SE452995B - Reglering av lutatervinningsaggregat - Google Patents

Reglering av lutatervinningsaggregat

Info

Publication number
SE452995B
SE452995B SE8501137A SE8501137A SE452995B SE 452995 B SE452995 B SE 452995B SE 8501137 A SE8501137 A SE 8501137A SE 8501137 A SE8501137 A SE 8501137A SE 452995 B SE452995 B SE 452995B
Authority
SE
Sweden
Prior art keywords
liquor
lye
dix
control
effected
Prior art date
Application number
SE8501137A
Other languages
English (en)
Other versions
SE8501137D0 (sv
SE8501137L (sv
Inventor
S Andersson
J-E Gustafsson
T Herngren
S Carlsson
G Hage
Original Assignee
Asea Ab
Goetaverken Energy Syst Ab
Svenska Traeforskningsinst
Sodra Skogsegarna Ab Monsteras
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Asea Ab, Goetaverken Energy Syst Ab, Svenska Traeforskningsinst, Sodra Skogsegarna Ab Monsteras filed Critical Asea Ab
Priority to SE8501137A priority Critical patent/SE452995B/sv
Publication of SE8501137D0 publication Critical patent/SE8501137D0/sv
Priority to US06/836,559 priority patent/US4683841A/en
Publication of SE8501137L publication Critical patent/SE8501137L/sv
Publication of SE452995B publication Critical patent/SE452995B/sv

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F23COMBUSTION APPARATUS; COMBUSTION PROCESSES
    • F23NREGULATING OR CONTROLLING COMBUSTION
    • F23N1/00Regulating fuel supply
    • F23N1/002Regulating fuel supply using electronic means
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C11/00Regeneration of pulp liquors or effluent waste waters
    • D21C11/12Combustion of pulp liquors

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Paper (AREA)

