SE454534B - Linskiva - Google Patents

Linskiva

Info

Publication number
SE454534B
SE454534B SE8302300A SE8302300A SE454534B SE 454534 B SE454534 B SE 454534B SE 8302300 A SE8302300 A SE 8302300A SE 8302300 A SE8302300 A SE 8302300A SE 454534 B SE454534 B SE 454534B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
elements
ring
lining
line
rope
Prior art date
Application number
SE8302300A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8302300L (sv
SE8302300D0 (sv
Inventor
V A Ivanov
V N Petrina
N G Petrjuk
J M Duda
A K Kartsev
V G Nesterenko
I M Bossatsky
Original Assignee
Ivano Frankovsk I Nefti Gaza
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ivano Frankovsk I Nefti Gaza filed Critical Ivano Frankovsk I Nefti Gaza
Publication of SE8302300D0 publication Critical patent/SE8302300D0/sv
Publication of SE8302300L publication Critical patent/SE8302300L/sv
Publication of SE454534B publication Critical patent/SE454534B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16HGEARING
    • F16H55/00Elements with teeth or friction surfaces for conveying motion; Worms, pulleys or sheaves for gearing mechanisms
    • F16H55/32Friction members
    • F16H55/36Pulleys
    • F16H55/50Features essential to rope pulleys

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Pulleys (AREA)

