergikällans axel, och antingen vara inställd på ett noll-slag eller trycklöst mata i tomgång, eller också kan den hopkopplas med axeln under broms- tillståndet. I detta fall skall man emellertid beakta att man får en liknande konstellation som vid hydrauliska permanent- driftbromsar (s.k. “retardering"). I första hand är detta steg av uppfinningen avsett för användning vid drivaggregat respek- tive fordon vid vilka en tillsatspump grundläggande är anord- nad för andra ändamål, exempelvis vid hjullastare vid vilka tillsatspumpen är anordnad för manövrering av cylindern för lyftning, lutning och öppning av skoveln. I all synnerhet är användningen av detta steg av uppfinningen avsett för använd- ning vid gaffeltruckar vid vilka åtminstone en tillsatspump är anordnad för manövrering av lyftcylindern och eventuellt även cylindern för lutning av lyftställningen. Om flera tillsats- pumpar är anordnade kan strypstället enligt uppfinningen vara anordnat i matarledningen till en eller flera av tillsatspum- parna, och eventuellt kan de vid ett flertal strypställen i 459 603 4 matarledningarna till ett flertal pumpar vara inkopplingsbara oavhängigt av varandra, och eventuellt efter varandra, eller på ett sådant sätt att alla pumpar vid bromstillstånd anslutna till en gemensam och till ett förande ledning, et är gemensamt strypställe såvida pumparna är lämpade därför.
Om ändringen av transmissionens utväxlingsinst ällning utförs på ett sådant sätt att denna överför ett b romsmoment på primärenergikällan med hjälp av ett särskilt manöverorgan, exempelvis en bromspedal, vilket endast manövreras för att åstadkomma ett bromstillstånd, så kan inkopplingen respektive strypningen av strypstället åstadkommas genom manövreringen av detta manöverorgan när en motsvarande verkningsförbindelse är upprättad mellan detta manöverorgan och strypstället.
Till och med vid drivaggregat med en primärenergikälla som liksom exempelvis gasturbiner inte kan uppta någon släpeffekt eller endast kan uppta en liten släpeffekt, men vid vilka en tillsatspump ändock måste anordnas av andra skäl, ningen enligt uppfinningen anordnas. kan anord- Enligt ett annat steg av uppfinningen är en varvtalsmätanord- ning anordnad vilken inkopplar respektive stryper strypstället strax innan primärenergikällan nått sitt högsta tillåtna varv- tal. Ett dylikt drivaggregat arbetar alltså normalt på samma sätt som utan anordningen enligt uppfinningen, så länge för- bränningsmotorn inte nått ett otillåtet högt varvtal.
Om emellertid ett varvtal uppnås vilket ligger klart högre än det högsta varvtalet som förbränningsmotorn kan nå upp till vid drivande arbetssätt, inkopplas eller stryps strypstället automatiskt genom verkningsförbindelsen. Anordningen enligt detta steg av uppfinningen är vid denna utformning sålunda även ettvskydd för övervarvning vid tomgång. Varvtalsmätanord- ningen kan vara en anordning för mätning av tillsatspumpens matarström och kan vara direkt kombinerad med strypstället till ett aggregat, i synnerhet en strömningsregulator. 459 603 5 Vid drivaggregat vid vilka energiflödet i det drivande till- ståndet klart är ett annat än i bromstillståndet kan en detta energiflöde avkännande anordning vara anordnad och denna kan stå i förbindelse med den på strypstället inverkande anord- ningen. Exempelvis är vid en hydrostatisk transmission, som arbetar i ett slutet kretslopp och som godtyckligt är inställ- bar på båda drivrotationsriktningarna (dvs vid ett fordon med båda körriktningarna), vid inställning på en bestämd drivrota- tionsriktning i det drivande tillståndet, en bestämd av de bägge ledningarna i det slutna kretsloppet den med högt tryck påverkade, medan i bromstillståndet, vid samma inställning av transmissionsinställningsorganen, den andra ledningen påverkas med högt tryck. Huruvida ett drivande förlopp eller ett broms- tillstånd föreligger kan alltså avkännas genom avläsning av samordningen mellan den med tryck påverkade ledningen och läget för transmissionens inställníngsorgan. Anordningar för avkänning av denna samordning i syfte att påverka en extra bromsverkan är i sig kända (DE-OS 21 39 584)- Enligt uppfin- ningen kan en dylik anordning utnyttjas för att antingen varje gång när ett bromstillstånd uppträder eller när ett bromstill- stånd uppträder och primärenergikällan når ett bestämt varv- tal, inkoppla eller strypa strypstället. Om primärenergikällan är en elektromotor som kan arbeta såsom generator kan på ana- logt sätt flödesriktningen för den elektriska energin avkän- IIÖS.