Description

452 995 Efter den s k kokprocessen separeras de frilagda cellulosafibrerna från utlöst lígnin, andra vedrester samt de använda kemikalierna 1 en s k tvätt- process. Den utlösta vedsubstansen, ofta utgörande cirka 50 % av ursprung- lig vedmängd, samt använda kemikalier erhålles i form av en s k tunnlut med en torrsubstanshalt av cirka 15 %.
En stor del avtunnlutensvatteninnehåll avlägsnas i en indunstningsanlägg- ning varigenom man erhåller en s k tjocklut med en torrhalt normalt över- stigande 60 %. Det är denna tjocklut som förs till det lutåtervinningsaggre- gat vars funktion regleras genom ett förfarande enligt denna uppfinning.
I lutåtervinningsaggregatet förbränns tjocklutens vedsubstans och utveck- lad energi tillvaratages i form av högtrycksånga. Den genererade ångan räcker normalt för att försörja massafabriken med ånga.
I aggregatet sker även en regenerering av tjocklutens innehåll av kemika- lier. Av de regenererade kemikalierna bereds ny kokvätska för massafram- ställningen. Kemikaliehanteringen vid framställning av kemisk massa utgörs således av ett slutet kretslopp där lutåtervinningsaggregatet är den centra- la och mest kapitalkrävande processenheten.
Lutåtervinningsaggregatet består av en förbränningsugn med en ansluten ångpanna. För att få ett begrepp om ett sådant aggregats storlek kan anges att ett typiskt modernt aggregat har en b°ttenyta på cirka 100 m2 och en höjd av cirka 50 m. Förbränningsugnen består av väggar av tätt placerade ståltuber med utanpå väggarna liggande isolering. Även bottnen av ugnen är täckt med tuber. Tuberna är anslutna till vatten- respektive ângdomen på en ångpanna och utgör en del av eldytan. Tjocklut sprutas in i ugnen genom s k lutsprutor monterade i öppningar i ugnens väggar.
I portar runt om ugnens periferi insprutas, normalt på tre olika nivåer, förbränningsluft till ugnen. Efter det att förbränningsprocessen på olika sätt har startats fortsätter denna med hjälp av den tillförda förbrännings- luften, varvid lutens innehåll av organisk substans förbränns och förbrän- ningsgaserna passerar upp genom ugnen och genom ângpannans tubsystem, där gaserna avger sitt värmeinnehåll till matarvattnet. Detta kommer då att koka och generera ånga. 10 20 25 30 452 995.
Lutens innehåll av oorganiska kemikalier smälter och samlas i en s k bädd på ugnens botten. Bädden utgöres av oorganiska kemikalier samt ett kolske- lett härrörande från lutens organiska innehåll. Regenereringen av kemika- lierna innebär bl a att ingående svavel reduceras. De regenererade kemika- lierna förs, i form av smälta, genom rännor ut ifrån ugnen.
Lutåtervinningsaggregatet är således en reaktor, vari såväl en oxidations- process som en reduktionsprocess avses äga rum. De båda processerna är ej separerade från varandra genom anläggningens utformning. Man måste i stället försöka köra anläggningen så att tjocklut respektive lufttillför- sel sker så att reducerande förhållanden kan upprätthållas i ugnens nedre del samtidigt som oxiderande processer äger rum något högre upp. Reduk- tionseffektiviteten, dvs hur stor del av det utgående svavlet som är redu- cerat, är av stor betydelse för massafabrikens driftekonomi m m. Vidare är förbränningseffektiviteten mycket betydelsefull för fabrikens energi- balans.
Tjookluten tillföres normalt genom brännaranordningar av olika slag. Dessa kallas ofta lutsprutor och mynnar ofta ut i enkla munstycken försedda med någon form av spridarplatta eller "läpp". Brännarna är ofta utformade så att de kan röra sig både i vertikal och i horisontell riktning.
Normalt förfarande vid reglering av tjockluttillförseln till ugnen är att trycket i ledningen omedelbart före munstycket mätes och får påverka en ventil efter tjocklutpumpen så att trycket hålles konstant enligt I GX "Lutförbränning" Sveriges Skogsindustriförbund (Y~212), sid 22.
En annan och mera avancerad variant som utnyttjas i vissa datoriserade styrsystem är att reglera lutflödet med utgångspunkt från en mätning av lutens torrsubstanshalt. Mätningen utförs normalt av en brytningsindex- mätare eller av en gammastrålningsdämpningsmätare. Mätningen utnyttjas så som ett mått på lutens innehåll av torrsubstans och får påverka den flö- desreglerande ventilen så att en viss torrsubstans tillföres aggregatet.
Härigenom fås en viss förbättring av stabiliseringen av reaktionsproces- serna i ugnen. Referens: Chamberlain, Lofkrantz, Smith - Computer control of recovery furnace smelt reduction, fouling and corrosion, CPPA 198? Process Control Symposium. 10 20 25 30 452 995 I ytterligare en annan metod, också utnyttjad i datoriserade styrsystem, anpassas lutens temperatur med hänsyn till torrsubstanshalt. Detta görs så att luttemperaturen regleras uppåt eller nedåt i förhållande till torr- substanshaltens variation. Referens: Livonen - Computer control in the recovery area of the kraft process, TAPPI vol 61, No 11, sid 57-61.
Tjocklutens egenskaper såsom viskositet, densitet, temperatur, kemikalie- innehåll, torrsubstanshalt m m påverkar i hög grad lutåtervinningsaggre- gatets funktion och effektivitet. Dessa egenskaper varierar också ofta kraftigt. Detta innebär att reaktionerna i ugnen utsättes för stora stör- ningar, vilket kan leda till stora problem för upprätthållande av god eko- nomi och tillgänglighet. Störkällor kan vara följande: Värmevärdet hos och mängden av organisk substans i tjockluten varierar till följd av varierande råvara och betingelser vid massaframställningen.