Description

454 534 2 inverkan av specifika tryck, vilka är avsevärt lägre än de, som uppträder vid förslitningen av den orörliga infodringen medelst linan i de ovan beskrivna, allmänt kända infodrade styrande linski- vorna.
Genom att den rörliga infodringen är uppbyggd i form av ett profilband, kan man dessutom snabbt byta ut den förslitna infod- ringen till och med utan att borttaga linan från skivan, vilket gör det möjligt att i stor omfattning använda den rörliga infod- ringen i taljsystem i borranläggningar. Den förslitna infodringen kan avlägsnas från linskivans krans och den nya infodringen kan in- föras i kransen medelst en långsamt löpande lina. I detta fall måste man vid monteringen dels lösgöra den förslitna rörliga infod- ringens ändar, dels placera den nya infodringen under linan vid den sida, vid vilken linan träffar linskivan, och dels - sedan den nya infodringen medelst linan införst i linskivans krans - sammanföra den rörliga infodringens ändar kring kransen till en ring.
Genom att höga mekaniska kontaktspänningar alstras mellan lin- skivans krans och profilbandet, förslites emellertid infodringen in- tensivt, varför lastlyftanordningarna måste avställas för att den förslitna infodringen skall kunna bytas ut.
För att kunna öka den rörliga infodringens funktionssäkerhet framställes profilbandet av ett gummerat band med avsnitt, vilka vid den sida, som är i kontakt med linskivans krans, är impregnera- de med epoxiharts och anordnade växelvis med icke-ímpregnerade avsnitt (jämför exempelvis den sovjetryska patentskriften nr 783 210, klass B 66 D/08, 1978).
Den rörliga infodringen i form av det gummerade bandet, som är fört kring linskivan i kransens omkretsriktning, utsättes emellertid för dels dragspänningar från centrifugalkrafter, som uppträder utan- för en cirkelbåge, längs vilken linan är förd kring skivan, och dels dragspänningar, vilka härrör från att friktionskrafter uppträder, 'fljnär linan elastiskt sträckes utefter nämnda cirkelbåge, varvid des- :Qsa friktionskrafter kan vara tämligen avsevärda. Detta beror på "_att infodringen - på grund av att stora sammanbindningskrafter är verksamma mellan infodringen och linan - mäste följa efter linans _oscillerande rörelser, vilka alstras då linan sträckes elastiskt '_och vilkas amplitud kan uppgå till 0,5-3 mm. De i linan uppträdan- de dragspänningarna och de från dessa härrörande deformationerna 454 534 3 kan uppgå till för infodringen kritiska värden, vilket leder till en otillåtligt hög restdeformation av infodringen. Samtidigt som restdeformationen bygges upp gradvis utefter infodringens längd, leder den till en sådan längdökning hos infodringen, att infodring- en kan lämna linan (förskjutas nedåt från linan) och infodringens normala funktion störes.
Infodringen är liksom linan icke rörlig i förhållande till peri- feriavsnitt av den cirkelbåge, längs vilken linan är förd kring linskivan, varvid infodringen och linan rör sig samtidigt i närhe- ten av de punkter, där linan träffar respektive lämnar linskivan.
Detta innebär med andra ord, att infodringens ena avsnitt är fast- klämt, medan dess båda andra avsnitt utför oscillerande rörelser tillsammans med linan samtidigt som de antingen förlänges eller hoptryckes och härvid utsättes för respektive dragspänningar, vilka blir mycket farliga, när den rörliga infodringens tvärsnittsyta minskar och när infodringen förslites. Spänningarnas växlande oscillations- eller svängningskaraktär, som härrör från att linan sträckes elastiskt, kan leda till uppkomsten av utmattningsfenomen i infodringen, varför infodringens funktionssäkerhet blir lägre, vilket är särskilt farligt under de betingelser, vid vilka den rörliga infodringens tvärsnittsyta och hâllfasthet minskar samtidigt som infodringen förslites.
Den låga funktionssäkerheten hos den rörliga infodringen i den ovan beskrivna kända linskivan är alltså orsaken till att den kända linskivan icke samtidigt kan funktionssäkert uppfylla tvâ funktio- ner, dvs. skydda linan och linskivans krans mot förslitning och funktionssäkert spela rollen av ett bärelement, som fasthåller in- fodringen i linskivans krans. I Det huvudsakliga syftet med föreliggande uppfinning är att åstadkomma en linskiva, vars rörliga infodring är så utformad, att linskivans och linans livslängd kan ökas genom dels eliminering av linans slirning i förhållande till linskivans krans, dels minskning av kontaktspänningar, vilka alstras mellan linskivans bäryta och lyftlinans trådar, och dels utbalansering av dynamiska spänningar, vilka alstras i strängen och i lyftlinans nedhängande del.
Detta syfte uppnås enligt uppfinningen medelst en linskiva, som innefattar ett nav med i dess omkretsriktning radiellt fästa ekrar, på vilka är fäst en linskivekrans, i vars spår är fritt, i omkretsriktningen anordnad en rörlig, kring kransen sluten infodring, 454 534 4 som är förd kring kransen utefter en eirkelbåge, längs vilken en lina är förd kring linskivan, varvid det för föreliggande uppfinning utmärkande är att den rörliga infodringen utgöres av en böjlig elas- tisk ring, varpå är fästa infodringselement, vilka är profilerade efter formen hos spåret i kransen och mellan vilka spalter är ut- formade.
För att minska friktionskoefficienten mellan spåret i linski- vans krans och den rörliga infodringen är det lämpligt, att infod- ringselementen är uppbyggda i form av antifriktionsinsatsstycken, vilka är förbundna med varandra medelst en böjlig förbindningslänk, som är anordnad utanför en zon, där antifriktionsinsatserna vid sin förslitning är i kontakt med kransen och linan.
För att kompensera förslitningen av linskivans krans och den rörliga infodringen är det att föredra, att den böjliga förbindnings- länken utgöres av fjäderlement. _ För att öka infodringens funktionssäkerhet är det lämpligt, att linskivan är försedd men en till en ring sluten säkerhetslina, som är fritt anordnad inuti fjäderelementen och infodringselementen.
För att kunna öka funktionssäkerheten och livslängden hos in- fodringen i schaktlinskivor är det att föredra, att den böjliga förbindningslänken har formen av en lina, som i spalterna mellan antifriktionsinsatsstyckena är omgiven av elastiska element.