Det skall även beaktas att det är tidigare känt att för styr- ning av ett drivaggregat med en förbränningsmotor i bromstill- ståndet ta hänsyn till den från av denna förbränningsmotor drivna “tillsatslaster" ytterligare upptagna effekten (DE-OS 27 59 197). För höjning av bromseffekten över det den hydro- statiska transmissionen reglerande styrtrycket styrs därvid i detta fall tillsatslasterna så att de upptar en stor effekt.
Den redan nämnda möjligheten att utnyttja tillsatspumpens matarström för bestämning av det varvtal vid vilket strypstäl- let skall inkopplas, kan vid en lämplig utföringsform utformas så att i tillsatspumpens matarledning är en tvåvägs-ström- 459 603 6 ningsreglerventil anordnad vilken upp till den strömning för tillsatspumpen som är tíllordnad det högsta, såsom tillåtet varvtal inställda varvtalet för primärenergikällan ostrypt släpper igenom denna ström och vilken efter att denna gräns uppnåtts stryper denna ström. Sålunda upptar tillsatspumpen inte någon bromseffekt så länge förbränningsmotorn arbetar vid normala driftstillstånd, utan den upptar endast effekt såvida den är inkopplad för påverkan av den därmed tillordnade hyd- rauliska förbrukaren med tryckmedel.
Den strypta strömmen I strömmar bort via en parallellkopplad tryckbegränsningsventil. ! Det inställda trycket för denna tryckbegränsningsventil kan väljas motsvarande det erforderliga tillsatsbromsmomentet. I en annan lämplig omställningsanordning vid ett drivaggregat vid vilket ett blockstyrorgan är anslutet till tillsatspumpens matarledning, kan den däri befintliga övertrycksventilen kompletterande utnyttjas för det eftersträvade bromsunderstöd- jandet.I detta fall skall tvåvägs-strömningsreglerventilen anordnas i styrventilens högtrycksövergång. särskilt lämpligt är det om den via bromstillståndet i till- satspumpen alstrade hydrauliska energin lagras i en hydro- energíackumulator och ställs till förfogande för ett efter- följande accelerationsförlopp.
Den hydrauliska anläggningens tillstånd, loppet, exempelvis bromsför- kan sålunda påverkas på önskat sätt genom inställning av trycket före strypstället, under det att den genom stryp- stället strömmande strömmen lagras i tryckackumulatorn. Hit- tills har det endast varit känt att ansluta en tryckackumula- tor omedelbart till matarledningen. anordning matarst Om nu vid denna kända römmen skulle utnyttjas för bromsning och för detta ändamål anslöts till den trycklösa behållaren så blev därigenom även matarledningen trycklös till att börja med,var- för den in till denna ledning matande pumpen endast matade mot ett lågt motstånd och i överensstämmelse härmed endast upptog en låg bromseffekt. Först med tilltagande i tryckackumulatorn uppbyggt tryck blev därefter även trycket i matarledningen och därmed den av pumpen upptagna bromsenergin större, varvid 459 603 7 detta förlopp visserligen var möjligt att beräkna i förväg, men det var exempelvis inte möjligt att påverka för föraren av ett fordon utan snarare konstaterade föraren endast vid om- kopplingen, med hjälp av vilken tryckackumulatorn anslöts, att tillsatsanordningen till att börja med inte utövade någon bromsverkan och att det först långsamt begynnande och i till- tagande, ökande utsträckning uppträdde en bromsverkan som inte var möjlig för honom att påverka. I motsats härtíll kan vid anordningen enligt uppfinningen operatören, exempelvis föraren av ett fordon, genom inställning av trycket före strypstället godtyckligt påverka bromstillståndet från första ögonblicket.
Visserligen dras därvid i strypstället energi bort från användningen (vanligt uttryck "förloras“) men detta är endast en energiandel som även vid en annan utföringsform på något sätt skulle behöva avledas oanvändbart och hela strömmen tillförs ackumulatorn, varvid dock genom strypstället en åter- verkan av det till att börja med låga ackumulatortrycket på det hydrauliska systemet, exempelvis på matarledningen till en för bromsningen tjänande pump, undvikes. Ju högre ackumulator- trycket blir desto mindre blir tryckfallet vid strypstället och i motsvarande grad mindre blir även den genom strypverkan från användningen bortdragna delen av energin.
I stället för en inställbar tryckbegränsningsventil kan en strömningsreglerventil, i synnerhet en inställbar strömnings- reglerventil, användas, och detta i synnerhet i en anordning av ovan beskrivet slag med en tíllsatspump som leder till denna strömningsreglerventil, varvid en tryckackumulator är ansluten till huvudledningen bakom denna ventil respektive företrädesvis till var och en av de bägge ledningarna bakom denna ventil.