Lutens innehåll av kemikalier varierar med variationer i massaframställ- ningen.
Lutens vatteninnehåll varierar också till följd av driftsvariationer i massaframställningen och framförallt vid driftsvariationer i índunstnings- anläggningen.
I ugnen bildas stora stoftmängder som följer med rökgaserna upp genom pan- nan. Stoftet återvinns normalt till större delen i elektrofilter och åter- förs till tjockluten. Detta innebär att lutens kemikaliehalt varierar på grund av variationer i stoftmängd som âterförs från elektrofiltren.
Sammantaget innebär detta att tjocklutens egenskaper varierar både med av- seende på tjocklutens värmevärde och dess reologiska egenskaper. Värme- värdesvariationerna påverkar direkt förbränningsprocessen och indirekt reduktionsprocessen genom att reduktionen påverkas kraftigt av temperatu- ren i ugnsrummet. De reologiska egenskaperna, dvs bl a viskositet och den- sitet, påverkar i sin tur kraftigt hur luten fördelas i ugnsrummet. Häri- genom påverkas även torkningen av tjockluten, pyrolys av lutens organiska innehåll och förbränning av luten. Genom att lutens spridning i ugnen störs och varierar är det vanligt att lutpartiklar följer med rökgaserna och orsakar allvarliga beläggningar på värmeytor och begränsar därmed värme- överföringen och kan medföra att anläggningen måste stannas för rengöring. 15 20 25 30 35 452 995 De visade exemplen på befintlig teknik för att upprätthålla en god funk- tion hos lutåtervinningsaggregatet utgör mer eller mindre bra exempel på hur man försöker reducera de problem som har redovisats. Befintliga lös- ningar innebär ofta suboptimering av återvinningsprocessen på så sätt att de förbättrar funktionen eller reducerar effekten av vissa parametervaria- tioner men har ingen effekt på andra typer av egenskapsvariationerí Meto- den med torrsubstanshaltmätning tar t ex inte hänsyn till att lutens inne- håll av organiskt och oorganiskt material varierar. Ej heller tar denna metod hänsyn till att tjocklutens reologiska egenskaper kan variera vid en given torrsubstanshalt.
REDOGÖRELSE FÖR UPPFINNINGEN, FÖRDELAR Som det har framgått av redovisningen av teknikens ståndpunkt i samband med lutåtervinningsaggregatet finns fortfarande stora processtekniska pro- blem för att kunna upprätthålla stabil och god funktion hos sådana aggre- gat både vad effektivitet, förbränning och reduktíon beträffar. Ett för- farande enligt denna uppfinning innebär att man har tagit fram en regler- parameter för aggregatets funktion med vars hjälp konsekvenserna av varie- rande lutegenskaper kan reduceras.
Det har tidigare i beskrivningen indikerats att det är mycket viktigt för de olika processerna och reaktionerna inne i ugnen hur luten sprides eller fördelas i ugnsrummet. Spridningen påverkas förutom av lutens egna egenska- per även av lutsprutans form och av lutsprutans läpps längd. Spridningen innebär att luten en bit ut från läppen övergår i droppform och det är mycket viktigt och önskvärt att droppformsbildningen kan vara konstant och oberoende av lutens egenskapsvariationer. Studium har visat att det finns ett samband mellan lutskiktets tjocklek omedelbart efter det luten har lämnat läppen och droppbildningen. Visserligen varierar luttjockleken något runt läppens periferi. Men det har visat sig att om man kan hålla lutskiktets genomsnittliga tjocklek omedelbart efter det att luten har lämnat läppen på ett visst konstant värde oberoende av lutens egenskapers variation erhålles en konstant och tillfredsställande droppbildning och därmed även mest gynnsamma förutsättningar för en störningsfri drift.
Tyvärr finns det för närvarande inga praktiska möjligheter att göra en direkt mätning av skikttjockleken och hur den varierar runt läppen för att på detta sätt få ett mått på den genomsnittliga lutskikttjockleken v 452 995 omedelbart efter det att den har lämnat läppen. Med hjälp av teoretiska och empiriska studier av lutens strömning och fördelning på läppen har man lyckats få fram ett indirekt mått på den genomsnittliga skikttjock- leken och hur detta mått varierar med lutens egenskaper och lutsprutans form och dimension. Detta mått definieras som "droppindex = DIX" och ut- gör ärvärdet i en sluten droppindexreglering.
Som antytt tidigare mynnar ofta en lutspruta ut i enkla munstycken för- sedda med någon form av spridarplatta eller läpp. Andra utföranden före- kommer också. På samma sätt som man vid en lutsprutkonstruktion med läpp kan definiera ett DIX-värde kan man även för andra konstruktionslösningar definiera ett DIX-värde som anger lutskíktets genomsnittliga tjocklek omedelbart efter det att luten har lämnat lutsprutan.
För att åstadkomma önskat DIX-värde kan en eller flera av aktuella lut- egenskaper, t ex viskositet, temperatur m m,_påverkas. Uppfinningen går således ut på att åstadkomma en väldefinierad och konstant droppstorlek.
Fördelarna med detta är att möjligheterna att hålla olika zoner såsom torkzon, pyrolyszon, reduktionszon och slutförbränningszon separerade från varandra ökar väsentligt.
RITNINGSFÖRTECKNING Figur 1 visar hur lut tillföres ett lutåtervinningsaggregat och de mät- ningar av lutens egenskaper som behövs enligt uppfinningen.
Figur 2 visar hur ett värde pâ den storhet som skall regleras kan fram- tagas.
Figur 3 visar ett slutet reglersystem enligt uppfinningen med en inre slu- ten temperaturreglering.