Uppfinningen beskrives närmare nedanxnfler hänvisning till bi- fogade ritning, på vilken fig. 1 schematiskt visar linskivan enligt uppfinningen, fig. 2 visar ett snitt längs linjen II-II i fig. 1, fig. 3 visar ett snitt längs linjen III-III i fig. 1 genom en ut- föringsform av den rörliga infodringen, fig. Å visar ett snitt längs linjen IV-IV i fig. 3 genom en utföringsform av den rörliga infod- ringen i form av antifriktionsinsatsstycken, fig. 5 visar ett snitt längs linjen V-V i fig. 3 genom en utföringsform av den böjliga förbindningslänken i form av stålfjädrar, fig. 6 visar ett snitt längs linjen VI-VI i fig. 1 genom en utföringsform av linskivan enligt uppfinningen, fig. 7 visar ett snitt längs linjen VII-VII i fig. 6 genom en utföringsform av en med en säkerhetslina försedd förbindningslänk mellan infodringselement, fig. 8 visar ett snitt längs linjen VIII-VIII i fig. 1 genom en utföringsform av linskivan och fig. 9 visar ett snitt längs linjen IX-IX i fig. 8 genom en ut- föringsform av den i form av en lina utformade förbindningslänken mellan infodringselementen. tina-l 454 534 5 Linskivan enligt uppfinningen innefattar ett nav 1 (fig. 1) och i navets 1 omkretsriktning fördelade, radiellt fästa ekrar 2, vid vilka är fäst en krans 3, i vars spår är fritt, i omkretsrikt- ningen anordnad en rörlig, kring kransen 3 sluten infodring 4 (fig. 2), som är förd kring kransen 3 utefter en cirkelbâge, längs vilken linan är förd kring linskivan.
Den rörliga infodringen 4 utgöres av en böjlig elastisk ring, varpå är fästa infodringselement 5 (fig. 3), vilka är profilerade efter formen hos kransens 3 spår och_förbundna med varandra medelst en böjlig förbindningslänk 6.
Infodringselementen 5 (fig. 4) har formen av antifriktionsin- satser, mellan vilka en spalt 7 är utformad och vilka är förbundna medvarandra medelst en böjlig förbindningslänk, som utgöres av fjäderelement och är anordnad utanför en zon, där antifriktionsin- satserna vid sin förslitning är i kontakt med linskivans krans 3 och en lina 8.
Antifriktionsinsatserna kan framställas av exempelvis s.k. kapron, varvid i insatserna är infästa (exempelvis genom gjutning _i en pressform vid gjutning genom ett s.k. autoklavförfarande) fjäderelement, vilka har formen av spiralfjädrar (fig. 5).
I den i fig. 6 visade utföringsformen av linskivan utgöres den rörliga infodringen av en böjlig elastisk ring, varpå är fästa in- fodringselementen 5, vilka är profilerade efter formen hos spåret i kransen 3 och förbundna med varandra medelst den böjliga förbind- ningslänken 6. Infodringselementen 5 utgöres av antifriktionsinsat- ser, mellan vilka spalten 7 (fig. 4) kvarlämnas och vilka är för- bundna med varandra medelst den böjliga förbindningslänken 6 (fig. 7) i form av fjädrar, vilka är förspända med en dragspänning och möj- liggör kompensering av insatsernas radiella förslitning genom att fjädern kan hopdragas till följd av förspänningen. Fjädrarna är in- fästa i insatserna utanför zonen för deras förslitning. Inuti fjä- :dern är en till en ring sluten säkerhctslina 9 fritt anordnad.
I den i fig. 8 visade utföringsformen av linskivan enligt upp- finningen är den rörliga infodringen uppbyggd i form av en böjlíg elastisk ring, varpå är fästa infodringselement 5, vilka är profi- lerade efter formen hos kransens 3 spår och förbundna med varandra medelst en böjlig förbindningslänk 6. Infodringselementen 5 (fig. 4) utgöres av antifriktionsinsatser, mellan vilka spalten 7 är ut- formad och vilka är förbundna med varandra medelst den böjliga för- bindningslänken 6 (fig. 9) i form av ling; 10 och 11, vilka i spal- 454 534 6 terna 7 mellan insatserna är omgivna av förkomprimerade elastiska element 12 i form av exempelvis tryckfjädrar eller gummihylsor.
Linskivan fungerar på följande sätt. Samtidigtsom linskivan -vrider sig hopdrages den böjliga förbindningslänkens 6 (fig. 5) spiralfjädrar gradvis ett i förväg bestämt deformationsvärde, var- för de kompenserar förslitningen av linskivans krans och den rörli- ga infodringen, samtidigt som kontaktytan för antifriktionsinsatser- na med kransen 3 (fig. 3) hâlles konstant.
Om minst en spiralfjäder (fig. 5) blir funktionsoduglig, kommer den rörliga infodringen 4 (fig. 2) att fasthållas av säkerhetslinan 9 (fig. 7), vilket fullständigt förhindrar att infodringen 4 (fig. 2) lossnar från linskivans krans 3.
Under den rörliga infodringens 4 (fig. 2) arbetsförlopp försli- tes profilinsatserna vid den sida, där de är i kontakt med kransen 3, samtidigt som kontakten mellan infodringen 4 (fig. 2) och kransen 3 icke störes, eftersom infodringens 4 förslitning kompenseras ge- nom att de förkomprimerade elastiska, mellan profilinsatserna anord- nade elementen 12 (fig. 9) återgår till det ursprungliga tillståndet.
Genom att den rörliga infodringen 4 (fig. 2) utgöres av den böjliga elastiska ringen av exempelvis gummi elimineras ringens restdeformation, vilket förhindrar att ringen sträckes i otillåtlig grad, varjämte man eliminerar dels eventuell, från ringens sträck- ning härrörande skevställning och dels att den rörliga infodringen 4 lämnar linans 8 (fig. 3) undersida. Infodringselementen 5, vilka är fästa på ringen under kvarlämnande av spalterna 7 och profilerade efter formen hos spåret i kransen 3, förhindrar att ringen förslites såväl vid den mot linan 8 vända sidan som vid den mot kransen 3 vända sidan. I Genom att infodringen 4 (fig. 2) har formen av antifriktions- insatser elimineras insatsernas och kransens 3 intensiva inbördes förslitning och insatsernas och linans 8 intensiva inbördes förslit- ining. Tack vare att den böjliga förbindningslänken 6 (fig. 3) är anordnad utanför zonen, där antifriktionssatserna vid förslitning- en är i kontakt med kransen 3 och linan 8, fasthâlles insatserna säkert i kransen 3 under hela sin livslängd.
Genom att den böjliga förbindningslänken 6 (fig. 5) utgöres av fjäderelementen rör sig infodringselementen 5 oscillerande till- sammans med linan 8 i förhållande till kransen 3 (fig. 3), vilket förhindrar dels att linan 8 rör sig i förhållande till infodrings-