Tillsatspumpen kan vara en med avseende på slagvolymen per varv konstant pump eller en med avseende på slagvolymen per varv inställbar pump. Om tillsatspumpen är en under alla om- ständigheter för normaldrift av anordningen, exempelvis fordo- ,net, erforderlig pump, så kan denna exempelvis vid normaldrift vara godtyckligt inställbar alltefter behovet för förbrukaren 459 603 8 till vilken tillsatspumpen matar, och exempelvis vid en gaffeltruck kan denna tillsatspump försörja lyfthydrauliken och kan i fallet med en konstantpump den till lyfthydrauliken strömmande strömmen regleras via en strypreglering eller kan i fallet med en inställbar pump den till lyfthydrauliken ström- mande strömmen och därmed lyfthastigheten inställas genom in- ställning av pumpen. Om anordningen respektive fordonet är försedd med en hydrostatisk transmission i kördrivanordningen kan tillsatspumpen medelst flänsar vara direkt fastsatt vid pumpen till den hydrostatiska transmissionen och vara förbun- den med dess axel direkt respektive med hjälp av en elastisk koppling.
För att man skall kunna uppnå och optimera uppbringandet av ett bromsmoment i primärenergikällans hela hastighetsområde respektive varvtalsområde och för att även kunna uppnå en energilagring i hela hastighets- respektive varvtalsområdet, föreslås enligt ett ytterligare steg av uppfinningen att i axeln mellan å ena sidan primärenergikällan och å andra sidan axeln med hjälp av vilken transmissionen - vid en hydrostatisk transmission pumpen - är förbunden med tillsatspumpen, frigångsspärr anordnad med hjälp av vilken, märenergikälla, är en vid drivande pri- denna är förbunden med den transissionen och tíllsatspumpen förbindande axeln, varvid emellertid frigångs- spärren lösgör förbindningen när den transmissionen med till- satspumpen förbindande axeln går före i förhållande till primärenergikällan, dvs uppnår ett högre varvtal än primär- energikällan. Därigenom uppnår man att vid bromsning av anord- ningen respektive fordonet och därmed av den av fordonshjulen i bromstillståndet drivna pumpen i den hydrostatiska transmis- sionen kan pumpens varvtal vara större än varvtalet för primärenergikällan, medan å andra sidan vid drivning av pumpen genom primärenergikällan ett tvångsvis medbringande av pumpen äger rum. I synnerhet när primërenergikällan är en kolvför- bränningsmotor minskas på detta sätt inte endast förslitningen av densamma utan undviker man även att förbränningsmotorn i bromstillståndet tillförs bränsle vid högt varvtal.
Den på detta sätt genom drivh julen vid bromsning drivna pumpen i den 459 603 9 hydrostatiska transmissionen driver å sin sida tillsatshyd- raulikpumpen utan att inmata förlusteffekt i förbränninge- motorn eller någon annan primärenergikälla. Den till tillsats- pumpen matade strömmen tillföres en tryckackumulator. Däri- genom förminskas primärenergikällans förslitning och dess bränsleförbrukning, inmatningen av energi i tryckackumulatorn förbättras i hela varvtalsområdet, varvid den totala erhållna bromsenergin kan lagras i tryckackumulatorn utan att en del av energin går till spillo genom förbränningsmotorns släpeffekt.
Samtidigt förhindras genom denna löskoppling med hjälp av fri- gångsspärren, att primärenergikällan drivs vid ett otillåtet högt varvtal. Slutligen minskas det buller som alstras av för- bränningsmotorn. Om tillsatspumpen är inställbar med avseende på slagvolymen per varv kan dess inställning vid bromsningen regleras i beroende av trycket i tryckackumulatorn och av den vid bromspedalen förvalda bromsningen.
Utföringsexempel av uppfinningen beskrivs närmare nedan i anslutning till bifogade ritningar, på vilka: Pig. l visar kopplingsschemat till en anordning med en till ökning av bromsmomentet tjänande tillsatspump, fig. 2 visar ett kopplingsschema för en varierad utförings- form, och fig. 3 visar ett arrangemang för en drivanordning med en fri- gångsspärr mellan primärenergikälla och den med pumpen till en hydrostatísk transmission hopkopplade tillsats- pumpen.
Förbränningsmotorn 1 driver via en axel 2 hydropumpen 3 vilken via ledningarna 4 och 5 i ett slutet kretslopp är förbunden med en i figurerna icke närmare visad hydromotor, varvid driv~ axeln för denna hydromotor driver en förbrukare, exempelvis drivhjulen till ett fordon, i synnerhet en gaffeltruck. Via axeln Zdrivs vidare en tillsatspumpššsonuär anordnad för att 459 603 10 i fall av behov fylla en ytterligare förbrukare 7 med tryck- medel, exempelvis lyfthydraulikcylindrarna vid en lyftlastare.