Figur U visar ett slutet reglersystem enligt uppfinningen med dels en inre sluten viskositetsreglering och dels en inre sluten temperaturreglering.
UTFÖRINGSFORMER Väsentligt i denna uppfinning är förfarandet för att åstadkomma DIX-vär- det. Specifikt för uppfinningen är att detta värde utnyttjas som ärvärde 10 15 20 25 30 452 995. i en sluten DIX-reglering. Några alternativ för hur DIX-reglersystemet kan byggas upp skall anges tillsammans med en föredragen utföringsform.
I figur 1 visar hur tjocklutpumpen 1 driver fram lut till ugnen. Trycket PT i ledningen omedelbart före ugnen regleras med en regulator REG med tillhörande ventil 2, vilket som tidigare nämnts utgör del av känd teknik.
Lutens temperatur kan pâverkas via ångelement 3 och reglerventil 4. Luten tillföres ugnen, visat i form av ett snitt 5, via en lutspruta 6 med spri- darplatta eller läpp 7.
Det har tidigare antytts att DIX-värdet är uppbyggt av lutens egenskaps- parametrar och lutsprutans form och dimension. De storheter som ingår mätes på konventionellt sätt med givare av olika slag, som avger lämpliga elektriska signaler för vidare behandling. Som framgår av figur 1 erhålles lutflödet med givare FT, lutens dynamiska viskositet med givare n och lu- tens densitet med givare p. Tillgänglig i form av elektriska signaler är också lutsprutans öppningsarea A och ett karakteristiskt mått på spridar- plattan. För reglerändamål som skall beskrivas senare finns även lutens temperatur tillgänglig via givare TT samt även lutens kinematiska viskosi- tet v, vilken som bekant kan skrivas n/p.
Spridarplattan har i regel en nästintill cirkulär form. Ett centrum på plattan kan definieras där lutsprutans centrumlinje träffar plattan. Måt- tet H utgör det genomsnittliga avståndet från det definierade centrumet och ut till plattans periferi.
Det tidigare omtalade indirekta måttet DIX på den genomsnittliga skikt- tjockleken hos luten omedelbart efter det att den har lämnat lutsprutans sprídarplatta kan uttryckas som 1 nIx=1< ^+x<(-'->f=1< å+1<(%-Å.H)% VH evo 1 FT Förutom tidigare angivna storheter förekommer lutens utgângshastighet 1 och kz. K1 ningsvínkel i radianer på spridarplattan i plattans plan. ka = B/Vä, där vo = FT/A (m/s) och konstanterna k = 1/Q, där u är lutens sprid- B är en konstant som baserad på teori för gränsskiktet anger lutskiktets beroende av viskositeten hos luten och där Jš hänför sig till ett tänkt rotationssymmetriskt utförande av lutsprutan. 10 15 20 25 30 452 995 De beräkningar som behöver utföras i räkneelementet CALC i figur 1 är som det har framgått synnerligen enkla sådana och kan valfritt utföras i analog eller digital teknik. I figur 2 visas ett exempel på ett utför- ande med don för division 8, 9 och 10, don för multiplikation 11, 13 och 1% och don för kvadratrotsbildning 12 och för summering 15.
För en given lutspruta med fast öppningsarea A och läpplängd H kan DIX- uttrycket ytterligare förenklas. Med Å H , a = kï EE och b = kz ( -9 )§ 0 0 erhålles _ __=1_% DIx-a+b(p_FT) varvid beräkningsproceduren blir än enklare.
Med tillgång till ett börvärde för DIX och ett ärvärde enligt det redo- visade förfarandet kan ett slutet reglersystem för upprätthållande av konstant skikttjocklek utformas på mångahanda olika sätt. Börvärdet för DIX sätts med hänsyn till driftsförhållandena främst vad beträffar till- förd lutmängd och luftflöde av aggregatets operatör eller av överordnad reglering.
Ett sätt att påverka luten så att DIX-värdet kan hållas konstant är att påverka lutens temperatur. Detta kan lämpligen göras genom att styra ång- tillförseln till lutvärmaren 3 via ventilen H enligt figur 1. Det kan då vara lämpligt att ha detta förfarande i form av en inre sluten temperatur- reglering. Ett principschema för en sådan reglering visas i figur 3. Ut- signalen från DIX-regulatorn 16 utgör då på känt sätt börvärde för den inre slutna temperaturregleringen, vars ärvärde erhålles från TT-givaren.
Utgångssignalen från temperaturregulatorn 17 kan på lämpligt sätt styra värmetillförseln till luten via ventilen U. Regulatorerna kan lämpligen ha karaktär av PI eller PID och kan vara utformade i analog teknik eller digital teknik med motsvarande PI eller PID algoritmer Så som i reglersystem i allmänhet kan man även här uppnå bättre prestanda både vad stabilitet och dynamisk och statisk noggrannhet och snabbhet i 10 452 995 utreglering av störningar beträffar genom lämpligt val av inre återför- ingar.
Ett reglersystem som för närvarande anses vara det som ger de bästa prestanda framgår av figur U. Förutom de reglersystem som framgår av figur 3 ingår här även en inre sluten viskositetsreglering med viskosi- tetsregulator 18. Ärvärdet för lutens kinematiska viskositet erhålles på visat sätt via CALC-elementet 1 figur 1 och i enlighet med figur 2.
I de visade exemplen har DIX-värdet påverkats genom lutens temperatur.
Ytterligare alternativa sätt att påverka DIX-värdet kan vara - genom att ändra lutsprutans geometri - genom att ändra lutens hastighet t_ex genom att påverka trycket eller lutflödet - genom att till luten tillsätta viskositetssänkande medel - genom att ändra lutsprutans vinkel relativt ugnsväggen - genom att ändra eller påverka återföringen av stoft - genom inblandning av lut med annan temperatur, annan viskositet, annan torrhalt, annan fördelning mellan organiskt/oorganiskt material.