Claims (5)

454 534 7 elementen 5 och dels att elementen 5 av detta skäl förslites tvångs- vis, vilken förslitning blir mer utpräglad under inverkan av höga kontaktspänningar, vilka uppträder mellan linan 8 och elementen 5. Förflyttningen av infodringselementen 5 tillsammans med linan 8 i förhållande till kransen 3 ger samtidigt en minimal förslitning av elementen 5. Detta beror på att infodringselementen 5 för en större kontaktyta mot kransen 3, varför elementen 5 rör sig på kran- sen 3 vid avsevärt lägre specifika tryck till skillnad från vad som är fallet i exempelvis de kända linskivor, i vilka linan 8 rör sig antingen direkt i förhållande till kransen 3 eller i förhållande till de i kransen 3 fast fästa infodringselementen 5. Fjäderelemen- tens förspänning bidrar dessutom till att kompensera elementens 5 förslitning vid den mot kransen 3 vända sidan. När en ny rörlig infodring 4 (fig. 2) placeras på linskivan är de elastiska elemen- ten 12 (fig. 9) i förväg sträckta, under det att när elementen 5 förslites vid den mot kransen 3 vända sidan, hopdrages de elastiska elementen 12 (fig. 9) gradvis. Oavsett infodringselementen 5 för- slites, störes härvid deras täta anliggning mot kransen 3 icke, vilket förhindrar att elementen 5 under linan 8 eventuellt skevas och brytes. Genom att den till en ring slutna säkerhetslinan 9 är anordnad inuti fjäderelementen och infodringselementen 5, ökar den rörliga infodringens 4 funktionssäkerhet, eftersom infodringselementen 5 icke kan lossna från kransen 3, om fjäderelementen eller infodrings- elementen 5 plötsligt skulle brista. Patentkrav
1. Linskiva innefattande ett nav (1) med i dess omkretsriktning radiellt fästa ekrar (2), på vilka är fäst en linskivekrans (3), i vars spår är fritt, i omkretsriktningen anordnad en rörlig, kring kransen (3) sluten infodring (4), som är förd kring kransen (3) ut- efter en cirkelbâge, längs vilken en lina (8) är förd kring linski- ïvan, k ä n n e t e c k n a d av att den rörliga infodringen (4) 'utgöres av en böjlig elastisk ring, varpå är fästa infodringselement (5), vilka är profilerade efter formen hos kransens (3) spår och mellan vilka spalter (7) är utformade.
2. Skiva enligt patentkravet 1, k ä n n e t e c k n a d av att infodringselementen (5) utgöres av antifriktionsinsatser, vilka är förbundna med varandra medelst en böjlig förbindningslänk (6), som 454 554 8 är anordnad utanför en zon, där antifriktionsinsatserna vid sin för- slitning är i kontakt med kransen (3) och linan (8).
3. Skiva enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k n a d av att den böjliga förbindningslänken (6) utgöres av fjäderelement.
4. Skiva enligt patentkravet 3, k ä n n e t e c k n a d av att den innefattar en till en ring sluten säkerhetslina (9), som är fritt anordnad inuti den böjliga förbindningslänkens (6) fjäderele- ment och infodringselementen (5).
5. Skiva enligt patentkravet 2, k ä n n e t e c k n a d av att "den böjliga förbindningslänken (6) har formen av en lina (10, 11) som i spalterna (7) mellan antifriktionsinsatserna är omgiven av elastiska element (12).
SE8302300A 1982-04-23 1983-04-22 Linskiva SE454534B (sv)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU3484146 1982-04-23
SU3462802 1982-07-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8302300D0 SE8302300D0 (sv) 1983-04-22
SE8302300L SE8302300L (sv) 1983-10-24
SE454534B true SE454534B (sv) 1988-05-09