Tillsatspumpens 6 matarledning 8 grenar sig i två rörförgre- ningar 9, 10 i vilka en fyrports/tvåläges-tvåvägsventil ll är vilken i det ena omställningsläget spärrar förbin- delsen mellan ledningen 8 och ledningen 9 och ohindrat friger förbindningen mellan ledningen 8 och ledningen 10 och vilken i inkopplad, det andra omställningsläget ohindrat friger förbindningen mellan ledningen 8 och ledningen 9 och spärrar förbindningen mellan ledningen 8 och ledningen 10. Till ledningen 10 är en strömningsregulator 12 ansluten vilken så långt möjligt utan motstånd låter små strömmar strömma därigenom, men vilken vid uppnåendet av en gränsströmning stryper på ett sådant sätt att inga större strömmar längre kan strömma igenom. Denna gräns- strömming är så dimensionerad att tillsatspumpen 6 matar denna gränsström när förbränningsmotorn 1 har uppnått sitt högsta i drift tillåtna varvtal. Den ström som strömmar igenom ström- ningsregulatorn 12 strömmar genom ledningen 13 bort till en trycklös behållare 14. Om pumpen 6 matar in en större ström i ledningen 8 än den som kan strömma genom strömningsreglerven- tilen 12 så avleds överskottsströmmen genom ledningen 15 i vilken en tryckbegränsningsventil 16 är anordnd vars avlopp likaledes leder till den trycklösa behållaren 14. Tryckbe- begränsningsventilen 16 tjänar i ventilens ll andra omställ- ningsläge samtidigt till att säkra förbrukaren 7 mot över- tryck.
(I stället för strömningsregulatorn 12 kan även en tvåläges- tvåportsventil komma i fråga, vilken i det ena omställnings- läget friger en så långt möjligt motståndsfri genomströmning från ledningen 10 till ledningen 13 och vilken i det andra omställningsläget inkopplar ett strypmotstånd av förutbestämd storlek f förbindningen mellan ledningen 10 och ledningen I3, varvid inkopplingen av denna strypning sker i beroende av trycket i ledningen 10. Lämpligtvis är dock ventilen 12 utfor- mad såsom en tvåvägs-strömningsreglerventi1 som är dimensione- rad så att den ostrypt, respektive med endast så liten stryp- 459 603 ll ning som krävs för styrning av strömningsreglerventilen, släp- per igenom en ström som motsvarar matníngsströmmen för kon- stantpumpen 6 vid förbränningsmotorns 1 övre tomgångsvarvtal och att den utövar en strypverkan med förutbestämd storlek från och med den ström som ligger på ett litet säkerhetsav- stånd från nämnda strömà Det enligt uppfinningen eftersträva- de målet att i syfte att uppta ett större vridmoment respek- tive en större släpeffekt uppbringa ett tillsatsmoment på för- bränningsmotorns l axel 2 kan således uppnås genom att an- tingen en tillsatspump, som ändå är nödvändig att anordna för andra ändamål och som är förbunden med förbränningsmotorns 1 axel 2, matar till ett inkopplingsbart, eventuellt godtyckligt inkopplingsbart strypställe 12 eller att en endast i syfte att alstra ett dylikt tillsatsbromsmcment anordnad tillsatshjälp- pump matar till en ledning i vilken en motsvarande det ovan angivna dimensionerad strömningsreglerventil är anordnad och vilken är säkrad med hjälp av en säkerhetstryckbegränsnings- ventil, eller att bägge särdragen föreligger i kombination, nämligen att pumpen 6 är en för fyllning av en befintlig för- brukare ändå förefintlig och ständigt med förbränningsmotorns l axel 2 förbunden pump och att i matarledningen till denna pump 6 en strömningsreglerventil 12 är anordnad, varvid mellan pumpen 6 och strömningsreglerventilen 12 en vägventil ll är anordnad vilken antingen leder pumpens matarström 6 till för- brukaren 7 och därvid avspärrar ledningen 10 till strömnings~ reglerventilen 12, eller spärrar ledningen 9 till förbrukaren 7 och leder tillsatspumpens 6 matarström till strömnings- reglerventilen 12.
Utföringsformen enligt fig. 2 skiljer sig endast från utfö- ríngsformen enligt fig.l genom att den i ett blockstyrorgan 17 befintliga övertrycksventilen utnyttjas därjämte för det eftersträvade bromsförloppet. Härvid är tvåvägs-strömnings- reglerventilen anordnad i styrtryckventilens högtrycksöverled- ning (blockstyrorganet 17). vid utföringsformen enligt fig.l kan en tryckbegränsnings- ventil ta strömningsregulatorns 12 plats. varvid tryck- 459 603 12 begränsningsventilen styrs i beroende av förbränningsmotorns 1 varvtal på ett sådant sätt att den börjar strypa så snart som förbränningsmotorn l har nått ett med ett stabilitetssäker- hetsvärde över det högsta tomgångsvarvtalet liggande varvtal och därefter styr in på ett konstant tryck eller att den enligt en annan utföringsform börjar strypa och styr in på ett konstant tryck så snart som trycket i ledningen 8 nått ett förutbestämt övre gränsvärde. I detta fall kan ledningen 15 med tryckbegränsningsventilen 16 och ventilen ll bortfalla.