Claims (3)

1. f+Å52 995 10 PATENTKRAV 1. Förfarande för att styra förbrännings- och reduktionsprocessen i ett lutâtervinningsaggregat (5) genom att via en lutspruta (6) påverka inmat- ning av tjocklut till återvinningsaggregatet k ä n n e t e c k n a t av att tjocklutflödets genomsnittliga skikttj0ck_ lek omedelbart efter det att tjockluten har lämnat lutsprutan (6) regleras till önskad storlek.
2. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att som mått på tjocklutflödets genomsnittliga skikttjocklek omedelbart efter det att tjockluten har lämnat lutsprutan användes ett indirekt mått, DIX, som bestäms av ett samband mellan tjocklutens fysiska parametrar viskositet, densitet och frammatningshastighet och av lutsprutans geometriska para- metrar form, öppningsarea och läppens längd.
3. Förfarande enligt patentkrav 1 och 2, k ä n n e t e c k n a t av att DIX kan bestämmas med ledning av ingående parametrar enligt v- H å v ) ' kï DIX = k 5 + k ( H 2 0 1 där k1 = konstant beroende av lutens spridningsvinkel i radianer på lutspru- tans läpp i läppens plan 3=~ u lutsprutans öppningsarea H = en genomsnittlig radie på lutsprutans läpp utgående från ett centrum beläget där lutsprutans centrumlínje träffar läppen kg = konstant beroende dels på lutskiktets beroende av lutens viskositet och dels på lutsprutans geometri v = lutens kinematiska viskositet I lutens dynamiska viskositet J II w 452 995 11 p = lutens densitet v = lutens frammatningshastighet i FT _ lucflöae , 4- Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen verkställs genom att påverka lutens temperatur (TT). 5- Förfarande enligt patentkrav 1 och 4, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen har en inre sluten reglerkrets som utgöres av en lut- temperaturregleríng. 6. Förfarande enligt patentkrav 1 och 5, k ä n n e t e c k n a t av att den inre slutna luttemperaturregleringen 1 DIX-regleringen komplette- ras med en inre sluten viskositetsregleríng. 7. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen verkställs genom att lutsprutans geometrí ändras. 8. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen verkställs genom att lutens hastighet ändras genom att påverka trycket (PT) 1 lutsprutan. 9. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen verkställs genom att lutens hastighet ändras genom att påverka lutflödet (FT). 10. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIA-regleringen verkställs genom att lutens viskositet påverkas med vis- kositetssänkande medel. 11. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX~regleringen verkställs genom att lutsprutans vinkel mot ugnsväggen ändras. 12. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen verkställs genom att återföringen av stoft ändras. 452 995 15. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen verkställs genom att luten blandas med lut av annan vis- kosítet. lä. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen verkställs genom atE'luten blandas med lut av annan tem- peratur. 15. Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX~regleringen verkställs genom att luten blandas med lut av annan torr- halt. 15- Förfarande enligt patentkrav 1, k ä n n e t e c k n a t av att DIX-regleringen verkställs genom att luten blandas med lut med annan för- delning av organískt/oorganískt material. fu fb f'
SE8501137A 1985-03-08 1985-03-08 Reglering av lutatervinningsaggregat SE452995B (sv)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8501137A SE452995B (sv) 1985-03-08 1985-03-08 Reglering av lutatervinningsaggregat
US06/836,559 US4683841A (en) 1985-03-08 1986-03-06 Control of a black liquor recovery boiler