Family

ID=26665939

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8302300A SE454534B (sv) 1982-04-23 1983-04-22 Linskiva

Country Status (3)

Country Link
DE (1) DE3312522C2 (sv)
FR (1) FR2525718B1 (sv)
SE (1) SE454534B (sv)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4640496A (en) * 1985-04-04 1987-02-03 Esco Corporation Dump block for dragline bucket
SU1696368A1 (ru) * 1985-07-01 1991-12-07 Ивано-Франковский Институт Нефти И Газа Футеровка шкива
FR2602296B1 (fr) * 1986-08-01 1990-08-31 Ivano Frankovsk I Nefti Gaza Poulie
SE464045B (sv) * 1989-12-29 1991-02-25 Ivano Frankovsk I Nefti Gaza Linskiva
FR2669701A1 (fr) * 1990-11-23 1992-05-29 Kley France Sa Poulie d'adherence.
JP2005519010A (ja) 2002-03-08 2005-06-30 グレープナー・ペーター 高性能相互摩擦のためのドライブディスク
DE202010014918U1 (de) 2010-11-03 2011-01-13 Gräbner, Peter, Prof. Dr.-Ing. habil. Dr. h. c. Magnettreibscheibenwinde
DE102012002743A1 (de) * 2012-02-10 2013-08-14 Siemag Tecberg Gmbh Speichenkonstruktion für Seilscheiben

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE386489C (de) * 1923-04-20 1923-12-20 Bernhard Busch Einrichtung zur Umlenkung des Foerderseiles im Foerderturm einer Schachtfoerderanlage
GB365021A (en) * 1931-08-06 1932-01-14 Otto Ohnesorge Improvements in and relating to rope or like gearing
US2552179A (en) * 1948-08-26 1951-05-08 Kamp Albert Variable speed segment pulley
DE860852C (de) * 1951-04-03 1952-12-29 Demag Ag Seilscheibe fuer Schachtfoerderanlagen
AT275253B (de) * 1968-03-04 1969-10-27 Gummi U Metallwarenfabrik Bate Einlagering für Seilrollen
CH495911A (de) * 1969-03-25 1970-09-15 Oxe Walter Einlegering mit Verschleissegmenten aus elastischem Material zur Auskleidung der Drahtseilrillen von Seilrollen an Seilbahnen, Liften, Aufzügen, Kränen usw.
SU600082A1 (ru) * 1976-12-22 1978-03-30 Государственный Проектно-Конструкторский Институт Технологии Монтажа Промышленного Оборудования "Гипротехмонтаж" Обводной канатный блок
SU783210A1 (ru) * 1978-08-28 1980-11-30 Ивано-Франковский Институт Нефти И Газа Подвижна футеровка направл ющего шкива

Also Published As

Publication number Publication date
DE3312522C2 (de) 1987-04-23
DE3312522A1 (de) 1983-10-27
SE8302300L (sv) 1983-10-24
SE8302300D0 (sv) 1983-04-22
FR2525718A1 (fr) 1983-10-28
FR2525718B1 (fr) 1985-12-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA1045990A (en) Elevator system having a drive sheave with rigid but circumferentially compliant cable grooves
SE454534B (sv) Linskiva
GB2208671A (en) Vibration isolator and shock absorber system
SE465437B (sv) Remskiva foer kuggrem
SE454108B (sv) Kuggremstransmission, kuggrem samt kugghjul
SE462871B (sv) Linskiva
JP2004211888A (ja) ケーブルを制動するブレーキシュー
SE454535B (sv) Linhjul
AU2017383203A1 (en) Sheave
US2684877A (en) Bearing
SE464045B (sv) Linskiva
JPS60159451A (ja) 遠心作動型可変速駆動プーリ
JPS5815435B2 (ja) エレベ−タ装置
US4347716A (en) Flexible shaft coupling
EP0233274B1 (en) Riser tensioning system
RU2123100C1 (ru) Протектор для бурильных труб
US5881845A (en) Elevator rope protective device
SU1058864A1 (ru) Канатоведущий шкив дл многоканатной подъемной установки
US3296944A (en) Swab construction
RU2107145C1 (ru) Протектор для обсадной колонны
RU1793128C (ru) Маховик
SU962174A2 (ru) Шкив
SU707879A1 (ru) Башмак шахтного подъемного сосуда
SU1201578A1 (ru) Промежуточный упругий элемент пальцевой муфты
US1273655A (en) Flexible bearing for high-speed spindles.

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8302300-2

Effective date: 19910117

Format of ref document f/p: F