Vid den i fig. 3 visade utföringsformen visas åter primär- energikällan l och pumpen 3 till en hydrostatisk transmission, vilken via ledningarna 7l och 72 i slutet kretslopp är för- bunden med hydromotorn 73, som är förbunden med det drivna fordonshjulet 74, på vars axel en bromsskiva 75 är fastsatt vilken kan bromsas med hjälp av bromsen 76 vilken via broms- ledningen 77 manövreras från bromspedalen 78.
Förbränningsmotornsfaxel 91 är via en frigångsspärr 80 för- bunden med axeln 82 till pumpen 3, vid vilken axeln 84 till tillsatspumpen 79 är direkt fastsatt medelst flänsar. Denna frigångsspärr 80 är utformad på ett sådant sätt att när axeln Bl driver axeln 82 är frigångsspärren låst, dvs att axeln 81 aldrig kan uppnå ett högre varvtal än axeln 82 och att ett vridmoment från axeln 8l kan överföras på axeln 82. Å andra sidan kan inte något vridmoment överföras från axeln 82 till axeln Bl utan tvärtom kan axeln 82 uppnå ett högre varvtal än axeln 81. Därvid förutsätts det att primärenergikällan l endast går i en rotationsriktning.
Tillsatspumpens 79 matarledning 85 matar till en förgrenings- ledning 86 vilken å ena sidan leder till ett fördelningsstyr- don 87 från vilket ett flertal ledningar 88 utgår vilka leder till varsin i figuren icke närmare visad förbrukare. ningsledningen 86 är med hjälp av 89 säkrad mot överbelastning.
Förgre- en tryckbegränsningsventil 459 603 13 Från förgreningsledningen 86 avgrenas en ledning 90 vilken leder till en riktningsventil 91 från vilken ledningen 93 leder till en tryckackumulator 92. Till riktningsventilens 91 tredje anslutning är en ledning 94 kopplad vilken leder till pumpens 79 sugledning 95 och vilken närmare bestämt är anslu- ten mellan en backventil 96 och tillsatspumpen 79, vid dess sugledning 95. Riktningsventilen 91 är hydrauliskt styrd, varvid det i figuren visade läget instyrs genom tryckpåverkan av styrledningen 97, varvid styrtrycksledningen 97 påverkas med hjälp av körpedalen 98. Pumpens 3 manöverorgan 99 är lika- ledes anslutet till styrledningen 97.
Den motsatta sidan av ríktningsventilen 91 påverkas med hjälp av styrledníngen 100, vars styrtryck regleras av bromspedalen 78 och till vilken även tillsatspumpens 79 manöverorgan 101 är anslutet.
Verkningssättet är det följande: Vid normal kördrivning driver förbränningsmotorn 1 via axlarna 81 och 82 såväl pumpen 3 i kördrivtransmissionen 3, 71, 72, 73 som även via axeln 84 tillsatspumpen 79, vilken när en förbrukare instyrs via styr- organet 87, matar till denna. Riktningsventilen 91 befinner sig antingen i det i figuren icke visade läget, i vilket den förbinder ledningen 93 med ledningen 94, eller i ett mellan- avstängningsläge i vilket den spärrar ledningarna 93 och led- ningarna 94. Genom påverkan av körpedalen 98 tryckförsörjs styrtrycksledningen 97 och instyrs av denna reglerorganet 99 till pumpen 3 i transmissionen 71, 72, 3, 73 på motsvarande sätt.
Vid påverkan av bromspedalen 78 tryckförsörjs såväl bromsstyr- ledningen_77 som även styrledningen 100, vilket leder till att riktningsventilen 91 förskjuts till det i figuren visade läget, så att pumpens 79 matningsström förs genom matarled- ningen 85, ledningen 86, ledningen 90, riktningsventilen 91, ledningen 93 och till tryckackumulatorn 92. Samtidigt bringas, genom trycket i styrledningen 100, tillsatspumpens reglerorgan 101 till det för bromstillståndet-önskade utsvängningsläget, 459 603 14 dvs ju kraftigare bromsverkan som önskas och ju lägre trycket i tryckackumulatorn 92 är, på desto större undanträngnings- volym per varv inställs pumpen 79.
För förnyad acceleration svängs riktningsventilen, via tryck- försörjning av styrtrycksledningen 97 med hjälp av körpedalen 98, till det läge i vilket den förbinder ledningen 93 med ledningen 94, så att tryckmedel ur tryckackumulatorn 92, via ledningarna 93 och 94, kan strömma in i pumpens 79 sugledning 95 och så att tryckmedel under tryck strömmar till pumpen 79 så att pumpen 79 medverkar till att driva transmissionspumpen 3. ___a__