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8501137A SE452995B (sv) 1985-03-08 1985-03-08 Reglering av lutatervinningsaggregat

Publications (3)

Publication Number Publication Date
SE8501137D0 SE8501137D0 (sv) 1985-03-08
SE8501137L SE8501137L (sv) 1986-09-09
SE452995B true SE452995B (sv) 1988-01-04

Family

ID=20359410

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
SE8501137A SE452995B (sv) 1985-03-08 1985-03-08 Reglering av lutatervinningsaggregat

Country Status (2)

Country Link
US (1) US4683841A (sv)
SE (1) SE452995B (sv)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4940004A (en) * 1989-07-07 1990-07-10 J. H. Jansen Company, Inc. High energy combustion air nozzle and method for improving combustion in chemical recovery boilers
US5093773A (en) * 1989-10-12 1992-03-03 Fisher Controls International, Inc. Processing system with heat recovery
DE9108106U1 (de) * 1991-07-02 1992-10-29 Siemens AG, 8000 München Verbrennungsanlage für die Ablauge eines Zellstoffkochers mit einer Regeleinrichtung für die Tröpfchengröße der zerstäubten Ablauge
US5419812A (en) * 1992-09-03 1995-05-30 The Foxboro Company Method for regulating sulfur dioxide emissions from a recovery furnace
FI103302B1 (sv) 1997-11-04 1999-05-31 Savcor Consulting Oy Förfarande för att mäta egenskaperna i stacken och frätningen av material i en sodapanna
US6332408B2 (en) * 2000-01-13 2001-12-25 Michael Howlett Pressure feedback signal to optimise combustion air control
US7475645B2 (en) * 2004-05-28 2009-01-13 Diamond Power International, Inc. Retractable liquor gun holder for a recovery furnace