Claims (10)

459 605 15 PATENTKRAV
1. Drivaggregat med en primärenergikälla vilken med hjälp av en hydrostatisk transmission driver en drivaxel, vilken även är anordnad för upptagning av bromseffekt och till vilken en hydropump med matarledning är ansluten, k ä n n e t e c k - n aci av att hydropumpen är utformad såsom tillsatspump(6) för försörjning av förbrukare (7) och av att i hydropumpens matarledning (8) är ett vid önskade bromstillstånd inkopp- lingsbart strypställe (12) anordnat, efter vilket är inkopplad en tryckackumulator för upptagning av under bromsning alstrad energi och för avgivning av denna vid acceleration.
2. Drivaggregat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att en varvtalsmätanordning är anordnad och står i verknings- förbindelse med en strypstället före uppnåendet av ett högsta varvtal inkopplande omställningsanordning.
3. Drivaggregat enligt krav 2, k ä n n e t e c k n a t av att varvtalsmätanordningen är en anordning för mätning av tillsatspumpens (6) matningsström.
4. Drivaggregat enligt krav 1 eller 3, k ä n n e t e c k - n a t av att i tillsatspumpens (6) matarledning (8) är en på en förutbestämd strömníng inställd, efter uppnåendet av denna strömning strypande tvåvägs-strömníngsreglerventil (12) anord- nad.
5. S. Drivaggregat enligt krav 4 med en koppling med en block- styrventil i tillsatspumpens matarledning, k ä n n e - t e c k n a t av att strömningsreglerventilen är anordnad i blockstyrventilens (17) högtrycksöverledning.
6. Drivaggregat enligt krav 4, k ä n n e t e c k n a t flav att till den till strömningsreglerventilen (12) förande matar- ledningen (8) hos tillsatspumpen (6) är en tryckbegränsnings- ventil (16) ansluten. 459 603 16
7. Drivaggregat enligt något eller några av föregående krav, k ä n n e t e c k n a t tryckbegränsningsventil. av att strypstället är bildat i en
8. Drivaggregat enligt krav 7. k ä n n e t e c k n a t av att strypstället är en i syfte att reglera bromsverkan god- tyckligt inställbar tryckbegränsningsventil.
9. Drivaggregat enligt krav 1, k ä n n e t e c k n a t av att tillsatspumpen (79) är inställbar med avseende på slag- volymen per varv.
10. Drivaggregat enligt krav l, k ä n n e t e c k n a t att i axeln mellan primärenergikällan (1) och axeln (84L hjälp av vilken transmissionen (3, 71, 72, av med 73) är förbunden med tillsatspumpen (79), är en frigångsspärr (80) anordnad, med hjälp av vilken, vid drivande primärenergikälla (1), denna är förbunden med den transmissíonen (3, 71, 72, 73) och till- satspumpen (79) förbindande axeln (84).
SE8207211A 1981-12-21 1982-12-16 Drivaggregat med en primaerenergikaella och med en anordning foer bromsning SE459603B (sv)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3150618 1981-12-21