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2303811A (en) * 1940-01-09 1942-12-01 Day And Zimmermann Inc Chemical recovery system for pulp mills
US2891843A (en) * 1953-02-09 1959-06-23 Minnesota & Ontario Paper Co Chemical recovery process and apparatus
US3053615A (en) * 1958-12-19 1962-09-11 Kohlenscheidungs Gmbh Method for drying and burning black liquor
US3215099A (en) * 1962-08-28 1965-11-02 Babcock & Wilcox Co Chemical and heat recovery apparatus
US3439724A (en) * 1965-08-23 1969-04-22 Chemical Construction Corp Method and apparatus for the concentration of dilute black liquor
FI48765C (sv) * 1966-04-29 1974-12-10 Goetaverken Angteknik Ab Anordning vid förbränningsugnar för avfallsvätskor.
US3574051A (en) * 1968-02-08 1971-04-06 Chemical Construction Corp Recovery of black liquor
US3849536A (en) * 1970-08-31 1974-11-19 Ass Pulp & Paper Mills Wet combustion of waste liquors
US3712117A (en) * 1971-01-12 1973-01-23 Nat Metal & Refining Co High precision wide dynamic range viscous loss measuring apparatus
JPS496974A (sv) * 1972-03-13 1974-01-22
SE416889B (sv) * 1979-12-27 1981-02-16 Imo Industri Ab Forfarande for blandning av tva vetskor med olika viskositet samt anordning for genomforande av forfarandet
US4363698A (en) * 1980-06-27 1982-12-14 Combustion Engineering, Inc. Method for drying and burning viscous aqueous liquors which contain organics
US4420008A (en) * 1982-01-29 1983-12-13 Mobil Oil Corporation Method for transporting viscous crude oils
SE8204266L (sv) * 1982-07-12 1984-01-13 Korsnaes Marma Ab Forfarande for teckande av kemikalieforlusterna vid massaframstellning
US4441959A (en) * 1982-07-21 1984-04-10 International Paper Company Recovery of heat and chemical values from spent pulping liquors
FR2553341B1 (fr) * 1983-10-13 1987-06-12 Imaje Sa Circuit d'alimentation en encre d'une tete d'impression a jet d'encre
US4627458A (en) * 1984-03-02 1986-12-09 Occidental Petroleum Corporation One-step process for transforming a water-in-oil emulsion into an oil-in-water emulsion

Also Published As

Publication number Publication date
US4683841A (en) 1987-08-04
SE8501137D0 (sv) 1985-03-08
SE8501137L (sv) 1986-09-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102395926B (zh) 用于优化回收锅炉参数的方法和系统
SE452995B (sv) Reglering av lutatervinningsaggregat
FI101420B (sv) System för inmatning av syrehaltig gas i en eldstad
CN107940451A (zh) 一种化工高效安全环保加热燃烧炉
US3431707A (en) Method in operating conditioning towers for furnace fumes containing dust to be recovered by means of electrostatic precipitators
SU1461374A3 (ru) Способ управлени процессом сжигани щелока с измен ющейс консистенцией в содорегенерационном агрегате
US10429061B2 (en) Material handling system for fluids
US4891097A (en) Method for regulating, the feeding-in or combustion conditions of concentrated spent liquors
CN110780695B (zh) 一种匹配炭化废气处理的高效生物干化控制装置及方法
SU1041811A1 (ru) Способ регулировани процесса горени черного целока
CN208410209U (zh) 一种用于灰渣混凝土空心隔墙板的蒸汽养护装置及蒸汽养护系统
JPS62123215A (ja) 回収ボイラの最適燃焼制御装置
US2555337A (en) Chemical furnace and recovery unit
SU773175A1 (ru) Способ управлени процессом сжигани черного щелока
JPH0663601B2 (ja) 回収ボイラにおける噴射黒液の液滴粒径制御装置
US5062921A (en) Method for regulating the feed or combustion conditions of concentrated waste liquors in a soda recovery unit
JPH068683B2 (ja) 回収ボイラにおける噴射黒液の液滴粒径制御装置
JP2941831B2 (ja) 黒液回収ボイラのダスト飛散防止装置
RU1791446C (ru) Способ автоматического управлени трубчатой печью в комплексе коксовани
SU558029A1 (ru) Способ автоматического регулировани процесса получени органохлорсиланов
RU1813821C (ru) Способ управлени процессом горени черного щелока в содорегенерационном котлоагрегате
SU968126A1 (ru) Способ автоматического управлени процессом промывки волокнистой суспензии на вакуум-фильтрах
SU1426989A1 (ru) Способ управлени реактором дл получени технического углерода
SU926131A1 (ru) Способ автоматического регулировани процесса непрерывной варки сульфатной целлюлозы
SU1535909A1 (ru) Способ управлени процессом непрерывной варки сульфатной целлюлозы

Legal Events

Date Code Title Description
NUG Patent has lapsed

Ref document number: 8501137-7

Effective date: 19941010

Format of ref document f/p: F