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8207211D0 SE8207211D0 (sv) 1982-12-16
SE8207211L SE8207211L (sv) 1983-06-22
SE459603B true SE459603B (sv) 1989-07-17

Family

ID=6149320

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8207211A SE459603B (sv) 1981-12-21 1982-12-16 Drivaggregat med en primaerenergikaella och med en anordning foer bromsning
SE8802009A SE8802009L (sv) 1981-12-21 1988-05-30 Anordning foer lagring av hydraulisk oeverskottsenergi

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8802009A SE8802009L (sv) 1981-12-21 1988-05-30 Anordning foer lagring av hydraulisk oeverskottsenergi

Country Status (1)

Country Link
SE (2) SE459603B (sv)

Also Published As

Publication number Publication date
SE8207211D0 (sv) 1982-12-16
SE8802009D0 (sv) 1988-05-30
SE8207211L (sv) 1983-06-22
SE8802009L (sv) 1988-05-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4215545A (en) Hydraulic system for transmitting power from an internal combustion engine to the wheels of a motor vehicle
KR100481199B1 (ko) 하이브리드차량의구동트레인및작동방법
US8209975B2 (en) Arrangement for operating a hydraulic device
US4939954A (en) Drive system for machines and vehicles, with a hydraulic and mechanical transmission arranged thereafter
KR0178137B1 (ko) 유압식 구동장치의 변속장치 및 그 변속제어방법
US20120060777A1 (en) Hydrostatic Fan Drive
KR101908547B1 (ko) 유압구동 작업기계를 작동시키는 시스템 및 구동제어 방법
US11261962B2 (en) Hydrostatic travel drive and method for controlling the hydrostatic travel drive
CN102493966A (zh) 工程机械的马达控制装置
US20220307595A1 (en) Hydraulic circuit architecture with enhanced operation efficency
CN104421229B (zh) 静液压驱动机构
US6338247B1 (en) System for controlling a hydraulic vehicle drive
KR20050098266A (ko) 정유압 변속기
DE3247335C2 (sv)
SE436727B (sv) Hydrodynamisk-mekanisk drivanordning for fordon
US7559401B2 (en) Hydrostatic drive system
US7022044B2 (en) Drive train for powering a mobile vehicle
EP0502263B2 (en) Continuously variable transmission with an adjustable pump
KR20010032678A (ko) 주행구동장치
US5989154A (en) Apparatus for limiting the torque on a power train and method of operating same
CA1077804A (en) Fluid transmission circuit
US4136855A (en) Hoist drum drive control
US4462210A (en) Input torque control for a variable displacement hydraulic transmission
JPS59137218A (ja) 駆動システム
US6749037B2 (en) Vehicle driving arrangement

Legal Events

Date Code Title Description
NAL Patent in force

Ref document number: 8207211-7

Format of ref document f/p: F

NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8207211-7

Format of ref document f/p: F